Google brengt Chrome OS 61 met nieuwe app-launcher uit

Google heeft een nieuwe versie van Chrome OS uitgebracht met versienummer 61. Daarin zit onder meer een nieuwe app-launcher, die lijkt op de launcher op Pixel-telefoons. Ook de overige vormgeving van het besturingssysteem is aangepast in de nieuwe versie.

Zo bevat de release een vernieuwd inlog- en vergrendelscherm met een afgeronde avatar, meldt Google. Een tweede verandering is een aangepast menu voor energiebeheer, waar bijvoorbeeld instellingen te vinden zijn voor de ruststand van een apparaat. Andere wijzigingen bestaan uit verbeterd window management en een ander helpmenu.

De nieuwe launcher is volgens Chrome Unboxed nog wel uit te schakelen door in de Chrome-flags te zoeken naar 'peeking launcher'. De launcher toont nu in eerste instantie vijf apps en een klein zoekveld, in tegenstelling tot de eerdere versie, waarbij het Google-zoekveld een groot deel van het venster in beslag nam. Ook maakt een vervagingseffect deel uit van de release, waarbij de achtergrond minder scherp wordt in bepaalde menu's. Deze moet nog wel ingeschakeld worden via een flag.

Google publiceert verder een lijst met apparaten die de nieuwe update om onbekende redenen nog niet ontvangen. Het bedrijf meldt niet wanneer dat wel gebeurt.

Chromebooks die de update vooralsnog niet ontvangen
Acer Chromebase 24 Chromebook 14 for work
Acer Chromebook 11 Chromebook Pixel
Acer Chromebook 14 Dell Chromebook 13
Acer Chromebook 15 HP Chromebook 11 G5
Acer Chromebook R13 HP Chromebook x360
AOpen Chromebox Mini Lenovo Flex 11
ASUS Chromebook C202SA Lenovo N23 Chromebook
ASUS Chromebook Flip Lenovo Thinkpad 11e
Toshiba Chromebook 2 Samsung Chromebook Plus
Chromebook 11 Samsung Chromebook Pro

Chrome OS 61 launcher Afbeelding via Chrome Unboxed

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

09-10-2017 • 12:47

110

Reacties (110)

110
99
36
8
1
40
Wijzig sortering
Even voor de duidelijkheid, de oude chromebooks blijven gewoon security updates krijgen waaronder nieuwe chrome versies, tevens worden ook kernels uptodate gehouden van oude chromebooks. Ze krijgen alleen geen nieuwere kernel versie. Nieuwe features zoals onder andere de android store zijn niet voor elk chromebook beschikbaar dit ivm met de kernel versie. Ik heb er trouwens 3 hier in huis 2 van 4-5 jaar oud die de nieuwe launcher ook al hebben.
Tevens als iemand denkt een exploit te hebben voor chromeos dan kan die een paar leuke centjes vangen van google. Ik ben er helaas nog geen tegengekomen.
Ik wil maar zeggen als je commentaar geeft, weet dan wel waar je het over hebt. ;)
Inderdaad. Er zijn maar al teveel mensen die graag beginnen te hakken over die updates, maar jouw opsomming klopt.
Even voor de duidelijkheid, de oude chromebooks blijven gewoon security updates krijgen waaronder nieuwe chrome versies, tevens worden ook kernels uptodate gehouden van oude chromebooks.
Nog sterker. Mijn oude Samsung XE303C12 Exynos-5250 2GB 16GB (XE303C12-A01NL) Chromebook heeft deze update gewoon ontvangen. Deze Samsung was een van de eerste Chromebooks die in Nederland verkrijgbaar was. Ik heb hem ruim vier jaar en het is niet de snelste meer, maar ik moet zeggen dat geen enkel apparaat bij ons in huis zo intensief en naar tevredenheid is gebruikt.
De aanschafdatum was overigens: 06-05-2013 en volgens Tweakers was dit apparaat verkrijgbaar sinds: 20 maart 2013.
Chromebooks die de update vooralsnog niet ontvangen: Chromebook Pixel
Toch wel beschamend voor een $999+ laptop met krachtige Core i5 van Google zelf.

Edit: Op Google's forum wordt de volgende reden gegeven:
Because the kernel version is too old to support containers and Google doesn't update the kernel for already released devices for stability reasons.
en
The reason is that the Play Store is implemented using Docker containers and Docker containers were only added as part of the Linux kernel recently. The kernel of a Chromebook never changes, and the kernel of the 2013 Pixel is not a recent enough version to support Docker containers and thus support the Play Store.
Voor de duidelijkheid: Het is dus alleen de originele Chromebook Pixel uit 2013 die de update niet ontvangt, de Chromebook Pixel uit 2015 krijgt wel gewoon Chrome OS 61 met de Play Store.

[Reactie gewijzigd door Balance op 24 juli 2024 01:21]

4 jaar oud. Als Microsoft zo met Windows om ging dan kwamen we letters te kort om onze frustratie eruit te gooien. Blijkbaar is de Chromebook niet zo zaligmakend als Google ons deed geloven.
Logisch als je voor zo'n log OS tientallen euro's betaald hebt wil je wel een tijdje ondersteuning. Maar dit is gewoon meegeleverd met de Chromebook. Dus daar zit misschien ook al een verschil.
Windows OEM werd ook gratis mee geleverd, een tijdje zelfs werd er geld bij geleverd; de laptop met Windows werd zo goedkoper dan zonder Windows.
4 jaar oud en krijgt nog support, nieuwe features niet, maar updates wel.
Nouja,mijn 4 jaar oude Surface krijgt ook niets anders dan security updates.
Je gooit dingen door elkaar. Dat forum artikel gaat over de Google Play Store toegang, niet over de updates van Chrome OS.

Het is niet beschamend maar onderdeel van het End of Life program van Google. Dat staat glashelder op de Google site uitgelegd: https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=nl
De originele Google Chromebook Pixel krijgt gegarandeerde updates tot april 2018. Mogelijk langer maar geen garantie. Je kunt er daarna altijd zelf nog Linux op zetten.

In het artikel hierboven staat 'Chromebooks die de update vooralsnog niet ontvangen'.
Er staat 'vooralsnog'. Binnenkort krijgen ze alsnog Nr. 61. Dat was met mijn Samsung Chromebook Plus ook het geval bij Nr. 60. Die krijgt gegarandeerde updates tot Aug 2023.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 24 juli 2024 01:21]

"doesn't update the kernel for already released devices".. zo moeilijk moet dat toch niet zijn?
jammer dat ze hun laptops op deze manier net zo behandelen als telefoons, dan moet je straks zeker elke 2 jaar een nieuwe laptop kopen. gelukkig zijn er ook betere laptops die goedkoper zijn, waar je jaren mee kunt
Je hoeft helemaal geen nieuwe te kopen.... deze Chromebooks draaien nog steeds als een tierelier; met of zonder update. En veiligheidstechnisch staan ze nog steeds ver boven Microsoft Windows.

[Reactie gewijzigd door giancarlo_f op 24 juli 2024 01:21]

Dat vraag ik me sterk af, Windows 10 is Anders een erg sterk systeem tegenwoordig met betrekking tot beveiliging.

En goede beveiliging houdt ook in dat het os lang ondersteund blijft en lang beveiligings updates krijgt. Iets waar Android en blijkbaar Chrome OS dus problemen mee heeft en Windows niet.
En veiligheidstechnisch staan ze nog steeds ver boven Microsoft Windows.
Mijns inziens is er niks dommer dan vanuit gaan dat je veilig bent. ChromeOS draait nog steeds op een Linux kernel en daar komen genoeg updates van uit.

Verkoop praat van iedere ChromeOS liefhebber is dat je als gebruiker altijd de laatste versie draait. Dit laat zien dat het niet klopt. Ik vind het dus niet gek dat Google totaal geen voet tussen de deur krijgt bij enterprise wereld, aangezien ze de update beleid bij zowat elk product niet op orde heeft.

[Reactie gewijzigd door vali op 24 juli 2024 01:21]

"Mijns inziens is er niks dommer dan vanuit gaan dat je veilig bent."

Heb ik gezegd dat ik er vanuit ga dat ik veilig ben?

Heb een beetje respect voor elkaar en begin niet meteen zo te roepen dat ik dom ben.

[Reactie gewijzigd door giancarlo_f op 24 juli 2024 01:21]

Sorry, maar hij heeft gelijk. Dit je statement slaat nergens op. De maand dat Chrome OS niet meer wordt gepatched ben je kwetsbaar, heb jij al eens ooit bekeken hoeveel veiligheidslekken er in Chrome gedicht worden?
als je de volgende uitspraak maakt doe je dat.
Je hoeft helemaal geen nieuwe te kopen.... deze Chromebooks draaien nog steeds als een tierelier; met of zonder update.
Respect moeten we zeker voor elkaar hebben, maar mag zeker wel gewaarschuwd worden dat je niet zomaar moet denken dat je veilig bent. Zeker niet meer als je met iets aan het internet hangt.
je kunt ook op een andere wijze je punt duidelijk maken.
Ik deel je alleen mijn mening. Als je deze uitspraak in bedrijfsleven had gemaakt en paar maanden later wordt je bedrijf gehackt, gaat het stuk minder prettig aan toe bij een gesprek met je manager.

Goed voorbeeld is Equifax als je security niet op orde hebt.
Op wat voor manier dan? Het is dom om er vanuit te gaan dat je veilig je ongepatchte Chrome OS kan gebruiken omdat het veiliger zou zijn dan Windows (10?) en als je het dan ook nog mensen gaat aanbevelen...

Tenminste, zo kan het over komen. Misschien bedoelde jij het anders? B.v. dat de Chromebooks die wel updates krijgen veiliger zijn dan Windows 98? Dan moet je dat de volgende keer a.u.b. even wat duidelijker zeggen.

Anyway, hij riep niet dat jij dom bent. Het zou een red flag kunnen zijn ja, dat hoeft echter niet. Hij kent jou niet eens. Het ging over je uitgangspunt. Blijkbaar irriteert hij zich eraan dat deze gedachte vaker voorkomt bij ChromeOS liefhebbers en daarbij blijft het niet... Ze raden het ook nog mensen aan.

Niet direct huilen hè?... :)
dat het als een tierelier draait met of zonder updates geld ook voor windows.
als er geen updates meer komen, staan ze totaal niet boven windows. bij elke komende update die je dan niet krijgt wordt het voor hackers alleen maar gemakkelijk gemaakt, want de beveiligingslekken komen dan toch wel naar buiten.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 01:21]

Because the kernel version is too old to support containers and Google doesn't update the kernel for already released devices for stability reasons.
Tja, dat je je laptop van 4 jaar oud niet meer kunt updaten daar hadden we in de jaren '00 en '90 geen last van. Krijgt hij nog wel security updates? Zo nee, dan is het een drogreden.
Inderdaad, dit is zo vervelend, systemen die "makkelijker" en goedkoper moeten zijn dan alternatieven zoals windows en apple zijn uiteindelijk zo duurder of op zijn minst minder veilig.

Het kan zijn dat dit problemen zijn doordat het allemaal nog nieuw is, maar google had met de ontwikkeling van dit product dit natuurlijk wel kunnen bedenken.
Gewoon nog patches hoor, maar design keuze is de kernal te fixeren. Ze willen zorgen dat de boel hermetisch u dicht zit. Docker gebruikt Google nu voor bijna alles, ook voor hun SaaS diensten zoals Apigee.
Maar ligt het aan mij, of ben je achterlijk als je zo'n ding in eerste instantie al koopt? Waarom zou ik voor $999 geen "normale" laptop kopen? Deze dingen zijn toch veel meer dichtgetimmerd etc. ?
In vergelijk met safeboot/uefi op windows zijn deze best open.
Ik bedoelde ook meer qua functies. Ik bedoel als ik iets niet heb op Windows, dan is er hoogstwaarschijnlijk een 3rd party applicatie. Als die er ook niet is, ben ik waarschijnlijk de enige ter wereld die het wil hebben en zal ik het zelf moeten schrijven. Bij zo'n Chromebook kun je toch alleen installeren van de Store en that's it?
Als er geen web app voor bestaat dan zul je het ook zelf moeten maken. Of crouton installeren en de Linux variant installeren. Daargelaten is het zeer zwak van Google om geen upgrade te leveren voor het paradepaartje, dit toont toch aan hoe slecht het update beleid is van google
Tegenwoordig is het ook op een groot aantal chromebooks mogelijk om Android apps te installeren vanuit Google Play.
Ja, a.k.a "de Store" :P
Safeboot noch UEFI hebben ook maar iets met Windows te maken.
Het ligt inderdaad aan jou!
Waarom koop je niet gewoon een Samsung tablet voor €400? 8)7
Ik denk dat jij het maar gewoon bij skaten moet houden. ;)
Omdat een Samsung tablet een Android OS heeft en een Chromebook Chrome OS. Jou opmerking geeft dan ook meteen aan dat je er geen bal van snapt.
Klopt, Chrome OS was nog beperkter, sinds 2017 niet meer! :D

Vertel mij eens: Waarom zou ik Chrome OS in plaats van Android willen ( hou rekening met het €600 prijsverschil! )? Kijken wie het hier nou wel of niet begrijpt! :D
1) Android is for Phones & Tablets; Chrome OS is for Netbooks

Google said at the start that "Google Chrome OS is being created for people who spend most of their time on the Web, and is being designed to power computers ranging from small netbooks to full-size desktop systems." Google hasn't always been on message with this.

Google also took its time getting even a Chrome beta out the door. Now that Chrome OS is about to be unveiled, we know that it is going to be Google's "desktop" operating system, while Android is for smart phones and tablets.

The Android interface is designed foremost for touch. Google Chrome OS looks and acts just like the Chrome Web browser.

2) Chrome OS won't run Linux desktop or Android Apps ( Modellen vanaf 2017 wel )

I use quotes around "desktop" with good reason. While Chrome OS will be used like a desktop operating system, it's not a traditional fat-client desktop like Windows or even a Linux desktop such as Mint. Instead, all of its "applications" will be cloud-based. To see what I mean, just look at the Chrome browser and Google Apps. You're looking at a sketch of the Google Chrome OS.

There will be just enough Linux in Chrome OS--thanks, in part, to Ubuntu-- to support the browser and Web-based applications. You will also likely be able to run some traditional desktop applicationsusing a remote-client computing technology called "Chromoting."

As for Android applications, where all the applications are Java-based and depend on Dalvik, I don't see any way that those applications will run on Chrome OS.

3) Chrome OS Constantly Updated

Like the Chrome browser, you can expect Chrome OS to be patched and improved constantly. This instead of being patched to fix problems or having features added in service packs, Chrome OS, for better or worse, will continually evolve. With Chrome OS, there won't be any wait for different versions a la Android 2.3 Gingerbread.

Still having trouble visualizing it? Well, don't worry too much. Within the next few days, we'll have the opportunity to see Chrome OS and see how it differs from Android and other desktop operating systems.
edit: quote toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 24 juli 2024 01:21]

En wat nou als er een groot security issue in de Linux kernel zit? Bijzondere policy.
Waarom zou een kernel niet ge-update kunnen worden? Dit ruikt naar “planned obsolesence”
Hier begint hetzelfde geneuzel als met de Android telefoons......
Iedere keer geef je dezelfde reacties dat een Chromebook een veredelde browser is. Leer je niets nieuws hier op tweakers?
Het kennis niveau van ChromeOS en Chromebooks is hier inderdaad op kleuterniveau CR2032
Bij Android is het goedkoper om elke 6 maanden een smartphone weg te gooien dan elke 2 jaar een nieuwe iPhone te kopen. Voor Chrome OS gaat dat in dit geval helaas niet.
Inruilwaarde van iPhones. Google it.
Chromebook is voor niet technische internet gebruikers de beste laptop PUNT
gewoon heel goed werken.
Dat is natuurlijk relatief.
6 maanden na release kan je het ding in de afvalbak gooien omdat er geen updates meer voor komen.
Als je niet weet waar je het over hebt, kun je je beter niet mengen in de discussie. Dit is zo'n geval.
Anoniem: 902873 @raro0079 oktober 2017 21:44
Je kan in Londen gewoon met iPhone en de Apple Watch betalen via NFC hoor. Net zoals meerdere grote steden in de wereld.
Zit Londen in Nederland?
Het mooie aan de android versie is dat je niet gebonden ben aan Apple of Google!!
Maar dat het bij Apple gebruikers normaal is begrijp ik wel sinds het daar normaal is... :'(
Anoniem: 902873 @raro0079 oktober 2017 22:38
Laat mij niet lachen...kan jij al nfc betalen zoals een echte telefoon dat kan??!?
Ja ik kan in Londen al betalen met NFC met mijn Apple Watch en mijn iPhone. Net zoals ik dat in meerdere landen kan wanneer ik naar clienten moet. Apple Pay is in opmars en is onderweg. Accepteer t nou maar en stop met trollen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 902873 op 24 juli 2024 01:21]

Zoals al zij zit Londen in Nederland?
Of nog mooier je kan in elk land nfc betalen met android als ze ook dezelfde automaat hebben.
Anoniem: 902873 @raro0079 oktober 2017 22:43
Dus ja je kan al betalen met NFC met een iPhone. Je was in je startpostje niet specifiek over Nederland.
wacht wist niet dat wij in Engeland wonen want waarom zou ik over een ander land hebben?.... }:O
Anoniem: 902873 @raro0079 oktober 2017 23:05
Ik woon in Londen en in Oostenrijk dus je kan het over verschillende landen hebben op het zelfde moment.
ja ook over japan man ik weet dat je grappig kan doen maar dit slaat nergens meer naar...
Anoniem: 902873 @raro0079 oktober 2017 23:09
Jawel. Jij beweert dat je met een iPhone niet draadloos kan betalen zoals met een echte telefoon. En ik laat je net weten dat dat dus wel kan. Nu is je argument weg en kan je je dat argument samen met je trashcomments terug de prullenbak inkruipen.
ach kon wel verwachten dat je gewoon de waarheid niet uit kan staan en dus onzin gaat praten, dus ik laat het hierbij wel triest maar niks anders dan normaal...
Anoniem: 902873 @raro00710 oktober 2017 00:10
Welke waarheid? De Waarheid is dat je dus wel draadloos kan betalen met een iPhone op deze wereld.
Ja je kan al via NFC betalen. Ooit al van Apple Pay gehoord?
Waarom zou je Apple extra moeten betalen?
De winkelier die het implementeert betaald extra. Niet de klant
nou en jij denk dat de winkelier het op eigen kosten gaat doen?
die laat het mooi door betalen ook wel jij dus.
Anoniem: 902873 @raro0079 oktober 2017 22:38
Je betaald helemaal niks extra's.
jawel de bank draaien op voor de kosten maar die berekenen het mooi door ook wel jij gaat betalen.
Die kosten zijn er ook als je met Visa, paypal of gelijk welk ander betaalmiddel betaald.
Wat een hoop negatieve onzin reacties hier; een Chromebook is juist super safe en daarmee VEEL minder kwetsbaar voor aanvallen dan een Windows apparaat. OOK de oudere apparaten. Bovendien starten zelfs de oudere apparaten vele malen sneller op dan Windows machines en heb je nooit de complexiteit van Windows; herinstalleren, drivers, traag, loopt vast bij standby/hibernate, etc.

Ik mag het weten; maak gebruik van een high-end windows laptop (must voor sommige developer zaken) maar als ik enigsinds de kans heb grijp ik mijn Chromebook; start direct op, werkt altijd, doet alles wat ik buiten mijn werk om wil kunnen en heeft een waanzinnige accuduur.

Mijn windows laptop (werk): 1600eu
Mijn Chromebook (werk/prive): 400eu

Opmerkingen hier slaan werkelijk kant noch wal...
+1. Je haalt de zinnige reacties hier zo uit van mensen die zelf een Chromebook hebben en snappen wat het werkelijk is.

Met de komst van Android op de Chromebook is het een bijna perfecte laptop.
Microsoft mag zich ernstig zorgen maken voor de toekomst. Wanneer dit bij de grote massa gaat doordringen is de beer los.
ik her installeer mijn windows apparaten ongeveer net zo vaak als mijn handheld androids! laten we zeggen eens in de 4 jaar! en vastlopen...dat doen mijn windows PC's niet...als ze dat wel doen...is er iets mis! of zit er een fout in de gebruikte software.

ik snap best dat mensen blij zijn met snel opstarten ed...maar dat kan mijn laptop ook (SSD) ik zie nog steeds geen noodzaak om een chromebook te gaan kopen....meerdere malen een android op mn laptopje geinstalleerd...werkte eigenlijk nooit goed! het OS is simpelweg niet gemaakt om te bedienen met muis en keyboard! Windows doet het sinds win10 eigenlijk best wel goed...en rare problemen zoals met XP...komen eigenlijk niet meer voor!
ChromeOS is geen android, maar je kan er wel android apps op draaien. Als je een 2 in 1 chromebook hebt, dan heb je een touchscreen, dus dan gaat de vlieger niet op wat betreft je opmerking over de muis en keyboard. Het is een hybride keyboard/muis/Chrome-browser en touchscreen/android apps machine. Zeker voor op de bank is dit een veel fijner apparaat dan een windows laptop.
Met Android Nougat werkt het anders prima. Het is echt een platform met heel veel potentie om marktleider te worden op laptops.
hahaha marktleider....dat gaat echt niet gebeuren hoor! Windows blijft gewoon een stuk beter! lees software compatibel!
Dat zeiden ze vroeger ook bij Nokia en Blackberry.

Feit is dat Microsoft de strijd om het mobiele platform van de smartphone al heeft verloren.

Nu op naar de volgende mobiele categorie: de laptops. Google / Alphabet is inmiddels al groter dan Microsoft.
heb bij mijn oude windows laptop nooit last gehad dat die traag werd of vastliep bij hibernate enzo. heb m 1 keer moeten herinstalleren, en dat was voor verkoop.

als je kijkt naar de lekken die gepatched worden bij updates (zowel bij chrome os als andere systemen), dan is het onzin dat chromebooks minder kwetsbaar zouden zijn als ze geen updates meer krijgen.
Ik wil je best geloven. Maar mijn windows gaat even snel uit slaap stand als mijn telefoon, en start 10 keer sneller op. Duurt letterlijk 10 seconden. Dus ik weet niet hoe je bij het vastlopen en traag zijn komt.
Slaapstand is iets anders als uitstand natuurlijk. Ander voorbeeld: een update voor Chrome OS activeren en de pc opnieuw opstarten duurt maximaal 10 seconden.
Gebrekkige of vertraagde ondersteuning vanuit google (en fabrikanten) kan op deze manier nog wel eens de bottle nek van het OS gaan worden.
Betekend dit dat indien er geen update is naar Chrome os 61, dat beveiliging en app compatabiliteit etc in gedrang komen (op termijn)?

[Reactie gewijzigd door foekebooij op 24 juli 2024 01:21]

Hier een Dell Chromebook 11 en ik heb de update wel netjes ontvangen. Op https://chromeunboxed.com...out-for-most-chromebooks/ staat dan ook "Chromebook 11 (not clear which model)"

Ik moet zeggen dat het vernieuwde inlogscherm en de launcher er strak uit ziet.
Dat vond mijn schoonmoeder van 95 ook.
Ze had niets van het updaten gemerkt zij ze, maar ze had wel leuke icooontjes als ze op het rondje links onder klikte.
Ik heb dezelfde HP model 14 van ondertussen denk ik 4 jaar oud.
Ideaal ding.
Eigenlijk zit ik op een reden te wachten om een nieuwe te kopen. Maar ja, expres laten vallen is ook weer zo iets.
De meeste mensen die hier negatief reageren kennen waarschijnlijk niemand die er 1 heeft, laat staan dat ze er zelf 1 hebben.
Dat belemmert ze totaal niet om uit onwetendheid m.i. nogal domme dingen te schrijven
Beveiligingsupdates worden gewoon netjes uitgevoerd.

Het is alleen een zotte koe om dit soort laptops aan t schaffen. $999+ en dan geen support.

2013 is 4 jaar en geen support. Microsoft doet dat iets beter. Volgens mij zit Microsoft ook met 4-5 jaar alle updates en daarna alleen nog beveiligingsupdates. Op de website van MS staat de support voor WIN7 bijvoorbeeld ook tot 2018 maar dan nog alleen beveiligingsupdates.
met windows 10 krijg je alle updates zolang je pc ze ondersteund, en als je dan een beetje zuinig bent op je laptop kun je dus nog veel langer door blijven gaan. (heb nog wel een laptop uit 2010 die nog steeds alle windows 10 updates netjes binnen krijgt)
Support voor Windows 7 eindigt pas in 2020. ;)
Het doet me denken aan de launcher van GNOME 3
Vreemde lijst.
Ik kan me niet voorstellen dat de Toshiba 2 chromebook de update niet ontvangt en de oudere variant wel.
Of is er een regel die meld dat alles ouder dan x jaar sowieso niet meedoet?

Naja, zolang de security updates in Chrome zelf blijven komen is er niet veel aan de hand.
Ik heb dit weekend gewoon de update gekregen op mijn Toshiba chromebook 2
Ik draai Chrome OS 61 in het BETA kanaal op de Toshiba Chromebook 2... zonder problemen.. Het lijkt eerder op een uitstel dan op een afstel voor het stabiele kanaal.

Zal wel zijn redenen hebben :)

[Reactie gewijzigd door giancarlo_f op 24 juli 2024 01:21]

No worries. Let op het woordje 'vooralsnog' bij de lijst.
Ik werk nog steeds met Claytablet OS 1.0, nog nooit updates of veiligheidsissues gehad :)
Anoniem: 90274 10 oktober 2017 17:06
Interessant; volgens mij heb ik de Toshiba Chromebook 2 en heb toch echt ChromeOS 61 met de nieuwe launcher...
Heb de update ook nog steeds NIET binnen; Acer Chromebook 15 CB3-532-C8E0

[Reactie gewijzigd door Albert020 op 24 juli 2024 01:21]

In de US worden al meer Chrome OS laptops verkocht dan Apple laptops. De US loopt een stuk voor met Europa.

De nieuwste Chromebooks krijgen nu ook Google Home spraaksturing en Android ondersteuning. Vanaf begin 2018 ook in het Nederlands. Google is de toekomst.

Hard voor je als Microsoft fan, maar ja.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 24 juli 2024 01:21]

En achter. Lopen bijna allemaal met een mobiel met een abonnement en gebonden aan provider vanwege dekking. Verder is iOS in de VS al vele jaren veel groter in de VS dan in de rest van de wereld.
Op smartphone is Google de toekomst/heden, maar voor de rest verwacht ik niet veel meer van Apple op laptop en desktop. Behalve wellicht el cheapo voor scholen. Persoonlijk moet ik de 2de Chromebook nog tegen komen. En de Chromebook bestaat alweer even. Niks zwart praten maar gewoon de feiten.

Het belangrijkst is of het voor jij het fijnst is. De rest maakt toch niet uit?
De Chromebooks waar ook alle Android apps op werken zijn er nog maar kort.
Dat maakt een groot verschil, vooral offline is het nu prima werkbaar geworden. Chromebooks zijn nu veel veelzijdiger geworden en klaar voor het grote publiek.

De stap als je al een Android smartphone hebt om ook een Chromebook erbij te nemen is klein geworden.
juist niet, er is een doelgroep voor. ze hoeven er niet mee op te houden omdat iemand het niks vind.
dan zou apple ook wel kunnen stoppen met mac os, want daarmee hebben ze maar een klein gedeelte van de verkochte laptops.
"dan zou apple ook wel kunnen stoppen met mac os"
Nee, iedereen vind Mac OS het beste OS (ik ook)
Nee, iedereen vind Mac OS niet het beste OS (ik ook niet)
Mijn 'waarheid' zal dichter bij de realiteit zijn.

Zal met Windows precies zo zijn.
Al gebruiken veel meer mensen Windows als MacOS en zullen dus eerder zeggen dat ze die het beste vinden ;)

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 24 juli 2024 01:21]

het ging om aantal, niet om hoe goed een groep het vind.
iemand die alleen chrome os gebruikt zal dat ook het beste vinden. blijft nog steeds feit dat het een kleinere groep is. datzelfde geld voor mac os, dat is maar een klein gedeelte van de markt.

als chrome os zou moeten stoppen omdat het een klein marktaandeel heeft, zou apple om dezelfde reden moeten stoppen met mac os.

bovendien vind lang niet iedereen mac os het beste os. ik gebruik zelf mac os, en ik vind het echt niet het beste, vergeleken met windows 10. de enige reden dat ik een macbook air gebruik is dat het voor mij voldoet, mooi plat, en de accuduur is veel beter dan de meeste windows laptops.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 01:21]

In de Verenigde Staten hebben ze een aandeel van meer dan 50% in het onderwijs. Dat lijkt me toch behoorlijk geslaagd. Dat dat hier (nog) niet het geval is wil niets zeggen.

Overigens heb ik zelf een Samsung Chromebook Pro en ik vind het een heerlijk apparaat. Ik heb mijn veel duurdere windows laptop doorgeschoven naar mijn vriendin. Zeker met de android apps van tegenwoordig is het gewoon een tablet + chromebook in één.
Dat jij niemand kent met een ChromeBook zegt niets over het aantal gebruikers. Het zegt meer iets over de (kortzichtige) manier waarop jij de wereld bekijkt/indeelt.

De ChromeBook doet het juist uitstekend op scholen en zo goed zelfs dat Microsoft een speciale versie van Windows 10 is gaan maken (Windows 10 S) om wat van deze markt af te snoepen.

EDIT: Typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 939189 op 24 juli 2024 01:21]

Wel wat natuurlijk. Zeker als je vele personen/bedrijven kent. Zegt in iedere geval wat over de regio.
En ja, Google, Microsoft en Apple kijken met name naar hun hometurf.
In de omgeving van mijn zoon en dochter(voortgezet onderwijs) loopt iedereen met een Chromebook, alles op school gaat met google classroom. Vrijwel geen leerboeken mee, docenten reageren in de les op ingeleverde opdrachten. Misschien dat daardoor mijn beeld anders is. Juist een product voor de niet ICTer. Aanzetten en gaan.
Leuk bij effect dat ook ouders Chromebooks aanschaffen, kost niet veel en is een echt gebruiksproduct. Ik werk zelf met een Surface 3 maar pak thuis een tweede hands Toshiba 2 die ik voor 110 euro heb gekocht, werkt geweldig, lange batterij duur, goede trackpad en fijn tikken. En zeer goed scherm, mis alleen touch.
Ik heb graag nog een windows bak liggen, maar pak vrijwel altijd mijn Toshiba.
Tis maar net waar je het voor gebruikt......

[Reactie gewijzigd door raoullo op 24 juli 2024 01:21]

dus jij kent de hele wereld. ik ken al 2 scholen waar iedereen een chromebook gebruikt in een aantal klassen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 01:21]

dat hoeft ook niet, maar je eigen omgeving doet er niet echt aan toe als het gaat om de grootte van een doelgroep over de hele wereld
Doe ik het omgekeerde; ik werk ook als ICT-er en een groot deel van mijn omgeving werkt op niet-Windows mobiele apparaten, daarvan een groot deel (ook) op Chromebooks, zowel zakelijke relatie, niet-ICT-collega's als complete klassen bij mijn dochter op school...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.