Inleiding
Samengevat
De Google Pixel 2 biedt een ontzettend fijne, soepele en simpele Android-ervaring, waarbij je updates van het mobiele besturingssysteem als eerste binnenkrijgt. Een tweede hoogstandje is de camera, die zich kan meten met de absolute top in smartphoneland. De camerafuncties zijn wel wat beperkt vergeleken met veel concurrenten, waarbij het ontbreken van een dubbele camera het voornaamste minpunt is. De telefoon voelt licht aan, terwijl hij van metaal is, en ligt lekker in de hand. Hij is redelijk compact, maar wel aan de grote kant in verhouding tot het schermformaat als je hem met veel andere high-end toestellen van 2017 vergelijkt. Verder is deze Google-smartphone deze keer gelukkig waterdicht, zoals overigens bijna alle high-end modellen van nu. De accuduur is in de praktijk goed. De Pixel 2 maakt de verwachtingen waar als een van de fijnste Android-telefoons en dat maakt hem, als je hem een aantal minpunten en de prijs kunt vergeven, tot een aanrader.
Eindoordeel
Google begeeft zich nog maar kort op het hardwareterrein en houdt het op dat gebied graag basic. Dat zagen we bij de eerste Pixel-smartphone en nu ook bij versie 2. De kleinere Pixel 2, die we hier reviewen, heeft geen smalle schermranden, draadloos laden of een dubbele camera, maar belooft wel de beste plaatjes te schieten die ooit met een smartphone gemaakt zijn. Hoe Google dat doet? Niet met hardware, maar vooral met software, en daar is het bedrijf over het algemeen goed in.
De hele Pixel 2 draait meer om software dan om hardware en dat zie je terug in de vormgeving en de functies, die een vrij ingetogen karakter hebben. Weinig toeters en bellen dus, maar maak je niet ongerust, hij heeft wel krachtige hardware aan boord, is deze keer waterdicht en heeft stereoluidsprekers aan de voorkant. O, en toch nog een beetje een gimmicky feature: je kunt erin knijpen, zoals we eerder zagen bij de HTC U11. Toch bleven we na de previewsessie in Londen met het gevoel zitten dat de Pixel 2 ons er nog van moet overtuigen dat hij zijn hoge prijs waard is.
In Nederland is de goedkoopste Pixel 2 met 64GB opslag alleen te koop via grijze import en hij kost op het moment van schrijven maar liefst negenhonderd euro, hoewel hij in een land als Duitsland wel voor achthonderd euro te halen is. Hoe dan ook, de Pixel 2 is niet goedkoop, zeker niet als je vooral geïnteresseerd bent in de pure Android-ervaring, want die hoeft op zichzelf niet veel te kosten. In dat geval doet het wegvallen van de Nexus-lijn nog altijd pijn. We zijn benieuwd of deze prijzige Pixel 2 ons gaat overtuigen met zijn credo: simpel, maar geavanceerd.
Behuizing
Als je de Pixel 2 voor het eerst vasthebt, valt meteen op dat hij anders is dan andere Android-telefoons. Hij is redelijk compact, erg licht en voelt niet aan als een smartphone die van metaal is gemaakt. Dat komt door de 'hybride coating' die Google over het metaal heeft aangebracht. Deze heeft tot gevolg dat de achterkant van de telefoon niet glad is en geen last heeft van vingervegen, aangezien de coating wat korrelig is; tenminste... op de zwarte Pixel wel. De blauwe variant is helaas een stuk gladder. Over de witte versie kunnen we niets zeggen, omdat we die niet hebben.
Dit matte deel wordt gecontrasteerd door de glanzende, glazen bovenkant. Dat geeft een mooi effect en wat ons betreft een iets geraffineerdere uitstraling dan de eerste Pixel. Ook is het een vooruitgang ten opzichte van de eerste Pixel dat je, door de genoemde coating, de antennelijnen bijna niet ziet. Toch hadden we geen verbindingsproblemen of last van een death grip. Een nadeel van de coating is wel dat deze wat zachter is dan metaal en eerder zal krassen. De grove achterkant van de zwarte variant heeft dan gelukkig wel tot gevolg dat de krassen minder opvallen en de blauwe in mindere mate ook, omdat hij mat is. De coating is bovendien vrij dik, dus je moet een flinke kras maken voordat je het metaal erdoorheen ziet.
De camera steekt iets uit de behuizing, in tegenstelling tot bij de eerste Pixel. Om de camera heen zit een metalen randje dat iets boven het glas uitsteekt, wat iets van bescherming biedt. De camera zelf is beschermd door glas en het is een voordeel dat dit glas geen onderdeel is van het glazen plaatje. Als het breekt, zal de camera over het algemeen nog intact zijn.
De telefoon ligt prima in de hand, geholpen door zijn beperkte omvang en afgeronde zijkanten. Ook de coating over het metaal helpt hieraan mee. Als je de knoppen aan de zijkant van het toestel indrukt, voelt dit stevig aan. We zouden onze tante echter niet op het toestel laten zitten, want bij het buigen van het toestel voelt het aan alsof het kan breken als we iets meer kracht zetten. In het verlengde daarvan is de eerste associatie die veel mensen bij de Pixel 2 hebben, dat hij wat goedkoop aandoet. Dat komt hoofdzakelijk door de coating en het lage gewicht, maar toch, we hebben weleens stevigere toestellen gezien. Of je vindt dat hij goedkoop aanvoelt, is echter subjectief. Een zwaar toestel betekent in de praktijk zeker niet altijd dat het ook steviger is. Bovendien valt een zwaarder toestel nog harder ook. In de broekzak is de Pixel 2 in elk geval een graag geziene gast door zijn beperkte omvang en gewicht.
Toestel |
Pixel 2 |
Pixel |
iPhone 8 |
Pixel 2 XL |
Scherm |
5" 1920x1080 oled 16:9 |
5" 1920x1080 oled 16:9 |
4,7 1334x750 lcd 16:9 |
6" 2880x1440 oled 18:9 |
Behuizing |
145,7x69,7x7,8mm 143g |
143,8x69,5x8,6mm 143g |
138,4x67,3x7,3mm 148g |
157,9x76,7x7,9 175g |
Bezels |
35mm 7,4mm |
33,12mm 7,25mm |
34,34mm 8,79mm |
21,6mm 8,5mm |
Relatieve schermgrootte |
67,8% |
69% |
65,36% |
76,7% |
De Pixel 2 is een klein telefoontje als je hem vergelijkt met de meeste high-end Android-toestellen van dit moment. Wel is hij een stukje groter dan een iPhone 6, 7 of 8 en ook marginaal groter dan de eerste Pixel. Als je over tweeduizend jaar een Pixel 2 zou opgraven, zou je weten dat het een high-end telefoon is, maar als een archeoloog de vondst zou moeten dateren, zou hij waarschijnlijk niet zeggen dat hij uit 2017 komt. Veelal hebben topsmartphones in 2017 immers beperkte schermranden, een beetje zoals de Pixel 2 XL die heeft. Aangezien het een 5"-telefoon betreft, is dat echter ook wat minder belangrijk. Toch had de Pixel 2 nog een stukje kleiner gekund en dat is een beetje een gemiste kans. Het ontwerp van de Pixel 2 is gewoon niet heel vooruitstrevend en is dan ook geen reden om voor de Pixel 2 te kiezen.
Gelukkig heeft Google er wel voor gezorgd dat de Pixel 2 stof- en dompeldicht is volgens de ip67-classificatie. Dat is volgens de specificatie minder waterdicht dan een Samsung Galaxy S8 en even waterdicht als een iPhone 8. De Pixel 2 kan in een gecontroleerde omgeving anderhalve meter onder water gedurende een half uur. Vrij vertaald betekent dat in de praktijk dat hij prima een tropische regenbui zal doorstaan, maar dat we het persoonlijk niet zouden gokken om ermee in bad te gaan.
Een opvallende afwezige bij de Pixel 2 is de 3,5mm-uitgang. Google schepte vorig jaar nog op dat de poort gewoon op de eerste Pixel zat, aangezien hij niet op de nieuwe iPhone bleek te zitten. Blijkbaar is Google nu ook overtuigd van een draadloze toekomst; wij op dit moment wat minder. Waarschijnlijk zullen veel mensen op een gegeven moment overstappen op draadloze hoofdtelefoons en de kwaliteit is met Android Oreo ook een stukje beter, maar bluetooth-audio blijft gecomprimeerd. Bovendien heb je weer een apparaat dat opgeladen moet zijn, in tegenstelling tot een bedrade hoofdtelefoon. Natuurlijk levert Google een adapter mee om je hoofdtelefoon in de usb-c-poort te kunnen pluggen, maar vooral als je je hoofdtelefoon ook op apparaten zonder usb-c gebruikt, is de kans aanwezig dat het adaptertje zoekraakt. Kortom, het is in meer of iets mindere mate jammer dat de uitgang niet op de Pixel 2 zit.
Waar de 3,5mm-uitgang geen vooruitgang is ten opzichte van de eerste Pixel-telefoon, is de trilmotor dat gelukkig wel. Er zijn maar een paar telefoons met een krachtige trilmotor, waarbij de iPhones de kroon spannen, maar de Pixel 2 heeft nu ook een krachtige 'feedback engine'. Hij is het best te vergelijken met de soortgelijke engine in de Galaxy S8. Wellicht klinkt dit als een onbelangrijke feature, maar wij willen niet meer terug naar de flutmotortjes die in de meeste telefoons zitten als we net een krachtige gewend zijn. Het draagt in hoge mate bij aan het gevoel van luxe als je een telefoon vasthebt. Vooral de korte bevestigende tik die de Pixel 2 kan geven als je iets instelt, is prettig, net als bij een iPhone vanaf versie 6s.
Er is nog een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de eerste Pixel. Als je dan toch besluit om een telefoon te maken met voor het jaar 2017 enorme bezels, kun je die ruimte maar het beste benutten. Dat doet Google met dubbele stereoluidsprekers boven en onder het scherm. We hebben de eerste Pixel, tweede Pixel en iPhone 8 even naast elkaar gelegd en hetzelfde stuk muziek afwisselend op elk van de drie smartphones beluisterd. Het verschil met de eerste Pixel is dat Pixel 2 een stukje harder kan, en ook beter en wat voller klinkt. De stereoluidsprekers van de iPhone 8 blazen de Pixel 2 echter weg met veel mooier afgebakende bastonen en een veel warmer en voller geluid. Nog altijd werk aan de winkel voor Google dus, maar een verbetering is het wel.
Het ontgrendelen van smartphones is ook een hot topic anno 2017, met kritiek op de onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner op de Samsung Galaxy-smartphones en het weglaten van de scanner op de iPhone X. De Pixel houdt het ouderwets simpel en geeft je een vingerafdrukscanner op een goed bereikbare plek op de achterkant, met randjes die goed voelbaar zijn, zodat je hem prima kunt vinden. De scanner is ook merkbaar sneller dan die in de eerste Pixel en ongeveer even snel als die in de iPhone 8.
In verhouding tot concurrerende toestellen is het opvallend bij de Pixel 2 dat je er geen oordopjes bij krijgt. Dat maakt natuurlijk niet uit als je je eigen hoogstaande hoofdtelefoon hebt, maar voor anderen kan dat toch een minpuntje zijn.
Er zijn meldingen van een klikkend geluid en hoge toon die te horen zijn als de telefoon ontgrendeld is. We hebben daar echter geen last van bij onze Pixel 2. Google werkt aan een software-update om de problemen te verhelpen.
Scherm en accu
Steeds meer high-end toestellen krijgen een oledscherm en ook de Pixel 2 heeft er een. Het is een scherm van Samsung en dat is maar goed ook, gezien de problemen die aan het licht zijn gekomen met de Pixel 2 XL, die een oledscherm van LG heeft. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 441 pixels per inch. Dat is een prima scherpte. Het is prettig kijken naar het contrastrijke scherm, de adaptieve helderheid werkt goed en je kunt blauw licht filteren voor in de avonduren. Ook kun je die nachtmodus net als bij een iPhone of Samsung Galaxy-telefoon plannen of laten ingaan als de zon onder is.
We hebben het scherm van de Pixel 2 doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Gem. grijswaardenfout
- Gem. kleurfout
Wat de maximale en minimale helderheid betreft mag het wel een tandje beter voor een high-end toestel. De maximale helderheid is net aan voldoende om je telefoon af te kunnen lezen in de zon, maar je moet soms wel je best doen. De minimale helderheid is iets aan de hoge kant, waardoor het scherm wat fel is als je ernaar kijkt in een volledig verduisterde ruimte. Een hard minpunt is het niet, maar we zien het liever iets beter.
Het contrast hoeven we natuurlijk niet te meten bij een oledscherm, aangezien de waardes bij elk oledscherm ontzettend hoog zijn. Dat is een grote factor in de plezante kijkervaring die de Pixel 2 biedt. Voor de kleurechtheid kun je 'levendige kleuren' uitzetten in de instellingen. Het verschil is niet enorm, maar als je de optie uitzet, worden de kleuren erg accuraat weergegeven.
De Pixel 2 heeft overigens een groter kleurbereik dan zijn voorganger, zoals wel meer toestellen dit jaar, en ondersteuning voor hdr10. Op dat gebied mag de Pixel 2 zich dus met recht tot de vlaggenschepen van 2017 rekenen. Android Oreo ondersteunt low color space, wide color space en hdr. Low is srgb-kleurruimte en wide is minimaal negentig procent van het ntsc-kleurbereik. We hebben getest of de Chrome- en Google Foto's-app het wijde kleurbereik ondersteunen, maar dat lijkt niet het geval. Het plaatje dat we hebben om te checken of een groter kleurbereik wordt getoond, wordt in srgb-modus weergegeven in de Chrome-browser. De Google Foto's-app geeft als voorbeeldpictogram weliswaar het grotere kleurbereik weer, maar crasht telkens op de Pixel 2 als we het plaatje openen. Hopelijk gaat Google hier binnenkort mee aan de slag, want in Google Foto's zou het zeker meerwaarde hebben.
Accu
De accucapaciteit van de Pixel 2 is achteruitgegaan ten opzichte van de eerste Pixel-telefoon, van 2.770mAh naar 2.700mAh. Het is niet veel, maar toch. Hopelijk zijn het scherm en de soc dan in elk geval zuiniger. Laten we meteen kijken naar de diverse accutests die we gedaan hebben.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4g
- PCMark 2.0
- Videotest
De resultaten van de tests vallen helaas tegen, in het bijzonder de browsetests. De telefoon scrollt daarbij over een vast aantal webpagina's, die op onze server staan om de test eerlijk te houden. Via 4g kost het normaal gesproken wat meer energie en dat zien we hier terug. De Pixel 2 scoort bijna het slechtst van de toestellen hier.
Het beeld verandert iets als we naar de PCMark 2.0-test kijken, die de praktijk probeert na te bootsen via diverse beeld-, video-, en tekstbewerkingen onder andere. De Pixel 2 scoort hier goed. Eenzelfde beeld zagen we eerder bij de OnePlus 5. De Pixel 2 lijkt slim om te springen met het terugschakelen naar lagere kloksnelheden bij diverse taken, zodat hij het in de praktijk langer volhoudt dan je aan de hand van de browsetests zou denken. Hoe het precies komt, weten we niet, maar in de tijd dat we de Pixel 2 in gebruik hadden, haalden we het einde van de dag altijd met minimaal nog zo'n twintig procent over. Dan hadden we twee uur genavigeerd, de camera redelijk veel gebruikt, natuurlijk de gebruikelijke WhatsApp-gesprekken gevoerd en informatie geconsumeerd. Vaak hadden we nog veertig procent over en als we de totale screen on-time zouden extrapoleren, zou hij uitkomen op zo'n vijf uur en dat is flink.
Bij de videotest houdt de Pixel 2 het vanzelfsprekend langer uit dan smartphones met een lcd, maar korter dan andere toestellen met een oledscherm. De accuduur over het algemeen zouden we kenmerken prima en meer dan redelijk, hoewel dat niet gestaafd wordt door alle accutests. Als je de accuduur toch wilt verlengen, kun je trouwens batterijbesparing inschakelen in Oreo.
- Laadtijd
- Procent vol na 30 minuten
Opladen gaat redelijk rap met de Pixel 2, al zijn er wel wat smartphones die het sneller doen. Met de bijgeleverde 18W usb-c Power Delivery-lader laadt je de smartphone in een half uurtje tot bijna veertig procent op, wat je bij normaal gebruik een ongeveer halve dag sap moet geven.
Hardware en software
De soc in de Pixel 2 is inmiddels een oude bekende, die in een flink aantal high-end Android-toestellen zit: de Snapdragon 835. We zullen hier niet al te veel over uitweiden, aangezien hij al zo vaak langsgekomen is, maar het is natuurlijk nog altijd een meer dan prima high-end soc, hoewel hij niet kan tippen aan de A11 Bionic van Apple op het gebied van snelheid en energie-efficiëntie.
Je hebt bij de aanschaf van een Pixel 2 de keuze tussen 64 en 128GB. Het prijsverschil is maar liefst 110 euro, maar er is in elk geval keuze. Dat is vooral van belang omdat je het niet kunt uitbreiden met een micro-sd-kaart. Een voordeel van een Pixel 2-telefoon is verder dat je oneindig veel opslag krijgt bij Google Foto's. Je kunt dus alle foto's en 4k-video's die je maakt, in de originele kwaliteit in de cloud opslaan. Dat geldt tot en met het jaar 2020. Media die je tot die tijd in de cloud hebt opgeslagen, blijven ook daarna in volledige kwaliteit op Google Foto's staan, maar nieuwe foto's en video's die je schiet, worden in 'hoge kwaliteit' opgeslagen en dus niet in de originele kwaliteit.
De 4GB werkgeheugen is hetzelfde gebleven ten opzichte van de eerste Pixel-telefoon. Daarmee kun je in de praktijk aardig wat apps in het geheugen houden en wat ons betreft is het dan ook voldoende. In de simkaartlade past maar één simkaart, maar misschien heb je al gelezen dat de Pixel 2 over een e-sim beschikt. Dat betekent helaas niet dat dit effectief een dualsim-smartphone is. De fysieke simkaart en de e-sim kunnen niet tegelijk actief zijn. In Nederland heb je op dit moment overigens helemaal niets aan de e-sim, want Googles Project Fi is hier niet actief en Nederlandse providers bieden nog geen diensten aan voor e-sims, hoewel ze dat wel van plan zijn.
Benchmarks
- Geekbench 4.1 - Single
- Geekbench 4.1 - Multi
GeekBench 4.1 is een crossplatform-benchmark die de snelheid meet van vooral de processor. Hier zie je dat de Snapdragon 835 niet op kan tegen de brute kracht van Apples A11 en verder dat Android-toestellen met socs van 2017 niet zoveel van elkaar verschillen.
Bij de PCMark 2.0-test, die probeert de praktijk te benaderen, scoort de Pixel 2 zo goed als van hem verwacht mag worden. Google kan de hardware op de eigen Android-software afstemmen en kan daardoor vermoedelijk een net iets vloeiendere Android-ervaring creëren dan andere high-end Android-toestellen. Je merkt dit in de praktijk ook en dat is het grote voordeel van deze Pixel 2-telefoon. De telefoon reageert snel, start apps snel, schakelt snel en laat zich fijn besturen. We hebben goed nagedacht waarom deze telefoon nog meer zo soepel aanvoelt, behalve door de snelheid van het toestel zelf; het antwoord zit hem in de details. Zo gaat het scrollen soepel, maar niet te snel als je dat niet wilt, en is het aanraakscherm lekker gevoelig.
- Seq. read
- Random read
- Seq. write
- Random write
- RL Bench
De snelheid van het opslaggeheugen is ook een bepalende factor voor de snelheid van een smartphone, wat je bijvoorbeeld merkt bij het starten van apps en het wegschrijven van data in apps. De Pixel 2 doet het op dat gebied goed en dan in het bijzonder bij het lezen van data.
- Car Chase - onscreen
- Car Chase - offscreen
- Sling Shot Unlimited
De grafische prestaties van de Adreno 540 in de Snapdragon 835 zijn van een prima niveau en dat geldt ook voor die in de Pixel 2. Door de wat lagere resolutie dan in sommige andere high-end Android-toestellen met grotere schermen presteert de telefoon bij onscreen-tests in verhouding beter en dat is in principe ook hoe de toestellen zich werkelijk tot elkaar verhouden. De offscreen-tests zijn puur om de socs onder elkaar te vergelijken, onafhankelijk van de schermresolutie.
In het algemeen geldt voor de Pixel 2 simpelweg dat het een heel snelle telefoon is en zelfs de beste telefoon wat Android-praktijkprestaties betreft. Google laat de hardware en de software bijzonder goed samenwerken en dat mag ook wel van Google verwacht worden voor deze prijs. Of je algehele vlotheid nou belangrijk vindt of dat je op de Pixel 2 wilt gamen, alles werkt supersoepel. We hebben de telefoon dan ook op bijzonder weinig haperingen kunnen betrappen.
Software
De snelheid waar we het zojuist over hadden, heeft absoluut ook te maken met de software. Onze Pixel 2 draait stock Android Oreo 8.0 met de beveiligingspatch van 5 september 2017. Dat is dus de recentste Android-versie zonder tierelantijnen. Stock Android op de Pixel 2 is inmiddels zo compleet dat we geen functies van andere Android-skins missen. Zo is er een nachtmodus, kun je de camera snel starten door twee keer te tikken op de powerknop, is er een goede picturemodus, zijn er meldingsstipjes en is er een Always On-scherm.
Dit laatste werkt prima en laat de tijd, datum en app-iconen zien waar meldingen van zijn. Als je een melding krijgt, kun je deze ook laten weergeven, maar wel alleen de laatst binnengekomen melding. Het Always On-scherm is praktisch, hoewel we de versie van Motorola beter vinden, waarbij je een app-icoon ingedrukt kunt houden om de desbetreffende melding weer te geven. Een leuke functie van de interpretatie van Google is dan weer dat de telefoon muziek die te horen is in je omgeving, herkent en de artiest en het nummer weergeeft, zoals Shazam dat ook doet. Dat doet de telefoon goed, zelfs als de muziek erg zacht staat. Dit alles schijnt allemaal lokaal op de telefoon plaats te vinden, zodat Google niet continu weet welke muziek er in je omgeving gedraaid wordt.
De Pixel 2 heeft ook een functie die je onder de noemer 'gimmicks' zou kunnen scharen. Je kunt net als bij de HTC U11 in de telefoon knijpen. Dat dient in eerste instantie om Google Assistant op te roepen, maar dan moet je de telefoon wel op de Engelse taal hebben ingesteld. Het enige alternatief is om bij een kneep het toestel op stil te zetten. Dat is jammer, want bij de HTC U11 is het nog enigszins handig om er de camera-app mee te starten. Je kunt dan in dezelfde beweging als die waarmee je de telefoon uit je zak haalt, de camera starten en meteen een foto nemen. Dat zul je bij de Pixel 2 met de powerknop moeten doen. Knijpen voegt in het geval van de Pixel 2 op dit moment weinig toe.
Natuurlijk is er nog meer te vertellen over niet Pixel-specifieke Android Oreo-functies, maar daarvoor kun je het beste onze uitgebreide Android Oreo-review lezen. Tot slot is het belangrijkste van de software misschien nog wel dat je met de Pixel 2 verzekerd bent van snelle updates zodra er een nieuwe versie van Android uit is en dat heb je maar bij heel weinig Android-toestellen.
Camera
Waarom zou je een Pixel 2 kopen? Natuurlijk voor beste Android-ervaring die er is en de snelle updates. Maar we gaan het alvast zeggen; een tweede goede reden is zonder meer de camera. Laten we beginnen met het minder fijne. Het is een enkele camera en dat vinden we toch wat jammer, omdat een dubbelecamera-implementatie als die van de iPhone of LG zeker wat toevoegt. De Pixel 2 houdt het ook op dit gebied echter simpel.
Hij heeft een twaalfmegapixelcamera achterop met f/1.8-diafragma met optische en elektronische beeldstabilisatie, fasedetectie-autofocus, laserautofocus en een dubbele ledflitser in één kleur. De camera voorop heeft een achtmegapixelsensor en een lensopening van f/2.4. De Pixel-camera gaat echter niet zozeer over de hardware, maar des te meer over de software. Google zette vorig jaar met de eerste Pixel ontzettend goede cameraresultaten neer met een niet heel bijzondere sensor en als je naar de specificaties van de Pixel 2-camera kijkt, zijn ze wat harde getallen betreft alleen maar achteruitgegaan. Hij heeft een kleinere sensor en kleinere pixels dan zijn voorganger.
Toestel |
Pixel 2 |
Pixel |
Galaxy S8 |
Sensorgrootte |
1/2,6" |
1/2,3" |
1/2,5" |
Pixelgrootte |
1,4µm |
1,55µm |
1,4µm |
Dat zegt echter bepaald niet alles, zoals je in de resultaten hieronder zult zien. De camera vangt genoeg licht op om ook onder moeilijke omstandigheden goede resultaten neer te zetten. Maar laten we even in de camera-app duiken voordat we naar de resultaten gaan.
De camera-app is supersimpel, zoals we van Google gewend zijn. Dat is aan de ene kant natuurlijk lekker overzichtelijk, maar aan de andere kant is het wat karig te noemen. Er is een videomodus, er is een slowmotionmodus, je kunt panorama's maken en er is een portretmodus. Voor rawfoto's zul je een camera-app van een derde partij moeten aanschaffen en de maximale slowmotionmodus is 120fps op 1080p-resolutie en 240fps op 720p-resolutie, waar de iPhone 8 240fps op 1080p kan schieten. Een pro-modus ontbreekt ook. Je kunt de witbalans op verschillende presets zetten, maar daarmee houdt het op. Natuurlijk zitten er wel timer-, raster- en flitstoggles op. Ook is er een Motion-toggle, waarbij net als bij een iPhone een paar seconden voor en nadat je op de sluiterknop drukt, video wordt opgenomen. Zoals gezegd zijn de foto's in de praktijk wel van goede kwaliteit, dus laten we daar eens naar kijken.
Bij de foto's die bij daglicht zijn genomen, vinden we het ontzettend moeilijk om objectief een winnaar aan te wijzen. Als je goed kijkt, zie je dat de iPhone-foto's iets contrastrijker zijn en dat hij iets meer verscherping lijkt toe te passen. Ook zijn de kleuren van de iPhone 8 iets meer verzadigd, maar of je dat mooi vindt, is een kwestie van smaak. Zelf zouden we, vooral gelet op de foto van Anne Frank, voor de iPhone 8 kiezen, maar de verschillen zijn enorm klein.
Toch neemt de Pixel 2 weer een voorsprong bij hdr-foto's. Hoewel de zon in beide situaties bij de Pixel 2 wat meer overbelicht is, komt het onderwerp waarop is scherpgesteld, een stuk beter uit de verf. Bij de tweede situatie zie je bij de foto van de eerste Pixel-telefoon een bekend probleem van de telefoon en dat is de flare. Dat is bij de Pixel 2 opgelost.
Bij deze foto's bij slecht licht wordt het zoals gewoonlijk pas echt interessant. We neigen naar de resultaten van de iPhone 8, maar dit staat open voor discussie. De foto's van de iPhone 8 zijn automatisch wat meer belicht, waarbij het overigens vreemd is dat de automatische belichting in de exifdata wordt vermeld. Doordat de iPhone 8 kiest voor een wat hogere belichting, zijn de situaties beter in beeld gebracht. Wel zijn de foto's van de iPhone minder 'glad', waarbij je de ruis wat meer ziet en het verlies van detail duidelijker is dan bij de Pixel 2, die de foto's meer onderbelicht en er egaler laat uitzien.
Wat kleurechtheid betreft zit de iPhone meer in de juiste richting, want het licht op alle foto's was niet zo geel als de Pixel 2 laat zien. We wijzen de iPhone 8 vooral als winnaar aan, omdat hij automatisch beter bruikbare foto's oplevert in het donker, veelal simpelweg door meer te belichten, maar niet te overdrijven. Daarmee is het de betere point-and-clickcamera bij deze omstandigheden.
Er is een portretmodus in de camera-app die 'staand' heet. We hebben de portretmodus van de iPhone 7 Plus hier even naast die van de Pixel gezet. De verschillen van deze en andere testfoto's zijn duidelijk en wat je mooier vindt, is hoofdzakelijk smaakafhankelijk. De iPhone geeft wat meer kleur aan de foto's en laat het gezicht er iets gladder uitzien, waardoor hij iets vergeeflijker is voor onefenheden in het gelaat. De Pixel 2 maakt wel iets meer foutjes in deze modus, waarbij wat op de achtergrond is, soms scherp wordt weergegeven en wat op de voorgrond is, juist wazig. De iPhone 7 en 8 Plus maken die fouten ook, maar in onze ervaring iets minder.
Over de hele breedte van situaties heeft de Pixel 2 zich erg goed gehouden wat fotokwaliteit betreft. Het is zonder twijfel een van de beste smartphonecamera's van het moment. Vooral in situaties waarin hdr van belang is, doet de telefoon goede zaken, maar ook in situaties met weinig licht is het een goede camera, al produceert de iPhone 8 dan vaak een foto waarop duidelijker te zien is wat er in beeld gebracht wordt. De verschillen zijn niet schokkend en we kunnen ons ook voorstellen dat iemand de foto's van de Pixel 2 prefereert boven die van de iPhone 8.
We hebben ook de videomodus van de Pixel 2 getest. Hierboven zie je een videovergelijking met 30fps-4k-video's van de Pixel 2 met de Pixel 1 en de iPhone 8. De eerste Pixel had de beste elektronische stabilisatie die we tot dan tot op een smartphone gezien hadden. Optische stabilisatie stond bekend als het beste, maar de opinie van sommige mensen veranderde op dat gebied in het geval van de Pixel 1. De beelden zijn inderdaad een stuk strakker, maar het blijft wel subjectief of je dat mooi vindt. Als je bijvoorbeeld aan het mountainbiken bent en de video die je ervan schiet ziet er supergladjes uit, is dat immers niet per se de te prefereren weergave van de realiteit.
De Pixel 2 combineert echter elektronische en optische stabilisatie, en de wat onnatuurlijk ogende, strakke video's van de eerste Pixel zijn daarmee een stuk natuurlijker geworden. Je ziet dat de beelden bij de eerste Pixel eens in de zoveel tijd strakgetrokken worden; alsof de kadrering van het shot bepaald wordt door een gemiddelde tussen alle uitersten van de trillingen. Bij de Pixel 2 is de stabilisatie niet alleen natuurlijker, hij stabiliseert ook veel geleidelijker en dat resulteert in een veel beter ogende video. Overigens viel ons bij deze videovergelijking ook op hoeveel de eerste Pixel de belichting continu corrigeert, tot op het vervelende af, met een schier stroboscopisch effect als resultaat. De iPhone 8 heeft optische stabilisatie en je ziet veel meer trillingen in het beeld in dit fietstochtje. Dat zou wel iets strakker mogen als je hem met de Pixel 2 vergelijkt.
Het dynamisch bereik van de Pixel 2 lijkt wat groter, want de lucht is veel minder uitgebeten dan bij de iPhone 8, maar de Pixel 2 heeft de algehele belichting dan ook wat lager ingesteld. Persoonlijk vinden we de keuze van de iPhone 8 beter, aangezien hetgeen goed belicht moet zijn, ook goed belicht is en dus levendig en helder oogt.
Fotogalerij en specificaties
Product |
Google Pixel 2 |
Eerste prijsvermelding |
Vrijdag 13 oktober 2017 |
Mobiel besturingssysteem |
Google Android 8.0 |
Schermdiagonaal |
5" |
Resolutie |
1920x1080 |
Dots per inch |
441dpi |
Relatieve schermgrootte |
67,9% |
Schermtype |
Amoled |
Cpu/soc |
Qualcomm Snapdragon 835 (MSM8998) |
Aantal cores |
8 |
Processorsnelheid |
2,35GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
Opslagcapaciteit |
64GB |
Aantal sims |
Single |
Simkaartslot 1 |
E-sim |
Simkaartslot 2 |
Nanosim |
Cameraresolutie |
12Mp |
Diafragma |
1,8 |
Cameraresolutie (voor) |
8Mp |
Gsm-flitsertype |
2 leds |
Ondersteunde videoresoluties |
3840x2160 (ultra hd) |
Stabilisatie |
Digitale stabilisatie, optische stabilisatie |
Mobiele netwerken |
2g - edge, 2g - gprs, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a |
Frequentiebereik (mobiel) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz |
Opmerking lte/4g-band |
Fdd-lte 1*/2*/3*/4*/5/7*/8/12/13/17/20/25/26/28/29/30/32/66*2 td-lte 38*/40/412 |
Wifi 5GHz-ondersteuning |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 5.0 |
Overige draadloze verbindingen |
Near field communication (nfc) |
Gsm-connector |
Usb 3.1 (type-c, G1, 5Gbit/s) |
Gps |
Ja |
Gsm-functies |
Bewegingssensor (g-sensor), gyrosensor, knijpfunctie (druksensor), kompas, tril, vingerafdrukscanner |
Accucapaciteit (mAh) |
2.700mAh |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, oplader, usb-c naar 3,5mm-audioadapter |
Invloeden van buitenaf |
Stofdicht, vochtdicht |
Ip-classificatie |
IP67 stof (volledig) en dompeldicht |
Lengte |
145,7mm |
Breedte |
69,7mm |
Dikte |
7,8mm |
Gewicht (gram) |
143g |
Bijzonderheden |
Diafragma camera voor: f/2.4, stereo- front-firing luidsprekers |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Alternatieven
Als je geïnteresseerd bent in een snelle en luxe telefoon die mooie plaatjes schiet, dan is de iPhone 8 zeker een optie. Het is verder een wat vreemde gewaarwording dat de goedkoopste iPhone 8 op het moment van schrijven goedkoper is dan de goedkoopste Pixel 2. Beide hebben geen dubbele camera, maar wel een goede primaire camera. Helaas hebben ze ook geen van beide een 3,5mm-uitgang.
4 van 5 sterren
(6 reviews)
Review Tweakers
De Moto Z2 Force is een high-end smartphone met Snapdragon 835, net als de Pixel 2. Het scherm is bijkans onbreekbaar en je kunt modules op het toestel klikken om de functionaliteit uit te breiden. Een andere overeenkomst met de Pixel 2 is dat hij een schone Android-versie heeft.
3.5 van 5 sterren
(0 reviews)
De Galaxy S8 wordt in tegenstelling tot iPhones en Pixels steeds goedkoper en is daarom een interessant alternatief. Wel krijg je de Samsung-saus over je Android heen en dat is niet voor iedereen fijn. De camera is erg goed en het toestel is relatief klein voor zijn schermgrootte. Ook heeft hij een mooi scherm en is hij waterdichter dan de Pixel 2. De vingerafdrukscanner is verder wat onhandig.
4 van 5 sterren
(38 reviews)
Review Tweakers
De Nokia 8 is een verrassend betaalbare telefoon met een Snapdragon 835-soc, goede accuduur, stevige behuizing en schone Android-versie. Wat je vermoedelijk het meest zult missen ten opzichte van de Pixel 2, is de goede camera. Daarbij is het oledscherm in de Pixel 2 toch net wat mooier dan de overigens prima lcd van de Nokia 8.
4 van 5 sterren
(11 reviews)
Review Tweakers
Als je vooral een compact toestel zoekt met goede specificaties, dan is de XZ1 Compact ook een goed alternatief. We hebben hem op het moment van schrijven nog niet getest en het is op veel manieren een heel ander toestel dan de Pixel 2, maar hij heeft wel een Snapdragon 835-soc en bijvoorbeeld interessante cameramogelijkheden.
4 van 5 sterren
(5 reviews)
Conclusie
Google gaat verder in de richting die het insloeg met de eerste Pixel-telefoon. Het gaat om eenvoud, betrouwbaarheid en goede prestaties. De eenvoud komt tot uiting in de pure Android-ervaring, maar ook in het eenvoudige ontwerp en bijvoorbeeld het weglaten van een dubbele camera. De betrouwbaarheid komt tot uiting in de stabiele software, de prima accuduur en de camera, waarmee je door simpelweg op de sluiterknop te drukken bijna altijd mooie plaatjes schiet, die in focus zijn. Goede prestaties hebben daar natuurlijk alles mee te maken. De Pixel 2 is snel op alle vlakken en presteert op geen enkel terrein ondermaats.
In de eenvoud schuilt ook het potentiële struikelblok. De Pixel 2 met 64GB kost omgerekend iets meer dan zevenhonderd euro in het Verenigd Koninkrijk, achthonderd euro in Duitsland en negenhonderd euro in Nederland via grijze import. Het is dan ook lastig om deze smartphone een eerlijke beoordeling te geven op prijs-prestatieverhouding. Maar toch, zeker als je achthonderd of negenhonderd euro uitgeeft voor de Pixel 2, wil je wellicht features die anno 2017 bij een high-end smartphone horen. Dat zijn bijvoorbeeld smalle bezels, een verlengd scherm en een praktische dubbele camera. Dat heeft de Pixel 2 niet.
Als je dat niet belangrijk vindt, is de Pixel 2 een ontzettend goede smartphone met een mooi oledscherm, een erg goede camera, een prima accuduur en mooie features, zoals stereoluidsprekers en waterdichtheid. Het is echter de software die deze telefoon naar de top stuwt. Dat merk je bij de camera, maar vooral door de supervlotte Android-ervaring met alle kleine handigheidjes die Google in Oreo heeft gestopt. Deze telefoon koop je om zijn recht-door-zeehouding, waarbij eenvoud, betrouwbaarheid en goede prestaties centraal staan.
Eindoordeel