Google start reparatieprogramma voor accu Pixel 7a die onverwacht kan opzwellen

Google is een reparatieprogramma gestart voor de accu van de Pixel 7a. Het bedrijf meldt dat de accu bij sommige Pixel 7a-telefoons onverwacht is gaan opzwellen. De telefoons zijn echter niet in alle landen te repareren. Daarom wordt in een aantal landen een vergoeding gegeven.

Als de accu van een Pixel 7a-telefoon opzwelt, kan dat zichtbaar worden doordat het apparaat zelf ook dikker wordt, schrijft Google op een ondersteuningspagina. Daarbij kan de behuizing opzwellen of zelfs loskomen van de rest van het apparaat. Een ander signaal van een opgezwollen accu is dat deze significant sneller leegloopt dan gewoonlijk, zelfs bij minimaal gebruik. Ook is het mogelijk dat de accu niet meer oplaadt. Google maakt niet bekend waardoor de problemen met de accu ontstaan.

Google biedt in een klein aantal landen de mogelijkheid om getroffen Pixel 7a-telefoons gratis te laten repareren. Het gaat om de Verenigde Staten, India, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan en Singapore. Gebruikers die hun telefoon in een van die landen of in Australië, Maleisië, Taiwan, Zwitserland en andere Europese landen hebben gekocht, komen als alternatief mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Voor telefoons die nog binnen de garantieperiode vallen, is dat 456 dollar. Valt de telefoon al buiten de garantieperiode, dan is dat in ieder geval 200 dollar.

Gebruikers kunnen via een speciale registratiepagina bekijken of hun Pixel 7a in aanmerking komt voor een van deze opties. Ook is er een pagina van Google gemaakt om te controleren of er nog garantie zit op de Pixel 7a.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

24-04-2025 • 09:32

136

Reacties (136)

136
136
33
2
0
101
Wijzig sortering
heb gezien dat ze rond 310euro kosten dus net eentje gekocht om de claim te doen! :+
Niet helemaal duidelijk of je serieus bent, maar ik weet vrij zeker dat ze nieuw geen toestellen meer verkopen die in aanmerking komen hiervoor. Zou nogal dom zijn namelijk :)
Niet helemaal duidelijk of je serieus bent, maar ik weet vrij zeker dat ze nieuw geen toestellen meer verkopen die in aanmerking komen hiervoor. Zou nogal dom zijn namelijk :)
8 weken terug heb ik er een gekocht bij een grote webshop. Die valt binnen de aangedane serie. Dus ze zullen echt wel nog recenter verkocht zijn of zelfs nog in omloop zijn.

Over de post die boven deze post staat: Er een kopen om te profiteren vind ik dan wel weer ernstig, zeker als je weet dat het schadeloos stelling is voor onbedoeld gedupeerde klanten. En het bedrag is de tegenwaarde van de dollarprijs.
Ook mijn Pixel 7a komt in aanmerking. Ik heb hem kort na release (mei '23) gekocht. Ik zou verwachten (zonder kennis van zaken zeg ik er maar bij :P ) dat als het 'slechts' een bepaalde productieserie(s) betreft het juist om de eerste lichtingen zou gaan, maar dan is het wel raar dat ook zo'n recent gekocht toestel er onder valt. Natuurlijk kan jouw telefoon ook al lang geleden zijn geproduceerd, maar het lijkt er in ieder geval niet op dat het alleen mensen betreft die de telefoon bij of kort na release hebben gekocht. Ik kan me ook voorstellen dat misschien wel alle Pixel 7A's die in omloop zijn én nog verkocht gaan worden allemaal binnen een periode van een paar maanden in zeg begin '23 zijn geproduceerd en ook de nu te koop zijnde 7A's dus al bijna 2 jaar geleden zijn geproduceerd.
Of je dit in toekomstige modellen laat oplossen is aan de fabrikant. Hier speelt vaak het snel laden een rol. De productiemarge van deze cellen is al krap in controle en daarbij verkoopt 'super' snel laden wel lekker, maar de accu is er niet blij mee. Snel laden is leuk, maar des duivels voor je accu. Ook het elke nacht naar 100% opladen doet een flinke duit in het zakje. Na 2 jaar is de accu al niet fris meer en dat is niet erg als je elke 2 jaar een nieuwe mag uitzoeken, maar alles behalve duurzaam.

Feit: mijn telefoon is al ruim 6 jaar oud en die heeft nog steeds een zeer acceptabele accuduur. Hoe dan? Ik heb snelladen vanaf het begin meteen uit gezet en ik gebruik altijd de zuinige modus waarbij de SOC maar max op 70% draait en hierbij nog niet eens de helft verbruikt. Deze combi blijkt dus de levensduur gigantisch te verlengen. Ik laad de telefoon elke dag onder het eten op van zeg maar 30% naar 80%.
Niet alle Pixel 7a-telefoons hebben dit probleem. Je moet het IMEI-nummer doorgeven, en als die in de reeks zit met toestellen die wel het probleem hebben dan krijg je de vergoeding dus pas.
Net het IMEI nummer van mijn in november gekochte 7a gecheckt. Deze komt niet in aanmerking voor het reperatieprogramma. Je zult dus 'geluk' moeten hebben.
'Geluk' dat die van jou er niet bij staat misschien.

Mijn vriendin had een paar maanden geleden eenzelfde melding gekregen voor haar Pixel 4a. Aangemeld voor de mogelijkheid om €150,- aan tegoed te krijgen en gekregen. Vervolgens kijk je in de Google store (waar het tegoed alleen geldig is) voor een 8a en zie je dat die om en nabij €150,- duurder is dan de gemiddelde prijs in de Pricewatch, met nog eens 4 weken levertijd.

[Reactie gewijzigd door masterwillems op 24 april 2025 13:28]

Zonder te willen suggereren dat dit niet vervelend is, zou ik dit niet 'eenzelfde melding' willen noemen. Bij de Pixel 4a ging het om een kortere batterijduur na een update, in het geval van de Pixel 7a is het een potentieel veiligheidsrisico. Los van het feit of 150 Euro shoptegoed in het geval van de 4a een eerlijke compensatie is, vind ik het wel andere situaties.
Ik heb de mijne al ongeveer anderhalf jaar. Kom ook niet in aanmerking. Waarschijnlijk een specifieke productiereeks.
Ik neem aan dat het een grap is maar tenzij je de IMEIweet je dus niet zeker of het uberhaupt hier binnen valt
Een Pixel 9a met nieuwe abbo (ook al betaal je je tel zelf) bij bijv. Ben kost maar 300.
Maargoed, eerst checken of je in aanmerking komt.
Dat is vragen om bad karma, over een jaartje fikt het ding ergens uit op je nachtkastje....
Sta je in de telefoonwinkel de imei-nummers van alle toestellen te checken?

On-topic, ik neem aan dat ze verkopers informeren welke toestellen uit de verkoop moeten worden gehaald. Hoewel, Google komt geen geld tekort dus ze kunnen het vast wel hebben.
Batterijen die opzwellen ontploffen toch ook meestal als je ze blijft opladen? Lijkt mij in ieder geval niet goed. Laten repareren is dus een nieuwe batterij erin maar dat moet dan wel een aangepaste zijn anders gebeurt het weer.
Niet perse meteen maar er is een kans dat ze openbarsten en dan is er ook een kans dat er brand ontstaat. Opzwellende accu's altijd meteen ontkoppelen en niet meer gebruiken.
En ergens neerleggen waar ze niet gevaar vormen. Dus in een stalen koffer oid. Ook Los gekoppeld gaat het proces namelijk gewoon verder en is er nog steeds brandgevaar. Het beste is om de accu's helemaal. Leeg te laten lopen in je apparaat zodat er geen lading meer in zit. Dat verkleint het risico op brand ook. Een beetje.
Hebt er inderdaad zakken voor maar zou die accu dan zo snel mogelijk in gaan leveren bij een bemand inleverpunt voor accu's/batterijen zodat die dan de juiste actie kunnen nemen.
Een batterij kan ook spontaan opzwellen en/of ontploffen.
Een batterij zwelt tijdens het opladen altijd iets, maar daar is het omhulsel altijd op gebouwd. Ook bij het opwarmen zet de batterij iets uit. Daar hoort de behuizing ook op gebouwd te zijn, maar dat gaat wel eens mis. Bekend zijn de problemen met de Samsung Note-7.
Bij de veroudering kan het opzwellen iets toenemen. Daar hoort een batterij ook voor ontworpen te zijn, maar dat gaat wel eens mis. Of de batterij veel gebruikt wordt of niet maakt niet heel veel uit. Sommige batterijen kunnen na lang niet gebruiken (en dan heb je het over jaren) ook op gaan zwellen. MrWhoIsTheBoss heeft daar eens een video over gemaakt toen een aantal oude Samsung telefoons in zijn collectie opgezwollen bleken te zijn. De oude alkaline batterijen kunnen overigens ook opzwellen, maar die zijn zo ontwikkeld dat ze gaan lekken.
"Ontploffen" bijna nooit, maar wat wel kan is dat de accu zover opzwelt dat hij openbarst. Als de temperatuur dan ook hoog genoeg is kan het (brandbare) electroliet er in gasvorm als een flinke steekvlam uit komen. Als je telefoon dan op/naast wat brandbaars ligt kan dat voldoende energie hebben om een brand te starten.

Zoek maar eens op youtube naar "lithium battery fire" "lithium battery puncture" enz

Zorg wel dat je een beetje kennis hebt van de diverse soorten lithium accu's (hier een aardige primer, check vooral die diagrammen), niet alle lithium accu's zijn hetzelfde, en hun gedrag bij een calamiteit verschilt flink. Telefoonaccu's zijn doorgaans van het meer "energieke" soort }>

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 24 april 2025 10:12]

Wij hebben hier op het werk de laatste jaren honderden HP laptops gehad met opgezwollen batterijen, sommige waren 3 tot 4x zo dik. Nooit een batterij gezien die scheurde, ontplofte of in brand vloog dus ik denk dat dat best meevalt. Nu zal het bij smartphones wellicht wat anders liggen maar het merendeel zal zeker niet ontploffen.
Het risico op ontploffen valt wel mee eigenlijk. Dat ze 'meestal ontploffen' is nogal overdreven. Natuurlijk is het belangrijk om de batterij zo snel mogelijk te vervangen en vooral niet zelf aan het prutsen te gaan! Er zijn van die heldere lichten die er gaatjes in prikte om het gas te laten ontsnappen... Tja.
Er zijn van die heldere lichten die er gaatjes in prikte om het gas te laten ontsnappen... Tja.
Lol, serieus? Natuurlijke selectie is echt hard aan het werk bij sommige mensen.
Ze ontploffen vrijwel nooit en ze geven eigenlijk geen steekvlam tenzij ze of te heet worden of van buitenaf beschadigd worden. Het is met gezwollen batterijen gewoon zo dat het het risico gewoon niet waard is. Lithium vuur is heel gevaarlijk omdat het heel plotseling op kan treden en makkelijk grotere brandbare materialen aansteekt op die manier.

Het is dus meer "De accu is permanent gezwollen, dan is er dus iets niet goed. Laat ik het gevaar maar niet opzoeken."
Er rust geen zegen op Pixels en accu's. Heeft Google pech of kopen ze lage kwaliteit accu's in?

nieuws: 'Sommige' Pixel 4a-smartphones krijgen na update kortere accuduur

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 24 april 2025 09:36]

Ik denk dat het wellicht een ervaring kwestie is… Google is geen hardware bedrijf en dus het hele inkopen en productlijnen is relatief nieuw voor ze.
Dat lees ik elke keer en dat punt wordt maar niet geüpdatet, inmiddels maakt Google al een lange tijd telefoons. Eerst de Nexus lijn, wat meer een samenwerkingsverband was met fabrikanten en daarna de Pixel lijn, die inmiddels bijna 10 jaar oud is.

Elke telefoon heeft issues. Het is een industrie die te snel wilt en er worden daarom volgens mij veel QA shortcuts gemaakt.
Google heeft een marktaandeel met minder dan 2% (gokje, in 2023 was het minder dan 1%) uiteraard veel telefoons. Maar echt ervaring kun dat dan niet noemen tegen de grote spelers zoals Apple, Samsung, xiaomi etc… Google zit nu eenmaal wat verder van de productielijn tov Apple en Samsung. Lijkt me dan ook een ervarings kwestie. Uiteraard, dit specifieke probleem is erg klein
Of Google de ervaring heeft doet niet ter zaken. Het gaat om de mensen die er werken en die hebben de ervaring wel. De meesten komen van HTC af en hadden in die periode al aan de Pixels gewerkt.
In de US is dat marktaandeel hoger dan wat jij zegt: https://www.androidpolice...ars-strong-pixel-9-sales/

In Europa verwacht ik soortgelijke cijfers eigenlijk, maar niet gecheckt.

Apple en Samsung hadden ook issues met hun batterijen.
Wel opvallend dat het daar ook de "a" reeks betreft. Heb het bij de andere nog niet gelezen.
En er bij de P7P, P8P en P9PXL gelukkig geen last van gehad.
-O- Gisteren een Pixel 7a gekocht voor zoontje... Hopelijk is die nieuw genoeg om geen last (meer) te hebben van batterij zwellen.
Deze modellen werden al lang en breed niet meer geproduceerd toen dit aan het licht kwam. Dus reken er maar niet op.
Op de Google support pagina wordt gevraagd om het IMEI nummer (wat ik nu nog niet heb) en daarna krijg je te zien of je mogelijk "affected" bent. Ik kom dus nu nog even niet verder.
Niet meer geproduceerd betekent niet dat ze niet bij een webwinkel in een magazijn kunnen liggen en nog verkocht worden. Kans is dus wel aanwezig (zie ergens hierboven een comment van iemand die 8 weken geleden een heeft gekocht en wel in aanmerking komt).
Dat wordt ook bedoelt met "Dus reken er maar niet op." .. dat het een verbeterde batterij is moet je niet op rekenen. Lichtjes verwarrend geformuleerd.
Ik interpreteerde het als: reken er maar niet op dat de batterij gaat zwellen, want het wordt al lang niet meer geproduceerd.
Als je 'm gister gekocht hebt, heb je toch nog gewoon recht om 'm weer terug te brengen/om te ruilen? ;)
Op de pagina van Google die gelinkt wordt in het artikel kun je de IMEI van je telefoon checken. Nu is het een dual SIM, dus ik heb beide nummers gecontroleerd, maar bij allebei gaf Google aan dat mijn telefoon niet een bekend batterijprobleem heeft.
Zojuist ook gedaan. 'an agent' zal met 3 weken contact opnemen. Ik zit nog in de garantieperiode en zou binnen die $456 dollar vallen.

Ik ervaar eigenlijk nog geen issues met de batterij.
Bij de check zag ik dat ik ook in aanmerking kwam. Tot nu toe nog geen problemen. Weet je al of je je toestel mag houden?

Oeh vanuit de FAQ: https://support.google.com/pixelphone/answer/16043453
Mijn Pixel 7a werkt normaal en vertoont geen symptomen van een opgezwollen batterij. Moet ik het gebruik ervan stoppen?
Als je apparaat normaal werkt en geen symptomen van een opgezwollen batterij vertoont, hoef je niet te stoppen met het gebruik ervan. Niet alle Pixel 7a-apparaten worden beïnvloed door onverwachte opzwelling van de batterij.
[...]

Wat gebeurt er met mijn Pixel 7a nadat ik de betaling of de kortingscode voor Google-hardware als tegemoetkoming heb geaccepteerd? Kan ik de telefoon nog steeds gebruiken?
[...]
Je hoeft je apparaat niet terug te sturen. Als je apparaat symptomen vertoont of andere schade heeft, zoals een beschadigde behuizing, een gebarsten scherm of een andere vorm van fysieke schade, raden we je aan het apparaat niet meer te gebruiken. Gooi het apparaat op een verantwoorde manier weg. Ga naar g.co/pixel/recycle voor meer informatie over hoe je je telefoon kunt recyclen.

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 24 april 2025 10:25]

Mijne komt ook in aanmerking, ook al heeft die nog geen problemen. Geld gebruiken om (preventief) de accu te vervangen en dan houd ik nog een flink bedrag over. Heb de telefoon voor €275 bij een abonnement gekocht, dus $456 is tamelijk genereus. Had wel (helaas?) net m'n telefoonabonnement sim-only verlengd omdat ik nogal wel een (paar) jaar met de 7a door wilde.
Enige probleem dat ik heb is dat de accu zo leeg is. Kom ook in aanmerking volgens de aanmeld site. Hoop dat ik de compensatie krijg. Was al van plan de binnenkort een nieuwe te kopen.
Waarom reparatie in een beperkt aantal landen?
Omdat er geen reparatiecentra zijn voor die telefoons in bepaalde landen. In landen waar dat wel is kan je hem dus (laten) omruilen/fixen.
In die landen worden geen telefoons gerepareerd?? Lijkt me toch heel erg sterk. Bijna elke stad of dorp in Nederland heeft wel een of meerdere reparatiecentra en toch staat Nederland ook niet op de lijst.
Zit een verschil tussen een kleine winkel die voor alle telefoons reparaties aanbied en een landelijk gecertificeerd bedrijf waar google direct mee samenwerkt.
Voor deze actie zal vast genoeg alternatieve reparatiediensten te vinden zijn.
Er zijn genoeg reparatiediensten. Maar google gaat echt niet al die winkeltjes certificeren en aanraden om daar naartoe te gaan.

Dan is gewoon geld geven een stuk makkelijker/goedkoper.
Kijk dat is het antwoord dat je had moeten geven; gemakzucht.
Nee, gemakzucht zou zijn niks doen.

Je kunt niet verwachten van google dat ze voor iedereen in de wereld die getroffen is hun lokale repairshop gaan certificeren voor een accu vervanging.

Ga even na hoeveel werk dat zou zijn. Dat is gewoonweg niet te doen.
Kosten waarschijnlijk.
Even gecheckt, "helaas" geen vergoeding hier en een goede batterij :)

[Reactie gewijzigd door Groenie op 24 april 2025 09:42]

Hier ook een gezwollen accu gehad op een 7a, in okt-24, ca 1.5 jaar na aankoop. Exact problemen als beschreven, ineens slechtere accuduur en drain van 30% naar 0% binnen enkele minuten. Bij nadere inspectie zag je aan de achterkant wat bolling optreden.

Netjes door Google omgeruild binnen garantie, wel voor een 'refurbished' model, maar die zag er als nieuw uit.
Ik heb een 7a. Nog geen last van zwellingen of andere problemen met de accu. Maar ik houd het in de gaten :)
Je kan je IMEI checken op de site. In sommige gevallen misschien. Gratis geld dus zeker aan te raden om te checken
De 6a is de dans dus ontsprongen? (Paar mensen in de familie destijds aangeraden te kopen als fijne budget phone)
Qua ondersteuning wel, maar in de praktijk niet ben ik bang. Ik heb er vorige week nog een 6a gerepareerd met een gezwollen accu.

Was overigens redelijk eenvoudig te doen in combinatie met een setje van ifixit


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn