Goede reactie. Vind ik al een stuk realistischer verhaal. Sorry, komt weer een lap tekst

[...]
Kijk hier kan ik je in volgen, het beeld dat je hier schetst is zeker zorgwekkend en moeten we niet willen. Maar... dat betekend niet dat je geen Google Home zou moeten willen, omdat die dit allemaal gaat veroorzaken. We moeten er zeker voor blijven strijden dat het een keuze is. Het feit dat er al autoverzekeraars zijn die je korting willen geven als je een kastje in je auto mogen inbouwen geeft mij zeker de kriebels en ik zal er ook niet voor kiezen. Als ik er ooit achter kom dat verzekeraars mij iets weigeren door informatie die zij van Google hebben gekregen dan is het doei Google. Maar dat weet Google ook en zij beschermen die gegevens dat ook. Hun verdienmodel is gebaseerd op informatie over de massa, niet over een individueel persoon. Als zij de massa verliezen door een schandaal, dan hebben ze een probleem.
Google Home is onderdeel van die kriebel wereld. Ook als je zelf de stekker eruit kunt trekken (wat je toch niet doet, laten we eerlijk zijn - roep je ok google en denk je, shit, staat dat ding weer uit, gaat voorbij aan de functie van zo'n ding. Bovendien wordt het steeds normaler en blijf je je niet bewust van dat ding).
Bedrijven zien mogelijkheden in het feit dat jij zo'n ding in huis hebt staan. Ze gaan er services en diensten voor bieden die vast bijzonder handig zullen zijn in 1e instantie, maar worden wel gevolgd met minder leuke kanten. Net zoals je nu een smartphone hebt waarmee je alles makkelijk kunt. Betalen, chatten, emailen, allerlei leuke apps. Maar voor de mensen die geen smartphone willen omdat ze die zaken niet willen delen, die hebben geen keuzes meer. Je moet dus meegaan met de rest of je wilt of niet. Zoals het nu gaat, wordt het wel degelijk die (verharde) wereld waarbij alles gecontroleerd moet worden. En alles willen controleren = geen vrijheid.
Google Home zal voor nu nog vrij basic zijn. Daar komt later ook video bij en allerlei extra zaken als medische monitoren, scanners etc ... Met dezelfde argumenten als die je nu gebruikt zul je dadelijk ook zo'n ding kopen, want het is handig. De glijdende schaal. Steeds kleine stapjes die onschuldig lijken.
En dan ben je er ... je krijgt de voorwaarden en verplichtingen om eraan mee te werken als je nog een dienst of service wilt afnemen. Zoals een kastje in de auto (zal vast standaard in auto's zitten dadelijk, die kant gaat het ook al op, want men wenst het) of die smart plee.
En een schandaal, natuurlijk is Google daar niet bij gebaat, maar het is niet altijd in Google's handen. Die gegevens zwerven rond, en in het geval van Google ook nog 's over 101 schijven en 3e partijen die ze inhuren. Niet allemaal even professioneel. Het hoeft maar 1x mis te gaan. Misschien wordt dat al gelekt als een mandje, maar is dat nog niet boven water gekomen. Het is zo'n ondoorzichtige zaak dat je er geen zinnig woord over kunt zeggen. Ik weet wel zeker hoe je 't voorkomt: gewoon je gegevens niet geven.
Bovendien heb je nog te maken met overheden die deze zaken kunnen opeisen. Die wetten gaan veranderen, in Amerika zijn die al knettergek, en laat Google daar nou gevestigd zijn. Dan heeft Google niks meer te willen en zijn ze simpelweg 't slachtoffer. Maar daar ben je net zo goed niet mee geholpen.
Zelfs Internet Service Provider mogen daar nu al je informatie aan 3en gaan verkopen (elke betalende partij dus, zonder controle). Heb je nu nog een keuze om gebruik te maken van het internet zonder je persoonlijke gegevens vrij te geven? Nee. Jouw ISP zorgt er wel voor dat ze precies weten wie je bent. Ook als je denkt anoniem 't www op te gaan. Wederom een keuze afgenomen. En zo ga je stap voor stap naar die kriebelige wereld. Niemand die zich er echt tegen verzet. Het is makkelijk, dus waarom zou je je druk maken.
Voor mij is het niet afnemen van dit soort producten een signaal naar de wereld om aan te geven dat er grenzen zijn en ik hier niet aan ga meewerken. Op z'n minst moet m'n huis prive zijn en blijven.
Maar dat is verspilde moeite als de meerderheid (zonder dit echt te beseffen) er gewoon wel aan meedoet.
Privacy komt nu eenmaal met een prijs. Een beetje minder gemak, voor een minder gecontroleerde en meer vrij samenleving. Dat is de keuze die je maakt.
Je smartphone verzameld informatie over je en geeft dit door aan de softwarefabricant, of je het nu wil of niet. Natuurlijk zijn er wel maatregelen te nemen maar helemaal niks doorgeven gaat niet.
Klopt. Maar is geen argument om dan alles maar te doen. Het blijft nog steeds een keuze voor meer vrijheid vs gemak.
Een beetje informatie (of verkeerde info) is anders dan alle informatie hebben en deze op 10 manieren kunnen bevestigen. Er moet een afhankelijk blijven dat ze zaken niet zeker weten. Als ik zeg dat ik in Frankrijk zit, maar werkelijk thuis, en m'n GPS staat aan, dan denken ze, ja ja, klopt niks van. Nu zet ik m'n GPS bewust uit, zeg ik het weer, maar nu hebben ze me nog door, want ik heb 5 min geleden ok google geroepen. Dus ok, ik let erop en zorg dat ik Google home niet gebruik, maar die is nog wel verbonden met m'n Philips hue, magnetron, koelkast of whatever, en zien ze alsnog dat ik gewoon thuis ben. Of dat apparaatje in m'n auto die aangeeft dat ik net thuis ben gekomen. Of erger nog, de Google Home (of whatever het t.z.t. heet) van m'n buurman die detecteerde dat ik thuis kwam.
Nu ga ik ook niet promoten om te moeten liegen over het feit waar ik ben, maar soms gaat dat iemand gewoon niks aan. Het is een voorbeeld.
Het wordt een web aan informatie die je nooit meer kunt volgen en bewust mee om kunt gaan. Het gaat jou controleren, niet andersom.
Over het algemeen genomen verzamelen zoekmachines gegevens over iemands zoek gedrag. Er zijn er een paar die dat niet doen.
Een stuk of 4 a 5 dat ik weet.
Ik vond het eerder interessant, maar het zou inderdaad goed zijn dat iedereen die een Google account heeft eens op die pagina kijkt. Bewust zijn over wat ze allemaal van je weten kan nooit kwaad.
Het is goed dat je het in kunt zien inderdaad. Dat helpt zeker bij de bewustwording.
Maar ook dit is dadelijk niet meer inzichtelijk als wetten veranderen (wat momenteel al aan de gang is) en zelfs overheden/organisaties het niet meer kunnen controleren omdat het web te complex geworden is. Laat staan jij zelf.
Ja, je mag zelf op zoek gaan en gezien jou commentaar in voorgaand bericht doe je het ook. Mijn google home staat vol in het zicht, iedere bezoeker kan hem zien en vragen wat het is. Is niet dat er nu ergen een microfoon verstop zit. Vergeet niet hij luistert in principe alleen maar naar "oké Google" en dat gebeurt lokaal. Pas daarna stuurt hij de gesproken woorden door via het internet.
Ja, mijn opvatting is voor de discussie gechargeerd, maar in essentie klopt het wel wat ik zeg. Jij gaat akkoord met die voorwaarden, ik, als bezoeker niet. Dat is nu totaal niet erg, gewoon geen ok google roepen. Maar ook dat gaat veranderen. Het is een glijdende schaal.
En zoals je zelf al zei, daar komt nog bij dat het best mogelijk is dat die microfoon altijd aanstaat, ook zonder ok google.
Ik vind inderdaad dat ik binnen de muren van mijn woning die keus zo radicaal mag maken. Buiten in de openbare ruimte vind ik het anders. Maar goed, daar hebben we het niet over.
Natuurlijk! Al ga je in je nakie tegen de muren rijen, mag je helemaal zelf weten. Ik wil het "juist" niet in m'n huis omdat dat mijn wereld is (en nee, ik rij zelden in m'n nakie tegen muren ;-)). Maar ik weet wel dat ik dadelijk gedwongen wordt om hieraan mee te doen om nog mee te kunnen doen met de maatschappij. Omdat de meerderheid dat nu eenmaal doet.
[...]
Het is zeker mooi dat we de vrijheid hebben om te kiezen, weer iets waar we het over eens zijn. :-) De kruistocht sloeg niet alleen op jou hoor, maar meer op het feit dat de meeste commentaren op een artikel over zoiets als de Google Home gaan over privacy en ik zie steeds dezelfde namen terug komen daarin. Zoals ik al eerder zie, ik zie de vrijheid van keuze met mijn Google Home niet verdwijnen. Ik heb immers nog steeds de keus om de stekker er uit te trekken. (over snaartjes gesproken, gezien de lappen tekst van jou kant raak ik er bij jou ook wel een ;-) )
Zijn we 't over 1 ding eens: de wens van vrijheid.
Alleen zijn we het oneens met wat vrijheid precies betekend.
En dat je een snaar bij mij raakt lijkt me duidelijk. Zoals ik al zei: ik weet dat ik dadelijk m'n keuzes niet meer heb door de keuzes van jou ... dus je raakt mij ermee. Zeker met de (voor mij) lichtzinnige opmerking die eraan vooraf gaat. Ik snap ook dat je denkt dat ik compleet overdrijf. Maar het zijn juist al die kleine dingen bij elkaar die zo'n wereld creëert.
Als je in 1 klap moet stemmen voor zo'n wereld zou je nee stemmen. Voeg je steeds een blokje van dit ideaal toe aan de maatschappij in ruil voor wat gemakt, dan ga je er gewoon in mee en heb je 't eigenlijk niet eens echt door, totdat het te laat is.
En los van de tools die an sich niet kwaadaardig zijn, vertrouw ik er niet op dat de machtshebbers (sommige) dit nooit zullen misbruiken.
Wil ik jouw keuzes afnemen of opdringen? Natuurlijk niet, daar gaat m'n hele betoog over. Ik maak me vooral zorgen over de gevolgen ervan. Want dat is een glijdende schaal naar het wereldbeeld wat ik schets. Met de argumenten die jij gebruikt. Alles wijst momenteel die kant op en zolang we daar niet massaal nee te zeggen gaat het gewoon gebeuren. Ik ben ook niet zo naïef om te denken dat ik 't echt tegen hou, maar ik probeer er wel tegen te vechten.
[Reactie gewijzigd door xs4me op 5 oktober 2017 16:18]