Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur laptops en componenten

Meer dan een veredelde browser

Een week met Chrome OS

283 Linkedin Google+

Een week met ChromeOS

Bij Tweakers werken de meesten met Windows, hier en daar wordt macOS gebruikt en ook Linux is vertegenwoordigd. Chrome OS, technisch gezien ook een Linux-distributie, wordt op de werkvloer door niemand gebruikt, terwijl het besturingssysteem in de afgelopen jaren flink in ontwikkeling is geweest. Ik neem daarom de proef op de som, laat voor een week Windows en macOS achter me, en ga met Chrome OS werken. Ik ga kijken of het besturingssysteem dat eigenlijk voor simpele hardware is bedoeld, anno 2017 genoeg biedt voor het uitvoeren van mijn werk als laptopreviewer.

Inloggen

De eerste stap in het gebruik van Chrome OS is inloggen met je Google-account. Zoals het een internetgebruiker in 2017 betaamt, bestaat mijn wachtwoord uit 24 willekeurige tekens en is het opgeslagen in een passwordmanager. De eerste keer is inloggen dus een kwestie van het zorgvuldig overtikken van je wachtwoord. Sinds Chrome OS 40 kun je, op die eerste keer inloggen na, je Android-telefoon gebruiken, die jou via bluetooth authenticeert. Dat is een topoplossing, want nu hoef je alleen je telefoon te ontgrendelen om je Chromebook te kunnen gebruiken. Bluetooth moet daarvoor wel aanstaan, maar de minieme impact op de accuduur is minder erg dan het intikken van dat lange wachtwoord.

Het systeem werkte niet altijd even goed; in mijn geval ging het mis toen ik twee Chrome OS-apparaten naast elkaar had staan, waardoor ik toch weer mijn wachtwoord moest invullen. Dat kwam een paar keer voor en aan het eind van de week kende ik alle 24 wachtwoordtekens dan ook uit mijn hoofd. Het systeem wordt ongetwijfeld nog verbeterd, want het verkeert op dit moment nog in de bètafase.

Het vorige (links) en het nieuwe inlogscherm

 

Chrome OS 0.12

Ben je ingelogd, dan schotelt Chrome OS je een opgeruimd bureaublad voor, met onderaan de ‘plank’, ofwel de taakbalk in Windows-jargon. Het geheel ziet er heel eenvoudig uit en ik vraag me op dat moment, net na het inloggen, af of ik het wel een dag, laat staan een week volhoud op dit uitgeklede besturingssysteem. Het feit dat het licht en eenvoudig is, is echter het hele bestaansrecht van Chrome OS. Bovendien is het besturingssysteem al sinds 2009 in ontwikkeling en was de allereerste versie van Chrome OS écht niets meer dan een webbrowser. Een bureaublad en een plank waren er nog niet, laat staan een vorm van bestandsbeheer. ‘We kunnen hier lang en breed op het gebruik van Chrome OS ingaan, maar de gebruikservaring is simpelweg identiek aan die van de Chrome-browser’, schreef Tweakers in 2011 over de eerste ervaring met Chrome OS.

Het bureaublad en het bestandsbeheer werden in updates vrij snel toegevoegd en het besturingssysteem blijft immer in ontwikkeling. Zo kan het gebeuren dat je herstart omdat er een update klaarstaat en het inlogscherm en de app-drawer plotseling veranderd zijn. De nieuwe app-drawer is, als je een touchscreen hebt, net als bij Googles launcher op Android-toestellen, van onderaan omhoog te trekken. Heb je, zoals ik, geen touchscreen, dan is er in wezen weinig veranderd. Je meestgebruikte apps verschijnen nog steeds als eerste in beeld, terwijl je met een druk op de knop de hele applicatielade opentrekt. Alleen verschijnen je apps nu onder in beeld, in plaats van in het midden.

De vorige appdrawer (links) en de nieuwe

Belangrijker dan de visuele updates, die ervoor zorgen dat Chrome OS fris blijft aanvoelen, zijn de updates die functionaliteit toevoegen. De belangrijkste van de afgelopen tijd is het toevoegen van de Play Store, zodat je Android-apps kunt draaien. Nieuwe Chrome-apparaten krijgen die ondersteuning meegeleverd, maar oudere niet en dat is toch wel een gemis.

Neem nu het eerdergenoemde gedoe met de wachtwoorden. Een Tweakers-redacteur heeft voor zijn werk over het algemeen niet veel meer nodig dan een webbrowser. Nieuws en reviews tikken we gewoon in de browser, we communiceren via Slack, dat een prima webclient heeft, en mailen kan via Outlook, maar die mailbox is ook via het web te bereiken. In principe zou ik aan een browser genoeg hebben en laat dat nou de kern van Chrome OS zijn. Alleen, voor al die diensten heb je een wachtwoord nodig en dat zit natuurlijk in de eerdergenoemde wachtwoordmanager, 1Password, die in mijn geval lokaal moet draaien. Een web-app uit de Chrome Store bestaat dus niet, maar gelukkig is er een Android-app van de bewuste wachtwoordmanager en die is beschikbaar in de Play Store. Mijn Chromebook heeft daar een half jaar geleden ondersteuning voor gekregen. De wachtwoordbeheer-app synchroniseert zonder problemen met mijn desktop-pc en ik kan aan de slag.

Aan de slag

De bezigheden bestaan in eerste instantie uit het tikken van een review, chatten via Slack en muziek luisteren via Spotify, en dat verloopt net zoals in iedere andere Chrome-browser op een willekeurig besturingssysteem. Toch word ik weer naar de Play Store getrokken, waaruit ik in eerste instantie alleen mijn passwordmanager had gedownload. De webapps van Spotify, Amazon Prime en Netflix werken op zich prima, maar bieden niet de mogelijkheid om films of muziek te downloaden om later offline verder te kijken. Gebruik je je Chromebook bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig, dan is dat wel wenselijk en daarvoor biedt de Android-app soelaas, want daarmee kan dat wel.

Dat neemt natuurlijk wel de nodige ruimte in op je doorgaans krap bemeten Chromebook, maar in het weekje dat ik hem gebruikte, had ik aan de ‘royale’ 32GB (de instappers moeten het met 16GB doen) genoeg. Android-apps, en gedownloade films en muziek kunnen aardig wat ruimte innemen, blijkt wel uit Android-smartphones die al met 256GB opslag geleverd kunnen worden. Dat zou best eens de reden kunnen zijn dat Google zijn flagship-Chromebook, de Pixelbook, met een ssd van maximaal 512GB levert.

Chrome OS is een cloud based besturingssysteem, wat wil zeggen dat er veel op de Google-servers gebeurt. Daardoor heeft het besturingssysteem het imago gekregen dat het waardeloos is zodra je even geen verbinding hebt. Aan de ene kant is het hebben van een verbinding belangrijk, aan de andere kant is er geen man overboord als je die niet hebt, en ook dat heeft weer met de Play Store te maken. Docs, Sheets en Slides functioneren bijvoorbeeld gewoon offline en je kunt daarmee aan een document werken dat gesynchroniseerd wordt met Google Drive zodra je weer online komt. Wil je bepaalde bestanden van je Drive offline beschikbaar hebben, dan kun je dat aanvinken en worden ze opgeslagen op je Chromebook. Aan de andere kant kun je niet even offline een mailtje of een afspraak opzoeken, want Gmail en Calendar hebben wel een internetverbinding nodig.

Ik moet toegeven dat ik weinig offline ben geweest, maar kan me situaties voorstellen waarin mensen dat wel regelmatig zijn en dan lijkt een Chromebook onpraktisch. Ook dan is er echter een oplossing en die is weer afkomstig van de Play Store; je kunt namelijk de Android-apps van Gmail en Calendar installeren, die wel gewoon offline te raadplegen zijn. Je kunt Word installeren als je Docs niet fijn vindt werken en je kunt zelfs OneDrive installeren als je Google Drive niks vindt. Het is tegen de filosofie van Chrome OS in, want in plaats van snelle webapps van Google zelf kun je met logge Android-apps van derde partijen aan de slag, maar aan de andere kant is het precies wat je soms nodig hebt om niet afhankelijk te zijn van je internetverbinding.

Niet alle Android-apps zijn gemaakt om op Chrome OS te draaien. In de Play Store zie je dan bij de app staan dat die niet is geoptimaliseerd voor het apparaat dat je gebruikt. In het ergste geval betekent het dat je de app alleen in portretmodus kunt gebruiken, dus met twee dikke balken aan de zijkant. Soms staan er apps in de Play Store die helemaal niet werken. Dat was, onterecht, het geval toen ik de Netflix-app wilde installeren. ‘Your device isn’t compatible with this version’, meldde de Play Store. In het geval van de Netflix-app bleek het een fout te zijn die een dag later al verholpen was, maar toen had ik mijn Chromebook al in developermodus gezet en het .apk-bestand buiten de Play Store om gedownload, en zat ik Netflix te kijken.

Foto’s bewerken

De grootste uitdaging voor Chrome OS deze week was fotobewerking. Voor reviews schieten we foto’s met een spiegelreflexcamera in rawformaat, om ze vervolgens met Lightroom te bewerken. Foto’s bewerken op Chrome OS is wat omslachtig, doordat de meeste Chromebooks met weinig opslag worden geleverd. Je kunt je foto’s dus het beste eerst naar Google Drive uploaden, wat met rawbestanden van 25MB per stuk wat tijd in beslag kan nemen. De fotobewerkingssoftware kan ze vervolgens weer van Google Drive binnenhengelen.

Een van de bekendste online foto-editors is Polarr, waarmee je via Google Drive een hele reeks foto’s kunt laden, wat ook even duurt, om ze vervolgens te bewerken. De software kan gelukkig met de rawbestanden uit onze Canon EOS 80D overweg en vervolgens kun je met filters à la Instagram aan de slag, of een hele reeks sliders gebruiken, zoals ik gewend ben van Lightroom. De software past automatisch een lensprofiel toe en vervolgens is het even zoeken in welk submenu bepaalde functies zitten, maar ik miste in Polarr geen functies die ik in Lightroom gebruik. Het enige onhandige is dat Chrome een cloud based besturingssysteem is en je de foto's, nadat je ze naar Google Drive hebt gekopieerd, moet importeren in Polarr en ik ze in mijn geval moest downloaden om ze vervolgens weer te uploaden naar de laptopreview waaraan ik werkte.

Dankzij de Play Store kan dat ook iets minder omslachtig, door de Android-app van Lightroom CC te gebruiken. Ook die app kan via Google Drive werken, maar je kunt je foto’s ook lokaal bewerken en ze daarna uploaden. De app leek wat minder soepel te werken dan Polarr en is duidelijk voor kleine schermen en touchscreens gemaakt. Veel sliders zitten verborgen onder submenu’s, terwijl de interface nog genoeg lege ruimte bevat. Het kost dus een paar extra clicks om dezelfde bewerkingen te doen, maar het resultaat lijkt niet onder te doen voor de Windows-versie.

Lightroom in Windows, Lightroom in ChromeOS, Polarr in ChromeOS

Problemen, oplossingen en games

Gedurende mijn week met Chrome OS is het maar één keer gebeurd dat ik niet verder kon met Chrome en over moest op een ander besturingssysteem, en wel bij een conference call, die verliep via Adobe Connect. Die software vereist Adobe Flash, wat geen probleem zou moeten zijn, want Google levert de Flash-plug-in standaard mee met Chrome. Adobe Connect dacht daar anders over en bleef me naar de downloadlink van Flash sturen, waarbij ik vervolgens de melding kreeg dat er niets aan de hand was, omdat de Flash-player in Chrome is geïntegreerd. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en moest om de call niet te missen terugvallen op een ander systeem.

Het Adobe Connect-probleempje had ik niet verwacht en waar ik juist wel obstakels verwachtte, bleken ze eigenlijk niet te zijn. Ik verwachtte namelijk dat het benaderen van een smb-share, die we gebruiken om testresultaten op te slaan, problemen zou opleveren. Chrome OS blijkt echter al geruime tijd services in zijn Files-app te ondersteunen. Daarmee kun je uit de Chrome Web Store plug-ins installeren, waardoor je bijvoorbeeld smb-, nfs-, of sftp-shares kunt benaderen. Daarnaast zijn er plug-ins voor Google Drive-concurrenten als Dropbox en OneDrive.

Tot slot speel ik graag een spelletje en het genre kan daarbij variëren van online shooters en racegames tot simpele 2d-spelletjes, die met gemak op een laptop draaien. Bij Chrome OS ben je veroordeeld tot eenvoudige games die je ook van je smartphone kent. De Chrome Web Store staat vol met games als Cut the rope, 2048 en ongeveer zeventig varianten van sudoku. De Play Store voegt daar nog meer van dergelijke apps aan toe. Vooral bij games waarbij het om behendigheid gaat, merk je dat ze gemaakt zijn voor een touchscreen, wat mijn Chromebook niet heeft. Super Mario Run op je touchpad is geen pretje, maar ik heb me prima vermaakt met minder snelle games, zoals Stranger Things, dat prima werkt op een Chromebook met touchpad.

Een week later

De eerste keer dat ik op een Chromebook werkte, was ruim vier jaar geleden en sindsdien heb ik er aardig wat gereviewd, maar bij die reviews gaat het vooral om de laptop zelf en niet om de software die erop draait. Mezelf een week lang met Chrome OS opzadelen, had tot gevolg dat ik de hele dag alleen maar met die software bezig was en dat bleek uiteindelijk niet eens zo’n zware opgave. Het besturingssysteem is in de afgelopen jaren volwassen geworden en is meer dan een veredelde browser.

Dat komt voor een groot deel door de ondersteuning van de Play Store, maar ook door handigheidjes in het besturingssysteem, zoals het ondersteunen van netwerkshares en clouddiensten in de Files-app, of het snelle inloggen met behulp van je smartphone. Android-apps die niet voor grote schermen geoptimaliseerd zijn, kunnen nog wel eens wat omslachtig werken en een geringe opslagruimte kan problematisch worden als je veel apps installeert, of films en muziek downloadt. De functionaliteit die de Play Store toevoegt, is echter enorm, en eigenlijk onontbeerlijk als je niet altijd met internet verbonden bent en offline een spelletje wilt spelen of iets na wilt kijken in je Google Calendar.

Voor mijn (review)werk bleek Chrome OS wat functionaliteit betreft niet onder te doen voor macOS of Windows en bleken er genoeg softwarealternatieven beschikbaar. Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat alles wat in een browser of op een smartphone werkt, ook op een Chromebook gedaan kan worden. Wat ik uiteindelijk vooral miste, was Steam en ik was blij om na een week de Android-games achter me te laten, en weer Factorio en Civ:V te kunnen spelen.

Tweakers Magazine

Dit artikel verscheen eerder al in het Tweakers magazine, dat elke twee maanden verstuurd wordt naar alle Hero- en Elite-abonnees. Wil jij dit soort artikelen ook als eerste lezen en daarnaast profiteren van alle voordelen die een abonnement biedt, check dan de Aboshop voor meer info. Je bent al Hero-abonnee vanaf 3,75 euro per maand. Jullie steun wordt enorm gewaardeerd.

Reacties (283)

Wijzig sortering
Wat helaas niet meegenomen is, maar wat ik een vervelende beperking vind van ChromeOS is: printen.
Enkel moderne printers die Cloud Print mogelijkheden hebben kunnen gebruikt worden. Bij printers van een paar jaar oud (in veel kantooromgevingen toch gebruikelijk) die deze functie niet hebben of niet hebben geconfigureerd, moet de printer op een Windows/Mac gedeeld worden in de cloud om er naar te kunnen printen. Ergens even snel in een kantooromgeving printen zonden veel kunst en vliegwerk uit te halen zit er dus niet in.
eens - ik heb een chromebook die ik echt alleen voor browsen gebruik. Printen kan niet (wel vanaf mijn android telefoon gek genoeg) en zo lang dit niet kan koop ik geen chromebook meer. Scannen heb ik dan ook nog niet geprobeerd/
Valt mee. CUPS printing wordt tegenwoordig ook ondersteund om lokaal te kunnen printen. En er bestaan ook Cloud Print adapters.
Printen is ook wel een stuk minder belangrijk geworden. Wie deelt er nog papier uit? Mensen lezen van het scherm.

Het lijkt een aantrekkelijk product.Mijn grootste bezwaar is dat je met huid en haar aan Google bent overgeleverd. Er gaat geen maand voorbij of ze komen met gewijzigde voorwaarden voor hun diensten. Eenmaal in de cloud-fuik kan je eigenlijk alleen nog maar ja zeggen op de verdere uitholling van je rechten. Laat staan dat je steeds al die voorwaarden gaat doornemen. Sterker: Hoe vaker ze de voorwaarden veranderen, hoe meer je zonder lezen instemt. Als ze op een dag vragen in te stemmen met het overdragen van al je auteursrechten zal 99% moeiteloos instemmen. Met psychologische mechanismen maken ze alles tot schijnvrijheid en schijnkeuzen.

Ik vind het idee van dingen in de cloud opslaan zeer zinvol, maar dan wel in mijn eigen cloud. Ik zou willen dat MS van de Windows-machine een eenvoudige prive-cloud maakt, waar je met al je andere apparaten uitwisselt. En dan verder decentrale mechanismen om met andere personen te communiceren en uit te wisselen. Als er een centrale moet zijn dan wil ik dat de overheid die beheert, en niet een of andere multinational of commerciële instelling. Dat is fundamenteel verkeerd. Alleen de overheid staat onder democratische controle, privé-organisaties niet. Google en Facebook steken nu al de middelvinger naar kleinere landen en liegen gewoon dat het gedrukt staat.

Wat me ook erg tegenstaat van Google dat ze het je onmogelijk maken nog iets voor ze geheim te houden. Ze staan niet eens meer toe om een versleuteld compressie bestand te mailen, terwijl ze tegenwoordig beweren dat ze mails niet meer lezen. Ongeloofwaardig, ze willen alles inzien en bewaren. Zo een bedrijf ga ik niet al mijn prive-gegevens laten beheren. Waarom zou ik? Ik ken die gasten niet eens.

Als er twee bedrijven zijn die dit nu al kunnen doen door alle persoonlijke informatie die ze al hebben dan zijn dat Google en Facebook. Ze weten precies hoe je er uit ziet en waar je uit hangt, ze kennen al je contacten en loeren daar ook naar binnen. Nu lijkt die berg informatie weinig hanteerbaar, maar als je die aan een AI voert zoals IBM's Watson wordt het pure macht. Watson leest met gemak tien miljoen rapporten per seconde. vergeleken bij deze bedrijven waren KGB en Stasi kleuters. Vraag AI: wie is de grootste bedreiging voor ... en hij spuwt zo de top honderd uit.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 4 januari 2018 06:09]

Printen zal op zich wat minder belangrijk geworden zijn ten opzichte van een aantal jaren geleden, maar er wordt nog heel veel geprint hoor. Veel mensen vinden het lezen vanaf papier prettiger dan vanaf een scherm. Bovendien kunnen ze dan gelijk wat aantekeningen op dat papier maken. Dus ja, het niet kunnen printen is wel degelijk een belangrijke beperkende factor.
Mooi artikel. Hopelijk helpt dit om veel vooroordelen over Chromebooks nu uit de wereld te helpen.

Er zit wel een foutje in het artikel: Android app ondersteuning is niet alleen voor nieuwe Chromebooks, Google brengt dit ook uit voor oudere modellen. Zie de link met de lijst die continue wordt bijgewerkt https://blog.google/produ...gle-play-store-coming-to/

Met de komst van Android op de Chromebooks heeft Google echt een grote stap gezet. Tenzij je intensief gamed zal 95% van de mensen zonder meer alles met een Chromebook kunnen doen.

Het is wel jammer dat je geen Chromebook met een touchscreen tot je beschikking had. Dat maakt het alles nog vele malen beter. Een Chromebook is dan naast een laptop ook een volledige tablet vervanger.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 3 januari 2018 16:41]

Sinds 2014 ben ik ook op het chromeOS overgestapt en ik beveel het iedereen aan, die niet meer doet dan surfen, mailen, muziek beluisteren, video's bekijken en wat foto's bewerken. De typische Mediamarkt-Windows-laptop koper dus.

Ik heb nog een Windows10 desktop staan, die primair dienst doet als Plex-server. Ik heb naast Plex welgeteld nog 2 software programma's staan die enkel op Windows draaien, mijn domotica-software en een typ-programma om te leren typen. Via Google Remote Desktop kan ik die ook gebruiken. Er is zelfs geen scherm meer verbonden met de desktop.

Mijn chromebooks, een Asus flip en C300, zijn stil (ventilatorloos) en gaan uren mee. Iets wat ik met mijn vroegere Windows laptops niet moest proberen, die waren na twee uren plat, waren traag en lomp in gebruik. Wat een verademing!!
De flip gaat mee op reis en met een microsdcard van 128GB doet die dienst als primaire backup voor mijn foto's en als mediaplayer voor de kinderen.

Ik keer niet meer terug naar Windows en blijf de ontwikkelingen bij Chrome OS alleen maar toejuichen.
(Mijn windows laptops) waren na twee uren plat, waren traag en lomp in gebruik.
Ik probeer absoluut niet de tekortkomingen van Windows goed te praten, maar je commentaar is natuurlijk wel een beetje bevooroordeeld.

Het is waar dat Windows iets zwaardere hardware nodig heeft om op te draaien, maar laptops hebben de laatste tijd (waarschijnlijk de tijd die jij hebt doorgebracht op Chromebooks) flinke ontwikkelingen doorgemaakt. Een beetje laptop heeft een SSD en een prima accu, en is absoluut niet meer traag of lomp.
Het is een beetje oneerlijk om Windowsapparaten af te schrijven als troep, terwijl je toegeeft er geen recente ervaring mee te hebben. Dat stak me een beetje, maar nogmaals: ik probeer geen flame-war te ontketenen.

Met een Windows laptop die evenveel kost als een (goede) chromebook en een desktop, kan ik persoonlijk meer dan met een chromebook en een losse desktop.

Het gaat allemaal om ervaringen. Chrome OS heeft geweldige sprongen gemaakt en wordt steeds interessanter, maar trage en/of lompe laptops zijn tegenwoordig toch echt te wijten aan verkeerde keuzes bij de aanschaf.
Mooi artikel. Hopelijk helpt dit om veel vooroordelen over Chromebooks nu uit de wereld te helpen.
in tegendeel, eigenlijk bevestigd het die vooroodelen alleen maar,

enkele vooroordelen op een rijtje:
• Het is geen volwaardige os : klopt, en dus moet je constant naar een of andere hackish oplossing die, via een vage omweg, android apps naar de browser haalt; want dat is dit in weze).
• Je hebt de hele tijd internet nodig : klopt, tenzij je liever via vage oplossingen half-om-half apps wilt gebruiken om grote gebreken te omzeilen, zit je nog steeds vast aan webapps die weliswaar soms een soort gehandicapte no-internetmodus hebben, maar die in de praktijk duidelijk laten zien dat je toch weer teruggrijpt naar die hack uit punt een.

kortom: en dan komen we direct uit bij mijn standpunt van 3 jaar geleden, ze hadden beter wat extra aandacht kunnen besteden aan androidx86. met goede apps als: microsoft office for android, en google docs, en eventueel een extra x86-categorie in de playstore. hadden die 'chromebooks nu androbooks' het een stuk beter gedaan. ook en vooral omdat in android voor onder andere de tablets al enorm veel werk is verricht voor bijv side-by-side en multi-user.
• bovendien lees k hieronder dat printen op chrombooks ook lastig kan zijn:
Op mijn android devices heb ik daar doorgaans geen last van met morphia print geïnstalleerd werken bijna alle wifi/lan connected printers.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 4 januari 2018 22:07]

Je slaat de plank hier volledig mis. Heb je eigenlijk wel ervaringen met een Chromebook waar we het over hebben?

Vage hacikish oplossingen nodig zijn voor Android?
Chrome OS werkt met Android ondersteuning compleet geïntegreerd van Google.
Vage half om half oplossingen zijn er ook niet. Android werkt native op een Chromebook, de apps wordt niet geemuleerd. Het zijn geen webapps. Heeft een app een offline functie dan werkt het ook op een Chromebook. Zoals de Netflix app, werkt heerlijk offline in de trein op mijn Chromebook,

Een Chromebook van drie jaar geleden is totaal niet vergelijkbaar met waar we het hier over hebben.
Ik gebruik nu al een paar jaar een Chromebook (Asus Flip mini) voor alles wat ik niet achter mijn bureau doe en het bevalt me prima. Ik gebruik vooral veel console applicaties (ik gebruik de extensie/web app voor mosh) om in te loggen op mijn Linux server. Daar gebruik ik VIM om te programmeren en mutt om mijn mail te lezen.

Daarnaast gewoon Chrome om te browsen en een Android App voor keypass wachtwoorden. VNC en Remote Desktop (naar Windows) werkt trouwens ook prima.

Onderweg gebruik ik wifi die beschikbaar is of maak een hotspot met mijn telefoon. Daarnaast schijnt het mogelijk te zijn om GMail en Drive offline te kunnen gebruiken, dat heb ik nooit geprobeerd, volgens mij heb je daar geen Android Apps voor nodig.

Het is echt heerlijk om een systeem te hebben waar je over het beheer niet hoeft na te denken, binnen een minuut ben je terug op fabrieksinstellingen (mocht iets misgaan) en binnen een paar minuten om wat instellingen goed te zetten kan je weer verder. Een update hoef je alleen te downloaden (geen installatie tijd, behalve eenmalig voor de play store update, en na de installatie een reboot binnen een minuut).

Voor het printen heb ik cloud-printer-connector geïnstalleerd op mijn Linux server zodat ik kan printen op mijn oude HP printer uit 2006 (!).
Wat ik mis in dit artikel is het multi user en multi device van Chrome OS. Je kunt uiterst makkelijk met meerdere users op 1 device werken én je kunt heel makkelijk van device wisselen. Sterker nog, wat met Android (nog) niet mogelijk is, is op Chrome OS wel mogelijk; als je op een andere device inlogt worden je (Android) Apps gewoon 'meegenomen' inclusief de data.
is het artikel wordt naar de android apps voor offline gmail gewezen , het kan ook gewoon in chrome zelf

gmail offline

https://chrome.google.com...kbhmpbfngldlkglhimk?hl=nl
Ik heb het idee dat er flink gehamerd wordt op de beperkte opslagcapaciteit. Echter zijn er Chromebooks waar een (micro)SD-kaart slot in zit. Ook kun je gemakkelijk services als Stack toevoegen waardoor je in één keer 1 TB extra opslag hebt die naadloos ik je file explorer werkt.
Voor mijn (review)werk bleek Chrome OS wat functionaliteit betreft niet onder te doen voor macOS of Windows en bleken er genoeg softwarealternatieven beschikbaar. Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat alles wat in een browser of op een smartphone werkt, ook op een Chromebook gedaan kan worden. Wat ik uiteindelijk vooral miste, was Steam en ik was blij om na een week de Android-games achter me te laten, en weer Factorio en Civ:V te kunnen spelen.
Dus met andere woorden: Chrome OS is leuk als je een brief wilt tikken of ander standaard kantoorwerk wilt doen. Zodra het ook maar licht exotisch wordt ben je beter uit de voeten met Windows of iets dergelijks. Dat merk je ook terug in dit voorbeeld:
Gedurende mijn week met Chrome OS is het maar één keer gebeurd dat ik niet verder kon met Chrome en over moest op een ander besturingssysteem, en wel bij een conference call, die verliep via Adobe Connect.
Een ander voorbeeld is het gebruik van een client-side OS binnen bedrijven, onder andere voor remote login. Natuurlijk kan je met ChromeOS een RDP sessie opzetten naar een server. Deze functionaliteit heeft echter totaal geen nut als ChromeOS niet in staat is om die gesloten, Windows-only VPN client te gebruiken. Ja, natuurlijk kan de infrastructuur aangepast worden om dit specifiek via ChromeOS te ondersteunen, maar dat is een investering die in het niets valt ten opzichte van die paar Windows licenties die onder een volume license vallen (die men sowieso nodig heeft voor de back end).

Ik denk dat ChromeOS goed is voor de categorie mensen die voor hun alledaagse zaken niet voldoende hebben aan een tablet met Android of iOS, maar die niet de kennis en ervaring hebben voor het gebruik van een volledig desktop OS. Voor de meeste tweakers zal het minder aantrekkelijk zijn, deels door de beperkingen en deels doordat je je ziel moet verkopen aan Google om het te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2018 06:19]

"Een brief wil tikken":
- Excel, powerpoint en word werken ook (ook de google versies, indien die privicy verslindend zijn, de versies uit de Play Store van Microsoft of WPS)
- Foto bewerking, zoals gesteld in dit topic
- Netflix, NLZiet, YouTube voor ontspanning
- Spotify / Deezer / Google Play Music
- Browsen op internet
Oftewel, bijna alles wat ik zelf ook gebruik, als ik C# netjes zou kunnen compilen (maar dan heb ik een snel monster nodig) zou ik zelf overstappen omdat ik niet meer dan dat doe.

VPN problematiek; Windows Server bevat L2TP via IPsec gewoon out of the box:
https://www.elastichosts....ows-l2tpipsec-vpn-server/
een bedrijf die zou willen kan hier gebruik van maken. Kunnen ook gelijk alle iPhones en Android phones indien gewenst verbinding maken met het lokale netwerk, nee dit hoeft niet, maar zou kunnen.

Betreffende Privacy en het wel kunnen uitzetten in Windows, je kunt je Chromebook ook uitsluiten gebruik te maken van Google Services: https://www.eff.org/nl/de...privacy-settings-students .

Ik kan me dus niet echt vinden in je verhaal, elk OS heeft zijn beperking, Windows apps werken niet op Mac OSX en vise versa, maar met een wereld waarin Apps steeds vaker naar het web gaan, zie ik de potentie van dit OS alleen maar meer groeien. Als ik kijk naar wat wij tegenwoording online doen:
- Email
- Database beheer
- Boekhouding
- TeamViewer
- Docker beheer (Kubernetes)
- System resource checking (datadog)
- Scrum / taken systeem (Jira)

Ik heb lang moeten zoeken naar dingen welke we gebruiken maar niet kunnen op ChromeOS:
- Visual Studio
- Docker
-- Visual Studio Code kan dan weer wel via een omweg (crouton) samen met "docker" (rkt)
- En nog niet geprobeerd: Soft VOIP client, Bria of Zoiper (zijn wel android apps van, maar een google zegt dat ze niet werken (ook al zijn deze resultaten 2 jaar oud))

En de software die we maken (we zijn een software club) is bijna ook alleen maar WebApps (overige zijn veelal console apps voor onderliggende taken).

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 3 januari 2018 09:59]

"Een brief wil tikken":
- Excel, powerpoint en word werken ook (ook de google versies, indien die privicy verslindend zijn, de versies uit de Play Store van Microsoft.
Helaas bevatten de MS Office apps alleen de basale functies. Opmaak van een PP-sheet is minimaal. Excel ontbreekt functies in de verwerking en Word mis opmaakfunctionaliteit en iets simpels als bronvermelding (onbruikbaar voor onderwijs).
[...]

Helaas bevatten de MS Office apps alleen de basale functies. Opmaak van een PP-sheet is minimaal. Excel ontbreekt functies in de verwerking en Word mis opmaakfunctionaliteit en iets simpels als bronvermelding (onbruikbaar voor onderwijs).
https://support.office.co...D3-47F4-80C8-63C06779F127

Dit vind ik toch wel voldoen aan "bronvermelding". Opmaakfunctionaliteit is inderdaad wel een beetje gelimiteerd, maar nog steeds is het niet alsof Word hierdoor niet gebruikt kan worden.
Je link laat de reguliere, Windows Word versie zien, die natuurlijk bronvermelding bevat. Hieruit kan ik niet opmaken dat de ChromeOS/Android versie dit ook heeft.
Nee, doch maakte @Taarmen dit in zijn reactie ook niet duidelijk. Ik wilde hem er alleen op wijzen dat Word op Windows wel bronvermelding heeft, en dat hij het daarmee fout had.
Apps is voor Chrome/Android/IOS. Deze bevat de functies die je linkt niet. Voor Windows en OSX kan dit wel.
Misschien als je de context van het artikel meeneemt, dat je dan snapt dat het om de androidversies van MS office ging en dan had hij het nog over apps. Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij bestaan er helemaal geen MS office apps meer, windows RT bestaat niet meer, in de windows 10 appstore staan ze niet. en dus zijn ze er alleen nog voor android en iOS.

hij maakte het dus wel degelijk duidelijk en dus is jouw reactie helemaal geen +1 maar gewoon 0 - irrelevant ook al was het wellicht behulpzaam bedoelt, maakt de discussie alleen maar ingewikkelder.
De vraag is of dit nu echt problematisch is (vooral Excel en PP). Als je kijkt hoeveel tijd er wordt verspild met het bouwen van grotesque excel sheets voor functionaliteit waar gewoon een web-tool voor beschikbaar is (bron: https://www.forbes.com/si...-is-worth-money-to-a-boss), of powerpoints die bol staan van de animaties die werkelijk niets toevoegen (cool? ja, zinvol: nee - https://www.youtube.com/watch?v=pEKDLL5S304).

En als je kijkt naar het aantal mensen dat feitelijk de citation manager in Word gebruiken (niet het kunnen toevoegen van een voetnoot, wat nog 90% van de studenten doet). Waar je use-case dan strandt is bij een groep academici die voor nu inderdaad nog niet over kunnen op de office apps of office online.
Het is echter prima mogelijk om een online reference/citation manager te integeren met de office online apps: https://appsource.microso...ce/WA104380122?src=Office / https://refworks.proquest.com/

Punt is meer, je kan met minder systeembeheer, en betere applicatieselectie een veel robuustere oplossing voor je medewerkers bieden als de "alleskunner" OS'en als MacOS en Windows 10.
Dit heeft Microsoft erkent met Windows 10S en apple met iOS op de iPad. Het is niet de vraag of je er 95-99% van je dagelijks werk op kan doen voor >90% van de eindgebruikers (dat kan namelijk prima). Het is de vraag of je flexibel genoeg bent om anders met je software om te gaan.
De citation manager in Word werkte bij mij voor geen meter toen ik studeerde (2016 afgestudeerd). Als je het netjes van begin tot einde erin zette ging het prima, maar later aanpassingen doen of er simpelweg een nieuwe bron tussen zetten gaf al problemen. Wij gebruikten allemaal op een gegeven moment Mendeley, wat veel en veel fijner werkte en ik iedereen zou aanraden als je veel literatuur referenties georganiseerd wilt kunnen gebruiken.
Die "web meuk" draait allemaal prima op Chrome OS, maar daarvoor koop ik geen laptop. Visual Studio? helaas pindakaas, AviSynth met bijbehorende plug-in's? euhm, ook niet.. fatsoenlijke Blu-ray authoring software? SQL? doe normaal joh, Chrome OS is leuk om Wikipedia op door te spitten en wat eenvoudige kantoortaken uit te voeren, maar dan houdt het ook wel op.

Op de basisschool waar mijn vrouw werkzaam is dachten ze slim te zijn door Chromebooks voor al het personeel aan te schaffen; die kosten namelijk drie keer niets. Helaas bleek dat 90% van de binnen de methodes gebruikte software enkel voor Windows beschikbaar was. Tsja, dan zit er niets anders op de een dikke terminal server in te richten en de Chromebooks enkel als thin client te gebruiken. 8)7

PS. Oh, je wilt ter ontspanning een spelletje spelen? Dan heb je pech, of je moet een Super Hexagon fetisj hebben...

[Reactie gewijzigd door boolean op 4 januari 2018 02:44]

nu weet ik natuurlijk niet wat voor 'methodische' software er op de basisschool van je vrouw gebruikt wordt, maar bijna alle recente uitgaven van bijv nederlands en rekenen voor basis, middelbaar en beroeps onderwijs zijn al enkele jaren om naar webapps.

dus in plaats van het inrichten van een dure mswinTS kunnen ze het geld wellicht beter verspillen aan nieuwe boeken, vooral ook omdat de kinders daar ook nog iets aan hebben. verder werkt de hele schoolomgeving van MS office ook prima in chrome (dus ook op een chromebook), en spelletjes, daar heb je geen laptop van de baas voor nodig!
Ik denk dat ChromeOS goed is voor de categorie mensen die voor hun alledaagse zaken niet voldoende hebben aan een tablet met Android of iOS, maar die niet de kennis en ervaring hebben voor het gebruik van een volledig desktop OS.
Met alle respect, maar wat een dom onwetend gelul.

Elke techneut zorgt voor de juiste tool for the job. Ik ben programmeur en heb zowel een Windows laptop als Windows desktop als Chromebook en ze hebben allemaal hun toepassingen. Op de Chromebook doe ik misschien nog wel exotischere dingen door de Dev mode aan te zetten en via Crouton Ubuntu te draaien.

Ik gebruik m'n Chromebook nooit voor kantoorwerk of brieven tikken, geen idee hoe je daarbij komt. Ik gebruik het om te surfen, het onderhouden van sites/servers, programmeren, video's te bekijken, muziek te luisteren etc. Eigenlijk vrijwel alles wat ik ook met mijn andere computers doe. Bij sommige zaken werkt m'n Chromebook fijner, bij anderen m'n Windows laptops.

Is mijn Windows laptop de partner voor als ik een dag op één plek werk, dan is de Chromebook de ideale metgezel voor als ik onderweg snel wat wil doen of voor op reis. Retesnel aan de slag, fijne hardware en alles in de cloud.

Of je je ziel moet verkopen aan Google. Tot nu toe hebben zij de beveiliging vrijwel altijd beter op orde gehad dan Microsoft en Apple. Ook niet zo gek, want het is een internetbedrijf.

Je 'conclusie' is ook totaal niet iets wat naar voren komt uit de review of uit je eigen ervaring, maar een simpel vooroordeel wat je om een of andere reden in je hoofd hebt zitten.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 3 januari 2018 13:25]

Of je je ziel moet verkopen aan Google. Tot nu toe hebben zij de beveiliging vrijwel altijd beter op orde gehad dan Microsoft en Apple. Ook niet zo gek, want het is een internetbedrijf.
Yeah right..... Stagefright en Android..... Beveliging is 1, Privacy is heel wat anders. En nee, Google is geen internetbedrijf. Het is een advertentiebedrijf. 80% van hun inkomsten komen daaruit. En naast die advertentie werkzaamheden, hebben ze nog een heleboel hobbies zoals Gmail, Gsuite, Drive etc etc, allemaal diensten om jou te kunnen profileren voor hun corebusiness: advertenties.
deels doordat je je ziel moet verkopen aan Google om het te gebruiken

Dat is met Microsoft niet heel veel anders volgens mij...
Als je een G Suite Business abo hebt wordt je niet meer getrackt. Kosten zijn lager dan een Office365 abo (wat de meeste werkgevers zonder probleem afsluiten) en je kan meteen je apparaten met een high end MDM oplossing behereren en beveiligen tegen diefstal.

Ik heb ruim een jaar organisaties van G Suite + Chromebooks voorzien (ook met Office365 ipv G Suite trouwens) en ben er volledig van overtuigd dat voor 95-99% van de use-cases binnen kantoren een Chromebook volledig voldoet. Waar het "exotisch" wordt heb je het vaak toch over engineering werk, of specifieke maatwerk/windows applicaties die achterhaald zijn.
Als ik achter een computer zit, ben ik, naast browsen op het web, bezig met de volgende applicaties:
- Virtualbox (programmeren in een Linux omgeving is prettig)
- Inkscape (scalable vector graphics hebben de prettige eigenschappen relatief klein en schaalbaar te zijn)
- Miktex + Texstudio (lateX tekst editing, een must voor iemand die heel vaak formules typt in een bestand met veel referenties en citaties, daarnaast heeft lateX vaak elegante typesetting).

Deze applicaties zijn mischien redelijk niche, maar voor mij onontkoombaar. Zonder deze applicaties kan ik mijn werk niet doen, en een deel van mijn hobbies ook niet. Vaak zijn er wel alternatieven in ChromeOS, maar dat werkt meestal minder prettig.

Voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk irrelevant. Een groot deel van de kantoortaken kan je waarschijnlijk wel redelijk tot goed uitvoeren op ChromeOS. Maar als je kantoor een laboratorium is, wordt dat net iets lastiger.
Je kunt Windows 10 nog steeds prima gebruiken zonder MS account, zonder Onedrive en zonder de Windows store.
> Zodra het ook maar licht exotisch wordt ben je beter uit de voeten met Windows of iets dergelijks.

Je kunt overdrijven. Licht exotisch zijn zaken zoals gamen, 3d modeleren of de volledige Adobe suite hanteren?

In het artikel komen ook zaken aan het licht zoals foto's bewerken in lightroomesque software, dit is al iets wat niet veel basic gebruikers zullen doen. Je zult versteld staan hoeveel mensen niet veel meer doen dan e-mail, social media en sollicitatiebrieven tikken.

> Voor de meeste tweakers zal het minder aantrekkelijk zijn.

Dat kan ik me voorstellen, maar ben je dan gewoon lui? Eigenlijk zou je het eens moeten proberen, puur om mee te kunnen praten in plaats van je mening deponeren zonder iets te testen. Veel taken zoals development KAN op chromeOS. Soms met een lichte workaround; maar uiteindelijk zal het je niet veel extra tijd kosten, je zult echter meer moeten rusten op ontwikkelen in de cloud.

> en deels doordat je je ziel moet verkopen aan Google om het te gebruiken

En dit vind ik dan weer zo jammer elke keer. Ik snap dat je het eng vind dat Google zaken doet op basis van gebruikers profielen en gedrag, maar geheid dat je of Chrome, Facebook, iCloud, Windows, Apple, Netflix of whatever gebruikt, net of andere partijen niets met je data doen. Google maakt wel vaker "Inbreuk op privacy" tot op heden heeft dit mij als persoon echter geholpen met reminders, gerichte zoekresultaten (die gevaarlijke bubble die zo vaak overdreven word).
Direct op persoon heb ik ze nog weinig slechts zien doen, of gaat het hier over mogelijke doorspeel naar andere partijen? Als je dit wilt vermeiden raad ik je aan om je pc's, laptops en telefoons in een gifbad te gooien en ook maar meteen je TV abonnement stop te zetten want ze houden ook in de gaten welke zenders je kijkt.
Werkt aide onder chrome os? Is dat niet een alternatief voor (android) ontwikkelen ipv cloud diensten?
Geen idee ik ben er niet mee bekend, er zijn echter meerdere tools om software te ontwikkelen op Chrome OS.
Nouja, software. Het zijn eigenlijk veredelde browser-addons. Het draait immers allemaal op de Blink engine.
Er zijn ook tools die je op andere browsers kunt gebruiken, zo heeft eclipse een in-browser versie en zijn er meerdere IDE's. Sommige zijn ook direct te koppelen aan een tijdelijk gehoste VM, zo kun je zelf selecteren welke linux versie je op deployed en meteen scripts koppelen. Zijn best kekke dingen zo af en toe.

Maar dat is al jaren geleden dat ik daar mee gespeeld heb, het zal best wel eens ontzettend volwassen kunnen zijn.
Eigenlijk zou je het eens moeten proberen, puur om mee te kunnen praten in plaats van je mening deponeren zonder iets te testen.
Slechte aaname. Ik heb het geprobeerd, en liep tegen het genoemde VPN probleem en andere problemen aan. Voor mijn werkzaamheden en de programma's die ik gebruik zou ik veel remote moeten werken, wat mij de optie ontneemt om offline te werken. Daarvoor heb ik geen notebook bij me.
En dit vind ik dan weer zo jammer elke keer. Ik snap dat je het eng vind dat Google zaken doet op basis van gebruikers profielen en gedrag, maar geheid dat je of Chrome,
Gebruik ik niet.
Facebook
Daar heb ik geen account. Gebruik ik niet.
iCloud
Gebruik ik niet.
Windows, Apple,
Windows gebruik ik, maar daar heb ik de vrijheid om mitigerende maatregelen te nemen (bijvoorbeeld: LTSB in plaats van een gewone versie).
Netflix of whatever
Netflix is logisch en fysiek gescheiden van mijn persoonlijke informatie, zelfs qua betalingsinformatie.
net of andere partijen niets met je data doen.
In al je genoemde voorbeelden heb je de keuze om data te delen. Als het apparaat en het OS ontworpen zijn om persoonlijke informatie door te sluizen, dan beperkt dat sterk de opties.

Tevens betaalt men voor de laatstgenoemde voorbeelden, waardoor het business model van de bedrijven die die diensten aanbieden verandert. Bij Netflix ben je een klant. Bij Google ben je het product.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2018 07:07]

Zonder facebook bent U al niet een "normale" gebruiker.
Sinds wanneer is het "niet normaal" om geen sociale netwerken te gebruiken? Ik heb dan wel Facebook (meer voor de vorm/auto-onderdelen enzo) maar als ik daar 2x in de maand kom is het veel. Verder blokkeer ik alle (social)trackers in m'n browser (Edge, jawel) zodat ze me daarbuiten niet kunnen volgen. Ik zie ook niet in waarom ik Google diensten zou moeten gebruiken, en al helemaal geen OS waarbij je verplicht bent met een Google account in te loggen. Je raadt het al: Ik heb ook geen Android telefoon. Verder doe ik van alles met mijn apparaten (Windows dus), websites bezoeken, games spelen, tekst verwerken, muziek/filmpjes enzovoorts. Allemaal vrij normale dingen, maar als je geen Facebook of Google wil gebruiken ben je geen normale gebruiker meer?

Hopelijk komt er nog een omslag in hoe "normale gebruikers" daar over denken, wat mij betreft is het enige wat "niet normaal" is zomaar al je gegevens achterlaten op de servers van Facebook/Google/wiedanook, zonder dat het transparant is wat er mee gedaan (mag) worden.
Ik zie ze al piepen als de zorgverzekering duurder wordt omdat je "wel heel vaak naar de kroeg gaat, gezien al je partyfoto's met GPS tag bij Café het Huukske". En ja, dit is een fictief voorbeeld van iets wat nu niet is toegestaan. Maar vergeet niet dat je data die het Internet opgaat nooit meer verdwijnt. En in, zeg, 70 jaar (voor de mensen van een jaar of 20 oud) kan er nog een hoop veranderen. Ik zeg niet dat dit specifiek gaat gebeuren, maar er gaan vast manieren komen om deze data te gebruiken. Ik ken namelijk sowieso al voorbeelden van mensen die vanwege (volgens mij) een weekendje weg in de problemen zijn gekomen met de Sociale Dienst. Het is dus niet zo moeilijk voor te stellen waarvoor dit soort data gebruikt kàn worden, laat staan dat dat in de nabije toekomst ook gaat gebeuren.


Sorry voor mijn relaas, maar het moet duidelijk zijn dat alle gegevens die je deelt een keuze zijn, en daarbij eentje die best grote gevolgen kan hebben in de toekomst. Het idee dat het "gewoon" is om zomaar alles op internet te plaatsen kan wat mij betreft niet snel genoeg de nek om gedraaid worden.
Wat voor telefoon heb je dan? Indien een Apple, dan laat je toch ook data achter op de servers van Apple?
Ja, en met Windows bij Microsoft (mijn keuze). Uiteindelijk is het onmogelijk om geen sporen achter te laten maar wel een smartphone te gebruiken. Als het er op aan komt vertrouw ik echter liever op een bedrijf dat software verkoopt dan een bedrijf wat als enige bestaansrecht heeft dat er gebruikersprofielen worden aangemaakt. Veel belangrijker dan die metadata van locatieservices en dergelijke vind ik wat mensen allemaal op social media posten, want ook daar geldt dat als je er niet voor betaalt, jouw gegevens het product zijn. En daar zijn best wel zinnige (doch wat mij betreft zeer ongewenste) conclusies uit te trekken. Wintersport als risicofactor bij je zorgverzekering ofzo.
Het gaat er niet om of het goed is, maar of het normaal is. Het grootste deel van de mensen in de westerse wereld in de beroepsbevolking heeft of een Facebook account en/of een Google account, dus nee je valt niet in de normale groep. Dit is weer een typisch Tweakers trekje, mensen die zeggen dat de meeste mensen Facebook hebben minnen en een OS afwijzen, omdat er iets moeilijker op geprogrammeerd kan worden (hoeveel procent van de mensen in NL programmeert op regelmatige basis?). De doelgroep van dit OS is niet de extreme gebruikers, maar de standaard (niet programmeerwerk) kantoorbaan/thuisgebruiker.

Daarnaast ga je in je hele verhaal ook aan G Suite Business abo voorbij, die precies doet wat jij wil, tegen betaling niet tracken

[Reactie gewijzigd door ythehunter op 3 januari 2018 20:31]

"als je geen Facebook of Google wil gebruiken ben je geen normale gebruiker meer?"

Klopt. ik kan de cijfers niet vinden, maar een overgrote meerderheid heeft een Facebook account en gebruikt Google. Je kunt het daar mee oneens zijn, maar dan ben je de uitzondering en niet de norm.
Dus als in een land meer dan de helft van de bevolking racistisch is, is dat ook normaal?
Als je norm vertaalt naar "wat de meerderheid vindt/doet/laat klopt dat inderdaad. Maar we hebben ook normen met elkaar afgesproken (universele mensenrechten bijvoorbeeld), in de zin van normen en waarden.
Ik heb het meer over de ethische kant, dus in hoeverre we privacyschending normaal moeten vinden, alleen maar omdat het een groot deel van de bevolking niets kan schelen.
Hoe dan ook ben uk met je eens dat tegenwoordig een groot deel van de mensen social media gebruikt, echter durf ik te betwisten dat je daar zomaar de cijfers van Facebook voor kunt aannemen. Ik geloof dat 1x per maand een Facebook pagina openen genoeg is om als "actief gebruiker" te boek te staan. Dat is wat mij betreft geen realistische grens, die zou ik eerder bij 1x per week gemiddeld willen leggen. Want ik ben er ook wel eens te vinden, ongeveer die 1x per maand en ik zie mezelf zeker niet als actief gebruiker. En als je wel die grens hanteert, ben ik ook een "normale" gebruiker, immers open ik ook wel eens (iets op) facebook.
Wat betreft het gebruiken van anti-tracking maatregelen geef ik grif toe dat ik zeker geen normale gebruiker ben. Hopelijk gaat daar nog verandering in komen, ik zie niets liever dan dit hele businessmodel verdwijnen.
Het gaat niet zo zeer over hoe actief of wat de juiste facebook nummers zijn, het gaat gewoon om het punt dat google je zou "tracken" en dat ChromeOS hiervoor het doel is. Zelfs al is dat zo, facebook, twitter, ... doet dat ook en Jan met de pet vind dat best wel ok.

Als je dan als tweaker actief je best doet niet getrackt te worden, geen sociale media gebruikt en enkel "open" toestellen koopt, dan ben je per definitie niet "de norm". En ChromeOS is gemaakt voor jan met de pet, die geen geklooi wil met updates, virussen, technische gedoe, ... iets wat eigenlijk ook door Android had moeten kunnen, maar door de populariteit is dat nogal zwaar gefaald. Dus wil je een zorgenlose ervaring op het net ? Koop een chromebook voor oma en opa, non-tech ouder. En voor de tweakers onder ons, je opent de Linux kernel met behulp van crouton en je kunt ook vrijwel alles.

Kortom, ChromeOS is een mooie aanwinst voor de kleine OS markt. De "haat" of anti-google slaat op niks mijn inziende. Maar dat is de keerzijde van de concurrentie tot niks te dwingen lijkt me.

In dat opzicht is Facebook veel erger, die worden enkel rijker door alles op te slorpen. Google probeert ook kleine content providers te supporten, facebook zuigt alles op in een all-in-one.
Je snapt in ieder geval wat ik het probleem vindt. Je snapt helaas niet dat Google hierin net zo erg is als facebook. Mijn telefoon moet helemaal niet aan google doorgeven waar ik ben, daar is de GPS juist niet voor. Die is er voor als ik zelf wil weten waar ik ben. Vindt jij het normaal dat als je je auto parkeert op P+R Arena voor een dagje Amsterdam je reclame krijgt voor vanalles in Amsterdam? Ik niet, ik vind het al te gek voor woorden dat er überhaupt reclame in het OS zit. Op een apparaat van enkele honderden euro's nota bene.

Misschien kun je eens Windows 10 S proberen voor de digibeten, daarmee kun je ook alleen vanuit de Store installeren.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 5 januari 2018 11:34]

Reclame op je android, waar ? Dat krijg ik niet. Dat google je trackt is een feature voor wanneer je telefoon kwijt bent, en word gebruikt voor route bepaling en drukte. Of je het daar eens mee bent is iets anders maar zie je niet liever reclame voor een P+R in amsterdam dan random reclame ? Zet anders je TV eens op MTV... leuk die reclame voor Turksche telefoon providers :D
Ik weet het ook niet exact maar de HTC one m8 van mijn ma toont regelmatig reclame over het homescreen heen, elke keer popups over een of andere afstandsbedienings mogelijkheid en het is met geen mogelijkheid weg te krijgen. Volgens mij zijn er zelfs TV-fabrikanten die reclame in hun menu hebben toegevoegd (Android TV). Dat die informatie nuttig kan zijn (bijvoorbeeld fileinfo door tracking) ben ik met je eens, maar het gebeurt ongevraagd en dat zou niet moeten kunnen. Het feit dat ie op een gegeven moment weet waar je werkt, hoe laat je vertrekt en welke route je meestal neemt is wat mij betreft eerder "eng" dan een feature.
Dus alle Chinezen zijn geen normale gebruikers? ;)
Je zult versteld staan hoeveel mensen niet veel meer doen dan e-mail, social media en sollicitatiebrieven tikken.

Het lijkt erop at Chromeboeks in veel gevallen een soort 2e of 3e machine zijn.

Het mobieltje is #1 en ieder huishouden heeft ergens wel een PC staan juist omdat telefoons niet goed zijn voor het produceren van content, en tablets en Chromebooks (net zoals Windows RT en Window 10 Mobile continuum) te beperkt on alles te kunnen doen. Immers ook al is het zeer weinig wat je niet kunt doen, als het belangrijk genoeg is heb je toch een PC nodig.

Ik denk dat de vraag is meer, of een Chromebook goed genoeg is om inderdaad die PC/laptop structureel thuis te laten liggen. Bij tablets is na een initiele sterke opmars uiteindelijk dit toch niet geslaagd om de PC naar plaats #3 te verdringen. Chromebooks echter lijken hier een betere kans in te hebben.

Vraag is echter waarom een Chromeboek ipv een Windows 10(S) laptop of iOS tablet met toetsenbord? Dat lijkt vooral ingegeven door non-OS gerelateerde argumenten (zonder te suggereren dat ze daarom niet valide zijn) zoals de aantrekkelijkheid van de hardware, maar ik kan me vergissen.
Jep, ik denk dat chromebooks ideale nr 2 machines zijn.
Maar die niet de kennis en ervaring hebben voor het gebruik van een volledig desktop OS
Geen kennis en ervaring? Je moet je afvragen waarom het normaal gevonden wordt dat jij wel de kennis en ervaart moet hebben met het herstellen van mislukte updates, bsods, etc.

En wat bepaald dat een OS volledig is. Ben jij dat? Is een OS niet volledig als het iets niet kan?
Tuurlijk bepaalt de eindgebruiker of een OS volledig is. Die moet er immers gebruik van maken. Pas tijdens het gebruiken van een bepaald OS kan je bepalen of het volledig is of niet. En als Windows iets wel kan en ChromeOS iets niet kan, en ChromeOS zet zichzelf wel als een vervanger in de markt. Dan is het OS niet volledig.
Je moet je afvragen waarom het normaal gevonden wordt dat jij wel de kennis en ervaart moet hebben met het herstellen van mislukte updates, bsods, etc.
Dat is een kwestie van ervaring en gebruik, begrijp ook niet het punt wat je wil maken. Want zou ChromeOS al 20 jaar op de markt zijn, en je gebruikt dat al langer raak je daar ook bekend mee.

Zelf zou ik ChromeOS niet gebruiken als je perse Google moet gebruiken. Als je ChromeOS kan gebruiken met een “local user” zou ik dat nog wel overwegen (indien je dan alle functionaliteit behoudt).
Er zijn genoeg mensen die zeggen dat een Toyota Aygo geen volwaardige auto is. Want wat voor hun telt is een dikke Amerikaan met een v8 onder de kap.

Klinkt eigenlijk best onnozel, vind je niet?
Juist ja. Dit. Jij bepaalt zelf dat de Toyota Aygo geen auto is. Dat is echter een mening die je uit en geen feit.

Feit is dat een Aygo gewoon een volwaardige auto is net als Chrome OS een volwaardig OS is.

Als iedereen zich zou beroepen op feiten in plaats van meningen zou het een stuk fijner zijn. Er is tenslotte al genoeg fake nieuws.
Een laptop wordt wordt vaak gebruikt voor de kantoorruimte. Het hier en daar schrijven van documenten. Windows of MacOS doen dan toch precies het zelfde.

Ik heb niemand in het bedrijfsleven gehoord we moeten specifiek software/hardware als Windows gebruiken omdat we anders geen kantoorwerk kunnen doen.
Een laptop wordt wordt vaak gebruikt voor de kantoorruimte. Het hier en daar schrijven van documenten. Windows of MacOS doen dan toch precies het zelfde.
Als je enkel Office opstart, ja.
Ik heb niemand in het bedrijfsleven gehoord we moeten specifiek software/hardware als Windows gebruiken omdat we anders geen kantoorwerk kunnen doen.
Tegen-anekdote: ik ken bedrijven waarbij Chromebooks overwogen zijn en niet zijn geaccepteerd omdat hun Windows machines meer doen dan enkel kantoorwerk. Neem het VPN voorbeeld. Zeker voor mensen op weg is het belangrijk dat zij een veilige verbinding naar huis kunnen maken. Men gaat niet hun serverpark omgooien om Chromebooks te kunnen ondersteunen. Tevens is men over het algemeen huiverig om twee soorten client-side infrastructuren te gaan beheren.
Waarom moet er een serverpark omgegooid worden? Chrome OS kan ook gewoon overweg met VPN hoor.
Er wordt ws gedoeld op een simpele setup voor vpn in windows. Vaker gezien zelf, kleine applicatie om je vpn settings in windows makkelijk te zetten.
Betekent niet dat je dat gewoon ook handmatig kan doen in welk ander OS, inclusief ChromeOS...
Met Chrome push je die naar de enrolled devices, zonder enige tussenkomst van de gebruiker.
Dit gaat ZO veel makkelijker dan windows.

Deze reacties komen gewoon voort uit onwetendheid.
https://support.google.com/chrome/a/answer/2634553?hl=nl
Ja want Windows en MacOS draaien zo leuk samen altijd.

Het is voornamelijk incompetente reviewers, early-adopters en marketing als MacOS die ChromeOS de das omdoen.

Je koopt ook geen fiets om op de autostrade te gaan, ik ben zeer tevreden van mijn chromebook, en veel mensen zouden veel beter af zijn met een chromebook en eventueel via remote connect een krachtigere windows desktop voor de zaken waar chromeos niet voor bedoelt is zoals gamen.

Dat adobe connect niet werkt, dat ligt toch gewoon aan adobe connect zelf, windows is de standaard of we dat nu willen of niet, Linux of MacOs hebben het ook vaak genoeg moeilijk...
Welke VPN's werken niet met Chromebook / Andriod dan? Alle grote verdoren waar ik mee werk werken in ieder geval gewoon op dat soort OS'sen (net als op IOS bijv. trouwens).
Als je even opzoekt zul je zien dat er “qutoe500” bedrijven zijn die met chromeOs werken. Het hangt inderdaad volkomen af van je werkzaamheden. Echter Chromebooks kun je prima onderhouden en managen. Daar kunnen de andere zelfs nog iets van leren :)
Volgens mij kun je met citrix prima een remote Windows desktop benaderen.
Dat klopt helemaal. Het is dus ook mogelijk om dat ene antieke vehikel te gebruiken dat alleen in Windows werkt.
Dat is een keuze die je zelf maakt natuurlijk als bedrijfzijnde. Maar dat maakt over het dagelijks gebruik van zon machine het niet anders.

Wij hebben ook tal van applicaties zoals bewerksoftware en alles. Maar dat draait op aparte machines. De mensen die het niet nodig hebben een simpele machine.
Mooi, die kan ik op een chromebook prima draaien middels citrix. Groot voordeel is dan ook nog eens dat niets lokaal wordt opgeslagen en zodoende je een zeer veilig stuk gereedschap hebt. Wordt ie gestolen, geen nood, geen bedrijfsgeheimen op straat en bovendien met een nieuwe binnen tien seconden weer aan het werk, geen installatie nodig.
Het enig lastige is dat aansturen van oude, niet cloud geschikte perifere hardware, een struikelblok kan zijn (scanners etc).
Inderdaad een super groot voordeel als je even geen beschikking hebt over een netwerkverbinding en toch wilt werken, of toch niet? Mocht je zelf niet op praktische voorbeelden kunnen komen, wat dacht je van in de trein? Vanzelfsprekend kun je er een 4G dongel in proppen maar op een traject met veel tunnels ben je al gauw uitgecitrixt.
Je hebt dus geen ervaring met citrix en chromebooks, duidelijk. je hoeft niet constant aan te melden als de erbinding ff wegvalt. Geen idee waar jij woont maar zelf heb ik geen last van tunnels. Rit Groningen Schiphol welgeteld 3
Schiphol Antwerpen incl Schiphol 3-4. zegge en schrijve één onderbreking. Tunnel Schiphol is mn chromebook al uit en bij Antwepen ook dus valt allemaal wel mee.
Haha, ik geen ervaring, sukkel. Ik heb hele Citrix clusters opgeleverd. Tilburg - Rotterdam, ik wens je veel success met Citrix.

EDIT: Ok, "sukkel" was niet netjes van me, maar als je niet weet waar je over praat houd dan je mond. Voor grotere applicaties wordt niet de volledige runtime gevirtualiseerd, dus heb je een actieve verbinding nodig.

[Reactie gewijzigd door boolean op 11 januari 2018 10:13]

Dat geeft dan aan dat je niet serieus te nemen bent in dit opzicht.
Fijn voor je werkgever dat je met "grotere applicaties" onderweg werkt in de trein waar iedereen mee kan kijken.
Wie is hier nou de sukkel.
Onderweg doe je hooguit ff een mailtje tikken of wat lezen, misschien ff een conceptje tekenen/schrijven. Echt serieus langere tijd werken kan niet in de trein want geen plek voor en teveel afleiding.
Maar ff snel iets opzoeken of bijstellen is prima, die enkele tunnel zal dan echt niet een dealbreaker zijn.
En in een Thalis is het geen probleem want wifi beschikbaar dus....

[Reactie gewijzigd door digifan op 11 januari 2018 15:28]

En jij beschrijft een usecase wat maar door een paar % op die manier wordt gebruikt..

Voor de meer consumerender consumenten werkt de huidige Chromebooks uitstekend.
Mijn vriendin gebruikt al jaren een Chromebook, met de vorige moest ze zo nu en dan terug grijpen naar de Windows laptop.
Maar met de huidige Samsung Chromebook plus gebeurd dat ook al niet meer.

Ik zou bv echt geen pure Android tablet meer kopen. Die markt is voor mij dood, want een Chromebook is vaak goedkoper en werkt nagenoeg net zo goed nu. Alleen als je echt een kleinere tablet wil is een pure Android misschien beter.

De plus wordt bijna net zo vaak als tablet dan als laptop gebruikt en dat voor zo'n 400 euro.
Ik denk dat ChromeOS goed is voor de categorie mensen die voor hun alledaagse zaken niet voldoende hebben aan een tablet met Android of iOS, maar die niet de kennis en ervaring hebben voor het gebruik van een volledig desktop OS. Voor de meeste tweakers zal het minder aantrekkelijk zijn, deels door de beperkingen en deels doordat je je ziel moet verkopen aan Google om het te gebruiken.
Uhhh dit soort reacties dus, dit is precies een voorbeeld van old school, know it all, Google=evil, Mac=hippie, Windows=bluescreen- IT, voorbeeld van mensen die in de IT werken maar de IT niet begrijpen.

Wat ik nog het meest bijzondere vind is
Bij Tweakers werken de meesten met Windows, hier en daar wordt macOS gebruikt en ook Linux is vertegenwoordigd. Chrome OS, technisch gezien ook een Linux-distributie, wordt op de werkvloer door niemand gebruikt,
:/
Hoe kan je dan nog objectief blijven in tests en reviews als je een grote deel van opkomende innovatie/trend negeert en niet in gebruik neemt? Iets 2 weken testen is wat anders dan dagelijks mee werken. Van een tech-site zou ik verwachten dan er grote groepen medewerkers zijn die van alle platformen dagelijks gebruik maken om zo een gewogen oordel te kunnen geven in tests..
Je mist het belangrijkste punt. Chromebooks hebben Chrome OS met Android apps.
Dus je kunt dus 95% wat je op een laptop doet nu ook op een Chromebook doen. Dat is dus niet alleen kantoorwerk maar alles wat je wilt, ook offline werken. VPN werkt ook prima, ik ken geen Windows only VPN. Apps van VPN providers werken ook. Je infrastructuur hoef je niet aan te passen om met een Chromebook te werken. Dat is echt onzin.

Zo te lezen heb je nul ervaring met een moderne Chromebook waar dit artikel over gaat. Maar heb je alleen oude vooroordelen. Heb je het artikel wel echt goed gelezen? Durf je open te staan voor iets nieuws?

Jammer, dit is toch tweakers wat ook gaat over innovatie en moderne techniek. En dat heeft Google nu geflikt, ze hebben de Chromebook en Android tablets in elkaar geschoven tot een volgende generatie Chromebook.

Een nieuwe product variant voor een zeer concurrerende prijs, iets wat concurrenten Microsoft en Apple nog steeds niet is gelukt.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 3 januari 2018 16:58]

Ik maak zelf gebruik van de beta-channel en daar zijn de Android VPN apps nog steeds gescheiden van het ChromeOS. De VPN verbinding werkt dan alleen voor Android apps, niet voor Chrome apps.

Uiteraard kun je er dan voor kiezen om een Android browser etc. te gebruiken, maar daar koop je natuurlijk geen Chromebook voor. In die zin is VPN nog steeds een "probleem". Hopelijk lossen ze dat in een toekomstige build wel op.
Grappig want ik merk geen probleem. Zowel bedrijfsmatige VPN als met een eigen VPN. Daar wordt netjes uitgelegd hoe je een VPN instelt op een Chromebook.
De normale Chromebook VPN instellingen zijn ook niet het probleem. Die werken prima.

De keuze is alleen wat beperkt (OpenVPN of L2TP). Om die reden zijn er veel mensen die liever een VPN app uit de Play Store gebruiken. Die werken op zich ook prima, ze zijn echter alleen van toepassing op Android apps, en niet op Chrome apps.
De mogelijkheden van een Chromebook vallen echt wel mee hoor. Ik prefereer mijn Macbook Pro regelmatig boven mijn Chromebook, maar dat zit hem vooral in het verschil in hardware. Mijn Macbook Pro heeft een mooier en vooral groter scherm, lekkerder toetsenbord, gladder touchpad, etc.

Had ik een duurdere Chromebook gekocht dan zou het verschil waarschijnlijk veel kleiner geweest zijn. Toen ik de Chromebook kocht deed ik dat echter vooral omdat je voor weinig geld toch nog een heel behoorlijk apparaat kan krijgen. Niet omdat ik het neusje van de zalm wilde hebben.

Dat gezegd hebbende: als je naar duurdere Chromebooks gaat kijken is de stap naar een volwaardige laptop niet zo groot meer. Voor een kleine meerprijs is het gat in functionaliteit dan snel gedicht. Hoe die balans uitvalt zal per persoon verschillen.
Leuk... je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt!

edit:

Heel erg jammer van het opslag probleem...
In pricewatch zijn maar 10 CBs te vinden met 64Gb opslag. Van de Chrome Pixel book is nog geen prijs te vinden, die heeft 128Gb, maar dat zal qua prijs denkelijk erg tegen vallen, en de prijs zou voor mij juist een belangrijke factor zijn om een CB te kopen.


Je connect issue is known en hier vind je een workaround: https://helpx.adobe.com/a...wser-incompatibility.html

[Reactie gewijzigd door RealSovereign op 3 januari 2018 06:40]

Wat is dan precies het opslag probleem? Je krijgt bij je chromebook ook 2 jaar 100gb voor je Google Drive, mocht je die ruimte nodig hebben.

Bij voorbeeld: de chromebook is niet bedoeld om alle seizoen van game of thrones te downloaden maar om ze te streamen vanuit HBO GO/Netflix.
Als je het artikel goed had gelezen, dan las je ook dat de auteur opslag een beperking vind voor het installeren van je apps. Vandaar mijn opmerking.

Off topic: En het is de toon die de muziek maakt.
Android op ChromeOS spreekt voorlopig enkel het vast opslaggeheugen van de Chromebook aan. De extra geheugenopslag via bvb. sdcard, is niet beschikbaar om apps er op te installeren.

Zelf heb ik enkel 16GB op de Asus flip, waarvan 10,2GB beschikbaar is voor gebruik en daarvan is nog 1,8 GB vrij. Mijn 25 android apps en hun content nemen zo'n 7,5GB voor hun rekening.

Dus ja, voor mij mogen de chromebooks met min. 64 GB beschikbaar komen, zoals de recente Pixelbooks.
Die work-around gaat niet werken op een Chromebook want die beschrijft hoe je de ingebouwde Flash uitzet en vervolgens Flash installeert, wat niet kan op een Chromebook. Maar het is een probleem wat Adobe moet oplossen.
Wat ik eerlijk gezegd mis in deze chromeOS review, is een stukje over het toestel / de toestellen. Het hoort bij de software / besturingssysteem en kan ook een belangrijke rol spelen in de keuze.

Om een voorbeeld te geven: je gaat de hele dag reviews schrijven, moet continu dingen invoeren op de Chromebook. Welke ervaring geeft dat als toestel zijnde? Bouwkwaliteit (veert het toetsenbord / toestel mee), toetsindeling (mogelijk te smal om lang en veel te schrijven), scherm (is het scherm eventueel goed genoeg voor wat ik ermee wil in de bedrijfswereld?), Aansluitingsmogelijkheden (kan ik iets aansluiten als dat nodig is, en zoja, wat dan voor types)...

Ik zeg niet dat ChromeOS slecht is, maar het zijn allemaal vragen die ik heb omdat ik er te weinig recente ervaring mee heb. En sommige dingen kunnen belangrijk zijn als je wilt kiezen tussen een Windows laptop of de goedkopere chromebook. Want dat zijn ze voornamelijk: goedkoop. Ik mij komt dan onmiddelijk de vraag: waar is er op bezuinigd? Het zou namelijk niet fijn zijn als je veel moet typen en de toetsen staan te kort bij elkaar én het hele toestel veert mee bij toetsaanslagen. Maar opnieuw, ik zeg niet dat dit zo is, maar het zijn vragen en oude ervaringen (2013).

Voor mij zijn dat welke belangrijke elementen die ik mis om dit verhaal compleet te maken. Het gaat mij hier niet om chromeOS af te breken, maar om een totaal plaatje te geven. De gebruiks- en praktijkervaring, geen tijdelijke reviewervaring. En dat in een context als deze verwerkt zou top zijn.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 3 januari 2018 10:09]

Je hebt tegenwoordig ook high end Chromebooks met prijzen tot ver boven de 1000 euro.
Zoals de Google PixelBook. Daar is dus ook een markt voor.

Voor goede reviews is deze site ook een aanrader: https://chromeunboxed.com/reviews/
Ik snap inderdaad dat er een duurder segment voor chromebooks bestaan, maar wat is nu net de meerwaarde om een beperkt OS (toestel) van 1000 euro te kiezen boven een full-option Windowstoestel?
Het is gewoon geen beperkt OS. Punt.
Het is gewoon geen beperkt OS. Punt.
Dat is het zeker en vast wel. Als er in je bedrijfsomgeving 1 toepassing zou veranderen (bijvoorbeeld overstap van softwarepakket/dienst), dan sta je daar al met je chromebook, want je kan er niet zomaar iets op installeren... Even wat gaan afdrukken op een niet zo heel nieuwe printer maar die nog perfect meekan met de 'normale' computers van het bedrijf, je staat er mooi met je niet ondersteunde chromebook.

Ik ben niet anti-chromeOS of pro-'eender welk ander OS', maar je kan niet anders stellen dan dat ChromeOS een beperkt OS is in vergelijking. De vrijheid van Windows, MAC OS en Linux is gewoon een te groot voordelen ten opzichte van ChromeOS. Ik zie wel mogelijkheden en toepassingen voor ChromeOS, maar jij streeft de hele bedoeling voorbij door onmiddelijk in verdediging te springen om het minste dat er over ChromeOS wordt gezegd...

Als je chromebooks overweegt in de bedrijfswereld, is het zeker en vast een relevante vraag om de bouwkwaliteit in vraag te stellen, afhankelijk van de gebruiksdoeleinden. Als je veel moet typen, kan je je werknemer niet blij maken met een goeekope chromebook die mogelijk enorm gaat meeveren bij de minste toetsaanslag, laat staan een kromme rug krijgen door op zo'n klein te moeten kijken. Let op: alles in vergelijking met degelijker laptops.

Je kan dan duurder gaan, maar opnieuw: waarom 1000 euro investeren in een te beperkt toestel dat amper elders ingezet kan worden? Het is veel geld voor stevigere, iets grotere chromebook die niet meeveert, want verder kan het niet veel meer dan die goedkopere. Neem dan een toestel met een volwaardig OS dat overal in het bedrijf ingezet kan worden en niet beperkt is tot enkel Google-Diensten... Verander van cloud / office omgeving en je kan ook al je chromebooks plots vervangen? :S

Voor schoolomgevingen zie ik net meer mogelijkheden uiteraard.
Bouwkwaliteit, hoge kwaliteit beeldscherm, etc.

Eigenlijk dezelfde reden dat er dure segment laptops bestaan terwijl je ook op een goedkope Medion kan werken.
In mijn optiek is dit geen relevante vraag. Als je een beetje goed om je heenkijkt zul je high-end Chromebooks vinden, met een goede bouwkwaliteit, een fijne toetsenbordindeling en een uitmuntend scherm. En daarmee - maar ook met goedkopere Chromebooks - kun je prima je werkzaamheden doen.

Dat Chromebooks goedkoper zijn komt ook simpelweg doordat Chrome OS ook veel efficienter omgaat met resources. Omdat video-editing ook niet echt iets is wat je op een Chromebook doet, heb je ook geen apparaat met 4-8GB intern geheugen nodig. Dat vertaalt zich natuurlijk in een lagere prijs.
Hoe zit het met je gegevens die opgeslagen worden op de cloud? Is dat beveiligd of gewoon toegankelijk voor ome google?
tuurlijk is dat toegankelijk voor ome google :)
lijkt me wel dat Googe’s Deepmind door je documenten/ foto’s snuffelt.
Niet als je Dropbox, Onedrive of een andere dienst gebruikt :)
Het is toegankelijk voor Google natuurlijk. Stel dat je voor je werk een rapport moet opstellen, hoe denk je dat rapport terug te kunnen vinden? Soms heb je alleen aan een titel niet voldoende om te kunnen achterhalen in welk document iets staat. Google zal de bestanden dus wel moeten indexeren om er een zoekopdracht op los te kunnen laten. Microsoft en Dropbox overigens net zo goed.

Wees gerust: na het schrijven van de sinterklaasgedichten, heb ik niet ineens meer aanbiedingen gekregen van Google naar aanleiding van de vermelding van de kado's in het sinterklaasgedicht.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2018 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*