Kosmonauten hebben lek in International Space Station gevonden en gerepareerd

Kosmonauten hebben het lek in het International Space Station gevonden en er een tijdelijke oplossing voor gevonden. De ruimtevaarders wisten waar het lek ongeveer zat, maar hebben dat nu met behulp van een theezakje en tape weten te dichten.

Het gaat om een tijdelijke oplossing, zegt het Russische ruimteagentschap Roskosmos op Twitter. "De crew van het ISS heeft het lek gedicht met tijdelijke middelen. De Chief Operating Control Group werkt nu samen met de crew aan een manier om het lek permanent te dichten." Russische staatsmedia zeggen dat de noodreparatie is uitgevoerd met behulp van Kapton-tape, een materiaal dat in een speciale kit zit voor het dichten van lekken in de ruimte. Die tape houdt de lucht voorlopig binnen het station, maar het is niet bekend hoe lang die oplossing houdbaar is.

Het International Space Station lekt al langer lucht. De astronauten ontdekten eerder al dat dat lek in de Russische Zvezda-module zat, maar het lek zelf hadden ze nog niet gevonden. Vorige week meldden Russische media al dat de kosmonauten een theezakje hadden gebruikt om de exacte locatie te vinden. Het lek zit in de transitiemodule van Zvezda, tussen het werk- en dockinggedeelte in. Volgens Roskosmos gaat het om een lastig bereikbare plek die dicht bij een van de instrumenten van de module zit.

Het is niet precies duidelijk hoe groot het gat is. De astronauten zijn niet in gevaar, maar het gat begint wel steeds meer te lekken, waarschuwt Roskosmos. Toen het een jaar geleden werd ontdekt lekte er nog zo'n 270 gram zuurstof per dag uit het station. Inmiddels zou dat bijna anderhalve kilo zijn.

zvezda International space station
De Zvezda-module is een van de oudste modules op het ISS.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-10-2020 • 14:26

182

Reacties (182)

182
177
85
10
2
76
Wijzig sortering
Ik heb het gevoel dat er een aantal berichten bij elkaar zijn geraapt.
4 dagen geleden is het lek gevonden waarbij gesugereerd wordt dat er een theezakje is gebruikt om de locatie te vinden. Deze is met genoemde Kapton tape gerepareerd. Vrijwel direct bleek alleen dat er meer lekkage was.
Vandaag (eigenlijk gisteren laat) werd er bekend gemaakt dat er op een lastige plaats een reperatie is gedaan die ook dit laatste stukje lekkage moest wegnemen en dat lijkt nu gelukt.

Of het hier gaat om 2 gaatjes gaat of dat het eerste gaatje nog lekte omdat het op een lastige plaats was is niet duidelijk en wordt ook nergens benoemd (tot nu toe).
Tevens wordt er nu een werkplan gemaakt om het probleem definitief op te lossen.

Er is nooit gevaar geweest voor de bemanning en de zoektocht is zelfs uitgesteld omdat dit al een tijdje bekend was. Waarom er nu wel aandacht voor was kwam omdat het uitstoot van gas hoger werd. (wat meestal een logische gevolg is van een groter gaatje of meerdere aangezien de druk vrijwel constant is zowel binnen als buiten het station)
(En voordat er allemaal antwoorden komen "er is geen druk in de ruimte", die is er wel: 1.322 × 10-11 Pa, alleen is deze vrijwel te verwaarlozen als het gaat met de druk die wij hebben op aarde)
Maar kun je dit niet traceren met rook? Wij meten flow in een flow kast ook met een soort rook ding. Dan zie je toch waar hij trekt? Of waar er rook buiten uit komt?
Hey probleem is dat als de lekkage zo relatief klein is dat heel het ruimte station dat heel windstil moet zijn voordat deze methode werkt. Maar het ISS bevat veel apertuur met ventilatoren en een goede ventilatie dus is het daar veel te winderig.
Rook zonder zwaartekracht verspreidt zich heel snel uniform over de ruimte.
En eenmaal buiten heb je ook nog vacuum, waardoor het geen pluimpje oplevert maar vrijwel direct weg is.
Rook bestaat meestal uit koolstofverbindingen die de neiging hebben elektriciteit te geleiden en aan oppervlaktes te plakken. Dat wil je niet te dicht bij elektronische apparatuur hebben wanneer waar levens van af hangen en die miljoenen kosten om te vervangen/ repareren.
Met gas bedoel je zuurstof neem ik aan? :P
Lucht (21% zuurstof) is een gas. :)
Zeker waar, alleen wanneer ik tijdens mijn brandbestrijdingstraining gasfles zei ipv zuurstoffles (persluchtfles) werdt ik raar aangekeken :P
Elke branche heeft zo z'n eigen jargon. :) In de duikwereld word je voor gek verklaard als je het hebt over een zuurstoffles. Een gas bestaande uit 100% zuurstof wordt namelijk giftig vanaf 6 meter diepte (stuiptrekkingen, tunnelvisie en andere zenuw-gerelateerde klachten).
Er is toch een vacuümverschil tussen binnen en de ruimte? Als er een lek aanwezig is, dan zou de boel toch moeten klappen of scheuren. Dus het verbaast mij dat de module nog intact is.

Iemand die hierin meer inzicht in heeft?
Het drukverschil tussen de binnenkant van je fietsband (zegmaar het ruimtestation) en de omgeving (zegmaar de ruimte) is ongeveer vier keer zo hoog. Als daar een klein gaatje in zit loopt de band zachtjes leeg zonder klappen. Als het gat groter is kan er veel meer lucht doorheen in kortere tijd, wat klappen zou kunnen zijn. Dit kan je makkelijk proberen als je weer eens een bestelling krijgt met van die plastic luchtzakjes. Als je ze inknijpt om wat hogere druk aan de binnenkant op te bouwen en je ramt er dan een mes doorheen, hoor je een luide knal en is het zakje direct leeg en waarschijnlijk uitgescheurd. Als je na het inknijpen met een speld een klein gaatje erin maakt zal de lucht er zachtjes uitlopen.

Klappen of scheuren door een minuscuul gaatje gebeurt doorgaans alleen maar in films. Als het gat in het ISS op dit tempo groter bleef worden, zou waarschijnlijk de zuurstof binnen al helemaal verdwenen zijn voordat het groot genoeg was voor explosieve decompressie.

Vacuüm buiten ten opzichte van de druk binnen is een drukverschil van slechts 1 bar en daar houdt het ook op, het verschil is precies hetzelfde als 1 bar (normale luchtdruk) buiten ten opzichte van 2 bar binnen (dit is dus wat je met de luchtzakjes uit bovenstaande voorbeeld doet). Daarom kan je bijvoorbeeld water ook niet van bovenaf meer dan 10 meter omhoog zuigen maar moet je een pomp gebruiken van onderen. Omhoog zuigen is in dit geval equivalent aan met maximaal 1 bar overdruk van onderen pompen.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 23:12]

Interessante video over 7 gaten in het International Space Station, zeker de moeite waard om te kijken:

https://www.youtube.com/watch?v=KSzuiqVjJg4
Daar was eerder onder een artikel over het lek al een mooie discussie over, best interessant: https://tweakers.net/nieu...ction=14986442#r_14986442

Ook dit stukje uit een filmpje van Scott Manley wordt daar genoemd, daar legt hij het uit: https://youtu.be/QzTSnvthZYw?t=171

[Reactie gewijzigd door CounterDesk op 22 juli 2024 23:12]

Waarom zou het moeten klappen of scheuren? Het is geen ballon ofzo. De constructie zal waarschijnlijk wel sterk genoeg zijn om niet meteen met grof geweld uiteen gerukt te worden bij de hoeveelheid lucht die nu door het lek passeert. Echter het groter worden van de lekkage insinueert wel dat er een bepaalde slijtage/erosie aan het optreden is. Het lek wordt groter. Dus uiteindelijk zou je wel gelijk krijgen als je zo'n lek voldoende tijd geeft (en daarbij de druk op peil houdt).

Gelukkig zit er nu een 'plakker' op.
Plak wat plakband op een opgeblazen ballon, en prik door dat plakband een gaatje. Balonnen kanllen ook niet altijd uit elkaar blijkt maar weer...

Maar ik denk dat door het Hollywoodbeeld van exploderende vliegtuigen door kleine gaatjes @Hatsieflatsie een wat vertekend beeld heeft van hoe dingen werken :)
Precies. Je versterkt de constructie van de ballon! En ik ben geen natuurkundige, maar ik denk dat de mate van drukverschil ook wel veel bijdraagt in hoeverre iets al een Rapid Unscheduled Disassembly ondergaat.

Prik een autoband lek: Ssssssh... Prik een tubeless racefietsband lek: Bang!
Maar ik denk dat door het Hollywoodbeeld van exploderende vliegtuigen door kleine gaatjes @Hatsieflatsie een wat vertekend beeld heeft van hoe dingen werken :)
Ja, daar ben ik ook altijd bang voor als ik per ongeluk met mijn auto tegen een paaltje aanrij... Dat niet de hele boel ter plekke explodeert als ik net de auto verlaten heb. ;)
Ja, maar niet achterom kijken en in slowmotion weg lopen.
Cool guys don't look at explosions.

Veel dingen voelt voor de gemiddelde filmkijker logisch aan als hollywood die voor dramatisch effect dingen overdrijft. De meeste filmkijkers die hebben wel wat kennis over autos en hebben mogelijk zelfs een echt ongeluk meegemaakt of gezien. Dat maakt het makkelijk om real life en hollywood magic uit elkaar te houden. Maar er zijn maar weinig die kennis of ervaring hebben over de ruimte. Het is niet echt iets waar men in het normale leven mee te maken hebben. Zie je 4 op de 5 keer een bepaald iets gebeuren in een film waar je totaal geen kennis over hebt, dan zal dat toch dat gat aan kennis opvullen met hollywood magic en na lange tijd is het mogelijk om te vergeten waar je deze kennis vandaan hebt gehaald en of deze kennis wel betrouwbaar is.
Nu ik een passie voor geschiedenis heb gekregen en er veel over geleerd hebt kom ik er ook achter hoeveel hollywood magic wel niet mijn hoofd gevuld had ondanks dat ik best kritisch ben.
Decompressie gebeurt nooit zo extreem, vooral omdat het een gat is dat significant klein is en dus maar een heel langzaam drukverschil laat ontstaan.

Een explosieve decompressie zoals je ziet in films gebeurt alleen als er zodanig extreme schade onstaat aan de romp van het space station. Dan heb je het echt over een object de grootte van een voetbal dat door het romp heengaat voordat de druk de capsule uit elkaar rijt.

Met een gat zoals dit, dat volgens mij nog niet eens een centimeter is. Word er alleen lucht langzaam weggetrokken uit het schip, maar er is genoeg zuurstof beschikbaar om de druk hoog te houden en leefbaar te houden.

Wel is het natuurlijk imperatief dat het gat gevonden word (wat nu gelukt is) en hem te dichten. Nu gaan ze kijken hoe zij deze mogelijk kunnen repareren in een toekomstige missie naar het ISS.

Zoals een ander in deze thread al aangaf, het is niet het enige gat in het ISS. Het is een beetje een lek mandje, en het is extreem moeilijk om zulke kleine schade te repareren omdat het in de ruimte gerepareerd moet worden.
Hier wel een goed artikel daarover:
https://www.technology.or...ucked-out-into-the-space/

Het verschil tussen Hollywood en "het echte leven".
Dit gat is waarschijnlijk zelfs nog kleiner en zeker niet in centimeters, daar zou wel wat meer paniek over zijn omdat dan er veel meer lucht naar buiten zou worden geblazen. Tevens zou een gat van die grote op de lange termijn gevolgen kunnen hebben omdat het langzaam de ISS naar een bepaalde kant zou sturen met risico dat er kostbare brandstof moet worden gebruikt om de corricties te maken.
Hoewel ik het niet feitelijk kan onderbouwen omdat het niet aangegeven is zal dit gat ook enkele milimeters maximaal zijn geweest.
Er is een verschil in druk tussen binnen en buiten ja, dat is een beetje het hele idee van de romp van elk ruimtevaartuig. Een klein gaatje hoeft niet gelijk rampzalig te zijn, als het materiaal waarin het gaatje zit (aluminium of een ander metaal) maar stevig genoeg is zodat het niet verder uitscheurt kun je op je gemak op zoek naar het lek.
Het verschil is maar 1 atmosfeer (of 1 bar) dus dat is niet zoveel. Een gemiddelde scubafles heeft ter vergelijking een drukverschil van 230 bar.

Als het materiaal van de romp sterk genoeg is scheurt het niet zomaar. Het is metaal, geen papier. Zolang de mechanische stress op het materiaal laag is wordt het ook niet zomaar groter. Ook metaal kan scheuren, maar dat hangt van de stress af en de vorm van het gat. Bij plaatmetaal worden bijv. soms opzettelijk gaten geboord aan het einde van een scheur om verder scheuren te voorkomen. Hierdoor verandert de vorm van de scheur en worden de spanningen over een groter oppervlak verdeeld. Zie bijv. https://www.eaa.org/eaa/a...tal/repairing-sheet-metal

Uit de opmerking dat het lek is toegenomen leid ik wel af dat het gat groter is geworden. Het zal nog steeds behoorlijk klein zijn, maar de scheur wordt blijkbaar groter.

Om te exploderen moet het gat plotseling zo groot worden dat de wand zijn integriteit verliest en een er een grote scheur ontstaat. Dat kun je nog niet echt een explosie noemen, maar explosieve decompressie (dus opeens van 1 atm naar 0 atm gaan) is natuurlijk een catastrophe voor het station.
Ja er inderdaad een drukverschil van (maximum) 1 bar. Als er dan een klein gaatje in het aluminium optreedt krijg je gewoon een langzaam leeglopend ruimtestation. Je krijgt geen explosie o.i.d. Door het kleine drukverschil kun je het ook voorlopig repareren met kapton tape.
Waarom moet het klappen of scheuren? Als je een fles opendraait klapt of scheurt hij dan ook? Nee, het koolzuur vliegt er uit door de overdruk en de fles blijft heel.
Een ballon heeft toch ook 'vacuumverschil' ? Dit gaat over een metalen constructie. :Y)
Als ik het goed begrijp is het theezakje gebruikt om de luchtstroom naar het gat zichtbaar te maken. Thee is blijkbaar niet statisch en niet gevaarlijk voor apparatuur.
Dan ben ik nog wel benieuwd naar hoe dan precies. En zit het er nu dan weer tussen om zichtbaar te maken dat er iets lekt als de tape los is?
Omdat lucht vanuit de romp de ruimte in ventileert onstaat er een kleine luchtstroming in de capsule. Te klein om te voelen, maar sterk genoeg om mogelijk objecten te laten bewegen.

Omdat een theezakje een neutral object is (een droog zakje kan geen schade aan het schip berokkenen, heeft een rare vorm dat voorkomt dat het makkelijk in andere dingen vast komt te zitten, en vormt geen 'contaminant' (korrels of andere dingen dat weer ergens in kunnen gaan zitten) word dit gebruikt. Heel simpel genomen laten ze hem los en volgen dan waar die naartoe vliegt.

Waar hij blijft hangen controleren ze of er een gat zit en dichten ze hem.
zo kan het natuurlijk ook - ik had eerder het idee dat ze theezakje gebruikte om 'lek te vinden' vergelijkbaar met; https://simson-1.cdn.prod...0506-3.jpg?rev=1522058093

//edit; @RoelDozer een lekzoeker; https://www.simson.eu/product/simson-lekzoeker/

houdt een theezakje tegen mogelijk 'gat' dan gaan die blaadjes bewegen op de lucht (vergelijkbaar met ding hierboven) althans zo was mijn theorie :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 23:12]

Alleen een lekzoeker reageert op lucht die uit een band geblazen wordt. Dat zou dan met zuigen ook moeten werken? Zou je denken al is het effect dan dat de bolletjes tegen de buitenkant aan worden gezogen en dat dan de locatie moet zijn van het lek.
Vergeet niet dat er geen zwaartekracht is, dus de 'bolletjes' in een lekzoeker liggen normaliter niet tegen het rooster aan zoals op aarde.
Nee, maar als ze aangezogen worden, komen ze op de locatie van het gat tegen het rooster aan 'te zitten', toch?

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 23:12]

Ze worden niet aangezogen maar eruit gedrukt. In de module zit zuurstof onder druk, buiten een vacuüm / geen druk. Vergelijkbaar met een vliegtuig op 10 km hoogte, raampje kapot overdruk en je wordt naar buiten geduwd totdat de druk in het vliegtuig gelijk aan buitendruk is.
Volgens mij beschrijf je nu gewoon wat we zuigen / zuigkracht noemen :> ;)
Beiden: door het drukverschil is er luchtstroom waardoor het zakje wordt verplaatst
Ja, eruit geduwd worden lijkt mij op eruit gezogen worden maar feitelijk zou het duwen kunnen zijn... Ik ben geen fysicus ;)
Het is inderdaad een beetje van beiden. Er is gewoon luchtstroom door drukverschil.
Een mogelijk misverstand komt alleen een beetje door nuance en vereenvoudiging, of quickhands gebruiken voor ingewikkelde dingen.

Het lijkt op zuigen uit 1 perspectief en op blazen uit een ander perspectief.
Dit lek heeft niet een 'zuigende' werking, want "niets" creëert geen zuigende werking, het is de lucht binnenin die letterlijk op zichzelf drukt waardoor het af en toe wat via dat gaatje naar buiten drukt.
Dat is een doosje met piepschuim balletjes erin om een gaatje in een lekke (fiets)band op te sporen.
Oh wauw, nooit geweten dat zoiets bestond. Gebruikte altijd een emmer met water en wachtte dan op de bubbeltjes als ik de band onderdompelde.
Een emmer met water is zo zwaar en nat op je rug tijdens een fietstocht. :D
Niet verwarren met de gaslekzoeker...
Klein plastic doosje met piepschuim korreltjes.
Als je dat langs een lekke band beweegt, gaan de korreltjes bewegen als je boven het lek komt.
Dat ze dit serieus verkopen,.. gewoon een emmertje water gebruik je toch om een fietsband te dichten?
Ja want ik heb altijd een emmer water mee het bos in...

Deze dingen zijn er juist voor die momenten dat je geen emmer water in de buurt hebt en je een lekke band krijgt. En dat is vaker buiten de schuur dan je zou denken.
Natte vinger met spuug komt je ook een heel eind mee.
Heb het al eens mogen doen,.
Sure. Als het moet zeker. Je kan ook wachten tot je een ons weegt, maar dan zit je er wel ff. Maar zo’n ding is wel handig als je nog meer gepland had staan op de dag. Gaat echt een stuk sneller.
Als je de stofjes in de lucht met een lichtbundel zichtbaar zou maken (in een verduisterde ruimte natuurlijk) was dat ook genoeg geweest. En sneller want je hoeft niet te wachten tot het theezakje bij het gat is. Je kunt de stroming volgen met de lichtbundel.
Mensen produceren stof in de vorm van huidschilfers, kleding geeft vezels af etc.
Dus er zal ook daar stof in de lucht hangen.
Desnoods breng je een klein beetje stof in de lucht.
Ze zullen daar wel geen bloem, maizena o.i.d. hebben maar het lek bestaat al een hele tijd.
Ze hadden een inert, niet geleidend poeder kunnen meenemen met een van de vrachtraketten.
De thee in een theezakje zijn eigenlijk meer korrels of kruimels. Klein genoeg en licht genoeg om mee gevoerd te worden door de luchtstroming, maar verder niet schadelijk voor apparatuur als het ergens in komt. Als je ongeveer weet waar het lek zit dan scheur je een theezakje open en kijkt naar waar de thee naartoe gaat.

Werkt alleen in een omgeving met verminderde zwaartekracht overigens.
Ik denk eerder dat ze het zakje zelf hebben gebruikt. Dat weegt namelijk relatief niks.
Nope. Ze hebben het zakje open gescheurt en hebben een paar blaadjes losgelaten.
https://www.businessinsid...-using-tea-leaves-2020-10
Oh ha. Mja ik zie het. Misschien is het contrast ook wat makkelijker te volgen dan.

Het zakje zelf is dusdanig ligt dat de warme lucht die gemaakt wordt bij verbranding ervan genoeg is om hem op aarde weg te laten vliegen.
Ze kunnen natuurlijk veel dingen gebruiken, maar meestal is een theezakje het meest neutrale lichtgewicht object dat geen directe schade kan berokkenen aan de ruimtecapsule.

Omdat het lichtgewicht is trekt het makkelijker mee in de windstroming (wind stroomt uit de capsule, dus het zakje volgt die stroming) naar het gat in de romp.

Moertjes en boutjes zouden natuurlijk ook werken, maar die kunnen weer in systemen vast komen zitten en voor grotere problemen veroorzaken.
In de ruimte is er niets wat gewicht heeft. Wij aardbewoners verwarren gewicht vaak met massa. Zonder aantrekkingskracht is er echter geen gewicht, wel massa. In dit geval gaat het om een lage soortelijke massa.
Dit is correct. Mijn excuses voor de fout, ik probeer het allemaal een beetje begrijpelijk uit te leggen. ;)
Even duidelijk maken: In het ISS ervaren ze wel degelijk zwaartekracht bijna even sterk als wij. Ze vallen alleen rondjes rond de aarde, en de metalen constructie doet dat net zo goed. Dus ten opzichte van de metalen constructie, zweef je.
Lekker duidelijk. Je bedoeld dat die zwaartekracht er wel is. (anders zouden ze rechtuit gaan).
Maar ze ervaren geen zwaartekracht (omdat ze rond de aarde vallen).
De zwaartekracht ter hoogte van het ISS is bijna even groot als hier op Aarde, dus je zou zeggen dat objecten aan boord van het ISS wel degelijk een gewicht hebben. Maar omdat het ISS constant om de Aarde "valt", zijn objecten en mensen, en het hele ISS, toch gewichtloos. Het is hier dan inderdaad de massa die invloed heeft op de hoeveelheid kracht die nodig is om iets te verplaatsen.
Het is altijd de massa die bepaald hoeveel kracht er nodig is om een acceleratie te realiseren: Tweede wet van Newton?
Volgende keer een eendenveertje meenemen? :)
Haha, zoiets ja. Alleen is een veer gevaarlijk omdat het smal is en meerdere onderdelen heeft, als er een stuk van de veer afbreekt kan dit in apparatuur zweven en voor kortsluitingen veroorzaken.

Dan zijn ze nog verder van huis! :+

Een badeendje zou beter zijn! :9
En als het theezakje scheurt dan? ;)
Dan heeft Houston een flink probleem!

Theezakje in dit geval word puur gebruikt voor het gemak en dat het voor de hand licht.
Ik denk dat dit wat vergezocht is. Er zweven vrijwel constant dingen door het spacestation die vele malen kleiner zijn.
Ook waterdruppeltjes, die in potentie meer gevaar zouden opleveren dan een stukje van een veer. En dan moeten we het maar niet hebben over de concequenties van space sickness waarbij er dus deeltjes ten gevolg daarvan rondvliegen.

Er zijn vele leuke filmpjes te vinden over water experimenten (zelfs nog van onze eigen Andre Kuipers) die gewoon plaatsvinden binnen in het ISS (dus niet in een afgeschermde ruimte).

Het risico op kortsluiting is niet veel groter of kleiner dan je nu loopt met je laptop (die trouwens ook daar gebruikt worden, en dat zijn gewone high end consumer modelen die door de astronauten worden meegenomen)
Onder normale omstandigheden is er een continue luchtstroom in het ISS om de lucht te verversen. Die luchtstroom voert ook vrijwel alle los zwevende deeltjes mee, zodat die weggefiterd kunnen worden.
Om te bepalen waar een lek zit, moet je die luchtstroom uiteraard uitzetten, omdat je een veel zwakkere luchtstroom wilt ontdekken. Je weet niet waar het lek zit en waar een deeltje/ voorwerk langs of tegen aan komt onderweg naar het lek. Een lek bij of achter een printplaat kan een deeltje ergens naar toe zuigen waar et onder normale omstandigheden nooit terecht zou komen. Het deeltje dat je gebruikt moet dus elektrisch niet geleidend zijn, uit zichzelf niet aan andere voorwerpen kleven en niet smelten wanneer het warm wordt. En bovendien zou het handig zijn wanneer het een groot contrast eeft tegen de meeste achtergronden in het ISS.
Thee voldoet aan alle eisen is is overvloedig aanwezig overal waar Russen zijn.
Pragmatisme is inderdaad een groot goed in de ruimtevaart en gezien de kosten per kilo om spullen uberhaupt er te krijgen is dit dat ook noodzakelijk.
Mijn argument was dat de atmosphere van de ISS absoluut niet een schone omgeving is die standaard deeltjes bevat die geleidend zijn. Alle instrumentarium is erop berekend dat dit kan gebeuren en.
Natuurlijk zou je liever theeblaadjes gebruiken vanwege de eigenschappen en ook vanwege de zichtbaarheid. Maar een rondvliegende waterdruppel is niet direct gevaar binnen de ISS.

waar ik alleen nieuwsgierig naar ben is als er een druppel is of de dampspanning groter is dan de zuigkracht en dat je hetzelfde krijgt als die mooie foto van die zon die een zwart gat in getrokken wordt.
Enige vervorming zou je toch verwachten hoewel spagetti effect natuurlijk wat overdreven is.
Ja, of een confetti kanon :+
ik denk eerder dat het gewoon makkelijk voorhanden was :) En ook niet al te duur om hiervoor te gebruiken. En een theezakje is ook nog eens "wind" gevoelig, dus wellicht daardoor makelijker naar het lek gezogen?

Kan me heel goed voorstellen dat ander matriaal velen malen duurder is. En het was waarschijnlijk ook een goed excuus of met zijn allen even een kopje thee te drinken
Niet te duur? Ik denk dat het ongeveer net zo duur is om dat theezakje te vervangen als een willekeurig ander object dat ze hadden kunnen gebruiken. (goed, het zakje zelf is niet duur, maar de transportkosten zijn ENORM :D
niet te duur in de zin van, het is goedkoper dan bladgoud.

en ja, Transport kosten zijn iets hoger dan in het OV :) Laat ik dan zeggen, een theezakje is relatief gezien niet al te duur van de al aanwezige matrialen daar.

/offtopic: SpaceX brengt binnenkort een unit badkamerkit om eens lekker alle hoeken en gaten te dicht te kitten.
Zitten ze al op het niveau dat ze de darmen van astronauten uitspuiten om die paar gram gewicht te besparen?
Anoniem: 100047 @AlterEgo20 oktober 2020 14:44
Was je eerste gedachte of een theezakje niet statisch is? Ik las theezakje en dacht gelijk of die thee nog te gebruiken is :+
Wat ik me vooral afvraag is: Kunnen ze daadwerkelijk "thee zetten" in het ISS? Of is dat theezakje ooit speciaal voor dit (of een ander) doeleinde omhoog gebracht?
De legendarische inname van wodka door Russen wordt enkel overtroffen door hun legendarische inname van (sterke) zwarte thee. Na meer dan een halve eeuw in de ruimte hebben de Russen vast de kunst van het gewichtloos theezetten geperfectioneerd.
Zou het niet gewoon om het zakje zelf gaan zonder thee erin? Dat is van zo'n licht filterpapier dat het met de minste luchtstroom mee zal bewegen.
Nu ben ik erg nieuwsgierig naar hoe het thee zakje heeft geholpen bij het vinden van het lek en waarom een theezakje het beste middel was. Zijn deze details bekend?
Verderop begreep ik dat Thee niet statisch is, en niet gevaarlijk voor apparatuur. Misschien ook wel belangrijk: Het is ter plekke aanwezig! ;)

Nu vraag ik me opeens wel af hoe men daar in het ISS thee maakt !?

Gevonden...in een zak met heet water dus: https://mashable.com/2015...ke-tea-space/?europe=true
Theezakje vasthouden aan het labeltje en het zakje zelf laten bungelen, deze zal door het gebrek aan zwaartekracht in combinatie met bewegende lucht in de richting van het gat bewegen. Vermoed ik.

Edit: Blijkbaar hebben ze een theezakje in de module laten zweven, de module afgesloten en vervolgens via videobeelden gekeken welke richting het theezakje op bewoog.
"We believe that we have really identified the probable leakage area. We have distributed a tea bag [in the Zvezda module] before closing the transfer chamber,"
...
We have several photos and videos of the direction of the tea bag’s flight or where it intended to fly and this precisely shows the direction the air is blowing from the possible air leak

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 23:12]

Ik zou denken dat het niet zou blazen maar zuigen aangezien het buiten het station een vacuüm betreft?
Ik zou denken dat het niet zou blazen maar zuigen aangezien het buiten het station een vacuüm betreft?
Zuigen is omgekeerd duwen :)

Als aan één zijde van een object de druk lager is dan aan de andere kant, dan is er een verschil in duwende (in casu gas-)deeltjes. De sterkste kan wint. Dus de kant met de hoogste druk. Het is dus altijd duwen en niet trekken...
Ja, zo heb ik het dan weer niet gezien. En zo leer je elke dag weer iets 8-)
Theezakje vasthouden aan het labeltje en het zakje zelf laten bungelen,
Je begrijpt dat om iets te laten bungelen, je zwaartekracht nodig hebt?
Scherp, verkeerde woordkeuze :)
Of een andere kracht, zoals van de aanzuigende werking van het lek.
Ik denk dat ze het theezakje laten zweven. Een gaatje veroorzaakt een zwakke luchtstroom wat het theezakje meeneemt. Als je het theezakje volgt kom je bij het gat (fans wel even tijdelijk uitschakelen).

Edit: dat bedoel ik. Als je The Martian hebt gelezen dat weet je dat rook ook werkt, maar dingen als rook en vuur worden nogal ontmoedigd in ruimtevaartuigen.

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 22 juli 2024 23:12]

Buiten de motor en keuken/kombuis worden dingen als rook en vuur ontmoedigd in vrijwel alle vaar- en voertuigen.
Wat is het verschil tussen een kosmonaut en een astronaut, het artikel begint namelijk over kosmonauten en sluit af met astronauten?
Beide woorden betekenen namelijk zo goed als hetzelfde: Kosmonaut betekend in het Russisch, ruimtereiziger. Het woord astronaut komt uit Amerika en betekend sterrenreiziger. De chinezen hebben ook nog een eigen benaming, namelijk Taikonaut.
Astronaut = Sterrenvaarder (US / rest)
Kosmonaut = Ruimtevaarder (Rusland) Helalvaarder?
Taikonaut = Ruimtevaarder (China)
Vyomanaut = Luchtvaarder (India)
Spationaut = Ruimtezeevaarder (Frankrijk)

?

[Reactie gewijzigd door borbit op 22 juli 2024 23:12]

Astro verwijst als woord naar sterren.
Kosmos naar helal

Sterren zijn uiteindelijk onderdeel van de kosmos.
Kosmonaut klinkt wat mij betreft mooier maar zal wel persoonlijk zijn.
Je hebt vyomanauts nog, Indiase lucht(ruimte)vaarder. Al worden die internationaal gewoon astronauten genoemt.

Naut is grieks voor vaarder, niet reiziger :p
Bedankt, ik ben niet zo thuis in deze materie. Dacht misschien krijg je een andere naam als je een ruimtewandeling hebt gemaakt of iets dergelijks.
Dacht ik ook! Haha maar deed ff google had ff niks te doen! Thuiswerken is zo boring af en toe :)
Wat natuurlijk nergens op slaat anders dan nationalisme. Als ik een Duitse bouwvakker beschrijf ga ik hem ook niet bauarbeiter oid noemen.
Wanneer jij dat vanuit het niets doet slaat dat inderdaad nergens op.
Wanneer de Duitse persbureaus en media veel interessante zaken over Duitse bouwvakkers melden, die in de internationale media worden overgenomen, is de kans groot dat de gebruikte term overgenomen wordt. Helemaal wanneer de Duitse bronnen een duidelijk onderscheid maken tussen wat hun Bauarbeiter doen en wat de bouwvakkers in de rest van de wereld doen.

Vergeet niet, de eerste man in de ruimte was een kosmonaut. Wat de (Amerikaanse) astronauten deden was allemaal goed en aardig, maar de Russen hadden tot aan de Maanlanding voldoende aanleiding om de rest van de wereld in te wrijven dat hun kosmonauten eerder en beter waren. Dat we in het Westen de Amerikaanse naamgeving volgden was vrij logisch, maar daarnaast waren de kosmonauten duidelijk een klasse apart, waardoor beide namen in gebruik bleven.
Niet om het één of ander, maar werkelijk de eerste (en tweede, en derde) google hit als ik "kosmonaut astronaut verschil" intyp is dit:

https://www.sterrenkijken...n-astronaut-en-kosmonaut/
Culturele achtergrond, vooral. Engelstalige (en daarmee veel westerse landen) gebruiken astronaut, sterrenreiziger, terwijl Russen vanuit eigen taal kosmonaut gebruiken, kosmosreiziger. Allebei tamelijk overdreven, overigens, voor reizigers die op kosmologische schaal nog nooit noemenswaardig uit de buurt van de eigen planeet zijn gekomen, maar het geeft ze wel iets om naartoe te werken :+
Anoniem: 455617 @Twam20 oktober 2020 15:53
Allebei tamelijk overdreven, overigens, voor reizigers die op kosmologische schaal nog nooit noemenswaardig uit de buurt van de eigen planeet zijn gekomen
Klopt helemaal, misschien dan zoiets als ruimtekustvaarder? En daar dan iets mooi grieks of latijns voor gebruiken? Bijvoorbeeld Kosmolitunaut? :+
De termen astronaut en kosmonaut stammen ook uit de Koude Oorlog en zijn synoniemen van elkaar. Astronauten zijn Amerikaanse ruimtevaarders. Hun Russische tegenhangers worden kosmonauten genoemd. Astronaut komt van de Griekse woorden astron (ster) en nautes (zeevaarder). Kosmonaut is afgeleid van de Griekse woorden kosmos (ruimte) en ook nautes (zeevaarder). Deze termen lagen tijdens de Koude Oorlog erg gevoelig. Je kon een Amerikaanse ruimtevaarder echt niet aankondigen als kosmonaut, net zoals je het echt niet moest hebben over een ‘Russische astronaut’.
Bron : https://osr.org/nl/blog/o...tronauten-en-kosmonauten/
Het verschil zit hem in de vraag waar komt de ruimtevaarder vandaan?

Kosmonaut is Russisch
Astronaut is Amerikaans
Taikonaut is Chinees

We hadden in Nederland ook kunnen kiezen voor een universele naam onafhankelijk van de afkomst, maar zijn nou eenmaal gek op leenwoorden.

Edit: Voor iets meer achtergrond: https://nl.wikipedia.org/...aut,_kosmonaut,_taikonaut

[Reactie gewijzigd door DieterKoblenz op 22 juli 2024 23:12]

Over leenwoorden gesproken. 'Astronaut' is net zozeer een leenwoord in het Engels. Anders hadden ze het 'star sailor' moeten noemen :+
We hadden in Nederland ook kunnen kiezen voor een universele naam onafhankelijk van de afkomst
'Ruimtevaarder'. Je gebruikt 'm zelf al.
Ja, heeft ook mijn voorkeur, maar die wordt over het algemeen niet gebruikt in de media _/-\o_
Zelfs de Fransen noemen ze l'astronaute en hebben er niet eens een apart woord voor verzonnen. Zoals wel vaker met woorden die op het oude Grieks of Latijn zijn gebaseerd.
Ik weet niet of ik nu erg de fout in ga en op lange tenen trap. Maar ik verwijs naar een culturele praktijk.

Bij Afronaut denk ik eerder aan iemand als Bob Marley die een spirituele reis door zijn eigen brein maakt.
Maar ik verwijs naar een culturele praktijk.
En ik maakte gewoon een grapje.
Afrika is niet eens een land/cultuur, het is een continent, dus dat was niet mijn insteek.

Het zal wel als racistisch opgevat zijn door de modjes hiero, maar boeie.
Zo vatte ik het ook op. Maar niet iedereen lijkbaar.
Ach, het zit wel goed.

Maar heeft Nederland al een eigen "naut" trouwens? We zijn niet zo actief daar boven als de andere 3 maar we kunnen niet achterlopen.
Ik stel voor 'hollandonaut', die o ertussen omdat de rest het ook heeft.
Wat dacht je van klomponaut?
Ik denk trouwens dat een klomp met een paar groeven in de onderkant gefreesd een geweldige moonboot is.
Kosmonauten is een term om specifiek Russische Astronauten te beschrijven.

Werd vooral vroegâh gebruikt om een onderscheid te maken tussen die nare Soviet astronauten en de eerlijke goede Amerikaanse Astronauten. (/s)

Heel simpel genomen.
Elke Kosmonaut is een Astronaut, maar niet elke Astronaut is een Kosmonaut (maar eigenlijk wel)

(Dan heb je ook nog de 'Taikonaut', wat gebruikt word voor Chinese ruimtevaarders)

[Reactie gewijzigd door deknegt op 22 juli 2024 23:12]

Kosmonaut = Russisch
Astronaut = Amerikaans/Europees
kosmonaut, russisch persoon in de ruimte, astronaut; amerikaans (en alle andere landen?)
dus inderdaad niet duidelijk of de kosmonauten ook buiten gevaar zijn :+
Astronauten hebben geconstateerd dat het lek in een Russische module zit. Kosmonauten hebben het gevonden en het (tijdelijk) gefixt, de astronauten zijn niet meer in gevaar. Over de kosmonauten wordt daar verder niets over gezegd.

Verder is het tegenwoordig hip om in teksten voor hetzelfde (veel) alternatieve woorden te gebruiken, dus 'ruimtevaarders' moest ook even genoemd worden, maar in feite kun je dan ook zowel de kosmonauten als astronauten samen benoemen.
Als er een Amerikaan met een Sojoez de ruimte in wordt geschoten is het nog steeds een astronaut hoor
"Vorige week meldden Russische media al dat de kosmonauten een theezakje hadden gebruikt om de exacte locatie te vinden."

"Russische staatsmedia zeggen dat de noodreparatie is uitgevoerd met behulp van Kapton-tape,"

Het zal echt niet onveilig zijn allemaal, en op termijn zal het gat wel meer permanent gedicht worden, maar het klinkt zo best een beetje hobbymatig allemaal
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @JeroenH20 oktober 2020 14:31
Als je hier een goed boek over wil lezen moet je Dragonfly van Brian Harvey Burrough eens zoeken (thanks @acidref). Gaat over de Mir, en hoe houtje-touwtje dat hele station aan elkaar hing. Russen hebben inderdaad een vrij pragmatische instelling hierover.

Ook interessant: Off The Planet van Jerry Linenger, een Amerikaanse astronaut die aan boord van de Mir héél kwaad werd van precies die houding.

[Reactie gewijzigd door TijsZonderH op 22 juli 2024 23:12]

Het is een oud grapje dat de NASA miljoenen spendeerden aan een pen die het in de ruimte ook deed. Waar de russen gewoon een potlood pakten.

Niet helemaal op waarheid gebaseerd helaas:
https://www.scientificame...act-or-fiction-nasa-spen/

Hoewel er wel een kern van waarheid in zit:
Originally, NASA astronauts, like the Soviet cosmonauts, used pencils, according to NASA historians. In fact, NASA ordered 34 mechanical pencils from Houston's Tycam Engineering Manufacturing, Inc., in 1965. They paid $4,382.50 or $128.89 per pencil. When these prices became public, there was an outcry and NASA scrambled to find something cheaper for the astronauts to use.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 22 juli 2024 23:12]

Ik denk niet dat ze dat willen gebruiken. Grafiet van een potlood geleidt electriciteit. Het poeder kan schade aan elektronica en instrumenten toebrengen en afgebroken potloodpuntjes zullen potentieel nog schadelijker kunnen zijn.
Natuurlijk willen ze geen grafiet gebruiken, maar ruim 128 dollar voor een potlood?
Een klein beetje googlen en ik vond 3 bedrijven die alternatieven bieden met potloden zonder grafiet en die doen het voor minder dan 2 euro per "potlood".
Een klein beetje googlen en ik vond 3 bedrijven die alternatieven bieden met potloden zonder grafiet en die doen het voor minder dan 2 euro per "potlood".
Nu, maar toen?
Wasco bestond 100 jaar geleden ook al om maar één van de alternatieven te noemen.
Enkel niet de zwarte gebruiken. Daar zit dus weer grafiet in.
Anoniem: 455617 @JackBe20 oktober 2020 16:08
Hmm, een waskrijtje misschien?
Dat wordt knoeien. En klein schrijven lukt ook niet.
Een toetsenbord dan maar!
Het was even zoeken, maar Bryan Burrough, blijkt de schrijver te zijn. Brian Harvey schrijft zo te zien ook interessante stukken over de Russen in de ruimte :)
Dank voor de tip!
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @acidref20 oktober 2020 15:10
Ah ja je hebt gelijk, even in de war!
Zou dat niet Bryan Burrough moeten zijn ipv Brian Harvey?
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @aidanl20 oktober 2020 15:22
Klopt ja!
Doet me denken aan die scene uit Apollo13 hoe ze die vierkante CO2 filters moesten omvormen naar een cirkelvormig systeem :)

Vraag me ook af hoe ze die zuurstof recupereren, 1.5kg per dag lijkt me niet weinig.
Vraag me ook af hoe ze die zuurstof recupereren, 1.5kg per dag lijkt me niet weinig.
Niet; als het eenmaal naar buiten is gelekt ben je het kwijt. De volgende Progress neemt gewoon een extra cilinder zuurstof mee (of nou ja, ze zullen vast iets bedacht hebben dat efficiënter en veiliger is).
Onveilig was het sowieso al niet. Het grootste, meest accute probleem bij een dergelijke lekkage is dat het ISS kostbare resources (lucht) kwijt raakt. Als je het lek eenmaal gevonden hebt, kun je dat probleem heel eenvoudig oplossen met een stukje tape.

Vervolgvragen zoals "waarom lekt het" en "hoe kunnen we dit lek permanent verhelpen" kun je dan in alle rust beantwoorden, zonder de druk van een accuut probleem.
Onveilig was het sowieso al niet.
Het lek leek exponentieel toe te nemen...
Ik zou het eerder vergelijken met een tikkende tijdbom...
Exponentieel lijkt mij stug, dan is er in een aantal dagen geen ruime station meer. Een jaar geleden lekte er nog 270 gram per dag, nu anderhalve kilo. Dat is absoluut geen exponentiele groei.

Maar sinds Corona heb ik ontdekt dat veel mensen niet begrijpen wat exponentiele groei is. :+

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 22 juli 2024 23:12]

Exponentieel lijkt mij stug, dan is er in een aantal dagen geen ruime station meer. Een jaar geleden lekte er nog 270 gram per dag, nu anderhalve kilo. Dat is absoluut geen exponentiele groei.
Met slechts twee datapunten kan je nooit zeggen of iets exponentieel of linear veranderd. De lekkage was de laatste weken duidelijk erger geworden en groeide daarmee dus wel exponentieel.
Je zegt zelf dat je het niet kan zeggen met twee datapunten om vervolgens kneiterhard te beweren dat het wel zo is. 8)7
Het ISS was er al een tijdje... In relatief korte tijd een flinke toename...
Maar dat is niet de definitie van exponentieel. Zoals gezegd, met twee meetpunten kun je niets zeggen.
zonder de druk van een accuut probleem.
Als het ISS zonder druk zit dan is dat juist het meest acute probleem :+
Anoniem: 162126 @JeroenH20 oktober 2020 14:33
Dat heet pragmatisch.
Dezelfde reden waarom iedere ervaren camperrijder een rol ducttape in de camper heeft liggen. Kun je voor van alles en nog wat gebruiken, totdat je een definitieve oplossing hebt. Niet mooi, maar wel heel praktisch en pragmatisch. Toch voelt dat misschien anders op 400km hoogte in een vacuüm.
Niet alleen camperrijder of kampeerder. Rol ducktape, mini ehbo set, merkstift en stekkerdoos (+ evt omvormer) gaan altijd mee op vakantie :) .
We gebruiken ducktape zelfs op de vacuüm auto.
Werkt perfect zolang het gat maar niet te groot is.
Enlighten me... wat is een vacuüm auto :) ? De enige die ik ken is een Tesla die ergens zweeft...
Een die vloeistof en of dikke stof kan zuigen zoals slib.
En ook gevaarlijke stoffen. Een goede pomp haalt 0.9 onderdruk waarbij 1 luchtledig is.
Leuk speelgoed maar kan gevaarlijk zijn bij verkeerd gebruik.

https://m.youtube.com/watch?v=_hoEjgbXwZg
Ha... thanks... kan me voorstellen dat daar geen probleem mee moet ontstaan.
Anoniem: 84766 20 oktober 2020 14:31
Toen het een jaar geleden werd ontdekt lekte er nog zo'n 270 gram zuurstof per dag uit het station. Inmiddels zou dat bijna anderhalve kilo zijn.
Nu de vraag: Is het gat groter geworden of zijn er meerdere gaten?
Beiden, er zijn op dit moment 7 gaten bekend in het ISS waar lucht door verloren gaat. Zelf met de kapton tape op het huidige gat blijft er vanzelf wel lucht uitlekken.

Niet alle gaten zijn te repareren, die zitten op dusdanig lastige of complexe plekken dat deze niet van binnen OF van buiten te repareren te zijn. Maar ze zijn klein en insignificant genoeg om niet een direct gevaar te zijn voor de opvarende van het ISS..

Het ISS was oorspronkelijk gepland tot 2015, dus het is al ouder dan zijn oorspronkelijke levensduur. Maar natuurlijk is het te belangrijk voor ruimteonderzoek om helemaal te verlaten zonder een vervangend station, en dat laatste kan nog heel lang op zich laten wachten want niemand wil er de miljarden in stoppen om een nieuw station te maken.

Zo blijft het station simpelweg ouder worden, en meer gaten onstaan. Zolang NASA/ROSCOSMOS het kunnen fiksen met een beetje slimheid is er niemand bang. En vliegen ze simpelweg een paar extra flessen zuurstof mee op volgende vluchten om het zuurstofverschil op te vangen.
En vliegen ze simpelweg een paar extra flessen zuurstof mee op volgende vluchten om het zuurstofverschil op te vangen.
Zuurstof nemen ze mee in de vorm van water. (Meer massa per cm3, minder gevaarlijk, etc.) Op het station zetten ze dat wel om in zuurstof.
Electrolyse?
Nooit geweten dat Macgyver ook aanwezig is op het ISS.
Goed dat het dicht is! De tape zal het vast wel een tijdje uithouden tot ze het permanent kunnen oplossen - MacGuyver bouwt er een tank van dus dat komt wel goed...

Alleen nu nog even wachten tot ze "ruimte Thee" lanceren - met al die kulproducten en reclame de laatste tijd "met de kracht van de zee" (van een of ander flesje zout water) kan dat vast niet lang duren :)
Waarschijnlijk de thee die in de plaatselijke kruidenier op de ruimtebasis in Baikunur in de aanbieding is.
(Wanneer die dat weer bij een lokale Kazachstaanse leverancier vandaan heeft, is de kans groot dat het merk Greenfield is.)
Ik snap het wel dat ze het met een thee zakje gedaan hebben. Anders krijg je wellicht weer HTTP 418 errors.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.