Tentamens van duizenden UvA-studenten zijn uitgesteld vanwege storing - update

Meer dan zesduizend studenten aan de Universiteit van Amsterdam kunnen momenteel geen online tentamens volgen vanwege een ict-storing. Het gaat niet om een cyberaanval, maar de precieze oorzaak is nog niet bekend.

Het probleem zit in het loginsysteem voor studenten. Die kunnen daarom geen online tentamens doen. Dinsdagochtend en -middag zouden zeker zesduizend studenten een online tentamen moeten maken, maar die zijn uitgesteld. Ook dinsdagavond worden er geen tentamens afgenomen. De UvA heeft nog geen inzicht in wanneer die wel kunnen doorgaan. Naast inlogproblemen zouden ook systemen als Canvas, Zoom, SAP, SIS en de portal voor werknemers niet beschikbaar zijn.

Op een servicepagina van de UvA staat dat 'diverse systemen' sinds 13:30 weer zijn opgestart, maar het inloggen is nog steeds niet mogelijk. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Wel bevestigt een woordvoerder aan Tweakers dat er in ieder geval geen sprake is van een cyberaanval zoals ransomware.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis worden de meeste UvA-tentamens online afgenomen. Dat gebeurt met het programma Testvision. De UvA komt later op dinsdag met een update over de tentamens die voor woensdag gepland staan.

Update, 17:55: De online tentamens van woensdag gaan door, schrijft de UvA. Het inlogsysteem werkt weer naar behoren volgens de universiteit, waardoor de inschatting is dat studenten morgen weer kunnen inloggen op TestVision. De storing lijkt een eenmalig probleem en er zijn aanwijzingen dat het een capaciteitsprobleem is, meldt de universiteit.

UvA-storing

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-10-2020 • 15:12

78

Submitter: Liger

Reacties (78)

78
78
47
6
0
28
Wijzig sortering
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator 20 oktober 2020 15:25
Stuur me gerust een DM als je meer informatie hebt over wat er aan de hand is! Het kan altijd zijn dat ik die op de site niet zie of het toevallig niet meekrijg dus hulp is welkom.
Kan je zo'n reactie als deze, niet beter in het artikel verwerken?
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @wica20 oktober 2020 15:54
In de nieuwsberichten schrijven we altijd gewoon de feiten op wat er gebeurd is. De reacties zijn een aanvulling daarop. Een lezersoproep zie ik ook meer als een aanvulling, vandaar in de comments.
https://www.uva.nl/conten...ZTqIajedSzmOmNHrCB8ujw&cb
Update 17.10 uur: De online tentamens morgen gaan door. Het inlogsysteem werkt weer naar behoren, waardoor de inschatting is dat studenten morgen weer kunnen inloggen op TestVision.
Anoniem: 1463186 20 oktober 2020 15:18
Vervelend voor de studenten, maar helaas een bijna onvermijdelijk risico voor de huidige situatie. Ik kan me ook voorstellen dat universiteiten e.d. echt niet kunnen wachten tot het moment dat fysiek tentamens afnemen weer mogelijk is, geen geklaag over privacy, problemen met software e.d. maar gewoon weer op de makkelijkste manier.
Het is op dit moment overal een bende helaas, bij mijn studie zie ik het nu ook gebeuren dat er veel mensen vertraging gaan oplopen. De online lessen zijn in mijn ervaring gewoon niet goed geregeld, of het materiaal wat we nodig hebben komt door drukte bij docente gewoon vaak te laat online om ons goed voor te bereiden (en nu helemaal als docenten uitvallen), interactie is veel minder en je kan niet makkelijk iets vragen want alles gaat via email of teams en dat is toch lastiger dan face to face. We horen dat de docente het druk hebben en dat het hoger-onderwijs meer zelfstudie is en daar ben ik het ook mee eens, maar dan moet de basis wel goed zijn..

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 07:08]

De online lessen zijn in mijn ervaring gewoon niet goed geregeld
Dat is niet vreemd, het is maar een heel klein groepje wat daadwerkelijk ervaring heeft met online lesgeven. De rest van je klachten zijn niet nieuw of uniek aan deze crisis.

Hoe goed was de interactie als je met 60-100 studenten in een enorme zaal zat? Uit ervaring: abominabel! Alles digitaal heeft enorme voordelen imho. Ik zou niet meer primair bezig zijn notities te maken over wat er wordt verteld, maar zou primair bezig zijn met te luisteren en de stof tot me te nemen. Vragen stellen gaat prima via chat en dan kan de docent die beantwoorden wanneer deze eraan toekomt. Wil je in discussie gaan, dan kan dat ook met een simpel headsetje, maar ook nu kan je niet een groot deel van de les toe-eigenen als je met een hele berg andere studenten zit.

Wat ik merk is dat heel veel mensen niet fatsoenlijk kunnen omgaan met (digitale) communicatie. Iets is opeens heel lastig als iets via Teams moet gebeuren (presentatie of overleg), maar kunnen prima al jaren telefoneren alsof ze ermee geboren zijn... Veranderingen adopteren is niet alleen heel erg lastig voor de oudjes...
In een 'enorme' zaal heb je wel fatsoenlijk formaat borden etc waar op geschreven kan worden, ipv een 16:9 camera waar alles op moet passen (of een gestreamde ipad met pen bijvoorbeeld), ook kun je iemand fatsoenlijk verstaan, krijt op glas kent daarnaast ook geen bitrate of compressie.

Waarom zou je in een collegezaal alleen notities maken, en online daar minder tijd aan kwijt zijn en dus meer kunnen luisteren? Notities zijn altijd nodig (of niet, net hoe je studeert, ieder zijn ding), dat lijkt me niet afhankelijk van de manier hoe een college wordt gegeven.

Ik ben benieuwd want ik ervaar het vooral tegenovergesteld, slecht geluid, slecht beeld (voor uitwerkingen etc, technische studie). Vragen via chat is langzamer (qua typen en qua respons) dan gewoon een hand opsteken (en de docent moet bezig zijn met een chat ipv zijn studenten in het college).
In een 'enorme' zaal heb je wel fatsoenlijk formaat borden etc waar op geschreven kan worden, ipv een 16:9 camera waar alles op moet passen (of een gestreamde ipad met pen bijvoorbeeld), ook kun je iemand fatsoenlijk verstaan, krijt op glas kent daarnaast ook geen bitrate of compressie.
Dat is een gevalletje: Niet de juiste tools, er zijn hele mooie tools die dit helemaal oplossen voor een docent!
Waarom zou je in een collegezaal alleen notities maken, en online daar minder tijd aan kwijt zijn en dus meer kunnen luisteren? Notities zijn altijd nodig (of niet, net hoe je studeert, ieder zijn ding), dat lijkt me niet afhankelijk van de manier hoe een college wordt gegeven.
Omdat ik ben opgegroeid in een tijd dat een smartphone/laptop in de klas geen optie was. Nu kan je met een paar muisklikken direct je Teams presentatie opslaan naar je OneDrive. Ik kan dus de eerste keer netjes luisteren en stof absorberen. De tweede keer nogmaals luisteren en notities maken als dat nodig is, kan zelfs makkelijk skippen naar bepaalde punten. OF een automatisch transcript maken van wat er wordt verteld en daar in gaan copy/pasten.
Ik ben benieuwd want ik ervaar het vooral tegenovergesteld, slecht geluid, slecht beeld (voor uitwerkingen etc, technische studie). Vragen via chat is langzamer (qua typen en qua respons) dan gewoon een hand opsteken (en de docent moet bezig zijn met een chat ipv zijn studenten in het college).
Nogmaals, niet de juiste tools voor de docent en niet de juiste procedures. Bij veel studies was er ook gewoon een onderwijsassistent die hielp tijdens de lessen, die kan prima de vragen moderaten. Als je school in de fik vliegt, verwacht je dan ook dat je optimaal les krijgt op een grasveldje met de leraar op een zeepkistje?

Een goede headset (mic) en een goede touch/pen surface voor de leraar zijn absoluut noodzakelijk. Hell, een Surface Hub 2S zou een goede investering zijn voor leraren die college geven, sure €10k per leraar (als er al zoveel voorradig zijn), maar er wordt ook flink bespaart aan faciliteiten...

Digitaal kan prima uitstekende kwaliteit leveren, maar men moet wel weten hoe en de tools hebben.
Hoe zou je tools als zes grote borden ooit kunnen evenaren als student op je kamer. Zelfs met meerdere schermen kom je nog niet in de buurt van het overzicht dat een paar borden biedt.

Volgens mij blijft het, tenzij je het hele concept van hoe je stof over brengt wil veranderen (waar soms misschien wel wat voor te zeggen is), altijd mindere kwaliteit dan gewoon fysiek, al is het maar omdat je nu als student onder andere gebonden bent aan hoeveel geld je aan studeerruimte (kamer met ruim bureau), en eigen tools (goede laptop, groot scherm) kunt en wilt uitgeven, ipv dat de universiteit dat doet van je collegegeld (dat dit jaar voor de leuk weer flink omhoog is gegaan).
Ik ga vermoeden dat je met een VR bril nog wel een eind komt tegenover 6 schoolborden. Neemt ook minder ruimte in dan 6 schermen, een VR bril kost natuurlijk ook wat, maar past in een studentenkamer.
Bijvoorbeeld met wat hogere resolutie en iets grotere kijkhoek heb je binnenkort deze, keuze al dan niet met controllers € 600-700:
pricewatch: HP Reverb G2 - met controllers
Dat zal je vies tegenvallen geen ik bang. De resolutie van hedendaagse VR-headsets is bij lange na niet hoog genoeg om zo veel informatie leesbaar te maken. Dat zou een oefening in frustratie worden.
2160x2160 per oog is bij elkaar één 4k scherm aan resolutie, gaat wel de goede kant op als je dan opzij kan kijken naar links en rechts, een 2e en 3e scherm, met er steeds een boven en onder? Je kunt toch ook niet tegelijk op 6 fysieke borden kijken, alles heeft zijn use case zou ik zeggen. Op sommige punten zullen zes fysieke borden of schermen ook beter (blijven) scoren. Bij VR zul je slim gebruik moeten maken van de controls, wat in en uitzoomen, soms valsspelen door gewoon even snel van virtual display te wisselen.

Ging me uiteindelijk vooral om de optie tot ruimtebesparing voor de krappere studentenkamer ook. Geen persoonlijke ervaring, maar er zijn partijen heel serieus hiermee bezig, zoals die hieronder. En zeker verstandig om dit niet als het walhalla te beschouwen of zo, maar gewoon een van de opties, in het bijzonder waar je weinig ruimte hebt.
https://blog.immersed.tea...nitors-in-vr-6896e59087a4
2160*2160 betekent dik duizend euro aan een headset besteden. Never mind dat stift op whiteboard nog steeds niet prettig gaat zijn, als student? Dat gaat niet gebeuren.
Bedoel je met pc en al die dik duizend? Die hp headset welke ik linkte heeft die resolutie met controllers voor 700 euro. Wordt op meerdere plaatsen getipt voor use cases waarbij je graag een hogere resolutie hebt. Blijft geld natuurlijk.
Als student wil ik hier graag op reageren.

Studenten zijn over het algemeen redelijk bedreven in digitale communicatie, hoewel dat ook geen vereiste zou moeten zijn vind ik.
Maar dat is niet voldoende.

De chat kunnen docenten niet lezen tijdens het lesgeven. Dat ligt deels aan de gebruikte software (opgelegd door universiteit), ik kan me voorstellen dat het elders beter gaat.
Als er wel aandacht is voor de chat (door docent of student), dan ontstaan er parallelle conversaties die niet goed tegelijk te volgen zijn.

Online colleges zijn voor mij ontzettend vermoeiend, en ik merk ook voor sommige medestudenten en docenten.
Na een uur trek ik het eigenlijk al niet meer, en neem ik heel weinig op.
Docenten beginnen (door vermoeidheid, techniek) achter te lopen op hun schema, waardoor colleges uit beginnen te lopen.
De pauzes worden vaak ook steeds kleiner, waardoor iedereen nog vermoeider raakt.

Zo heb ik heb een vak dat in de praktijk drie uur duurt, die slechts twee pauzes telt van elk vijf minuten. Een kwartier later heb ik nog een vak dat vaak twee uur duurt, soms een kleine pauze. Na zo'n dag ben je kapot, en kun je alles gaan nalezen omdat je geen ruk hebt opgenomen. Dat had ik met fysiek onderwijs nooit.

Colleges mogen op mijn uni niet opgenomen worden (wegens privacy, wmb onzin), dus je bent net zo veel bezig met aantekeningen maken als voorheen.
Sommige docenten kiezen ervoor om in overleg met de studenten het toch op te nemen (vallen soms ook weer onder andere faculteiten waar het wel kan). Hulde! Maar het blijkt dat opnames van colleges helemaal niet zo nuttig zijn als naslagwerk. Dan moet je tussen tientallen uren aan ongeannoteerde video's gaan spitten.

Kortom: in theorie is online college misschien leuk, maar in de praktijk is het vreselijk. Je kunt nog beter thuis kijken naar pre-corona opnames van fysieke colleges, heb ik gemerkt.
Puur uit nieuwsgierigheid: op wat voor setup volg je de online colleges?

Zelf werk ik nu 100% thuis waarvan een groot deel bestaat uit online overleg via Teams. Ik beschik daarvoor over een setup met 2x 24 inch beeldscherm en een goede headset. Op 't ene scherm zie ik mijn collega's (bij voorkeur in de nieuwe together mode) en op 't andere scherm kan ik gedeelde informatie zien of tonen (bijv presentaties, digitale whiteboards, etc). Mijn headset is comfortabel om lange tijd te dragen en zorgt ervoor dat ik iedereen goed versta en zij mij ook. Daarnaast uiteraard een goed bureau en goede stoel en regelmatig even pauze en wat beweging.
Op deze manier kan ik het thuiswerken heel goed volhouden.
Kortom, mijn tip is: zorg voor een goede werkplek en zorg goed voor jezelf. Het is een investering waard, echt.
Dat is nu dikwijls het probleem. Als student lijkt het mij dat niet iedereen zomaar even 2x 24 inch kan veroorloven. Dan is er nog dikwijls maar een klein bureau beschikbaar.

Dan thuiswerken is leuk als je de plaats er voor hebt. Ik heb een aparte kamer niet te groot, niet te klein. Maar velen moeten het doen met de keukentafel/eettafel etc of een klein bureautje in een slaapkamer. Dan is thuiswerken al een pak minder aantrekkelijk. Ik werk al sinds 2008 ofzo minstens 2 dagen in de week van thuis. Heb 2 maal 6 maand nog eens 5 dagen op rij naar kantoor geweest. Dit is toch een serieuze aanpassing. Je zit gewoon zo in een flow. Daarnet nog een recruiter aan de lijn gehad ... na covid zal er wel terug 4 dagen van op kantoor moeten gewerkt worden. Heb al vriendelijk bedankt. Zowieso hanteer ik voor Brussel al 4 dagen thuiswerk voor ik het zelfs maar overweeg. Afhankelijk van de locatie wil ik misschien nog 3 dagen thuiswerk overwegen.

Had ik vroeger les online gekregen (+20 jaar geleden) had ik misschien meer aanwezigheden gehad. Heb wel een bachelor, maar daar hoefde ik echt niet voor aanwezig te zijn. Dit zal ook afhangen van persoon tot persoon. Ik leer gemakkelijker door dingen zelf te doen of zelf uit te vissen.En lessen waren er gewoon van 8 tot 12 ofzo, soms zelfs tot 1u30 en daar was geen pauze tussen. Ik had zo eerst recht 2u en dan dezelfde die economie gaf nog eens 2u met 5 minuten pauze tussen ... Nu heb je tenminste nog een replay mogelijk, kan je een stuk nog eens opnieuw bekijken. Mensen dat niet aanwezig waren kunnen dit ook op een later tijdstip bekijken. Ik zie eigenlijk op dat vlak alleen maar voordelen.
Vragen stellen is misschien wat ingewikkelder. Maar in kleinere groepen moet dat toch zeker kunnen
Dat is nu dikwijls het probleem. Als student lijkt het mij dat niet iedereen zomaar even 2x 24 inch kan veroorloven. Dan is er nog dikwijls maar een klein bureau beschikbaar.
Dat zal voor een deel van de studenten wellicht gelden, maar als ik soms zie met welk gemak ze de nieuwste iPhone of dure merkkleding kopen, zijn er ook genoeg die beter eerst écht zinvolle investeringen zouden doen. En een beetje beeldscherm hoeft niet extreem duur te zijn. Je kunt beginnen met 1 naast je laptop, dat scheelt al enorm.
Dan thuiswerken is leuk als je de plaats er voor hebt. Ik heb een aparte kamer niet te groot, niet te klein. Maar velen moeten het doen met de keukentafel/eettafel etc of een klein bureautje in een slaapkamer.
Ook dat zal per student verschillend zijn. Toen ik zelf op kamers woonde had ik al een goede werkplek ingericht, zelfs op mijn kleine kamertje. Als je 8 uur per dag 5 dagen per week op je werkplek zit, is dat misschien belangrijker dan een grote eettafel of die extra zitplek voor bezoek waar je nauwelijks gebruik van maakt.

Het is soms een kwestie van prioriteiten stellen en jezelf dwingen om leuke dingen tijdelijk te verruilen voor belangrijke dingen. Andersom loop je 't risico dat je beide kwijtraakt.
Ter beeldvorming: tegenwoordig woont een veel kleiner deel op kamers, omdat minder studenten het zich kunnen veroorloven. Dat komt deels door de stijgende prijzen maar ook door het nieuwe leenstelsel. De huidige generatie studenten heeft een andere financiële positie dan die daarvoor. Maar het stigma dat we allemaal luie feestende plezierstudenten zijn is gek genoeg blijven hangen. Misschien heeft die groep meer tijd om zich te laten zien.
Daar heb je een terecht punt. Ik denk dat velen van mijn generatie daar onvoldoende bij stil staan. Overigens denk ik dat wanneer je nog thuis woont je dezelfde prioriteiten zou kunnen stellen als op 'n studentenkamer.

Met 'n beetje doe-het-zelven hoeft een goede werkplek niet duur te zijn. Je zegt dat je bureau bijvoorbeeld te laag is.. Dat lijkt me toch eenvoudig op te lossen niet?
En een goede bureaustoel hoeft niet duur te zijn, mits je weinig eisen stelt aan bijv kleur. Er is genoeg kantoormeubilair te koop uit faillissementen, Google maar eens.
Zeker, ik probeer alleen te laten zien dat de financiële situatie dus zo rooskleurig is dat uit huis gaan voor velen überhaupt geen optie is. Nieuwe merkkleding en iPhones dus ook niet, ook niet als je bij je ouders kunt wonen. Of je er nu bij werkt of niet. (Overigens, ik werkte vorig jaar veel, maar "in opdracht", wat erop neerkomt dat ik dus heb kunnen fluiten naar elke compensatieregeling die de afgelopen maanden getroffen is. Goed werk tegen redelijke vergoeding en met een goed contract is er niet genoeg.)

Haha, mijn bureau is al een one-of-a-kind, maar er kan inderdaad nog wat aan gefikst worden. Bedankt voor de tip voor de stoel! Daar had ik nog niet aan gedacht.

Maar los van mijn persoonlijke situatie, het gaat hier om een groep. De gemiddelde financiële situatie is niet goed genoeg om zelf een goede werkplek te organiseren. Dat is ook niet heel gek, het systeem is ingericht zodat we genoeg geld "hebben" om te leven en naar de universiteit te gaan. (Daar voldoet het wat mij betreft eigenlijk al niet zo goed aan.) Nu moeten we leven, en thuis even een universiteit bouwen.
Bedankt. Mijn setup is redelijk denk ik. Beter dan mijn laptopgebruikende medestudent, of een paar internationale studenten die ik ken, die maar 1 kamer en bureau hebben voor met z'n tweeën. Op een studentenbudget is er vaak niet echt ruimte voor een investering in een echt goede werkplek. (Ik ben nu zelf aan het "sparen" voor het geval ik studievertraging oploop door de huidige situatie.)

(Als we nou een paar maanden geen gratis OV zouden krijgen en in plaats daarvan subsidie voor een goede werkplek, dat zou mooi zijn.)

Voor de volledigheid, mijn setup is eigenlijk een allegaartje, voornamelijk van voor de studententijd:
- een wat te laag bureau
- bureaustoel die licht gammelt
- prima desktop (tijdje terug een stille voeding ingezet)
- een goed 27" beeldscherm
- goede microfoon en headset
Een relatief goede setup dus. Een goed bureau is duur (voor studentenbudget), maar ik zou wel een betere stoel kunnen halen bedenk ik me nu. Bedankt!
Even uit oprechte nieuwsgierigheid:
Op 't ene scherm zie ik mijn collega's (bij voorkeur in de nieuwe together mode)...
Je bedoelt die modus waarbij de achtergronden worden weggesneden en je samen in een klaslokaal zit? Ik moet zeggen dat ik en de mensen met wie ik het gebruik die modus alleen aanzetten als we willen lachen. Best lachen, maar echt fijn of overzichtelijk is dat toch niet? Bovendien heel onhandig als je iets wilt laten zien of aanwijzen dat wordt weggesneden.
maar dat vervangt echt contact met je collega's/mede studenten natuurlijk niet. Je mist het oogcontact, de nonverbale communicatie. Onsite communiceren is gewoon veel vermoeiender. Dat is mijn ervaring en die van mijn collega's. ook. De meesten snakken naar een dagje kantoor, om anderen gewoon weer eens te zien. Thuiswerken is leuk als het parttime is. Maar fulltime? Nee, zeker geen vervanger.
Op dit moment met de huidige middelen ben ik 't met je eens. Maar door een goede werkplek voor jezelf te organiseren is het in ieder geval beter vol te houden dan op alleen je laptop aan een keukentafel.
Zo heb ik heb een vak dat in de praktijk drie uur duurt, die slechts twee pauzes telt van elk vijf minuten. Een kwartier later heb ik nog een vak dat vaak twee uur duurt, soms een kleine pauze. Na zo'n dag ben je kapot, en kun je alles gaan nalezen omdat je geen ruk hebt opgenomen. Dat had ik met fysiek onderwijs nooit.
Watjes! ;-)
In mijn tijd... (~25 jaar geleden) Lessen van 2-4x 50 minuten, achterelkaar, zonder pauze. Vakken als Aerodynamica, C++ programmeren, etc. En nu is het ene vak het andere niet en kwam je bij de ene er kapot uit en bij de ander relaxed.

Wat ik hier keer op keer hoor is dat de tools/procedures niet op orde zijn, dan gaat het niet alleen fout bij opleidingen, maar ook bij bedrijven. Fix those issues, ipv. klagen dat remote niet werkt.
Mijn punt is dat het een stuk vermoeiender blijkt online.
Ik heb er met meerdere studenten over gesproken. Het lukt niet om oorzaken aan te wijzen, maar het blijft veel vermoeiender.
Overigens: de werkcolleges bevallen me goed. Daar wordt geëxperimenteerd en het werkt. De colleges, die zijn vermoeiend.

Dat er issues zijn die gefixt moeten worden, zeker. Het gebeurt klaarblijkelijk veel te weinig. Daarnaast zijn de issues zelf niet altijd makkelijk te vinden.
Ik wil vooral aanstippen dat het in de praktijk dus _niet_ allemaal veel prettiger is. Het is veel minder prettig, theorie ten spijt.

(Dat het kán werken als alles goed doorontwikkeld is, dat wil ik best geloven. Maar ik zou het vervelend vinden als men begint te denken dat al die feestende studenten ook niets te klagen hebben als het aankomt op de praktisch gesloten universiteiten. De onderwijskwaliteit sinds maart is kleiner.)
Maar ik zou het vervelend vinden als men begint te denken dat al die feestende studenten ook niets te klagen hebben
Studenten die niet klagen... When hell freezes over! ;-)
Wat ik merk is dat heel veel mensen niet fatsoenlijk kunnen omgaan met (digitale) communicatie. Iets is opeens heel lastig als iets via Teams moet gebeuren (presentatie of overleg), maar kunnen prima al jaren telefoneren alsof ze ermee geboren zijn... Veranderingen adopteren is niet alleen heel erg lastig voor de oudjes...
Nou sorry hoor, maar dat ligt vaak ook wel degelijk aan de applicaties en de UI. Zo heb ik heel veel gezeik gehad met MS teams en zoom op de mac (ivm permissies voor screensharing) en had ik vandaag nog met een collega in slack een call waarbij ik tot drie keer toe niet te horen was. Mic was goed aangesloten, kon hem wel horen (USB mic met builtin DAC en ADC) bleek dat de permissie voor mic uit en weer aan het probleem oploste.

Met dit soort kleine dingetjes is het niet verwonderlijk dat er zo vaak iets mis gaat. Als ik (en ik heb veel ervaring met livestreaming en randapparatuur daarvoor) her al over na moet denken kan ik me wel voorstellen hoe anderen daar tegenaan lopen. Dat is echt niet alleen een stukje onwetendheid, maar soms ook echt issues met de applicatie en/of OS.
Ligt dit aan de software of aan de Mac... ;-)

Ik heb in het verleden redelijk wat Macs moeten ondersteunen en de realiteit is gewoon dat software voor Mac achter loopt. Voor MS Office is dat niet zo erg meer als voorheen, maar het is er nog steeds. Het is helemaal een crime als er een nieuwe update is voor de Mac en iedereen lekker zelf gaat updaten waardoor er van alles niet meer of niet meer goed werkt.

Tip: Voor zowel Teams als Slack, gebruik je mobieltje voor audio. Je kan prima op zowel je PC als je smartphone aangemeld zijn.
Maakt het uit waar het aan ligt? Punt is dat het gewoon niet zomaar werkt. En als het werkt kan het zo stuk gaan. Slack herft de afgelopen weken nog wel eens een storing wegens drukte waardoor videobellen slecht werkt. Ook op Linux crashed de applicatie gewoon. Dat is vervelend maar kun je als gebruiker niet zo veel aan doen. Sommige applicaties doen het beter dan anderen en dat hoeft niet per se aan het platform te liggen.

En wat betreft je tip. Ja dat klopt. Doe ik al heel lang echter voor teams werkt het niet als je direct gebeld wordt. Dan kan je maar met 1 device in de call zitten. Had dan ook voorheen de hele dag een vergadering aan staan als iemand dan iets nodig had zette ik em in die room. Dan kon het weer wel.
Wat betreft Teams, ik las gister dat er net Transfer to other device in zit of op korte termijn in zal zitten, geen idee of dat je leven makkelijker maakt. ;-)

Wat betreft devices, een opleiding dient gewoon eisen te stellen aan bring your own devices en die dan te ondersteunen. En als het devices van de baas zijn, moet het sowieso correct werken. Maar, zeker nu zijn er veel organisaties die met de corona heel erg snel zijn gaan schakelen en heel veel wijzigingen hebben moeten doorvoeren waardoor nog niet alles helemaal correct werkt. Ik kom ook zo de issues tegen met Slack en Teams, als ik beide aanzette op m'n smartphone kreeg ik niet altijd belletjes door op de smartphone van beide applicaties. Dat is dan weer het nadeel van al die rolling updates. Je ziet niet wat er aan de backend gebeurd en aan de frontend heb je ook tig updates. Over het algemeen is het nog steeds een flinke verbetering ivm. vroeger.

En als een organisatie geen MacOS of Linux kan ondersteunen, verbied het gebruik daar dan ook van binnen een organisatie. In het verleden verschillende klanten moeten vertellen dat als ze een 'smoother' experience wilde met applicaties, ze gewoon Windows (via Bootcamp) moesten installeren op hun laptops. Daar hebben weinig van die klanten spijt van gekregen en zijn uiteindelijk gewoon overgegaan op Windows. De realiteit is gewoon dat in het gros van de organisaties primair Windows wordt gebruikt en dat het gros van de applicaties daarop geoptimaliseerd zijn. Zoals eerder gesteld, het is tegenwoordig beter dan vroeger, maar je loopt nog steeds tegen issues aan en die zijn het onder de streep vaak niet waard om te hebben. Ik denk dat als je zowel Mac als Windows ondersteund je er botweg twee keer zoveel tijd aan kwijt bent qua beheer en dat is ronduit zonde van het geld. Of alles Mac (not a good idea at the moment) of alles Windows.
Daar heb je het al aangehaald ... Mac. Ik ben geen Windows fan, nog Mac fan. Maar gebruik het allemaal omdat het moet. Enja cross platform software kan perfect, maar is zeer moeilijk te onderhouden, zeker als je met hardware moet samenwerken. Het zal wel werken.

Een mac op zich werkt perfect, maar dan ga je externe dingen introduceren en daar loopt het vaak mis. Dat is eigen aan een operating systeem. Zelfde voor Windows of Linux. De vroegere blue screens in Windows was meestal wel te wijten aan een driver probleem. Spijtig genoeg haalde dit het hele systeem naar beneden. Linux valt wel mee. Maar de bedrijfswereld gebruikt nog altijd Windows. Hoe je het ook draait of keert. Applicaties worden nu 1x veel meer gebruikt op Windows. Ook zo een externe firma die voor waar ik freelance wat dingen doet ... ow dat werkt niet onder edge ... ja ik gebruik een Mac, dus kan ik dat niet testen. Daar word ik dus gek van ... En edge is Chrome nu ... en bij mijn weten kan je nog altijd Chrome gebruikt op een Mac.

En via een webinterface moet je nog via een browser rond, maar wonder bij wonder, werkt dit meestal wel goed. Dus waarom dat dan niet even proberen.
[...]
Hoe goed was de interactie als je met 60-100 studenten in een enorme zaal zat? Uit ervaring: abominabel! Alles digitaal heeft enorme voordelen imho. Ik zou niet meer primair bezig zijn notities te maken over wat er wordt verteld, maar zou primair bezig zijn met te luisteren en de stof tot me te nemen. Vragen stellen gaat prima via chat en dan kan de docent die beantwoorden wanneer deze eraan toekomt. Wil je in discussie gaan, dan kan dat ook met een simpel headsetje, maar ook nu kan je niet een groot deel van de les toe-eigenen als je met een hele berg andere studenten zit.
Wij hebben in tegendeel niet in zulke grote groepen les, bij ons was het nog best persoonlijk en dit is totaal verandert.
Wat ik merk is dat heel veel mensen niet fatsoenlijk kunnen omgaan met (digitale) communicatie. Iets is opeens heel lastig als iets via Teams moet gebeuren (presentatie of overleg), maar kunnen prima al jaren telefoneren alsof ze ermee geboren zijn... Veranderingen adopteren is niet alleen heel erg lastig voor de oudjes...
Hier geen last van, alleen is ons in het begin stadium niet even uitgelegd hoe en wat. Nou had ik niet zulke grote problemen maar het is en blijft voor nu niet ideaal.
Ik denk dat het digitale gewoon zal blijven. Of het nu thuis of in een klaslokaal is.

We moeten alleen een goede oplossing bedenken voor het thuis te kunnen doen. Zonder te veel inbreuk op de student.
Anoniem: 1463186 @wica20 oktober 2020 15:27
Het digitale zal blijven qua onderwijs, maar ik kan niet niet voorstellen dat tentamens digitaal blijven. Dat 'zonder te veel inbreuk' doet namelijk extreem af aan de kwaliteit van de tentamens. Want als je niet mag controleren of er wordt afgekeken, dan is je opleiding eigenlijk waardeloos.

Online college's, dat was er al en dat zal misschien wel blijven (lijkt me echt verschrikkelijk, ik vind het doodzonde het laatste jaar van mijn studie online te moeten volgen) maar online tentamens zie ik niet zo snel de norm worden.
maar ik kan niet niet voorstellen dat tentamens digitaal blijven.
Kan prima, ik heb al een aantal examens online gedaan. Je zou mensen dus prima op laptops/PCs in de klas kunnen laten werken aan een tentamen/examen. Proctoring software sluit alles op je computer af behalve de toets-software.
Dat is zeer afhankelijk van hetgeen je studeert. Tentamens met open vragen waarin het antwoord uit zinnen bestaat? Gaat wel redelijk, al mis je je muscle memory als ondersteuning van je geheugen. Tentamens in programmeervakken zullen altijd al wel digitaal zijn geweest.

Wat niet goed gaat zijn de vele technische studierichtingen waarin tentamenantwoorden een verzameling formules, afleidingen en tekeningen is. Een reactorschema, Einsteintensor, of een krachtendiagram tekenen is tijdrovend of onmogelijk en wordt gereduceerd naar multiple choice, ongeveer de slechtst mogelijke tentamenvorm die er bestaat. Het zou alleen gebruikt moeten worden in gevallen dat het echt niet anders kan. Helaas is multiple choice nu bijna meer regel dan uitzondering, door capaciteitsproblemen in het hoger onderwijs, en heeft corona de zaak alleen maar erger gemaakt.

Verder is het voor studenten die medicatie moeten gebruiken tijdens hun tentamens natuurlijk absoluut geen goede oplossing. Wat dat betreft rammelen de privacyverklaringen die ik heb gelezen aan alle kanten.
Ik maak me ook nogal zorgen over het privacy aspect van proctoring software. Dat we (voorlopig?) lokaal geen tentamens kunnen afnemen is natuurlijk vervelend, maar een dergelijke inbreuk op de privacy lijkt me in geen enkel geval geoorloofd. Als student zijnde zou ik dan ook pertinent weigeren hier aan deel te nemen.
Digitaal is niet heel problematisch bij bijvoorbeeld meerkeuzetoetsen inderdaad, daar werd bij ons al langer mee geëxperimenteerd. Thuis is echter wel een probleem, studenten verplichten een volledige stille opgeruimde werkplek te hebben, praktisch slecht haalbaar, en dan 3 uur streaming video naar een Amerikaans bedrijf sturen is in mijn ogen ethisch niet te verantwoorden (zeker met het oog op deepfakes etc).

Proctoringsoftware (of eigenlijk gewoon malware) is ook helemaal niet nodig als je het op locatie doet, dan heb je gewoon surveillanten. En zelfs thuis zouden tentamens open boek moeten worden, of omzetten naar project/huiswerk. Dan hoef je geen privacy-inbreuken te maken, en na een halfjaar zou ieder vak makkelijk geschakeld moeten kunnen zijn.
Even een webcam op de laptop richten buiten gezicht van de laptop camera, vriend die je door een oortje het antwoord geeft.

Is in een lokaal toch net even moeilijker.
Online college's, dat was er al en dat zal misschien wel blijven (lijkt me echt verschrikkelijk, ik vind het doodzonde het laatste jaar van mijn studie online te moeten volgen) maar online tentamens zie ik niet zo snel de norm worden.
Ben ik met je eens, ik weet niet hoe het bij jou is maar ik merk wel dat het kwalitatief gewoon een stuk slechter is dan fysiek les. De vorm van interactie mis je gewoon en het oefenen fysiek ook waardoor je bepaalde dingen in de basis mist. Ik hoop niet dat dit de toekomst wordt want anders had ik wel een LOI cursus gestart.
Ik merk ook aan alle communicatie vanuit mijn opleiding (aan de EUR) wel dat ze echt zo snel mogelijk weer alles fysiek willen aanbieden. Want inderdaad, online is het gewoon een stuk minder. Al is het maar dat eindelijk achter hetzelfde scherm zitten, om daarna op dezelfde plek verder te gaan met je opdrachten e.d.
Fijn dat het kan in deze tijd hoor, maar inderdaad als alles online wordt doe je wel een online cursus.
EUR heeft net een Europese aanbesteding voor proctoring uitgezet voor 2020-2022. Blijkbaar gaan ze er vanuit dat het nog even duurt.
Plus dat het ook vervelend is voor sommige studenten. Ik ben wel geen student, maar mijn ogen en hoofd kunnen er niet tegen als ik lang, al is dat misschien maar een paar uur, naar een digitaal scherm moet kijken. En ik ben vast niet de enige met zo'n probleem.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 07:08]

Anoniem: 1463186 @TheVivaldi20 oktober 2020 21:05
Helemaal mee eens, zeker omdat je tijdens een tentamen niet even 5 minuten weg kan kijken (zeker met proctoring, dan mag je je ogen niet van het scherm af halen). Het lijkt mij gewoon geen praktische oplossing voor de lange termijn. Fijn dat het kan in de tussentijd, maar niet voor daarna.
Niet allen college's maar alles waarbij menselijke interactie nodig is werkt een stuk minder als het digitaal is. Ook met video ontbreekt de lichaamstaal.
https://schoolyear.nl/for-students.html lijkt iets te hebben voor digitale examens afnemen on-site. Ik weet toevallig dat ze op een paar hogescholen/unies in Nederland nu pilots aan het draaien zijn hiermee omdat ze digitaal willen blijven toetsen als de scholen weer open mogen.
ik heb al vaak genoeg open-boek-tentames gemaakt, je kunt een hele stapel boeken naast je neerleggen en misschien ga je daar zelfs wel iets in vinden, maar als je niet snapt waar het over gaat dan heb je aan die boeken gewoon niets.

beetje het zelfde als werken, elke advocaat die ik ken heeft een zoekmachine, een account tot een database met juridische lectuur en uispraken in eerdere zaken. meer kan werk niet op 'afkijken en spieken' lijken. maar toch, als je niet snapt waar het over gaat sta je gewoon voor aap.
Online college's, dat was er al en dat zal misschien wel blijven
Ik zie het niet gebeuren, of ze moeten spontaan een manier weten te vinden waarop online wiskunde (op universitair niveau) aanleren even goed gaat als in een klaslokaal waarbij je met gemak een stap kan aanwijzen op je papiertje wanneer je vast komt te zitten.
Misschien zou er eens breder gekeken moeten worden naar de vorm van toetsing of het controleren of specifieke kennis aanwezig is. AI-gestuurde assessments o.i.d.
maar online tentamens zie ik niet zo snel de norm worden.
Aan de RuG worden genoeg tentamens ook fysiek afgenomen, zo ook bijvoorbeeld het tentamen voor het eerstejaars programmeervak van informatica. Iets waarvan je initieel waarschijnlijk denkt: "Dat kan toch makkelijk online?". De precieze reden weet ik niet precies, maar volgens mij had dit er grotendeels mee te maken dat de kans op fraude te groot is als het digitaal gebeurd.
In duitsland zal het altijd klassiekaal blijven, die blijven altijd stagneren op ouderwets. Waarbij NLD weer zogenaamd moet moderniseren.

Klasikaal lesgeven bestaat al sinds het begonnen is. Dat kan je niet wegnnemen.
Klasikaal lesgeven bestaat al sinds het begonnen is. Dat kan je niet wegnnemen.
Dit is een mooi voorbeeld van een argumentum antiquitatum, oftewel een drogreden. Op dit moment zit het onderwijs noodgedwongen in een enorme transitie naar (bijna) volledig digitaal onderwijs. Dat betekent een enorme inspanning voor docenten, studenten en leveranciers van ict diensten. Als je nu terugkijkt zie je dat dit zich heel snel heeft ontwikkeld en dat er een relatief korte tijd heel veel geleerd is en ook best veel goed gaat. Tegelijkertijd komen nu ook de tekortkomingen van mens en technologie boven water.
Ik ben er van overtuigd dat we nooit terug zullen gaan naar 100% offline lesgeven, daarvoor heeft het te veel voordelen. Voorlopig zie ik vooral een hybride variant (deels online, deels fysiek onderwijs), maar in de toekomst, als de technologie wat verder is (bijv betere VR en betere handschriftherkenning) en wij als mens hier beter mee om kunnen gaan (minder weerstand tegen verandering), zou online onderwijs zo maar het nieuwe normaal kunnen worden.
Het is inderdaad een lastig privacy-vraagstuk.
Ik studeer aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en maak nu tentamens op afstand. Sommige vakken kiezen voor openboektentamens, maar bij een van de vakken werd er 'geproctord': ik moest een Chrome-applicatie (ProctorExam) installeren die mijn scherm monitorde, mijn camera en microfoon moest continu aan, waardoor ik dus continu gesurveilleerd werd tijdens het tentamen.

Dit weigeren kan wel, maar dan mag je het tentamen niet maken. Je wordt dus min of meer gedwongen hieraan mee te doen.

Onderwijsinstellingen kunnen hier wel onder vandaan komen door slechts openboektentamens te geven.
Ik doe ook mijn master aan de EUR, en ik heb vooral opdrachten en open-boek tentamens inderdaad. Maar dit is geen structurele oplossing denk ik.
Bij proctored wordt je inderdaad een soort van gedwongen om het te doen, maar ik snap dat wel anders is een diploma aan de EUR niks meer waard. 'Ja de fraudedetectie is optioneel' is nooit een optie natuurlijk.
Andere discussie en wellicht iets té off-topic, maar: waarom zouden openboek-tentamens niet de oplossing kunnen zijn? Ik vind tentamens met reproductievragen doorgaans van een lagere kwaliteit.
Het zou zeker een oplossing kunnen zijn, maar er zijn vakken die zich gewoon niet zo goed lenen voor een open boek tentamen denk ik. Dus dan zou je het hele onderwijs moeten inrichten op dat soort vakken.

Ik vind het namelijk helemaal niet slecht als sommige vakken ook gewoon testen op reproductie, dat is namelijk ook een belangrijke skill. Ja tuurlijk kun je alles op Google vinden, maar soms is het wel fijn als je in het bedrijfsleven een antwoord klaar hebt in plaats van 'Ja ik weet wel waar ik dat moet vinden'.
Dat ligt heel erg aan in welke branch je bezig bent en wat je exact doet. Ik doe momenteel veel met oplossingen die rolling updates hebben in de IT en alles bijhouden is gewoon een fulltime job. Dus ik moet vaak eerst even checken of het nog werkt zoals het 9 maanden geleden ook werkte (of vorige week). Moet ik powershell commandos/scripts uit m'n kop leren? Wat voor nut heeft dat als dat 'regelmatig' veranderd?

Je moet natuurlijk een bepaalde basis kennis hebben van hoe zaken werken en hoe je werkt met zaken die (constant) nieuw zijn, maar dat is altijd lastig testen.

Van die MS tests zijn uitermate nutteloos, want al jaar en dag leren veel gasten alle antwoorden uit het hoofdje voor de toets, waarna ze ze vergeten en vaak al helemaal niet in de praktijk kunnen toepassen. Diploma's/certificaten is altijd een dubbelzijdig zwaard, eis je het wel of niet voor een functie, maar als iemand de juiste papiertjes heeft betekend nog niet dat ze de functie ook goed kunnen invullen.
anders is een diploma aan de EUR niks meer waard
Zo een diploma is alleen maar wat waard bij organisaties die daar heel veel waarde aan hechten en die zijn er nog genoeg. Je ziet regelmatig als keiharde eis voorbij komen "afgeronde HBO/universitaire opleiding". Echter zijn er ook zat die dat niet eisen, wat ik heel erg merk is hoe strak de arbeidsmarkt is op dat moment in die branch, hoe ruimer hoe meer eisen. En soms bijt dat bedrijven heel erg, maanden geen juist personeel vinden omdat de personen die dat regelen als harde eis iets stellen wat achteraf niet relevant blijkt.

Ligt natuurlijk ook heel erg aan de branch, een chemist zal anders worden bekeken dan een ITer of een timmerman.
Hulp van vrienden of ingekochte hulp. Maar goed, met een oortje lukt dat evengoed wel.
Openboektoetsen kunnen ook plaats vinden op locatie van de onderwijsinstelling.
je kan niet soort van gedwongen worden. Je wordt gedwongen of niet gedwongen.
1. Je wilt het niet installeren, prima dan kan je de examen niet afleggen.
2. Je hebt het geinstalleerd, prima jij kan door met het examen.

Er is niet een tussenweg maar ik wil niet installeren, mijn privacy gaat voor. Hun antwoord zal altijd simpel zijn. Geen applicatie op je pc, beteekend geen examen punt.
je kan niet soort van gedwongen worden. Je wordt gedwongen of niet gedwongen.
Tuurlijk wel. Als de consequentie van je 'vrijwillige' keus is dat je een jaar vertraging oploopt, is die keus natuurlijk niet helemaal vrijwillig en wordt je weldegelijk een soort van gedwongen.

Als iemand met een mes voor je staat en je portemonnee en telefoon wil, wordt je ook niet gedwongen, je kunt immers ook nee zeggen... 8)7
Als je een tentamen afneemt in een ruimte van je opleiding, zien en horen ze je toch ook. Is dat dan ook inbreuk van privacy?

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 23 juli 2024 07:08]

Naast de opnames van je thuissituatie (voor nagenoeg alle studenten is dat hun kamer, en dus ook slaapkamer, toch behoorlijk privé wat mij betreft.), zijn er ook nog wel wat andere zaken die de wenkbrauwen doen fronsen.

Het monitoren van alle acties en processen op je PC is natuurlijk iets wat normaal gesproken ook niet gebeurt. Daarnaast trackt deze software zelfs je handen en ogen. Alles wat afwijkt van 'student kijkt naar scherm of toetsenbord en is aan het typen/muizen' wordt gemarkeerd met 'wijkt af van standaard, mogelijk fraude.'

Zeker dat laatste is natuurlijk niet prettig als je medicijnen gebruikt tijdens je tentamen. In een tentamenzaal weet je in ieder geval wie dit allemaal ziet (je ziet de gezichten) maar in het geval van proctoring is de controleur onbekend, want raad eens... privacy van de controleur. Je zou maar op beeld moeten zetten dat je insuline spuit of medicijnen tegen HIV slikt en dat aan een onbekende toevertrouwen.

[Reactie gewijzigd door .ScorpionSquad op 23 juli 2024 07:08]

Maar als je die HIV medicijnen moet slikken in een zaal met 100 medestudenten is het geen probleem? Thuis heb je juist meer privacy in zekere zin. Als jij even een dikke scheet wil laten tijdens dat examen, hoort maar 1 persoon het (die je niet eens kent) ipv al je medestudenten.

Ik zou liever thuis examens maken dan op een centrale plek in ieder geval. Ook als dan 1 persoon moet meekijken.

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 23 juli 2024 07:08]

Pilletje in je mond en een slok water is redelijk onopvallend te doen. Zoveel studenten die een snoepje eten en aan hun dopper lurken tijdens een college.
Dan krijgt de organisatie geen beeld en geluid van je thuissituatie.
Ik kan me ook voorstellen dat universiteiten e.d. echt niet kunnen wachten tot het moment dat fysiek tentamens afnemen weer mogelijk is
Fysieke tentamens zijn best duur. Vaak wordt er gebruik gemaakt van speciale ruimtes en/of speciaal meubilair en/of een speciale opstelling. Een normale collegezaal is gebouwd om zoveel mogelijk studenten dicht op elkaar te pakken zodat ze hun professor kunnen verstaan. Tijdens een tentamen wil je meer ruimte tussen de studenten. Het is nog wel op te lossen door meerdere collegezalen in te zetten voor 1 tentamen, maar die ruimte moet je maar net hebben en het vereist meer surveillanten en coordinatie (bv zodat in alle zalen precies even veel tijd wordt gegeven en niet 1 groep 5 minuten langer door mag werken).

Maar dat gaat er van uit dat universiteiten grote collegezalen hebben. Die grote zalen zijn er vooral voor de massacolleges met honderden studenten. In dat soort colleges is er echter weinig ruimte voor interactie, met zoveel studenten gaat dat niet, als ze allemaal 1 vraag stellen is de tijd op. Noodzakelijkerwijs is het dus vooral iemand die daar een monoloog afsteekt. Maar ja, als het toch een monoloog zonder interactie is, is het eigenlijk ook niet nodig om fysiek aanwezig te zijn. Dan werkt een videostream ook wel. Sterker nog, je hoeft het verhaal niet meer live te vertellen. Neem het 1 keer op video op en laat de studenten de video kijken.

Dat idee is natuurljk niet nieuw, maar heeft door covid19 wel een enorme impuls gekregen.
Ik zie het dus wel gebeuren dat univesiteiten besluiten om ook na covid een deel online te blijven doen. Ze kunnen namelijk miljoenen besparen op vastgoed als ze minder van die enorme collegezalen nodig hebben.
Alleen is het wel zo dat de meeste universiteiten gewoon een tentamenhal hebben waar tentamens afgenomen kunnen worden. Natuurlijk is dat duur, maar het voordeel is dat je geen kort geding hebt over 'mijn privacy is aangetast' (maar één voorbeeld, maar die mensen hebben echt een verkeerde snaar bij mij geraakt door zo in de slachtoffer rol te kruipen in de eerste maand van een pandemie).

Er zijn uiteindelijk zo veel nadelen aan het online doen, denk alleen al aan storingen, iemand die geen internet heeft etc.
Dan kun je nog een hybride vorm doen, maar dan heb je dus dubbele kosten. COVID-19 heeft zeker een impuls gegeven, maar ik denk wel een impuls waar mensen nog van terug gaan komen. De hele dag thuis zitten is niet leuk als je dat 50 jaar moet doen, iets wat we denk ik nog wel gaan terugzien.
En laat staan voor studenten. Leuk natuurlijk, dat het online kan, maar wil jij als student je hele studententijd in een 8m2 kamertje doorbrengen? Nee, je gaat naar de uni om te studeren. Maakt daar een tentamen en drinkt daarna nog een biertje op de campus. Daarom zie ik het allemaal niet zo snel alleen maar online worden, zeker een groep als studenten zit met zulke beperkte middelen, daar kun je niet voor zeggen 'alles is online, je zoekt het maar uit'.
Er zijn uiteindelijk zo veel nadelen aan het online doen, denk alleen al aan storingen, iemand die geen internet heeft etc.
Dan kun je nog een hybride vorm doen, maar dan heb je dus dubbele kosten.
<knip>
Leuk natuurlijk, dat het online kan, maar wil jij als student je hele studententijd in een 8m2 kamertje doorbrengen?
Ik heb het alleen over de hoorcolleges, niet over werkcolleges en andere vormen van onderwijs. Alleen voor de hoorcolleges heb je die enorme zalen nodig. Daarvan verwacht ik dat we zo ook na covid19 online blijven doen.
Technische storingen zijn geen probleem omdat het niet nodig is dat alle studenten tegelijk naar zo'n video kijken. Als je internet stuk is dan kijk je maar later of ergens anders. En als je fiets stuk is kun je ook niet naar college en dan is er geen mogelijkheid om het op een later tijdstip alsnog bij te te wonen (nouja, het volgende jaar).
Het is gewoon mogelijk hoor. Dit is echt een eigen keuze van de UvA.

Bij mij op de uni gaat alles gewoon fysiek door. Er geldt namelijk een uitzondering voor onderwijs.
Nou.... waar een wil is, is een weg.

Het is voor het onderwijs nu werkbaar om het online te doen omdat we nog denken dat dat een toekomst heeft. Noem het gebrek aan ervaring. Daar heeft het onderwijs in de regel mbt IT een goede geschiedenis mee - dat gebrek dan.

Ook hier gaan we de conclusie trekken dat online lesgeven en online tentamens afnemen op de lange termijn niet houdbaar is. Je moet contactmomenten hebben en dat moeten ook zeer zeker de toetsmomenten zijn. De inbreuk op privacy maar ook op kansen voor de student zijn onacceptabel. Ik snap ook niet dat hier niet veel harder tegen geageerd wordt. Wat nu in onderwijs gebeurt is hetzelfde als in de verpleeghuizen: zoek het maar lekker uit, oeps er zijn doden gevallen, volgende keer doen we het weer een stukje beter. Leuk, zo'n live verbeterproces met echte mensen en echte levens. Maar vooral lekker goedkoop. Er kunnen wel miljarden naar vaccinonderzoek maar deze basisbehoeften worden wel heel makkelijk omgezet naar de nieuwe 'werkelijkheid'. Alles voor de volksgezondheid... ?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 07:08]

Op-locatie tentamens vinden ook zoveel mogelijk digitaal plaats. Scheelt in de papierstapels en je kijkt meteen digitaal na, waarna er meteen 'analytics' mee uitkomen. Dus dit heeft ironisch genoeg weinig met Corona te maken.
Toevallig! Ik heb gisteren nog een tentamen afgenomen (via TestVision weliswaar) 'op' de UvA met Proctorio. Ben ik even blij dat die niet vandaag gepland stond...

In mijn geval was het een multiple choice tentamen bestaande uit 32 vragen. Dit ging mij beter af dan het tentamen vorig jaar wat ik fysiek heb afgenomen; dat waren gewoon open vragen dat ik verknalde. Een silver lining zogezegd dat Corona voor mij in combinatie met een deeltijd studie en 40 uur werken... Alle colleges terugkijken en tentamens op internet.

Kan me wel voorstellen dat het voor voltijd studerenden een stuk taaier is, nu zo zonder contacturen.
Vandaag een cursus programmering gevolgd. De docent had alle stof in hapklare brokken opgedeeld, ongeveer zoals bij datacamps.
Na een ochtend college en interactief meewerken in kleine opdrachten heel wat geleerd.
Dit was voor mij het eerste college dat echt gewoon heel goed was. Zo zie je ze niet vaak. Ook vragen stellen ging heel gedisciplineerd, het kan dus wel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.