TikTok belooft code van algoritme en moderatie te tonen aan experts

Sociaal medium TikTok heeft beloofd om experts te laten kijken naar de code van zijn algoritmes. Ook kunnen zij realtime meekijken met moderatie op het platform, zo zegt het bedrijf. TikTok zegt regelgeving voor te willen zijn.

TikTok zegt niet dat de code openbaar online komt, maar belooft dat experts de code van zijn algoritme mogen zien. Wie die experts zijn en wie die selecteert is onbekend. Op een andere pagina zegt TikTok dat het gaat om 'gasten' van het TikTok Transparency Center in de Amerikaanse stad Los Angeles. De code in het centrum is voor 'testen en evaluatie'.

De timing van de aankondiging valt op. Woensdagavond Nederlandse tijd staan de directeuren van vier grote techbedrijven voor een commissie van het Amerikaanse Congres als getuigen bij een hoorzitting. Tim Cook van Apple, Jeff Bezos van Amazon, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Alphabet beantwoorden vragen van Amerikaanse politici over hun marktmacht.

TikTok staat al langer in de aandacht in de VS vanwege de Chinese eigenaar ByteDance. De overheid van de Verenigde Staten zou de app mogelijk willen verbannen. India heeft het gebruik van TikTok eerder dit jaar al verboden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-07-2020 • 17:47

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik vind dat alle grote social media onder een vergrootglas moeten. Ze hebben veel macht en inzage dat daarop een controle komt is erg goed. Een aantal bedrijven zijn simpelweg ook te groot geworden.
En zoiets moet ook in wetgeving staan. Daarom wil TikTok nu regelgeving voor zijn, zodat ze "zelfregulatie" kunnen uitvoeren. In praktijk werkt zelfregulering echter voor geen meter en doen ze alsnog wat ze willen.
Zeker wanneer het aankomt op Chinese bedrijven, die compleet onder de macht van de Chinese communistische partij vallen.
Klopt. Maar nu is er wel erg selectief een politiek ingegeven offensief begonnen tegen TikTok. Dan moet je al die apps onder de loep nemen.
Er is al jaren kritiek uit de intelligentere politieke hoeken over de manier van werken en de algoritmes van de grote tech bedrijven. Enig verschil bij tiktok is dat het uit een "vijandig" land komt en dus ook de slomeriken van de republikeinen en de overige conservatieve partijen in het westen wel een risico zien.
That's why we believe all companies should disclose their algorithms, moderation policies, and data flows to regulators
Op dit moment hebben regulators niet de kennis nog de capaciteit om hier iets zinnigs mee te doen.
Het reguleren van directe PII data staat nog in de kinderschoenen, het reguleren van derived PII data is nog complexer. Eer dat ze toe komen aan het doorgronden van deze algoritmes, zijn er al lang "aannames" die de aanpak bepalen.

Recent werd mijn Bluetooth gehackt door een ander device, aanname van een collega in US; ah, Chinese hackers, het ging echter om een U.S. manufactured device dat deze actie deed....

Er speelt een heel ander belang dan feitelijkheden. We hebben eerder al misinformatie gekregen en daar oorlog op gevoerd. Dit is een vergelijkbare misinformatie campagne die gaande is. En diverse landen reageren op die misinformatie:
nieuws: Verenigd Koninkrijk wil Huawei-apparatuur uit telecomnetwerken halen
nieuws: 'Frankrijk wil Huawei-apparatuur per 2028 uit 5g-netwerk weren'

allemaal ook gewoon pas na de afschrijvingstermijn, dus net zo'n politieke wassen neus, maar toch.
Ik denk dat we dan weer te maken hebben met:
“Wie heb je liever rondneuzen in je zaken?”

In geen enkel geval te verantwoorden maar de betrokken partijen denken in het kader van zelfbelang.

China als partner of de VS? Met de VS is er een soort Status Quo die ik denk dat de meeste landen niet kunnen handhaven met China. Om dat te doen slagen moet alles hier onder de loep genomen worden en herzien.
- Who wants change?
- We do!
- Who wants to change?
- ... *silence*
Zijn er dan nog devices die gemaakt worden in US?
Of is het een heel speciaal device wat je hebt?

Het is idd makkelijk om te wijzen naar CN, want daar komt alle electronica vandaan.
Ik vind dit werkelijk gezeur om niks. Alsof onze westerse software-fabrikanten en inlichtingen niet mensen aftappen via achterdeurtjes. Tjonge jonge wat een schijnheiligheid :/
Wat wil je liever? Dat je daar controle op hjebt of niet? Je kan via Westerse overheden daar nog invloed op uitoefenen. Bij Chinese niet.
Ik kan als Nederlander anders weinig invloed uitoefenen op aftapping door Amerikaanse overheden. Ik denk dat je in beide gevallen je heel bewust moet zijn van hoeveel informatie je blootgeeft bij het gebruik van zulke netwerken. Tot nu toe vind ik, van de zaken die bekend zijn, Facebook een stuk verder gaan met hun tracking via de Facebook pixel, tracking van niet-gebruikers etc. dan wat bekend is van TikTok.
Precies.
Kiezen tussen China en USA is als kiezen tussen lood en oud ijzer.
Precies.
Kiezen tussen China en USA is als kiezen tussen lood en oud ijzer.
Waarom zou je moeten kiezen?
Moet je dan ook kiezen tussen kussen of naaien?
Doen Facebook, Linkedin, Instagram en Whatsapp dat ook dan?

Anders is het toch vrij hypocriet lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 29 juli 2020 17:56]

Dat is ook zo. Aan de andere kant mogen westerse apps niet eens China in.
Ze zijn er wel hoor maar worden strict gereguleert of er is een Chinees alternatief waar de partij zowat alle controle heeft in de hoe en wat.
Dan is het ook niet raar dat het westen ook controle wilt op Chinese apps.
Amerikaanse apps mogen wel in China als ze aan de lokale regels houden en omgekeerd zijn Chinese apps ook toegestaan hier als Chinese apps aan de lokale regels houden.
Nogal wiedes niet waar.
Alleen hebben grote Amerikaanse bedrijven zoals google kapsones gekregen en denken dat ze niet aan de lokale regels hoeven te houden. Als je niet aan de regels wilt houden dan moet je vertrekken. Als Chinese bedrijven niet aan de lokale regels willen houden dan moeten ze ook vertrekken.
De regel is heel duidelijk.
Totale controle. Dat is fundamenteel anders dan het westen.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 29 juli 2020 22:21]

Je komt elke keer met dezelfde reden. Als je niet wilt snappen dat het westen anders denkt dan in China houdt het op.
Jij komt pas elke keer met dezelfde reden en ik heb zelf letterlijk gepost dat regels in China fundamenteel anders dan het westen en omgekeerd ook het geval is.
Is heel simpel. China heeft geprofiteerd van hun grote markt. Westerse bedrijven zagen alleen dollars en euro's in hun ogen. We komen op een punt waarop de wereld zegt. China moet zich nu ook open opstellen. En dat is maar goed ook.
China moet wel degelijk wat. Huawei en tiktok staan al onder vuur.
Wilt China hun producten verkopen dan zullen ze openheid van zaken moeten geven.
Net als China eisen stelt aan westerse bedrijven gaat de wereld nu terecht kritisch kijken naar China.
Aangezien China dol is op winst maken hebben ze een probleem.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 30 juli 2020 13:48]

Het moet wat volgens lokale wetgeving moet. Dat geldt voor de hele wereld. Als volgens de wetgeving openheid van zaken geven worden dan moet dat en anders moet niks.
Er staan ook zoveel Amerikaanse bedrijven in China onder vuur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 30 juli 2020 15:23]

Idd, typische chinese reactie. Ilee kan alleen jouw argumenten papegaaien. Blijkbaar is totale staatstoezicht norm in china en wordt dit bevestigd en moeten wij dit maar accepteren...???
idd type volgens draaiboekje van Amerikaanse propaganda en moeten wij dit maar accepteren...???
Net zoals bij Trump: alleen selectief winkelen, alles is de schuld van iemand anders en niet van hem zelf.
Wat ben jij toch een papegaai. Kan zelf geen argumenten verzinnen en kakelt maar wat terug.
Nee hoor het is gewoon puntsgewijs al jouw bullshit retour. Het is dat je hier niet kunt tekenen maar het is gewoon pijltje met jouw onzin
Hoe kan je als expert er zeker van zijn dat wat je getoond wordt ook daadwerkelijk draait in productie?
En hoe kun je als gebruiker er op vertrouwen dat de 'experts' onafhankelijk zijn en ook echt de waarheid spreken..?

Zo blijven er vragen en komen er nooit antwoorden
Ja maar dat vind ik een beetje flauw, bij de experts kan je toch zeker een vertrouwenspersoon aanwijzen. De experts zijn ook zeker niet het issue. Of die experts hun werk goed kunnen uitvoeren bij een partij die nu toch in zekere zin onder verdenking staat is wel het issue. Gechargeerd heb ik bijvoorbeeld meer vertrouwen in de intenties van onze overheid dan die van TikTok om het maar even kort door de bocht plat te slaan.
Vergelijken met een draaiende versie op je phone?
Dit gebeurd server side
Hoe zou je dat doen? Ik weet zo 1,2,3 niet wat de source code is van de apps die op mijn telefoon draaien. Als een developer dat aanlevert zou ik tot op zekere hoogte die persoon op zijn blauwe ogen moeten geloven
Dat kan je niet. Daar moet je TikTok op geloven.
De consequenties wanneer uit zou komen dat ze de boel belazeren zijn echter groot. Dan is het bedrijf bewezen 'evil' en zal het, zeker met Chinese roots, een blokkade over zich afroepen.
Bedrijven als Microsoft, Apple, Amazon, Google en Facebook zijn groot genoeg om een rookgordijn op te werpen en het te overleven wanneer iemand toch door de rook heel kan kijken. Ze zitten te veel verweven in het Internet en in de hele samenleving. TikTok is wel een populaire app, maar niets of niemand is er van afhankelijk, wanneer het geblokkeerd wordt zit morgen iedereen ergens anders en is het overmorgen zo goed als vergeten.
In zekere zin wilt men dus auditors voor data & algorithms. Zeg maar, hetgeen wat men al heeft voor banken, financien, verzekeraars en vergelijkbaar.

Ik kan me er ergens wel in vinden inzage dat het om grote bedrijven waar het algoritme direct vat heeft of informatie / feit / statement / mening A vaker waargenomen zal worden dan alternatief B. Zo ook, als FB zegt dat iets fakenews is, is dat dan ook wel zo?
Een bij voorbaat kansloos initiatief als ze zelf bepalen wie de “experts” zijn.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 29 juli 2020 18:31]

Maar het is de politiek (en de adviseurs en lobbyisten) die bepaalt of het er genoegen mee neemt.
De experts meten dus een bewezen expertise hebben en voldoende onafhankelijk zijn van TikTok.
Ik ben blij dat tiktok een poging doet om critici tegemoet te komen. Het hele Facebook / IG platform is een verschrikkelijk deprimerende omgeving, afgelopen week zijn er weer een aantal boeren protest en corona maatregel kritische Facebook pagina met bijna 200000 leden zonder waarschuwing offline gehaald, en je hoeft maar het minste of geringste politiek incorrecte tegen geluid te laten horen en je zit meteen dagen tot maanden met een ban of (of waar ik pas achter gekomen ben toen we ontdekten dat posts van sommige vrienden voor sommige andere vrienden compleet gehide worden) een shadowban. Ik vind Tiktok fantastisch, het is direct, de app is simpel en gebruiksvriendelijk en origineel, de content is goed en veelzijdig, het moderatie beleid is schappelijk, ik doe weinig op sociale media maar Tiktok is op het moment wel mijn grote favoriet.

[Reactie gewijzigd door Pino Blauw op 29 juli 2020 19:09]

Er zijn genoeg TikTok gebruikers die klagen dat hun content verwijderd wordt, of niet voor anderen zichtbaar is.
Dit is ook het geval bij Instagrammers. Genoeg mensen die klagen over een 'shadowban' op Instagram waardoor hun content maar zeer beperkt zichtbaar is. Moderatie lijkt bij bijna alle platformen een lastig euvel te zijn, zeker met de vele verschillende normen en waarden in verschillende landen wereldwijd en van persoon tot persoon.
Een argument om het niet openbaar te maken is dat je zo ook manieren kan zoeken om het systeem te omzeilen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee