Facebook pauzeert werk aan kinderversie Instagram na kritiek

Facebook pauzeert het werk aan Instagram Kids, een versie van het platform die is bedoeld voor kinderen die jonger zijn dan dertien jaar. Het bedrijf blijft naar eigen zeggen wel werken aan zijn tools voor ouderlijk toezicht.

"Wij geloven dat het maken van 'Instagram Kids' het juiste is om te doen, maar we pauzeren het werk", schrijft het bedrijf in een blogpost. Instagram en diens moederbedrijf Facebook geven aan dat de bedrijven het kinderproject op een later moment opnieuw zullen evalueren. Het bedrijf wil zich in de tussentijd blijven richten op 'de veiligheid van tieners en het uitbreiden van functies voor ouderlijk toezicht'. Instagram wil naar eigen zeggen ook in gesprek gaan met ouders, beleidmakers en experts over de kinderversie van het platform.

Instagram blijft naar eigen zeggen van mening dat Instagram Kids 'belangrijk' is. Het bedrijf claimt onder andere dat kinderen 'steeds jonger telefoons krijgen' en hun leeftijd verkeerd aangeven bij apps die bedoeld zijn voor mensen van dertien jaar of ouder, om deze alsnog te kunnen gebruiken. "De realiteit is dat kinderen al online zijn, en wij geloven dat het ontwikkelen van leeftijdsgerichte ervaringen die speciaal voor hen zijn ontworpen veel beter is voor ouders dan de huidige situatie", stelt het bedrijf.

Het bestaan van Instagram Kids kwam in maart al aan het licht, toen interne memo's over het project uitlekten naar de pers. Facebook bevestigde vervolgens dat het werkte aan deze Instagram-kinderversie, waarop Amerikaanse officieren van justitie het bedrijf in een brief aandrongen om het werk hieraan stop te zetten.

Meer recent publiceerde The Wall Street Journal een serie artikelen over Facebook en Instagram. De krant publiceerde onder andere een artikel over een onderzoek van Instagram zelf, dat uitwijst dat het platform schadelijk kan zijn voor tieners. De app zou bij tienermeisjes bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan onzekerheid over hun lichaam.

De berichtgeving riep opnieuw vragen over Instagram Kids op bij beleidsmakers. Amerikaanse senatoren stuurden na publicatie van het Wall Street Journal-artikel een brief naar Facebook-ceo Mark Zuckerberg, waarin het bedrijf wederom werd opgeroepen om zijn plannen voor Instagram Kids te schrappen. Facebooks hoofd veiligheid moet donderdag ook getuigen voor het Amerikaanse Senaat, schrijft CNBC. Instagram heeft eerder al gereageerd op de berichtgeving van The Wall Street Journal. Het bedrijf vindt onder andere dat het artikel van de krant enkel de negatieve aspecten van het onderzoek uitlicht. Facebook publiceerde zondag een nieuwe blog waarin het bedrijf zegt dat de krant het onderzoek verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-09-2021 • 15:23

50 Linkedin

Lees meer

Reacties (50)

Wijzig sortering
Maakt het een stuk makkelijker om gebruikersprofielen van kinderen op te stellen en alleen targeted advertenties aan te bieden voor speelgoed en (mobile) games waar kinderen vatbaar voor zijn. Op zich is het ook niet wenselijk dat (te) jonge kinderen op Instagram zitten waar gewoon veel content op staat die nog niet voor hen bedoeld zijn, maar het is zó doorzichtig waar een "Instagram Kids" heen gaat en in wiens belang het ontwikkeld wordt. Maar nu staan de schijnwerpers er op, dus eventjes "pauzeren" en in het geheim/over een paar maanden weer verder gaan en gewoon doordrukken. Zulke media-uitingen zijn toch alleen maar toneel.
Het ding is dat dat tracken en profilen helemaal niet mag voor die doelgroep.

Dus wat doen alle techbedrijven? Vereisen dat de gebruiker de minimale leeftijd heeft waarop dat tracken en profilen wel mag. In veel gevallen 13 jaar, soms 16. Maar de realiteit is ook dat zo riching eind basisschool vrijwel elk kind een smartphone heeft. Wat doen ze daar mee? Juist, met elkaar appen, toktoken (meer een meisjesding begrijp ik van zoonlief), etc.

Allemaal dus met niet-legale accounts, want er is over de leeftijd gelogen (door ouder of kind is om het even). De diverse social networks hebben ook allemaal een nette procedure voor het af laten sluiten van accounts waarvan aangetoond kan worden dat de opgegeven leeftijd niet klopt. Het moge duidelijk zijn dat dit puur voor de show is; al die diensten hebben algoritmes die heel veel zeer persoonlijke gegevens kunnen afleiden uit alle data die ze grabbelen, dus deze partijen zijn zonder meer in staat accounts van kinderen onder de leeftijdsgrens in het overgrote deel van de gevallen eruit te pikken.

Maar dat doen ze natuurlijk niet. Gewoon data graaien en clicks verkopen / gedrag beïnvloeden. Weten ze dat het niet mag? Natuurlijk, maar "niet hun verantwoordelijkheid, zie de voorwaarden en de beroepsprocedures".

Waarom dan een kids versie? Omdat ze natuurlijk wel snappen dat die 13 jaar niet houdbaar is en dat ze daar vanuit overheden en toezichthouders problemen gaan krijgen. En zodra ze actief moeten gaan handhaven, zijn ze hun toekomstige bron van inkomsten kwijt als die allemaal op een platform gaan zitten dat wel 13- is. Beter een kind dat je niet mag tracken op je platform (waarbij je bij de 13e verjaardag full scale tracking aan mag zetten) dan dat kind op een ander platform.
Maakt het een stuk makkelijker om gebruikersprofielen van kinderen op te stellen en alleen targeted advertenties aan te bieden voor speelgoed en (mobile) games waar kinderen vatbaar voor zijn.
Ik weet niet of dat mag in Europa of Amerika (COPPA).
Die kleine hier is maar 4 jaar, maar als ik zie wat leeftijdsgenoten om ons heen al voor troep mogen kijken houd ik mijn hart vast. Allemaal vlogs van kinderen die door de ouders uitgebuit worden, TikTok… verzin t maar.

Ik ga het zo lang mogelijk blokkeren, vooral dat TikTok en Instagram. Zit zelf op Instagram omdat ik wat horlogeverzamelaars volg maar in alle andere opzichten is het echt een manifest over hoe je een zo narcistisch mogelijke samenleving creëert. Die Reels van jonge meiden voorbijkomen zijn te kansloos voor worden. Zien er leuk uit maar zonder inhoud en fake as fuck. Creatieve armoede, net als TikTok.

Je hebt over een paar jaar allemaal volwassenen zonder inhoud die bekend zijn van het maken van loze filmpjes :’)
Weet je wat pas echt walgelijk is? De resultaten van intern onderzoek bij Facebook over Instagram:
https://www.forbes.com/si...-young-girls-report-says/

The study found Instagram makes “body image issues worse for one in three teenage girls.” The company’s internal research also found “teens blame Instagram for increases in the rate of anxiety and depression,” a reaction researchers described as “unprompted and consistent across all groups.”
Furthermore, among teenagers who reported suicidal thoughts, about 6% in the U.S. and 13% in the U.K. traced them back to Instagram. The researchers noted that many of these problems are unique to Instagram because it focuses heavily on body and lifestyle, meaning “social comparison is worse on Instagram.”


En wat doen ze dan? Gewoon extra hard inzetten op kinderen...
Facebook gaat gewoon letterlijk over lijken...
Ze doen het uiteraard nooit goed.

Maar wat als Instagram for Kids juist die punten aanpakt die het "volwassen" Instagram zo ongeschikt voor hen maakt. Daar lijkt Youtube Kids (tot op zekere hoogte) iig toch wel in geslaagd.

Juist geen focus op lichaam en leefstijl en daardoor juist een realischer kijk geeft op het sociale welzijn van leeftijdsgenootjes.

Je kunt nu wel een grote (ononderbouwde) mond geven, maar niets doen (en dus het grut op het 'volwassen' Instagram in hun sop gaar lagen koken) lijkt me ook geen optie.

En als China om die reden zegt dat een App als Instagram beperkt of zelf geweerd moet worden ter bescherming van kinderen, dan is de wereld ook te klein...

Nogmaals, ze kunnen het gewoon niet goed doen. Belangrijkste blijft uiteraard de opvoeding door de ouders, maar een afgschermde(re) omgeving zoals Instagram Kids zou best een goed hulpmiddel kunnen zijn.
Ik geloof dat ik een aantal jaar geleden gelezen had dat het aantal zelfmoord/pogingen bij kinderen/minderjarige steeg naarmate platformen zoals facebook, twitter, instagram etc populairder werden. Ik kan me alleen niet herinneren welke studie dit was.
Meer recent publiceerde The Wall Street Journal een serie artikelen over Facebook en Instagram. De krant publiceerde onder andere een artikel over een onderzoek van Instagram zelf, dat uitwijst dat het platform schadelijk kan zijn voor tieners. De app zou bij tienermeisjes bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan onzekerheid over hun lichaam.
Ik geloof dat dit ook een hele goede reden zou zijn om dit soort platformen compleet te verbannen voor minderjarige (wellicht ook wel voor volwassenen), wellicht een onrealistische verwachten hoe meer je iets verbied hoe liever mensen het natuurlijk willen. Het zou in iedergeval wel helpen as features die social media verslavend maken voor velen te laten demonteren.

Wat recent populair is geworden op Tiktok is bijvoorbeeld de "devious lick" trend waarbij kinderen dingen zouden stelen van school en hiermee op tiktok pronken. De wet overtreden voor de uber kleine kans om viral te gaan of voor de likes en daarmee je toekomst op het spel zetten?
Het zou in iedergeval wel helpen as features die social media verslavend maken voor velen te laten demonteren.
De likes weghalen. Het krijgen van likes is verslavend en je wilt er steeds meer. Ik merkte het bij mijzelf, hoe meer likes ik had op een bericht hoe 'beter' ik mij voelde. Ik leef nu al vele jaren zonder Facebook en voel mij veel gelukkiger, ik kan het iedereen aanraden. Contact met vrienden gaat via chatapps en daar kun je ook van alles met elkaar delen.
Daar zit inderdaad het probleem. Verbieden dat kinderen iets doen wat mogelijk slecht voor ze is maar dat ze nauwelijks beseffen of moeilijk is uit te leggen, dat is zeggen dat ze reclame niet moeten geloven. En daarom is het verboden om reclame op jonge kinderen te richten.

En deze platformen doen precies dat: alles en iedereen wordt met gerichte reclame bestookt. De likes zorgen voor de onbewuste beloning waardoor je langer op het platform blijft.

Dus feitelijk hebben we al lang een verbod voor dit soort platformen (want daarin wordt dus alle reclame op jonge kinderen gericht).
Zal ongetwijfeld ook met leeftijd te maken hebben. Ik zit nog op Facebook voor diverse groepen, maar het zal me niet boeien of ik wel of geen like krijg. In het echte leven hoef ik bij elke piep of scheet ook geen klopje op m'n schouder.
Ik geloof dat dit ook een hele goede reden zou zijn om dit soort platformen compleet te verbannen voor minderjarige (wellicht ook wel voor volwassenen), wellicht een onrealistische verwachten hoe meer je iets verbied hoe liever mensen het natuurlijk willen. Het zou in iedergeval wel helpen as features die social media verslavend maken voor velen te laten demonteren.
Dan mag je het grootste gedeelte van internet wel afsluiten. Ja social media kan problemen geven maar uiteindelijk is het niet de enigste probleem. De meeste sexsites bijvoorbeeld zitten ook vol met mooie vrouwen (ik praat even alleen over vrouwen omdat ik een man ben en je quote gaat over tienermeisjes maar dit kan je dus ook veranderen naar mannen problemen). Dus hebben de vrouwen geen last van de social media zoals de mooie vrouwen op Facebook of Youtube dan moeten ze wel strijden tegen zulke vrouwen. Zouden die sites ook verboden zijn zullen de mensen wel zoeken naar bijvoorbeeld foto's mooie actrices. Zelfs voor internet waren er genoeg vrouwen of meisjes met problemen. Er zijn genoeg vrouwen die op dieet gingen omdat in mode bladen de vrouwen mega dun waren. En niet alleen echt dikke vrouwen maar ook gewoon dunne vrouwen die hierdoor vonden dat ze dik waren. Ik heb wel eens op tv gezien van een meisje die zich dik vond die ik echt gewoon dun of normaal eruit vond zien. Al kan de juiste kleding natuurlijk wel dingen verbergen en hadden ze misschien wel een vetlaagje verstopt wat hun onzeker maakte. De minder mooie vrouwen hebben dus gewoon altijd problemen gehad en dit zal echt niet stoppen omdat social media stopt. Dik is dik, lelijk is lelijk en dat zal gewoon blijven, te lang is te lang, te klein is te klein. Of je heb een andere probleem zoals sociaal omgang, extreme onzekerheid, een rare tik. En dan val je helaas buiten de norm en heb je de kans dat je gepest wordt of ontevreden over jezelf ben. Alleen internet heeft wel de bereik van de vergelijkingsmatriaal vergroot wat dus extra problemen geeft. En mensen hebben wel de kans dat ze door meer (onbekende) mensen beoordeeld worden.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 27 september 2021 17:19]

....en hun leeftijd verkeerd aangeven bij apps die bedoeld zijn voor mensen van dertien jaar of ouder, om deze alsnog te kunnen gebruiken.
En bij een kinder Instagram krijg je mensen die ouder zijn dan 13 en hun leeftijd verkeerd ingeven. Handig voor de kinderlokkers, alle kinderen op één plek.
Oplossing, geen DM functie
Een snapchat account is eenvoudig gevraagd via comment of bio.
Dit vind ik oprecht een goed idee. +1
of nog beter: ouders die met hun kinderen praten / hun kinderen opvoeden. dan hoeft feestboek niet naar voren te stappen om kinderen te "beschermen"
Een zevende hemel voor van die “Martijn” freaks. Dat is het eerste waar ik aan denk.

[Reactie gewijzigd door Th_mas op 27 september 2021 16:14]

Een zevende hemel voor van die “Martijn” freaks. Dat is het eerste waar ik aan denk.
Dat vind ik dan weer verdacht :X
Zo een gekke gedachte is dat toch niet? Een kinder-instagram is zowat een uitnodiging voor figuren die op zoek zijn naar deze content.
Kinderen zou je eigenlijk op een één of andere manier moeten beschermen tegen platformen als Instagram en TikTok. Ze zijn namelijk te jong om de toekomstige gevolgen op hun privacy te overzien. Tegen de tijd dat ze dat wel kunnen, is er al privacy schade ontstaan. Ook zouden ze beschermd moeten worden tegen bepaalde ouders, die al maar te graag foto's vanaf de geboorte (of zelfs daarvoor nog) van hun kinderen publiekelijk verspreiden. Het lastige is wel dat je als kind op een gegeven moment achter gaat lopen op de rest van de groep/klas, en daardoor alsnog gedwongen wordt om mee te gaan.
Ik vind het zelf inderdaad best lastig. Mijn dochter zit niet op tiktok, instagram, facebook, andere social media. Terwijl andere kinderen in de klas er voortdurend mee bezig zijn. Je ziet ook al precies waar het mis gaat bij die kinderen. Continue op zoek naar bevestiging, alles doen voor de likes, zeuren bij klasgenootjes dat ze moeten liken, dreigen iemand te ontvolgen als ze iets niet doen, etc. En dan zijn ze nog maar 9 jaar. Aan de andere kant wil je ook niet dat ze een social outcast worden en niet mee kunnen komen met de rest. Gelukkig ziet mijn dochtertje zelf wat het doet met het gedrag van de andere kinderen. Maar toch, hoe ver moet je gaan met het afschermen. Ik hoop dat we er goed aan doen.
Een plek voor minderjarige op internet.....mmmmm dit lijkt me een heel fout idee.
Niet te vergeten dat FB's verdienmodel data is.... dus er wordt data van je kind verzameld...

Waarom zou je je kind hierop willen hebben ?
Een plek voor minderjarige op internet.....mmmmm dit lijkt me een heel fout idee.
Niet te vergeten dat FB's verdienmodel data is.... dus er wordt data van je kind verzameld...

Waarom zou je je kind hierop willen hebben ?
TikTok is ook een plek voor minderjarige...
Verbieden die handel??? Dan gaan ze een nieuwe plek op internet zoeken en daar hypen...
Even later weer hetzelfde verhaal :')

Kortom, de senatoren moeten echt niet overdrijven... geef de kinderen maar gewoon een veilige omgeving waar Instagram aan werkt. Bovendien moeten de senatoren ervoor zorgen dat de dataverzameling op de kinderen voortaan verboden worden!
Als Instagram niet meewerkt, einde verhaal voor beide bedrijven Facebook en Instagram. Zo moet je hun ballen hard knijpen tot ze meewerken! :P
TikTok is ook een plek voor minderjarige...
Verbieden die handel???
Maar wel gemixt met alle leeftijden, bedrijven enzovoort. Er is geen specifieke gedeelte met alleen maar minderjarigen.
Net zoals Instagram dat op het moment is in zijn huidige vorm, maar dat zal dan veranderd met Instagram kids, wat dus de 'plek' is met alleen minderjarige.
Corporations have neither bodies to be punished, nor souls to be condemned, they therefore do as they like.
Het feit dat er mensen aan denken om een "instagram kids" neer te plempen laat wel zien hoever Facebook en haar belangen afstaan van de maatschappij.
Instagram (en facebook /alle socials misschien wel) zijn al giftig voor ouderen, laat staan jongeren en zie ze het liefst verdwijnen. Nog even afgezien van alle privacy vraagstukken en beïnvloeding door advertenties e.d., schotelt het de gebruiker een schijnwerkelijkheid voor waar iedereen allen het beste van zichzelf laat zien. Hoe vreselijk moet het zijn als je zelf niet lekker in je vel zit en je enkel met perfecte mensen op de socials wordt geconfronteerd. Facebook was ooit leuk om contact te houden met een oude/verre vriend. Laat het aub beperkt worden tot dat online smoelenboek
Stelletje zieke gasten daar bij Facebook. Met zo'n leger aan evaluatie commissies en managers en dan nog niet inzien hoe fout dit is zegt al genoeg over hoe ver ze zijn afgegleden. Ze moeten zich kapot schamen.
Juist dat leger aan evaluatie commissies en managers is vermoedelijk de reden dat dit soort onzalige plannen ontstaan. De mensen die het 'echte' werk doen staan er vast anders in (gezien de documentaire met ex-FB medewerkers).
Jep, daar sla je de spijker op z'n kop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee