Google gaat gebruikers dezelfde zoekresultaten tonen op verschillende domeinen

Google gaat ervoor zorgen dat een gebruiker die van verschillende Google-domeinen gebruikmaakt, dezelfde zoekresultaten te zien krijgt. Dat betekent dat het niet langer uitmaakt of iemand Google.nl of Google.com gebruikt.

De wijzigingen gaan per direct in, waardoor de zoekmachine dus niet langer rekening houdt met welk Google-domein er wordt gebruikt om te zoeken; alleen de locatie van de gebruiker is nog relevant voor de getoonde zoekresultaten. Overigens is de gebruikte locatie nog wel handmatig aan te passen in de instellingen van de zoekmachine.

Voorheen hield Google bij het weergeven van zoekresultaten rekening met welk domein er werd gebruikt. Dat betekent bijvoorbeeld dat de resultaten anders kunnen zijn als er met google.nl wordt gezocht, vergeleken met bijvoorbeeld google.com.

Volgens Google zijn de wijzigingen ingegeven door het feit dat de locatie van de gebruiker belangrijk is voor de relevantie van de zoekresultaten. Daardoor kiest de internetgigant er dus voor om het gebruikte domein niet langer mee te wegen. Dat geldt zowel voor desktop als voor mobiel.

Google zoeken

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

29-10-2017 • 08:58

96

Reacties (96)

96
95
62
4
0
9
Wijzig sortering
Anoniem: 419570 29 oktober 2017 10:45
Je kan dit enigzins nog omzeilen door de hl parameter in de url te gebruiken.
Bijvoorbeeld Spaanse resultaten zoeken:
https://www.google.be/?hl=es

Franse resultaten:
https://www.google.be/?hl=fr

De gl parameter werkt ook, maar dat is hetzelfde als de locatie aanpassen:
https://www.google.be/?gl=uk

Meer info kan je vinden op:
https://developers.google.com/custom-search/docs/xml_results
Eerder kon je met de toevoeging google.com/NCR zoeken zonder locatie filter (No Country Redirect)

Er was sprake dat deze weer terug zou komen maar bij mijn weten doet hij het nog steeds niet.
Echter snelle test (ben aan het schilderen :p ) krijg ik wel internationale resultaten.
Vreemd, ik heb het idee dat dit al langer zo is, dat als je google.com intypt hij automatisch doorverwijst naar google.nl.
Dat is wat nu net zal verdwijnen denk ik. Je blijft op google.com maar krijgt wel NL resultaten.
Volgens mij was dit omdat Google nu censuur toepast. Klinkt een beetje krom maar hier vind je daar meer informatie over:

https://www.nu.nl/interne...-van-canadese-rechter.amp

Het bericht op tweakers kan ik niet zo snel vinden. Maar voorheen was het zo dat als je naar Google.com ging je al werd doorgestuurd naar Google.nl dit is ivm het recht op vergeten in de EU. Maar wat veel mensen niet wisten is dat op Google.nl rechts onder ineens de optie kwam om toch voor Google.com te kiezen en zo de censuur tegen te gaan. Dit nieuwsbericht bevestigd gewoon dat de censuur die Google moet toepassen nu gewoon los trekt van de domeinen. Meer niet. Want censuur was er al. Wat dacht je van alle onterechte DMCA notificaties die Google ook verwerkt? Ook censuur. Je zou eigenlijk gewoon moeten overstappen op DDG.
Ik gebruik nu als url:
https://www.google.com/?gl=us&hl=en&pws=0&gws_rd=cr
(met variaties op taal)
suggesties?
Hoe kom je erbij dat Google dit toepast? Dit doen ze mijns inziens nl. juist niet.

Of vind je het gedwongen moeten verwijderen van links uit google resultaten bij een conmercieel conflict tussen twee externe bedrijven ook censuur?
Google.com ging je al werd doorgestuurd naar Google.nl dit is ivm het recht op vergeten in de EU
Sorry, maar dit heeft daar niets mee te maken.

Zelfs voordat er iets was wat jij "recht van vergeten in de EU" noemt werd je al goorgestuurd naar een .nl domein als je naar google.com ging. Die 2 dingen hebben helemaal niets met elkaar te maken.
Waarschijnlijk heb je net zoals mij in het verleden dit een keer ingesteld in de search settings:
Currently showing search results in:
English, Nederlands


Edit: Ik zie nu pas dat je het hebt over een redirect, niet over de search results :)

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 juli 2024 01:40]

Ja, dat is ook zo. Maar je kan bijvoorbeeld als Belg wel naar google.nl gaan. Dan krijg je dus andere resultaten dan google.be.
Dat wil toch niet zeggen dat je dan dezelfde resultaten krijgt als wanneer je niet doorverwezen was naar google.nl? Om dat te factchecken had je eigenlijk ff via een proxy moeten vergelijken maar dat is nu dus te laat :+
Heb dat ook zo nu en dan. Oplossing was dan altijd google.com/ncr (no country redirect) waarmee je altijd naar de standaard Engelse pagina gaat.
Dat komt door je locatie. Maar als je google.fr intypte in NL kreeg je niet .nl en op .fr kreeg je ook meer Franse resultaten dan Nederlandse. Nu gaan ze dus kijken naar je locatie
Jammer, wants soms ik wil resultaten bijvoorbeeld uit Duitsland, en dan vulde ik altijd google.de zodat ik meer duitse resultaten kreeg.
Vul je zoekterm aan met site:.de en je vindt wat je zoekt :)
Dan moeten die sites wel een .de TLD hebben, genoeg sites in andere talen die geen landspecifieke TLD gebruiken..

Ik vind dit serieus een grote verslechtering van google.
Advanced search is er gewoon nog steeds. Dropdown met language/taal en eventueel region/regio instellen en je bent er.

[Reactie gewijzigd door Feanathiel op 23 juli 2024 01:40]

Ja, gewoon even een VPN gebruiken, en je hebt resultaten uit de regio waar je end point zit...

Maar dat is niet echt gebruikersvriendelijk van Google. Nouja, voor de gemiddelde Pipo is het wel handig dat de locatie leidend is, maar voor de gemiddelde tweaker is het juist een stuk minder handig.

Als ik iets zoek is het resultaat van .com vaak een stuk relevanter dan het resultaat van .nl
Gewoon even een VPN gebruiken, lekker practisch.
Gewoon altijd een VPN gebruiken, niet alleen even voor google! ;) is Heel praktisch, ;)
geen gezeur meer met aan en uit zetten, gewoon lekker in je router inbakken 8-)
Als ik daar Any region en Any language gebruik krijg ik volgens mij nog steeds resultaten die zijn toegespitst op mijn omgeving. Is er ook een manier om de wereldwijd meest relevante resultaten te krijgen ongeacht locatie?
Google is sws al lang verslechterd. Met het loslaten van 'must include' opties etc
Ik weet nog tijdens mijn opleiding tot informatiemanager dat je toen met astalavista e.d. echt goed kon zoeken, als ik vandaag de dag probeer de opdrachten die ik toen in mijn hbo studie kreeg probeer uit te voeren lukt het amper nog. Google denkt alles beter te weten, erg lastig soms (en soms ook niet).

De tijd van booleaanse operatoren e.d. is helaas verleden tijd, al kan je met google scholar en advanced search gelukkig nog wat, maar voorheen had ik het makkelijker (en de gemiddelde consument waarschijnlijk niet).
Het grootste verschil is dat je tegenwoordig moet zoeken met zinnen ipv steekwoorden. Google is vaak slim genoeg om de verbanden te zien. Voor mijn opleiding Informatica voor mijn baan kan ik maar zelden iets niet vinden.
Maar dan heb je het over een vakgebied waarbinnen uitzonderlijk veel informatie van bijna elk niveau beschikbaar is op het internet. En veelal via veelgebruikte open platformen.
Mijn indruk is dat Google steeds meer de focus legt op grote platformen. De meestgebruikte sites en informatie is snel te vinden, maar het vinden van de meer obscure specialistische sites lijkt steeds moeilijker te worden.

Ik heb de indruk dat ze me, in hun ijver om me te 'helpen', steeds meer vastpinnen in een profiel.
Het is bijzonder moeilijk om dingen te vinden waar ik niet eerder mee bezig ben geweest (met de actieve browser). De resultaten zijn vaak dramatisch. Vooral wanneer je informatie van buiten Nederland nodig hebt ... Zelfs Duitsland en de UK schijnt Google te ver te vinden ...

Een voordeel is wel dat je snel meer kunt vinden van waar je al mee bezig was. Zo gebruik ik tegenwoordig verschillende browsers voor verschillende vakgebieden en activiteiten. En inderdaad vpn's doen wonderen. Het is alleen vervelend dat je hier steeds meer moeite voor moet doen. Helemaal wanneer je nog niet genoeg over een onderwerp weet.

En als ik zie wat voor geadviseerde content je krijgt in een schone browser ...
Zo zie ik mensen hun wereld niet verbreden.
Ik mis idd de simpele tijd van simpele opdrachten en idd bools
Dat helpt maar is vaak juist weer te gelimiteerd.
Vul je zoekterm aan met site:.de en je vindt wat je zoekt :)
Maar dat gaat nu juist niet meer werken...
Zeker mijn Frans is niet zo goed en als ik daar dan ben zoek vaak naar Nederlandse site. Ik vond het altijd al een ramp om wanneer je in buitenland bent gewoon Nederlands resultaten te krijgen.
Dit lijkt nu alleen nog maar lastiger te worden.

Het is niet zo wanneer in het buitenland bent je leven en werk in NL ophoud.
nog erger is het op je smartphone, ongeacht de taalinstellingen van het toestel word er automatisch gebruik gemaakt van google in de lokale taal. ( browser Firefox )
ik moest altijd specifiek naar Google.nl toe gaan om iets fatsoenlijks er uit te krijgen, anders was zowel Google in de lokale taal, als dat de resultaten dat waren.
Ben benieuwd of dat nu juist erger geworden is of juist verbeterd.

ik heb tijdens mijn vakantie nog gezocht naar een instelling daarvoor maar kon het niet vinden.
dus de standaard search van firefox kon ik niet gebruiken, moest altijd handmatig naar google.nl toe gaan
Zie dit ook met internationale studenten. Ze moeten steeds meer moeite doen om niet de Nederlandse resultaten te krijgen. Het begint met de reclames, maar ook ook hun zoekresultaten tonen steeds meer lokaal populaire resultaten. Handig als je dingen wilt kopen, maar wanneer je informatie van buiten NL zoekt is het minder.
Ik idd ook. Zal nu denk uitwijken naar andere zoekmachine om dat snel te doen. Zoeken in een menu naar de juiste instelling voor die paar keer dat ik het gebruik is niet echt een oplossing/handig
Duckduckgo. Ben je gelijk wat minder zichtbaar voor de Stasi. Ik bedoel Google.
En weer meer zichtbaar voor DuckDuckGo.... :z
ALS die al liegen over wat ze met je data doen, dan hebben ze in ieder geval veel minder data (en resouces) die ze kunnen koppelen aan de locatie van je mobieltje, je sitebezoeken met google stats/tellers, je Gmail inhoud, .....
True. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Hoe meer mensen jouw advies volgen, hoe meer data DDG krijgt.
Je kan altijd nog een tweede browser gebruiken met DE als locatie/taal-instelling ^^.
Heeft dit te maken met onderhoud?

Wilt google het niet onderhouden meer? Te weinig inkomen om het bij te houden of lust.

Ik zelf zou dan alleen de locatie-taal aanpassen.
Precies, dat is wat ik ook altijd deed, google zal niet meer zijn wat het vroeger was.
Helaas ken ik niet veel andere zoekmachines
Helemaal mee eens. ik woon in NL maar wil vaak helemaal geen .NL resultaten zien. Het wordt steeds moeilijker daaraan te ontsnappen. Dat alles omdat (o.a.) google meent te weten wat ik wil zien. The bubble is getting harder and harder to escape.
"... het feit dat de locatie van de gebruiker belangrijk is voor de relevantie van de zoekresultaten."

Belangrijker voor wie? Google kan dat niet bepalen voor mij. Maar ik begrijp dat het belangrijk is voor Google's statistieken en data verzameling... :+
Het lijkt mij juist nuttig en soms zelfs wenselijk dat je zelf nog even kan switchen tussen landen om andere insteek te hebben van je zoekopdracht. Hoe kan ik nu (via Google) uitzoeken wat ze in Belgie van tweakers vinden.
Mijn schatting is dat slechts een klein gedeelte van de bevolking Tweakers kent, laat staan dat ze er een mening over hebben. Ik persoonlijk ken Tweakers al van in het begin, maar verder heb ik echt nog nooit een medeBelg IRL ontmoet die wist wat Tweakers is.
Ik denk dat je dat onderschat. Ik ken zelf heel wat mede-Belgen die tweakers.net kennen, daarenboven maakt tweakers al geruime tijd reclame op Belgische bodem. De moederorganisatie, de Persgroep, is actief in zowel België als Nederland, ze maken al sinds 2014 werk van tweakers.net in België

Dat gezegd zijnde vind ik het enigszins vreemd dat Google nu pas de tld als zoekparameter schrapt: ze hebben al lang veel betere technieken ter beschikking om de resultaten te differentiëren. De tld die gebruikt wordt is bij veel eindgebruikers bijna toevallig (ingestelde snekoppeling bij OEM toestellen) of gewoontegebonden...
Ikzelf zou er niet eens aan denken van tld te wisselen om meer specifieke resultaten te krijgen, daar zijn toch veel betere mogelijkheden voor? (Keywords, taal, locatieinstellingen,...)
Reclame voor Tweakers heb ik nog nooit gezien. Tenminste niet in het straatbeeld; van televisiereclame weet ik niets omdat ik geen televisie kijk. Dus het is best mogelijk dat ik niet het hele plaatje zie.

Dat artikel waarnaar je linkt is trouwens van 2014... Volgens mij valt het, zeker na drie jaar, nog wel mee met die "uitbreiding". En dan dat "Uit onderzoek blijkt dat er in België veel behoefte is aan een onafhankelijke vergelijkingssite voor consumentenelektronica." is natuurlijk gewoon commerciële prietpraat in de hoop wat meer mensen te lokken, meer niet. Belgen zijn volgens mij niet commercially-minded genoeg om warm te lopen voor een "prijsvegelijker", ik denk dat ze dat liever helemaal zelf doen. Ik in ieder geval wel, ik heb nog nooit zo'n ding gebruikt. Dat ik daardoor misschien ooit eens ergens 5€ te veel betaald heb voor een online aankoop neem ik er maar bij.
Je hebt er wel degelijk naast gekeken: ik heb wel eens affiches in de bushaltes gezien :)
Ook online en op tv zie ik regelmatig/af en toe reclame.
Sinds 2014 zijn er veel Belgische shops terug te vinden in de pricewatch. Ik ben het wel met je eens dat qua content tweakers.net nog altijd (te) sterk op de Nederlandse lezer gericht is.
En toch zag ik deze week tijdens mijn vakantie het tweakers.net logo in een LG tv reclame op de Belgische TV :+
Ander voorbeeld, ik zoek een duits product.
Search query + 'België'?
Ik neem aan dat als je bvb een winkelketen intypt, dat het resultaat van de site van het land waar je je momenteel bevindt hoger zal geplaatst zijn dan dat van een ander land
De resultaten die je krijgt heeft ook alles te maken me de taal die je gebruikt. Dus als jij Nederlands typed krijg je ook resultaten die voor Nederlands talige landen relevant zijn. Zoek je in het engels dan krijg je de resultaten die voor Engelstalige landen relevant zijn.
En dan zoek je bijvoorbeeld is op McDonald's of zelfs HEMA, moet je toch de Nederlandse variant eerst krijgen. Heeft dus met iets meer dan alleen de taal te maken.
Daar kreeg ik sowieso al resultaten uit Nederland, al jarenlang.
Niet inhoudelijk, maar sorry wat een irritante avatar heb je... Heb nu al een keer of 5 gehad dat ik een haartje van mijn scherm wilde vegen om tot de conclusie te komen dat jij het was... :)
Het is je nooit opgevallen dat het haartje meebewoog bij scrollen ? :)
Zou je een andere avatar willen nemen, ik zit steeds op mijn scherm te vegen met vingervlekken tot gevolg :(
Zeg jij :D je hebt Mn icon gejat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 23 juli 2024 01:40]

Ik had 'm eerder zo te zien :D
Mijn iconID is 1545185005753277 en die van jou 1569764599809457 :D
Dat staat er ook. Je locatie is belangrijk niet het google domein.
Anoniem: 159174 @Nicasus29 oktober 2017 09:22
Europese privacy verordening, misschien...?
Europese privacy verordening, misschien...?
Eerder ons recht om vergeten te worden; dat kun je nu niet meer omzeilen via google.com (wel op andere manieren, maar Google kan in elk geval claimen zijn best te doen).
Het probleem is alleen dat google hiermee juist zelf sociale bubbels verder versterkt. Als mijn wijk of plaats veel resultaten bekijkt van het AD terwijl ik zelf meer een NRC of FD man ben dan krijg ik nu waarschijnlijk veel meer top results van t AD voorgeschoteld, “omdat de rest dat ook gebruikt”. Vind ik een sleht argument om op die manier met rsultaten om te gaan. De tweede pagina binnen de resultaten wordt zo ineens veel relevanter om eens naar te kijken voor het totale beeld. Normaal gesproken was dat de plek om een lijk te verbergen. Niemand kijkt er namelijk.

(En de mensen die er wel kwamen, zochten tot op heden niet op de juiste manier).
Mischien is dat de bedoeling ook wel om met name de adsense meer vieuws te laten genereren.
Irritant... Als ik Google, gaat mijn voorkeur meestal uit naar Engelstalige content. Dat moet ik dus nu gaan forceren door de locatie aan te passen, terwijl dat tot nu gewoon in te stellen was.
Als je een Engelse zoekopdracht in de Nederlandse zoekmachine gooit met een Nederlandse locatie krijg je gewoon Engelse resultaten.
Ja, uit Nederland.
Als niet NL resultaten met een bias bovenaan wilt hebben moet je niet de .nl site gebruiken van Google.
Over heel veel Engelse termen bestaat Nederlandse content. Als ik bijvoorbeeld "high dynamic range" intik, staat de Nederlandse Wikipedia bovenaan, gevolgd door een hele bak NL sites. Daar zit ik dus niet op te wachten.
Jammer, ik gebruikte nog wel eens google.se om vast wat vakantie materiaal te zoeken, of google.nl terwijl ik in België of Duitsland was. Nu zijn daar weer extra handelingen voor nodig.
Ik denk dat het weinig zal veranderen, je wordt meestal van .com naar .nl geleid.

Wat wél irritant is, is dat ik in de zoekhulpmiddelen maar steeds één taal heb: Nederlands. Het zou handig zijn om dier bijvoorbeeld ook Engels of Duits te hebben, voor als je bijvoorbeeld wel eens zoek op google.de.
En de locatie wordt meer belangrijk. Ik moet dus voor elke search in Safari op iOS akkoord geven voor gps. Dat is echt zo vreselijk irritant! :(
Goed nieuws, dit maakt het voor mij makkelijker om op de Nederlandse doelgroep te adventeren.
Zeker omdat mijn CPC zal dalen voor Nederlandse googlers, omdat ik normaal gesproken moest concurreren met buitenlandse adventeerders wanneer nederlandse mensen engelse zoektermen invoerde. :D
Dus ipv bijvoorbeeld google.de voor de duitse resultaten, stel je nu in de instellingen een bepaalde taal in om te zoeken naar resultaten van dat land?

Wat is het nut hiervan dan? Zo op ‘t oog een vrij zinloze wijziging?

Wat ik mis in dit verhaal is wat de verschillen in zoekresultaten zijn als je de oude en de nieuwe manier vergelijkt.
Ik kan niet zeggen dat ik hier erg enthousiast van word. Ten eerste loopt op mijn werk de proxy via de US, wat niet altijd handig is als je lokale resultaten zoekt. Plus dat ik soms specifiek vanaf een bepaalde locatie wil zoeken waar ik op dat moment niet ben. Ja dat kun je wellicht oplossen met de advanced search, maar dat werkt minder handig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.