De cyberaanval op de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam is 'door financieel gewin gedreven', zegt de universiteit. Onderwijssystemen zijn weer online en kunnen gebruikt worden, waardoor onderwijs en onderzoek minimaal gehinderd worden.
De UvA en HvA zijn het slachtoffer geworden van 'professionele hackers' die uit zijn op 'financieel gewin'. Dat maakt het Computer Emergency Response Team van de universiteit en hogeschool bekend in een update over de cyberaanval van eerder deze week.
Het team onderzoekt momenteel alle UvA- en HvA-servers en -systemen om te achterhalen wat er precies is gebeurd, en het team noemt ook nog niet expliciet dat het gaat om een ransomware-aanval, maar wel dat de hackers uit waren op geld. In een faq schrijft de UvA dat er geen aanwijzingen zijn dat er persoonlijke data of onderzoeksgegevens gelekt zijn bij de aanval.
Volgens het CERT is er geen losgeld geëist voor de hack, doordat deze vroegtijdig is opgemerkt door het Security Operations Center van de universiteit. Uit sporen die achtergelaten zijn, zou blijken dat het om professionele hackers gaat. Volgens het CERT duurt het onderzoek naar de aanval op de UvA en HvA nog enkele dagen.
Volgens de universiteit en hogeschool is het inmiddels weer mogelijk om gebruik te maken van onderwijssystemen, nadat eerder deze week uit voorzorg verschillende systemen waren uitgeschakeld. Onderwijs en onderzoek zou maar minimaal gehinderd worden door de aanval en kan daarom doorgaan en ook kunnen studenten en medewerkers gewoon gebruik blijven maken van e-mail en bestanden.
Een week eerder werd ook al de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek getroffen door een cyberaanval, waarbij het naar alle waarschijnlijkheid ook om ransomware ging. Volgens het CERT van de UvA en HvA is er geen verband met de situatie bij de NWO. Ransomwarecriminelen richten zich vaker op scholen en wetenschappelijke instituten, zoals vorig jaar toen de Universiteit Maastricht getroffen werd door ransomware en bijna 200.000 euro aan losgeld betaalde.