Het Nederlandse Ministerie van Defensie heeft de organisatie achter LibreOffice, The Document Foundation, voorzien van financiële middelen om veiligere sha-256-hashes te implementeren. Deze moeten in de plaats treden van de verouderde sha-1-hashes.
In maart verscheen een bericht dat LibreOffice, een gratis opensourcealternatief voor bijvoorbeeld Microsoft Office, een patch had uitgevoerd waardoor het mogelijk was om gebruik te maken van sha-256-hashes. Daarbij werd vermeld dat deze verbetering mogelijk was gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Defensie. De stap van sha-1 naar sha-256 bleek onder andere nodig te zijn om digitale handtekeningen in te zetten die overeenkomen met eisen van de Europese Unie. De hoogte van het bedrag is onbekend, omdat het daarbij om vertrouwelijke informatie gaat.
Een woordvoerder van Defensie liet desgevraagd aan Tweakers weten dat de stap ook nodig was, omdat sha-1 geen toekomst heeft en interoperabiliteit met protocollen en algoritmes van andere partijen belangrijk is. Verder werkt Defensie vaak samen met verschillende partners, waaronder ngo's, overheden en internationale organisaties, die niet altijd dezelfde producten gebruiken. In dat geval voorziet Defensie een dergelijke partner van een van tevoren geconfigureerde cd met de LibreOffice-software, iets wat met 'gesloten' producten niet mogelijk zou zijn. Defensie heeft ook aan LibreOffice gevraagd om een mogelijkheid te implementeren om labels toe te voegen aan documenten.
Sha-256 is onderdeel van een set hash-functies, die bekendstaan onder de naam sha-2 en stammen uit 2001. Dit zijn opvolgers van sha-1, die in 1995 voor het eerst werd gepubliceerd, eveneens door de Amerikaanse NSA. In 2005 bleek echter dat er bepaalde aanvallen tegen het algoritme mogelijk zijn, waardoor de veiligheid in het geding kwam. Later volgden er aanvullende aanvallen, waarna veel bedrijven besloten om ondersteuning voor sha-1 uit te faseren.
Een hash-functie is een manier om willekeurige gegevens om te zetten in een string met een bepaald aantal bits, in het geval van sha-256 zijn dat er 256. Deze functie werkt in principe maar één kant op, waardoor een uitkomst niets vrijgeeft over de inhoud van de oorspronkelijke gegevens. Ook kost het zeer veel rekenkracht om twee inputs te vinden die dezelfde hash als resultaat hebben. Daarom zijn dit soort functies goed in te zetten om te controleren of een bepaald bestand authentiek is en de juiste hash produceert. In het geval van LibreOffice wordt een bestand eerst met sha-256 gehasht en vervolgens ondertekend.
De woordvoerder van Defensie legt uit dat in 2012 de software op standaardwerkplekken is geïntroduceerd. Daarnaast wordt er voor beproefde technologieën zoveel mogelijk gebruikgemaakt van opensourceproducten. Dit is onder andere omschreven in de Kamerbrief 'Visie op informatietechnologie' uit 2014. Als gevolg daarvan is er personeel bij Defensie dat zich richt op de inzet van dergelijke software. Deze software wordt ook door andere overheden en onderdelen daarvan gebruikt, zo koos niet lang geleden het Italiaanse leger ervoor om over te stappen naar LibreOffice.