Inleiding
Google introduceerde in 2010 zijn eerste Chromebook en deze Cr-48 was uitsluitend bedoeld voor testdoeleinden. De 12"-laptop was compleet zwart en had een strak design, met een mat scherm en een grote touchpad. De belangrijkste kenmerken van de Cr-48 waren de Atom-cpu en de kleine ssd-opslag van 16GB. De boodschap van Google was helder: je hebt geen dure laptop met krachtige hardware nodig om Chrome OS soepel te kunnen draaien. Vooral Samsung ging mee in de gedachtegang van het internetbedrijf; de Samsung-Chromebooks waren tot dusver dan ook pogingen om een luxe webervaring te bieden voor een lage prijs.
Tot nu toe was de lage prijs dan ook de basis waarop Chrome OS gevestigd was en die de software langzaam maar zeker in populariteit deed stijgen. Natuurlijk, je hebt met het besturingssysteem een aantal voordelen ten opzichte van concurrenten; installatie en herstel gaan rap, de software krijgt regelmatig automatisch updates, het besturingssysteem heeft geen last van virussen, enzovoort. Het is tegelijkertijd echter 'maar' een browser. Voor een prijs van maximaal 300 euro is dat prima te verantwoorden, maar bij hogere bedragen verwacht je al gauw zwaardere applicaties op het gebied van gaming, foto- en videobewerking, en officefunctionaliteit te kunnen draaien. Hoewel het web als platform flinke sprongen op deze gebieden maakt, is hier nog heel wat terrein te winnen.
Toch vond Google de tijd rijp voor een opvolger van de Cr-48 die breekt met het basisprincipe van een lage prijs. Nog steeds is een luxe browse-ervaring het doel van Google, maar bij de ontwikkeling van de Chromebook Pixel was the sky the limit. Google heeft geprobeerd de beste laptop van dit moment die de beste web-ervaring biedt te maken. Tweakers kreeg de mogelijkheid deze claim op waarheid te toetsen.