Thrustmaster introduceert directdrive-stuurbasis T818 voor 650 euro

Thrustmaster introduceert de T818, zijn eerste stuurbasis met een directdrivemotor. De T818 kan volgens de fabrikant tot 10Nm koppel halen. De stuurbasis kan vooruitbesteld worden voor 650 euro en de eerste exemplaren worden 'voor Kerstmis' verzonden.

De T818 krijgt een door Thrustmaster ontwikkelde motor die een constante koppel van 10Nm voor forcefeedback kan leveren, claimt de fabrikant tijdens een Twitch-livestream. Op de zeshoekige behuizing zit een knop waarmee gebruikers het stuur kunnen configureren en in geval van nood de forcefeedback direct kunnen uitschakelen.

De T818 beschikt daarnaast over een nieuw quick release-systeem voor het verwisselen van verschillende stuurwielen die Thrustmaster aanbiedt. Via een losse adapter kunnen bestaande Thrustmaster-sturen bevestigd worden op de T818; Thrustmaster levert er daarvan standaard een mee met het stuur en verkoopt ze ook los voor 35 euro. Toekomstige sturen van de fabrikant kunnen zonder adapter gebruikt worden met de T818. Thrustmaster komt volgend jaar met vier van dergelijke nieuwe stuurwielen.

Aan de voorkant van de behuizing zit een rgb-ledstrip, waarvan gebruikers de kleur kunnen aanpassen. Volgens Thrustmaster kan de ledstrip in de toekomst door ontwikkelaars gebruikt worden om telemetrie uit racegames te tonen, zoals de rpm van een motor. De stuurbasis is alleen compatibel met pc-games. Thrustmaster meldt echter in zijn livestream ook 'plannen voor console' te hebben. De stuurbasis werkt verder met andere producten van Thrustmaster, zoals pedaalsets en schakelpoken. Daarvoor zitten aansluitingen aan de achterkant. Thrustmaster voorziet de stuurbasis ook van een RJ45-aansluiting voor toekomstige accessoires, maar deelt daar geen verdere details over.

Thrustmaster levert de T818 voor 650 euro. Voor dat geld krijgen gebruikers de stuurbasis met blauwmetale afwerking, een quick release-adapter en een stroomadapter. Overige zaken, zoals een stuurwiel en pedaalset, worden los verkocht. Thrustmaster verkoopt ook een bureaumontagekit voor 40 euro. Het bedrijf komt ook met losse metalen zijkanten met andere kleuren. De eerste Thrustmaster T818-stuurbasissen worden 'voor Kerstmis' opgestuurd.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

18-11-2022 • 07:54

70 Linkedin

Reacties (70)

70
69
36
2
0
29
Wijzig sortering
10 Nm is echt veel. Ik rijd zelf met 8 Nm (Grand Turismo) en heb vaak dat ik na een uursrace pijn in de handen heb. Je kan geen moment verslappen: meerdere keren is het stuur uit mijn handen geslagen en is daarbij een vinger bezeert. Het is geen kinderspeelgoed!
De prijs van 650,- is lastig te beoordelen zonder de kosten van de stuurwielen er bij te halen: je wilt immers een set. Waar Fanatec sturen van 260 tot 1500(!!) euro kosten kan Thrustmaster hier een verschil maken.
Conclusie: laat ze eerst maar met een set komen, en dan weten we of het een goede deal is!

[Reactie gewijzigd door TunderNerd op 18 november 2022 08:53]

nee 10Nm is niet echt veel maar genoeg , wel veel als je het vergelijkt met iets van tandwiel of timing belt. Maar de eerst DD sturen waren eigenlijk allemaal 20Nm. De meeste instap sturen beginnen nu rond de 8-11Nm omdat men merkt dat dit ongeveer de kracht nodig is om en forcefeedback kracht te genereren en daarnaast nog genoeg detail weer te kunnen geven zoals rumblestrips ed.

als je je stuur echt zwaar hebt staan is de kans ook vrij groot (vooral met de fanatec van 8Nm die een beetje in de onderkant van het segment zit) dat je dus clipping krijgt waarbij je dus informatie zou kunnen missen omdat het stuur niet genoeg kracht heeft.
Dat de meeste instap DD's tussen 8-11Nm (peak!) koppel zitten is m.i. vooraal gewoon marketing-technisch om het product 'juist' te positioneren in de markt tussen de non-DD's en bestaande DD's. Mensen kijken graag naar de cijfertjes/spec sheets (net zoals bij monitoren)

Als die 8Nm al problematisch is zoals je doet uitschijnen dan is het voor de 5Nm versie van Fanatec en Moza al helemaal een probleem om bepaalde details/informatie weer te geven??? (om nog maar te zwijgen over alles daaronder)

Zolang je stuurwiel zelf niet te zwaar en groot (diameter) is valt het allemaal wel mee imo

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 18 november 2022 11:19]

Echter is de T818 10nm geen piek koppel maar constant koppel.
Ze claimen idd dat deze DD dat koppel van 10Nm constant kan leveren, maar tegelijkertijd is dat ook het peak koppel ;)

Dat is vooral mooie marketing praat (typisch TM) waar ze zich mee willen differentiëren toch de anderen die het continu koppel (dat ze kunnen aanhouden) zover als ik weet niet meedelen in de specs

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 18 november 2022 11:51]

waar zie je ergens een vermelding van de Peak koppel? dit is gister nog niet eens genoemd in de stream

[Reactie gewijzigd door justgopown op 18 november 2022 12:03]

Denk je dat ze niet zouden pronken met een mooi getal als het peak koppel nog hoger ligt??? :+

Beetje naïef als je het zelf niet ziet....

Edit: typische marketing sh*tshow van TM. Zoals gewoonlijk...
Overigens heb ik niets tegen TM, zit al jaren aan mijn 2e TM base en pedalen. Weinig om over te klagen in het algemeen!

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 18 november 2022 13:55]

Dat het een constant koppel is betekent toch gewoon dat het aangehouden kan worden zonder dat het apparaat oververhit raakt?
Verder is een hoog koppel vooral van belang om details als trillingen overtuigend door te geven, niet alleen maar om zo zwaar mogelijk te sturen.
het is allemaal een beetje afhankelijk hoe je bepaalde dingen insteld maar ja de 5Nm DD van fanatec zijn iegenlijk niet helemaal toerijkend en daar is juist het DD gedeelte een marketing gimmic. kijk maar eens naar de Review van SimracingGarage van de Fanatec DD pro.

en een non direct drive zittten vaak tegen de 2-4Nm torque dus het is geen probleem om het verschil aan te geven. Ik verwacht dat je inderdaad weinig verschil gaat voelen tussen de 9-11 Nm motoren qua detail. maar tussen de 5 en 10 zit zeker verschil in detail vermogen. Dit is allemaal redelijk theoretisch natuurlijk, ik heb zelf niet al deze stuurwielen om de verschillen te voelen. Maar ik hecht grote waarde aan reviews zoals Simracing Garage en vele anderen dit wel aangeven.
SimRacingGarage heeft de DD Pro volgens mij niet gereviewed.

Wel de DD1 en DD2.

https://youtube.com/chann...ZloQ/search?query=fanatec
Dan heb je dus gewoon je stuur feedback te hoog staan lijkt mij. Dat kun je gewoon instellen. Ik snap dat je op zoek bent naar een realistische ervaring, maar hem gewoon maar hoger zetten want meer feedback is meer beter is natuurlijk ook niet handig.
Ik snap je reactie. Aan de andere kant: ik voel beter dan ooit wat de auto gaat doen. Zo snel de vrouw met thee aankomt en ik even niet oplet, dat zijn de momenten dat het fout gaat ;)
Maar ik heb dan ook nog nooit Kelly Piquet halverwege de race Max een kopje thee aan zien bieden :)
Je wil toch een race auto simuleren? Daarbij horen zeren bovenarmen en de kans op een flinke tik op je vingers als het stuur uit je armen glipt. Sim racen mist al zoveel aspecten tegen over het echte werk.
Je wil toch een race auto simuleren?
Dat hangt er vanaf waar je het stuur voor gebruikt. Je kunt het ook gebruiken om te sturen in bijvoorbeeld OMSI 2, waarbij je bussen bestuurt. Ook dan wil je dat het realistisch aanvoelt (vooral omdat dat ook de kracht (selling point) van OMSI 2 is!), daar niet van.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 november 2022 11:25]

Als leek vraag ik me af: is een stuur met een hoger moment dan meestal een betere ervaring? Ik neem aan dat je immersie wilt maar hoeveel kracht krijg je in een echte raceauto? Op een bepaald moment is het toch 'genoeg'
10nm is echt niet teveel. Ja continue op 10nm is teveel. Heb zelf een 20nm base en op lage settings piekt deze zelfs wel eens richting de 19/20nm. Je wilt natuurlijk wel de juiste feedback op je stuur. Misschien eens je settings erbij pakken en goed instellen?
ligt er natuurlijk ook net aan welk sim/spel je speelt.
Ja uiteraard, geen idee hoe goed GT met direct drive sturen omgaat, maar in ACC / AC is dat vele malen beter denk ik.
ACC en AC zijn voor in ieder geval top niveau, er zijn weinig sims die het zo goed overbrengen als die 2 games
RFactor 2 doet dat naar mijn mening toch nog een stukje beter.
dat zou zomaar kunnen, ik heb geen ervaring met RFactor 2 tot nu :)
Zeker eens proberen, kan je normaal voor een prikkie krijgen en het is echt de beste FFB die ik tot nu heb meegemaakt :-)
Ik heb dit zelfs al als ik mijn thrustmaster t300 op max ffb zet.... Zou enkel direct drive willen omdat het "smoother" is, maar voorlopig blijf ik wel bij m'n t300
Mijn T300 houd max settings niet lang vol.
Na een paar kwalificatie runs gaat de fan standje luid en neemt de FFB af.
Je kan hem uiteraard modden om dit op te lossen.

Ik neem zelf genoegen met minder kracht.

Vind zelf dit juist een geweldige toevoeging. Was aan het kijken naar de Mosa en de Fanatec CSL DD.
Bij beide moest ik een nieuw stuur kopen. Bij deze base kan ik gewoon m'n 599xx blijven gebruiken waar ik gek op ben. Pedalen die ik gebruik zijn de loadcells pedalen van TM. Die kunnen het beste gewoon op USB. Wat dus geen argument voor mij is.
grootste voordeel van TM is dat je het lokaal kan kopen waar de andere merken je bij henzelf moet kopen. Had zelf de T248, die ging meerdere keren stuk. Dan ben ik blij met de service van coolblue. waar ik nu een ts-ps heb van TM. Had liever de monza gehad. maar die is dus lastig te krijgen.
Online verkoop kan prima werken als de fabrikant fatsoenlijk omgaat met problemen. Daar schort het nog wel eens en dat is niet alleen een Sim race ding.

Ook Coolblue kan op den duur niet veel meer als ze geen ondersteuning krijgen van de fabrikant/importeur.

De T248 is gewoon een matig product. Thrustmaster had met de T300 een G29 concurrent die die gewoon overschaduwde. Ruim betere force feedback. Meer aftermarket mogelijkheden en amper duurder.

De T150 was een prima inkomer.

De 2 nieuwere van TM vind ik gewoon plastic speelgoed troep voor teveel geld.

Dit is voor bestaande gebruikers hoopgevend. Voor mensen zonder investeringen in het thrustmaster eco systeem best prijzig.

Er moet gewoon een leuke bundel komen met aardige korting om te concurreren met de Moza en Fanatec producten.
Heb ik ook hoor, daarom heb ik de fan altijd aan staan, en niet enkel als hij oververhit. Ook staat hij nooit op max ffb, omdat dat gewoon niet te doen is om normaal te kunnen rijden.
650 voor alleen de base is sowieso al geen goede deal. Een Moza met dezelfde koppel kan je al halen voor 459 euro.
Klopt, ze zijn ook veel te laat met de release hiervan

Maar moet wel zeggen dat de prijzen van de TM producten snel zakken wanneer de producten beschikbaar worden in de reguliere kanalen (buiten eigen webshop)
Dan moet je er maar net eentje weten te vinden want vooralsnog zijn de Moza wheelbases amper te verkrijgen geweest in het afgelopen jaar.

Op zich is die €650 (prijs zal nog wel zakken) nog redelijk in lijn met de rest en het voordeel van Thrustmaster is dat ze al een aardige collectie aan sturen hebben die over het algemeen iets voordeliger zijn dan die van Moza, onder aan de streep valt het dus nog wel iets mee.
het is een beetje heen en weer, je kan geen goedkope wielen krijgen voor de Moza, maar de Thrustmaster kun je weer een of andere goedkoop stuurtje op de kop tikken en je kan hem makkelijk verkopen omdat heel mensen thrustmaster hebben.
Waar ze echt het verschil kunnen maken is snel leveren. Betaalbare spul van Fanatec is 24/7 uitverkocht.
Ik ben benieuwd naar een shootout tussen de concurrerende DD modellen. Je hebt nu:
- meerdere modellen van Fanatec
- Logitech Pro
- deze
- wellicht nog anderen die ik heb gemist

Aangezien het toch dure apparaten zijn is het wel fijn om te weten wat de voors en tegens zijn voor elk model.
Dat is met stuur en pedalen. Voor 459 ex BTW heb je de R9 met vergelijkbare kracht als de Trustmaster. https://mozaracing.com/product/r9-wheel-base

[Reactie gewijzigd door Señor Sjon op 18 november 2022 09:02]

Voor die prijs zou ik wegblijven van Thrustmaster eerlijk gezegd. Ik heb de VRS wheel base gekocht en heb nog geen minuut spijt gehad. Al de rest is eco system lock in. Alleen simucube zou nog een optie zijn, maar geen 1500 euro waard als je de VRS hebt.
Onjuist, praktische iedere wheelbase (in dat segment) is met een willekeurig stuur te combineren. Zelfs de Fanatec wheelbases zoals de DD1 / DD2 kun je middels de hub gewoon van een stuur naar keuze voorzien. Weliswaar zit je dan met een kabel aan het stuur en vervalt de wireless optie maar die heb je ook niet met de VRS setup ;)

VRS heeft overigens een prima systeem hoor maar onder aan de streep ook lang niet zo voordelig als het lijkt en ontloopt het elkaar allemaal niet bijster veel.

Maar het aanbod wordt inmiddels steeds beter, Asetek kwam van de week ook al met 3 nieuwe wheelbases, nu Thrustmaster er nog weer bij... uiteindelijk alleen maar goed voor de consument al zullen er ook nog wel weer links en rechts wat merken sneuvelen op de langere termijn.
Vergeet de Moza Racing R9 niet
Helaas geen support voor PS
Hopelijk publiceert Barry Rowland (a.k.a. Sim racing Jesus) binnenkort met een review van dit product, dan neemt hij de concurrenten vast ook mee in de vergelijking.
Asetek heeft ook een aantal bases aangekondigd voor eind dit jaar. Gebaseerd op een aantal patenten van Granite Devices (Simucube). Dat belooft ook wat te worden.

[Reactie gewijzigd door Burning op 18 november 2022 15:45]

Ik had hem qua prijs meer van de DD Pro van Fanatec verwacht. Benieuwd naar de reviews!
De markt wordt eindelijk een beetje volwassen en dat zie je aan het prijspeil. Tot nu toe werden dit soort systeem voor veel te veel geld verkocht.
Hier kun je dan los nog een pedalenset en stuur bijkopen van Thrustmaster?

Hoe zit het eigenlijk met de complete sets van Thrustmaster? Is de T300RS nog steeds een van de beste “instapsturen”?
Ja de T300rs blijft nog steeds bang for the buck, logitech g29 enzovoort werkt wel maar is totaal niet op het niveau van de T300rs, maar de T300rs kost ook weer iets meer, maar is het geld zeer zeker waard. En voor de direct drive komen ze toch nog met een nieuw set pedalen en stuur, maar daarover is verder niks bekend. Dit is alleen genoemd in de livestream.
Kan iemand uitleggen waarom ze (bijna) altijd RJ45-aansluitingen gebruiken voor dit soort apparaten?
Dat is in de regel voor alle extra's zoals pookje, pedalen, handrem, etc. Die houden ze graag in hun eigen ecosysteem en de RJ-stekker heeft een clipje zodat deze bij trillingen niet zo snel losschiet.
Zeker interessant als ik mij bestaande stuur en pedalen van mijn T300 RS gewoon kan aansluiten. Ik hoop dat deze ook gewoon in de winkel komt en niet alleen te bestelen is van de Trustmaster site.
De base is backwards compatible met zowat alles in het Thrustmaster ecosysteem.
Ja dat is dus best wel geniaal. Kan ik lekker mijn huidige stuurtjes blijven gebruiken :) En ik neem aan dat alles gangbare pedalen erop kunnen worden aangesloten (heb zelf een Fanatac loadcell setje staan)
je fanatec set kun je natuurlijk altijd via USB aansluiten, echt durf ik niet te zeggen hoe het bij een console zit, ik denk niet dat het compatible is met elkaar, maar daarvoor durf ik mijn hand niet in het vuur te leggen :P
Daarvoor heb ik een Drive Hub wheel adapter liggen :) Voor dit nieuw stukje hardware zal de firmware dan wel moeten worden ge-update, maar dat gaat over het algemeen vrij vlot.
Als bezitter van een AccuForce Pro V2 vind ik dit een schappelijke prijs voor een direct drive. qua design ook een stuk beter dan de accuforce. Maar ik ben wel benieuwd naar het stuurgedrag van deze DD
Vind hem vergeleken met Fanatec en Moza (r9) erg duur eigenlijk.
De vraag is dan, welke van Fanatec?
DD1 en DD2 is natuurlijk geen vergelijk net zoald mijn AccuForce (allemaal > €1000 en een FFB kracht >16nm)
Dan houd je de Gran Tourismo DD Pro en de CSL DD over. Maar met een verschil van €50 tot €150 nou over erg duur te spreken, ben ik het niet met je eens. Zeker in de wereld van DD,
Wat ik wel zie is wat gemis in features

Ook moet ik eerlijk zijn, sinds ik de accuforce heb gekocht (2017) zijn er veel meer alternatieven bij gekomen. Het hele DD landschap is veranderd.
Gemis in features en een ecosysteem met goedkopere stuurtjes. Daarnaast zal de QR2 bij Fanatec nog komen, welke een stuk beter werkt als de huidige QR aangezien die aan FIA standaarden moet voldoen.
Waar de Logitech en Thrustmaster DD opties dus meer aan de speelgoed kant zitten, dan heb je met de Fanatec DD opties toch een volwassener product in de handen. Waardoor ik ook zeg net als !GN!T!ON hierboven van het is het koper van de motor waard, maar in vergelijk wel duur als je het totaal plaatje bekijkt.
Oh, daar kan ik me dan ook wel in vinden. Dankjewel voor dit inzicht, zoals ik zei het is alweer een tijdje geleden dat ik me erin heb verdiept. In 2017 waren er niet echt DD alternatieven en al helemaal niet onder de prijs van een accuforce v2.

Persoonlijk zou ik inderdaad meer nijgen naar een Fanatec omdat die inderdaad meer volwassen lijkt.
thrustmaster krijg ik nogsteeds dat goedkope plastic stuurtje gevoel van de begin 2000 periode.
Aardige toevoeging in het assortiment van direct drives.
Levert iets meer vermogen dan het instapmodel van Fanatec (8Nm) en daarom denk ik ook iets duurder.
Maar belangrijker is de aansturing, hoe geeft het de force feedback door en hoe voelt dat?
Daarnaast ook benieuwd naar de betrouwbaarheid van deze base. De quick release ziet er nogal plastic uit en vraag me dan ook af hoe lang die het zal volhouden.
Ben ook niet weg van het design om eerlijk te zijn. De zeshoekige behuizing maakt het lastig om het te monteren in een aluminium rig met zijwaartse bevesitiging. Ik had eerder een vierkante behuizing verwacht, zodat je het zowel via de onderkant als zijkant kan bevestigen aan je rig.
Voor mij een mooie aanwinst, ik heb hem gister gepreorderd. Het mooie is ook dat het signaal ongefilterd wordt geleverd naar de base, waardoor je de informatie zo nauwkeurig als mogelijk binnen krijgt. Daarnaast kan de base 10nm constant leveren.
Ik kan hier wel wat mee.

Aangezien je de bestaande sturen kan gebruiken, zullen de T-LCM pedalen ook wel compatible zijn.

Hiermee kan ik mijn TX setup dus upgraden naar Direct Drive voor relatief weinig geld.
Alleen dan nog even op de Xbox versie wachten, maar dan kan ik nog even sparen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee