Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Android 8 Oreo Review

Voor een makkelijker leven

30-08-2017 • 06:00

185

Multipage-opmaak

Inleiding

Elk jaar komt er rond deze tijd een nieuwe versie van Android uit, al was het vorig jaar en dit jaar iets vroeger dan normaal. We lieten eerder al zien wat er nieuw was in de ontwikkelaarspreview en inmiddels hebben we een tijdje kunnen spelen met de definitieve versie. Hij is genoemd naar het welbekende Oreo-koekje en de knuffelandroïde is dit keer omgedoopt tot superheld, wellicht naar aanleiding van de nieuwe functie Rescue Party.

Toch is dat niet de belangrijkste nieuwe feature. Android Oreo handelt vooral over handigheidjes, veiligheid en in iets mindere mate over optimalisaties en visuele vernieuwingen. Er wordt voortgeborduurd op manieren om de accuduur te verlengen, de meldingen zijn net als vorig jaar weer aangepast, er is nog meer controle voor de gebruiker en Google heeft de basis gelegd voor meer en snellere updates van fabrikanten, in potentie. Het nieuwe AutoFill-framework is een handigheidshoogtepunt en op het gebied van beveiliging is Google Play Protect geïntroduceerd, wat ook beschikbaar komt voor andere Android-versies.

Al met al zijn het vooral veel kleine wijzigingen en een paar grote. We behandelen ze een voor een op de volgende pagina's.

De voorkant

De interface van Android heeft een flinke hoeveelheid subtiele en een paar minder subtiele wijzigingen ondergaan. Toch zal een deel van deze wijzigingen aan het uiterlijk uiteindelijk niet zichtbaar zijn op smartphones en andere apparaten, omdat die bijvoorbeeld al een eigen versie ervan in hun Android-skin hebben. In veel gevallen kan het echter een voordeel zijn als bepaalde dingen al native in Android zitten.

Een van de wijzigingen die redelijk in het oog springen, is de aanwezigheid van meldingsstipjes. Het heeft even geduurd, maar Android krijgt ze met Oreo. IOS heeft de bolletjes al sinds jaar en dag om aan te geven dat een app een melding heeft en diverse Android-skins hebben ook rode bolletjes met cijfers erin om aan te geven hoeveel nieuwe meldingen een app heeft. Android Oreo doet het net even anders; er worden geen cijfers weergegeven, zoals bij veel andere Android-skins en iOS, maar simpelweg puntjes in verschillende kleuren. Als je lang drukt op de app in kwestie, krijg je een preview van de melding, en als je daarop tikt, ga je meteen naar het relevante scherm in de app. De bolletjes zijn in een kleur van de app zelf en zijn verder subtiel, doordat ze geen cijfer hebben. Daardoor zien je thuisscherm en app-drawer er niet meteen uit als een kerstboom. Dat kunnen we waarderen.

MeldingsstipjesMeldingsstipjesMeldingsstipjes

Google heeft ook de tekstselectie wat slimmer gemaakt. Als je bijvoorbeeld in een notitie tekst intikt en selecteert, zal Google de tekst proberen te interpreteren en een appsuggestie geven in het pop-upmenu. Als je een telefoonnummer invoert, kun je dat meteen bellen. Als je een adres ingeeft, krijg je een link naar maps, en als het een webadres is, krijg je een icoon van Chrome met daarachter een link naar de browser. Ook zou de tekstselectie zelf wat slimmer zijn geworden, waarbij bijvoorbeeld adressen herkend worden en bij lang drukken in hun geheel worden geselecteerd, in plaats van één woord.

TekstselectieTekstselectie

Automatisch invullen

Iets wat eigenlijk onder de motorkap zit, maar wel ontzettend fijn is aan de voorkant, is het nieuwe, systeembrede AutoFill-framework. Je kunt vanaf Oreo in de instellingen, enigszins verstopt onder 'Systeem - Talen en invoer - Geavanceerd - Service voor automatisch aanvullen', aangeven welke wachtwoordmanager je wilt gebruiken. Standaard staat die uit en als je hem aanzet op 'Automatisch aanvullen', is hij standaard ingesteld op Google, maar je kunt hier ook een wachtwoordmanager van eigen voorkeur invoeren.

De populaire wachtwoordmanagers LastPass, Dashlane, 1Password en Enpass ondersteunen het en je kunt ze als standaardmanager instellen als je die apps hebt geïnstalleerd. De velden waar een wachtwoord, creditcardinformatie of andere zaken ingevuld moeten worden, spreken via de nieuwe AutoFill-api de standaard wachtwoordmanager aan en nadat je geverifieerd hebt met bijvoorbeeld een vingerafdruk, kan de informatie uit je favoriete wachtwoordmanager direct ingevuld worden. Dat betekent nóg minder vaak een wachtwoord of andere zaken invullen en dat is natuurlijk een geschenk uit de hemel.

Er was hier eerder wel een soort work-around voor via de Toegankelijkheidsopties, maar die werkte de helft van de tijd niet. Met dit nieuwe AutoFill-framework werkt het wel goed. Toch kan het zijn dat een app niet goed samenwerkt met het framework en dat is wanneer deze geen gebruik maakt van de, door ontwikkelaars overigens bijna altijd gebruikte ,'standard view'. Als apps gebruikmaken van een 'custom view', werkt het soms niet. Dat kan bijvoorbeeld in een game zijn. Toch is het over het algemeen een handige functie, omdat het erg foutgevoelig en vooral irritant is om continu zelf je gevoelige informatie in te tikken.

AutoFillAutoFillAutoFill

Notificaties

Ook op het gebied van meldingen is er net als bij Android Nougat weer het nodige veranderd. Een eerste handige optie is dat je notificaties kunt laten snoozen, ofwel uitstellen. Dat doe je door de melding een stukje naar de zijkant te schuiven en dan op het klokje te klikken. Je kunt hem vervolgens na een kwartier, halfuur, uur of twee uur opnieuw laten weergeven.

Je kunt nu ook instellen hoe Google notificaties weergeeft. Je kunt kiezen voor 'geen geluid of visuele onderbreking', of voor alleen een geluid, alleen een weergave op het scherm, beide of 'laat de app beslissen'. Bij de laatste keuze laat je het aan de ontwikkelaar van de app over. Dat is fijn, want in dit geval is meer keuze beter wat ons betreft.

Iets wat je veel meer controle geeft over meldingen, zijn de nieuwe notificatiekanalen in Oreo. Die kanalen zijn een categorie van bepaalde meldingen die een app kan doen en daarbinnen kun je van alles instellen over de manier waarop de melding tot je komt. Zo kun je bij Google Foto's bij de meldingen van de Assistent een lage prioriteit instellen en de melding zonder geluid laten horen, terwijl je in het geval van een melding die over Backups gaat, een hoge prioriteit instelt, met geluidsignaal en een meldingsstip bij het app-icoon. Daarnaast kun je instellen dat hij ook in de nietstorenmodus getoond moet worden. Met de kanalen kun je veel preciezer aangeven welke meldingen je belangrijk vindt en dus meer in je ogen, oren en andere zintuigen mogen springen.

MeldingenMeldingenMeldingen

Instellingen

De cyaanachtige kleuren van het instellingenmenu hebben plaatsgemaakt voor helblauwe accenten in een verder zwart-witte interface. Daarnaast zitten er per instellingencategorie veel meer opties onder de noemer 'geavanceerd'. Standaard worden deze niet weergegeven en dat is prima, want de meest voorkomende functies vind je zo vaak sneller.

Een handige optie op het gebied van wifi is dat je kunt instellen dat je wifitoggle automatisch aangaat als je in de buurt bent van een kwalitatief goed en bekend netwerk. Zo kun je dus je wifi uitschakelen als je je op plekken begeeft die geen wifinetwerk hebben, om accu te besparen. Als je dan weer thuis of op het werk bent, zal hij automatisch weer op de bekende wifi overgaan. Of, als je een keer een slechte wifiverbinding hebt en je zet het even uit, loop je niet het risico per ongeluk veel mobiele data te verstoken omdat je je wifi later vergeet aan te zetten en vrolijk doorgaat met series kijken op Netflix.

Met Android Oreo wordt ook het beheren van je opslag een stukje beter. Er staan onder Opslag nu meer categorieën, zoals games, film- en tv-apps, en onder de knop 'ruimte vrijmaken' staan keurig alle apps waarvan je tijdelijke data kunt verwijderen. Je kunt aanvinken van welke apps je dat wilt doen en met een enkele tik heb je die opslag weer tot je beschikking.

Het batterijgedeelte van de instellingen heeft een visuele make-over gehad. Daardoor is de accugrafiek bijvoorbeeld iets duidelijker geworden. Je hebt nu ook wat meer zicht op het batterijgebruik per app, omdat je kunt zien hoeveel minuten de app actief is geweest op de voorgrond, maar ook op de achtergrond.

InstellingenInstellingenInstellingenInstellingen

Visuele wijzigingen

Er is steeds meer fragmentatie op het gebied van app-iconen bij Android-skins. Samsung heeft vierkanten met afgeronde hoeken, Google zelf kwam met de Pixel-telefoons met ronde iconen en het gevolg van al die verschillende stijlen is dat de uniformiteit bij skins vaak ver te zoeken is zodra je apps installeert die niet standaard op je telefoon staan. Daar heeft Google met Adaptive Icons iets op bedacht. App-makers kunnen vanaf Oreo één geünificeerd icoon aanleveren per app, dat in Android automatisch omgezet wordt in de gewenste vorm. Je kunt de diverse vormopties terugvinden bij de instellingen van het thuisscherm.

De nieuwe beeld-in-beeldmodus zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een video klein op de voorgrond kunt tonen en ondertussen een mailtje kunt beantwoorden. Maar gelukkig beperkt de nieuwe modus zich niet tot video. Zo kun je ook Google Maps in een venster op de voorgrond plaatsen of een videogesprek met Google Duo in een klein venster weergeven, terwijl je bijvoorbeeld iets opzoekt. Je kunt de modus per app aan- of uitzetten en hij wordt geactiveerd door simpelweg op de thuisknop te drukken als je je in de desbetreffende app bevindt. Het wachten is natuurlijk op ondersteuning van app-ontwikkelaars naast Google zelf en ook bij sommige Google-apps werkte het op het moment van schrijven nog niet. Dit is vooral een interessante functie op grotere telefoons en wellicht tablets, maar of gebruikers hem in de praktijk echt vaak op hun kleinere smartphonescherm zullen gebruiken, wagen we te betwijfelen.

VisueelVisueelVisueel

De achterkant

Laten we beginnen bij misschien wel de belangrijkste nieuwe functie van Android Oreo, omdat die voor elke Android-gebruiker in potentie van belang is: Project Treble. Google noemt Project Treble zelf de grootste low-levelverandering in de systeemarchitectuur tot op heden. Het is niet iets wat je zult merken bij het voor het eerst starten van Android Oreo, maar wel iets waardoor je toekomstige Android-updates hopelijk eerder zult krijgen als je géén Pixel-, Nexus- of General Mobile-toestel hebt.

Het is altijd een zwak punt van Android geweest dat alleen een paar toestellen met stock Android vrijwel meteen een nieuwe Android-versie kregen. Iedereen met een toestel waar fabrikantspecifieke software op zit, moet langer wachten. Het is op het moment van schrijven niet eens zo lang geleden dat sommige toestellen eindelijk op Android 7 zijn overgegaan en nu is er alweer een nieuwe Android-versie, die vermoedelijk ook pas ergens volgend jaar op het overgrote deel van smartphones zal verschijnen.

Niet te vroeg juichen; dat lost Project Treble helaas nog niet meteen op. Hopelijk leidt het er wel toe dat de versies na Android 8.0, als fabrikanten welwillend zijn, sneller naar de meeste smartphones komen dan nu het geval is. Met Project Treble trekt Google namelijk het deel dat door de fabrikanten van de socs en de smartphonefabrikanten gemaakt wordt, los van het Android-framework zelf. Fabrikanten moeten in eerste instantie nog wel hun software apart van Android 8.0 programmeren, maar daarna hebben ze er minder werk aan.

Tot nu toe moesten fabrikanten, zodra de opensourcecode van de nieuwe Android-versie uitkwam, wachten op de chipmakers. Die moesten de nieuwe Android-versie eerst voorzien van de juiste drivers en andere code voor hun socs. Daarna konden de Samsungs en HTC's van deze wereld aan de slag met hun softwareskin. Omdat het framework van Android zelf vanaf Android Oreo losgesneden is van de zogeheten vendor implementation, hoeft een nieuwe Android-versie niet volledig opnieuw verbouwd te worden bij elke update die een fabrikant uitbrengt.

Naast de veranderingen in de architectuur kunnen fabrikanten en chipmakers vanaf Oreo ook hun codewijzigingen naar het Android Open Source Project verplaatsen, zodat oplossingen voor bugs en dergelijke niet door de fabrikant opnieuw toegepast hoeven te worden in een Android-versie daarna, maar al in het geüpdatete Android-framework zitten. Dat scheelt fabrikanten tijd en kosten, wat hopelijk tot gevolg heeft dat ze daadwerkelijk zullen besluiten om nieuwe Android-versies sneller uit te brengen. Of dat zo is, moeten we afwachten.

Treble

Accuduur

Android Oreo maakt een beter onderscheid tussen apps die op de voorgrond en apps die op de achtergrond opereren. Dat kan afwijken van de vraag of een app letterlijk op de voorgrond staat, want Oreo merkt een muziekapp die op de achtergrond muziek speelt, ook aan als voorgrondapp. Dat is belangrijk, want Android Oreo legt meer restricties op aan achtergrondprocessen.

Als je een 'zware' taak aan het uitvoeren bent, zoals het spelen van een spel, kunnen apps op de achtergrond nog steeds een beroep doen op het Android-systeem om bijvoorbeeld een feed te updaten of om berichten op te halen. Bij Android Oreo worden die processen meer beperkt dan nu het geval is.

De apps kunnen overigens nog wel gewoon terecht bij de job scheduler, die sinds Android 6 Marshmallow is ingebouwd. Die zorgt ervoor dat de taken die niet direct van belang zijn voor de gebruikerservaring, alsnog op gezette tijden kunnen worden uitgevoerd. Als het systeem minder druk is, of het toestel staat in de stand-bystand, kunnen de taken die bij de job scheduler zijn ingediend, allemaal in één keer uitgevoerd worden. Daardoor wordt minder energie gebruikt en gaat je accu dus als het goed is, langer mee. In theorie is dat een goede manier om energie te sparen, maar het is helaas niet op een betrouwbare en reproduceerbare manier te testen.

Beveiliging

Google Play Protect is ook nieuw in Android Oreo. Daarmee worden alle apps in de Play Store continu gescand en in de gaten gehouden. Als een app iets doet dat tegen Googles regels ingaat, wordt de aanbieder geweerd uit de Play Store, is het dreigement van Google. Ook lokaal op Android-apparaten worden apps met Oreo eens in de zoveel tijd gescand, als je daarvoor kiest. Dat gebeurt op momenten waarop je er geen last van hebt. Apps die van onbekende bronnen komen, worden ook onder de loep genomen door Google Play Protect en je krijgt een melding als er een verdachte app gevonden wordt.

Google Play ProtectGoogle Play ProtectGoogle Play Protect

Een belangrijke verandering is verder het installeren van apps die niet uit de Play Store komen. Voorheen kon je simpelweg een schakelaar overhalen in de instellingen, zodat apps van onbekende bronnen werden toegestaan. Als je dat aan liet staan, hadden apps de mogelijkheid om bijvoorbeeld een beveiligingsupdate zonder verdere tussenkomst van de gebruiker te installeren. Die 'beveiligingsupdate', die stiekem bijvoorbeeld een app is, kan echter ook malware bevatten. Google laat je met Oreo per app bepalen of die onbekende apps mag installeren, wat de veiligheid ten goede komt.

Het fijne aan Google Play Protect is dat het niet alleen op Android Oreo werkt, maar momenteel ook langzamerhand beschikbaar is op andere apparaten met Android 4.2 of hoger. We zijn blij dat Google wat meer aan de beveiliging heeft gedacht.

Minder bootloops

Google heeft ook een manier gevonden om bootloops in specifieke gevallen op te lossen. Er zijn twee manieren waarbij de zogeheten Rescue Party-functie geactiveerd wordt. De eerste is als een apparaat binnen vijf minuten vijf keer de system_server opnieuw start en dus zelf opnieuw start. De tweede is als een app vijf keer binnen dertig seconden crasht. Met andere woorden: zodra er op deze manieren een lus ontstaat, gaat het apparaat met Oreo automatisch in een oplossingsmodus. Daarbij wordt elk stapje een stukje agressiever. Bepaalde delen van het systeem worden gereset in eerste instantie en het uiterste redmiddel is om het apparaat in recovery mode te zetten, zodat je een reset naar fabrieksinstellingen kunt uitvoeren.

Volgens Google zal Android ook aanmerkelijk sneller starten. Dat hebben we gemerkt en het scheelt behoorlijk. De Pixel was in een seconde of vijftien opgestart. Ook apps starten en werken sneller. Dat komt onder meer door het automatisch weggooien van de cachedata als deze een bepaalde limiet overschrijdt, maar Google laat er verder weinig over los. We hebben niet gemerkt dat apps sneller werken, maar het starten van apps gaat inderdaad sneller in de praktijk.

Ondersteuning

Er zijn nog tal van andere wijzigingen in Oreo. Zo heeft Google ondersteuning ingebouwd voor de LDAC, waarbij Sony een sleutelrol heeft vervuld. Volgens Sony kun je met die codec via bluetooth een grotere hoeveelheid data met bitrates van meer dan 990kbit/s overpompen en dat komt de geluidskwaliteit van audio ten goede op draadloze hoofdtelefoons, die steeds meer in zwang raken sinds Apple en fabrikanten als HTC hebben besloten de 3,5mm-poort uit te bannen. Ook is er ondersteuning voor AAudio, dat ontworpen is voor hoge kwaliteit audio met lage latency.

LDAC

Voor apparaten met schermen die een groter kleurbereik hebben, is het fijn dat Android nu ook kleurprofielen ondersteunt als AdobeRGB en DCI-P3. Daardoor kunnen Android-apps in Oreo beelden die met die kleurprofielen zijn gemaakt, correct weergeven. Dit is ook van belang voor hdr-schermen, die we steeds vaker in smartphones zien.

Tot slot

Android Oreo heeft een aantal handige nieuwe functies. Fijn is bijvoorbeeld het nieuwe AutoFill-framework, waarbij je je eigen wachtwoordmanager kunt instellen. Ook is tekstselectie slimmer geworden. De meldingsstipjes zijn een welkome aanvulling op Android en Google heeft het goed uitgewerkt. Met de nieuwe notificatiekanalen kun je veel preciezer instellen welke meldingen je wilt ontvangen en je kunt meldingen nu ook uitstellen. De beeld-in-beeldmodus is voor een beperkte groep mensen eveneens praktisch.

Google heeft deze keer meer dan gemiddeld aan veiligheid gedacht. Met Google Play Protect wordt zowel de Play Store als je telefoon desgewenst gescand op malafide praktijken en het installeren van onbekende apps is wat veiliger geworden. Als je je telefoon kwijt bent, heb je nu veel meer mogelijkheden om hem te vinden. Dat kan via Maps, door een berichtje te sturen naar de potentiële vinder, door de telefoon te vergrendelen of zelfs door hem helemaal te wissen.

De optimalisaties zijn vooral te vinden op het gebied van accuduur en starttijd. Google probeert met Android Oreo de accuduur van je toestel te verlengen door meer beperkingen op te leggen aan achtergrondprocessen en apps starten wat sneller door het automatisch verwijderen van cache.

Een wijziging van Android waar we stiekem onze hoop voor de toekomst op gevestigd hebben, is project Treble, dat er in de loop van de komende jaren hopelijk toe leidt dat er meer en snellere updates van smartphonefabrikanten komen, al durven we dat niet te garanderen. Wel verwachten we meer verschil in updatebeleid tussen de fabrikanten, aangezien sommige van hen van het updatebeleid een speerpunt zullen maken, waar andere misschien bewust geen updates meer uitbrengen om de verkoop van nieuwe producten te stimuleren. Fabrikanten zullen in elk geval minder reden hebben om laks te zijn met updates na Android 8.0.

Op visueel gebied is er niet heel veel te melden, behalve subtiele wijzigingen in de instellingen en algemene interface, en de uniformering van app-iconen. Verder zijn op audio- en schermgebied diverse vormen van ondersteuning toegevoegd en dat is eigenlijk de hoofdmoot van de vernieuwing in Android Oreo. Daarmee vormen de nieuwe handigheidjes het grootste verschil met voorgaande versies van Android. Het zijn hoofdzakelijk dingen waar je leven net iets makkelijker van wordt.

Reacties (185)

185
170
117
9
1
32
Wijzig sortering
Hopelijk is LDAC geen marketing stunt, maar ook echt een verbetering tegenover Aptx
Altijd als ik 24bit/96khz zie in consumentproducten moet ik toch weer even grinniken. Dit is overgewaaid uit de professionele audio waar het vooral in studio's meerwaarde kan hebben, maar heeft voor het luisteren op een koptelefoon totaal geen meerwaarde. Voordeel van 24 bit is dat je signalen die te zacht zijn opgenomen zonder al teveel kwaliteitsverlies kan ophogen. Aangezien de meeste muziek tegenwoordig erg hard gemasterd wordt is het voordeel hiervan tegen de tijd dat het op een cd/stream/download terecht komt nul.

96khz kan handig zijn als je nog beetje met tempo wil spelen, in principe kan je iets 2 keer zo langzaam afspelen en zit je nog steeds op 48khz. Het gaat er vooral om dat je nog de mogelijkheid hebt om de audio te bewerken. Aangezien de meeste mensen met moeite nog iets boven de 15 khz zullen horen (laat staan 20), is ook dit voor consumenten natuurlijk complete overkill.
De gehoordrempel (de 15/20 kHz waar je het over hebt), heeft niets te maken met de samplefrequentie. Dat laatste is het aantal malen per seconde dat de waarde van het signaal wordt bepaald. Ook met veel lagere samplefrequenties kun je hoge geluidsfrequenties weergeven. Het gaat uiteindelijk om het verschil van het bemonsterde signaal en het 'oorspronkelijke' signaal. Dat is kleiner bij 24bit/96kHz, maar, zoals je zegt, inderdaad totaal onhoorbaar met de meeste telefoons en koptelefoons.
De gehoordrempel (de 15/20 kHz waar je het over hebt), heeft niets te maken met de samplefrequentie.
De gehoordrempel heeft alles te maken met de samplefrequentie!

Wij mensen kunnen tot maximaal 20 kHz horen. Het is dus wenselijk dat geluid tot 20 kHz kan worden weergegeven.

Geluid bestaat uit golven. Een toon van 20 kHz zijn 20.000 sinussen per seconde. Je hebt minimaal 2 meetpunten (samples) nodig om een sinus te kunnen reconstrueren. Voor een seconde muziek heb je dus 40.000 samples nodig.

Op cd's wordt gebruik gemaakt van 44.100 samples per seconde, wat ooit een afspraak tussen Philips en Sony was. Daarmee kan geluid worden gereproduceerd tot 22,05 kHz. Een analoog low pass filter kapt frequenties boven de 20 kHz af.

Nu bestaat muziek niet uit een enkele sinus, maar uit een grote verzameling van allemaal sinussen, dus die ene toon vind je nooit terug in je samples. En met goede DAC's en een beetje mazzel kun je tonen reproduceren die hoger zijn dan de helft van de samplefrequentie, maar daar heb je niet zo heel veel aan, omdat het geluid meestal met een analoog filter wordt afgekapt.

Conclusie: de gehoordrempel heeft alles te maken met de samplefrequentie!
Dank voor je uitgebreide uitleg. Dat gaat over de Nyquist-frequentie (de dubbele frequentie van de hoogst aanwezige frequentie in het signaal) en in theorie is dat juist, maar dat wil niet zeggen dat het niet anders kan: https://www.wikipedia.com/en/Undersampling , zoals eerder vermeld. Maar in grote lijnen, en dat had ik wellicht beter kunnen zeggen, zit je altijd safe als je maar boven de Nyquist-frequentie zit en dat is dus ook bij 44,1 kHz het geval. Belangrijker is vaak de bit-diepte (de 'bemonsteringsresolutie' en Philips heeft ooit laten zien dat het zelfs met 1 bit mogelijk is (bij ADCs, bij cd/dvd-DACs is dat zelfs veelgebruikt)
Voor de fijnproevers onder ons: de Nyquist frequentie is gedefinieerd als de helft van de sample frequentie, in dit geval dus ruim 22kHz. En het inderdaad zaak om boven de genoemde 44kHz te blijven om vervorming en/of verlies van hoorbare informatie te verliezen. Maar die afspraak gaat alleen op als je steile filters gebruikt: filters die het signaal ongemoeid laten t/m 20kHz en vanaf het Nyquist punt alles tegen te houden. Dergelijke steile filters zijn er te over, maar ze zorgen allemaal voor uiteenlopende soorten vervorming die soms wel degelijk hoorbaar is. Dat kan een reden zijn om naar bijvoorbeeld 96kHz te gaan. Dan hoeven we minder rigoreus te filteren en blijft de kwaliteit van het signaal het best bewaard. Door met 24 bits te sampelen in plaats van de gebruikelijke 16, bereiken we dat we ieder sample nauwkeuriger benaderen en dat maakt dat de ruis die ontstaat bij het 'afronden' van het laatste (16de) bitje te verwaarlozen is. Dat merk je normaal gesproken alleen in hele zachte (of stille) passages.
En zo komt men tot de oplossingen als 24bit/96kHz: in theorie horen we niets boven de 20kHz en is het dynamisch bereik van ons gehoor 'slecht genoeg' om met 16 bits te volstaan. En toch zorgen onvolkomenheden in de techniek ervoor dat 24bit/96kHz hoorbaar betere resultaten geeft. Maar alleen op apparatuur die in staat is die kleine nuances weer te geven.
Het verschil met 24bit/96kHz is bij voorbaat onhoorbaar op alle geluidsapparatuur.

Artikel: https://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
Demo: https://xiph.org/video/vid2.shtml
Is het niet zo dat je voor uncompressed 5.1 dan maar 16khz over houd per kanaal ?
Is altijd per kanaal, dus CD is bijvoorbeeld 2 keer 16bit 44.1khz. Voor 5.1 geluid heb je trouwens altijd nog iets van file compression nodig, zelfs met de 990kbps. Zal wel lossless gebeuren natuurlijk.
Ook met veel lagere samplefrequenties kun je hoge geluidsfrequenties weergeven.
Ik heb altijd geleerd dat je minstens 2 keer de geluidsgolf gemeten moet hebben om hem accuraat te kunnen weergeven, vandaar dat ze oorspronkelijk voor 44.1khz hebben gekozen voor CD (2x de bovengrens van menselijk gehoord). Kan je uitleggen hoe dit in zijn werk gaat met lagere resoluties?

Edit: De theorie is toch redelijk eenduidig hierover:
https://en.wikipedia.org/...3Shannon_sampling_theorem

[Reactie gewijzigd door rvankruistum op 23 juli 2024 06:25]

Voor audio is dit echter niet van toepassing.
Undersampling vereist nog steeds dat de bandbreedte van het gewenste signaal kleiner dan de helft van de sampling-frequentie is.
Het voorbeeld op wikipedia heeft het bijvoorbeeld over de FM-band tussen 88 en 108 Mhz (totale bandbreedte 20Mhz) die gesampled zou kunnen worden op 44Mhz. (waarbij de conditie dus is dat je voor je begint te samplen de frequenties lager dan 88Mhz en hoger dan 108Mhz al gefilterd hebt)

Voor audio zijn de frequenties tussen 15Hz en 15kHz echter cruciaal, en die kan je dus zeker niet wegfilteren. Met een sampling-frequentie van 44kHz heb je dus weinig andere keus dan het gebied met bandbreedte 22kHz tussen 0 en 22kHz te kiezen. Je hebt er weinig aan om enkel tussen 88kHz en 110kHz te samplen om maar iets te zeggen.
Klopt helemaal. Kort gezegd moet je minimaal 2x zo hoog samplen als je bandbreedte, niet 2x zo hoog als je hoogste frequentie. Aangezien audio zo ongeveer bij 0 begint heeft undersampling daar weinig zin, maar voor hoogfrequente systemen met een kleine bandbreedte kan het een uitkomst zijn.
Interessant, zo leer je elke dag weer wat nieuws. Zijn er al voorbeelden van waar dit in de praktijk wordt gebruikt? Ik kan eigenlijk alleen wetenschappelijke artikelen vinden over de theoretische kant.
Je komt het vooral tegen in ADCs. TI heeft er een Application Report over, en ik vermoed dat LTC, AD en Maxim er ook wel het nodige over zullen hebben.

EDIT: Hier een artikel van James Bryant van AD. Hij schrijft erg toegankelijk. Als je er diepgaande vragen over hebt moet je hem even mailen. Vind ie geweldig.

[Reactie gewijzigd door coolmos op 23 juli 2024 06:25]

Is het niet zo dat je voor uncompressed 5.1 dan maar 16khz over houd per kanaal ?
nee, de samplerate geldt gewoon per stream, niet als een totaal ofzo :)
Volgens mij kan je dat bij gewoon stereo al niet eens uit gaan van 2 keer de helft voor ieder kanaal. In de meeste gevallen zal 1 basis kanaal worden gegenereerd. Bij stereo is dat links+rechts. Dat gebeurt al bij FM-Radio, inderdaad analoog. Toen bedoelt als 'mono' signaal. Het tweede kanaal bevat links-rechts wat digitaal erg weinig bandbreedte gebruikt voor veel kwaliteit. Dat komt omdat links en rechts in de meeste gevallen erg veel op elkaar lijken. Die langs rijdende trein hoor je met links net zo goed als met rechts, alleen komt het eerst rechts en later links iets harder binnen.

Bij meer dan 2 kanalen is het rekensommetje vergelijkbaar maar dan over meer kanalen. En daar lijken de kanalen nog veel meer op elkaar.
In deze review spreekt de auteur enkel over LDAC wat ik jammer vind, want als je die benoemd dan zou je ook aptX(-HD) mee moeten nemen in de review. Over deze laatste had ik al eens reactie over geplaatst: Ravefiend in 'nieuws: Google brengt release candidate uit van Android O'
Dit artikel mist een hoop, zoals rootless skinning/theming en inderdaad het complete verhaal over de audio codecs. Al sinds 2013 is APT-X beschikbaar op Android via fabrikanten die het implementeerden.

Nu 4 jaar later komt het standaard naar Android. Mijns inziens het zoveelste argument dat stock Android echt niet altijd beter is.

APT-X, APT-X HD en LDAC komen overigens niet naar de Nexus 6P en Nexus 5. Schandalig! De hardware en software zit er wel op maar de licentie ontbreekt.

Voor de Nexus gebruikers en andere toestellen waarvan de hardware het ondersteund, de software aanwezig is (wat het geval is met Android 8 op Nexus apparaten) kan je eenvoudig de licentie installeren:

https://forum.xda-develop...d-enabler-hi-res-t3579793

Natuurlijk moet je Bluetooth headset deze codecs kunnen begrijpen dus moet het ondersteuning hebben. Er zijn zat met APT-X ondersteuning, het bestaat immers al 4 jaar. Apt-X HD is nieuw en interessant. LDAC is onzin en overkill.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 06:25]

Hiervoor heb je wel root nodig.
Edit: nee. voor het installeren moet je Recovery hebben. Om Recovery te installeren heb je een unlocked bootloader nodig. Geen root dus. Thanks Yvez voor de correctie.

Maar aangezien Google nu een uitgeklede versie van Android 8 voor Nexus uitbrengt en geen ondersteuning meer zal bieden voor toekomstige versies, zal je sowieso root nodig hebben in de toekomst als je bepaalde features en vooral fixes wil.

Waar je bij andere fabrikanten root nodig hebt om onnodige poespas te verwijderen, heb je bij Nexus root nodig om missende standaard features toe te voegen (en in de toekomst om problemen op te lossen) 8)7

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 06:25]

Je hebt geen root nodig om recovery te installeren, wel een unlocked bootloader.
Zeker wel een deel marketing stunt, in de afbeelding wordt 44,1 kHz en 16 bit "less than CD quality" genoemd wat incorrect is. Dat is al reeds CD kwaliteit. Zoals rvankruistum ook al opmerkt is dat ruim al voldoende.
Ze zeggen niet dat 16/44.1 an sich less than CD quality is, maar dat SBC@328kbps over Bluetooth slechter is dan CD. Je ziet in de afbeelding dan ook dat de dynamic range (verticaal) weg is met alle hogere frequenties (horizontaal) weggesneden.

Met LDAC beweren ze daarentegen dat je ofwel échte CD-kwaliteit[1] ofwel lossy beter dan CD-kwaliteit (lossy 24/96) kunt krijgen.

[1] Ik neem aan dat ze lossless bedoelen?

edit:
Heb ik me zitten uitsloven om dat onduidelijke plaatje fatsoenlijk te interpreteren, blijken ze hier veel duidelijkere illustraties te hebben.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 23 juli 2024 06:25]

Maar moet je draadloze hoofdtelefoon ook geen LDAC ondersteunen dan? Ik heb er eentje die AptX ondersteunt en ben wel blij met deze toevoeging door Google. Niet meer zelf lopen klugelen om de standaard matige SBC-codec te overrulen, maar gewoon zo, out of the box.

Is LDAC trouwens (veel) beter dan AptX(HD)? Ik dacht dat het concurrerende technieken waren en dat ze beide in het leven geroepen waren voor het vervangen van SBC :)
Voor zover mij bekend moeten zowel ontvanger als zender het desbetreffende protocol ondersteunen anders werkt het niet en wordt "teruggeschakeld" naar het desbetreffende eerste lagere protocol wat door beide wordt ondersteund.

Dat is bij Apt-X zo en zal eigenlijk voor LDAC niet anders zijn. Kortom, als je geen LDAC in je koptelefoon hebt of in je versterker dan wordt het protocol niet gebruikt (in ieder geval niet met de specs die mogelijk zijn) en maakt het dus niet uit of je telefoon het ondersteunt (totdat je een nieuwe headset of BT ontvanger voor je versterker aanschaft die het wel heeft)

Ik maak zelf af en toe gebruik van een losse BT ontvanger aangesloten op mijn versterker en mn telefoon met Apt-X. Dat klinkt echt al heel behoorlijk. Niet zo goed als bedraad, meestal kun je nog wel verschil horen. Soms heb ik last van de BT verbinding dat er iets storing is maar werkbaar is het zeker al wel met Apt-X. Zelfs voor een gelegenheids audiofiel als ik :) :)
Wat ouder artikel maar toch:
https://www.cnet.com/news...ter-sound-over-bluetooth/

"But the problem is, you don't know if you're getting aptX even if you have it with both pieces of gear."

Deze man op YouTube heeft een blindtest gedaan en geeft de bestanden vrij die je kunt downloaden. Je moet goed luisteren om het verschil tussen BT Aptx en BT zonder te kunnen horen.
https://www.youtube.com/watch?v=d7j-Vwj-JyQ

Veel zal er ook tussen je oren zitten, wel vaker aangetoond. Stel dat er een ledje op zou zitten dat de modus aangeeft (en dat doet niets, veranderd niets), dan kan het zomaar zijn dat je ineens de ene beter vind klinken dan de andere, gewoon omdat je weet dat de ene modus beter moet zijn dan de andere. Het placebo effect, de dokter vraagt de patiënt of het pilletje (waar gewoon zetmeel inzit) geholpen heeft en de patiënt zegt dat deze zich veel beter voelt.

De eindtrap maakt het grote verschil, waar je speakers aanzitten. Dan kan alles daartussen wel van goede kwaliteit zijn maar als je cheapy versterker/speakers zal je van het betere daartussen niet zoveel merken.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 06:25]

Wat is er nieuw aan 'vind mijn telefoon'? Dat bestaat toch al heel lang, ook voor Android/Google.
Dat dacht ik ook toen ik dit las, zover ik het weet bestaat dit al jaren.
Het viel mij op dat het uiterlijk van die pagina iets gewijzigd is, echter zijn de functies nog onveranderd.

Ik heb het dus maar even opgezocht wat er nou anders aan is, en hier gevonden:
Article Engadget

Het komt er dus op neer dat het een onderdeel is geworden van Google Play Protect service en dat de naam ervan is gewijzigd. Verder is er niets veranderd of bij gekomen.
Dus verplaatsen van de functie. :)
Voorheen waren dat toch altijd 3rd party apps? Nu zit het standaard in het OS ingebouwd.

@ hieronder: I stand corrected :+

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 23 juli 2024 06:25]

Volgens mij kan ik het met elk Andoird apparaat bij ons in huis via de Play Store, en dan zijn verschillende merken. Lijkt me niet een 3rd party App.
Het zit al sinds 2013 in Android, zie voor meer informatie in mijn andere reactie op de opmerking van 'horizon1978'.
Wat ik altijd erg jammer vindt, is dat de helft van de functies niet op mijn Nexus 5X beschikbaar is na de update. En dat is echt niet een capaciteitskwestie...
Deze teleurstelling heb ik ook op mijn Nexus 5X, dus het ligt niet alleen bij jou.
Enkele nieuwe onderdelen van Android Oreo die ik niet kan gebruiken zijn: notification dots, adaptive icons, Google als autofill service en picture in picture (YouTube en standaard mediaspeler).
Ik hoop dat Google de missende functies later alsnog aanzet, maar ik betwijfel het. Het is namelijk al van tevoren aangekondigd dat de Nexus toestellen niet de Bluetooth audio protocols (o.a. aptx) zou krijgen en de Pixel Launcher is ook exclusief voor de Pixel toestellen. Dit wijst erop dat Google de Nexus wel degelijk achterstelt.
Notificatie dots en adaptive icons ligt aan de launcher. Volgens mij is de Google Now Launcher deprecated, dus die krijgt geen nieuwe features meer. Als je een andere launcher zoals Action Launcher of Nova Launcher gebruikt ondersteunen die het wel.
Google als autofill service werkt bij mijn 6P wel, dus dat is vreemd.
Picture in Picture is voor YouTube alleen mogelijk als je YouTube Red hebt (vraag mij niet waarom... 8)7 )
Als je geen YouTube Red hebt, kan je geen video's afspelen op de achtergrond (bv muziek laten spelen terwijl de YouTube app niet zichtbaar is) dus ik neem aan dat dat ook geldt voor PiP mode. Dat laat je tenslotte muziek beluisteren terwijl je iets anders doet.
Notification dots en adaptive icons zijn inderdaad al beschikbaar in verschillende launchers. Deze functies maken echter niet gebruik van Android Oreo API's; ze zijn door de ontwikkelaar op eigen houtje gemaakt. De icons zijn dan van een icon pack en de notification dots biedt Nova al een poosje. Dit doen launchers wel vaker om de nieuwste functies voor oudere Androidversies beschikbaar te stellen. Andersom bouwt Google regelmatig voort op andersmans ideeën, bijvoorbeeld notification dots en adaptive icons.
De Google Now Launcher is deprecated, maar wat bied Google als alternatief? Op mijn 5X draai ik stock en mis ik dus functies.
In het artikel word aangehaald dat Android Oreo die functies nu in de basis hebben zitten en dat is dus niet waar.
De adaptive icons en notification dots lijken geen onderdeel van Android Oreo maar van de nieuwe Pixel Launcher die alleen te krijgen is op .... juist de Pixel telefoons.

Dus ik heb een third party app nodig om een stock ervaring te krijgen. Ik vind het een raar verhaal.
De pixel launcher ondersteund de Nexus 5X al vanaf vrijwel de start zonder gerommel in de apk. Gewoon vanaf apkmirror downloaden, gebruik hem al vele maanden.
Op mijn Nexus 5X werken al die functies prima.
En inderdaad, voor notifications dots en adaptive icons heb je een ander launcher nodig. Ik had altijd de Pixel Launcher (via handmatige installatie APK) en ben sinds deze week overgestapt naar de Rootless Pixel Launcher 2.0 voor volledige ondersteuning van het Google Now tabblad (https://www.reddit.com/r/...her_20_based_on_aosp_800/)

Autofill werkt bij mij ook, ik kan Google kiezen, en na installatie van de Beta van Lastpass kan ik die ook kiezen.
(link voor aanmelden beta LastPass: https://play.google.com/apps/testing/com.lastpass.lpandroid)

Picture in Picture werkt ook bij mij, maar niet met Youtube, daar heb je Youtube red voor nodig. Het werkt wel bij het afspelen van een filmpje op een website (zo lang het geen youtube is dus).

[Reactie gewijzigd door TheFes op 23 juli 2024 06:25]

Ik heb deze launcher even geprobeerd, ziet er goed uit! En inderdaad met de meeste functies werkend. Top.
Alleen die beta van lastpass werkt nog niet met Chrome (en zo lijkt het ook niet andere chromium based browsers zoals Brave), dat maakt het wel vrij nutteloos nog. Veruit de meeste wachtwoorden tik ik in via mijn browser.
Huh, dat is raar. Ik gebruik de oude LastPass in Android 4.4, en die werkt zoals altijd wel in Chrome.
Ja, maar dan gebruik je dus niet deze nieuwe Autofill mogelijkheid, maar de ouderwetse via Notification access.
Precies. Maar als de nieuwe manier niet werkt in Chrome, en de oude blijkbaar ook niet, dan vind ik dat wel heel raar.
De ouderwetse manier werkt prima in Chrome, ik denk alleen dat je ze niet tegelijk kunt gebruiken
Exact, je kan (nog) niet de nieuwe manier gebruiken als je in Chrome of een Chromium-based browswer auto-fill wil kunnen gebruiken. Dus ik heb het momenteel ook nog uit staan, in afwachting tot dit goed gesupport wordt.
Dat is dan op zich logisch. En in b.v. Firefox werkt de nieuwe methode zeker ook nog niet?
Precies, maar begrijpen doe ik het niet. De Nexus kan het prima aan, en het is nou niet dat mensen een Pixel kopen om die paar functies. (imho)
Een gedeelte van deze functies kan worden verkregen door het installeren van de Pixel launcher.

Nieuws: Nederlandse scholier maakt port Pixel Launcher voor bijna elke Android-telefoon
Hier ook erg teleurgesteld in Android 8 op de 5X.

Wat betreft picture in picture, ik krijg het wel voor elkaar bij de video bij dit artikel, afgespeeld vanuit Chrome. Video in full screen, en dan de home button ingedrukt houden. Hij maakt dan een soort van screenshot, je komt in de now launcher en de video komt klein in beeld. Vervolgens kun je de telefoon verder gebruiken.
Met youtube lukt me dat dan weer niet.
Ben zeer benieuwd of de fabrikanten de updates inderdaad sneller gaan uit rollen. Maar ben bang dat er niks gaat veranderen.
Misschien heel naïef of slecht geïnformeerd aan mijn kant, maar wat is er zo belangrijk aan snelle updates?

Is het puur het feit dat je systeem beter beveiligd zou zijn wanneer je de nieuwste versie hebt, of is er meer?
Windows kost 90 euro en je krijgt wel jarenlange updates.
Dat vinden we normaal.
Tegenwoordig doen we heel veel op onze smartphone en minimaal 2 grote updates en beveiliging is toch niet teveel gevraagd? Zeker niet als Samsung voor de Note 999 euro vraagt.
maar voor die 90 euro krijg je er niet een high-end apparaat bij. Dat is bij een smartphone wel zo.

Misschien is mijn punt niet duidelijk, een high-end PC met Windows kost wel wat meer dan 90 euro. De prijs van een Windows licentie vergelijken met de prijs van een Samsung note 8 van 1000 euro raakt wat mij betreft kant noch wal.

[Reactie gewijzigd door borft op 23 juli 2024 06:25]

dat is een rare opmerking.
Je hebt ook high end onderdelen in een pc die langer dan 2 jaar ondersteund worden.
Er is zeker meer. Het psychologische aspect. Meestal betaal ik zo rond de 1000 euro voor een toestel. En dan wil ik niet dat mijn toestel na een jaar al vergeten wordt door de fabrikant.
Voor mij draait het niet om de beveiligingsupdates, maar eerder om het nieuwe gevoel. Je hebt een telefoon gekocht, maar na een (half) jaar is het nieuwe er toch wel af. En wanneer ik dan een update krijg kan ik opnieuw met de nieuwe functies spelen. :P
Nieuwe apps, skins en launchers dan heb je zelf de regie en kun je meer dan genoeg "nieuwgevoel" ervaren :)
Anoniem: 959069 @B00st3r30 augustus 2017 09:15
Heb je al die tijd onder een steen geleefd? Voornamelijk security, is toch logisch...
sterker nog, volgens Project Treble zit de fabrikant niet meer tussen de system updates in. het enigste wat ze nog kunnen updaten is hun eigen skin/launcher.
Toch vraag ik me af of er niet alsnog bepaalde conflicten kunnen optreden. Vaak is grondig testen voor release toch nog nodig en ik kan me voorstellen dat ze bij Google niet elke Samsung telefoon welke de update zal krijgen gaan testen.

Denk om die reden dat dit toch nog nadelige neveneffecten kan krijgen.
ik heb zo een vermoeden dat ze daar aan hebben gedacht. Het heeft niet voor niks zo lang geduurd voordat ze dit uitbrachten. (hoop ik)
Daar ga ik (vanzelfsprekend) ook vanuit :)

Maar het is en blijft software, een groot en complex systeem. Dat heeft als gevolg dat er net ergens een onvoorziene mismatch of wat dan ook de kop op steekt. Gebeurd in de praktijk vaker dan veel bedrijven zouden willen toegeven.
Klopt ! maar als consument kan je nu eventjes de kat uit de boom kijken en dan op basis van welke fabrikant nu wel de updates sneller kan doorvoeren een keuze maken, google kan je niks meer verwijten.
En nu de ham vraag: "wanneer kunnen we deze android versie verwachten op telefoons zoals, op3(t)/5 en vele andere merken?
https://theleaker.com/android-o-8-0-update-smartphones-list/

Hier de, niet officiële, maar wel verwachtte telefoons die een upgrade krijgen. Alles met een (c) er achter is controversieel, dus niet duidelijk.
Bedankt voor de link, dat miste ik in dit artikel.
Als de update van de Oneplus naar android 7 een indicatie is gok ik ergens rond de jaarwisseling.
Echter draait onze test S7 nog steeds geen 7.1.1 waardoor ik geen EC curves kan gebruiken op mijn server vanwege Android7.0 devices.

Beter verbeterd de update cyclus echt, want dit begint me echt de neus uit te komen met al die deprecated onzin alleen voor android. Het lijkt wel internet explorer.
Dat ligt aan de fabrikant.
Jammer dat er nog steeds zoveel lichte kleuren worden gebruikt in menu's. Ik had graag een 'night modus' gezien waar juist vooral donkere kleuren aanwezig zijn. Dat kijkt rustiger in donkere omgevingen en bespaart vooral bij OLED schermen een hoop energie.
In elke Android build zit wel een theme centre. Zo heb ik ook een donker thema uitgekozen ivm Oled scherm.
Waar zit die op de motorola g4 dan?
OnePlus is daar heel sterk in, die biedt inderdaad een donker thema aan waardoor alles (voor mij) een stuk prettiger oogt. Het is ook iets minder zwaar op de ogen, door minder felle kleuren. Dat in combinatie met de nightmodus voor het filteren van blauw licht is fantastisch.
Dit kan wel eens interessant voor jou en vele anderen zijn. Voorheen was er root nodig om theme aanpassingen te doen. Sinds Android Oreo is dit niet meer nodig, het is nog wel in ontwikkeling maar zal deze week (waarschijnlijk) beschikbaar komen.

https://www.xda-developer...eo-rootless-system-theme/

https://www.xda-developer...heme-engine-android-oreo/

Helaas is de XDA mainpage regelmatig slecht te bereiken, nu dus ook blijkbaar

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 23 juli 2024 06:25]

Ik heb een Xiaomi met MUI8, daar kan je eenvoudig uit thema's kiezen :) ook lekker donkere thema's voor mij, ik bekennen dit het wel prettig is voor je ogen, helemaal als je omgeving donker is.
Wederom optimalisaties voor een verbeterde accu duur...jeej :O

Geloof dat we dit bij elke release van een nieuwe Android versie horen. Ondanks al die beloftes, elke generatie zuinigere SoC's en grotere accu's vind ik de tijd dat ik met de telefoon kan werken op 1 acculading nog maar weinig verbeterd de afgelopen jaren.

Ja een hele dikke accu maakt verschil maar qua software heb ik de beste resultaten behaald met KitKat (4.4). Zelfde toestel daarna nog gehad met alle versies t/m 7.1.1 maar was nooit meer zó goed qua accuduur (ja heb aan degradatie van accu gedacht en tussendoor nog vervangen).
Nieuwer toestel met 2 generaties nieuwere SoC en dikkere accu, amoled scherm ipv LCD en 7.1.1 gaat minder lang mee 8)7
Het grootste probleem is dat schermen nog steeds groeien en dus meer energie gebruiken. Ook blijft de resolutie stijgen en doet je telefoon steeds meer.
Uiteraard!

Daarom ook rekening mee gehouden, beide toestellen hadden een 5'5" fHD scherm :)

En gelijk gebruik uiteraard :)
Met mijn S2 en Mijn verbruiksprofiel deed ik net iets meer dan 1 dag op 1 lading, wat net voldoende is.
Maar daarvoor had ik ook wel een 2e batterij gekocht zodat ik in nood kon overschakelen op een nieuwe volle accu. Ik dacht dat deze uitgekomen was met ICS. En op het eind heb ik er een Jelly bean niet officiële versie op gezet. Met JB heb ik de 2e batterij zelfs nooit meer gebruikt.
Momenteel heb nog een S5, en daarvoor heb ik nooit een 2e batterij gekocht omdat ik altijd wel het weekend door kon. nu kom ik gemakkelijk aan 3 dagen. Dat zal niet enkel aan het OS, maar ook aan het toestel liggen natuurlijk.
Ik ben er juist erg blij mee, grootste probleem dat ik altijd al ervaren heb op Android zijn vage wakelocks van achtergrondapps. Hoe strenger het OS is in het toestaan van die Wakelocks hoe minder er van de accu gevraagd wordt. Mijn OPO liep altijd behoorlijk snel leeg, en dat terwijl er maar weinig dingen op stonden, naast whatsapp, flitsmeister en bankieren. Na twee jaar WM gebruikt te hebben nu met een Nexus 5X terug bij Android, en na 3 dagen ook weer een accu die makkelijk 8% per uur verliest zonder dat ik het toestel gebruikte. Toen maar NFC uit en Greenify geinstalleerd, dat scheelt enorm veel.

Nee, ik verwelkom het behoorlijk dat achtergrondapps beperkt worden in hun wakker worden :)

Ben het wel met je eens dat de boel na KitKat enorm in het slop is geraakt qua accuduur en looks. Ben ook erg blij dat dat vieze cyaan eindelijk weggaat, nu nog de optie om een zwart thema te hebben in settings. En een mogelijkheid om trillen toestelbreed uit te zetten
Die 'WiFi automatisch inschakelen-functie' zat er bij 7.0 Nougat toch ook al in, ik heb die functie op m'n 7.0 Nougat toestel.
Waarschijnlijk is dat toegevoegd door de fabrikant. Standaard zat het niet in Android. Overigens heb ik nu met Android 8 op m'n Nexus 6p deze optie nog steeds niet? :'(
Kan zijn, mijn toestel (Huawei) werkt idd met een skin, gezien het mijn eerste toestel is met 7.0 (mijn vorige was nog 4.2) dacht ik dat het er al standaard in zat maar blijkbaar niet. thanx for the info!

Ps: is superhandige functie en werkt perfect. ...sorry... }> ;)
vraag me af hoe dit dat werken moet. dat betekend toch dat iets moet scannen naar je wifi om te weten of het binnen je bereik is. korto dat kost stroom en misschien wel meer dan je wifi verbinding aan laten staan terwijl je 2/3/4g gebruikt. in mijn ervaring kost dat namelijk helemaal niets qua %en
vraag me af hoe dit dat werken moet. dat betekend toch dat iets moet scannen naar je wifi om te weten of het binnen je bereik is. korto dat kost stroom en misschien wel meer dan je wifi verbinding aan laten staan terwijl je 2/3/4g gebruikt. in mijn ervaring kost dat namelijk helemaal niets qua %en
Dat werd zeker al eens ergens onderzocht, ik laat het aan betere Tweakers dan mezelf om dit uit te zoeken maar ik denk idd ook dat er toch moet (continu/periodiek?) gescand worden zodat het toestel weet wanneer je in het bereik van een bekend WiFi-netwerk komt.

Dat het extra stroom kost ondervind ik niks van want de functie stond de eerste dagen dat ik het toestel had niet eens aan omdat ik het nog niet ontdekt had, ondertussen merk ik geen mindere accuduur op dan voorheen dus zo'n impact zal het toch niet hebben.
Heb je stock Android dan? Huawei toestellen kunnen dat bijvoorbeeld al lang en waarschijnlijk zijn er zat andere fabrikanten die dit ook al boden.
Geen stock, is idd Huawei.
Google Play Protect is op mijn Samsung S8 al te vinden via
Instellingen -> Google -> Beveiliging
en niet via de Play Store app.
Ik was ook verbaasd om de functie als nieuwe Oreo feature te zien in dit artikel. Ik heb het denk ik al minstens een week of 6 op m'n stock OnePlus 3, maar dan wel gewoon in de Play Store zoals ook te zien op de screenshots van het artikel. Het is dus al een tijdje uitgerold naar veel toestellen blijkbaar.

Ook vreemd dat ze Find your Phone opnieuw promoten als iets nieuws, terwijl dat ook al jaren te doen was via de Play Store met een iets ander venster maar exact dezelfde functies.
Idd. Dit geldt ook voor een Nexus 6P met Android 7.1.2.
Ook op mijn s7 met Android 7.0.
Inderdaad raar om het dan als nieuwe functie te bestempelen.
Wanneer komt de source van Oreo vrij zodat we custom ROMs kunnen verwachten?
zijn geloof ik gisteren vrij gegeven dus zal nu nog enkele weken duren voordat er stabiele ROMS komen.
Enkele weken voordat er bruikbare ROMs komen, enkele maanden voordat er stabiele ROMs komen.
Ow oke. Thanks!

Ik verwacht dat voor de Oneplus wat sneller gaat omdat alle kernel sources vrij en open source zijn. Dat maakt het denk ik allemaal wat makkelijker.

Dat hoop ik dan ... :Y)

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 23 juli 2024 06:25]

Waarom zou je op OP Oreo installeren dan m.b.t. Lineage?
Ik zie eerlijk gezegd niet direct voordelen?

[Reactie gewijzigd door Conroe op 23 juli 2024 06:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.