Novell: Suse Linux heeft break-evenpunt bereikt

Novell heeft laten weten dat zijn Suse Linux Enterprise-distributie na zes jaar het break-evenpunt heeft gehaald. Het bedrijf kampt echter met afnemende inkomsten uit Netware-support en zijn 'Linux-deal' met Microsoft.

Het van oorsprong Duitse Suse Linux werd in 2003 voor 210 miljoen dollar gekocht door Novell. Het bedrijf ontwikkelde voor de zakelijke markt Suse Linux Enterprise Desktop en Suse Linux Enterprise Server, terwijl de opensource-community werkt aan het vrij verkrijgbare OpenSuse.

Dana Russell, financieel directeur bij Novell, gaf in mei 2009 toe dat Suse Linux nog steeds niet winstgevend was voor Novell, maar beloofde dat het besturingssysteem binnen anderhalf jaar dat wel zou worden. Uit de kwartaalcijfers van Novell blijkt dat Suse Linux Enterprise inmiddels het break-evenpunt heeft weten te bereiken; de Linux-tak heeft het afgelopen kwartaal 37,5 miljoen dollar opgebracht, een groei van 6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het meeste geld werd daarbij opgebracht door ondersteuningscontracten.

Novell kan hogere opbrengsten uit zijn Linux-producten goed gebruiken; in het afgelopen kwartaal zag het it-bedrijf zijn omzet met 6 procent afnemen tot 202 miljoen dollar. De winst kwam uit op 20 miljoen dollar. De teruglopende omzet zou met name veroorzaakt worden door een sterk verminderde vraag naar NetWare en gerelateerde productondersteuning. Novell staakt de ondersteuning van het sterk verouderde netwerk-OS officieel op 7 maart.

Daarnaast heeft Novell te kampen met tegenvallende inkomsten uit de 'Linux-deal' die het drie jaar geleden sloot met Microsoft. Daarbij kreeg Microsoft korting op Suse-coupons, waarmee bedrijven korting konden krijgen op ondersteuning vanuit Novell. Veel van deze drie jaar oude contracten zijn inmiddels verlopen en Novell hoopt dat de deelnemende bedrijven hun contracten willen verlengen. De prijzen voor Linux-support op de markt zijn echter zo gedaald, dat het it-bedrijf rekening moet houden met sterk teruglopende inkomsten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-02-2010 • 12:37

33

Lees meer

Reacties (33)

33
33
20
1
0
0
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat ik positief ben over de overname van SUSE door Novel, het heeft de Linux distributie openSUSE veel goed gedaan. Omdat de kern van SUSE Enterprise gebaseerd is op die van openSUSE worden vervelende bugs vaak snel en professioneel opgelost. openSUSE is nu een distributie geworden die functioneel genoeg is om een huis thuis en keuken gebruiker mee te laten werken (gegeven dat het wordt geinstalleerd en geconfigureerd): applicaties zoals openOffice, Firefox (+ online e-mail) en de Belastingdienst Aangifte (de 3 belangrijkste kern applicaties voor iedere werkende - niet gamende - volwassene) maken dit mogelijk.

Een andere zeer interssante ontwikkeling is de SUSE Studio service: waar je online je eigen distributie kan samenstellen en voorconfigueren voor latere deployment via CD, DVD, iso, USB Stick of Boot-from-LAN. Werkelijk geweldig!
[Ref: http://susestudio.com/ ]
Ik kan dat niet staven en heb heimwee naar de tijd van SuSE Linux Professional. Voornaamste probleem dat ik met OpenSUSE heb is dat ze niet alleen snel ondersteuning stoppen (tegenwoordig al binnen 18 maanden, was 3 jaar voor Pro), maar ook nog eens alle rpm's van de ftp-server en SuSE-build service verwijderen, waardoor je ernstig in de problemen kan komen en goeddraaiende systemen met alle werk die je erin hebt gestoken moet gaan upgraden. Die 5 jaar van enterprisedistributies hoeft voor mij echt niet, maar de termijnen die ze bij OpenSUSE hanteren beginnen onacceptabel kort te worden, zeker gecombineerd met dat ze alles wegsmijten.

Daarnaast is de handleiding (ooit een pracht van een boekwerk) overboord gegooid, zijn de verpakte edities van dusdanig embarmlijke kwaliteit (CD' s in goedekope envelopjes) zodat je liever downloadt en is de Novell-website een puinhoop vergeleken met het oude www.suse.de.
Ik heb van Novell voor het submitten van een paar bug reports voor de 11.1 beta een 'boxed version' ontvangen toen het product uit was en deze word geleverd in een forse doos inclusief een boekwerk getiteld "Everything you need to get started with Linux - openSUSE 11.1" welke 246 paginas geteld. (nog nooit ingekeken dus geen idee of het nuttig is.. maar goed).

Ook de DVD zat in een normaal plastic hoesje en is dual layer met zowel de 32 als 64 bits versies om een enkel schijfje.. niks op aan te merken.
(Verders ook nog een t-shirt en een led zaklamp ontvangen, maar goed dat sluit niet echt bij je verhaal aan ;))

Pracht van een distributie, maar inderdaad voor de lange support kan je beter naar de betaalde variant of een andere distro (centOS) kijken, vind het zelf niet zo'n probleem aangezien updaten onder Linux nogal vlekkeloos verloopt. (en zeker met de standaard (open)SUSE instellingen om je home directory op een aparte partitie te zetten).

M'n vader kan inderdaad zoals Pruts0r omschreef ook prima mee overweg, hij heeft z'n Firefox, Okular (PDF viewer), OpenOffice.org en meer is er ook niet nodig. (Hij heeft zelfs tot mijn grote verbazing zelf patience weten te vinden.. dus KDE is blijkbaar ook voor de beginner vrij vriendelijk)
Voor zover ik het zie is SuSE enorm achteruitgegaan sinds de overname van Novell. Je hebt inderdaad wel bepaalde pakketten die nu open source zijn (zoals iFolder) maar de deal met Microsoft heeft hun enorm de das omgedaan.
Hmm, omgekeerde FUD, hoe krijg je het voor elkaar.

Kwalitatief is het pakket enorm vooruit gegaan. Er is veel geinvesteerd, met name in de Buildservice: prachtig en uniek.

Jij komt niet verder dan een deal met Microsoft. Leg gerust uit wat hiervan de nadelen zijn, want nu zeg je feitelijk niets. Microsoft = evil, is dat het?
Dat Novell nog kan bestaan, bij alle klanten waar ik kom draait nu een Windows omgeving. En de bedrijven die Netware nog hebben draaien stappen er van af.
Novell verkoopt dus meer dan alleen netware...
Zie bijvoorbeeld http://www.novell.com/products/
Diverse grote bedrijven (bijvoorbeeld banken) kopen licenties bij novell.

[Reactie gewijzigd door dragunova op 31 juli 2024 14:39]

Ik ben het wel eens met Samplex,
Bordermanager wordt vervangen door IIS of een Cisco appliance
Groupwise wordt al jaren door Exchange vervangen vanwege de integratie met AD waardoor dus ConsoleOne en eDirectory ook niet meer nodig zijn.
Zenworks is prima te vervangen door Altiris Deployment, al heeft Zenworks wel een hoop stoere functies die ik in andere suites nog niet gezien heb. Dus die zou ik n beheer houden als de licentie er al voor zou zijn.

Dan blijft Platespin over, maar dat product gebruik je voor zover ik weet ook alleen maar tijdelijk voor een P2V(physical to virtual machine) migratie.
Ja dat weet ik ook wel. Alleen wat heb je bedrijfs critici apps die niet Suse draaien. Exact Globe bijvoorbeeld dat is er alleen voor Windows en zo zijn er heel veel van dit soort apps.

Banken ABN Rabo etc draaien allemaal op Windows..
Anoniem: 197965 @Samplex28 februari 2010 16:43
Nope. In de jaren 90 had ABN al stilletjes heel veel op Red Hat zitten. Maar omdat ze vonden dat Linux een zolderkamer imago had (in NL is dat idd nog altijd het enigzins het geval) hielden ze dat stil en maakten ze veel lawaai over hun migraties richting Windows 2000.
Grapjas. Denk je echt dat banken bedrijfs kritische applicaties op Windows laten draaien? Banken draaien vrijwel allemaal op een Unix variant. Bij ABN bijvoorbeeld zijn er heel veel Power systemen met AIX, en hier en daar wat rondslingerende HP-UX en Linux dozen. Enige wat er op Windows draait zijn die desktops voor kantoor medewerkers, maar die zijn niet belangrijk en al zeker niet bedrijfskritisch. Dat jij niet verder kijkt dan je eigen desktopje maakt nog niet de hele wereld een windows-omgeving, zeker banken niet.

[Reactie gewijzigd door kozue op 31 juli 2024 14:39]

Anoniem: 135756 @kozue28 februari 2010 15:28
Denk je echt dat banken bedrijfs kritische applicaties op Windows laten draaien?
Ja.

Nou is Unix inderdaad stabiel, en veel banken hebben inderdaad voor bepaalde applicaties en toepassingen Unix systemen. Maar geen Windows? haha.
Helaas is dat absoluut niet waar.
Ik werk sinds 2005 bij een van de grootste ICT dienstverleners in Nederland, nagenoeg exclusief op serverbeheer en er zijn legio kritische systemen bij overheden, banken etc. die Windows server draaien.
Er zijn zelfs behoorlijke cruciale uitvoerende delen van de overheid die op Windows NT (!) draaien en die eenzelfde importantie hebben naar de gemeenschap als veel banken.

Sterker nog: Veel Unix systemen worden (ook bij banken en overheden) vervangen voor Windows machines en Linux machines. De systemen die overblijven op UNIX zijn over het algemeen zware database servers en webservers. En vaak alleen maar omdat de systemen erg lastig over te zetten zijn op een ander platform. Het is dus vaker noodzaak dan keuze.

Uiteraard is dit allemaal niet MIJN wens en MIJN visie. (Als ubuntu fanboy)
Het is alleen wel realiteit. Dus ik vraag me werkelijk af hoe jij er bij komt dat banken op de server kant geen Windows draaien. Absolute onzin.
Ligt er een beetje aan wat je onder bedrijfs kritisch verstaat... Volgens mij is het nog steeds zo dat het systeem waar de transacties in bij worden gehouden (ICBS) nog vrolijk op AS400 machines/OS draaien. Ik had wel wat gehoord van een Oracle/Windows oplossing, maar volgens mij gaan een hoop beheerders dat niet leuk vinden...
De desktop zijn wel zeker bedrijfs kritisch. Als die het niet doen hoe kan je dan je klanten helpen laat staan zijn eigen werk. Wij kijkt hier nou niet verder...

[Reactie gewijzigd door Samplex op 31 juli 2024 14:39]

De desktop zijn wel zeker bedrijfs kritisch. Als die het niet doen hoe kan je dan je klanten helpen laat staan zijn eigen werk. Wij kijkt hier nou niet verder...
Desktops zijn makkelijker te vervangen dan bijvoorbeeld een inter-banking systeem. Desktops zijn uiteraard van belang voor een bank, maar een nieuwe desktop zal voor de gemiddelde IT afdeling een fluitje van een cent zijn. ( het kost meer tijd om de papierwinkel af te ronden, dan het systeem vol te blazen met een image, en uit te rollen naar de betreffende werkplek).

Derhalve spreek je eerder van bedrijfskritisch mbt servers, dan desktops. Dat heeft niet zozeer met kortzichtigheid te maken, maar een desktop die uitvalt treft 1 medewerker waarschijnlijk. Een server (of cluster ervan) dat plat gaat kan de werkzaamheden van duizenden werknemers en klanten in gevaar brengen.

Dat is denk ik de nuance. :)
Ja op mijn school wordt Novell Client gedraait, om te voorkomen dat wij leelingetjes allerlei tweaks uit gaan halen op het netwerk :9
Hier ook inderdaad
Ik werk bij een grote onderwijsinstelling. Biij ons gaat Novell er ook uit. Het is een kwestie van tijd totdat we Groupwise vervangen door Exchange en NDS door AD. Misschien dat Zenworks het nog overleeft maar ook dat is de vraag.
Je zou kunnen kijken naar de System Center-producten als alternatief voor Zenworks. ;)
Hangt er maar net van af waar je komt. Bij grote bedrijven draait de kern vrijwel altijd op een Unix variant, in ieder geval waar ik kom wel. Die Windows omgevingen staan er alleen maar om de desktop te ondersteunen, die dan wel meestal weer op Windows draaien. Netware is inderdaad dood, maar Linux nog lang niet, en zal de komende jaren alleen maar toe gaan nemen. Je ziet het al aan het feit dat Suse nu ook al niet meer verliesgevend is.
Novell doet goede dingen voor weinig geld maar iemand moet de rekening betalen...
Als SUSE winst gevend wordt is het wel een voorbeeld voor andere bedrijven die van een dergelijke constructie proberen rond te komen.

[Reactie gewijzigd door Gert op 31 juli 2024 14:39]

't zal misschien ook helpen voor de cijfers als ze de zaak tegen SCO eindelijk winnen en afsluiten, waar zowel Novell als Suze mee te maken heeft

http://groklaw.net/
Die vermindering van juridische kosten zal zeker een dosis lucht geven in het Novell kamp ja. Voor IBM geld dat minder, die hebben een enorme oorlogskas.

Maar SCO mag dan McBride gewipt hebben, ze lijken nog niet echt van zins om die achterlijke claims van ze te laten vallen. (Maar echt veel kans maken ze niet meer, omdat ze ook al in Chapter-11 zitten)
Dat mag dan ook wel als ze 1800 eur. per dag vragen voor consultancy zonder "no cure, no pay" garantie....

Daarnaast durven ze ook nog een vele duizenden euro's per jaar te vragen voor hun update en patch oplossing (Sattellite Server). Bij MS zit dat al bij de prijs van een Windows licentie in (WSUS).

[Reactie gewijzigd door LeNNy op 31 juli 2024 14:39]

Red Hat heeft al een update en patch oplossing, namelijk Yum. Als je dat gewoon eens per dag laat draaien heb je een prima uptodate systeem zonder bijkomende kosten. Als je echter dusdanig veel hosts hebt dat je die Satellite Server nodig hebt, vallen die paar duizend extra reuze mee. Dan kom je uit op een paar euro per host per jaar.
Anoniem: 197965 @LeNNy28 februari 2010 16:41
Ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt maar volgens mij klopt dit totaal niet.
Je een SLES server zelfs gratis downloaden en installeren en 3 maanden patchen en updaten wat je wilt. Daarna moet je een licentie afnemen of het zonder doen. (kom je met handmatig patchen ook nog een heel eind).

Bovendien kun je je gratis met SMT een centrale patch-, update- en installatieserver bouwen.

Van "duizenden euro's" is helemaal geen sprake. Dat is vele malen meer dan de jaarlijkse licentiekosten voor een SLES server.
Ik heb hier een offerte liggen van Redhat... Daar staat het precies in.
Anoniem: 197965 @LeNNy1 maart 2010 09:19
Wanneer jij informatie zoekt over een product vraag je dat aan de concurentie ? Misschien moet je het eens gewoon aan Novell/SuSE vragen.
Inhoudelijke discussies zouden gevoerd dienen te worden op het niveau van "build quality" boven slechts logo's (* merknamen).

Toch zal ik vanuit mijn perspectief een visie trachten te geven op het idee dat Novell in Nederland/Duitsland en Belgie naams bekendheid/populariteit lijkt te verliezen...

Novell is idd. altijd al beroerd geweest in haar marketing strategie ; zeker op het niveau van haar dagelijkse gebruikers. De focus vanuit de VS lijkt altijd en alleen maar gericht te zijn op mega industriele projecten.

Deze organisatie kent ongeveer 45000 klanten en bezit een cash reserve van om en de nabij 1.6 mld (dollars). De vraag of het bedrijf solvable is , blijft moet hiermee beantwoord zijn.. Dat de strategie niet altijd helder lijkt ; daar is een ieder het over eens...

Novell doet momenteel een aantal mega projecten die totaal niet belicht worden in ons landje ; ze doen het echter op het niveau van een zekere arrogantie of juist bescheidenheid dat men dit niet wereld bekend maakt middels reclame campagnes voor de massa... Daarentegen kennen we legio voorbeelden van software bedrijven die zulks wel doen en dus meer gewaardeerd worden om de naam dan de "build quality".

De mensen die werken met Novell producten zien ook met lede ogen dat eerder commercieele beslissingen voor een software producten de toon voeren dan "build quality". Toch komen bedrijven na een uitstap ook weer even hard terug op hun besluiten.

De veranderingen binnen vele (MKB) klanten van Novell is het gevolg van ;

-het uitfaseren van Netware ; men moet over ... of wel Suse (*nix) of een volledige
omschakeling naar micky soft...

-een Mickey Soft ideologie bij beslissers / weinig kritisch massa onder de techneuten

Dat laatst zal ik toelichten opdat ik niet beticht kan worden van puur rood bloed ...

Door de alles verzengende Micky soft marketing machine zijn scholing en opleiding puur gericht op slechts die producten; velen van de engineers hebben zich in die trechter laten opleiden en ook de bedrijven zijn slechts gericht op dat ene product voor zowel bedrijf als gebruiker. ...


Novell is leidend (Garner) op het gebied van beveiliging en data encryptie.
Tevens is hun ontwikkelings focus gericht op de next gen op het gebied van software en hardware model

Novell schakelt zich bewust los van enige OS kernel en gaat de komende jaren naar OS onafhankelijkheid. Dat alles in verband met de steeds verder verlopende ontwikkelingen op het gebied van virtiualisaties waarbij applicatie en os onafhankelijkheid zal gerealiseerd worden.


Novell verzorgt de beveiliging van de US Naval office, de olympische spelen, exlusief partnerships met SAP (beveiliging) , Citrix (virtualisatie) , en werkt in europa voor oa. ING, Philips, Randstad, Ferrari, BMW , de efteling, Ziekenhuizen en zo voorts.


Mijn gedachte is dus dat de weining kritisch massa de kern van het probleem is ...
dus niet "build quality"


eelcov
Ik doe de systemdevelopment en begeleid ICT implantatie op een klein MKB bedrijf (1 server + 1 webserver extern, dedicated firewall, en kleine 10 werkstations), probleem voor MKB is dat applicaties allemaal voor Windows worden geschreven (hierboven al Exact genoemd (hoewel daar nu een online versie vanuit is), maar ook de gespecialiseerde software. Zoals software speciaal voor de bedrijfstak, kassasystemen etc. zijn allemaal puur windows.

In ons geval hebben we dus simpelweg geen keuze, want er is niet voldoende vermogen om alle applicaties in-house te ontwikkelen...
Onzin...ik werk hier voor 70 man ongeveer. Wel veel webbased dus veel servers.
1 Novell fileserver voor de werkstation met ZenWorks en OES2 (de opvolger van Netware voor de onbekende), 1 Groupwise server en 1 OES backup servertje. Alle werkstations en applicaties zijn windows (based).
De rest zijn webservers of virtuele machines.
Zelfs als het allemaal kleiner moet is een losse server voor exact (hebben we hier ook) helemaal niet duur.
Verder kun je prima windows software draaien als je een novell server hebt hoor....90% draait op het werkstation....
Eén server is voor dit bedrijf al een zeer zware belasting qua uitgaven. Als ICT niet je core-business is en je het puur en alleen als ondersteuning van je bedrijf nodig hebt is elke 100 euro erg veel. Daarbij zijn de ondersteunende taken zo essentieel, dat downtime geen optie is. Daarom moet alles ook nog eens redundant uitgevoerd worden. 1 server erbij, is dus of een server van €4000,- erbij, of 2 servers, die inclusief licenties op ongeveer hetzelfde uitkomen...

Vergeet ook niet dat een ICT dienstverlener voor de dagelijkse ondersteuning (helpdesk) al in een stuip schiet als je verteld dat je een Linux oplossing gebruikt als firewall.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.