Google Pixel 2 64GB Review
Nadat mijn Nexus 5X het loodje legde wegens de bootloop problematiek, was het tijd om weer eens naar een nieuwe smartphone te kijken. Op de shortlist kwamen uiteindelijk de iPhone 8 en X, de Samsung S8, Google Pixel 2, Xiaomi Mi A1 en de Nokia 8. Na enige tijd en wikken en wegen kwam ik tot de beslissing voor de Pixel 2, waarna al het slechte nieuws over die telefoon nog moest komen. Dat heeft uiteindelijk nog voor een week ‘uitstel’ gezorgd omdat ik wel een reactie van Google wilde zien wat ze aan de verschillende issues wilden gaan doen. Gedurende deze review zal ik af en toe ook nog wel terug refereren aan de andere opties op mijn shortlist, en waarom de Pixel 2 het alsnog geworden is. Zoals uit de shortlist naar voren komt, heb ik een voorkeur voor een stock android ervaring.
Het uiterlijk
De Pixel 2 is niet de mooiste telefoon die in 2017 is uitgekomen. Hij heeft grote bezels aan de voorkant en een relatief klein schermoppervlak. Echter, in het echt is hij minder lelijk dan dat je over het algemeen op de fotos ziet. Je blijft echter wel het gevoel houden dat het een telefoon is die uit 2015 komt, en doet ergens aan de Samsung Galaxy S6 denken. Aan de achterkant is het wel wat beter, het gebruik van twee materialen voor de achterkant geeft hem wel een onderscheidend karakter ten opzichte van andere telefoons, hoewel het mij onduidelijk is waarom er niet gewoon een plastic achterkant is gekozen, als er voor een plasticy feel gegaan is.
Ten opzichte van de andere telefoons op de shortlist, springen alleen de iPhone X en de Samsung Galaxy S8 er uit met betrekking tot het uiterlijk. Elk van de andere telefoons is ook saai en degelijk.
Het scherm
Zet je de Pixel 2 echter aan, dan heb je wel met een mooi scherm te maken. Het heeft niet van die spetterende kleuren als de andere flagships, maar dat was blijkbaar ook zo bedoeld. Met een Full HD resolutie heb ik echt wel genoeg pixels op het scherm, en kan ik de indivuele pixels niet herkennen. Een hogere resolutie had voor mij dan ook geen nut.
Ten opzichte van de concurrentie winnen wederom de S8 en de iPhone X het op scherm gebied, maar vind ik de Pixel 2 een mooier scherm hebben dan de andere telefoons.
Wel speelt er het issue van black crush. Zie daarvoor ook
Reddit met voorbeelden. Black crush betekent dat donkere grijswaarden, tot zwart worden gemaakt. Voor de november patch was dit vrij sterk aanwezig. Daarna, met de kleuren setting op saturated, speelt het veel minder, maar is het nog wel aanwezig. Ik heb begrepen dat dit voor donkere films irritant kan zijn. Aangezien dat voor mij minder belangrijk is, is het voor mij geen groot minpunt van de telefoon, maar wel zeker iets dat in de review bij scherm hoort.
De aansluitingen
Tja, waar is die headphone jack? Die is bij deze pixel nu ook verdwenen, en ik mis hem wel. Nu moet ik of een relatief dure bluetooth headset kopen, of met een irritante dongle gaan lopen. Die ben ik *nog* niet kwijt, maar ik vraag me af hoe lang dat gaat duren. Verder, laden doet hij met USB-C en kan hij op de Google lader snelladen.
Wat betreft aansluitingen vind ik het dus wel een minpunt van de Pixel 2 dat hij zijn headphone jack mist. En dat zou ik dus ook op de shortlist missen bij de iPhone 8 en X, hoewel daar wel een headset bij geleverd wordt.
Operating systeem en security
Hier komt wat voor mij uiteindelijk toch doorslaggevend was. Na de ervaring met de Nexus telefoon, en slechte ervaringen voorheen met Samsung Touchwiz, én iOS, was de keuze om weer voor een stock Android te gaan de belangrijkste keuze voor een nieuwe telefoon. Samsung maakte bekend dat de S8 ergens Q1-2018 wel Oreo zou krijgen. En, hoewel Samsung wel beter is geworden in het uitbrengen van updates, komen die voor mijn gevoel nog te traag door om een goed, veilig gevoel te hebben bij mijn telefoon. Er staan per slot van rekening toch erg veel gevoelige zaken op. Bovendien heeft Samsung de neiging om wel behoorlijk wat bloatware en onnodige features te installeren (hallo Bixby?)
Met iOS speelt dat niet, echter zou ik daarbij me verschrikkelijk irriteren aan het gebrek aan customization dat er in dat OS zit. Widgets vind ik erg fijn, en uiteindelijk moet de telefoon toch een verlenging van mijn werkwijze zijn, en wil ik liever niet mijn werkwijze moeten aanpassen op de telefoon. Bij iOS zou dat toch zeker het geval zijn.
Daarmee bleven de (bijna) stock Android telefoons over. Android One vind ik een mooi initiatief, en daardoor is ook de Xioami Mi A1 op de shortlist gekomen. De reden dat die er echter ook weer afviel, was omdat de updates voor de A1 niet door Google gepushed werden, maar dat die door Xiaomi uitgebracht werden. En dat terwijl het voordeel van Android One juist was dat de fabrikant er niet meer tussen zou zitten. Idem met de Nokia 8, hoewel ik daar meer vertrouwen in zou hebben. Het is “bijna” stock. En die krijgt “binnenkort” Android Oreo.
Uiteindelijk is het feit dat deze telefoon nu zowel de software als hardware in handen van een partij heeft, en het meer open en customizable is, de doorslag gegeven. Google assistent gebruik ik niet, omdat ik de telefoon wel op Nederlands heb. De lokroep van iOS was echter sterk.
In het gebruik is het stock android simpelweg subliem. De hele telefoon reageert snappy, apps openen lekker snel, en dat mag je ook wel verwachten met deze hardware en een licht OS. Bloatware zit er niet op en over het algemeen kan ik instellen wat ik wil. Er is genoeg te vinden online over Android Oreo en de zaken die daar in zitten – het picture in picture is de feature waar ik het meest aan heb moeten wennen, maar is uiteindelijk wel handig.
Accuduur
Meteen de eerste (of eigenlijk tweede) dag van het gebruik van de Pixel 2 kwam meteen een verrassing met betrekking tot de accuduur. De eerste nacht had ik hem niet goed aan de lader gelegd (waarom is er geen draadloos laden Google??) en was de telefoon dus niet opgeladen ’s nachts. Met elke vorige smartphone zou dat betekenen dat ik de lader wel mee moest nemen en op het werk op moest laden. Ik had echter nog 70% accu over van de vorige dag (ik was er laat mee begonnen), en aan het einde van de werkdag had ik nog 30% over. Het lijkt er op alsof hij echt alleen serieus stroom verbruikt als zijn scherm aan is. Dat is erg prettig!
Ten opzichte van de shortlist had ik hier weinig vergelijkingsmateriaal en heeft accuduur ook niet meegewogen in de beslissing.
Prijs en verkrijgbaarheid
Auw. Wat is deze telefoon duur in Nederland ten opzichte van de concurrentie. Alleen de iPhone X is duurder. Nu werd de pijn aanzienlijk verzacht doordat ik ook een nieuw abonnement nodig had en de telefoon daarbij kon kopen. Belsimpel geeft in het geval van de Pixel 2 namelijk veel korting op het toestel. Waar bij de iPhone 8 en S8 slechts respectievelijk 82 en 47 van de toestelprijs afging bij een nieuw abonnement, was dit bij de Pixel 2 142 euro.
De prijs is dan ook iets dat mij erg lang heeft tegengehouden, ergens wil ik niet meedoen in de rage van duurdere telefoons, echter met het realistische alternatief van de iPhone 8 of X werd ik voor mijn gevoel wel sterk die kant op geduwd. Aangezien het een zakelijke beslissing was, en het met abonnement dus wat beter betaalbaarder werd, is het toch de Pixel geworden.
Camera
Ik ben helemaal niet zo’n fotograaf, maar uit de andere reviews begrijp ik dat de Pixel 2 een verschrikkelijk goede camera heeft. De camera app van Google is niet bijzonder uitgebreid, en dat helpt mij juist om wel prima fotos te nemen. Portrait mode zorgt voor het zogenaamde Bokeh effect, en dit middels machine learning. Soms vervaagt hij daarbij ook haar dat niet zou moeten. Tja, dit is zo’n punt dat als het echt belangrijk voor je is dat je smartphone camera super is, dan vind je waarschijnlijk ook de dubbele camera op de iPhones of de Samsung Note 8 iets voor jou en zoek je meer mogelijkheden. Desalniettemin, de fotos van de Pixel 2 zijn erg mooi!
Authenticatie
Met FaceID van Apple en het gebrek aan TouchID is natuurlijk authenticatie ineens weer een ding geworden. De vingerafdrukscanner van de Pixel 2 zit op zijn achterkant, en op een natuurlijke plek voor je wijsvinger om te zitten. Als je dus je telefoon pakt, ontgrendel je hem snel en natuurlijk op die manier. Ik zou hem niet meer op een andere plek willen hebben. De S8 heeft hem ook op de achterkant zitten, maar op een onnatuurlijke plek.
De meeste telefoons hebben hem weer aan de voorkant zitten, en dat snap ik niet zo goed. Ja dan kan je hem met je duim openen, maar altijd als ik iemand dat zie doen ziet het er zo onnatuurlijk uit. Ook anderen die ik ken die met de Nexus 5X hem op de achterkant hebben gehad, willen niet meer anders.
De bugs
Het was natuurlijk erg slecht van Google dat ze een telefoon in de markt zetten waar toch behoorlijk wat issues mee waren. Het clickende geluid van NFC en het piepende geluid van de radio (of iets dergelijks) waren wel storend. Met de November patch heb ik echter van het eerste geen last meer, en het tweede merk ik niet meer op in 90% van de gevallen. Voor het tweede zou mogelijk later nog wel meer komen. Ook zijn de kleuren nu dus beter en is er minder black crush.
Ik vind de Pixel 2 een erg mooie telefoon en met mijn gebruik in gedachten ga ik hier ook wel veel plezier van hebben verwacht ik. Er zitten zeker wel nadelen aan en het is dan ook geen telefoon voor iedereen. De headphone jack mis ik nu al, maar verder kan ik goed vooruit met de telefoon. En ja, je koopt een Pixel voor de stock Android. Daardoor kan ik nu weer met een gerust hart mijn smartphone meenemen, en weet ik dat het de komende jaren wel weer snor zit met de security updates.
Dit is misschien niet de meest uitgebreide of fancy review, maar ik dacht laat ik een eerste user review op tweakers gooien over deze toch erg fijne telefoon.