Stichting achter LibreOffice haalde in 2019 meer dan 900.000 euro binnen

The Document Foundation, de stichting achter de LibreOffice-software, had in 2019 totale inkomsten van 906.470,14 euro. Dit bedrag kwam zo goed als volledig uit donaties. Na aftrek van kosten bleef er 235.989,94 euro aan resultaat over.

Het gros van de inkomsten van The Document Foundation kwam binnen via PayPal, namelijk 68 procent. Daarna volgt donaties via creditcards, met 25 procent. In totaal waren donaties goed voor 99 procent van de inkomsten van de stichting. AB Member Fees waren goed voor 1 procent, vermoedelijk doelt de stichting hiermee op leden van de Advisory Board. De inkomsten van The Document Foundation stijgen jaarlijks, in 2018 ging het nog om 855.847,75 euro, een jaar eerder betrof het 743.111,20 euro.

In 2019 lagen de totale kosten van de stichting op 679.080,59 euro. Het grootste deel ging op aan kosten voor werknemers en freelancers, namelijk 467.621,28 euro, ofwel 62 procent van de uitgaven. Evenementen en uitgaven aan de community waren goed voor 7 procent van de uitgaven. Zo organiseerde de stichting in 2019 drie conferenties, in Spanje, Tokio en Paraguay. Ook ondersteunde de organisatie ontwikkelaars in het organiseren en bijwonen van meerdere HackFests. Met het bedrijfsresultaat van 2019 heeft The Document Foundation nu 539.659,24 euro aan reservemiddelen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-08-2020 • 11:59

224 Linkedin

Reacties (224)

Wijzig sortering
Dat is heel weinig geld. Maar dat verbaast me niet.

Ik heb het misschien verkeerd maar ik heb sterk de indruk dat het pakket door vrijwel niemand wordt gebruikt.

Er zullen vast nu een paar mensen opstaan en roepen: ja ik gebruik het!

Maar voor jou 10.000 andere mensen die ofwel Office ofwel Google docs gebruiken (pages en numbers tellen niet eens mee).

Ik weet eigenlijk niet eens zo goed welk probleem LibreOffice / OpenOffice eigenlijk oplost.

Office kost geld, maar dat is voor de doelgroep geen probleem.

Edit: na wat meer onderzoek is me ook niet echt duidelijk wat deze stichting nu werkelijk doet voor het geld, het lijkt vooral een soort contact orgaan + wat coördinatie en legal work (waarvoor?), maar promotie werk zie ik niet. Dat kan ook niet met zo'n kleine omzet denk ik.

Edit 2
Waar het mij om gaat 850K is gewoon niet veel geld als je kijkt naar het product. Het gaat om de context.

[Reactie gewijzigd door Q op 11 augustus 2020 16:11]

Ik weet eigenlijk niet eens zo goed welk probleem LibreOffice / OpenOffice eigenlijk oplost.
Een FOSS (Free Open Source Software) alternatief bieden voor het monopolie van MS Office.
ja, Libre he(vrij).

Zelf heb ik weinig moeite met de monopolie van Office. Google docs begint ook steeds beter te werken. Tegenwoordig kost een office licentie niet veel, daarnaast kan je ook bij veel bedrijven(gratis of tegen een kleine vergoeding) office krijgen, ook buiten IT bedrijven om. Laat ik het zo zeggen, heb niet het gevoel dat Microsoft de monopolie positie uitmelkt.
Anoniem: 1259094
@adje12311 augustus 2020 13:27
Als ik op de website van Microsoft kijk, zie ik dat alleen Word al €135 kost. Je kunt ook een abonnement nemen, maar dan betaal je in het goedkoopste geval ook al €69,99 per jaar, weliswaar voor meerdere Officeproducten en opslag. Dat vind ik toch aardig aan de prijs. Vooral voor mijn beperkte gebruik van Officeprogramma’s en de randzaken die ik niet nodig ben.

LibreOffice kan ik in principe gratis gebruiken, maar ik kan ook een donatie geven voor wat ik het waard vind. Ik vind het een mooi systeem wat ik zowel op mijn Linuxdesktop kan draaien, als op servers. Daar wil ik graag een vrijwillige financiële bijdrage aan leveren. Zo te zien ben ik daar ook niet de enige in.
Office 365 is inderdaad niet goedkoop, tot je erachter komt dat je het op 6 apparaten mag gebruiken per gebruiker, als je dan het familiepakket neemt dan heb je dus in principe 6x6=36 installatie totaal.

Mocht je 2019 H&S voor 149 euro kopen mag dat maar op 1 PC of Mac, dat is ook niet echt goedkoop tenzij je maar 1 apparaat hebt.

Zelf gebruik ik (samen met mijn echtgenoot) een Office 365 Personal pakket op 2 pc`s, en dat bevalt goed. Alle data die wij hebben staat in de Onedrive en kunnen wij altijd bij, backups gaan automatisch ook vanaf de telefoon.

Soms is Duur ook Goed, en soms is Gratis/Goedkoop goed genoeg. ieder zijn ding.
6 apparaten maar? libreoffice mag ik op een onbeperkt aantal apparaten draaien! :+
nee maar ik snap best dat er voor office 365 een gebruikersbasis is. het is makkelijk, en daar betaalt men vooral voor.
Tja, ik zie het eigenlijk anders. Ik betaal 70 euro per jaar voor 1TB online opslag met alle tooltjes die erbij horen en ik krijg er gratis Office bij.
En dan zie ik weer:
Voor 100 (dhz budget) - 400 (kant en klaar oplossing) heb je een nas of dergelijke (ruimte naar wat je zelf wenst), zet daarnaast een kleine vpn en done,, na 1 a 4 jaar ben je goedkoper uit, de tooltjes zijn 1001 alternatieve voor die je precies naar eigen smaak kan uitzoeken,, en ja, kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Bij een service in mijn ogen heb je eigelijk nog steeds niks.
Snap het idee, maar een NAS met synchronisatie is net een stapje minder in gebruik en al helemaal via een VPN is de snelheid van up/download vaak belabberd. Onedrive is echt een stuk beter hierin plus dat als je huis en alles erin in de fik vliegt heb je niks meer tenzij je nog een off-site backup maakt. De kans dat er iets met je data gebeurd die je in Onedrive hebt staan is nihil.
Exact hetzelfde hier. Dag gezegd tegen Dropbox a 100 euro per jaar, en nu voor nog net iets minder geld ook ruim genoeg opslag, en dan nog een hele hoop (native!) desktop apps erbij de ik gebruikt :)
Tja, ik zie het eigenlijk anders. Ik betaal 70 euro per jaar voor 1TB online opslag met alle tooltjes die erbij horen en ik krijg er gratis Office bij.
Voor die prijs bouw je een eigen cloud waar je altijd van overal aan je bestanden kan. En ben je zeker dat je bestanden niet stiekem gelezen of gebruikt worden ivm bedrijfsspionage. Tenminste als je alles juist insteld.
Ik vind inderdaad ook dat voor beperkt gebruik LibreOffice prima voldoet, en met ons velen denk ik. Maar waarom zou je in vredesnaam Office op een server willen draaien?
Voor maar 99€ heb je 6 TB aan cloud opslag. Dat is de rede dat ik een Office abo heb.
Dat ze het niet uitmelken betekend niet dat het monopolie niet bestaat natuurlijk.

In de zakelijke wereld is MS Office inderdaad de norm. Toch hebben mijn op Linux werkende developers daar niks aan, want daarop kun je het niet krijgen. Zij gebruiken LibreOffice.

Ik kom ook nog genoeg particulieren tegen, vooral van de oudere generatie die geen Office hebben. Een oom die een uitnodiging voor een feest rondstuurt als .doc is leuk maar er zijn altijd een paar mensen die het niet kunnen openen. Daarom stuur ik alleen-lezen documenten veel als PDF, omdat het een open standaard is en gratis te lezen. Ook voor hen is een gratis suite handig.
Bovendien melkt Microsoft Office juist zeer sterk uit. Daar merk je als consument weinig van, het gaat meer om de enterprise omgeving.

Mening bedrijf heeft de Office 365 suite voor een fixed fee. Microsoft duwt steeds meer produkten in die familie, zonder noemenswaardig de prijs te verhogen.

Teams bijvoorbeeld als concurrent van Slack. Plus recente uitbreidingen op Teams om Zoom te evenaren in features.

In dit geval kunnen bedrijven als Slack en Zoom niet echt vrij concurreren want Microsoft propt het in een toch al betaald pakket, waardoor klanten de sterke neiging hebben dat te gebruiken.

Het is een vorm van concurrentie uitschakelen die niet echt eerlijk is.
precies dat is ook een van de voordelen van libre-/openoffice. Die gebruiken open formaten voor het opslaan van documenten. Daardoor kan je die documenten ook goed importeren in bijvoorbeeld Google Suite.

Het gesloten proprietary formaat van MS Office is wat mij betreft een van de grootste nadelen van dat pakket, afgezien van het gebrek aan cross platform support, gebrek aan support voor andere formaten.... (hoeveel jaar heeft het geduurd voordat Excel een CSV (met komma als separator) kon lezen?) ;)

[edit]
@laptopleon
2 jaar geleden in ieder geval nog niet. Er zit wel een import functie op, maar die snapt niet zoveel van fatosenlijke csv's, hoe je quotes (of eigenlijk het string-encapsulation-character) moet quoten/escapen, hoe je moet escapen, fatsoenlijke character encoding, automatisch herkennen van de delimiter, etc. Als je alles handmatig instelt, gaat het meestal goed, maar zeker bij veel rows, is het redelijk drama.

[Reactie gewijzigd door borft op 11 augustus 2020 15:00]

Geen fan van Office en ik gebruik zelden Excel maar ik dacht dat Excel dit 25 jaar geleden al kon? Iemand die dit weet?
Kon wel, maar de automatische detectie was zacht gezegd knudde en ging meer fout dan goed.
Tenzij de maker van de csv er al rekening mee hield en een meta-regel toevoegde.
Vaak gaat het beter als je vanuit een document importeert in plaats van direct openen.
Tegenwoordig kost een office licentie niet veel, daarnaast kan je ook bij veel bedrijven(gratis of tegen een kleine vergoeding) office krijgen, ook buiten IT bedrijven om.
Er is geen MS Office voor Linux, dan maakt het niets uit of het goedkoop is (voor Linux gebruikers).
Nog... niet in ieder geval. Ik verwacht persoonlijk wel dat dit nog komt. Met visual studio code en teams voor linux, office voor android. De komst van office voor linux verwacht ik dan ook nog wel ergens in de komende jaren.

Tot die tijd is LibreOffice de goto binnen linux, maar ik ben benieuwd of dat tegen die tijd zal blijven.

Deels is het natuurlijk gewenning, maar persoonlijk vind ik de UX in LibreOffice tegenvallen wanneer vergeleken met MS Office.
Met visual studio code en teams voor linux
Maar dat zijn Electron apps. Office is voor zover ik weet gewoon native en dus is het ook moeilijker om het naar Linux te porten.
Eigenlijk zouden ze het moeten herschrijven in Qt. Dat levert in eerste instantie wel een gigantische hoop werk op, maar eenmaal herschreven kunnen ze de Qt-versie kinderlijk eenvoudig uitbrengen op alle platforms die Qt ondersteunen, van Windows tot Linux tot Android en zelfs Haiku en AmigaOS 4.
Aangezien Office op ieder platform met een browser werkt snap ik je opmerking niet helemaal. Of je bedoelt dat een lokale installatie op Linux niet mogelijk is? Sja.. dat is bij wel meer software zo. Zelfs op Windows.
Office online is echter helaas nog flink gelimiteerd in functies, ook in daadwerkelijk gebruikte functies (bijvoorbeeld inhoudsopgaves en formules werken niet/heel matig).
Office online is echter helaas nog flink gelimiteerd in functies,
Verder staan documenten met online Office op de servers van Microsoft. Mogelijk wil je dat niet voor elk document.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 augustus 2020 15:54]

Ohja, dat ook ja: je hebt een gelimiteerde hoeveelheid dataopslag. Liep daar laatst ineens tegenaan, kon niet meer bij de bestanden die iemand anders had geshared. Bleek er te veel op te staan... 8)7
Dat is maar net of je er voor betaalt of niet. Ik betaal voor OneDrive en heb meer dan 1 TB opslagruimte.
Klopt, door te betalen krijg je meer, maar dan is het ook niet meer gratis.
Bijzondere opmerking, bedankt voor de vooroordelen.
Overigens hield het toen op bij 5 GB, niet bij 1000 GB.
En het is aan de trage kant, zeker bij documenten met meer dan 3 pagina's, en soms geeft 'ie tekst boven tabellen niet helemaal recht weer, En hij opent niet altijd mijn documenten ondanks dat ze Microsoft's docx-indeling hebben. SoftMaker Office en WPS Office op Linux openen elk van die bestanden moeiteloos, ondanks dat die vaak als "inferieur" worden bestempeld op gronde van hun docx-ondersteuning.
Dat kan ik zeker bevestigen dat het aan de trage kant is, ongeveer twee jaar geleden heb ik eens in een document van ongeveer 80 pagina's moeten werken in Word Online, dat had zo veel lag, dat het bijna niet te doen was. Tegenwoordig lijkt het gelukkig wel al ietsje beter te zijn.
En hoe werkt het op een browser als je geen internet hebt?
Dat hangt ervanaf wat je van plan bent. Office Online werkt ook offline als je de Chrome-app installeert, maar iets openen vanaf OneDrive zit er dan weer niet in, dus het is alleen nuttig voor nieuwe documenten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 augustus 2020 16:30]

Het staat je vrij om eigendom van de software en de vrijheid van het inzien en aanpassen van de software te ruilen voor gebruikersgemak. Maar OpenOffice/LibreOffice waren lange tijd het enige serieuze alternatief voor MS Office. Zonder dit pakket zou je in het pre- Google Docs tijdperk niet eens een andere optie gehad hebben; mocht MS zaken doen die niet door de beugel kunnen. En deze pakketten zijn nog steeds een van de weinige serieuzere opties voor mensen die hun software willen kunnen bezitten en aanpassen.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 11 augustus 2020 12:54]

En het is gratis. Ik maak misschien een paar keer per jaar een spreadsheet, dan is Office wel heel duur.
€ 29,- op Marktplaats voor Office 2019 Professional . . .
Levenslange licentie

[Reactie gewijzigd door DaBomb2 op 12 augustus 2020 08:58]

Neem dat levenslang maar met een korrel zout,
er komen steeds weer nieuwere extensies, die je met de oudere vaak niet eens open kan maken.
Openoffice/Libreoffice heeft dat probleem niet.
Ze melken het niet uit, juist omdat er alternatieven zijn.
Eind jaren 90 had je weinig alternatieve.
Microsoft had de meeste commerciële concurrenten de markt uitgeduwd en eigenlijk enkel tegen StarOffice (de voorloper van Open/LibreOffice) konden ze niets beginnen want (na een tijd) open source.

Misschien even de prijzen vergelijken van 25 jaar MS Office:
The licensing has changed, too. Now you can install Office on up to 5 computers for just $10 per month. Office 2000 Premium at one point cost $800, and this was just a single license.
Microsoft weet goed genoeg dat als ze Office te duur maken en niet meer met de paplepel ingieten met schoolvoordeeltjes, dat heel wat bedrijven en organisaties snel zullen overstappen op LibreOffice.

Ik ben zeer blij dat er iets is als LibreOffice om tegengewicht te bieden, want ik weet nog goed hoe ik als student zonder geld documenten moest maken in WordPad omdat er quasi niets anders was.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 11 augustus 2020 14:21]

The licensing has changed, too. Now you can install Office on up to 5 computers for just $10 per month. Office 2000 Premium at one point cost $800, and this was just a single license.
Als ik het goed begrijp bleef Office 2000 gewoon werken op nieuwere versies van Windows. Als je op die manier 10 jaar met dat Office 2000 kon doen x 12 maanden = $800 / 120 kostte het maar $ 6,66 per maand.

Sowieso begrijp ik niet waarom zulke basic software, die al zo lang bestaat en waar zo weinig aan verandert, een tientje per maand moet kosten. Je betaalt toch ook geen tientje per maand voor je browser of je mailprogramma?
Microsoft weet goed genoeg dat als ze Office te duur maken en niet meer met de paplepel ingieten met schoolvoordeeltjes, dat heel wat bedrijven en organisaties snel zullen overstappen op LibreOffice.
Plus dat het geld natuurlijk niet zozeer verdiend wordt aan alleen Office. Het is het totaal van Windows licenties, de pakketten voor servers, de cursussen van de IT-ers, de specialistische bedrijfssoftware. Daar zit het grote geld.

Ik zie regelmatig bedrijfjes, zoals een camping of een metaalbewerkingsbedrijf, waar 3 man werken en waar nauwelijks meer gebeurd dan elkaar dagelijks een paar mailtjes versturen, een hele eigen server met bijbehorende software aanschaffen / huren. En dan nog kost de software-licenties + een IT-er die er af en toe naar moet kijken gemiddeld meer dan de hardware. Gaat nergens over.
Een tijd geleden een Poolse garage die balanceren nog steeds doet met een Commodore-64 !

geek: 20 GOTO 10: Poolse garage werkt nog steeds met Commodore 64
LoL

Ik las het als: balanceren van de boekhouding, de balans opmaken. Dat verbaasde me nog meer dan de ouderdom, want het geheugen van een C64 is nogal bescheiden.

Zelf iets bouwen om balanceren te doen is trouwens ook best bijzonder.
De officelicenties die je via je werkgever kunt krijgen zijn ook alleen nog voor Microsoft 365.
Je kunt via het home use programma 30% korting krijgen op de abonnementen, dan kost t zo te zien, zo'n 70 euro per jaar.
Office 2016 kon je aanschaffen via dit programma voor 14,95 euro, als ik het me goed herinner.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 11 augustus 2020 14:53]

pricewatch: Microsoft Office 365 Family

Microsoft Office 365 voor 6 gebruikers koop je bij een reseller al voor 68 euro per jaar.
Doen ze wel door je langzaam naar een abonnements model te duwen.
MS heeft zijn software altijd behoorlijk uitgemolken, zowel windows als office.
Doordat er steeds meer alternatieven komen, w.o. L.O. gaan de prijzen wel steeds meer omlaag.
Ook doordat de prijzen voor een Pc's steeds verder dalen moet software in verhouding wel meegaan. ;)
Ik zie je probleem niet...

Als jou bedrijf besluit dat je moet werken op Linux dan moeten ze dat maar faciliteren. Als jou bedrijf besluit dat je met MSFT producten moet werken dan idem.

Als je zelf een andere keuze wil maken dan zorg je zelf maar dat je productief bent en dat de productiviteit van de rest niet onder jou keuze lijd...
Zo werkt dat niet in de praktijk.
Zo werkt dat niet in de praktijk.
Waar werkt dat niet in de praktijk? Het is juist heel normaal dat de werkgever ervoor zorgt dat jij je functie kan uitoefenen.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 11 augustus 2020 13:10]

Zo werkt het absoluut wel in de praktijk. Als jouw werkgever er niet voor zorgt dat jij je werkzaamheden kan uitvoeren, dan gaat er toch echt wat mis bij het bedrijf.
afhankelijk van welke office tools je nodig hebt, kun je veel online. Ook is virtualisatie prima te doen voor zo iets.
Gewoon een VM met daarin W10 en je Office shizzle. Kan je fijn je uitleven in je OS naar keuze en heb je ook de MS stack bij de hand.
Om heel eerlijk te zijn snap ik niet echt wat dat in de praktijk betekent voor mensen. Anno 2020 zit de grote meerderheid nog steeds op Office en de rest zit in Google Docs.

Ik zie weinig impact op dat front eigenlijk.

En de groep mensen die geven om FOSS zijn blijkbaar ook behoorlijk schraal, als ik zo vrij mag zijn om dat zo te zeggen.

Dan klinkt dat 'Free' in FOSS meer als dat je gewoon geen zin hebt om mensen voor hun harde werk te betalen en daar heb ik niet zoveel respect voor.

Want voor een effort als dit en dan nog geen 8.5 Ton ophalen, dat is gewoon erg jammer. Dat staat niet in verhouding, vind ik.
Dan snap je ook niet helemaal het idee van FOSS. De ideologie is dat iedereen een steentje bij draagt. Dat kan zijn dat iemand een bug report, iemand een bug fixt of iemand die bijvoorbeeld iets compleet anders vrijgeeft waar een ontwikkelaar van LibreOffice weer iets mee kan.

Eigenlijk een soort ruileconomie waarin tijd het ruilmiddel is. Bij sommige bedrijven, waaronder meen ik Google, krijg je van de werkgever tijd om te werken aan open-source projecten. Google zelf als bedrijf is verder ook natuurlijk een vrij grote speler in de productie van open source software. Veel software komt uit de Google stal.

In praktijk zullen er natuurlijk meer mensen zijn die alleen consumeren en weinig teruggeven dan dat er wordt meegewerkt aan productontwikkeling.

Maar het "betalen" voor gratis software kan op meer manieren dan een donatie. Donatie is natuurlijk wel verreweg het makkelijkste.
Ik snap de ideologie van FOSS maar al te goed.

Maar ik zie niet echt bewijs dat het werkt zoals mensen hopen dat het werkt in dit specifieke geval. Vaak zie ik toch dat FOSS gewoon een excuus is voor mensen om gewoon iets voor niets te krijgen.

Niet dat FOSS nooit werkt ofzo, als je ziet op Github wat er beschikbaar is, dat is natuurlijk fantastisch, mijn eigen software is allemaal BSD licenced. Maar het is inderdaad allemaal vrijwilligerswerk en je krijgt er niet altijd wat voor terug.
Als een project als LibreOffice of Wikipedia volledig kan draaien op donaties van geld en arbeid dan werkt het systeem toch?
Wikipedia kent een hele andere dynamiek en is geen goed voorbeeld. De stichting uit dit artikel doe alleen promotie begrijp ik.
Hoezo is wikipedia geen goed voorbeeld, het is toch ook een FOSS project?
Daar gaat het om content, niet om de software.

Je ziet ook dat die club prima geld binnen haalt omdat mensen ook echt waarde zien in Wikipedia content. Blijkbaar geven mensen niet zoveel om LibreOffice.
Mensen geven 9 ton om libreoffice, dat is best een respectabele crowdfunder in 1 jaar tijd hoor. Zeker omdat ze niet op crowdfund sites zitten en vooral individuele paypal donaties krijgen vind ik het heel veel.

En wikipedia is ook software. De content wordt geproduceerd en gemodereerd door vrijwilligers. De website wordt onderhouden door vrijwilligers. Ze betalen vooral voor de hosting. het product is de website wikipedia, met alle content erop, niet alleen de content zelve.

[Reactie gewijzigd door dezusvanhenk op 11 augustus 2020 14:19]

Kom toch op, er zijn kickstart projecten geweest voor totale prularia die meer ophalen. Acht ton voor jou en mij is knap geld, maar voor een bedrijf - zeker gezien het product - is dat gewoon niet veel geld.

Ik weet dat wikipedia ook software is, maar daarom is wikipedia niet zo populair bij de overgrote meerderheid van de wereldbevolking. Mensen doneren vanwege de content, niet om de software.
Maar ze zitten dus niet op kickstarter dat is mn punt. Overigens zijn een hoop van die crowdfund sites best wel louche bedrijven, ik zou er ook niks mee te maken willen hebben.
Het gaat om de context, als een doorsnee prul meer geld ophaalt, hoe significant is dan 8 ton?
Het is significant dat ze zoveel op kunnen halen zonder op crowdfunding websites te zitten. En ja er zitten nu eenmaal een hoop idioten op het internet die wel willen betalen voor plastic prullen en niet wetebn wat FOSS is. Wat wil je dat ik eraan doen. Ik kan niet even met een toverstafje zwaaien en zorgen dat alle mensen ineens intelligentere hobbies na gaan streven. De lowest common denominator haalt het meeste geld op. Je gaat toch ook niet zeggen dat Marvel films beter zijn dan het werk van Coppola ofzo omdat ze meer publiek trekken en meer geld opleveren? Of dat Disney popsterretjes beter zijn dan Jimi Hendrix?

[Reactie gewijzigd door dezusvanhenk op 11 augustus 2020 16:12]

Je gaat toch ook niet zeggen dat Marvel films beter zijn dan het werk van Coppola ofzo omdat ze meer publiek trekken en meer geld opleveren? Of dat Disney popsterretjes beter zijn dan Jimi Hendrix?
Ik zou dat juist wel zeggen. Hoe wil je anders objectief gaan beoordelen wat "goed" is. Als Coppola/Hendrix zogenaamd zo goed zijn, waarom zijn dan veel minder mensen bereid er voor te betalen?
Een groot gedeelte van de wereldbevolking heeft weinig tot niets te besteden.
Dan is gratis software een uitkomst.

Blijkbaar kun je voor nog geen miljoen een prima kantoor pakket maken en nog geld overhouden.
Mijn respect hebben ze... :)

Bijna 20 jaar gebruiker van gratis kantoor software.
(vanaf de sorrygates website :*) )
De wereldbevolking die weinig tot niets te besteden heeft, heeft ook geen computer en dus ook geen LibreOffice nodig.
Een aanzienlijk deel van die mensen heeft (zakelijk) een (hele) oude PC of laptop in (deel) gebruik en hebben dus ook software nodig.
Overigens doet de stichting alleen promotie, geen ontwikkeling, begrijp ik. Met dat soort budgetten kun je denk ik niet zo veel promotie doen, maar misschien heb ik verkeerde verwachtingen.

En ik vind het zelf eigenlijk niet fair om iets gratis te gebruiken en nooit iets terug te doneren.
De gemaakte kosten zijn gewoon openbaar en volledig transparant.

Vanwaar dat laatste punt, ik doneer genoeg, jij ook ?
Je zou je verbazen hoor hoeveel technologie mensen in arme landen hebben. Al die oude computeronderdelen die wij hier afdanken gaan niet allemaal naar de schroothoop. Er zitten genoeg mensen in Rusland, Thailand, Afrika, Brazilie, die nu een pc hebben die net snel genoeg is om Age of Empires 2 of Counter Strike 1.6 op te spelen. Een hoop mensen hebben als enige apparaat met internetverbinding een mobiele telefoon. Er ligt een grote taak voor de westerse wereld, de FOSS community hier en andere mensen die een open internet voorstaan, om te zorgen dat die mensen in arme landen toegang hebben tot een open internet en een open markt aan software waarvan een flink deel FOSS is en ze niet alleen maar via facebook en Elon Musk het internet op kunnen en dan in een walled garden zitten van Apple of MS of wie dan ook met een app store waarin 1 partij bepaalt wat zij op hun general purpose computer mogen doen.

[Reactie gewijzigd door dezusvanhenk op 11 augustus 2020 13:34]

Dat noemt m'n dan vrijwilligerswerk, uit eigen vrije wil. Zoals de madam die de voetbalkantine open houd in de laagste afdeling, ook al worden de spelers wel vergoed en zijn er sponsors voor deze ploeg. In NGO's is er ook geld gemoeid, maar zie je die arme mensen in tentenkampen betalen voor hun steun?
Bovendien, ook MS/google/... krijg dezer dagen gratis steun van de community voor hun open source projecten, denk je dat er iemand ooit vergoed is geweest om een Bug report of Pull Request aan te maken?
denk je dat er iemand ooit vergoed is geweest om een Bug report of Pull Request aan te maken?
Op BugCrowd e.d. krijg je betaald voor het indienen van bug reports (mits bevestigd en binnen voorwaarden).
Anoniem: 310408
@Q11 augustus 2020 14:34
Hoeveel heb jij bijgedragen? Wij doneren 250 dollar per jaar, uit principe.
Er wordt meer dan je denkt, gebruik gemaakt van Libreoffice/Openoffice.
Daarbij is het niet zo eenvoudig om te betalen voor open software. aan wie betaal je, weet je zeker dat het geld op juiste plaats terecht komt?

Als je een Linux distributie installeert bijvoorbeeld, waar wie betaal je dan?
Ik heb daar nooit een mogelijkheid gezien om te betalen.
Slecht excuus om maar geen geld te hoeven geven.
Maar Dan graag dat het even goed is als MS Office. Nu is het gewoon niet op het niveau. En qua populariteit kent vrijwel niemand het. Alleen mijn applicatie vrienden kennen het. Maar de rest niet.

Daarnaast de implementatie is een stuk gemakkelijker voor bedrijven met MS Office dan bijvoorbeeld met LibreOffice. En vooral nu met Azure al helemaal.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 11 augustus 2020 14:57]

Ik snap alle kritiek op LO functionaliteit niet zo.

Ik gebruik op het werk MS Office, voornamelijk Word en Excel, en daarbij ben ik een zware gebruiker die ook die 20% die de 80% nooit gebruikt benut.

Privé gebruik ik echter al jaren OOo en vervolgens LO. De functionaliteit is prima, dat ik het voor mijn werk niet kan gebruiken komt vooral doordat 99% van mijn klanten MS Office gebruikt en juist bij dat laatste beetje functionaliteit en macro's de uitwisselbaarheid weg valt. LO is echter functioneel genoeg dat dit geen enkele reden is voor een MS voorkeur.

LO Writer is veel beter dan MS Word voor het werken met grote documenten en faciliteren van een complexe maar consistente opmaak. LO Calc mist vooral veel zaken die je via plug-ins in Excel makkelijk toe kan voegen. Aan de andere kant heb ik al veel Excel data kunnen redden, nadat Excel een file die succesvol was weggeschreven zelf niet meer kon lezen! Calc is veel stabieler bij het werken met zeer grote datasets als Excel.

MS Office oogt moderner, maar daar geef ik dus geen moer om, dat maakt mij niet meer of minder efficiënt in mijn werk.
Het probleem dat het oplost is dat iemand die het zelden tot nooit gebruikt een licentie van €149 hoeft te kopen, hierdoor kunnen bijv. oude van dagen toch hun dingetje doen en toegestuurde bestanden openen. De gebruikersaantal is laag vergeleken met MS-Office maar blijkbaar is er genoeg vraag naar en zijn mensen en blij genoeg mee om te doneren.
Misschien is dan een ander product dat niet 149 euro kost ook goed genoeg. En je hebt ook office viewers.
ja exact, zoals Libre Office waar je niks aan kwijt bent. en met een viewer kan je weinig behalve bekijken zoals het al aangeeft in de naam ervan.

Er is ook Office Online, hoef je alleen een MS account voor aan te maken en kan je aan de slag, maar krijg dat er maar eens in bij oudjes: "ga naar internet en open dan je bestand die je lokaal op je schijf hebt staan"
WordPad of een andere eenvoudige tekstverwerker, of Google docs.
sorry maar je kan wel blijven reageren maar wij zullen het niet eens worden. zeker met de "google docs" optie sla je plank nogal mis omdat zoals ik eerder aanhaalde oudjes dit niet gaan snappen.

Wordpad is een optie, maar is zeer gelimiteerd in de optie wat je ermee kan t.o.v. Libre Office. Wil wel eens zien hoe je een presentatie of spreadsheet maakt met Wordpad. Stop met haten op Libre office en je gelijk proberen te halen.
Misschien is dan een ander product dat niet 149 euro kost ook goed genoeg.
Ah bedoel je dan bijvoorbeeld LibreOffice?
We hebben het hier over inkomsten uit vrijwillige donaties en niet uit support contracten en dergelijken dus dat is zeer respectabel.

Dit is het standaard office pakket op vrijwel elke Linux/*nix distributie en draait daarnaast ook op nog een hele rits platformen, met de donatie pagina krijg je eigenlijk alleen te maken als je binary direct bij hun download dus het meerendeel van de gebruikers die ziet dat nooit.

Qua probleem oplossen dat vind ik eigenlijk een vreemde vraag/opmerking vraag je je bij Firefox ook af welk probleem ze oplossen nu de hele wereld Chrome gebruikt?
Het is zoals je weet een cross platform offline Office suite voor diegenen die dat willen en hun online versie zit geintegreerd in NextCloud voor degenen die online maar self-hosted willen.

Verder heeft het een fantastische formule editor (moet wel eerlijk toegeven dat ik geen ervaring heb met de concurrenten) en recent heb ik ontdekt dat er met Draw ook een goed alternatief voor Visio in zit.
We hebben het hier over inkomsten uit vrijwillige donaties en niet uit support contracten en dergelijken dus dat is zeer respectabel.
Zover ik kan zien krijgt The Document Foundation geen geld binnen uit support contracten of iets dergelijks. Dan is krap negen ton heel erg weinig ten opzichte van wat LibreOffice is.

De gemiddelde fietsenmaker in Nederland heeft meer omzet.
Kennelijk hebben ze minder dan die 9 ton nodig, want ze hielden vorig jaar 2,5 ton over.

Het is een FOSS project, waarbij de community de software (grotendeels) schrijft. De beheerorganisatie kan dus redelijk klein zijn en dus zijn de kosten laag.

Ook speelt mee dat Libre een fork is van Open Office en dat ze dus zijn gestart met een behoorlijk goed werkend product. Ook dat helpt om de kosten laag te houden.
Je kunt hier lezen wat ze in 2019 met het geld gedaan hebben:
https://nextcloud.documen...A2ca7oHN7aQfeHC#pdfviewer

En hier staan de ledgers voor de afgelopen jaren en 2020
https://wiki.documentfoundation.org/TDF/Ledgers

[Reactie gewijzigd door dezusvanhenk op 11 augustus 2020 13:42]

Nou ja je kunt dus zien wie ze betaald hebben en als het goed is ook waarvoor. Als het je echt veel interesseert kun je ze om meer informatie vragen. Ze willen transparant zijn dus zolang het niet de privacy van die mensen raakt zullen ze je best meer willen vertellen over wie wat gedaan heeft.
Ik heb die links al voor je gegoogled, waarom zou ik jouw huiswerk voor je doen? Jij wil het weten, ik niet.

[Reactie gewijzigd door dezusvanhenk op 11 augustus 2020 14:20]

Misschien moet je jouw ideeën eens pitchen bij FOSS, wellicht geven ze je een baantje als marketingmedewerker. Als vrijwilliger, uiteraard.
Naar mijn idee is promotie niet nodig. Libreoffice's doel is ook niet om MS office van de markt te drijven ofzo. Ze staan voor het open document formaat en bieden een alternatief voor office.

Iedereen die een alternatief zoekt, komt zeker weten vanzelf bij o.a. LibreOffice.
De gemiddelde vrijwillige/gratis fietsenmaker ook?

De kosten zijn gedekt en ze hebben zelfs 2 ton over, er zit zeker een ecosysteem aan bedrijven om LibreOffice heen die meer verdient aan LibreOffice (denk aan Collabra, NextCloud, Red Hat, Cannonical, Oracle) en bij die bedrijven zitten de betaalde programmeurs.

Het doel van The Document Foundation is niet winst maar het promoten van ODF en LibreOffice.
Als je het rapport zou lezen zou je zien dat ze leden/supporters zijn.

Mijn fout wat betreft Collabra - ze heten Collaboro, ze verkopen LibreOffice in the App store en zijn ook grote ontwikkelaars van de online versie.

Oracle doet via SuSE ook mee met LibreOffice en de vernieuwingen worden gewoon tussen de projecten gedeeld zoals bij de meeste succesvolle FOSS projecten.

Er gaat bijna 5 ton naar lonen binnen de stichting maar als je kijkt naar de contributies in code en de leden dan zie je gewoon dat het gros van de omzet zal gebeuren bij het bedrijven ecosysteem om LO heen en niet bij de stichting, jou vergelijking is gelijk aan vragen waarom heeft de stichting die Debian beheert maar zo'n kleine omzet heeft terwijl die stichting expliciet geen winstbelang heeft en alleen de FOSS kant beheert, zoek je omzet dan moet je bij Cannonical of een van de andere commerciele Debian afgeleiden zijn. (Of CentOS vs RedHat)

/Edit:
Collabora - https://www.collabora.com/
https://www.collaboraoffice.com/

Vind je overigens ook dat Corel WP maar moet stoppen met hun office, KOffice, AbiWord en macOS Pages etc. allemaal stoppen want MS Office en Google Docs bestaan en vervullen de functie?

De Office sfeer is gelukkig op wereld niveau nog lang geen mono/duopolie ook als dat wel het geval is in jou directe omgeving:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_office_suites

/Edit 2:
Ook de Apache foundation (die tegenwoordig OpenOffice.org beheert) draagt volgens het rapport bij.

[Reactie gewijzigd door Keeper of the Keys op 11 augustus 2020 14:03]

Leden staan voor 1% van de inkomsten, dus iets van 8500 euro? Dat is kruimels!
jou vergelijking is gelijk aan vragen waarom heeft de stichting die Debian beheert maar zo'n kleine omzet heeft
Ik kon zo de omzet van het debian project niet vinden, maar ik heb de indruk dat ze er gezonder voor staan, maar ze zijn ook niet gericht op promotie van debian zoals ik het lees. Puur het in stand houden en verder ontwikkelen van debian.
Hoe definieer je gezond?

Ze dekken de kosten en hebben een half miljoen reserves genoeg om een heel jaar kosten te dekken met 0 donaties.

Volgens mij is dat de definitie van gezond in dit soort gevallen.
Ruim acht ton omzet is niet veel geld voor een MKB bedrijf met werknemers.
Maar dat maakt toch ook niet uit? Ze kunnen rondkomen en hebben zelfs nog 'winst'

Het gaat niet allemaal om dikke winst. Ik vind het ook niet veel maar voor een bedrijf wat geen verdienmodel heeft is het toch netjes om nog geld over te hebben.
Voor een non profit die bijna geen betaalde werknemers heeft is 9 ton best veel hoor. Het is nml. 9 ton die ze bijna volledig kunnen besteden aan het nastreven van hun doelen.

Een fietsenmaker moet huur en werknemers en onderdelen en onderhoud van het pand en boekhouding etc etc betalen. Een non profit internet organisatie heeft een hele andere structuur in hun uitgaven zitten.
Advertenties in mainstream media zijn dan ook een soort feedback loop waarin grote multinationals geld uitgeven om mensen te hersenspoelen met eindeloze repetitie van hun logo's en slogans zodat mensen onbewust meer hun producten gaan kopen en ze meer geld verdienen om meer reclame te maken. Ik denk niet dat je dat moet willen als FOSS project.

[Reactie gewijzigd door dezusvanhenk op 11 augustus 2020 14:14]

Ik snap eigenlijk niet eens wat ze doen.
nou dan begin je hier es te lezen.
in vergelijking met M$ hebben ze tenminste uitleg.. hoewel m$ die ook heeft maar voor die uitleg moet je op de NASDAQ zijn.

de verantwoording is prima uit het pdf te halen. En net als bij heel veel FOSS projects zit het geld simpelweg in de effort van de mensen die support verlenen aan eind/zakelijke gebruikers.

Maar waarom wil je daar uitleg over?

Nou ja.. anyway...

In een verleden toen ik nog vele dikke handleidingen (voor drukwerk en pdf) mocht schrijven ontdekte ik OpenOffice. Writer, de tekstverwerker, was/is simpelweg superieur als het aankomt op opmaak, verwijzingen, sidenotes, subnotes, enzovoorts.. het kunnen schuiven en redigeren van hele alinea's en blokken kon niet in M$ (en ik heb nog steeds niet ontdekt of het nu wel kan).

Inmiddels gebruik ik LibreOffice op de machine en Colllabora (LibreOffice Online) als browser versie in Nextcloud omgeving... Ik zie voor thuisgebruik geen enkel voordeel van het hebben van een M$ oplossing, uit privacy overweging val 0365/Onedrive af net als Google oplossingen.

Ik hoef geen reclame op basis van de werkstukken van mijn kinderen.
wat is er politiek aan?
Hier een lijst van Linux gebruikers over de gehele wereld, wellicht maken hun gebruik van Libreoffice/openoffice.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters
Stuur ze een tweet, ze leggen het vast graag aan je uit.
Libreoffice wordt gebruikt door mensen die de opensource gedachtengoed omarmen en geen software willen gebruiken waarvan de broncode niet inzichtelijk is. Daarnaast wordt het gebruikt door mensen die met een besturingsysteem werken waar geen Microsoft Office voor beschikbaar is. Zoals Debian based distributies, Red Hat etc. Steden en landen die geen Microsoft besturingsystemen gebruiken zijn ook aangewezen op dit pakket. LibreOffice is namelijk een volwaardige vervanging voor Microsoft Word, Excel, Access, Powerpoint etc. Dit pakket was vooral populair en nog steeds voordat de cloud based pakketten van Microsoft Office 365 en Google Docs in opgang waren. De cloud based pakketten zijn nog steeds geen volwaardige vervangers van de offline pakketten. Ook moet je hiervoor online zijn. En een ander heel belangrijk punt: LibreOffice is gratis.
"en geen software willen gebruiken waarvan de broncode niet inzichtelijk is."

Je kunt misschien van mening zijn dat als de broncode openbaar is dat het dat veilig is.
Maar je kunt echt niet de hele broncode bestuderen om het vervolgens te gebruiken... Niet iedereen kan dat, en degene die dat wel kan moet er ook maar net zin en tijd voor hebben. En denken dat een ander dat wel voor je gedaan heeft is eigenlijk ook super slecht.
Het wegzetten als mening is wat raar, het is een feit, of een fout feit.

De meeste aanvallen gebeuren zonder dat men de code hoeft te zien.
http://www.zdnet.com/arti...l-challenges-to-consider/

En verschillende studies geven aan dat open source software over het algemeen (bij veel gebruikte software uiteraard) veiliger is dan niet open software:

https://resources.whiteso...-than-commercial-software

Het grote verschil is dat je niet de verantwoordelijkheid *moet* leggen bij de leverancier *omdat* je niet anders kunt. Je kunt namelijk die verantwoordelijkheid ook zelf dragen, als land, als bedrijf, of als gebruiker. Dat hoeft niet iedereen te doen, maar het is al snel een grotere groep personen en bedrijven die zich verantwoordelijk voelen dan alleen de producten met vooraanstaand commerciële belangen.

Je moet echter net als bij normale processen je leveranciers wel in de gaten houden, of dat nu gesloten software, hardware of onderdelen is. Kwaliteitscontrole is altijd belangrijk voor elk bedrijf, en voor de open source wereld zijn er legio tools die continue bij allerlei bedrijven dependencies mappen, linten, checken en over de fouten regelmatig "en publique" rapporteren.
Net daarom steun je op een community. Het gaat overigens om het principe dat het openbaar is en dat de developers kunnen aantonen dat er geen privacy schendende algoritmes / coin miners / malware / ... in verwerkt zijn. Bij closed source kan je nooit zeker zijn over de integriteit van de code.
In mijn geval heb ik gewoon geen zin MS office te betalen voor mijn minimale thuisgebruik. Open source enzo vind ik leuk maar de reden is gewoon geld.
LibreOffice voordelen:
- gratis (voor veel mensen, ook in België en Nederland is de prijs van MS Office te hoog)
- volledig office pakket. Zoals je zegt telt Numbers niet mee, dat is te beperkt. Met Calc kan je echter zeer veel. Meer dan wat de meeste mensen nodig hebben. Zelf ben ik geen groot fan van Impress, maar je kan er wel veel mee.
- open document formaat. "Ja, maar, Docx, Xlsx etc zijn toch ook open"? Nou, officieel wel, maar het process hoe het een ISO standaard is geworden was wel een farce. (link) En de standaard zelf, met +6.000 pagina's (vs 867 voor ODF) heeft nooit dezelfde review gekregen als andere standaarden.
Persoonlijk ben ik van mening dat ALLE communicatie van overheden in open standaarden moet gebeuren. En dat niemand gedwongen mag worden door de overheid om betalende programma's te kopen om met de overheid te communiceren. LibreOffice zorgt daarvoor, MS Office niet.

Misschien eens de vraag omkeren: wel probleem lost MS Office op?
Ik vind de opmerking dat Office te duur is altijd wel een beetje opmerkelijk. Er zijn zat mensen die €70 - 80 aan een spel uitgeven om er 2 maand mee te spelen en er niet meer naar uitkijken, maar €140 voor een licentie dat je gerust een jaar of 10 kan gebruiken is dan plots teveel.
Als je echt het nut ziet van elke upgrade te nemen, dan denk ik persoonlijk dat €140 echt geen struikelblok mag zijn want met Office 2013 kan je eigenlijk nog perfect werken (tenzij misschien de power user die het onderste uit de kan wilt halen).

Daarnaast zijn er al lange tijd veel alternatieven dat de populairste functies van Office op een best wel goede manier kan uitvoeren. Verder, sinds de opkomst van Google Docs kan je gratis Office.com gebruiken en ook hier de meest populaire functies gebruiken (of als je niet online wilt werken in Windows 10 de Office app gebruiken).

Ja, vergeleken met andere pakketten is Office duur, maar het is nu eenmaal een vraag en aanbod. Als de klanten blijven bereid te zijn om de prijs die je vraagt voor je producten te betalen, waarom dan de prijs aanpassen?
Mensen die Office gebruiken om hun favoriete menu's en een budget bij te houden, tja die zijn een pak beter af met LibreOffice, Google Docs of de andere alternatieven. Dat is hetzelfde als mijn grootmoeder die een een GSM abonnement zou nemen met 15GB data en onbeperkt bellen om iedere week naar haar vriendin te bellen.

Voor mijn vader heb ik LibreOffice geïnstalleerd omdat die geen fan is van cloud. Ikzelf heb een Office 2016 pro licentie aan weliswaar €17 eenmalig via het werk (indien ik die niet zou hebben zou ik waarschijnlijk mijn plan wel trekken met Google Docs).
Ik merk wel waar Google Docs / LibreOffice / Office app de mist in gaan. Grote datasets in Excel (LibreOffice crash constant of is gewoon vreselijk traag, Google Docs kan het gewoon niet aan), pivot tabellen (LibreOffice kan het maar is zo gebruiksonvriendelijk), geavanceerde Word bewerkingen (mailing lists), de mogelijkheden voor samenwerken in zo'n complex product (kan Google docs niet aan tippen) en is de UI van LibreOffice niet mijn ding (MS Office is een pak efficiënter).

Waar MS Office niet aan kan tippen? Google Docs heeft soms wat leuke plugins. Zo kan je de realtime aandelen volgen in hun spreadsheet, bij MS Office heb je daar een O365 abo voor nodig. Ook de samenwerking in Google Docs is op zich beter (gezien MS Office de complexiteit heeft dat gebruikers het offline kunnen gebruiken en dan sync problemen kunnen veroorzaken).
Ik zie echter niet iets waar LibreOffice het beter doet dan MS Office (tenzij op vlak van prijs) of de principiële discussie over formaat.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 11 augustus 2020 15:33]

Open document formaat. "Ja, maar, Docx, Xlsx etc zijn toch ook open"?
MS Office maakt standaard gebruik van een gesloten document formaat OOXML Transitional (bindery strings binnen XML tags) terwijl het ook het wel ISO gestandaardiseerde OOXML Strict ondersteund; deze ISO standaard wordt in de praktijk nauwelijks gebruik en is in Office terug te vinden als Opslaan Als "Strict Open XML-document", zodat de gemiddelde gebruiker in ieder geval wordt afgeschrikt om dat te gebruiken. Ook de first time wizard in MS Office laat enkel de keuze zien tussen "Microsoft Office Document (DOCX)" (dit is dus geen ISO standaard...) of opslaan in "Open Document Format (ODT)" waarbij DOCX onder optie netjes "Word-document" in plaats van "Transitional Open XML-document" wat net zo afschrikwekkend klikt als "Strict Open XML-document" maar zet je in ieder geval aan denken. Daarnaast zou de first time wizard dan toch ook de keuze voor het open formaat moeten geven indien Microsoft er Trots op was geweest dit formaat gestandaardiseerd te hebben gekregen (/sarcasme). Hierom is inderdaad destijds veel te doen geweest bij het ISO standaardisatie proces van OOXML, online veel over te vinden.
Persoonlijk ben ik van mening dat ALLE communicatie van overheden in open standaarden moet gebeuren. En dat niemand gedwongen mag worden door de overheid om betalende programma's te kopen om met de overheid te communiceren. LibreOffice zorgt daarvoor, MS Office niet.
Microsoft heeft veel bijgedragen aan de totstandkoming van ODF 1.3 en zich gecommitteerd standaarden snel te implementeren na acceptatie. ODF 1.3 wordt verwacht binnenkort door ISO te worden geaccepteerd. LibreOffice 7 heeft al ondersteuning voor ODF 1.3.

Voor een goede uitwisseling van documenten is het van belang dat iedereen zich aan standaarden houd. Dit voorkomt ook uitwissel problemen. ODF 1.2 bevatte nog een behoorlijk aantal zaken die op meerdere manieren te interpreteren waren en door MS natuurlijk (opinie: met opzet) anders zijn geïmplementeerd dan Open-/LibreOffice dat destijds hebben gedaan. De meeste van deze problemen zijn in de specs van 1.3 opgelost.
https://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

Beste wat je dus kunt doen om comptabiliteit te waarborgen is door er gebruik van te maken en gebruikers/bedrijven te blijven stimuleren deze in te zetten. Overheid is bijvoorbeeld verplicht ("of leg uit") van ODF gebruik te maken, zie https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/odf
Ik zien in de praktijk dat zij nauwelijks hierom vragen, of wel vragen maar niet toepassen.
Microsoft houd deze impasse natuurlijk graag in stand; wanneer je office online of de apps op een mobiel device gebruikt worden documenten van oudere DOC formaten of ODT gewoon geconverteerd naar DOCX om ze te kunnen bewerken en dan moet je ze op die manier weer opslaan. Deze praktijk draag natuurlijk niet bij aan het doel dat de overheid destijds had gesteld en de bijdrage die ze destijds hebben geleverd aan de totstandkoming van ODF. Immers wilden ze af van de vendor lock-in van documenten en nu doen ze precies hetzelfde.
Ik heb niet gezegd dat gratis het belangrijke voordeel is, maar voor veel gebruikers is het een belangrijk voordeel. En is het marktaandeel echt wel zo verwaarloosbaar klein? Dat is jouw mening. Graag onderbouwen met cijfers.

Andere redenen:
Vroeger:
- smerige anti-competitieve truken van Microsoft.

Tegenwoordig:
- prijs van MS Office is voldoende gezakt en geeft met OneDrive een extra voordeel (ik heb het ook hoor!)
- maar voornamelijk omwille van interoperabiliteit: veel overheden, bedrijven en organisaties gebruiken Office en in LibreOffice kan je die niet altijd zo netjes openen als in Office. En de drempel om Office te gebruiken is daarbij voldoende laag (prijs voornamelijk) (interoperabiliteit is mijn voornaamste reden om MS Office te hebben als zelfstandige, want OneDrive vind ik veel slechter dan DropBox)
- daarnaast wordt het ook op school met de paplepel gegeven: gratis licenties voor scholen, goedkope licenties voor studenten. Als je niet weet dat er alternatieve bestaan, ga je ze ook niet zoeken.
Het spijtige vind ik dat informatica lessen vaak MS Office lessen zijn. Geen les over tekstverwerker of spreadsheet of computer architectuur of programmeren, maar "hoe gebruik ik Word en Excel".
Als men scholen zou verplichten om MS Office te dumpen en LibreOffice te gebruiken, dan zal hoogstwaarschijnlijk na 20 jaar LibreOffice meer gebruikt worden in bedrijven dan MS Office.
Ik deel volledig deze mening.
Persoonlijk vind ik dat voor doorsnee lager en middelbaar onderwijs, en zelfs basis kantoorwerk MS Office niet noemenswaardig beter is dan LibreOffice. Sommige zaken gaan beter, andere dan weer niet. Ik begrijp niet waarom de beherende organen in het onderwijs (die overheids gesubsidieerd zijn) vandaag de dag nog massaal (kunnen) grijpen naar de gesloten MS systemen, dat overheidsgeld zou juist moeten gebruikt worden om te investeren in open-bron software. Laat hen de licentiekosten gewoon doorrekenen en je zal vanzelf een nog betere LibreOffice krijgen. Hierdoor worden bovendien de grote spelers weer net een tikkeltje minder groot (en machtig).
Wat een aanmatigende reactie. Bijzonder knap wat ze presteren op een dergelijk budget! Office applicaties zijn de laatste 10 jaar imho minder prominent geworden; veelal worden webapplicaties als interface voor primaire systemen gebruikt.
Ik weet eigenlijk niet eens zo goed welk probleem LibreOffice / OpenOffice eigenlijk oplost.
Zie o.a.:
Een woordvoerder van Defensie liet desgevraagd aan Tweakers weten dat de stap ook nodig was, omdat sha-1 geen toekomst heeft en interoperabiliteit met protocollen en algoritmes van andere partijen belangrijk is. Verder werkt Defensie vaak samen met verschillende partners, waaronder ngo's, overheden en internationale organisaties, die niet altijd dezelfde producten gebruiken. In dat geval voorziet Defensie een dergelijke partner van een van tevoren geconfigureerde cd met de LibreOffice-software, iets wat met 'gesloten' producten niet mogelijk zou zijn. Defensie heeft ook aan LibreOffice gevraagd om een mogelijkheid te implementeren om labels toe te voegen aan documenten.
nieuws: Ministerie van Defensie maakte sha256-hashes mogelijk in LibreOffice
De LibreItalia-organisatie schrijft op zijn eigen website dat de overstap het gevolg is van een wet die in juni 2012 werd aangenomen. In deze wet wordt gesteld dat vrije en opensourcesoftware de standaard moeten zijn binnen de publieke instellingen van het land.
De grootste overheid die gebruikmaakt van het opensourcesoftwarepakket is het Franse Ministère de l'Intérieur met zo'n 240.000 werkplekken die gebruikmaken van LibreOffice
nieuws: Italiaans leger stapt over op LibreOffice

Zie ook:
https://www.libreoffice.org/discover/who-uses-libreoffice/
En we weten ook hoe het is afgelopen in München.
Daarom had ik die ook niet opgenomen in mijn quotes ;)

Het Franse ministerie is overigens in gebruik verdubbeld naar zo'n 500.000 werkplekken.
https://www.libreoffice.org/discover/who-uses-libreoffice/

Niet verkeerd hoor maar in context is het niet zo bijzonder.

Vaak is de drijfveer gewoon parasitair: kosten besparen. Blijkbaar doneren ze niet (veel) aan de stichting.
Ik denk (zoals velen al hebben betoogd) dat je de aard van de stichting niet goed begrijpt. Als je bijv. kijkt naar The Linux Foundation.
Funding for the Linux Foundation comes primarily from its Platinum Members, paying US$500,000 per year according to Schedule A in LF's bylaws, adding up to US$4 million. The Gold Members contribute a combined total of US$1.6 million, and smaller members less again.

As of April 2014, the foundation collects annual fees worth at least US$6,245,000.

[...]

Before early 2018, the Linux Foundation's website stated that it "uses [donations] in part to help fund the infrastructure and fellows (like Linus Torvalds) who help develop the Linux kernel."[86] However, the Foundation no longer sponsors kernel development and infrastructure through donations: while the donations page still claims that "The Linux Foundation is dedicated to protecting, promoting, and standardizing Linux", it currently also indicates that "100% of donations received go towards funding diversity programs."[87]
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Foundation#Funding

The Document Foundation heeft als kernwaarde o.a. dit:
It is open to any individual who agrees with our core values and contributes to our activities.

It was created in the belief that the culture born of an independent Foundation brings out the best in contributors and will deliver the best software for users.

It welcomes corporate participation, e.g. by sponsoring individuals to work as equals alongside other contributors in the community.
Dus waar Linux Foundation juist van de basis van donaties is afgestapt, wil The Document Foundation daar juist aan vast houden. Linux Foundation heeft een egalitaire samenwerking niet als een van hun kernwaarde, bij The Document Foundation is die er wel. De laatste streeft strikte onafhankelijk naar, waarbij lidmaatschapsvormen middels vaste opt-in bedragen niet passend zijn bij die doelstelling. Je ziet op hun members pagina dan ook geen enkel bedrijf of overheid genoemd staan, enkel individuen.

Dat neemt niet weg dat er niet partijen zoals RedHat van Linux zijn die LibreOffice als product commercieel aanbieden met SLA's zoals Collabora.
Het is enige realistische optie voor linux. Denk niet dat veel mensen het gebruiken op Windows, want office is gewoon in alles beter.
Enkel in calc, werken met hele grote csv datasets gaat beter dan excel imho.

Excel begint vreemd te doen als je csv erin knalt van 60 MB en daarop begint te functies uit te voeren.

En qua layout vind ik Libreoffice ook beter (klassieke stijl). Voor de rest heb e wel gelijk , office is werkelijk beter in bijna alle opzichten.

Maar voor gratis product, is Libreoffice wel indrukwekkend.
Niet mee akkoord, LibreOffice werkt voor bepaalde zaken beter dan MS Office.

Enkele voorbeelden:
- al jaren geleden had ik een Star Wars encyclopedie gedownload. Zeer groot document. Kreeg ik niet open in Word. (.doc formaat nog). Ging perfect open in LibreOffice. Toch eigenaardig dat de groep die een formaat moeten reverse engineeren met een betere oplossing komen dan de makers van dat formaat.
- enkele jaren geleden heb ik een technisch boek geschreven. Met de Navigator in LibreOffice kon ik zo sub paragrafen verplaatsen zonder dat ik tekst moest selecteren. Heeft me heel veel tijd bespaard.
- ingebouwde export naar .epub. Ook handig als je een boek maakt.
- voor dit boek gebruikten we ook een uitgebreide opmaak met frames en tabellen. Ging veel gemakkelijker en uitgebreider dan in Word
- LibreOffice had ook al .pdf export lang voor MS Office dat had.
- al meer dan 15 jaar geleden stond OpenOffice het al toe om 2 documenten te vergelijken. Ging niet met Office. Zeer handig als je een nieuwe versie van een standaard of design document wil bekijken.
- ik heb een open source educatief game gemaakt in PyGame. Daarin werden de scores bijgehouden in een SQLite database. Deze konden we dan gemakkelijk koppelen in LibreOffice en in Base automatisch rapportjes laten genereren. Zou ook heel wat meer werk geweest zijn in Office.

Zo zijn er voor ieder programma wel zaken te vinden die een bepaalde gebruiker beter of gemakkelijker vind in LibreOffice. En omgekeerd natuurlijk ook!
Maar om te zeggen dat Office in alles beter is: echt niet.

Mooi vergelijkend overzicht:
https://wiki.documentfoun...Office_-_Microsoft_Office

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 11 augustus 2020 13:01]

Als ie crashed krijg je gewoon het laatste document voorgeschoteld, in plaats van die achterlijke keuze uit 4 documenten zonder vergelijking in Word. Da's volgens mij nog steeds zo.
Niet als je in ODF werkt, dan is MS Office een ramp.
Be
, want office is gewoon in alles beter.
Behalve in prijs 😉
LibreOffice is in sommige dingen juist weer handiger dan MS Office. Zo vind ik opmaak veel makkelijker te regelen in Writer omdat je opmaak instelt per paragraafstijl in plaats van per stukje tekst.

Het is goed dat er concurrentie is, want verschillende ontwikkelaars maken verschillende keuzes en verschillende gebruikers hebben verschillende voorkeuren. Er zijn tientallen fotobewerkingsprogramma’s, een handvol programma’s voor vectorafbeeldingen, tientallen 3D-programma’s etc. Waarom zou er dan maar ruimte zijn voor één pakket kantoorsoftware?
LibreOffice is in sommige dingen juist weer handiger dan MS Office. Zo vind ik opmaak veel makkelijker te regelen in Writer omdat je opmaak instelt per paragraafstijl in plaats van per stukje tekst.[...]
Dat is in office niet veel anders, alleen doet het gros van de mensen het niet. In Writer overigens ook niet.
Dat is idd een zwaar onderbenut stukje functionaliteit. Ik denk dat je dat op iedere beginnerscursus als één van de eerste dingen leert te gebruiken. 1x stel je je stijlen in en daarna gebruik je ze door je hele document. Wil je dat achteraf wijzigen dan kan dat direct door je hele document. Veel ongemak met MS Office dat mensen vaak ervaart komt vaak voort uit gebrek aan kennis en de wil om een stuk software te leren gebruiken. Misschien dat Microsoft nog wel zou kunnen helpen door onhandig gebruik te detecteren en mensen er op te wijzen.
Misschien dat Microsoft nog wel zou kunnen helpen door onhandig gebruik te detecteren en mensen er op te wijzen.
Ja! Met een pratende
paperclip of zo :*)
Ik denk dat je hun marktaandeel onderschat. Je hebt gelijk dat Office beter is en Google docs prima werkt in veel gevallen, maar aan beide kleven nadelen.
Google docs vereist dat je online bent en een google account hebt en in de browser werkt. Dit is niet zo intuïtief en laagdrempelig voor iemand die computers niet zo vaak gebruikt ten opzichte van de gemiddelde tweaker.
Licenties van Office zijn duur en/of vervelend om te managen. Zo is het overzetten van een office licentie naar een nieuwe SSD zoveel gedoe dat je eigenlijk moet kiezen tussen een dure office 365 licentie of libreoffice. Als je maar af en toe een officepakket gebruikt, dan is libreoffice veel laagdrempeliger dan dat gedoe of de kosten van Microsoft.

Mensen komen vaak bij mij als ze denken een nieuwe computer/laptop nodig te hebben. De hardware gaat niet zo hard meer vooruit tegenwoordig en extra rekenkracht hebben de meeste mensen sowieso niet nodig. Tegenwoordig zet ik bijna altijd linux op hun apparaat eventueel na vervanging van een SSD, bijplaatsing van RAM en heel soms andere upgrades/reparaties. Libreoffice erop en ik hoor vervolgens jaren niks meer. Ook geen gedoe met geforceerde Windows upgrades op computers die langzaam worden door een opeenstapeling van Windows updates over de jaren heen. Ook heeft die laptop met 4GB RAM ineens 75%-90% RAM vrij na booten in plaats van 25-40% met Windows. Browser open met Office ernaast en je RAM is al je bottleneck.

Hier zou ik ook graag wel een dedicated artikel over zien op de frontpage van tweakers eigenlijk, liefst met een jaarlijkse update: hoe zelf de levensduur van hardware/software te maximaliseren. Leuk al die artikelen over het nieuwste van het nieuwste voor de mensen die veel rekenkracht nodig hebben en heel kieskeurig zijn (waar ikzelf onder val), maar juist een artikel over hoe je geld en tijd kunt besparen door bovenstaande te doen zal een veel breder publiek trekken.

[Reactie gewijzigd door Flupkees op 11 augustus 2020 12:30]

Google docs vereist dat je online bent
Vertel me eens: Wanneer ben je offline EN heb je behoefte aan een office applicatie.... wanneer?

Daarbij, volgens mij zijn we 99,9% van de tijd online met computers, tablets en smartphones. Immers, als ik offline ben, dan zal er wel een storing thuis in mijn meterkast OF bij de provider zijn. NOOIT schakel ik mijn router uit om eens niet online te zijn, en vliegtuigstand gebruikt je eigenlijk alleen maar als de etiquette dat vereist (eerder nog de sound-off knop, want ik kan prima de behoefte bedwingen elke veertig seconden op mijn mobiel te moeten kijken).
Mensen die weinig geld hebben bieden ze een mooi alternatief! Ik vind het best impressive wat ze leveren en dat ze dat met limited funds kunnen doen!
Dat je voor Google docs geen geld hoeft te betalen betekend natuurlijk niet dat het gratis is. Je betaald alleen ergens anders mee...
Daar lijken de mensen totaal vrede mee te hebben, als ik zo vilein mag zijn.
Of zijn onwetend, ook een mogelijkheid, of hebben geen boodschap aan hun privacy.
nvt.

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 11 augustus 2020 14:38]

Je redenatie gaat niet helemaal op omdat er heel veel mensen geen (continue) toegang hebben tot internet. Daarnaast zijn er ook mensen die zich niet prettig voelen bij cloud technologie.
Dat moet toch niet? Is geen verplichting.
Het probleem dat er geen Microsoft Office op Linux is? Ja oke, office in de browser bestaat maar dat is bij lange na niet toereikend. Basis dingen prima in de browser, wil je wat exotische functies dan kan dit snel al niet meer.

[Reactie gewijzigd door CCJJVV op 11 augustus 2020 12:10]

Libreoffice staat standaard geinstalleerd op een groot aantal (allle ?) computers van de rijksoverheid aangezien deze documenten in open document format van klanten/burgers moeten kunnen lezen.
Verder ken ik heel veel mensen die vanwege windows 10 op linux zijn overgestapt en dan is libreoffice een logisch pakket.
Heb heel de familie al over, niemand ziet het verschil met ms office voor de gangbare zaken en ik doneer dan ook trouw elk jaar een beetje geld. Ik denk dat je het aantal gebruikers onderschat.
Het kan natuurlijk dat jij het overschat. Gans jou familie is over, heel veel mensen...

Daar zet ik tegenover dat ik als IT consultant in 15 jaar al 1 organisatie tegengekomen ben die libre / open office had (en er van af wou), een paar die op Google overgestapt zijn en de rest was gewoon MS office. dan hebben we het over overheid, grote bedrijven, ziekenhuizen etc...
Mijn familie is uiteraard de benchmark niet maar de inkomsten van the document foundation kun je niet negeren zeker als je je realiseert dat de meeste gebruikers helemaal niets betalen.
Ik denk dat jij bij een subset van bedrijven actief bent want in de wetenschappelijke wereld en bij kleine technische bedrijven is libreoffice een redelijke speler.
Ook zijn er en/en situaties zoals bij de overheid die zowel ms office als libreoffice gebruikt.
Libreoffice staat standaard geinstalleerd op een groot aantal (allle ?) computers van de rijksoverheid
Dat zou ik heel mooi vinden, maar mijn ervaring bij enkele overheidsinstellingen is helaas anders. Misschien ben ik dan net bij de verkeerde geweest, of is het inmiddels anders.

Ik lees net dat het gebruik van ODF voor documenten verplicht is en dat schijnt al een tijdje zo te zijn. Ook lees ik net dat het langzaamaan beter gaat, dus laat ik me niet te veel zorgen maken. :)
Dit begrijp ik niet helemaal. Jouw argument zou vervangen kunnen voor iedere FOSS (Free Open Source Software) die een alternatief biedt voor bestaande software.

"Ik heb sterk de indruk dat..." OK - en? Dat is anekdotisch en de rest van je argument vloeit hier uit voort.

"Office kost geld, maar dat is voor de doelgroep geen probleem. " Is er maar één doelgroep? Freelancers, studenten, bewoners van arme regio's/landen, onderwijs... allemaal groepen die baat hebben bij gratis office producten.
Lol, open source is overbodig want welk problem lost het nou op?

Open source is er voor mensen/instellingen die niet gebonden willen zijn aan commerciele bedrijven. Bijv. Overheden die niet 100% afhankelijk willen zijn van de VS, Microsoft en Google.

Android (s'werelds favourite os), ironisch genoeg is een derivaat van Linux, een open source project. Zonder Linux zou je internet niet werken aangezien het www draait op Linux servers. 3x raden + bonus punten waarom dat geen windows servers zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 11 augustus 2020 13:26]

Ik heb zelf LibreOffice geïnstalleerd toen ik functies nodig had die Office gewoon niet heeft. Ik had snel professioneel uitziende grafieken nodig (lees: sober, hoog contrast kleuren) in vectorformaat. Dat ging in LibreOffice, en het werkte nog eens op Linux ook. Ik meen me ook te herinneren het al eens gebruikt te hebben voor een bepaald (weinig voorkomend) databaseformaat snel te openen.

Libreoffice doet ook gewoon xslx bestanden open en werkt lokaal, voor iemand zegt dat ik mijn spreadsheet kon uploaden naar gdocs, daar een grafiek maken, en exporteren om terug lokaal op te slaan.
Ik weet eigenlijk niet eens zo goed welk probleem LibreOffice / OpenOffice eigenlijk oplost.
De implementatie daargelaten is het ODF formaat wat uit het OpenOffice project voortgekomen is het enige 'Office' formaat wat officieel vastgelegd is en niet ge-reverse-engineered hoeft te worden. De complete afhankelijkheid van een fabrikantspecifiek formaat is niet acceptabel voor sommige bedrijven maar veelal ook niet voor overheden als communicatiemiddel naar burgers.

De overheid mag je niet verplichten zaken te gaan doen met een bepaalde aanbieder. De RDW bepaalt toch ook niet bij welke garage ik mijn auto moet brengen en de minister van volksgezondheid dwingt je niet je bij een bepaalde verzekeraar aan te melden. Het zou wel heel krom zijn dat ik een specifiek pakket wat maar door 1 leverancier geleverd kan worden moet kopen om overheidscommunicatie te kunnen lezen en schrijven.
Ik denk dat de overheid in de afgelopen tien jaar al een enorme verbeteringsslag heeft gemaakt op dit vlak, vaak is alles web-based of in PDF-formaat.

Het is voor mij gevoel allemaal een beetje een gepasseerd station.
Misschien, maar denk dat zonder de 'drive' achter ODF dat bewustzijn er niet geweest was.
https://www.rijksoverheid...le-overheid/open-overheid

Daar wordt ODF toch echt als voorbeeld van een open standaard aangehaald (die gebruikt moet worden tenzij dat echt onmogelijk is - wat vergezeld moet gaan van uitleg). Is 4 jaar terug al aangenomen in de kamer dus staat misschien niet meer heel vers in het geheugen, maar er is wel degelijk een flinke pro open source/open standaarden lobby geweest.
Dat is wel heel eng bekeken.

Ik heb thuis Libre office en versta niet waarom zovelen toch betalen voor office.
De doelgroep is groter dan de grote firma's.

Op kantoor hebben we inderdaad ook office, daar vloeit dit allemaal netjes samen met de mail exchange, outlook, access,...

Maar voor thuisgebruik, ZZP, studenten,... zijn al even goed gediend met dit gratis programma.
Studenten kunnen office vaak gratis of voor heel weinig geld gebruiken. ZZPers kunnen ook Office prima betalen. En thuisgebruikers, hebben die echt een heel OfficePakket nodig? Is Google Docs dan niet prima?
studenten kunnen voor weinig geld: weinig is nog altijd duurder dan gratis
ZZP: ik ben bijberoeper, ik heb enkel een rekenblad nodig voor mijn uren overzicht en writer om een factuurtje op te maken. Waarom zou ik hiervoor een betalend pakket kopen?
Google docs? Dat is toch behoorlijk beperkt en is online, ik verkies mijn documenten primair lokaal te plaatsen.
Ik kan MS office ook prima betalen als ZZP'er, maar waarom zou ik:

1) Ik kan alles wat ik moet doen met Libre
2) Al mijn scripts om documenten te genereren zijn op Libre gebaseerd
3) MS Office draait niet op mijn machines (Linux)
Dan geloof je het niet. Mij een zorg.
LibreOffice wordt best veel gebruikt bij MKB bedrijven, en sommige die ik ken zijn echt geen kleintjes. Geld is vaak niet een belemmering maar gaat meer om de open source filosofie.
Heb je daar enige onafhankelijke onderbouwing voor?
Ik weet eigenlijk niet eens zo goed welk probleem LibreOffice / OpenOffice eigenlijk oplost.

Office kost geld, maar dat is voor de doelgroep geen probleem.
In Brazilië lost het problemen op die op zich niets met Microsoft te maken hebben, maar alles met het verdienmodel: Verkoop. Hier hebben we, om het voorzichtig uit te drukken, wat probleempjes met corruptie. Een licentie die je niet koopt, kun je ook geen smeergeld voor vragen. En daarmee is het probleem van corruptie direct een stukje kleiner.

Daarnaast zijn gratis licenties uiteraard ook in de lokale valuta genoteerd, dus in dit geval 0 Real. Nou klinkt 100 USD misschien niet veel, maar het fluctueert wel tussen de 200 BRL en 600BRL, afhankelijk van de wisselkoers.

Beheer, onderhoud, patches, etc. het kan allemaal door lokale krachten worden gedaan, ook daar heb je geen afhankelijkheid meer met het buitenland. En dus ook geen sterk schommelende kosten (lees: koersen). Er zijn dus nog steeds wel kosten, maar dat geld blijft in de lokale economie.

Wat ik hier zie, is het dat vooral niet-functionele problemen oplost.
Ik gebruik het al vele jaren nadat ik eerst OpenOffice had geprobeerd om van het MS hegemonie af te komen. LibreOffice werkt prima en leest/schrijft gewoon de MS Office formaten dus uitwisseling met instellingen die nog steeds belachelijk veel geld willen betalen voor een Office pakket ... het werkt gewoon.

Ik zie geen enkele reden om voor mijn privé-zaken een duur Office365 abo te nemen.
Ik weet eigenlijk niet eens zo goed welk probleem LibreOffice / OpenOffice eigenlijk oplost. Office kost geld, maar dat is voor de doelgroep geen probleem.
Er is vraag naar LibreOffice, dus is het er. Het werkt goed en heeft een langere historie dan MS Office, begonnen als StarWriter in 1985.

Dat geld bijvoorbeeld ook voor WordPerfect, dat voor bepaalde doelgroepen ook specifieke voordelen heeft ten opzichte van Word.

Word is met name wijd verbreid maar een echt goede tekstverwerker vind ik het persoonlijk nog steeds niet.
Wat ik altijd jammer vind, Dat ze niet meer innoveren en updates uitrollen zoals Office van Microsoft.

Als het nu een waardige concurrent zou zijn, dan zou ik zo overstappen. Ze zitten gewoon niet in hetzelfde segment rondom features naar mijn beeld.

Ik denk ook eerlijk gezegt dat het al niet goed is dat microsoft en google docs hier monopolie op hebben.
Ik had ook gehoopt dat overheden hier beter beleid zouden creeeren om meer met opensource software aan de slag te gaan. Vanuit de basisschool begin je vaak al met word. Dit zou naar mijn idee toch anders moeten.
Vergeleken met Microsoft Office zal het aantal gebruikers stukken lager liggen en gemiddeld meer thuisgebruik zijn dan voor op kantoor maar de schatting van 200 miljoen is niet niks. Zelfs als er maar enkele miljoenen het regelmatig gebruikt dan is dat niet bijna niemand.
The Document Foundation estimates that there are 200 million active LibreOffice users worldwide; approximately 25% are students and 10% are Linux users, who usually find LibreOffice part of their preferred distribution.
200 miljoen vind ik toch niet vrijwel niemand!
Het is vooral dat 150 euro per jaar niet te rechtvaardigen is als je nauwelijks zaken gebruikt. Google docs is dan een alternatief, maar in bijvoorbeeld Writer en Draw kun je echt wel een stuk meer. Alleen al het kunnen gebruiken van je eigen lettertypen is bijvoorbeeld perfect voor mensen die drie keer per jaar een foldertje in elkaar zetten voor de lokale vereniging. Net als dat Calc echt wel voldoende is voor het bijhouden van een kas-boekhouding op kleine schaal. Office is dan ineens veel te duur, zeker omdat die kosten ieder jaar terugkeren.
150Euro? Voor microsoft 365 personal (1 gebruiker) betaal je 70euro per jaar, voor family (6 gebruikers) betaal je 100euro per jaar. Een licentie voor office 2019 is inderdaad 150euro, maar dat is eenmalig en niet elk jaar.
Of een paar tientjes bij een Office discounter oid.
Ik begrijp de azijnpisserij over LibreOffice niet. Er is een doelgroep die het gebruikt, zelfs een klein deel die er zelfs graag voor betaalt zonder dat ze daartoe verplicht zijn. Deze organisatie is transparant over hoeveel ze binnen krijgt en wat ze daarmee doet. Wat is jullie probleem?

Open Source communities leven van donaties, en daar doen ze heel veel van. FSF, Apache foundation, The Linux Kernel Organization maar dus ook TDF zijn een essentieel onderdeel om de free software daadwerkelijk vrij te houden. Daar hebben wij allemaal baat bij want hoewel misschien niet heel erg zichtbaar zijn wij allemaal gebruiker van onderdelen van deze projecten.

Je kunt een word document openen op elk Apple of Android toestel. Op mijn Android gaat dat met de 'Google Documents' app. Mijn inschatting is dat dit gebouwd is op de het werk van OpenOffice/LibreOffice. Overigens kan het ook prima zijn dat het een eigen her-implementatie is, maar dan nog is de publiek leesbare code van LibreOffice van onschatbare waarde.

Word documenten indexeren voor een zoekmachine? Dat doe je met een headless libreoffice gemakkelijk.

Verder is OpenOffice/LibreOffice een drijvende kracht geweest om Microsoft te bewegen om OOXML te ontwikkelen. Zonder OpenOffice was dat er nooit gekomen, en waren alle documenten in een gesloten format opgeslagen.

LibreOffice is ook essentieel omdat het mede daardoor mogelijk is te werken met een linux machine. Als je niet een al te veeleisende gebruiker bent is de wordprocessor, spreadsheet en presentatie applicatie goed genoeg om af en toe mee te kunnen werken. Als developer zou ik persoonlijk nooit anders willen, en ik voel mij op een Windows machine ernstig beperkt. Als het gebruik van LibreOffice zo erg is dat je daarom nooit op een linux distro zou kunnen werken dan moet je dag overigens vooral niet doen. Flamebait uitspraken over welk os of office suite beter is zijn wat mij betreft irrelevant. Vrije software maakt het ook voor gebruikers van een ander systeem nog steeds mogelijk om te kiezen, en niet in een silo terecht te komen waarin je verplicht bent om alles bij één afnemer te halen.

Doen alsof LibreOffice en The Document Foundation er niet toe doet is dom en kortzichtig.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 11 augustus 2020 17:23]

Verder is OpenOffice/LibreOffice een drijvende kracht geweest om Microsoft te bewegen om OOXML te ontwikkelen. Zonder OpenOffice was dat er nooit gekomen, en waren alle documenten in een gesloten format opgeslagen.
OOXML is i de praktijk nog steeds gesloten: MS Office maakt standaard gebruik van een gesloten document formaat OOXML Transitional (bindery strings binnen XML tags) terwijl het ook het ISO gestandaardiseerde OOXML Strict ondersteund; deze ISO standaard wordt in de praktijk nauwelijks gebruik en is in Office terug te vinden als Opslaan Als "Strict Open XML-document", zodat de gemiddelde gebruiker in ieder geval wordt afgeschrikt om dat te gebruiken. Ook de Office First-Time-Welcome-Wizard in MS Office laat enkel de keuze zien tussen "Microsoft Office Document (DOCX)" (dit is dus geen ISO standaard...) of opslaan in "Open Document Format (ODT)" waarbij DOCX onder optie netjes "Word-document" in plaats van "Transitional Open XML-document" wat net zo afschrikwekkend klikt als "Strict Open XML-document" maar zet je in ieder geval aan denken. Daarnaast zou de first time wizard dan toch ook de keuze voor het open formaat moeten geven indien Microsoft er zo Trots op was geweest dit formaat gestandaardiseerd te hebben gekregen (/sarcasme). Hierom is inderdaad destijds veel te doen geweest bij het ISO standaardisatie proces van OOXML, online veel over te vinden.
Natuurlijk zijn het hele andere bedragen dan die men gewend is van de commerciëlen. Maar vanuit het oogpunt van community lijkt TDF het goed voor elkaar te hebben.

Ze houden per jaar meer over dan ze aan kosten hebben en kunnen dan ook nog events organiseren. Het lijkt er op dat de community springlevend is.

Wat ik wel mooi vind om te zien is dat je met minder inkomsten ook tot een heel mooi resultaat kan komen. En dan krijg je software welke helemaal open is, vrij te gebruiken en waar geen telemetry in zit. Een transparante opzet dus en geen druk van aandeelhouders om elk jaar weer meer winst te maken.
Onderstaande presentatie en video van afgelopen Fosdem geeft een aardig overzicht waarmee TDF zich bezighoud, het is veel meer dan je denkt en er is ook veel meer wat er bij het uitgeven van een (open source) oplossing komt kijken;
* Behartigen van de belangen van de het merk "LibreOffice"
* Behartigen van de belangen van de community (vrijwilligers en bedrijven), faciliteren van het ecosysteem
* Promotie
* Opzetten initiatieven zoals COSM (realisatie ODF 1.3) en TDC (bedrijf dat de naam LibreOffice mag gebruiken op deze in App Stores van Microsoft, Google, Apple, etc te mogen gebruiken).

https://fosdem.org/2020/s...ce_open_document_editors/
ze geven ook geld uit aan development maar relatief weinig is mijn indruk.
Klopt: het doel van de stichting is niet om bedrijfje te spelen en te concurreren met de leden (gecertificeerde developers etc) of individuen. Enkel wanneer er een algemeen belang is, zoals dat van ODF 1.3 dan worden daar tenders voor uitgeschreven.

Wanneer jij of jouw bedrijf een functie of aanpassing wenst kun je daar een (gecertificeerde) dev voor inhuren. Je kunt dan bij TDF terecht voor advies, maar je kunt hun niet een opdracht aan TDF geven om iets voor je te maken of een probleem op te lossen. Zoals anderen in verschillende posts ook al aangaven zijn er een aantal bedrijven zoals Collabora, CIB, e.a. waar je dan terecht kunt, zij hebben indien gewenst ook een eigen op LO code gebaseerde enterprise-ready versie met (long term) ondersteuning, training, bug fix programa's etc. Deze bedrijven, individuele ontwikkelaars en ontwikkelaars in dienst van b.v. overheden en bedrijven zoals Red Hat, SUSE, e.d. zorgen ook voor de ruim 80% van de ontwikkeling van het product die zij betalen met de inkomsten uit deze enterprise-ready versie of in het eigen belang is in geval van een overheid. "LibreOffice" is. Slecht een klein deel van de ontwikkeling komt van "programmeurs die in hun vrije tijd op een zolderkamertje zitten".

De genoemde presentatie geeft een goed beeld waar en waarom deze grenzen er voor TDF zijn; er zijn bijvoorbeeld plannen om bugs en nieuwe features te gaan crowdfunden via de eigen website. Genoemde bedrijven of individuele ontwikkelaars kunnen deze dan oplossen wanneer genoeg geld beschikbaar is gesteld. TDF zal dus geld kunnen uitgeven aan het ontwikkelen van een dergelijke functie op hun site.
Ik vind het eigenlijk vrij veel. Ik heb een aantal jaren LibreOffice geprobeerd en eigenlijk lang gehoopt dat het het niveau van bijvoorbeeld Word kan evenaren, maar helaas. Ik ben gezwicht voor een Office abonnement. Ik liep toch continu tegen beperkingen aan, .docx bestanden zagen er in writer toch net anders uit en de look en feel voelt gewoon een heel stuk goedkoper. Microsoft heeft het met Word, Excel en Powerpoint gewoon heel goed voor elkaar en er is geen enkele concurrent die ook maar in de buurt komt.
Ben ik niet geheel met je eens. Voor het (zakelijk) uitwisselen van documenten is MS office de standaard. Vaak loop je tegen compatibiliteitsproblemen aan als je een alternatief gebruikt.
Microsoft heeft het met Word, Excel en Powerpoint gewoon heel goed voor elkaar en er is geen enkele concurrent die ook maar in de buurt komt.
Dit vind ik dus echt tegenvallen, wat mij betreft is alleen excel goed (genoeg). Word is zeker niet intuïtief te gebruiken en bevat veel te veel functies die prominent in beeld zijn en 99% van de gebruikers niet nodig heeft. Bijvoorbeeld de werking van automatisch inspringen is echt vervelend. Hetzelfde geldt voor powerpoint. Als ik een presentatie moet maken gebruik ik zeker geen PowerPoint. Ik vind KeyNote dan toch veel intuïtiever en eenvoudiger werken.
Vaak loop je tegen compatibiliteitsproblemen aan als je een alternatief gebruikt.
In mijn ervaring ligt dat probleem niet aan de alternatieven, maar juist aan MS Word. Ik heb voor m'n werk gehad dat ik bezig was met een Word document dat eerst helemaal overhoop ging toen ik het een dag later opende, met precies dezelfde PC en Office versie. Vervolgens heb ik het gedeeld met collega's die weer andere versies (waaronder voor Mac) gebruikten en die klaagden ook al dat er dingen opeens raar stonden. Ik ben ervan overtuigd dat er minder problemen zouden zijn geweest als mijn collega's en ik allemaal hadden gewerkt met vrije, open bestandsformaten (en vrije software).
Dat klinkt een beetje zoals Internet Explorer 5 destijds. Onderdeel van de tactiek van Microsoft?
Neen, dat zou dom zijn van Microsoft: zij willen toch dat een Office document perfect leesbaar is op Windows en Mac.

Probleem was dat de Mac implementatie van Office volledig losstond van de Windows implementatie.
Stukken van de Windows implementatie was zelfs in assembler code. En dat werkte dan weer niet op Mac toen die nog PowerPC was.
Pas in 2016 werden eindelijk alle Office versies vanuit 1 codebase gemaakt. Er is een ArsTechnica artikel over.
Zie ook deze tweet: https://twitter.com/Schwieb/status/954037656677072896

Was ook nodig om Office werkend te krijgen op Android, iOS en Windows RT (op ARM).
Tja, wat wil je met een ISO standaard van +6.000 pagina's voor OO-XML vs +800 pagina's voor ODF.
Het mag al een klein wonder heten dat andere programma's .doc en .docx documenten open krijgen.
https://fsfe.org/activities/msooxml/msooxml.en.html
Zelf ben ik groot fan van LibreOffice, staat op iedere computer die ik heb.

Ik moet zeggen dat ik PowerPoint toch net wat beter vind dat Impress.
Heb wel de laatste versies van Impress niet meer geprobeerd, maar bvb presenter view was bij Impress echt basic. Animaties ook, maar dat gebruik ik niet veel. Figuren vond ik ook beperkter in Impress.
KeyNote is geen optie, want dan moet ik speciaal een Mac meenemen voor presentaties.
Ik vind het eigenlijk vrij veel.
Echt? Nog geen miljoen om zo'n groot software project te runnen?
Wat denk je dat Microsoft uitgeeft aan MS Office?
Ik denk dat die per dag meer uitgeven.
Ik liep toch continu tegen beperkingen aan, .docx bestanden zagen er in writer toch net anders uit en de look en feel voelt gewoon een heel stuk goedkoper. Microsoft heeft het met Word, Excel en Powerpoint gewoon heel goed voor elkaar en er is geen enkele concurrent die ook maar in de buurt komt.
En ODF ziet er belabberd uit in MS Office. Een van die twee documentformaten is een officiele standaard en het is niet die van Microsoft.
MS houdt de compatibiliteits problemen zelf in stand, ze zijn immers de marktleider en MS office is hun gouden melkkoe. Als MS de compatibiliteits problemen zou opheffen zou er geen reden meer zijn om te blijven bij ms office.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 11 augustus 2020 18:10]

Maar dat is dan toch geen argument waarom je het veel vind? Ik deel je ervaringen hoor, maar snap je beredenering niet. Je zegt dat het goedkoper aanvoelt en niet zo goed omgaat met .docx bestanden. Ik neem aan dat MS Office een veelvoud van deze inkomsten heeft, dus dat matcht dan toch met de verwachtingen, als je dat zo kunt interpoleren? Het vervult voor bepaalde gebruikers een duidelijk doel en die hebben er blijkbaar geld voor over om het project in stand te houden.
Wel met je eens. Maar het verbaast mij eigenlijk hoeveel (goed) betalende gebruikers het nog heeft. Het bestaat toch al enige jaren (ben ooit begonnen met OpenOffice) en ik vind de vooruitgang eigenlijk wel te beperkt. Maar, kennelijk heeft het toch nog een grote markt voor donateurs.
De meeste vooruitgang zit in het in- en exporteren van de formaten. Die gaan nog steeds vooruit.
Voor de UI verder: buiten wat betere icoontjes wat is er mis met een overzichtelijk statische UI voor een office pakket?

Dat de UI niet veel veranderd is juist een voordeel, dat je niet telkens je werkwijze moet aanpassen.
Voor de mensen die graag een ribbon willen: Die is er tegenwoordig. Voor anderen, zoals ik, blijft de menu-structuur die gewenst is (gelukkig) in stand.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 11 augustus 2020 15:14]

Grappig, ik heb het precies andersom, maar dat komt omdat ik vrijwel uitsluitend in ODF werk. Probeer die maar eens te openen in Micorsoft Office, dan heb je vrijwel dezelfde problemen als het openen van een .docx in LibreOffice.

Overigens ervaar ik zelf vrij weinig problemen met .docx bestanden, maar wellicht dat ik niet heel complexe documenten gebruik. En met LibreOffice 7 schijnt de docx-ondersteuning flink te zijn verbeterd. Er wordt niet meer in compatibility-mode opgeslagen, maar in de meest recente docx-formaten, wat de problemen sterk verminderd. Het is dus grappig om te zien dat een modus die het juist kunnen inlezen van docx-bestanden uit LO naar MO zou moeten verbeteren (compatibility-modus) juist meer problemen veroorzaakt in *Microsoft Office* dan het interpreteren van de laatste docx-standaard.

En dat MO moeite heeft met ODF, terwijl daarvan alle specificaties gepubliceerd zijn blijft me verbazen...

En verder ben ik van mening dat iedereen lekker het pakket moet gebruiken waar hij of zij zich prettig bij voelt. ;)
En dat MO moeite heeft met ODF, terwijl daarvan alle specificaties gepubliceerd zijn blijft me verbazen...
ODF 1.2 bevatte nog een behoorlijk aantal zaken die op meerdere manieren te interpreteren waren en door MS natuurlijk (opinie: met opzet) anders zijn geïmplementeerd dan Open-/LibreOffice dat destijds hebben gedaan. De meeste van deze problemen zijn in de specs van 1.3 opgelost. Microsoft heeft zelf veel bijgedragen aan de totstandkoming van ODF 1.3 en zich gecommitteerd deze standaard snel te implementeren na acceptatie door ISO. LibreOffice 7 heeft al ondersteuning voor ODF 1.3 en er wordt verwacht dat deze standaard binnenkort door ISO wordt geaccepteerd; gezien de samenwerking van TDF en Microsoft wordt er weinig tegenstand verwacht.
Verhelderend! Dank voor de aanvulling.

Komt het allemaal toch nog goed. LO 7 betere ondersteuning voor docx, MO voor odf. En laat de keuze voor welk pakket de voorkeur heeft vooral bij de consument.
LibreOffice wordt daar wel steeds beter in als ik heavy LibreOffice users mag geloven. Nu heb ik zelf niet genoeg ervaring om daar mijn ervaringen over te delen, maar voor zover ik heb getest biedt LibreOffice tov OpenOffice tov OnlyOffice de beste gebruikerservaring qua FOSS oplossingen.

Onlyoffice ziet er wel gelikt uit en biedt een vergelijkbare UI als de Office suite van Microsoft, dus die is wel leuk om eens te proberen. Die is wel nog vrij nieuw volgens mij, dus ik verwacht dat je daar wel meer van dat soort compatibiliteits issues mee hebt (ook mijn eigen ervaring bij beperkt testen).

Hier nog wel een nuttig filmpje voor LibreOffice op Linux en compatibiliteit:
https://www.youtube.com/watch?v=I0jeYe8iNWo
Note: Dat stukje over msfonts is misschien niet actueel voor jouw linux distributie, dus dat zou ik persoonlijk altijd los opzoeken.
Betreffende de compatibiliteit van moderne Libre heb ik een leuke annakode:
Bij mijn huidige klant gebruiken we onder water Libre om docx templates in te vullen en als PDF te exporteren op een website.

Tenzij er een hoop notitie-troep in het docx-bestand staat lijkt het foutloos te gaan. Inclusief meerdere stijlen, headers, footers, de hele mikmak.
Ik heb nauwelijks problemen met ONLYOFFICE maar toen ik een .xlsb bestand wou openen werd het niet ondersteund. Verder geen problemen mee gehad.
.xlsb is een binair bestandsformaat voor grote Excel files met veel data, formules en grafieken.
Dit formaat is echter niet open, dus LibreOffice zou dit moeten reverse engineeren.
Ik gebruik LibreOffice al jaren.
Het is wel zo dat ik onder Linux werk en dat daardoor Office 365 geen optie is voor mij. Ik neem geen genoegen met de webversies aangezien ik ook graag offline gebruik wil maken van een office pakket.

Volgens de cijfers op Wikipedia zouden er een 120 miljoen unieke downloads zijn geweest, exclusief de installaties via package managers in Linux.
Bron: https://en.m.wikipedia.or...%20their%20distribution).

[Reactie gewijzigd door ddkiller0900 op 11 augustus 2020 12:47]

Mocht je het ècht willen zou je dit waarschijnlijk kunnen oplossen met een combinatie van Anbox (Android runtime voor Linux) en de Android-versie van Office.

Overigens doen oudere versies van Office het prima onder Wine, mocht je een feature nodig hebben die alleen in Office zitten (daar liep ik laatst tegen aan).

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 11 augustus 2020 14:07]

Ik ben tevreden met LibreOffice :).
Toch bedankt voor de tip.
Misschien kunnen ze van de winst ook eindelijk eens een designer inhuren. Als dat pakket die 90's vibe eens weet af te schudden wordt het misschien ook daadwerkelijk interessant om het eens te gebruiken.
Sommige mensen zijn juist tegen iedere verandering op UI vlak omdat ze dan weer opnieuw moeten zoeken naar hun knoppen. Vind zelf de nieuwe icons in LibreOffice wel een verbetering (de oude set was gewoon grijze pap van niet te onderscheiden kriebels), dus er wordt wel aan gewerkt.
Dat is maar een mening... De strategie is (IMO) een niet enkele en afgedwongen interface voor iedereen, maar voor ieder wat wils. Naast de traditionele menu gedreven interface (default) kun je meerdere lint-achtige opties instellen (toolbars). De (default) icon set's zijn op afgestemd op het platform en dus verschillend voor Windows/MacOS/Linux. Voor iedere wijziging zijn altijd voor en tegenstanders.

Wanneer je verandering wilt kunt je je bij het design team aansluiten, een bug openen of je mening geven op voorstellen op https://design.blog.documentfoundation.org/
Vind zelf MS word onoverzichtelijke software. Enige reden dat ik libre office gebruik.
Een conferentie in Paraguay? Heeft MS daar nog geen vlag kunnen zetten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee