Thrustmaster brengt racestuur uit voor PlayStation en pc voor 350 euro

Thrustmaster heeft de eerste generatie van zijn hybride racestuur, de T248, aangekondigd. Het stuur combineert riem- en tandwielmechanismen met drie force feedback-instellingen en een display. Het stuur is compatibel met de pc, PS4 en PS5.

De T248 is het eerste racestuur dat Thrustmaster heeft ontwikkeld in deze prijsklasse met wat het een 'hybride aandrijving' noemt. Op die manier is het stuur in te stellen voor allerlei soorten racegames en -banen. Het stuur heeft naast de gebruikelijke force feedback een weerstandssysteem aangedreven door een riem en tandwielen. De force feedback kan hierdoor dynamisch ingesteld worden op een van drie instellingen: lineaire force feedback, exact zoals het spel de instellingen doorgeeft, enhanced force feedback met betere grip in bochten en boosted forced feedback, waarmee gebruikers alle effecten voelen op een track.

Op het stuur zit een display die verschillende dingen kan laten zien, zoals het type force feedback, de schakelratio, de snelheid, het aantal rondes nog te gaan, de spelerpositie en de beste tijd. In totaal zijn er twintig verschillende displays in te stellen.

De bijgeleverde T3PM-pedalen werken met Hall-effectsensoren en een veer die vier verschillende instellingen geeft voor sterkere of minder sterke tegendruk. De schakelflippers op het stuur hebben volgens de fabrikant een maximale responstijd van 30ms. Het stuur wordt verbonden via USB 2.0 en is speciaal ontwikkeld voor de PS5 en PS4, maar is ook compatibel met de pc. De stuur- en pedaalset is vanaf 21 oktober te koop voor 350 euro.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

01-09-2021 • 16:32

85 Linkedin

Reacties (85)

85
84
70
3
0
6
Wijzig sortering
Ik ben echt een leek op dit gebied en heb nog nooit een fatsoenlijk stuurtje gehad. Als ik een casual stuurtje wil voor F1 en Forza is dit dan prima of kan ik betere sturen krijgen voor rond deze prijs? Of zou ik eigenlijk 100 euro moeten bijbetalen voor een aanzienlijk betere ervaring?

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 1 september 2021 17:05]

Stuurtjes is altijd een lastig ding om aan te raden. Qua 'realisme' en bouwkwaliteit zijn alle sub 300 setjes eigenlijk gewoon prul. Niet te vergelijken met een realistisch setje van iets als Fanatec (qua prijs ook niet). Dus wat vaak gebeurt is dat men een prul koopt, teleurgesteld raakt door de ervaring en terug gaat naar een controller. Zeker mensen die af en toe een racegame opstarten. Val je in die categorie zou ik persoonlijk zeggen, blijf bij een controller. Liever een goeie controller dan een krakend plastic belt/gear-driven stuurtje wat totaal niet in de buurt van het gevoel van een auto komt.

Wat ik kan aanraden is op zoek gaan naar een gebruikte Fanatec set, zoals de Clubsport series. Stuk beter dan Trustmaster, ook niet zo gek gezien die pedalen los bijvoorbeeld net zo duur zijn als deze hele set.
De Thrustmaster TMX/T150 Pro (met 3 pedalen) is een enorm goede budget set imho, sinds de DFGT zelfs tweedehands niet meer is te vinden. Prul is het zeer zeker niet, en de garantie is mooi meegenomen, zeker voor 250 euro. Voor beginners die voorbij een controller willen gaan is het perfect.

Je hoeft écht niet direct naar Fanatec te springen voor 'kwaliteit', net zoals je niet meteen naar triple 27" 144hz moet gaan, directdrive stuurtjes of andere dure grapjes "nodig" hebt :P
De pedalen zijn naar mijn persoonlijke mening prima om met een heel mooie boog het raam uit te lazeren en heel snel een setje loadcells te halen ;) Opvallend genoeg is het stuurtje / base (is allemaal uit 1 component) nog best wel aardig. Tuurlijk mist het de detailering in gevoel, en is het qua krachten van geen kant vergelijkbaar, maar het is voor z'n prijs toch een verrassend leuk ding wat een prima ervaring geeft. Als instappertje prima te noemen dus.

Maar die pedalen kunnen écht niet.... je hebt hooguit een suggestie van hoe hard je ongeveer denkt te kunnen gaan remmen, maar ook niet meer dan dat. Doseren van remmen kan je volstrekt vergeten. Toch jammer dat je dus ook aan een setje vast zit en niet alleen de wheel+base kan kopen.
Ik speel al jaren racegames (nee niet F12020 etc maar o.a. NASCAR 2003 en Asetto Corsa) en ik heb juist een hekel aan die rempedalen waar je onmogelijk hard moet trappen omdat er een bal of veer onder zit. Geef mij maar een soepel pedaal (gebruik nu de koppeling vaak) waarbij je op je sokken tot de millimeter precies kunt doseren.
Ik denk dat de must van een loadcell vaak inderdaad wat overdreven is. Gas is blijkbaar prima te doseren dus waarom zou remmen met een soortgelijk pedaal opeens onmogelijk zijn? Ja, een loadcell is realistischer, maar dat wil niet zeggen dat je niet aan op een linear rempedaal kan leren doseren. Er zijn genoeg mensen die op controller zelfs kunnen doseren met de triggers, daar zit ook geen loadcell in :+

Moet wel toegeven dat op mijn oude DFGT setje het remmen niet altijd makkelijk te doseren was omdat je met je pink zonder moeite het pedaal helemaal in kon drukken, maar met een G25 ging het prima.
Een load cell maakt remmen niet makkelijker of beter. Het maakt je consistenter doordat je makkelijker exact dezelfde kracht kunt geven dan ‘op gevoel’ de positie van een pedaal. Hierdoor kun je je exacte rempunt eenvoudiger halen en op exact dezelfde momenten de rem langzaam los laten. Ook trailbreaking gaat een stuk consistenter. Dus nee, sneller zul je er niet mee worden maar het is wel makkelijker om constante rondetijden te rijden met een load cell, zeker als je 1-3 uur aan het rijden bent tijdens een endurance race.
Ik ben het met je eens hoor. Het ging me voornamelijk om simracen op budget, waar ik vind dat een loadcell rem niet per se noodzakelijk is. Ik zou liever betere force feedback willen.

Ik gebruik zelf Fanatec pedalen met loadcell en het is een gigantische verbetering ten opzichte van de G25 pedals.
Met genoeg oefening kan alles, er zijn zelfs mensen die met speelgoed stuurtjes van €20 zonder force feedback alien rondetijden kunnen rijden.

De vraag is of het ook leuk is en of het je tijd waard is om beter te worden met dat soort hardware. Het lijkt namelijk op geen enkele manier op echt racen, en vooral met remmen is het gewoon veel moeilijker om beter te worden, remmen op druk is veel makkelijker te leren dan remmen op hoever je het pedaal indrukt.

Overigens heeft een loadcell niks te maken met hoe hard je moet trappen om te remmen, dan heb je hem gewoon verkeerd afgesteld. Ik heb mijn loadcell pedalen op de allerhardste afstelling, er zit amper een halve cm speling in, maar dat wil niet zeggen dat ik veel kilo moet trappen om vol te remmen, alleen maar dat het pedaal nauwelijks beweegt
Overigens heeft een loadcell niks te maken met hoe hard je moet trappen om te remmen, dan heb je hem gewoon verkeerd afgesteld. Ik heb mijn loadcell pedalen op de allerhardste afstelling, er zit amper een halve cm speling in, maar dat wil niet zeggen dat ik veel kilo moet trappen om vol te remmen, alleen maar dat het pedaal nauwelijks beweegt
Een loadcell is juist precies een instrument om kracht te meten, dus het heeft er juist helemaal mee te maken hoe hard je moet trappen. Wel kun je met rubbers of iets dergelijks bepalen hoe ver het pedaal ingedrukt wordt met een bepaalde kracht. Misschien is dat laatste wat je bedoelt? Maar het pedaal meet de kracht die je erop zet (ipv de mate van indrukking zoals bij goedkopere pedalen).
Ik reageerde op de reactie van @namleop die zegt dat hij geen pedalen wil waar je onmogelijk hard op moet trappen om te remmen. Dat is geen eigenschap van een load-cell pedaal, als je het pedaal maar goed afstelt via de brake force settings etc.

Als voorbeeld, de load-cell in mijn ClubSport v3 kan tot max 90kg meten. Maar dat is bij lange na niet zo hard als ik hoef te trappen, terwijl ik de hardste rubbers gebruik en bijna alle speling eruit gedraaid heb. Met je de BRF (brake force) op je stuur en/of in de driver en/of in het spel kun je precies tunen hoe hard je wil trappen voor 'maximaal remmen'. Ik heb de brake force vrij laag staan, dus daarmee heb ik een keihard pedaal waar je niet mega hard op hoeft te trappen.
De normale pedalen zijn idd slecht, maar de T3PA die je bij de Pro krijgt is best ok hoor, vooral met de mod die je erbij krijgt.
Ik heb een echte loadcell voor T3PA gekocht via een tweaker uit het Zuiden. Was 89 euro, werkt super.
Je had hier voor hetzelfde geld een hele nieuwe kunnen kopen :P https://www.loadcellmod.com/
Ja deze heb/bedoel ik ook. Werkt top.
Ah, nice! Goed om te weten!
Misschien dat ik hem zelf ook nog eens bestel _/-\o_
Tijdens de corona periode kon ik niet voetballen en wilde mijn tijd besteden aan opnieuw beetje simen. Heb een xbox one en wilde AC en F1 spelen. Heb gekozen voor de Thrustmaster TMX PRO met de drie pedalen set. Heb veel reviews gelezen/gekeken en had van mijn vriendin beperkt budget gekregen voor weer nieuw speeltje. In het begin had ik niet het extra rubber gemonteerd bij de rem, rij daar nu wel mee. Later via een collega PlaySeat Challenge overgenomen. Kan niet anders dan zeggen dat ik voor minder dan 300 euro heel veel plezier heb met deze set. Als ik zoals van het weekend in de Schumacher Jordan rij op Spa, heb ik geen moment het gevoel van goedkoopheid of dat deze set niet wat jaartjes meegaat. Kijk de reviews maar op Youtube, alle mensen zijn blij met de kwaliteit voor het geld. Enige minpuntje wat ik kan noemen, is het moeten updaten van de firmware voordat AC goed werkte. En de eerste keer moet je met de knop voor de rem/gas even checken. bij mij stond deze in de verkeerde stand en was de rem, gas en andersom. Als je gewoon af en toe wat wil simen, ook online, kan je deze set prima overwegen! Als ik filmpje moet maken, geef maar gil.
Ik had een tijdje terug toevallig nog een Driving Force GT gevonden voor 60 euro op zo’n tweedehands PS3 games website (Goohoo volgens mij) maar nu je het zegt is ie inderdaad echt moeilijk te vinden. Mooi stuurtje is het voor de prijs
Dank voor je reactie! Nadeel is dan weer dat een Fanatec base al 400 euro kost tweedehands. Met stuur en pedalen zit ik dan snel al op 700 euro als ik rondkijk hier op Tweakers. Voor beetje Casual rijden vind ik dat iets te gortig en controller/muis/toetsenbord (allemaal geprobeerd) mis ik net weer de feeling van een stuur. Ik hoop dus eigenlijk een middenweg te vinden met een stuur als dit. Als ik de andere reacties lees zijn er ook mensen hier wel tevreden mee, ik hoop ik dan eigenlijk ook.
Ik heb sinds een paar weken de logitech g920. Die is afgeprijsd vanwege de komst van de g923.

Voor 250 euro is dat een heel aardige set voor de casual en zeker geen prul zoals @naaitsab aangeeft. Het kan zeker beter maar dan ben je meer geld kwijt. Genoeg over te vinden op YouTube.

Qua Forza 7/Horizon, deze games werken niet echt lekker met een stuur, in ieder geval niet out of the box. Ik ben met stuur een stuk langzamer dan met een controller en heb de ai behoorlijk terug moeten schalen om te winnen. De game compenseert controllergebruikers gewoon te goed qua handling.

Project cars 2 daarentegen is een feestje. ACC heb ik maar nog niet getest.

Edit: als je geen xbox hebt is de gelijkwaardige g29 een betere deal vanwege wat extra features.

[Reactie gewijzigd door oef! op 1 september 2021 18:12]

Als ik mij niet vergis maakt de G920 gebruik van een tandwielsysteem. Dat is toch nog een groot verschil in ervaring met een riemsysteem (en je hebt opties met een riemsysteem die net ietsje duurder zijn).
Klopt. Ik heb gelukkig geen ervaring met riemsystemen dus ik weet niet wat ik mis ;)
En imho is elk stuur wat 900 graden kan en basic fb kan ok om fun te hebben. Hier een T150 en in het verleden een logitech driving force GT gehad, beide zijn fun.
Nu wacht op reviews van deze (er zijn enkele uitstekende youtube kanalen die in depth reviews doen inclusief teardowns), dan weet je hoe deze is ivm de Logitech en andere thrustmaster producten.

Wat betreft mezelf denk ik wel dat ik misschien de fanatec dd csl aan te schaffen, maar het zal nog even duren tegen dat ik de knoop doorhak.
Gewoon een kwestie van proberen :) Als je in de "kijken of het wat is" range wil kijken is deze nieuwe set ook wat duur vind ik zelf. Zou dan eerder naar Logitech kijken, zeker gebruikt goed geprijsd. Ze zijn wel helaas overgestapt op de tandwielen in plaats van een riem bij hun duurdere lijn, dus die kan ik lastig aanraden.

Kijk trouwens gebruikt naar de Porsche series van Fanatec (GT3 RS bijv) met metalen Clubsport V1 of V2 pedalen. Een Fanatec base is qua ervaring en prijs een hele andere tak van sport. Erg fijn en totaal niet vergelijkbaar met Trustmaster maar om te starten niet realistisch zoals je zegt. Dat is leuk al je de smaak te pakken hebt. Let wel dat je daarna niet meer terug wil kan ik uit ervaring zeggen :P Ze komen volgende maand trouwens wel een "goedkope" direct drive unit voor 350,- maar daar zit geen stuur bij. Denk dus aan 500,- minimaal.

@oef! Prul is wellicht iets te hard verwoord. Echter onder die prijsklasse is het nagenoeg allemaal tandwielen met belabberde force feedback motoren en matige tot zelfs erg slechte bouwkwaliteit. Vooral qua pedalen is het vaak echt plastic fantastic zonder enig gevoel en meestal maar 2. Mijn inziens is dat geen aanrader voor een goeie ervaring met race sims. Wellicht leuk voor arcade racers zoals Forza of Need for Speed. Of iemand die 'm af en toe eens uit de kast trekt voor een rondje op zondag.
Je zou gewoon eens naar een TX moeten kijken, deze heb ik zelf ook met de 3 pedalen set erbij.
Heb toentertijd van Mardomedia een set veren gekocht en hiermee de pedaaldruk van het rem en gaspedaal verhoogt. Werkt nog steeds goed! Al blijf ik ook altijd nog wel een beetje dromen van een mooie fanatec set hoor je, maar met wat ik dan wil ben je gauw 1,5K kwijt. Wat is een mens zonder wensen nietwaar? 8)7
Ligt het niet volledig aan je perspectief en verwachtingen? Ik wil een computer spelletje spelen en verwacht niet dat ik zonder duizenden euro's uit te geven ook maar iets heb wat een auto kan simuleren.

€ 300 is al een hele bak geld, voor dat geld koop je al een spelconsole/videokaart bij wijze van spreken. Als beginner gaat het mij er gewoon om dat ik ipv een controller een rond stuur en pedalen ipv een joystick en triggers onder m'n vingers heb. Het lijkt mij dat je dan voor rond de € 100 - 150 je toch wel de aller goedkoopste chinese rotzooi al voorbij bent? Als je dan force feedback wil en iets wat wat meer kwaliteit is lijkt € 350 me een forse maar acceptabele prijs voor het iets serieuzere spelen (niet simuleren)
De prijzen hebben mij ook behoorlijk afgeschrokken toen ik hier laatst onderzoek naar deed. Ik had verwacht voor ~400 wel aan de high-end te zitten, maar daar begint de midrange zo'n beetje... Dan maar een controller.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 september 2021 23:45]

Ik moet zeggen dat me dit er toch van weerhoudt om racespellen te kopen, vroeger vermaakte ik me prima met de eerste need for speeds en een toetsenbord, maar merk nu dat ik het extra beetje controle van een controller niet genoeg vind.

Zodra ik financieel wat meer ruimte heb en me er tegen die tijd bij neer heb moeten leggen dat een middenklasse videokaart me toch ook 400/500 euro gaat kosten (ik wil toch wel minimaal een kaart categorie 3060 Ti), denk ik dat deze T248 dus wel een serieuze optie zal zijn. Wellicht is de prijs dan wat gedaald en zullen er in ieder geval wat reviews zijn.
Je hebt gelijk, die 350 is nu ook de adviesprijs van deze set. Ik ben nog steeds super tevreden over mijn TX set. Het kan niet anders dan dat je met de T248 heel erg blij gaat zijn!
Ik heb zelf de thrustmaster t300rs gt. vergeleken met de logitech sturen is die wel echt stukken beter (aangezien belt vs gear. ik vind belt prettiger omdat dat iets slip heeft. voelt iets natuurlijker). Maar inderdaad een direct drive stuur is natuurlijk veel beter en duurder :P :9~
Dit lijkt meer dan prima, de beschreven specs. Dit is een 3x verbeterde T150, en loopt tegen de T300 aan (voorbij zelfs) het laatste top 'budget' model. Echt goede sets kosten 700 - 2000 euro voor de zwaar verslaafde top racers en voor een sporadische speler niet de moeite waard. De enige spec die we missen is de grootte van het stuur, daar wachten we op (of op een komende verbeterde T300, ook met een niet al te groot stuur)

[Reactie gewijzigd door mtjoeng op 1 september 2021 17:15]

Binnen de prijsklasse lijken het op papier best aardige specificaties inderdaad, maar ik heb persoonlijk wat moeite met deze prijsklasse in z'n algemeenheid. Als je dermate veel geld wil investeren in racen, zou ik toch eerder aanraden om er dan een klein scheutje meer in te steken en meteen écht iets goeds te kopen, of een echte budget-lijn te nemen zoals de T150 om te kijken of je het wat vind alvorens echt te investeren. Dit is net te veel geld om zomaar even te kijken of je het wat vind, maar op nagenoeg alle gebieden net te matig om volwaardig mee te komen.

Overigens, als je naar de betere direct drives kijkt ben je een 2k voor de base kwijt. Komt nog een stuurtje bij (varierend tussen de 300,- en 1200,-), pedalen (300 a 600) en de rig zelf uiteraard (400 tot 700 voor de rig + 200 tot 400 voor de stoel). Alleen daarmee zit je dus al ruim boven die 2k. Wil je het nog gekker maken? Dan is dat uiteraard ook geen probleem en kan je de zuur verdiende euro's investeren in buttkickers of motion platforms die rustig 15k of meer kunnen kosten.

Soms vraag je je af of je niet beter een MX5je kan kopen en daarmee het circuit op kan gaan :')
Ik kan je klassificatie niet volgen:

Je noemt T150 budget: die vind ik voor rond de € 200, en deze kost € 350 - dat lijkt me bijna dezelfde orde van grootte en voor mij al een forse investering.

Als beginner zou ik aan de prijs van een goede controller denken zo'n: € 100 - 150 daarmee moet je de categorie van de goedkoopste chinese plastic meuk toch al achter je gelaten hebben?

Midrange zou ik zeggen 250 - 500 euro, zo'n beetje het budget waarvoor je (vroeger) een fatsoenlijke videokaart kon kopen en waar deze dus mooi in valt. Dit zou trouwens voor mij al wel suggereren dat je voornamelijk racespellen speelt, andere soorten games heb je weinig (eigenlijk niets) aan een stuur.

Maar dan ga je ineens naar een set van € 4000+ (ik neem ff het gemiddelde van de ranges die je noemt): 2000 base + 750 stuurtje + 450 pedalen + 550 rig + 300 stoel)

Voor dat geld kan ik de 4 (!) goedkoopste MX5's van autoscout kopen (of de meest vette game PC die ik me voor kan stellen inclusief videokaart tegen scalpers prijs en complete VR setup) :+
Ik snap je redenering, echter ga je denk ik niet veel goedkoper vinden voor een stuurtje met force feedback dan de T150 of de G29. Dat zijn toch wel een beetje instappers. Daarboven ga je richting bijvoorbeeld dus deze, of een stapje erboven met een T300 maar zit je al heel gauw aan verdubbeling van kosten. Da's toch best fors meer. Verdubbel je de kosten nog eens, dan kom je in het instap-segment van de Fanatec-lijn, maar worden het allemaal losse componenten (dus stuur, pedalen, base etc) en daarboven kom je dus bij de DD's van Fanatec, SimuCube etc en dan kan je het qua kosten helemaal zo gek maken als je zou willen.

En ja, qua aanschaf is het misschien interessanter om een MX5je te halen, maar die komt niet met een reset-button. Die afschrijven is ook echt een dure hobby dan :P
Niet helemaal akkoord met jouw analyse om helemaal budget te gaan of héél duur. De meerprijs t.o.v. een T150 is gerechtvaardigd en gaat een veel aangenamere ervaring opleveren. Als je het kunt betalen maar ook niet over the top wilt gaan, dan kan je best mid tier kopen.
Is deze beter dan de T300RS dan? Ik zie dat deze gebruik maakt van tandwielen terwijl de T300RS een dual belt systeem heeft wat toch beter is, dacht ik?
Beter dan deze tandwielen in een Logitech stuur bijvoorbeeld en een belt-systeem bij Trustmaster zijn de direct drive stuurtjes. Dat begint een beetje bij stuurtjes van bijvoorbeeld Accuforce en loopt daarna al snel op tot stuurtjes ruim over de 1000 euro. Tussen consumer en pro stuurtjes heb je dan nog spullen van Fanatec dat redelijk populair is onder simracers "on a budget" maar ook daarmee zit je nog niet in het topsegment.

Uiteindelijk is het voordeel van direct drive en een stuurtje als de T300 van Trustmaster, dat direct drive een stuk krachtiger force feedback heeft en geen last heeft van "fading", waarbij de kracht afneemt als de motor heet wordt. Een T300 heeft daar bijvoorbeeld last van na een langere speelsessie. Een ander voordeel van direct drive is dat je nog meer nuances in het stuur voelt.

Overigens zijn de stuurtjes van Trustmaster voor consumenten echt wel goed en als een flinke verbetering ten opzichte van een ratelende G27.
Thrustmaster schijnt dit jaar nog met een Direct Drive stuurwiel te komen, ik ben daar echt benieuwd naar!
Zeker nu Fanatec onlangs een DD base voor €350 heeft uitgebracht, ze kunnen zo mooi met elkaar gaan concurreren! En wij als consumenten plukken daar uiteindelijk misschien wel de vruchten van :9
Dank voor de info allen daar heb ik iets aan 👌🏼
@Groningerkoek @Hann1BaL
Zelf heb ik een T300RS GT. Die kan je voor 369 EUR kopen momenteel. Ben er zelf heel tevreden van. Als je het combineert met een VR headset en een Playseat, ga je een leuke ervaring hebben. Als je al een computer hebt, dan ben je voor 369 + 190 (Playseat Challenge) + 349 (Quest 2), dus ongeveer 900 EUR gesteld. Deze combinatie is wat mij sinds jaren geleden terug aan het racen heeft gebracht en ik beleef er veel meer plezier aan dan vroeger. VR voegt een volledig nieuwe ervaring toe (alleen heb je Forza en F1 nog niet in VR. Leuke titels in VR zijn AMS2 en Project Cars 2). Het stuurtje voldoet zeker als je casual wilt spelen, en het is ook niet zo dat je mensen met een duurder stuur niet kunt verslaan met een goedkoper stuur. Ik heb hier ook de standaard pedalen bij die standaard met een brake mod komen. Ze zijn zeker niet zo goed als duurdere pedalen sets, maar met de brake mod best wel oké.

Misschien helpt deze video je ook om wat meer het gamma van Thrustmaster te begrijpen: https://www.youtube.com/watch?v=DPhFtlPiECY
Dank voor de info!
Die T300RS hoor ik ook goede verhalen over ja, alleen wat is dan bijvoorbeeld het verschil daarmee tov deze T248?
Ik heb een VR bril dus ik houdt mij zeker aanbevolen voor je titels, dank!
Ik denk dat de pedalen bij de set uit het artikel beter zijn dan die van de T300RS door de aanpassingsmogelijkheden. Voor zover ik weet maakt een tandwielsysteem veel lawaai en is het minder goed dan een belt systeem. De T248 heeft een belt en een tandwielsysteem en de T300RS een dual belt systeem, maar ik weet niet goed hoe die met elkaar vergelijken. Je zult misschien vergelijkingen online kunnen vinden of binnenkort op YouTube.
Bij de nieuwe T248 zitten de TLCM pedalen, bij de T300RSGT zitten nog de klassieke T3PA pedalen.

Ik heb zelf de T300RS met T3PA pedalen, een vriend van mij heeft daar de TLCM los bijgekocht.

Het verschil zit hem in de techniek, voornamelijk van hoe het remmen gemeten word.

In de T3PA (en de meeste pedalen) zit een potentiometer. Die ziet simpelweg hoe ver de rem is ingedrukt en vertaald dat naar remdruk in de game. Je drukt hem 100% in en hij remt 100%, 50% = 50%, etc.
Dat werkt prima, maar iedereen die een auto heeft gereden snapt dat het niet echt accuraat is met de echte wereld.

Daar is de Load Cell (wat de TLCM gebruikt) voor gekomen. Die kijkt niet naar hoe ver de rem word ingedrukt, maar hoeveel druk er gezet word (i.e. de 'load' die je op de rem zet). Waardoor het remmen accurater vertaald word naar de virtuele wereld, en meer gebasseerd word op de realiteit waar 'muscle memory' belangrijker is en je genuanceerder kan remmen dan voorheen...


Wat maakt dat voor de beginner uit? Niet veel, eerlijk gezegd. Je merkt het verschil, ja, maar voor de extra kosten kan ik het niet aanraden naar iemand die nog zoekende is en niet weet of het racen met stuur wel iets voor hen is.

Je kan ook met de normale pot-brake gewoon op hoog niveau racen, en er zijn genoeg bij die nog steeds met de klassieke potjes gamen en geen enkele issues hebben. Er zijn namelijk goede pot brake sets (T3PA) en slechte pot brakes (de base T300RS 2-pedal set, en goedkope flut setjes waar geen gewicht/weerstand in zit)

Dus ik kan elke beginner aanraden om niet te beginnen met LC's, omdat het veel extra kosten meebrengt, wat ik zelf teveel gevraagd vind voor nieuwe players.

Daarbij is het ook dat je niet met je bureaustoel een LC set kan aandrukken (veel druk = andere kant van de kamer), dus dan moet je ook al een degelijke playseat kopen (de strandstoel Playseat is te flimsy) om te spelen. Dus is NOG meer investering.

Met een pot brake kan je wel gewoon op je bureaustoel zitten, misschien met een non-slip mat als je een gladde vloer heb, maar voor de rest werkt alles dan 10/10 zonder dat je een hele racing rig moet aanschaffen.

PS: Als je geduld hebt, zou ik iets wachten. De T300RSGT zakt vaak naar 300eu of zelfs minder tijdens acties, en met de release van de T248 kan deze nog meer zakken door een nieuwe speler in het segment.

PSS: Je kan ook rondzoeken op V&A naar 2e hands opties. Logitech's zoals de G27/G29 of zelfs de oude DFGT werken allemaal op Windows 10/11 zonder issues, en een DFGT kan je vaak al rond de 50eu vinden en die is jarenlang de beste starter wheel geweest (heb hem zelf ook 3 jaar gebruikt voordat ik naar de T300RSGT ging)

[Reactie gewijzigd door deknegt op 1 september 2021 20:12]

Als je een casual stuur zoekt volstaat deze zeker.

De vraag is of je effectief een PS4 of PS5 hebt. Als je die niet hebt en je speelt enkel PC, of je hebt ook een Xbox, dan zou ik je aanraden om te wachten op Black Friday en dan naar een Thrustmaster TMX te kijken. Ik heb die met Black Friday 2020 opgepikt voor € 180,00 en ben er zéér tevreden van.

pricewatch: Thrustmaster TMX Pro Zwart

Tip : zoek op internet naar de juiste instellingen voor het stuur dat je gebruikt in combinatie met het spel dat je speelt. Mijn TMX Pro was heel moeilijk in gebruik out-of-the-box in combinatie met Forza Motorsport 7. Na het aanpassen van de instellingen reed ik met veel meer vertrouwen, gemak en succes.

[Reactie gewijzigd door De Fluppe op 1 september 2021 17:39]

Dank voor de info; er staat dat de T248 compatibel is met de PC. Waarom zou je deze dan niet voor de pc aanbevelen? P.s. ik heb een pc

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 1 september 2021 17:42]

Het is niet dat ik hem niet aanbeveel, hoewel ik er uiteraard geen eigen ervaringen mee heb. Echter ben ik heel tevreden over een model dat ik voor € 180,00 heb kunnen aankopen waar de adviesprijs van de T248 op € 350,00 ligt. ;)
Dat is echt heel persoonlijk. Ik ben blij met mijn casual T300RS terwijl anderen een Fanatec hebben. En ja, dat laatste is vaak beter, maar voor mijn gebruik is de TM een prima optie en zijn het de pedalen die meer effect hebben. Load-cell TLCM set ipv de standaard maakt een wereld van verschil.

Je kunt echt alleen zelf oordelen, maar goede force feedback wil je wel echt voor de ervaring, dus laat de goedkoopste varianten achterwege.
Ik heb dezelfde set en kan beamen dat die TLCM pedalen inderdaad het verschil maken vergeleken met de T3PA pedalen die er standaard bijzitten.
Ik amuseer me er in ieder geval prima mee.
Zelf zou ik tweehands een T150,T300 (beide thrustmaster) of G25/G920/G29 (Logitech) voor ~150eu op de kop tikken.
Dat is voor een casual stuurtje meer dan voldoende.
Ik zou zeggen als men op de PC speelt, dat je als beginner zelfs nog een DFGT op de kop kan tikken voor rond de 50-60 euro. Die werkt nog als een malle, en is jarenlang de beste budgetwheel geweest. Goede FFB, degelijk pedals, en niet te duur. En met een beetje neuzen heb je de correcte drivers die op W10 werken.
Ik vindt een stuur net als bijvoorbeeld een muis nogal persoonlijk, los van of een stuur goed is of niet, kan wat ik een heel prettig stuur vindt voor jou wel een rotding zijn. Ik zou even naar de mediamarkt gaan en een stel van die dingen in de hand houden en tevens kijken welke functies jij allemaal juist wel of niet wilt. Je zou ook een goedkoop ding 2e hands kunnen kopen en die een tijdje gebruiken zodat je bekend raakt met je eigen wensen pakket.
Ik heb jarenlang met een Thrustmaster TX gereden. Tot volle tevredenheid. De T3PA pedalen waren ook prima, zeker na installatie van een loadcell. De T3PM pedalen bij de T248 hebben magnetische sensoren, wat ze een stuk duurzamer maken dan de potmeters in andere pedalen. Als ik het goed zie is het rempedaal van de T3PM instelbaar, wat altijd een plus is.

Denk dat het een prima instapstuur is.
Zoals ik in een andere post heb aangegeven. Als je op PC speelt kan je het beste zoeken naar 2e hands logitechs zoals de G27/G29, of misschien de oudere DFGT (Driving Force GT). Deze zijn allemaal heel degelijk, en vooral de DFGT is 2e hands zeer goed geprijsd (alhoewel soms wat lastig te vinden.)

Deze werken allemaal op Windows 10, en er is heel veel support op het internet voor deze sturen omdat ze populair zijn onder de 'starters' op de simracing markt.

Al die drie modellen hebben Force Feedback (een MUST), en zijn voornamelijk degelijk in bouw voor de prijs die je betaald. Als je daarna meer smaak hebt gekregen, dan kan je inderdaad verder kijken naar de wat gortige suggesties van de andere mensen die antwoord hebben gegeven :)

EDIT: Snel gekeken, en ik zie de Thrustmaster T150 RS voor 150eu nieuwprijs bij webshops. De pedalen zijn niet top (Maar vergelijkbaar wat je bij Logitech zou krijgen), maar voor een beginner die nieuw wilt kopen is dit waarschijnlijk de grootste aanrader.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 1 september 2021 20:29]

Lijkt me voor een casual stuurtje meer dan prima. Anders de oude Logitech G29 of G920 die nog steeds uitstekend zijn voor casual.
Ik heb Lando Norris op YouTube zien simmen met een Logitech stuur (zal wel gesponsord zijn, maar hij kon het er toch erg goed mee).
Twintig jaar geleden een niet-force feedback stuur gehad, en dat was al leuk rijden. Nu sinds een tijdje een T300 RS (was erg voordelig), wel met Fanatec V3 pedalen. De algemene mening bij de kenners lijkt te zijn dat goede pedalen belangrijker zijn dan een goed stuur. Daar kan ik me nu wat bij voorstellen.
Een direct drive stuur komt er denk ik nog wel, maar ik vind het stuur dat ik nu heb prima voorlopig.
Sowieso lijkt mij elk stuur beter dan een controller. Misschien niet voor je rondetijden, maar voor de beleving toch zeker.

[Reactie gewijzigd door icceni op 2 september 2021 09:27]

pricewatch: Thrustmaster T300 RS Zwart is een betere dan deze imho, bevalt mij uitstekend en geen tandwielen. check de reviews maar.
Ik ben ook een leek, niet alleen qua sturen maar ook qua racegames. Heb me door een aantal andere streamers laten adviseren en heb uiteindelijk gekozen voor een T300 van Thrustmaster. Ondanks dat ik niets met racen heb, haal ik er bijzonder veel plezier uit met dat ding en durf hem absoluut aan te raden.
de schakelratio
De wat?

Edit: 3 comments, 3 verschillende antwoorden. Lijkt me toch niet heel duidelijk dan.

[Reactie gewijzigd door SHiNeye op 1 september 2021 16:54]

Ah. Vertaald vanuit het engels heh. Blijft moeilijk.

Vanuit de link:
The user’s choice of telemetry displays: gear ratio, speed, number of laps, driver’s position, best time, etc.

Op het stuur zit een display die verschillende dingen kan laten zien, zoals het type force feedback, de SCHAKELVERHOUDING, de snelheid, het aantal rondes nog te gaan, de spelerpositie en de beste tijd. In totaal zijn er twintig verschillende displays in te stellen.
Beter nog: overbrengingsverhouding (de verhouding/ratio van de omwentelingen van tandwielen of poelies in de aandrijving van voertuigen, machines en werktuigen)

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 1 september 2021 17:16]

Lijkt me niet dat ze dat bedoelen, want daar heb je precies niks aan tijdens het rijden. Het is niet alsof je dat op de baan kan aanpassen.
Je kunt dat ook niet op de baan aanpassen, dat doen ze voor elke race afhankelijk van de behoefte aan hogere torque of hogere topsnelheid (en alle varianten daartussen) Waarom je de Gear Ratio kunt zien op het scherm is mij niet helemaal helder. Of je moet het tijdens het racen kunnen aanpassen in de virtuele wereld.... Of je moet het aantal rotaties daadwerkelijk kunnen aflezen?

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 2 september 2021 08:36]

Het is in iedere geval niet de toerenteller/RPM, aangezien ze dit apart benomen op de product pagina: "(gear ratio, RPM, gamer’s best lap time, etc.)."

Het ziet er naar uit dat de press release geschreven is door een fransman, dat is in iedere geval de pers contact persoon en daarna door een translator gehaald..
Waar staat: "Informations de télémétrie : rapport de vitesse, vitesse, nombre de tours, position du pilote, meilleur temps, etc."

Wat dus de versnelling zou betekenen, wat best logisch is om op een LCD scherm te hebben en deze te benoemen.
Maar goed, verder staat er aangegeven dat developers de LCD vrij kunnen gebruiken, dus ze kunnen er van alles op laten zien :)
*** Generic displays available on the fly in all games (Force Feedback preset selection, angle of rotation adjustment, adjustment of pedals, etc.), plus additional telemetry displays (speed, RPM, race position, best time, etc.) available (subject to integration of features by game developers; list of compatible games available at https://support.thrustmaster.com/ and updated regularly).

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 1 september 2021 17:24]

Bijzondere woordkeuze wel
Ik zou zeggen huidige versnelling.
Wel een koppeling pedaal, maar geen schakelpook? wat een vreemde keuze.
Die kun je vast los bijkopen ;)
Dat denk ik ook. Net als bij de Logitech G29 bijvoorbeeld: drie pedalen en flippers, shifter los verkrijgbaar.
De meeste sims en racegames gebruiken auto's die met de flippers werken.
Ik gebruik mijn schakelbak vaker dan de automaat eigenlijk (Logitech G26).
Maar ik kies dan ook altijd auto's waar je écht moet rijden. Op de pc rijden in een volautomaat vind ik niet zo leuk.. prima om een keer te doen hoor.. maar ik merk dat ik zelf schakelen net wat leuker vind.
Ik speel angers met mijn g29 meerdere sims met handbak. Ligt aan de auto.

En als een sim realistisch zou zijn, hoor je bepaalde auto’s ook met een handbak te rijden.
En de bijgeleverde schakelbak heeft een maximale responstijd van 30ms.

Het gaat hier om de schakelflippers achter het stuur en niet om een aparte schakelpook.
Jammer geen schakelpook dus, dat verwacht je inderdaad wel als je het zo leest.
"Het stuur wordt verbonden via USB 2.0 en is speciaal ontwikkeld voor de PS5 en PS4, maar is ook compatibel met de pc." ...daarom is het stuur voorzien van de gekende Playstation-knoppen, maar wel spijtig voor pc-gamers én Xbox-gamers. Ook op pc kom je vaker ondersteuning voor Xbox-controllers en knoppen-layouts tegen. Waarom geen variante van dit stuur met de Xbox-knoppen? Ook bij andere racesturen valt het mij op dat er meer aanbod is voor Playstation en Playstation-layout dan voor pc/Xbox.
Logitech heeft volgens mij altijd een Xbox variant en een Playstation variant. Ik zie dat Thrustmaster wel weer meer Playstation varianten heeft. Waarschijnlijk is het gewoon vraag en aanbod. In de mediamarkt staat er ook 5 meter aan ps4 games en 2 meter aan xbox one games. Wat verkoopt wordt meer geproduceerd lijkt mij.
eerste generatie van zijn hybride racestuur
Volgens mij waren de TMX en T150 toch echt de eerste generatie hybride sturen van Thrustmaster.
met wat het een 'hybride aandrijving' noemt. Op die manier is het stuur in te stellen voor allerlei soorten racegames en -banen.
Betekent dit dat het stuur nu ook 360 graden vrij rond kan draaien zodat je ook arcade klassiekers als OutRun, Pole Position, Super Sprint, Power Drift e.d. kunt spelen?
@Alxndr als je een beetje geduld hebt en de prijs van de T150 PRO (deze wordt geleverd met een veel betere pedalenset met rem-mod) in de gaten houdt, dan kan je deze nieuw aanschaffen voor €170,- De prijs is op dit moment uitzonderlijk hoog namelijk. Normaal gaat deze set voor ongeveer €170,- over de toonbank.

Dan heb je een geweldig belt-driven FFB stuurtje met pedalen om uit te proberen of het wat voor je is. En als het je toch niet bevalt, dan verkoop je de set weer voor bijna hetzelfde bedrag :)
thanks voor de tip, dat scheelt dan toch de helft tov deze T248!
haal je trust en thrustmaster niet door elkaar?
Thrustmaster is in mijn ervaring inderdaad prima. Maar Trust ook, tenzij ze de afgelopen jaren ingekakt zijn.
Eerste generatie? Dit is de tweede generatie hybrids, de T150 en TMX hadden dit systeem ook al

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee