Android 16 komt volgend voorjaar uit

Google brengt de stabiele versie van Android 16 volgend voorjaar uit, in plaats van in de zomer of in het najaar. Bovendien volgt tegen het einde van het jaar nog een kleinere nieuwe versie van Android.

De grote release van volgend jaar komt in april, mei of juni, zegt Google. Daarbij gaat het waarschijnlijk om Android 16. De kleinere release tegen het einde van het jaar heeft bugfixes en nieuwe functies, maar is een kleinere release. Vermoedelijk is dat een 16.1, al zegt Google niets over de exacte nummering.

In de post voor ontwikkelaars zegt het zoekbedrijf dat alleen de grote release impact zal hebben op de werking van apps en dat ontwikkelaars dus eerder in het jaar dan afgelopen tijd gebruikelijk was hun apps moeten testen. Voor de kleinere release is dat niet nodig.

Google zegt dat het nieuwe releaseschema nodig is om 'sneller te innoveren'. "Dat maakt het stabieler en gepolijster voor gebruikers en ontwikkelaars", aldus het bedrijf. De grote release komt in het voorjaar, zodat meer apparaten sneller de nieuwe versie kunnen draaien. Beide releases komen met een nieuwe release van de sdk, maar Google noemt de ene een 'major release' en de andere een 'minor release'.

Android releases 2025

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

31-10-2024 • 20:45

58

Reacties (58)

58
56
31
1
0
21
Wijzig sortering
Met zo'n snel schema is dat toch voor andere fabrikanten niet meer te doen als alleen voor Google en haar Pixels? Als Samsung en andere steeds hun software moeten aanpassen, wordt een Pixel alleen nog maar interessant als je graag snel updates wilt.
Waarom niet? Als ze bij een grote release 1 maand achter lopen, is dat bij een kleinere, minder.
Sommige fabrikanten lopen wel verder uit met grote releases. Sommige draaien nog op 13. Kijk naar Samsung: die hebben nu een half jaar vertraging, oké, uitzonderlijk deze keer. Maar mijn punt is: fabrikanten lopen achter vanwege hun eigen 'sausje' over Android heen. Als Google sneller rollouts gaat doen, wordt dat alleen maar lastiger. Voor Google maakt het niks uit, die kunnen het meteen uitrollen voor hun Pixels.

[Reactie gewijzigd door MvdW- op 31 oktober 2024 21:22]

Dan gaan ze hopelijk weer concurreren op hardware i.p.v. software gimmicks en gewoon standaard Android gebruiken. Ik denk dat dit positief kan uitpakken voor de consument.
Standaard Android bestaat niet meer. Probeer maar een AOSP te draaien op je telefoon. Sinds het verdwijnen van Nexus-telefoons is heel veel schil van AOSP weg (of zwaar verouderd) en is de Pixel-schil niet open source.

Wie gaat de UI en andere elementen van AOSP onderhouden als niemand ze gebruikt, zelfs Google niet? ;)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 31 oktober 2024 23:47]

De grafische schil is 1 element. En daar zullen fabrikanten zich heus nog in differentiëren. Die heeft volgens mij ook nauwelijks impact op de time to release... Fabrikanten bouwen echter ook een hele hoop rotzooi in zoals hun eigen visie op battery management wat het voor app developers een ramp maakt om apps te ontwikkelen die op de achtergrond moeten blijven draaien (denk bv aan media players). Je ontwikkelt de app. Test dat grondig af op de bèta's van de nieuwe Android versie, alles werkt. Maar dan introduceert Samsung weer een nieuwe "feature" om achtergrond-apps sneller te killen dan AOSP en kan je beginnen debuggen en hacky stuff implementeren. Iets later komt oneplus met hun speciale battery management. Nog iets later Xiaomi... En zo blijven we bezig
Of een of ander merk dat per se overal bepaalde fonts afdwingt, ook al gebruik je keurig netjes de juiste wegen om geen systeemfont te gebruiken. Zulke invasieve onzin beperkt inderdaad nogal de opties mee te rollen met het releaseschema, ook voor de fabrikant zelf.
Ja het zou goed zijn als Android weer android wordt. Bij iedereen gelijk geen specifieke oplossingen van Samsung etc. Maar het zou ook innovatie tegenhouden. Best veel ontwikkelingen konen voort uit speciale releases en google zou nog machtiger worden
Andere fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om mee te werken aan AOSP en zelf features aan te leveren. Ja. Google kan ze weigeren. Maar het lijkt me toch beter dan wat vandaag gebeurd. Iedereen wil zich differentiëren en doet maar wat waardoor het 1 grote warboel wordt...
Ben ik met je eens!
Klopt als een bus. De nieuwste Android versie van Fairphone is 14.

Maakt mij verder niet uit, ik koop toch wel een Fairphone als mijn iPhone XR niet meer voldoet (lees: als hij stuk gaat of geen updates meer krijgt).

Maar ik vind het wel opvallend, want ik ging er tot ik dit artikel las vanuit dat Android 14 ook echt de nieuwste versie was en niet alleen de nieuwste versie die Fairphone te bieden heeft.
Android 14 is voor de meeste fabrikanten nog de meest recente versie. Android 15 is nog maar een kleine 2 maanden oud. Het duurt meestal wel 4 maanden voordat de meeste toestellen over zijn en er zijn ook best veel (budget) toestellen die daarna nog 4 maanden moeten wachten. Als Android 16 zo snel komt vermoed ik ook dat fabrikanten als Fairphone Android 15 gaan overslaan en meteen vanaf Android 14 naar Android 16 overgaan.
Het is inderdaad dat Android 15 net uit is, en daarmee geen enkele Android versie 15 aanbied voor haar gebruikers als Google met haar Pixels. Binnenkort komt dus al Android 16 en daarmee heeft Google weer een streepje voor, zij kunnen het meteen uitrollen. De rest kan wachten. Google heeft gewoon hetzelfde als Apple: we maken de software en de hardware.
Inderdaad. Ik heb enkele maanden geleden Android 13 op m'n Fairphone gekregen. En voor wat ik gewend was qua updates bij mijn vorige telefoons van andere merken was ik blij dat het zo snel ging. Een relatief begrip dus. En Fairphone heeft amper een eigen sausje (die hebben weer een klein team als oorzaak).
Die fabrikanten kunnen ook een hogere prioriteit aan updates geven. Als fabrikant is gewoon toegang tot de sources van betas aanwezig.

Verder is het aan de fabrikant om ver van de Android mainline te zitten en er dan ook heel veel getest moet worden.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 1 november 2024 01:00]

En als dat eigen sausje nou waarde zou toevoegen… Mijn werk-telefoon is een Galaxy A32. Standaard toestel voor iedereen, geen keuze. Onlangs weer updates geïnstalleerd en kennelijk vind mijn werkgever het geen issue dat bij elke update van dat Samsung sausje ik Candy Crush en nog twee andere spellen “moet/mag” installeren als afronding van de update. Na een update verschijnt er zo’n toverstafje boven in het scherm, veeg ik naar beneden dan is dat de herinnering om de update te voltooien. Die herinnering kan ik wissen, maar een paar uur later is ie weer terug. Nou, dan doorloop ik die afronding maar. En wat moet er nog afgerond worden? Een aantal veelgebruikte apps installeren, waarbij Candy Crush en nog twee andere spellen standaard geselecteerd zijn… En dan deselecteer ik die om af te ronden. Let op, ik geef daarmee volgens mij aan dat ik ze NIET wil, maar vervolgens worden ze toch geïnstalleerd…

Is dit dan de reden om zolang achter te lopen?
Google moet net zoveel werk verzetten voor de Pixels als Samsung voor de Notes, Xiaomi voor de Mi's, Sony voor de Xperia's, enzovoort.

Wat deze update hoogstwaarschijnlijk gaat betekenen is de definitieve laatste nagel in de doodskist van het open Android. De focus op APIs zal ongetwijfeld draaien om een laatste verhuizing van Android naar Google Play of GSF.
Fabrikanten zijn toch afhankelijk van Google totdat die een nieuwe stabiele versie uitbrengt? Als andere fabrikanten tegelijkertijd de software kunnen testen voor hun toestellen, hoe komt het dan dat andere fabrikanten achterlopen met rollouts? Zoals de beveiligingsupdates. Google heeft daarbij maar een aantal Pixels ter ondersteuning. Samsung vele meer. Dus voor Google is het makkelijker. Simpelweg omdat zij de software maken en een beperkt aantal Pixels hebben.

Wat betreft dat laatste zegt me niet al te veel. Ik gebruik sinds kort de 9 Pro XL, en dus een Android toestel na jaren een iPhone gebruikt te hebben. Dus kun je me kort uitleggen wat het inhoud?
Ik denk dat dat niet helemaal het geval is. Google weet exact wat er gaat wijzigen en kan pixel ui in een slag mee aanpassen en testen op de laatste nightly build. Waarschijnlijk worden de wijzigingen in android zelfs uitvoerig op de pixels getest.
Samsung en de rest moeten echter hun schil los ontwikkelen en kunnen alleen maar hopen dat google alles compatible houdt en alle wijzigingen duidelijk communiceert. Ze kunnen de boel pas echt doortesten wanneer ze de nieuwste beta build krijgen van google, waarmee ze al een periode achter lopen.
Het team dat werkt aan PixelUI is niet hetzelfde team dat werkt aan Google Play, GSF en Android. Bijdrages aan beide projecten zijn niet persé op elkaar afgestemd.
Dat eerste beweer ik ook niet, maar het is zeker te verwachten dat de teams samenwerken en dat het Pixel(UI) team veel beter op de hoogte is dan de Samsung mobile teams. Ook kunt u niet weerleggen dat ze veel eerder toegang hebben tot de builds van Android.
De codebase van Android is open source, alle hypothetische 'vroege' builds die ze zouden kunnen hebben missen dan belangrijke commits van derden. Niet alleen is dat onlogisch en raar, het zou des de beschamender zijn dat de Android upgrades en nieuwe Pixels zoveel bugs hebben.

Pas recent heeft Google de afdelingen op een hoop gegooid om specifiek sneller AI functionaliteit te ontwikkelen. PixelUI staat daar los van.
Dat zou je denken, tot je terug kijkt wat er allemaal veranderd is aan Android onder de motorkap.
Waar voorheen de schil van de fabrikant in het OS zat, zijn die nu losgekoppeld.
En allerlei systeem functies kunnen los van OS updates bijgewerkt worden.
Resultaat is dat fabrikanten makkelijker, sneller en langer updates kunnen ondersteunen.
En nu komt Google met een grote wijziging in het voorjaar die onder water zaken aanpast, en wat daarop gebouwd wordt komt in een punt versie 6 maanden later.
Ja, het is een uitdaging voor andere merken om bij te blijven met Google's snelle update-snelheid. Dit maakt de Pixel echt interessant voor wie altijd de laatste updates wil. Samsung en anderen moeten hun eigen aanpassingen maken, wat tijd kost. Dus, als je updates snel wil, is een Pixel de beste keuze.

Als samsung deze cadans wilt aanhouden moeten ze ervoor zorgen dat one-ui sneller wordt aangepast met bijbehorende bloatware die ze leveren.
Fabrikanten garanderen vaak x major releases, dus wanneer die major releases kleiner worden (google heeft immers minder tijd), krijg je als consument dus veel minder. De consument zal hier dus inderdaad een negatief effect gaan merken.
Ik persoonlijk vind het ook vrij snel, want ik heb letterlijk vorige week mijn nieuwe telefoon binnengekregen (die ook daadwerkelijk sinds morgen twee weken geleden is uitgebracht) en die draait Android 14. Nu hebben we het over het voorjaar van 2025, maar dat is dus al over 4 maanden. Ik denk niet dat de fabrikant van mijn nieuwe telefoon, Fossibot (merk zal waarschijnlijk niemand hier iets zeggen), binnen no-time Android 15 zal pushen. Laat staan Android 16.
Ja precies, dat bedoel ik dus. Daarmee krijg je dus het effect wat Apple heeft ook met haar iPhones; Google kan het meteen uitrollen naar haar Pixels en de rest kan wachten.
Het schema voor de grote (major) releases blijft min of meer gelijk. Alleen voor die grote moeten de fabrikanten hun shells controleren en zo nodig aanpassen. De kleinere releases moeten geen invloed hebben op de "eigen sausjes" en moeten vrij snel doorgezet kunnen worden.

Google is zelf natuurlijk in het voordeel, want elke verandering wordt op de eigen Pixels getest, waardoor die eigenlijk daags na het uitkomen van een nieuwe release al een update kunnen krijgen.
Sneltrein? Hmm, .. Als dat maar goed komt..
Ik heb Android 15 nog niet eens binnen..
Fabrikanten kunnen niet volgen omdat ze wrs niet willen volgen. ANyway * Damic zijnn poco x3 pro met lineageos zit nog op Android 13
Natuurlijk willen ze volgen, alleen het kosten/winst principe moet wel blijven uitbetalen. Het is nogal een verschil of de aanpassingen parallel of sequentieel moeten verlopen. Alle API en reactiewijzigingen daarvan doorkrijgen kost een hoop effort. Die hoeft google niet meer te doen, want die krijgen die kennis met een white box in plaats van een black box.
Tja ik loop ook meestal 1-3 versies achter als ik een telefoon of tablet koop.
Deze aanpassing doet mij vermoeden dat Google met Android naar een Windowsachtige aanpak wilt.
Met meer kleinere versies en gewoon een preview, bèta en stable channel. Zodat ze niet elke keer 1 grote release hebben maar meer een continue doorloop van updates.
Wat valt er eigenlijk nog te vernieuwen/verbeteren aan Android (bekeken vanaf 14)?
Functioneel gezien is er weinig te verbeteren. Maar de wereld staat niet stil. Denk aan:
Nieuwe protocollen (zoals Wifi 7), hardware ondersteuning, maar ook stroomlijnen van functies, herbouw van componenten in moderne veiligere talen, ondersteuning van nieuwe wet en regelgeving.
En dan nog zaken zoals nieuwe look and feel, marketing rond nieuwe versie en meer wat technisch minder interessant is maar wel de verkoop stuwt.
Weet nog wel meer te bedenken:
Roaming aan uit op basis van landen zoals de eu. Berichten via satelliet. Agena en Contact beheer meer open zodat de keuze Outlook of Gmail niet uitmaakt.
Tja, meeste telefoons zijn nog geeneens geupgraded naar Android 15 en nu dus alweer de aankondiging naar Android 16.
De release van Android 15 is vertraagd door te complex. Voor Google betekent dat wel een nieuwe telefoon maar zonder OS upgrade, terwijl Apple wel beide deed. Marketing technisch is dat minder fijn, dus herzien ze de strategie.
Met Android 16 komt er een split tussen de verbeterde fundering en de verbouwing er bovenop.
Wat het resultaat ervan is gaan we merken, maar de Pixel 10 zal met Android 16 gereleased worden.
Dit dus. Ik heb een Pixel, en ik begon bij het zien van dit artikel gelijk te kijken welke versie ik op dit moment heb aangezien ik mij niet kon herinneren Android 15 gezien te hebben. En mijn Pixel draait ook nog op 14.
ik heb net 1 uur geleden mijn pixel geüpdatet naar android 15
Dat verbaasd mij al helemaal want ik dacht dat juist de eigen Pixels al lang Android 15 hadden. Bij andere fabrikanten kan ik mij nog voorstellen dat ze hun eigen schil nog moeten aanpassen.
Op den duur is Android ook zo volwassen, dat niet iedere keer heel veel features op zijn kop gegooid worden. Windows gaat - hoewel het uiterlijk af en toe verandert - ook niet zo hard meer. Misschien is het voor de marketing mensen handig om Android 14 naar 15 en straks 16 allemaal major nummers te geven, maar zijn het mogelijk meer 'minor' releases.

Hoe dan ook: de tendens dat telefoonfabrikanten langere ondersteuning geven is een goede ontwikkeling, zolang ze dat maar op basis van een datum doen en niet op basis van aantal Android releases.

En mijn eigen telefoon loopt al wat major versies achter (toestel is 5 jaar oud en doet het nog prima/redelijk. Batterij wordt minder en snelheid, mwja..). Iedere nieuwe software versie is doorgaans toch groter, trager, meer resources vragend. Die ontwikkelaars doen tenslotte ook wat ;-)
De grote vraag is wat Android 16 meebrengt aan vooruitgang. Gaat best hard. Ik krijg tot Android 21 op mijn S24 Ultra en op mijn Tab S10+. Hier hebben ze het over Android 16.1 maar dat is weer geen nieuwe Android maar meer een upgrade van 16.
Op deze manier is 7 jaar aan Android versies makkelijk ondersteunen :+
7 jaar duurt nog steeds even lang. Ookal brengen ze updates sneller uit.
Niet als je ondersteuning tm 2029 krijgt
Dan is het ook niet 7 jaar...
Heeft iemand al kunnen vinden of deze bij kans, toevallig OOK nog weer op de Pixel 6 uitkomt? Of is dat te veeleisend van mij met mijn budget-premium model haha... Paar jaar geleden 500-iets geloof ik voor betaald, en ik kan er _alles_ mee, wat ik als IT'er aan huis, ondernemer en redelijk veeleisende poweruser privé - er mee zou wensen.
Ik weet dat er consumenten zijn die zweren bij de OnePlus bijvoorbeeld, maar die betalen 2x zoveel voor een nieuwe telefoon, en hebben volgens mij niet lineair 2x zoveel telefoon. Mocht je tot de categorie Mobile-gamer behoren is dat echter wel te begrijpen. Al weet ik niet meer wat daar het meest geschikte device voor is tegenwoordig, aangezien ik zelf opgehouden ben met spellen als Ingress en Pokémon.
Ik heb de 6A maar die heeft nog niet eens Android 15. Dus 16 ga ik 100% niet krijgen ben ik bang.

Edit ik zie net dat Android 15 al lang uit is, maar ik snap niet waarom als ik handmatig 1x klik bij de settings hij niks kan vinden. Maar als ik het 10x doe is er opeens een update?

[Reactie gewijzigd door NLxDoDge op 1 november 2024 15:07]

Er zijn gebruikers van Pixel telefoons die op A15 zitten ,maar wel met een Degoogled OS
LeOS
Mijn Huawei P30 Pro zit nog op Android 10 volgens mij. Zolang het toestel het nog goed, batterij het goed volhoudt en de foto's nog even scherp blijven, zal ik voorlopig nog wel even achterblijven lopen.
Het zal problematisch worden als veelgebruikte apps ineens niet meer functioneren als de minimale Android versie niet meer 'gehaald' wordt.
'sneller te innoveren'.
Kan iemand ook maar 1 innovatie of verbetering van de afgelopen 10 jaar noemen? Als er als iets verandert wordt het alleen maar slechter IMHO.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.