Streamingdiensten moeten vanaf 1 januari investeren in Nederlandse producties

Grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, moeten vanaf 1 januari volgend jaar vijf procent van hun Nederlandse jaaromzet investeren in Nederlandse producties. De Eerste Kamer stemde op 31 oktober in met de wet, waardoor deze in kan gaan.

De wet geldt voor streamingdiensten die een jaaromzet hebben van meer dan 10 miljoen euro, zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime. De Rijksoverheid verwacht dat dit meer dan 40 miljoen euro aan investeringen gaat opleveren. Streamingdiensten mogen zelf bepalen waar ze het geld aan uitgeven, met uitzondering van sport. Daarnaast moet ten minste de helft van het bedrag naar Nederlandse films, series en documentaires gaan.

Verder moet minstens zestig procent van de producties gemaakt zijn door een onafhankelijke producent, wat volgens de overheid moet leiden tot meer variatie in het aanbod en tot versterking van makers in de audiovisuele sector. De wet moet ertoe leiden dat de kwaliteit en het aanbod van Nederlandse producties worden versterkt, als reactie op toenemende druk op de sector door de sterke toename van aanbod van internationale spelers, zoals streamingdiensten.

Alleen de fracties van PVV, JA21 en Volt stemden tegen het voorstel. De Tweede Kamer ging in juni akkoord, waarbij het wetsvoorstel wel werd aangepast. In het oorspronkelijke voorstel mocht het geld alleen aan films, series en documentaires worden besteed. De Tweede Kamer wilde dat streamingdiensten het geld ook aan bijvoorbeeld reality-, comedy- en theaterproducties mogen uitgeven. Er komt een jaarlijks overzicht waarin staat in welke typen producties is geïnvesteerd, en na drie jaar komt er een evaluatie.

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-10-2023 • 14:55

229

Lees meer

Reacties (229)

229
223
89
5
0
94
Wijzig sortering
Ik ben hier dus helemaal niet blij mee, ik zit absoluut niet te wachten op nog meer Nederlandse meuk. Ja er zitten wel leuke fims tussen zoals Nova Zembla. Toch had ik liever een Nova Zembla uit Amerika gehad. Want dan had het de potentie om een top film te zijn!

Nee, als je het mij vraagt investeren ze dit geld liever verplicht in gewoon filmproducties! Vroeger keek je Netflix voor de Originals, die ik altijd top vond. Tegenwoordig is ook dit bagger geworden door allemaal Spaanse, Duitse en straks ook Nederlandse troep. Dit terwijl de echte toppers er al tijden nier meer zijn. En dan bedoel ik met toppers waar ik echt naar uit kijk. Kijk ik naar vroeger had ik dit bijvoorbeeld met:

Lord of the Rings
Harry Potter
Divergent Serie
Hunger Games
Marvel Film (tot End Game)
Pirates of the Carabean.

Waren films waar ik echt naar uit keek, elke keer weer. Ik heb liever dat ze geld gaan investeren in weer zo'n top reeks dan de zoveelste liefdes film waar 10000x godverdomme geroepen word.
Toch had ik liever een Nova Zembla uit Amerika gehad. Want dan had het de potentie om een top film te zijn!
Wat is dit nou weer voor onzin. Als je hebt over budget heb je waarschijnlijk gelijk. Maar laten we nou niet doen alsof de Amerikanen als enige echte goede films maken. Der Untergang, New Kids Turbo, spaghetti westerns, de Italiaanse Giallos die leidde tot Slashers, Anime, of Nichts Neues Im Westen zijn allemaal zeer goede en vermakelijke films. En een Nederlandse film is met Nederlandse normen en waarde gemaakt. Een komedie zoals Rundfunk zal je voorlopig niet in Amerika zien hoor.

Dan nog niet eens te spreken over Nederlandse invloeden op de wereldcinema: Blade Runner met Rutger Hauer, Starship Troopers van Paul Verhoeven. U laat het klinken alsof er alleen kul uit Nederland komt.
Als het allemaal zo geweldig zou zijn hoeft de overheid geen verkapte subsidie te forceren bij de streamingsites natuurlijk.

Dit is gewoon een overheid die geen zin/geld meer heeft om de nederlandse nonsense te blijven financieren en nu de rekening gaat opleggen aan marktpartijen. Hele bizarre ontwikkeling, want blijkbaar redden de nederlandse producties het niet op eigen kracht, ik zeg dan, dan hebben ze gewoon geen bestaansrecht.

Edit:

En een aantal films die je noemt, zoals der untergang of Blade runner hebben natuurlijk geen cent aan nederlandse subsidie gezien, die waren gewoon goed genoeg om door de grotere studios opgepakt en gefinancierd te worden.

[Reactie gewijzigd door themadone op 22 juli 2024 18:21]

Als het allemaal zo geweldig zou zijn hoeft de overheid geen verkapte subsidie te forceren bij de streamingsites natuurlijk.
Amerikaanse (nou ja, Engelstalige) content heeft een gigantisch schaalvoordeel tegenover Nederlandse content. Dit creëert een ongelijk speelveld en dus zal de vrije markt zonder overheidsingrijpen uiteindelijk Nederlandse content doen verdwijnen, ongeacht de kwaliteit.

Je kortzichtige opmerking klopt dus gewoon niet zodra je uit je "ik heb 1 les economie gekregen en denk nu dat ik alles ken en ik ben blind voor de vrije markt" bubbel stapt. De vrije markt is niet onfeilbaar.
Dat slaat nergens op want de meest populaire show op Netflix aller tijden is een Koreaanse show en de enorme populariteit van anime in het westen toont al aan dat een taalbarrière weinig uitmaakt zolang de kwaliteit van de shows goed zijn.

Zuid Korea heeft het gewoon slim gedaan, die hebben op tijd veel geïnvesteerd in hun industrie en hebben er nu enorm baat bij.
De kans dat Nederlandse makers ook zo’n internationale hit scoren, is groter geworden dankzij deze wet.
En dat is precies de reden waarom dit goed is, want mede dankzij deze regeling is de kans iets groter geworden dat er zo'n succesverhaal van Nederlandse bodem kan ontstaan
Nou heeft Zuid-Korea 51 miljoen inwoners en er is veel meer afstand in taal en cultuur tot de Verenigde Staten. (Bovendien is nou net Squid Games niet om aan te gluren, met zeer "Nederlandse film op zijn slechtst" slapstick acteerwerk, maar goed, er zijn ook bv Oldboy en Parasite nemen.) De betere vergelijkingen zijn België en Denemarken. Zelfde orde van grootte, ongeveer dezelfde Amerikaanse invloed (in Wallonië natuurlijk meer Frans), maar internationaal veel succesvoller. De Belgen vooral artistiek, maar de Denen zowel artistiek als commercieel. Maar volgens mij stoppen die landen ook veel meer geld in film dan Nederland. Het Nederlands Filmfonds lijkt iets van €25 miljoen te vergeven te hebben en het Deense iets van 85 miljoen.
"ik heb 1 les economie gekregen en denk nu dat ik alles ken en ik ben blind voor de vrije markt".

Het lijkt mij een stuk beter als Nederland zich lekker blijft focussen en specialiseren in waar wij wel goed in zijn in plaats van marktpartijen te forceren te investeren in specifieke content.. Er is genoeg te doen hier. Maargoed of wij hier per se Nederlandse producties willen is een politieke afweging.
Wanneer Amerikaanse streamingdiensten producties maken is het niet verwonderlijk dat ze voor eigen bodem gaan. Dit is uiteindelijk makkelijker, toegankelijker, men heeft al studios, men weet bij wie ze moeten aankloppen etc.

Echter wanneer die buitenlandse markten betreden en zeker landen zoals Nederland die eigenlijk net zo makkelijk naar Amerikaanse producties kijken gaat dit ten kosten van onze film industrie. Ja wij zijn geen Hollywood maar ook in NL hebben we best wel veel goede producties gemaakt. Maar dat komt dus tot eind als er geen afzet kanaal voor is die erna vraagt.

Netflix is een uitzondering die probeert internationaal te produceren met succes zoals we in Korea zien. Waarom zou Netliz en co dit ook niet in NL kunnen, en met een kleine incentive gaat dat dus gebeuren. Niks mee mis, goed voor onze eigen industrie, Nederlandse abbo centjes blijven deels in NL plakken en ook nog eens goed voor onze cultuur.
Je laat het wel heel eenvoudig klinken. Het is begrijpelijk dat er ook Nederlands aanbod is. Als je kijkt hoe groot Nederland is met haar publiek VS The United States dan is het door alleen al de taal eenvoudiger om groter publiek te maken die enorm veel publiek trekken. Ben blij dat het nog niet zo erg is als Duitsland waar super veel media content nagesynchroniseerd wordt.
Volgens jouw logica zou dus de hele filmindustrie in Europa er mee moeten stoppen? Want dit is Europese regelgeving die nu in Nederland wordt toegepast.
Nee, dat zeg ik niet, ik neem de stelling dat als de kwaliteit goed genoeg is er geen rede is voor geforceerde subsidie. We betalen ook al via belasting voor de publieke omroep waar de jongere generatie amper meer naar kijkt. Het wordt tijd voor een reshuffle, niet het krampachtig vasthouden aan dit soort zaken.

Hef een NPO kanaal op, besteed dat geld aan nederlandse producties en laat partijen als netflix met rust.
Smaken verschillen er komt echt alleen meuk uit nederland.

New kids is toch echt wel meuk eerste klas.

En daar waar een nederlander mee doet met een americaanse productie maakt het nog geen tintje nederlands.

Zelfs china maakt vaak betere producties dan NL. Met films als IPMan en ungbak.

Daarnaast is nderlands gesproken per definitie al een nogo voor een goede film. En nederlanders die americaans engels spreken zijn er weinig zonder dat ze ons kikkerlandje accent hebben.

Ben bang fat het fus heel veel biografie en standup comedian / theater gaat worden want dat is goedkoop en snel vullend en nog enigsinds kijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 18:21]

Paul Verhoeven, Rutger Hauer, Carice van Houten, Hoyte Hoytema, Katja Herbers, Halina Reijn. (Google ze anders even.) Allemaal top.
Zulke makers en acteurs komen nooit boven drijven als er niet een werkveld is waarin ze zich kunnen ontwikkelen en onderscheiden. Hoe groter het werkveld, hoe meer talenten kansen kunnen krijgen. Deze wet vergroot het veld in Nederland. Je neefje die wil gaan acteren heeft straks meer kans. Goede zaak.
nogmaals bekende nederlander , alleen goede buitenlandse productie. geen NL producties die goed zijn
Ik ga graag naar de bioscoop, en met mijn movie pass van Vue probeer ik zoveel mogelijk films te zien - ook Nederlandstalig. En ja, de romcoms sla ik tegenwoordig over. Maar als je het over kwaliteit films hebt die internationaal mee kunnen of mee zouden kunnen - dan heb ik hier wel een lijstje voor je (uiteraard niet volledig):

- Klem
- Penosa
- Toen ik je zag
- Het verloren transport
- Het geheugenspel
- De vuurlinie
- Stromboli
- Faithfully Yours
- Only You

Dit zijn alleen al films van 2023 en 2022...
Welke zijn engels talig dan wil ik het wel eens proberen.
Wat goed of niet goed is, is nogal subjectief...en in Nederland ook nog eens sterk afhankelijk van de 'waarheids'media/recensent die de film heeft beoordeeld.

Budget/regisseur/bekende cast hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen of een film goed of niet goed is...maarl laten we dat vooral voor ons zelf bepalen.
Der Untergang en New Kids Turbo in dezelfde zin :D

Gemiddeld gezien zijn Amerikaanse producties grootser opgezet en vallen ze eerder in toon van een gemiddeld publiek. Maar er zijn vele landen waar ook goede films vandaan komen.
Ja, dat klopt.. 99,99999 van Nederlandse producties is totale meuk. Totaal nooit grappig, totaal nooit goed.. veel te vaak bloot om het bloot, veel te vaak zeer slecht geacteerd.

Ben hier ook totaal niet blij mee! Laat de streamingsdiensten zelf bepalen wat ze maken..! Laat Videoland of een nieuw bedrijf maar meer van die rommel maken, blijf ik er ver bij weg.
Dat het al opgelegd moet worden zegt al genoeg hoe slecht het vaak is.
Als het zo goed is allemaal kun je je eigen broek wel ophouden en hoeft er al helemaal niet zoveel subsidie heen

En nee, niet alleen Amerika maakt goede films of series. Maar Nederland kan er echt niks van
Helemaal mee eens.
Hoop dat de streaming diensten dan maar een filter verzorgen zodat je die meuk niet eens ziet in de overzichten.
Overigens hoop ik dat die woke waanzin, vooral bij Netflix, een keertje overwaait.
Vergeet ook Jan de Bont nietmet films als Twister, Speed en The Haunting. Ook heeft hij meegewerkt aan The Jewel of the Nile, Die Hard, Who's That Girl?, BlackRain, The Hunt for Red October, Basic Instinct (ook weer met Paul Verhoeven) en Lethal Weapon 3.

Paul Verhoeven kennen we verder ook van RoboCop, Showgirls, Total Recall en Hollow Man.

Rutger Hauer heeft ook nog in The Hitcher, Blind Fury, Wedlock, Buffy the Vampire Slayer, Sin City, The Poseidon Adventure en vele andere producties gespeeld.

Met andere woorden, het talent is er in principe wel. Daarnaast, niet alles hoeft een mega miljoenen budget te hebben om kwalitatief goed (genoeg) te zijn.

Er is genoeg troep uit andere landen (m.n. ook Amerika) te vinden.
Ga zeker 's kijken naar wat Disney met Star Wars en Marvel heeft gedaan, en wat Amazon met de LOTR IP heeft gedaan sinds het de seniele draak dat 'Rings of Power' heet, heeft uitgebracht, als voorbeelden van de zo hoogstaande USA kwaliteit.
"Kwaliteit" is exact datgene dat de grote VS streamingdiensten en labels als Hollywood, hebben ingeruild voor identiteitspolitiek.

Het feit dat die IP's allen gigantische fanbases zijn verloren bevestigt dat ik niet de enige ben dat de kwaliteit ver onder het nulpunt heeft zien vallen.

...Je mening is natuurlijk de jouwe.

Ik ben blij om wat meer NL variatie te mogen verwelkomen.
Pragmatisch gezien vind ik het ook niet meer dan logisch: een klein deel van de hier gemaakte omzet, ook hier besteden.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 18:21]

Want de originele voorbeelden van de film franchise en serie in je voorbeeld waren niet Amerikaans?
Ik mis hier je punt.
Ik zeg ook niet dat de rest op dit moment fantastisch is, beter gezegd geef ik aan dat ik de echte toppers mis.

En eigenlijk alles wat Disney momenteel aanraakt weten ze te verpesten. Marvel, Starwars, Pixar, Sneeuwwitje...

Maar het is niet dat de Nederlandse film ook maar iets weten in te vullen, ik kijk gewoon minder graag films. Maar wat ik kijk is nog steeds Amerikaans/Engels. Al moet ik toegeven, steeds vaker wel oude films!
De Nederlandse film industrie zit vol goede mensen en ideeën. Tot nu toe is er echter nooit het kapitaal geweest om in Nederland ook mooie films en series tot stand te brengen. Een Nederlandse romcom is daarom vaker makkelijk te produceren in Nederland.
Met deze budgetten is eindelijk een argument te maken voor meer diverse en originele titels.
Denk niet dat een streamingdienst 10 miljoen euro zal investeren in een goede film of TV-serie, een TV-serie die pakweg bestaat uit 10 aflevering van een uur, dus 10 uur streaming.

Reken er maar op dat zo'n dienst 10 keer 1 miljoen zal investeren in totaal 10 TV-series, oftewel 10 series x 10 afleveringen x 1 uur = 100 uur streaming.
Oftewel 100 uur bagger i.p.v. 10 uur kwaliteit.
Niet? 10 miljoen is een startersbudget voor de grote streaming diensten; Rings of Power kreeg bijna 500 miljoen budget.

En mbt internationaal, het Spaanse La Casa de Papel is internationaal enorm populair, evenals het Koreaanse Squid Game. Wat daarvoor nodig is is budget en een internationale distributie, iets wat de streaming diensten allemaal hebben.
Streamingsdiensten verkopen liever abonnementen dan dat ze uren streamen.
Uren streamen kost namelijk geld en bandbreedte.
Consumenten voelen zich eerder aangetrokken tot het kopen van een streamingsdienst als daar een hoog aangeschreven serie op staat.
Ik weet niet of dit wordt opgenomen in de wet maar het zou beter zijn als "verplichte" investeringen, ook naar special effect, sofware/render bedrijven kunnen gaan, of naar Nederlandse tekst schrijvers, of acteurs en actrices, Nederlandse stuntteams (als we die hebben) of de daarvoor geschikte opleidingen en theaters, i.p.v. Nederlandse films, series en documentaires.

Zo kunnen ze toch "internationale" producties maken maar worden Nederlandse bedrijven (economie) toch gesteund. Of zie ik dit verkeerd?
Dat gebeurt ook wel zo hoor! Dat merk je aan bijvoorbeeld Tax Shelter en hun subsidies voor de Belgische entertainment sector. Die subsidies gaan niet enkel naar regisseurs of producenten, maar ook naar productiehuizen en bijhorende diensten/bedrijven.

Daarom dat zoveel internationale producties profiteren van de Belgische subsidiestroom.
Nee daar heb je wel een punt, in Nederland hebben we ook genoeg faciliteiten voor bijv. post-productie. Een aantal films (en series?) is ook deels in Nederland opgenomen, o.a. James Bond, Hitman's Bodyguard en een recente Spiderman film, ook daarbij wordt er geld in de Nederlandse filmindustrie gestoken.
Ik ben hier dus helemaal niet blij mee, ik zit absoluut niet te wachten op nog meer Nederlandse meuk.
Je hoeft er ook niet naar te kijken hè?! |:( Genoeg mensen die wél Nederlandse content waarderen. Zelf met plezier naar series als Penoza, Undercover, Oogappels, Dertigers, Gouden Uur gekeken. Maar ook meer docu/ reality als "100 dagen met" of Rutger en de Nationalisten.

On topic: is deze maatregel van streaming diensten verplichten NL content te maken een taak van de overheid? Of überhaupt een goede manier om meer NL content te krijgen?
Ik denk dat er wel belangrijkere zaken te regelen zijn door onze overheid. En wat anderen ook al zeiden: dikke kans dat ingezet wordt op kwantiteit door bijvoorbeeld een Netflix en niet perse op kwaliteit (lees: Love raft VIPS of wat dan ook ;)).

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 18:21]

Ik zie het als een soort subsidie dat door de industrie betaald wordt. Bepaalde industrieën krijgen gewoon ondersteuning vanuit de regering om de Nederlandse concurrentiepositie sterk te houden, en ik zie dat liever naar de cultuursector gaan dan naar bijv. fossiele energie of agricultuur.

In dit geval, de streaming diensten verdienen miljoenen (honderden miljoenen?) per jaar aan Nederlandse abonnees; dat geld gaat allemaal naar het buitenland. Voor een gezonde economie moet er meer geld binnen de grenzen blijven en ook binnen komen.
Jij bent van het herkauwen van gevestigde IP zie ik al...
Ik ben juist echt wel een beetje klaar van titels met een cijfertje er achter staat. (al dan niet indirect door films in hetzelfde universum zoals bij Marvel)

En Nederlandse films plat slaan naar liefdespruttel vind ik ook niet eerlijk.
Ik kijk ook niet super veel NL spul, deels ook omdat ik inderdaad ook niet zo van de romantische shit ben, maar dingen als Flodder, Amsterdamned, TBS, Vet Hard, New Kids en Sint bijvoorbeeld dat vind ik echt wel tof.
Je spreekt over Spaanse, Duitse en Nederlandse troep, en komt dan zelf aanzetten met Amerikaanse troep. :X
Je roept dit op het moment dat twee luid bejubelde Nederlandse films in de bioscoop draaien: Zomervacht en Toen we van de Duitsers verloren.
Beide heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en draaien ook alle twee niet in de bioscopen hier in de buurt? Kan ze ook niet vinden bij Pathé, toch wel de grootste bioscoop van Nederland. Dus dat "luid bejubelde" zal denk ik wel mee vallen
Echt bezopen dat de overheid gaat bepalen wat er voor entertainment gemaakt gaat worden. Ik zit trouwens helemaal niet te wachten op die Nederlandse troep. Met hier en daar een paar uitzonderingen. Maar Nederlandse content is echt vaak zeer slecht kijk maar wat er op tv is. Prima als je dat wilt kijken ga je gang dat maakt mij niet uit. Maar maak er geen verplichting van. Als de overheid vind dat er te weinige Nederlandse content is dan is er blijkbaar ook geen behoefte het is vraag en aanbod.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 22 juli 2024 18:21]

Maar Nederlandse content is echt vaak zeer slecht kijk maar wat er op tv is
En wellicht helpt het extra geld hierbij? Wat je verdient in NL daarvan een beetje terug investeren in NL lijkt me helemaal niet zo'n bizarre verplichting, snap niet dat zoveel mensne hier zo woedend over zijn.
Omdat dit betekend dat de streaming diensten nog duurder gaan worden. En ik krijg er content bij die ik helemaal niet wil. Als ik dat wil kies ik wel voor Videoland.
Hoe weet jij dat juist deze specifieke regel er direct voor zorgt dat het nu duurder wordt? Kun je nog meer dingen voorspellen?

Shit gaat ook duurder worden zonder deze regel. Als ze dan toch geld aan ons gaan verdienen, miljarden winsten maken en prijzen omhoog gooien, laten we dan ze dan ook wat terug investeren.
Natuurlijk gaat het duurder worden. Als je buitenlandse content uitbrengt moet je ook meer Nederlandse content uitbrengen. De Nederlandse content had je anders niet hoeven maken. Dus het wordt duurder.
Je kan ook minder buitenlandse content aanbieden...
ik? (1=/=n)
Bovendien staat er Nederlandse niet nederlandstalig
Bovendien staat er Nederlandse niet nederlandstalig
Echter heeft de taal bar weinig met het land van oorsprong te maken. Er is zoveel content in het Nederlands beschikbaar die niet in Nederland gemaakt is. Als je bv Harry Potter in het Nederlands kijkt is het nog niet ineens een Nederlandse productie.

Het probleem is, dat er gewoon maar weinig goed spul hier gemaakt wordt. Het meeste komt niet verder dan het lage niveau van bv GTST. En nu wil de overheid gaan forceren dat dit soort troep op Netflix en andere diensten terecht komt. Daar gaat het gemiddelde niveau van het aanbod nog meer van achteruit.

En dan ook nog die regel dat 60% van die content van andere partijen moet komen. Dat betekent dat ze Nederlandse producties in moeten gaan kopen bij lokale producenten. Zoveel zijn er daarvan ook weer niet. Dan moet Netflix straks rechten gaan betalen aan Talpa en andere meukmakers en daar gaat zeker de prijs van omhoog, want dat is duurder dan zelf iets maken. Bovendien weten die andere aanbieders dan ook dat Netflix geen keuze heeft (want wetgeving), dus die zullen daar wel misbruik van gaan maken. De overheid moet zich niet bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben.
Het meeste komt niet verder dan het lage niveau van bv GTST. En nu wil de overheid gaan forceren dat dit soort troep
... de markt uit wordt gedrukt door hogere kwaliteit. Hoewel geld geen kwaliteit garandeert, is kwaliteit produceren zonder voldoende geld knap lastig.

Of het gaat lukken is de vraag, maar dat is wat de overheid wil gaan forceren.
is het nog niet ineens een Nederlandse productie.
Nee, maar misschien relevant aan dit artikel, het betekent wel dat de makers van de film, geld en werk naar Nederland gebracht hebben voor de nasynchronisatie en localisatie van die film. Da's weer goed voor de economie.

Ok, een groot deel van de verdienste aan die film gaat weer naar het buitenland, maar dat terzijde.
Omdat dit betekend dat de streaming diensten nog duurder gaan worden.
Nou dat moeten we nog zien, het zou helaas zeker kunnen
En ik krijg er content bij die ik helemaal niet wil. Als ik dat wil kies ik wel voor Videoland.
En jij bent de enige klant? Wellicht komt er wel content bij die veel mensen leuk of interessant vinden, daarnaast is er nu ook al gewoon content uit Nederland en Belgie etc. Daarnaast betekent meer geld niet perse meer verschillende shows, maar het kan ook betekenen dat de al bestaande content word versterkt door het hogere budget.
Dan hoef je het nog niet te verplichten. Als een hoop mensen deze bagger willen dan heb ik daar geen probleem mee. Het gaat mij om het verplichten.
Dit is nou eenmaal hoe het gaat in veel hoeken van de wereld. In vrij veel landen zijn er in allerlei sectoren regels die er voor zorgen dat je niet alleen geld uit een economie haalt, maar ook bijdraagt aan de groei daar van.
Daar heb je belastingen voor ;)
Daar staan die grote organisaties inderdaad om bekend, om in Nederland belasting te betalenontduiken.
Dan moet je dat aanpakken. Maar ik zie niet wat dat te maken heeft met deze wet.
Gubbel:
Dit is nou eenmaal hoe het gaat in veel hoeken van de wereld. In vrij veel landen zijn er in allerlei sectoren regels die er voor zorgen dat je niet alleen geld uit een economie haalt, maar ook bijdraagt aan de groei daar van.
TheDudez:
Daar heb je belastingen voor ;)
Diaz_1986:
Daar staan die grote organisaties inderdaad om bekend, om in Nederland belasting te betalenontduiken.
TheDudez:
Dan moet je dat aanpakken. Maar ik zie niet wat dat te maken heeft met deze wet.
Je begon zelf over de belasting, maar je ziet niet wat dat te maken heeft met deze wet?
Kopje koffie nodig misschien? :+

/edit, namen bij quotes geplaatst

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 22 juli 2024 18:21]

Belasting zelf draagt niet direct af aan de economie. Lokale bedrijven inhuren om content te maken wel.
Verplichten en verplichtingen zijn een essentieel onderdeel van een samenleving. En al helemaal een kapitalistische...
Wil dat zeggen dat jij alle huidige content op de streaming diensten wel wil en bekijkt? Anders betekent dat dat er momenteel ook al geld van jouw abonnement gaat naar producties die jouw niet interesseren.
Het gaat mij om de verplichting. En het klopt er staat nu ook een hoop op wat ik niet kijk. Maar blijkbaar zijn er genoeg mensen die het wel kijken. En daar heb ik geen probleem mee als andere dat willen maar de verplichting heb ik wel een probleem mee.
Als dat zo is, wordt het een vicieuze cirkel natuurlijk, als het duurder wordt, komen er meer inkomsten en wordt er dus ook een groter deel in NL content geïnvesteerd, omdat dat gebaseerd is op percentage.
Waarom zou extra geld helpen? Schrijvers worden niet beter als je ze meer betaald, BNers gaan er niet beter van acteren (integendeel - ze krijgen kapsones), het enige wat een groter budget zou kunnen betekenen is dat er meer mogelijk is in termen van props en locaties.
Wat dacht je van simpelweg meer werkgelegenheid? Als er twee keer zo veel geld de industrie in gaat, kun je in theorie exact twee keer zo veel mensen aan het werk zetten.
misschien dat een goede acteur dan in NL blijft en niet naar bijv. Amerika?
Even heel cru: waarom zou een goede acteur niet naar Amerika gaan? Een acteur die in Nederland goed wordt bevonden begint echt op nul in Amerika, die heeft net zoveel kans (misschien wel minder) als een acteur die lokaal is. Hier worden acteurs behandeld alsof het IT ZZPers zijn die vertrekken omdat ze elders beter kunnen verdienen, maar dat hoeft helemaal niet.

Los daarvan, Carice van Houten heeft ook gewoon in Nederlandse producties gespeeld en die zijn echt niet goed ofzo (bijv. Zwartboek).
Waarom zou extra geld helpen? Schrijvers worden niet beter als je ze meer betaald, BNers gaan er niet beter van acteren (integendeel - ze krijgen kapsones), het enige wat een groter budget zou kunnen betekenen is dat er meer mogelijk is in termen van props en locaties.
Je kan andere / betere acteurs aantrekken, evt acteur/schrijver/camera operator etc. worden aantrakkelijker maken door een hoger salaris of meer werk mogelijkheid omdat er geld is voor mee producten.

Nee, het is niet automatisch dat meer geld = beter maar budget heeft zeker wel een invloed
Misschien niet, maar wat denk je van de mensen die wel willen en kunnen schrijven, maar geen werk kunnen vinden omdat er niet genoeg vraag naar is? Of die zich geen carriere switch kunnen veroorloven omdat het niet genoeg betaalt?

Ik bedoel, ik werk in de IT, ik verdien genoeg, maar als iemand zegt "ga je alsjeblieft omscholen tot schrijver, ik betaal je meer" dan wordt het wel aantrekkelijk.
Het struikelblok is meer het volgende:
De Tweede Kamer wilde dat streamingdiensten het geld ook aan bijvoorbeeld reality-, comedy- en theaterproducties mogen uitgeven.
Maar mogelijk dat dit nu dus geschrapt is inderdaad, dat maakt het Tweakers artikel niet heel duidelijk. Wel geeft het artikel aan dat het wetsvoorstel is aangepast, maar niet wat er dan aangepast is.
Het struikelblok is meer het volgende:
[...]
Maar mogelijk dat dit nu dus geschrapt is inderdaad, dat maakt het Tweakers artikel niet heel duidelijk. Wel geeft het artikel aan dat het wetsvoorstel is aangepast, maar niet wat er dan aangepast is.
Ah ja persoonlijke mening dat het geld juist aan iets anders dan reality shows zou moeten worden uitgegeven. Reality shows zijn vaak toch low budget en toch erg winstgevend want populair, die hebben het geld niet nodig om het zo te zeggen
Klinkt als een flinke lobby van Talpa en consorten.
Of extra geld helpt? Ik denk persoonlijk van niet.

Het niveau van de Nederlandse regisseurs vind ik op zijn zacht gezegd zeer, zeer, zeer matig. Als ik dat vergelijk met Belgische producties, dan hebben onze regisseurs vaak het idee dat creativiteit een doel op zich is. Veel Nederlandse producties zitten vaak vol met niet volgbare dialogen en/of gebeurtenissen waar de kijker dan zelf maar een interpretatie aan moet geven; 'want dat is zo lekker creatief'...

Ook zit er een probleem dat een film lekker 'gezellig, leuk en grappig' moet zijn. Goed voorbeeld vind ik de film 'Hel van 63'. Je kan zo'n mooie film maken met het verhaal van de tocht, maar wat doen wij? Gooien er 1 of andere romantisch komedie sausje overheen, wat de lading van het echte verhaal van de tocht totaal niet dekt en alleen maar afbreuk eraan doet.

Dit is niet met geld op te lossen, maar heeft een mindset switch nodig.

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 22 juli 2024 18:21]

[..]

Ook zit er een probleem dat een film lekker 'gezellig, leuk en grappig' moet zijn. Goed voorbeeld vind ik de film 'Hel van 63'. Je kan zo'n mooie film maken met het verhaal van de tocht, maar wat doen wij? Gooien er 1 of andere romantisch komedie sausje overheen, wat de lading van het echte verhaal van de tocht totaal niet dekt en alleen maar afbreuk eraan doet.
Is dit niet meer het probleem van veel family friendly movies? Ik zie dit in producties van andere landen ook gebeuren. Vind redelijk wat family friendly movies een beetje 13 in een dozijn, je kan maar zover gaan meestal, maar dit zie ik ook veel in films uit bijvoorbeeld de VS.

Met family friendly films kan je natuurlijk het grootsts mogelijke publiek trekken en zijn de meeste films succesvol ook al zijn ze vaak matig of 13 in een dozijn

[Reactie gewijzigd door iCore op 22 juli 2024 18:21]

Daarnaast is het wel een bizarre verplichting want ze gaan ook niet aan de auto of schoenen industrie 5% vragen om oranje/RWB gekleurde producten te maken bijvoorbeeld.
Taal is cultuur, is het waard om in stand te houden.
Nee joh uutbannen dat NL met alle rare regels .

Gewoon heel europa Engels als voertaal. Liefst morgen nog
Verhuis jij maar mooi naar het VK of naar de VS toe. We zouden veel meer voor onze cultuur en taal moeten opkomen.
“Don't waste your time looking back. You're not going that way.” ― Ragnar Lothbrok
Heel mooi. En volgens wie of wat is dat de toekomst? En waarom zouden we een taal invoeren van buiten de eu?
Omdat het de ena grootste taal ter wereld is is heel veel conten in die taal is gemaakt en veel nederlandse bedrijven gebruiken het al als de voertaal
Slechte reden. Enkel de grootste is niet voldoende. En dat het al gebruikt wordt zou je kunnen zien als verloedering.
Best wel off-topic:
Dan moeten we eens beginnen met het verbieden van het gebruik van onzinnige Engelse woorden in reclames en op verpakkingen. Je kan tegenwoordig de radio of tv niet meer aanzetten zonder dat je iedere 5 minuten wel een half 'verengelsde' zin hoort. Tenenkrommend.
Helaas maar al te waar. Nu heb ik niks tegen een persoon die meertalig is. Alles wijst uit dat dit goed voor een mens is. Maar als ik een collega de zin: “ ik struggle met dit onderwerp”. Hoor uitspreken dat heb ik daar moeite mee.
Er is geen land in de EU waar Engels de voertaal is!
English can be weird. It can be understood through tough thorough thought, though.

Engels is drie verschillende talen in een regenjas; het is populair (dankzij Engels kolonialisme en Amerikaanse media-propaganda), maar het is geen goeie taal.
Daarnaast is het wel een bizarre verplichting want ze gaan ook niet aan de auto of schoenen industrie 5% vragen om oranje/RWB gekleurde producten te maken bijvoorbeeld.
Een betere vergelijking zou zijn dat ze 5% zouden moeten investeren om die producten (gedeeltelijk) in Nederland te produceren.

Maar een streamingdienst is uiteraard erg verschillend van de auto of schoenen industrie
Een betere vergelijking zou zijn dat ze 5% zouden moeten investeren om die producten (gedeeltelijk) in Nederland te produceren.
Dat zou helemaal geen betere vergelijking zijn. Dat zou namelijk een goede regel zijn: geld terug investeren in markten waar je winst uit haalt. Maar het gaat hier om iets heel anders. Dit gaat om Nederlandse producties voor de Nederlandse markt. Dan kom je al snel uit bij slechte soap-achtige rommel. Zegmaar het barslechte videoland aanbod. Of de reality troep van lineaire TV. En ze moeten 60% nog elders inkopen ook. Dat is hetzelfde als zeggen dat Nike maar klompen moet gaan verkopen van de boer verderop.
[...]


Dat zou helemaal geen betere vergelijking zijn. Dat zou namelijk een goede regel zijn: geld terug investeren in markten waar je winst uit haalt. Maar het gaat hier om iets heel anders. Dit gaat om Nederlandse producties voor de Nederlandse markt.
Wel want het gaat niet om of producten oranje gekleurd zijn maar dat er word geinvesteerd in Nederlandse producties, en de regel is juist 5% van je omzet van de Nederlandse markt terug inversteren in Nederlandse producties.

Zoals ik al eerder zei kan een hoger budget zorgen dat er betere kwaliteit producties komen etc. Verder is "soap achtige troep of reality troep" helemaal geen ding wat alleen in NL zo is, dat gebeurt in elk land.

Verder is de gedachte "het is slecht dus er in investeren is nutteloos" wat apart, als je een slecht wegdek hebt dan inversteer je er toch ook in om het te verbeteren? Tot een bepaald limiet en ja meer geld betekent niet automatisch betere kwaliteit maar budget speelt een grote rol in de film industrie

[Reactie gewijzigd door iCore op 22 juli 2024 18:21]

[...]
Een betere vergelijking zou zijn dat ze 5% zouden moeten investeren om die producten (gedeeltelijk) in Nederland te produceren.
En dat is precies wat er gebeurt: grote buitenlandse bedrijven ontvangen vaak subsidie om hier hun fabrieken neer te zetten.
En wellicht helpt het extra geld hierbij?
Nee hoor, de reden is dat Nederlanders door hun paspoort niet goed kunnen acteren en door hun taal geen geloofwaardige teksten kunnen uitspreken. Alleen Amerikanen en Indiërs kunnen goede films maken, dat ze daar veel geld aan verdienen is 100% gevolg en 0% oorzaak.
edit:
Uiteraard ben ik cynisch. Het idee dat Nederlanders niet in staat zouden zijn om goede films te maken schuurt tegen racisme aan.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 18:21]

Het heeft gewoon te maken met hoe klein Nederland is.

In de VS wonen 330M mensen, in Nederland 17M. Als je uit een groep van 330M de 100 beste acteurs pakt, dan zullen dat gemiddeld betere acteurs zijn dan de 100 beste uit een groep van 17M.

Daarnaast is het zo dat de paar echt goede acteurs uit Nederland gewoon naar de VS vertrekken om daar te gaan werken. Die zul je door deze wet ook niet op Netflix gaan zien.
Wat een onzin. De Nederlandse voetballers en hockeyers zijn toch ook beter dan die uit de US?
Dat er meer zijn betekend met dat het betere kwaliteit is. Nederland is wat dat betreft bijzonder. In bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland is namelijk de muziek in hun eigen taal ook gewoon veel groter. In Nederland heerst er anti Nederlandsheid tegen onze eigen landgenoten als het muziek of film betreft.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 18:21]

natuurlijk geen onzin... je moet het aantal voetballende Amerikanen vergelijken met het aantal voetballende Nederlanders.
Precies dat! En waarom voetballen Amerikanen minder dan Nederlanders? Zou het iets te maken kunnen hebben met hoeveel je in Amerika kan verdienen met andere sporten?

Het idee dat Nederlanders geen goede films zouden kunnen maken omdat ze het niet doen is bekrompen. Er zijn genoeg goede, en matige, Nederlandse acteurs die in Amerikaans films meespelen, omdat ze daar wel bekendheid en geld kunnen krijgen.
die vergelijking gaat niet op; niemand begint met sporten omdat het geld zou kunnen opleveren als je er heel goed in bent...
Ik neem aan dat je sarcastisch bent?
En natuur het feit dat nederlands als aal gewoon niet om aan te horen is in een film of serie.

Als ze nu engels content maken zou het meteen andrs zijn. Maar ja waar vind je engels zonder accent in NL
Politiek heeft alles uitgekleed, ook de subsidies voor de Nederlandse films en series en docu`s.
Geef die grote bedrijven, die de subsidies binnen harken maar wat minder, men heeft genoeg zelf in kas.
En dan nu verplichten? Aan de ene kant niet slecht, maar aan de andere kant gaan wel die abbo`s omhoog, want je weet hoe men werkt, alles wat het hun kost, betalen diegene die een abbo hebben en meer onkosten, abbo`s duurder.
Aan mij gelukkig beide niet besteed, van mij mag het beide verdwijnen of nog beter, subsidies voor diegene die zonder reclameblokken werken.
45 min docu met 1 uur reclameblokken :F no thnx.
Met hier en daar een paar uitzonderingen.
Je snapt dat om die uitzonderingen mogelijk te maken je wel wat moet produceren, ook al vind jij veel dingen niet de moeite waard?
Ik vind streamingplatforms geen schoolvoorbeelden van vraag en aanbod. Het is alles of niets, je betaalt één maandbedrag en krijgt toegang tot hun complete aanbod. Natuurlijk zullen ze naar je kijkgedrag kijken en dat zal uiteindelijk wel invloed hebben op het aanbod. Maar dat kijkgedrag wordt ook door diezelfde streamingdiensten gemanipuleerd. Door bepaalde content steeds bovenaan in de lijstjes te tonen. Door automatisch de volgende aflevering te starten. Door “aanbevelingen” te doen. Dat alles leidt vanzelf tot meer van hetzelfde.
Ik zie het probleem niet. Je zegt nu eigenlijk dat een hoop mensen zombies zijn?
Dat is wel heel cru gesteld. Ik zeg vooral dat er minder te kiezen is dan het lijkt en er dus geen sprake is van een goed functionerende markt waar de wetten van vraag en aanbod gelden. En daarmee is overheidsingrijpen volgens mij dus geoorloofd.
Er is wel degelijk behoefte aan Nederlandse content. Het zijn meestal de programma's met de hoogste kijkcijfers. Oogappels heeft gemiddeld 1,3 miljoen kijkers en Gooise vrouwen zelfs 1,5 miljoen. Beide overigens series met een flink budget. En dat is iets wat streaming services in ieder geval hebben.
Eens, lijkt een beetje op Frankrijk waar Franse radiozenders verplicht zoveel Franse muziek moeten draaien. Slechte ontwikkeling.

Bovendien zijn er al lokale streamingsdiensten die dit opvangen zoals Videoland en Streamz in Belgie.
Dit lijkt niet eens een beetje op elkaar. Je bepaalt in het geval van streamingdiensten immers volledig zelf wat er op je scherm komt. Bij radio en televisie ben je afhankelijk van de programmering van de zenders.
Juist - dit is vooral vanwege een lobby natuurlijk.

En als de overheid zich wil bemoeien waar geld in geinvesteerd moet worden dan zijn er toch nog plenty andere bedrijfstakken waar nu ook geldt dat het vooral buitenlandse producties betreft?
Grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, moeten vanaf 1 januari volgend jaar vijf procent van hun Nederlandse jaaromzet investeren in Nederlandse producties.
Lees: wij gaan per 1 januari meer betalen.
En we krijgen daar voornamelijk rommel voor terug. Fijn. De meeste Nederlandse producties zijn het kijken niet waard, het is gewoon zonde van het geld zo.
Het blijft onderhevig aan meningen, maar het is “rommel” aldus sommigen ook veelal door gebrek aan budget vergeleken grote producties. Een maatregel als deze kan daar dus aan bijdragen.

Daarnaast is er niets mis mee dat internationale bedrijven die in feite het geld uit de maatschappij weghalen daar ook wat voor terug doen voor de maatschappij. Realiteit zal uit gaan wijzen wat we er van merken, maar op zich het idee dat er meer betrokkenheid en investeringen in de NL markt is, is niet verkeerd.
Die wet is gewoon op EU nivo vastgelegd en moeten we al sinds 2018 implementeren. Klinkt alsof de politiek er eigenlijk geen zin in heeft.
Maar veel streaming bedrijven zijn er al op voorgesorteerd. Netflix en Amazon hebben al een paar Nederlandse series en hoewel het nog geen wereldklasse is vind ik het te kort door de bocht om het maar gelijk allemaal als 'rommel' weg te zetten.
Juist streaming bedrijven zouden kunnen leiden naar wat meer consistentie en kwaliteit in verhalen waar het bij de 'klassieke' Nederlandse producties vaak mis gaat omdat tientallen belangengroepen allemaal een klein stempeltje willen drukken op een film.
Ik heb nog niet 1 Nederlandse film of serie gezien die kwalitatief met de content uit andere landen mee kan komen. Niet 1. Dat gaat hierdoor ook niet veranderen, wel krijgen we straks minder internationale content op de streaming diensten en de abonnementen zullen (nog) duurder worden.

Ik zit er iig niet op te wachten.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 18:21]

Tsja, dat komt dan deels ook wel door ervaring en geldgebrek, door te investeren kan dit alleen maar beter worden op de lange termijn :)
Tsja, dat komt dan deels ook wel door ervaring en geldgebrek, door te investeren kan dit alleen maar beter worden op de lange termijn :)
Denk je dat al het geld wat er tot nu toe in geïnvesteerd is dat niet al lang had kunnen doen? Het blijft redelijk simpel; zoals de Engelsen zeggen "You can't polish a turd". Nederlandse media niet grappig (al proberen ze het wel), zit vol met seks, drank en slecht taalgebruik. En als je meer dan 2 films in een jaar kijkt zie je een totaal van 5 verschillende acteurs.
5% van de omzet in Nederland. Waar praat je over?
De intro van 1 film?
Dus niets om je druk over te maken toch?
Klinkt meer als kunstmatig een sector in leven houden. Laten we dat dan ook doen voor elke verkochte auto, koelkast, leesboek, etc?
En dan worden die Nederlandse bedrijven vervolgens opgekocht en verdwijnt het geld langs die route naar het buitenland. Neem bijvoorbeeld Endemol Shine....
Als ze al wat willen investeer de btw van de commerciële streamingdiensten in de publieke omroepen en zet daar de targets op kwaliteit te leveren. Bij goed aanbod willen de streamingdiensten die daarna nog kopen ook, zie bijvoorbeeld de BBC series als Doctor Who.
Wij doen niet anders met importheffingen etc.
Als die Nederlandse bedrijven worden opgekocht komt er geld binnen, dat verdwijnt niet.
En kwaliteit is feitelijk onmeetbaar omdat het voor iedereen wat anders betekent. Populariteit is makkelijker te meten, vandaar de angst voor nieuwe realityshows (lekker goedkoop te maken maar geen kwaliteit).
daar is 90% complete onzinmeuk van allemaal mensen met aandachttekort die graag beroemd willen worden
Meeste Amerikaanse, Bollywoodse, Duitse, Britse, en Italiaanse meuk ook niet. Maar toch zitten er daar ook wel pareltjes tussen waarvan je denkt: daar zouden ze meer van moeten maken.
Inderdaad - veelal tenenkrommend - Vooral een lekkere vloek-scene op zn nederlands komt vaak niet tot zn recht. Ik hoor Samuel L Jackson veel liever Goddamn motherfucker roepen dan bijv een Lammers "godverdomde moederneuker" - klinkt gewoon niet, bijna lachwekkend zelfs.

Ik vind nederlandse producties vaak te geforceerd gespeeld, komt nooit echt realistisch over. Wie zit er echt te wachten op nederlandse/nederlands talige pulp? Het stuwt het abonnements geld omhoog en de kwaliteit van het aanbod gaat omlaag. Let's not - en waarom moet politiek nederland zich hiermee bemoeien? Wilders weet al hoe die moet schelden dus heeft geen slechte serie nodig om dat te leren (zijn ze nu helemaal knetter gek?) .Hebben we voor dit soort onzin niet de publieke zenders?
Iemand zou dan ook klootzak of eikel zeggen. En dat klinkt dan ook prima.

99% van de media uit andere landen en talen is net zulke onzin

[Reactie gewijzigd door NMN1665 op 22 juli 2024 18:21]

Het is niet alleen Nederlandstalig. Netflix heeft wel meer niet-engelstalige series. Zo jammer. Dan lees je de blurb van een serie en klinkt het veelbelovend, maar dan start je het en blijkt het in een of andere onverstaanbaar taaltje te zijn. Gaat ie meteen weer uit.

Netflix zou gewoon een optie moeten toevoegen: “laat alleen engelstalige content zien”.
Je kan natuurlijk ook gewoon proberen je wat meer open te stellen voor wat je niet kent. Engelstalig is geen enkele garantie op kwaliteit.
Klopt helemaal, maar de trieste werkelijkheid is wel dat ik van een Engelstalige serie mijn hoofd nog eens kan wegdraaien en de dialoog desondanks kan volgen. Dat kan ik van Pools of Koreaans (om maar eens een paar dwarsstraten te noemen) niet zeggen. Zelfs Frans kost mij moeite, terwijl mijn schoonfamilie daar toch echt vandaan komt.
Veel mensen kijken wel met aandacht. Niet dat je door het missen van een enkele ondertitel al gelijk uit het verhaal ligt maar vind het wel een heel specifieke reden om geen buitenlandse producties te willen zien en daarom een beetje onzinnig om dat als een soort 'basisregel' te stellen.
Prima. Laat ik het anders stellen. Als een productie in een taal is die ik niet goed genoeg beheers, dan merk ik dat mijn aandacht automatisch relatief minder naar het spel van de acteurs en meer naar de ondertiteling gaat, dan wanneer ik het wel zelf versta. Bovendien ontgaan mij dan de nodige subtiliteiten op het gebied van intonatie die een native speaker wel met de paplepel ingegoten heeft gekregen. En dan laat ik nog even buiten beschouwing dat de kwaliteit van ondertiteling sowieso al vaak om te janken is (zo schijnen getallen bijvoorbeeld echt heel moeilijk te zijn voor vertalers). Bij Engelse series kan ik de kwaliteit van de ondertiteling toetsen omdat ik het Engels beheers. Bij andere talen lukt mij dat niet en moet ik er maar op vertrouwen dat wat de vertaler mij voorschotelt ook echt klopt. Niet dat dat een reden is om dan maar helemaal geen anderstalige producties te kijken, maar ik merk wel dat het voor zo'n productie een stuk moeilijker is om mij echt te grijpen, dan producties die ik wel kan verstaan.
Een echt fantastische film is dat ook in een andere taal en nog steeds goed zelfs als je wat subtiliteiten mist.
Een 'stomme vermaak film' (zeg maar de bulk van de actie/superheldenfilms) is zo voor de hand liggend qua verhaal dat het ook niet uitmaakt welke taal gesproken wordt.
Het minder kunnen genieten van een heel beperkt aantal producties vind ik nou niet echt een overtuigend argument om geen films in andere talen te willen kijken. Natuurlijk mag je kijken wat je wil, maar ik vind het jammer dat fantastische producties uit binnen- en niet Engelstalig buitenland hier tegen zoveel vooroordelen aan lopen en het daardoor minder interessant is ze hier uit te brengen.
Als ik wil lezen pak ik liever een boek.
En omgekeerd, geen Amerikaanse pulp. Ik kijk bijna nooit meer Amerikaans, is allemaal hetzelfde. Juist uit Europa zitten er af en toe verrassende pareltjes tussen.
Ben op het moment "Dark" aan het kijken. Prima Duitse serie.
JAHHH - die is super
Wel in het duits kijken he.. daar wordt de sfeer alleen maar beter van - voor de tweede keer aan het kijken nu, met mijn vrouw wat die was wel benieuwd. Ik denk alleen niet dat ze het volhoudt want die was na 4 afleveringen de draad al volledig kwijt :D

[Reactie gewijzigd door shades op 22 juli 2024 18:21]

Natuurlijk in het Duits (woon 10 km van de grens, opgegroeid met Duitse TV programma's).
Maar kun je de taal dan aanpassen? Heb het in Fauda geprobeerd, is me niet gelukt.

Regent wel veel in Dark hè :)
op netflix iig wel
Was dat maar waar, alle Amerikaanse series op niveau van breaking bad en the sopranos. (Om er een paar te noemen.)
Zelfs breaking bad had ik na vijf afleveringen al geen zin meer in.
De meeste Nederlandse producties zijn vind ik het kijken niet waard
Fixed that for you. Er zijn meer dan genoeg goede Nederlandse producties, althans dat is dan weer mijn mening. Goede zaak dit.
Ik vind de huidige Nederlandse producties helemaal zo slecht niet. Tenzij je graag oneindig lopende Amerikaanse series die met een template worden geschreven geweldig vindt...
Exact, van de meeste Amerikaanse series haal ik het tweede seizoen niet, allemaal formats, als ik die door heb val ik tijdens zo'n uitzending geheid in slaap.
[...]


Lees: wij gaan per 1 januari meer betalen.
Precies.... gesponseerd door Nederlandse Overheid.
Streamingsdiensten moeten ook "NEE" kunnen zeggen.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 18:21]

Tja, geen idee wie hier op zit te wachten. Het aantal films uit ons land van enige kwaliteit zijn op 1 hand te tellen. Dat heeft niets te maken met het budget, maar met de mentaliteit. Ons land loont zich er niet voor om goede films en series te maken. Een enkele foute comedy (New Kids etc) kan nog, maar verder.

Ik had veel liever een wet gezien die nasynchronisatie van Engelse films en series verbied en een gigantische beperking legt op het gebruik van ondertitels. In beide gevallen zeker voor series en films voor kinderen. Als ik zie dat mijn nichtjes, op de middelbare school, nauwelijks Engels spreken, terwijl ze in een grote stad wonen, vind ik dat wel heel slecht. Maar dat komt ook omdat alles in het Nederlands is nagesynchroniseert. Ook waar ik woon, is het erg bedroefd. De mensen die in de supermarkt op het dorp werken (voornamelijk scholieren) spreken geen Engels. Dan komt er een keer iemand die geen Nederlands spreekt en dan staan ze met hun mond vol tanden. Zeker aangezien het zo veel makkelijker is om kinderen Engels te leren, zeker in combinatie met tekenfilms.

Als de streaming diensten denken dat mensen zitten te wachten op dit soort producties, dan gaan ze dat zeker maken. Afdwingen helpt niemand. Het enige wat je nu gaat krijgen is dat die streamingbedrijven een bepaald deel van het budget moeten verbranden, of moeten vertrekken. Dan gaat een accountant bepalen of het nog nuttig is om te blijven of niet. Dan krijg je het California verhaal, waarbij steeds meer studio's de staat verlaten vanwege de DEI eisen die de staat stelt aan films en series. Dat is niet wat je wilt. De kwaliteit gaat dan achteruit en de kosten omhoog. Dat heeft alleen maar verliezers.
Om te voorkomen dat jeugd weinig tot slecht Engels spreekt is niet de taak van streamingsdiensten. Alsjeblieft niet zelfs, want dan krijg je de Amerikaanse uitspraken als gemeengoed. Daarbij, in Nederland spreken we Nederlands. Dat er ooit iemand in een winkel geen Nederlands spreekt is eerder het probleem van die persoon dan dat de werknemer geen Engels spreekt. Ook dat spreekt niet iedereen (veel Fransen, Italianen en Spanjaarden bijvoorbeeld).

Er zijn genoeg goede films en series in Nederland gemaakt. Van mij mogen dat er zeker meer zijn. Lekker ook dat je de omgeving eindelijk eens kan herkennen i.p.v. weer een Amerikaanse stad of streek.
Er is een beduidend verschil te merken tussen de 'oude' generatie die series vol in het Engels keek en de generatie met nasyncs.

Die eerste heeft een veel groter vocabulaire en snelheid dan de tweede. Ook de uitspraken zijn tig keer beter omdat men een beter/daadwerkelijk voorbeeld had.

Ja, het is Amerikaans. Maar wél een buitenlandse taal. Beter dan niets toch? En op school wordt er amper wat aan gedaan. Na de middelbare school blijft er ook bar weinig hangen.
Maar bekijk het nu ééns van de andere kant. Streamingdiensten halen steeds meer kijkers weg bij ouderwetse lineare TV. Ze gaan dus het landschap bepalen qua wat wij krijgen te zien. Als Netflix (ik zeg maar iets) straks de grootste wordt dan zit ik er persoonlijk niet op te wachten dat zij voor mij zonder enige vorm van regelgeving gaan bepalen wat ik te zien krijg. Je hebt nu nog Videoland maar die kan echt niet opboksen tegen reuzen als Netflix/Amazon.

Persoonlijk denk ik dat er toch veel talent in Nederland zit. Veel acteurs/actrices hadden zonder Nederlandse productie nooit een kans gekregen om groot te worden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel (reality)series waar mensen graag naar kijken. Als lineare TV zou verdwijnen en je laat Netflix/Amazon etc. hun gang gaan dan verdwijnt ook een groot deel van die series.

Netflix/Amazon etc. verdienen miljoenen/miljarden (ja ik weet, niet elke dienst is rendabel als je puur naar Nederland kijkt) ik vind dat ze dan ook best wel wat terug mogen geven aan de maatschappij (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en niet alleen maar cashen.

Tuurlijk kost het Netflix/Amazon geld om Nederlandse producties te maken, en tuurlijk zitten ze daar helemaal niet op te wachten. Maar als je grote bedrijven hun gang laat gaan dan durf ik er vergif op in te nemen dat er op den lange duur geen Nederlandse film/serie/docu industrie meer over is want een RTL kan nooit op concurreren tegen giganten als Amazon/Netflix.
Tja, geen idee wie hier op zit te wachten. Het aantal films uit ons land van enige kwaliteit zijn op 1 hand te tellen.
Hier ga ik als liefhebber van Nederlandse films, series en muziek toch echt tegen in.
We zijn Nederlanders, we spreken met elkaar Nederlands, we wonen in Nederland. Geef me één reden waarom Nederlandse films en series geboycot zouden moeten worden in eigen land.
En waarom zou een een antipathie tegen het Nederlands product verplicht moeten worden opgelegd aan liefhebbers van het Nederlands product?

[Reactie gewijzigd door sellh op 22 juli 2024 18:21]

Er is geen antipathie tegen Nederlandse producten, het is bijna altijd al waardeloos geweest. Wat ArawnofAnnwn (denk ik) en ik bedoelen is dat het geld in een put gooien geen betere resultaten gaat opleveren.

Sterker nog, de producten gaan hierdoor MIJ meer kosten, terwijl ik niks terug krijg omdat de overheid hen dwingt geld in een put te gooien.
Robert Long bracht het probleem al in de jaren 90 aan de orde. En de laatste zin geldt nog steeds, blijkens de reacties hier:

"Ze hebben kennelijk gezamenlijk besloten: Help je moedertaal maar rustig naar de kloten".

https://youtu.be/HHsmhhsdDWY?feature=shared
Dat is een héél ander iets! Het gaat er in dit artikel over dat er meer of minder Nederlandse producties komen. En we hebben het erover dat Nederlandse producties gemiddeld genomen waardeloos zijn. Niet omdat het Nederlands is! Maar omdat 'we' het gewoon niet kunnen. En dat mag best geaccepteerd worden.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar dat de hele wereld 1 taal spreekt, ongeacht welke taal. Engels zou daarvoor makkelijk voor een berg landen zijn denk ik.

Ik ben er niet vies van alle 'moeder'talen in de wereld ervoor 'naar de kloten' te helpen als dat betekend dat we nooit meer vertaalproblemen hebben. Wat is er objectief op tegen?
Die subjectieve waardeoordelen als "waardeloos" en "gewoon niet kunnen" is nu exact mijn bezwaar.
Dat zijn meningen die je hier als vaststaand feit dropt, terwijl het geen vaststaande feiten zijn, omdat er genoeg mensen zijn, waaronder ik zelf, die Nederlandse producties wel weten te waarderen. Het is afhankelijk van smaak en voorkeur. En dat is iets wat geaccepteerd zou moeten worden... dat niet ieder mens dezelfde behoeften heeft.

Wat ik heel slecht trek, is dat mensen met een voorkeur voor het een (in dit geval Engelstalige producties) die voorkeur dwingend en als vaststaand feit gaan opleggen aan mensen met een andere voorkeur (in dit geval Nederlandstalige producties).

Eén taal had mooi geweest als dat in de geschiedenis zo ontstaan was. We hebben nu eenmaal te maken met meerdere talen en dialecten, gekoppeld aan de lokale cultuur.
Weet dat met name de linkse politieke partijen en de universiteiten verwoede pogingen doen om Nederland dwingend te laten internationaliseren. Maar ik, als voorstander van eigen taal en cultuur, zal me daar altijd tegen blijven verzetten. Als ik in Amsterdam een winkel in loop en ik word door het personeel in het Engels aangesproken, ben ik meteen weer weg. In het buitenland is het een andere zaak, daar probeer ik me als gast verstaanbaar te maken in het Engels of Duits.
Er is geen antipathie tegen Nederlandse producten, het is bijna altijd al waardeloos geweest.
Overigens opmerkelijk hoe je voor de komma iets tegenspreekt, wat je na de komma bevestigt met een subjectieve uitspraak.

[Reactie gewijzigd door sellh op 22 juli 2024 18:21]

Je kan ergens geen antipathie tegen hebben én het waardeloos vinden. Er zijn zeker films die ik ook hoog heb staan. Mijn punt is dat het gros wat gemaakt wordt troep is. Dat ligt aan de makers! Niet aan de kijker! Als ZIJ met kwaliteit zouden komen, zou ik het wel goed vinden. Het is niet 'omdat het Nederlands is, is het slecht'. Nee, omdat de kwaliteit om te huilen is, is het slecht.

Trouwens, objectief is een Nederlandse film niet beter. Gemiddelde cijfer van de top is Engels 4,2 en Nederlands 3,7. (van de 5, moviemeter)
Ik wil helemaal niets boycotten. In tegendeel.

Als bedrijven er het nut van in zien, maken ze het. Want als er klanten voor zijn, levert het geld op.

"En waarom zou een een antipathie tegen het Nederlands product verplicht moeten worden opgelegd aan liefhebbers van het Nederlands product?"

Ik heb werkelijk geen idee wat je hiermee probeert te zeggen.

Bedrijven dwingen om geld te doneren aan een bodemloze put, om daarna of klanten meer geld te laten betalen, voor producten die de klanten niet willen, helpt niemand. Daarnaast, er is toch al videoland voor mensen die dat wel willen?
Geef me één reden waarom Nederlandse films en series geboycot zouden moeten worden in eigen land.
Niemand zegt dat het geboycot moet worden.
Maar geef eens een goede reden waarom niet Nederlandse bedrijven verplicht zouden moeten investeren in Nederlands product. Waarom ze geld zouden moeten storten in een regionale industrie (zoals bij Netflix voor 0,5% van hun abonnees) die verder geen voordelen biedt, op internationaal niveau op een uitzondering na nooit hoge ogen gaat gooien en waarin dat geld nooit wordt terug verdient.
En waarom zou een een antipathie tegen het Nederlands product verplicht moeten worden opgelegd aan liefhebbers van het Nederlands product?
Waarom zou ik moeten meebetalen aan iets dat ik niet wil zien?
Ik wil betalen voor films en series die ik daadwerkelijk wil kijken. De streamingdiensten die puur op abonnementsgeld draaien laten dat sowieso niet toe, maar ik abonneer me op een Amerikaanse dienst voor Amerikaanse films en series. Niet voor Flikken Lutjebroek of de zoveelste reality show over mensen die ik niet ken of wil kennen.

Als de verplichte productie van Nederlandse content per definitie zou leiden tot meer hoogwaardige films en series dan de sporadische uitzondering die we nu af en toe hebben dan zou dat prima zijn, maar de realiteit is dat 50% van het budget straks gaat naar opvultroep en van de andere 50% maar moet worden afgewacht of dat ook echt iets goeds oplevert.
En omdat er feitelijk niets valt te verdienen in Nederland is het maar de vraag of er überhaupt vanuit die streamingdiensten een motivatie is kwalitatieve content te produceren of in plaats daarvan gewoon wat geld over te maken naar een producent.
Je hoeft alleen maar te kijken naar de enorme hoeveelheid prut die bijv. Netflix nu al 'produceert' om te voorspellen waar jaarlijks die 10 miljoen aan besteed gaat worden.

Sowieso is het maar afwachten hoe het die streamingdiensten de komende jaren vergaat. Het is al overduidelijk dat er een aantal zijn die het financieel niet gaan redden zoals ze nu draaien. Abonnementsprijzen blijven stijgen, ze hebben het over abonnementen met reclame, het standaard alles in 1 keer beschikbaar maken is al niet meer standaard en zelfs de exclusiviteit gaat er aan geloven omdat ze simpelweg niets verdienen als ze hun rechten niet aan anderen verkopen.
Ik sta er volledig tegenovergesteld in. De jeugd waar jij het over hebt leert eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands. Dat is al ver te zoeken tegenwoordig. Engels is geweldig en noodzakelijk als 2de taal maar de laatste klas of twee van de basisschool is vroeg genoeg om daarmee te beginnen.

Maargoed, dat ben ik. Ik vind het ook niet acceptabel wanneer bijv de serveerder/ster in het restaurant, of laatst zelfs bij de kassa in de supermarkt, geen woord Nederlands kan. Dan praat ik gewoon in het Nederlands terug of vraag om een Nederlands sprekende alternatieve persoon.
Dat is al ver te zoeken tegenwoordig.
Hangt er vanaf waar je kijkt denk ik.
Het is niet zo dat je maar 1 ding tegelijkertijd kunt leren en kinderen pikken talen veel makkelijker op.
Nederlands leer je van je ouders en op school. En als je veel anderstalige content kijkt of dan pik je dat vanzelf op.
Ik vind het ook niet acceptabel
Als je in het buitenland op vakantie bent spreek je zelf ook altijd de taal van het land waar je bent? Of behelp je jezelf met Engels?
Wat is het uitgangspunt? Dat die persoon geen Nederlands wil leren? Dat ze maar niet mogen werken zolang ze de taal niet beheersen?
Heb je er wel begrip en het geduld voor om zo'n persoon in gebrekkig Nederlands iets te laten zeggen?
of vraag om een Nederlands sprekende alternatieve persoon
In een restaurant of aan de kassa van de supermarkt?
Want het is anders te moeilijk om je eten te bestellen of je pinpas tegen dat apparaat te houden?
Wat is je probleem dan precies?
Wat betreft nasynchronisatie, verbieden is een vreemde optie. De streamingdiensten hebben geen educatieve plicht.
Daarbij nasynchroniseren is wel degelijk voordelig (let wel: niet verplicht) voor content gericht op kinderen onder de 10 jaar, kinderen die dus nog niet of nauwelijks kunnen lezen. Die hebben er zeker baat bij om het te kunnen begrijpen en en vocabulaire in het Nederlands uit te breiden, Engels komt daarna.

Wat betreft de 5% verplichting ben ik hier ook niet bepaald een voorstander van, dit leidt hoogstwaarschijnlijk tot een minimum-inzet (lage kwaliteit reality content?) om de doelen te behalen.

[Reactie gewijzigd door gybe op 22 juli 2024 18:21]

Counterpoint: veel kinderen zijn niet in Nederland geboren, doordat veel programma's nagesynchroniseerd zijn leren ze sneller en beter de Nederlandse taal.

Eerst goed Nederlands leren, een 2e taal is optioneel. Engels is leuk maar dat kan ook wachten tot later.
Daarmee kunnen we acteurs toevoegen aan het lijstje van gesubsidieerde zelfstandigen, waartoe kunstenaars en schrijvers ook al behoren.
Waarom moet iedere werkende in Nederland zijn of haar hoofd zelf boven water houden en worden acteurs, schrijvers en kunstenaars gepamperd?
Omdat je je ook kan afvragen of monetaire zaken de enige belangrijke maatstaven zijn voor een gewenste maatschappij
Daarover mogen we best van mening verschillen, maar het is imo wel een goed uitgangspunt.
Omdat we nou eenmaal geen derde wereld land zijn. Het is niet zo'n makkelijke rekensom van dat je een direct gevolg ziet van een investering die wordt gedaan. Ik ben wel erg van mening dat dit wel het verschil uit maakt tussen landen als het gaat om cultuur en het 'klimaat'. M.a.w. de algehele maatschappij waarin we leven. Nu wil ik niet direct dit nieuwsbericht gebruiken maar ik denk dat er genoeg initiatieven zijn, die belangrijk zijn om te behouden. Zeker omdat deze indirect en op de lange termijn wel een effect hebben waar zowel jij als ik als "ongesubsidieerde hardwerkende lui" profijt van hebben. Daarnaast denk ik dat je het ook niet moet overschatten wat er nou daadwerkelijk binnenkomt. Mijn vader is bijvoorbeeld muzikant en ja, het orkest krijgt subsidie. Nou, daar kan je eigenlijk geen moer mee. Iedere muzikant betaald volledig zelf hun instrumenten (dus hier heb je weer belasting terug), iedereen regelt zelf vervoer, treden op voor een habbekrats (hier weer lokale 'bezigheid' terug) en al met al is het totaal niet lucratief voor iedereen die er bij betrokken is. Maar het is ook geen bedrijf.

Enfin, je kan dat wel afschaffen en dan heb je waarschijnlijk heel veel mensen die dan ook stoppen. Waar je dan eindigt is, met alle respect, net als elk ander land zonder beschaving.

Ik wil overigens hiermee niet beargumenteren dat dit specifieke nieuwsbericht nou goed/logisch of whatever is, maar de simpele opmerking over gesubsidieerde zelfstandigen vind ik dermate kort door de bocht dat je totaal niet in ziet wat het praktisch nut er van kan zijn. Noch dat je geen idee hebt wat die subsidies inhouden, want dat stelt over het algemeen geen zak voor.
Als schrijvers, acteurs, kunstenaars en idd ook musici materiaal produceren dat het publiek aantrekkelijk vindt, zijn subsidies overbodig.
Nu houden we heel sectoren kunstmatig overeind omdat een te klein publiek het product dat ze maken kan waarderen. Het is prima dat mensen willen acteren, schrijven of muziek maken. Als je daarmee niet zelfstandig je hoofd boven water kunt houden is het een leuke hobby en zul je toch een echte baan (erbij) moeten zoeken om inkomen te genereren. Maar goed, dat is mijn mening en ook wij hoeven het niet eens te zijn.
Voor NL producties heb je toch videoland? (en daar is 90% complete onzinmeuk van allemaal mensen met aandachttekort die graag beroemd willen worden)
Onzin meuk omdat ze geen geld krijgen om fatsoenlijke meuk te maken.
Met deze actie misschien betere producties
Waarom moeten ze geld krijgen om iets fatsoenlijks te maken?
Ik xou zeggen zoek op waarom is cultuur belangrijk.
Je ziet in nederland de verAmerikanisering van de samenleving dat we feesten en gewoonten van Amerika overnemen, bijv. babyshower enzo. We mogen best wel wat meer waarde hechten aan onze eigen cultuur.
Wat is de relevantie dat video land geen geld zou krijgen?

Wat moet er volgens jou dan gemaakt worden om zo meer onze eigen cultuur te laten zien?
Ik begrijp je eerste vraag niet helemaal.

Maar ja jouw tweede vraag. Wat er op vidoeland staat kan ik over het algemeen.
Ik vond rampvlucht en vliegende hollanders wel goede series.
En ik vond toen we van de duitsers verloren en dorsvloer vol confettie wel goede films.
Maar valt me wel op dat net als nederlandse literatuur, er veel nederlandse films zijn die nogal neerslachtig van aard zijn.
Hier was toch al een regel voor? Dat meen ik wel vaker gehoord te hebben.. en daarnaast kan ik mij niet zo goed voorstellen dat alle grote buitenlandse partijen nou zo graag *vrijwillig ook nederlandse producties maken (want die zijn er nu ook al)
Die regel was dus al wel gevormd eerder. Maar moet dan nog door de stemming in de Tweede Kamer en daarna goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Dus nu is het een geldende wet.
Ik kan niet wachten op Tronenspel en Verliefd op Vlieland!

De gedachte achter deze wet is leuk, maar ik verwacht helaas niet dat er veel content uit voort gaat komen die ik daadwerkelijk wil zien.
Of nog meer Temptation Island reality meuk, zoals Amazon ook al lijkt te doen.
Goh, gratis geld zonder prikkel om kwaliteit en creatieviteit na te streven. Ik houd mijn hart vast voor nog meer van de cinematografische diamantjes waar Nederland om bekend staat...

New Kids is de enige recente positieve uitzondering die mij te binnen schiet en die film is ook alweer een decennium oud o.i.d..

Aan de andere kant, alle financiering buiten het Filmfonds om is al winst. Zie Hans Teeuwen.
Tsja, als je New Kids positief vindt, snap ik wel dat je echt goede Nederlandse films niet kunt waarderen.
Ik vond De Tweeling bijvoorbeeld geweldig, maar daarna is er weinig meer geweest dat een vergelijkbare indruk gemaakt heeft. New Kids heeft mogelijk e.e.a. afgekeken van Manta Manta, maar was voor Nederlandse begrippen origineel, lekker niets aantrekken van anderen en een vermakelijke film afleveren die bijgebleven is. Niets mis mee.
Lijkt me op zich een goede actie. Nederlands geld herinvesteren in Nederland. Ik ben benieuwd of de kwaliteit van van de productie en acteurs hiermee omhoog zullen gaan
Vaak wel. Een groot probleem is altijd budget. Aan de andere kant: je kunt ook hele goede content maken die niet afhankelijk is van dure, spectaculaire settings. Als het verhaal goed is kan je ook met kleine budgetten iets heel goeds maken.
Ik denk dat de winst niet alleen zit in een hoger budget, maar ook de input van de mensen bij Netflix of een andere streaming-dienst. Dat kan betekenen dat alles een (al of niet gewenst) Netflix-sausje krijgt, maar het zal ook betekenen dat er geen echte rommel geaccepteerd wordt door de opdrachtgever/financier. Zo kunnen producties gemaakt worden met hoogwaardige input van elders en met toegang tot betere faciliteiten/mensen.
Er worden in Nederland best mooie dingen gemaakt (afhankelijk van wat je smaak is, Hollands Hoop, of De Luizenmoeder, Toren C), maar die blijven vaak hangen bij een klein publiek en dat is ook weer zonde.
Als je iets verder kijkt dan een nauwe blik op superhelden-films uit VS en VK zie je een hoop interessante producties uit andere delen van de wereld en ook veel uit Europa. Het is misschien even wennen omdat de Amerikaanse omgeving zo bekend lijkt, maar het kan juist aantrekkelijk zijn om een verhaal te zien in een omgeving waar je je dagelijks in begeeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.