Netflix 'wacht op reactie NPO' op voorstel voor maken Nederlandse series

Netflix zegt te wachten op een reactie van de Nederlandse Publieke Omroep over een voorstel om samen vijf series te maken. NPO zei vorige maand nog open te staan voor samenwerkingen met streamingdiensten.

Netflix heeft volgens directeur publieksbeleid Janneke Sloëtjes een voorstel gedaan over voorwaarden om die series te gaan maken met NPO, maar er is nog geen antwoord. Die Nederlandse series zouden vervolgens ook op Netflix moeten gaan komen.

Sloëtjes sprak over de samenwerking met NPO in een gesprek met een Kamercommissie over een investeringsverplichting voor streamingdiensten; volgens die regel zou Netflix een bepaald percentage van zijn omzet uit de Nederlandse markt moeten gebruiken om Nederlandse films of series te laten produceren. Daar is Netflix niet op tegen, zo bleek uit het gesprek. Sloëtjes vond het voorgestelde percentage, 6 procent, wel te hoog. Bij het gesprek waren ook mensen van KPN en VodafoneZiggo aanwezig.

Netflix heeft volgens Sloëtjes in Nederland 'meer dan twee miljoen' abonnees, die elk volgens haar 'elf euro' per maand betalen. Dat komt jaarlijks neer op meer dan een kwart miljard euro omzet uit de Nederlandse markt. Met een percentage van 6 procent zou het te investeren bedrag uitkomen rond 15 miljoen euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-02-2020 • 14:13

132

Reacties (132)

132
124
74
17
0
29
Wijzig sortering
Opeens is men niet meer van de vrije markt als bestaande machtsstructuren bedreigd worden, zoals de duopolie van KPN en VodafoneZiggo.

Als er interesse was in Nederlandse content, laat dan maar een Nederlands streamingplatform opstaan. Wat? Zijn die allemaal niet succesvol? Ik vraag mij af waarom... Wat zou het kunnen zijn?

• Versplintering door te veel verschillende platformen.
• Slechte technische ondersteuning/kwaliteit.
• Een te hoge prijs voor wat wordt aangeboden.
• Content waarop niemand zit te wachten.
• Een combinatie van dit allemaal.

Zelf heb ik helemaal geen interesse in Nederlandse series en films. Het is voor mij tenenkrommend slecht. Hetzelfde met Nederlandse televisie. Dat is echter mijn mening. Ik heb er niets op tegen als een partij als Netflix zelf graag in Nederlandse content investeert en dat andere mensen daar wel graag naar kijken. Immers betaal je sowieso bij een streamingplatform ook voor de content die je niet kijkt. Het moet echter niet komen door onnodige bemoeienis vanuit de overheid, want dat wordt een verkapte vorm van werkverschaffing.

Iedereen kan een streaming platform starten, en dat wordt ook gedaan. Concentreer je liever daarop voor een gezonde markt en laat traditionele televisie op een natuurlijke manier uitsterven/zijn niche vinden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 19:17]

Opeens is men niet meer van de vrije markt als bestaande machtsstructuren (duopolie van VodafoneZiggo en KPN) bedreigd worden.
Laten we niet doen alsof de politiek een grijze massa is die samen één mening heeft. Verschillende partijen hebben verschillende belangen en verschillende meningen en die zijn soms (vaak) in conflict met elkaar. Als iedereen er hetzelfde over dacht hadden we de politiek niet nodig.
Als er interesse was in Nederlandse content, laat dan maar een Nederlands streamingplatform opstaan. Wat? Zijn die allemaal niet succesvol? Ik vraag mij af waarom... Wat zou het kunnen zijn?

• Versplintering door te veel verschillende platformen.
• Slechte technische ondersteuning/kwaliteit.
• Een te hoge prijs voor wat wordt aangeboden.
• Content waarop niemand zit te wachten.
• Een combinatie van dit allemaal.

<knip>
Iedereen kan een streaming platform starten, en dat wordt ook gedaan wanneer gekeken wordt naar de versplintering.
Starten wel, er een succes van maken is blijkbaar een andere zaak.
Je kan je dan wel afvragen waarom in een vrije markt er niemand opstaat die wel kwaliteit levert, als het zo duidelijk is wat er mis is. Ik ben het eens met je klachten over de slechte kwaliteit, maar het gaat er bij mij niet in dat ze dat zelf niet beseffen én dat er niemand anders is die het even beter doet. Wat je verder ook vind van Nederland, we zijn rijk en hoog opgeleid en er moet toch iemand zijn die het kan?

De logische conclusie in mijn ogen is dan dat er andere redenen zijn waarom het niet lukt. Als geld en techniek het probleem niet zijn dan kom ik toch snel terug bij die "vrije" markt. In mijn ogen is die namelijk niet zo vrij. Partijen als Netflix hebben dusdanig veel greep op de markt dat het voor anderen blijkbaar niet mogelijk is om er mee te concurreren tenzij je echt ontzettend rijk bent (zoals Disney).

Het volgende punt is dat de aanbieders/producenten van Nederlandse content moeten concurreren met de veel grotere Engelstalige markt. Omdat er minder (potentiele) kijkers zijn om de kosten te delen zijn Nederlandstalige producties altijd duurder dan Engelstalige producties. Als iemand voorstelt om iets in het Nederlands te doen zal de internationale baas altijd zeggen "Goed idee, maar doe het maar in het Engels want dan hebben we veel meer kijkers." Ook op andere punten, zoals de beschikbaarheid van acteurs, personeel, studio's, etc.. zal Nederland altijd minder aantrekkelijk zijn dan een groot land.
Omdat er minder (potentiele) kijkers zijn om de kosten te delen zijn Nederlandstalige producties altijd duurder dan Engelstalige producties. Als iemand voorstelt om iets in het Nederlands te doen zal de internationale baas altijd zeggen "Goed idee, maar doe het maar in het Engels want dan hebben we veel meer kijkers."

Taal hoeft imho geen barrière te zijn. Sterker nog, ik vind films in een andere taal dan engels en die een bepaalde unieke sfeer van het land creëren, vaak duizend keer beter dan hollywood:

The girl with dragon tattoo. de zweedse films, niet de Hollywood remake.
Loft. De Belgische film, niet de zwakke nederlandse remake.
Akira Kurosawa. De japanse films.
Pan's Labyrinth. Spaanse film van Guillermo del Toro.
Parasite. Koreaanse film die de oscars won.

Al die films geven een unieke sfeer van het land en taal. Zelfs totaal andere films/ series uit die landen hebben precies dezelfde unieke sfeer!

Nederland mist die unieke sfeer. Er is geen cohesie welke sfeer we uitdragen met de nederlandse taal en als land.

[Reactie gewijzigd door Jackie Moon op 23 juli 2024 19:17]

Taal zou geen barriere moeten zijn maar is het in praktijk vaak wel. Wereldwijd gezien kijken de meeste mensen toch vooral in hun eigen taal. Nederland is uitzonderlijk internationaal gericht. Het is niet voor niets dat het zo uitzonderlijk is dat buitenlandse films Oscars krijgen.

In de vergelijking met het buitenland moeten we er ook rekening mee houden dat wij alleen de internationale parels zien, en niet alle bagger die er ook gemaakt wordt. Ook in het buitenland is er heel veel slecht materiaal.

Ten slotte zijn wij veel gevoeliger in onze eigen taal. Onhandig acteren in een andere taal valt minder op.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 19:17]

Helemaal mee eens.
Je kunt de Duitse serie 'Dark' van Netflix ook aan dit lijstje toevoegen. Relatief goedkoop gemaakt, maar heel goed in het neerzetten van sfeer en spanning. En deze serie is buiten Duitsland ook erg populair geworden.
Zoals je zei: Het kan dus wel!
Nederland mist die unieke sfeer. Er is geen cohesie welke sfeer we uitdragen met de nederlandse taal en als land.
Mjah, beetje kip/ei verhaal denk ik zelf (ook als ik bekenden van me mag geloven die in de film en theaterwereld zitten). De Nederlandse film/tv/theaterproductie markt speelt het gewoon (te) vaak op safe. Vergelijk het met België: daar gaat er relatief meer geld naar cultuur toe; en als er meer geld beschikbaar komt dan worden er doorgaans ook meer 'risicos' genomen, en dat leidt vaak tot creatievere / "betere" producties. En België is echt een stuk kleiner.

Aan kwaliteit ligt het heus niet; er zijn genoeg kundige Nederlandse acteurs, regisseurs, schrijvers etcetera. Er is alleen voor hen vaak geen incentive om hun creatieve nek uit te steken als het opeens om de centen gaat.
De beste cohesie die ik me kan inbeelden is de taal (maar ja, dat spreekt voor zich), en onze directheid (die we niet teveel kunnen gebruiken anders vinden onze internationale kijkers onze personages enorme eikels).

Verder kan ik me hooguit dingen verzinnen die allang weg zijn. Ik denk aan Bassie en Adriaan, in de Plaaggeest serie waarin Adriaan op een gegeven moment lesgeeft in een gymgebouw. Puur baksteen, van binnen en van buiten. Vierkante auto's. Maar dat is een Nederland van 50 jaar geleden, dat bestaat gewoon niet meer.

Of we moeten hard focussen op onze regionale culturen. Het er metersdik opleggen dat een serie zich in Amsterdam afspeelt. Minimum quota van 4 grachten per aflevering. Misschien kunnen we nog wat typisch Fries vinden, of iets typisch Twents, voor de variatie. Maar voor buitenlanders oogt dat waarschijnlijk gewoon als Nederlandse boeren die een beetje rondjakken. Dat een serie misschien in Fries of in Twents is pikken ze niet op. En elke keer moeten je hoofdpersonen stamppot of snert eten als avondeten, stipt om 6 uur. Die visuele boodschap gaat hem ook niet echt worden. Dat werkt alleen in een serie die voor Nederlanders wordt gemaakt.

Uiteindelijk hebben we geen sterke culturele identiteit. Onze cultuur is veel te subtiel. We hebben een sterke nationalistische trots die we het liefste voor ons houden en niet uitdrukken. We hebben een handvol gerechten dat voor de buitenlandse kijker niet bijzonder smakelijk eruit ziet. Dat soort dingen gaan gewoon niet werken in een serie.
Partijen als Netflix hebben dusdanig veel greep op de markt dat het voor anderen blijkbaar niet mogelijk is om er mee te concurreren tenzij je ontzettend rijk bent (zoals Disney).
Misschien komt dit ook wel omdat er nog niet veel alternatieven zijn, maar dat wordt steeds beter. HBO is een ding dat opeens leeft in Nederland sinds Game of Thrones. Hulu komt eraan.
Het volgende punt is dat de aanbieders/producenten van Nederlandse content moeten concurreren met de veel grotere Engelstalige markt. Omdat er minder (potentiele) kijkers zijn om de kosten te delen zijn Nederlandstalige producties altijd duurder dan Engelstalige producties. Als iemand voorstelt om iets in het Nederlands te doen zal de internationale baas altijd zeggen "Goed idee, maar doe het maar in het Engels want dan hebben we veel meer kijkers." Ook op andere punten, zoals de beschikbaarheid van acteurs, personeel, studio's, etc.. zal Nederland altijd minder aantrekkelijk zijn dan een groot land.
Als cultuurbehoud belangrijk is sponsor dat dan direct vanuit de overheid, eventueel via de NPO op hun streamingplatform (en daarmee een scheiding tussen publiek 'zenden' en commercieel 'zenden'). Dat hoeft niet via commerciële partijen. Wordt zo al jaren gedaan met traditionele televisie, theater, klassieke muziek, etc. Allemaal zaken waar er maar een beperkte hoeveelheid afnemers zijn en iedereen via belasting aan meebetaalt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 19:17]

Die HBO van the Sopranos en Mad Men? Goeie content hadden ze al lang. Maar ze zijn links en rechts ingehaald door Netflix en Amazon prime qua UX en inzet van alle mediakanalen.

Ben het overigens volmondig met je eens dat cultuurbehoud een taak is die door niemand anders dan de overheid vervuld kan worden. En ik ben van die kleine minderheid die vind dat dat ook moet blijven.
Die HBO van the Sopranos en Mad Men? Goeie content hadden ze al lang. Maar ze zijn links en rechts ingehaald door Netflix en Amazon prime qua UX en inzet van alle mediakanalen.
Klopt. Wat ik ermee bedoelde was dat ze pas sinds Game of Thrones meer bekend zijn in Nederland. Dat ze zelf te lang hebben gewacht met streaming is wat anders, maar het toonde aan dat er meer ruimte was naast het aanbod van toen.
Ben het overigens volmondig met je eens dat cultuurbehoud een taak is die door niemand anders dan de overheid vervuld kan worden. En ik ben van die kleine minderheid die vind dat dat ook moet blijven.
Een voordeel dat niet altijd genoemd wordt maar wel belangrijk is, is dat er geen winstoogmerk hoeft te zijn. Dit heeft een dempende werking op beïnvloeding door commerciële partijen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 19:17]

Dit alles zou geen probleem hoeven zijn als we content en infrastructuur (verplicht, op EU niveau, dus geen exclusives) zouden scheiden. Dan is versplintering geen probleem, immers, iedereen kan kijken wat hij of zij wil, op de dienst die voor hem of haar de beste gebruikerservaring biedt (dus meer concurrentie!). Via een fee per view bestaande uit (een vast bedrag / hoeveel deze gebruiker deze maand heeft gekeken) krijgen de artiesten (ik bedoel de rechthebbenden) precies wat de content waard is. De platforms hebben dan nog wat ruimte om een hoger maandbedrag te vragen om hun infra te bekostigen.

Het kan! Als we het willen...
Ik ben het grotendeels met je eens, zelf vul ik de details anders in maar in grote lijnen zijn we het eens.
Persoonlijk pleit ik al een tijdje voor een verbod op exclusives. Als je een werk eenmaal verkoopt of licenceert (en dat hoeft niet) dan moet je het ook aan iedereen aanbieden tegen dezelfde voorwaarden, waarbij de wet grenzen geeft aan hoe die voorwaarden er uit mogen zien.

Het grootste verschil is denk ik dat ik niet wil vastleggen hoeveel 1 view kost. Dat mogen de verkoper en de (eerste) koper samen uitvechten zodat die prijzen met de markt mee kunnen bewegen. Wellicht is de prijs van een beginnende niche-artiest anders dan die van een superster.
Daarbij wil ik niet vastleggen dat er per view betaalt moet worden om veel ruimte te laten voor andere verdienmodellen, zoals een vast bedrag per maand, pay per view, pay per second, eenmalig afkopen.


Volgens mij zijn we het wel zo'n beetje eens over welke kant het op moet.
Interessant detail: radiozenders werken al heel lang met een systeem waarbij ze alles mogen spelen wat ze willen zonder vooraf toestemming te vragen. Ze moeten alleen bijhouden wat ze spelen en reken achteraf een vaststaand tarief af. Exclusives bestaan niet op de radio (wel zal er altijd ééntje de eerste zijn die iets afspeelt).
Het hele exclusive verhaal is mij ook een doorn in het oog en het lijkt me op termijn slecht voor de concurrentie al wordt er op het moment natuurlijk idioot veel.geld in content gestopt en dat omdat men exclusief kan doen... ik weet niet wat Disney zou doen als ze hun content niet exclusief op hun kanaal aan konden bieden, zouden ze het dan uberhaupt proberen op te zetten, met de miljarden investering aan content die er bij komt???
Over het algemeen ben ik het met je eens dat Nederlandse producties over het algemeen enorm slecht zijn. Beetje de GTST-achtige acteer prestaties. Waar emoties nog net niet afgelezen worden van een blaadje in de handen.
Toch heb ik vooral vroeger erg genoten van sommige Nederlandse producties, om er zo enkelen te noemen:

- Al het Rutger Hauer materiaal van Floris tot diverse films. Die man is niet voor niets uiteindelijk richting Hollywood gegaan.
- Als kind de Billie Turf films
- Bassie en Adriaan
- Jiskefet

Maar ook wat nieuwere producties zoals:
- New Kids (ook internationaal doorgebroken)
- Luizenmoeder, waar ook een bioscoop film van gaat komen
- Zwartboek

Voor de rest kan ik net als jij helaas niets opnoemen verder zo uit mijn geheugen wat mij is bijgebleven.
Ook heeft Hollywood genoeg rommel uitgebracht, kijk bijvoorbeeld de laatste jaren naar de Nicolas Cage films...

[Reactie gewijzigd door Dostar op 23 juli 2024 19:17]

En ook:

* Het geheime dagboek van Hendrik Groen
* Toon
* Undercover
Jullie vergeten allemaal Overspel en Klem te noemen, zeker Klem is mogelijk de beste Nederlandse serie ooit gemaakt.
Tof dat mensen dit lijstje afmaken, heb ik weer wat om te kijken :)
Hollands Hoop
Penoza
Hoogvliegers ( al kan dat wel iets 'strakker' worden ;)
Lees online veel slechte dingen over Hoogvliegers; vind het toch wel leuk in elkaar zitten...
Ik waardeer het wel, beetje over the top met zijn vriendje de generaal.
Maar als serie heeft het best potentie om meerdere seizoenen voort te brengen.

miniseries van 2 afleveringen en een belevenis of missie, dan krijgt de KLu genoeg aandacht, en aanmeldingen ( want dat is wel de opzet van dit soort series ;) beetje propaganda )
Hoogvliegers is wel echt een gave serie! Moet zeggen dat ik die storyline met die journalist wel super-irritant vind.
Hoogvliegers :')

Met lage verwachtingen kan je alles goed vinden natuurlijk.
Flikken Maastricht
Grenslanders
En Undercover is ook nog eens voorbeeld van content waarvoor door Netflix het initiatief is genomen en zelf is geproduceerd.
Ares is ook een Nederlandse serie van Netflix. Je moet er van houden maar ik vond het een goede (mini)serie

[Reactie gewijzigd door hood op 23 juli 2024 19:17]

Bedankt, die staat ook nog op het lijstje, maar zit denk ik net niet in het genre wat ik graag kijk. Al vond ik Penny Dreadful wel erg goed. Is het daar mee te vergelijken?
Nee, totaal niet. Het is Feuten met een moedige poging het horrorgenre te benaderen. Cinematografisch is er weinig mis mee, het verhaal heeft een toffe premisse, maar een slappe uitwerking. Er zijn twee actrices die daadwerkelijk doen wat dat betekent, de rest is niet om aan te zien.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 23 juli 2024 19:17]

Karakter (1997), Oscarwinnaar
Simon (2004)
Kruistocht in spijkerbroek. Hele goede film voor de kids.
Oh, die was leuk. Vond de Storm over 1953 en de film over de Ruiter ook leuk... maar ik ben dan ook een Zeeuw haha
Flikken Maastricht
Baantjer
Moordvrouw
Soof
Danni Lowinski
Etc.
Iedereen vind Nicolas Cage films blijkbaar erg goed, want ze worden 2x per jaar herhaald op SBS :9

[Reactie gewijzigd door miknic op 23 juli 2024 19:17]

Wat dacht je van Adam Sandler
Dankzij de nieuwe statistieken van Netflix ( 120seconden gekeken = geinteresseerd ) krijgt hij nog eens 4 films te maken.
Vreselijk die acteur. Enige echt leuke film van hem vond ik Billy Madison. Click was ook wel vermakelijk, maar dat verhaal was compleet gejat van een Twilight Zone aflevering geloof ik. Niets was zelf verzonnen, zelfs het einde niet. En dat alles met een vleugje Sandler.
Check Punch Drunk Love, naar mijn mening een van zijn beste films. Nog steeds erg apart maar anders apart.
Ik trek hem ook niet, maar 50 First dates is ook echt best goed.
---
Edit
Zoals uit de bespreking hieronder (GrotBewoner/@Freshmaker)ook blijkt. Misschien is het verschil een film van Sandler (meuk) tegenover een film met Sandler met wel een goed script en regiseur.
Het is niet dat ie niet kan acteren, maar blijkbaar niet wil als hij zelf geld uit moet geven en een verhaaltje moet schrijven.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 23 juli 2024 19:17]

Click was ook wel vermakelijk, maar dat verhaal was compleet gejat van een Twilight Zone aflevering geloof ik.
Het is ook niet makkelijk om iets uniek nog te verzinnen. Er zijn al zoveel dingen gemaakt dat je voor bijna alles wel kan zeggen dat het gejat is van (of geïnspireerd door) een ander. Al denk ik dat er eerst dan ook eens moeten bepalen wanneer is iets uniek? Sommige dingen lijken veel op elkaar alleen met een unieke twist. Eerste waar ik aan denk is bijvoorbeeld Simpsons en Family guy. Ze hebben allebei vader moeder dochter zoon en baby. Simpsons zijn alleen geel en Family guy heeft groffere humor.
Hij is zo goed als het materiaal dat hij krijgt. Kijk Uncut Gems en Punch Drunk Love.
Als je wat achtergrond wil over de gewetenloze films die Adam Sandler maakt is dit erg grappig.

https://m.youtube.com/watch?v=sXNsT7-Lwsk&t=125s
Maar dat is ook een camping zender, de meeste kijkers zijn dag er na vergeten wat ze hebben gezien onder het genot van een stevig glas bier en aangebrand BBQ vlees :P :+
Vergeet niet producties zoals Bride Flight, Simon, Michiel de Ruyter, De Marathon :) er zijn ook wel wat aardige komedies uitgebracht, dus we kunnen het wel. Misschien met een producent als Netflix dat we tot nieuwe hoogtes gestuwd worden!

[Reactie gewijzigd door page404 op 23 juli 2024 19:17]

Ook leuk is de Rundfunk serie. Zou ik wel Netflix-waardig vinden.
Sowieso het hele ouvre van Alex van Warmerdam :Y)

Enorm bekende en geliefde regisseur trouwens, buiten Nederland dan.
Heb nog niet alles gezien, maar ik vind het bijna allemaal briljant.
En ook:

- Bankier van het verzet
- Klem
- En verder vind ik Nederlandse documentaires ook niet slecht
Zelf heb ik helemaal geen interesse in Nederlandse series en films. Het is voor mij tenenkrommend slecht. Hetzelfde met Nederlandse televisie.
Dat komt omdat er geen budget voor is. Voor kwaliteit moet betaald worden, wanneer je niet betaalt kun je geen kwaliteit verwachten.
De grootste Nederlandse spektakelfilm van de afgelopen jaren, Michiel de Ruyter, 2,5 uur, had een begroting van € 8 mln. Dat douwen ze in Hollywood in een romantisch niemendalletje van 80 minuten. En terwijl Hollywood vol continu draait, ligt de Nederlandse filmindustrie grote delen van het jaar stil. Daar kan je geen routine mee opbouwen en voldoende kwalitatief goede mensen mee vasthouden.
Hetzelfde met TV. Er zijn maar een paar series per jaar op alle zenders/ omroepen waar ze serieus werk proberen te maken van het verhaal, decor, acteurs, regie, etc. Maar dat is te weinig om een gezonde industrie op te bouwen en te laten bestaan. Dus het blijft allemaal op het niveau van goedbedoeld amateurisme hangen. (Over realityprogramma's praat ik al helemaal niet.)
Dat komt omdat er geen budget voor is. Voor kwaliteit moet betaald worden, wanneer je niet betaalt kun je geen kwaliteit verwachten.
Geld lost niet alles op. Er zijn ook zat producties die goed scoren ondanks een beperkt budget.
Maar dan moet je kunnen vertrouwen op de routine en ervaring van iedereen die bij de productie betrokken is. Dat is in Nederland heel erg lastig, omdat er te weinig producties zijn.
Het is zeker niet nodig om een groot budget te hebben om goeie films te maken; https://www.editorchoice.com/low-budget-films/20/

Misschien ligt het aan de kwaliteit van de Nederlandse film en toneelopleidingen of aan het feit dat Frank Lammers in elke Nederlandse film zit.

[Reactie gewijzigd door dez11de op 23 juli 2024 19:17]

sommige in dat lijstje zijn niet echt "low" als je het vergelijkt met de eerder genoemde "Whooping 8 mil" van Michiel de Ruyter...

Een 11 Miljoen voor Star WArs "Low budget" noemen… Ben benieuwd hoe veel films er in 1977 werden gemaakt voor dat geld.
SW was "low budget" voor alles wat ze voor elkaar hebben gekregen (vgl. iets van 20 miljoen voor Close Encounters of the Third Kind), maar idd vrij bizar om dat low budget te noemen. Alles is low budget vergeleken met die Avengers films zullen we maar zeggen…
Als je naar de Return of investment kijkt…. Tjah, maar dan gaan we oneerlijke vergelijkingen krijgen denk ik.
@The Zep Man Nouu ik ben het anders met je volkomen eens. Ook ik vind het niveau van Nederlandse tv slecht. Het is niet voor niets dat ik mijn tv abonnement eruit gegooid heb en alleen nog maar gebruik maak van internet.

Nederlandse producties voelen op één of andere manier altijd zo goedkoop aan (wat klopt, want het budget is kleiner omdat er minder Nederlandstalige op deze aarde rond lopen dan bijv. Engelstalig of Spaanstalig). Ik ben blij dat Netflix nu ook met Nederlandse producties komt, hun hebben toch een groter budget te besteden.

Het is wel zo gek genoeg dat als ik tv kijk (door bijv. gebruik te maken van andermans online account, ik eigenlijk alleen de publieke zenders kijk, want de commerciële zenders hebben alleen maar belabberde reclames).

Vraag me oprecht af wanneer de krimp ingezet gaat worden betreft het aantal Nederlandse tv zenders.
Nederland staat internationaal bekend om haar fantastische documentaires.

Tuurlijk er kijkt geen hond naar een VPRO programma over China vergelijkbaar met een leuke verkrachting in Temptation Island maar ik denk dat als je het op Netflix zet er misschien nog een paar kijkers getrokken kan worden.
Dat is/was toch de BCC? Heb je daar ergens een bron voor? Niet omdat ik je in twijfel wil trekken maar ik dit voor 't eerst in m'n leven hoor. Ik heb blijkbaar nog veel te kijken dan als ze zo goed zijn.
Schaf je hele cultuur af en wordt een slechte Amerikaanse monocultuurkloon. Daar zijn we naar op weg. Er is zat Nederlandse inhoud van kwaliteit. Jij sluit je er alleen totaal voor af en bent helemaal geamerikaniseerd. Die shitcultuur heeft al veel te veel invloed hier. De politiek wordt bijvoorbeeld steeds dommer en op emotie gericht.
Er bestaat wel goede Nederlandse TV. Maar ja, het meeste is puur bagger.

Dat met vrije markt is wel grappig. Al een decennium lang een parlement geleid door het vrijemarktfetisjisme van de VVD. Daarvoor CDA. Continu die extreme privatiseringsdrang. Maar nu het op het punt staat om ze in de reet te bijten is dat ineens weg. Over het eten van twee walletjes gesproken...
Mwa, denk dat Netflix de kwaliteit juist naar een hoger niveau zou kunnen brengen. Zie het wel als iets positiefs daarom

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 23 juli 2024 19:17]

De eigen cultuur wordt al van oudsher bevorderd. Wees er maar blij mee, anders was er veel minder van over dan nu het geval is. Als ik jou goed begrijp ben je tegen overheidsbemoeienis, wat betekent dat je ook tegenstander bent van gesubsidieerde musea, verplicht onderwijs over de geschiedenis van Nederland etc.
Ach ja, ik bedoel gewoon de cultuur zoals die mede door Nederlanders is gecreëerd en mede door Nederlanders in stand wordt gehouden. Volgens mij weet jij ook wel dat ik dat bedoel. Er zijn boeken vol geschreven over de definitie van cultuur, en het is niet mijn bedoeling daarover nu op tweakers een discussie te starten.
De Nederlandse filmindustrie heeft afgelopen jaren een behoorlijke opmars gemaakt (vooral in de animatie-, en kinderseries en documentaires) dus ik ben benieuwd wat voor soort films en series we kunnen verwachten.

Wellicht interessant; Netflix heeft zelf ook een productie locatie in Amsterdam; https://jobs.netflix.com/locations/amsterdam-netherlands

Ik was erg te spreken over onder andere Undone (Amazon Prime), wat voor (volgens mij) een groot deel in Nederland is geproduceerd.
Mocht je geïnteresseerd zijn in wat voor films in Nederland ontwikkeld worden is het filmfonds https://www.filmfonds.nl/toegewezen een goede indicator.
Ik vind het een beetje een raar bericht, volgens de mediawet mag de npo geen enkel commercieel belang hebben, een samenwerking met bijvoorbeeld netflix lijkt daar wel op.
Bovendien is het niet eerlijk tegenover bijvoorbeeld videoland, dat notabene een nederlandse streamingdienst is en wat mij betreft voorrang op samenwerking hoort te krijgen.
(dat zal wel weer tegen het zere been van de npo zijn, want videoland is van RTL)
Commercieel belang wil zeggen dat ze zelf niet commercieel bezig mogen zijn, niet dat ze niet samen mogen werken met commerciële bedrijven. Dat doen ze nu ook al, reken maar dat heel wat content van de NPO door commerciële bedrijven is geproduceerd.
Ook is het heel gebruikelijk om je content aan andere partners te slijten. Of dat nu Netflix of een buitenlandse zender is maakt daarbij niet zoveel uit.
Voor wat betreft videoland, als RTL de eigenaar is, zit daar uiteindelijk ook gewoon een buitenlandse partij achter. En ik denk dat het aan videoland is om te bepalen of ze interesse hebben in een dergelijke samenwerking.
Dus al met al vind ik het niet zo'n raar bericht.
Ik vind het een beetje een raar bericht, volgens de mediawet mag de npo geen enkel commercieel belang hebben, een samenwerking met bijvoorbeeld netflix lijkt daar wel op.
Het ligt er maar aan hoe de samenwerking gaat verlopen. Er worden al genoeg NPO programma's door externe productiemaatschappijen gemaakt. Dat zijn allemaal commerciële bedrijven. Er zal wel een constructie gevonden worden (ik denk bv. aan een stichting waar Netflix geld in stort, met onafhankelijk bestuur dat bepaald aan wat voor producties dat geld besteedt wordt).
Bovendien is het niet eerlijk tegenover bijvoorbeeld videoland, dat notabene een nederlandse streamingdienst is en wat mij betreft voorrang op samenwerking hoort te krijgen.
(dat zal wel weer tegen het zere been van de npo zijn, want videoland is van RTL)
De overheid wil dat 6% van de Nederlandse inkomsten besteedt wordt aan Nederlandse producties. Niemand zegt dat dat via de NPO moet. De NPO heeft een tijdje terug gezegd dat ze open staan voor samenwerking met NetFlix. Daar zal dit een reactie op zijn. Maar wanneer Videoland wil samenwerken, zal niemand daar vanuit Nederland bezwaar tegen hebben.
Wat mij betreft kun je ook met beide samenwerken
Sowieso moet de NPO, betaald met belastinggeld, geen programma's gaan maken op Netflix. Hun content moet ten aller tijden vrij te bekijken zijn. En met Netflix zit het achter een pay-wall.

Leuk als de NPO, of wel bedrijf zij ook in huren voor het maken van programma's en series, de content kan verkopen aan Netflix en dus meer geld in de pot kan krijgen. Maar het moet niet zo zijn dat het de NPO belastinggeld gaat uitgeven om een exclusieve Netflix serie te maken.
Het is dan geen exclusieve deal, het is een deal vergelijkbaar met de BBC, zender toont de serie eerst waarna netflix em dan op hun service zet.
Commercieel belang wil niet zeggen dat ze geen geld mogen verdienen of dat ze niet samen mogen werken met andere partijen die er wel geld aan verdienen. Commercieel belang wil zeggen dat ze niks mogen doen met een winst oogmerk.

Er is genoeg commerciële content die op een NPO zender wordt uitgezonden. Denk aan films of theatervoorstellingen die ook op DVD en/of andere commerciële platformen beschikbaar zijn. Denk aan de Oudejaarsconference.

Dit is niks nieuws, voor jou gevoel is het misschien anders maar dat is jou gevoel.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 19:17]

Waarom zou een Nederlandse (commerciële) streamingdienst dan voorrang moeten hebben ten opzichte van Netflix? Ik zie geen enkele reden waarom...
Je hebt hier gewoon met een open markt te maken... dus er hoort en mag niets voor gaan... zo werkt marktwerking nu eenmaal.

Enige is dat er eisen zijn gesteld t.a.v. % van content dat moet worden aangeboden vanuit het land waar je je inkomsten haalt. En als de NPO en Netflix zich elkaar hierin vinden, is dat toch goed. NPO krijgt een groter platform tot zijn beschikking (tenminste met een andere doelgroep dan die nu NPO kijkt) en Netflix kan hiermee relatief makkelijk aan de eis voldoen. Ik begrijp de gewenste samenwerking wel hoor..

Al moet ik ook stellen dat die geforceerde content uit "eigen land" voor mij niet perse hoeft. Ik kies juist een Netflix ipv Videoland omdat die Nederlandse content mij niet veel doet.
Netflix heeft volgens Sloëtjes in Nederland 'meer dan twee miljoen' abonnees, die elk volgens haar 'elf euro' per maand betalen. Dat komt jaarlijks neer op meer dan een kwart miljoen euro omzet uit de Nederlandse markt
Lijkt mij meer 264 miljoen euro per jaar. Serieus geld. NPO kost in totaal 817 miljoen (dus met alle TV en radio zenders).
Zou dat dan ook een impuls kunnen zijn voor meer Nederlandse producties op andere kanalen?
Zoals ik het zie, je investeerd dit in de Nederlandse markt voor het maken van series / films en dan wordt het weer goedkoper om in Nederland vervolgens weer meer te gaan maken want een gedeelte van de middelen die er voor nodig zijn dan reeds voor handen.

Maar dat kan ik voor die markt wat lastiger inschatten, in de tech sector vooral ICT schaalt dat namelijk wel zo, maar ik weet niet of dat voor entertainment ook zo geld.
Ik denk dat het effect nog sterker is.
Om goede kwaliteit te leveren heb je mensen nodig die goed met hun vak bezig zijn en voldoende werk hebben om er ervaren in te worden. Wanneer er te weinig geld is en te weinig werk, gaan die mensen ergens anders een baan zoeken. en dan houd je een paar parttimers over.
Een studio met genoeg werk om het rond het minimum loon te kunnen betalen levert een veel beter product af dan een studio met genoeg werk om zes maanden per jaar het minimumloon te kunnen betalen.
Betrek het naar de ICT: wanneer schrijf je betere code? Wanneer je een half jaar als programmeur werkt en een half jaar achter de kassa van de AH zit, of wanneer je het hele door kan programmeren, bij dezelfde opleiding/ achtergrond en dezelfde productie per dag/ maand?
Nou ja,

Vorig jaar 36 (wikipedia) film in NL gemaakt. Dat nog los van de TV series die gemaakt worden, er is voldoende ervaring lijkt me, of nou ja, er zijn voldoende mensen werkzaam.
Zie ook dit, misschien wat verouderde document: Economische kerngegevens Nederlandse film
Maar die films worden niet allemaal door dezelfde productiemaatschappij gemaakt. Ze worden ook niet allemaal netjes verspreid over het jaar gemaakt. En de opnames van de meeste films duren niet langer dan een paar dagen. Dat is echt niet genoeg om een gezonde poel met ervaen mensen aan het werk te houden.
Voor series duren de opnames langer, maar al met al is het daar ook niet veel beter.
Geen idee hoeveel ervaring er nodig is om een film te maken, en van wie.
Maar volgens t document zijn er 20.000 mensen werkzaam in die industrie en heel veel vrijwilligers.
Ik denk dat de ervaring er wel is, maar dat de budgetten te klein zijn om of de juiste vakmensen bij elkaar te krijgen dan wel de rest voldoende tijd te geven om een goede film of serie te maken.

Ik heb indertijd erg genoten Van Speijk, meer dan twee goede acteurs en goede verhalen.
Wat neer komt op een klein spel/tik foutje. En kan prima op Geachte Redactie besproken worden.
Wat mij betreft mag men de publieke omroepen gewoon opheffen. Ik zie de toegevoegde waarde er niet van in.

Of maak een transformatie naar 3 zenders commercieel, zonder de politiek er bij te halen als je in de problemen komt. Gewoon je eigen noten doppen. :Y)
Ik vind de publieke omroepen juist de enige goede en leuke tv.
Anoniem: 474132 @MennoE14 februari 2020 06:41
Klopt, vind ik ook. Vpro! Netflix e.d. vind ik over het algemeen maar goedkoop vermaak. Ook wel een beetje beangstigend dat heel veel mensen alleen nog maar netflix kijken en telkens meer losgezongen raken van de realiteit, een soort "opium voor het volk". ;(
Dus van onze belasting centen samenwerken met Netflix en ook nog voor Netflix betalen.. 8)7
Stel dat een serie 100k kost en de NPO en Netflix betalen ieder de helft. De winnaar zijn dan mensen zonder Netflix abonnement, die krijgen meer dan waar zij voor betalen.
Waarom schrijf jij dat de NPO hier beter van wordt?
Ik schrijf, dat we dan feitelijk dubbel betalen voor series, waar de meeste niet eens naar kijken. Dat is zo krom van die publieke omroep.. Wij betalen belasting aan hun, maar ik en velen anderen kijken er niet eens naar. Dus wij betalen dadelijk belasting, plus aan Netflix.. Dus dubbel aan de NPO. Het is geen groot bedrag, maar het is wel krom.
Als ze die serie niet zouden maken, zou het 50k schelen voor de mensen die het niet kijken.
Ok, maar met die redenatie mag je iedere NPO productie wel opdoeken omdat de meerderheid van de nederlanders er niet naar kijkt.
Daar ben ik dan ook groot voorstander van. Schrap alle publieke omroepen, zowel op de radio en TV en maak 1 zender die alleen neutraal nieuws uitzend en live beelden van de 2e kamer.
Ik ben het eens met je sentiment, maar bedenk wel dat het nieuws door veel mensen (vnl uit rechtse hoek) al niet bepaald als neutraal wordt bestempeld. Daarnaast heb ik het vermoeden dat het vrijwel de nek omdraaien van de NPO gaat betekenen dat er een soort 'race to the bottom' (meer realityshows en goedkope zooi die leuk scoort, zeker geen risico's nemen) gaat ontstaan dan dat het aanbod er gevarieerder en interessanter op wordt.
Daarom zeg ik ook neutraal nieuws. Als er een simpele neutrale nieuwszender is, met een verplichting tot het brengen van neutraal nieuws, dan kun je een simpele zender hebben zonder problemen. Dan hoeft er niet bijna een miljard per jaar naar de publieke omroep. Geen voetbal programma's of andere onzin, die betaald word van belastinggeld. Al die troep kan direct naar de commerciële partijen. Of er dan meer realityshows en andere meuk komt, is dan niet interessant. Het feit dat ik moet betalen voor een documentaire over Kobe, een "costuumdrama" en wie is de mol, zou genoeg moeten zeggen. Allemaal meuk zonder algemeen nut, wat zo geschrapt zou moeten worden. Stop dat geld in de gezondheidszorg of linux cursussen voor kinderen.
Ja, maar dat gebeurt nu toch ook al via het filmfonds? Undone bijvoorbeeld heeft 3 miljoen van het Nederlands Filmfonds gekregen en is alleen via Amazon Prime te zien.
Maar ondertussen dus wel nederlanders die daardoor hun brood hebben kunnen verdienen met het maken can de film.
Ik snap niet zo goed waarom Netflix met de NPO praat. Vzv ik weet produceert NPO nauwelijks eigen programma’s maar wordt dat gedaan door tal van losstaande productiebedrijven groot en klein.

En waar komt een investeringsverplichting voor streamingsdiensten nou ineens vandaan, rare afpersers.

[Reactie gewijzigd door dez11de op 23 juli 2024 19:17]

En waar komt een investeringsverplichting voor streamingsdiensten nou ineens vandaan, rare afpersers.
https://www.bright.nl/nie...cent-eu-content-aanbieden
Ahja, verkapte belasting op succes dus.
Ik denk eerder dat je het moet zoeken in het Europese cultuurbeleid.
Leuk al die regeltjes. Als elk land zegt dat Netflix 6 procent content uit hun land moet aanbieden dan is het met 100 / 6 = 16 landen al klaar. Enige wat Netflix dan kan doen is content uit andere landen niet tonen om aan die 6 procent te komen. Is dat wat we willen overheid? Ik dacht dat de overheid er ook voor de burgers was ipv de paar film en serie makers die we in Nederland hebben... op deze manier wordt er ons content ontzegt om maar op die 6 procent uit te komen en daar is in mijn ogen niemadn bij gebaad. Of er wordt in Nederland een hoop zooi aangeboden om op die 6 procent te komen (maar waardoor wel de prijs omhoog gaat).
6% van de omzet uit dat land.
Zit totaal niet te wachten op die nederlandse meuk die ik toch niet ga kijken.
Zit ook totaal niet te wachten op de npo die dit soort constructies op gaat tuigen van publiek geld.
Zit eigenlijk totaal niet te wachten op die hele NPO.

Haal het wat mij betreft maar uit de IB en laat het weer een keus zijn ipv. dat het ons door de strot gedrukt wordt zonder dat we er wat over te zeggen hebben.
Nederlandse series zijn over het algemeen slecht. de series die goed zijn moeten na 2 á 3 seizoenen afgekapt worden omdat je dan allerlei rare fratsen krijgt, zoals Flikken maastricht het seizoen van vorig jaar met die "virtue et justitia". Maar dan nog zit het goede in de verhaallijnen en zelden in het acteerwerk, afgezien van een paar grote namen.

iig is bovenstaande mijn mening en ga ik waarschijnlijk ook niet eens kijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.