Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 106 reacties

Samengevat

De Chromebook Pixel is de beste laptop die je niet zult kopen. Het apparaat barst van de goede eigenschappen, zoals het fijne scherm met 3:2-verhouding en een hoge resolutie, het prima toetsenbord, de fijne trackpad en de stevige, stijlvolle behuizing. Ten opzichte van het vorige model is de accuduur enorm verbeterd en de Pixel kan zich meten met de beste ultrabooks. Ook is de processor snel, is er genoeg geheugen en leveren twee usb-c-poorten genoeg connectiviteitsopties. Problematisch blijft de aanwezigheid van Chrome OS, wat het geheel tot een schizofrene combinatie maakt. Hoe goed de hardware ook is die je eromheen bouwt, dit besturingssysteem is gemaakt voor goedkope systemen. Als je slechts een browser kunt gebruiken, blijft het gebruik beperkt tot relatief lichte toepassingen en daar wil je geen 999 dollar voor neertellen.

Prijs bij publicatie: € 886,-

In 2013 verbaasde Google vriend en vijand met de aankondiging van zijn eigen laptop. Op mobiel gebied waren er al de Nexus-apparaten, maar daarbij ging het om telefoons en tablets die duidelijk door bijvoorbeeld Samsung, LG of Motorola werden gemaakt. De Pixel, zoals de laptop heet, is volledig door Google ontworpen en wordt ook nadrukkelijk als Google-apparaat naar voren geschoven.

Tegelijk richt Google zich met de Pixel op een specifiek publiek. Met de laptop wil het bedrijf tonen hoe een ideale laptop met Chrome OS er in zijn ogen hoort uit te zien, maar het wil ook dat ontwikkelaars aan de slag gaan met technologie die je nog niet veel bij andere Chromebooks ziet. In 2013 was dat bijvoorbeeld een hogeresolutie-touchscreen. Doel van Google is dat de ontwikkelaars web-apps gaan maken die gebruikmaken van die technologie. Google wil daarnaast laten zien dat zijn Chrome OS niet alleen de onderkant van de markt hoeft te bedienen, maar volwassen genoeg is voor premiumproducten. Die combinatie van ideale laptop en nieuwe technologie maakt namelijk dat de Pixel extreem duur is in vergelijking met andere Chromebooks.

Google Chromebook PixelGoogle Chromebook PixelGoogle Chromebook Pixel

Met de 2015-versie van de Pixel gaat Google op dezelfde weg voort. Weliswaar is de dollarprijs verlaagd van 1299 naar 999 dollar, omgerekend 883 euro, maar dat is nog altijd meer dan de prijs van alternatieve Chromebooks, die gemiddeld rond de 300 euro schommelt.

Hoewel we inmiddels twee jaar verder zijn sinds de introductie van het oorspronkelijke model is er op het eerste gezicht bijzonder weinig veranderd aan de Pixel. Voor de uitgebreide bespreking van het uiterlijk, verwijzen we dan ook graag naar de review van toen: Google Pixel: een laptop van uitersten.

Google Chromebook PixelGoogle Chromebook Pixel

Gebleven is de stevige aluminium behuizing en ook het scherm is nog steeds een aanraakgevoelig 12,85"-paneel met een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 2560x1700 pixels. Bovendien weegt het model nog altijd 1,5 kilo en daarmee is het niet alleen een zwaargewicht onder de Chromebooks, maar ook ten opzichte van ultrabooks. Dat is zeker een nadeel van deze laptop. Dat de twee Pixel-laptops nagenoeg identiek lijken, betekent niet dat er geen verschillen zijn. Die zijn er genoeg bij nadere inspectie.

Google Chromebook PixelGoogle Chromebook Pixel

Toetsenbord en trackpad

Een van de opvallendste verschillen betreft de trackpad. Die is niet zwart meer, maar grijs, net als de rest van de behuizing. De zachte afwerking heeft plaatsgemaakt voor glas, waardoor de trackpad er nu hetzelfde uitziet als die van die fabrikant met het fruitlogo. De trackpad is daarmee iets gladder geworden, maar de werking is nog net zo fijn. Het is een van de fijnste trackpads die we gebruikt hebben en Chrome OS kan vloeiend overweg met gestures als tweevinger-scrollen en tweevinger-swipen voor 'pagina terug'. Voordeel van het niet gebruiken van de zwarte afwerking is dat er nu geen vetvlekken meer zichtbaar zijn op het oppervlak.

Ook bij het toetsenbord is een verandering doorgevoerd. De bovenste reeks toetsen, die met escape en volume- en paginabediening, was bij het oude model een aaneengesloten rij tiptoetsen. Die toetsenrij is vervangen door reguliere toetsenbordtoetsen met dezelfde functies. Het maakt het werken ermee iets fijner; de toetsen hebben nu dezelfde fijne travel en feedback als de andere en niet meer de stugge aanslag van tiptoetsen. De achtergrondverlichting gaat nu aan als je als gebruiker je handen boven het toetsenbord houdt, dankzij de aanwezigheid van een nabijheidssensor in de trackpad.

Minder opvallend, maar daarom niet minder leuk, zijn de wijzigingen bij de light bar, de sleuf met gekleurde leds in de deksel. Deze toont niet meer de blauwe, Knightrider-achtige gloed, die rood wordt als de accu leegraakt. Standaard zijn nu de blauwe, rode, gele en groene leds zichtbaar en de scheiding tussen de kleuren is een stuk duidelijker dan bij het oudere model. Een gave functie is dat je met je vinger op de cover kunt tappen als de laptop dichtgeklapt is. De ledverlichting geeft dan in het geel een indicatie van de resterende accuduur.

Voor verdere uiterlijke veranderingen moeten we de laptop omdraaien. De 2013-versie van de Pixel had een rubberen vierkantje in elke hoek waarop de laptop rustte. Google heeft dit gewijzigd in twee strips over de hele lengte met vier stroken waarop de laptop nu steunt. Dit moet de onderkant van de Pixel beter beschermen.

Google Chromebook PixelGoogle Chromebook Pixel

Usb-c generatie 1

De Pixel van 2015 beschikt over twee keer usb-c. Handig aan deze connector is dat deze gebruikt kan worden voor het rap laden van de laptop met de 60W-lader en dat deze omkeerbaar is. Het gaat om usb 3.1 generatie 1 en niet generatie 2, dus snelheidswinst boeken we er niet mee. De snelheid blijft op 5Gbit/s, net als bij usb 3.0. Wel kan type-c via verloopjes gebruikt worden voor het videosignaal via hdmi, displayport en d-sub. De displayport van de 2013-Pixel is bij de 2015-versie dan ook verdwenen. Gelukkig heeft Google voor twee aansluitingen gekozen. Ben je de laptop aan het laden, dan kun je de andere aansluiting gebruiken voor video- of andere toepassingen.

Bovendien zijn er twee reguliere usb 3.0-poorten aanwezig. Dus ook zonder verloopstukjes kun je al je usb-accessoires blijven gebruiken. De aanwezigheid van deze poorten heeft wel mede tot gevolg dat de laptop niet dunner kon worden. Usb-c is nog geen gemeengoed, maar dat gaat snel veranderen. Op de Computex-beurs in Taiwan, begin juni, toonde hardwarefabrikanten al een groot scala aan laptops, moederborden en andere producten met de aansluiting.

Verder beschikt de Pixel 2015 nog over een sd-geheugenkaartlezer en een gecombineerde audio-in- en uitgang.

De processor

Onder de motorkap zien we misschien wel de grootste verandering; de Core i5-3427U van Intels Ivy Bridge-generatie heeft plaatsgemaakt voor de Core i5-5200U van de Broadwell-reeks. Deze laatste heeft een hogere kloksnelheid, 2,2 versus 1,8GHz, terwijl de tdp is verlaagd van 17 naar 15W. We kunnen dus betere specificaties en een langere accuduur verwachten.

Prestaties meten we bij Chrome OS door Kraken te draaien.

Kraken 1.1
Systeemnaam Processor In milliseconden, lager is beter
Chromebook Pixel 2015 Core i5-5200U
**
1216
Chromebook Pixel Core i5-3427U
***
1769
Chromebook 14 Celeron 2955U
*****
2734
Toshiba Chromebook Celeron 2955U
*****
2736
Dell Chromebook 11 3120 Celeron N2840
*******
4109

Afgaande op de resultaten van de JavaScript-benchmark zijn de prestaties er behoorlijk op vooruitgegaan. De Pixel van 2015 is met grote afstand de snelste Chromebook. De resultaten bij Peacekeeper van Futuremark laten eenzelfde lijstje zien.

De accuduur

Gaat de prestatiewinst gepaard met een toename van de accuduur? De accuduur van de originele Pixel was weinig indrukwekkend; het was een van de minpunten. We hebben de browsertest gestart om te kijken hoe het er nu voorstaat.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Chromebook Pixel 2015 Core i5-5200U 72Wh
*******
10u30m
Toshiba Chromebook Celeron 2955U 52Wh
*****
8u13m
Dell Chromebook 11 3120 Celeron N2840 43Wh
*****
7u16m
Chromebook 14 Celeron 2955U 37Wh
*****
7u12m
Chromebook Pixel Core i5-3427U 59Wh
***
4u22m

De accuduur is met sprongen vooruitgegaan. Waar we destijds nog geen 4,5 uur konden noteren, houdt de Google-laptop het nu 10 uur en 30 minuten vol. Daarmee verslaat de laptop niet alleen Chromebooks met aanzienlijk tragere processors, maar kan het model zich ook meten met de beste ultrabooks en de MacBooks van Apple.

Google heeft de accuduur niet op magische wijze doen toenemen. De fabrikant heeft gewoon een flink forsere accu met een capaciteit van 72Wh ingebouwd. In combinatie met de zuinigere cpu en, vermoedelijk, optimalisaties bij Chrome OS leidt dit tot de prima accuduur. We zullen de oude Pixel met de laatste Chrome OS-versie opnieuw testen om te kijken wat de invloed van de softwareoptimalisaties is.

Laadtijd
Systeemnaam Accucapaciteit In minuten aan de lader, lager is beter
Apple MBA 13", 2014, OS X 54Wh
****
134
Chromebook Pixel 2015 72Wh
****
137
HP Chromebook 14 37Wh
*****
140
Apple MBP, 13", 2015, OS X 75Wh
*****
157
Microsoft Surface Pro 3 43Wh
*****
157
Apple MacBook, 2015, OS X 40Wh
*****
163
Dell XPS 13 (fhd, 2015) 53Wh
******
185
Chromebook Pixel 59Wh
*******
215

Ondanks de grote accu is de laadtijd prima en dit is aan de 60W-lader te danken. Wie dus bang was dat de nieuwe usb-standaard tot langere laadtijden zou leiden komt bedrogen uit.

De Pixel heeft 8GB geheugen, wat een lekker ruime hoeveelheid is, zodat je genoeg tabs kunt openen zonder dat de machine traag wordt. De opslaghoeveelheid is nog altijd slechts 32GB, geleverd door een Kingston-emmc-module. Dit is het gevolg van Googles filosofie dat Chrome OS in combinatie met onlineopslag gebruikt moet worden.

Naast de processor, het geheugen en de accucapaciteit heeft de netwerkkaart een opfrisbeurt gekregen. De Pixel had al een 2x2-netwerkkaart voor goede ontvangst, maar heeft nu ook ondersteuning voor wifi-ac, de jongste wifi-generatie, met ondersteuning voor hogere bandbreedtes en een beter bereik. Tegelijk is er bluetooth 4.0-ondersteuning.

Het scherm

Het beeldscherm kan volgens Google 400cd/m² uitstralen, maar wij kwamen niet verder dan 322cd/m². Dat is minder fel dan het model van 2013, dat evenmin tot de 400cd/m² komt, maar rond de 390cd/m² schommelt en dus in de buurt komt. We hebben beide modellen onder dezelfde omstandigheden tegelijk getest.

Google Chromebook Pixel 2015 schermGoogle Chromebook Pixel 2015 scherm

Bij de schermtests zien we dat blauw en groen gaan overheersen bij de weergave van wit, naarmate lichtere wittinten weergegeven worden. De afwijking is iets sterker dan bij het model uit 2013 en opnieuw is het scherm dus wat minder. Wel is de kleurafwijking minder groot; kleuren worden bij deze Pixel natuurgetrouwer weergegeven dan bij de vorige Pixel-Chromebook. Het scherm van de 2015-versie van de Pixel is dankzij de resolutie lekker scherp en de kleurweergave is goed, maar de helderheid had van ons hoger gemogen.

Conclusie

Google heeft de meeste goede eigenschappen van de originele Pixel behouden en er enkele nieuwe aan toegevoegd. Vooral wat accuduur betreft is de verbetering enorm en laden gaat vlot. Dankzij de twee usb-c-poorten is de laptop wat aansluitingen betreft lekker veelzijdig en op de toekomst voorbereid. De aanwezigheid van de 'oude' usb-poorten maakt dat ook huidige accessoires zonder verloopjes gebruikt kunnen worden, al voorkwam het gebruik van de oude poorten dat Google de laptop dunner kon maken en ook is het geen lichtgewicht.

Grootste struikelblok is en blijft Chrome OS in combinatie met slechts 32GB opslag. Zoals eerder beschreven heeft een browserbesturingssysteem zijn voordelen, maar het is en blijft 'slechts' een browser. Een laag bedrag is dan te rechtvaardigen, maar als je bereid bent 1000 dollar neer te tellen voor een laptop waarop alleen een browser te gebruiken is, moet je wel zeker weten dat je hiermee uit de voeten kunt. Een ssd toevoegen om het geheugen uit te breiden en een ander besturingssysteem te installeren is er niet bij. Dat gezegd hebbende, er is vast een groep gebruikers die wel volledig uit de voeten kan met Chrome OS en die bereid is in de buidel te tasten om de software op een uitstekende high-end laptop te kunnen gebruiken. Die groep was alleen veel groter geweest als de prijs rond de, zeg, 500 à 600 euro had gelegen.

We geven de Pixel 2015 een ruime voldoende, want dat heeft Google zeker verdiend met zijn verbeteringen, maar wat zou het fijn zijn als je een ssd in deze machine kon plaatsen en zelf het besturingssysteem kon kiezen.

Met dank aan Voys voor het beschikbaar stellen van de Chromebook Pixel.


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwscoördinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwscoördinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (106)

Die 32GB is natuurlijk weinig maar er zijn een paar aantekeningen bij te maken:
  • Je krijgt gratis 1000GB cloud storage (Google Drive) voor 3 jaar meegeleverd
  • Chrome OS is gemaakt om gebruikt te worden in combinatie met die cloud storage
  • Er is een LS (Ludicrous Speed) model aanwezig met 64GB opslag
  • Je kan een SD kaart, USB stick of externe harde schijf gebruiken voor extra opslag
Verder is dit de laptop die door Google's Chrome (OS) teams intern veel wordt gebruikt. Het is dus puur een developer apparaat, maar omdat Google voor zijn eigen medewerkers toch al de moeite heeft genomen om een eigen laptop te ontwerpen, konden ze hem net zo goed ook aan anderen verkopen. Als jij dit als consument wilt kopen is het prima, maar hij is natuurlijk niet voor dat doeleinde gemaakt.

Wat in de review niet naar voren kwam is dat er ook nog een LS (Ludicrous Speed) model is. Deze heeft dezelfde prijs als de origele Chromebook Pixel ($1299). Voor die $300 meer krijg je het volgende:
  • Een snellere CPU: i7-5600U (i.p.v. i5-5200U)
  • Meer werkgeheugen: 16GB RAM (i.p.v. 8GB)
  • Meer opslag: 64GB (i.p.v. 32GB)
Verder hebben ze iets geniaals gedaan met de Pixel: Een volledig functionerende USB Type-C poort aan beide kanten van de laptop. Dat betekend dat je je laptop kan opladen aan beide kanten, maar ook je beeldscherm of wat dan ook aan beide kanten kan aansluiten. Vooral je oplader niet meer per se aan een kant hoeven aansluiten is zo veel makkelijker!

Edit: @Macshack, moet je wel het hele bericht quoten hè ;).
Verder is dit de laptop die door Google's Chrome (OS) teams intern veel wordt gebruikt. Het is dus puur een developer apparaat, ...
Dit apparaat is dus gemaakt voor Chrome en Chrome OS development. Nee natuurlijk is het niet ideaal om voor Windows, Linux of OS X hierop te gaan programmeren (maar het kan wel!). Maar voor het Chrome (OS) team moet er een high-end laptop zijn om te kunnen testen en developen zonder dat dit veel tijd kost. Bovendien kunnen ze zo met tal van nieuwe technieken expirimenteren, denk aan touchscreens, hoge resolutie schermen en USB Type-C.
Dus pas even op met het uit de context trekken van quotes :P.

Deze hele discussie voelt een beetje als een deja vu.
Voor mensen die dit apparaat niet begrijpen: Het is een development machine. De hoge specificaties en design hebben twee doelen
  • 1. Geef developers een zo lekker en zo snel mogelijk werkende machine zodat ze efficiënt, snel en gemakkelijk voor Chrome, Chrome OS en Android kunnen ontwikkelen
  • 2. Geef developers de meeste en nieuwste hardware zodat ze hun apps daarop voor kunnen bereiden. Ooit gaan goedkope chromebooks touchscreens, high-res displays en snelle hardware krijgen
@GJvdZ: Alle ontwikkelkosten van het apparaat waren al gemaakt, waarom dan niet er wat meer van verkopen en alle Chrome (OS) developers er blij mee maken? Dat naar de markt brengen is trouwens ook niet heel uitgebreid gebeurd, ze verkopen de Pixel exclusief in 2 landen in hun eigen online winkel. Dat fraaie design had trouwens (zeker oorspronkelijk) een heel belangrijk en specifiek doel: Concurreren met de MacBooks die op de Google Campus rondzwerfden, die ook een behoorlijk strak ontwerp hadden.

[Reactie gewijzigd door Balance op 10 juni 2015 08:54]

1000 GB is maar gelimiteerd voor 3 jaar. Na die 3 jaar zit je als het ware met gebakken peren.
Zolang je niet een groot piraat bent ofzo heb je verbazend weinig opslag nodig hoor. Heb een Chromebook met maar 16GB en heb het tot nu toe nog niet volledig vol gekregen. Heb wel op een aparte SD kaart een foto collectie begonnen (naja, een selectie uit de veel grotere backup), maar goed, de meeste mensen met grote foto collecties hebben hun primaire foto collecties sowieso op externe harddisk e.d. staan (en terrecht). En dan hebben we het nog niet eens gehad over Google Photos.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 10 juni 2015 12:13]

Dat niet alleen. Je zit ook voor de levensduur van dit apparaat vast aan Google Drive. En dit is leuk en aardig in westerse landen met een goede internet infrastructuur maar op een groot deel van de planeet moet je het nog steeds doen met minder dan 10 Mbps, en dat nog los van de onbetrouwbaarheid van verbindingen.

Het prijssegment van deze laptop vereist een volledig onafhankelijk OS waarmee je volwassen applicaties kan draaien. Alleen een browser is, zoals het artikel met een omweg beschrijft, volslagen belachelijk. Voor lichte gebruikers zou een Chromebook prima zijn maar dan koop je natuurlijk nooit zo'n dure. Voor een beetje email en browsen is een paar honderd euro meer dan genoeg.
Verder is dit de laptop die door Google's Chrome (OS) teams intern veel wordt gebruikt. Het is dus puur een developer apparaat, maar omdat Google voor zijn eigen medewerkers toch al de moeite heeft genomen om een eigen laptop te ontwerpen, konden ze hem net zo goed ook aan anderen verkopen. Als jij dit als consument wilt kopen is het prima, maar hij is natuurlijk niet voor dat doeleinde gemaakt.
Lijkt me niet. Het maken van een product is op zich niet zo spannend. Het naar de markt brengen met alles wat daarmee te maken heeft is veel moeilijker. Ze zullen dus echt iets hebben gehad van "Goh, we hebben hier een laptop liggen. Laten we even productie opstarten en dat ding wereldwijd gaan verkopen". Als het puur voor developers was gemaakt hadden ze er niet zo'n fraai design voor gemaakt en hadden ze ook een "gewone" laptop kunnen gebruiken.
Wereldwijde verkoop? Europa staat al niet op de lijst...
Gewoon te koop bij onze buren hoor. Waaronder bij Amazon.co.uk
Ik denk dat mensen eerst maar eens jou reactie moeten lezen voordat ze de Chromebook gaan verdedigen/afbranden (wat ik nogal veel zie gebeuren hier in de reacties). Jij vat het eigenlijk perfect samen. Het is een heel mooi apparaat maar het is een niché. Niet voor iedereen weggelegd maar vooral voor developers. Voor consumenten zijn er natuurlijk vele goedkopere alternatieven (met ChromeOS) welke prima voldoen.

De vergelijkingen die ik hier op zie doen met andere ultrabooks (met windows/linux/OSX) vind ik daarom ook een beetje scheef. Google heeft dit product niet in de markt gezet om daarmee te concurreren.
Het is dus puur een developer apparaat, maar omdat Google voor zijn eigen medewerkers toch al de moeite heeft genomen om een eigen laptop te ontwerpen, konden ze hem net zo goed ook aan anderen verkopen.
Dit is verre van een developer apparaat. Noem nou een paar IDE's op die hierop draaien die betere of evengoede performance geven?

Als ontwikkelaar wil ik niet gebonden zijn aan 1 besturingssysteem. Anders ben je niet flexibel. Misschien maak ik schrijf ik iets in windows. Of ben bezig in Linux. Moet ik ook nog een iOS app maken voor de iPhone. Waarom zou ik mij beperken met zo'n laptop met zo weinig opslag capaciteit. Bij compileren en refactoren etc is IO juist heel belangrijk. Dus dat ga ik echt niet op een SD kaartje pleuren.

Soms moet ik ook een icoontje maken, dingen op verschillende browsers testen. Een databeestje draaien. Hoe gaat ik dat op deze laptop doen?

Deze laptop is net iets meer dan een browse laptopje. Waarmee je d.m.v. online apps productief kan zijn. En misschien kun je via allerlei omwegen nog dingen voor elkaar krijgen. Maar het is zeker niet ideaal. Al helemaal niet voor een dev.
Chrome Dev Editor draait hier natuurlijk op van Google zelf en dan heb je cloud9 voor generieke development. Ik ga niet zeggen dat het beter is dan de grote IDE's, maar zelf mis ik weinig en merk ik dat ik verrassend vaak op m'n chromebook nog heb ontwikkeld.

Icoontje maken doe je trouwens met pixlr ofzo, database draaien doe je of gewoon in indexedDB lokaal of in de cloud en andere browsers testen doe je uiteindelijk toch via Crouton of remote desktop inderdaad. Zeg maar, ik ga het geld niet uitgeven aan een pixel, maar dat het een extreem fijne notebook is als Developer (naast je desktop)? Zeker weten.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 10 juni 2015 09:39]

Maar waarom zou men zich beperken tot alleen ChromeOS? Wat kun je op die laptop wat je niet op een andere laptop kan? $999 is toch veel geld voor een laptop met 32Gb geheugen? Kun je ook een Macbook Air kopen. Als je voor de duurdere gaat, geen idee eigenlijk waarom - want waarom zou je 64Gb nodig moeten hebben voor online programmeren, dan kun je voor ¤1.239,- een air kopen met de volgende specs:
  • 2,2-GHz dual-core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,2 GHz
  • Intel HD Graphics 6000
  • 8 GB 1600-MHz LPDDR3 SDRAM
  • 128 GB PCIe-flashopslag
  • Verlicht toetsenbord (Nederlands) & Gebruikershandleiding (Nederlands)
Dan kun je Windows/Mac/ChromeOS/Linux ontwikkeling doen wat je maar wilt.
Zoals ik al aangaf vind ik hem het geld ook niet waard ;-) . Waar het hem eerder in zit is dat ik extreem optimistisch verrast ben met m'n Toshiba chromebook 2. Het is een andere prijsklasse, maar gevoelsmatig gezien komt hij prima mee met m'n 1000 euro desktop. Ik had hem zeg maar gekocht voor conferenties en reizen e.d., maar uiteindelijk gebruik ik hem vaak genoeg in plaats van m'n desktop zelfs voor zaken zoals development (al zijn er inderdaad ook dingen die ik alleen op m'n desktop kan doen, zoals GPU gerelateerde development).

Maar goed, de air die je noemt moet je dus met het LS model vergelijken en spec wise kom je dan toch best vergelijkbaar uit (CPU van chromebook net iets beter, maar GPU net iets slechter). Als ik heel eerlijk ben zou ik dan nog voor de Pixel gaan er crouton draaien, want met mijn stijl van werken heb ik meer aan 16GB aan geheugen, dan 128GB aan SSD, maar goed, dat is zeker niet op iedereen van toepassing en realistisch gezien heb ik exact genoeg aan 8GB (de 4GB op m'n Chromebookje zijn net te weinig al ik mezelf beperk), dus zou ik sowieso niet zo'n dure laptop nemen.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 11 juni 2015 16:28]

Waarom zou je ooit Chrome Dev Editor willen gebruiken? Zelfs Notepad++ heeft nog dingen die Chrome Dev Center niet heeft(bv autocompleet). En cloud9 is leuk, maar heb je eens gekeken naar hoe klein je schijven zijn? Meer als 80GB en 16 niet openbare projecten krijg je niet, dat is nogal beperkt. Cloud development is een leuk concept maar niet echt praktisch. Ik zou niet weten aan wat voor serieus project je zou kunnen werken op een chromebook.
Wij zijn developers en werken alleen met ChromeOS. Het probleem van testen op verschillende browsers is nog wel het kleinste. Wij ontwikkelen enkel webapps voor intern gebruik.

Het een een developerlaptop voor developers die developen voor Chrome.
Maar dan is het natuurlijk niet puur een dev laptop. Het is misschien voor puur Chrome dev's. Maar daar heb je natuurlijk niet deze laptop voor nodig. Je kunt ook een andere "betere" laptop kopen voor hetzelfde geld en wel een volledig besturingssysteem draaien. Meer SSD ruimte etc.
Maar dan is het natuurlijk niet puur een dev laptop. Het is misschien voor puur Chrome dev's. Maar daar heb je natuurlijk niet deze laptop voor nodig. Je kunt ook een andere "betere" laptop kopen voor hetzelfde geld en wel een volledig besturingssysteem draaien. Meer SSD ruimte etc.
Volgensmij snap je het niet.
Ja dat zegt iedereen die geen argumenten meer heeft. Maar ik snap inderdaad niet waarom een dev $999 zou neerleggen om op de pixel te gaan ontwikkelen. Ook niet als secondaire computer.
Je kunt er niet eens voor Android op developen. Nou lekker nuttig dan. Ik vraag me af waarom iemand deze laptop zou verkiezen boven eentje van Apple. Waarop je voor zoveel meer platformen kan developen waaronder Chrome en ook nog eens een top laptop krijgt.
De auteur leeft in de wereld waar per definitie ChromeOs inferieur is. Bovendien wordt de pixel vergeleken met oude of low performing chromebooks..waarom niet de C720 of Acer15 met i3?

Ook het idee dat 32Gb opslag weinig is, heb je uberhaupt gebruikers ervaring met en chromebook?

Ikzelf ben een zware spreadsheet gebruiker. Met daarbij de zware behoefte om realtime samenwerking te doen; ook in tekst bestanden en presentaties. Vaak het hoge tijdsdruk moet behoorlijk wat geproduceerd worden met nogal wat mensen. Ik heb ook MS webapps geprobeerd, maar het is traag, bevat veel te weinig mogelijkheden. Helaas, maar het werkt wel ontzettend goed, google docs is het enige wat goed werkt. Zelfs offline

Verder email, internet werkt ook prima zonder zwaar OS.

Op mijn Windows computer werk ik ook (i7 8Gb 128gb ssd1Tb harddisk), leuk vanwege de drie schermen, leuk om films te downloaden en te casten naar één van de twee Chromeboxes. Maar er is maar weinig waar ik dat ding voor gebruik, buiten de aangifte van belasting via een te downloaden programma.

Mijn kinderen willen ook op internet. De Windows computer vinden ze te traag in het switchen van accounts. Geen issue met chromebooks... Sterker nog ze weten hoe ze zelf en account kunnen aanmaken.

Tel hierbij de tijd voor onderhoud in en het grootste nadeel is: je kunt niet fatsoenlijk minecraft op dat ding spelen of en DJ programma als Mixxx installeren...

Qua prijs, helemaal mee eens. Naar als de nieuwe pixel ¤500 zou kosten, dan ga ik geen Acer kopen.

Of je google en chromeos leuk vindt of niet, het is het enige waar je voor en goede prijs high performance ervaring hebt op het gebied van realtime collaboration met weinig omkijken.
Dit is een heel leuk verhaaltje dat je hebt geschreven, maar veranderd niets aan zijn uitstekende oordeel.
Ik heb met ChromeOS gespeeld, het stelt heel erg weinig voor. Om dan 999¤ neer te leggen voor een laptop waar je eigenlijk amper meer mee kan dan met een beetje internetten, is natuurlijk gewoon teveel.
Heb je gespeeld ermee?

Wij werken met ons bedrijf volledig op ChromeOS.

Ik leg met plezier 999 euro neer voor een laptop die mij zonder zorgen jarenlang van dienst kan zijn en waarbij je ook nog eens representatief voor de dag komt, en daarnaast in geval van diefstal het ALLERVEILIGST is m.b.t. tot bedrijfsgegevens.
Voor ¤999 heb ik ook een snelle Windows 8.1 ultrabook. Als mij op deze ultrabook beperk tot het draaien van Google Chrome met webapps zie ik al weinig (eventueel wat performance omdat de OS layer beperkt is) tot geen voordeel.

Op die 8.1 ultrabook kan ik buiten een browser draaien nog veel meer...

Als je verder je netwerk opslagomgeving binnen een bedrijf goed op orde hebt, staat je data eigenlijk nog veel veiliger m.b.t. bedrijfsgegevens. Niet bij Google en volledig in eigen beheer.

Even iets bij een klant op een "vintage" beamer zetten.... ;)
Maar als je al dat andere helemaal niet nodig hebt dan is alleen maar overbodige ballast.
En daarom is een Chromebook juist zo razend snel, ik zie het als een thin client voor het Internet.

[Reactie gewijzigd door Grasfluiter op 13 juni 2015 20:04]

Ja.

OK. Als Google only leverancier moet je wel ;)

Zoals zoveel goede laptops. Zoals zoveel laptops representatief zijn.
Allerveiligst? Grappenmaker.

Blijft de nog steed 999 euro. Inderdaad voor 99% veel te veel voor zo'n beperkte laptop.
Een 5.5 was beter op zijn plaats geweest.
Niet zo'n grappenmaker:
https://www.security.nl/p...voor+internetbankieren%22

Overigens, het is per definitie het veiligst als er 1) niks op staat en 2) wat erop staat standaard volledig encrypted is. Dan heb ik 3) de uitgebreide managementmogelijkheden nog niet genoemd.

Overigens, het zou me allerminst storen als de Pixel een 5,5 krijgt. Ik ken eigen ervaringen :) Ik ga er 2 bestellen, die 550 is nog perfect, maar is wat oubollig.
Dubbele grappenmaker: 1 zwaluw maakt geen zomer.
Hoeveel links wil je van me hebben..

Je vergeet wat echt nr 1) is: Internetverbinding. Wel typisch dat je daar niet aan gedacht hebt. En laat je daar met een streaming apparaat afhankelijk van zijn.

Wat je neemt zal een ieder hier worst zijn. Ieder heeft zijn eigen keuze. Argumentatie is wat telt. ik zou meer willen dat je objectiever bent.
Kijkt en weet wat er meer is. En niet steeds in je straatje praat.
Doe mij 1 link die zegt dat een windows-pc veiliger is dan een chromebook, maar eigenlijk hoef ik mijn punt niet te maken, omdat het op dit moment gewoon waar is.

Jammer genoeg moet je tegenwoordig wel internetten in je leven. Zullen we die noodzaak gewoon als basis houden voor het vergelijk? Zonder internet staat iedereen bij de koffieautomaat.

Je mag ChromeOS niet, never mind, kan gebeuren, maar je argumenten zijn fout. 99% teveel is een beetje een domme statement. Je noemt 'beperkte laptop' terwijl beperkt maar net afhangt van je wensen ;)
Gespeeld, het is een webbrowser met wat webapps. Een tablet kan nog meer.

Wanneer je binnen je bedrijf niet meer nodig hebt dan een internetbrowser dan is dit uiteraard super. Besef wel dat dit voor het merendeel niet het geval is.

Overigens kan je voor een paar 100 euro minder ook een Chrome OS laptop kopen die exact hetzelfde kan. Wederom kom je weer terug op het punt dat het erg duur is.

Verder kan je met ELKE OS puur een browser draaien voor je taken als je dat wilt, het is niet alsof Chrome OS dat alleen kan. 999 voor een laptop die alleen browser draait is gewoon erg veel geld. Er zijn veel goedkopere Chrome OS notebooks die net zoveel kunnen voor minder.
Een tablet... Ohja, zo'n ding, dat werkt fijn!

Nee, kijk ChromeOS is natuurlijk voor het web en webapplicaties zijn de basis. Overigens zijn er diverse native apps voor beschikbaar, voor simpele dingen als een calculator, filebrowser of webcamfoto's. Er zijn ook diverse native applicaties beschikbaar en de Android-applicaties draaien binnenkort.

Ik krijg mijn werk gedaan op de manier die ik gewend ben, en wil een kwaliteitslaptop. Dan is de Pixel een prima keuze. Bovendien ben ik niet afhankelijk van díe laptop.
Ik begrijp volledig wat de bedoeling is voor je, en dat Chrome OS hierin voldoet.

Toch zoals bovenstaande vermelde, voor 999 euro heb je een schitterende ultrabook, met SSD van minimaal 256gb, Windows 8.1, die ook de chromebrowser incl diens notificaties, webapps etc draait, en meer.

Ik zie dan totaal niet wat de meerwaarde is van een product zoals dit die letterlijk alleen maar minder kan. Was dit product een veel goedkopere oplossing geweest, uiteraard dan had ik het gesnapt, dit is echter niet zo.
Die Ultrabook kost me veel onderhoud en gedoe, en zoals ik zeg, is een stuk onveiliger. Alleen al dat je SSD, Gigabytes, Windows opnoemt, ik wil dat helemaal niet. Ballast. Onnodig. De windows-desktop. Installeren van drivers en gedoe. Nee, dat mis ik helemaal niet meer!

Dát is de meerwaarde. Eenvoud is zó lekker ;)

Ik snap het vergelijk, maar ik kijk alleen naar de hardware. Op die pixel zet je net zo makkelijk Crouton en een linux-variant. Maar dat maakt het geen minder lekkere laptop. Overigens, een ultrabook met deze accuduur, resolutie, en 2x usb 3.0 vind je denk ik niet (gauw). En met die gave 'touch batterij indicator' ;)
Eerst noem je termen als SSD, gigabytes en Windows ballast en vervolgens noem je zelf Linux, resolutie en USB.

Je zegt dat eenvoud zo prettig is, terwijl het meer tijd en energie kost om Crouton te installeren dan out of the box Windows 8.1. Drivers installeren hoef je daarop echt nooit te doen overigens.

Ik vind het prima dat je de Pixel fantastisch vindt maar je vergelijk is in mijn ogen wel een beetje krom.

[Reactie gewijzigd door XeNeRgY op 11 juni 2015 15:12]

Nee hoor. Ik hoef die Linux niet, maar als je dat wél graag wil, dan kun je dat doen.

Overigens is Crouton installeren makkelijker dan 8.1 configureren. Zeker als je nog een oude scanner en printer op je kantoor hebt. Zucht, wat een tijd zit daarin.

Maargoed, we mogen het er best over oneens zijn :)
Maargoed, we mogen het er best over oneens zijn :)
Oneens zijn. Zeker.

Je haalt alleen regelmatig onzin argumenten aan.
Zucht, al die excuses om maar een 999 euro Pixel goed te praten.
Welk onzin argument precies? Jammer dat je mijn argumenten onzin noemt.
Ik denk dat de waarheid in het midden ligt: het is niet zo dat Chrome OS een inferieur OS zal zijn.

Maar Google heeft er wel voor gekozen het OS in de browser te laten draaien. En laten we wel wezen: een Chrome-browser kan ik ook draaien via een 8 jaar oude laptop met Lubuntu erop. Dat gezegd hebbende: ik heb nooit Chrome OS gebruikt dus als het meer is dan een OS in een browser hoor ik het graag als ik ernaast zit.
Maar Google heeft er wel voor gekozen het OS in de browser te laten draaien. En laten we wel wezen: een Chrome-browser kan ik ook draaien via een 8 jaar oude laptop met Lubuntu erop. Dat gezegd hebbende: ik heb nooit Chrome OS gebruikt dus als het meer is dan een OS in een browser hoor ik het graag als ik ernaast zit.
Wel, een OS kan natuurlijk nooit in een browser draaien aangezien je een OS nodig hebt om een browser te draaien (sorry voor die zin, lol).

Je kan het beter zien als een OS waarbij de browser de enige interactie met de gebruiker is.
Je zit er niet naast. Chrome OS zou juist een goedkope oplossing moeten zijn voor mensen die niet meer nodig hebben dan een browser met webapps. Dat was het idee erachter. Vreemde is dat meeste merken dit ook doen, behalve Google zelf.
Om dan 999¤ neer te leggen voor een laptop waar je eigenlijk amper meer mee kan dan met een beetje internetten, is natuurlijk gewoon teveel.
Te veel is afhankelijk van je portemonnee en smaak. Persoonlijk dus.
Mijn vrouw internet en mailt op een Surface Pro 2 van 1200 euro. Ook leuk.
Ik vind Chrome OS verre van een inferieur OS. Ik heb er in de afgelopen jaren met plezier veel mee gewerkt, kan er voor veel werkzaamheden prima mee uit de voeten en ken de voor- en nadelen. Dan hebben we het wel over licht gebruik; je moet je weg weten op het web en soms creatieve oplossingen zoeken. Wie een laptop 'voor erbij' zoekt, web-savvy is en er weinig budget voor over heeft, zou ik zonder moeite een Chromebook aanraden. Wie 1000 euro stuk wil slaan zou ik adviseren verder te kijken (enkele uitzonderingen daargelaten, zoals mensen die al veel met Chrome OS werken, er heel erg enthousiast over zijn en het geld te besteden hebben).
Linux past wel op die 32gb. Om het over het laatste minpunt te hebben. ;)

Maar voor alleen chrome os wellicht een hoge prijs maar ik moet toegeven dat ik de laatste maanden een stuk productiever op mijn toshiba chromebook ben dan op de desktop met windows8.
Ligt er dus ook aan wat je wil doen op dat gebied.
En waar laat je dan die paar films die ik tijdens een lange vliegreis wil bekijken, om maar eens iets simpels te noemen?
Met 32GB wordt je natuurlijk wel heel erg richting de Cloud , of externe SD gedreven als je wat meer bestanden wilt opslaan of ter je beschikking wilt hebben.

De cloud (bij deze netchromebook 1TB gratis voor 3jr onder de voorwaarden van GoogleDrive) blijft natuurlijk altijd een keuze voor afhankelijkheid van een derde. In de door jou omschreven situatie niet alleen van de cloudaanbieder maar ook van iets simpels als een internetverbinding.

Ik ben zelf niet zo'n fan van die afhankelijkheid. Ik bezit liever m'n eigen opslagruimte. Daar kun je namelijk zelf bij onder 'je eigen' therms and conditions, in plaats van de gebruiksvoorwaarden die een ander voor je bepaald.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 10 juni 2015 08:50]

Ik ben wel gecharmeerd door het idee van ChromeOS door de opbouw van het OS en dat het zeer richting webapps gaat. Maar die lage capaciteit van de SSD ben ik ook niet zo'n fan van. En ook al is de "cloud" leuk voor erbij. Ik wil toch liever niet afhankelijk zijn voor veel dingen van de cloud. Liever niet.

Tevens was het idee van Google om Android applicaties en de volledige ART op ChromeOS te laten werken. Waardoor je "universal" apps kunt maken zoals men dat noemt bij Microsoft. Dan wordt de ART gewoon een rechtstreekse concurrent van Windows Runtime.

Voor mijn gevoel is het idee achter ChromeOS wel goed. Maar het is totaal nog niet af. Dus is dit product ook niet geweldig. Het is wel leuk op goedkope netbooks. Maar dit? Nee.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 10 juni 2015 07:19]

Ik ben wel gecharmeerd door het idee van ChromeOS door de opbouw van het OS en dat het zeer richting webapps gaat. Maar die lage capaciteit van de SSD ben ik ook niet zo'n fan van. En ook al is de "cloud" leuk voor erbij. Ik wil toch liever niet afhankelijk zijn voor veel dingen van de cloud. Liever niet.
Google bouwt haar chrome os natuurlijk zo, dat veel processen ook in ieder geval semi werken zonder internet verbinding.

Maar je hebt gelijk, je hebt prima hardware, waarom als gebruiker niet kiezen voor bezit, houderschap en controle over je eigen data ipv dat met alle nadelen van de cloud stallen bij een ander.

Met de cloud, komen trouwens ook niet alleen praktische bezwaren, maar ook nog eens veel kosten. Google geeft het de eerste drie jaar gratis bij deze chromebook, maar daarna betaal je al gauw ¤100 per jaar voor diezelfde opslag. Blijf je de laptop dan nog 3 jaar gebruiken dan ben je ¤300 verder. Terwijl een eigen hdd'tje een kwestie is van een paar tientjes.
SD kaartje erin en klaar...of als het echt nodig is hang je een portable ssd er aan. Overigens hoeveel films wil je meenemen? Met beetje compressie kun jr heel kerk films kijken met 1Gb per film of minder.
Het is voor iedereen anders maar ik reis eigenlijk nooit met het vliegtuig en als zou ik een laptop thuis laten.
Zou ik de chromebook wel meenemen dan kun je altijd een extra SD kaartje meenemen.
En waar laat je dan die paar films die ik tijdens een lange vliegreis wil bekijken, om maar eens iets simpels te noemen?
Hoe dicht bij een cloud wil je zijn, anders dan tijdens een vliegreis.. ;)
Maar een paar SD-kaartjes kunnen vast wel mee als oplossing voor de opslag.

Het blijft een voor mij intrigerend apparaat, prijzig maar interessant.
Uiteraard, Olaf, zit er Chrome OS op. Het is een Chromebook en van Google.! Duh.
Waarom zou er een ander besturingssysteem op moeten ?

''Leuke auto die Audi, maar er zou een Ferrari-motor in moeten zitten..''
OP een USB stickje.
Als je Linux wil kan je beter deze kopen: pricewatch: Asus Zenbook UX305FA-FB041H
Heb je 256 GB SSD, hogere resolutie scherm, gewicht 1,2 kilo, windows 8.1 die je kan teruggeven aan Microsoft en geld terug krijgt.
Dat doet mij concluderen dat deze Pixel erg duur is niet alleen vanwege ChromeOS maar ook qua hardware.
Processor is wel iets langzamer.
Je hebt recht op 140 euro terug:
http://www.repubblica.it/...to_rimborsabile-95533181/
http://fsfe.org/news/2014/news-20140912-01.en.html

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 10 juni 2015 07:03]

Het terug vragen geld met windows is alles behalve makkelijk.

Meestal zijn de verkopers zulke digibeten dat het niet eens bij hun opkomen dat er andere besturings systemen zijn.
(Of je krijgt de opmerking dat ze alleen in combo verkopen)

Het is mij gelukt door de computer te kopen. Eula uitprinten en terug brengen dat het geen deugdelijke bestuurings systeem is als je niet akkoord gaat met de voorwaarden.

En toen kreeg ik 40 euro terug. Want die licenties zijn in een grote hoeveelheid goedkoop ingekocht.
Computers en zeker in de shops die ze zelf bouwen kunnen geregeld zonder licentie gekocht worden.

Dat je dan niet het volledige retail bedrag terug krijgt is niet meer dan logisch natuurlijk, Anders zou je een pc kunnen samen stellen, vervolgens elk component los retourneren en met geld de deur uit lopen 8)7
Laatste keer dat ik een laptop wou kopen in een brick and morter winkel. Ik vraag kan ik hem dan thuis even testen, linux installeren, kijken of alles werkt en of het tobo groot genoeg is. (was een 10 inch laptopje)
Antwoord nee, als je hem koopt kun je hem niet ruilen. Dus ik van oké dan bestel ik hem wel op internet. Begint die verkoper te zeuren dat ik het probleem ben dat hij geen geld verdiend. En internet winkels geen service bieden blablabla.
Sindsdien kom ik enkel nog bij de supermarkt. Voor de rest liever webwinkels die goedkoper zijn en betere service bieden.
Ja heel leuk maar heb je ook Nederlandse voorbeelden?

Dit gaat over een enkele uitspraak in Italië, recht hebben (geen idee of dat ook echt zo is als een Italiaanse rechter die uitspraak heeft gedaan) en krijgen zijn twee verschillende dingen.

Ook kan ik die ¤140,- niet terug vinden, vind het een behoorlijk bedrag voor Windows 8.1 namelijk en hoe geef je een licentie "terug" die in de bios "gebakken" zit?
Nee, die heb ik niet, maar waarom zou wat in Italië geldt niet voor de rest van de EU gelden?
Vrij verkeer van goederen enzo, desnoods bestel je hem in Italië?
De 140 euro staat in de bron, hier staat het ook: http://en.wikipedia.org/w...ows#License_refund_policy
Er is een heel groot verschil tussen in je recht staan en je recht krijgen natuurlijk.

In je bron (Althans Wikipedia) staat, "that a laptop buyer was entitled to receive a refund of ¤140 for the price of the Microsoft Windows license on a computer, saying that bundling was "a commercial policy of forced distribution"

Wat je op een aantal manieren kunt interpreteren, zoals "a laptop buyer", als in die ene zaak waarin a verwijst naar die koper en niet naar kopers in het algemeen.

Er zitten gewoon een hoop haken en ogen aan je plan.

Vrije handel van goederen is leuk en aardig maar dan moet je nog wel een shop vinden die hem aan een Nederlander wil verkopen, die shop moet hem dan vervolgens zonder licentie willen en kunnen leveren (Asus levert ze niet zonder) en dan hebben we het nog niet eens over de manier van retourneren. Misschien moet je wel inwoner van Italië zijn, fysiek de licentie inleveren, enz enz.

Succes met procederen als het niet lukt, kost je waarschijnlijk meer dan het Windows pakketje laten zitten en hem vervolgens niet gebruiken.
Ook windows 8.1 of 10 draait soepel op apparatuur met 32GB. Het soepel draaien is ook niet os gebonden. Maar met 32GB ben je voor toegang tot je data of apps wel heel snel afhankelijk van derde bronnen.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 10 juni 2015 07:28]

Ik draai al tijden Windows 8 (en nu 8.1) op mijn Lenovo Thinkpad 2 met 32Gb. Kwestie van SD-kaart erbij zetten en de persoonlijke mappen spiegelen naar die SD-kaart. Werkt super ;)
ik weet niet zeker maar de snelheid van een os heeft niks te maken met de grote van de schijf (tenzij deze te klein is voor bijvoorbeeld de cache AKA, 8 GB voor windows) dus je hoeft je niet meer zorgen te maken om de grote van een harde schijf/ ssd alles gebeurt toch in de cloud

Fijne dag
En je punt is? Windows past ook op 32 GB. Linux past ook op 32 GB. En dan heb je het gehad. Dan zit het vol. Je kunt die vergelijking niet maken. Daarom is het Chrome OS
Verkopen die dingen nou een beetje? Ik ben toch wel benieuwd naar cijfertjes... ik ben er nog nooit eentje in het wild tegengekomen, terwijl ik toch in een organisatie werk die erg op het digitaal werken is gericht en en vele collega's ook wel van nieuwe spulletjes houden. Zo hebben we bijvoorbeeld een vrij hoog gehalte Windows Phone gebruikers en ook Windows tablets zijn er redelijk veel aanwezig.

Verder ziet het er wel leuk uit, het design is wel naar mijn smaak, alleen jammer van het OS... ik kan daar niet volledig mee uit de voeten, te beperkt en ik werk toch liever zoveel mogelijk lokaal. En die prijs is wat mij betreft echt een misser, het gaat Google om het OS maar op dat prijsniveau zal bijna niemand eraan willen.

Ik heb er nog niet naar gezocht, maar kan hier ook Windows op draaien?

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 10 juni 2015 08:10]

Nederland is uberhaubt behoorlijk Microsoft gericht wat dat aan gaat. Dus vandaar het hoge gehalte Windows Phone en tablets denk ik.

De markt waar Chromebook het goed doet in het buitenland, zoals de VS, is bijvoorbeeld onderwijs.

Dat gaat dan met lease-contract. Je geeft iedere student een apparaat en hun account. Je zorgt voor een extra machine in de kast. Gaat er 1 kapot, je stuurt die op of ze komen die ophalen en je krijgt een andere voor terug. In de tussen tijd kan die student direct aan de slag met het extra machine dat in de kast lig. Want het profiel staat in de 'Google cloud' en wordt constant up to date gehouden. Er is een webinterface om wachtwoorden te resetten of zoiets.

Wat heb je dan ? 1 lease contract en geen beheer.

Sommige bedrijven hebben verkopers die de weg op moeten krijgen ook nog wel eens zo'n ding mee. Gaat hij kapot kunnen ze binnen paar uur een andere laten komen en kan die persoon weer aan het werk, gewoon inloggen op de nieuwe machine en verder werken waar je gebleven was.
Als ex-chromebook gebruiker ben ik toch tegen de limitaties (en irritaties) van het systeem opgelopen. Het is een OS dat zich niet wilt profileren als een OS en daardoor tegen een identiteitscrisis aanloopt. Alles werkt wel lekker vloeiend, maar je mist toch echt snel dedicated applicaties van bijvoorbeeld ubuntu/windows/mac os. Ik zie de chromebook slagen in omgevingen waar dedicated apps niet zozeer nodig zijn, zoals voor studenten die enkel voor hun studies dit ding willen gebruiken. Verder lijkt het me sterk. Bij ons op het werk zijn ze in ieder geval na drie maanden allen weer retour gezonden.
Ik zou graag wat aantekeningen willen maken over dat minpunt van die "32 GB opslag" volgens mij is de auteur van dit artikel nog niet helemaal duidelijk wat de hele visie van zo'n chromebook is. Laat me die dan even snel uitleggen, met een chromebook zit je altijd in de cloud te werken, en dan is 32 GB moelijk vol te krijgen als je:

3 Jaar lang 1000GB cloud storage krijgt.
Al je foto's tot 16 megapixel en video tot 1080p. GRATIS wordt opgeslagen
Al je bestanden die in google docs, slides of spreadsheets gemaakt zijn ook GRATIS worden opgeslagen.
En als je naast fotos, video, en office bestanden nog ruimte te kort komt, kost een sd kaartje van 64GB je 20¤.

Ook vind ik het argument dat ChromeOS alleen een web browser is al een beetje afzwakken. Ze zijn hard bezig met support voor android apps. Je google drive applicaties werken gewoon offline. En je hebt binnen 15 minuten een linux distro erbij gegooit die je naast ChromeOS kan draaien of tegenwoordig zefls in een tabblad binnen Chrome.
Leuk dat onze Chrombook Pixel op de Tweakers pijnbank is gelegd. Uitlenen met liefde gedaan Olaf ;) Ik heb hem zelf ook uitvoerig aan de tand gevoelt en wat ik "mis" in de review is het verhaal is de onwijze render snelheid van websites. Dit is ongeëvenaard. Uit de review:

Alle programma’s die wij gebruiken binnen het bedrijf, van boekhouding, tot CRM, tot het schrijven van offertes doen wij in de cloud. Daar is deze Pixel 2 op zijn best. Webpagina’s laden bloedsnel en werken zeer rap. Hierin overtroeft de laptop ieder ander apparaat.

In verschillende tests zoals de JavaScript Benchmark als Sunspider, Octane en Kraken is de Pixel 2 het snelste apparaat.

Bijkomend voordeel is dat de Pixel zich heel snel aanmeld op Wifi netwerken en heel snel van standby- naar actiemodus gaat.. Je hebt dus: A- snel beschikking over een laptop die je kunt gebruiken en die op het internet zit B- iedere pagina die je opvraagt bloedsnel tot je beschikking C- pagina’s die er dankzij het geweldige scherm zeer goed uitzien.

Na een dag werken op de Pixel 2 voelt de overstap naar mijn - ook geweldige - X1 Carbon 2015 als een stap terug en dat is bijzonder. Werk aan de winkel voor de Apple en Windows machines van deze wereld dus, want op snelheid en eenvoud van de meest gebruikte applicatie op een computer, de browser, worden ze afgetroefd.


Dat is User Experience en daar is dit apparaat uitzonderlijk goed in.
Waarom wordt er in deze laptop met Chrome OS een Core i5xxxxU gedaan? Chrome OS is een licht besturingssysteem in alle vormen: Vereist weinig opslag, vereist weinig CPU-power, vereist weinig RAM, dus waarom een i5?
Schitterend apparaat en een nette review. Maar 1 ding wordt hier vergeten: deze Pixel is geen consumentenproduct volgens Google. Het is voor Googlers en developers en een enkele (verdwaalde) hardcore fan. De geproduceerde devices zijn dan ook minimaal. Het is ook een product van Google om de markt een stimulans en een voorbeeld te geven aan andere producenten die wel consumenproducten te geven.

Blijft dat ik deze Pixel echt een schitterende laptop vind. Chrome OS is ook geen nadeel, dat klinkt zo negatief. Het is vooral anders. Zelf heb ik een Chromebook Acer 15 en dat is voor mij de beste aankoop van dit jaar geworden. Een Chromebook werkt heerlijk en razendsnel en véél fijner als een tablet.

Hoe anders Chrome OS is, zit volledig in de genen. Het is bewust door Google vanuit een heel eigen en bijzondere visie bedacht. Deze clip legt het briljant duidelijk uit. Het is anders, het vraagt een heel andere manier van denken. Het is de kunst van het weglaten. https://youtu.be/0QRO3gKj3qw
Jammer dat deze chromebook geen windows draait of Linux desktop versie zoals ubuntu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True