Kosmonauten blazen ruimtewandeling af vanwege lek in Sojoez bij ISS

Er is opnieuw een lek gevonden in een Sojoez-ruimtevaartuig dat is gekoppeld aan het International Space Station. Vanwege dat lek is een geplande ruimtewandeling afgezegd. Het Russische ruimteagentschap doet onderzoek.

Het lek werd afgelopen nacht Nederlandse tijd ontdekt in de Sojoez MS-22, het vaartuig dat momenteel aan het internationale ruimtestation is gekoppeld. Dat is de Russische ruimtecapsule, maar de meeste informatie komt van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA. Dat sprak over het lek tijdens een livestream. NASA bevestigt het lek ook op zijn website, al is de informatie daar summier.

Het lek werd ontdekt op het moment dat twee Russische kosmonauten zich klaarmaakten voor een ruimtewandeling. Sergei Prokopyev en Dmitry Petelin zouden onder andere werk uitvoeren aan de nieuwe Nauka-module, met hulp van de veelgeplaagde Europese robotarm ERA. Die ruimtewandeling is nu afgeblazen tot de oorzaak van het probleem bekend is.

De ruimtevaarders in het station en mission control zagen vroeg in de ochtend een 'significant lek' via een 'zichtbare stroom schilfers'. NASA zegt niet te weten wat er precies lekte uit de Sojoez. Tijdens de livestream wordt gespeculeerd dat het gaat om koelingsmateriaal uit de Sojoez-capsule zelf. Die zou aan de achterkant van het vaartuig zitten.

De crew zou momenteel niet in gevaar zijn. De Sojoez MS-22 arriveerde in september van dit jaar bij het ruimtestation. Naast Prokopyev en Petelin was ook de Amerikaan Frank Rubio aan boord. Zijn vlucht is een van de laatste onder het crew swap-programma tussen Amerika en Rusland. De ruimtevaarders hebben de Sojoez nodig om terug naar huis te keren. Roscosmos zou het probleem nog onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat er een lek wordt ontdekt in het International Space Station. In 2020 werd er ook al een gat gedicht in een Sojoez-capsule die aan het station gekoppeld was. Waar dat lek vandaan kwam, is nog steeds niet precies bekend.

Sojoez MS-22

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-12-2022 • 08:26

40

Reacties (40)

40
37
26
4
0
3
Wijzig sortering
Dit lek is ontstaan in een koelingssysteem dat zich aan de buitenkant van de Sojoez-module bevindt. De capsule zelf is niet lek, het ISS is niet lek en er is zelfs een kans dat de capsule nog steeds gebruikt kan worden voor terugkeer naar de aarde.
De titel is inderdaad misleidend. Bovendien wordt een vergelijking gemaakt met een eerder lek, maar dat was wel degelijk een gat waardoor de druk in de cabine afnam en daarmee een stuk vervelender.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @multikoe15 december 2022 10:08
Dit lek is ontstaan in een koelingssysteem dat zich aan de buitenkant van de Sojoez-module bevindt
Waar zie je dit? Ik zie alleen dat er koeling lekt, maar niet expliciet dat dat aan de buitenkant is. Ik heb wel aangepast dat het specifiek om een lek gaat en niet om een gat.
Link
Scott Manley heeft er al een korte video over gemaakt, waarin hij laat zien dat de koelelementen aan de onder/buitenkant van de capsule zitten (logisch ook trouwens).
De titel is inderdaad misleidend. Bovendien wordt een vergelijking gemaakt met een eerder lek, maar dat was wel degelijk een gat waardoor de druk in de cabine afnam en daarmee een stuk vervelender.
Goede opmerkingen maar inmiddels achterhaald omdat @TijsZonderH het artikel heeft aangepast. Daarom hoort feedback op een artikel natuurlijk niet bij de discussie over het artikel. Daarom had ik een topic voor je aangemaakt in het feedback-forum.

Vind je net als velen dat dat makkelijker moet kunnen? Geef dan een duimpje bij forumtopic: Feedback op nieuwsberichten moderniseren .

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juli 2024 20:32]

Het lek werd afgelopen nacht Nederlandse tijd ontdekt in de Sojoez MS-22, het vaartuig dat momenteel aan het internationale ruimtestation is gekoppeld.
...
De crew zou momenteel niet in gevaar zijn.
...
De ruimtevaarders hebben de Sojoez nodig om terug naar huis te keren.
Ik heb d'r geen verstand van, maar het klinkt alsof ze niet in direct gevaar zitten.

Maar in gevaar om niet terug te kunnen keren en/of extra kans op complicatiest tijdens terugkeren.

Komen de beschadigingen van ruimteafval? Wellicht een aanrijding met een roadster :X (zal wel in een andere baan zitten, maar figuurlijk)
Ook terugkeren zou geen probleem mogen zijn. Je kan altijd een andere capsule sturen om ze op te halen. De oorzaak zullen we vermoedelijk nooit te horen krijgen, net zoals met het vorige lek.
Bij het vorige lek in 2018 was het een van binnen uit machinaal geboord gaatje van 2mm.
Het enige wat we spijtig genoeg niet weten is wie het gedaan heeft en waarom. In dit geval ben ik er zeker van dat de oorzaak ook gevonden zal worden. 9/10 een micro-meteoriet.

Voor wie het zich afvraagt: Kleine gaatjes zijn geen probleem in de ruimte. Je kan die tijdelijk met uw vinger dichthouden en afplakken met simpele ducktape.

In dit geval is er geen gaatje in de cabin maar in een koelleiding. De Soyuz MS-22 bestaat uit 3 delen.
1. Orbital module (Docking station, life support, toilet)
2. Descent module (Om terug naar de aarde te keren)
3. Service module (zuurstof, elektriciteit, noodbatterij, brandstof, stuwkracht etc tijdens space transit)

Het lek zit in de cool leidingen van de service module van de Soyuz MS-22, net aan de aanhechting van de zonnepanelen. Daar zitten ook de brandstof tanks voor de raketmotor. Zover ik weet is de Soyuz al sinds 21 september 2022 gekoppeld aan het ISS via de Rasvett module.

De vraag is of ze de module nog kunnen gebruiken om terug te keren en hoe groot de schade is. Mogelijk is er een micro meteoriet ingeslagen in één van de leidingen. Een andere maar verklaring is mogelijk gebrekkig onderhoud door besparingen. Al is het minder aannemelijk toch is het al de 2de keer in korte tijd dat Rusland zijn ruimtewandeling moet uitstellen wegens een technisch probleem.

De service module is echter een heel belangrijke module om terug te kunnen keren naar aarde omdat het verantwoordelijk is voor de 'de-orbit burn' Als daar iets misloopt is de kans groot dat de crew stuurloos rond de aarde draait tot hun zuurstof op is.

Naast de stuwkracht om in een lagere baan te graken heeft deze module nog een andere belangrijke taak en dat is de temperatuur op peil houden. Het 'Thermal Control System' is het actieve gedeelte om de temperatuur in de modules te regelen.

De actieve gedeelte bestaat uit interne en externe cooling loops die hitte van binnen kan disiperen naar buiten. Dit lijkt nu defect te zijn. Maar indien het een micro meteoriet zou zijn er misschien nog andere systemen geraakt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 25 juli 2024 20:32]

Vriest je vinger dan niet meteen?
Nee. Het is juist relatief lastig om warmte kwijt te raken in de ruimte. Echt een hollywood ding dat je gelijk begint te bevriezen in de ruimte.

Wij mensen raken relatief weinig warmte kwijt door middel van straling, het duurt wel even. Je bevriest een stuk sneller als je nu in een sloot gaat zwemmen.
Dat zag ik ook ja in een serie recent. Al gingen ze daar met ducktape op de maan lopen :P
Die tape heeft niets met eenden te maken ---> duct tape.
En pindakaas heeft niks met kaas te maken. ;)

Nee, maar je hebt gelijk: het is inderdaad duct tape. Maar bijna iedereen zegt het, al zo lang als ik me kan heugen, fout. :P
Duck Tape wel degelijk, het is een merk:
http://www.ducktape.eu/

En ze maken dus ook duct tape. :)
Als (als...) het probleem zo groot blijkt te zijn dat ze deze capsule niet meer gebruiken kunnen voor terugkeer naar de aarde, dan is er nog steeds geen direct gevaar, maar is er even geen weg terug naar beneden in een noodgeval. In dat geval kunnen ze een nieuwe capsule omhoog sturen, maar dat duurt even.
Oorzaak is niet bekend (of niet vrijgegeven). Maar het ISS bevindt zich nu in een "high beta" houding waar het meerdere dagen achter elkaar in zonlicht zit en dus heter dan normaal wordt. Waarschijnlijk speelt dat mee in de oorzaak van de lekkage.

Ook is (voor ons nog) niet duidelijk welk koelingssysteem van de Soyuz lekt. Als het gaat om de koeling van de orbit module dan zou dat geen problemen veroorzaken voor het gebruik van de descent module voor terugkeer naar de aarde.

[Reactie gewijzigd door voodoolarry op 25 juli 2024 20:32]

Die "High beta" werd pas actief 90 minuten voor het lek. Er is dus wel een link te leggen, maar een erg zwakke.
[Edit]
Deze opmerking is niet juist (althans: ik kan de bron niet meer vinden)

[Reactie gewijzigd door multikoe op 25 juli 2024 20:32]

ESA gaf op 10 december aan dat ISS in high beta zit tot 18 december en een high beta duurt 6 tot 10 dagen: https://twitter.com/esasp...tatus/1601531406613590016

Heb jij een bron voor die 90 minuten? Ben nu wel benieuwd hoe het zit!

[Reactie gewijzigd door voodoolarry op 25 juli 2024 20:32]

De video van Scott Manley. Maar ik begin nu zelf ook te twijfelen. Er zijn overigens meerdere bronnen die het hebben over die High Beta dus die link is er wel degelijk. Of ze praten elkaar na....

[Edit]
Het is zeker niet in de video van Scott, vergeet die opmerking over die 90 minuten dus maar even.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 25 juli 2024 20:32]

Alles wat lekt in de ruimte, klinkt niet als niet goed…
Wellicht een aanrijding met een roadster
Een vrachtwawgen gaf geen voorang op het ruimtestation. dus ze zijn gebotst :+ :+

(grapje)
De titel heeft een behoorlijk clickbait gehalte.

Er zit geen gat in het ISS. Er zit een lek in een gekoppelde capsule.
Het ISS is een verzameling van aan elkaar gekoppelde modules en daar een Sojoez al snel een half jaar aan het station blijft hangen (je keert meestal met een andere capsule terug dan die waarmee je gekomen bent), kan je het toch echt als onderdeel van het station beschouwen.
ze kunnen langere tijd een atmosfeer delen, maar dat maakt het er nog geen onderdeel van uit. Het vaste gedeelte van ISS heeft Sojuz niet nodig om te blijven functioneren. Je auto in de garage is ook niet plots een onderdeel van je huis.
Je auto in de garage is ook niet plots een onderdeel van je huis.
Bedankt voor de geruststelling. Ik dacht al dat ik me zorgen moest maken toen mijn auto in brand vloog in de garage, maar nu ik weet dat dat niet officieel bij mijn huis hoort negeer ik het gewoon maar. :+
probeer het eens als je auto en huis bij een verschillende firma verzekerd zijn en laat het weten ;)
Is dat vergelijkbaar? De sojoez modules worden ook gebruikt om de ISS om hoog te stuwen zodat het niet in de atmosfeer verbrand en gebruikt als afvalcontainer om alles te verbranden in de atmosfeer
Kleine correctie, het vaste gedeelte van ISS heeft Sojuz weldegelijk nodig. Momenteel is de Sojuz de enige module die een verticale koerscorrectie van het ISS kan doen. Gezien het ISS langzaam "valt", is er dus regelmatig een Sojuz nodig voor de aandrijving.
Het interessante is niet in welke module een gat zit, maar eerder wat het gat precies is. Als ik zeg "er zit een gat in mijn auto" en ik heb het over mijn uitlaat of mijn deur wanneer ik die open maak, kun je dan eerlijk zeggen dat dat is waar je het eerst aan dacht?
Zo'n capsule is gewoon onderdeel van het ISS.
Zonder ISS in de titel had niemand begrepen waar het over gaat
Ze kunnen de titel ook niet te lang maken met nuances.
We kunnen ook te ver gaan met overal clickbait bij roepen.

p.s. Tweakers is over het algemeen bijzonder netjes met hun titels
"Kosmonauten blazen ruimtewandeling af, je raadt nooit wat de reden is!"
"Kosmonauten willen ruimtewandeling maken, je raadt nooit wat er toen gebeurde!"
Ja, ik zit eerlijk gezegd te te wachten tot ze rode pijlen en cirkels maken bij de afbeeldingen.

NB: @2green
"Ze kunnen de titel ook niet te lang maken met nuances."
Ja, jammer he. Kan ook bijna nooit in het forum. 60 tekens. Echt treurig.
Er zit geen gat in het ISS. Er zit een lek in een gekoppelde capsule.
Als de luiken niet dicht zitten kan dat wel degelijk een probleem vormen.
Luiken zijn er voor om dicht gedaan te kunnen worden.... Maar de capsule zelf is helemaal niet lek.
Ja, met deze titel klinkt het meer alsof ze de ruimtewandeling binnen in het station moeten doen...
Anoniem: 450173 15 december 2022 08:36
De ruimte is een stukje groter geworden.
Wat een clickbait titel zeg.

Er zit een lek in het koelsysteem van een aangedokte sojoez. Om dan meteen met zo'n telegraaf kop te komen.

Er kan geschoven worden met een capsule voor een komende missie, waarbij deze eerder en leeg ter vervanging omhoog gaat.

Ook is er aan de Russische kant een modem defect waardoor ze de data via de Amerikanen moeten sturen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.