Microsoft gaat ingebouwde pdf-lezer in Edge vervangen door Adobe-versie

Microsoft gaat voor Windows de in de Edge-browser ingebouwde pdf-lezer vervangen door een versie van Adobe Acrobat. Dat moet in september zijn afgerond voor consumentenapparaten. Voor managed devices verdwijnt de lezer op een later moment en bestaat een opt-out.

Microsoft zegt dat het integreren van de Acrobat-technologie leidt tot een betere pdf-ervaring voor Windows-gebruikers. De Adobe Acrobat PDF-engine geeft gebruikers een 'unieke pdf-ervaring', inclusief een hogere grafische kwaliteit met preciezere kleuren en betere prestaties en toegankelijkheid, aldus Microsoft.

Gebruikers die geavanceerde features wensen, zoals de optie om tekst en afbeeldingen aan te passen en pdf-bestanden om te zetten in andere bestandsformaten, moeten een Acrobat-abonnement afnemen. Microsoft zegt dat de basisfuncties gratis blijven en dat er geen bestaande functionaliteit verdwijnt. Gebruikers zullen wel een 'onopvallend' Adobe-watermerk in de hoek onderaan hun pdf-lezer zien. Ook zal er een optie in beeld te zien zijn om de geavanceerde features uit te proberen.

Deze pdf-lezer van Adobe als onderdeel van Edge komt voor alle Windows 10- en 11-gebruikers beschikbaar vanaf maart, waarna in september alle gebruikers de nieuwe lezer moeten kunnen gebruiken. De oude, ingebouwde pdf-lezer is vanaf dat moment niet meer beschikbaar.

Zakelijke apparaten volgen een ander tijdspad voor het uitfaseren van de ingebouwde pdf-lezer en in tegenstelling tot consumenten kunnen deze gebruikers kiezen voor een opt-out. Het beleid begint in maart en eindigt in september. Vervolgens begint in september meteen de opt-outperiode die in maart 2024 eindigt.

Deze stap om de ingebouwde pdf-lezer in Edge uit te faseren, zal nog niet worden doorgevoerd bij macOS, al staat dat in de toekomst ook daar op de planning. Wanneer dit voor het besturingssysteem van Apple wordt doorgevoerd, wordt op een later moment bekendgemaakt.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-02-2023 • 20:51

111 Linkedin

Reacties (111)

111
110
71
7
0
7
Wijzig sortering
dit lijkt me een vreemde keuze. de pdf lezer in chromium is goed genoeg voor inbrowser pdf gebruik. hun argumenten voor betere kleuren etc lijkt me... vreemd. als je om kleuren e.d. geeft lijk je me in de printing sector (kunst, amateur fotografie, printen van games, ... ) te zitten en dan ga je toch betere software/formaten gebruiken dan pdf en al helemaal niet op kleuren kijken in een browser scherm?

en dat watermark is, yeee... lijkt me een case van reclame te zijn

[Reactie gewijzigd door Daco op 8 februari 2023 21:03]

en dat watermark is, yeee... lijkt me een case van reclame te zijn
Regelrecht uit de originele aankondiging van Microsoft:
This announcement is part of an ongoing Adobe and Microsoft initiative that is transforming digital work and life by bringing Adobe’s industry-leading PDF, e-signature, and document automation tools directly to Microsoft users. This PDF experience in Microsoft Edge joins an already comprehensive set of Adobe PDF and e-sign integrations across Microsoft solutions, including Microsoft 365, Microsoft Teams, SharePoint, and others. This is another step in our shared journey to bring people continued innovation, efficiency, and productivity in their digital work and lives.
Dus ja; dit is gewoon een bundled-software deal die iedereen opgedrongen krijgt.
Niets meer en niets minder.
Gewoon Microsoft die lipstick op een varken probeert te smeren.
Die integratie is op zich niet slecht, voor een aantal (voornamelijk zakelijke) features was je nog steeds genoodzaakt om Adobe Acrobat te installeren. Wat niet echt een issue meer is, nu Acrobat niet meer zo een enorm log monster is als dat het vele, vele jaren was. Maar zeker voor als je documenten direct vanuit je O365 wil bewerken/invullen/signen/certificeren/etc. is een betere samenwerking tussen MS en Adobe geen slechte zet (voor beide partijen en diens gebruikers).

Als je daar niet van gediend bent is de kans sowieso al groot dat je niet standaard Edge als je primaire browser gebruikt, maar eerder FF of Chrome. Dus dat mensen zich hier heel druk over gaan maken zie ik niet helemaal het nut van in. Ik heb standaard op mijn machines FF/Chrome/Edge/IE geïnstalleerd en FF is nog steeds mijn primaire browser, maar ze hebben allemaal zo hun eigen voor (en nadelen). En voor pdfs onder Windows al weer vele jaren Adobe Acrobat en op de iPad GoodReader.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 8 februari 2023 22:12]

Die integratie is op zich niet slecht, voor een aantal (voornamelijk zakelijke) features was je nog steeds genoodzaakt om Adobe Acrobat te installeren.
Ik kan als (zakelijk) gebruiker nog maar één serieuze functie bedenken waarom je niet om Adobe Acrobat heen kan en dat is om 3D pdf's te creëren en weer te geven, bijvoorbeeld vanuit 3D CAD software. En er zijn inmiddels ook al initiatieven van concurrenten (pdf ;) ) die ook hier inmiddels een mouw aan weten te passen. Ik heb Adobe Acrobat Professional gebruikt van versie 4.0 tot 11 en CS en ben voor de pdf content creation (m.n. technische documentatie) inmiddels over gestapt op PDF-XChange wat 99% van de functionaliteit heeft tegen minder dan 10% van de kosten.

En breek me de bek niet los over de Reader, die met elke update meer bloatware promoot, meer betaalde functionaliteit integreert en nóg trager opstart, tot frustratie van de vele gebruikers.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 9 februari 2023 10:51]

[...]
En breek me de bek niet los over de Reader, die met elke update meer bloatware promoot, meer betaalde functionaliteit integreert en nóg trager opstart, tot frustratie van de vele gebruikers.
Voor mij één van de twee redenen om Reader zo veel mogelijk links te laten liggen (ook niet geïnstalleerd op mijn systemen).

Reden nummer twee: de nieuwste reader versie "breken" een oudere volledige versie van Adobe Acrobat die op één van de computers staat.

PDF-XChange zal ik eens verder bekijken. Voor iemand anders nog op zoek naar en PDF reader oplossing (Adobe Reader kon daar PDF's niet openen die met andere software zoals LibreOffice gewoon te openen zijn).
[...]

PDF-XChange zal ik eens verder bekijken. Voor iemand anders nog op zoek naar en PDF reader oplossing (Adobe Reader kon daar PDF's niet openen die met andere software zoals LibreOffice gewoon te openen zijn).
Leuk weetje m.b.t. de licentiekosten: mijn licentie voor op het werk was bijna verlopen, maar ik kon niet direct op de website vinden wat het verlengen daarvan zou kosten. Een korte e-mail werd binnen enkele minuten al beantwoord met een aanbod wat gewoon superscherp geprijsd was.

Een tijdje terug ook privé een licentie aangeschaft; tegen de tijd dat die dreigt te verlopen doe ik dit precies zo weer.

Overigens blijft een installatie met een verlopen licentie gewoon z'n functionaliteit behouden; je hebt alleen geen updates of ondersteuning meer.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 11 februari 2023 15:27]

Bedankt voor deze aanvulling. Extra jaren update support is overigens netjes geprijsd, net als de software zelf.
Als je op deze manier van de adobe reader af kan komen lijkt mij dat ideaal, in onze omgeving moet het dan eerst behoorlijk getest worden of integratie in het EPD etc ook goed werkt. Dan heb je adobe reader niet meer nodig waar ik erg blij mee zal zijn.
De attack surface van edge wordt wel een stuk groter tenzij men ook de JS engine van edge blijft gebruiken binnen de pdf viewer. Daar zit men dan niet op te wachten neem ik aan.
Nadeel is wel dat Edge altijd in het werkgeheugen zit ook als je die niet wordt gebruikt. Hier is ie met Geek uninstall eruit gewerkt.
Die integratie is op zich niet slecht, voor een aantal (voornamelijk zakelijke) features was je nog steeds genoodzaakt om Adobe Acrobat te installeren.
Dan is die integratie op zich dus wel slecht.
Want juist voor de zakelijke markt is er een opt-out beschikbaar. En het is juist het consumenten-segment wat de Adobe plugin opgedrongen krijgt. Het consumenten-segment wat prima uit de voeten zou kunnen met de lichtgewicht en vooral belangrijk: naar alle waarschijnlijkheid veel en veel veiligere ingebouwde reader zoals deze ook door Google gehanteerd wordt.
Heb je nou een gekke autocorrect met ansicht, of was je niet bekend met ‘an sich’?
Lang geleden corrigeerde de FF spellingscontrole 'an sich' naar 'ansicht', don't ask me why! Met der jaren is dat er een beetje geconditioneerd ingeslopen. Zelfs nu heeft de FF spellingscontrole moeite met 'sich'... Maar je heb helemaal gelijk, ik zal voortaan 'op zich' gebruiken.
Een van de dingen die volgen uit de ontslag ronde.
Waarom zelf PDF reader onderhouden, terwijl je ook adobe kunt integreren?
scheelt toch weer een paar ontwikkelaars.
Ik denk dat dit misschien ook een antwoord is op Firefox die in hun eigen PDF viewer editing mode heeft geïmplementeerd. Hierdoor wordt voor veel taken Adobe PDF icm. Firefox overbodig.

Ook wordt het hierdoor interessant om Firefox te downloaden als je online veel met PDF's werkt.

Door nu native (Adobe) PDF support in Edge te implementeren wordt de non-native (pdf.js) implementatie van Firefox een stuk minder interessant.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 8 februari 2023 23:08]

Yep, dit lijkt gewoon een geld /sponsor ding te zijn. Net zoals Google Apple groot geld geeft om de standaard zoekmachine te zijn op hun apparaten.

Microsoft heeft hier genoeg ervaring in, kijkende naar het gepush van ongewilde apps op Windows.
Microsoft heeft hier genoeg ervaring in, kijkende naar het gepush van ongewilde apps op Windows.
Was MS een tijd geleden niet ook al eens in het nieuws met een opdringerige integratie van een derde partij voor kopen op afbetaling, die afbetalingen via die partij als geregistreerde betaalmethode in Edge aanbood, of zoiets?
Walgelijk!

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 8 februari 2023 21:52]

Er zit ook nog een andere opdringerige functie in, als je naar Amazon gaat bijvoorbeeld dan krijg je steeds popups in de toolbar met vage aanbiedingen.

Ik vind het zelf een waardeloze browser natuurlijk maar op het werk moet ik hem gebruiken (en we bestellen ook voor het bedrijf bij Amazon).

Voorbeeld 1, Voorbeeld 2

Beetje vreemd, meestal zorgen ze eerst dat ze veel marktaandeel hebben en dan gaan ze pas uitmelken en gebruiker pesten. Gelukkig is op dit moment meteen duidelijk hoe ze ons zien: Als melkkoe.

PS: Grappig dat ik blijkbaar Karmakeizer ben van MS Edge, ik haat die browser 8)7

Prive gebruik ik alleen maar Firefox, ook niet perfect maargoed.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 februari 2023 01:54]

Edge is imho een prima browser voor op het werk. Niet alleen heb je nog steeds een IE modus, die nog steeds noodzakelijk blijkt voor sommige veelgebruikte enterprise software (Oracle JDE, anyone?), er zijn zeer goeie gpo’s om de boel te configureren én je kan bovendien terecht bij een partij waar je vermoedelijk al een support contract hebt, nl MS.
Edge is voor thuisgebruikers een stuk minder populair wat dan weer met zich meebrengt dat gebruikers zich ontmoedigd voelen om hun privé profiel te gaan mixen met werk. Mits wat config kunnen ze enkel met hun domain account aan de slag. Ze hebben dan op een thuiscomputer bijv geen toegang tot in de browser opgeslagen wachtwoorden en url’s. Dat is mn na ontslag toch een geruststelling,
Niet alleen heb je nog steeds een IE modus, die nog steeds noodzakelijk blijkt voor sommige veelgebruikte enterprise software (Oracle JDE, anyone?)
Oude onveilige legacy software in de lucht houden is geen 'goede' feature, het zorgt er alleen voor dat dit soort onzin langer in gebruik blijft... Daar is echt niets positiefs aan.

er zijn zeer goeie gpo’s om de boel te configureren
GPO's werken alleen op Windows en is niet eens geschikt voor 'modern management / MDM'. Verder zou je uiteraard niets hoeven te managen aan een browser anders dan een paar snelkoppelingen en misschien een startpagina (maar liever niet, waarom dat forceren?).

én je kan bovendien terecht bij een partij waar je vermoedelijk al een support contract hebt, nl MS.
Haha, ik heb nog nooit een reactie gezien die positief was over het feit dat je een support contract moet afsluiten... Maar goed, iedereen die ooit in contact is geweest met MS support weet wel beter...

Ze hebben dan op een thuiscomputer bijv geen toegang tot in de browser opgeslagen wachtwoorden en url’s. Dat is mn na ontslag toch een geruststelling,
Zo werkt security helaas niet. Je moet zorgen dat de werknemer accounts gewoon direct geblokkeerd worden bij ontslag of onraad. Dat is de enige mogelijkheid tot geruststelling, de rest is schijnveiligheid.
Sja, leg de business maar uit dat de "moderne” erp van Oracle( zoek het even op 😉) niet voldoet of niet werkt.

Ik nagel toch graag de browser een beetje dicht (bijv welke plug-ins toegelaten zijn). We maken het helpdesk ook graag zo makkelijk mogelijk door een uniforme omgeving te voorzien op alle clients.

Als je die externe support op een dag nodig hebt, komt het toch van pas. Al was het maar als objectieve partij als een federation of andere koppeling met third parties niet werkt. Bovendien hebben heel wat bedrijven policies die externe support contracten voor kritieke infra verplichten

Je hebt gelijk dat dit niet de enige maatregel mag zijn om wachtwoorden te beveiligen. In de praktijk kost het tijd, of is het soms quasi onmogelijk alle toegangen na te gaan en/ of te blokkeren. Dan is het fijn te weten dat gebruikers geen bedrijfsdingen op hun privécomputer kunnen hebben.

Nofi, maar ik schat in dat je (nog) geen uitgebreide ervaring met echt grote bedrijven hebt...

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 9 februari 2023 18:34]

Sja, leg de business maar uit dat de "moderne” erp van Oracle( zoek het even op 😉) niet voldoet of niet werkt.
Dat is daadwerkelijk onderdeel van mijn werk ;). Ik snap je 'cultuur' probleem en ben daar best wel hard in: Niet aan meedoen. IT is een kernonderdeel van de business en als zelfs binnen IT niet iedereen de neus dezelfde kant op heeft staan dan zal het enorm falen. 'De business' bestaat namelijk ook uit jou en je collega's. En wanneer het faalt, wees dan een kerel en zeg tegen 'de business': 'zullen we het nu goed gaan doen?' Je verdere geluk is dat IE over 4 dagen uit gaat.

Ik nagel toch graag de browser een beetje dicht (bijv welke plug-ins toegelaten zijn). We maken het helpdesk ook graag zo makkelijk mogelijk door een uniforme omgeving te voorzien op alle clients.
Dus je stemt de IT af op de servicedesk in plaats van je gebruikers? Zie je niet wat daar dan verkeerd gaat? Verder kan je het natuurlijk ook andersom benaderen: een controlefunctie voeren in plaats van een blokkerende.

Al was het maar als objectieve partij als een federation of andere koppeling met third parties niet werkt. Als je de zaken met SSO inricht dan hoef je je daar helemaal geen zorgen over te maken...

Bovendien hebben heel wat bedrijven policies die externe support contracten voor kritieke infra verplichten
Dat is een drogreden, dit is de desktop.. niet je 'kritieke infra'. Ik zou niet eens weten wat 'kritieke infra' echt betekent in de cloud wereld waar we leven. Als het netwerk uitvalt, ga je naar huis en werk je verder... Als je zelf servers host, neem een SaaS dienst...

Dan is het fijn te weten dat gebruikers geen bedrijfsdingen op hun privécomputer kunnen hebben.
Weet ook dat dat prima te bereiken is zonder de gebruikers vrijheid te beperken...

Nofi, maar ik schat in dat je (nog) geen uitgebreide ervaring met echt grote bedrijven hebt...
Het enige wat ik letterlijk doe is puinruimen bij grote bedrijven... :|
Het is niet altijd even leuk (zoals met al het werk) maar vooral cultuur omvormen is lastig. Veel It-ers zitten nog in zo'n jaren 2000 houding en denken dat ze alles moeten bepalen en dat ze een eigen eilandje hebben. Heel bijzonder altijd in een sector die eigenlijk nooit stil heeft gestaan... Maar zo zie je maar, verandering is voor iedereen moeilijk.
Ik denk dat we irl een interessante discussie kunnen hebben, laat ons t.net niet als platform daartoe gebruiken. ’t is niet mogelijk tot vergelijk te komen adhv incidentele voorbeelden en interpretaties als Microsoft=Desktop en Desktop <>kritiek.
IMHO is het prima een andere mening te hebben. Ik zie in Edge voor enterprise gebruik vooral veel mogelijkheden!
Optie
"Save time and money with Shopping in Microsoft EdgeSave time and money with Shopping in Microsoft Edge"

Maar inderdaad, standaard instellingen zijn privacy onvriendelijk, bijv ook de spellingscontrole die wekelijk ALLES wat je in een tekstveld typt naar de MS servers stuurd. by default. En de overheid accepteert t allemaal maar of weet er de drollen van.

En zo zijn er veel meer datagraaien bij de populaire browsers. Wie stopt ze?

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 9 februari 2023 06:31]

Inderdaad, ik weet dat je het uit kan zetten. Maar daar gaat het niet om. Dit had er nooit in moeten zitten, en het probleem is dat er steeds meer van zulke dingen in komen die je dan weer handmatig uit moet zetten omdat ze natuurlijk allemaal standaard op 'aan' worden gezet.

Ook heeft MS er een handje van dat soort dingen 'per ongeluk' bij updates weer aan te zetten zoals het default maken van Edge zelf.

Dat van die spellingscontrole wist ik niet eens, bedankt!
Was MS een tijd geleden niet ook al eens in het nieuws met een opdringerige integratie van een derde partij voor kopen op afbetaling,
Ik was het alweer vergeten, dat was Zip.
nieuws: Microsoft krijgt veel kritiek op 'koop nu, betaal later'-optie in Edge
Als je je browser gratis weergeeft bij je OS om de browsermarkt te domineren, en vervolgens je OS praktisch weggeeft om van alternatieven te winnen, houd je blijkbaar te weinig geldstromen over om van te leven en moet je dit soort truukjes uithalen.
[...]

Ik was het alweer vergeten, dat was Zip.
nieuws: Microsoft krijgt veel kritiek op 'koop nu, betaal later'-optie in Edge
Als je je browser gratis weergeeft bij je OS om de browsermarkt te domineren, en vervolgens je OS praktisch weggeeft om van alternatieven te winnen, houd je blijkbaar te weinig geldstromen over om van te leven en moet je dit soort truukjes uithalen.
Microsoft DEC 2022 (Q4 only) earnings:
Net income: 16.42B

Dus ze hoeven / moeten die truukjes helemaal niet uithalen, maarja corporate greed
Net income zegt echter niks over hoe gezond een bedrijf is. Als de net income vele male lager is dan de uitgaven, dan hebben ze een groot probleem.
Net income zegt echter niks over hoe gezond een bedrijf is. Als de net income vele male lager is dan de uitgaven, dan hebben ze een groot probleem.
Uhh:
In business and accounting, net income is an entity's income minus cost of goods sold, expenses, depreciation and amortization, interest, and taxes for an accounting period.
Net Income is netto winst, ik denk dat je in de war bent met Gross Income (omzet).
Zou zeker kunnen, maar zou het ook niet kunnen zijn dat ze op deze manier bepaalde functionaliteit naar de gebruikers willen krijgen? Even los of je het ermee eens bent, het kan natuurlijk ook gewoon een partnership zijn. Digitaal ondertekenen van PDF's komt steeds vaker voor, op zich is het toch mooi dat het vanuit de browser kan?
Zou zeker kunnen, maar zou het ook niet kunnen zijn dat ze op deze manier bepaalde functionaliteit naar de gebruikers willen krijgen?
Dan maak je het toch optioneel? Ik zou er niet geen moeite mee hebben als je bijvoorbeeld kunt wisselen tussen Adobe en Built-in. Of als ze bijvoorbeeld meerdere PDF 'engines' zouden ondersteunen.

Digitaal ondertekenen van PDF's komt steeds vaker voor
Het verbaast mij juist dat Windows dit zelf nog steeds niet kan. MacOS en Linux doen dit al bijna een decennia? Zelfs ChromeOS kan dit.... Allemaal zonder hulp van Adobe...

op zich is het toch mooi dat het vanuit de browser kan?
Tja, ik zou gewoon graag liever zien dat men open standaarden omarmt. Of met elkaar samenwerkt zodat iedereen deze basis functionaliteit kan gebruiken.
en dat watermark is, yeee... lijkt me een case van reclame te zijn
Ik denk dat je daar de vinger op de zere plek legt. Waarschijnlijk is dit een deal waarbij Microsoft geld van Adobe krijgt. De huidige PDF lezer is - neem ik aan - dezelfde als die uit Chromium.
De huidige PDF lezer is - neem ik aan - dezelfde als die uit Chromium.
Chromium heeft geen PDF reader. Die is proprietary, van Google, en alleen beschikbaar in closed source Chrome.
edit:
Ik ben oud. :')

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 8 februari 2023 23:41]

https://github.com/chromium/pdfium ?

Mijn lokale Chromium installatie kan prima PDFs lezen.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 8 februari 2023 23:36]

Oeps! Blijkbaar is mijn kennis zwaar gedateerd!
Ik gebruik 2 browsers en 1 heeft een Adobe plugin en de ander de standaard Chromium. Irritant is het dat bv de zoom buttons heel verschillend zitten. Als ze ze met beide hetzelfde hanteren zou dat de belevenis al meer ten goede komen zonder dat je de adobe plugin nodig hebt.
Ik denk ook dat het een kwestie is van waar willen ze aan ontwikkelen. Een goede PDF renderer kunnen ze dan beter via Adobe regelen. Een beetje wat Adobe begin jaren 2000 heeft gedaan met hun PostScript driver: veel te veel gedoe, die van Microsoft was voor hun goed genoeg, dus zelf de stekker uit hun eigen geestenkindje getrokken. Scheelt veel ontwikkeluren.
Oeh, Adobe Reader is bijna berucht om zijn vulnerabilities. Dat gaat een leuk feestje worden voor hackers https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Acrobat#Security

Sowieso snap ik niet waarom een pdf interactief moet zijn. Als je het uitprint blijft daar niks meer van over.

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 9 februari 2023 07:51]

Als je bedenkt dat pdf net als html 'alleen maar' een beschrijving is hoe een pagina wordt opgebouwd, is een pdf-viewer in een webbrowser iets wat er al vanaf het begin in had kunnen/mogen/moeten zitten.

Daarnaast: pdf is een afgeleide/afsplitsing van postscript en dat is een programmeertaal die zich vooral richt op grafische omgevingen. Het SunOS operating systeem in 1992, de voorloper van Solaris had een grafische omgeving die geheel in pdf geschreven was. De naam 'openview' of 'sunview' komt bij mij boven borrellen. Voor zover ik weet heeft pdf vanaf het begin ook interactieve mogelijkheden gehad. Het is dat de viewers daar niet altijd mee om kunnen gaan.
Interactief is handig op de pc, kan je van pagina naar pagina springen door interne links te volgen.
Oh, ja goeie. De linkjes zijn natuurlijk ook interactie. Beetje vergelijkbaar met een werkende inhoudsopgave. Maar linkjes en inhoudsopgaven werken dan ook al in alle browsers hun pdf viewers (en ook in bijvoorbeeld Sumatra). Ik had het meer over het stukje interactieve pdf wat zelf javascript uitvoert, de formulieren met handtekeningen die zichzelf submitten en zelfs de animaties en 3d modellen.
Ok zeer handig zijn pdf formulieren met door de ontvanger in te vullen velden

In principe kan dit ook of misschien wel beter met een gewoon we formulier maar veel mens n willen dit liever op hun eigen pc
Of lagen aan/uit zetten. Werkt ideaal met modellen en diagrammen voor bijv architectuur. Overigens kunnen de meeste pdf readers hier mee omgaan, daar heb je geen Adobe Acrobat voor nodig.
Is ook niet zo gek. De clue zit al in de bedrijfsnaam Adobe. Adobe is een soort “steen” dat “heat” verzamelt overdag (opwarmt) en “uitstraalt” in de nacht.
Adobe is een mengsel van stro met klei of mest, gebruikt om muren mee te bouwen. Zou op zich goedkoop moeten zijn, dus.
Adobe zit ook in de advertentiebusiness. Dacht dat ze ook een product hadden dat met "watermerk" geluidjes probeert apps en tv-kijk-gedrag te koppelen. Dus dat sommige apps weten welke tv je gebruikt.
Wat mij betreft: laat maar. Op werk hebben we nu plots ook "adobe reader" en zodra je een pdf gaat bekijken staat er rechts een knop "probeer nu 7 dagen gratis blabla". Meteen de koppeling van .pdf omgelegd naar Firefox dat we goddank mogen gebruiken.
Je laat een linkje zien waarbij er vier punten worden laten zien in een periode van 20 jaar, als dat alles zou zijn, valt het imho enorm mee! Volgens mij is de lijst met Acrobat vulnerabilities veel groter.

Bron:
https://www.cvedetails.co...-Reader.html?vendor_id=53

Wat ik frappant vind is dat er in 2020 exact 1 CVE item is geweest en geen in 2021 en 2022. Of is die lijst niet compleet?

Hou er rekening mee dat pdf niet meer alleen bedoeld is voor printen, maar ook voor consumptie via PC of tablet en daar was Adobe al vroeg mee begonnen. Ik vraag me af en toe af of ze er niet een soort van Macromedia Director van wilde maken qua multimedia experience... Ansicht kan interactiviteit heel handig zijn, ik ben alleen bang dat Acrobat een beetje overboard is gegaan qua features...
Ik vraag me af of er dan eindelijk 3D PDFs gezien kunnen worden in Edge, maar dan alsnog, hopen op een update ervan. Software rendering in Acrobat is echt troep van de hoogste orde. Vooral het bekijken van geëxporteerde PCBs van Altium Designer hebben er moeite in. Veel Z fighting op texturen, super traag, geen ondersteuning voor 3D muizen, een en al drama (geen idee waarom het gebruikt wordt, denk voornamelijk omdat er geen andere bekende methode is om 3D exports te bekijken. Er is SFA STEP analyzer, die STEP omzet naar een html pagina, maar dat is ook niet super chill).
Zijn 3d pdfs echt iets wat je gebruikt? En zo ja hoe gebruik je dat dan? Ik snap dat het te duur is om van iedereen verwachten dat ze altium zelf hebben, maar voor step files zijn toch genoeg gratis viewers?

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 8 februari 2023 21:04]

Op werk krijg ik wel eens 3D PDFs van cmplete machines (en het duurt letterlijk 15 minuten voordat Adobe die geladen heeft) en ik exporteer de PCBs die ik ontwerp o.a. in 3D PDF, maar uiteraard ook STEP.

Ik ken zelf niet echt een lightweight STEP viewer naast de SFA converter. Om nou zoiets als Solidworks te of Autodesk Fusion installeren om STEP te bekijken lijkt mij een beetje te veel van het goede.
Waarom zou je daar PDF voor gebruiken, voor 3d modellen zijn toch andere bestandstypes geschikter? Openen in de browser is dan wel wat anders, maar ik neem aan dat je dat ook wel onderling regelt (en STL kun je met plugins of scripts ook gewoon openen. Zo heb ik ooit een F1 applicatie gemaakt waar een 3d render van het circuit gewoon te tonen was in de browser, inclusief muis-interactie om hem te draaien. Zo moeilijk is dat niet.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 8 februari 2023 21:10]

"3D pdf" klinkt voor mij als een nieuw bestandsformaat om aan te verdienen, wat mee probeert te liften op naamsbekendheid.
eDrawings is gratis en werkt voor mij prima.
Bekijk eens de tool ‘VariCAD Viewer’ Deze gebruik ik voor dezelfde taken als die jij noemt en vind deze lekker snel. Hij kan zelfs makkelijk meten in 3d tussen lijnen/vlakken
Ik kan in Eplan het kast ontwerp in 3d erbij aanhangen of niet. Dat is leuk voor de klanten, alleen de pdf word dan zo groot
Vooral het bekijken van geëxporteerde PCBs van Altium Designer hebben er moeite in.
Ik gok dat dit allemaal vectors zijn en heel veel. Ik merk zelfs in zeer efficiënte pdf lezers dat als ik complexe afbeeldingen als vectors gebruik in een pdf de performance daar enorm onder te leiden heeft. Vandaar dat ik voor afbeeldingen voornamelijk raster images (pixels) gebruik in pdfs die bedoeld zijn voor on screen, als ze gebruikt worden voor print is over het algemeen vector een betere optie.

Is dit niet een gevalletje van 'the right tool for the job'? Je kan Doom spelen op een ijskast, maar verwacht dan niet een goede gebruikers ervaring. Zou een goede 3D viewer met de juiste support niet een veel betere optie zijn?
Zolang het maar niet te traag wordt allemaal vind ik het prima. Ik gebuikt juist m'n browser als pdf lezer omdat het zo lekker licht is, en die staat doorgaans toch al open. Ik heb wel Acrobat, maar enkel voor de grote files of als ik dingen moet invullen.

Beetje terzijde, maar wat lelijk is die 'toolbar' toch aan de rechterkant. Wat is dit, back to 2001? Neemt heel je verticale ruimte in voor een paar mini knopjes bovenin die niemand gebruikt. Ja, je kunt het uitzetten, maar waarom staat het überhaupt aan?
Beetje terzijde, maar wat lelijk is die 'toolbar' toch aan de rechterkant. Wat is dit, back to 2001? Neemt heel je verticale ruimte in voor een paar mini knopjes bovenin die niemand gebruikt. Ja, je kunt het uitzetten, maar waarom staat het überhaupt aan?
Vind je? de meeste monitoren zijn breedbeeld dingen. Ik ben juist blij met elke balk die ik van boven/onder naar links/rechts kan zetten. Links/rechts heb ik ruimte zat, in de hoogte zit ik zelf te werken.
Snap ik wel, maar het is niet zo dat deze balk eerst bovenin zat. Is gewoon een extra balk met zooi om hun diensten te promoten.
De download van Acrobat is al 400Mb toen ik het net probeerde. De Edge offline installer is 139Mb (met dus een PDF viewer erin). Ik denk dat het traag gaat worden...
De adobe reader is ok voor documenten, maar verschrikkelijk voor grafische renders (exploded views of technische tekeningen in vector bijvoorbeeld) die soms ellenlang kunnen duren tegen dat de pagina/render op de view staat. De native viewer in Chrome doet het veel sneller. En als desktop versie is Pdf xchange viewer de snelste... (instant load)
Adobe Acrobat is ook gewoon ongelooflijk traag, of ligt dat aan mij? Vooral de zoekfunctie in grote documenten is niet vooruit te branden. Dat terwijl ctrl+f in Chrome instant is.
Hopelijk laat Apple dit idee varen. De view- en editfunctionaliteit voor PDF zijn in MacOS altijd top geweest. Zelfs in Preview kun je perfect annoteren en andere zaken toevoegen aan een PDF. Zit helemaal niet op Adobe zooi te wachten.
Ik vermoed dat het artikel doelt op de browser Edge voor Mac, niet op preview van Apple zelf. De browser Edge valt ook te downloaden voor MacOS, maar ik vermoed dat niet veel mensen Edge gebruiken op Mac.
Aha, duidelijk. Maar inderdaad, ik heb liever Safari voor Windows (heeft een aantal jaren bestaan) dan Edge voor de Mac ;)
Mag ik dan straks wel een PDF roteren/draaien zonder Adobe account? Het werd namelijk steeds gekker met Adobe Reader....
Ja dat werkt dan via Adobe’s freemium PDF viewer online https://www.adobe.com/acrobat/online/rotate-pdf.html
Vreemde keuze. Ik gebruik juist nog alleen maar Edge als PDF reader omdat die prima werkt, eenvoudig en snel. Adobe Reader vind ik daarmee vergeleken juist traag en er ingewikkeld uit zien, teveel functies.
Maar opent heel veel .pdf files niet goed. Voor de standaard thuisgebruiker was Edge meer dan voldoende, straks dus perfect!
ik open zakelijk en prive een heleboel pdf documenten uit verschillende bronnen, maar geen enkele heeft issues..
Wellicht hebben de leveranciers van die pdf's gewoon hun zaakjes niet op orde en zijn het gewoon slechte pdf's die niet conform standaard zijn

dat gezegd hebbende: ik ben in eerste instantie totaal niet blij met deze wijziging daar adobe bij mij nog steeds als enorm log bakbeest te boek staat.
ik zal het wel een kans geven maar vrees voor de snelheid en dus het gemak.

[Reactie gewijzigd door mschol op 9 februari 2023 05:29]

En heb jij bijzondere PDF files dan? Bijvoorbeeld met tekeningen met vele lagen, of 3D tekeningen. Ondertekeningen enz.. enz...
Vergelijk jezelf nou niet met de miljoenen andere gebruikers die wel problemen hebben.
Als het langzamer wordt of net zo slechte reponsiviteit krijgt als acrobat (bijvoorbeeld met scrollen of zoomen, voor met touchscreen) zou het juist slechter worden.

Hopelijk is het een best of both worlds, maar ik ben nog skeptisch. De huidge pdf-lezer in edge is echter ook niet super-responsief dus er is wel ruimte voor verbetering.
Voor de standaard .pdf bestanden is het voor 99% dus een grote verbetering, voor jou niet.
Ik snap niet waarom mensen altijd maar voor zichzelf praten en niet naar het grotere plaatje kijken.
Als het voor jou niet interessant is, dan installeer je gewoon een andere .pdf reader en klaar, waarom zo moeilijk en lastig denken?
Ik zeg toch hopelijk wordt het het beste van beiden? Zowel snel/responsief als de huidige met de features van adobe?

Ik vind het fijn dat ze er aandacht aan besteden en ben benieuwd naar het resultaat. Grote kans dat het voor mij een verbetering is.
Dan las ik het anders, excuus.
Hmm, als ik het plaatje zo zie, dan gaat het vooral om de engine, en blijft de UI (grotendeels) gelijk. 't is dat ik voornamelijk Firefox gebruik en SumatraPDF. Enige keer dat ik Adobe Reader nog start is als ik een pdf digitaal moet invullen, maar dat komt eigenlijk zelden voor. Laten we hopen dat het in Edge wat soepeler draait dan Adobe Reader, want daar ben ik nooit echt weg van geweest. En inderdaad dat het niet voor extra achterdeurtjes in Edge gaat zorgen.
Geeft dit niet een heleboel baggage erbij?

Al moet ik zeggen dat de in-browser PDF readers vrij basic zijn. Zou fijn zijn als je ze ook kunt gebruiken om diverse formulieren in te vullen en te ondertekenen zonder muffe ouderwetse pdf applicaties te moeten gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee