De Russische overheid wil dat het onderwijs binnen drie jaar geheel overschakelt op opensourcesoftware. Scholen die dat niet willen, moeten zelf de licentiekosten voor commerciële pakketten ophoesten.
In februari 2007 begon het Center of Free Technology met praktijkproeven om te kijken of opensourcesoftware en Linux-systemen voldeden aan het specifieke wensen- en eisenpakket van het onderwijs. De pilot werd mede georganiseerd door Aleksandr Ponosov. Deze ex-leraar werd in 2006 aangeklaagd, omdat hij op zijn school ongelicenseerde Windows- en Office-versie zou gebruiken. Later bleek dat de software was geïnstalleerd door de toeleverancier. Ponosov moest uiteindelijk alleen een kleine boete betalen, maar groeide ondertussen uit tot een nationale bekendheid en werd een voorvechter voor opensourcesoftware.
Nu de proeven geslaagd lijken te zijn, heeft Moskou besloten om alle commerciële software in het onderwijs te verruilen voor opensource-alternatieven, zo meldt Computerworld UK. Scholen of universiteiten die toch commerciële pakketten willen of moeten gebruiken, zullen zelf voor de kosten moeten opdraaien. Het besluit om over te schakelen op Linux en andere open programmatuur kan de verdere ontwikkeling van de Microsoft-alternatieven in Rusland, maar ook internationaal een flinke duw in de rug geven. In 2010 zullen in het Russische onderwijs naar schatting een miljoen computers in gebruik zijn.