Thrustmaster maakt Boeing 787 Dreamliner-yoke voor Flight Simulator

Thrustmaster gaat een flightcontroller gebaseerd op de yoke van de Boeing 787 Dreamliner uitbrengen. De controller kan gebruikt worden in Microsoft Flight Simulator op de pc en op de Xbox Series X en S.

De set bestaat uit een yoke, ofwel het stuur, gecombineerd met een set van hendels. De hendels zijn verwisselbaar en kunnen uitgebreid worden, schrijft FSElite. De site woonde de FlightSimExpo bij, waar Thrustmaster de eerste details van de nieuwe flightcontroller bekendmaakte. Een officiële en volledige onthulling van de TCA Boeing Yoke Pack volgt op 9 november.

Volgens FSElite gaat het om een robuuste controller die aan de binnenkant volledig uit metaal bestaat. De controller is gebaseerd op de yoke van de Boeing 787 Dreamliner en zou 'zo dicht als mogelijk' bij het gevoel van het origineel moeten komen. Thrustmaster maakt de controller onder licentie van Boeing. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Afbeeldingen via FSelite.net

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-09-2021 • 15:22

51 Linkedin

Submitter: BaasG

Reacties (51)

51
51
22
2
0
21
Wijzig sortering
Als ze nu eens een force feedback yoke uit zouden brengen voor een redelijke prijs. ;(
Sim racen kent al meer als twee decennia force feedback in consumenten oplossingen voor thuis, maar afgezien van force feedback joysticks die we ooit wel kenden hebben we nu niets meer.
Heeft een echt modern toestel dat fly by wire gebruikt dan ook feedback door de yoke? Van een oud toestel dat met kabels en hydrauliek werkt kan ik mij voorstellen dat de yoke feedback geeft, maar in een modern toestel zou dat alleen het geval zijn als het opzettelijk ingebouwd is.
Moderne fly-by-wire toestellen hebben eigenlijk allemaal een soort van force feedback aan boord. Dat is hoe het toestel de Stick Shaker Event en Stick Push Event kan hebben. In het geval van een Stall gaat de stick eerst rammelen dat je nu echt wat moet doen, en als je dan nog steeds niets doet kan het toestel je de stick bijna uit handen trekken omdat de neus nu toch echt omlaag moet.

Dus als het gaat om realisme en "my immersion" dan is FFB op een yoke of flightstick zeker wel gewenst.

Edit: https://www.youtube.com/watch?v=5GrwODV68R8 filmpje van hoe zoiets er uit ziet op een Embraer 145, maar dat is op andere vliegtuigen niet wezenlijk verschillend.

[Reactie gewijzigd door PepijnK op 27 september 2021 18:25]

Stick Shaker heeft niets met force feedback te maken, maar is puur een tactiele vorm van waarschuwen (afgezien van de herrie die het maakt). Het is simpelweg een excentriek elektromotortje dat de control column laat shaken - op basis van een signaal dat stalling bijna staat te gebeuren.

Stick Pusher (ook geen force feedback maar een systeem dat werkelijk ingrijpt) hebben alleen vliegtuigen met een T-staart zoals Fokker 100, Embraer 145 etc., omdat een dergelijk type vliegtuig in een z.g. deep stall kan komen waarbij de stabilizer in de 'valschaduw' van de vleugel zou kunnen komen als een stall zou paatsvinden - en waar je dan niet meer uit komt.

De 787 heeft overigens wel een soort van motion feedback op de control column en steering wheel, maar dit gebeurt door backdrive actuators, die bij autoflight eigenlijk alleen aangestuurd worden om de vliegers te tonen wat de autopilot aan het doen is. Essentieel verschil met Airbus, die bewust de hele control column en steering wheel weglaat, omdat het display al laat zien wat de autopilot doet.

En als je een 787 'met de hand' vliegt heb je nogsteeds geen force feedback, maar alleen te maken met een verenpakket dat naarmate je meer uitslag maakt de beweging meer bemoeilijkt. Dus een rustige bocht, bijv. 5 gr bank angle, gaat soepeler dan een heftige 'gooi hem op z'n kant', met bijv. 35 gr bank angle. De laatste vereist meer kracht. Beiden hebben geen relatie met werkelijke aerodynamische krachten op de stuurvlakken van het viegtuig.
Dat laatste is niet helemaal correct. Het is geen simpel verenpakket. Er zit een complex feel-actuation systeem onder de cockpit vloer. Dit systeem werkt samen met de flybywire en zorgt voor een positieve stick force-per-g alsmede een feel die de limieten van het vliegtuig kunstmatig aangeeft.
Overtrekken is bv sterk bemoeilijkt (maar wel mogelijk) door de stick force sterk te laten toenemen in de richting van de overtrek. Aan de andere zijde van het spectrum, bij hogere snelheden wordt de stick veel stijver (I know) om de control autoriteit aan te passen aan de snelheid. De 777/787 voelt daarmee aan de controls heel herkenbaar als een conventioneel vliegtuig.

Bij Airbus is het allemaal wat eenvoudiger, er zit een demper en een veer in de joystick met een vaste feel over het hele flight regime ( stick forces zijn overigens niet lineair). De verschillende beveiligingen zijn niet voelbaar voor de piloot, in tegenstelling tot Boeing. De reden is simpel, bij een Airbus kan je niet verder dan de limieten, bij een Boeing wel maar dan moet je echt tegen je gevoel in veel meer kracht uitoefenen.

Overigens heeft de 767 ook een stick pusher, niet alleen de T tails. Was wel een optie meen ik.
Dat laatste is niet helemaal correct. Het is geen simpel verenpakket. Er zit een complex feel-actuation systeem onder de cockpit vloer. Dit systeem werkt samen met de flybywire en zorgt voor een positieve stick force-per-g alsmede een feel die de limieten van het vliegtuig kunstmatig aangeeft.
Inderdaad, er zit meer dan een verenpakket, namelijk behalve position transducers ook force transducers, een wheel damper en ook een force limiter voor roll. Ook voor pitch zijn er vergelijkbare componenten, ik wilde het wat simpeler houden. Mijn punt was dat er geen werkelijke Force Feedback plaatsvindt maar een kunstmatig aangebrachte verzwaring die 'stuurgevoel' geeft. De inbreng van de Primary Flight Control Function (fly by wire) is hier overigens beperkt.
Overigens heeft de 767 ook een stick pusher, niet alleen de T tails. Was wel een optie meen ik.
Dat zou prima kunnen als optie. Bij een T-tail is het echter mandatory, om genoemde reden.
Het is natuurlijk niet alleen immersie. Goede force feedback weerhoud de piloot er ook van te grove correcties te maken.
Idem in het sim racen. Goede force feedback helpt de bestuurder om beter te sturen, alsmede dat ook de auto zichzelf kan corrigeren tot op zekere hoogte.

Nu ben ik geen piloot en kan ik er weinig van zeggen in hoeverre zoiets het geval is bij vliegtuigen, maar voelen wat het vliegtuig doet lijkt me toch wel essentieel. Ze bouwen niet voor niks van die dikke simulatoren met motion platform en daarop de complete cockpit.
Ja, een B787 heeft ook force feedback ook al is het fly by wire, niet zoveel als bvb een B737 die nog steeds mechanisch verbonden is en waar je de yoke effectief kan zien bewegen in turbulentie.
Dat was nog echt vliegen, in Canada wordt daarom de 737 uit de jaren 70 nog steeds gebruikt omdat die optioneel met een grind kit leverbaar was. Die optie doen ze niet meer aan.

[Reactie gewijzigd door janklo op 27 september 2021 17:58]

Dat klopt dit gevoel wordt nagebootst in een modern toestel als de 787.
Tijdens een crash wil je graag wat force feedback voelen.

[Reactie gewijzigd door boulderdash1978 op 27 september 2021 17:43]

de " stick shaker " is nog altijd aanwezig. Dat is in feite zelfs gewoon force feedback, want dat komt gewoon uit een trilmotor. Niet eens uit eventuele hydrauliek.
Het enige wat ze voor deze fly by wire vliegtuigen hoeven doen is een stick shaker eigenlijk, of het het daar nou waard voor is...
FS2020 heeft natuurlijk meer dan alleen deze vliegtuigen, waarbij ik betwijfel dat men voor elk toestel een aparte yoke koopt?
En stick pusher. Maar stick shaker kan in principe heel aardig gedaan worden met een rumble motortje zoals dat ook in een controller zit. Pusher is dan weer wat lastiger omdat het ding dan ook echt aan de yoke moet gaan trekken. maar ook dat hoeft niet echt heel spannend te zijn, zou in principe kunnen met een solenoid.
2013 Kickstarter
https://www.youtube.com/watch?v=bOCzSHhjAc4

of deze voor leerling piloten (full metal jacket ;)) )
https://retail.redbirdflight.com/products/alloy-yk1-yoke

Nog echter is deze voor 1200€
https://www.brunner-innovation.swiss/product/cls-e-ng-yoke/

[Reactie gewijzigd door OxWax op 27 september 2021 16:23]

Het moet ook een beetje betaalbaar blijven. Mijn oude joystick, die niet echt bruikbaar meer is door te veel drift en deadzones, heeft netjes force feedback. Maar alles wat je vandaag nieuw kunt kopen voor een degelijk budget, daar zit geen feedback meer op.
Dacht ooit gelezen te hebben dat het een patent dingetje is. Maar weet niet bij wie dat patent ligt en waarom er geen komen.
Hm, dat zou wel eens kunnen wezen. Daar het inmiddels voor de luchtvaart is gepatenteerd.

Zie bijvoorbeeld ook dit patent: https://patents.google.com/patent/US11104418B2/en
Stick shakers zijn dusdanig oud dat patenten al in de vorige eeuw verlopen zijn.
Ooit een MS sindewinder gehad? Is niet zomaar een shaker hoor.
Niet mogelijk aangezien microsoft zelf al problemen had met de sidewinder force feedback, omdat een ander bedrijf de patenten en rechten ervan bezit voor force feedback joysticks.
Oef, dit gaat nogal wat kosten denk ik. Metalen constructie enzo.

Er is een beetje een gekke markt van de flight sim hardware tegenwoordig. Je hebt de echt goedkope troep van Thrustmaster enzo (denk 30-40 euro), en dan de echt dure zoals de kits die in Rusland gemaakt worden. En honeycomb bijvoorbeeld. Thrustmaster heeft ook wel wat "high end" zoals de warthog maar het is allemaal nogal oud en zit van binnen ook niet netjes in elkaar vergeleken met een VKB stick. Maar al dat high-end spul kost minstens 300-400 euro voor een stick.

Maar daar middenin zit niet zoveel meer. Vroeger had je Logitech nog die daar een beetje tussen ging zitten. Ik had gehoopt dat die positie wat verstevigd zou worden sinds ze Saitek overgenomen hadden, maar ze zijn alleen maar meer de high-end kant opgegaan (terwijl Saitek echt geen highend merk was). Logitech hun eigen midrange spul zoals de G940 is allemaal verdwenen.

Dus er is nu de goedkope shit voor de casual gamer, en het highend spul voor de enthousiast, maar daartussen is er nu heel weinig. Vooral als je de gewone luchtvaart wil (dus niet pieuw pieuw).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 september 2021 19:20]

VKB kost iets minder dan 200 euro voor een stick, en dan heb je de premium versie.
Dat is niet waar (helaas!), dan heb je alleen de stick, niet de basis. Zonder basis heb je er helemaal niks aan want daar zitten de sensoren en het kantelmechanisme in :Y)

Daarvoor ben je ook nog eens hetzelfde bedrag kwijt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 september 2021 23:22]

Ik denk dat je in de war bent met Virpil. De VKB Gladiator NXT kost €142 of 185 euro (standaard of premium):

https://flightsimcontrols.com/product/gladiator-nxt/
Aha, wat gek, diezelfde stick kost zonder basis een tientje minder :?

Ik had deze gezien: https://flightsimcontrols.com/product/gunfighter-mk-iii/

Zo te zien heeft die een heel andere basis. Die van de Gladiator NXT is meer plastic. Niettemin wel een goede midrange aanbieding, wat ik ook zoek. Ik zal hem overwegen, bedankt voor de tip! Het aanbod op hun site vind ik een beetje onoverzichtelijk zo.
Je bent nu de premium versie van de grip aan het vergelijken met de standaard versie van de combi. Het verschil is 50 euro als je dezelfde versies vergelijkt.

De NXT is een uitstekende stick, ik gebruik hem met veel plezier. Je moet je niet blindstaren op het materiaal. Het is een stevige joystick die heel prettig in de hand ligt. Zolang je vliegt als een normale piloot ipv gaat rammen, dan gaat hij ongetwijfeld lang mee. Dat is in elk geval de ervaring die mensen hebben met de vorige versie, die zo'n beetje dezelfde basis had. Op het Hotas forum op Reddit wordt deze stick vaak aangeraden als zijnde de stick met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Door de importeur in Nederland zijn de verzendkosten ook laag. ​Alleen niet geschikt voor gebruikt met een extension.

VKB is sowieso niet van de strakke marketing of maximale gebruiksvriendelijkheid. Maar het zijn echte tweakers. Ze zijn erg positief over mods en tweaks. Bij de NXT leveren ze verschillende veren mee, zodat je de weerstand kunt veranderen. Bij de premium versie krijg je ook een mod-kit waarmee je hem gedeeltelijk of volledig kunt ombouwen naar de standaard versie.

Hun eigen software is ook extreem krachtig, maar vereist flinke studie als je alle opties wilt gebruiken (het ommappen van de knoppen naar een ander 'type' bijvoorbeeld), al hoeft dit gelukkig niet als je gewoon de knoppen op de standaardmanier gebruikt.
Thrustmaster is wel wat veranderd hoor sinds 20 jaar terug. Heb hier een zeer nauwkeurige joystick van hun staan voor 50€. Komt in veel tests als beste uit de bus. Miss niet zo goed als waar jij graag mee vliegt maar zeker geen troep.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 27 september 2021 23:15]

Ik heb zelf een thrustmaster set van 100 euro. De HOTAS X.

Prima ding hoor, maar wel echt in het budget segment. Krakend plastic, throttle die vaak een beetje sticky is. Niet al teveel knoppen en maar 1 HAT. Het is ook niet echt een GA model, meer voor gevechten. Ik heb hem gekocht voor elite dangerous waar hij ideaal voor is, want niet al te serieus en het 'idle' klikje zit precies in het midden, wat super is omdat je met een Elite schip ook achteruit kan vliegen.

Maar voor flightsims is het niet echt een ding. Ik weet dat de T.16000 iets beter is, maar het blijft een budget artikel. Ik mis echt de midrange. Ik zou wel wat beters willen maar dan kom je gelijk in de highend uit.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 september 2021 23:26]

Ik heb idd de T.16000 en ik ben als (amateur / beginneling) regelmatig onder de indruk in hoe ontzettend precies hij mijn handbewegingen doorgeeft aan het vliegtuig. De kleinste bewegingen pakt hij nauwkeurig op.
Als ik kijk hoe lang ik ben bezig geweest om de TCA set bij elkaar te krijgen is het niet de vraag wat ie gaat kosten maar meer of ie ook in normale hoeveelheden gemaakt kan gaan worden...
Zit al maanden te wachten op de uitbreiding van het throttlequadrant, niet te krijgen (behalve bij Amazon voor een bizarre prijs)
Coolblue heeft de TCA set al een tijdje gewoon op voorraad.
Elk commercieel vliegtuig heeft force feedback, dit is een certificatie-eis. Voor elke situatie in de flight envelope staan minimale en maximale krachten (in kilo’s) voorgeschreven (ik weet het, de eenheid van kracht is geen kilo). Dit kan fysiek (zoals kabels bij de B737 of kunstmatig via FBW).
Ga maar na; zonder enig gevoel heb je geen idee hoever je je controls kunt gebruiken.
De stickshaker staat hier geheel los van, dit is vaak inderdaad een “simpel” trilmotortje.
Stickpusher weet ik zo 123 niet.
Elk commercieel vliegtuig heeft force feedback, dit is een certificatie-eis. Voor elke situatie in de flight envelope staan minimale en maximale krachten (in kilo’s) voorgeschreven (ik weet het, de eenheid van kracht is geen kilo).
Ik denk dat je force feedback verwart met artificial feel: inderdaad, een grote stuuruitslag moet meer kracht vereisen dan een kleinere stuuruitslag, maar dit wordt simpelweg bereikt met een verenpakket (in de 787) en heeft niets met feedback te maken van werkelijke aerodynamische krachten.
Niet geheel onbelangrijk:
The throttles are swappable and can be expanded over time. For now, the flaps and speed brake are interchangeable.

Ik hoor een modulair systeem :D
Waarschijnlijk zoals de Airbus versie waar je knoppen en hendels voor o.a. flaps, speedbrake en landingsgestel kan toevoegen. Helaas zijn die zeer slecht/niet leverbaar en wacht ik er al meer dan een half jaar op (al zie ik nu dat een verkoper op bol.com ze heeft)
Bij Max ICT, Alternate en Azerty zie ik ze ook af en toe voorbijkomen (op dat moment direct leverbaar) voor 99 euro. Ik heb bij SiComputers al een tijd een order staan, maar daar willen ze maar niet komen.
Zonde dat het zo afgeraffeld is. Waarom niet meteen een flap lever erbij doen?
Ik wil EN een werkende speedbrake EN een werkende flap lever, ZONDER aan reconfig te hoeven doen.
De Fuel control switches laat ik dan wel zitten.
Als MSFS2020 nu is weer normaal werkt, die Crashes naar de desktop maken het spel onspeelbaar

De hardware ziet er wel gaaf uit!
Toevallig mods geinstalleerd? Vele mods zijn niet compatibel met de vijfde update. Even al je mods weggooien en nakijken welke wel en niet compatibel zijn.
0 mods, alles stock, zelfs reinstall gedaan op een andere ssd (Firecuda 520)
Ryzen 7 3800x 64gb ram rtx2080 super.

Kan niet langer als 15 min spelen tot Crash to desktop zonder error.
Steam edition overigens.


Steam reviews en de forums staan er ook vol mee.

voor update 5 nooit last van gehad.
Ik heb er al meer dan 100 uur opzitten op mijn Xbox series X, en heb 2 of 3 crashes gehad; waarschijnlijk door quick resume. Er wordt een hoop geklaagd, maar voor mij is het behoorlijk stabiel. Misschien komt het op een pc door 3rd party mods. Deze maken de applicatie een stuk instabieler.
Crashes naar desktop kunnen komen door een brakke store executable, even je flight sim folder renamen, en de app verwijderen en opnieuw installeren, vervolgens de content terug plaatsen. Dit werkte bij mij, weg crashes.
Het eens niet zo erg op het moment
tis dat je vliegtuig niet kan neerstorten in de nieuwe flight simulator. anders zag ik dat met regelmaat gebeuren met deze controller. moet toch een realistisch gevoel geven. :+
Ik wachtte al een paar weken op deze sinds die aangekondigd werd. Maar weet nu niet of ik hem wel wil. Er zijn mooiere yokes. Het zal van de prijs afhangen. Volgens mij is Trustmaster daar wel sterk in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee