De OpenTaal-projectgroep heeft een woordenlijst online gezet die aan de nieuwe spelling voldoet. De lijst, bedoeld voor gebruik in combinatie met opensourcesoftware, zal 'begin 2007' door de Nederlandse TaalUnie gecertificeerd worden.
Het OpenTaal-project werd eind 2005 in het leven geroepen door het 'Project Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid'. Doel van het project is het beschikbaar maken van vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden, die zorgen dat software als OpenOffice.org, TeX, Thunderbird en Firefox over een bijdetijdse spellingscontrole kan beschikken. Leden van onder andere de Nederlandse Tex Gebruikersgroep, de Nederlandse TaalUnie en het Nederlandse deel van het OpenOffice.org-project werken al sinds eind 2005 samen aan een vrij beschikbare woordenlijst die aan de nieuwe spelling voldoet. Via uitwisselplatform.nl zijn al extensies voor Thunderbird en Firefox te downloaden, en ook een spellingsmodule voor OpenOffice.org zit inmiddels in het assortiment.
De beschikbare taalhulpbestanden bevinden zich nog in het bètastadium, maar certificatie door de TaalUnie zou niet al te lang meer op zich laten wachten. De projectgroep werkt ondertussen ook aan grammaticacontrolesoftware en aan een synoniemenlijst. Dat het werk van de groep nuttig is, lijdt geen twijfel; de vele fouten in de aankondiging op ososs.nl ('sofwtare', 'ondermeer', 'gecontrolleerd') maken dat wel duidelijk. Toch blijft het volstrekt onbegrijpelijk dat de overheden van de bij de Nederlandse TaalUnie aangesloten landen niet meer aandacht - en geld - besteden aan de vrije beschikbaarheid van de officiële, in het Groene Boekje vervatte woordenlijst. Dat de opensourcehulpmiddelen niet op 1 augustus 2006, toen de nieuwe spelling voor overheidsdienaren verplicht werd, beschikbaar waren, kan de vrijwilligers van het OpenTaal-project immers niet worden aangerekend.