Android 14 Developer Preview verschijnt met focus accuduur en toegankelijkheid

Google heeft de eerste Developer Preview van Android 14 uitgebracht. Deze bevat een vroege blik op de volgende Android-versie en is bedoeld voor het testen, doorontwikkelen en verkrijgen van feedback. Deze preview richt zich onder meer op de accuduur en de toegankelijkheid.

Google meldt dat ontwikkelaars Developer Preview 1 van Android 14 kunnen installeren en het bedrijf licht een aantal wijzigingen in de versie toe. Er is onder meer aandacht om Android beter aanpasbaar te maken aan de individuele wensen. Zo wordt het in Android 14 mogelijk om tekst op te schalen naar een formaat van 200 procent; op de Pixel-smartphones gaat dat tot maximaal 130 procent. Om te voorkomen dat tekst in Android 14 te groot wordt, wordt tekst waarvan het formaat al groot genoeg is niet met dezelfde mate vergroot als tekst van een kleiner formaat.

De volgende versie van Googles mobiele besturingssysteem bevat een aantal verbeteringen die de accuduur ten goede moeten komen. Zo wordt er beter gelet op het gebruik van diensten op de voorgrond; deze worden alleen ingezet voor de op de gebruiker gerichte taken met de hoogste prioriteit, zodat er energie bespaard kan worden. Ook zijn meerdere optimalisaties doorgevoerd bij het interne broadcastsysteem, wat de accuduur en de responsiviteit ten goede moet komen.

Op het vlak van beveiliging worden ook meerdere zaken doorgevoerd. Om de verspreiding van malware tegen te gaan, zijn apps met een targetSdkVersion lager dan 23 niet meer te installeren. Deze specifieke versie is bewust gekozen, omdat bepaalde malware-apps targetSdkVersion 22 gebruiken om het permissiemodel te omzeilen dat in 2015 als onderdeel van Android 6.0 werd geïntroduceerd. Het lijkt er hiermee op dat Android 14 kan blokkeren dat oude apps geïnstalleerd worden, al dan niet via sideloaden. Gebruikers die hun telefoon upgraden naar Android 14 en al geïnstalleerde apps op hun toestel hebben die targetSdkVersion 22 of lager gebruiken, kunnen de apps nog wel blijven gebruiken.

Ontwikkelaars kunnen deze preview gebruiken via de Android Emulator, maar ook op de Pixel 4a en alle latere Pixel-toestellen. Google 'verwacht dat 'platformstabiliteit in juni wordt bereikt en de eerste bètarelease zou in april moeten uitkomen.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-02-2023 • 20:23

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
12
0
0
25
Wijzig sortering
Wellicht wat complex maar Tweakers heeft flink wat test data van de afgelopen jaaaaren Android toestellen. Hoe heeft de gemiddelde accuduur van een toestel zich ontwikkelt in de loop van de jaren (bv genormaliseerd tov. de mAh per accu).


Ik hoor namelijk al sinds mijn Galaxy S1 dat elke generatie SoC nóg zuiniger is dan de vorige, we hebben Big-little er bij gekregen, herinnert iemand zich Project Volta nog, en nu de zoveelste Android versie die zich focust op de accuduur.
Ondertussen zouden we een enorme accuduur moeten hebben met die jaren van ontwikkeling maar mijn (beperkte) ervaring is dat je dat voornamelijk krijgt door een toestel met een dikke accu te kiezen.

Even afgezien van de vraag wat je er mee moet moet een gemiddeld toestel nog steeds elke of om de dag aan de lader bj veel/de meeste mensen :?
Alles wordt efficiënter, maar we vragen ook meer van onze toestellen. Om maar één voorbeeld te noemen: de Galaxy S had een 60Hz 480 × 800px scherm, terwijl de Galaxy S23 een 120Hz 1080 × 2340px scherm heeft. Dat is dubbel zo veel hertzen en acht keer zo veel pixels. Plus, een hogere pixeldichtheid vraagt meer licht voor dezelfde helderheid (en de helderheid is ook hoger).
En dan nog niet eens over software te beginnen, de android versie die in de S1 zat is een lachtertje vergeleken met Android 13 die in de S23 zit die een tal van processen uitvoerd voor het gemak van de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 8 februari 2023 21:56]

Daarom snap ik ook echt niet waarom je meer dan 60 Hz zou willen hebben: je hebt er weinig praktisch aan, maar het is lijkt mij wel heel slecht voor je accuduur. De schermresoluties zijn de laatste jaren gelukkig niet meer verhoogd.
Mijn Pixel 6 scherm staat op 90Hz, en ik merk er weinig van qua accu. Ik kom met gemak de dag door, en vaak ook het grootste deel van de dag daarop. Dit met gemiddeld gebruik. Lang leve de donkere modus!

Echter: Kijk ik naar mijn nieuwe Lenovo laptop dan is dit een ander verhaal. Een scherm van 3072x1920 pixels. Werkt heerlijk op 120Hz maar dan is de accu erg snel leeg. Nu staat het scherm op 60Hz en dat scheelt zowat de helft aan accuduur.

Ergo: Het ligt aan het apparaat, en de optimalisaties.
> Nu staat het scherm op 60Hz en dat scheelt zowat de helft aan accuduur.

Telefoons passen scherm aan naar gebruik. Van 1Hz-120Hz. Afhankelijk van wat er op het scherm gebeurt. Dat verschil tussen 60Hz en 120 is een heel stuk minder dan de helft.
120Hz is echt veel fijner dan 60Hz.
Ik vind het een stuk fijner aanvoelen op mijn A52s. En zoals anderen zeggen: Ik merk niks van een accuprobleem.

Maargoed, wil je het niet dan zet je het toch uit?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 februari 2023 23:48]

Daarom snap ik ook echt niet waarom je meer dan 60 Hz zou willen hebben
Je weet niet wat je mist to je het hebt. Ik was jaren ook tevreden met 60hz en vond al die focus on 144Hz gamen enz onzin.

Tot ik een monitor moest kopen (oude gaf de brui) en je begint met texted te scrollen. Je texted is een pak duidelijker terwijl je scroll. Online comics? Veel meer detail wanneer je scroll en het maakt echt een diepe indruk. Je hebt niet dat "scherp", scroll (onscherp), stilstand "scherp" waarbij je ogen constant moeten refocusen.

Scherm resolutie is ... smaak afhankelijk en ondanks dat ik 4K, Ultra wide gedraaid heb, ben ik teruggegaan naar 27" 2K, gewoon omdat de 27" paneel grote en font grote de perfecte mix was. Te groot scherm en je ogen bloeden van de backlight, de hoge resoltutie, moet je scaling doen wat niet altijd een betere indruk geeft.

Maar ik ga niet terug naar 60hz. Daar zie ik de voordelen veel beter. Idem op de tablet of phone op 90 of 120hz, scroll is zo veel duidelijker.

Voor gaming... Daar hangt het te veel af van het spel. Als ze motion blur gebruiken vind ik 120+hz niet veel toegevoegde waarde. Op games heb ik minder een probleem met 60Hz, als ik hoger frequencies neem, dan is het 75Hz of 120hz max, zet het nooit hoger want boven dat merk ik gewoon niets meer.
lijkt mij wel heel slecht voor je accuduur.
En daarom dat we nu variable frequencie gaan krijgen. Waarbij als er geen veranderingen zijn op het scherm, het scherm letterlijk op 1hz kan draaien. Wil je scrollen (je vinger komt op het scherm) , springt je scherm naar 120hz. Is er video playback, 30hz.
Ok beter scrollen is het eerste goede argument dat ik heb gehoord! Zou meer dan 120 Hz nog substantiële verbetering geven in dat opzicht?
Boven de 120Hz krijg je snel diminishing returns. Waar de grens ligt tussen de moeite wel / niet waard, dat zal van persoon tot persoon verschillen, met name in de snelheid van hun visueel reactievermogen. Dat vermogen wordt minder naarmate je ouder wordt dus alles anders hetzelfde genomen, hoe jonger je bent hoe groter de kans dat > 120Hz de moeite waard is.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 10 februari 2023 11:20]

Wat houdt visueel reactievermogen hier in?

Het ging mij eigenlijk vooral/alleen om hoe leesbaar tekst blijft tijdens het scrollen.
Ah ja ik zat daarmee vooral aan games te denken, dus de zien-reageren-detecteren loop, waarin je eerst 't beeld ziet, dan reageert met bv een muisklik, en daarna reageert de game, waarna je die reactie waarneemt.
De omlooptijd daarvan noem ik hier reactievermogen, of eigenlijk reactiesnelheid.
OK, ja, maar ik speel geen reflexmatige spellen. En op mijn telefoon sowieso hoogst zelden een spel.
Buiten games is het misschien het beste om een analogie te maken: wanneer je naar een film kijkt is er ook audio latency. Soms valt dat op, soms niet.

Afhankelijk van hoe vaak zulrk audio latency optreedt, en hoe gevoelig je daarvoor bent, zal je bepalen of je bereid bent te investeren in apparatuur om dat te voorkomen in de toekomst.

Dit is niet heel anders voor non-interactieve scenario's, het video equivalent eigenlijk.
Daarom snap ik ook echt niet waarom je meer dan 60 Hz zou willen hebben: je hebt er weinig praktisch aan, maar het is lijkt mij wel heel slecht voor je accuduur. De schermresoluties zijn de laatste jaren gelukkig niet meer verhoogd.
Er zitten een paar puntjes in je reactie:
1. Praktisch nut: 120Hz vergroot vooral het gevoel van vloeiendheid / snelheid van de telefoon, maw het verbetert de User Experience (UX).
2. Impact op accuduur: in het geval dat het scherm 100% van de tijd op 120Hz zou draaien heb je hoogstwaarschijnlijk gelijk. Dat is dan ook de grote reden waarom alle succesvolle implementaties van 120Hz ervoor zorgen dat wanneer het beeld stilstaat, het scherm juist terugklokt naar < 60Hz. Bijvoorbeeld LTPO displays kunnen zo laag gaan als 1Hz.
3. Schermresolutie: het verhogen daarvan heeft nu zulke lage returns dat zelfs voor marketingdoeleinden de kool de soep niet meer waard is. Maar onderdeel daarvan is ook dat high end chips qua node process scaling wel een beetje het eind van de rit bereikt hebben m.a.w. enige verdere performance verbeteringen zullen nu echt van de architectuur moeten komen. We zien dan ook grotendeels een inzakking in hoe snel single core CPU prestaties verbeteren gegeven constante TDP en energie consumptie. GPUs lijken ook een beetje aan 't eind van de rit qua node scaling als ik kijk naar de recente architecturen van AMD en Nvidia.
Bij min of meer constante processing power meer vragen van het ding is vragen om problemen natuurlijk.
1. Is gevoel dan iets praktisch?

2. Als dat goed gedaan is, kan ik me voorstellen dat het extra energieverbruik mee kan vallen. Hetzelfde kan gelden voor de weergegeven resolutie, als die dynamisch op- en afschaalt op een scherm van hoge resolutie.

3. Dat is vast waar, maar zes jaar geleden zag je nog veel 2K-schermen, en nu niet echt meer, toch? En dat terwijl de prestaties van processoren toch wel wat toegenomen zijn in die tijd. Dus ik denk niet echt dat processorkracht hierin de bepalende factor is geweest?
1. Daar valt idd over te redetwisten. Zelf vind ik het de moeite waard, maar dat is iets dat iedereen voor zichzelf moet beslissen.

3. Het zal geen bepalende factor zijn geweest idd. Maar wel een factor.
Ik denk omdat de software ook veel zwaarder is geworden sinds de Galaxy S1, dat de batterijduur niet zo veel omhoog is gegaan.
Daarboven op is de grootste energieslurper in een smartphone het scherm, en die is sinds de S1 ook aardig wat groter geworden.
En dan heb je ook nog eens 120Hz schermen tegenwoordig boven op de QHD/UHD resoluties.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 8 februari 2023 20:50]

Het is denk ik lastig te vergelijken omdat de schermen ook veel groter en feller zijn geworden. Het scherm is nog altijd een van de grootste batterijslurpers op een telefoon. Dus je zou daarvoor moeten corrigeren, net als de accugrootte.
Het is moeilijk te vergelijken over verschillende apparaten, maar bij apparaten die meerdere Android-versies hebben doorlopen heb ik toch het gevoel dat de performance én accuduur afnemen - ook al prop je er een gloedjenieuwe batterij in. Nieuwere versies van Android lijken gewoon zwaarder te zijn geworden - en apparaten die het soepeltjes doen op oudere versies van Android, kakken helemaal in wanneer je Play Store al z'n meuk laat updaten.

Ik denk dat je inderdaad een enorme accuduur krijgt als je een oude versie van Android, zonder de moderne Google-Play-meuk hebt.
Krijg je ook niet een goede accuduur terug als je je telefoon terugzet naar fabrieksinstellingen?
ik heb het hier ooit eens gezien dacht ik in een artikel, maar kan het niet zo direct terugvinden
Ik zou durven stellen dat de accu duur met elke android versie achteruit gaat. Ik heb nu een pixel 2 en android 8 tm 13 meegemaakt. Recentelijk nog de accu vervangen door een originele nieuwe. Toch is de accuduur nooit zo goed geweest als in android 8.0.
Dat is niet te doen.

De toestellen van toen zijn nu nauwelijks in gebruik. En bovendien kun je daar de nieuwste Android versies niet op installeren.
Er zijn zo veel factoren die de accuduur bepalen dat onderling vergelijken eigenlijk tamelijk zinloos is.

Ik zie het zo: Mensen willen op een volle lading de dag door kunnen komen.
Fabrikanten en softwareontwikkelaars gebruiken dit als kader om... Hoe zal ik het zeggen? In die dag zoveel mogelijkheden te proppen als mogelijk is. Grotere accu? Dan kan de CPU wat hoger worden geklokt. Zum beispiel.
Focus op accuduur hoor je altijd. Je merkt het NOOIT.
Is er vaak voor acceptatie en dus de bereidwilligheid tot het upgraden.

Doet me denken aan de wel bekende en nietszeggende miscellaneous application update note: 'performance fixes'.
Doze heeft in één klap een significante accuduurverbetering naar Android gebracht, dat merkte je zeker. Vervolgens ging iedere app zeuren dat je doze uit moest zetten omdat ze het niet voor elkaar kregen hun app te laten werken zonder je telefoon leeg te zuigen en ging je er als gebruiker weer op achteruit als je daarmee inging, maar je merkt echt het verschil.

Hetzelfde met de notificatieservices, Firebase/GCM is qua privacy heel vervelend maar qua batterijduur merk je wel flink het verschil.

Vroeger hadden telefoons een kwart van de pixels, de helft van de ververssnelheid, een tiende van de network throughput en was de helft van de apps niet geschreven in een framework dat je GPU hard aan het werk zet. Dingen als always-on displays en meerdere apps op het scherm waren niet tot amper mogelijk op de meeste telefoons zonder binnen een uur je hele batterij te legen.

Helaas lijkt het verbruik (en ook de laksheid van softwarebedrijven) lineair te schalen met verbeteringen van de accucapaciteit en efficiëntie. Op mobile kom je tegenwoordig om in de RAM, opslag en rekenkracht, dus efficiëntie is niet meer van levensbelang voor code. Daar kan het OS verder niet zoveel aan doen. De consument verwacht nu ook gewoon van iedere app 60 of 120fps met animaties, dat kost nu eenmaal stroom.

Als je het broadcastsysteem aanpast betekent dat dat de manier waarop apps wakker worden gemaakt verandert. Vroeger was dit bijna real-time, waardoor je telefoon spontaan seconden lang uit slaapstand wakker kon worden gehouden in je broekzak terwijl app na app code afvuurt en data downloadt om met events om te gaan. Door daarmee te spelen kun je flinke performancewinst krijgen terwijl je scherm uit staat. Ik geloof 100% dat ze de accuduur hiermee verbeterd hebben, maar ik geloof ook 100% dat je daar niks van merkt omdat de volgende iteratie apps weer net een stapje inefficiënter is vanwege al die vrijgekomen batterijduur.
Doze? Maar dat is een feature uit 2016, geïntroduceerd in Marshmallow en Nougat. Dat is dus iets van 7 jaar / 6 versies geleden...
En die paar apps in slaap lijken soms niet meer dan dweilen met de kraan open.
Je merkt het altijd. De telefoon kan en moet meer, beter groter helderder scherm en toch blijft de gebruiksduur vrijwel het zelfde of iets beter.

Als je een auto van 500 KG neemt met een 50 liter tank die 500km kan rijden en je verzwaard de auto langzaam naar 5000 KG en je kan met dezelfde tank (of iets groter) nog steeds 500 KM rijden is de efficientie toch echt een stuk beter.
Ja maar je vergeet dat de soc ook steeds beter wordt en soms zelfs kleiner wordt en mede dankzij efficiëncy cores minder verbruikt.

In 2000 reed eigenlijk geen enkele normale benzine auto 1 op 18 in de praktijk. Nu met moderne motoren is dat wel zo.
En de auto is echt wel zwaarder geworden in die tijd.
Die vergelijking slaat als een tang op een varken. Zijn totaal andere domeinen en je versimpelt de situatie ook nog eens dermate dat er helemaal geen aansluiting meer is.

Daarnaast heb ik nog nooit meegemaakt dat mijn accu na een Android major version upgrade langer meeging. Altijd significant minder (in de 10% range). Die graag wat onderbouwing van je claim.
Er is onder meer aandacht om Android beter aanpasbaar te maken aan de individuele wensen. Zo wordt het in Android 14 mogelijk om tekst op te schalen naar een formaat van 200 procent; op de Pixel-smartphones gaat dat tot maximaal 130 procent. Om te voorkomen dat tekst in Android 14 te groot wordt, wordt tekst waarvan het formaat al groot genoeg is niet met dezelfde mate vergroot als tekst van een kleiner formaat.
Als slechtziende Android gebruiker ben ik altijd blij met dit soort aanpassingen. Echter ben ik sceptisch of dit onder andere mijn problemen met te kleine tekst in Android gaat oplossen. Wat ik namelijk merk is dat bepaalde apps simpelweg geen rekening houden met de ingestelde tekstgrootte. Of dat de 'basis tekstgrootte' veel en veel te klein staat.

Apps zoals Instellingen, Google Home, Google Photo's en Albert Heijn werken top. De NOS, WhatsApp en Wikipedia doen het ook erg goed, maar die hebben ook eigen instellingen voor tekstgrootte. GMail is redelijk hit or miss. Tekst is soms echt te klein, maar zoomen is ook niet ingeschakeld. Dat maakt het soms lastig.

Maar waar het echt misgaat is bijvoorbeeld Fixi. Die heeft in de basis al een extreem klein lettertype (ten opzichte van mijn ingestelde tekstgrootte). Net zoals de Android Quick Settings. Ook bepaalde Samsung apps zoals de Galaxy Store, Good Lock of de Galerij zijn voor mij nauwelijks te gebruiken. Die apps lijken gewoon lak te hebben aan de door mij gekozen instellingen.

Wat ik met name bedoel te zeggen is dat Google / Android wel de instellingen kan verzorgen, maar zolang er - zoals bij veelal bij Apple gebeurt - niet op 'gehandhaafd' wordt, maakt het geen verschil. De huidige ervaring voor mensen met een zichtbeperking is gewoon heel erg hit or miss. En met alle app verplichtingen voelt dat soms wel heel erg vervelend.
Heeft iemand al eens een Android-update gehad die daarwerkelijk de batterijduur verbeterde? Ik lees altijd over geweldige verbeteringen en ervaar er niks van.
Precies .... En ja apps vragen ook meer en hier en daar wat hardware features maar laten we wel weten, we hebben ook steeds betere soc's, grotere accu's en dan nog blijft het min of meer hetzelfde > Iedere dag laden !
Ik heb het over een update die helpt. Mijn batterij, CPU, en versies van de apps veranderen niet (of nauwelijks) als ik Android update. Dan zou ik toch ooit die grote stappen moeten voelen.
Jazeker, op mijn Pixel 6 ging de accu duur van Android 12 naar 13 echt omhoog. Ook tussentijdse updates bij 12 verbeterden de accu duur. Nu was 12 één van de mindere fijne versies van Android. Maar ook in het verleden verbeterde de accuduur wel eens met een update. Maar soms is het ook wel eens andersom, dan gaat er iets fout bij een update.

Let trouwens wel op dat een nieuwe Android versie minstens een jaar later komt, je accu is dan wel van verminderde kwaliteit ten opzichte van het jaar daarvoor. In dat geval is een zelfde accuduur als het jaar ervoor, een verbetering in het is omdat de capaciteit van de accu lager is dan het jaar ervoor. Ik merk zelf ongeveer 5% drop van nieuw naar een jaar later bij deze telefoon.
Benieuwd naar die bètarelease!
Je merkt pas echt hoe zuinig je telefoon eigenlijk is als je je telefoon "deGoogled". Mijn telefoon ging eerst net geen dag mee, en nu net geen twee dagen.

Maar de prijs is hoog, want Google legt je wel enorm in de watten, en zonder al die Google services wordt alles net even wat spartaanser. Zo heb je niet meer altijd meteen je locatie gevonden, maar moet je weer alsvanouds een paar seconden wachten de eerste keer dat je een locatie-app opent. En een enkele slecht geschreven app werkt niet meer.
Deze preview richt zich onder meer op de accuduur [...]
Volgens mij zetten ze dat bij elke nieuwe Android versie, maar na elke upgrade gaat mijn batterij toch een stukje korter mee.

Volgens mij betekent "richten op accuduur" niet "je telefoon doet het langer op dezelfde acculading" maar "er komt weer een shitload aan features bij die je batterij extra zullen leegtrekken, maar we proberen in ieder geval iets te doen om dat te reduceren. "

Ik vind het zelf reuze irritant dat je smartphones tegenwoordig elke dag moet opladen. Het lijkt nog niet eens zo lang geleden dat dat ook de dag of zelf om de twee dagen was. Heck, voor de smartphone gingen mobieltjes makkelijk een week mee.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 9 februari 2023 08:40]

Mensen vragen er soms ook zelf naar om de batterij op te zuigen. O staan wifi, bluetooth, gps en alle apps non stop aan dan bij mij? Hoezo kost dat stroom dan......

Wanneer je dit beetje fatsoenlijk in de gaten houd kan menig telefoon makkelijk met veel gebruik de volle dag halen. Als ze dit met updates verduidelijken kom je er wel bij onwetende

[Reactie gewijzigd door wortelsky op 9 februari 2023 11:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee