Google toont met Pixelbook eerste 2-in-1

Google heeft de Pixelbook gepresenteerd. Deze eerste 2-in-1 heeft een 12,3"-scherm en draait op Chrome OS. Het ontwerp is afgeleid van dat van de Pixel-telefoons van de zoekgigant.

De Pixelbook is de eerste laptop met Google Assistant in de software. Assistant ondersteunt ook aantekeningen met de Pixelbook Pen, de stylus die bij de laptop hoort. Bij het omcirkelen van een afbeelding of woord zoekt Assistant naar relevante links. In de software zit bovendien een functie om de hotspot van een Pixel-telefoon aan te zetten als hij geen wifi-verbinding heeft.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Pixelbook is 10mm dik en weegt een kilogram. Er komen varianten met Intel Core i5- en i7-processors, hoewel Google tijdens het eigen evenement niet noemde welke processors dat precies zijn. Er komen varianten met geheugen tot maximaal 16GB, terwijl de opslag een ssd van maximaal 512GB is. Laden gaat via een usb-c-lader, die werkt usb-pd.

De Pixelbook kost vanaf 999 dollar, terwijl de Pen een extra 99 dollar kost. Hij komt niet naar de Benelux. Google brengt het apparaat uit op 31 oktober.

Google PixelbookGoogle Pixelbook
Google PixelbookGoogle PixelbookGoogle Pixelbook

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-10-2017 • 18:59

137

Reacties (137)

137
130
66
12
0
55
Wijzig sortering
Ik zie serieus niet in wat ChromeOS moet met een i5 of een i7 en 16GB werkgeheugen. Hij werd altijd in de markt gezet als lightweight OS waardoor je met mindere hardware ook een prima ervaring hebt, en waardoor de prijs laag blijft. En dat brengt me bij de 999 dollar (1030 euro inclusief 21% btw). Je betaalt dan een premium prijs voor een product dat qua mogelijkheden behoorlijk gehandicapt is vergeleken met de Windows en Apple concurrentie.

Vreemde keuze qua hardware en een belachelijk hoge prijs vanwege die keuze. Ik zie hier niet echt een markt voor eerlijk gezegd.
Ik snap serieus niet dat mensen al jaren lang dezelfde onwetende reacties blijven plaatsen op elk bericht over Chromebooks.

- In de eerste plaats zijn Chromebooks niet gehandicapt, het zijn andere apparaten die op veel vlakken juist fijner werken
- Het is tegenwoordig mogelijk om Android apps te installeren
- Er komen meer apps uit voor Android dan voor welk ander OS, desktop of mobile
- 16GB geheugen zit tegenwoordig al bijna in je telefoon
- Het is al jaren mogelijk om Ubuntu op Chromebooks te knallen en live te switchen tussen ChromeOS en Ubuntu
- Praktisch alles kan je op een Chromebook doen en dat komt van iemand die programmeert als beroep
- De Pixel devices zijn altijd high-end devices en dienen als referencetoestel voor toekomstige Chromebooks. Veel elementen van de vorige pixel zie je nu terug in andere Chromebooks, zoals de 3:2 schermen
- Er zijn al jaren Chromebooks in alle prijsklassen, van budget tot premium.
- Google wil overduidelijk niet concurreren met de partners die Chromebooks uitbrengen in lagere prijsklassen
- Dit is voor mensen die een premium device willen met ChromeOS. Een MacBook of Windows laptop is in die gevallen geen optie

$999 is helemaal geen belachelijk hoge prijs, gewoon midrange electronica. Er zijn zoveel smartphones, laptops en tablets die veel meer kosten en absoluut niet meer kunnen. Hij is zelfs goedkoper dan de Chromebook Pixel uit 2013. De goedkoopste versie daarvan was $1299.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 3 augustus 2024 12:09]

Jij omschrijft 'de mensen die een premium device willen met ChromeOS', maar welke mensen zijn dit dan? Je doet net alsof ChromeOS een systeem is dat al 10-tallen jaren meedraait in de top van de markt. Maar dit is niet zo, niemand (vooral) consumenten kennen het niet.

Sorry, maar ik ben het volledig eens met de meeste reacties hier, voor een ChromeOS apparaat van 1000+ euro is echt geen markt. Kijk even in de pricewatch welke 'alleen al' prachtige Asus Zenbooks je hebt voor hetzelfde geld, waar gewoon een volwaardig OS opdraait dat mensen gewend zijn.

[Reactie gewijzigd door faim op 3 augustus 2024 12:09]

Op Amazon staan al jaren de lijst van best verkochte laptops vol met Chromebooks: https://www.amazon.com/Be...s/zgbs/electronics/565108

Ze staan uitgestald in de Mediamarkt en merken als Lenovo, Dell, Samsung, Asus, HP en Acer hebben allemaal Chromebooks. Doen ze allemaal omdat er geen markt voor is en omdat niemand het kent.

Net als dat niemand Chrome kent. Of de Android apps die erop draaien.

De stap naar een Chromebook wordt juist steeds kleiner voor de gemiddelde consument. Veel moderne apps zijn namelijk in de eerste plaats mobiele apps en als je het vanuit dat perspectief bekijkt is het ineens raar als die niet beschikbaar zijn of minder goed werken op je Windows/OSX laptop.

M'n Chromebook neem ik veel liever mee op reis dan m'n Windows laptop (en thuis heb ik nog een windows desktop staan). Compacte hardware, loeisnel, gegevens in de cloud waardoor ik niet bang ben om hem te verliezen en vrijwel alles kan je er tegenwoordig op doen.

Dat volwaardig OS argument vind ik altijd een hele rare. Er is een hele markt voor virusscanners en andere beveiligings/schoonmaaktools voor Windows/OSX om maar wat te noemen. M'n Windowslaptop slinger ik aan als ik meestal een dag ga programmeren, maar voor al het andere werk pak ik liever m'n Chromebook.
Als je computer taken bestaat uit internet, youtube, spotify en tekstverwerken/mailen met Google services, dan is zo'n Chromebook echt prachtig spul.

Wil je iets meer, dan kom je er achter dat je binnen het ecosysteem van Google leeft, wat netzoals een tablet/smartphone vrijwel dichtgetimmerd is. Voor beveiliging ook weer prima (hoewel elk OS zijn issues heeft); maar voor de poweruser zijn dit soort systemen echt een joke.

In je vorige post zei je ook te programmeren op een Chromebook, en dat kan ik dus echt niet geloven. Draait er Visual Studio of Eclipse op? IntelliJ IDE's? Arduino? GCC crosscompilers? Support voor hardware debugging? Volledige versie van photoshop/illustrator? VM's? Steam? Laat ik niet eens beginnen met (elektronische) CAD tekenpakketen, dat is uberhaubt op Mac of Linux al hopeloos.

Aan dat soort software moet ik denken aan een machine met i5/i7 en 16GB RAM. ChromeOS doet goed waar het voor gemaakt het is; maar dat kan je ook over consoles zeggen. Punt is; ik wil graag een machine bij mij hebben waar ik 100% van mijn taken op kan doen, en niet 95%. Tuurlijk kan je dualbooten op zo'n systeem; maar dan kan ik net zo goed native Ubuntu/oid draaien. Dan zou ik deze laptop puur reviewen op basis van hardware specificaties, design en prijs. En zoals gezegd, volgens mij is daar al genoeg aanbod wat 'out of the box' beter doet.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 3 augustus 2024 12:09]

Je kan Netbeans en IntelliJ op een Chromebook knallen onder Ubuntu. Je hebt Cloud9 en de Chrome devtools in Chrome zelf. Voor Arduino heb ik ook apps voorbij zien komen en is in Ubuntu altijd mogelijk. Chrome remote desktop werkte voor mij ook prima in sommige gevallen.

Het is geen dualboot, je kan live switchen tussen de operating systems. Dat maakt een groot verschil.

Maar het belangrijkste voor mij is dat ik al twee dev computers heb (desktop en laptop van de zaak). De Chromebook is een ideale laptop om mee te nemen op reis en waarmee ik als het moet ook nog kan programmeren. Om een of andere reden werkt dat ding gewoon lekkerder. En waar vind jij een compactere laptop met betere specs voor deze prijs? Dus scherm dat minstens zo goed is, bij Windows heb je wel echt 16GB nodig om fatsoenlijk te werken en een goed toetsenbord.

Voor hetzelfde bedrag heb je een Surface Pro, maar dat is er eentje met 4GB geheugen. Ga je omhoog, dan ben je al snel 50% meer kwijt.

Overigens is geld niet altijd het belangrijkste, ik vind ChromeOS simpelweg fijner werken onderweg. Sneller, gestroomlijnd, altijd up to date (geen updates, patches etc). Om een of andere reden pak ik m'n Chromebook sneller uit m'n tas als ik even iets snel wil opzoeken. Bij m'n Windows laptop doe ik dat niet, dat is alleen als ik echt ergens ga zitten en werken.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 3 augustus 2024 12:09]

Waarom zou VMware een versie van zijn applicatie maken voor een chromebook als de hardware van geen enkele chromebook daarvoor geschikt is. Waarom zou Adobe ooit Photoshop porten naar een Chromebook als deze allemaal maar 2GB geheugen hebben en op een dualcore atom draaien?

Punt is dat de hardware de mogelijkheden creëert voor developers om er meer mee te kunnen doen.

Het is een kip en ei probleem maar als google nooit een higher spec chromebook uitbrengt gaan er ook nooit higher spec apps voor ontwikkeld worden.
Je hebt ook cloud oplossingen voor IDE's, zo heeft Eclipse een cloud versie en zijn er meerdere applicaties. (geen zin om even te googlen). Veel van deze tools hebben Linux VM's ingebakken waarbij je sneller je code kunt deployen dan vanuit je locale PC.

Veel zal het niet schelen, maar met wat gewenning zijn deze tools prima om mee te werken. En dan hoef je niet telkens Visual studio of iets te installeren als je laptop issues heeft gehad, (want serieus, je weet hoe lang dat kan duren).

En nogmaals, moderne webapplicaties kunnen gewoon veeleisend zijn, wij merken al dat de software die wij schrijven voor web nogal behoefte heeft aan een high end systeem, zo wordt de grafische kaart en de cpu vrijwel volop benut.

Sure je kunt niet al die programma's installeren die jij noemt, maar ze zijn nou ook niet voor iedereen nodig.
Jij omschrijft 'de mensen die een premium device willen met ChromeOS', maar welke mensen zijn dit dan? Je doet net alsof ChromeOS een systeem is dat al 10-tallen jaren meedraait in de top van de makrt. Maar dit is niet zo, niemand (vooral) consumenten kennen het niet.

Sorry, maar ik ben het volledig eens met de meeste reacties hier, voor een ChromeOS apparaat van 1000+ euro is echt geen markt. Kijk even in de pricewatch welke 'alleen al' prachtige Asus Zenbooks je hebt voor hetzelfde geld, waar gewoon een volwaardig OS opdraait dat mensen gewend zijn.
Ik wil hem hebben. Lachend voor € 1.000,00 en doe die pen er maar bij, gewoon voor de leuk.

Ik heb nu een Dell van >€ 1.000,00 die ik gebruik als Chromebook, een Pixelbook is voor mij goedkoper en heeft ongetwijdeld een betere bouwkwaliteit dan de wiebel Dell die ik nu heb.
Wat ik in ieder geval nooit meer wil hebben is een Asus Zenbook, na er in een half jaar tijd 4 te hebben gehad die allemaal de orignele oplader niet meer herkenden, nadat er een Windows Update overheen ging.

Waarom? Ik ga het niet eens uitleggen als je ChromeOS niet als volwaardig OS ziet. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het niet begrijpt en dat mogen we Google dan aanrekenen, dat ze het niet iedereen uitgelegd krijgen.

Aan de andere kant snap ik niet dat mensen geld uitgeven aan een lomp OS en een waardeloos Office pakket dat iedereen geweldig vind, maar alleen omdat ze niet beter weten. En moet je ze eens horen als er een nieuwe versie van het Office pakket komt en je je weer de blubber zoekt naar die ene veelgebruikte functie.

Anyway. Ieder zijn eigen keus als het gaat om een ecosysteem; er zijn zelfs mensen die claimen blij te worden van het Apple ecosystem en elk device in huis het liefst zien met een appel erop. Ik word er alleen maar depressief van, maar gun iedereen zijn favoriet of dat nu Mac, Windows, Linux of ChromeOS is. Ik werk momenteel het meest met Windows en Ubuntu (beide noodgedwongen ivm werk), maar persoonlijk kies ik voor ChromeOS en de GSuite.
Ik sta zeker open voor ChromOS. Ik gebruik privé bijna uitsluitend gsuite. Maar professioneel kun je er niet veel mee.
Excel heeft tal van basisfuncties die er bij Google maar niet in geraken. Je kan zelfs geen data inlezen uit andere bestanden. Programmeren lukt ook al niet, voorwaardelijke opmaak is zeer beperkt, om van draaitabellen maar niet te spreken...
Ook opmaken in Excel is zeer beperkt...

Ook docs is beperkt tot banale basisfuncties. Idem met het PowerPoint-alternatief (die er eigenlijk geen is).
Powerusers hebben weinig aan gsuite. En ik probeer echt zelf alles naar Google te halen hé. Maar dat lukt lang niet altijd.

Ook voor bijvoorbeeld Photoshop of AutoCAD ken ik geen deftig alternatief op Android of Chrome.
Zelfs op Windows, Mac en Linux zijn de alternatieven niet voldoende voor efficiënt werken (Gimp, Draftsight, LibreOffice...). Allemaal prima voor occasionele, beperkte werkjes.
Gebruik je het dagelijks, dan ben je nooit zo snel en efficiënt dan met het origineel. En je botst continue op beperkingen.

[Reactie gewijzigd door robindemey op 3 augustus 2024 12:09]

"Ook voor bijvoorbeeld Photoshop of AutoCAD ken ik geen deftig alternatief op Android of Chrome."
In de presentatie van het pixelbook hebben ze het wel over AutoCAD en Adobe photoshop, die zouden draaien op een pixelbook. Geen live demo helaas. Maar er is hoop.
Autocad 360 of ws misschien. Dat zijn flauwe afkooksels om wat kleine aanpassingen te doen, maar zeker niet voor het echte werk.

Zelfs AutoCAD for Mac heeft meerdere beperkingen en ontbrekende functies. Ook werkt hij niet zo vloeiend/efficiënt. Er is nog veel werk aan de winkel.
"Ook voor bijvoorbeeld Photoshop of AutoCAD ken ik geen deftig alternatief op Android of Chrome."
In de presentatie van het pixelbook hebben ze het wel over AutoCAD en Adobe photoshop, die zouden draaien op een pixelbook. Geen live demo helaas. Maar er is hoop.
Toch apart dat deze reactie met -1 wordt gewaardeerd. Je kan het er niet mee eens zijn, maar ik zie hier geen flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker in.

Zou het kunnen dat mensen die iets positiefs schrijven over ChromeOS sowieso een -1 krijgen?
Ik denk dat ik een power user ben als het gaat om GSuite en kom geen tekortkomingen tegen, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die écht Excel nodig hebben voor bepaalde werkzaamheden, maar dat is zeker niet representatief voor de doorsnee zakelijke gebruiker.

Voor Docs en Presentations heb ik nog nooit de behoefte gehad om terug te gaan naar MS Office of LibreOffice.

Ik ben het met je eens dat er voor ChromeOS nog geen deftige alternatieven zijn voor PhotoCad en AutoCad. Ik denk dat dat overigens een kwestie van tijd is. Adobe Lightroom is bijvoorbeeld al beschikbaar voor Android en bied voor veel mensen een prima oplossing.

ik ben het niet met je eens dat je nooit zo snel en efficient bent dan met het origineel (Windows Ecosysteem bedoel je denk ik). Ik ben productiever met GSuite dan met met welk ecosysteem. Het is een kwestie van keuzes en gewenning.

En beperkingen? Ik kom ze niet meer of minder tegen dan bij ander OS, maar dat geldt voor mij en niet per se voor iedereen.
Voor zeer eenvoudige zaken is gsuite inderdaad ruum voldoende. Dat gebruik ik zelf ook zoveel mogelijk. (een brief/lap tekst, factuurtje, korte tekstbundel-al bots ik daar al snel op tekortkomingen). Bij sheets moet je echt geen poweruser zijn om continue op tekortkomingen te botsen ;-)

Ik bedoel dat je nooit zo efficiënt kan werken als met de originele software. Ik spreek dan niet over ecosysteem. Daar trek ik mij niets van aan: heb een Android smartphone en tablet, een imac, maar gebruik geen Apple software behalve het os en draai af en toe parallels.

Ik heb al heel wat mensen geholpen met layouts van thesissn en eindwerken. Ik raad hen altijd aan om bij groepswerk via gsuite te werken, maar voor de eindopmaak naar Word over te stappen. Kan ook bijna niet anders, gezien de eisen die gesteld worden niet uitvoerbaar zijn met Docs.
En indien wel, via tal van omwegen of inefficiënt, waardoor het gemakkelijk 3x langer duurt dan met Word.

Zelfs met AutoCAD for mac werk ik minstens 10-20% trager dan op Windows. Ook ontbreken er functionaliteiten, waardoor ik soms speciaal Windows moet opstarten...

Presentations is echt wel heel beperkt in vergelijking met PowerPoint hoor (tenzij dit het laatste jaar spectaculair veranderd is). Ik heb er in ieder geval nog nooit mijn presentaties mee kunnen maken vanwege beperkingen.
Ooit al een presentatie gemaakt met 200 slides met 8-10 verschillende templates (varianten op dezelfde template bijvoorbeeld).
Tenzij je elke pagina manueel aanmaakt, lukt dit niet met Google. In PowerPoint gebruik je gewoon de Master template.
Nadien is dat zeer snel en efficiënt te bewerken/aanpassen. Zeer handig bij een presentatie die continue aangepast moet worden.
Ons bedrijf met meer dan 100 gebruikers werkt met G Suite. Er zijn 2 mensen die ook Office 365 gebruiken.
Aantal gebruikers heeft niets te maken met al of niet aanwezige beperkingen.
Hangt gewoon van de toepassing af. Bij ons zou zowat 30% van alle documenten niet mogelijk zijn met Gsuite.
Aan de andere kant snap ik niet dat mensen geld uitgeven aan een lomp OS en een waardeloos Office pakket dat iedereen geweldig vind, maar alleen omdat ze niet beter weten. En moet je ze eens horen als er een nieuwe versie van het Office pakket komt en je je weer de blubber zoekt naar die ene veelgebruikte functie.
Mja dat is juist het hele probleem en daarom zie ik er ook geen markt voor, vooral niet voor deze prijs. Iedereen is gewend aan zijn Windows bureaublad met zijn Office pakket. Zakelijk: alle software draait op Windows.

Ik vind de hele top 3 OS's prima werken, met ieder zijn plus en min punten, toch zweer ik inderdaad bij alles met een appel erop. Je Apple apparaten werken allemaal super met elkaar en de out-of-the-box experience en software op macOS is het beste voor wat ik nodig heb.

Hoewel ik laatst Google Spreadsheets zijn werk zag doen, heeft het volgens mij prima stappen gemaakt de afgelopen jaren, hetzelfde als online Office van Microsoft. Maar het zal toch nooit helemaal in de buurt komen van de desktop variant. Zolang de meest gebruikte consumenten software op het andere systeem niet werkt of maar een beetje anders is, willen ze toch weer snel terug naar het oude vertrouwde.
Microsoft Office 365 werkt ook gewoon goed op je chromebook, en een citrix client werkt ook prima.
Dus alle kantoor software is gewoon beschikbaar.

Voordeel van Google is bijvoorbeeld de integratie met Chromecast, heel makkelijk draadloos presenteren op elk beeldscherm dat je tegen komt.
En wat dacht je van nooit meer hoeven wachten op updates tijdens het afsluiten of opstarten van je systeem, gegarandeerd altijd binnen 30 seconden aan de slag, en na 11 uur werken nog je batterij niet leeg.

En geen last van een traag systeem door een virusscanner, een fileshare die moet sync-en etc. (windows eigenschappen).
De meeste beeldschermen hebben Miracast/mirrorcast/Samsung share, ietwat allemaal prima lukt met een willekeurige moderne Linux Distro/Windows laptop. Alleen Apple doet nogal moeilijk met hun Apple TV nog steeds proberen op te dringen zover ik weet. Chromecast moet je nog vaker een aparte dongle voor hebben dan Miracast.

edit: en de andere punten, accuduur is vergelijkbaar op een high end mac of windows laptop(helaas nog niet allemaal bij Windows, iig wel bij surface book/laptop, maar dat zijn ze ook niet allemaal met Chrome OS) en virusscanner en updates is ook geen issue bij win10 en linux. Aangezien Chrome OS een recent OS is vergelijk ik het ook daar mee.

[Reactie gewijzigd door CR35 op 22 juli 2024 19:52]

Bij Windows 10, heb ik anders regelmatig dat de updates de boot of shut down verstoren, heel hinderlijk, wil je snel iets doen, krijg je de melding dat je moet wachten. Of de de windows indexer 30% van de CPU en bijna al mijn IO gebruikt. Bij Chrome OS heb ik dat nooit.

[Reactie gewijzigd door djwice op 3 augustus 2024 12:09]

Als je je laptop gebruikt als chromebook, waarom dan zo'n duur model kopen? Een goedkoper model volstaat dan ook prima maar dat terzijde. Ik heb met ChromeOS gewerkt, zij het niet heel lang. Ik heb echter ook jarenlang met MacOS/OSX gewerkt én met Windows. En vergeleken met Windows en Apple biedt Google in zijn OS gewoon veel minder. Nu hoef je ook niet alles te bieden wat de concurrentie biedt, en de reden dat het OS van Google anders in elkaar steekt is vanwege de zware focus op de cloud. Dat is ook de kracht: een lichtgewicht OS waarmee basistaken uitstekend uitgevoerd kunnen worden, en daarbovenop dankzij de focus op de cloud een uitstekende beveiliging tegen virussen en malware.

En dat is ook direct waarom ik val over de Pixelbook. ChromeOS wordt vooralsnog niet in de markt gezet als zijnde een concurrent van Windows of OSX, en de kracht van ChromeOS is nog altijd dat het lichtgewicht is en perfect voor basistaken, dus waarom heb je in godsnaam een i5 of i7 en 16GB RAM nodig? Dat zijn specs die je terugvindt in midrange workstation of gaming laptops en die (in mijn ogen) totaal niet thuishoren in een Chromebook. Fijn dat die optie er is, maar je hebt er simpelweg niks aan.

Wat ecosystemen betreft moet iedereen doen wat ie prettig vindt. Apple heb ik het ook niet zo op maar ik kan niet ontkennen dat ze degelijk spul maken en dat het ecosysteem naadloos met elkaar werkt. Ik kan niet echt inzien hoe je daar depressief van wordt :+
In de USA worden meer Chromebooks dan MacBooks verkocht en in het onderwijs heeft Chrome OS het grootste marktaandeel.
Telefoons met 6GB zijn nog ver verwijderd van 16GB en de meeste telefoons doen het vandaag perfect met 2 GB of zelfs minder. Tenzij er apps komen die zwaar op het geheugen leunen ga je met 16GB geheugen op deze apparaten niet veel doen. En aangezien dat soort apps meestal niet gebruikt worden op mobiele apparaten lijkt de kans mij klein dat ze snel naar de play store zullen komen.

Het is inderdaad mogelijk om Linux op bepaalde chromebooks te installeren. Officieel wordt het niet ondersteund en er zijn maar weinig consumenten die het zullen doen of er behoefte aan hebben. Dat is echt niet de markt waarvoor Google ineens een i7 en 16GB RAM gaat voorzien.

Een gegeven zoals 3:2 schermen is afkomstig van wie? Juist ja, de Surface. Het lijkt wel of MS toch echt een trendsetter aan het worden is. Met deze Pixel wil Google gewoon de concurentie aangaan met de Surface. Maar net zoals Apple met de iPad Pro mist Google net die apps om desktopgebruikers over te halen.

Voor de specs is de prijs niet noodzakelijk overdreven. Maar de specs zijn op dit moment wel overkill voor het OS dat op het toestel komt.
Meer RAM is meer tabbladen en apps in het geheugen houden zodat je niet hoeft te wachten als je switcht. Ik zie het probleem niet. Gebruik m'n 16GB op m'n desktop en laptop standaard. 8GB telefoons zijn al niks geks meer en geloof dat de 12GB telefoons al zijn aangekondigd.
Een gegeven zoals 3:2 schermen is afkomstig van wie? Juist ja, de Surface. Het lijkt wel of MS toch echt een trendsetter aan het worden is.
Nee, de Chromebook Pixel, de eerste surface apparaten hadden geen 3:2 scherm

https://en.wikipedia.org/wiki/Chromebook_Pixel

En die was dus ook gewoon met 16GB RAM te verkrijgen en had een i5 processor. Dat is jaren terug. En de markt daarvoor? Dat was ook een high-end device gericht op de mensen die high-end specs wilden hebben.
Voor de specs is de prijs niet noodzakelijk overdreven. Maar de specs zijn op dit moment wel overkill voor het OS dat op het toestel komt.
Waarom? Het gaat simpelweg sneller, 4K content is geen uitzondering meer, Android apps zijn te draaien etc.

Ik zie het probleem niet echt. Er zijn al tig Chromebooks in lagere prijsklassen met mindere specs. Dit is er eentje voor de mensen die een high-end device willen hebben.
Eind dit jaar gaan browsers gebruik maken van de GPU en VR komt er aan. In dat geval, is geheugen fijn. Geen idee wanneer de juiste app/design komt om hier oprechtgebruik van te maken.

Ik heb wel wat ideeën, ik zoek nog een investeerder met €7.000.000,- en kennis in de film wereld, om een miljarden markt (in NL alleen al) op z'n kop te zetten.
Er zijn al telefoons met 8GB (oneplus5 om er maar eentje op te noemen)

Bij een laptop zal je snel meer ram aanspreken gezien je een groter scherm hebt en bijgevolg meer kunt multitasken.
20 tabbladen openen op chromeOS is de normaalste zaak, terwijl op je telefoon...

Nuja 16GB is inderdaad overkill, maar tegenwoordig kost RAM toch niets meer, dus waarom niet.
De RAM prijzen zijn verdubbeld, voor een 16gig setje betaal je nu 120-150 euro dat noem ik niet niks.
Kan ik Toevallig ook een netwerk maken met met windows10, En kan chrome os daar ook gebruik van maken ?

Of kan dit ook via chrome os naar chrome os ?

Want ik heb thuis een netwerk liggen met windows10 en daar kan ik onderling films, document, muziek etc etc, streamen of vast naar een pc downloaden...
Kan zeker geen chromebook op het netwerk aan sluiten?

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 augustus 2024 12:09]

Tsja solozakdoekje wordt nu wel omlaag gemod, maar dit is echt wel een punt. De huidige support voor smb is echt $@#%$. Ik ben een zeer gelukkige bezitter van de ASUS C302CA chromebook, en ben nog steeds blij met mijn keus, maar een filmpje kijken via het network zit er gewoon niet in via de methode die @Superkanjo noemt; om de haverklap krijg ik foutmeldingen en loopt de boel vast. De oplossing? Helaas is dat op mijn desktop de kernel source downloaden en zelf de smb kernel modules compilen en daarna in Chrome OS hacken in developer modus. En omdat de kernel versie in Chrome OS is voorzien van een commit hash mag je dit voor ELKE Chrome OS update herhalen (leuk als je op de beta channel zit, jeuuuh |:( )

Chromebooks kunnen wel veel, maar dit is nog wel een aandachtspuntje...

[Reactie gewijzigd door GerhardBurger op 3 augustus 2024 12:09]

Dat ligt dan toch aan je instellingen. Op de Chromebook hier geen problemen met mounten van het netwerk via smb of nfs, een film afspelen vanaf de Synology nas of muziek met nfs vanaf de Raspberry Pi.

De grap is dat de Synology, Rasperry Pi, Chrome OS en Android allemaal Linux zijn. Veel mensen realiseren zich niet dat ze al veel Linux devices in huis hebben.
Ik heb zelf ook een C302 en het is inderdaad wel een punt dat je in Chrome OS wat lastig direct netwerk schijven kan mounten, of dat de snelheid niet is wat je er van hoopt. Maar het principe van Chrome OS is dat het ook niet noodzakelijk zou moeten zijn. De aanname is dat je je data via een (locale) webservice consumeert, je kan inderdaad een lange discussie hebben of dat al bereikt is voor alle data. Voor video heb ik zelf thuis een plex server draaien en mijn c302 kan daar dus via de browser of de android app bij (als ze die al gefixed hebben voor Chrome OS). Dat heeft ook nog als bijkomend voordeel dat je kan switchen naar de telefoon en je voortgang mee verhuist. Met een upnp client zoals BubbleUPnP kan je zelfs lokaal cachen zonder dat je ooit een volume hoeft te mounten.

Nu is dit natuurlijk maar een enkel gebruiksscenario van een mounted volume waar er nog vele andere zijn. Een ideale oplossing zou zijn dat je je eigen volumes net zo makkelijk kan mounten als google drive onder chrome os met een native plugin (ik geef mijn credentials niet graag aan een ontwikkelaar die ik niet ken). Mijn persoonlijke ervaring is wel dat als ik de behoefte heb om een volume expliciet te mounten ik vaak operaties wil doen op bestanden die toch al niet door de chrome ondersteund worden zonder omwegen (zoals het bewerken van een office document die Chrome OS dan eerst naar google drive wil hebben zodat docs erbij kan). Je kan kijken of android apps hier een oplossing kunnen vormen, maar dat is voor mij nog niet stabiel genoeg om de integriteit van mijn data aan toe te vertrouwen.

In praktijk merk ik zelf dat ik Chrome OS gebruik voor consumptie van web services en lichte ontwikkeltaken die in de cloud kunnen plaats vinden. Als ik dan toch bij mijn netwerk volumes wil dan start ik linux op via crouton waarbij ik ook meteen toegang heb tot applicaties die de data fatsoenlijk kunnen bewerken. Het is duidelijk dat dat niet iets is voor alle gebruikers maar zoals door anderen aangegeven er zijn manieren om het gat te overbruggen.

Dit is trouwens ook wel een van de doelen die Google heeft met zijn high-end chromebooks, de hardware wordt binnen google veel gebruikt als linux laptop en chrome os ontwikkelmachine en dan is zoiets een uitkomst. Deze laptops zijn niet gericht op mensen die alleen vanilla chrome os willen, daarvoor zijn er legio alternatieven die dezelfde ervaring geven voor veel minder geld.
Prima post, maar
$999 is helemaal geen belachelijk hoge prijs, gewoon midrange electronica. Er zijn zoveel smartphones, laptops en tablets die veel meer kosten en absoluut niet meer kunnen.
Er zijn zeer zeker niet veel smartphones die "veel meer" kosten dan $999. Een paar flagship. Dat zijn wel high end. Mid range smartphones kosten nog niet de helft.

Je moet dan ook vergelijken met tablets en laptops of andere 2-in-1.

Een smartphone wil iedereen anno 2017 los en defacto al.
En dat is precies wat Google wil neerzetten met de Pixelbook; een flagship model.

Het maken van een topmodel met een prachtige bouwkwaliteit en specificaties die er voor zorgen dat gebruikers een optimale gebruikerservaring krijgen. Ooit wel eens video-editing gedaan in de cloud? Het gaat met 2 GB, maar met 16 GB zal het een stuk fijner zijn.

Maar ook mensen met obscure werkwijzen zullen er blij mee zijn. Ik werk volledig in de borwser en 100 tabs zijn zo geopend en dan is een beetje meer RAM fijn. Is16 GB dan echt nodig? 8 GB zou wellicht ook voldoen, maar komop het is een flagship.Ik gebruik de RAM in mijn smartphone ook niet, maar het kan, want het is een flagship.

En vind je $ 1000,00 te duur, prima, er zijn genoeg alternatieven vanaf $ 150,00.
Mijn ervaring met specs is dat je leeft (of je je gedraagd) naar je maatstaf, net zoals met geld. Ben je 1 GB RAM gewend, dan leef je daar naar. Ook wordt software steeds meer bloated waarbij je je af kunt vragen of je die bloat wel nodig hebt, en zo ja in hoeverre. Mijn eerste keer browsen was met Netscape 3 met 128 MB RAM. Waar zijn we in hemelsnaam uitgekomen?

Mijn ervaring met mensen die claimen "100 tabs" nodig te hebben (inclusief mezelf) is als volgt: die heb je niet alle 100 nodig. 10 oid is meer dan voldoende. Ten nulde zijn 100 tabs ongeacht hun inhoud lastig managen en zie je door de bomen het bos niet meer. Ten eerste kun je met een addon als The Great Suspender de boel uit je RAM donderen. Ten tweede worden tabs in sommige browsers al native gesuspend. Ten derde is het een kwestie van dingen lezen, er iets mee doen, en vervolgens afsluiten (bij mezelf helpt een pilletje Ritalin daar enorm mee, YMMV). Dus met alle respect, ik neem dat argument niet al te serieus.

Wat betreft de prijs, we lijken steeds meer weg te stappen van desktop OSen waar je wel zelf root op bent naar uitgeklede ecosystemen. Dat heeft voor- en nadelen. ChromeOS, Android, en iOS lenen zich perfect als thin client. Het is een kwestie van de juiste input device en juiste applicatie gebruiken. Dat kost soms wat geld of moeite.
Gehandicapt is misschien niet helemaal de juiste woordkeuze. Wat ik ermee wilde zeggen is dat de basis van het OS compleet anders is dan wat Windows of OSX doen. In een 1 op 1 vergelijking kan ChromeOS daardoor wat incompleet aanvoelen. Dat van de Android-apps weet ik en ik heb er ook mee gewerkt. En eerlijk gezegd is het een prima aanvulling op het OS. Zonder die apps kun je er namelijk niet gek veel mee (los van wat basistaken). Die apps zijn echter gemaakt voor mobiele apparaten zoals smartphones of tablets en dat kan op een laptop wat vreemd aanvoelen. Ook zullen dat soort apps nooit de functionaliteiten bieden van volwaardige programma's die je op OSX of Windows vindt.

En dan een paar van je andere punten:
- 16GB vind je nog niet in een telefoon en in de meeste gevallen hebben gebruikers meer dan genoeg aan 2 of 3GB.
- Dat Ubuntu op een Chromebook gezet kan worden is leuk, maar dat zullen de meeste gebruikers niet doen. Ook is het officieel niet ondersteund.
- Programmeren is maar een klein onderdeel van alle gebruiken die mogelijk zijn. Videobewerking, fotobewerking, gamedesign, gaming, audiobewerking, om maar wat dingen te noemen zijn niet mogelijk zoals het op andere platformen mogelijk is (als het überhaupt al mogelijk is).
- Kijk, dat Google een premium device wil verkopen snap ik vanuit meerdere opzichten (referentiemodel, showcasemodel) maar dat wil niet zeggen dat je er maar hardware in moet stoppen die voor waar ChromeOS voor staat veel te krachtig is. Dat is gewoon krachtige hardware om te kunnen pronken met cijfertjes, maar uiteindelijk is het nut ervan extreem beperkt. Maak dan gewoon een Pixelbook met strak design en normale hardware voor een aanzienlijk lagere prijs (maar niet zo laag als wat de concurrentie doet zodat je die niet in de weg loopt).

Buiten het OS is 999 euro een prima prijs voor de Pixelbook opzicht, maar vanwege het OS en de mogelijkheden dat het biedt is het weggegooid geld. Een beetje hetzelfde als een console verkopen met de specificaties van een Xbox One X en de prijs van een Xbox One X waar je alleen Android-spelletjes op kunt spelen.
Anoniem: 979229 @BarôZZa5 oktober 2017 14:12
Ik weet niet wat jij denk 999 euro is belackelijk veel ik heb een 920 euro hp 80 euro minder windows je kan dan ook word kopen en je bent veel sneller beter en je kan 10× meer chromebook hoort goedkope laptoo zijn voor kinderen die een laptoo voor school nodig hebben
Waarom zou je 999€ willen uitgeven aan een Chromebook terwijl je een Surface Pro voor dat prijs kan krijgen?
Sneller, veiliger en een prettiger UI.
Grappig dat je het zegt, maar mijn 16GB zit regelmatig vol van Chrome Tabs... en met het steeds zwaarder wordende internet is een i5 echt niet verkeerd voor future proofing, zeker voor 1000 dollar.

Edit: Ik zit vaak op 100 tabs, dat dan wel :p

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 3 augustus 2024 12:09]

Hoeveel tabs open je dan in godsnaam?

Een beetje telefoon houdt al zonder veel moeite 20 tabs open. En als je daarboven gaat, dan is het wellicht meer bladwijzer dan een tabblad wat continu open moet staan.
In tegenstelling tot Chrome OS en andere desktop browsers zijn de tabs op je telefoon niet echt open. Het operating system (zowel Android als iOS) sluit processes automatisch af als ze enige tijd niet gebruikt zijn, dus van die 20 tabs zullen er slechts een paar echt open zijn. De andere tabs worden bij gebruik weer hersteld.
En dat is sinds over zijn gegaan naar een 64 bit processor een stuk minder geworden ook omdat de telefoons meer werk geheugen hebben.
En dat is positief? Hoe minder achtergrondprocessen hoe beter de batterijduur, ongeacht hoeveel sneller en zuiniger een nieuwe SoC is. Wat mij betreft worden alle tabbladen na het schakelen gelijk op Idle gezet. Dat al je RAM gebruiken op een PC prima is wil niet zeggen dat dat voor een mobiel device ook geldt. Daar telt energieverbruik veel harder mee, desnoods ten koste van wat performance.
Hoe veel tabs heb je dan in godsnaam openstaan? Ik heb er op dit moment een stuk of 20 openstaan en wat extensies draaien, en ik gebruik echt nog geen 2GB ram voor Chrome...
Misschien wel een heel aantal PDF-documenten, dan neemt het vaak wel sneller toe. Al is Chrome echt verreweg de minst ideale PDF-lezer... ;) (jerky scrollen en dergelijke)
Hoe kan je nou 100 tabs open hebben? Hoe kan dat in godsnaam? Ooit van bookmarks gehoord?
Ligt het aan mij of lijkt de Pixelbook in feite bizar veel op de Microsoft Surface? Het 'enige' verschil is ChromeOS vs een full-desktop os en, oké inderdaad, de appstore en oké toetsenbord inklappen is niet helemaal hetzelfde als eraf pakken, maar het effect is niet anders . Maar afgezien daarvan is het voor mij toch een aardige déja-vu, en dan geef ik het geld liever uit aan een full-desktop experience.

Edit: toetsenbord aanpassing

[Reactie gewijzigd door B_Swinkels op 3 augustus 2024 12:09]

Volgens mij klap je het scherm om. Dus eerder een Lenovo Yoga of één van zijn 100 nakomelingen.
Ja, dat ligt aan jou. De Pixelbook ziet er anders uit.
Het is en blijft een veredeld tablet (vergelijkbaar met een iPad Pro). Het lijkt me meer gebouwd om te pronken als showcase dan om echt een mainstream product te worden maar zelfs dan nog mag de vraga gesteld worden of dat Google zich beter de moeite niet zou sparen.
Ben ik de enige die de brede zwarte randen op het beeldscherm lelijk vindt? Dit is een scherm, qua ontwerp, uit de jaren 90. Dunne bezels waren wel zo fraai geweest. Verder vind ik de stylus pen veel te groot/dik !
Willen concurreren met Surface lijn van Microsoft. Tegenwoordig is hoe duurder hoe meer je er van verkoopt.
Denk dat het eerder andersom is. Microsoft wil met hun Windows 10s op goedkope laptops van andere leveranciers, https://tweakers.net/nieu...ows-10-s-laptops-aan.html juist gaan concurreren met de goedkope Chromebooks van diezelfde leveranciers.

Reden? Het verkoopsucces van die goedkope Chromebooks in de educatieve markt in de V.S. Komt niet zo maar dat Apple hun iPad 2017 goedkoop aanbied. Apple is zijn marktaandeel in de educatieve sector aan het verdedigen waar dat behoorlijk aan erosie onderhevig was ten gevolge van het aanbod van goedkope Chromebooks.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 3 augustus 2024 12:09]

Vandaar de hoge prijs van de nieuwe tablet van Google? Ik kan je reactie even niet volgen.
Noch deze dure Chromebook van Google noch die dure laptop met Windows 10s van Microsoft zal een verkoopsucces worden.

Concurreren met die overprijsde Windows 10s laptop van Microsoft is dan ook bepaald niet echt handig als insteek van Google. Kan Google er wel een beetje extra functionaliteit aan toe hebben gevoegd vanwege dat kantelmechanisme, zal hen weinig baten.
maar nu heb je het weer over de dure laptops, en daarvoor over de goedkope laptops?
Stel voor dat je je eerste reactie nog eens terug lees. Natuurlijk verkoopt geen enkele producent meer producten wanneer die duur geprijsd zijn wanneer er ook goedkopere alternatieven van bestaan.

Die dure Microsoft laptop met Windows 10s, waarvan Microsoft bij de introductie stelde dat die met name voor de educatieve markt zou zijn bedoeld, legt het qua verkoopaantallen vanzelfsprekend af ten opzichte van de goedkopere exemplaren waarnaar ik verwees in dat linkje.
ja maar dat is nog steeds niet een reactie op mijn bericht.
Tuurlijk is dat wel een reactie op jouw bericht. Je stelde abusievelijk dat Google zou willen concurreren met Microsoft door middel van deze Chromebook. Wat onjuist is. Microsoft poneerde helder en duidelijk bij de introductie van Windows 10s te willen gaan concurreren met Google's Chromebooks welke succesvol zijn in de educatieve markt in met name de V.S., zodanig dat zij daarmee aardig wat marktaandeel van Apple aan het afsnoepen zijn.

Daarnaast stel je ook nog eens abusievelijk dat je meer zou verkopen wanneer je producten duurder aan zou bieden. Terwijl het tegendeel het geval is.
Ja maar dan heb ik het over de duurdere laptops, windows 10 s zijn goedkope laptops, mijn reactie ging over het feit dat deze chromebooks te duur geprijsd zijn voor wat ze kunnen, daarop volgde mijn reactie. Vervolgens begin je eerst over dure laptops en dan over de goedkope. Ik denk dat jij het allemaal niet goed gelezen hebt want het is allemaal een beetje mosterd na de maaltijd.
Nogmaals, lees je eerste reactie nog eens terug en mijn reacties daar op. Staat geen woord abracadabra in .
De prijs is stevig maar dit apparaat moet je ook zien als de showcase van Google. En in vergelijking met de Sufrace Pro zijn ze weer belachelijk goedkoop.

Voor dat bedrag een i5 of i7 is niet anders dan logisch. Waarom zou je voor die paar euro minder een lichte processor nemen. Dan zou er weer kritiek zijn over een te lichte processor en te weinig opslag voor dat bedrag. Het is ook nooit goed.

Blijft een prachtig apparaat. Ik ben benieuwd wanneer Tweakers deze eens uitgebreid gaat testen.
Niet uitkomen in de Benelux is natuurlijk geen belemmering, online prima te krijgen.
Anoniem: 176636 @SomerenV4 oktober 2017 22:20
Vergeet niet dat de prijs van 999 dollar ex BTW is. US prijzen komt state tax bij (op een paar staten na). Daarnaast denk ik dat de euro prijzen hoger zullen zijn als het product al naar de BeNeLux komt.
Vergis je niet in het feit dat een hele generatie scholieren de Chromebooks wél kent.
Chrome OS lijdt onder heel slechte marketing en dat zie je hier in deze reacties weer ook. Chrome OS is helemaal niet beperkt, het is alleen standaard toegespitst op gemiddelde gebruikers. Met Developer Mode kan je gewoon elke Linux-applicatie draaien.

Ik had dit zeker gekocht in plaats van mijn Surface Pro 4 als dit toen beschikbaar was.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 3 augustus 2024 12:09]

Ik heb een tijdje met ChromeOS gewerkt dus ik weet hoe het werkt en wat je er mee kunt. En vergeleken met Windows (waar ik verreweg de meeste ervaring mee heb) is ChromeOS best beperkt. Daarbij kun je je afvragen in hoeverre de gemiddelde gebruiker (lees: huis-tuin-en-keuken-gebruiker) rond de 1000 euro gaat betalen voor een laptop. Vaak gaan die voor een goedkope laptop van onder de 500 euro of een tablet van rond de 200/300 euro.

Overigens wel leuk en aardig dat je een Linux distro in een scherm kunt draaien op ChromeOS maar daarmee ga je voorbij aan waar het OS oorspronkelijk voor gemaakt was, namelijk met een focus op de cloud. Als je veel werkt met Linux kan ik me betere alternatieven bedenken dan een Chromebook.
Dus eigenlijk kunnen ze em dan beter met Linux leveren?
Dat dacht ik exact hetzelfde toen ik mijn eerste Chromebook: gelijk wissen en Linux erop mikken.
Totdat ik met met Chrome OS ging werken en het als een ontzettend fijn en snel OS ben gaan waarderen. Helemaal nu Android apps er ook nog allemaal op werken.

Chrome OS is uiteindelijk ook Linux. De basis is Gentoo.
Op enkele kun je ook heel makkelijk Linux krijgen...als dat bij deze nu ook heel makkelijk is dan zou dual boot naar mijn mening een hele goede optie worden.
Als exact dit uiterlijk met Windows of Linux komt dan wil ik er opeens best 1000 euro voor betalen.
Het ontwerp vind ik namelijk wel heel erg stijlvol en lijkt me veel fijner werken dan een Lenovo Yoga bijvoorbeeld.

Gek dat het Windows waar ik ontzettend over kan klagen opeens enorm kan waarderen....zolang ik er maar exact dezelfde tools mee kan draaien als dat ik nu doe en nodig heb.
Anoniem: 343906 @novasurp4 oktober 2017 21:32
Lijkt mij dat je echt wel vooraldien een Linux distro moet installeren hoor.
Chrome OS lijdt onder heel slechte marketing en dat zie je hier in deze reacties weer ook.
En telkens weer. De lezers en reageerders alhier zouden inmiddels moeten weten hoe het zit in plaats van telkens weer hetzelfde gezever over incompleet en online.
Developer Mode is buiten garantie. Dus nee....niet volwaardig.
Die pen ziet er wel innovatief uit; zaken omcirkelen en hij zoekt gelijk hetgene op wat je omcirkelt. Ik vraag me wel af hoe ze verder Chrome OS gaan ontwikkelen, want dat is écht nog geen volledig besturingssysteem.
Definieer een volledig OS? Wat kan ChromeOS niet wat je absoluut nodig hebt? Denk dan ook eens na wat ChromeOS kan, dat andere OS niet kunnnen.

Ik werk nu ruim 4 jaar met ChromeOS en vind dit beslist een volwaardig OS.
Ik kom echt niets te kort ten op zichtte van andere OS.

1 puntje, voor mijn werk, werk ik met beveiligingscamera's en die hebben verbazend genoeg Internet Explorer nodig om beeld te kunnen weergeven, die zie ik niet als een gebrek van ChromeOS, maar als gebrek van de camerafabrikanten.
PC games spelen, video's bewerken in een professionele suite, audio nabewerking. Onmogelijk op ChromeOS. En er is (voor zover ik weet) niks dat ChromeOS kan wat op Windows niet mogelijk is. Android-apps kan ik hier draaien als het moet met bijvoorbeeld Bluestacks, ik kan veel aan de cloud hangen en ik kan op mijn PC een Linux distro draaien als het moet.

En natuurlijk is ChromeOS een volwaardig OS maar het richt zich op een kleinere doelgroep dan bijvoorbeeld Microsoft of Apple. Dat de een niks te kort komt wil niet zeggen dat een ander ook niks hoeft te missen. Voor mij voelt ChromeOS enorm beperkt aan terwijl het voor een ander alles biedt wat ie wil. Andersom geldt hetzelfde overigens. Waar de een al snel de weg kwijtraakt in Windows en veel van de mogelijkheden nooit zal gebruiken vind ik het heerlijk om mee te werken.
Dat zijn valide argumenten voor jou, maar kijk eens wat 90% van de gebruikers doet? Mailen, online spelletjes (Candy Crush), Youtube, Netflix, Spotify, Facebook, etc. Een Chromebook voldoet daar prima voor.

Probeer eens om te denken en zie ChromeOS als de basis, maar voor specifieke applicaties, zoals gamen, professioneel video editen (er is overigens al heel veel mogelijk in de browser voor 90% van de video-editors), etc. zou ik inderdaad een ander OS kiezen dan ChromeOS.

Waarom ChromeOS; snel, geen malware, geen virussen, geen ransomware, samenwerking, lange accuduren, eenvoudige uitwisselbaarheid. En de support is een droom, omdat de gebruiker in de basis het OS niet kan verkrachten.

Ik denk dat ik heel goed weet waarom en wanneer je Windows / Linux / Mac zou moeten kiezen over ChromeOS, maar het lijkt wel of sommige hier niet weten wanneer je ChromeOS zou moeten gebruiken, zonder alleen hun persoonlijke wensen te laten tellen.
Ik denk dat ik heel goed weet waarom en wanneer je Windows / Linux / Mac zou moeten kiezen over ChromeOS, maar het lijkt wel of sommige hier niet weten wanneer je ChromeOS zou moeten gebruiken, zonder alleen hun persoonlijke wensen te laten tellen.
Het probleem is precies dit. Sommige weten niet wat het is.
Het is nieuw, er is weinig marketing en in tegenstelling tot android of iOS op telefoon op tablets wordt het mensen niet opgedrongen.
Hierdoor is het na jaren nog steeds voor velen een onbekend OS.
Mijn moeder zou er perfect mee kunnen werken maar die wil niet nog een keer iets nieuws...die blijft dus alsnog hangen bij een Windows machine...hoe zonde het ook is.

Vaak lijkt het er dan op dat mensen die wel weten wat het is, met of zonder echte werkervaring, geen 100% Windows vervanger ervaren en roepen al snel dat het een half OS is.

Ik denk dat het voor 90% van de "normale" gebruikers juist een ideaal OS kan zijn, op Tweakers kom je die normale gebruikers uiteraard wat minder tegen :)
Via Chrome Remote Desktop log ik altijd op mijn Win PC en kan zo gewoon de dingen doen, waar ik helaas WinOS voor nodig heb, met mijn Chromebook.
Volgens mij is dat nogal persoonlijk natuurlijk. Ik zal dus never nooit Chrome gaan gebruiken als browser en als een OS dan enkel die browser ondersteunt dan houdt het snel op. Verder kan ik op mijn Surface Pro VS Code draaien, "Keep talking and nobody explodes" spelen en nog veel meer dingen die op een Chromebook niet kunnen.
Hoezo niet? Het support de hardware waar het op draait en bied je de tools die je nodig hebt om de software erbovenop (de Chrome browser + wat andere spullen) soepel te draaien. Of defineer jij een OS als meer dan de basis die je nodig hebt om je software te draaien?
Simpel tekstverwerken is al zeer beperkt op Chrome OS. Google Docs is uit eigen ervaring nagenoeg onbruikbaar voor professionele doeleinden (maak voor de grap maar eens een bestand aan met 50+ pagina's tekst en de taalcorrectie is een grote grap) en Word 365 online heeft ook véél minder opties dan de desktop versie, wat je dus mist op Chrome OS. Heb je gezien hoe Android apps werken op Chrome OS? Het lijkt wel alsof het één grote BETA is. Die simpele feiten maken Chrome OS al een onvolwaardig OS.

De mensen die alleen maar een beetje Netflix kijken, spelletjes spelen en korte mailtjes schrijven raad ik gewoon een iPad aan. Niet duur en kwalitatief hoogwaardig vergeleken met Chromebooks.

[Reactie gewijzigd door Belecthor op 3 augustus 2024 12:09]

Je gaat dan aan het doel van een OS voorbij: je applicaties een bodem geven waarop ze hun ding kunnen doen. Ik werk regelmatig met zéér grote documenten in Google Docs, denk 90 - 110 pagina's, en dat gaat gewoon prima op m'n Chromebox. Maar ook op m'n System76 laptop. Dat is nu net de kracht van dit spul, iets wat Microsoft trouwens nog moet leren, het werkt ook op élke machine met een behoorlijke browser. Toegegeven, dat gaat even voorbij aan ChromeOS, maar dat even terzijde.

Een iPad is veel en veel te duur voor simpel netflixen, spelletjes en mailtjes tikken.
Android apps werken anders prima hier op Chrome OS.

Een Chromebook is veel veelzijdiger dan een iPad want het is ook een degelijke laptop.
Laatst zat ik via Google Drive nog aan een word/ppt document te werken en het deed het goed. Kan me wel toepassingen voor universiteit/hoge school bedenken waarbij iets no-nonsense moet werken en het portable moet zijn.
Ik ben het niet mee eens dat Word/PPT documenten goed te bewerken zijn via Google Drive ....maar ik snap nog steeds niet waarom zoveel mensen nog met Word/PPT willen werken. Oeverloos geping-pong en handmatig syncen. Dan heb ik het nog niet als er met verschillende versie van Word/Powerpoint is geëdit. De webversie van office lijkt op papier leuk ...tot dat je track/trace wilt aanzetten, toch wel handig als je met z'n 10-en zit te editten. Heb ik het nog maar niet over versie historie.
Omdat je met gsuite te beperkt in functionaliteit bent.
Ikzelf probeer me constant aan te passen aan die beperkingen, om alles overal te kunnen bewerken, maar voor geavanceerde zaken kan je er niet veel mee.
Deftige thesis/eindwerk maken in Word is een eitje. In Google docs een huzarenstuk. Gewoon al de nummering is nauwelijks aanpasbaar en herbegint plots. Verborgen tekend heb je niet, dus is het vaak gissen wat deze oorzaak is.
Een inhoudstabel invoegen is ook amper mogelijk; zeker als je er opmaak in wil.
Of bijschriften bij foto's en tabellen en daar dan een overzichtje van genereren. Om niet te spreken van het positioneren van de foto's en tabellen.
Header en footer zijn zo beperkt... Is het mogelijk om even en oneven pagina's afwijkend te hebben? Aparte secties...

Dit kan je bezwaarlijk onnodige functies noemen. Ik had die in mijn schooltijd bijna wekelijks nodig.
Het ontwerp is afgeleid van dat van de Pixel-telefoons van de zoekgigant.
Ben ik de enige die hier niet het ontwerp van de andere Pixels in ziet? Niet dat ik dit ontwerp nog nooit gezien heb, maar het kwam niet van Google, laat staan van de Pixel telefoons.

Overigens, "eerste 2-in-1". Zo slecht was de Pixel C nu ook weer niet dat we hem gewoon volledig moeten negeren.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 3 augustus 2024 12:09]

Technische gezien was dat een volledige tablet waar een keurige toetsenbord voor te koop was. En dus geen 2 in 1. Vandaar.
Geldwolven bij Apple, 100 euro voor een simpele stylus vragen, dom Applesheeple.
Oh nee, nu niet natuurlijk O-)
Anoniem: 343906 @HeatWave4 oktober 2017 21:35
Moet je het verschil in de toonzetting van de commentaren eens lezen op deze twee berichten op tweakers.net:
https://tweakers.net/nieu...tspacevr-overgenomen.html
https://tweakers.net/nieu...ng-fotos-overgenomen.html

Zegt meer over diegenen die reageren dan over de berichten zelf.
Specs
  • Operating System: Chrome OS
  • Display: 12.3" LCD 2400x1600 (235 ppi), 400 nits, 72% NTSC
  • Audio: Dual speakers • 4 mics
  • Processor: 7th Gen Intel® Core™ i5 or i7 processor
  • Memory: 8GB or 16GB RAM
  • Storage: 128GB, 256GB, or 512GB (NVMe) SSD
  • Dimensions & Weight: 290.4 x 220.8 x 10.3 mm, 1.1 kg
  • Materials & Color: Aluminum unibody
  • Battery: 41 Wh (up to 10 hours), 45W USB-PD charger
  • Wireless: Dual-band 802.11 a/b/g/n/ac, 2x2 (MIMO), Bluetooth 4.2
  • Keyboard: Backlit keyboard, 0.8 mm travel, 19 mm pitch
  • Trackpad: Edge-to-edge, Etched glass surface
  • Camera: 720p @ 60FPS
  • Security: TPM Chip
  • Sensors: 3-axis Gyroscope/Accelerometer, Magnetometer, Ambient Light Sensor, Hall Effect Sensor
  • Ports: 2x full-function USB-C, 3.5 mm headphone jack
Configuraties
  • $999 Intel Core i5, 8GB RAM, 128GB SSD
  • $1199 Intel Core i5, 8GB RAM, 256GB SSD
  • $1649 Intel Core i7, 16GB RAM, 512GB NVMe SSD

[Reactie gewijzigd door Balance op 3 augustus 2024 12:09]

Ik vind het een super toestel. Alleen kan ik er niets mee aanvangen.
AutoCAD - niet mogelijk (de app is zelfs voor kleine edits een ramp)
Photoshop - idem
Deftige Office voor het serieuze werk - niet mogelijk
Loxone (domotica) software werkt enkel op Windows. Met Mac kan ik nog parallels draaien...
Zo zijn er wel nog tal van zaken die amper kunnen op ChromeOS.

Dus helaas inderdaad huis tuin keuken, hoe graag ik het anders zou willen..
Je kunt het met remotedesktop of citrix een mooie bedieningspaneel toestel kunnen maken voor de PC op zolder (of in de cloud) het chromebook start snel, weinig onderhoud, gaat niet snel stuk. Dus als bedieningspaneel voor andere computers. Ideaal voor reizen en op de bank.
Alleen de schermgrootte had wel iets meer gekund.

[Reactie gewijzigd door rdoorn op 3 augustus 2024 12:09]

Ik wil geen afstandsbediening van €1000 ;-).
En dan moet ik overal internet hebben en werkt het alsnog met vertraging. Je wil mij echt niet bezig zien in AutoCAD ;-). Ik moet op Mac al temporiseren, omdat AutoCAD daarop niet zo snel reageert als onder Windows (met Parallels - ligt dus niet aan de hardware).
Volgens mij ook gewoon veel te duur, zeker voor een chromeOS tablet/laptop.
Het is hetzelfde als een Chromebook XL van Samsung, die veel goedkoper is.
Kun je windows installeren op dit ding? Dual boot ofzo? Wel een mooi apparaat voor development on the go maar dan moet ik er op één of andere manier Visual Studio op kunnen draaien. Om te surfen enzo kun je dan (het minder batterij belastende?) chromeOs draaien.

Als dit niet kan dan snap ik het niet helemaal geloof ik...
Als er Windows op zou kunnen zou het een geweldige laptop zijn, maar ik vrees dat het niet makkelijk is. Chromebooks zijn prima voor remote desktop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.