Britse conservatieven willen overstap naar open source

De Britse conservatieve partij wil dat de overheid op grote schaal opensourcesoftware gaat gebruiken. De bestuurderen van het Verenigd Koninkrijk zouden zo jaarlijks een kleine 900 miljoen euro kunnen besparen.

George Osborne De oproep tot het gebruik van opensourceprogrammatuur kwam van George Osborne, lid van het schaduwkabinet van de 'Tories'. De voor financiën verantwoordelijke Osborne zei dat 'alle softwarebedrijven gelijke kansen moeten krijgen' en riep op tot een cultuuromslag met betrekking tot de ict-investeringen. Al in 2004 werd in een overheidsrapport gesteld dat er 'significante winst' te boeken is door meer opensourcesoftware te gebruiken, maar veel overheidsdiensten zijn nog altijd niet overstag gegaan. Osborne gelooft dat de besparingen minstens vijf procent op de totale ict-rekening van bijna 18 miljard euro zullen bedragen, maar ook op het technische vlak is er volgens hem winst te boeken: veel software die door de Britse overheid wordt gebruikt, vertoont compatibiliteitsproblemen, met alle nadelige gevolgen voor concurrentie en innovatie van dien.

'In Japan administreren ze de ambtenarensalarissen met opensourcesoftware, en dat heeft een kostenreductie van 50 procent tot gevolg gehad', betoogde Osborne. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er lokale overheden die de overstap gewaagd hebben, en die daarmee flinke besparingen hebben gerealiseerd. Volgens een rapport van het ministerie van Onderwijs werden de kosten voor ict op basisscholen met de helft verlaagd na de invoering van opensourcesoftware. Osborne was dan ook niet te spreken over het beleid van de regering-Blair, die te weinig zou doen om open standaarden te steunen en die het kleine bedrijven te moeilijk zou maken om overheidsaanbestedingen te winnen. 'Er is een lange lijst van mislukte it-projecten, waar de overheid miljarden ponden mee verkwist heeft', aldus de politicus: 'De aanpak van ict moet op de helling. Het internettijdperk verandert het politieke landschap, en het is tijd dat de nieuwe mogelijkheden door de regering benut worden.'

Door René Wichers

Eindredacteur

08-03-2007 • 15:07

63 Linkedin

Submitter: maxxware

Bron: BBC

Reacties (63)

63
62
26
9
5
21
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd wat dit opleverd!

Immers, al het geld wat niet overzee gescheept wordt naar Microsoft kan prima gebruikt worden om in Europa innovaties te doen. Open Source is daarvoor een middel om de locale economie een boost te geven :)
Òf - natuurlijk een hele rare gedachte - kan het bespaarde bedrag worden teruggegeven aan de belastingbetaler. En zo kan de lokale economie een boost krijgen ja omdat het bedrag niet meer aan overhead van de overheid besteed wordt.

Microsoft is overigens "overzee" groter dan in de VS zelf. Dus dat verschepen van geld is een feitelijk onjuiste opmerking. (Nog afgezien dat het nogal protectionistisch - zwak - overkomt.)
Open source betekent niet per sé een besparing. Wel kan er meer voordeel behaald worden uit het feit dat je niet meer van 1 leverancier afhankelijk bent, maar naar de goedkoopste leverancier jkunt stappen. Bovendien geef je andere (lokale) bedrijven meer kans om een graantje mee te pikken van de sofgftwaremarkt, in plaats van de reus op lemen voeten uit Redmond...
De 156 miljoen euro die de NL overheid ongeveer een jaar terug uitgaf aan Microsoft software (zonder dat andere bedrijven een mochten indienen van de NL overheid) zou ik persoonlijk geen peanuts durven noemen, vooral niet als hetzelfde doel met 10 miljoen euro (een besparing van 146 miljoen Euro) mogelijk met open source bereikt had kunnen worden. Let wel: het gaat hier over een meerjarig contract, aangezien open source een terugverdientijd van meer dan een jaar nodig heeft door migratiekosten. Die kosten zijn echter vooral zo hoog omdat men nu gesloten standaarden zoals macro's gebruikt, en dus eigenlijk kosten van het huidige systeem. Zie het als "ransomware": Zonder MS te betalen wat zij vragen voor hun software kan je vergeten dat je je macro's nog kan gebruiken zonder hun hulp (programma's). Daarom kan MS ieder bedrag vragen wat lager is dan de waarde van de macro's / het converteren daarvan.

Daarom heb je het ECHT open source vtiger CRM systeem, dat ook nog eens veel goedkoper (ongeveer de helft goedkoper) is dan SugarCRM.
VTiger is van advandnet, zeker geen kleine toko. Dat jij toevallig geen open-source CRM systemen kent van grote bedrijven, wil niet zeggen dat deze er niet zijn.

Zonder Microsoft is niet je enige voordeel licentiekosten, maar vooral het voorkomen van lock-in, het voorkomen van gedwongen updates, het zelf kunnen inhuren van mensen die je applicaties kunnen aanpassen aan jouw wensen (wat bij closed-source niet kan), en de betere veiligheids-audits / verifieerbaarheid door derde partijen (wat bij closed-source ook niet mogelijk is).

Over FUD: De enige verspreider ben je zelf.
@klakkie: Doel is aan te tonen dat er een open source CRM bestaat, dat als alternatief kan dienen voor closed source CRM en tevens nog goedkoper is ook, niet om aan te tonen dat dit goed is voor werkgelegenheid in de EU.
Misschien is dat de rede waarom ze het willen invoeren. Zodat nieuwe bedrijven dus meer kans krijgen op de markt. En met een overheidscontract heb je nu eenmaal meer zekerheid.
zoals ik al verder in de topic opmerkte ..
lokaal en OS gaan vaak niet samen.Noem mij één bedrijf van 500 werknemers in Nederland/België dat enkel leeft van OS ? Ik ken er niet één maar dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan natuurlijk.
Psst, het OS is peanuts vergeleken met de applicaties die nodig zijn voor het runnen van de overheid.

Zonder Microsoft is je enige voordeel een paar euro licentie kosten voor je desktop machine en lokale software? Wat een lachertje, wil jij nu echt dat jouw gemeente cq overheid een software toko'tje inhuurt om hun CRM applicatie te schrijven?

Dit hele verhaal is FUD zonder enige degelijke onderbouwing imho.
@kidde
Misschien erg makkelijke reply maar dit staat op hun website.

About Us
vtiger has the mission to bring affordable, enterprise IT solutions in CRM, Groupware and other areas. vtiger has been established with a vision to offer best-of-breed open source solutions that are integrated, validated, and certified with additional functional features augmented by our own contributions. We certify the distribution, and provide world-class support. vtiger products may be downloaded and used free of charge, with support and subscription services providing our revenue.

vtiger is a company based in Chennai, India, funded by AdventNet.

niet echt werkgelegenheid in de de EU
Anoniem: 80466
@maxxware8 maart 2007 23:43
De belastingdienst en het UWV alleen al geven elk per jaar bijna een miljard uit aan automatisering en de ondersteuning daarvan.
Licentiekosten is nauwelijk een opvallende kostenpost en bovendien is bij beide MS niet de partij aan wie de meeste licentiekosten worden betaald.

Een beetje conversie / migratie naar OSS bij de belastingdienst gaat je zeker 100 miljoen of meer kosten.
Dan duurt het heel erg lang voor je de licenties er weer terug uit bespaard hebt.
Anoniem: 27537
@maxxware9 maart 2007 08:02
@klakkie.57th: juist OS is goed voor lokale bedrijven. Vaak worden lokale bedrijven geprefereerd als het gaat om dienstverlening (zitten dichterbij, kennen de mensen beter, et cetera) en juist dienstverlening is het enige levensvatbare model bij OS.
Dan duurt het heel erg lang voor je de licenties er weer terug uit bespaard hebt.
Snap je het niet of wil je het niet begrijpen?
Lees toch nog eens kidde van 17:23u.
De conversie is nu misschien duur, maar dat komt juist ook doordat alles nu nog in closed source zit.
Met de conversie NU bespaar je een heleboel op conversies en andere gegevensuitwisselingsprojecten in de toekomst.
Bedenk dat gegevensuitwisseling de core biz is van belastingdienst.
Financieel gezien zijn de besparingen op kosten van licentie bijzaak, of een prettige bijkomstigheid. Maar omdat de licentiegelden mede het MS monopolie in stand houden heb je dubbel profijt als je ze niet aan MS geeft.
haha, en die innovaties zijn dan ook Open Source en vliegen dus ook net zo snel overzee. Maar ook naar China, of zelfs Iran.
Sjongejonge, wat een FUD weer. Waarom zou een open source systeem voor (zeg eens wat) salaris administratie een bedreiging zijn als het in Iraanse handen viel? Waarom is dat gevaarlijker dan boeken, patenten, of het internet (ook allemaal zomaar in te zien door levensgevaarlijke spionnen uit dat soort landen!)?

Het is niet zo moeilijk de meest enge kennis te vinden op internet. Handleidingen voor het maken van bommen, of voor biologische of chemische wapens kun je zo downloaden. Maar omdat het hier om open source gaat moet er plotseling een waarschuwing bij? Doe effe normaal zeg...
@Abom: het wiel is ook "open source". De export van het wiel naar Iran (hoewel... het wiel is daar zo'n beetje uitgevonden) heeft ook nog niet geresulteerd is een rokende vlakte in het Westen.
Worden ze tegen je gebruikt voor aansturing van kernraketten! Dus! Open Source = bad! :P
Dat 'conservatief' valt dus nog best mee :P
conservatief betekent dat men een kleine, transparante en efficiente overheid wil en lage belastingen. Daar past dit voorstel dus goed in.
Eh, dat is niet bepaald de primaire insteek van de Britse Conservative Party. Transparantie hebben ze zelden hoog in het vaandel. De Tories zijn met name de partij van de belangen van de rurale status quo, dus van boeren en (groot)grondbezitters. Daarbij zijn ze meer geinteresseerd in de status quo (en dan liefst de status quo van 150 jaar terug) dan in de overheid transparanter en efficienter te maken.

Dat men Open Source wil bevoordelen heeft meer te maken met een protectionistische houding tegenover de VS: closed source betekent geldstroom richting westen. Open source betekent dat de geld niet in licenties maar in training en support gaat zitten, wat deels in eigen thuisland en deels in The Empire (aka Bangalore enzo) gaat zitten. Dat zit sentimenteel dichter bij hun roots :z
Eh, dat is niet bepaald de primaire insteek van de Britse Conservative Party
Zou kunnen, ik legde alleen de insteek van het conservatisme uit mbt open source.
conservatief en progressief begint zoiezo te vervagen. Denk dat je beter van links en rechts kunt spreken...
Rechts en Links is nog veel grotere flauwekul dan conservatief en progressief. Het is handig om mensen op de middelbare school tijdens maatschappijleer wat basale kennis bij te brengen maar voor serieuze (discussie over) politiek is het totaal ongeschikt.

Sowieso zul je bij politicologen (die politiek bestuderen) zelden een schaal met maar één as zien.
Dat komt waarschijnlijk omdat ze sowieso niet snappen wat een as is of hoe je grafieken moet lezen.
Zelfde geld voor links en rechts hoor, zeg ik als rechtse opensource liefhebber.
@klakkie.57th: OS is niet 1 product, je kunt dus onmogelijk stellen 'OS heeft zich nog niet bewezen'. Producten als Apache, Fedora, PostgreSQL, Eclipse, etc. etc., bewijzen zich dagelijks op grote tot zeer grote schaal.

Verder heeft outsourcen niets te maken met closed of open software.
Sorry OS heeft zich in veel omgevingen nog niet bewezen. Wat jij opnoemt zijn echt druppels in één een dezelfde markt.
Wij hier op kantoor draaien niet "1" OS applicatie.

laten we er een paar opnoemen waarvoor moeilijk of geen alternatieven zijn.

VMWARE met vmotion en HA
SAP
Siebel
Oracle HR
Oracle APPS
Microsoft CRM
Backup Software vb DataProtector.
Harddisk Encryptie software
Toeganshebeer software
De domotica infrastructuur draait ok op closed source.
Volgens mij ook Ciscio IOS op switchen en Firewalls zijn niet OS maar ik kan mij vergissen.

Dan hebben we de Obvious ones.

MS Office Suite (met CRM Integratie)
Exchange
Adobe Software
VPN Client Software
Software die het betalingsverkeer regelt.


Het is niet omdat er al "alternatieven" bestaan dat ze zich al bewezen hebben. Dat is zeggen dat bv Asterix al hetzelfde bewezen heeft dan een CISCO of Nortel IPtel implementatie
Voor Microsoft CRM kan je prima overstappen op het veel goedkopere en redelijk open SugarCRM (goede support, bewezen in de praktijk), of het nog goedkopere en helemaal open VTiger CRM.
Harddiskencryptie zit standaard (!) in de Linux-kernel (meer dan 10 verschillende cyphers!), al zeker een half jaar ongeveer. De AES-encryptie, standaard in Linux, wordt door de Amerikaanse NSA aanbevolen, dus lijkt me redelijk bewezen. Bovendien kan bij closed source software nooit geverifieerd worden dat de encryptie echt goed geimplementeerd is, en zijn closed-source encryptie-programma's dus effectief waardeloos.
Er zijn tegenwoordig derde partij (zij het closed-source) tools om je MS Exchange omgeving over te zetten naar het goedkopere, en meer open OpenExchange, tegenwoordig aangeboden op alle 1&1 servers. Er zijn in Nederland bedrijven die zich uitsluitend met deze taak bezighouden, en iemand die zo'n bedrijf had vertelde me dat het booming business is.
MS-Office suite valt redelijk makkelijk te vervangen door OpenOffice, alleen de macro's zijn een redelijk probleem, maar dat is vooral omdat dat gesloten standaarden zijn. OpenOffice is zeer zeker al bewezen in het bedrijfsleven, en ODF is al meer getest in het bedrijfsleven dan OpenXML. Ook hier is support voor de migratie.
Voor VPN is er een beter alternatief met support: NoMachine NX, dat veiliger en sneller is.
Een aantal belangrijke switches werken vaak al jaren lang stabiel op OpenBSD (support mogelijk). OpenBSD staat bovendien als veiliger bekend dan Cisco IOS. Dat heeft ook met het hardwarebeleid te maken overigens.
De nieuwste versies van Gimp komen heel dicht in de buurt van Adobe Photoshop, al is er niet echt support voor.
Kortom, dat je geen support voor OpenSource kan vinden, is vooral, denk ik, onwetendheid van wat er allemaal bestaat, en dat naast een grote bekendheid en ervaring met de huidige producten.
Verder is het zo dat je als bedrijf moet vragen om open-source support, want zolang niemand daar naar vraagt en zich erbij neerlegt dat het er niet is, en dus open-source producten blijven gebruiken, zullen bedrijven als Centric, PinkRoccade en Citrix zeker geen OpenSource support bieden. Echter, kijk naar Dell en HP: Na een grote vraag, gaan beiden langzaam Linux-ondersteuning bieden, en kijk naar Microsoft, dat na grote vraag met een (redelijk) open document formaat en het shared source initiatief kwam, en je weet dat je er gewoon veel om moet vragen.
Een fortune 100 bedrijf dat al veel geinvesteerd heeft in closed source software en waar computer technologie geen core business is zal moeilijker een business case hebben om op open source over te stappen. Zij hebben immers ook veel macht over de leveranciers en kunnen makkelijker eisen stellen.
Ik vermoed ook dat er een legal department is die open source eng vind omdat het moeilijker is iemand aansprakelijk te stellen bij open source.

Allemaal valide redenen waarom één bedrijf deze keuze maakt, maar ik zie het niet als een graadmeter voor het succes van open source.
Dure woorden gegijzeld door een closed-format, om één of andere reden zijn het enkel de OS -Fanboys
Open formaten hebben niks te maken met welk OS ook. In de werktuigbouw waar ik zit werken we ook met open (ISO) standaarden zonder al te veel patentellende eromheen, omdat namelijk gebleken is dat dat voor ALLE bedrijven in het geheel goedkoper is.
Dat maatwerk voor closed source duurder is geloof ik niks van want je betaald iemand per uur
Ok, zoek jij de goedkooopste consultant die de Windows-kernel aanpast aan jouw wensen, zoek ik de goedkoopste die een Linux/BSD kernel aanpast aan mijn wensen, spreek ik dan weer met je.
Wel sterk om te roepen dat wij geen ecomonmisch doel hebben, zou je toch niet zeggen als naar de
Dat zijn jouw woorden. Ik zeg alleen dat als jouw bedrijf niet wil besparen op IT uitgaven, ze kennelijk geen economisch doel hebben. Hebben ze dat wel, en de meeste Fortune-top 100 bedrijven hebben dat, dan zullen ze zeker willen besparen op IT kosten.

Dat jullie je allerminst geremd voelen, is vast omdat jullie niet anders gewend zijn. Het is gelijk aan stellen dat iemand die zijn leven alleen Windows heeft gebruikt zich niet geremd voelt door virussen en malware.

Het enige dat ik probeerde duidelijk te maken, is dat er voor veel applicaties die je noemt, alternatieven zijn met support, waarvan jij zegt dat ze niet of moeilijk te verkrijgen zijn. Dat die bedrijven ze niet met de spijkerharde SLA's komen die jouw bedrijf wenst, en terecht dat bedrijven dat willen, is een ander verhaal.
Overigens moet me nog wel even van het hart dat je weinig aan SLA's hebt als je netwerk plat ligt omdat de software van sommige service-leveranciers zo lek is als een mandje, en zeker een van de bedrijven die je noemde, meer dan drie jaar doet over het dichten van sommige veiligheidsfouten.
Als je MSExchange zomaar kan buitenkieperen dan gebruik je het niet.

Integratie met je

-IPTel omgeving.
-MS Office suite (project,word,EXcel, outlook etc..)
-CRM
-Document management systeem
-BlackBerry
-Windows Mobile Devices.
- etc...

je gaat dus al die dingen ook meteen vervangen of aanpassen.

HarddiskEncryptie..ben ik niet meteen in thuis maar je wil natuurlijk wel corporate-wide 1 management tool dat alle laptops/desktops beheerd en jij als admin steeds een disk kan decrypten, dat staat los van de encryptie standaard die je gebruikt.

Een aantal switches ? dewelke ? je wil natuurlijk 1 homogene omgeving switches , Routers, Gateways van 1 en dezelfde fabrikant. Firewall wil je soms wel eens mixed neerplaatsen.Indien je omgevingen gaat mixen moet je ofwel enorm veel personeel aannemen ofwel hopen verschillen contracten afsluiten wat altijd mega-veel geld kost.

Gimp ? Meeste externe bedrijven die drukwerk verwerken nemen nog steeds enkel documenten aan in een bepaald formaat, meestal Adobe formaat.

Waarom zouden we vragen naar Open-Source kan ons geen bal schelen wij willen , functionaliteit en support en meestal als het effe kan spijkerharde SLA's.
Blijkbaar ben je pas "in" als je zeurt om opensource , wel noem mij ouderwets ik wil dat software doet; wat ik wil, hoe ik het wil en wanneer ik het wil. Of het nu OS is of CS kan me geen bal schelen maar als ik van een leverancier eis dat ik een webapplicatie wil dat zal het op IIS zijn en niet op Apache,Wij zijn nog steeds de klant en wij bepalen wat wij willen niet de fabrikant.
Integratie laat idd. nog even op zich wachten.
Harddiskencrytpie met corporate-wide management is voor zover ik weet goed mogelijk.
Voor zover ik weet is het makkelijker werken met OpenBSD op switches dan Cisco IOS, maar dat kan aan mij liggen.
Volgens mij nemen externe drukwerk-bedrijven met name PDF aan, en als ze dat niet doen, lijkt het me dat je een andere moet zoeken.
Als het waarom van open-source je geen bal kan schelen, scheelt het jouw bedrijf kennelijk geen hol dat de veiligheid van hun data / netwerk niet verifieerbaar is, hun data effectief gegijzeld is in closed-source formaten, en dat de software die die closed-source formaten effectief ransomware is. Het lijkt me echter dat het bedrijf waar jij voor werkt graag meerdere offerte's aanvraagt, wat bij closed source moeilijk is, dat je bedrijf bij tijd en wijle customized modules wil, wat bij closed-software veel duurder uitpakt en vaak alleen door de leverancier gedaan kan worden, en dat jouw bedrijf ook wel op licentiekosten wilt besparen.
Zoniet, dan werk je voor een bedrijf zonder economisch doel.
@kidde
Volgens mij ken je het bedrijf erg goed !!

Er is meer dan drukwerk afleveren, en idd vaak worden dingen niet afgeleverd als pdf maar in hun oorspronkelijk bestandsformaat zodat de drukker zelf nog last-minute wijzigingen kan aanbrengen indien nodig.

Dure woorden gegijzeld door een closed-format, om één of andere reden zijn het enkel de OS -Fanboys die deze woorden in hun mond nemen, wij voelen ons allerminst gegijzeld of geremd en het heeft zekere geen invloed op onze prestaties als bedrijf.Dat maatwerk voor closed source duurder is geloof ik niks van want je betaald iemand per uur dus het hangt af van de competentie van de consultant en de complexiteit van je vraag , heeft niks met OpenSource of ClosedSource te maken.

Wel sterk om te roepen dat wij geen ecomonmisch doel hebben, zou je toch niet zeggen als naar de winst kijkt die we maken, we staan ergens in de Fortune 100 jij mag kiezen :)
@MisterBlue

Veruit de meeste verstandige reactie die ik al gelezen heb. Ook het afwegen van wie een order krijgt heeft veelmeer te maken dan enkel de kwaliteit van het product.
En wat dat Legal departement betreft die willen bij wijze van spreken al een contract zien met vergoedingen bij aankoop van 10 lege backup tapes, voor het geval dat ... :)
Anoniem: 173736
@kidde12 maart 2007 21:14
Maar de meeste mensen zitten niet te wachten om een kernel aan te passen, die willen gewoon hun werk kunnen doen. En Windows is geen maatwerk maar een standaard paket waar ook mensen met weinig kennis van computers toch nog mooi mee kunnen werken.

Sommige mensen die klikken vrij en blij en dan heb je meer kans op virussen en malware. Met een beetje meer voorzichtigheid is het een stuk veiliger. Ik werk zelf met Windows en heb geen problemen, werkt prima. Beetje internetten, mailen, webradio en lekker programmeren, gaat allemaal goed.
Fraaie lijst met applicaties, maar het zegt niets over de eisen die jullie stellen aan de verschillende pakketten.

Pak een lijst met functie-eisen en ga dan eens kijken welk pakket daar bij past. Vaak zijn er dan ook (!) prima OS-pakketten verkrijgbaar.

Uiteindelijk draait het om de functionaliteit en niet zo zeer om het feit of iets open source of closed source software is.

Zie SourceForge voor een enorme lijst met OS-software.
Als we deze pakketten kiezen zijn er waarschijnlijk vaak 100-den uren studie aan vooraf gegaan om te bepalen wat voor product we kiezen.
Dat jij nu effe droogjes gaat beweren dat we maar op sourceforge hadden moeten kijken is gewoon te gek voor woorden. Voor 9 van de 10 applicaties is zelfs geen alternatief en als het al bestaat , wordt het nergens ter werld gebruikt laat staan dat er al support/consultantie voor bestaat.
Dat deze software Closed Source is zal ons worst wezen, heeft gewoon alles met functionaliteit te maken of denk je nu echt dat we paketten kiezen op basis van het closed- of opensource zijn.
.
Veel van die applicaties zijn waarschijnlijk in opdracht gemaakt voor het OS waar op dat moment mee gewerkt werd (Windows). Dat wil niet zeggen dat de software bedrijven in kwestie geen Linux port zullen maken als een grote klant over gaat op Linux, desnoods bij de volgende grote release/redesign. De overgang van alles hoeft ook niet in een klap.
Huh? Conservatieven die iets nieuws willen? :?
wanneer doen ze dit nou in nederland meschien staan we dan wat minder in de schulden als staat en of hoeft er niet zoveel meer hoeven bezuinigt worden in nederland op andere zaken.

gelukkig zien steets meer landen in dat het net zo betroubaar is als de duurdere closed sourse software.
en nemen we dat meschien wel over hier
Dan kunnen ze het geld dat over is, direct weer uitgeven aan het basisonderwijs en/of typ-opleidingen. ;)
Anoniem: 200027
@D-rez9 maart 2007 08:40
Nou, weet je wat we doen? Tot die tijd helpen wij die jongen even met de spelling en interpunctie, zodat z'n post niet gelijk afgedaan wordt als "ongrammaticaal". Misschien heeft 'ie trouwens wel gewoon de bassisschool afgemaakt maar is 'ie dyslectisch. Komt 'ie:

(tekst van bergsegek dus):

Wanneer doen ze dit nou in Nederland? Misschien staan we dan wat minder in de schulden als staat, en hoeft er niet zoveel meer te worden bezuinigd in Nederland op andere zaken.

Gelukkig zien steeds meer landen in dat het net zo betrouwbaar is als de duurdere closed-source software,
en nemen we dat misschien wel over hier.

(einde tekst van bergegek)

zo, niet meer afkraken want da's wel erg makkelijk, nu even inhoudelijk reageren jongens!

[edit: @D-rez - ok, pardon]
Volgens mij is het teken met de ";" en de ")" tot op heden altijd nog een knipoog.
Met een knipoog geeft men dus aan dat het niet al te serieus moet opgenomen worden.

Daarbij komt dat ik zelf ook dyslectisch ben en haat ik het dat mensen dit als een excuus gebruiken.
Dat komt omdat er nog geen betrouwbare spellingchecker voor beschikbaar is! :+

edit:
GMTA!
Ga maar eens in munchen vragen hoe goedkoop Open Source is en hoeveel daar naar de VS verdwijnt omdat alle grote Linux dienstverleners in de VS zitten. (Novell, Redhat & IBM), gezamelijk hebben die drie in bijvoorbeeld Duitsland minder werknemers als Microsoft alleen dus dat protectionistische geblaat is pure FUD, juist met OSS projecten verdwijnt het geld naar het buitenland namelijk.

3 op de 8 overheids open source projecten zijn duurder als closed source. Ik zou veel liever zijn dan ipv. inhoudsloze kreten als "alles over op OSS want dat is lekker goedkoop" men eens per geval gaat kijken of het echt wel goedkoper is.
3 op de 8 overheids open source projecten zijn duurder als closed source.
Oftewel gewoonlijk is het goedkoper. Ik ben wel nieuwsgierig naar je bron dat open source projecten gewoonlijk goedkoper is dan closed source.

Het protectionisme vind ik een vreemde vergelijking. Alsof alleen Novell, Red Hat, IBM (etc) aan open source software kunnen ontwikkelen. Verder lijkt me het vreemd dat Microsoft zoveel werknemers in Duitsland zou hebben.
Mjah, gebrek aan kennis is kenmerkend voor de discussie over Open Source, sorry dat ik het zo bot zeg maar wie denkt dat je allerlei losse OSS pakketjes moeiteloos aan elkaar kan knopen en dat ook nog eens goedkoop kan doen zonder hulp van juist degenen die er het meeste van afweten en de ondersteuning kunnen leveren die leeft in lala land.

Als je bronnen zoekt over de door mij genoemde zaken dan zou ik even een search hier op tweakers doen, die zaken zijn hier de revu uitgebreid gepasseerd.

Nogmaals, niets tegen Open Source maar dan wel op een gezonde basis en zonder onzinnige aannames, in de EU is er geen enkel bedrijf dat enterprise level distro's maakt en ondersteunt, ditto voor de applicaties.

Natuurlijk kan consultancy en integratie lokaal ingekocht worden maar hoe is dat anders dan dat het nu gebeurt? Bij de Nederlandse overheden huurt men toko's als Ordina, Cap Gemini, Getronics enz in, of die nu voor OSS komen of voor CSS maakt weinig uit qua prijs.
3 op de 8 overheids open source projecten zijn duurder als closed source
Zo ken ik er ook nog een. Vrouwen hè, dat zijn echte brokkenpiloten. Wist je dat 1 van de 3 auto-ongelukken veroorzaakt worden door een vrouw?
Jaja hek is van de dam hé,
het eerste schaap heeft MS allang verlaten.
Sinds wanneer staat open source voor geldbesparing? Open source is in de praktijk meestal even duur (TCO) als closed source. Open Source voorkomt voornamelijk vendor lockins en kan het vertrouwen in software vergroten omdat de broncode bescikbaar is.

De beste manier om momenteel geld te besparen. Niet switchen en niet upgraden. Voor bijna geen enkel bedrijf of instelling is het de noodzakelijk de overstap van XP naar Vista te maken.

Ik weet niet wat voor lobbygroep daar is bezig geweest, maar voorspiegelen dat open source automatisch kosten bespaard is niet verstandig. Want Personeel heeft trainingen nodig, Systeem beheerders stappen daarnaast ook niet even over van Windows Server naar Linux.
Het gaat niet om geldbesparing, het gaat erom dat het geld in de eigen markt wordt uitgegeven ipv dat het naar de VS verscheept wordt.

We geven dat geld aan software toch wel uit, de keuze is alleen maar of we dat binnen onze eigen economie doen of het in een zwart gat storten. En dan weet ik het wel...
Oh ja? Dan weet jij vast wel wie de grote spelers zijn op de OSS markt en waar die gevestigd zijn.

Redhat is zeker Brits? oops, nou, ok, Novell toch zeker wel? Oe, ook al niet. Nou, kom op, HP, Dell of IBM, die zijn dan toch zeker wel brits en houden de centjes binnenslands? Ook al niet. MySQL, Postgres? Apache?

Kortom, het is complete flauwekul om dat als argument te geven.

En dan het argument over de mislukte IT projecten...alsof een overheid die CSS projecten niet goed kan manager wel Open Source projecten goed kan beheren, da's helemaal een lachertje.
Kan het zelf niet beter verwoorden :)
Anoniem: 193610
8 maart 2007 17:22
Misschien dan toch vista voor 20 euro.
Anoniem: 201824
8 maart 2007 18:13
Om te informeren: IT in Estland is echt onverwacht hoog bij de overheid daar. Zo ook de opensource die ze nu alweer geruime tijd gebruiken. De Nederlandse overheid begint ook steeds meer opensource te gebruiken, ondanks dat er nog wel enige weerstand is volgens mij. Gewoon een kwestie van doorzetten. Scheelt in de portemonnees van de burgers :)
Osborne zei dat 'alle softwarebedrijven gelijke kansen moeten krijgen'
Behalve die die closed source gebruiken?? Ik vind open source wel een mooie zaak, maar dit argument kan ik echt niet volgen.
Anoniem: 63780
@_Pussycat_9 maart 2007 01:07
Door bijv open standaarden te gebruiken krijgen gewoon alle softwarebedrijven gelijke kansen. Of er nu een opensource oplossing wordt gebruikt of een closedsource maakt niet uit. Het is indien de overheid niet tevreden is met een pakket/support eenvoudig te vervangen door een pakket van een concurrent die dezelfde open standaarden gebruikt en zelfde functionaliteit aanbied. In het geval van echte opensource zou er zelfs geen migratie nodig kunnen zijn maar gewoon op zoek gaan naar een andere support leverancier voor het betreffende pakket.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee