Google presenteert Home Mini- en Home Max-speakers

Google heeft op een eigen evenement de Home Mini aangekondigd. Het gaat om een kleine speaker met de mogelijkheid verbinding te maken met Google Assistant. De zoekgigant heeft daarmee een concurrent voor de Amazon Echo Dot.

De Home Mini is een stuk kleiner en platter dan de Home die Google vorig jaar presenteerde. De speaker zal ook Assistant herbergen, de digitale assistent van de zoekgigant. De Home Mini heeft leds onder de behuizing om te communiceren en kan bovendien aanrakingen herkennen voor onder meer het regelen van het volume. Google brengt de Home Mini 19 oktober uit en het apparaatje kost 59 euro in Duitsland.

Daarnaast presenteerde Google de Home Max, een speaker die beter geluid moet bieden en twintig keer zoveel geluid zou kunnen voortbrengen als de Home. Bovendien heeft het Smart Sound, een manier om de muziek aan te passen aan de ruimte en het achtergrondgeluid. Zo past het de muziek aan op de locatie, maar ook op of bijvoorbeeld de vaatwasser aanstaat.

Het Amerikaanse bedrijf brengt de Home Max in december uit voor 399 dollar. Daarin zit een jaarabonnement voor YouTube Red. De Home Max komt in eerste instantie alleen uit in de Verenigde Staten, waarna meer landen volgend jaar volgen.

De speakers komen niet naar de Benelux, omdat Assistant nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Google kondigde aan dat Assistant in het Japans beschikbaar komt. Volgens een eerder gerucht brengt Google de Nederlandstalige versie van zijn digitale assistent begin volgend jaar uit.

De zoekgigant kondigde tegelijkertijd aan dat het een functie krijgt om de verbonden telefoon geluid te laten maken, om zo de telefoon snel te kunnen vinden. Op Android werkt dat met een regulier geluid, op iPhones gaat dat door de telefoon te bellen. Daarnaast kunnen gebruikers boodschappen sturen naar andere Assistant-apparaten in het huis. Zo kunnen bijvoorbeeld ouders via een Home-speaker op de kamer van hun kinderen aankondigen dat het eten klaar is. Google heeft de functie 'broadcast' genoemd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-10-2017 • 18:29

56 Linkedin

Reacties (56)

Wijzig sortering
Officieel zal de Google Home Mini wel niet te koop zijn in België. Maar de Google Home wordt gewoon verkocht in België bij Fnac, een Frans bedrijf met winkels in België. En het wordt verkocht aan de normale prijs (€150) Dus ik verwacht dat de Google Home Mini weldra ook via daar verkrijgbaar is.
Je kan hem alleen niet laten bezorgen dus.
Wel als je in België woont natuurlijk.
Toevallig kan je de google home vandaag op ibood.be bestellen. Hier staat deze aan de normale verkoopprijs van €129.
De google play max is wel aan de prijzige kant. Sonos 5 prijzen.
Als de muziekkwaliteit even goed is, is het voor mij wel interessanter want ik heb geen affectie met het sonos systeem.
Even een review afwachten en tegen dan zal hij wel in de UK te koop zijn en kan ik hem van daar meenemen.

De mini is wel interessant.
Goedkoop genoeg om dienst te doen als afstandsbediening imo.
Jup, hier ben ik weer met de spraakbediening van mijn verlichting.
But its awesome.
Ik betwijfel het een beetje. Je kiest sonos natuurlijk puur om het gebruiksgemak en niet voor de spraakbesturing. Ik betwijfel of Google hun home app net zo functioneel zal krijgen als sonos dat heeft.

Het is maar net waar je prioriteiten liggen, maar als ik een speaker koop, gebruik ik toch liever sonos.
De google home speaker die ik nu heb bedien ik gewoon door te zeggen wat ik wil horen.
"Hey Google, play today's biggest hits; hey google, turn down the volume; hey google, skip this song; etc"
Dat vind ik net het fijne eraan.
Ik wil niet naar een app gaan.

Waarvoor gebruik je dan die sonos app? Toch ook maar gewoon om de muziek te bedienen?

Want ik gebruik die google home speaker net zoveel doordat ik het met spraak vlot kan doen.

Ik kan ook mijn gsm of iPad linken aan mijn soundbar en dan zo de muziek bedienen maar dat is soms toch net teveel moeite waardoor ik het niet doe.

Dus ik kies eigenlijk net die google home speaker voor het gebruiksgemak :-)
Sonos, ik zie echt niet in wat die hun nut is om eerlijk te zijn.
Dat mini voor maar 60€ maakt het drempel veel lager voor mij om te beginnen met Google Home.

Straks als het bewezen is dat voor mij werkt, kan ik kijken als de Max een goede Sonos alternatief is.
Als je goedkoop wilt beginnen met Google home dan raad ik je aan om ook eens de Google AIY Voice kit te bekijken. Wordt pas weer eind oktober geleverd maar is én wat goedkoper dan de Home mini én wordt geleverd naar waar je wil én pas ook nog eens bij een echte Tweaker :D.

Edit: typefoutjes

[Reactie gewijzigd door Haunting_Spirit op 5 oktober 2017 09:33]

Er zijn geruchten dat Sonos Google assistance krijgt...
Voor de gene die echt goed geluid willen zal Sonos dus een prima alternatief zijn. Voor mij is de mini denk ik prima.
Sonos heeft gisteren een speaker met Alexa aangekondigd.
En tevens aangekondigd dat er een google assistant versie komt
Zo goed is het geluid van Sonos anders niet. Zeker voor de prijs die je ervoor betaald valt het behoorlijk tegen.
De jeugd van tegenwoordig omarmt mono/ multiroom met cloud functionaliteit en vindt dat geweldig.
De oudere garde gaat meer voor natuurgetrouw met wellicht wat surround poespas.

In de headsets zie je veel meer loops van klein naar groot en omgekeerd. Waarschijn is dat meer een mode accessiore aan het worden. En dan wordt kleur, vorm en wie (lees ster/artiest) hem draagt maatgevend.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 5 oktober 2017 09:55]

Wat mij betreft betaal je dan ook voor het hele ecosysteem. Als je alleen voor geluid gaat zijn er hoostens iets betere systemen, maar weinig dat in de buurt komt van een door jezelf samengesteld systeem, waarbij de speakers evenveel kosten als Sonos, maar dan zonder versterker en het ecosysteem. Toch?

Ik heb de Sonos Playbar met Sub. Niet het beste geluid voor dat bedrag, maar wel goed genoeg ism de ingebouwde versterkers, Spotify integratie, het gemak waarmee die aangesloten is op de tv, te bedienen is via de app, etc.

Er komen (zijn) gelukkig ook alternatieven, maar die waren er amper wmb. Denon heeft iets, Bluesound kan zoiets.
Mening geen feit natuurlijk
Zo kun je alles onder een "mening" verscharen.Jij kan van mening zijn dat een Dacia net zo goed is als een BMW. ;)
Kenners weten echter wel beter.
Aangezien de home weer niet uitkomt in de Benelux, kan je hem dan wel gebruiken in het Engels (als je hem importeert)?
Ja, dat werkt prima. Heb er hier ook eentje staan
Big Brother is listening to you
zit er op de mini ook een 3,5 MM aansluiting om hem met mijn speakers te verbinden?
Ah, inderdaad (zie opmerking hierboven) Gotscha :)
Ben nu de live stream aan het kijken, moet eerlijk zeggen ik krijg een beetje een Apple deja vu. met termen als "it just works" first one" beautiful"enz
Ja, via youtube he, het is allemaal wat kneuteriger dan Apple ze proberen het wel. Het applaus/gejuich klinkt echter super "gemaakt".
Ik moet direct denken aan de Stasi...
Een always-on microfoon in je huis die alle data wat hij opvangt stuurt naar een of andere server in het buitenland, idd prima idee... ging ook al zo goed met smart TV's

https://nakedsecurity.sop...on-alexa-and-google-home/

https://www.theverge.com/...eping-angel-vulnerability

Ongelooflijk dat mensen dit soort producten vrijwillig aanschaffen.
Gelukkig is dat iedereen zijn eigen keus, ik vind mijn Google Home super handig :)
Je raakt er altijd anderen mee ... het wordt een netwerk. Net zoals mijn vrienden foto's waar ik ook op sta delen op Facebook. En wil ik dat niet? Laat me raden, dan moet ik ook een FB account aanmaken om de foto's überhaupt te kunnen zien en permissies in te trekken en mag ik het gaan monitoren. Zie je de cirkel?

Vraag/vertel je je bezoekers dat gesprekken evt. opgenomen worden ter bevordering van adverteer gedrag van Google (of erger)? Want dat is dan wel zo netjes toch? Dat je een ander ook die bewuste keuze geeft?

Ja, ik snap dat het alleen gebeurt als je hey google roept, maar dat is gewoon een kwestie van tijd voordat die grenzen vervagen zodra 't gros zo'n ding in huis heeft en niet meer zonder kan/wil.
En waarom? Er is 0,0 reden om data na hey google naar de servers van Google te sturen. Ik wacht wel op een lokaal alternatief.

Het zijn altijd stapjes. 10 jaar verder kun je je al niet meer voorstellen hoe snel 't allemaal veranderd is.
Het enige verschil met de Stasi is dat je er nu vrijwillig voor kiest en er wat gemak voor terug krijgt. Of dat gemak blijft is maar de vraag ... Laten we het een fluwelen revolutie noemen. En de mannetjes bovenaan lachen zich kapot. Die krijgen zo enorm veel macht op deze manier. En je hebt maar 1 rare pipo nodig. Zoveel mensen hebben zich opgeofferd voor vrijheid, maar lekker boeiend, als ik maar wat gemak heb lever ik 't graag weer in ...

Nog even en je loopt in een wereld waarin je niet meer kunt plassen zonder dat je smart WC alles van je uitleest en direct je verzekering annuleert of de premie verhoogt omdat je een biertje teveel op had en ga zo maar door.

Super handig inderdaad ... gelukkig kies je daar dan ook bewust voor, toch?
Of zouden die mensen dan het hardst mopperen wat een schande 't allemaal is?

Je keuzes hebben altijd gevolgen ... ook voor anderen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 4 oktober 2017 23:31]

Ik vertel me bezoekers niks, aangezien het apparaat alleen luistert als ik "Oke Google" zeg en dan spreek ik eigenlijk altijd als enigste. Dus van mijn bezoekers word niks opgenomen. Natuurlijk hebben we het wel over het apparaat. De meeste mensen die het voor het eerst zien vinden het erg interessant wat je er allemaal mee kan.

Er is nog een veel groter verschil met de Stasi dan het feit dat ik dit nu vrijwillig in mijn woonkamer heb gezet. Namelijk dat ik hem ook vrijwillig kan uitzetten en dat maakt dat de verschillende fabrikanten echt wel opletten wat ze doen. Want één schandaal (zo iets als de situatie die jij schetst met de Smart WC) en zij zijn hun inkomsten kwijt.

Sowieso kan mijn Google Home niks meer dan wat een smartphone ook al kan (ja die kan ook 24/7 geluid opnemen zonder dat jij het weet). Of ik mijn zoekopdracht nu type of inspreek, beide keren blijft het een zoekopdracht die geanalyseerd kan worden door het bedrijf waar de zoekmachine van is.
Naïef. Je gaat al uit van de regels die er nu zijn. Ik kijk meer naar menselijk gedrag en historische trends, waaruit je kunt opmaken waar de mens toe in staat is.
Kijk alleen al naar de sleepwet.nl nu. Kwestie van tijd dat de wetten zo aangepast zijn dat ze steeds meer mogen. En die data van jou? Die hebben ze al klaar liggen.

Die smart wc is geen schandaal, dat is een functie. Daarvoor bestaat dat hele ding. In 1e instantie om ziektes te constateren. In 2e instantie om verzekeringen te optimaliseren en verzekeraars geen risico hoeven te lopen oa. Dat je daar je vrijheid voor inlevert. So be it

Je redeneert precies op de manier die ik schets. Grenzen vervagen. Jij redeneert al zo dat omdat je al een smartphone hebt, dat dit ook niet meer uitmaakt, maar dat doet het wel.

Er zitten namelijk andere voorwaarden aan zo'n speaker verbonden. Nu mogen ze die data namelijk legaal gaan gebruiken voor in 1e instantie advertenties.

Dit is precies de gedachtegang van die kleine stapjes. Steeds een stapje verder. En je redeneert voor jezelf ook nog dat 't allemaal geen kwaad kan en je verteld je bezoekers ook niet dat hoe vet ze 'm ook vinden, ze wel legaal data van je sturen naar een Amerikaans bedrijf waar de patriot act van kracht is. Je gedrag analyserend. Alles wat je nodig hebt, allemaal gecommuniceerd via zo'n mooie gadget.

Btw: ik gebruik al jaren geen Google meer als search engine. Dus die vlieger met searches gaat niet op. Zouden meer mensen moeten doen.

Dat ik 1 ding van ze gebruik wil nog niet zeggen dat ik ze alles moet geven wat ik heb. Hou t maar een beetje warrig en verkeerde informatie geven waar het kan. Je moet is in je Google settings bij privacy gaan kijken wat Google nu al van je weet, kun je inzien namelijk. Echt ziek hoor. Door wat zaken aan te passen vinden ze niks meer van me, althans, niet wat ik kan inzien.
Onderwater natuurlijk vast wel. Maar gezien jouw vertrouwen doen ze niet aan onderwater

Ik was een tijdje terug bij m'n nichtje. Die had zo'n alexa speaker. Toen heb ik ook gezegd, je trekt nu de stekker eruit of ik ben weg.
Is natuurlijk overdreven, maar ik wilde haar ervan bewust maken wat zo'n ding doet, zij was er ook vrij naïef in. En dat ik er niet mee akkoord hoef en wil gaan.
Bovendien hoor ik haar nog roepen, alexa, music off. Maar omdat de muziek te hard stond kon de speaker het niet horen :-)
Ze heeft 'm nu wel weggedaan en mist er eigenlijk niks door, in ieder geval niks ter waarde voor wat je ervoor inlevert. Dat je dat nu nog niet ziet of merkt maakt het niet minder waar. Kwestie van tijd.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 5 oktober 2017 11:29]

Naïef
Zo dat is knap, jij kent mij blijkbaar heel erg goed om te kunnen zegen dat ik naïef ben. Ik heb blijkbaar mezelf helemaal niet verdiept in de materie en weet helemaal niks van privacy af, dat weet jij allemaal al van mij. Nou ik kan je vertellen dat je het fout heb, ik heb me er wel degelijk in verdiept, maar ik maar alleen andere keuzes dan jij.
Die smart wc is geen schandaal, dat is een functie.
Oke, maar ik kan je wel vertellen dat ik die functie niet ga gebruiken. Ik plas wel naast het cafe tegen de muur aan ;-)
Je redeneert precies op de manier die ik schets. Grenzen vervagen. Jij redeneert al zo dat omdat je al een smartphone hebt, dat dit ook niet meer uitmaakt, maar dat doet het wel. Er zitten namelijk andere voorwaarden aan zo'n speaker verbonden. Nu mogen ze die data namelijk legaal gaan gebruiken voor in 1e instantie advertenties.
De Google Home is niks meer dan een lost staande Google Assistant, dus elke Android telefoon bezit het ook. En zo heeft Apple Sire en Microsoft Cortana. De data van de telefoons gebruikt Google ook al voor advertentie, je kan alleen aangeven of je gepersonaliseerde advertenties wil of niet, maar de data verzamelen ze toch. Daar heb ik geen problemen mee en als ik dat wel had kocht ik een nieuwe Nokia 3310.
Btw: ik gebruik al jaren geen Google meer als search engine. Dus die vlieger met searches gaat niet op. Zouden meer mensen moeten doen.
Goed voor jou! Het ging trouwens meer over het algemene gebruik van search engines.
Je moet is in je Google settings bij privacy gaan kijken wat Google nu al van je weet, kun je inzien namelijk.
Weet ik, je kan ook elke gesproken opdracht tegen de Google Assistant terug horen. Ik weet dus heel goed wat google van mij weet.
Ik was een tijdje terug bij m'n nichtje. Die had zo'n alexa speaker. Toen heb ik ook gezegd, je trekt nu de stekker eruit of ik ben weg.
Ik had je het gat van de deur gewezen, ik bepaal lekker zelf wat er bij mij in huis aan of uit staat. Het is aan jou de keuze om binnen te komen.
Bovendien hoor ik haar nog roepen, alexa, music off. Maar omdat de muziek te hard stond kon de speaker het niet horen :-) Ze heeft 'm nu wel weggedaan en mist er eigenlijk niks door, in ieder geval niks ter waarde voor wat je ervoor inlevert. Dat je dat nu nog niet ziet of merkt maakt het niet minder waar. Kwestie van tijd
Daarom heb ik ook een Google Home, die verstaat me prima met luide muziek, ik heb tenminste geen last van de situatie die jij beschrijft. En alweer ken jij me blijkbaar beter dan ik mezelf. Dat je nichtje hem niet mist betekend niet dat ik hem niet zou missen. Natuurlijk zou ik zonder dat ding kunnen, maar hij bied me functionaliteit die ik graag in me huis heb.

Hier op Tweakers vind er door een deel van de gebruikers een soort kruistocht plaats tegen dit soort apparaten. Als je het niet wil gebruiken prima! Dan koop je hem niet. Maar leg andere mensen niet je wil op want dat is wat er hier lijkt te gebeuren. Mensen mogen hun eigen afweging maken en in mijn geval betekend dat ik de Google Home wel in huis neem. En wees asjeblieft niet zo arrogant om te denken dat je weet hoe andere mensen denken.

[Reactie gewijzigd door AWitteveen op 5 oktober 2017 12:09]

Oke, maar ik kan je wel vertellen dat ik die functie niet ga gebruiken. Ik plas wel naast het cafe tegen de muur aan ;-)
Je volgt niet helemaal wat ik zeg.
Omdat jij (en vele anderen) voor dit apparaat kiest en op die manier inzicht geeft aan commerciële partijen (laten we politieke kwesties er nog maar even buiten, wat imo nog gevaarlijker is) creëer je een markt die hierop inspeelt. Met allerlei "smart" producten tot gevolg die dadelijk niet meer "optioneel" zijn, maar "verplicht".

Wil je een gezondheidsverzekering? Prima, maar dan moet je smart monitors en een smart wc in je huis plaatsen.
Plas je op straat, dan is dat niet langer een boete, maar ze trekken je zorg verzekering in. Dat hoeft niet eens meer door oom agent, maar elke camera op de hoek detecteert dat automatisch.

Je zit blijkbaar vast in het hier en nu en ziet blijkbaar niet in wat de "gevolgen" zijn. Dat je je bewust bent van wat Google assistant doet, is niet waarom ik zeg dat ik je naïef vind klinken.

Het is meer dan alleen maar je zoek en internet gedrag analyseren. Het is verbonden met lokale zaken zoals domotica, zodat ze die informatie nu ook mee kunnen pakken. Hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je kookt, je opstaat, wat je als hobby doet (niet wat je zegt, maar wat je werkelijk doet), met wie je afspreekt, of je werkelijk wel ziek bent, of je thuis bent, op vakantie etc
En nog los van of je Google kunt vertrouwen. Je loopt ook altijd nog het risico dat die informatie in andere handen valt.
Wat je precies deelt wordt steeds grijzer. Zo bewust kiezen voor iets als een Google search doen blijft het niet.
De Google Home is niks meer dan een lost staande Google Assistant, dus elke Android telefoon bezit het ook. En zo heeft Apple Sire en Microsoft Cortana. De data van de telefoons gebruikt Google ook al voor advertentie, je kan alleen aangeven of je gepersonaliseerde advertenties wil of niet, maar de data verzamelen ze toch. Daar heb ik geen problemen mee en als ik dat wel had kocht ik een nieuwe Nokia 3310.
Dat het een optie is op je smartphone is niet hetzelfde als het ook gebruiken. Dus die informatie verzamelen ze niet per definitie en ook een keuze.
En zeker niet als je een search index gebruikt die geen informatie van je verzamelt en je tracked. Ik gebruik dan ook Firefox met add-ons en bijv Startpage als search index. Sowieso al verschillende partijen die (als ze het al doen) stukjes informatie krijgen, ipv de hele bak.
Goed voor jou! Het ging trouwens meer over het algemene gebruik van search engines.
Nee, het ging over het verzamelen en analyseren van jouw gedrag. Dat doet Google wel en een andere search index niet. Je had je hier toch in verdiept?
Weet ik, je kan ook elke gesproken opdracht tegen de Google Assistant terug horen. Ik weet dus heel goed wat google van mij weet.
Prima. Het is alleen niet die ene spraakopdracht, maar de combinatie van waar je bent, wat je inspreekt/tikt en wat je koopt/doet etc ... Ze knopen het allemaal aan elkaar. Dat vond ik persoonlijk het enge toen ik het hele overzicht zag.
Ik had je het gat van de deur gewezen, ik bepaal lekker zelf wat er bij mij in huis aan of uit staat. Het is aan jou de keuze om binnen te komen.
Daarom zei ik al: vertel je het je bezoekers, toen zei je heel duidelijk nee. Dus hoe kan ik die keuze dan maken? Moet ik zelf op zoek door je huis? Je moet wel logisch blijven redeneren.
Zo dat is knap, jij kent mij blijkbaar heel erg goed om te kunnen zegen dat ik naïef ben. Ik heb blijkbaar mezelf helemaal niet verdiept in de materie en weet helemaal niks van privacy af, dat weet jij allemaal al van mij. Nou ik kan je vertellen dat je het fout heb, ik heb me er wel degelijk in verdiept, maar ik maar alleen andere keuzes dan jij.
Ik ken je niet. Maar wat je hier zegt bepaald het beeld wat ik van je krijg. Net zoals Google dat doet. Klopt het niet? Ah, wat jammer nou, daar heeft Google ook schijt aan. Evenals je verzekeraar dadelijk.
Je zegt met je keuze niemand te raken, maar dat doe je wel. Zeg dan gewoon dat iedereen de *piep* kan krijgen zolang jij maar dat stukje gemak hebt, want dat is het. Het kan je gewoon niet interesseren wat de gevolgen zijn, je vind het super handig.
Natuurlijk mag je zelf die keuzes maken, die vrijheid heb je. Mijn argumenten gaan juist over dat we die vrijheid op deze manier aan het inleveren zijn. Stap voor stap.
Daarom heb ik ook een Google Home, die verstaat me prima met luide muziek, ik heb tenminste geen last van de situatie die jij beschrijft. En alweer ken jij me blijkbaar beter dan ik mezelf. Dat je nichtje hem niet mist betekend niet dat ik hem niet zou missen. Natuurlijk zou ik zonder dat ding kunnen, maar hij bied me functionaliteit die ik graag in me huis heb.
Ik had het niet over jou, gewoon een anekdote over het eerdere punt over iemand de keuze geven. Doordat m'n nichtje die keuze maakte raakte het mij ook. Ze gaf me die keuze niet, ik moest er zelf achter komen. En inderdaad. Als jij dan denkt, take it or leave it, dan vertrek ik. Maar ook jij zei heel duidelijk dat je me die keuze niet geeft.
Dat ze het niet mist is verder niet relevant voor de discussie inderdaad.
Hier op Tweakers vind er door een deel van de gebruikers een soort kruistocht plaats tegen dit soort apparaten. Als je het niet wil gebruiken prima! Dan koop je hem niet. Maar leg andere mensen niet je wil op want dat is wat er hier lijkt te gebeuren. Mensen mogen hun eigen afweging maken en in mijn geval betekend dat ik de Google Home wel in huis neem. En wees asjeblieft niet zo arrogant om te denken dat je weet hoe andere mensen denken.
We voeren gewoon een discussie hoor. Het is geen kruistocht. Dat je je blijkbaar zo aangesproken voelt zegt misschien dat ik toch een snaartje raak en er een kern van waarheid in zit?
Wat ik alleen maar aan wil geven is wat de gevolgen op termijn zijn door hiervoor te kiezen. Niet alleen voor jou, maar voor ons allemaal. Ik vind dat we onze vrijheden en privacy moeten verdedigen. Het is een gevecht en een zwaarbevochten recht. Jij ziet dit als iets onschuldigs, ik zie het als het begin van iets kwaads.

Je kunt me arrogant vinden, ik probeer gewoon in z'n algemeenheid aan te geven hoe ik zie waar 't naartoe gaat en dat jouw keuze hier invloed op heeft. En jouw keuze en reactie is in wezen arroganter / egocentrischer (in mijn ogen). Je raakt er anderen, ook je familie en vrienden, mee. Maar blijkbaar mag jij dus wel jouw ideeën aan anderen opdringen?
Dat is waar ik op reageerde en de discussie mee begon.

Je hoeft niks te accepteren van wat ik zeg. Ik zeg het alleen maar in de hoop dat jij e.e.a. mee wilt nemen in je overwegingen. Niet om je iets op te dringen. Die vrijheid hebben we gelukkig (nog).

Maar zoals ik al ze: kijken naar historische trends/gedrag kun je gewoon concluderen: de kudde regeert.
We zullen als een kudde onze vrijheden weer inleveren om als kudde ons weer vrij te vechten. Je vraagt je alleen af waarom we er maar niet van kunnen leren. Aan de andere kant. Het grootste probleem in deze wereld is de groei van de mensheid, dus die oorlogen zijn essentieel om er nog enige balans in te krijgen blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 5 oktober 2017 16:19]

[...]

Je volgt niet helemaal wat ik zeg.
Omdat jij (en vele anderen) voor dit apparaat kiest en op die manier inzicht geeft aan commerciële partijen (laten we politieke kwesties er nog maar even buiten, wat imo nog gevaarlijker is) creëer je een markt die hierop inspeelt. Met allerlei "smart" producten tot gevolg die dadelijk niet meer "optioneel" zijn, maar "verplicht".

Wil je een gezondheidsverzekering? Prima, maar dan moet je smart monitors en een smart wc in je huis plaatsen.
Plas je op straat, dan is dat niet langer een boete, maar ze trekken je zorg verzekering in. Doet hoeft niet eens meer door oom agent, maar elke camera op de hoek detecteert dat automatisch.

Je zit blijkbaar vast in het hier en nu en ziet blijkbaar niet in wat de "gevolgen" zijn. Dat je je bewust bent van wat Google assistant doet, is niet waarom ik zeg dat ik je naïef vind klinken.

Het is meer dan alleen maar je zoek en internet gedrag analyseren. Het is verbonden met lokale zaken zoals domotica, zodat ze die informatie nu ook mee kunnen pakken. Hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je kookt, je opstaat, wat je als hobby doet (niet wat je zegt, maar wat je werkelijk doet), met wie je afspreekt, of je werkelijk wel ziek bent, of je thuis bent, op vakantie etc
En nog los van of je Google kunt vertrouwen. Je loopt ook altijd nog het risico dat die informatie in andere handen valt.
Wat je precies deelt wordt steeds grijzer. Zo bewust kiezen voor iets als een Google search doen blijft het niet.
Kijk hier kan ik je in volgen, het beeld dat je hier schetst is zeker zorgwekkend en moeten we niet willen. Maar... dat betekend niet dat je geen Google Home zou moeten willen, omdat die dit allemaal gaat veroorzaken. We moeten er zeker voor blijven strijden dat het een keuze is. Het feit dat er al autoverzekeraars zijn die je korting willen geven als je een kastje in je auto mogen inbouwen geeft mij zeker de kriebels en ik zal er ook niet voor kiezen. Als ik er ooit achter kom dat verzekeraars mij iets weigeren door informatie die zij van Google hebben gekregen dan is het doei Google. Maar dat weet Google ook en zij beschermen die gegevens dat ook. Hun verdienmodel is gebaseerd op informatie over de massa, niet over een individueel persoon. Als zij de massa verliezen door een schandaal, dan hebben ze een probleem.
[...]

Dat het een optie is op je smartphone is niet hetzelfde als het ook gebruiken. Dus die informatie verzamelen ze niet per definitie en ook een keuze.
En zeker niet als je een search index gebruikt die geen informatie van je verzamelt en je tracked. Ik gebruik dan ook Firefox met add-ons en bijv Startpage als search index. Sowieso al verschillende partijen die (als ze het al doen) stukjes informatie krijgen, ipv de hele bak.
Je smartphone verzameld informatie over je en geeft dit door aan de softwarefabricant, of je het nu wil of niet. Natuurlijk zijn er wel maatregelen te nemen maar helemaal niks doorgeven gaat niet.
[...]

Nee, het ging over het verzamelen en analyseren van jouw gedrag. Dat doet Google wel en een andere search index niet. Je had je hier toch in verdiept?
Over het algemeen genomen verzamelen zoekmachines gegevens over iemands zoek gedrag. Er zijn er een paar die dat niet doen.
[...]

Prima. Het is alleen niet die ene spraakopdracht, maar de combinatie van waar je bent, wat je inspreekt/tikt en wat je koopt/doet etc ... Ze knopen het allemaal aan elkaar. Dat vond ik persoonlijk het enge toen ik het hele overzicht zag.
Ik vond het eerder interessant, maar het zou inderdaad goed zijn dat iedereen die een Google account heeft eens op die pagina kijkt. Bewust zijn over wat ze allemaal van je weten kan nooit kwaad.
[...]

Daarom zei ik al: vertel je het je bezoekers, toen zei je heel duidelijk nee. Dus hoe kan ik die keuze dan maken? Moet ik zelf op zoek door je huis? Je moet wel logisch blijven redeneren.
Ja, je mag zelf op zoek gaan en gezien jou commentaar in voorgaand bericht doe je het ook. Mijn google home staat vol in het zicht, iedere bezoeker kan hem zien en vragen wat het is. Is niet dat er nu ergen een microfoon verstop zit. Vergeet niet hij luistert in principe alleen maar naar "oké Google" en dat gebeurt lokaal. Pas daarna stuurt hij de gesproken woorden door via het internet.
[...]

Ik ken je niet. Maar wat je hier zegt bepaald het beeld wat ik van je krijg. Net zoals Google dat doet. Klopt het niet? Ah, wat jammer nou, daar heeft Google ook schijt aan.
Je zegt met je keuze niemand te raken, maar dat doe je wel. Zeg dan gewoon dat iedereen de *piep* kan krijgen zolang jij maar dat stukje gemak hebt, want dat is het. Het kan je gewoon niet interesseren wat de gevolgen zijn, je vind het super handig.
Natuurlijk mag je zelf die keuzes maken, die vrijheid heb je. Mijn argumenten gaan juist over dat we die vrijheid op deze manier aan het inleveren zijn. Stap voor stap.
Ik vind inderdaad dat ik binnen de muren van mijn woning die keus zo radicaal mag maken. Buiten in de openbare ruimte vind ik het anders. Maar goed, daar hebben we het niet over.
[...]

We voeren gewoon een discussie hoor. Het is geen kruistocht. Dat je je blijkbaar zo aangesproken voelt zegt misschien dat ik toch een snaartje raak en er een kern van waarheid in zit?
Wat ik alleen maar aan wil geven is wat de gevolgen op termijn zijn door hiervoor te kiezen. Niet alleen voor jou, maar voor ons allemaal. Ik vind dat we onze vrijheden en privacy moeten verdedigen. Het is een gevecht en een zwaarbevochten recht. Jij ziet dit als iets onschuldigs, ik zie het als het begin van iets kwaads.

Je kunt me arrogant vinden, ik probeer gewoon in z'n algemeenheid aan te geven hoe ik zie waar 't naartoe gaat en dat jouw keuze hier invloed op heeft. En jouw keuze en reactie is in wezen arroganter / egocentrischer (in mijn ogen). Je raakt er anderen, ook je familie en vrienden, mee. Maar blijkbaar mag jij dus wel jouw ideeën aan anderen opdringen?
Dat is waar ik op reageerde en de discussie mee begon.

Je hoeft niks te accepteren van wat ik zeg. Ik zeg het alleen maar in de hoop dat jij e.e.a. mee wilt nemen in je overwegingen. Niet om je iets op te dringen. Die vrijheid hebben we gelukkig (nog).
Het is zeker mooi dat we de vrijheid hebben om te kiezen, weer iets waar we het over eens zijn. :-) De kruistocht sloeg niet alleen op jou hoor, maar meer op het feit dat de meeste commentaren op een artikel over zoiets als de Google Home gaan over privacy en ik zie steeds dezelfde namen terug komen daarin. Zoals ik al eerder zie, ik zie de vrijheid van keuze met mijn Google Home niet verdwijnen. Ik heb immers nog steeds de keus om de stekker er uit te trekken. (over snaartjes gesproken, gezien de lappen tekst van jou kant raak ik er bij jou ook wel een ;-) )
Goede reactie. Vind ik al een stuk realistischer verhaal. Sorry, komt weer een lap tekst :P
[...]


Kijk hier kan ik je in volgen, het beeld dat je hier schetst is zeker zorgwekkend en moeten we niet willen. Maar... dat betekend niet dat je geen Google Home zou moeten willen, omdat die dit allemaal gaat veroorzaken. We moeten er zeker voor blijven strijden dat het een keuze is. Het feit dat er al autoverzekeraars zijn die je korting willen geven als je een kastje in je auto mogen inbouwen geeft mij zeker de kriebels en ik zal er ook niet voor kiezen. Als ik er ooit achter kom dat verzekeraars mij iets weigeren door informatie die zij van Google hebben gekregen dan is het doei Google. Maar dat weet Google ook en zij beschermen die gegevens dat ook. Hun verdienmodel is gebaseerd op informatie over de massa, niet over een individueel persoon. Als zij de massa verliezen door een schandaal, dan hebben ze een probleem.
Google Home is onderdeel van die kriebel wereld. Ook als je zelf de stekker eruit kunt trekken (wat je toch niet doet, laten we eerlijk zijn - roep je ok google en denk je, shit, staat dat ding weer uit, gaat voorbij aan de functie van zo'n ding. Bovendien wordt het steeds normaler en blijf je je niet bewust van dat ding).

Bedrijven zien mogelijkheden in het feit dat jij zo'n ding in huis hebt staan. Ze gaan er services en diensten voor bieden die vast bijzonder handig zullen zijn in 1e instantie, maar worden wel gevolgd met minder leuke kanten. Net zoals je nu een smartphone hebt waarmee je alles makkelijk kunt. Betalen, chatten, emailen, allerlei leuke apps. Maar voor de mensen die geen smartphone willen omdat ze die zaken niet willen delen, die hebben geen keuzes meer. Je moet dus meegaan met de rest of je wilt of niet. Zoals het nu gaat, wordt het wel degelijk die (verharde) wereld waarbij alles gecontroleerd moet worden. En alles willen controleren = geen vrijheid.
Google Home zal voor nu nog vrij basic zijn. Daar komt later ook video bij en allerlei extra zaken als medische monitoren, scanners etc ... Met dezelfde argumenten als die je nu gebruikt zul je dadelijk ook zo'n ding kopen, want het is handig. De glijdende schaal. Steeds kleine stapjes die onschuldig lijken.
En dan ben je er ... je krijgt de voorwaarden en verplichtingen om eraan mee te werken als je nog een dienst of service wilt afnemen. Zoals een kastje in de auto (zal vast standaard in auto's zitten dadelijk, die kant gaat het ook al op, want men wenst het) of die smart plee.

En een schandaal, natuurlijk is Google daar niet bij gebaat, maar het is niet altijd in Google's handen. Die gegevens zwerven rond, en in het geval van Google ook nog 's over 101 schijven en 3e partijen die ze inhuren. Niet allemaal even professioneel. Het hoeft maar 1x mis te gaan. Misschien wordt dat al gelekt als een mandje, maar is dat nog niet boven water gekomen. Het is zo'n ondoorzichtige zaak dat je er geen zinnig woord over kunt zeggen. Ik weet wel zeker hoe je 't voorkomt: gewoon je gegevens niet geven.

Bovendien heb je nog te maken met overheden die deze zaken kunnen opeisen. Die wetten gaan veranderen, in Amerika zijn die al knettergek, en laat Google daar nou gevestigd zijn. Dan heeft Google niks meer te willen en zijn ze simpelweg 't slachtoffer. Maar daar ben je net zo goed niet mee geholpen.
Zelfs Internet Service Provider mogen daar nu al je informatie aan 3en gaan verkopen (elke betalende partij dus, zonder controle). Heb je nu nog een keuze om gebruik te maken van het internet zonder je persoonlijke gegevens vrij te geven? Nee. Jouw ISP zorgt er wel voor dat ze precies weten wie je bent. Ook als je denkt anoniem 't www op te gaan. Wederom een keuze afgenomen. En zo ga je stap voor stap naar die kriebelige wereld. Niemand die zich er echt tegen verzet. Het is makkelijk, dus waarom zou je je druk maken.

Voor mij is het niet afnemen van dit soort producten een signaal naar de wereld om aan te geven dat er grenzen zijn en ik hier niet aan ga meewerken. Op z'n minst moet m'n huis prive zijn en blijven.
Maar dat is verspilde moeite als de meerderheid (zonder dit echt te beseffen) er gewoon wel aan meedoet.

Privacy komt nu eenmaal met een prijs. Een beetje minder gemak, voor een minder gecontroleerde en meer vrij samenleving. Dat is de keuze die je maakt.
Je smartphone verzameld informatie over je en geeft dit door aan de softwarefabricant, of je het nu wil of niet. Natuurlijk zijn er wel maatregelen te nemen maar helemaal niks doorgeven gaat niet.
Klopt. Maar is geen argument om dan alles maar te doen. Het blijft nog steeds een keuze voor meer vrijheid vs gemak.
Een beetje informatie (of verkeerde info) is anders dan alle informatie hebben en deze op 10 manieren kunnen bevestigen. Er moet een afhankelijk blijven dat ze zaken niet zeker weten. Als ik zeg dat ik in Frankrijk zit, maar werkelijk thuis, en m'n GPS staat aan, dan denken ze, ja ja, klopt niks van. Nu zet ik m'n GPS bewust uit, zeg ik het weer, maar nu hebben ze me nog door, want ik heb 5 min geleden ok google geroepen. Dus ok, ik let erop en zorg dat ik Google home niet gebruik, maar die is nog wel verbonden met m'n Philips hue, magnetron, koelkast of whatever, en zien ze alsnog dat ik gewoon thuis ben. Of dat apparaatje in m'n auto die aangeeft dat ik net thuis ben gekomen. Of erger nog, de Google Home (of whatever het t.z.t. heet) van m'n buurman die detecteerde dat ik thuis kwam.
Nu ga ik ook niet promoten om te moeten liegen over het feit waar ik ben, maar soms gaat dat iemand gewoon niks aan. Het is een voorbeeld.
Het wordt een web aan informatie die je nooit meer kunt volgen en bewust mee om kunt gaan. Het gaat jou controleren, niet andersom.
Over het algemeen genomen verzamelen zoekmachines gegevens over iemands zoek gedrag. Er zijn er een paar die dat niet doen.
Een stuk of 4 a 5 dat ik weet.
Ik vond het eerder interessant, maar het zou inderdaad goed zijn dat iedereen die een Google account heeft eens op die pagina kijkt. Bewust zijn over wat ze allemaal van je weten kan nooit kwaad.
Het is goed dat je het in kunt zien inderdaad. Dat helpt zeker bij de bewustwording.
Maar ook dit is dadelijk niet meer inzichtelijk als wetten veranderen (wat momenteel al aan de gang is) en zelfs overheden/organisaties het niet meer kunnen controleren omdat het web te complex geworden is. Laat staan jij zelf.
Ja, je mag zelf op zoek gaan en gezien jou commentaar in voorgaand bericht doe je het ook. Mijn google home staat vol in het zicht, iedere bezoeker kan hem zien en vragen wat het is. Is niet dat er nu ergen een microfoon verstop zit. Vergeet niet hij luistert in principe alleen maar naar "oké Google" en dat gebeurt lokaal. Pas daarna stuurt hij de gesproken woorden door via het internet.
Ja, mijn opvatting is voor de discussie gechargeerd, maar in essentie klopt het wel wat ik zeg. Jij gaat akkoord met die voorwaarden, ik, als bezoeker niet. Dat is nu totaal niet erg, gewoon geen ok google roepen. Maar ook dat gaat veranderen. Het is een glijdende schaal.
En zoals je zelf al zei, daar komt nog bij dat het best mogelijk is dat die microfoon altijd aanstaat, ook zonder ok google.
Ik vind inderdaad dat ik binnen de muren van mijn woning die keus zo radicaal mag maken. Buiten in de openbare ruimte vind ik het anders. Maar goed, daar hebben we het niet over.
Natuurlijk! Al ga je in je nakie tegen de muren rijen, mag je helemaal zelf weten. Ik wil het "juist" niet in m'n huis omdat dat mijn wereld is (en nee, ik rij zelden in m'n nakie tegen muren ;-)). Maar ik weet wel dat ik dadelijk gedwongen wordt om hieraan mee te doen om nog mee te kunnen doen met de maatschappij. Omdat de meerderheid dat nu eenmaal doet.

[...]
Het is zeker mooi dat we de vrijheid hebben om te kiezen, weer iets waar we het over eens zijn. :-) De kruistocht sloeg niet alleen op jou hoor, maar meer op het feit dat de meeste commentaren op een artikel over zoiets als de Google Home gaan over privacy en ik zie steeds dezelfde namen terug komen daarin. Zoals ik al eerder zie, ik zie de vrijheid van keuze met mijn Google Home niet verdwijnen. Ik heb immers nog steeds de keus om de stekker er uit te trekken. (over snaartjes gesproken, gezien de lappen tekst van jou kant raak ik er bij jou ook wel een ;-) )
Zijn we 't over 1 ding eens: de wens van vrijheid.
Alleen zijn we het oneens met wat vrijheid precies betekend.
En dat je een snaar bij mij raakt lijkt me duidelijk. Zoals ik al zei: ik weet dat ik dadelijk m'n keuzes niet meer heb door de keuzes van jou ... dus je raakt mij ermee. Zeker met de (voor mij) lichtzinnige opmerking die eraan vooraf gaat. Ik snap ook dat je denkt dat ik compleet overdrijf. Maar het zijn juist al die kleine dingen bij elkaar die zo'n wereld creëert.
Als je in 1 klap moet stemmen voor zo'n wereld zou je nee stemmen. Voeg je steeds een blokje van dit ideaal toe aan de maatschappij in ruil voor wat gemakt, dan ga je er gewoon in mee en heb je 't eigenlijk niet eens echt door, totdat het te laat is.
En los van de tools die an sich niet kwaadaardig zijn, vertrouw ik er niet op dat de machtshebbers (sommige) dit nooit zullen misbruiken.

Wil ik jouw keuzes afnemen of opdringen? Natuurlijk niet, daar gaat m'n hele betoog over. Ik maak me vooral zorgen over de gevolgen ervan. Want dat is een glijdende schaal naar het wereldbeeld wat ik schets. Met de argumenten die jij gebruikt. Alles wijst momenteel die kant op en zolang we daar niet massaal nee te zeggen gaat het gewoon gebeuren. Ik ben ook niet zo naïef om te denken dat ik 't echt tegen hou, maar ik probeer er wel tegen te vechten.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 5 oktober 2017 16:18]

Dan krijg je reclame op maat door wat je thuis zegt.
Hij stuurt alleen data vanaf het moment dat je Hey Google roept. En ja het is een stukje privacy tegen over gemak. En ja ik zou hem vrijwillig in huis nemen.
Al je privacy overboord voor wat extra gemak en schijnveiligheid. Welkom in 2017.
Als je wil heb ik nog wel een paar aluminium hoedjes liggen... :+ :P
One size fits all....
Wet van Godwin:
3 minuten later.
stasi /= nazi
Toch twee héél verschillende dingen, ken uw termen
"/=" betekent "is niet gelijk aan". Ken uw codes.
De Stasi denkt ook aan jou ;-)

Maar, even zonder gekheid, de meeste mensen gaan akkoord met de meest gekke voorwaarden om maar van hun producten c.q. diensten gebruik te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan Google en Apple. Ik durf te wedden dat het grootste gedeelte de voorwaarden niet eens leest.
noemt dat niet een laptop?
“Heet dat niet een laptop?”
Nee, want die staat niet altijd aan. Retorische vraag, really.
Je lijkt iets te willen goed praten :P
Maakt helemaal niks uit als je DAADWERLKELIJK bespioneerd wordt want de NSA kan een apparaat dat uit staat soms alsnog stiekem activeren.
Zal er alvast een op MP zetten.... :) nieuw in doos... ;) $499 ;)
Jammer dat dit niet met Google Apps (free) gaat werken,… Dat vind ik wel echt meer dan zonde. Dus een no-go for me, helaas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee