HP gaat desktops met Suse Linux leveren aan scholen en bedrijven

HP heeft aangekondigd dat het een Compaq-pc op de markt zal brengen met Suse Linux Enterprise Desktop als besturingssysteem. De Linux-pc is primair bedoeld voor het onderwijs en kleinzakelijk gebruik.

Tux met HP-logoDe Suse-distributie van Novell is standaard voorzien van de kantoorsuite van Openoffice.org. HP meldt dat gebruikers naderhand meer dan veertig educatieve applicaties gratis kunnen downloaden. Tegenover Computerworld stelt de computerfabrikant dat het de Linux-configuratie gaat aanbieden, nadat HP vanuit zijn klantenkring diverse verzoeken had ontvangen voor een Windows-alternatief. Volgens Lance Stevens, software product marketing manager bij HP, zou de lauwe ontvangst van Windows Vista en de populariteit van netbooks echter geen enkele rol hebben gespeeld. Stevens vertelt echter niet dat het besluit vooral lijkt te zijn ingegeven door het feit dat concurrenten als Acer en Lenovo al langer Linux-pc's leveren aan Amerikaanse scholen.

De Compaq dc5850 moet 519 dollar kosten en zal in combinatie met het Suse-OS vanaf medio december verkrijgbaar zijn. De compacte desktop-pc's kunnen geconfigureerd worden met diverse AMD-processors. De graphics worden in het basismodel verzorgd door de Radeon 3100-igp, maar het is ook mogelijk om de machine te voorzien van een Geforce 8400GS- of een Radeon HD2400XT-videokaart. Opties voor de harde schijf-configuratie lopen uiteen van een 80GB-model tot een 160GB-harddisk met een rotatiesnelheid van 10.000rpm.

HP laat verder weten dat het momenteel studeert op de vraag of het ook bij enkele laptops de Suse-optie zal gaan aanbieden. Geheel nieuw is het leveren van Linux-pc's voor HP echter niet. De firma verkocht al in 2000 workstations die waren voorzien van het opensource-besturingssysteem. Verder claimt HP de grootste Linux-serverleverancier ter wereld te zijn. De laatste jaren verdween de Linux-optie echter grotendeels uit het OS-aanbod voor zijn desktop-pc's, al konden klanten wel uitwijken naar Freedos.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-12-2008 • 18:27

51 Linkedin

Reacties (51)

51
50
18
12
0
0
Wijzig sortering
Vraag me de meerwaarde voor een school wel af. Dan kom je later in het bedrijfsleven waar men alleen Windows en MS Office draait....
Het leren omgaan met computers moet gericht zijn op algemene zaken en niet specifiek op besturingssysteem 'x' en office-pakket 'y'.

Het gaat er om dat men leert met computers om te gaan en niet dat men leert dat de 1e menuoptie functie 'z' bevat - dat soort kennis is namelijk waardenloos.

Verder is het onmogelijk om de toekomst te voorspellen, in het verleden dacht men ook dat WP de enige tekstverwerker zou zijn. Wie weet dat er over 5-10 jaar wel een -nu totaal onbekend- officepakket mainstream geworden is.
In de tijd dat Klaas of Mies van de basis- of middelbare school af is, zijn we toch al minstens 4 Windows- en Office-versies verder. Mag jij 1 keer raden of een kind dat leert om te gaan met zowel Linux, Windows en OSX, maar waarschijnlijk ook Symbian, Android en Windows Mobile, of alleen Windows en Windows Mobile meer leert flexibel te zijn en de dingen gedaan te krijgen...

Bij mij op werk heb je ook een paar Windows-only ICT-ers en die zijn zo erg beperkt in hun oplossingen (niveau "opnieuw opstarten, opnieuw installeren, anders nog eens bellen. Nee, dan moet je bij Henk zijn en die is op vakantie"). Ik verwelkom dit! Of moet ik straks mensen uit Azië weghalen omdat die wel geleerd hebben een beetje na te denken en er hard voor te werken?
Op veel universiteiten is Linux anders aardig populair onder studenten. Bovendien zou je je ook af moeten vragen wat die huidige jeugd dan toch moet doen mochten ze bij hun nieuwe werkgever een Mac voorgeschoteld krijgen. En daar hoor ik nooit iemand over.
Dan kom je later in het bedrijfsleven waar men alleen Windows en MS Office draait....
Omdat hun werknemers nergens anders mee kunnen werken. Anders hadden vele bedrijven het al lang de deur uitgeschopt.
Vraag me de meerwaarde voor een school wel af.
Goedkoper. Minder licenties, en doorgaans minder onderhoud. Zie o.a.
DE: Foreign ministry: 'Cost of Open Source desktop maintenance is by far the lowest'
Zou een goede stimulans zijn voor een school om eens niet applicatiespecifiek les te geven maar gewoon de concepten uit te leggen. Waarna het leerlingen niet uit maakt of ze op office 2003/2007 of openoffice.org werken.
Yeah right: de cursussen Windows 95 en Office 97 die ik op school heb gekregen zijn echt wel erg verschillend met wat ik nu, sinds ik een aantal maanden aan het werk ben, in het bedrijfsleven moet gebruiken. Men had dus even goed gratis software zoals Linux en OpenOffice.org kunnen gebruiken op mijn school, want aanpassen moet je toch!

Overigens heb ik gehoord dat mijn op mijn vroegere school nu OpenOffice.org gebruikt. Altijd leuk om weten dat mijn belastinggeld niet besteed wordt aan iets nutteloos.
Dus jij weet hoe de toekomst er over 10+ jaar uitziet :p?
Jij komt denk ik bij andere bedrijven. Bovendien gaan de ontwikkelingen erg snel. :)
Een ander voordeel is dat ze hem niet zo makkelijk kunnen hacken of spelletjes erop gaan zetten, beide grote problemen voor een school.
Duh.... Kwestie van de gebruikers niet op admin-niveau laten inloggen...
Ik kan ook op het beheer van de Erasmus Universiteit komen door een zoekbalk aan te zetten in XP met Novell en vervolgens "C:\Windows\" in te typen. :P
en dan wat ?
je hebt dan nog altijd geen admin rechten ...
Ik kan ook op het beheer van de Erasmus Universiteit komen door een zoekbalk aan te zetten in XP met Novell en vervolgens "C:\Windows\" in te typen. :P
Dus ehm... jouw c:\windows directory is de beheer directory van Erasmus?
Ik wil niet negatief zijn.

Maar als je niet kunt switchen tussen deze office pakketten dan zul je waarschijnlijk nooit gebruik van een computer gaan maken.

Buiten dat dan hebben hele horden mensen ook problemen als ze office 2007 gaan gebruiken. Lijkt ook helemaal niet meer op het vorige.

En vista is ook een flinker verandering tov de voorgaande Windows versies.
Yeah right, mij hebben ze leren werken met Wordperfect, dbase en lotus 123.

een officce pakket is een office pakket. als je met msoffice kan werken, werk je met OOo ook.
Het verschil tussen Office 2003 en 2007 is groter dan het verschil tussen 2003 en OpenOffice.org.
Tevens die paar simpele dingen die je op school leert om te doen met een office pakket zijn van die aard dat het niet uitmaakt waarmee je het maakt.
Anoniem: 252178
@ronny12 december 2008 09:34
Het verschil tussen Office 2003 en 2007 is groter dan het verschil tussen 2003 en OpenOffice.org.
Het verschill tussen XP en Vista is even groot / klein als dat tussen Windows en Linux :)
Ik ben zelf een groot linux fan en ik kan dan ook zeggen dat ik dit een aardige ontwikkeling vind. Het is een eerste stap in het doorbreken van de vicieuze windows-cirkel (men koopt alleen windows pc omdat er nauwelijks linux software is, en fabrikanten maken geen linux software omdat bijna iedereen windows op zijn pc draait). Bovendien zijn er als ik me niet vergis ook voor linux al talloze educatieve softwareprogramma's beschikbaar en zal dit aanbod alleen nog maar verder worden uitgebreid.

Het enige waar je vraagtekens bij kant zetten is of er linux alternatieven zijn voor hele specialistische applicaties (denk bijvoorbeeld aan software voor het beheren van leerlingenbestanden of software voor het visualiseren van natuurkundige modellen). Dit zijn programmas die vaak erg gecompliceerd in elkaar zitten en waar jaren development in zit en die dus niet zomaar "even" voor linux kunnen worden gemaakt.

Een perfecte oplosssing daarvoor zou natuurlijk zijn om een paar windows machines op iedere school beschikbaar te stellen. Ik hoop dat dit een succes wordt voor HP...
En exact om deze reden ontwikkel ik alleen in Java en niet in zo'n Windows-only .NET. Het is principieel en hierop vooruit ziend, ook al heeft me dat helaas al wat opdrachten gekost. Het is nu ook de tijd: een OS, tekstverwerker en een spreadsheet zijn gemeengoed geworden, net zoals een fiets in Nederland. Het gaat nu meer om smaak... en daar valt niet over te twisten. :)
.NET is een implementatie van een nette, open gespeciiceerde stanaard, en is dan ook helemaal niet windows-only.

En dat is precies wat dit artikel illustreert: windows is ingehaald, linux doet nu mee.
Zolang "Linux" op een standaard notebook problemen heeft met het aansturen de FN-knoppen doet het nog lang niet mee. Ik kan op geen enkele manier het volgende aan de gang krijgen:

- Extern beeldscherm
- Volume +/- en mute
- Helderheid van scherm +/-

Het notebook wordt geleverd met Vista, maar ik heb om te testen ooit eens XP erop gegooid; zelfs een kale XP SP2 ondersteunt bovenstaande functies direct.

En dan heb ik het nog niet eens over de hele hordes apparaten zoals printers, geluidskaarten, WIFI- en bluetoothkaarten waarvoor de fabrikanten het niet eens de moeite vinden om een Linux-driver te schrijven.

Linux zit wat dit betreft nog steeds in dezelfde positie als in 2000; te weinig drivers van fabrikanten. Zolang dat niet verandert, en mensen niet gewoon elk apparaat kunnen kopen zonder te moeten twijfelen of het wel gaat werken, gaat het met linux voor thuisgebruik/school niet goed komen.

Note: Ik ben geen Linux/Unix/FreeBSD tegenstander. Ik gebruik het graag op servers.

edit: Ik moet mijzelf herstellen. Linux (in elk geval Ubuntu) begint erg goed te worden. Ik heb net 8.10 geprobeerd. Wat vroeger niet werke, en nu wel:

Wireless kaart wordt herkend (maar ik kan vreemd genoeg nog geen verbinding maken).
De volgende FN+F?-knoppen werken nu correct: Sleep, mute, sound +/-, touchpad aan/uit. Ook de "start mediaplayer" knop werkt nu. Brightness +/- werkt nog niet (maar de slider in Ubuntu zelf wel). De knop om de processor in de laagste speedstep-stand te locken werkt niet; maar dat verwacht ik niet. Dat is ee feature van de fabrikant zelf, met een driver die in de fabrieksimage zit. Deze functie werkt ook niet als je zelf Vista of XP installeert en er is geen losse driver beschikbaar.
Lettertypen zien er fatsoenlijk uit. ClearType is nog steeds een tikje beter, maar het is nu zeer goed werkbaar.

Mijn notebook werkt dus op dit moment voor 95% correct met de Ubuntu Live CD. De brightness +/- knoppen zou ik met een omweg wel aan de praat kunnen krijgen denk ik; net als de WLAN. (Die heb ik onder Debian al eens aan de praat gehad.) De speedstep-lock vind ik niet zo belangrijk; notebook hangt hier 80% van de tijd aan de stroom.

Een overstap naar Linux op de desktop komt steeds dichterbij voor mij; de enige Windows-programma's die ik "moet" gebruiken, zijn een aantal oude spellen, die onder Wine werken. (Op 1 na, maar dat is op te offeren.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 12 december 2008 21:37]

En wat voor moeite heb je er allemaal voor moeten doen?


Juist, redelijk wat gerommel met je pc-tje, voor ons tweakers leuk. Voor de consument saai/ moeilijk/ etc. Die zitten daar allemaal niet op te wachten, die willen gewoon een windows herstel cd instaleren sony ericsson w810i aan sluiten en muziekjes uitwisselen tussen beide apparaten. Met linux gaat dat niet gebeuren, nog niet in ieder geval..
Toen ik Linux voor het eerst probeerde, ongeveer 7 of 8 jaar geleden, was ik een week bezig om mijn nVidia TNT2 aan de praat te krijgen zodat ik een rudimentaire grafische interface had. Geluid is me destijds nooit gelukt, net als veel andere dingen.

Sindsdien probeer ik Linux steevast elk half tot jaar uit, en dan verschillende distributies; ik merk dat veel dingen zinderogen steeds beter en beter worden. (Ik heb echter al die tijd wel gewoon Win2k/XP en nu Vista gedraaid.)

Waar Linux heen zou moeten, is dat fabrikanten drivers schrijven voor de hardware, en dat die drivers in de repositories terechtkomen. Koop je dan een nieuwe printer? Is het een Canon Pixma 5780S? Dan zou CAnon een Pixma 57xx driver naar de repositories moeten sturen.

apt-get install canon-pixma-5700

Klaar. Maar ja, dan gaan de open-source puristen weer zeuren, als ze de code niet mogen zien :P
IMO kun je beter in Java dan in .NET ontwikkelen omdat VB en C# minder security features hebben. En je hebt mono nodig wat een reverse engineerd pakket is.

Voor gecompileerde code is QT4 ideaal. OS X code is zo goed als niet te onderscheiden van native code.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 12 december 2008 09:03]

Kijk eens op paraview.org, en je hebt meteen een van de meest professionele visualisatieprogramma's te pakken. Tevens opensource, en draait native op o.a. linux en windows, zowel 32 en 64 bit, en multicore voor hele grote datasets. Sterker nog, er is zelfs een alternatief voor natuurkundige modellen, bijvoorbeeld openFOAM. Dit draait ook op linux. Bedrijven zijn ook niet te beroerd om dit soort modellen te gebruiken en waar nodig aan te passen, omdat licenties van proprietaire software ook in de tienduizenden euro's per stuk kan lopen.
Er zijn wel Linux-alternatieven voor schoolprogramma's, de KDE-EDU bevat een heleboel interessante programma's.

Aan de andere kant: bij mij op school hebben wij eigenlijk zo geen programma's: cabri kan worden vervangen door Kig bijv. Derive is al wat moeilijker, maar kan deels met euler+kmplot+maxima.

Maar verder is het gewoon office, internet, lokaal intranet (met suse server ;) ) e zo'n dingen.

[Reactie gewijzigd door Typhoner op 11 december 2008 19:12]

Edubuntu heeft standaard ook een hele hoop educatieve programma's
Nig enkele Edu Linux distro's/projecten:

Skole Linux openSuSE Education link1 en openSuSE Education link2.

Schoolforge interressant Education project.
Leuk voor onze kleuters: engelse anagrammen :X
Of mis ik iets?
Een goede zaak !

Dat gezeur over of in knopje in OpenOffice een paar millimeter naar links of rechts zit.... snap ik niet beide pakketten weken echt hetzelfde.
Zit een Gnome desktop op dus de browser is Firefox, verder is Gnome makkelijk om te toveren met 'visual effects' tot een MacOS desktop ;)

Verder zal het voor de admins makkelijket te onderhgouden zijn, zoals eerder al geen last van malware en natuurlijk wel spelletjes maar geen gamen onder schooltijd.

Ook denk ik dat scholieren meer leren over de werking van een PC met GNU/Linux dan met de standaard M$ doos.
Anoniem: 283425
12 december 2008 13:35
Grappig om te lezen dat er zoveel verschillende meningen zijn over welke software voor scholen het beste is. Persoonlijk denk ik dat Linux een betere leeromgeving heeft voor het voortgezet onderwijs ivm de aanwezigheid van uitgebreide programmeer mogelijkheden.

Verder zie ik dat veel scholen met terminals werken die MS via een ......server aanbieden en Moodle gebruiken op hun website.

En de discussie tussen OpenOffice.org of MS office hoeft ook geen probleem te zijn. Ikzelf ben verknocht aan OpenOffice.org maar draai daarnaast al jaren MS office op alle Linux pc's

Verder ben ik van mening dat platform onafhankelijke programma's beter zijn voor de toekomst en dat het de interoperabiliteit ten goede komt.

En misschien hebben we ook zo'n zetje nodig om de opmars van IT specialisten uit Pakistan, India en de rest van Azië een beetje te remmen.
Anoniem: 278293
11 december 2008 21:10
Begrijp alleen niet waarom het alleen op budget pc's wordt geleverd. Waarom niet op een pc met goede specs? Zet je er meteen standaard compiz op, heb je tenminste een echt mooie setup die (in mijn ogen) nog beter is dan windows.
Dat lijkt me heel simpel:

Veel scholen moeten nog gepushed worden om een andere OS te draaien dan Windows. Als dat moet door een hoge prijs te betalen is de lol er snel vanaf en wordt er minder aangeschaft.
Eerst kennis maken, dan verder kijken.
trouwens 58xx serie is geen budget maar meer middemoot business desktop pc.
De 24xxx serie is budget, en de 79xx serie is high-end (workstations niet meergeteld ofc).
Dit vind ik een zeer goede ontwikkeling.
Dan worden de scholen ook eens bewust er van dat er meer bestaat dan alleen ms.

Zelf doe ik de opleiding ict beheerder niveau 4, wanneer ik op school probeer toegang te krijgen tot internet of mijn school account werkt dit niet als ik dat op een niet school pc doe. Daar voor moeten instellingen verandert worden, ik wist zelf natuurlijk niet welke dit moesten zijn.
Als antwoord van systeem beheer kreeg ik " Jah zoek t je maar uit, wij weten t ook niet" toen ik hier op opmerkte dat ze er toch iets van af moesten weten om me een zetje in de goede richting te sturen werd het volgende gezegd " Nee, geen idee. Had je maar een echt os moeten aanschaffen."

imho ik vind dat niet kunnen, als iemand gebruik wil maken van een niet ms os omdat de licenties gewoon weg te duur zijn moet daar toch ook gewoon ondersteuning voor zijn op een school.
Soortgelijke ervaring van ongeveer dezelfde opleiding: probeer echter wel te onthouden dat er weinig leraren met Linux kennis zijn, in ieder geval niet genoeg om op iedere MBO school Linux lessen te gaan geven. Ze hadden soms al genoeg moeite met Microsoft ;)

Ik juich het zelf overigens enorm toe dat er Linux ondersteuning komt vanuit HP, aangezien ik het op mijn notebook draai. Enige minpuntje vind ik dan wel Suse, wat niet mijn type Linux distro is ;)

Debian it is for me :)
Jah dat leraren vaak weinig ervaring hebben met linux weet ik. ( De meneer die bij ons t vak office geeft vroeg me welke windows versie dat wel niet moest zijn. hij vond de orginele vista skin toch wel mooier :S )

Dat is t geval met de leraren, neemt niet weg dat een iemand toch wel moet weten hoe k via linux of mac aan mn eigen file's op t netwerk moet komen. Of waarom ik geen toegang krijg tot internet via wireless ( kreeg via via te horen dat t ging om een simpel certificaatje aan maken )
Kom op zeg, waar word je voor betaald. Terwijl t vak open source toch gegeven word op school en daar word ook gebruik gemaakt van linux. ( is een hbo student die dit vak geeft als stage, heeft ook alles zelf moeten uit dokteren omdat ze het maar geen "echt " os vonden


Ik vind dat je mensen gewoon een keuze moet geven. laat iederen lekker draaien wat ie zelf wil. Snap best dat leraren misschien op windows willen blijven draaien omdat ze t gewend zijn.... of juist niet natuurlijk.
Maar geef mensen gewoon de vrijheid om het zelf te beslissen, atm is het namelijk net een dictatuur op dat gebied ( srry als ik hier mee iemand raak, niet mijn bedoeling )
Volgens mij is deze ontikkeling best een goeie, niet zozeer voor de promotie van Linux of tegenstrijdigheid tegen Windows.

Wat je hier krijgt is voor een zeer scherpe prijs een zeer krachtige computer. Opzich doet een school niet zulke extreme taken dat het zeer specifiek een bepaald OS nodig heeft( internet en office kan in principe op bijna elk OS wel draaien)
Ware het niet dat de meeste scholen sterk gesubsidieerde MS licenties gebruiken waardoor het kostenaspect niet zo heel zwaar meer weegt als veel mensen denken.
Bij ons op school is het allemaal één licentie, en de ICT-dienst heeft MSDN toegang. Daarnaast krijgen we allemaal een Windows licentiekey die we een paar maanden kunnen gebruiken (om te testen op virtual machines, e.d.)

Zou mij niet verwonderen dat een linux-pc voor scholen duurder uitkomt dan de sponsering van Microsoft.
Toch denk ik dat op middellange termijn het voor scholen wel eens erg interessant zou kunnen zijn om voor algemene computertaken Microsoft buiten de deur te houden. Ook voor de bulk-licenties zal men moeten betalen en als men aan kan geven dat men ipv 10000 slechts 3000 systemen met MSWindows zal gebruiken, dan moet daar wel een goedkoper contract tegenover staan.

Natuurlijk moet je voor echt MS-specifieke zaken (lees het leren van windows-beheer oid) wel een Microsoft Windows installatie blijven gebruiken - maar dat is dan ook het enige...
het voor scholen wel eens erg interessant zou kunnen zijn om voor algemene computertaken Microsoft buiten de deur te houden.
Dan moeten ze geen SuSE kopen. Novell betaalt immers licentiegeld aan Microsoft voor bepaalde patenten waarvoor het mogelijkerwijs helemaal niet noodzakelijk is een licentie te hebben. Ten eerste is het niet zeker of die patenten van Microsoft afdwingbaar zijn, ten tweede is het niet duidelijk of SuSE Linux er inbreuk op maakt.
SuSE kopen is instemmen met het IP-beleid van Microsoft.
Krachtige computer? Gewoon een standaard instap model hoor...
En de prijs is ook niet zo scherp... Zowiezo kost Windows OEM maar een paar tientjes.
Zowiezo kost Windows OEM maar een paar tientjes.
Nou, dat viel me gister tegen in de winkel. Vanaf 70 euro kwam ik ze tegen; of ligt dat aan mij?
Dat is voor de losse verkoop van OEM licentie's. Bedrijven als HP betalen veel minder voor hun licentie!
@ TuDelft leveren ze bij de practicumzalen een dualboot Suse - XP. Er zijn toch altijd een paar mensen die liever in vim programmeren of linux gebruiken, het is mooi als er een keuze is in plaats van geen keuze maar dwang. :| . HP krijgt van meer veel credits heb een laptop van hun gekocht wordt perfect door linux ondersteunt behalve brightness maar voor de rest werkt alles :)
Gelijkaardig verhaal op KULeuven.
Op de KUL is het in de gewone computerklassen ook zo: XP - Linux.
Behalve computerwetenschappen, draait bijna zuiver op linux.
Daartegenover staat dan bvb. Howest, die iedere student MS producten door de strot ramt.
Het lijkt me dus nog onzeker of linux er wel volledig door zal komen...
Vooral academici zijn erop bezig, maar buiten hun heeft linux voorlopig nog altijd een marginaal marktaandeel.

Ik hoop dat scholen gebruik gaan maken van die linux systemen, al was het maar om de leerlingen te tonen dat er meer is dan Windows en MS Office.
Want in veel niet technische scholen is ICT = MS Office. Vooral in het middelbaar. Dat schept een verkeerde perceptie over wat IT en ICT echt is.

In feite zouden ze in middelbare scholen meer uitleg moeten geven over wat IT/ICT eigenlijk echt is, door mensen die er iets van kennen. Nu zijn het dikwijls leraars of leraressen die dat vak erbij nemen om aan hun aantal uren te komen, ipv mensen die er voor opgeleid zijn...

Men praat altijd over de "kennis-economie". Maar hoe kun je een kennis-economie krijgen, als je de mensen niet inlicht over wat mogelijk is?

Moest me even van het hart.
Zou HP een deal met Intel en Microsoft hebben? Ik heb namelijk de indruk dat de Intel modellen met meer geheugen en grotere harde schijven worden uitgerust. Kijk maar eens bij de top Pavilion modellen en het verschil tussen Intel en AMD. Daarnaast wordt linux dus niet op deze 5000 series Intel systemen aangeboden zoals de 5800 SFF? Ook niet via de configuratie optie.
misschien driver technische keuze.
Trouwens de AMD modellen zijn meestal iets goedkoper.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee