Update Windows 10 verbergt soms mappen en bureaublad van gebruikers

De meest recente update van Windows 10 lijkt het bureaublad en de mappen van gebruikers in sommige gevallen te verbergen. Gebruikers melden dat op diverse fora. De oorzaak ligt vermoedelijk in het tijdelijke profiel dat Windows 10 gebruikt voor de update.

Na de update lijkt Windows 10 op te starten in het tijdelijke profiel met de standaardinstellingen, meldt Bleeping Computer. Enkele keren opnieuw opstarten of de update deïnstalleren lijken het probleem op te lossen. Diverse gebruikers klagen bij Microsoft over het probleem. Microsoft heeft nog niet gereageerd.

Het probleem doet zich voor met KB4532693, een update die deze week uitkwam. Na de update lijkt het er bij sommige gebruikers op alsof de standaardinstellingen zijn hersteld, zonder eigen bestanden op het bureaublad of in de downloadmap. Het probleem speelt ook in Nederland, meldt GratisSoftware. Er verdwijnt geen data, zo lijkt het: Windows 10 verbergt ze alleen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-02-2020 • 14:24

178

Reacties (178)

178
164
86
5
0
25
Wijzig sortering
Microsoft heeft zijn hoogtepunt wel weer gehad met Windows 7. Daarna is het alleen maar achteruit gegaan met slordige updates en bugs, slordige menus en gebrek aan focus of ambitie.

Het wordt tijd voor een revolutionaire update voor Windows, die alle menus weer even stroomlijnt, consistentie herstelt, alle oude legacy meuk opt-in maakt en niet standaard meelevert, alle optionele meuk (games) gewoon niet meeleveren maar in de store.

Ook wil ik controle terug: Als ik iets instel, wil ik dat Windows mijn wensen respecteert en niet negeert of na een update weer terugzet. Ik wil de virusscanner kunnen uitzetten (of hij moet mn pc niet traag maken tijdens games), en ik wil updates pas installeren wanneer het mij uitkomt zodat mijn PC niet random uitgaat of 20 updates moet installeren tijdens een meeting. En weg met die fullscreen melding om te updaten...

Als bonus graag software in een sandbox draaien zodat installeren en de-installeren niets achterlaat op je systeem, en dat software niet zomaar overal op je schijf random dingen kan opslaan.

Gewoon even een grote schoonmaak dus. Windows kan prima zijn, maar er zijn gewoon een grote collectie slordigheden die Windows 10 een frustrerend OS maken.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 06:36]

Die revolutionaire update gaat er niet komen, alleen evolutionaire updates. Revolutie is "alles of niets". Wat jij vervolgens beschrijft is redelijk evolutionair en dat zal dus (verspreid over een paar releases) best redelijk gaan worden uitgevoerd. Maar net zoals in Windows 7 zullen er echt nog wel wat oude meuk-stukjes achterblijven.

Verder lijken de meeste dingen die je wilt al wel in Windows 10 te zitten maar juist niet in Windows 7:
Windows 10 heeft Game Mode, dus je pc wordt niet traag door de antivirus tijdens games
Updates kun je schedulen, herstarten niet zomaar en je krijgt nooit 20 updates

Software die in een sandbox draait en geen restjes achterlaat: Store-Apps. Nadeel is wel dat 2 sandbox-apps niet zo makkelijk van elkaars bestaan af weten dus integratie kun je standaard vergeten. Vandaar (en vanwege legacy natuurlijk) dat de meeste programma's nog ouderwets installeren. Software mag overigens al sinds Vista alleen nog maar dingen wegschrijven waar de gebruiker rechten heeft, dus standaard echt niet overal op je schijf

Elk jaar krijg je 2 van die schoonmaak updates. Het is echter niet de grote schoonmaak (revolutie) die jij zo graag wil maar slechts een serie kleine schoonmaakjes (evolutie)
Gamebuster wil de vrijheid over zijn eigen systeem terug. Je hebt er immers voor betaald, het is geen gratis product, dus waarom zou het gebruikersgegevens verzamelen? MS vond dat toch ook in haar Scroogled-campagne tegen Google?

Helaas, dat gaat niet gebeuren. Door de Snowdon onthullingen weten wij dat MS jarenlang illegaal gegevens heeft verzameld voor de NSA, en MS heeft dit in W10 gelegaliseerd in de EULA. Dat gaat veel verder dan wij denken.

Ook verborgen mappen hebben hier mee te maken:

Heeft iemand zich wel eens afgevraagd wat er gebeurd als je W10 nooit update?

Ik heb voor mijn moeder drie jaar terug een laptop met W10 gekocht, maar aangezien ze alleen maar een paar eenvoudige spelletjes er op speelt, en niets met internet doet, zijn updates niet nodig. Ik heb hem even op de kabel aangesloten om te activeren en meteen weer los gekoppeld, om te zorgen dat er geen virussen opkomen. Ik heb de schijf in twee partities verdeeld. een Windows systeem partitie van 40GB, en een 80GB datapartitie waar ik twee backups van de systeempartitie bewaar (orginele toestand en na installatie programma's).

Je zou denken, zolang er geen bestandscorruptie plaatsvindt, kan dit systeem oneindig blijven draaien. Met de vorige laptop die nog op XP draaide was dit zo. Zonder internetverbinding en updates was er zero maintainance. Meer dan af en toe een keer opnieuw opstarten was niet nodig.

Maar nu W10. Op een zeker moment vertelde mijn moeder dat haar laptop steeds vastliep. Wat bleek? De systeemschijf van 40GB, bleek zowat vol te zijn, waar deze oorspronkelijk 15GB ruimte vrij had. Ik heb toen 7GB databestanden naar de andere partitie gekopieerd, zodat er weer ruimte was. Oorspronkelijk was er 25 GB op de schijf: 6GB windows map, 11GB data, 8GB progam files, users, swap etc)

Maar een jaar later meldde mijn moeder weer hetzelfde probleem. Wederom bleek de systeemschijf vol. Toch wel vreemd. Op een paar kleine legaal aangekochte spelletjes na, heb ik niets geinstallleerd. Het systeem maakt geen backups of herstelpunten (uitgezet). er zijn ook geen grote logbestanden gevormd. De spelletjes zelf maken geen logs aan of zo. Ik kon geen grote nieuwe bestanden ontdekken,

Nader onderzoek leerde dat de Windowsmap inmiddels was gegroeid van 6GB naar iets van 14GB. Aan de bestanden is weinig vreemds te ontdekken, het lijken allemaal systeembestanden te zijn. Alleen waar die bestanden vandaan komen zonder updates is mij een raadsel. Maar er is nog iets vreemders. volgens total commander staan er aan bestanden 27GB op de C-schijf. Toch is er van de 40GB schijf nog maar 250MB vrij! 13GB van de ruimte is in een zwart gat verdwenen. En niet alleen dat, ik heb kunnen vaststellen dat als ik bestanden wis, een deel van de vrijgekomen ruimte in het zwarte gat "verdwijnt". Dat gebeurt ook als ik programma's deinstalleer. Er komt minder vrij dan er zou moeten vrijkomen.

Ik heb er alles aan gedaan om een schoon systeem te maken. Alleen noodzakelijke installeren, backups en herstelpunten uitzetten, geen internetverbinding toestaan. En toch is niet alleen de Windowsmap met vele gigabytes toegenomen, ook beschikbare ruimte op de schijf neemt steeds meer af.

Reactie van mijn digibete moeder: "Misschien is hij te oud en moet ik een nieuwe kopen". De toename van de Windowsmap is op zichzelf al opmerkelijk. De 13GB hidden space nog meer. Het lijkt erop dat er ruimte afgezonderd wordt, die vervolgens niet door het bestandssysteem gerapporteerd wordt.

Een mogelijke theorie is dat MS de gegevens die zij volgens haar Eula verzameld voor "productverbetering" (NSA verbetert haar product steeds) verbergt om ze te beschermen tegen tegen wissen. Wanneer een PC geen internetverbinding heeft hopen die gegevens zich mogelijk op en groeit zo de "Zwarte Materie" in de Windows map en de "Zwarte Energie" in de void.

Nu is het geen probleem voor mij, want door de partitie backup terug te zetten zal ik wel weer een een lege stofzuigerzak hebben. Ik vind het alleen opmerkelijk. Met XP nooit last van gehad.

[Zie hier screenshot van Windows Commander en Verkenner.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

Wat een ongelofelijke berg commentaar en conspiracy theoriën zonder inhoudelijk in te gaan op 2 basisfouten die je maakt in je screenshots:
1) Je gaat er van uit dat je als gewone gebruiker alles ziet. Windows is een multi-user systeem. Zowel in Windows Explorer als in Total Commander draai je niet als Administrator. Je zult dus niet de bestanden van andere gebruikers of van "system" zien. En als je denkt dat alleen je moeder een gebruiker is van deze machine dan moet je maar eens in de C:\Users (c:\Gebruikers) kijken. Service accounts zoals .NET, SQL of de NVidia kunnen ook data opslaan die je nu niet ziet. Je ziet nu ook dat "System Volume Information" 0 bytes lijkt te zijn...dat is hij niet als je als administrator kijkt!
Voer uit als niet-administrator: dir/a/s c:\ > d:\alles_op_c.txt
Voer uit als wel-administrator: dir/a/s c:\ > d:\niet-alles_op_c.txt
...vervolgens kun je met Total Commander d:\alles_op_c.txt en d:\niet-alles_op_c.txt makkelijk met elkaar vergelijken en zien waar die missende GigaBytes in zitten

2) Je denkt dat de C:\ een simpele tree van bestanden en (sub)folders is, maar je vergeet geavanceerde functies van het bestandssysteem zoals symlinks/junctions. Een bestand kan bijvoorbeeld fysiek opgeslagen staan in de WinSxS folder en dus daar ruimte in nemen, maar ook gelinked staan vanuit diverse andere folders waar hij echt gebruikt wordt. Jij denkt dus dat je spel van 10 MB in C:\Games\Game1 maar 10 MB is, maar dat spel heeft misschien wel 10 GB geinstalleerd in de WinSxS folder. WinSxS betekend overigens Windows Side by Side. Hier staan de meeste gedeelde DLL's, eventueel meerdere keren in verschillende versies. Deze folder heeft de bekende DLL-Hell van voor Windows XP opgelost door "alle" versies van een gedeelde DLL op een unieke manier op te slaan.

Hopelijk snap je na bovenstaande informatie en testen meer over je systeem en hoef je niet meer bang te zijn voor wat Microsoft allemaal op je machine doet, zelfs zonder internetverbinding

Mijn persoonlijke gok is dat je op je systeem een aantal crashlogs hebt staan. Die kunnen soms erg groot zijn en zie je niet altijd. Draai eens een tool als treesize (als administrator) om te kijken waar de meeste data in zit op dit moment en vergelijk dat met een net teruggezet image. Maar waarschijnlijk is het je al duidelijk na het draaien van dir /a/s
Ik heb de schijf in twee partities verdeeld. een Windows systeem partitie van 40GB, en een 80GB datapartitie waar ik twee backups van de systeempartitie bewaar (orginele toestand en na installatie programma's).
Backup plaatsen op een andere partitie van dezelfde schijf? Succes als die schijf crasht!
Het zou kunnen dat je windows journal corrupt is en ongebreidelt groeit dat is mij ook al eens overkomen was gigabytes groot toen, dat bestand zie je standaard nooit in je lijst komen
voor dan eens uit in dospromt als admin : FSUTIL usn delete journal

en maak dan het journal weer aan door het volgende commando: chkdsk /F

;)

[Reactie gewijzigd door wowi op 23 juli 2024 06:36]

"FSUTIL usn delete journal" kan ik niet terug vinden op internet
Wel
fsutil usn deletejournal /n c:"
en
FSUTIL USN DELETEJOURNAL /D C:
Als je dit uitvoert heb je volgens mij 14 GB terug..
Je prullenbak lijkt leeg, maar is dat niet...

IMPORTANT: The following procedure permanently deletes all files and folders which are already in the Recycle Bin (from all user accounts in the system) and cannot be recovered.

a. Open an elevated Command Prompt window. To open an elevated Command Prompt, clickStart, click All Programs, click Accessories,right-click Command Prompt, and then clickRun as administrator.

b. Type the following command and press ENTER: rd /s /q C:\$Recycle.bin

(This clears out the $Recycle.bin folder from the C:\ partition. You may have to do this for each hard disk partition in your system.)

c. Type exit to close the Command Prompt window.
Dan rijst de vraag: Hoe komt er 14GB terecht in de prullenbak op een systeem waar nooit iets wordt gewist. Hoe wordt deze computer gebruikt? Mijn moeder speelt de meeste tijd solitair. Als ze geen zin meer heeft klapt ze het scherm omlaag en komt hij in de pauze/sluimertoestand. Klapt ze het scherm weer open kan ze meteen verder spelen. Veel meer gebeurt er niet. Kan zo maanden doorgaan aan een stuk door. Soms reageert het programma niet goed meer, wordt het opnieuw opgestart. Werkt dat niet wordt computer opnieuw opgestart (uiterst zelden). Er zijn geen saved games, alleen de scorelijst wordt aangepast.

Laat ik weer even advocaat van de duivel spelen: Als jij gebruikersgegevens hidden wil opslaan, is de prullenbak dan niet de ideale plaats? Malware-makers hebben dat dit al eerder ontdekt als een goede schuilplaats.

Bij illegale praktijken draait het om twee dingen:
1 - niet gepakt worden, dus verborgen te werk gaan
2 - Als je toch gepakt wordt, je eruit kunnen lullen (Plausible deniability)

Je mag aannemen dat ze alles versleutelen wat ze opslaan, dus is het zaak om dingen ergens neer te poten waar data vanzelf verzamelen, zodat het niet opvalt. Dan kom je uit op twee plaatsen: bij de winsxs-map en inderdaad de prullenbak

Aangezien we met intelligente mensen te maken hebben en spionage een tak van sport/wetenschap is die hoog ontwikkeld is. mogen we er van uit gaan, dat ze dit soort zaken goed doordacht hebben. Zo zal er ongetwijfeld ook een commando zijn waarmee je in één klap alle verzamelde gegevens kan wissen. En ook dat commando moet er weer uit zien als een normale handeling ("hidden in plain sight"). Zo zijn er commando's om de winsxs-map op te schonen en aangekoekte data uit de prullenbak te verwijderen. Maar is daarmee het verschijnsel verklaard, dat zich data ophoopt waar geen data zouden moeten ophopen? Nee.

Ik ga het wel allemaal proberen. Morgen even een partitie-backup maken zodat ik ze onafhankelijk van elkaar kan uitproberen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

Ben wel benieuwd naar de uitkomst ;-)
Ik ben nog steeds benieuwd. @Elefant ....kwam er wat nuttigs uit het wel/niet draaien als admin?
Ja deletejournal moet aan elkaar die extra opties heb ik nooit gebruikt voor het wissen van het journal
even aangepast ;)
De SSD crasht niet zo snel. De schijf wordt nauwelijks belast door Patience en Mahjong. Ik heb ook back-ups op een externe schijf. Ik kan hem zelfs naar fabriekstoestand terugbrengen als ik hem verkoop. Ik maak namelijk altijd een totale schijfbackup nog voor ik de activatie laat beginnen (Voor het geval ik de laptop terug wil brengen na aankoop, omdat hij niet bevalt).

Als de schijf crasht is het sowieso lastig om een partitie/schijf-backup terug te zetten naar een nieuwe schijf. (ja er zijn programma's die het kunnen) Ik denk dat ik dan Windows opnieuw installeer. Die lokale systeem-backups zijn er alleen maar om snel te herstellen als er datacorruptie optreedt (stroomuitval) waardoor het niet meer werkt. In vijf minuten heb ik dan de zaak weer draaiend. Maar het blijkt nu ook goed van pas te komen om de Windows-degradatie ongedaan te maken. Iets waar ik op XP geen last van had zonder updates.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

Ook SSDs crashen, en zonder waarschuwing weet ik uit ervaring met mij macbook. Gzd zat daar nog een vervangbare in en had ik een goede backup maar vrees de op het MB vaste SSDs
Schaduwkopieën uitgezet? Zijn interne backups van (systeem)bestanden. Wellicht zit hier je ruimtevreter.
Ik heb echt alles uitgezet wat ik maar uit kon zetten, en later ook nog alle overbodige programma's verwijdert, maar het gaat gewoon door. De groei van Windows zit in de winsxs-map. Dat vind ik sowieso een curieuze map. Die zou gebruikt worden voor updates. Maar er zijn nimmer updates geweest, want na de activatie is de laptop nooit meer met internet verbonden geweest. Omdat MS wifi-wachtwoorden ook opslaat, heb ik alleen via de kabel verbonden.

De groei van de winsxs-map lijkt er op te wijzen dat MS stiekem toch updates doet. Maar dan zouden ze daarvoor mijn wifi moeten hacken, want die is nooit aangemeld. Dat lijkt me ook niet erg waarschijnlijk.

Daarbij groeit niet alleen de winsxs-map maar verdwijnt ook voortdurend schijfruimte. Ik weet uit verleden dat sommige malware in staat is om gegevens onzichtbaar voor het systeem op te slaan. Blijkbaar gebruikt MS eenzelfde soort technologie. Maar waarom deze geheimzinnigheid. Mijn vermoeden is dat ze gegevens tijdelijk opslaan als er geen internetconnectie is, om deze te uploaden als je weer online bent. Doordat de computer niet online komt groeit de berg verzamelde gegevens.

Wat zou dat dan voor informatie zijn? Hoeveel informatie kan je verzamelen van een kaal (zelfs verder uitgekleed) basissysteem waar alleen patience en mahjong (enige tientallen MB groot) op wordt gespeeld.

Nu neemt MS zich ook het recht om geluid- en beeld opnamen te maken, dus misschien is dat wat ze verzamelen. want anders zou ik niet weten waar al die gigabytes voor nodig zijn. Dat dit informatie voor product-verbetering is, maak je mij niet wijs. Een logboek bij houden van de activiteiten levert zoveel dat niet op. Een keylogger ook niet want er wordt nooit iets getypt, behalve de pincode van het openingsscherm.

Maar laten we eens advocaat van de Duivel spelen. Als jij gegevens verzamelt en die moet bufferen als een computer offline is. Waar zou jij die dan bewaren? Nou dan is winsxs wel de aangewezen map! Heb je die wel eens grondig bekeken? Dat is een idiote hoeveelheid submappen en tienduizenden bestanden waarvan de namen vaak betekenisloos zijn. Omdat die gebruikt wordt voor updates kan je daar alles onopgemerkt bewaren. Niemand die tussen die enorme veranderlijke hoop zooi iets zal opmerken.

Alleen deed ik nimmer een update!

Ook gegevens onzichtbaar maken is natuurlijk een goede strategie. Daarmee maak je het onmogelijk dat derde partijen software ontwikkelen die de verzamelde user data meteen weer wissen. Laten we wederom advocaat van de duivel spelen. Als MS data wil verzamelen waarvan de gebruiker heeft gezegd dat ie ze niet wil delen, is die extra veiligheid nodig. Want laten we nou niet naïef doen in de VS worden bedrijven gewoon gedwongen mee te werken met de NSA. MS heeft volgens Snowdon zelfs de oudste samenwerking.

Ik ben hier puur toevallig tegen aangelopen. Ik wilde alleen maar een systeem maken voor mijn moeder dat geen onderhoud nodig heeft. Tenslotte speelt ze alleen maar Patience en Mahjong. Met XP werkte dit fantastisch. Dat heeft tien jaar gedraaid op een Thinkpad zonder onderhoud. Meer dan af en toe opnieuw opstarten was nimmer nodig. Dus ik dacht ,ik doe het zelfde met W10. Helemaal omdat W10 zo vaak update en er daarmee ook problemen zijn gemeld. Zonder Internet heb ik ook geen security updates nodig,

Kan jij mij überhaupt vertellen waar MS verzamelde gebruikersdata buffert?

[Zie hier screenshot van Windows Commander en Verkenner.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

Als ze inderdaad alleen Patience en Mahjong speelt, waarom installeer je dan geen Linux op haar laptop? In een gebruiksvriendelijke interface zoals die van Linux Mint of ElementaryOS zou je prima haar weg moeten kunnen vinden en er zijn in de repositories van de meeste Linux desktop distributies meerdere klonen van deze spellen en andere, soortgelijke spellen te vinden. En een Linux desktop is wel degelijk onderhoudsvrij als deze nooit aan het internet hangt.
Tot nu toe gemak. Windows10 was al voorgeinstalleerd. Ze gebruikte al Solsuite Solitair (met honderden patience varianten). De oude versie was voor een scherm voor 800x600 resolutie en alles werd erg klein op 1080p dus heb ik nieuwe versies gekocht en die erop gezet. Ik dacht gewoon weer hetzelfde te doen als met XP. Heeft daar 10 jaar probleemloos gefunctioneerd.

Onder Linux heb je niet zulke uitgebreide solitair programma's. Ik heb inmiddels wel getest, Solsuite werkt inderdaad ook onder Wine en ziet er redelijk uit, dus dat is een mogelijkheid. Maar dat is niet de reden dat ik dit meldt. Het probleem is simpel op te lossen. Als ik de partitie-backup terugzet is het probleem in vijf minuten opgelost en is alles weer zoals in het begin. Daarvoor heb ik het zo gemaakt. Omdat ze alleen die twee spellen doet en geen internet gebruikt, maakt het niet uit of ze Windows of Linux draait.

Ik ben alleen gefascineerd door het verschijnsel dat de winsxs map steeds verder groeit 6 -> 14GB zonder dat er programma's worden geïnstalleerd of updates plaats vinden, en tegelijkertijd steeds meer schijfruimte verdwijnt. Van de 40GB is nu (14GB) verdwenen.

Het eerste zou je kunnen verklaren als een mechanisme om computers voller en trager te maken om mensen te bewegen een nieuwe computer te kopen (en dus ook weer een Windows-versie). Dat is iets wat mij al veel eerder opgevallen is. Windows computers worden steeds trager, maar vroeger was dit sterk gerelateerd aan updates. Daarom maakte ik een backup van een schoon systeem en een met alle programma's geïnstalleerd. Na een paar jaar de backup terugzetten en hij is weer zo snel en sprankelend als toen hij nieuw was (ook nadat al updates zijn bijgewerkt). Ik vond het frappant dat de eerste reactie van mijn moeder was: "moeten we geen nieuwe computer kopen?". Mensen zijn nu eenmaal gewend dat dingen achteruit gaan in gebruik. planned obsolescence is dan ook geen samenzweringstheorie maar "een methode van industrieel design die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur". Microsoft doet daar gewoon vrolijk aan mee.

Maar het tweede, waarbij steeds minder ruimte beschikbaar komt, zou een mechanisme kunnen zijn om verzamelde gegevens tijdelijk hidden op te slaan. Ik heb puur toevallig een extreme situatie gecreëerd, die in praktijk zelden zal voorkomen. Een consumenten PC die niet op internet is aangesloten is, is hoogst zeldzaam. En als ik de schijf niet had gepartioneerd zou het verlies aan ruimte niet opgevallen zijn.

Er zijn twee verschillende verschijnselen. Waarom de toename van winsxs map en alleen die map, en waarom het verlies aan beschikbare ruimte? Ik hoop dat anderen dit ook eens gaan testen. Ik ben benieuwd of het reproduceerbaar is op andere computers.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

Dit al eens bekeken ?
https://docs.microsoft.co.../dn251566%28v%3dwin.10%29

En dan vooral dit gedeelte "Determine if you should clean up the component store (WinSxS folder) based on the analysis results"
Kan je niet eens een vergelijk maken met de image die je hebt, dan weet je toch gelijk welke bestanden zijn gecreëerd.
Misschien dat je de hdd even in een andere pc wil doen zodat je 't beter kan analiseren?

Stuekum best benieuwd wat er dan allemaal verzameld word.

Ik gebruik al jaren O&O shut up na installatie van een update.. Iedere keer moeten bepaalde zaken weer uitgeschakeld worden.. Zo irritant.. Heb gewoon respect voor de gebruikersinstellingen...
Goed idee. Ik zal een bestanden lijst maken van de winxsx folder, backup terugzetten naar origineel en dan opnieuw een bestandenlijst maken. Die 8GB groei moet ergens vandaan komen. Bestanden moeten groter geworden zijn of er moeten nieuwe zijn bijgekomen. Ik denk dat ik in het weekeinde tijd neem om de zaak eens grondig te bekijken.

Ik bedenk nu dat Windows mogelijk de USB-sticks die ik een paar keer gebruikt heb leeg heeft getrokken. MS neemt zich in de EULA het recht om gegevens van drives te verzamelen voor productverbetering (juridisch lekker vaag, kan je elk gegeven mee verzamelen van elke mogelijke drive).

Voor mij is niet de vraag of Windows gegevens verzamelt, dat is de koppelverkoop die in de EULA wordt opgedrongen. Overigens is deze druk om gegevens te delen nog fouter als een website die alleen haar content wil laten zien als je cookies accepteert. Een product waar je bijna niet om heen kan dat als gebruiksvoorwaarde stelt, dat het basale burgerrechten mag schenden, zou gewoon illegaal moeten zijn.

Hier zie je ook weer dat onze overheid doodleuk de andere kant opkijkt als het op gegevensverzameling door grote buitenlandse corporaties gaat. Behalve als het dan Rusland is, dan is elke app verdacht. In feite worden deze corporaties daarmee een juridische onschendbaarheid gegeven die ze helemaal niet zouden mogen hebben. Maar dat is een andere zaak.

Als je bedrijven wil toestaan om gegevens te verzamelen dan zou dat openlijk moeten gebeuren. De gegevens zouden netjes in plain tekst verzameld moeten worden in een map en na een bepaalde periode verstuurd moeten worden, zodat de gebruiker de mogelijkheid heeft om te controleren wat er verstuurd wordt. Dan kan hij ingrijpen en kan er bezwaar worden gemaakt tegen het verzamelen van al te persoonlijke gegevens. Als burger worden we transparant gemaakt, maar gegevensverzamelaars mogen volkomen intransparant werken,

Het is verkeerd en verdacht dat dit proces volkomen buiten het zicht wordt gehouden. Alles wordt versleuteld en via een veilige verbindingen naar MS servers gestuurd zodat niemand kan weten wat verzameld wordt. Dat hele idee klopt zelf toch al niet?

Dat onze eigen overheid informatie verzameld, heb ik geen probleem mee. Surveillance is een taak van de overheid. Maar dat buitenlandse corporaties dit mogen doen is een ongrondwettelijk aantasting van onze burgerrechten.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

De WinSxS map kan volgens mij worden opgeschoond met tools die in Windows 10 zitten. Zelf ben ik op meerdere systemen wel eens een enorme windows\installer map tegengekomen, soms zelfs tot vele tientallen GB's. Het is een map die alleen vanuit de command line te beanderen is, wellicht kan je daar eens een kijkje nemen of er veel data in staat. Heb nooit de tijd genomen om mij in de oorzaak van het probleem te verdiepen, maar er is een tooltje die het voor je kan opschonen. De paar keer dat ik het gebruikt heb gingen altijd goed, maar maak voor de zekerheid wel een backup.
Boeiend verhaal! Bedankt voor het delen _/-\o_

Dit is voor mij een nieuwe reden om bij Linux te willen blijven.

Linux neemt ten opzichte van Windows bijna geen schijfruimte in beslag, zelfs als ik het OS helemaal heb volgestouwd met applicaties.
Klinkt als een probleempje met je Windows SxS configuratie. Heb ik ook eens gehad. SxS zit vol met hard links naar dezelfde bestanden en worden dan dubbel geteld. Het is geen echte schijfruimte die ingenomen wordt. Ik weet het niet zeker, maar het zou kunnen dat daar in vroegere versies van het OS problemen mee waren. Wellicht opnieuw installeren en updaten en daarna pas internet eraf?
Ik moet zeggen dat ik eerlijk gezegd maar weinig van je verhaal geloof. Ik vermoed dat je shadowcopy hebt aanstaan: dat is ene situatie waarbij de som van het aantal zichtbare bestanden niet gelijk is aan de totale ingenomen ruimte. Heb je overigens ook gewoon bij een mac.

Maar goed, daarom antwoord ik niet: als ik het gebruikspatroon van je moeder hoor (een paar spellen die al duizend jaar bestaan en voor de rest eigenlijk niets), en jouw enorme wantrouwen naar Windows... Waarom niet gewoon Ubuntu op die laptop en klaar?

Ik vind je paranoia nogal absurd (geloof je nu echt dat windows in het geheim video opneemt?), maar als je zo wantrouwig wil zijn is dat je goed recht, en dan lijkt het me een echte nobrainer voor je om simpelweg Ubuntu te gebruiken.
Die laptop zal vlotter draaien, en die spellen heb je ook een Linux versie van, of draaien wss zonder probleem in Wine/Proton.
Aangezien je moeder niets extra installeert en niet online gaat lijkt me dat een ideale situatie.
Ubuntu is anders ook niet veilig helaas.
Definieer "veilig"....
- Veilig tegen verlies? Maak een backup.
- Veilig tegen misbruik door anderen? Maak geen kopie-en.
Mijn inspiratie komt van een reclame uit de vorige eeuw. Een reclame voor een bankrekening waarbij werd gemeldt dat 'Oom Jan' zijn geld niet aan een bank toevertrouwd omdat niemand aan zijn geld mag komen. Daarom bewaart hij het in een kluis op zolder. Dan breekt er brand uit. Oom Jan is ongedeerd maar de brandkast is wel erg heet geworden en intern is toch alles verkoold. "Niemand komt er meer aan."

Alles is zo veilig als de gebruiker het gebruikt.
Geloven doe je in de kerk. Het precies zoals ik het beschreven heb. Mensen kunnen dit zelf testen door precies te doen wat ik gedaan heb. Pak een oudere versie van W10 en doe wat ik beschreven heb.

Ik heb nog even gechecked, systeem herstel staat UIT. 0 bytes in gebruik. Er is geen shadowcopy.

[Zie hier screenshot van Windows Commander en Verkenner. Nogmaals backups en systeemherstel is vanaf begin uitgezet]

Paranoïde? Snowden heeft juist dit soort aluhoedje-verkondigers ontmaskerd als dromers. Weet je waar de rechter MS management meer vergeleek in het proces? Hij vergeleek ze met drugskoeriers en haalde fel uit over hun constante leugenachtigheid (duplicity). Nee het is geen theorie dat MS samenwerkt met de NSA, het is feit. Dat is geopenbaard door Snowdon en ook vastgesteld in hearings in het Amerikaanse congres.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:36]

Ik ga er niet op ingaan, maar wil wel terugkomen op mijn ander punt: waarom geen Ubuntu of andere linux distro? Genoeg gebruiksvriendelijkd opties tegenwoordig.
Nee, komt niet van mij.
Het wordt tijd voor een revolutionaire update voor Windows, die alle menus weer even stroomlijnt, consistentie herstelt, alle oude legacy meuk opt-in maakt en niet standaard meelevert, alle optionele meuk (games) gewoon niet meeleveren maar in de store.
Ten dele is dat al zo. Je kan een aantal onderdelen gewoon deïnstalleren. Ik ben het met je eens dat het niet by default geïnstalleerd zou moeten zijn, maar onderschat niet hoeveel gemiddelde gebruikers not amused zijn als patience ineens niet meer te vinden is. Windows kan (nog?) niet zonder de legacy onderdelen, in ieder geval niet voor de gemiddelde gebruiker.
Ook wil ik controle terug: Als ik iets instel, wil ik dat Windows mijn wensen respecteert en niet negeert of na een update weer terugzet. Ik wil de virusscanner kunnen uitzetten (of hij moet mn pc niet traag maken tijdens games), en ik wil updates pas installeren wanneer het mij uitkomt zodat mijn PC niet random uitgaat of 20 updates moet installeren tijdens een meeting. En weg met die fullscreen melding om te updaten...
Volgens mij laat W10 je settings met rust, mits er geen wijzigingen in dat specifieke onderdeel geweest zijn. Oh, en je via standaard Windows tools die instellingen ingesteld hebt. Tools van derden willen wel eens unsupported situaties geven, die W10 dan oplost door back to default te gaan. Niet ideaal, maar beter dan een verneukte Windows install.
Over virusscanner: ik merk niets van Windows Defender (totdat ik duizenden kleine bestandjes aan het kopieren ben). Bij dagelijks gebruik ervaar ik geen centje pijn, ook niet met mijn vorige build.
Het installeren van updates kan je tegenwoordig inplannen, via Settings -> Windows Update -> Active hours. Als je daar gebruik van maakt, dan zal Windows ook netjes vragen of die opnieuw mag opstarten als je bezig bent. Fullscreen update meldingen heb ik niet gezien, dus weet niet wat je daarmee bedoeld?
Als bonus graag software in een sandbox draaien zodat installeren en de-installeren niets achterlaat op je systeem, en dat software niet zomaar overal op je schijf random dingen kan opslaan.
Windows 10 Pro heeft Windows Sandbox, wat precies is wat je bedoeld.
[...]

Ten dele is dat al zo. Je kan een aantal onderdelen gewoon deïnstalleren. Ik ben het met je eens dat het niet by default geïnstalleerd zou moeten zijn, maar onderschat niet hoeveel gemiddelde gebruikers not amused zijn als patience ineens niet meer te vinden is. Windows kan (nog?) niet zonder de legacy onderdelen, in ieder geval niet voor de gemiddelde gebruiker.
Mee eens, maar ze zouden natuurlijk wél na installatie een instelscherm kunnen tonen waarop wordt gevraagd of je de standaardzaken wilt gebruiken of dat je ervaren bent en zélf wilt kiezen.
[...]

Ten dele is dat al zo. Je kan een aantal onderdelen gewoon deïnstalleren. Ik ben het met je eens dat het niet by default geïnstalleerd zou moeten zijn, maar onderschat niet hoeveel gemiddelde gebruikers not amused zijn als patience ineens niet meer te vinden is. Windows kan (nog?) niet zonder de legacy onderdelen, in ieder geval niet voor de gemiddelde gebruiker.
Ooit, in een ver verleden, in het 9x tijdperk, was er wel altijd de mogelijkheid tijdens het installeren van Windows om te kiezen welke onderdelen je wel en welke onderdelen je niet geïnstalleerd wilt hebben.
Ben je een '' simpele gemiddelde '' gebruiker dan kun je deze instellingen op default laten staan.
Er waren en er zijn nog steeds zeker wel mogelijkheden om zowel de standard als de advanced user tegemoet te komen, maar Microsoft moet dit wel willen.

Maar tijden veranderen dus.
Vroeger in het 9x tijdperk, toen was Windows ook meer echt een OS waarmee je een mooie strakke en vooral simpele basis had, waarop je nog programma's/apps moest installeren om het wat productief te maken.
Inmiddels wil men een OS hebben die al gelijk volledig voorgeprogrammeerd en kant en klaar is met alles erop en eraan, zo lijkt het tenminste.
Ooit in het Windows 9x tijdperk maakte die paar MB aan schijfruimte die je hiermee bespaarde en de paar procent aan resources die sommige processen gebruikte ook nog verschil. Maar we praten dan ook wel over het tijdperk waarin je bij later toevoegen van een component werd gevraagd om de CD in de lade te stoppen. Omdat er veel klachten kwamen over mensen die zo'n CD niet konden vinden of zelfs nooit hadden gekregen en omdat schijfruimte veel goedkoper is geworden pakt Windows al heel lang alle bestanden uit naar de harde schijf en worden sommige bestanden wel "geactiveerd" en andere niet. Je kunt nog altijd via Control Panel\Programs\Programs and Features, Turn Windows Features on or off allerlei componenten van Windows verwijderen en via diverse commandline tooling kun je Windows nog altijd extreem shrinken. Dit wordt vrijwel niet meer gedaan vanwege de schijfruimte, maar is nog altijd populair onder de mensen die de controle over hun systeem willen hebben. Zoek maar eens naar tools zoals ntlite: https://alternativeto.net/software/ntlite/
Tip: Windows 10 Group Policy ( updates, virus scanner, ... )

Zoek erop via Google... Schakel updates uit, virusscanner, en al de rest dat je niet aanstaat.
Je krijgt nog updates maar enkel security updates. Zijn verschillende settings dat je moet aanpassen in de group policy.

Windows defender is zo een klote ding, als je bijvoorbeeld code compileert ipv dat het 0.2 seconden duurt voor een simpel iets, kreeg ik altijd 1.2 seconden. Maar als ik de boel draaide in een Linux VM, was het 0.2 seconden. Tot ik ontdekte dat Windows Defender rottig deed ( en niet enkel bij die taken ). De hoeveelheid valse positieve kwam me ook het keelgat out.

> software in een sandbox draaien zodat installeren en de-installeren niets achterlaat

Yep, will ik al ook al jaren maar zal er nooit van komen.

Wil al jaren een Windows voor developers aka een totaal neer gestripte Windows, waar IK bepaal wat er mag in draaien ( en niet de omgekeerde wereld waar ik alles moet uitschakelen, en sommige zaken zijn echt virussen dat zichzelf via 2de of 3de service weer activeren ). Je word bijna gedwongen om de Windows 10 LTSC versie te gebruiken ( wat niet mag van MS ) en zelf daar zit nog wat troep in.

Ja, er zijn alternatieve oa Linux maar als je ooit eens deftig wilt gamen zonder comptabiliteit issues, het ontbreken van bepaalde programma's of de dozen andere issues, ...
Ja, er zijn alternatieve oa Linux maar als je ooit eens deftig wilt gamen zonder comptabiliteit issues, het ontbreken van bepaalde programma's of de dozen andere issues, ...
Duidelijk dat je al een tijdje niet gegamed hebt op Linux. Mijn ± 600 (Steam) games spelen hier op Linux lekker. Als je alle mogelijke compatibiliteits-issues weglaat, kom je denk ik, realistisch, op zo'n 550 die zonder enige problemen werken. Van die overige 50 is het vaak 1 tot 3 aanpassingen, vaak een instelling, waardoor het spel gewoon te spelen is. En rond de 6 spellen hebben een issue wat wel werkt in Windows maar niet in Linux, en alle 6 zijn cosmetisch of niet game-breakend. En ruwweg denk ik dan 3 of 4 spellen die ik op mijn Linux (Mint) systeem niet kan draaien.

En dat is eerlijk gezegd he. Want ook voor Windows spellen zijn er soms aanpassingen nodig, weliswaar ook klein, om die spellen fatsoenlijk te kunnen spelen.

En niet alles werkt in Linux, maar ook niet alles werkt in Windows. Voor mij geldt: Ik kan gewoon werken en gamen in Linux, en zie de noodzaak niet om nog Windows te moeten proberen. (ik heb wel een Windows versie backup voor 1a2 Uplay spellen en evt iets uitproberen).

En de dozen andere issues.... Sorry, maar dat is stoere praat. Als er echt zoveel mis was met Linux, werd het gewoon niet gebruikt. En dan heb ik het niet over marktaandeel.
Moet je WSL draaien: Defender draait dan echt op hol 😁

Of is dat al gefixt inmiddels?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 06:36]

Geen idee ... Ik draai WSL niet meer aangezien een VM (vmware ) gewoon handiger en sneller is ( Windows file system vertraagt compile jobs bij WSL1 ).

De integratie dat MS doet met WSL + VSC, kan je ook lekker van gebruik maken met VM's zoals VMware. En aangezien WSL1 niet meer verder ontwikkeld word en WSL2 eigenlijk puur Hyper-V VM is met een abstractie laagje errond, dan kan je gewoon een normale VM draaien, waar je dan ook de optie hebt voor GUI applicaties ( in tegenstelling tot Hyper-V ).

En Hyper-V een ramp is als je het wilt uitschakelen. Iedere PC waar ik Hyper-V uitschakelde ( omdat ik een andere VM software wil draaien ), resulteerde in non-stop boot crash, na het uitschakelen van Hyper-V. Met als gevolg dat je Windows moet herinstalleren. Is al bug dat al jaren in W10 zit...

Als je WSL2 wilt draaien, komt hyper-v automatisch mee ( want WSL2 = verdoken Hyper V VM ).

Komt er op neer dat WSL1 goed idee was maar issues heeft wegen oa het windows file systeem ( dat rete traag is met veel kleine files ), en zoals je zelf ondervonden hebt "Defender". Het feit dat ze WSL1 ontwikkeling stopgezet hebben voor WSL2, geeft aan dat ze nooit het file systeem en andere problemen konden oplossen.

WSL2 is VEEL sneller voor file access ( het is een VM dat EXT4 draait ), maar heeft dan weer andere issues ( memory reclaiming want ... het is een VM, niet een abstractie laag rondom de Windows Kernel zoals WSL1 )...

2 WSL's beide hebben problemen... voor simpele taken loop je niet te vaak daar tegen maar als je echt de boel begint te gebruiken als een Linux OS met zware taken / compile jobs / etc ... dan begin je snel de barsten te zien in de muur.

Persoonlijk vind ik dat men beter WSL1 verder had doorontwikkeld en een alternatieve file systeem voor Windows introduceerde dat meer compatibel is met WSL1. Wil je WSL1 + EXT4 achtige snelheid, zet WSL1 op een aparte partitie of zoiets met MS hun EXT4 achtige FS. Maar ja, Microsoft ...
Wij hebben dan toch andere WSL/HyperV ervaringen gehad... ;)

WSL 1 is inderdaad trager dan native linux, en WSL2 is dan misschien een VM maar ik vind het 10x beter werken dan Virtualbox en VmWare tesamen, niets dan problemen gehad met die 2. Nu draai ik tegenwoordig niet veel WSL meer (heb een quadcore PI-variantje gezet) maar met de WSL 2 nog nooit problemen gehad.
HyperV heb ik onlangs ook nog van mn gaming PC gesmeten en die draaide toch nog... wel aan denken dat je eerst deinstalleerd (volledig met alle windows features) en dan pas een alternatief zoals VT-x aanzet na de volgende reboot anders kan er inderdaad wat mislopen.
Het windows filesysteem is op zich zo slecht niet, het is vaak een antivirus die de kleine delays net wat uitdrukkelijk maakt, een goede ssd kan ook al helpen. Zelf heb ik tegenwoordig een Windows Storage Space die meerdere HDD's in software raid zet, door RAM-cachen en gewoon 6 disks waarvan tegelijk gelezen/geschreven wordt op een multi-column mirror is dat samen met genoeg ram en i7 geweldig voor kleine files! Oh en BTW windows heeft al een nieuw filesysteem genaamd ReFS, dat had echter nog enkele nadelen waar sommige eindgebruikers niet direct raad mee zullen weten dus moet je powershell gebruiken om te kunnen formatteren. ;)

[Reactie gewijzigd door AnimeDev op 23 juli 2024 06:36]

...en gebrek aan focus of ambitie. Precies dat. Erg jammer van de charme en positie dat Windows ooit innam.
Het verschil met Windows 7 en Windows 10 is dat Windows 7 getest werd door Microsoft zelf, Windows 10 updates worden door de community getest met allerlei telemetrie en bug reports. Er zitten geen of weinig professionele QA testers in het Windows 10 team.
Heb je wel eens verdiept in Windows 10 dan zomaar wat te lopen schreeuwen ?
Er zijn verbeterpunten, overdrijven is ook een vak.

> Anti-virus wat je pc langzaam maakt tijdens gamen?
Windows 10 gaat er netjes mee om zodra hij detecteert dat je aan het gamen bent gaan alle processen op achtergrond naar low priority.
Je antivirus pauzeren kan ook trouwens, ik zie 0 verschil tijdens gamen en dat op een oud barrel van 7 jaar oud.

> fullscreen meldingen kun je ook gewoon uitzetten of aanpassen, kijk eens bij het kopje "concentratiehulp".

Anti-virus en een paar zaken moet je helaas vandaag de dag blokkeren (voor thuisgebruikers Windows 10 home) omdat er mensen zijn die het uitzetten en "vergeten" om het weer in te schakelen, mensen dat beveiliging niet echt serieus nemen zeg maar, en wie krijgt natuurlijk weer de schuld als het mis gaat, juist Microsoft.

De store mee eens, apps default mee geinstalleerd, je kan het uitzetten/deinstalleren maar dat vergt iets meer kennis.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:26]

Sorry, maar je hoeft geen msWindows te draaien. Er zijn tegenwoordig weer aardig wat alternatieven.
Natuurlijk, in msWindows wil ik ook de controle terug. Over de consistentie van msWindows wil ik het niet hebben, al sinds versie 1.1 is ze consistent inconsistent met zichzelf. Om te beginnen vanwege de compatibiliteit, continuïteit en dergelijke. Welke menu's wil je? Die van W'98, die van WXP, die van W7?

De revolutionaire update van msWindows heb je gehad (gemist?) met W8. Helaas werd die niet overal even goed ontvangen en is msWindows terug gegaan, eerst een beetje met W8.1 en met W10 meer. microsoft heeft beloofd geen revolutionaire updates meer te doen, maar alleen maar evolutionaire updates.

De controle die jij over msWindows wenst is te koop: Gebruik een pro of enterprise versie voor meer controle.

Sorry maar een grote schoonmaak kan niet meer 'even'. Dat kost een versie. Die krijgen we niet meer heeft microsoft beloofd.
Windows 7 was een prima, stabiel systeem. Windows 10 draait eigenlijk minimaal net zo stabiel en net zo vlot. Alleen de updates worden beduidend minder goed getest (daar heeft MicroSoft flink op bezuinigd) en de bewaking op de uiterlijke kenmerken van alle onderdelen is niet optimaal.
Wie zijn systeem netjes en snel van de nieuwste updates voorziet kan inderdaad wel tegen problemen aan lopen. MicroSoft pakt dat ook niet netjes op. Het kan soms weken tot maanden duren voordat problemen weer worden opgelost. Tot die tijd moeten we maar om de problemen heen werken. MicroSoft heeft zelf een risico genomen door het testteam zo goed als geheel weg te sturen, maar weigert daar de consequenties van te accepteren.
Niet iedereen heeft last van de bugs en slordigheden, maar het hoort gewoon niet en wat men stuk maakt hoort men zo snel mogelijk te repareren.

Ondanks alle slordigheden draait Windows 10 nog steeds zeer stabiel en kan het zich zeker meten met Windows 7.
Mijn startmenu search is weer gestopt met werken, ik ben het een beetje moe allemaal. Ik heb sinds een week geleden elementary os draaien als dualboot om linux toch eens te proberen. Een van deze gaat de windows er helemaal af denk ik. 8-)
Dat dacht ik ook met Linux Mint. Supersnel en veel programma's beschikbaar. Echter niet alles (Ableton live, Tidal music, eva), updates crashen de boel nog wel eens en nieuwe procesoren (Ryzen met GPU) worden niet ondersteund. Dus dualboot is idd nog noodzakelijk. Het gaat de goede kant op, maar verwacht geen wonderen.
Dat dacht ik ook met Linux Mint. Supersnel en veel programma's beschikbaar. Echter niet alles (Ableton live, Tidal music, eva), updates crashen de boel nog wel eens en nieuwe procesoren (Ryzen met GPU) worden niet ondersteund.
Ryzen en GPU worden niet ondersteund? Dit Linux gaming systeem heeft een AMD Ryzen 3700X, een X570 AMD 3th gen moederbord en een Nvidia geforce RTX 2060, en het werkt gewoon. De Ryzen en het moederbord werden bij installatie herkend en werken gewoon, en de Nvidia driver was een kwestie van Start -> Systeembeheer -> Stuurprogramma's (niet exacte termen maar vereenvoudigd) en dan de Nvidia driver selecteren.
De 3700X heeft geen GPU.
Ik kan alles vinden wat ik nodig heb voor mijn werk, buiten een paar programmas die we zelf enkel voor windows hebben geschreven |:( . Gelukkig gaan we de multiplatform richting uit. Ik mis foobar2000 wel maar dat zijn eerder leuke extratjes zoals gaming waar ik nu nog niet echt naar op zoek ben. Elementary werkt bijna even fijn als OS X imo. Leuke tijd om met Linux te beginnen!
Je kan de controle terugkrijgen:

NTLite.

https://www.ntlite.com/co...for-x64-uefi-systems.771/

Als tweaker niet gaan lopen miepen, en handen uit de mouwen.
“Handen uit de mouwen”? Ik heb wel wat beters te doen... Ik moet shit gedaan krijgen.
Als ik je scorecard bekijk zie ik veel negatieve reacties, maar je hebt gewoon gelijk.

Gisteren wilde ik met "Microsoft Teams" eenvoudig zien welke bestanden op welk moment gewijzigd waren. Maar aanduidingen als "3 uur geleden" in plaats van een effectieve datum, daar kom ik knettergek van.

En ja, je kunt het instellen, maar welke omweg heb ik daar niet voor moeten volgen.

Dat is maar één van de waarschijnlijk meer dan honderd kleine puntjes waar ik me dagelijks aan erger. O ja, en ik stap niet over naar linux, want professioneel heb ik niet veel keus eigenlijk.
Wat een onzin, Windows 10 is veel beter dan Windows 7 ooit is geweest. Sterker nog, ik heb recent nog een paar oude laptops geüpgraded naar Windows 10 vanaf Windows 7 en het draait veel lekkerder dan het ooit op Windows 7 heeft gedaan.
Het is vooral de UI die matig is vind ik, vooral het startmenu zou ik graag kunnen aanpassen als in W7 zonder 3rd party meuk. En niet gebruikte apps simpel eraf kunnen gooien. Mijn ervaring met W10 is nu nog alleen met enterprise op het werk, voor privé zal ik er nu helaas ook aan moeten. Het zal uiteindelijk wel weer wennen.
Wat is er mis met Start 10 of open shell? Je merkt er niets van, nemen geen resources in beslag en laten windows 10 weer werken zoals je gewent was...Open Shell is gratis.
Dat is allemaal subjectief. Voor de een is het beter, voor de ander niet.
Dan zou ik mijn instellingen e.d. maar eens nakijken als Windows 10 niet beter draait dan Windows 7...
Ik moet eerlijk zeggen het draaid wel soepel. Waarschijnlijk beter dan 7. Maar ik kom tegenwoordig wel veel vaker bugs tegen dan vroeger. Het klapt niet meteen of zo, maar het werkt niet altijd zoals het moet. En dat de instellingen nog steeds zo verspreid zijn maakt beheer niet makkelijker of leuker. De settings app is mooi maar je kan we er zo verrekte weinig mee. Dat wordt langzaam wel beter. Maar dan krijg je weer dat rechts de mogelijkheid tot uitgebeide opties onbreken (controlpanel links) omdat het venster net te smal is en dan haalt hij dat weg. Of op de plek waar eerst de echte instellingen staan staat opeens de help zodat je die opent. Al met al voelt het erg rommelig aan. En kun je steeds minder zelf beslissen, bijvoorbeeld linkjes naar onedrive over zijn lastig blijvend te verwijderen, laat staan onedrive zelf. ( In het begin kwam echt heel veel troep steeds weer terug bij elke update)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 06:36]

Het is leuk dat veel mensen gewoon geluk hebben met upgrade installs of clean installs van Windows 10 maar dat is geen reden om vol te houden dat er geen geval is waar andere problemen ondervinden. Ik heb als voorbeeld een combinatie moederbord en NVME SSD die gewoon telkens niet een werkende driver wil laden in de Windows 10 update omgeving. Firmware van beide zijn up to date. Opnieuw installeren verandert dit ook niet. Dit probleem doet zich niet voor in de Windows update omgeving van 7 andere besturingssystemen gebaseerd op Ubuntu.

Sinds December hebben meerdere mensen in mijn online kringen met verschillende hardwarebuilds probleemen met het vastlopen van het systeem zonder BSOD. Helaas wordt hierdoor dus helemaal geen informatie vastgelegd over het probleem en ook dus niks opgestuurd via de telemetrie. Het ziet er hetzelfde uit als een stroomstoring dus het ontgaat Microsoft wat de omvang van het probleem is en de eindgebruikers hebben geen informatie om mee te kunnen googelen. Eerst hoopte we dat het de 1903 feature update was maar het gebeurt ook op 1809 en maakt het waarschijnlijker dat het een nodige beveiligingsupdate was.

Niet persee met hoe Windows 7 werkte maar door de manier waardoor de updates verspreid werden in tegenstelling tot Windows 10 was dit veel gemakkelijker te onderzoeken voor eindgebruikers. Updates waren veel kleiner gebundelt en met nuttige omschrijvingen over wat het hoort te veranderen. Windows 10 gooit nu in het algemeen de deinstallatie informatie en herstelpunten voor updates na 2 weken weg wat het veel lastiger maakt de oorzaak van het probleem aan te wijzen en dus correcte informatie bij microsoft te melden. Dat maakt het vlot op oude hardware maar is dus super frustrerend wanneer de "it just works" magie even breekt.

Geklaag over Windows 10 omvat dus niet alleen het letterlijke software pakket maar ook het 'concept Windows 10' wat omvat hoe microsoft updates beheerd en hun eindgebruikers behandeld, het Windows 10 ecosysteem.
Bij iedere content update weer hetzelfde verhaal; al mijn drives unpluggen en hopen dat het goed gaat. Online lees ik dat zeer veel mensen dit soort issues hebben. Je zou verwachten dat MS dit soort problemen probeert op de lossen, maar ondertussen zie ik ze enkel nieuwe features releasen. Waardeloos.
Wat voor hardware? Want ik heb nog maar weinig (zeg maar geen) systemen meegemaakt waarbij W10 slecht draait, vaak nog beter dan W7..

Wat natuurlijk een oorzaak kan zijn is kapotte hardware of slechte drivers die bugs veroorzaken, heb wel eens een Nvidia driver gehad die voor BSOD's zorgde etc. Dus wellicht moet je de hardware fabrikanten de schuld geven en niet MS...
Man die Nvidia drivers met audio over USB-C op laptops zijn echt drama. De ene na de andere BSOD. dan update je en gaat het een paar weken goed en dan bam weer kapoet.
En Microsoft is de schuldige wanneer Nvidia brakke drivers maakt...
Nee maar een beetje hulp zou wel handig zijn. Het is niet alsof er maar drie mensen zijn met een Nvidia kaart ofzo. Zeker in het bedrijfsleven zijn er veel pc’s met quadro kaarten. Als al die mensen potentieel 5 minuten niet kunnen werken door een BSOD dan kost dat de bedrijven al snel geld. Gebeurt het vaker dan gaat dat voor beide partijen imagoschade opleveren en dat kan dan echt in de papier gaan lopen.
Heb je toch een support contract voor bij Nvidia lijkt mij wanneer het zo belangrijk is. Mijn ervaring is dat bij hardware support contracten alles snel wordt geregeld.
Nou nee want nvidia is niet de directe leverancier. Dat is een partij als Dell of Lenovo.

En dan nog is dat een slecht argument om nog shit af te leveren. Ja maar je hebt een support contract dus die fiksen het dan wel.
Het is altijd makkelijk om een OS de schuld te geven he, maar wat jij zegt merk ik ook aan Windows 10.
Ik moet wel helaas mn gelijk geven aan Lagonas.
Je doet dan echt iets verkeerd. Als je alleen de Privacy settings aanpast van wat wel en wat niet mag dan is er weinig aan de hand.

Je moet ook niet vergeten dat met elke creators update wat je binnen krijgt voor je W10 installatie dat er aan de achterkant veel word verbeterd. Okay duidelijk dat aan de voorkant een aantal dingen verknalt wordt maar dat was ook met Windows 7 en Windows 8/8.1 zo.

Maar als je zo'n verschikkelijke hekel hebt aan W10, blijf dan mooi bij Windows 7 met ESU waar na een jaar geen security updates meer voor uitkomen, wat "lekker veilig" is ;-)

[Reactie gewijzigd door DarkBlazer op 23 juli 2024 06:36]

Bij het uitkomen van Vista ben ik Ubuntu gaan draaien, en na overstap Windows 7 naar 10 ga ik dit weer doen. Ik heb niets dan problemen. Tot 2 maal toe content update issues, settings welke niet gerespecteerd worden. Ik wil een stabiel systeem dat 24/7 draait, en daar is Windows 10 in mijn ervaring niet geschikt voor.
Sorry, maar dan doe je echt iets verkeerd..
Wat doe ik verkeerd dan? Dat jij geen issues hebt wil niet zeggen dat dat voor andere ook zo is. Mijn ervaringen met Windows 10 dusver zijn slechter dan met Windows Vista. Daarbij, ik ben een power user, Windows 10 is simpelweg een ontzettend buggy OS. Microsoft had de tijd moeten nemen de basis goed neer te zetten, dat is ze, naar mijn mening, niet gelukt.
Ik word keihard downvote hier, maar ondertussen is Windows 10 voor veel mensen 1 grote ellende. Settings welke bij elke content update niet gerespecteerd worden, content updates welke failen, bloatware, slecht uitgewerkte menu's. Microsoft wil teveel, en dat is te zien aan de instabiliteit welke inherent is aan Windows 10. Windows 7 had dit soort issues veel minder omdat de basis simpelweg beter was.
Veel ontwikkelaars als je rondkijkt in de nodige bedrijven. Veel mensen dat rondlopen met hun mac laptop's. In men oude firma, was zeker 50% dat Mac gebruikte. Mac is goed voor Linux/Unix achtige ontwikkeling maar net zoals Linux, als je eens wilt gamen ( zeker met AAA games ), merk je snel dat je OS wereld enorm klein / problematisch is.
Gamen is niet optimaal nee, maar de zaken die Gamebuster noemde worden wel vrij goed geregeld in macOS: controle over het updatebeleid, consistentie in menu’s, zelf bepalen wat voor scanners je actief hebt, alles in sandbox... klinkt als macOS.
Gamebuster denk ik, maar goed dat had ik wat beter kunnen onderbouwen.
Het gaat de laatste tijd goed met de Windows Updates zeg.. Zijn de test procedures daar dusdanig verslechtert?
Microsoft heeft alle test-teams van de verschillende producten samengevoegd en is overgestapt naar volledig automatisch testen, de menselijke testers zijn ontslagen. Vermoed dat het daar mee te maken heeft. Dit omdat ze dan eigenlijk leunen op de mensen die op de windows insiders, wat kennelijk toch helaas een te kleine pool is om al dit soort fouten eruit te vissen.
Als je niet helemaal begrijp wat Microsoft heeft gedaan en waarom ze dat hebben gedaan dan hier wat uitleg:
https://docs.microsoft.co...-test-practices-microsoft
Tsja. Dit is het typische verhaal van over de schutting werpen. Logisch dan ook dat ze dat hebben aangepakt. Echter lijkt het er kwalitatief nog niet beter op geworden.
Die insiders pool is waarschijnlijk het probleem niet, de feedback van die personen verwerken is waarschijnlijk de uitdaging...
Altijd al problemen gehad bij updates. Maar hier heeft elk OS last van. Hoe groter de installbase en software/hardware differentaties, hoe groter het risico.

In het verleden schakelde veel gebruikers updates uit vanwege kuren. Hoeveel XP, Vista en 7 systemen er zonder updates aan het internet hingen... Hier vind je de reden van het updaten forceren.
ik ken het...mijn computer hangt al tijden op 1 of andere update...
hij download 'm, installeert 'm, komt er dan achter dat er iets niet geinstalleerd kan worden, rollt terug en begint weer opnieuw de volgende keer dat je 'm opstart.
Erg irritant...
Het kan nog een tandje erger:
Mijn vast PC bleef op 1803 hangen. Elke keer als hij een update wilde doen naar de laatste versie (1909 bijvoorbeeld) was hij op 80% van het installeren. Dan crashte 1 of andere driver, volledige rollback en probeerde hij het met volle moed opnieuw.

Uiteindelijk nooit uit de logfiles kunnen halen welke driver crashte. Was er klaar mee en heb een verse installatie van Windows 10 1909 gedaan. Met exact dezelfde drivers geinstalleerd, alles zonder problemen.

Schiet mij maar lek wat het probleem was.

Erg frustrerend en vooral tijdrovend...
Je kunt heel gewoon de recentste Windows installeren over je bestaande installatie met behoud van alle instellingen, gebruikers en bestanden.Ik heb dat ook al meerdere malen moeten doen bij klanten en mijzelf.
Sluit alle programma's af en stop de USB stick (of DVD) met de Windows installatie die je kunt downloaden bij Microsoft, in het systeem. Start dan de setup.
Je krijgt dan de vraag of de bestaande zaken behouden moeten worden. Verder spreekt het voor zich.
Tot nu toe is deze procedure altijd succesvol gebleken.
Klopt, die optie zag ik ook. Maar wel goed dat je het meld!
Ik heb gelijk de mogelijkheid gegrepen om met een 'clean-sheet' te beginnen.
Soms ook wel eens fijn. Data stond toch al op een aparte schijf dus het ging alleen maar om het opnieuw installeren van software.
Niet zonder backups mag ik hopen ;)
ja dat is precies wat die van mij ook doet...ergens crasht ie, rollt terug en probeert steeds weer opnieuw.
Weet niet of het bij dezelfde update is, maar hij doet 't al maanden op die manier..(had geen zin me erin te verdiepen haha)...ben nu ook bezig om alles vers te installeren...
Een DELL toevallig?
ik heb met Dell nooit problemen gehad betreft updaten van Creator Builds.
Vaak heeft het wel te maken met oudere hardware (nVidia is een mooi voorbeeld daarvan...)
nope. Zelf gebouwde pc. Intel Core i5-4440 tijdperk. Dus al wel wat jaartjes oud, maar voldoet nog prima.
Wow, dat is echt verschrikkelijk frustrerend inderdaad en ben je veel tijd letterlijk voor niets verloren. Ik heb er echt geen woorden voor.

Een van de vele redenen waarom ik nog even op W7 blijf.
Ik blokkeer updates in 10 (zijn programma's voor) en installeer ze wanneer het mij uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 06:36]

hmmm goed plan...zal ik ook 's gaan doen.
ben op t moment bezig om de computer helemaal opnieuw te installeren (o.a. voor dit windows probleem)...als ik daarna nog last heb van updates, zet ik ze wel uit :)
Verstandig! Het is ook verstandig om Windows op een aparte partitie te installeren, en al je andere meuk (programma's, documenten) op een andere. Dan kun je een image maken van de Windows-partitie vóór elke update o.i.d. Dat image kun je dan terugzetten indien nodig; zo kun je nooit je systeem verneuken.
Wel slim, maar het risico wat ik daar in zie is dat de windows-partitie dan een keer te klein wordt. Met elke update groeit Windows weer. En je wilt ook geen grote partitie maken waarin je tientallen GB's ongebruikt laat.
Heb jij een slimme manier om dit te tackelen? En met welke software maak je een image mee?
Je kunt de partitie vergroten, kan als het goed is met de ingebouwde tool Disk Management, en ook met b.v. Ease US Partition Master Free. Heb het al heel lang niet gedaan. Hier wordt het uitgelegd met beide manieren (wel door Ease US zelf, maar ja):
https://www.easeus.com/pa...-windows-7-partition.html

Images maak ik met Aomei Backupper:
https://www.aomeitech.com/ab/standard-edition.html
Heb indertijd onderzoek gedaan naar de verschillende gratis image-programma's: er zijn meerdere goede, maar deze had net de beste features en snelheid. De meeste kunnen b.v. geen decremental back-ups van een image maken, waarbij alleen het deel van veranderd is wordt opgeslagen.

Ik geloof dat je met de betaalde versie ook Windows zelf (geen andere bestanden/programma's) kunt back-uppen ook zonder dat het op een aparte partitie staan; maar zelf vertrouw ik het liefste op een volledig image van een partitie, dan weet je echt zeker dat je het precies zo terug kunt zetten als het was.
nou, dat heb ik dus een tijd gedaan en dan met een mlink commando naar de juiste folders verwezen, maar windows vergat steeds na een tijdje de mlink gegevens en maakte allerlei zwevende profielen aan.
Ik heb er niets aan als alleen mijn 'bureaublad' op een andere schijf staat. Of ik wil de hele usermap ergens anders, of niets...(niet een deel hier en een deel daar)...
zou wel handig zijn hoor wat je aangeeft, want eigenlijk is dat idd het liefste wat ik wil.
O, dat, ja. Bij mij werkt dat eigenlijk bijna altijd prima, gebruik een aantal junctions. Heb er de laatste tien jaar misschien twee keer gezeik mee gehad, maar was wel op te lossen. Als alternatief zou je je gebruikersmap gewoon in de Windows-partitie kunnen laten, maar er elke dag een back-up van maken. Dan worden je images wel wat groter. Maar dan kun je een (betaald?) image-programma kiezen waarbij je bepaalde mappen kunt uitsluiten van het image. Bij incremental/decremental images zou de totale grootte van de images dan binnen de perken moeten blijven.
mja...mijn opmerkingen gaan eigenlijk niet zozeer over backups etc. Dat gaat wel goed (gebruik second copy om de gewenste zaken 1 op 1 naar een backup schijf te schrijven en daarnaast 1 x in de zoveel tijd een disk image als 'offline backup'.
Gaat bij mij er meer om dat ik een 500 Gb ssd als opstartschijf heb, waar ik het liefst alleen windows en startable programma's op heb (zoals games en programma's) omdat die de meeste baat hebben bij een snelle ssd en de user documenten en foto's etc het liefst op een langzamere hd heb (want die worden maar incidenteel gebruikt).
Daarom zou ik het liefst het hele user nivo (bureaublad, appdata, documenten, etc) op een andere locatie hebben dan de 'rest'.
Windows kan wel bepaalde mappen op een andere locatie hebben, maar dan heb ik het 1 hier en het andere daar en dan is er qua backuppen weer geen lijn in te krijgen.
junctions heb ik een tijd geprobeerd maar om 1 of andere reden had ik daar altijd 'gedoe' mee...kan het nog wel eens proberen, maar vorige keer ben ik erg lang bezig geweest om weer up and running te zijn.

bestaat er geen andere manier om alles vanaf nivo 'users' op een andere hd te krijgen dat jij weet? (ik heb 4 verschillende gebruikers, vandaar dat nivo, dan pak ik ze gelijk allemaal mee nl).
ik ken het...mijn computer hangt al tijden op 1 of andere update...
hij download 'm, installeert 'm, komt er dan achter dat er iets niet geinstalleerd kan worden, rollt terug en begint weer opnieuw de volgende keer dat je 'm opstart.
Erg irritant...
Ik heb dat ook gehad, op een totaal nieuw systeem.
Bleek uiteindelijk te liggen aan een (beta) muisstuurprogramma, waarvan ik niet eens wist dat ik het had geïnstalleerd...
Kijk eens welke programma's automatisch opstarten in de Task Manager Start-up en zet alles wat niet direkt nodig is op "disabled".
Niet alles is de schuld van Microsoft.
nee klopt, dat was ook mijn 1e insteek. Ik start sowieso zo min mogelijk op want dat is alleen maar onnodige overhead bij het opstarten.
Dus daar staan geen vreemde dingen in.
Als je 2 maanden een PC met Windows 10 niet hebt gebruikt, kun je der eerste 15min niets mee doen, want hij is aan het updaten.
Bij Win7 en ouder liet ik automatisch naar updates zoeken, maar installeerde ik die als ik tijd en resouce over voor had. Dit von ik veel beter.
Dat doet W10 toch ook?
PC installeert updates en vraagt dan om te herstarten.
Soms stel ik dat een paar dagen uit (uit luiïgheid), maar meestal neem ik daar 's middags vijf minuten tijd voor.
Bij Windows 7 kon je kiezen dat hij enkel zocht maar niet installeerde, je moest dit manueel doen.
Ik heb anders (veel) beretere ervaringen met windows 10. Op windows 7 had jij misschien die controle. Maar bij normale mensen wil je dat niet want die blijven op nee klikken.
Om te beginnen: Ik heb een PC staan (eentje maar) om te gebruiken. Niet om hem twee maanden uit te laten staan (daar heb ik ook de vakantiedagen niet voor) ;)

Maar als het beestje updates ophaalt, dan doet 'ie dat gewoon op de achtergrond en komt (na het op de achtergrond installeren) met de vraag of ik nu wil restarten of dat wil uitstellen tot de uren die ik eerder heb opgegeven als beschikbaar voor reboots. En lang niet iedere update heeft een reboot nodig. Wat inhoudt dat ik automatisch up-to-date ben.

Ik verbaas me dan ook keer-op-keer om mensen die last hebben van een "plotselinge" reboot ten gevolge van updates (nog afgezien van het gezeik dat ze dan shite kwijt zijn die heel belangrijk is, en nooit opgeslagen 8)7 )
Ik heb meerdere PCs staan. Ook sommige die niet vaak of zelden worden gebruikt, zodat je gemakkelijk achterloopt met de updates. Of bijvoorbeeld op mijn laptop, die ik meestal wel volledig afsluit na elke dag maar niet altijd.
Nu moet ik erbij zeggen dat ik, exclusief misschien één keer (maar dat weet ik niet zeker), nog niet gehad heb dat hij ineens wordt uitgekegeld. Wel heb ik al meerdere keren gehad dat hij zegt dat er updates zijn, ik op afsluiten of opnieuw opstarten zodat hij ze vrolijk kan installeren en ik met een schone lei kan beginnen de volgende keer, en dat hij dan normaal afsluit zonder ze te installeren... |:(
En je had nooit tijd dan waarschijnlijk.

En om dit soort zaken te voorkomen en mensen te beschermen tegen de "niet updaters" (zo een beetje de anti vaxers van de pc gebruikers) dwingt Windows het nu af.
Kom op zeg, de laatste maanden loopt het echt de spuigaten uit! Het gaat echt niet goed met MS!
Oh DAT is dus de reden dat de updates steeds groter worden ipv kleiner na bijna 40 jaar ontwikkelen...
Het is vaak genoeg mis gegaan met Windows updates, juist in het verleden vonden sommige updates het nog leuk om al je gebruikersmappen te legen.

Problemen met windows update zijn er altijd al geweest, misschien lees jij nu het nieuws regelmatiger dan vroeger ;)
Je testen zijn maar zo goed als de scenarios die je bedenkt. Nu mag je eerst de oorzaak gaan zoeken om daarna te gaan kijken waarom dat scenario nog niet getest werd.
Er zijn mensen die altijd een gast-account gebruiken op hun eigen pc. Om wat voor rare reden dan ook. Die krijgen hier geheid last mee vanwege alle "elevations" in machtigingen die MS zo veilig vond.
Vreemd, heb tot nu toe 4 PC's geupdate maar nog geen vreemde dingen zien gebeuren....
Kan het liggen aan het feit dat ik het programma Fences gebruik voor mijn bureaublad?
Nee, 2 Pc's, e 'n Laptop, mijn Surface bijgewerkt en geen issues.
Nee, want ik gebruik Fences niet en heb ook geen problemen.
Ik lees trouwens dat mensen die AVG of Avira gebruiken hier het meeste last van lijken te hebben met wat doorzoeken... kan natuurlijk ook toeval zijn.
We zullen het binnenkort kunnen lezen hier op Tweakers wat de oorzaak was.
Ik ken dit gedrag van een upgrade van Win7 naar Win10 vorig jaar. Al op een aantal computers meegemaakt.
Je schrikt je de eerste keer rot, en gaat de backup terugzetten. Na enkele restarts staan je oude spullen en desktop en wallpaper gewoon terug, en staan je restored files in andere mappen.
Ik denk dat ik een van de weinige ben die het bureaublad uitzet O-) , en het start menu /file explorer gebruikt voor folders en mappen,

Verder eigenlijk niets te klagen over Windows ... alhoewel er veel troep in zit die ik niet nodig heb, en de automatische driver update soms irritant is ;)
over een maandje ga ik eens MacOsx proberen .. puur uit nieuwsgierigheid als Os freak...en mischien als een toekomstige kantoor-pc vervanger ... want ik wil mn gaming-rig en werk etc appart houden :Y)
Wat bedoel je met uitzetten van het bureaublad?
Desktop > rechtermuisknop > Beeld > Bureaubladpictogrammen weergeven (Aan of Uit)
Verrek... die kende ik nog niet.
Mijn pc doet sinds de laatste update ook vrij vreemd, mijn PCI-E 4 SSD (niet de boot SSD) is niet meer zichtbaar binnen windows. Verder valt mn internet ook continue weg, alsof de adapter uitgeschakeld wordt en weer ingeschakeld.

Ik hoop dat dit snel opgelost wordt, anders wellicht de update even verwijderen.
Internet wegvallen heb ik hier ook. Het gaat "stotteren", dat wil zeggen: het valt weg en komt weer terug. WIFI werkt dan wel gewoon. Wat helpt is in apparaatbeheer de driver echt te verwijderen en daarna door de kabel weer te herplaatsen, de driver weer automatisch te laten her-installeren door Windows.

Dit is na de vorige update, niet deze laatste update.

Toevoeging: Mijn oplossing is helaas niet definitief. Een dag later ofzo, is het probleem weer voorhanden. Wederom verwijderen is dan nodig....

[Reactie gewijzigd door Boekenkaft op 23 juli 2024 06:36]

De storm aan bugs, help! MS verprutst alles, ze doen het zo slecht!!

En sarcasme uit: ik heb (n = 3 Windows 10 computers) eigenlijk nooit ergens last van. Geen bugs na updates, geen gedoe met instellingen die automatisch terug gezet worden en updates die 'door mijn strot worden geduwd'. Is mijn situatie zo bijzonder? Ik denk het niet. Het gros van de gebruikers zal amper problemen ervaren. Ik denk wel dat bugs en frustraties heel snel buitenproportioneel veel aandacht krijgen. Vervelend als het je gebeurt is het wel, maar dat MS zou disfunctioneren ofzo geloof ik niks van. Ik ben juist meer tevreden over Windows dan ooit.
Is mijn situatie zo bijzonder? Ik denk het niet.
Jouw persoonlijke ervaring zijn niet echt relevant. Dat bugs/frustraties buitenproportioneel veel aandacht krijgen is ook maar iets wat jij nu zegt.
Natuurlijk is het iets wat ik nu zeg, ik heb er geen onderzoek naar gedaan. Maar waarom zijn mijn persoonlijke ervaringen niet relevant? Wie post hier een reactie die op iets anders is gebaseerd dan persoonlijke ervaringen?
Zal dit eindelijk bewijzen dat de bugs die in de EoS Windows 7 zitten/zaten dus er niet met opzet in geplaatst zijn om mensen naar Windows 10 over te laten stappen? Dit laat dus zien dat er ook in Windows 10 soms functionele bugs zitten en niet alleen in Windows 7.... Deze bug zal zeker niet met opzet in Windows 10 zijn geplaatst. Wat het heel waarschijnlijker maakt dat een functionele bug ook gewoon perongluk nog in Windows 7 zit...

Gisteren was er nog een stukje op bij DWDD waar ze het hadden over dat de technologische industrie, zoals Microsoft, de laatste paar jaren meer gehaat/onder vuur liggen dan banken... Mensen zijn de laatste tijd zo negatief over Microsoft, terwijl ze de laatste paar jaren het juist steeds beter doen; Windows 10 is eem groot succes, Office 365 wordt nu wereldwijd gewaardeerd etc. En ja, ze verzamelen gebruikersinformatie, maar dit deed Windows 7 en alle andere diensten van andere bedrijven ook. Dat is dus niks specifieks voor Windows 10. Plus Windows 10 is er tegenwoordig een stuk transparanter over wat het verzameld... Waarom is er dan toch altijd weer zo'n grote ophef als er een bug gevonden wordt in een OS? Dit terwijl bugs zo veelvoorkomend zijn, aangezien er zoveel verschillende PC-configuraties zijn... Maar elke keer spreekt toch weer een groep mensen over hoe erge schande het wel niet is, daarna gaat het over privacy en dan haalt iemand vanzelf weer een keer O&O ShutUp aan.... Altijd hetzelfde liedje....

Edit: @Raikkonen_WC @broodplank Bugs hebben altijd al in Windows OS-versies gezeten. Er zullen misschien ietsje meer bugs in zitten nu door de aangepaste testprocedure, maar ik denk dus dat het vooral komt door media-aandacht; hoe meer bugs onder de aandacht worden gebracht, hoe meer het erop gaat lijken dat er een enorm groot systematisch probleem is. Nu wordt letterlijk elke nieuwe significante bug overal omgetoverd tot een nieuw nieuwsbericht, terwijl dit volgens mij jaren terug niet zo was. Dus ook al zaten er bijv. in Windows 8 evenveel bugs als nu in Windows 10, door meer media-aandacht en discussies op bijv. Reddit kan het gaan lijken alsof er ineens een tsunami aan bugs zijn.... Terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Want als je eenmaal op iets gaat letten, valt het veel meer op.

[Reactie gewijzigd door mrtnptrs op 23 juli 2024 06:36]

Bij mij komt geen update W7 meer in, wat ook.
Zolang het netjes en stabiel draait, ben ik happy zat.
Voor mij geld gewoon de gebruikerservaring in W7 veel fijner is als in W10
Laatste update er ook uit gegooid ivm gezeur/blijven hangen.
Wat is je IP en Email? Dan stuur ik je even je *insert random document waar je op zit te wachten*. Het documentje heet Virus.exe. geen zorgen hoor, het is maar een word documentje. Geen virus die de laatste exploit van Win7 misbruikt om je Virusscanner te ontwijken. Echt niet hoor.
Wie zegt jou, dat mijn W7 machine aan het internet hangt?
Dus je mooie .exe file, komt er helaas niet door en komt deze op mijn machine die wel aan t net hangt, binnen, dan nog komt die mail niet op de plek, waar jij hoopt dat hij komt ;)
Ik had inderdaad al zoiets gemerkt. Dacht eerst dat ik het zelf had gedaan. Was dan ook vrij snel weer verholpen :)
Ik merk ook dat Windows mij regelmatig na een update mij het tijdelijke profiel laat zien. na een herstrt gaat alles wel weer prima.
Het is best wel kwalijk dat je kans hebt een deel van je bestanden kwijt lijkt te zijn met een update. Toen pas geleden de Search van MS plat lag bleek dat lokaal zoeken in Windows ook niet werkte bij veel mensen. Dat zou betekenen dat je lokale zoek geschiedenis ook wordt bijgehouden in de cloud voor marketing. (luister hiervoor ook naar "This week in Computer Hardware" van Twit die afgelopen Donderdag/vrijdag is verschenen)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.