Nieuwe details over Firefox 3.0 bekend

Als Firefox 3 uitkomt, naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van dit jaar, zal het diverse vernieuwingen bevatten, zoals offline-ondersteuning voor webapplicaties en nieuwe bladwijzer- en zoekfuncties .

Mozilla Firefox logo (128px)Met de offline-ondersteuning is het mogelijk om bijvoorbeeld een e-mail te typen die automatisch wordt verstuurd als de gebruiker online gaat. Dat zou er volgens de Mozilla-ontwikkelaars voor moeten zorgen dat de combinatie van browser en webdienst net zo soepel als een desktopapplicatie werkt. Hoe een en ander geïmplementeerd zal worden is nog onduidelijk, maar voor de breedbandige Nederlandse markt lijkt het systeem eerder foutgevoelig dan handig: het uitstellen van POST-opdrachten zal heel wat banksites en Ajax-applicaties niet goed bevallen. Andere geplande verbeteringen worden teruggevonden in de bladwijzer- en zoekfuncties. Zo wil Mozilla een functie creëren die bladwijzers automatisch sorteert op mate van populariteit en bezoekfrequentie, in plaats van een statisch overzicht te genereren. Firefox 3.0 zal verder mogelijk enkele elementen van een toekomstige 4.0-versie bevatten, zoals de atomaire database Sqlite, waarmee teksten en afbeeldingen uit de cache geïndexeerd kunnen worden.

Door Jolanda Woltjer

Redactie-assistent

28-02-2007 • 17:03

73 Linkedin

Bron: InfoWorld

Reacties (73)

73
72
50
28
11
7
Wijzig sortering
het uitstellen van POST-opdrachten zal heel wat banksites en Ajax-applicaties niet goed bevallen
Tja, als je site er niet goed mee om kan gaan zul je er dus ook geen gebruik van maken. Zeker banken zullen niet zomaar wat gaan zitten experimenteren met zaken die niet voor hen zijn bedoeld.
Terechte gedachte, waar de makers van firefox (en de banken e.d. zelf idd) waarschijnlijk ook bij stil zullen staan.
Hoe een en ander geïmplementeerd zal worden is nog onduidelijk, maar voor de breedbandige Nederlandse markt lijkt het systeem eerder foutgevoelig dan handig...
Voor desktop/thuis gebruiik is deze funcite mss niet zo interessant, maar zodra je met je notebook de straat op gaat kan het wel eens erg handig zijn als je tussen twee accespoints rustig door kan werken.
Uhm, als je verbinding wegvalt kan je gewoon rustig doorkloppen in je formulier tenzij er diverse interacties met de server moeten plaatsvinden via Ajax, en daar kan Firefox ook verder niet bij helpen.
Wat gelijk een van de redenen is waarom Ajax werkelijk ranzig is voor veel mainstream gebruik. Google Earth is een goed voorbeeld van waar het wel meerwaarde biedt, maar een huis/tuin/keuken emailapp als vernieuwe Yahoo mail is typisch iets waar het overbodig is, geen meerwaarde meelevert maar wel stabiliteit in het gedrang brengt. IMHO is onterechte overhypte toepassing van Ajax eerder het probleem dan dat de browser iets raars doet ofzo...
Bij banken zit er als het goed is een heel challenge / response systeem met korte timeouts achter de communicatie en bij mijn bank (ING) is het een ActiveX of Java applicatie die de verbinding naar de server en verwerking van de transacties afhandelt. Dat heeft dus niks te maken met formuliertjes POSTen.

Firefox zal dat dus ook nooit kunnen opslaan om later te verwerken. Als een (jouw?) bank zich hier zorgen om moet maken, kan je je beter zorgen gaan maken om jouw bank :P
Mijn bank (SNSBank) gebruikt gewoon plain html voor hun online banking systeem. Dus geen java/activex/flash of andere troep. En dat werkt perfect. Ook gebruiken ze geen ajax techologie. Zij houden zich gewoon aan het KISS principe. De website werkt zelfs in lynx. Via GPRS kan ik dan nog steeds mijn bankzaken regelen.

SNS bank (in 2003) was trouwens ook de eerste bank welke garandeerde dat deze met elke moderne browser werkte.

Wat betreft de 'delay post' functie. Ik neem aan dat de website via headers moet aangeven dat een post ook later verstuurd kan worden. Wel kan het zo zijn dat omdat je server sessie is verlopen de post niet meer wordt geaccepteerd (denk aan afrekenen).
En zo gaat Firefox alweer een stap verder richting een complete suite ipv een lightweight browser. |:(
Dit zijn geen frontend veranderingen. Allemaal veranderingen onder de motorkap. Misschien dat je de dev-builds es moet proberen voordat je hier wat roept over "Fx Light". Fx 3 is vele malen rapper dan Fx 2.

Het komt er op neer dat bijvoorbeeld Live Mail, GMail, etc ook gewoon gebruikt kunnen worden voor het opstellen van emails, agenda's, concepten, contactpersonen en dat het gesynchroniseerd wordt zodra je online gaat. Dit geldt niet alleen voor mailapplications, maar kan van allerlei soorten applicaties zijn. Maar goed, op moment van schrijven is er op een enkele uitzondering na nog geen enkele webdienst die dit aanbied (offline support).

Fx3 wordt dus géén suite zoals Seamonkey dat is. Echter Fx loopt voorop in toekomstige webontwikkelingen. (en ja, voordat het argument acid2 komt, fx 3 slaagt hiervoor).
Hoe denken ze dan dat te gaan doen met beveiliging.
De meeste beveiligingen lopen via een sessie die na ca. 30 minuten verloopt. Als je zolang geen verbinding meer hebt gemaakt, is die verlopen en zou je dan opnieuw het hele login proces opnieuw moeten doorlopen.
De bewaarde 'POST' opdrachten beginnen pas NA deze login proces, dus zou dat betekenen dat ze op een ongeldige sessie bewerkingen willen uitvoeren. Een beetje applicatie vangt dit af en weigert dit; ergo => niets verstuurd :P
Tenzij ze dan ook je hele login (proces) gaan bewaren, maar er zijn mensen die dat niet willen. Zeker bij banken gaat het niet werken, aangezien dat elke keer (als het goed is) een andere code is ;)
Sites waarbij het om veiligheidsredenen niet handig is om open sessies te houden zullen het dus ook niet gaan gebruiken. Banken zullen het zeer waarschijnlijk sowieso niet gaan ondersteunen, daar is het niet geschikt voor.

Als het geen bezwaar is zou je server-side de sessies gewoon open kunnen houden.
Noem dan is een voorbeeld waar je het wel kan gebruiken dan? Vele sites hebben 30 min. sessies. Volgens mij is dat zelfs een standaard waarde van sommige webservers. Het enige waar dit handig voor kan zijn is Hotmail, waar je sessietijden kunt instellen en bijv. op 2 uur kan zetten.
Toch zie ik er het nut niet van. Je kan ook gewoon wachten met op "verzenden" klikken totdat je weer internet hebt.
Dit is een complete "waste of valuable resources".
Helaas moet je wel een voorraad huggies inslaan voordat je op de huidige alpha 2 gaat draaien. Het geheugen is zo lek als een mandje. Na een tijdje browsen of wat pagina's met veel foto's bezoeken en je zit al aan 2gb ram. :>
Daarom heet het een alpha. En als je ff de tijd had genomen om de releasenotes door te lezen voor alpha 2 had je het kunnen weten. :>
Volgens mij zitten we al op a3pre. Dat heb ik al een tijdje in de about box staan van firefox (minefield).
@zwarteraaf

a3pre is voor a3, zoals pre al aangeeft. ze zitten tussen alpha2 en alpha 3. de laatste 'officiële' build is a2.
Alpha juist wel. Als zoiets nog in een beta is het wel slecht.
Alpha is geen excuus voor memory leaks.
Mee eens, het wordt tijd voor een Firefox Light als het zo doorgaat :'( Wat mij betreft is het qua features wel genoeg zo en kunnen ze zich beter gaan focussen op (opstart)snelheid en geheugengebruik.
tijd voor een Firefox Light
Het zou beter zijn Firefox modulair te bouwen met automatische module-loading, net als de Linux kernel. Dat betekend, standaard wordt alleen de afgeslankte (liefst geprelinkte) core geladen, en extra modules voor extra opties worden pas (automatisch) geladen als de gebruiker ze nodig heeft. De core zou om de zoveel tijd moeten testen of er op dat moment ongebruikte modules geladen zijn, en deze verwijderen. Zodoende kan toch iedereen dezelfde versie blijven gebruiken, en zou Firefox zowel snel als rijk aan features zijn.
Inderdaad een goed idee.

Gewoon de basis-browser direct laden, en andere dingen pas laden als je het nodig hebt.
Dat is heel iets anders als extensions, m00se/animal. Extensions moet je zelf installeren en zoeken.
Wat kidde bedoelt is een complete browser, met wel allerlei functies, maar dat deze niet standaard ingeladen wordt.
Anoniem: 82404
@kidde28 februari 2007 20:41
Je bedoelt extensions? :)
ehm, "add-ons" tegenwoordig :+
Wat mij betreft is het qua features wel genoeg zo en kunnen ze zich beter gaan focussen op (opstart)snelheid en geheugengebruik.
Nee, jouw mening is representatief voor de markt waarin Mozilla zich bevindt. Mijns inziens richt Mozilla zich op HTK computers als alternatief voor IE. En wat wil de gemiddelde huisman/vrouw? Juist, alles moet werken en wel zo makkelijk mogelijk.

Anders zaten we nu nog met DOS... Functies genoeg toch? :)
Huis-Tuin-Keuken? Het is maar een suggestie...
Anders zaten we nu nog met DOS... Functies genoeg toch?
Dat waren nog eens tijden. Alle Windowsoverhead alleen opstarten als je het echt nodig had. Een kleine kernel die zelden onderuit ging en geen blauwe schermen veroorzaakte. Systeem aan of uit in luttelle seconden. Geen muisarm, gewoon typen. Drivers alleen laden als je ze nodig hebt.

Nee, het is echt beter geworden... NOT!
LollieStick: Je zegt ook Mozilla, terwijl die ook nog bestaat en het doel dat je beschrijft nastreeft. FireFox is echter de "lekker kleine en simpele browser" waar, gezien de populariteit, blijkbaar toch meer behoefte aan is.
Volgens mij wijs je in de richting waar browsers in de toekomst heen moeten: Een browser kernel (ala DOS dus) en op te starten verfraaiingen (ala Windows). Serieuze webapplicaties hebben al die toeters en bellen van de huidige browsers niet nodig. En als je een dergelijke Bare Browser (BB, sorry heb een zwak voor de dame, zal mijn leeftijd wel zijn) hebt (en goed gestandaardiseerd) heb je meteen een omgeving voor platform onafhankelijke (lokale) applicaties
Anoniem: 111869
@LollieStick1 maart 2007 09:42
DOS ? ik vond het een goede uitlaatklep ja .. maar tijden veranderen en je weet wat ze zeggen he..

Enkel in het verleden leven, biedt weinig perspectief op toekomst.

kijk ze moeten het pakket Aanbieden en dan zorgen dat je alles wat je niet wilt kunt uitfilteren .. tijdens de install bijv.

en alle andere gebruikers doen gewoon de normal install . :) vrij logisch
@lamme32: 640 KB.

Echt waar. Alle voordelen van DOS vallen in het niet bij het mem-optimaliseren dat bij ELK SPEL erger werd. Als er één ding is dat ik NOOIT meer wil doen, is het dat. |:(
@gfgw

Hij bedoelt waarschijnlijk Huis-Tuin en Keuken computers
"luttele seconden"
nou ik moest afstuderen met 286's zonder HD, dat ging echt niet lekker snel hoor. Dos flop 1. Dos flop 2. Dan WP flop1 / Lotus123 flop 1 en 2.
Wel maar liefst 2! floppies.
Een complete suite bestaande uit één programma? Zoiets als de Notepad suite? :?
FF is nooit echt lightweight geweest en verder worden versies als 1.5 nog steeds geupdate, dus wat let je. En je zou ook gewoon dillo kunnen gebruiken, die kun je niet eens zien starten. Dillo is opgestart op het moment dat jij je wijsvinger van de muis wil halen
Je moet wel beseffen dat de webbrowser een van de complexere software applicaties zijn die er bestaan. Als firefox door wil gaan met het implementeren van de W3C standaarden dan krijg je nu eenmaal een groot programma.

Ik ben het met je eens dat de geheugen kosten en opstartsnelheid wel geminimaliseerd moeten worden maar niet ten koste van de functionaliteit.

Overigens ik mis de technische verbetering als : betere ondersteuning W3C standaarden: XForms, SMIL, betere SVG ondersteuning etc etc.
wat een onzin. Firefox is 1 programma, en alleen al zwaarder dan Opera. Dat dus wèl een hele suite is!
ik wil al die nieuwe zut niet...
gewoon een snellere en memory vriendelijkere engine.. thats all.

de kracht van firefox is nu net de simpelheid.
het doet wat het moet doen en basta.
al deze extra meuk is alleen maar irritatie opwekkend...

MS is ook uit pure ellende al dit soort onzin gaan bedenken om maar 'nieuwe features' te kunnen presenteren waar de meeste mensen niet op zitten te wachten.

zelfdenkende menuutjes.. pfff...
zodra je dingen gaat programmeren die gaan nadenken voor de gebruiker begeef je je wat mij betreft op zeer glad ijs.

je moet taken automatiseren, niet gedachten gangen.

jaja.. natuurlijk zal er een optie komen om al die stuff weer te disabelen maar ik hoop dat het default disabled is en het allemaal optioneel aangezet kan worden.
scheelt mij weer een boel tijd en irritatie.
Het uitstellen van POST opdrachten lijkt mij een zeer slechte zet. Het maakt session management complexer, onveiliger en onbetrouwbaarder.
Zo wil Mozilla een functie creëren die bladwijzers automatisch sorteert op mate van populariteit en bezoekfrequentie, in plaats van een statisch overzicht te genereren.
Als er wel iets is wat ik verschrikkelijk vind aan de personalized start menu van MS Windows is het die feature.
Als jouw applicatie niet met uitgestelde POST-opdrachten om kan gaan dan gebruik je het toch gewoon niet in je code? Je hoeft het niet te gebruiken, het kan.

Ik kan nu ook al allerlei POST-opdrachten in het wilde weg naar de Postbank server gaan sturen, denk je dat die zich er iets van aantrekt?
Het idee is dus om alles een standaard gedrag te geven die voorspelbaar is. Je wilt niet met elke browser versie rekening houden. Een webapplicatie moet kunnen werken zonder uberhaupt rekening te moeten houden met de user agent, want we makken gebruik van gedefinieerde standaarden met grotendeels gedefinieerd gedrag.
Ze zullen echt geen veranderingen aanbrengen waardoor huidige applicaties ineens niet meer gaan werken. Waarschijnlijk krijgen applicatie-bouwers nu gewoon wat extra API's waardoor ze hun applicatie kunnen uitbreiden met offline-support. Denk eens aan de mogelijkheden zoals offline GMail, handig toch? Ik snap ook best waarom er mensen van Google actief zijn in het Mozilla-project... ;)
Denk eens aan de mogelijkheden zoals offline GMail, handig toch?
Klinkt als een mail client met een POP3/IMAP server.
Niet alleen Google, maar elke denkbare webapplicatie. Dat is het voordeel als je open standaarden volgt. Dat het google niet slecht uitkomt (in de strijdt tegen MS) is punt twee.
Offline gmail is er toch al? Ze hebben een POP server, die je aan kunt zetten. Daarnaast, anderhalve gieg aan data cachen lijkt me ook niet handig.
Is er al bekend of css3 tegen die tijd ondersteund gaat worden? Het is nog niet af (http://www.w3.org/Style/CSS/current-work#CSS3) maar tegen die tijd denk ik wel grotendeels en er zitten wel een hoop leuke opties in.
Dat is meer een zaak van de Gecko-layout engine die wordt gebruikt door onder andere Firefox en meer producten van Mozilla en andere opensource projecten. Mits deze de nieuwe standaarden ondersteund kan Firefox deze implementeren.
Met de offline-ondersteuning is het mogelijk om bijvoorbeeld een e-mail te typen die automatisch wordt verstuurd als de gebruiker online gaat.
hoord dit niet bij de thunderbird / mozilla suite codebase, en in hoeverre zitten die dan nog vast aan de ontwikkeling van firefox,

ook deyed post etc, klinkt ERG eng, ALS je dat al wilt, dan lijkt een Plugin (of extention) daar toch veel beter voor, leuk voor die gasten in, slovenie of moldavie maar is dit nu echt nodig,
Anoniem: 151667
28 februari 2007 17:33
Offline functionaliteit? In de tijd van breedband internet verbindingen lijkt me dit een beetje achterhaald. Dit was meer een feature geweest voor Internet Explorer 4 ofzo.
Hadden ze die ontwikkel tijd niet beter kunnen investeren in het sneller en lightweight maken van de applicatie?
Zo wil Mozilla een functie creëren die bladwijzers automatisch sorteert op mate van populariteit en bezoekfrequentie, in plaats van een statisch overzicht te genereren.
Hmm.. misschien dat het verstandig is om sowieso eerst maar eens een normale alfabetische sorteerfunctie voor bookmarks te gaan creeeren. Da's namelijk een functie die 'long overdue' is.
En een functie die noch in Windows, noch in andere applicaties vaak gewaardeerd wordt, en dus direct na installatie uitgeschakeld moet worden.
Het gedrag van de applicatie wordt als onvoorspelbaar ervaren, en onvoorspelbaarheid van een applicatie is bij veel gebruikers ongewenst.
En een functie die noch in Windows, noch in andere applicaties vaak gewaardeerd wordt, en dus direct na installatie uitgeschakeld moet worden.
Meer dan helemaal mee eens. Iedere keer als ik achter iemand anders computer zit te officen kan ik de "net iets minder dan 10x per dag gebruikte" functies niet vinden omdat ze onder een extra knopje zitten en vervolgens 'ingedeukt' (=lelijk) zijn. Alsof er elke nacht iemand je huis doorstruint en alles dat je die dag niet gebruikt heeft in verhuisdozen in je berging zet.
Als ik een berpaalde bookmark zoek wil ik niet hoeven nadenken over hoe vaak ik deze gebruik. Tweakers bij de T zoeken lijkt me veel praktischer.
Persoonlijk heb ik een hele sloot bookmarks, en gebruik ik het als een soort history maar dan met sites die ik de moeite waard vind.

Lk bookmark wat ik leuk vind, en als ik het dan zoek weet ik waar het ongeveer in de lijst stond. Zo niet, dan is er altijd nog de search-functie
Het hele bookmark beheer is onder handen genomen. Bookmarks en History worden voortaan in een database gestopt, waar het eigenlijk ook in hoort. Daardoor kun je er veel meer handige dingen mee doen.

Nu dat gedaan is kunnen ze dus ook geavanceerdere functies er op los laten zoals allerlei automatische sorteerfuncties i.p.v. alleen handmatig.
misschien dat het verstandig is om sowieso eerst maar eens een normale alfabetische sorteerfunctie voor bookmarks te gaan creeeren.
huh? rechtsklik, optie "Sorteren op naam" werkt bij jou niet? :?
Anoniem: 170345
28 februari 2007 18:46
Die bookmarks gerangschikt op populariteit heeft Opera al een paar jaar.
Ja?? Hier heb ik nog niets van gemerkt dan.
Ik draai opera 9.1 en bij mij staan ze nog altijd in dezelfde volgorde als ik ze heb toegevoegd :?
Die bookmarks gerangschikt op populariteit heeft Opera al een paar jaar.
Goh!

En nu?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee