Google geeft Pixel 6, 7 en Fold vijf jaar upgrades, twee jaar langer dan eerst

Google gaat de Pixel 6 en Pixel 7 vijf jaar van upgrades voorzien. Ook de Pixel Fold krijgt nog vijf jaar upgrades. Het gaat om alle modellen van de serie. Dat betekent dat de Pixel 6 nog tot Android 17 wordt bijgewerkt en de Pixel 7 en Fold nog tot Android 18.

Google heeft zijn ondersteuningspagina voor de Pixel-lijn bijgewerkt. Het bedrijf schrijft daar dat de oudere Pixel-modellen langer upgrades krijgen dan aanvankelijk de bedoeling was. De telefoons zouden drie jaar beveiligingsupdates en OS-upgrades krijgen, maar Google hoogt dat op naar vijf jaar.

Dat geldt voor de Pixel 6, de 6a en 6 Pro en voor de Pixel 7, 7a en 7 Pro. Ook de Pixel Fold uit 2023 krijgt vijf jaar upgrades. Die vijf jaar gelden vanaf het moment dat de telefoons in de VS uit werden gebracht. Daarmee krijgt de 6-serie nog een upgrade naar niet alleen Android 15, maar ook Android 16 en Android 17. Pixel 7-serie en de Fold krijgen daarnaast ook een upgrade naar Android 18.

De upgrade is met name fijn voor gebruikers van de Pixel 6. Daarvan leek het tot nu toe al alsof die geen upgrade naar Android 16 zou krijgen, maar dat gebeurt nu alsnog. De langere ondersteuningsperiode van vijf jaar komt iets meer in de buurt van die van de Pixel 8 en 8 Pro uit 2023. Daarvan zei Google al dat het die zeven jaar van upgrades zou voorzien, een flinke stap ten opzichte van de drie jaar van de voorgaande modellen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-12-2024 • 07:54

95

Submitter: Razortek

Lees meer

Reacties (95)

95
94
57
1
0
32
Wijzig sortering
Ik snap dat hele upgrade-fenomeen niet echt...

... Mij ontgaat altijd een beetje waar zo'n Pixel 6 straks in 2026 beter in gaat zijn dan in 2021 toen hij uit vers de fabriek rolde. Zijn die 'upgrades' voor 99% van de gebruikers die hooguit een beetje doen whatsappen, internetten en wat foto's maken niet volstrekt irrelevant, buiten eventuele veiligheids-upgrades die lekken moeten dichten?

Na zo'n 'upgrade' zie ik alleen dat er weer 3 nieuwe ongevraagde nieuwe agenda- en weer-apps op m'n telefoon staan waar ik niks mee doe en die ik linea recta verwijder.. Zijn 'upgrades' dan ook niet zwaar over-rated (wederom: los van beveiligsupdate waar je eigenlijk niks van ziet of merkt als het goed is).

M'n magnetron, m'n schoenen en m'n dakpannen hebben nog nooit een upgrade gekregen van de fabrikant en werken nog net zo goed als toen ik ze kocht. En ik koop m'n producten o.b.v. hoe goed ze nu presteren, niet o.b.v. hoeveel beter ze over 5 jaar van nu misschien wel niet zijn..

[Reactie gewijzigd door B Tender op 6 december 2024 12:05]

Je magnetron, schoenen en dakpannen bevatten geen data en zijn niet aangesloten op internet...
Software moeten bijwerken een realiteit van het digitale leven, en vaak komen er toch ook wel nieuwe features mee. Zeker met grote releases.
Of dat je toestel "beter" maakt is verder natuurlijk subjectief.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 december 2024 12:11]

Jouw magnetron, schoenen en dakpannen kennen slijtage, na X tijd zul je deze ooit moeten vervangen, of in elk geval repareren. Software kent in principe geen slijtage van fysieke oorzaken, maar wel van foutjes die gemaakt zijn bij het maken.


Daarbij is het zo dat ons hele digitale maar vaak ook fysieke hebben en houden toegankelijk is met jouw telefoon en de digitale sleutels die daar op staan. Dus zorgen dat het 7 jaar veilig mee kan, is echt heel belangrijk.
De meeste OS-upgrades maken het OS trager.
De vraag is dus of de meeste gebruikers er wel blij mee zijn.
Enkel beveiligingsupdates lijkt mij voldoende.
Ik begin echter te denken dat het voor de fabrikant goedkoper is om een OS-upgrade te maken voor een ouder toestel dan beveiligingsupdates voor een ouder OS.
Een OS versie upgrade bevat vaak ook beveiligingsupdates, al dan niet mogelijk gemaakt door functies van het nieuwe OS. De meeste fabrikanten maken voor oudere modellen ten slotte ook alleen de beveiligingsupdates beschikbaar, soms zelfs nog patches als er echt gekke dingen in zitten, na de beloofde levensduur.

OS-upgrades maken je toestel trager, dat klopt. Echter komt dit omdat er word ontwikkeld voor een doorsnee telefoon, en naarmate een telefoon ouder word, deze verder onder het gemiddelde komt te liggen. Feit is echter wel dat de snelste groei er al lang uit is, en een vlotte telefoon van 5-6 jaar terug (Galaxy S10+) softwarematig ook nog mee kan.

Uitzonderingen zijn fabrikanten die willens en weten je telefoon trager maken om hun nieuwe modellen beter te laten lijken, dat is natuurlijk anti-consument en verdient een hardhandige aanpak van toezichthouders :).

Voor wat een moderne telefoon allemaal kan iedere 5-7 jaar wat geld neerleggen om hiermee je digitale veiligheid te waarborgen, lijkt me niet meer dan redelijk, zeker als je bedenkt dat je hem iedere dag nodig hebt, voor van alles waar je vroeger een apart apparaat voor nodig had, wat op diens beurt ook weer honderden euro's kan kosten (navigatie/GPS). Voor de digitaal vaardige medemens is er altijd nog de optie om lineageOS te draaien, mocht je willen kiezen wat je krijgt.

[Reactie gewijzigd door Coy op 6 december 2024 16:08]

Je snapt niet waarom upgrades nodig zijn? Pak een Android telefoon uit 2010 en je ziet waarom.
Is Android 14 zoveel anders dan 10? Wanneer een van mijn bankapps niet 7+ eistte zou ik mogelijk nog op 6 zitten. De telefoon met 6 uit 2017 gebruik ik nog zonder verdere problemen. Mijn huidige telefoon uit 2020 zit op 10, krijgt al bijna 2 jaar geen veiligheidsupdates meer. Die laatste zouden nuttig zijn, maar wat is het nut van het upgraden van Android? Ik heb een Nexus tablet en een Xperia telefoon met een recentere Android versie (LineageOS). Ik merk het verschil op de iconen na niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 7 december 2024 09:52]

> Is Android 14 zoveel anders dan 10?

Ja.

> Mijn huidige telefoon uit 2020 zit op 10, krijgt al bijna 2 jaar geen veiligheidsupdates meer.

Goed advies, jaren niet upgraden.
Ik heb op een vergelijkingssite gekeken. Tussen 10 en 14 zitten een paar cosmetische verschillen, meer niet. Wat je met 14 kunt doen, kun je ook met 10 doen.

Wat veiligheidpatches betreft. De gaten worden vrijwel nooit misbruikt, hoogsten op hoog politiek of hoog crimineel niveau.
Identiteitsfraude daarentegen is een reeël gevaar, bijvoorbeeld SIM-swapping. Daar is geen OS tegen bestand, daar werkt alleen het niet hebben van een OS tegen 😁.

Laat je toch niet zo bang maken.
> Laat je toch niet zo bang maken.

Prima, ik ga nooit meer security updates plaatsen. 0-days worden natuurlijk nooit gebruikt. https://www.forbes.com/si...-0-day-threat-hits-users/

Verder is er natuurlijk een enorm verschil tussen de Linux kernel v4.x en 6.x. Qua drivers, energieverbruik, snelheid, etc.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 7 december 2024 21:46]

Ik heb zelf een Pixel 6 Pro. Dus ik ben heel blij met dit nieuws. De vraag is natuurlijk alleen hoeveel functies van de (extra) Pixel Feature Drops er gaan doorstromen naar een Pixel 6 of dat het (heel) binnenkort enkel & alleen gaat om de basis Android update.
Het gaat om volledige updates. Dus ook Android 16 en Android 17.

De kernel zal eerst gelijk getrokken worden, naar momenteel 6.1. Dat geeft vervolgens een gelijke codebase, omdat de Pixels vanaf de zesde generatie voorzien zijn van een Tensor SoC.

De minimale support termijn die Google hanteert moet dan ook niet gezien worden als een EOL datum. Er is zelfs een kans(je) dat het voor zesde generatie Pixels uiteindelijk ook zeven jaar zal worden. Alles wees er al op dat het deze vijf jaar zou worden.
We gaan het zien, ik ben niet het type wat ieder jaar een nieuwe telefoon wil. Normaal is het 2 a 3 jaar, waarvan de laatste jaren de update-ondersteuning een zwaarder wegende factor is. Misschien wordt dit de eerste telefoon die ik >4 jaar in gebruik heb.

Ik ben ook zeker niet veeleisend qua specs en features.
Same. Maar ik ben toch omhoog gegaan van een Pixel 6a naar een Pixel 9 Pro - niet omwille van de snellere hardware die ik niet gebruik, maar vooral vanwege MTE (Memory Tagging) en andere hardware-backed security features die GrapheneOS gebruikt.

Met een verlenging van de volledige updates (dus niet alleen de security updates) is het familielid aan wie ik mijn 6a heb gedoneerd goed geholpen.

En los van die security features werkt de 6a nog helemaal top - lekker snel (sinds Android 15 gevoelsmatig wat sneller) en ging nog lang mee op een volledige acculading.
Maar dit betekent niet dat ze alle nieuwe functies krijgen, de hardware is als nog wel verouderd.
Het is best mogelijk dat bepaalde functies exclusief blijven voor nieuwere pixels.
Uiteraard. En dat zal 'm bijvoorbeeld in de local AI features zitten - omdat de hardware support er gewoon niet voor is.

Maar zaken als de private spaces die met Android 15 zijn geïntroduceerd - likewise met features in Android 16 - komen wel beschikbaar voor deze devices.
Die nieuwe functies vallen wel mee. Het zijn voornamelijk nutteloze en gimmicky AI-dingen. De P6 is meer dan snel genoeg voor het OS.
Mijn verwachting is dat de Pixel drops gewoon blijven bestaan, maar dat niet iedere feature ook voor de 6 of 7 beschikbaar komt. Oa. hier onderaan de pagina staat een matrix van features en iedere Pixel device.
Dat matrix tabelletje laat features zien die eigenlijk gebonden zouden moeten zijn aan de apps en niet Android zelf.

Call screen upgrades kijken niet hardware gebonden te zijn en de pixel screenshot app al helemaal niet. Save with circle en search in Gboard.

Allemaal leuk dat ze 5 jaar ondersteuning bieden, maar als ze ook geen features backporten, dan heb je vrij weinig aan updates. Straks krijg je die features weggehaald worden bij updates
Allemaal leuk dat ze 5 jaar ondersteuning bieden, maar als ze ook geen features backporten, dan heb je vrij weinig aan updates.
Dat doet Google anders ook hoor, zie bijvoorbeeld dit nieuws wat ook onderdeel was van een feature drop update: Google voegt macrovideo's toe aan Pixel 7 Pro en bloedsaturatiemeter aan Watch.

Er is genoeg af te dingen op Google in het algemeen, maar sinds ik een Pixel 6, Pixel 7 Pro en nu een Pixel 9 Pro heb ben ik vrij positief over de support en updates.
Same, heel erg blij met mijn Pixel 6 Pro van inmiddels 3 jaar oud. Hardware kan nog steeds prima mee, merk alleen dat de batterijcapaciteit achteruit gaat.

Nu met de verlengde upgrades gaat het misschien toch de moeite waard zijn om de batterij te laten vervangen.
Dat is zeker netjes van Google en fijn voor mij als pixel 7a gebruiker. (Y) Positieve ontwikkeling dat fabrikanten langer ondersteuning geven.
Op zich positief, maar andersom is het negatief, als je het niet krijgt.
Bij Nederlandse wet heb je recht op een deugdelijk product. Als je smartphone na drie jaar geen beveiligingsupdates meer krijgt, is het een potentieel gevaar en daardoor dus ondeugdelijk.
Van een smartphone mag je verwachten dat dit wel langer dan drie jaar qua hardware mee kan (ik gebruik de Galaxy S20FE, die ruim vier jaar geleden geïntroduceerd is en prima aanvoelt tijdens gebruik).

Ik denk dat je best mag eisen dat je smartphone minimaal vijf jaar beveiligingsupdates krijgt en zo niet, dat je recht hebt op een vervangend vergelijkbaar toestel dat nog wél veiligheidsupdates krijgt of ontbinding van de koop.

Ik ben benieuwd hoe het ontkracht zou worden dat het niet bieden van veiligheidsupdates de eerste vijf jaar hoort bij een deugdelijke smartphone. Voor mij is dat niet verenigbaar.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 6 december 2024 08:53]

Maar vergeet niet dat de hele reden voor de 3 jaar ondersteuning niet zozeer wordt bepaald door de fabrikant van de telefoon, maar de fabrikant van de processor.

Alle Snapdragon cpu's worden (of werden inmiddes, weet niet wat het nu is) 3 jaar ondersteund.
Dus het is logisch dat telefoon fabrikanten dan ook hun telefoons maar 3 jaar ondersteunen. Ze kunnen niet echt de processor updaten, en daardoor kunnen ze ook de software niet optimaliseren.

Dat is ook de rede dat Apple al heel lang voor een lange periode updates blijft geven voor hun telefoons.

Nu zie je dat google hun eigen processor heeft en meteen kunnen ze de ondersteuning langer bieden.
Zelfde geld natuurlijk voor Samsung die hun eigen chips hebben en dus ook meer support kunnen geven.
Maar vergeet niet dat de hele reden voor de 3 jaar ondersteuning niet zozeer wordt bepaald door de fabrikant van de telefoon, maar de fabrikant van de processor.
Dit is een bekend argument, dat gebruikt Google ook al: "Ja, maar het ligt niet aan Google, als de fabrikant dat niet doet dan kunnen we ook niks".
Is dat echt waar? Wat weerhoudt een fabrikant om van al hun leveranciers te eisen dat er 5 jaar veiligheidsupdates gerealiseerd kunnen worden?

In een ander daglicht, maar extremere situatie: stel dat van automodel X na vijf jaar (auto's gaan makkelijk langer dan tien jaar mee) blijkt dat er een ernstig risico is bij het afgaan van de airbag. En die leverancier is failliet, fabrikant A heeft alleen nog een restpartij over. Stel dat dat voor een rechter komt, zal de rechter dan zeggen: ja, fabrikant, daar heb je een goede reden, jammer voor de consument?

Nu is dit alleen duidelijker omdat het een direct risico betreft. Maar dat is met veiligheidsupdates ook: het is een potentieel risico met mogelijk ernstige financiële gevolgen (gelukkig een kleine kans op lichamelijk letsel). Maar stel dat na 2,5 jaar er een repareerbaar lek in je telefoon zit en kwaadwillenden stelen je bankegegevens waardoor ze geld kunnen afschrijven van je rekening. Dat is wel het potentieel van geen veiligheidsupdates.
Je bent appelen met peren aan het vergelijken ...

Je moet software vergelijken, geen software met hardware. Sinds de opkomst van de multimedia componenten in de wagens hebben die ook software updates, die software updates stoppen ook na x aantal tijd.

Mijn peugeot 308, gelanceerd in 2017 heeft al gestopt met updates krijgen vanaf het volgende model geïntroduceerd werd (3 jaar later). Auto fabrikanten passen dus dezelfde truc toe.

[Reactie gewijzigd door riddick54 op 6 december 2024 12:13]

Auto fabrikanten passen dus dezelfde truc toe.
Waarom zou je dat accepteren?
Mijn Skoda Octavia (bouwjaar 2014) heb ik binnen nu en twee jaar terug geüpdatet wat betreft navigatie.
Waarom zou je het accepteren?

Heb je echt een andere keuze als alle fabrikanten het doen met hun nieuwe auto's?

Ik denk ook niet dat het iets te makkelijk is om te zeggen dat de fabrikant het ook kan afdwingen.
Dat kan niet zo makkelijk namelijk. Daarnaast kan de chip fabrikant ook gewoon zeggen "koop je toch geen chip?" Maar waar koop je de dan, wanneer alle andere fabrikanten ook maar 3 jaar support geven.

Er zijn altijd fabrikanten die dan wel genoegen nemen met 3 jaar en die gezien die dan populair worden gaat de rest van de markt automatisch weer mee, want geld.

Dus als je graag wilt dat 5 jaar de norm is zou ik de G20 bij elkaar roepen om een wereldwijd beleid af te dwingen dat chipfabrikanten bij wet verplicht 5 jaar support te bieden.

Sinds google en apple hun chips intern maken kunnen ze ook langer support bieden.
En gik dat die extra 2 jaar ook deels te maken zal hebben met de nieuwe android versies die beter kunnen lopen op de oude chips dan initieel gedacht
Heb je echt een andere keuze als alle fabrikanten het doen met hun nieuwe auto's?
Het korte antwoord: ja, door het te eisen en af te dwingen.

Ik snap dat we het niet verwachten, omdat geen fabrikant het doet. Dat betekent niet dat we het niet mogen verwachten, en dat is waar we heen moeten.
Stel ik koop voor €0,10 een simpele batterij van de Action, die een maand meegaat, terwijl bij een gerenommeerde elektronicaverkoper diezelfde batterijen twee jaar mee gaan, maar €0,75 kosten.

Zonder te oordelen over "ja, maar voor die prijs ... ", kun je ook stellen: waarom zouden we als maatschappij toestaan dat bij de Action die batterijen verkocht worden?
Er is los van de prijs geen enkele aanwijzing dat de batterijen van de andere verkoper inhoudelijk beter zijn.
Waarom zou je dan niet willen dat Action de verkoop stopt? Hun producten deugen niet, ze gaan namelijk een factor vierentwintig korter mee, of anders gezegd: in twee jaar tijd zou de Action 24 batterijtjes op de afvalberg realiseren tegenover 1 bij de andere verkopende partij.

Daarom is het ook belangrijk hoe je deugdelijk opvat. Bij tweedehands producten verwacht ik niet per se een deugdelijk product en als een tweedehands auto €1.000 kost, mag je ook verwachten dat deze niet deugt. Maar dan heb je ook geen recht op een deugdelijk product.

En ik zou best persoonlijk de discussie voor een rechter aan willen gaan. Uiteindelijk is misschien het ideologische doel dat "deugdelijk product" in de wet een soort spanningsveld biedt, een prikkel, om geen goedkope rotzooi te verkopen. Want dat deugt niet. Een zelfde type batterij die bij de ene partij een maand meegaat en bij een andere partij twee jaar, dan deugen de batterijen van de ene partij niet.
Als je een smartphone zo ontwerpt, dat veiligheidsupdates maar twee jaar uitgebracht worden, ontwikkel je dus een product dat na twee jaar potentieel onveilig is. Dat deugt per definitie niet. Het is niet alsof smartphonefabrikanten geen overeenkomsten kunnen sluiten met hardwareleveranciers over ondersteuning. Anders gezegd: ik ken geen enkel model wat per definitie uitgesloten is van updates.

En waarom zou je dat niet mogen verlangen? Het deugt toch niet dat je hardware hebt die vijf jaar mee kan gaan, maar dat de software dat belet, omdat het een soort tijdbom is geworden om je bankapp op te hebben. Ik denk dat dat een perfecte kans voor de maatschappij en rechters is om te stellen: wat jullie smartphonefabrikanten doen, is ondeugdelijk: jullie beletten er bewust voor dat jullie hardware na twee jaar gegarandeerd veilig is en daarmee verplicht je min of meer consumenten nieuwe producten te kopen en vergroot je de afvalberg.

En dat staat 100% los van of het gebruikelijk is dat smartphonefabrikanten niet na twee jaar veiligheidsupdates bieden, want dat is niet heel gebruikelijk. Maar het zou wel een garantie moeten zijn.
punt is dat je geen OS updates nodig hebt voor veiligheis updates, je kunt gewoon in place dingen patchen en eventueel zelf bepaalde patches backporten

dat is in principe ook wat google doet voor oudere android versies, ook het loskopelen van de runtime en de kernel helpt enorm, in de keurnel heb je drivers en andere hardware aansturing als dat eenmaal solide is hoef je daar ook helemaal niet zo veel aan te patchen, het merendeel van kernel-patches gaat ook gewoon over nieuwe toevoeingen en hoe die impact hebben op het oudere deel - en natuurlijk moet je het oude dan soms moderniseren maar op oudere hardware (bijvoorbeeld jouw oude core 2 duo hoef je echt geen recente (van dit jaar) kernel te draaien een 2.6.x.x kernel kan dan prima ook al zul je mogelijk een bepaald antal recentere patches moeten backporten (of herimplementeren).

in dat opzicht is er sinds android versie 10 ook helemaal geen excuus meer voor 'ja maar qualcom' of 'ligt aan mediatek'

in de practijk, zullen er best nog wel uitzonderingen bestaan op het bovenstaande maar voor het grootste deel is er veel meer mogelijk dan er door de industrie is gedaan de afgelopen jaren.
Dat klinkt als beter inkopen bij je leverancier. Dit zou fabrikanten ook niet moeten verhinderen om beveiligingsupdates te leveren.
Als je dan met dingen uit de wet gaat lopen zwaaien, moet je het wel volledig doen en niet op door jezelf gebaseerde tijdslijnen.

Allereerst als je via jouw link doorklikt op deugdelijk product en hun tijdslijn, staat er als voorbeeld:
U koopt een tablet. Vele jaren werkt de tablet goed en krijgt die updates. Maar daarna merkt u dat steeds meer apps niet werken op die tablet. U kunt ze niet meer updaten, want het besturingssysteem is te oud. U kunt de tablet dus niet meer gebruiken zoals u wenst. Maar na vele jaren kunt u dat redelijkerwijs verwachten.
Deze valt natuurlijk ook voor een smartphone te gebruiken.

Daarnaast wordt er op diezelfde website gelinkt naar de gemiddelde gebruiksduurverwachtingen van producten en daar staat voor een smartphone in 24 maanden.

Dat is gemiddeld en tuurlijk mag je verwachten dat een hele dure smartphone wat langer dan gemiddeld meegaat, maar waar haal jij die 5 jaar vandaan? Dat is 2,5x langer dan gemiddeld, het lijkt mij zeer sterk dat je dit onder dergelijke argumenten erdoor krijgt bij welke verkoper/fabrikant dan ook.

Los daarvan is verwachten dat je recht hebt op ontbinding van de koop natuurlijk totale onzin, je geeft toch aan dat je er inmiddels ruim 4 jaar naar volle tevredenheid gebruik van hebt kunnen maken? Ontbinding van een koop is juridisch pas aan de orde wanneer een product vanaf het begin af aan al ondeugdelijk was of vrijwel continu gerepareerd moest worden.
Deze valt natuurlijk ook voor een smartphone te gebruiken.
Nee, want veiligheidsupdates zijn per definitie iets anders dan OS-updates, die functionaliteit toevoegen.
Daarnaast wordt er op diezelfde website gelinkt naar de gemiddelde gebruiksduurverwachtingen van producten en daar staat voor een smartphone in 24 maanden.
Dat verwacht ik in de praktijk ook, maar dat is niet realistisch, omdat zo in stand gehouden wordt dat we geduwd worden om steeds maar een nieuwe telefoon te kopen, terwijl dat technisch niet noodzakelijk is. Als de fabrikanten realistisch zijn en hun smartphones 5 jaar veilig houden (Apple heeft het beter voor elkaar), dan voorkom je een hoop afval en dat moet je willen.
Los daarvan is verwachten dat je recht hebt op ontbinding van de koop natuurlijk totale onzin, je geeft toch aan dat je er inmiddels ruim 4 jaar naar volle tevredenheid gebruik van hebt kunnen maken?
Ik stel ook nergens dat die S20FE niet meer wordt voorzien van veiligheidsupdates.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 6 december 2024 13:00]

Wederom hou je er een eigen interpretatie op na. Ik quote de website die het over "updates" heeft, jij maakt er "OS-updates" van. Je hoeft mij niet uit te leggen wat OS-updates en beveiligingsupdates zijn, maar het artikel beschrijft ze in de algemene zin. Daarnaast: de differentiatie tussen OS en beveiligingsupdates is op Android tablets gelijk aan Android smartphones, daar zit geen verschil tussen was mijn punt alleen. En die website geeft niet voor elke productgroep een voorbeeld, wel dus voor tablets, niet voor smartphones. Maar die wijken nauwelijks af want een tablet is niks meer dan een smartphone met een groter scherm, technisch zijn ze identiek, evt. los van al dan niet een GSM/5G module aan boord hebben, wat er ook niet toe doet.

Ik zeg ook niet dat ik het niet met je eens ben dat smartphones lang mee zouden moeten gaan, maar jij haalt er een wet bij. En daar baseer ik mij vervolgens ook op gecombineerd met consumentenrecht. Ik ben ook van mening dat we in een wegwerpmaatschappij leven die milieutechnisch niet verantwoord is en dat fabrikanten daar direct of indirect debet aan zijn. Maar dat staat los van deze discussie, dat is een compleet ander onderwerp.

En nee, je stelt niet dat jouw telefoon niet meer wordt voorzien van updates, je stelt dat ALS een telefoon niet meer wordt voorzien van updates dat je dan de koop zou moeten kunnen ontbinden. Daar reageer ik op.
maar het artikel beschrijft ze in de algemene zin.
Dat kan, maar beschrijft "vele jaren". Ik stel dat dat er vijf zijn. En dan nog: ik benoem specifiek veiligheidsupdates, die inhoudelijk niet per se hetzelfde zijn als updates in het algemeen. In het beschreven voorbeeld gaat het om dat een oude versie van een OS leidt tot dat bepaalde apps niet meer werken, wat te verwachten is. Ook dan kan je stellen dat je product niet deugdelijk is en dat de fabrikant het OS moet updaten, anders verlies je functionaliteit. En dat zou mogen na vele jaren. Niet na twee jaar. Daar ga ik geen discussie over voeren (en heel eerlijk: dat moeten we als maatschappij ook niet, omdat het een verachtelijke discussie in de hand kan werken die weer een toename in afval tot gevolg heeft).
Laten we het erop houden dat we allebei voorstanders zijn van langdurig met apparaten kunnen doen, maar dat we een iets andere denkwijze omtrent de wetgeving en consumentenrecht erop nahouden. ;)

Grotendeels wel met je eens hoor namelijk.
Ongelooflijk goed. Ik ben een iPhone gebruiker primair maar gebruik graag een betaalbare Android ernaast en heb met BF dus een Pixel 7a op de kop kunnen tikken die ook gelijk de upgrade naar Android 15 kreeg. Hiervoor een Xiaomi Redmi Note 10 Pro die met Android 11 geleverd werd en op 13 is blijven steken, krijgt wel nog de security patches. Dat de Pixel 7a helemaal naar 17 zal gaan is bizar goed, zeker gezien de prijs van het toestel.
same hier met een p7pro,

desondanks ga ik toch moeten switchen naar een andere telefoon,

hiervoor had ik een iphone en hoewel dat ook zeker niet zaligmakend is heeft apple wel één ding dat mijn leven een stuk beter maakt, ik raak nogal vaak dingen kwijt (sleutels, etc) airtags zijn daarbij echt een waar godsgeschenk (gezien hoe slecht mijn ogen zijn: helpt het enorm om te zien of je dichterbij of verderweg van het opject bent en om geluidssignalen te krijgen)

maar voor android heb je tile zul je nu vast denken:

tile is letterlijk de meest waardeloze chinese troep die je maar kunt bedenken.

1 notificaties u bent uw : %tilename% vergeten komen soms pas 5 minuten later binnen
2 verbindingen met tile mates en tile pro's werken de helft van de tijd heel slecht of helemaal niet
3 afstandbepaling tot je tile is er nog steeds niet,
4 tile werkt niet samen met google find my dus is het ook niet geintegreerd in het OS

androids accessoires - blijft ondanks jaren van ontwikkeling helaas nog steeds achter op apple
Koop een setje chipolos. Ik had hetzelfde ding maar die chipolos doen het fantastisch
Je kan gewoon Pebblebee, Chipolo en Motorola tags gebruiken. Werken met Android find my device. Inmiddels werkt het netwerk steeds beter.
idem, heb 2 * 6 ingebruik al doorgegeven, het is niet de snelste tel, maar het is wel een degelijke met goede foto en scherm. Die extra support komt goed van pas ook als 2dehandswaarde.

[Reactie gewijzigd door d3x op 6 december 2024 10:04]

Ik dacht dat ze al 5 jaar upgrades hadden :?
Ik denk dat dit gaat over Android versie updates en niet alleen de security updates.
Security updates. Dit is nu volledige updates.
Voorheen voor zover ik weet alleen security updates voor 5 jaar. Android upgrades en nieuwe features is nu dus ook 5 jaar lang terwijl dat eerst tot Oktober 2025 was voor de pixel 7.

Ben ik als pixel 7a eigenaar blij mee.

[Reactie gewijzigd door WernerL op 6 december 2024 08:45]

Zijn er echt mensen die zo lang met hun pixel willen doen? Heb zelf de 8 maar ben dan ding al meer dan zat, nog ff volhouden en dan nooit weer 1.
Waarom niet? Voor sommige mensen is het puur een praktisch ding.
En verbeteringen aan smartphones zijn al jaren heel héél incrimenteel.

Toen ik van een Note 10 naar een S22 Ultra ging, waar dus iets van drie of vier generaties tussen zitten, vroeg ik me echt af waarom ik 1000 euro aan een nieuw toestel heb uitgegeven.
Moest over omdat Samsung ging ophouden met software support voor de note tien dat jaar en ik het dus geen nieuwe accu meer waard vond maar ik had niet het idee echt een ander toestel te hebben. Bezels misschien een millimeter dunner en iets betere camera.

Als ik nu een nieuw toestel koop gaat dat hoofdzakelijk op basis van softwaresupport want de rest is echt lipstick voor mij tegenwoordig.
Geld geef ik liever uit aan andere dingen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 december 2024 12:09]

Meer vanwege alle klachten, ik vind dit het meest waardeloze toestel dat ik ooit gehad heb.

Bluetooth problemen, wifi problemen. Heet als een gek. Zo nu en dan een groene waas over het scherm,. Vastlopers. ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door Finger op 6 december 2024 12:32]

pixel 8 heb je wss gewoon nog garantie op... zouk toch is naar kijken met zulke issues
Ter info: ik ben primair een iPhone gebruiker maar koop elke 3/4/5 jaar (ligt eraan hoe lang ik ermee kan doen) een Android ernaast als budget toestel. Tot voor kort de Xiaomi Redmi Note 10 Pro, nu met Black Friday een Pixel 7a voor 255 op de kop getikt, belachelijk goede prijs. De Xiaomi was destijds 220.

Nu heb ik de Pixel 7a pas een paar dagen, maar gelijk al Android 15 en de December Pixel Drop binnengekregen, dat is al een giga verschil met Xiaomi die met Android 11 begon en nu op 13 is geëindigd. Krijgt wel nog security updates, maar meer ook niet.

Ik merk duidelijke verschillen tussen beide toestellen: Xiaomi heeft beter scherm (120 Hz, scherper, groter, veel helderder, betere kleuren), maar is veel trager inmiddels en met spelletjes niet meer vooruit te branden. Ook in de UI veel stotteringen en af en toe valt het toestel ineens uit. Ik gebruik hem met name voor mijn werk en omdat ik het leuk vind Android te blijven volgen, maar echt andere problemen had ik niet.

De Pixel 7a is minder goed afgewerkt, scherm is dus duidelijk een stap achteruit, veel grotere bezels, maar wel bloedsnel anno nu. Grootste tegenvaller die ik in de FOMO bestelmodus op BF gemist heb is dat zowel de vingerafdruksensor als gezichtsherkenning niet de veilige varianten zijn, los daarvan ben ik erg onder de indruk van dit toestel, zelfs als ik in mijn achterhoofd houd dat de normale prijs 320-400 is/was. Had alleen liever een vingerafdruksensor in de power-knop gehad zoals bij Xiaomi.

En ja, het toestel wordt warm bij veel apps installeren achter elkaar of een spelletje spelen, maar heet niet. Al is het natuurlijk een andere chip dan jouw 8.
Anoniem: 201953 @Finger7 december 2024 09:59
De 8 leek mij aantrekkelijk maar vanwege de door jou genoemde problemen die veel gebruikers hebben zie ik ervan af. Google laat al jaren geen goede toestellen meer maken, opmerkelijk voor zo'n groot en rijk bedrijf.
Ik denk dat er meer mensen zijn die zo lang met hun Pixel willen doen dan mensen die na 2 jaar al weer een nieuw toestel willen.
Inderdaad, dat weet ik wel zeker. Ik snap dat er Tweakers zijn die het liefst iedere maand al hun tech vervangen voor iets nieuws, want al die aankopen zijn een week verfrissend en dan alweer oud nieuws. Maar juist daarom snap ik ook niet waarom je een telefoon zou vervangen omdat je hem alweer "zat" bent, vind dat een rare reden. De meeste mensen vervangen hem pas bij serieuze kuren die echt merkbaar zijn of als 'ie helemaal kapot is. Zeker de doorsnee persoon. Zelfs die grens van twee jaar is al vervaagd en gaan ze nu vaak dik overheen. Ik zie mensen nog vaak met veel oudere modellen lopen, mede omdat de vernieuwing een stuk minder snel gaan dan 5 tot 10 jaar geleden. Dan vervang je iets dat hetzelfde doet niet. Dat levert je niet veel op maar doet wel pijn aan de portemonnee.
Ik ben nog steeds tevreden van mijn Pixel 4a.

Wel heb ik mijn batterij, en usb poort al een keer vervangen.
Haha. Ik zocht bewust op deze term. Ik heb hem ook nog, en recent mijn eerste hoesje weer gevonden op Amazon voor een aardig prijsje (fabric case). Ik vind hem nog steeds heerlijk. Ook heb ik wat spul gebruikt om die oleophobic coating terug te krijgen ,en hij voelt weer als nieuw. Het enige waar ik vast op inlever is batterijduur. Die is ergens net boven de 80% volgens apps en Lineage. Maar ach, ik gebruik hem zo dat ik hem nooit overdag hoef op te laden eigenlijk. :)
Ja hoor ik. Mijn Pixel 6 is nu bijna 2 en een half jaar oud en voldoet nog prima. En nu met de upgrade verlenging zie ik helemaal geen reden om een andere aan te schaffen.
Waarom niet?, ik ben erg tevreden over mijn 7P
Mijn pixel 6a bevalt nog steeds uitermate goed, functioneert nog als nieuw. Dus blij dat de ondersteuning blijft bestaan.
Inderdaad. Nog steeds erg tevreden met mijn 6a.
Vandaag kreeg ik de update naar Android 15 aangeboden...
De Android 15 update heb ik al 3 maanden op mijn 6a :)
Pixel 6 gebruiker ik en bevalt ook nog steeds zeer goed. Is snel en beeld is scherp.
Een tijdje geleden postte AndroidPolice al een artikel met ongeveer de zelfde strekking. Zijn komen echter niet verder dan Android 16 voor de Pixel 6. Benieuwd waar de conclusie dat Android 17 ook nog naar de 6-serie komt op gebaseerd is.
(Vraag ook hier gepost)
Mijn Pixel 6a, geïntroduceerd in juli 2022, zou dan OS-upgrades krijgen tot en met juli 2027. Android 16 komt halverwege volgend jaar al uit als een soort 'semi-upgrade', in plaats van in oktober zoals gebruikelijk. De datum voor Android 17 is nog ongewis, maar men gaat uit van de normale release in oktober 2026. Ik ga er een beetje van uit dat de Pixel 6-serie die dan nog krijgt, maar het is wel een beetje koffiedik kijken.
Ja dat is volgens mij juist het hele idee: dat de 6a t/m juli 2027 updates krijgt voor zowel OS als beveiliging. Natuurlijk kan het altijd zo zijn bij dit soort mid-range toestellen dat de allerlaatste misschien net buiten de boot valt, maar als ik zie hoe snel Android 15 op de a-reeks toestellen uit is gekomen, dan zie ik niet in waarom dat in 2026/2027 ineens veel trager zou gaan.

Wat je in mijn ogen kan en mag verwachten met de Pixel 6a is:
- in 2025 Android 16
- in 2026 Android 17
- tot of t/m juli 2027 security updates en minor OS/feature updates, zoals de Pixel Drops

Misschien als Android 18 in de zomer van 2027 uitkomt dat die ook nog komt, maar dat is juist een waar ik niet op zou gaan hopen.
Als er elk jaar een nieuwe Android versie komt ga ik er van uit dat 16 volgend jaar komt en 17 in 2026. Waarschijnlijk valt de release niet in de laatste 2 maanden van 2026 dus voor eind oktober.
Op zich is het niet zo gek dat leveranciers steeds langer support kunnen geven. Een paar jaar terug waren de hardwarestappen tussen de generaties nog zo groot dat een iets ouder apparaat niet genoeg capaciteit had voor nieuwere software. Tegenwoordig zijn de stappen lang niet zo groot meer waardoor een apparaat van een paar jaar oud meer dan genoeg aan boord heeft om nieuwe software te kunnen draaien.

Eigenlijk hetzelfde als wat we bij PC's hebben gezien. Ik kan me nog wel herinneren dat een PC van een jaar oud al achterhaald was (je moest op z'n minst onderdelen upgraden), terwijl tegenwoordig een PC van 10 jaar oud qua hardware performance eigenlijk gewoon prima is voor veruit de meeste taken.
Op zich is het niet zo gek dat leveranciers steeds langer support kunnen geven. Een paar jaar terug waren de hardwarestappen tussen de generaties nog zo groot dat een iets ouder apparaat niet genoeg capaciteit had voor nieuwere software. Tegenwoordig zijn de stappen lang niet zo groot meer waardoor een apparaat van een paar jaar oud meer dan genoeg aan boord heeft om nieuwe software te kunnen draaien.
De capaciteit is hier - voor Pixels - maar een klein deel van. De Pixel 5 zou qua snelheid bijvoorbeeld nog prima door kunnen.

Wat het grote punt is: de diversiteit van de hardware. Pixels hebben sinds de zesde generatie allen een Tensor SoC - waar dit eerder nog bijvoorbeeld een Snapdragon is. Google gaat de zesde en zevende generatie qua codebase gelijk trekken - en ze voorzien van bijvoorbeeld kernel 6.1.

Vervolgens hebben ze één codebase wat zoveel complexiteit scheelt. En het is vervolgens ook veel makkelijker om dan alle supported devices ook van de quarterly updates te voorzien dan de ASB te backporten naar een non-QPR.

Dat kan nu pas, nu ze geen rekening meer hoeven te houden met Snapdragon.
Ook vroeger was het sterk discutabel of software support ophield om hardwarebeperkingen.
Het kwam best voor. Maar ook genoeg voorbeelden van bedrijven die vonden dat de nieuwe varianten van Android niet meer op x y of z hardware kon draaien terwijl de rom community daar toch duidelijk lak aan had.

Mensen zijn het gewoon belangrijker gaan vinden, tot het niveau als er nu nog toestellen uitkomen met schrale software support is dat gelijk een minpunt in de reviews.
Vroeger toen dat verschil tussen iOS an Android nog zo groot was werd het zelden belicht, en dan is er voor een bedrijf ook geen motivatie om daar in uit te blinken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 december 2024 14:00]

Mooi Sintgeschenk Google (en dat zeg ik als Pixel-5-gebruiker :D)
Dit is goed nieuws voor me sinds ik de Pixel 6a gebruik. Was wel van plan te upgraden volgend jaar maar wellicht brengt ie dan wat meer op mocht ik hem doorverkopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.