Google brengt Android 16-bèta uit, verwijdert optie forceren oriëntatie apps

Google brengt de Android 16 Beta 1 voor Pixel-toestellen uit. De testversie van het besturingssysteem verwijdert de mogelijkheid voor appmakers om de oriëntatie en vensteromvang van een app te forceren en introduceert verschillende nieuwe api's.

Android 16 bèta oriëntatieVolgens Google moet het wegnemen van de mogelijkheid om oriëntatie en vensteromvang van apps te forceren bijdragen aan een consistentere gebruikerservaring. Het bedrijf wil dat apps zich automatisch aanpassen aan verschillende venstergrootten, schermafmetingen en oriëntaties, zonder dat ontwikkelaars dit kunnen omzeilen en eigen afmetingen kunnen afdwingen. Hiermee wil Google 'fragmentatie verminderen' en de 'toegankelijkheid verbeteren voor gebruikers door geprefereerde oriëntaties te respecteren'.

Tot dusver hadden ontwikkelaars de mogelijkheid om een app bijvoorbeeld op een tablet geforceerd in smartphoneomvang te starten. Dat kan op basis van de huidige bèta niet meer in Android 16. De functie verdwijnt alleen voor apparaten met een schermgrootte van ten minste 600dp breed, ofwel density-independent pixels. Voor deze besturingssysteemfunctie hanteert Google een opt-outmogelijkheid voor ontwikkelaars, maar vanaf de daaropvolgende Android-release in 2026, vermoedelijk Android 17 genaamd, kunnen ontwikkelaars hier niet meer voor kiezen en verdwijnt de functie permanent.

Andere functies: APV-codec en nieuwe api's

Verder test Google met de Android 16-bèta verschillende andere nieuwe functies en veranderingen aan het besturingssysteem. Zo krijgt Android 16 ondersteuning voor de Advanced Professional Video-codec, specifiek het APV 422-10-profiel. Deze codec werd in 2023 door Samsung ontwikkeld en is bedoeld voor 'prosumers', professionele gebruikers die hoge kwaliteit bewerking op beelden gemaakt met smartphones willen toepassen. Beelden in APV zouden twintig procent minder opslagruimte vereisen. Volgens Google biedt deze codec bijna raw-kwaliteit video's, 10bit-encoding en beoogde bitrates van maximaal 2Gbit/s.

Ook introduceert de nieuwste besturingssysteemversie verschillende nieuwe api's. Zo beschrijft Google de RangingManager-api voor het meten van de afstand tussen het apparaat en externe draadloze apparaten, een api voor een nachtcameramodus en een api die toegankelijkheidsapps informeert wanneer de gebruiker een veld moet invullen.

De Android-ontwikkelaar laat weten dat de release van Android 16 nog steeds ergens in het tweede kwartaal van 2025 uit moet komen. Een daaropvolgende kleinere release in het laatste kwartaal van dat jaar moet nog meer nieuwe ontwikkelaars-api's introduceren.

Android 16

Update, vrijdag: Oorspronkelijk werd foutief vermeld dat alleen apparaten met schermen van 600 pixels breed van toepassing zouden zijn. Dit klopt niet helemaal, aangezien Google spreekt over 'dp', een iets andere eenheid. Dit is aan het artikel toegevoegd.

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-01-2025 • 21:14

59

Reacties (59)

59
59
19
1
0
36
Wijzig sortering
Als de verplichte searchbar onderin de homescreen én de loze ruimte bovenin de homescreen nu eens worden aangepakt wordt ik blij.
Wanneer je daar van af wilt, kun je kiezen voor een alternatieve launcher. Ik heb zelf Nova Launcher draaien op mijn Pixel 6a en daarmee onder andere ook die search bar en de loze ruimte "verwijderd". Google zelf zal die search bar niet verwijderen, het is immers in hun belang dat jij daar zo veel mogelijk gebruik van maakt.
Klopt helemaal, maar ik heb nou net een slechte ervaring gekregen door Nova Launcher te installeren op mijn Pixel9, het lijkt mij eerder een stap terug dan voorruit qua GUI. Vandaar.
Die gebruikservaring is inderdaad persoonlijk. Ik vind Nova Launcher zelf erg fijn en heb de betaalde versie daarom gekocht, maar 'your mileage may vary'. Er zijn meer alternatieve launchers, dus wellicht zit er daar één tussen die voor jou wel goed werkt.
Die search bar zit al vanaf het begin der tijden in de standaard android launcher. Waarom is die nu ineens niet acceptabel meer?
Het is prima dat hij daar zit, het is alleen jammer dat je hem niet kan verwijderen als je hem nooit gebruikt en de vrijgekomen ruimte nuttig kan indelen.

Ik heb sinds 2 jaar een pixel en irriteerde mij in eerste instantie ook dood aan de search bar die op iedere niet Pixel telefoon gewoon weg te halen was. Op mijn pixel 7 had ik daarom ook een alternatieve launcher.

Nu net mijn pixel 9 pro heb ik de stock launcher. Ik heb mij er maar aan toegegeven dat er iets ruimte in neemt wat ik niet gebruik.
Het is Android, kies je launcher naar keuze en richt in hoe je wil?

Of begrijp ik nu iets helemaal verkeerd?
Het is geen loze ruimte, maar gereserveerd voor afspraken, weer alerts, deurbelmeldingen, etc.
Die verplichte searchbar lijkt mij nogal logisch bij een Google telefoon. Daarom zou ik ook niet zo snel een Pixel kopen (gebruik DuckDuckGo) hoewel ik heel even twijfelde toen de Pixel 9 Pro XL net na uitkomen voor rond de 790 euro (met abonnement, zonder enige financiering) te krijgen was.
Ik heb een duckduckbar op m'n pixel 7...
In plaats van de Google Search bar? Niet dat dit voor mij iets zou veranderen..
Hmm, ik heb een piano app, maar het is vrij onwenselijk dat ie ook op portrait mode functioneert. Dus die is gelocked op de 2 landscape orientaties. Kan me dat ook voorstellen bij video players. Maar goed, als je Google's redenering volgt, dan is t misschien winst voor de gebruiker als hij toch in portrait mode kan piano spelen. Heb ooit wel 1 iemand gehad die dat wilde, dus ergens zit er de potentie (?). Vergt wel weer een hoop aanpassingen (Alle setting schermen zijn gebouwd op landscape mode, je wil niet dezelfde zoomlevel houden voor landscape vs portrait (20 keys op landscape is bruikbaar, maar op portrait niet), en basically je hele UI moet geschikt worden gemaakt. )
Zelfs hun eigen YouTube app doet dat (imo goed): als je op fullscreen drukt gaat hij naar landscape.
Wellicht bedoelen ze ook dat apps de globale auto rotate negeren en alsnog gaan roteren op basis van je telefoon rotatie. Voorbeeld hiervan is videobellen met Telegram.
Het is meer dat applicaties alle kanten op mogen bewegen. Bijvoorbeeld de raboapp die kan alleen maar portrait mode en niet landscape. Daar willen ze dus vanaf.
Op een telefoon is het probleem niet zo groot als op een tablet. AutoTrack op de iPad (ik weet het is geen Android) gebruikt enkel portrait mode. Dat is irritant en weerhoudt mij om de app te gebruiken.
herkenbaar gevoel, ik heb dit met diverse iPad apps ook en zelfs op Android herken ik het gedrag.

Mijn auto heeft de luxe dat het scherm zowel horizontaal als verticaal functioneert. Binnen de stad is bijvoorbeeld verticaal de kaart bekijken heel handig als je op zoek bent naar een parkeerplaats, alleen forceert die app dus mijn scherm horizontaal - dit doet Carplay overigens ook.

Best irritant gedrag terwijl je dit met een tooltje dus wel uit kan zetten. Echter moet ik dit weer installeren, rechten geven. Ik zou verwachten dat ik als eindgebruiker zelf mag bepalen of ik mijn app horizontaal of verticaal gebruik - maar anno 2025 is dat nog geen zelfbepalend iets.
FastNed app net zo stom.
Die wil Portrait.

Terwijl mijn OEM telefoonhouder nou net Landscape only is. Gelukkig doet Waze het prima als navigatie alternatief, maar alsnog: Why?
De Facebook messenger werkt op tablets ook alleen in portret modus, bijzonder irritant.
Vind ik zelf onnoemelijk irritant om eerlijk te zijn. Ik kan en wil niet altijd de oriëntatie van het apparaat wijzigen, maar wel clutterfree kijken.

Vooral als ik veel wissel tussen shorts en de daar aan gelinkte videos, dan zit je de hele tijd je device om te draaien en te doen.

Ik ben het dus wel eens met google dat ze niet zelf oriëntatie en grootte moeten forceren, maar dan mogen ze dat ook gewoon bij hun eigen apps eens even goed doorvoeren.
Als je in de YouTube app onder de video naar beneden swipet dan ga je "fullscreen" in portrait. Beeld blijft even groot maar de video gaat naar het midden en de rest van het beeld wordt zwart. Ik vind dat zelf ook wel fijn als ik bv buiten loop en voornamelijk luister en maar af en toe naar het beeld kijk.
Oh snap. Ja doet ie bij mij idd ook.

Koel. Voorheen was dag namelijk een “reload comments en alle andere zut” trigger.

Nou oké “probleem” opgelost.
Als je hem in landscape heb is het een piano-app. In portrait een accerdeon.
Als accordeonist moest ik hier erg om lachen :D
Ik zie dit als een use case voor een fold....
...en dan huren ze Weird Al Yankovic in om er reclame voor te maken.
Ik kan mij bij een piano app wel voorstellen dat de piano altijd op landscape getoond wordt, maar dat je dan dus handmatig de UI 90 graden draait als ie op portrait komt, met als grote verschil dat wellicht de rest van de UI wel gedraaid wordt zodat de gebruiker altijd de tekst kan zien. De ontwikkelaar moet dus alleen wat extra werk verschaffen om hem compatible te maken, dan dat de hele UI op de schop hoeft. De grootte van de device verandert niet, dus op zich hoeft het ook niet heel veel werk te zijn.
Oké voor op tablets, dan snap ik het idd. Op een telefoon moet je dit niet willen.
Op een telefoon wordt het (voorlopig) nog niet afgedwongen.
Het is alleen bij schermen die minimaal 600dp breed zijn. Dit is voornamelijk voor foldables zodat zij niet met grote zwarte balken zitten aan de zijkanten
Goed nieuws. Zo irritant dat ik spotify in landscape heb en als in een speaker selecteer hij naar portrait springt.
Dat niet alleen. Het scherm draait ook altijd met de klok mee in plaats van tegen de klok in. Hierdoor moet ik moet ik altijd wachten tot de app door heeft dat ik mijn telefoon met de klok mee draai, waardoor de app tegen de klok in moet draaien.
Ik heb in de keuken een tablet voor home assistant en spotify hangen, die hangt op de kop. Bij het kiezen van een speaker of het openen van de wachtrij gaat draait de app 180 graden om, redelijk irritant ja.
Ik heb nog steeds v14 op mijn S23 Ultra.. ;(
Niemand krijgt ook deze v16... Dit is een developer preview. Ja Samsung is laat met hun A15 update, maar het is niet alsof Android 16 al uit is en je nog op 14 zit.

Ook zijn de verschillen tussen de releases bijzonder klein geworden tegenwoordig.
Inmiddels zijn ze aangekomen bij de beta, de developer preview zat daarvoor.
En niemand is ook een beetje te zwaar aangezet, de beta wordt nu op mijn pixel geïnstalleerd.
Op die fiets kan zijn S23U ook de Android 15 beta van Samsung installeren. Met krijgen doel ik natuurlijk op gepusht krijgen en niet zelf installeren.
Het schijnt dat er op batterij gebied vorderingen zijn gemaakt?
Ik heb bij Android 15 (pixel 8a) geen enkele verbetering gemerkt. Net als bij Android 14, 13, 12, 11, ...... het enige wat in mijn ervaring echt helpt is beter productieproces (TSMC i.p.v.Samsung of kleiner procedé) en een grotere accu.
mijn pixel fold draait al sinds nov op preview 16, nu beta 1 https://developer.android.com/about/versions/16/overview
Iedereen met een geschikte Pixel kan zich voor de beta aanmelden bij Google.
https://www.google.com/android/beta
Samsung is behoorlijk laat ja :-(

Maar ik zit er ook niet echt op te wachten, er zit allerlei rotzooi in om het dicht te timmeren zoals een "Auto Blocker" waarmee je alleen nog maar uit de Play Store en Galaxy Store kan downloaden. Die gebruik ik allebei niet. Die kan in OneUI 7 (Android 15) nog wel uit. Maar of dat zo blijft... Samsung schijnt Apple achterna te willen.
Ik zat nog op Android 13 met mijn Motorola Edge 20. Release augustus 2021. Laatste update oktober 2023.

"We gaan nu echt een beter update beleid volgen" was de marketing bij de Edge 20 en wederom de Edge 40.

Het is dat ik dit al voelde aankomen en er is goede community support, ondertussen op LineageOS
Vind dat ook wel goed nieuws want ik erger mij er soms best wel aan op mijn tablet dat je dan noodgedwongen het tablet moet gaan draaien. Maar oke, kan mij ook wel weer voorstellen dat het voor appmakers toch weer een stuk meer werk opleverd. In feite moet je dan 2 layouts maken voor een app wil het er dan in landscape ook een beetje fraai uit zien.

Dit is wel iets wat dan Apple al lang goed voor mekaar heeft qua consistentie van apps, iets wat ik altijd wel een voordeel van Apple gevonden heb. Maar let wel, ik ben Android gebruiker......
Dit is wel iets wat dan Apple al lang goed voor mekaar heeft qua consistentie van apps, iets wat ik altijd wel een voordeel van Apple gevonden heb. Maar let wel, ik ben Android gebruiker......
Op iOS kan een ontwikkelaar er gewoon voor kiezen om geen landscape modus te ondersteunen. Bvb de KLM app draait op iPad niet mee.

Verder kunnen ontwikkelaars kiezen om hun iPhone-app op iPadOS beschikbaar te maken als ze de moeite niet willen nemen een iPad layout te ontwikkelen. Dan is het gewoon een uitvergrote versie van de iPhone app - ziet er niet echt uit maar werkt wel.

Tot slot moeten Apple-ontwikkelaars niet met 101 verschillende beeldverhoudingen rekening houden: 4:3 en 9:16 en dan heb je wel ongeveer alle moderne iPhones en iPads ongeveer. Dat maakt het allemaal veel makkelijker.

Mocht je als Apple-ontwikkelaar je iOS of iPadOS app ook op MacOS willen aanbieden kan je ervoor kiezen om een vaste grootte/verhouding te forceren, of gewoon zoals een normale applicatie kan worden aangepast in breedte en hoogte. Sommige ontwikkelaars doen dat heel goed, andere iets minder.
Op iOS kan een ontwikkelaar er gewoon voor kiezen om geen landscape modus te ondersteunen.
Doel eigenlijk meer op de consistentie van apps die ik persoonlijk dan toch netter vind bij Apple.
Tot slot moeten Apple-ontwikkelaars niet met 101 verschillende beeldverhoudingen rekening houden: 4:3 en 9:16 en dan heb je wel ongeveer alle moderne iPhones en iPads ongeveer.
Heb je wel een punt ja alhoewel je binnen Android ook eigenlijk niet zo heel veel afwijkende beeldverhoudingen hebt op tablet gebied dan. Veelal is het dan 16:10, 16:9 of 3:2 maar veel andere formaten ken ik eigenlijk niet zozeer. Wel heb je dan op smartphone gebied bij Android wat meer afwijkende formaten die ik niet zo direct meer zou weten.
In de pricewatch zijn er maar liefst 114 verschillende resoluties in de categorie smartphones, waarvan 12 voor Apple en 104 voor de rest. Voor tablets zijn het er 44 waarvan 10 voor Apple en 35 voor de rest.
Er zit wel wat overlap tussen, maar vaak zijn de verhoudingen niet exact dezelfde wat natuurlijk afgrijselijk kan zijn als je iets wil ontwerpen, zo zijn er maar liefst 115 unieke waarden als je enkel naar de eerste afmeting kijkt, gaande van 120 tot 3840 met regelmatig slechts 2 pixels verschil.
De resolutie bepaald niet direct het formaat en het eigenlijk juist andersom is, waarbij er wel dan wat gefoeteld kan worden met het aantal pixels.
Op iOS kan een ontwikkelaar er gewoon voor kiezen om geen landscape modus te ondersteunen. Bvb de KLM app draait op iPad niet mee.
Op Android ook.
Juist met YouTube vind ik dit inderdaad bloedirritant. Helemaal met gestures omdat je dan zit te klooien om het weer af te sluiten. Terug swipen gaat dan ineens vanuit de onderkant in plaats van de zijkant, in portrait.
Ik vind juist het geforceerde wel fijn, als ik in bed TV kijk (youtube) en ik lig op mijn zij, dan staat mijn telefoon dus eigenlijk rechtop. Ik haat het als apps dan niet landscape mode vasthouden en denken slim te gaan draaien.

De videospeler van nu.nl doet dit heel irritant, daar hoef je je scherm maar een beetje te draaien en ineens is je video niet meer fullscreen.
Het zou al helpen als je landschapmodus ook kunt vastzetten, net als portretmodus.
Ik weet niet helemaal hoe het moet gaan werken, als ik een YT video kijk en tussendoor een berichtje wil beantwoorden, is mijn telefoon dan ook "vast" in landschap mode? Ik wil alleen tijdens het fullscreen kijken dat hij "vast" staat en niet als ik naar een andere app wissel. Eigenlijk hoe het nu al werkt. Ik heb auto rotate dus ook altijd uit op mijn telefoon.
als ik het juist interpreteer kan je de orientatie vanuit de OS instellingen gewoon locken. Apps zelf kunnen dat echter niet meer
Interessante wijziging. Ik ben benieuwd hoe dit samenhangt met eisen voor digitale toegankelijkheid. WCAG 2.2 SC 1.3.4 vereist dat men niet gebonden is aan 1 orientatie. Dit gaat nu moeilijker te omzeilen worden.
En met in het achterhoofd nieuwe regelgeving (European Accessibilit Act of EAA) die 28 juni ingaat, zal dit alleen maar belangrijker worden voor veel partijen. Te weinig partijen zijn hier mee bezig, maar Google wel lijkt het!
Goede ontwikkeling dit :)

Instagram werkt bijvoorbeeld prima in elke oriëntatie maar Facebook wil persé altijd naar portrait mode, de Smart Life app ook. En als je Facebook in portrait mode bekijkt en je klikt een landscape foto aan, dan draait ie ineens wel naar landscape, maar doe je de foto weer weg dan gaat ie weer naar portrait. Zo vet irritant. Dus ik gebruik al jaren de app Control Screen Orientation en die dwingt ze in elke stand die je wil. Portrait, landscape, reversed portrait, reversed landscape of sensor orientation en de apps kunnen de boom in. Ik ben er heel blij mee :)

Het nadeel is natuurlijk dat sommige apps beter meewerken dan de ander. Facebook met deze app gaat prima maar Smart Life is echt gemaakt voor portrait en dat is vet irritant als je op de bank zit een even iets bedienen wil want dan moet je de tablet draaien. Met de Control Screen Orientation blijft hij lekker in landscape maar bij de camera's zit de bediening in een 3x3 raster onder het camera beeld en verdwijnen de knoppen geheel buiten beeld en even omlaag swipen werkt ook niet. Zet ik hem dan toch in geforceerde portrait wordt het beter maar de knoppen worden zo groot dat de rechter rij buiten beeld valt. Dus dan moet ik Control Screen Orientation app afsluiten zodat hij zelf in zijn eigen portrait strand gaat en dan werkt het goed. Waanzin 8)7

Het lijkt erop dat ontwikkelaars nu toch eindelijk echt aan de bak moeten om beide oriëntaties goed te gaan ondersteunen. Ben benieuwd wat het met Facebook wordt :+

[Reactie gewijzigd door Alfa Novanta op 24 januari 2025 10:57]

Het zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat die scherm-maat en scherm-oriëntatie door druppelt naar de ChromeOS android omgeving. Daar kan ik voor apps instellen of ze in telefoon/portrait, tablet/landscape of vrij mogen werken. Er zijn nog iets te veel apps die daar niet zo netjes mee om gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.