Google laat prototypes van Pixel 2 en Pixelbook zien

Google geeft een kijkje in de keuken bij het ontwerpteam van zijn producten. In een blog toont de zoekgigant vroege iteraties van de Pixel 2-smartphone en de Pixelbook-laptop. Ook laat Google een aantal ontwerpschetsen van de Daydream-headset zien.

De foto's van de prototypes en schetsen staan bij een interview met ontwerper Ivy Ross, die aan het hoofd staat van het designteam van Google. Uit de foto's blijkt dat Google verschillende iteraties van de Pixel 2 heeft gemaakt, die allemaal de kenmerkende achterkant in twee kleuren hebben. Verschil zit in de vorm van de behuizing, de plaatsing van de camera en de vingerafdrukscanner.

Uit de foto van de Pixelbook-prototypes lijkt op te maken dat Google vooral heeft getwijfeld over de kleurstelling aan de achterkant van de 2-in-1. In ieder geval toont de gepubliceerde foto niet veel verschillen op andere gebieden.

Van de Daydream-houder voor smartphones toont Google geen daadwerkelijke prototypes, maar een foto laat wel veel verschillende ontwerpschetsen en 3d-renders van een scharnier zien.

Grote hardwarefabrikanten geven niet vaak inzicht in prototypes en ontwerpschetsen van hun producten, maar via andere wegen komt soms wel informatie naar buiten. Een prototype van de iPhone 4 werd openbaar nadat iemand het toestel op de vloer van een kroeg had gevonden. Ook HTC heeft weleens een prototype laten slingeren op de vloer van een restaurant en Microsoft schijnt per ongeluk ver voor de aankondiging van de Xbox One een prototype naar een klant gestuurd te hebben.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-01-2018 • 09:43

30 Linkedin

Reacties (30)

Wijzig sortering
Ik vind de Pixelbook wel een mooi design hebben, maar niet heel erg uniek op één of andere manier. Ik vind het design van de Pixel telefoons echt matig en niet passen bij de prijs die bij de telefoons horen. Het oogt naar mijn mening wat aan de saaie kant (maar dat was ook het geval vaak met de Nexus lijn).

Uiteraard kunnen smaken natuurlijk verschillen.

[Reactie gewijzigd door Dhr.Maassen op 18 januari 2018 09:50]

Het liefst zou ik van Google een benchmark telefoon en pixelbook zien met een normaal ontwerp, goede specs en voldoende features. De Nexus lijn deed dit goed, maar de pixel phones zijn toch best duur voor een benchmark product.
Google is natuurlijk redelijk duidelijk dat het niet voor een benchmark of middenmoot gaat, maar voor high end. Toch vind ik het design en de kwaliteit net niet genoeg om de prijs te verantwoorden.
Nexus 5 is nog steeds de beste telefoon die ik heb gehad en was echt een koopje voor wat je er voor kreeg.
Ik heb hem nog steeds 8-)
Het beestje begint wat oud te worden, maar doet het verder nog prima. Enkel Heartstone is een beetje langzaam. Het bewijst maar weer dat Google het wel degelijk kan.

Edit: Ter verduidelijking, de Nexus 5 is mijn primaire telefoon en ligt niet te verstoffen op de plank.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 18 januari 2018 15:02]

Leuk om die comments te lezen over het prototype van de iPhone 4. Iedereen was ervan overtuigd dat het ontwerp totaal niet paste bij Apple. Nee, dit zou zeker niet het nieuwe model voor de komende jaren worden voor de iPhone.
Ze zijn vooral bezig met het uiterlijk van de telefoon, en dan met name de vormpjes en kleurtjes. Jammer, want dat boeit mij dus absoluut niet. Zie liever dat ze zich bezig houden met de internals, het scherm, de footprint, accucapaciteit.

Het iphone 4 prototype kan ik mij nog wel herinneren ja, het scherm was voor die tijd natuurlijk erg mooi, maar mensen gingen ook echt los op de frontcamera. Toen was apple er al laat bij met sommige functies.
Het schijnt dat steve jobs de camera op zijn telefoons weinig gebruikte, en dat er daarom minder ontwikkelingstijd naar die functie ging. Later, na zijn dood, is apple de camera ook veel serieuzer gaan nemen heb ik het idee, waar anderen al eerder met laser autofocus, low light performance, en OIS bezig waren.
Ze zijn vooral bezig met het uiterlijk van de telefoon, en dan met name de vormpjes en kleurtjes. Jammer, want dat boeit mij dus absoluut niet.
Op deze foto's wel. Het is gewoon een onderdeel van het totale ontwerpproces wat wel tot de verbeelding spreekt bij het gros van de mensen (stukje marketing). Je doet nu net voorkomen of ze helemaal geen tijd in de ontwikkeling van de rest van de telefoon hebben gestoken. Grote onzin natuurlijk.
Het is behoorlijk opzichtige PR, gewoon een stuk reclame. Het ligt er best dik bovenop, bevat zowat alle design cliches van stuff op een houten tafel mikken. Keep ons creative team eens bezig zijn.
Het is er gewoon bewust neergelegd.
ik kan me anders nog levendig herinneren dat in Steve Jobs tijd er nog wel werd gerefereerd naar het dat de iPhone de meest gebruikte camera was op Flickr. En de camera op de iPhone 4 was echt helemaal niet slecht. Mijn vrouws telefoon stopte er mee, even het kaartje in de iPhone 4 geplaatst, maar de camera was echt niet de grootste frustatie. Sterker nog, ik kan er nu een foto van pakken en die zal niet onder doen voor haar Moto G5, die toch wel bekend staat als goede camera op een midrange.
De g5 heeft een okay camera, de g5 plus een erg goede in zijn prijsklasse. Op low light en detail kan een oude iphone het never nooit winnen van de g5 plus.
De G5 / G5 PLus mag dan wel een nieuwe camera sensor hebben, samen met vernieuwde algoritmes in de software, maar zelfs dan maakt het nog uit welke ISO waarde de telefoon kiest (tenzij je het op auto hebt staan) én natuulijk ook de sluitertijd voor de diafragma. Al heb je de nieuwste van de nieuwste, als je je instellingen niet op orde hebt, heb je er weinig aan. Als je echt op low light en detail wilt kijken, dan heb de iPhone X (zelf nog niet getest) en de DLSR. Bij normaal licht zijn de meeste midrange telefoons wel goed. Motorola doet het hartstikke goed (nog steeds tevreden met de camera van mijn Moto X play 2015).

Soms is het spelen met de licht, als het donker is en er niet veel licht schijnt, dan stel ik de lichtsterkte handmatig in op de telefoon camera. Paar foto's maken met verschillende standen, resulteert in het vinden van de juiste instellingen.

En als we nou echt een wedstrijdje er van maken, de LG KU990i Viewty had een 5 MP Schneider Kreuznach lens er in zitten en kon voor die tijd erg mooie foto's maken ;)

OT:
VInd je het wel leuk dat ze verschillende vormen hebben, misschien brengen ze wel 2 versies uit van de Pixel 2: een met ronde hoeken en een andere met vierkante hoeken :P
Ik heb destijds met mijn iPhone 4 best mooie foto’s kunnen maken waaronder deze afbeelding
> Ze zijn vooral bezig met het uiterlijk van de telefoon, en dan met name de vormpjes en kleurtjes. Jammer, want dat boeit mij dus absoluut niet. Zie liever dat ze zich bezig houden met de internals, het scherm, de footprint, accucapaciteit.

Je bent tot deze conclusie gekomen door dit artikel? Omdat het artikel over het design gaat? Jeetje.
Jammer dat Google zich niet concentreert om echt iets vernieuwend op de markt te zetten, wat wij als gebruikers echt voordeel uit kunnen halen uit het Pixel telefoon kamp en laptop kant.

Persoonlijk (mijn mening), denk ik dat het mooier zou zijn dat (net als Razer nieuws: Razer presenteert prototype van 'laptopdock' voor smartphone) een combinatie gaan maken als je de pixel telefoon in de behuizing van de ''laptop'' stopt en je daarop verder op kan werken.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 18 januari 2018 09:55]

Google heeft met de Nexus en Pixel lijn een bepaald verwachtingspatroon bij de gebruikers gecreëerd. Je kunt dus niet verwachten dat het vlaggenschip van Google opeens een compleet vernieuwend product wordt. Dan gaan de gebruikers (die op een nieuwe telefoon op laptop wachten) klagen.

Er zijn bij Google gegarandeerd prototypes van devices waar ze leuke dingen mee proberen, ik had daar liever procesfoto's van gezien. Maar het is natuurlijk logisch dat ze dat niet doen.

[Reactie gewijzigd door Cas op 18 januari 2018 11:47]

Daarom had ik het er ook bij gezet persoonlijke mening, ze zullen we prototypes hopelijk komen deze snel aan het licht.
Dan zetten ze toch een nieuw product op de markt? Hoeft niet persee de Pixel te vervangen :P
Het voorbeeld dat je geeft vind ik juist geen goed voorbeeld: een telefoon in een laptop? Iets wat weinig Tweakers lijken te begrijpen is dat de gemiddelde eindgebruiker het echt HEEL simpel wil. Docken, koppelen en dat soort dingen zijn echt al een stapje te ver en wordt door velen enkel gedaan omdat het moet. Neem de nieuwe Airpods, daar werd zo hoog van de toren geblazen over het one-tap pairen. Google name dit over met de PixelBuds. Was dit koppelen van Bluetooth-apparaten in een overzichtje dan echt zo moeilijk? Bluetooth openen, apparaat aantikken, code accepteren. Blijkbaar was dit een probleem dat de 2 van de grootste bedrijven het toch op wilde lossen. Conclusie: eindgebruikers willen geen extra balast als een laptop, maar willen een telefoon die kan wat een laptop kan, althans, voor hùn gebruik, zonder dat ze daar fysiek iets voor moeten doen. Ik denk dan ook echt dat je van Razers oplossing weinig gaat horen nadat de eerste 100 of 1000 docks zijn verkocht.

Dat wil niet zeggen dat ik niet geloof dat er geen vernieuwende ideeën zijn die aanslaan, maar de wereld verandert gewoon niet zo snel als velen verwachten. Ondertussen blijven we maar klagen dat ontwikkeling te iteratief gaat, maar dat zit in de aard van het beestje.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 18 januari 2018 10:47]

Ik zie wel wat zitten in een telefoon die je kan docken in je laptop, maar niet de oplossing van Razer. Het punt daar is dat je gewoon in een opgeschaalde versie van Android zit te werken in laptop modus. Enkel Microsoft, indien hun telefoon platform van de grond komt of Apple zou een product kunnen maken waarmee het idee kan werken.

Namelijk een telefoon welke is zoals je huidige toestel, maar als je hem in je computer "docked" dat het veranderd in een "normale" computer. Voor beide form factors zal elke applicatie dan daadwerkelijk gemaakt moeten zijn voor gebruik of met een pointer device of een aanraakscherm. Niet een gare tussenoplossing.

In Apple's geval, dus een iOS als je naar je telefoon kijkt, een OSX als je hem in je computer klikt. Bij hun zie ik het dan nog wel zo gemaakt worden dat je enkel applicaties kan zien welke gemaakt zijn voor de manier waarop je hem gebruikt. Is je mobiele applicatie niet geoptimaliseerd voor desktop gebruik? Dan zie je hem niet in je applicatie lijst staan op de computer en visa versa. Dit zal developers dan verplichten om daadwerkelijk te optimaliseren voor beide platformen willen ze daarop beschikbaar zijn.

Dit zal nog wel meerdere jaren uit zijn, maar ik zie het niet als geheel onmogelijk.
ik zie dit Apple echt niet doen... Alle achterliggende gedachten, visies van de verschillende systemen, cognitieve belastingen e.d... Ik zie hier absoluut geen idee in dat Apple graag maakt en vraag me ook af of er een bedrijf zal zijn dat hier een werkend product van gemaakt krijgt dat daadwerkelijk goed verkoopt... Het dichtsbijzijnde dat ik zie is de Chromebooks met touch screens waar je Android apps op kunt installeren.
We zullen het zien, ik denk dat iOS en OSX wil naar elkaar gaan groeien over tijd.

- Eerste stap "universele applicaties", waarbij als je een applicatie uit de App Store haalt, je de tegenhanger van de Mac App Store ook krijgt. (Welke gewoon een OSX interface heeft op OSX en een iOS interface op iOS). Net zoals je nu de iPad versie krijgt zeg maar.
- Tweede stap, Macbook's die draaien op hun eigen processoren (met OSX)
- Wanneer krachtig genoeg een case alla die van Razer, waarin een iPhone geklikt kan worden welke dan dus OSX toont in "desktop modus" en anders "iOS"

Maar dit zal allemaal niet binnen enkele jaren gebeuren, de eerste stap mogelijk wel, de Mac App Store is op het moment nogal waardeloos, terwijl de iOS App Store dat niet is, ik denk dat universele applicaties de Mac App Store een boost kunnen geven.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 18 januari 2018 12:17]

De eerste 2 stappen zie ik inderdaad wel gebeuren, maar die derde niet. Bij die universele apps zeg je ook duidelijk dat de 2 apps 2 verschillende interfaces hebben. Ze gebruiken misschien dezelfde elementen, maar Apple ontwikkelt heel duidelijk op 2 verschillende manieren als je de touch-interfaces vergelijkt met de muis/keyboard-interface.
Ik zeg ook dat als je de telefoon in je "laptop" klikt, je de OSX interface krijgt, niet de iOS interface. ;)

In plaats van de processor uit de 'Macbook' en de SSD en whatnot (want dat heeft het allemaal niet), gebruik je gewoon dus de hardware in de telefoon om 'OSX' te draaien. Als je dan universele iPhone applicaties hebt, zijn die dan ook beschikbaar in OSX en visa versa. Plus je kan meteen bij al je documenten etc.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 18 januari 2018 12:26]

Zullen we een kratje bier verwedden op een officiële Apple-feature voor de mogelijkheid je telefoon in een laptop te kunnen klikken? ;) :*)
Het probleem met dat is natuurlijk dat enkel bij "ze doen het" we het antwoord weten, anders kan het altijd zijn "ze gaan het mogelijk nog doen". Haha.
Sleepwet: ja

Dat is jouw stem
Als die Google producten nou ook zonder grijze import te kopen waren in NL, zou top zijn. Zo wil ik als student zijnde weer een nieuw telefoon abbo maar kan ik helaas de pixel 2 niet kiezen als telefoon tenzij ik het aller duurste abbo neem bij t-mobile of kpn voor een whopping €61 euro p.m.

Gemiste kans denk ik zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee