Eerste astronauten op commerciële vlucht keren veilig terug naar aarde

Astronauten Bob Behnken en Doug Hurley zijn veilig geland op aarde. Daarmee is de eerste commerciële ruimtevlucht met astronauten succesvol afgerond. Behnken en Hurley landden met de Crew Dragon van SpaceX in de Golf van Mexico.

Het tweetal landde om 20.48 Nederlandse tijd in de oceaan. Eerder, om 01.34, koppelde de capsule los van het International Space Station. De astronauten ontstaken hun remmotoren rond 19.56, en kwamen na een radiostilte van zes minuten terug naar aarde. Om 20.48 raakte de Crew Dragon de oceaan. Er waren aanvankelijk zeven potentiële landingsplaatsen rondom de kust van Florida.

Bij de landingsplaats werden de twee astronauten opgewacht door twee reddingsboten. De eerste daarvan helpt de astronauten uit de capsule, een tweede schip haalt de vier parachutes uit het water.

Tijdens de landing kwam het Crew Dragon-ruimtevaartuig aan vier parachutes naar beneden. SpaceX heeft in het verleden vaker ruimtevaartuigen heelhuids terug laten komen op aarde, maar daarbij ging het om reguliere Dragon-vrachtschepen. De Crew Dragon is een keer eerder, zonder astronauten, teruggekomen tijdens de Demo-1-testvlucht in maart 2019.

Behnken en Hurley zijn in totaal iets meer dan twee maanden aan boord van het International Space Station geweest. De astronauten vertrokken op 30 mei naar het ISS. Het was de eerste commerciële lancering met astronauten ooit, en de eerste lancering van Amerikaanse bodem sinds 2011. Aanvankelijk was niet duidelijk hoe lang Behnken en Hurley aan boord zouden blijven. De Crew Dragon was vanwege zijn zonnepanelen gecertificeerd voor een ruimteverblijf van maximaal vier maanden. Tijdens het verblijf maakte Behnken vier ruimtewandelingen.

Met de succesvolle terugkeer is de eerste commerciële vlucht afgerond. De Demo-2-vlucht is bedoeld als test: in de toekomst wil NASA vooral vluchten afnemen bij SpaceX voor vervoer naar het International Space Station. Vorige week maakte het ruimteagentschap bekend wie de volgende astronauten worden die op de commerciële tweede vlucht mee gaan. Naast NASA-astronauten Shane Kimbrough en Megan McArthur zijn dat ook JAXA-astronaut Akihiko Hoshide en ESA-astronaut Thomas Pesquet. Die gaan als mission specialist omhoog en vertrekken eind september.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-08-2020 • 20:49

79 Linkedin

Reacties (79)

79
78
66
5
1
0
Wijzig sortering
Kan iemand uitleggen waarom er zonnepanelen op de capsule zitten?

Las op nu.nl dat ze nu terug moesten omdat 2 dagen langer blijven degradatie van de zonnepanelen op de capsule tot gevolg zouden hebben.

Maar als niet deskundige denk ik dan: je gaat omhoog met een raket. ISS heeft zelf zonnepanelen die al langer dan 2 maanden in de ruimte hangen (waarom de accu van spacedragon daar niet mee opladen). En bij landen gebruiken ze parachutes.
De zonnepanelen die op de trunk van deze specifieke capsule zaten waren van een mindere kwaliteit dan gebruikelijk. Oorspronkelijk zou deze missie namelijk maar 2 weken duren, het had dus weinig zin om zonnepanelen te gebruiken die veel langer mee gaan, maar wel veel duurder zijn. Doordat ze hebben besloten om deze missie langer te laten duren, 2 maanden ongeveer, liepen de zonnepanelen tegen hun uiterste houdbaarheidsdatum aan. Deze panelen zorgen ervoor dat de accu's opgeladen blijven en alle systemen van energie voorzien worden zodat daarvoor niet de zonnepanelen van het ISS gebruikt hoeven worden. Toekomstige missies zullen wel gebruik maken van zonnepanelen die langer meegaan.
De Russische Sojuz en de Chinese capsules hebben allemaal ook zonnepanelen. De Apollo capsules maakten gebruik van brandstofcellen op basis van waterstof en de Spaceshuttle bleef maar max 2 weken in de lucht en gebruikte ook brandstofcellen.

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 2 augustus 2020 22:30]

Oorspronkelijk zou deze missie namelijk maar 2 weken duren...
Doug en Bob zouden minimaal 2 weken in de ISS blijven (en als alles goed zou gaan langer), zover ik dat constant begreep vanuit de stream bij de lancering in mei. ;)
Deze missie was een demo missie, bedoeld om alle systemen te testen. Het initiële missieplan was om hen te lanceren, docken, enkele dagen in het ISS te laten (ik dacht dat het zelfs minder dan een week was) en dan terug te laten keren. Evenwel besliste NASA zeer dicht bij de lancering dat als alles goed gaat met die lancering, ze de astronauten mogelijks wat langer in de ruimte zouden houden. Je hebt ze toch gelanceerd, de kosten zijn gemaakt en de extra handen zorgen ervoor dat er meer tijd vrijkomt voor de bemanning van het ISS om ook iets meer rust te nemen, iets wat meestal niet kan door de zeer volle agenda.
Je bouwt zekerheden in. Stel dat er vanavond iets mis was gegaan met de thrusters die de capsule terug naar de aarde moesten brengen. Dan kan het maar zo langer dan de accucapaciteit toelaat duren voor je een oplossing hebt.

Daarnaast vraag ik me af of de accu's het geheel meerdere dagen kunnen voorzien van prik.

En de raket op de heenweg zijn ze binnen twee uur al kwijt ;)

[Reactie gewijzigd door pagani op 2 augustus 2020 21:35]

Veel reacties. Dank voor de uitleg.

Maar wat in mijn hoofd blijft rondspoken is dat er voor de dragon capsule ook mensen naar boven gingen in capsules zonder zonnepanelen. Die hadden ook energie nodig. En de Dragon is ook met volle accu's in beide richtingen vertrokken. Zijn de accu's dan niet te klein?

En zoals ik het nu lees konden ze geen 2 dagen langer blijven ivm de degradatie van de zonnepanelen. Als je na 2 maanden terug moet ivm de zonnepanelen of langer kan blijven maar dan voor elke missie de panelen moet vervangen....

Ik mis blijkbaar iets.

Begrijp me niet verkeerd ze hebben succesvol gelanceerd. Zijn succesvol terug gekomen. Gefeliciteerd. Maar ik begrijp dit zonnepanelen niet zo.

[Reactie gewijzigd door Sograd op 2 augustus 2020 22:04]

Die twee dagen zijn onzin. daar zal iemand ergens iets verkeerd begrepen of vertaald hebben.

Op dit moment zijn de zonnepanelen gecertificeerd voor 4 maanden. Dat betekent niet dat ze daarna defect zijn, maar dat op dit moment, nu ze nog onbewezen zijn tijdens dergelijke lange vluchten, van te voren met redelijke zekerheid voorspeld kan worden dat de panelen onder de slechtst mogelijke omstandigheden nog voldoende energie op kunnen leveren om een probleemloze terugkeer mogelijk te maken. Wanneer er meer vluchten gemaakt worden, en er data beschikbaar komt over hoe de zonnepanelen zich in de ruimte gedragen, zal die tijd waarschijnlijk opgerekt worden.

In het verleden gingen er inderdaad capsules met batterijen naar de ruimte. Probleem is dat je dan genoeg energie mee moet kunnen nemen voor die ene keer dat er iets fout gaat en je een paar dagen in je capsule moet wachten tot je kunt docken of terugkeren naar de Aarde. Dat is zeker mogelijk, maar je moet dan iedere keer een enorm zwaar accupack meezeulen waarvan je hoopt het nooit nodig te hebben. Dat is gewicht dat je niet mee kunt nemen in de vorm van een extra astronaut of extra bagage/ vracht.

En dat gewicht is ook de reden waarom ze niet nu al zonnepanelen gebruiken die gegarandeerd een half jaar of langer in de ruimte kunnen blijven. Want nu worden er ook al zonnepanelen in gebruikt voor de Russische Sojoez capsules, de ISS en talloze andere satellieten die het veel langer uit kunnen houden. Die zullen anders/ zwaarder zijn, waardoor ze om te beginnen al veel meer marge hadden dan de zonepanelen van de Crew Dragons.
De zonnepanelen zijn maar gekeurd door NASA voor 4 maand gebruik in de ruimte. Deze zonnepanelen zijn goedkoper want ze branden op als de trunk ook terug komt (al opbrandend in de atmosfeer)
En zoals ik het nu lees konden ze geen 2 dagen langer blijven ivm de degradatie van de zonnepanelen
Waar lees jij dat?
Stich said preflight analyses show the Crew Dragon spacecraft set to fly the Demo-2 mission can safely remain in orbit for up to 119 days, or about four months, based on a “worst-case” prediction for how the ship’s solar arrays will perform in orbit.

“Any solar array in low Earth orbit tends to degrade a little bit over time,” said Stich, a former space shuttle flight director. “It turns out the atmosphere has a little bit of oxygen in it — it’s called atomic oxygen — so there’s a little bit of degradation in the ability of that solar array, the cell itself, to generate power.”
Het originele plan was overigens dat ze maar een week of 4 zouden blijven. Dat is gerekt .

[Reactie gewijzigd door LarBor op 2 augustus 2020 22:22]

Dat klopt. Voor de space shuttle gingen er (behalve bij SkyLab) nauwelijks zonnepanelen mee. Stroom kwam bij de Amerikanen voornamelijk uit een andere technologie: brandstofcellen. Bij de Russen waren zonnepanelen eigenlijk alijd gebruikelijk in het Soyuz programma.
Maar wat in mijn hoofd blijft rondspoken is dat er voor de dragon capsule ook mensen naar boven gingen in capsules zonder zonnepanelen.
De Soyuz capsules hadden ook zonnepanelen. Die zaten op armen die uitvouwden na deployment. De originele (Cargo) Dragon had ook dergelijke uitvouwbare zonnepanelen. Voor de Crew Dragon zouden er eerst ook dat soort armen op komen, maar iemand bedacht dat het ook zo kon (dus de zonnepanelen op de trunk geplakt). Dat scheelt weer een mechanisme dat kapot kan. Misschien ligt het daaraan dat de houdbaarheid (op dit moment) nog wat minder is.
Maar sowieso denk ik dat er altijd wel een marge in zit. Het zal echt niet zo zijn dat ze over 2 dagen direct stoppen met werken, maar dat men uitgerekend heeft dat ze dan buiten de operationele marge vallen. En dat willen ze natuurlijk niet.
Kan iemand uitleggen waarom er zonnepanelen op de capsule zitten?
Omdat ze stroom nodig hebben voor alle apparatuur.
The trunk is attached to the rear of the Dragon’s crew module, and contains the ship’s power-generating solar panels and radiators used to shed the spacecraft’s internal heat into space.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 2 augustus 2020 21:31]

ISS heeft andere soort panelen dan Dragon, als Dragon of andere voertuig aan ISS hangt krijgen ze energie e.d. van ISS. 1 maal dat ze afkoppelen zijn ze verantwoordelijk voor hun zelf en in de staart zit ook koeling e.d. en dat vraagt wat meer energie. Zolang de staart er aanhangt kunnen ze nog 3 dagen rond aarde draaien en dan moeten ze echt terug (eten en water op).
Denk dat het ook een beetje is dat als de panelen 12 maanden goed werken, NASA ze goedkeurt voor 4 en voor de zekerheid maximaal 2 maanden gebruikt. Er mag niks fout gaan, zeker niet door hardware failure
Als leek het ook gezien. Ik zag bij het laden op de boot dat een zijkant behoorlijk was gebladerd door de dampkring. Kunnen ze dat deel verwijderen en dan weer vernieuwen voor de volgende lancering? Ik neem aan dat ze de capsule herbruiken.
Hoi hoi,

Goede vragen waar ook antwoorden op zijn ^^ en supper leuk dat u interesse toont.

Het geen dat u ziet wat helemaal bruin/zwart is geworden zijn uiteindelijk "maar" panelen die aan de buitenkant van de kapsels zijn gemonteerd. De capsule zelf is een stukkies kleiner en heeft nog vele systemen die buiten de druk capsule zelf zitten maar binnen het geheel met de kappen.

Hier een foto van het druk "vat"
https://images.app.goo.gl/DXpduX848CmHbm3t6

En nog een foto met de extra spullen er om heen.
https://images.app.goo.gl/MfBFim1DjziGMjaB7

Doordat het kappen zijn moeten ze die (lijkt mij dan) gemakkelijk kunnen vervangen aangezien ze er toch al af moeten voor de inspectie van de apparatuur. Zelfde geld voor het hitteschild.

En ja, gelukkig mogen ze de capsule uiteindelijk toch hergebruiken voor bemanning, iets dat pas sinds ongeveer een maand bekend is geworden. Voorheen was dit niet toegestaan net zoals het hergebruik van de booster nog niet was toegestaan.
https://www.space.com/spa...gon-falcon-9-rockets.html

Ik hoop dat u hier iets aan heeft. En ik hoor het wel als u nog meer vragen heeft :)
Weet iemand vanaf waar ze staan de filmen? ( met de low res downlink video stream die we zagen) Toen de capsule in het water lag zag je een shot uit de lucht. Is dit dan vanaf een sataliet ofzo? Of zouden ze op het assamable building staan?

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 2 augustus 2020 21:05]

Vanaf de recovery boat.
Overigens helpt 't eerste reddingsboot niet de astronauten uit het water, maar bevestigen ze materialen zodat de capsule straks uit 't water getild kan je worden door de Go Navigator(recovery boat).

Note to self: goed lezen, lucht beelden filmen ze vanuit Boeing 757Martin B-57 Canberra

[Reactie gewijzigd door geenstijl op 2 augustus 2020 21:12]

Nee, niet vanuit de recovery boat. De low res beelden zijn van een vliegtuig. 1 boot haalt de parachute's uit het water, de andere bevestigd inderdaad de materialen zodat hij eruit kan getild worden door Go Navigator.
Daarnaast doen ze ook een "sniffing"-test; volgens mij is dat om te kijken of de lucht om de capsule heen veilig is.
Waarom zou die niet veilig zijn?
Er kunnen resten zijn van brandstof. De gebruikte brandstoffen voor het besturen van de capsule zijn zeer giftig.
Edit typo

[Reactie gewijzigd door ikbentochniegek op 2 augustus 2020 23:05]

De motoren van Crew Dragon gebruiken brandstoffen die 'hypergolic' zijn -- zelfontbrandend.

Daarvoor wordt hydrazine gebruikt, en dat is extreem giftig en gevaarlijk.
Ah, thanks. Kon 't niet helemaal goed horen.
Het low res beeld is een vliegtuig. Of vanuit een een vliegtuig.
Die beelden vanuit de lucht zijn van een NASA vliegtuig die een camera aan boord heeft. Die kan overigens ook in infrarood filmen. Dat waren die zwarte / donkere beelden.

Verder wordt er gefilmd vanaf een van de 2 bergingsboten die onderweg is om de capsule uit het water te vissen.
Die videoopname vanuit de lucht kwam van een begeleidingsvliegtuig
Ze krijgen nu (21:40h) de deur niet open lijkt er op.
Ze zijn giftige gassen aan het purgen. Is allemaal op de live stream te horen
Om wat voor gassen gaat het precies?
De Draco raketmotoren die gebruikt worden voor maneuvreren (en ook de Super Draco motoren voor ontsnapping bij problemen tijdens de lancering) gebruiken NTO/MMH brandstof, wat erg giftig is.

Het wordt gebruikt omdat het bijzonder snel en eenvoudig ontbrandt. Motoren die andere, veiligere brandstoffen gebruiken hebben meer tijd nodig om op volledige sterkte te komen, wat erg onhandig en inefficiënt zou zijn voor die doeleinden. Ook is het goed houdbaar, wat belangrijk is voor een schip dat lang stil ligt aan de ISS.

Bij hoge concentraties is het erg giftig, maar de gangbare oplossing is erg simpel: verdunnen met water of lucht, want al snel is het niet meer schadelijk dan. Uiteindelijk ontbindt het vanzelf, het is niet iets dat voor lang intact blijft in de natuur.

[Reactie gewijzigd door enzozus op 2 augustus 2020 23:13]

Het wordt gebruikt omdat het bijzonder snel en eenvoudig ontbrandt.
Dat was goed te zien tijdens de ontkoppeling. Ik verwarde in eerste instantie de stuurraketten met navigatie-strobes, zo kort ontbrandden ze.
Dinitrogen tetroxide (NTO) en Monomethylhydrazine (MMH), wordt gebruikt als brandstof voor de (Draco) thrusters.
Ze controleren op eventuele resten brandstof. De raketmotoren gebruiken giftige 'hypergolic fuels'. Luik mag niet open voor eventuele resten weg zijn. Daarom nemen ze verschillende monsters en dragen ze luchtfles.
Restanten van de brandstof van de super draco motoren.
Ze krijgen de deur wel open, maar als ik het goed begrijp is er een gas gedetecteerd. Dit moet eerst weg gaan voor ze het luik open doen.
Erg cool dit! Perfectie bestaat ;)

Trouwens hopenlijk komt er vandaag ook nog een 150 meter hop test van SN5.
https://www.youtube.com/watch?v=5QbM7Vsz3kg
Perfectie bestaat niet. Ze constateerden lekken en zijn die nu aan het purgen voordat de lui er uit mogen.
Er waren geen lekken. Dat bevestigde ze ook naar de capsule. Het was standaard restwaarde waar ze op wachtte tot het weg was.
Nominal dan :P

Alles is gewoon erg netjes en volgens planning gegaan.
De 150 meter hop van SN5 gaat voor vandaag niet door:
https://twitter.com/nexts...tatus/1290011048817254403

Ook wel mooi voor Musk, kan hij nu zijn champagne opdrinken in Hawthorne met zijn team en morgen naar de hop kijken in Boca Chica :-)
Komt die vandaag nog?? Hoop het ook, al een tijd aan het wachten totdat die eindelijk eens komt.
Voor vandaag gepland. Maar ja dm2 gaat voor natuurlijk.
Vandaag of anders morgen.
Ik vraag me of af of die eerste 2 parachutes ook worden geborgen net zoals de 4 die ze nu aan het bergen zijn.
Ja die worden ook geborgen, daar zitten boeien aan ;)
Misschien deze wel, maar die van de In-Flight Abort test zijn destijds gevonden door een visser: https://www.tesmanian.com.../fishermanfounddragondoor
Dank u. Dat is een hele goede zaak.
De eerste rel is al geboren.

Er voer een boot voorbij de Dragon met een grote blauwe vlag met TRUMP erop. Die boot hoorde daar helemaal niet te zijn. Zeker niet, toen de giftige gassen nog rond die capsule hingen.

Al met al een prima DM-2. Op naar september, wanneer SpaceX volwaardig in het ISS programma mag opteren.
Ik viel zo ongeveer van mijn stoel toen ik al die private boten daar zag varen. Het was niet alleen die boot met die enorme Trump vlag maar er waren er wel een stuk of 15 boten die daar niet hoorden te zijn. Er is gewoon een exclusion zone rondom de capsule die massaal werd genegeerd.

Het is niet alleen de giftige dampen van de hypergolic brandstof maar ook gewoon dat je de reddingsschepen die mensen uit het water probeert te halen in de weg vaart. Beetje hetzelfde idee als mensen die bij een ongeluk foto's gaan lopen maken en de hulpdiensten in de weglopen.
Het probleem met die exclusion zone is dat het in internationale wateren is.
Het enige dat de kustwacht/marine mag doen is de schepen enteren en terug naar de haven dwingen. Maar dat kost enorm veel tijd en mankracht en ze kunnen hier niemand voor oppakken of beboeten.
Nu nog even wachten totdat ze de Space Dads uit de capsule kunnen halen.

Nu Boeing nog...
Hoewel nog gepland voor dit jaar ben ik ook benieuwd of ze hun schema nog gaan halen, en dan volgend jaar pas de eerste bemande vlucht van Starliner.
Wat ik niet snap is dat de beelden nou niet echt duidelijk zijn, als je kijkt naar dit https://youtu.be/CMuOXynJeGc dan is het vele malen beter te zien.
Ligt er maar net aan hoever de camera is van het object.

Edit: Bovendien kunnen er best nog scherpere beelden uitkomen die niet aan een live-stream gekoppeld zijn.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 2 augustus 2020 21:13]

ze zijn eruit hoor, heeft ff geduurd :)

hoop nl,ers bij Tim Dodd
Fantastisch kanaal met de everyday astronaut. Super interessante videos, leuk hoe die het verteld en erg leerzaam
Konden ze de sleutel niet vinden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee