TikTok gaat 12 miljard euro over tien jaar investeren in Europese datacenters

TikTok zegt 12 miljard euro over tien jaar te investeren in onder meer Europese datacenters. Het sociale medium gebruikt al een datacenter in Ierland en is begonnen met het inrichten van een nieuw serverpark in de Hamar-regio in Noorwegen. TikTok wil zo aan Europese wetten voldoen.

In een blogpost legt het Chinese platform van ByteDance de vernieuwde plannen uit voor wat het Project Clover noemt, waaronder de investering van 12 miljard euro in Europese opslag van gebruikersgegevens van EU-burgers. Eerder had het bedrijf het nog over een jaarlijkse investering van 1,2 miljard euro.

Een deel van het vernieuwde bedrag is al in het Ierse datacenter geïnvesteerd, wat sinds dit jaar in gebruik is genomen. Het eerste van de drie gebouwen in Noorwegen wordt nu van servers voorzien en moet vanaf de zomer van 2024 in gebruik genomen worden. Eind 2024 moeten de andere twee gebouwen op deze locatie ingericht zijn, waarna de betreffende locatie het grootste datacenter van Europa zou zijn. Er komt tevens nog een extra datacenter in Ierland.

Het bedrag wordt uitgesmeerd over een periode van tien jaar, maar het bedrijf geeft weinig verdere details over wanneer en waaraan het geld precies uitgegeven wordt. Wel licht TikTok toe dat een deel van de investering naar NCC Group gaat, een cybersecuritybedrijf dat de dataopslag en -stromen van en naar TikTok gaat monitoren.

Het sociale medium wil met Europese datacenters zorgen van EU-toezichthouders wegnemen over het in het buitenland verwerken van gegevens van Europese burgers. Daarbij mogen gegevens dankzij de AVG sowieso niet zomaar buiten Europa verwerkt of opgeslagen worden.

Door Yannick Spinner

Redacteur

01-12-2023 • 14:32

50

Submitter: wildhagen

Reacties (50)

50
42
28
4
0
3
Wijzig sortering
Dat is een aardige investering, en het voornemen is ook 100 procent renewable energy, én het hergebruik van de restwarmte:
Reducing our emissions and sourcing 100% renewable electricity are among the key commitments for this target. Once fully completed, the Norway data centre will be the largest colocation facility in Europe to run on 100% renewable energy, be our most energy efficient data centre with a PUE of less than 1.2, and provide enormous potential for heat re-use.

Most of the energy generated will be transformed to low temperature heat (25℃), effectively enabling the energy to be used twice. Our third party provider, Green Mountain, is actively engaging with multiple industries and research institutions to identify potential projects and initiatives that can benefit from this level of heat re-use.
(uit het gelinkte persbericht).

Hopelijk kan men dit in de praktijk ook echt waarmaken, want hergebruik van restwarmte is wel vaker geprobeerd, maar volgens mij nog weinig succesvol geweest.
Klopt volgens mij. Voor een warmtenet bijvoorbeeld is het te koud om echt bruikbaar te zijn. Dan zou je de servers bij de warmteafnemers zelf moeten plaatsen zoals LeafCloud dit doet. Maar dat zie ik niet gebeuren bij ByteDance
Dat is afhankelijk van het soort warmtenet. Met een lage-temperatuur warmtenet is er met zulke temperaturen best wat te bereiken. Zie bijvoorbeeld het WKO-systeem van de Universiteit Utrecht, waar ze inderdaad servers gebruiken om de campus te verwarmen.

Het probleem is alleen dat de meeste bestaande warmtenetten gemaakt zijn voor hoge-temperatuur, en hoewel hoog naar laag vrij makkelijk is, heb je flink wat nodig om van laag naar hoog te gaan. Eigenlijk zou je in wijken die nu nog een warmtenet krijgen dus een lage-temperatuur net moeten aanleggen, maar in de praktijk breiden ze voornamelijk de hoge-temperatuur netten uit. :X
Kun je dan niet een warmtepomp de restwarmte laten gebruiken om er een hogere temperatuur van te maken. Als je aanvoer telkens 25 graden is dan lijkt het mij dat je een vrij hoge cop kunt behalen en toch de warmte kunt gebruiken

NVM was al geopperd

[Reactie gewijzigd door Splitinfinitive op 23 juli 2024 02:58]

Oh absoluut, en dat is ook precies hoe lage-temperatuur netten op huisniveau werken!

Het probleem is alleen dat de efficiëntie nogal afhankelijk is van het temperatuurverschil. Van 25 graden boosten naar 35-40 voor je vloerverwarming is prima te doen, en 25 naar 50 ofzo voor die paar liter douchewater is ook geen probleem.

Maar een hoge-temperatuur warmtenet heeft een leiding-temperatuur van 95 graden! Het boosten van 25 naar 95 is verschrikkelijk inefficiënt, en omdat alle huis-apparatuur is gemaakt voor een leiding-temperatuur van 95 graden heb je eigenlijk geen keuze. Om lage-temperatuur warmte te gebruiken zou je dus alle huizen 1 voor 1 moeten ombouwen, zodat ze bijvoorbeeld vloerverwarming krijgen in plaats van radiatoren.
Ik ben het gedeeltelijk met je eens

Afhankelijk van de leeftijd van de woning zijn er andere zaken die je aankunt pakken voordat je naar vloerverwarming gaat

- isoleren gevel
- hr++ glas
- luchtdichting nalopen

Dit is natuurlijk alleen van toe passing op oudere huizen

Maar als je alles bovenstaand zou aanpakken dan is 40 graden water in de grote radiatoren mischien al voldoende om de boel warm te krijgen (dit is wat thuis bij mij ook momenteel het geval is de verwarming temp is op de ketel teruggezet naar 45 graden voor verwarming. Onder vloerverwarming maar op de werkkamer een grote radiator met thermostaat knop. Werkt perfect)
Dat is hetzelfde probleem.

Voor warmtevraag X heb je bij watertemperatuur Y een radiator nodig van formaat Z. Als de temperatuur omlaag gaat, moet je óf grotere radiatoren installeren (wat in de praktijk meestal vloerverwarming zal worden), óf de warmtevraag terugbrengen (door een heel stuk beter te isoleren). Voor beide oplossingen zijn vrij dure verbouwingen nodig.

Moderne huizen die vandaag een hoge-temperatuur warmtenet-aansluiting krijgen, zullen al best goede isolatie hebben. Daar is vrij weinig te behalen, dus is het vervangen van de radiatoren de enige optie.
Wat wel een optie zou kunnen zijn is om de restwarmte op te werken met warmtepompen.
Dit vraagt natuurlijk extra energie, maar veel minder dan als die warmte ergens anders van nul af aan gegenereerd zou moeten worden.
Tja, als ik "datacenter" lees, denk ik aan een windmolenpark in je achtertuin volledig bestemd voor het datacenter en een bizar hoog waterverbruik, waar we ook al tekort aan hebben in de zomer. Maar toch is dat dan "renewable" en "hergebruik"?
En dat is dus waar veel van het 'klimaatgeld' naar toe gaat, Naar nieuwe 'duurzame' gebouwen van grote bedrijven en rijke mensen, die krijgen subsidie of zoiets, omdat ze duurzaam bouwen.

Weg ermee wat mij betreft.
Tja, als je zo op milieu geënt bent kun je beter stellen dat we moeten ophouden met social media. De energie wordt hoe dan ook de atmosfeer ingepompt en hadden we voor een hoop nuttigere dingen kunnen gebruiken.
jawel ! amercentrale, pijp te zien op oude kaarten naar Tilburg
Echt bizar wat voor bedragen omgaan in een zo'n relatief simpel ogende app. Ruim 1 miljard per jaar aan investeringen in datacentra, echt een onvoorstelbaar hoog bedrag. Zo zie je maar hoeveel geld je privacy waard is.
Mjah, Tiktok valt natuurlijk onder ByteDance, die nog véél meer doen dan alleen TikTok. ByteDance had in 2022 een omzet van maar liefst ruim 85 miljard (!) dollar, dus zo bekeken is de investering van één miljard per jaar niet eens zo enorm veel voor het bedrijf.

Maar het is natuurlijk ook één van de meest populaire en meest gebruikte socialmedia platforms, met 1.1 miljard actieve gebruikers op maandbasis. Daar heb je dus ook een aardige infrastructuur voor nodig.
Het lijkt mij dat het overgrote merendeel van die omzet in China gemaakt wordt. Dus die omzet is in deze niet relevant. Deze investering is vanuit TikTok aangekondigd, waarin duidelijk gezegd wordt dat het voor de Europese TikTok gebruikers bedoeld is. Dan vind ik 12 miljard wel heel veel. Zo'n 142 miljoen mensen zijn in Europa onder de 30. Dat betekent grofweg even dat als 100% van iedereen onder 30 TikTok gebruikt in Europa, dat TikTok zo'n $8.45 per gebruiker per jaar moet verdienen om überhaupt quitte te spelen. Dat vind ik nogal wat bedragen voor je privacy.
Het zou natuurlijk kunnen dat ze de datacenters (ook) voor iets anders dan TikTok gaan gebruiken, zo niet op de korte dan wel op de lange termijn. Europese servercapaciteit komt altijd van pas met al die lastige EU-regeltjes. En als het tegenzit of de plannen wijzigen, kunnen ze de datacenters in deze booming business vast makkelijk verhuren/verkopen. Zo bezien is het een weinig risicovolle investering.
Hmmmm denk dat je het verkeerd bekijkt. Als ze dit niet doen mogen ze in Europa niet meer opereren door bepaalde wetten, om hieraan te voldoen moeten ze dus serverparken hier bouwen.
Ook gaat het om de waarde van TikTok, stel dat TikTok de Europese markt hierdoor verliest dan verliezen ze in waarde veel meer dan 10 miljard.

Op lange termijn is het doel deze investering terug te verdienen ja maar het is geen weggegooid geld
Ze hoeven natuurlijk alleen minimaal de afschrijving terug te verdienen. En ze doen een geleidelijke uitrol van 1 a 2 miljard per jaar ofzo? Dus in de eerste jaren zo'n 500 miljoen afschrijving zijn per jaar?

De Europese online advertentie markt is ongeveer 100 miljard. In de VS hebben ze bijv. 3 procent van de advertentiemarkt wat ik zo snel kon vinden. Oftewel zo'n 3 miljard omzet en nog eventueel andere verdienmodellen. Icm de groeicijfers zal het vast wel winstgevend zijn.
10 jaar is een eeuwigheid, dan is TikTok alweer vervangen door een andere social volgens mij.

Van mij mogen ze die datacenters lekker in China houden.
Ik vraag me af met al die tiktok filmpjes, wordt dat nou eeuwig bewaard? 99,9% is echt nutteloos informatie.

Als ze dat nou eens opruimen…
99.9% van de YouTube-filmpjes, Facebook-posts, en zelfs Tweakers-reacties is ook nutteloze informatie.

Voor het opslaan van data heb je niet heel veel nodig. Een TikTik-filmpje is wellicht 10MB. 18TB schijven gaan voor €260 over de toonbank, en daar passen 1.8 miljoen filmpjes op. Dat is €0.0001 / filmpje. Stroomverbruik is zo'n 5W, of 0.0000028W / filmpje. Sure, je kán ze opruimen, maar het is de moeite gewoon niet waard.

Het zijn juist de actieve filmpjes die veel kosten. Je moet een hoop servers draaien om nieuwe filmpjes te verwerken, statistieken bij te houden, de aanbevelings-algoritmes te draaien, en de filmpjes aan tienduizenden mensen tegelijk te laten zien.

Als een filmpje populair is zullen er duizenden kopieën op alle supersnelle caching-servers staan. Een filmpje van een paar jaar oud waar geen hond naar kijkt? Twee of drie kopietjes op de goedkoopste bulk storage.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 23 juli 2024 02:58]

Als een filmpje populair is, dan laad je die in je werkgeheugen zodat het voornamelijk vanuit daar benaderd wordt.
Nutteloos is erg relatief. Iets dat ik nutteloos kan vinden vind jij misschien enorm interessant, en andersom hetzelfde.
Misschien is de algemene opvatting van wat wel of niet nutteloos is objectief aan het verloederen. Sinds de tweede wereld oorlog is de westerse maatschappij vrij decadent aan het worden en zich zorgen gaan maken om steeds kleinere ergenissen. Zoals verveling. Het is geen wonder dat social media met bullshit content zo goed werkt, maar je moet haast stellen dat 90-99% van de content waardeloos or zelfs contraproductief is voor de maatschappij.
Ho, wacht, leuk allemaal, maar als dadelijk de nieuwe NIS, ISO27xxx regels in gaan is het niet meer 'zal' maar 'moet'. Als in: zolang je moedermaatschappij waaraan je rapporteert BUITEN de EU zit mag je überhaupt geen data van personen opslaan, ook al zit je binnen de EU en denk je allerlei schijnregels en veiligheid op te hebben gezet.
Het lijkt me sterk dat de ISO27xxx regels zoiets zullen opnemen.
En ik ben beniewd of jij kunt aanwijzen waar het dan in de nieuw NIS regels zou moeten staan.

Of is het puur dat jij hoopt dat zoiets er ooit in komt te staan?
Volgens mij is er geen verplichting om aan ISO-standaarden te voldoen, dus geen idee waarom er gestopt of gewacht moet worden. :) De NIS2 (waar jij op doelt) is iets anders. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 02:58]

Van mij hoeft het niet dat TikTok, uren lang death scrollen, foute chit organiseren omdat iemand anders dat ook doet. Allemaal schaapjes.

Die datacenters mogen van mij niet toegestaan worden op EU grondgebied want alles wordt toch doorgezonden naar China. En om nou te zeggen dat wij daar zulke warme banden mee hebben...

Daarnaast het energieverbruik van die centrales, ons drinkwater wat verknoeit wordt door die DC's.
Ik dacht dat wij om het milieu moesten denken en zij komen met zoveel chit, dat blijkt money talks en bullshit walks.

[Reactie gewijzigd door tijgetje57 op 23 juli 2024 02:58]

Dus omdat jij niks hebt met TikTok (ik ook niet overigens) mag niemand het meer gebruiken? En dan beweren dat alleen China rare trekjes heeft, ik weet het niet hoor....
China heeft onze markt overspoeld met goedkope rommel waar we afhankelijk zijn geworden, omdat we zelf niets meer produceren.

China heeft de controle over onze zonnepanelen...
https://www.vrt.be/vrtnws...n-knip-doen-instorten-eu/
https://www.vrt.be/vrtnws...acties-chinese-omvormers/https://www.vrt.be/vrtnws...mers-bis-arvato-61837448/

En nu gaat China onze Social-Media overheersen en beheersen.

En de Europeaan keek toe hoe Europa in de Chinese dictatoriale val trapt, met open armen en benen.
je bent nu geïnformeerd, ga je nu ook je portefeuille gebruiken om je mening te ondersteunen en de wereld wat beter te maken?
Slechte ontwikkeling, aangezien TikTok totaal niks (nuttigs) toevoegd aan de mensheid & naar mijn mening alleen maar ADHD-ers "kweekt". Leuk dat men zo aan de EU-wetgeving wil voldoen, maar ik moet er niet aan denken, wat voor een onnodige resources/energie hiervoor benodigd is...
Wij storten al miljard miljoenen in allerlei ontwikkelingsprojecten.

Neem Afrika als voorbeeld.

Dit is geen nieuws.
Het sociale medium wil met Europese datacenters zorgen van EU-toezichthouders wegnemen over het in het buitenland verwerken van gegevens van Europese burgers.
Snap Tiktok wel dat ze dit dan doen om te voldoen aan de EU-toezichtshouders maar de keerzijde is wel dat we dan nog meer van die energieslurpers krijgen en dit verre van ideaal is voor ons milieu.
Waarom moeten wij die sociale netwerktoestanden toestaan in onze contreien? Plaats is duur, energie superschaars... Dus laten we hier het hakbijl in zetten. Minder en beter en vooral zuiniger.
Dus eigenlijk zeg je: weg met Facebook, weg met Whatsapp, weg met Instagram, weg met TikTok , weg met Pinterest, weg met X (voorheen als Twitter), weg met LinkedIn, weg met YouTube, weg met Snapchat.
Dat kan zo geregeld worden.
Gewoon al uw accounts opzeggen en klaar.
Makkelijker kunnen we het niet maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.