Google test Game Dashboard in bètaversie ChromeOS

Google heeft het Game Dashboard beschikbaar gemaakt voor testers in de bètaversie van ChromeOS 125. De functie was al aangekondigd bij de ontwikkelaarsconferentie I/O, maar kan sinds donderdag worden getest.

Gebruikers die de functie willen testen moeten naar het Beta-kanaal in ChromeOS gaan en de update installeren. Daarna moet de flag chrome://flags/#game-dashboard worden geactiveerd om gebruik te kunnen maken van de functie. Er verschijnt dan een pop-up voor het dashboard als de gebruiker een game opstart, schrijft Chrome Unboxed.

Het dashboard bevat een aantal opties. Een daarvan is een mappingtool, die gebruikt kan worden bij toetsenborden. Er is nog geen mogelijkheid binnen het dashboard om een muis of controller te remappen, maar die wordt op termijn nog toegevoegd.

Daarnaast is er een opnamefunctie, die de gebruiker gameplay laat opnemen en opslaan. De functie werkt niet alleen met beelden en geluid in het spel, maar ook met de microfoon en camera van de gebruiker. Verder heeft het dashboard een screenshotfunctie. Wanneer het dashboard wordt uitgerold naar alle ChromeOS-gebruikers is nog niet bekend.

Door Loïs Franx

Redacteur

24-05-2024 • 19:35

30

Reacties (30)

30
30
6
1
0
22
Wijzig sortering
Zou er nu echt nog iemand zijn die Google serieus neemt voor games 😅
Waarom niet? Je doelt denk ik op stadia. Maar dat was allemaal wel succesvol. Alleen de gebruiker was er denk ik nog niet klaar voor.
Het was helemaal niet succesvol anders had het nog bestaan
Stadia was gewoon een hele goeie service, veel beter dan Xbox als je het mij vraagt (ik heb de Series X). Toen ik nog Stadia had gamede ik gewoon veel vaker, de Xbox zit nu gewoon stof te verzamelen, wat ook niet raar is want met 1 click start ik een Stadia spel op, geen updates, installs, logins, of het nou op een TV of telefoon, laptop draaide.. het maakt niet uit. Stadia spel starten is net zo makkelijk als Youtube videos bekijken.

Jammer dat Stadia weg is, ik had liever de refund geweigerd en verder willen spelen op Stadia.
Wat ik mij vooral herinnner van Stadia is de vele marketing praatjes voorafgaand aan de lancering, welke bij de lancering werkelijk maar half waar bleken en daarna de praatjes die ook steeds niet waar gemaakt werden. Vooral goed terug te zien in de reddit dat google gebruikte voorafgaand aan de lancering.

Verder vond ik de game service, prima werken trouwens. Had toen gebruik gemaakt van de cyberpunk aanbieding en die werkte echt prima.

[Reactie gewijzigd door 2green op 22 juli 2024 13:28]

Er zijn genoeg succesvolle dingen die de nek worden omgedraaid.
Dat is het teken dat ze niet succesvol zijn...
Noem eens wat? Maak daarbij dan wel het onderscheid tussen goed functionerend en succesvol.
Technisch was het prima, dus succesvol in elkaar gezet zou ik zeggen. Denk ook dat dat - ongelukkig verwoord - werd bedoeld. Als het gaat om resultaat en gebruik was het natuurlijk alles behalve succesvol, een ramp zou ik bijna willen zeggen voor iets dat zo groot in de markt werd gezet en als je kijkt naar wat voor bedrijf erachter zit. Bij een naam als Boosteroid niet zo schokkend, maar bij een Stadia wel.
Dus het was niet succesvol?
Oh het lag aan de gebruiker.
Succesvol niet, maar technisch wel een van de beste streaming services.

Ze hebben zichzelf wat de nek omgedraaid. Games kopen aan de volle pot + abo als je betere streaming wilt, dat is voor de gemiddelde consument net teveel. Het aanbod was ook te klein, of dit aan de publishers of Google zelf lag, dat weet ik niet.

En het was een product waar Google na de lancering veel te weinig effort voor gedaan heeft. Ze zagen dat het geen instant succes was, dus meteen laten vallen. The Google way.
Ze hadden beter een gamepass variant kunnen maken. Dat had ik zelf ook wel een beetje verwacht. Buiten dat werkte het allemaal ontzettend goed. Gamepass cloud daarentegen werkt bij bij niet altijd goed.
Zijn denk ik wel een paar mensen die op Android zo nu en dan een spelletje spelen ;)
Bedoel he die miljoenen die op Android spelen speelt?
Tja, aan de ene kant is Google wel leuk bezig met allemaal game zaken voor Chromeos, maar ik zelf zie ChOS nou niet beoaald als een geschikt platform om op te gamen.
Misschien met streamingsservices, maar dat kan op bijna alles tegenwoordig.
Ik zie niet de toegevoegde waarde aan games spelen op een Chr.book ipv iets anders...
Er zijn een massa jongeren die van op school een chromebook hebben en dus enkel daar mee groot worden, misschien zijn zij het doelpubliek hiervoor?
Goed punt.
Maar aan de andere kant (lijkt mij dan) proberen scholen vaak zuks te blokkeren.
Lijkt mij. 8)7
Ik zie dat ook niet op een smartphone, maar toch zijn er blijkbaar enorm veel die gamen op hun smartphone. Toegegeven, het is een ander type games en gamers. Maar ze bestaan en zijn met zeer veel...
Je kunt op ChromeOS Steam installeren en allerlei Linuxgames buiten Steam om, dus waarom zou je alleen aan streaming vastzitten?
Omdat de gemiddelde Chromebook daar te traag voor is misschien?
Er zijn zat spellen die niet veel nodig hebben. Je moet alleen met een Chromebook niet in de AAA(A)-hoek kijken, want die spellen stellen daarmee meer teleur dan gebruikelijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:28]

Dat ook, en de gemiddelde Chromebook is helemaal niet zo traag. Geen Alienware of zo, maar vaak wel ongeveer op het niveau van een gemiddelde laptop. Daarbij is ChromeOS ook nog wat lichter dan Windows, dus je hebt nog iets meer systeembronnen beschikbaar ook.
Iets als de nieuwste Call of Duty draait idd niet lekker op Chromebooks. Heel misschien op de high-end Chromebooks die Steam voor ChromeOS ondersteunen (dat kan namelijk niet native op iedere Chromebook).

Echter, met de Linux container in ChromeOS kan je veel games redelijk soepel spelen. De games die veel kinderen spelen, zoals Roblox, Minecraft, Among Us en ook classic games als RuneScape, het draait allemaal prima op mijn Chromebook van iets meer dan 200 euro. En als dát is wat je speelt, is dat ook meteen het interessante: het zijn heel goedkope 'laptops' tegenover hetzelfde draaien op een normale laptop. Nadeel is wel dat wanneer je het via Linux moet doen er enige kennis nodig is om het te installeren.
Hoo, even eigen ervaring: op mijn Chr.book draait Libreoffice Writer traag, Spotify nogal heel traag, en Waterfox ook...
De Linux Container is nou niet bepaald geschikt dus voor games zwaarder dan Super Tux... 8)7
Zql wel weer aan mij liggen 8)7
Er zit ook wel veel verschil tussen. Ik heb bvb een Toshiba en HP met ongeveer gelijke specs als die van jou (verbaast me overigens dat dat model uit 2023 komt, dat zijn toch de standaarden van flink waren jaren geleden). Daar gaat het zelfs buiten de Linux container allemaal niet heel vlot.

Momenteel gebruik ik er één van ASUS en die doet het echt wel flink sneller, je merkt het verschil echt. Die heeft 8GB RAM, een N5030 en 128GB opslag. Je zou verwachten dat 4GB nog altijd toereikend is voor ChromeOS, maar dat valt dus wel flink tegen. Echter zie ik die Chromebooks wel steeds minder. Er gaan aardig wat Chromebooks door mijn handen, zowel privé als zakelijk, en de standaarden liggen wel steeds hoger nu er meer en meer mogelijk is.
Nou dat valt tegen, probeer maar eens pet simulator 99 in roblox op een gemiddelde chromebook. Dat draait voor geen meter.
Tot nu toe ging het bij mij goed (met de Play Store versie, overigens), maar ging vooral om escape roompjes met vrienden etc. Pet Simulator nog niet getest.
Hmm in combinatie misschien met bepaalde diensten, ben benieuwd erna.
Well als je toegang hebt tot android apps onder ChromeOS (bijv met OpenFydeOS )
Dan is een button mapper wel handig..

Betreft repy's over (game) performance..linux en/of android subsystem
Het vreet Ram..je moet minstens 16gb of ram hebben
-je kunt ook tweaken : enable swap space / enable hyperthreading

Maar..Het wordt steeds beter.. na 10 jaar kwakkelen :) (jah ChromeOS is 10jaar oud)
ChromeOS/ThoriumOS/OpenFydeOS/GoogleFlex

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.