'Netflix, Amazon en Google moeten inkomsten afstaan voor Nederlandse producties'

De Raad voor Cultuur, een adviesorgaan van de Nederlandse regering voor cultuur en media, vindt dat partijen als Netflix, Amazon, Google en Facebook meer Nederlandse producties moeten maken en een deel van hun inkomsten moeten afstaan voor de financiering hiervan.

Directeur Jeroen Bartelse zegt in een gesprek met de Volkskrant te denken aan een verplicht quotum van vijftien procent Nederlandse producties op het totaal van het aanbod dat streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime leveren. Volgens hem bestaat een dergelijke verplichting al voor publieke en commerciële omroepen en moet dit ook worden ingevoerd voor on demand diensten, omdat deze ook programma's maken die op de Nederlandse markt zijn gericht.

Bartelse hoopt dat de Nederlandse audiovisuele sector met een systeem van heffingen en quota beter kan meekomen met wat bedrijven als Netflix, Google, Facebook, Apple en Amazon aanbieden. In het rapport genaamd Zicht op zo veel meer stelt de Raad dat er sprake is van een 'winner takes all-markt', waarbij Nederlands advertentiegeld steeds meer naar deze buitenlandse aanbieders stroomt. Hierdoor komt de Nederlandse film- en tv-industrie volgens de Raad steeds meer in de verdrukking, wat zou leiden tot een situatie waarin de verspreiding van de Nederlandse culturele en publieke waarden onder druk komt te staan.

De Europese Commissie heeft in 2016 al de wens uitgesproken dat minimaal twintig procent van het aanbod van on demand services uit Europese producties bestaat. Dit is vervat in de Richtlijn audiovisuele mediadiensten. EU-lidstaten moeten hun nationale wetgeving hiermee in lijn brengen. Dat heeft de Franse regering bijvoorbeeld al gedaan.

In de richtlijn staat de algemene regel dat lidstaten on demand kanalen kunnen verplichten om de vervaardiging en verspreiding van Europese producties te promoten om daarmee een actieve bijdrage te leveren aan de bevordering van de culturele verscheidenheid. Op dit moment is een voorstel in de maak om de richtlijn te updaten met de mogelijkheid voor lidstaten om financiële bijdragen te eisen van on demand kanalen die in een ander land zijn gevestigd, maar die met hun producten op het publiek in de desbetreffende lidstaat zijn gericht.

De Raad voor Cultuur is het belangrijkste adviesorgaan van de regering voor het beleid voor de cultuur- en mediasector, maar zijn adviezen zijn niet bindend. De regering moet er wel op reageren.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-02-2018 • 12:43

401

Submitter: donny007

Reacties (401)

401
391
266
25
3
75
Wijzig sortering
Wat een onzin. Waarom zou een deel van mijn abonnementsgeld aan Netflix naar Nederlandse producties moeten gaan om weer eens de NLse BN'ers aan een baantje en inkomen te helpen? Voor content wat ik, en velen met mij, nooit zullen bekijken...?

Maak als productiemaatschappij gewoon goede series en films, met goede acteurs en mooie beelden en een prima verhaal, en als die kwaliteit er dan is, dan komen de kopers (publieke omroep, Netflix, Amazon, whatever) en vervolgens de kijkers vanzelf.

Dat moet je niet via idiote quota gaan afdwingen. Daar zit ik als consument van Netflix niet op te wachten. Daar zit Netflix zelf zeker niet op te wachten. Daar zit alleen een hebberige Nederlandse entertainment industrie op te wachten die op alle mogelijke manieren proberen om extra centjes te ontvangen waar ze weinig/niets voor doen, zoals eerder ook al met de kopieerheffing.
"Maak als productiemaatschappij gewoon goede series en films, met goede acteurs en mooie beelden en een prima verhaal, en als die kwaliteit er dan is, dan komen de kopers (publieke omroep, Netflix, Amazon, whatever) en vervolgens de kijkers vanzelf."

Helemaal mee eens. Maar om goede series en films te maken is wel geld nodig. Het geld moet ergens vandaan komen, en in de cultuursector is er de afgelopen jaren heel, heel veel wegbezuinigd. Kwaliteits-TV is prijzig, en in het huidige klimaat kan/wil men geen risico nemen en daardoor bestaat een groot deel van het TV/serie aanbod in niet al te spannende formules. Je ziet steeds dezelfde acteurs omdat nu eenmaal meer zekerheid biedt dan investeren in talent.

Of het voorstel van de Raad van Cultuur de beste optie is betwijfel ik, ik geloof niet zo in deze vorm van regulatie. Ik geloof meer in een soort model waarin producenten/schrijvers directer hun ideeën pitchen bij bv Netflix/Amazon om vervolgens geproduceerd te worden, dus niet eerst nog alles via een of ander centraal fonds laten lopen, of dat er simpelweg een bak geld verdeeld gaat worden onder film en seriemakers.

Maar het zou mij juist wel gaaf lijken om kwalitatief hoogwaarde Nederlandstalige producties te kunnen kijken, en het zou een mooie kans zijn voor Nederland om zich beter op de kaart te zetten als serieus Film/TV-productieland. In Duitsland is er via Netflix de serie Dark uitgebracht, en dat was een behoorlijk succes (en ook nog eens een sterke serie). Ik zie net zo graag toffe Duitse, Spaanse of Franse series die echt wat nieuws brengen. Serieuze investeringen in de "lokale" markt zou win/win moeten zijn voor de consument en voor door de producenten.
Als het een volwassen industrie is, met volwassen vakmensen, dan hoort dat gewoon compleet zelfstandig te kunnen draaien, oftewel als productiemaatschappij/producers verzamel je zelf geld bij elkaar, maakt een mooie film/serie, en vervolgens verkoop je dat.

Als daar dan een markt voor is, dan verdien je geld. Is die markt er niet, dan heb je misschien wat verkeerde beslissingen gemaakt op bepaalde vlakken.

De taak van de overheid is wat mij betreft dat mensen die in die sector aan de slag willen (en goed genoeg zijn), daarvoor toegang hebben tot de juiste opleidingen, en dat die opleidingen van een hoog niveau zijn. En uiteraard meewerken als ze een bepaalde lokatie ofzo nodig hebben, dus de praktische kant van het verhaal.

Wat je zelf al aangeeft: gewoon getalenteerde mensen die iets moois willen maken, die benaderen een Netflix (of whatever), en als die er vertrouwen in hebben, dan zal Netflix (of whatever) daar in investeren. En dan zul je zien dat er prima producties gemaakt kunnen worden. Ook Nederlandse producties.

Maar deze belangenvereniging eist nu gewoon even een bak geld en automatische exposure, puur en alleen omdat iets een Nederlandse productie is. Tja, dikke doei met die onzin, wat mij betreft. Wat een absurde lef om ziets idioots te durven eisen.
Steeds minder mensen kijken naar lineaire TV. En dat is waar de (Nederlandse) films en series uitgezonden werden. Die producties zijn zo duur (en dus het kopen van zo'n productie voor een zender ook) dat er steeds minder nieuwe Nederlandse films/series komen. Het is gewoonweg niet interessant genoeg voor de zender. Het is helaas een self fulfilling prophecy.

Netflix en Amazon investeren massaal in eigen producties omdat ze weten dat dat nieuwe kijkers oplevert. Nederlandse zenders hebben die capaciteit niet en pakken het strategisch gewoon vreselijk slecht aan. NPO die roept dat het te duur is ("enorme investeringen noodzakelijk") om hogere bandbreedte aan te bieden https://tweakers.net/nieu...etaald-hd-abonnement.html.

Vervolgens gaan ze bij hun betaalde abonnement alleen toegang geven tot series die "verlopen" zijn in de standaard Uitzending Gemist en eindelijk HD. Niemand die het doet. RTL XL precies hetzelfde. Veel te weinig bang for your buck. Exclusieve content. Daar gaan mensen voor overstag.

NPO, SBS en RTL moeten samen een vuist maken naar de grote jongens. Een gedeeld videoplatform maken en daar massaal in investeren. Ze durven alleen niet. Vastgeroest en vastgeplakt aan hun oude business modellen. Krampachtig houden ze vast aan die lineaire TV die ten dode is opgeschreven. En ondertussen worden ze met een rotvaart ingehaald door de grote jongens. En dat... dat schaadt uiteindelijk de Nederlandse cultuur op mediagebied.

Die cultuur wordt dan gered door wetgeving, maar dat is ook maar tijdelijk. Want the decline van lineair gaat lekker door en daarmee de verdere ondergang van de Nederlandse cultuur op mediagebied.
RTL doet al een samenwerking met Videoland, maar de Nederlandse series die daar te zien zijn boeien me niet of zijn voor mijn niet aantrekkelijk.
Videoland is voor mij "onbekend=onbemind". Ik heb geen idee wat daar te halen is en als je het vraagt zeggen ze gewoon: Dat laten we pas zien als je abo bent.

Netflix werkt ook wel een beetje zo, maar door de enorme advertenties en trailers weet je wel beter wat daar te halen is.

Ik ga Videoland echt niet proberen omdat ze "temptation Island prut" uitzenden. En ik wil ook niet de moeite nemen om accounts te maken en uit te vogelen wat en hoe. Zet het gewoon op je site: Dit hebben we. Dit kost het. Klaar.
Transparantheid vooraf.
Samenwerking? Videoland is van RTL
Is het binnen twee weken af te kijken? ;-)
Officieel van HULU....
Een veel basalere oplossing zou kunnen zijn (en misschien geholpen kunnen worden door het quotum) om die series en producties die wel succesvol zijn (Luizenmoeder, Hendrik Groen, Penoza) te verkopen aan Netlix of andere buitenlandse partijen voor vertoning in het buitenland. Ik denk dat dat best een kans maakt, Scandinavische series zijn hier ook redelijk succesvol, de culturele achtergrond is vergelijkbaar. Denk aan Lilyhammer, Rita, en The Bridge. Denk dat het omgekeerd dus ook prima zou kunnen. Zijn meteen ook een deel van de kosten terugverdiend.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 19:49]

Hier kom je het kip of ei probleem tegen.

Het kan pas op Netflix komen als het daarvoor al eerder is gekocht door een zender want anders wordt het niet eens geproduceerd.

Content eigenaren werken met windows waarin hun content wordt verkocht:

1. Bioscoop
2. DVD / BluRay
3. TV
4. On demand

Hoe hoger in het lijstje, hoe duurder het is voor de uitzender en hoe lucratiever voor de producent. Netflix betaalt "pennies on the dollar".

Ik heb geen flauw benul van de exacte bedragen, maar ik kan me zomaar voorstellen dat het gewoon niet interessant is om iets te produceren als het niet eerst op TV komt of in de bioscoop draait.

Netflix vindt het prima om een premium te betalen voor eigen content, omdat ze weten dat ze dat tot lengte van dagen kunnen afdraaien zonder extra kosten. Voor content die ze zelf niet bezitten zullen ze een jaarlijkse fee en/of een fee per view moeten betalen.
Maar de afzetmarkt is dusdanig groter, dat het blijkbaar nog steeds uit kan t.o.v. de huidige DVD en Blu-ray verkopen.... ;)
Ik mag je geen plus geven, maar dat is wat er aan de hand is. Bedankt voor je heldere uiteenzetting.

Misschien moet er een door de EU gefinancierde streamingdienst komen voor alle met publieke gelden geproduceerde content met ondertiteling ;).

Edit: of de publieke omroep dwingen goed bekeken producties te verkopen aan het buitenland/Netflix/Amazon en niet exclusief te houden. Beetje zoals met essentiële patenten, wel een redelijke prijs, maar niet de hoofdprijs mogen vragen.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 19:49]

In dat kader is het misschien wel goed dat er netflix content in NL komt en dan van een goede kwaliteit. Misschien komen we dan eindelijk eens van het enorme NPO alsook Endemol - Juk af.
Het is beschamend om te zien wat voor entertainment for the masses er nu geproduceerd wordt.

TV kijken is druk bezig zeer te veranderen en NPO is zo oudrwets in deze dat het misschien op deze manier een keer duidelijk wordt dat het anders moet.

Hopelijk komen er snel fantatstische series op netflix in het NL. Ik kan niet wachten. Echter dat netflix af moet staan om het mogelijk te maken zie ik niet gaan gebeuren. Dat regelen ze zelf wel. Ik las net dat de eerste serie er aan zit te komen.

[Reactie gewijzigd door Commander69 op 23 juli 2024 19:49]

Er zijn uiteraard al wat (redelijk) goede Nederlandse films op Netflix, echter welke serie van Nederlandse bodem is nou echt goed?
Vroeger had je baantjer (nja of dat goed is?) en voor de rest is het allemaal maar drama (goede tijden slechte tijden, temptation island prut, Robinson eiland waarbij de grootste flapdrollen mee kunnen doen en na 1 week afhaken en etc maar wel weer even in de spotlights gestaan hebben..) wat al gewoon op TV komt met elke 15 minuten reclame.

Er zijn genoeg series op Netflix die steengoed zijn maar waar je ook aan ziet dat er niet al teveel budget in gestoken is. Dat Nederland geen goede serie kan maken met een relatief klein budget, dat zal eerder door de Nederlandse producenten komen, niet door Netflix, Amazon of wie dan ook. Waarom Netflix en etc gestraft moet worden voor de vele slechte Nederlandse acteurs en producenten mag Joost weten.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 19:49]

Publieke omroep samenwerken met commercieele partijen? Lijkt mij een heel slecht plan.
Die samenwerking is er al, namelijk nlziet.nl. 1 abo met content van die 3 partijen.
Ik moet de eerste nlziet abonnee nog tegenkomen. Niet in mijn kring iig
Als het een volwassen industrie is, met volwassen vakmensen, dan hoort dat gewoon compleet zelfstandig te kunnen draaien, oftewel als productiemaatschappij/producers verzamel je zelf geld bij elkaar, maakt een mooie film/serie, en vervolgens verkoop je dat.
Je hebt er echt geen idee van hoe deze industrie werkt. De nieuwste James Bond is al verkocht aan de distribueers en de galapremiere met sterren staat gepland voor er 1 dag gedraaid is. Het uitzendschema van de betere Amerikaanse series staat al vast terwijl er nog geen letter voor de scripts geschreven is. Daarom durven ze daar (veel) geld in producties te stoppen met alle kwaliteitswinst die dat oplevert.

Het idee dat een geldschieters een paar miljoen voorschiet in de hoop dat de film of serie later verkocht wordt is wel ontzettend naïef. Want zelfs al is het een fantastisch produkt geworden, de grote bioscopen zijn helaas al voorzien en de prime time zendtijd al vergeven. Denk je nu echt dat Netflix een dure zelf geproduceerde serie op de plank legt om een Nederlands serie te kopen en uit te zenden??

Dat wij hier zoveel uitstekende series kunnen zien is het gevolg van het in zo'n beetje alle ander industrieen verboden prijsdumpen. Die series hebben in het thuisland de winst binnen gehaald en kunnen daarna in andere landen gedumpt worden tegen prijzen per minuur waarvoor je nog geen amateurtoneel kunt vastleggen.

Bij het voetbal hebben we al gezien hoe in Europa door marktwerking een paar financieel sterke clubs er in geslaagd zijn een vrij stabiele situatie te bereiken waarbij zij door de beste spelers te kopen commercieel zo aantrekkelijk zijn geworden dat ze zoveel geld verdienen dat ze de beste spelers kunnen kopen en we dus ieder jaar dezelfde paar clubs om de hoofdprijzen zien strijden. Zonder ingrijpen en grote financiele injecties zullen 'kleinere' clubs, hoe goed in alle opleiding, tactiek en wat dan verder ook, nooit meer tot de absolute top kunnen komen omdat ze voor die tijd allang kapot gekocht zijn. Ik geloof niet dat het voetbal door zoals het nu is, met puur naar marktwerking en alleen betalen voor wat de kijker blijkbaar echt wil zien nou beter of interessanter is geworden. En dat is met films en series echt niet anders, nu het aanbod voor het overgrote deel wordt bepaald door de Amerikaanse smaak.

Als we door Netflix en andere grote spelers een heffing op te leggen onze eigen film- en televisiecultuur -die heus niet zozeer slechter is maar vooral veel en veel minder mogelijkheden heeft om echt te laten zien wat ze kan- te stimuleren dan ben ik daar dus zeker wel voor.

[Reactie gewijzigd door CharlesND op 23 juli 2024 19:49]

ik ben het in principe helemaal met je eens (ik vind dit soort regulering hoogst belachelijk), maar ik wil toch een kleine kanttekening plaatsen bij "volwassen industrie". De culturele industrie (muziek, film, dans, theater, etc) laat zich op veel vlakken lastig "professionaliseren", dit omdat er iets artistieks gecreëerd moet worden. Delen van dit proces zijn praktisch van aard (personeel, tijd, lokaties, spullen, etc), maar het creatieve deel van het proces kan je erg lastig forceren (of in een bepaalde mal gieten), laat staan het voorspellen van het succes hiervan.

Je kan kunst pas waarderen als het er is, het zijn geen IT-projecten die je van begin tot eind kan specificeren en daarna lekker in een agile/scrum vorm gaan uitwerken. Ik heb zelf een poos bij een platenmaatschappij gewerkt, en daar was het zo dat de "grote" artiesten (erg commercieel en de critici vonden het niets) wel voor het inkomen zorgden waarmee de kleinere artiesten verder te ontwikkelen en te laten ontplooien. Als je puur voor de winst gaat dan pak je snel terug op bewezen formules, maar als je wil gaan experimenteren zal je toch ergens geld in moeten stoppen met het risico dat je dat niet terug gaat zien.
Klinkt leuk maar je vergeet een boel dingen.

Engelse productie verdeel je de kosten over alle landen, ondertitel, nasynchroniseren en hup klaar.
Nederlandse productie is meestal toch voor Nederlandse markt en de kosten kun je dus veel minder verdelen over andere landen. Het is dus helemaal niet aantrekkelijk om Nederlandse producties te maken.

Maar goed we hebben ook nog zoiets als cultuur en in Frankrijk bestaat de verplichting er voor netflix en anderen als tijden dat men ook x% franse content moet hebben. Helemaal niet verkeer om dat ook voor Nederland te doen.

wil je het niet kijken, kijk je het niet.
Het argument ik meot er aan mee betalen ja, je betaald ook voor veel andere zooi op Netflix waar je niet naar kijkt, dat heb je met 1 bedrag per maand. Voor zeikerds, betaald dan gewoon per film, die aanbieders zijn er ook, maar ja meestal toch duurder onder de streep.
Ik heb geen moeite om te betalen voor aanbod waar ik niet naar kijk. Dat hoort nu eenmaal bij een abonnement als deze. Er zijn verschillende producten die aangeboden worden voor verschillende doelgroepen. En ik zit niet in iedere doelgroep.

Prima. Geen enkel probleem mee. Vooral zo houden.

Waar ik WEL een probleem mee heb, is dat de NLse entertainment industrie GAAT EISEN dat ze maar eventjes een flinke buidel geld zouden moeten ontvangen van Netflix, zomaar, en ook nog eens dat een idioot hoog percentage van het aanbod op Netflix uit Nederlandse films en series zou MOETEN bestaan.

DAAR heb ik een zeer groot probleem mee. Want het aanbod op Netflix hoort niet bepaald te worden door afkomst van het product, maar of het product GOED is, en of er een markt voor is.

En ik, en velen met mij, zitten absoluut niet te wachten op een Netflix met 20% Nederlande meuk, waarvan het enige bestaansrecht op Netflix is dat het in Nederland gemaakt is.
Als je nu kijkt is er op netflix bedroevend weinig aanbod van Nederlandse series.

Het idee zak met geld klopt ook niet.
Als Netflix net als ze da tin Frankrijk moeten ook in Nederland eigen series moeten gaan maken bepalen ze zelf hoeveel en waar ze dat aan uitgeven en bij wie ze dat eventueel laten maken.
... misschien is dat een gevolg van keuzes die de NLse industrie zelf heeft gemaakt, bijvoorbeeld door het exclusief aan te bieden via andere streaming diensten, zoals Videoland...?

Al die Nederlandse meuk hoeft van mij niet, dus voor mij is dat dus een prima reden om een Videoland compleet te negeren.
Idd zit ik ook niet op te wachten...
De Raad voor Cultuur, een adviesorgaan van de Nederlandse regering voor cultuur en media:
staat dat gelijk aan de Nederlandse entertainmen industrie :?

Volgens mij niet en daarom snap ik jouw probleem niet zo goed. Wat wil je dan? Advies van de slager?

Echt, ik lees hier zoveel ondoordachte meningen en vooringenomen meningen. De beste stuurlui staan aan wel, dat is wel zeker.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 19:49]

Maar Zweden, Noorwegen en Denemarken maken wel eigen producties mét een internationaal (lees: hoog) budget. Deze series worden internationaal co-gefinancierd, door private partijen (distributeurs) en publieke omroepen (ARD, ZDF participeren veelal).
De kwaliteit van de serie is er (meestal) vanaf te lezen en deze zijn ook internaal verkoopbaar.

Het probleem is m.i. in Nederland durft de publieke omroep geen keuzes te maken en wil men alles doen in plaats te kiezen voor bijvoorbeeld hoogwaardig drama met een bijbehorend budget.
"Un trop du chance" is een mooi voorbeeld hoe de Franse regelgeving kan uitpakken. Ik verzeker je, puntje van je stoel en geen nachtrust totdat je alle afleveringen gezien hebt.

Wat mij betreft zou de voorgestelde regelgeving gewoon Europees breed kunnen zijn. Geeft gelijk ook wat competitie in Europa en dus betere kwaliteit.
Klinkt leuk maar je vergeet een boel dingen.

Engelse productie verdeel je de kosten over alle landen, ondertitel, nasynchroniseren en hup klaar.
Nederlandse productie is meestal toch voor Nederlandse markt en de kosten kun je dus veel minder verdelen over andere landen. Het is dus helemaal niet aantrekkelijk om Nederlandse
Ik kan nu ook niet zo 123 een goede Engelstalige serie verzinnen van Nederlandse bodem.

Ik heb laatst wel een Franstalige serie (met Spaanse stukjes) zitten kijken. Heb normaal gesproken een afkeer tegen alles wat Frans is maar deze serie was echt heel goed.

Dat soort kwaliteit zie je in Nederland heel weinig....

Ik vind de vergelijking met de kranten wel op gaan. Mijn beeld van de telegraaf is bijv een krant waarbij het slecht gaat, het ligt altijd aan iets anders... het format... het internet... de styling... de marketing... maar het ligt nooit aan het feit dat het grote of buitenlandse nieuws al snel achterhaalt is (nu.nl) en veel mensen de kwaliteit van de grotere stukken belabberd vinden hoor je nooit als reden... Veel artikelen zijn zwaar gekleurd, uit context geplaatst of gewoon half waar... persoonlijk vind ik de technische artikelen vaak het grappigst, vaak zijn het niets meer dan stomme marketing praatjes die op een journalistieke manier zijn nageaapt :+ op tweakers krijgen de redacteurs iig nog feedback en geven de reacties onder een artikel vaak de benodigde context om het verhaal een beetje te kunnen plaatsen in de realiteit

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 19:49]

Dit initiatief doet ook heel erg denken aan het plan van de kranten om internetgebruikers een vergoeding te laten betalen voor stimulering van innovatie (https://tweakers.net/nieu...nnovatie-bij-kranten.html).

Lijkt een hardnekkig idee te zijn in de mediawereld dat anderen horen te betalen voor het (gebrek aan) innovatie. Ik kijk al jaren geen Nederlandse tv meer, wegens desinteresse door de onderwerpen en kwaliteit. Het is echt vreemd om dan indirect toch mijn geld nog te proberen te claimen.
Ik ben het niet helemaal met je oneens. Maar het is niet zo dat het per definitie slecht is omdat het Nederlands is. Het is slecht (of kan slecht zijn), door gebrek aan geld of creativiteit, niet omdat het uit Nederland komt. Dat laatste kan wel de oorzaak zijn voor gebrek aan geld of creativiteit natuurlijk, de markt is beperkt. Maar een serie nasynchroniseren of ondertitelen kan voor goede series best de moeite waard zijn.

Door af te dwingen dat er geld besteed wordt aan producties uit Nederland (of elders in Europa) zou dit m.i. ook goed kunnen werken. Als ze verplicht moeten afnemen, dan zullen er ook wel eisen worden gesteld aan de kwaliteit. Ergo: er zal vooral kwaliteit worden geproduceerd, anders is er weinig publiek voor in andere landen. Het beoogde bedrag is wel erg hoog, maar eisen stellen aan 'locale' content an sich vind ik niet vreemd.
Waarom laten ze dat niet gewoon door Videoland doen? Streaming gericht op Nederland en Nederlandse content. Ik begrijp het wel, daar valt geen cent te halen, omdat er in verhouding nauwelijks gebruik van wordt gemaakt.
Anoniem: 623295 @Yi-Long23 februari 2018 02:20
nvm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623295 op 23 juli 2024 19:49]

Maar waarom moet dit dan met gemeenschapsgeld gefinancierd gaan worden? Kunnen ze niet gewoon de markt op gaan en zoeken naar investeerders, crowdfunders, whatever zoals ieder ander?

Ik weet het antwoord al: omdat je dan beoordeelt wordt op hoe goed je idee is, en niet op wie je vrindjes bij de Cultuurcommissies zijn.

Dochter van een oud-buurvrouw laatst ook al. Die studeert blijkbaar Theaterwetenschappen (ik wist niet dat dat een ding was, maar één blik op Google en dit is blijkbaar zo'n studie die opleid tot de bijstand), en was via de mail aan het rondbedelen voor geld voor een productie. Ik denk: laat ik maar even lezen, want ik heb wel eens Indie-films gecrowdfund.
Was het een of ander zweverige voorstelling over op dans en muziek het publiek meenemen in hoe het is om met een beperking te leven. :\ Ja, doei.
Als het nou een Nederlandse verfilming was van Rashomon die zich afspeelt in de meidagen van 1940, ofzo. Of een komisch relaas over twee halfzussen die elkaar voor het eerst ontmoeten als ze erachter komen dat hun vader hun een naturistisch vakantiepark heeft nagelaten, ofzoiets, ohnee, daar had ik al geld in gestoken.
Kunst laat zich niet zomaar vatten in "vraag & aanbod". Kunst is ook niet altijd rendabel, en dat lijkt mij ook onmogelijk. Verder ben ik helemaal voor crowdfunding en dat soort initiatieven, ik vind dat er op de betreffende opleidingen ook veel meer aandacht besteed moet worden aan het 'zakelijke' deel. Ik vind dat er een samenleving moet zijn waarin getalenteerde kunstenaars ook de ruimte moeten krijgen om zich te kunnen ontwikkelen en ontplooien, en daarmee bedoel ik niet dat elke Jan Lul met een kwast direct aanspraak kan maken op gemeenschapsgeld ;) De Nederlandse Overheid heeft het al jaren over "Nederland Topsport land", ik zou het wel mooi vinden als iets van dat beleid verschoven wordt naar de kunsten.
Ik heb er ook niets op tegen als mensen hobbies hebben, of dat ze een beetje subsidie krijgen voor hun hobby. Maar de lijn wanneer je iemand voltijd voor hun passie moet laten gaan betalen zou ik graag aan de markt over laten, zoals dat in de rest van de wereld gebeurd (als ik kijk naar talentvolle Italianen, Amerikanen of Japanners die het ook zonder uitkering moeten stellen), zegmaar.
Ik durf zelfs te zeggen dat decennia van overgesubsidieerde kunsten in Nederland juist averechts werkte, wat betreft talentontwikkeling en -excellentie (en dan werp ik één blik op wat we Depotkunst noemen). Wil je lekker experimenteren? Prima, zoek een geldschieter of doe dat in je vrije tijd (en dan kan me het niet eens zoveel schelen of die geldschieter een particuliere mecenas is, of een subsidiepotje).

Om door te breken in kunst (ongeacht of dat nou schilderen, beeldhouwen, filmmaken, mode-ontwerpen of grafisch designen is) en er een inkomen uit te halen heb je drie van de volgende vier dingen nodig: geld, tijd, netwerk en talent. Ik ga er vanuit dat iederéén wel iets van talent heeft, dus die krijg je al gratis ;).
Prima verwoord. Zoals in mijn andere post al gezegd, er wordt eigenlijk te weinig gedaan aan 'zelfredzaamheid' in de cultuursector, en dit begint o.a. bij de opleidingen. Niet elk project hoeft zich 100% zelf kunnen te bedruipen, maar probeer iig een realistisch plan op te stellen hoe je dat wel grotendeels al zelf gaat organiseren, uitvoeren en onderhouden. Voor het deel waar je dat niet kan kun je de daarvoor bestemde fondsen benaderen.
Doet mij denken aan mijn BKR onderbuurman/kunstenaar. Prutser op en top totdat de regeling werd opgeheven. Binnen no time had hij een goed lopend reclame bureau voor allerhande kunstzinnige affiches.
Eens, er mag best ook wat gemeenschapsgeld besteed worden aan de kunsten.

Liefst wel een beetje op de manier zoals in de sport: als ik niet zo goed ben dat iemand mij er geld voor wil geven dan is het gewoon mijn hobby en moet ik betalen om lid te zijn van een sportclub / sportschool etc. Dat mag best een beetje gesponsord worden met gemeenschapsgeld zodat het toegankelijk is voor iedereen.

Dat topsporters door de overheids gesponsord worden ben ik niet voor. Hartstikke leuk als iemand dat graag wil zijn maar als je er niet van rond kan komen ben je of niet goed genoeg of je doet iets waar niet genoeg mensen in geïnteresseerd zijn.

Zelfde geldt wat mij betreft voor kunst, toneelscholen, muziekscholen, dansscholen etc. sponsoren met gemeenschapsgeld: prima. Als je er je werk van wilt maken moet je er zonder overheidssteun van rond kunnen komen.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Je kunt als maatschappij bepalen dat je bepaalde dingen dusdanig belangrijk vind dat je er subsidie aangeeft. Dat geldt zoals jij aangeeft ook voor muziekscholen, kunst e.d. Mensen die daarin werken hebben veelal geen topinkomen, ondanks de subsidie, dat zijn de mensen die daarvoor werken en dus die overheidssteun echt nodig hebben. Maar ze bieden wel een meerwaarde voor hobbyisten, mensen die elders hun geld verdienen en voor hun ontspanning muziek maken, schilderen of naar kunst willen kijken of dat nu in een museum of op een scherm is, zoals in dit voorstel (al zal het veelal meer entertainment dan kunst zijn, maar ook dat kan zijn waarde hebben).
Waar denk je dat die grote commercieele partijen hun geld vandaan harken? Een suikeroompje? Dacht het niet.
Er moet als het even kan eerst een afnemer zijn, voordat een productie kan starten. Een pilot wil af te toe nog lukken, maar dat zijn ook hoge initiele investeringen waar je liever enige zekerheid over return of investement wilt. Wat ze hiermee willen bereiken is dat de grote internationale streaming partijen gepushed worden om die investering te doen om zo hun lokale markt te blijven behouden. We zijn niet allemaal constante Hollywood kijkers. Die natuurlijk het voordeel hebben van een grote thuismarkt en internationale distributie standaard. Film/serie financiering is vaak niet makkelijk, zeker niet als je eens iets anders wilt dan de zoveelste boem boem over the top cgi actiefilm... Wat niet wil zeggen dat NL producties nu altijd zo top zijn. Maar sommigen hebben inmiddels het beeld NL geproduceerd & gesproken == slecht, wat natuurlijk best triest is. Ze zijn alleen gewend aan dat de mannetjes en vrouwtjes in beeld constant en altijd Engels spreken.
Maar juist die Nederlandse boem boem OTT actiefilms willen we dus helemaal niet hebben uit Nederland, want dat is vaak slechts zeer zwak afkijkwerk bij de buitenlandse collega's, gevuld met waardeloze acteurs (BN'ers die door het leven gaan als 'acteur'), en een waardeloos script, omdat ze denken dat de boem boem en de BN'ers genoeg zijn voor het maken van een leuke film. Een denkfout die ze al tientallen jaren lijken te maken in Hillywood.

Laat Nederlandse series en films gewoon lekker normaal doen: Goed volwassen script, goede (ECHTE) acteurs, interessante setting, en laat de nep-explosies en strakke auto's die over de kop vliegen, lekker achterwege.

Neem een voorbeeld aan Scandinavie, of een film als Rundskop, of La Haine, etc etc. Volwassen verhalen waar helemaal geen gigantisch budget voor nodig is om het te maken, waarbij het publiek volwassen genomen wordt ipv dat het gericht is op een stel 13 jarige idioten, en vervolgens komt de erkenning dan vanzelf wel.

Zodra je dan die volwassen output hebt, dan kun je ook buiten Nederland respect afdwingen als film-land, wanneer er ook meer vertrouwen komt door buitenlandse investeerders in de NL producties.
Compleet mee eens, net als het belachelijke nieuws over Eredivisie dat verplicht erin kwam. Zeer slechte zaak dit.
Anoniem: 302359 @Yi-Long22 februari 2018 15:32
Wat een onzin. Waarom zou een deel van mijn abonnementsgeld aan Netflix naar Nederlandse producties moeten gaan om weer eens de NLse BN'ers aan een baantje en inkomen te helpen? Voor content wat ik, en velen met mij, nooit zullen bekijken...?
Zelf kijk ik vrijwel nooit NL films of series dus als deze extra geld vragen aan Netflix dan doen ze maar. Hopelijk zegt Netflix gewoon, zoek maar een ander platform voor je lowbudget Shouf Shouf Habibi-achtige producties. Dikke doei! Netflix wordt de laatste al genoeg tijd overspoeld met ondermaatse kwaliteit series en films met veelal niet Engelssprekende cast. Dan nog liever een kleiner maar hoger kwaliteit aanbod dan de trend die nu gaande is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 23 juli 2024 19:49]

Zoals je bij mijn andere reactie al kan zien; alleen Netflix al is goed voor het tienvoudige aan produktie; 8 Biljoen!, daarbovenop ook nog 2 biljoen aan marketing. Daar is 800 miljoen, voor drie 24uurs zenders peanuts.
Juist, dat is precies wat ik wilde zeggen. maak fatsoenlijke tv en net flix neemt je op en betaald je.

Waarom zou netflix 15% af moeten staan als je er geen kwaliteit voor levert.
Dat jij dat vindt is je goed recht. Maar misschien zitten anderen daar wel op te wachten. Echter ik vind dat de overheid het via de belastingen moet financieren. En niet via heffingen.
Als de nederlandse series/films goed genoeg zijn komen ze vanzelf op Netflix of zal Netflix er in investeren. Waarom moet het nou weer zo afgedwongen worden?
Inderdaad. Er zijn zat 'buitenlandse' dingen te zien op Netflix (Duits, Noors, Zweeds ...). Het gaat Netflix om de kijkersaantallen / marktaandeel. Maak iets in Nederland wat mogelijk internationaal scoort en Netflix staat als eerste op de drempel om dit op te pikken...
Net zoals dat nu het geval is met een aantal belgische series:
Britse toprecensent enorm lovend over Vlaamse topseries: “Ik ben heel, heel enthousiast”
Quote: Wordt België in televisieland het nieuwe Scandinavië, dat de voorbije jaren immens scoorde met kwaliteitsvolle series? De kans is zeer groot, zo zegt een vermaarde recensent in The Guardian. “Ik ben heel, heel enthousiast over de Belgische series”, zegt hij.
"Nieuwe serie "Tabula rasa" wordt zeker en vast een internationaal verhaal"
Netflix produceert voor het eerst Belgische serie
Netflix financiert samen met - onder andere - VRT ‘Undercover’ een Vlaams-Nederlandse politieserie met Tom Waes in de hoofdrol. De reeks zal eerst bij ons op Eén uitgezonden worden, daarna zal ze te zien via Netflix.
Belgie, zowel boven als onder de taalgrens, heeft goed naar Scandinavië gekeken en in de laatste 5 jaren reuzensprongen gemaakt als het op TV-series aankomt. Niet dat alles fantastisch is maar er worden risicos genomen zoals met Clan, Beau Sejour (dat ook in Amerika op netflix staat) en Tabula Rasa. Tel daarbij een aantal degelijke crimis zoals Salamander, La Trêve en Ennemi Public en ze doen het best goed voor zo'n klein landje.
Veel heeft te maken met de tax-shelter in België waarbij bedrijven die investeren in de filmindustrie belastingvoordelen verkrijgen, ie:
- Belastingvrijstelling ten belope van 310% van de werkelijk gestorte sommen
- Extra opbrengst op de gestorte sommen
- Beveiligd risico
( alles hierover vind je hier )
Vergeet ook niet de dodelijke combi van Scandinavisch en belgisch productie potentieel. Kijk maar eens naar The Team

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 19:49]

inderdaad. Ik zou het erg tof vinden als bijvoorbeeld Netflix investeert in kwalitatief hoogwaardige series van Nederlandse bodem, maar laat ze vooral zelf bepalen hoe en wat. Wat mij betreft mag het allemaal een stuk breder ook. Kom maar door hoor met die epische crime-serie over rivaliserende Nederlandse, Duitse en Belgische criminelen (of maar even iets uit mijn duim te zuigen).
Kunnen we niet een semihistorische Game of Thrones achtige serie maken waarin elk land zelf de acteurs aanlevert? Het zou wel eens verfrissend zijn om Duitsers echt Duits te horen spreken en Fransen echt Frans i.p.v. het Engels met slecht accent wat je vaak in series en films ziet.
Dat werkt toch enkel maar in een paar landen hoor. Wij kijken alles in de originele taal maar de rest van de wereld dubt gewoon alles naar hun eigen taal. In Duitsland zouden de Nederlanders dus Duits praten en in Frankrijk dan weer Frans.
Kom maar door hoor met die epische crime-serie over rivaliserende Nederlandse, Duitse en Belgische criminelen (of maar even iets uit mijn duim te zuigen).
Zoiets is onderweg: "Undercover" :)

bron: https://www.netflix-neder...e-netflix-original-serie/
Dat zijn series die ze dan vaak aankopen en weten dat ze goed draaien.

Hier gaat het gewoon om investeren in eigen Nederlandse content.Dat kan een succes worden maar ook een flop.

Om een serie te maken heb je geld nodig, meestal gebeurt dat pas als er een afnemer is, dat kan netflix zijn. Voor cultuurbehoud is het helemaal niet verkeerd om ook netflix amazon die verplichting op te leggen.
Als de nederlandse series/films goed genoeg zijn komen ze vanzelf op Netflix of zal Netflix er in investeren. Waarom moet het nou weer zo afgedwongen worden?
Geloof ik niks van. Nederlandse producties zullen namelijk nooit zoveel opbrengen als producties in het Engels, Chinees of Spaans. Nederlanders spreken prima Engels dus klanten verlies je er niet mee.
Als je wil dat er ook Nederlandstalig aanbod is, en de meeste Nederlanders willen dat, dan kun je het niet aan de markt overlaten.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 19:49]

Alleen vergeet je wel dat Endemol op televisie vlak eigenlijk een behóórlijk winstgevend bedrijf is op internationaal vlak, zie The Voice, Big Brother, Deal or No Deal, Spoorloos en nog wel wat anderen.
Niet dat de NL producties het buitenland hebben gehaald maar het format is zeker in alle gevallen een doorslaand succes geweest.
Het kán dus wel, een Nederlands format in het buitenland.
Maar omgekeerd, een buitenlands format in NL kan óók zoals bv Alles is Liefde.

Qua acteurs en actrices die NL en/of EN kunnen hebben we ook geen tekort; Rutger Hauer, Carice van Houten, Femke Janssen. en het ontbreekt ons ook niet bepaald aan regisseurs.

Dan verder; Nederlands gesproken hoeft toch geen drempel te zijn?
- Netflix, Amazon e.d. kunnen per land hun aanbod veranderen en verscherpen. De conclusie van deze raad leunt tegen een eerder uitspraak van de EC, er moeten meer NL danwel Europese producties te vinden zijn. Netflix en vrienden kunnen deze EU producties prima alleen in de EU beschikbaar maken, wij Euroburgers consumeren het tóch wel mits de kwaliteit er is en dat brengt me meteen bij het tweede gedeelte;
- Taal is binnen Europa op media consumptie eigenlijk nooit een probleem geweest. We kunnen allemaal wel terugvallen op Engels en dat zie je erg succesvol terugkomen in zowel audio als visuele media waarbij we met alle Eurolanden elkaar's engels gesproken muziek, film en series consumeren. Zaken als TopGear (GB) en Taken (FR) functioneren prima in het engels.
Maar zelfs series en films die in het eigen taal zijn geproduceerd worden binnen de EU goed afgenomen! The Bridge (SE), Der Untergang (AT), Taxi (FR), Pan's Labyrinth (ES) om weer maar wat te noemen.

En ja, muziek... als ik dat uit moet leggen.

Verder is er nergens vermeld dat het NL talig moet zijn of dat het persé door NL nationaliteiten moet worden gespeeld en als je EU breed kijkt hebben we met elkaar zat beroemdheden die we over mekaars landsgrenzen óók nog wel kennen.

Dus;
- NL kan heus goed kwalitatief TV en film maken
- We hebben prima acteurs/actrices en ook geen tekort aan regissuers
- Taal is voorheen nooit een probleem geweest, met deze juist "magic" hoeft dat in de toekomst ook niet zo te worden.

"nooit winstgevend zijn"?
Volgens mij kan het juist erg winstgevend zijn, het moet alleen wel serieus aangepakt worden. ;)
Als je wil dat er ook Nederlandstalig aanbod is, en de meeste Nederlanders willen dat, dan kun je het niet aan de markt overlaten
Is dat een hypothese of een constatering dat de meeste Nederlanders dit willen?
Eigenlijk geen zin om daar op in te gaan dus dan maar zo: De meeste programma's (en reclames) zijn in het Nederlands. Volgens de wet hoeft dat maar 15% te zijn. Blijkbaar kiest de markt er voor om de meerderheid van de programma's in het Nederlands te maken, ergo de meeste Nederlanders willen het.
Anders kun je het nog zien aan het feit dát we zo'n wet hebben. Uiteindelijk is dat een reflectie van de mening van Nederland.
Ik denk dat de streaming diensten vooralsnog een ander publiek hebben dan TV-zenders. Dat zou natuurlijk eraan kunnen liggen, dat ze hoofdzakelijk Engels materiaal hebben, maar daarmee zijn ze dus voor een deel van de samenleving gewoon attractief.
Nu zal de marktwerking hier inderdaad enorm drukken richting Engels (immers, een keer gemaakt, vervolgens wereldwijd te verkopen zonder aanpassingen) en daar kunnen Nederlandse producties niet mee concurreren, maar ik vind de 15% eis wel drastisch. De EU heeft 20% van Europese bodem becijferd. Dat is dus niet specifiek Nederland. Als elk land in Europa een dergelijk 15% eis instelt, dan krijg je uiteindelijk het volgende scenario: Netflix en co beperken het internationale aanbod tot 15% van het aanbod Nederlands is. Misschien proberen ze iets meer Nederlandse aanbieders over te halen om hun materiaal op Netflix aan te bieden, maar de kans dat Netflix meer dan een Nederlandse productie tegelijkertijd levert lijkt me nihil. Ze zullen veel eerder het internationale aanbod beperken of Nederland verlaten omdat dit hun winstgevendheid te erg onder druk zet. En dan krijg je dus het volgende: alles wat niet donders populair is uit het buitenland gaat verdwijnen. Duits/Belgische etc producties zullen in Nederland op Netflix niet meer te zien zijn, terwijl het zelfde andersom in Duitsland en België het geval wordt. Kortom, het aanbod wordt slechter voor de consument terwijl die hiervoor misschien zelfs ook nog meer moet betalen omdat Netflix gedwongen is om in die Nederlandse productie te investeren.

Ik denk dat je in een globale markt (media) een veel realistischer percentage Nederlandse producties moet handhaven, anders maak je de hele markt daarmee kapot. Het is namelijk onmogelijk voor Netflix om 15% Nederlands, 15% Duits, 15% Frans, 15% Belgisch, 15% Iers, 15% Oostenrijks, 15% Spaans, 15% Portugees, 15% Italiaans etc. aanbod te verzorgen, want dat zijn al 135% terwijl we toch echt 27 EU staten hebben (totaal dus goed voor 405%). Je zou dus of moeten schalen aan de hand van een gelijk aandeel uit elke lidstaat van de EU wat neerkomt op ongeveer 0,75% lokale producties per land (niet echt wenselijk gezien het verschil in populaties en daarmee hoeveelheid producties van potentieel hoge kwaliteit) of schalen op basis van inwoners (toch stukken eerlijker) waar dat bij Nederland alsnog zou uitkomen op ongeveer 0,75% (omdat Nederland vrij precies op de gemiddelde bevolking voor een EU land zit) en bij België op ongeveer 0,44%. Want zelfs voor zo'n percentage zou Netflix het aanbod Nederlandse producties flink moeten verhogen. Maar 15% is gewoon ronduit onrealistisch.

De vergelijking met zenders is ook niet eerlijk. Netflix en co kunnen juist tegen minieme kosten producten aanbieden die maar door een kleine groep worden gegeken. Dat kan een TV-zender niet omdat elke minuut uitzendtijd veel te waardevol is. Netflix heeft een enorme collectie series en flims die in Nederland waarschijnlijk maar een hand vol mensen ooit zullen kijken, maar die tellen dan ineens mee voor de bepaling van die 15%. Dat is gewoon op geen manier een eerlijke vergelijking met een TV zender. Die 15% eis is in TV-sector eigenlijk volstrekt overbodig (de markt wil daar klaarblijkelijk veel meer dan 15%) en in de streaming-sector volstrekt onrealisitisch. Het enige wat je ermee bereikt is een kunstmatige beperking van het aanbod, waarmee je weer illegaal downloaden in handen werkt en waar Nederlandse producties niets meer opschieten. En als je het te ver pusht, riskeer je dat Netflix ed Nederland verlaten omdat ze niet bereid zijn die onrendabele investering te maken. Daarmee gaat de Nederlandse industrie ook niks opschieten.
Zoals jij het berekent lukt 15 procent natuurlijk niet, maar dat zal ook niet de insteek zijn. Idee is om Netflix te verplichten om 15% Nederlandse content aan te bieden waardoor zij verplicht zijn geld in de Nederlands filmindustrie te steken om hier te mogen aanbieden. Dat is op zicht goed voor de Nederlandse filmindustrie. Er hoeft minder dan 15% Nederlandse content bij omdat ze nu al Nederlandse content aanbieden. Wat ik zie gebeuren is dat ze die 15% opvullen met oude content of low budget series gaan maken met filmstudenten.
Maar dat is juist het onderscheid. In de som over de hele wereld biedt Netflix een heel groot percentage van alle wereldwijd geproduceerde films aan. Als wij verplichten dat ze hier 15% Nederlands materiaal aanbieden, dan betekent dat gewoon dat ze kunstmatig het internationale aanbod MOETEN beperken, want ookal bestond Nederland alleen uit filmstudio's, dan nog zouden wij niet 15% van de globale media productie voor onze rekening kunnen nemen. De eis is gewoon niet doelmatig. Netflix gaat echt niet ineens bakken met geld in de Nederlandse filmmakers investeren om aan die 15% te komen.

Dat wil niet zeggen dat ik niet ook voorstander zou zijn van wat meer locale producties op Netflix uit ongeveer elk land in de wereld, maar ik zie dit voorstel er gewoon niets aan bijdragen en vooral ten koste gaan van mensen dit toch al geen interesse hebben aan die Nederlandse films. Ik heb ook niet zomaar een oplossing liggen die wel zou werken, maar ik zie deze aanpak gewoon alleen averechts werken.
Ik denk dat een eventuele verplichting ook veel beperkter zou moeten zijn, precies om de redenen die je aangeeft. Ik kan me voorstellen dat er op Europees niveau afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld dat er in Europa een (klein) percentage niet Engelstalige content of producties afkomstig uit de EU aanwezig moeten zijn bijvoorbeeld (en dus niet per definitie Nederlands in Nederland en België en Duits in Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld).
Er staat voor zover ik kan zien niets in het artikel dat aangeeft dat het gaat om Nederlandstalige producties.
Klopt, maar aangezien er wordt verwezen naar het quotum voor gewone omroepen, en aangezien het om de Raad voor Cultuur gaat, denk ik dat we die aanname wel kunnen maken:

https://www.cvdm.nl/praktisch/programmaquota/
Deze quota zijn bedoeld om de productie van oorspronkelijk Nederlands- en Friestalige producties te stimuleren. Hiertoe worden de volgende categorieën gerekend:

Programma’s die Nederlands- of Friestalig zijn ingesproken;
Programma’s die onderdelen van niet oorspronkelijk Nederlands- of Friestalige programma’s bevatten, die in de Nederlandse of Friese taal worden begeleid door een presentator.

Onder inspreken wordt bedoeld het leveren van commentaar, het gebruik van een voice-over of het inspreken van animatie. Nagesynchroniseerde programma’s worden daarentegen niet tot oorspronkelijk Nederlands- en Friestalig gerekend.
Vind de meeste nederlandstalige films en series niet te kijken op een paar 2e wereldoorlog films na.

En als de meeste nl dat willen arme zielen dan zorgen zij maar voor een pot met geld
Toch staan er best een aantal Nederlandse films op Netflix. Het probleem is meer dat de meeste Nederlandse films gewoon erg slecht zijn. Slechte producties zijn nou eenmaal niet echt winstgevend, vandaar dat Netflix er waarschijnlijk niet/weinig in zal willen investeren.
Er zijn ook producties in het Deens/Zweeds om maar wat te noemen, wordt gewoon ondertiteld.
Lillehammer was Noors, Dark is Duits, twee zeer goed ontvangen en volgens mij goed bekeken series die niet in die grote taalgroepen vallen die jij noemt.
Op zich ben ik het hier mee eens. Er moet een zekere vorm van ondersteuning zijn om Nederlands aanbod in stand te houden tegenover de grotere budgetten elders. Maar de vraag is of Netflix en andere commerciele aanbieders daarvoor moeten betalen of daaraan moeten meewerken.

Als er vraag is, dan moet je regelen dat er aanbod komt... heden hebben we in Nederland een paar bedroevend slechte on-demand diensten, waar het aanbod wel beschikbaar is, maar waar qua functionaliteit je eigenlijk niet voor je lol wil komen. Verbetering daarin is traag of niet-bestaand... Ik zou zeggen: tuig een Nederlandse variant op die functioneel gelijkwaardig is aan Netflix, en dwing Netflix om dat te integreren in hun dienst. Win-win - het totale aanbod groeit, Netflix hoeft er geen belachelijke quota voor bij te houden of investeringen voor te doen, het enige dat ze inleveren is wat ruimte binnen de app of website om ook het 'externe' aanbod te laten zien. Dat is overkomelijk - de gebruiker kan dan zélf middels de bekende functionaliteit bepalen wat ie ziet.

Als er één ding averechts gaat werken is het dit geforceerde gedoe dat afbreuk doet aan het niet-Nederlandse aanbod, al helemaal omdat de jonge doelgroepen juist veel minder interesse hebben in Nederlands aanbod. Er wordt nu iets ingericht dat compleet tegenstrijdig is met de ontwikkelingen qua interesse en toekomstige doelgroepen. Ik krijg er een heel zure bijsmaak van en ik vraag me ook sterk af of 'een zak met geld' nou direct voor hogere kwaliteit Nederlandse content zorgt; de wetenschap dat er toch wel geld is stimuleert nou niet direct een bepaald kwaliteitsniveau, eerder het gevoel dat je je job toch wel houdt ook al produceer je verliesgevende rommel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 19:49]

[...]
Het is heel gebruikelijk dat we bedrijven dwingen om onze regels te respecteren en mee te betalen. Dat doen we ook als het gaat om transport, milieu, welzijn, persooneelszaken, etc.. Dit is niet anders.

De Raad voor Cultuur geeft (imho terecht) aan dat dit een "winner-takes-all" markt is. Realistisch gezien ga je het niet veranderen dat Netflix zo dominant is dat de rest er eigenlijk niet toe doet.
Punt 1: Er zijn toch wel fundamentele verschillen tussen bijvoorbeeld transport/milieu/welzijn en personeelszaken, en 'entertainment'. De eerste set is namelijk niet optioneel, de tweede is dat wel. Er zit geen 'must do' component in; en precies om die reden heeft ook regelgeving alleen maar een averechts effect. Kijk nou naar de hele piraterij-discussie. Mensen kijken wat ze willen kijken, en als je daar niet op weet aan te sluiten met je aanbod én beschikbaarheid, dan zoeken ze manieren om dat alsnog te doen. Het gaat per slot van rekening om jouw persoonlijke voorkeur, niet om 'een verplichting'. Verder zie ik nog niet direct waarom een subsidie ter bevordering van onze eigen cultuur niet veel beter is. Laat de markt de markt zijn, en breek er niet op in met dit soort oneerlijk concurrerende (of eigenlijk niet concurrerende) maar wel verplichte content. Als je dat zo belangrijk vindt, dan moet je er wat geld voor over hebben. Enne... protectionistisch en zeer ouderwets Frankrijk als lichtend voorbeeld van een quotum, ik weet nou niet of dat zo positief is als vergelijkingsmateriaal.

Punt 2: Winner takes all? Omdat Netflix er op tijd bij is om een lang gekoesterde wens van velen in vervulling te brengen? Hoe lang kennen we al on-demand? Netflix komt hier pas net kijken en explodeert. Dat is een duidelijk teken dat alle anderen steken hebben laten vallen, met de publieke omroep voorop en de commerciele zenders daar meteen achteraan. Allen hebben ze on-demand diensten die echt werkelijk te armzalig voor woorden zijn. Je ziet ze gewoon strugglen met een verdienmodel, en met de oude wereld waarin on-demand niet bestaat. Ze zoeken een middenweg die niet bestaat en nooit bestaan heeft, want opnemen kunnen we al decennia lang; we hádden al on-demand, maar dat regelden we dan zelf. Ging ook prima.

Je spreekt jezelf hierin overigens ook tegen; eerst is het winner takes all,vervolgens zou een Netflix-integratie een dom idee zijn want software is moeilijk en wie weet is Netflix morgen verdwenen. Tja... alles kan morgen verdwijnen... inclusief content. Daar wapen je je alleen tegen als je... let op: je eigen platformen beheert :z

Nederland heeft jarenlang de tijd gehad om hier op tijd iets mee te doen maar is grof nalatig geweest, en nu gaat wellicht het kijkaanbod dat wél goed inspeelt op de vraag daaronder lijden? Ik vind het te bizar voor woorden. We gaan dus met andermans geld, slecht werk belonen? Helemaal fantastisch hoor. Onderken gewoon dat je de boot gemist hebt, want dat feit blijft staan hoeveel miljoenen je ook laat afdragen en hoe hoog je de quota ook zet.

Bovendien, wanneer wordt een quotum gewoon staatspropaganda, zeker wanneer er een aanbod is waar weinig tot geen vraag tegenover staat? De vragende doelgroep waar het hier om gaat is namelijk die doelgroep die al jaren driftig aan het opnemen is geweest... En ja het is persoonlijk, maar dat tenenkrommende Nederlandse acteerwerk.. ik kan er niet naar kijken.

Tot slot; waarom krijg je een -1??? Dat is zo mogelijk nog triester dan het advies van de Raad... Kom op mensen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 19:49]

Punt 1: Er zijn toch wel fundamentele verschillen tussen bijvoorbeeld transport/milieu/welzijn en personeelszaken, en 'entertainment'. De eerste set is namelijk niet optioneel, de tweede is dat wel.
De grens tussen 'entertainment' en 'cultuur' is flinterdun. Toegang tot cultuur is een mensenrecht. We hebben regels en belastingen op tal van optionele zaken. Daarom wil ik dat criterium liever niet betrekken.
Of het eerlijk is, is sowieso een moeilijke vraag. Als Nederlandse organisaties willen concurreren met een bedrijf dat niet dezelfde regels hoeft te volgen is dat ook niet eerlijk.

Heel andere insteek: bedrijven zijn typisch van de korte temijn. Daarmee kunnen zichzelf op lange termijn flink in de vinger snijden. De staat denkt typisch wel aan de lange termijn en moet soms maatregelen nemen om die lange termijn te beschermen. Dat meen ik ook echt, op lange termijn is het beter voor de markt als er een zeer breed en divers aanbod is, dan wanneer er alleen een paar toppers overblijven.
Punt 2: Winner takes all? Omdat Netflix er op tijd bij is om een lang gekoesterde wens van velen in vervulling te brengen?
Nee, omdat we dit verschijnsel wel vaker hebben gezien bij dit soort bedrijven. Het heet het netwerk-effect. Zodra er eentje over een bepaalde drempel heen is ontstaat er een zichzelfversterkend effect waar eigenlijk niet mee valt te concurreren.
Netflix is er overigens nog niet helemaal, maar de richting is duidelijk. Netflix is het grootste en heeft het beste aanbod, dus gaat iedereen bij Netflix, dus krijgt Netflix meer macht in onderhandelingen met aanbieders. Die aanbieders moeten Netflix dus wel de best mogelijke deal geven. Dientegevolg blijft er niemand over die een vergelijkbaar aanbod kan leveren tegen een redelijke prijs.
Youtube is een prima voorbeeld van het netwerk-effect in actie. Er zijn steeds minder alternatieve videosites en die worden ook steeds minder relevant.
iTunes was bijna zo ver, daar is net op tijd ingegrepen zodat andere aanbieders ook nog een kans maken.
Je spreekt jezelf hierin overigens ook tegen; eerst is het winner takes all,vervolgens zou een Netflix-integratie een dom idee zijn want software is moeilijk en wie weet is Netflix morgen verdwenen. Tja... alles kan morgen verdwijnen... inclusief content.
Dat is geen tegenspraak. Gebrek aan concurrentie betekent nog niet dat een bedrijf automatisch succesvol is en niet kan mislukken. Gebrek aan concurrentie maakt bedrijven lui en gemakzuchtig. Dat de content ook kan verdwijnen is juist waar ik me zorgen over maak. We zijn onze hele cultuur in handen aan het geven van een paar bedrijven die ons laten betalen om er nog bij te mogen. Mocht er iets met zo'n bedrijf gebeuren dan zijn we ook onze culturele geschiedenis kwijt.
Als het ook nog een buitenlands bedrijf is, dat onderhevig is aan buitenlandse rechters en een andere cultuur, vind ik het helemaal vervelend om die controle over onze cultuur te geven.
Nederland heeft jarenlang de tijd gehad om hier op tijd iets mee te doen maar is grof nalatig geweest, en nu gaat wellicht het kijkaanbod dat wél goed inspeelt op de vraag daaronder lijden?
Ik zie het dus niet als nalatig, maar als "onmogelijk om mee te concurreren, verspil je tijd en moeite niet".
Bovendien, wanneer wordt een quotum gewoon staatspropaganda, zeker wanneer er een aanbod is waar weinig tot geen vraag tegenover staat?
Interessante gedachte, maar dat geldt net zo zeer voor traditionele TV. In deze tijd van "fakenews" en de reactie van de overheid daar op moeten we inderdaad extra voorzichtig zijn met propaganda en censuur.
Tot slot; waarom krijg je een -1??? Dat is zo mogelijk nog triester dan het advies van de Raad... Kom op mensen.
tnx
Het beschermen van cultuur kan op meerdere manieren. Ik ben het met je eens over het netwerk-effect, dat is goed zichtbaar en niet in alles positief. Maar dat is groter dan entertainment; het gebeurt in alle sectoren en is een gevolg van hoe we de gehele samenleving hebben ingericht en blijven inrichten. Juist vanwege dat laatste is het zo gek dat we hier nu ineens een Raad hebben waar wél naar geluisterd wordt. Ik vind dat behoorlijk hypocriet.

Verder zie ik ook dat we cultuur juist wél koesteren en dat dit ook prima commercieel kan. Denk aan de streekproducten die zichzelf opnieuw relevant hebben gemaakt, maar ook successen zoals Boer zoekt Vrouw. Dat is een format dat geen enkele subsidie nodig zou hebben omdat het gewoon een goed, origineel idee is en omdat het aanslaat. Onze cultuur bevat ook veel elementen die we met de tijd collectief liever vergeten. Laat die natuurlijke werking er in elk geval óók zijn. Het is makkelijk om met een dergelijk quotum juist stagnatie in ontwikkeling van cultuur te krijgen.
Ik zie het dus niet als nalatig, maar als "onmogelijk om mee te concurreren, verspil je tijd en moeite niet".
Die stelling wordt aardig in twijfel getrokken door de soms redelijk succesvolle Nederlandse producties in het buitenland. Het zijn er bedroevend weinig, maar ze bestaan wel. Ik signaleer eigenlijk eerder een structureel gebrek aan talent, zowel qua acteerwerk en uiteindelijke producties als de diensten die dat moeten dragen. Ik denk dat dat talent er overigens wel ís, maar dat het geen kansen krijgt omdat de focus elders ligt en er op hoger niveau door vooral oudere mensen beslissingen worden genomen. Dit zie je weer aan de successen van de publieken zoals Lubach en #BOOS. Dat zijn 'jonge' initiatieven met jonge mensen die de doelgroep kennen. En juist de traditionele TV houdt zichzelf daarmee in stand en dát is de reden dat we nu staan waar we staan. Ook hier: stagnatie is een aanwijsbaar gevolg van alle subsidie op cultuur.

Deze is misschien wel leuk en ook heel ironisch: je ziet het ook in de muziek. We zijn wereldwijd hartstikke groot in Dance en uberhaupt elektronische muziek. Overheidssubsidie op dat genre is zo ongeveer nul; liever stimuleren we oubollige concerten van half vergeten genres met kleine doelgroepen. Pas recent zie ik een advies van deze Raad over het stimuleren van andere stijlen:
https://www.cultuur.nl/ad...van-muzieksector/item3823

Ze lopen letterlijk, en dat is het patroon wat mij triggert, steeds achter de muziek aan. Overigens heb ik dat muziek-advies verder gelezen en het is op punten ook zeker raak: in Europees verband oplossingen zoeken bijvoorbeeld, zie ik als de enige mogelijke weg naar een meer 'natuurlijk' equilibrium tussen de grote boze VS en ons eigen continent en land. Met dit soort geforceerde quota gaat dat er in elk geval niet komen, dat is één ding waar ik van overtuigd ben. Gelijkwaardigheid en relevantie creëer je door gelijkwaardig en relevant te zijn...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 19:49]

Als Netflix 15% NL content moet hebben, zullen ze volgens mij andere content hier moeten verwijderen. Ik kan me niet voorstellen dat er zoveel NL content aanwezig is, dat dit 15% van het huidige netflix aanbod kan omvatten qua aantallen...
Omdat internationaal Nederlandse producties niet kunnen concurreren op de kostprijs per kijker ook al is er in Nederland wel vraag naar Nederlandsetalige producties.
Als je puur en alleen internationale bedrijven de content laat samenstellen waar wij naar moeten kijken dan zal er uiteindelijk vrijwel alleen buitenlandse content overblijven omdat die tegen lagere kosten per kijker geproduceerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 19:49]

De Amerikaanse kijker zal je niet snel trekken met Nederlandse producties, maar Europebreed en in Azië is er wel degelijk een markt voor.
Een paar Nederlanse series kun je misschien wel verkopen (vooral politieseries) maar 95% of meer van de Nederlandse producties zijn onverkoopbaar aan niet Nederlandstalige landen.
Wie gaat er buiten Nederland een aflevering van "Twee voor Twaalf" bekijken?
Twee voor twaalf is een spelprogramma. Daar gaat het volgens mij niet om. Hier zenden ze toch ook geen afleveringen van Wheel of Fortune uit?
Het gaat om films en series. De meest waardeloze Nederlandse series zijn de hele wereld over gegaan. Dat krijgen wij hier niet zo mee, maar het gebeurt veel meer dan iedereen denkt.
Het gaat om Nederlandstalige producties.
Niet speciaal om series en films.
Als Netflix alleen films en series wil uitzenden dan mogen ze voor die 15% kiezen om Nederlandstalige series en films te maken maar dat is dan weer hun keuze.
Citaat: "De Raad voor Cultuur, een adviesorgaan van de Nederlandse regering voor cultuur en media, vindt dat partijen als Netflix, Amazon, Google en Facebook meer Nederlandse producties moeten maken..."

Dit gaat over films en series. Niet over spelprogramma's.
Dit gaat over Nederlandse producties.
Netflix produceert ook af en toe spelprogramma's (bv Ultimate beastmaster) dus zou dat best ook een optie kunnen zijn. Maar als ze willen kiezen voor alleen Nederlandstalige series of films dan is dat prima.
De Amerikaanse kijker zal je niet snel trekken met Nederlandse producties, maar Europebreed en in Azië is er wel degelijk een markt voor.
De enige Nederlandse producties die wel de Amerikaanse kijkers bereiken zijn die van Kim Holland _/-\o_
mwah vorige week in Orlando hoorde ik van een Amerikaan dat de Nederlandse variant van Wie is de Mol veel via youtube wordt gekeken daar en dat dat 'de beste spelshow ever' is.
Het Vlaamse Beau Sejour is, of was allezins, ook beschikbaar op de Amerikaanse Netflix dus er zal wel een markt voor zijn. Niet het miljoenenpubliek maar omdat deze produkties ook veel en veel goedkoper zijn (ik geloof dat Tabula Rasa, dat nu op Channel 4 gaat komen, in totaal ongeveer 1 M euro heeft gekost) maakt dat ook niet veel uit.
Als genoeg Nederlanders dit blijkbaar willen dan moet toch gewoon een groter deel van de staatsbegroting naar Nederlandse films gaan? Van die typisch Franse maatregelen als de concurrentie verplichten hier aan bij te dragen heb ik nooit begrepen. Lijkt me dat je die dan ook snel kwijt bent, en dan sta je helemaal met lege handen bij je verliesmakende Hollandse film.
Als genoeg Nederlanders dit blijkbaar willen dan moet toch gewoon een groter deel van de staatsbegroting naar Nederlandse films gaan?
Een heffing of een belasting. Maakt dat uit.
Ik vind dit juist een prima keuze.
De reguliere belasting wordt door degene die dit zelf willen (de Nederlanders) betaald, terwijl een heffing op Buitenlands aanbod door bijv. Netflix wordt betaald. Terwijl die laatste er weinig aan kan doen dat een lokaal goed van een land inherent duurder is dan een internationaal scorende formule. Ik vind het maar een gekke verschuiving van het 'probleem' dat er blijkbaar maar moeilijk kostendekkende lokale producties ontstaan.

Als iets daadwerkelijk goed is, wordt het sowieso wel meer gekeken of afgenomen. Kijk naar kijkcijferkanonnen als Boer zoekt Vrouw, of recenter De Luizenmoeder.

Het overgrote deel van de Nederlandse producties is vaak kwalitatief gewoon erbarmelijk. De concurrent de pas afsnijden met een heffing maakt dat niet opeens anders.
Belasting wordt zoveel mogelijk betaald door iedereen.
Je betaald mee voor onderwijs ook al heb je geen kinderen.
Je betaald mee voor musea ook al intereseer je je niet voor kunst

Hier betaalt iedereen straks mee aan andere Nederlandse cultuur (indirect via de TV zenders en streamingsdiensten)

Het is juist ongewenst dat steamingdiensten buiten deze regeling vallen omdat ze dan goedkoper producten kunnen aanbieden en daarmee Nederlandse producenten steeds verder uit de markt kunnen drukken
Dat we als land-inwoners allemaal meebetalen voor alle landsactiviteiten lijkt me vrij logisch. Maar ik vind het NIET logisch dat de streamingbedrijven hier (los van eventuele winst- en omzetbelastingen) met een speciale taks hier ook aan bij moeten bedragen. Immers het probleem dat Nederlandse producties duur zijn is redelijkerwijs niet het probleem van de streamingclubs.

En waar ligt dan de grens? Je kan toch, zoals ik in tig andere reacties aangeef waar je niet op in lijkt te gaan, ook een taks gaan heffen op Lays Chips, ten faveure van $Nederlands-chipsbedrijf? Dat een product die op taal is gebaseerd moeilijker concurreert dan een product die dat niet is, is toch 0% het probleem van de streamingdienst?

Los van dat het van mij helemaal niet hoeft, zou ik het logischer vinden dat Nederland dan zegt, wij vinden dit zo ontzettend belangrijk, wij nemen die hogere productiekosten als land op onze kosten. Dan betalen de Nederlanders er zelf voor, in plaats van een partij die hier redelijk buiten staat (de streamingdiensten)
Anoniem: 457607 @MsG22 februari 2018 23:05
Ik ben het niet helemaal met je oneens, maar je kunt zelf ook bedenken dat lays chips en cultuur niet met elkaar te vergelijken zijn. Chips hebben geen maatschappelijke impact, het is om het even. Cultuur wel.

Het fenomeen vrije markt is niet op alles los te laten, het is geen absolutisme. Als we "vrije markt" zouden loslaten op alles hadden we geen koningshuis, orkest, musea of monumenten.

Of misschien een aansprekender voorbeeld: we hadden dan ook geen boeren, want die worden allemaal overeind gehouden met gratis geld en importheffingen.

Vrije markt is geen doel, het is een middel. Soms is wat protectionisme op zijn plaats, als dat een hoger doel bediend. China is het slimste land ter wereld op dit gebied: het kiest kapitalisme danwel protectionisme per situatie, net wat het beste uitkomt. Pragmatisme dus.

Overigens ben ik het ook niet eens om deze heffing bij Netlfix te doen.
Immers het probleem dat Nederlandse producties duur zijn is redelijkerwijs niet het probleem van de streamingclubs
Het probleem is niet dat Nederlanse producties te duur zijn maar dat ze veelal niet internationaal kunnen concurreren en dus niet voldoend inkomsten per kijker genereren om ze commercieel interessant te maken.
Om te zorgen dat het aanbod van Nederlandstalige producten gelijk blijft is het logisch dat buitenlandse steamingdiensten ook net zoals Nederlandse TV zender ook een deel van hun producties Nederlandstalig maken.
Dat vind ik echt onzin. In nederland krijg je best wel wat subsidie om films te maken en dan zou dit ook voor zweden, denemarken en duitsland gelden. Maar toch zijn die internationaal erg interessant, omdat het verhaal vaak goed is, de acteurs goed kunnen acteren en de setup/sfeer is vaak goed en professioneel. 80% van de nederlandse producties (series en films) zijn echt niet goed genoeg om erkend te worden, er word vaak toch niet goed geacteerd, verhaal is veelal erg slap en toont niet echt professioneel. Er zijn uitzonderingen die de moeite waard zijn, maar dat zijn er wel weinig hoor. Maar Netflix gaat toch een Nederlands/Belgische serie uitbrengen, dus opzich ziet Netflix al wel zelf potentie. Ze hebben ook aardig wat nederlandse films in het op hun service staan. Maar als je als nederlander echt Nederland wilt spekken, kijk je toch gewoon Videoland, daar heb je heel veel nederlandse series en films. En zie dan zelf of de nederlandse film industrie goed genoeg is om te supporten. Persoonlijk vind ik van niet, kijk eens wat er met belasting geld gemaakt word. De ene romantische komedie na de andere, en de een nog slapper en minder komisch dan de andere.
De ene romantische komedie na de andere, en de een nog slapper en minder komisch dan de andere.
Ik durf te wedden dat zo'n romcom bijvoorbeeld "Zomer in Zeeland" door meer Nederlanders bekeken wordt dan 90% of meer van alle buitenlandse series.
Dat jij er niet van houdt betekent nog niet dat er geen behoefte aan is.
er zijn een aantal uitzonderingen, die erg goed bekeken worden zoals Moordvrouw, luizenmoeder en goeden tijden slechte tijden. maar dat is het dan ook wel.(Zomer in Zeeland staat er nu nog in, maar gezien die kijkcijfers zo erg dalen, verwacht ik dat die over een week of twee uit de lijst verdwenen is) Wat je vooral ziet bij de kijkcijfers van de TV, is dat over het grootste gedeelte de meeste mensen nog steeds TV kijken voor de programma's en niet voor series en ook niet voor films: https://kijkonderzoek.nl/.../Itemid,133/file,w1-0-0-p

Geef nu zelf eerlijk toe, Moordvrouw, Luizenmoeder en Goede Tijden Slechte tijden zijn niet echt goede series. (buiten het feit dat Goede Tijden slechte tijden een buitenlands concept is)

Ik zou wel eens streaming dienst cijfers willen zien.
Ik denk dat het abbonementen Netflix ten opzichte van Videoland toch wel laten zien, wat het overgrote deel van de streaming klanten wil zien. Netflix heeft meer dan 2miljoen klanten en videoland nog steeds maar 400duizend. Waarvan bij videoland ook nog eens het grootste deel dit doet, omdat dit een soort uitzending gemist voor RTL is en dit dus niet perse doet voor series of films, maar ook voor RTL programma's.
Geef nu zelf eerlijk toe, Moordvrouw, Luizenmoeder en Goede Tijden Slechte tijden zijn niet echt goede series.
Ik vind een comedy als Luizenmoeder veel beter dan enige amerikaanse comedy die er momenteel te vinden is omdat het mij aanspreekt. Een wereldwijd immens populaire comedy als Modern family vind ik dan weer niks.
Ik kijk nog wel TBBT omdat ik ook een nerd ben maar die is al lang over zijn hoogtepunt heen.

GTST vind ik inderdaad niks dat is omdat het een soap is en dus vind ik TBATB nog veel slechter.

Ik wel graag SciFi uit het buitenland maar in Nederland maken we vrijwel geen Scifi natuurlijk grotendeels omdat dat gewoon te duur is maar ook omdat het niet erg in onze culturele achtergrond zit.
dat is smaak natuurlijk. ik geef je gelijk met Modern Family, die hype heb ik nooit begrepen. Over het algemeen vele comedies uit de USA zijn niet sterk. Maar engelse comedies zijn over het algemeen goed. Maar luizenmoeder is niet hoogstaande comedy hoor. Wel vermakelijk, omdat het de yuppen uit de stad een beetje te kakken zet, maar persoonlijk vind ik na de tweede aflevering dat de lol er wel af is.
De NPO krijgt iets van 800 miljoen per jaar aan belasting en reclame geld. Daar zou je mooie dingen van kunnen laten maken maar het gros blijft bij de graaiers en prutsers hangen.
Je hebt volgens mij totaal geen idee wat produkties kosten:
https://www.cnbc.com/2018...get-to-hit-2-billion.html

Die 800 miljoen is peanuts.
2000 miljoen is best veel maar misschien heeft netflix meer kijkers dan de 100.000 van de NPO.
Je leest niet goed, die 2000 miljoen gaat op aan marketing. Dan is nog geen beeldje opgenomen. Dat budget ligt zo rond de 7 a 8 miljard.
Dan nog is 800 miljoen 200 euro per belastingbetaler dan is amazon prime voor 50 euro een betere deal.
wou je met droge ogen Amazon prime tegenover drie NPO zenders zetten? Belachelijk. Bovendien, je vergelijkt appels met peren.
Laat ik het anders formuleren ik heb geen geld over voor de NPO.
De adviezen zijn niet bindend he, maar inderdaad ik ben het helemaal met je eens. Daarbij komt ook dat Nederlands natuurlijk niet een taal is die erg groot is. En er zijn natuurlijk genoeg NL series op videoland en op de NL zenders te bekijken. Waarom dan diensten als Netflix te verplichten NL series te maken...
15% van het totale aanbod? Heeft die raad enig idee hoe groot de Nederlandse entertainment industrie is t.o.v. de rest van de wereld? 15% is idioot hoog, de enige mogelijkheid om dat te behalen is door simpelweg buitenlandse series NIET aan te bieden. Volslagen idioot dit.
Zeker als je bedenkt dat Frankrijk al met soortgelijke regelgeving is gekomen om 20% van het aanbod Frans te maken. Als alle landen met dit soort regelgeving komen wordt Netflix verplicht om hun eigen content te versplinteren omdat ze zich anders nooit aan dit soort percentages kunnen houden.

Ik zou best wat Nederlandse Netflix content willen zien maar dit soort percentages zijn gewoon belachelijk.
Probeer je je eens voor te stellen dat elk land Netflix gaat verplichten om 20% van het aanbod in de lokale taal te maken. Dan betalen we straks een paar hondert euro per maand voor 1 maandje Netflix.
Treu, vind die 15% ook wel wat erg hoog gegrepen, wanneer je kijkt wat er hier aan goeie Nederlandse series & films op jaarbasis gemiddeld uitkomt. Een a twee films misschien een keer, en hetzelfde geldt ook wel zo'n beetje wat series betreft denk ik. Maak er kwa procenten dan 6,66%* van, zodat alle lidstaten van de EU hierin gelijk zijn, en als je het op wereldschaal wil aanpakken, wat mij persoonlijk wel het makkelijkste lijkt om uit te rollen, maak er dan 0,51%** van.

*(27 lidstaten EU)
** (195 erkende landen/staten wereldwijd)
En van de 195 wereldwijd vallen er ook nog eens een X aantal af, aangezien er of nog geen, of haast geen internet beschikbaar is. Laat staan dat Netflix en de andere aanbieders van dat soort diensten überhaupt in dit soort landen te krijgen zijn.

Zoals hierboven in mijn reactie te lezen is, schatte ikzelf het aantal films producties die Nederland op jaarbasis weet uit te brengen, toch iets te laag in met één a twee op jaarbasis:

- Zagros
- La Holandesa
- Resurrection
- Dorst
- Doof kind
- Broeders
- The Last Fight
- Wild
- Taal is zeg maar echt mijn ding
- Huisvrouwen bestaan niet
- K3 Love Cruise
- Gek van geluk
- De Familie Slim
- Oh Baby
- Oude liefde
- Unwanted
- Kleine IJstijd
- Weg van Jou
- Alles voor elkaar
- Sinterklaas & het gouden hoefijzer
- Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
- Dikkertje Dap
- De kleine vampier
- A Family Quartet
- Tulipani
- Bella Donna's
- In Blue
- Spaak
- Sing Song
- 100% Coco
- Broers
- Hier ben ik
- Quality Time
- Voor Elkaar Gemaakt
- Hotel de grote L
- 0,03 Seconde
- Monk
- Het Verlangen
- Verdwijnen
- Tuintje in mijn hart
- Het doet zo zeer
- Burma Storybook
- Ron Goossens, Low Budget Stuntman
- Inside the Distance
- Malik
- Chimère
- Cloudboy
- The Origin of Trouble
- Bert Visscher: Zelden zoiets gezien
- Genderbende
- Avondland
- Pestkop
- Limburgia
- De aflossing
- Het bestand
- De dag dat mijn huis viel
- De terugkeer van de wespendief
- Vind die domme trut en gooi haar in de rivier
- Riphagen
- Silk Road

Wat een totaal maakt van 61 producties in 2017, waar ik toch best wel even van stond te kijken om eerlijk te zijn :>
BRON

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 19:49]

Zit er iets bij wat de rest van de wereld zou willen zien? Ik in ieder geval niet.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 23 juli 2024 19:49]

Ik zou het je niet kunnen zeggen.
Maar ga er maar vanuit dat er van de 61 stuks misschien een keer 8 de moeite waard zijn om eens gezien te hebben.
Maar dan nog, 68 stuks voor de kleine speler die we zijn op deze markt, vindt ik het toch zeker wel netjes.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 19:49]

Ik stel me toch wat vragen bij dat lijstje. Het lijkt me eerder gebaseerd op de Nederlandse taal, niet Nederland. Vele hemels boven de zevende, Le Fidele, Het tweede gelaat, Bad Trip, Cargo, Sprakeloos en verborgen verlangen zijn al zeker niet Nederlands maar Belgisch en ik denk dat er nog wel wat tussen staan.
Thx voor het melden, en heb ze er inmiddels dan ook tussenuit gehaald.
Toen ik de lijst op de betreffende pagina nog eens zat te bekijken viel mij dat ook op namelijk.
Terwijl ik juist op de betreffende pagina had aangegeven dat ik alleen een lijst met Nederlandse films te zien wou krijgen, blijken er alsnog Belgische tussen te zitten.
Lekker handig.
Anyhow, zoals gezegd, thx voor het melden, en is inmiddels dan ook aangepast ;)
das echt heel veel, maar welke film is de moeite waard. niet echt.
Waarschijnlijk inderdaad wat er zal gebeuren. Het aanbod zal minder worden zodat die 15% ook kleiner wordt, zo besparen ze kosten op die 15% en tegelijk besparen ze ook geld op de licentie kosten voor de overige 85%. Concurrentie zal er amper komen, want die zal ook last hebben van die 15%, waardoor instappen in deze markt heel duur/onmogelijk wordt gemaakt.
"...een verplicht quotum van vijftien procent Nederlandse producties op het totaal van het aanbod dat streamingdiensten..."

lol
in hoeveel landen worden die diensten geleverd?
als elk land gaat eisen dat er 15% lokale producties in het aanbod komt... dan blijft er maar 1 oplossing over: geef ieder land dezelfde 85% amerikaanse hollywood eenheidsworst + 15% lokaal aanbod.
heeft nederland, belgie, frankrijk, duitsland etc.. interesse in mekaars producties? PECH want als we die toevoegen komen we niet aan de 15% verplichte lokale producties...

is dat wat ze willen?
ik zou heel blij zijn met 85 % van de amerikaanse films en series.
Je telt de verkeerde kant op!

Je moet uitgaan van het aantal lokale producties en dan mag je daar 85/15e deel van in buitenlandse producties aan toevoegen (voor iedere 15 films, 85 buitenlandse). Waarschijnlijk wordt er van het huidige aanbod een hoop geschrapt om dit te bereiken!
zo bedoel ik het niet, ik bedoel dat de 85% buitenlandse dan uitsluitend zal bestaan uit de content waarvan zij denken dat die de meeste abonnees lokt, zijnde de grote blockbusters, zijnde hollywood eenheidsworst.

[Reactie gewijzigd door SaiKoTiK op 23 juli 2024 19:49]

Kan ook anders, die 85% gaat gewoon voor een groot deel opgevuld worden met 20% van Frankrijk. En die Fransen blij want die krijgen dan 15% Nederlandse producties.
Die protectionistische trekjes zijn een hopeloze zaak. Nog erger, ze komen wss nog eens klagen dat mensen zich bezondigen aan piraterij om kwaliteitsseries van andere landen te kunnen zien. Ik kan me al voorstellen dat Netflix kijkers liever het Duitse Dark hebben dan een Nederlandse Temptation Island Light die de dienst verplicht probeert op te dringen.

En de Fransen zitten dan weer te klagen dat hun content nergens anders buiten hun grenzen aan de bak raakt. Ze proberen al jaren tevergeefs hun muziek en films te promoten, maar dat lukt ook enkel met horten en stoten. Ze zijn alleszins het ergst in verplichte content quota. 60 procent moet Europees zijn (nog een wonder dat het niet 60% puur Frans is).
Ik heb er juist wel geld voor over als ze alle Nederlandse content vervangen voor wat anders.
Dat vind ik nogal neerbuigend. Alsof er alleen maar troep gemaakt word. Hoe verschilt dat met mijn mening; Wie is de Mol, Boer zoekt vrouw, Rambam, zondag met luback e.d.

Alsof de commercieele zenders zoveel pracht maken. O wacht, Oh oh Gersio meuk, nog veel meer platvloerse meuk. Smaken verschillen, zal ik maar zeggen.
En die programma's hebben wat met netflix te maken?
Ehm, jij wil alles vervangen, niet ik.
Ja alles wat op Netflix staat en Nederlands is wel, maar geen van jou genoemde programma's staan op Netflix.
Sorry, dan heb ik je verkeerd begrepen. Dacht dat je alle content van NPO wilde vervangen.
15% aanbod moet Nederlands zijn? De Nederlandse content moet ook nog eens meer kosten voor deze diensten dan het internationale content.
Er is geen manier hoe de Nederlandse filmindustrie zoveel films kan maken om meer dan 15% van de complete wereld filmindustrie te produceren. Dat kan maar 1 ding betekenen, er zal internationale content weg moeten gehaald worden van deze diensten.
En het is juist aan de Nederlandse filmindustrie om contracten op te stellen met dit soort diensten. Hierbij hebben ze te maken met internationale concurrerende deals. Als de Nederlandse content veel meer kost dan hebben deze diensten weinig interesse om zaken te doen.

Als er zo een regelgeving daadwerkelijk komt dan krijgen we dure, gestripte diensten, als er uberhaupt nog Nederlandse abonnementen mogelijk zijn.
De Raad voor Cultuur kan wat mensen gebruiken die daadwerkelijk nadenken of een advies realistisch is.
Dus ze stellen old school protectionisme voor. Met een recht gezicht? Wat een misplaatste lef.
Ik heb ze al laten weten wat ik van dit voorstel vind!

Doe mee: https://www.cultuur.nl/contact/item4
Heb je dan niet je mening laten weten aan de verkeerde partij?
Deze maatregelen adviseert de Raad voor Cultuur in het rapport ‘Zicht op zo veel meer’ dat vandaag wordt aangeboden aan de ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hun voorgangers hadden de raad verzocht om in kaart te brengen hoe pluriforme en kwalitatief hoogstaande Nederlandse culturele audiovisuele producties binnen het veranderende medialandschap kunnen worden gestimuleerd. Een tweede verzoek was om aan te geven wat er nodig is om te zorgen dat deze producties toegankelijk blijven voor een (inter)nationaal publiek.
Deze raad zal geen oren hebben naar jouw mening vermoed ik. Deze twee ministers, of hun voorgangers, hebben blijkbaar wel interesse getoond in het onderwerp.
Hier kan je alsnog je ei kwijt: https://www.rijksoverheid.../vraag-aan-bewindspersoon
Oeps, dank je!
Ga er van uit dat ik dat ook in een reactie van De Raad zal horen :)
Niet zozeer protectionisme, maar een level playing field waarbij partijen die vergelijkbare diensten aanbieden zich aan dezelfde regels dienen te houden.

@EnigmaNL Ik doel op het quotum. Over de afdracht kan ik niets zinnigs zeggen.

[Reactie gewijzigd door Opi op 23 juli 2024 19:49]

Dat de regels m.b.t. protectionisme dan voor alle partijen gelijk gelden maakt het niet minder protectionistisch.
Ik zit bijvoorbeeld juist niet op Nederlandse films of series te wachten, juist daardoor zijn on demand diensten interessant voor mij.

Als Netflix verplicht wordt een bepaald aandeel Nederlandse producties in hun aanbod op te nemen dan kost ze dat geld. Geld dat dan dus niet meer voor andere films of series kan worden gebruikt, want er komen niet ineens 15% extra abonnees voor terug. Dus het aanbod aan internationale films en series zal dan noodgedwongen worden teruggebracht.

Als er vraag naar is zal Netflix/amazon/etc het aanbieden, extra regeltjes raken vooral de Nederlandse consument.
Nou, ik vind het dus echt super belangrijk dat we hier nog een beetje onze eigen cultuur behouden en de wereld niet een grote eensheidsworst wordt. Als daar regeltjes voor nodig zijn, dan maar wat regeltjes.

Bovendien zit ik zelf wel op goede Nederlandstalige producties te wachten en als die allemaal de markt uit worden gedrukt is dat gewoon een verschraling.

edit:

Krijg ik hier echt serieus een -1 voor?? :/. Ik dacht dat dat puntensytsteem iets met inhoud te maken had ipv de mening van de van dienst zijnde plussen- en minnetjes gever.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 23 juli 2024 19:49]

Als daar regeltjes voor nodig zijn, dan maar wat regeltjes.
Wat nu als elk land stelt dat minstens 15%-20% van de content een productie van eigen bodem is? Dan zijn er twee opties:
1. De betreffende aanbieder stopt met het aanbieden van zijn of haar diensten in het betreffende gebied.
2. De aanbieder biedt via geoblocking op elke markt een totaal ander aanbod aan. Alle Nederlanders krijgen 15% Nederlandse producties te zien, in Frankrijk zie je daar niets van terug maar krijg je Franse producties.

Dat laatste is nu juist iets waar we eindelijk steeds maar vanaf beginnen te komen. Door VoD diensten kijk ik voor het eerst naar producties in het Spaans, Duits enzovoorts. Dat kan je met dit soort regelgeving wel vergeten, dan blijven rechten zoveel mogelijk land gebonden in plaats van dat iedereen alles kan zien. |:( Om nog maar niets te zeggen over of ik als Nederlander uberhaupt wel Nederlandse producties wil zien. De laatste keer dat ik iets wat Nederlands was niet binnen een half uur op stop gezet had was Zwartboek (2006) :/

Wat mij betreft laten ze dit voor nu aan de markt over. Er is ongetwijfeld vraag naar Nederlandse producties op de Nederlandse markt en als die vraag genoeg is dan zal er vanzelf wat verschijnen. Netflix in het bijzonder is al bezig met een Nederlandse serie en staat er juist om bekend internationale producties te maken die voor de hele Netflix markt (dus ook buiten Nederland) interessant zijn. Liever één of twee ijzersterke series dan een dozijn slappe soaps.

Hoor graag wat je zelf als oplossing ziet, met in het achterhoofd dat als Nederland een dergelijke wet heeft dat elk ander land dit waarschijnlijk ook heeft.
en daar gaat het idee om licenties op Europees vlak te regelen, dan dan gaan we het zo verpesten.
Anoniem: 857639 @arnem_22 februari 2018 13:17
Als het zo goed was... had Netflix/Aamazone het allang aangeboden... daarnaast heb je daar Videoland voor...
Ah, protectionisme en nationalisme... met die samen gaat het zeker goed :P
Er is nog genoeg Nederlandse cultuur die we kunnen behouden, dat hoeft zeker niet op het gebied van televisie, wat feitelijk over is komen waaien uit de Verenigde Staten.
Sorry "goede Nederlandstalige producties"? DIE ZIJN ER NIET. De beste Nederlandse producties zijn maximaal "slecht" te noemen. Waar 99% gewoon amateuristische rommel is.
Sjonge jonge jonge. Wat een overdreven reactie. Ik vind al die buitelandse uitgemolken series die allemaal om een gimmick draaien weer niets (ik kan dat ook, generaliseren). Verschillend aanbod en behoud van eigen cultuur. Dat is gewoon belangrijk.
Dan betaal je toch lekker zelf voor die producties de volle mep? De meeste mensen die Netflix hebben, hebben geen behoefte aan Nederlandse series, omdat het gewoon slecht is.
Waarom zouden Netflix en dergelijke bedrijven daar voor moeten opdraaien? Ligt toch echt bij de producenten van die troep.

Een hoop buitenlandse tv series en films zijn gewoon beter, ook uit Duitsland, UK, en ga maar door. Dus niet alleen Amerikaans. En die vind je dan ook gewoon op Netflix of Amazon video.
Waarom zouden Netflix en dergelijke bedrijven daar voor moeten opdraaien? Ligt toch echt bij de producenten van die troep.

Een hoop buitenlandse tv series en films zijn gewoon beter, ook uit Duitsland, UK, en ga maar door. Dus niet alleen Amerikaans. En die vind je dan ook gewoon op Netflix of Amazon video.
Oplossing: Netflix laat een producent en een paar schrijvers overvliegen om hier in Nederland met een Nederlands productiebedrijf een serie te maken.

Je moet niet vergeten dat we hier in Nederland 100% van het Nederlandse aanbod kunnen zien, maar dat we maar de beste 1% van het buitenlandse aanbod krijgen. Het gemiddelde niveau van de programma's ligt in het buitenland echt niet hoger of lager dan in Nederland. En wanneer je niet tevreden bent met het niveau van de Nederlandse TV programma's, dan moet je je buren daar op aankijken, die bereid zijn daar naar te kijken.
Ik heb weer geen behoefte aan snelwegen, uitgaven aan de politie vind ik zwaar overdreven, het leger mag wat mij betreft wat anders gaan doen enz. Betaal ik ook aan mee en dat verschraalt uiteindelijk ook de uitgaven aan zaken die wel belankrijk zijn.

Er zijn verschillende mensen met verschillende behoeften en wensen en dat is super belangrijk. Daarnaast is een eigen identiteit belangrijk, of althans, voor mij wel.
Dat is prima, maar een zeer grote groep zal daar wel behoefte aan hebben. Bij een Nederlandse serie is die groep toch een heel stuk kleine, zeker als de kwaliteit ook nog eens om te huilen is.
Hele andere verhoudingen dus, dus dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden, en dan is het verkeerd om Netflix en co maar verantwoordelijk te houden voor die kleine groep.

Waarom leg je je eisen niet neer bij de Nederlandse producenten? Die deden namelijk al niet veel goed, voordat Netflix er was. Om die reden kan je dus niet spreken van een verdrukking. En wat mij betreft is het prima om een eigen identiteit te hebben, maar het belang van de grootste groep moet altijd voorop staan.
Anoniem: 857639 @arnem_22 februari 2018 13:36
Ga jij vermaak vergelijken met uitgaven voor veiligheid?
Of je bent een trol of je snapt echt niet hoe de wereld werkt he. Wat jij noemt als overdreven uitgaven heeft indirect invloed op je hele bestaan. Zonder snelwegen zou je niet eens iets kunnen kopen in een supermarkt. Maar goed.

En van je identiteitscrisis krijg ik echt braakneigingen van. Ga lekker naar een Hollandse cafe enluister de hele dag naar Frans Bauer muziek zou ik zeggen en laat die netflix kijkers lekker met rust.
Waarom moeten rechtse typjes zoals jou altijd iedereen 'verplichten' hun kijk op de wereld te laten invoeren met machtsmiddeltjes?
Laat me raden, je vindt CSI:* een goede serie? :P (man, ik heb er eens naar gekeken, en je krijgt dan opeens 5 minuten een hip muziekje te horen, allemaal B-roll dat ze iets fancy aan het onderzoeken zijn, en als het liedje klaar is hebben ze opeens een doorbraak. NCIS is dan een stuk beter :D).

Maar eh, Heer en Meester was wel een aardige serie, tuurlijk, acteer talent is wat eh, matig, maar desondanks wel een vermakelijke rol van Daan Schuurmans. Of Bellicher, dat vond ik voor Nederlandse begrippen toch best een puike serie. Bloedverwanten was ook een aardige serie. Dan heb je helaas ook inderdaad de pulp zoals GTST, Utopia, Gooische Vrouwen en alle RTL coryfeen in alle "comedy" series en films die het nederlandse publiek moeten vermaken.

Oh! Moet ik Flikken Maastricht niet vergeten, dat is best een goede serie hoor, niet al te brak acteerwerk, goede verhalen. (En Angela Schijf, kom op. Angela Schijf ;))

Maar goed, kijk even naar onze eigen belastingcenten opslurpende omroepen (zoals velen hier wel plegen te melden), en ze maken best wel aardige series met het beperkte budget wat beschikbaar is.

Als alle (commerciele) partijen in nederland die een tv kanaal bestieren een deel van hun omzet moeten steken in nederlandse producties, dan vind ik het niet meer dan logisch dat streamingdiensten die op de nederlandse markt opereren dat ook moeten doen. Wellicht kunnen die het niveau wat opkrikken door een extra inflow van geld.
Anoniem: 857639 @9071022 februari 2018 13:29
Laat mij raden; hij komt zeker met Bloedlink.. wat 100% maar dan ook echt 100% een 1 op 1 vertaling is van de amerikaanse film The Disappearance of Alice Creed...
Ik vind onder andere De Luizenmoeder een goed gemaakte Nederlandse TV-serie, evenals Flikken en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Niet zelf gekeken, maar erg gewaardeerd: Penoza. Het hoeft niet allemaal je smaak te zijn, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is.

Daarbij kijk ik op Netflix vaak ook liever Scandinavische en Franse series dan veel van de Amerikaanse series (vergelijk de remake van The Bridge maar eens met de Amerikaanse versie). Vooral ook omdat de culturele verschillen met Amerika groter zijn dan met veel andere europese landen. Dus ik vind het wel een goed idee.
En de Amerikanen kijken niks af? Vind ik nogal naief om zo te denken.
Ik zie er wel van komen dat ze dan 's nachts tussen 2 en 5 voor de nederlands markt vreselijk platte bloten tieten shows gaan maken die geen drol kosten maar ze zo wel voldoen aan de wetgeving.
Dit is geen level playing field? Ze willen dat de grote streaming diensten Nederlandse producties gaan betalen, daar is niets level aan. Subsidie vanuit succesvolle bedrijven voor minder succesvolle bedrijven.
> bestaat een dergelijke verplichting al voor publieke en commerciële omroepen en moet dit ook worden ingevoerd voor on demand diensten

Als commerciële bedrijven in NL dit dienen te bekostigen, en streaming diensten niet. Dat betekend dat de Streaming diensten een commercieel voordeel hebben tegenover de commerciële bedrijven.

Hoe lang denk je dat het duurt tot de commerciële bedrijven de NL staat voor de rechter gaan brengen. En na jaren rechtszaken dat er iets uitgesproken is, hebben de helft van de bedrijven dan hun boeken neergelegd ( en hebben dan hun eigen streaming dienst opgezet om de wet te omzeilen ).

Verliezers? De Nederlandse programma's ...
Voor zover het quota betreft van Nederlands productie zou je nog van een level playing field kunnen spreken. Maar een percentage van je winst/omzet moeten afstaan is natuurlijk compleet idioot.
Vroeger bij de voorlopers van streamingdiensten, de videotheken, moest dit toch ook niet?
Pas nu de nieuwelingen commercieel succesvol zijn, wordt er gekeken naar afroming van de verdiensten.
Moet Pathé nu ook gaan betalen , en film1?
Ik gebruik juist Netflix omdat vooral de NL films/series zo slecht zijn en irritant zijn omdat je overal diezelfde gezichten ziet...
In Hollywood producties zie je ook steeds dezelfde gezichten...
Natuurlijk komen daar ook dezelfde gezichten voor, alleen is daar een grotere pool beschikbaar waardoor het minder opvalt. Maar los van dezelfde gezichten, vind ik nederlandse producties slecht en het acteerwerk is bedroevend (al helpt de taal daarbij ook niet).
Anoniem: 857639 @chrisO22 februari 2018 13:12
Niet bepaald.. dat moet je echt zelf regelen... daarnaast zijn de verhaallijnen vele malen beter.
NL producties zijn er alleen maar zodat Lieke/Chantal/Bridget etc. anders geen orgasme krijgen...
Precies, dat moet je echt zelf regelen; Er zijn namelijk ook nog andere Nederlands producties, behalve die commerciële rommel.
De Luizenmoeder, wat een doorslaand succes is? Nieuwe Buren liep redelijk goed? Of Penoza, Moordvrouw en GTST? Niet te vergeten de (meermalig geëxporteerde) jongerenproducties van Studio 100 (half Belgisch, maar toch). En, wat je nu ook al op Netflix ziet: Cabaret!
Als die echt zo goed zijn.. zie ik ze vanzelf wel op Netflix... je moet het nooit verplichten.. desnoods gaat Netflix dikke middelvinger zeggen en weer uit NL stappen....
Of dan brengen ze het aanbod buitelands spul terug om maar te zorgen dat ze voldoen aan het quotum. Als je vooruitgang wilt belemmeren moet je een quotum ten opzichte van het andere aanbod gaan hanteren. Het is niet zo dat Nederland zo veel producties maakt dat we 10% van het wereldaanbod maken, dit belemmert dus alleen maar in meer "goede" content toevoegen aan Netflix.
Dan krijgt Videoland een flinke overhand in NL, wat *ook* goed is voor de concurrentie. Bovendien komt VL geloof ik ook bij Dhr. De Mol vandaan, die graag naar het buitenland zal willen uitbreiden als hij de kans krijgt. En in landen als Nederland, met een relatief klein Netflix-aanbod, denk ik dat er veel te winnen valt in de streamingindustrie.
Hollands hoop was stiekem ook erg goed,
Oh, 2014. In die tijd keek ik even geen enkel TV-programma, geloof ik :P
En Overspel, en Klem. En soms zijn dingen tenenkrommend.
Maar... Zomer in Zeeland is leuk... :/
SBS-6 series 8)7 Ik hoop niet dat, dat serieus was... Ga eens bij de publieke omroep kijken.
Met het budget van een goede Nederlandse productie, zouden ze in de VS/Hollywood niet eens de hoofdrolspeler kunnen betalen...
Hoezo vergelijkbare diensten? Je bedoeld die slappe Nl aftreksels als Videoland zijn streaming dienst of wat?

Netflix is een entertainment platform dat catered naar de vraag, niet naar wat (verkapte overheids)organen vinden dat er op te zien moet zijn.
Nederlandstalige producties kunnen financieel nooit op tegen engelstalige producties die een veel groter bereik hebben ook al is er vraag voor Nederlandstalig entertainment.
Het is dus niet zo gek dat de Nederlandse overheid eist dat er geld gestoken wordt in Nederlandstalige entertainment.
Netflix is een entertainment platform dat catered naar de vraag, niet naar wat (verkapte overheids)organen vinden dat er op te zien moet zijn.
Als er 1 miljoen Nederlander een amerikaanse serie willen en 1,1 miljoen Nederlander een Nederlandstalige serie dan zal Netflix toch een amerikaanse serie nemen omdat de rechten daarvan voor Nederland veel en veel lager zijn dan het produceren van een nieuwe nederlandse serie.
Niet alleen de vraag is dus relevant.

Engelstalige producten hebben een potentiele miljardenmarkt terwijl Nederlandstalige producten maar een markt van 20-25 miljoen mensen aan marktpotetnieel hebben. Daardoor kunnen productiekosten voor engelstalige producties over veel meer kijkers verspreid worden en zijn die dus relatief lager.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 19:49]

Als er 1 miljoen Nederlander een amerikaanse serie willen en 1,1 miljoen Nederlander een Nederlandstalige serie dan zal Netflix toch een amerikaanse serie nemen omdat de rechten daarvan voor Nederland veel en veel lager zijn dan het produceren van een nieuwe nederlandse serie.
Niet alleen de vraag is dus relevant.
Dat lijkt mij zwaar overdreven. Als je Nederlandse TV wilt dan kun je net zo goed een abonnement nemen op NLziet ipv Netflix. Ik heb nog nooit iemand horen klagen dat er te weinig Nederlandse producties op staan. De meeste nemen het voor de grote Amerikaanse producties. Laat de marktwerking gewoon zijn ding doen. Bovendien drijft die verplichting de prijs van Netflix op, waardoor het voor sommige misschien weer te duur wordt en dan gaan downloaden.

[Reactie gewijzigd door windows8fan op 23 juli 2024 19:49]

Ik heb nog nooit iemand horen klagen dat er te weinig Nederlandse producties op staan.
Het artikel legt ook al uit dat partijen als Netflix steeds meer geld ontrekken aan de entertainment markt als geheel waardoor de andere partijen die wel Nederlandse producten maken in de toekomst een steeds kleiner deel van die markt zullen vormen. Daardoor verschraal op den duur het aanbod aan Nederlandse producten op de markt.
Maar waar wordt dan de grens getrokken? Ik drink Coca Cola. Daar maar een heffing op gooien wat ten goede komt aan de Hollandse drankjes-fabrikant?

Op alle buitenlandse auto's een heffing ten bate van Spyker? Waarom is entertainment zo'n aparte categorie waar dit blijkbaar wèl als normaal wordt gezien, terwijl de voorbeelden die ik hierboven geef mij redelijk absurd overkomen.
Maar waar wordt dan de grens getrokken? Ik drink Coca Cola.
Nederlandse drankproducenten kunnen prima concurreren met buitenlandse drankproducenten.

TV is echter een taal en cultuurgebonden product.
Een aflevering van een Nederlandse satirisch programma als "Kannie waar zijn" of een reality programma als "Help mijn man is klusser" kun je niet internationaal verkopen.
Dat is natuurlijk onzin... Kannie waar zijn of Help mijn man is klusser, of om het even welk nederlandstalige programma dan ook kan prima verkocht worden aan het buitenland. Niet de afleveringen an sich, maar de concepten brengen veel meer op dan losse seizoenen/afleveringen. John de Mol is er schathemeltje rijk mee geworden, de verkoop van zijn concepten. Sterker nog, Endemol is wereldwijd 1 van de toonaangevende productiemaatschappijen op Reality entertainment gebied.

Waar de Raad van Cultuur het over heeft zijn die nederlandse producties die geen geld hebben omdat niemand er in wil investeren omdat niemand ze wil zien. Er is geen markt voor, dus forceren we de inkomsten maar. Inkomsten waar een ander hard voor gewerkt en risico's voor gelopen heeft. Misschien moet de nederlandse culturele entertainment industrie ook eens een risico durven lopen.
Niet de afleveringen an sich, maar de concepten brengen veel meer op dan losse seizoenen/afleveringen
Het artikel gaat niet over internationale concepten maar juist over de daadwerkelijke Nederlandstalige uitzendingen !!!
Netflix mag dus best Nederlandstalige varianten maken van bijvoorbeeld hun programma's.
Die vallen ook onder de regeling.
En hoe is dat het probleem van de streamingdienst die wèl internationale formats heeft? Ga daar nou eens op in.
Essentie van het verhaal is juist dat het niet het probleem van de streamingdienst is, maar om te chargeren, dat van de Nederlandse bevolking. Er komen steeds minder middelen voor eigen producties, mede door de omvang en het succes van Netflix. Het opleggen van een quotum (de voorgestelde omvang lijkt me irreëel overigens) kan wel bijdragen aan de oplossing. Maar ook dan zal kwaliteit geleverd moeten worden geleverd.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 19:49]

Essentie van het verhaal is juist dat het niet het probleem van de streamingdienst is, maar om te chargeren, dat van de Nederlandse bevolking.
Op welke manier is het dan een probleem van de Nederlandse bevolking als die er blijkbaar toch geen interesse in heeft?
Zoals met veel dingen is het volgens mij zo dat je pas dingen gaat waarderen als ze er niet meer zijn. Om dat te voorkomen kunnen we nu nog iets doen om te voorkomen dat we het op de langere termijn echt gaan missen.

Maar op dit moment is er nog geen probleem inderdaad.
Zoals met veel dingen is het volgens mij zo dat je pas dingen gaat waarderen als ze er niet meer zijn. Om dat te voorkomen kunnen we nu nog iets doen om te voorkomen dat we het op de langere termijn echt gaan missen.

Maar op dit moment is er nog geen probleem inderdaad.
Als je er niet naar kijkt ga je het ook niet missen, dus ook niet waarderen. Ik kijk zelf nog amper Nederlandse tv. Als ik het nog een keer aanzet, vraag ik me af hoe ik er zoveel naar heb kunnen kijken.
En hoe is dat het probleem van de streamingdienst die wèl internationale formats heeft? Ga daar nou eens op in.
Die bedrijven concurrenen op de Nederlandse markt waar Nederlandse bedrijven volgens de regels Nederlandstalige producties moeten maken en dus moeten ide buitenlandse concurrenten dat ook als ze op de Nederlandse markt willen opereren.
Die grens zal altijd arbitrair zijn netzoals de landgrenzen en cultuurgrenzen. het doel hiervan is een stukje van onze cultuur beschermen tegen de globalisering. Als iets te cultuur afwijkend is zal het niet snel worden gekeken in landen die andere culturele normen en waarden hebben. neem nou hoe we omgaan met seks en bloot, in veel landen zou dat ronduit obscene gevonden worden. Die series en films zullen om dat soort redenen niet snel opgepikt worden door internationale organizaties. Ik heb niks tegen globalisering in het algemeen maar wel wat tegen de globalisering van onze culturen en normen en waarden, die dingen zijn te waardevol om weg te laten spoelen. Diversiteit is het recept voor inovatie, ik vind dat we het daarom moeten beschermen. Je kan altijd vragen "maar waarom moe ik/hun dat doen" en het antwoord zal altijd hetzelfde zijn ongeacht de vraag: omdat dat de ethische norm is die ik stel. Waarom moeten we het niet hun probleem maken? omdat jij daar een andere ethische norm stelt. Je kan uren discussieren over die vraag maar dat is gewoon niet de juiste vraag, je kan niks met het antwoord.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 19:49]

Ik vind dat als we dat als collectief echt willen beschermen, we dat gewoon zelf moeten bekostigen, in plaats dit gaan plukken van een vermogende derde. Overigens zijn er vanuit Nederland ook veel Scandinavische series populair, en wordt de Luizenmoeder al doorgesluisd naar België. Ik vind die impliciete veronderstelling dat we allemaal aan het Amerikaanse infuus hangen al niet heel legitiem. Veel van die in scène gezette rommel slikken wij hier helemaal niet, en vice versa snappen ze daar Overzees niet hoe authenticiteit werkt.

Ook zijn er zeker wel nationale producties die wel wereldwijd bekend worden of als format worden opgekocht. Ik ben het dus al niet eens met die fundamentalistische missie van 'ons' cultuurbehoud. We gaan toch al steeds meer op in een algemeen westerse cultuur, laten we niet zo nostalgisch in 'vroeger was alles beter'-mode al het oude willen behouden. Of gaan we straks de culturen van elke provincie ook weer bevorderen en tegen elkaar afzetten, om zodoende de aloude Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden weer uit elkaar te halen?
Ik zeg ook niet dat het helemaal niet gebeurt, ik zeg dat de lokale markt geschaad wordt en bepaald word door andere landen, wat uiteindelijk bepaald wat wij hier gaan produceren. dat moet je niet willen toch? Dan wordt internationaal bepaald wat wij dalijk te zien krijgen omdat de kans van slagen op de internationale markt dan groter is. en belgieen is nou ook niet bepaald het voorbeeld van dat onze series het internationaal goed gaan doen, we nemen het op tegen hele continenten niet een miezerige 30 miljoen mensen.

En formats die opgekocht worden is juist een teken van die culturele uitholling, het zijn juist de details die een cultuur maken niet de grotere lijnen. Ik ben totaal niet nostalgisch en het is kwalijk dat je me dat in de schoene schuif nadat ik heb uitgelegd waarom cultureel behoud belangrijk is. Hoe meer verschillen we hebben onderling hoe groter de kans is dat wat de een niet bedenkt de ander wel bedenkt door een verschil in context. Wetenschappelijk gezien is dat al enorm belangrijk, maar filosofisch gezien ook. Voor progressie heb je diversiteit en inovatie nodig, die dingen krijg je niet door een homogene cultuur waar iedereen hetzelfde denkt en doet. Ik wil als maatschapij zo progressief mogelijk zijn, juist niet blijven steken in het "vroeger" maar doorgaan naar nieuwe dingen, dat kan alleen niet als je alles op een hoop gooit en mengt tot een effe kleur. Als je die verschillen behoudt kan je die individueel of in verschillende maten en hoeveelheden mengen om verschillende uitkomsten en standpunten te krijgen die je nooit had kunnen krijgen uit die effen kleur, zonder dat je die effe kleur ook niet meer kan krijgen. Culturele diversiteit is vitaal tot de overleving van het menselijke ras, anders stagneren we op inovatie.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 19:49]

Een homogene cultuur maakt echt niet opeens dat iedereen hetzelfde denkt en doet. Ik weet niet waarom je niet moet willen dat anderen medebepalen wat hier wordt geproduceerd, dat wordt als een retorische vraag-vorm al als erg neer gezet, maar leg me eens uit waarom dat erg is? De meeste ontwikkelingen die we als wereld doormaken zijn al tijden grensoverschrijdend (in letterlijke zin des woords), het koesteren van je eigen nationaliteit vind ik echt iets van vroeger.

Genoeg jeugdigen die zich meer Europeaan voelen dan specifiek Nederlander. Op alle vlakken worden we al decennia wereldwijd beïnvloed, we lopen in dezelfde jeans als alle andere westerse maatschappijen, hebben dezelfde smartphones, dezelfde sociale netwerken. Hebben op grofweg dezelfde manier contact met elkaar. Kunnen dezelfde humor mondiaal delen. Dit fenomeen ontkennen en tegengaan in de enige strohalm waarbij dit blijkbaar juridisch mogelijk is, de beeldcultuur, vind ik maar beklemmend.

Om even in de retoriek van het RvC verder te gaan; het feit dat gedurende de moordende concurrentie van het Amerikaanse beest (Netflix) er toch nog massaal naar kwaliteitsproducties als Luizenmoeder, Lubach, en noem ze maar op, wordt gekeken zegt toch al iets over dat deze protectionisme helemaal niet nodig is? Als er iets herkenbaar en kwalitatief Nederlands bestaat willen wij dit als Nederlands best kijken. Niet voor niets kijken we als land ook best veel Scandinavische producties, gezien deze landen cultureel nog wat dichter bij ons liggen dan Amerikaanse.

Ik zie de mondiale cultuurevolutie die de globalisering al decennia met zich meebrengt dan ook helemaal niet als erg, maar als een logisch proces. Het vervangene krampachtig willen koesteren vind ik maar geforceerd.
dat wordt als een retorische vraag-vorm al als erg neer gezet, maar leg me eens uit waarom dat erg is?
Dat werdt niet als retorische vraag neergezet, ik legde het daarvoor uit.
Een homogene cultuur maakt echt niet opeens dat iedereen hetzelfde denkt en doet
Dat beweer ik nergens, anders had ik ook niet homogene cultuur gezegt maar homogene gedragingen.
De meeste ontwikkelingen die we als wereld doormaken zijn al tijden grensoverschrijdend
Dat klopt, omdat mensen andere grenzen hebben onderling. De een legt de grens ergens anders dan de ander waardoor wat voor de een grens overschrijdend is dat niet is voor de ander. Dit is ook precies mijn punt op cultuur. Een cultuur waar grenzen anders liggen zullen eerder andere dingen proberen dan een andere cultuur. binnen die culturen zullen ook weer 'extremisten' zijn die die culturele grenzen opzoeken. maar als cultuur A al grensoverschreidend was voor cultuur B, is iemand die 'extremist' is in cultuur A extreem extreem in cultuur B. Hierdoor heb je een grotere diversiteit wat zorgt voor meer verschillende ideeen dan dat je zou krijgen als iedereen in cultuur B of A viel.
het koesteren van je eigen nationaliteit vind ik echt iets van vroeger.
Nationaliteit en cultuur zijn twee verschillende dingen, ik heb niet gesproken voor het koesteren van nationaliteiten.
Genoeg jeugdigen die zich meer Europeaan voelen dan specifiek Nederlander
Daar kan je mij onder rekenen. ik ben erg jong en ben meer europeaan dan nederlander. ik spreek meer engels dan nederlands. Toch vind ik allemaal alleen nog maar engels spreken ook een uitermate slecht idee, daar verlies je gewoon dingen mee.
Op alle vlakken worden we al decennia wereldwijd beïnvloed, we lopen in dezelfde jeans als alle andere westerse maatschappijen, hebben dezelfde smartphones, dezelfde sociale netwerken.
Dat doet niks af aan wat ik zei, puur dat we al elkaar beinvloeden is juist goed. je moet een belans vinden tussen elkaar beinvloeden en een worden. De veranderingen die je noemt zijn vrij klein op cultureel gebied. onze normen en waarden zijn er niet heel sterk door veranderd. sociale netwerken zou nog de grootste verandering zijn, maar die gaat vooral gepaart met technologische vooruitgang niet persee culturele osmose. Zo zie je dat wij nederlanders facebook e.d. toch anders gebruiken dan andere landen. kijk naar de arabische lente, de techniek is het middel ter expressie en niet de expressie zelf. En nogmaals, niks hiervan is en argument tegen wat ik zei, je benoemt alleen wat er al gebeurt is wat niks afdoet tegen de validiteit van wat ik benoem.
Om even in de retoriek van het RvC verder te gaan; het feit dat gedurende de moordende concurrentie van het Amerikaanse beest (Netflix) er toch nog massaal naar kwaliteitsproducties als Luizenmoeder, Lubach, en noem ze maar op, wordt gekeken zegt toch al iets over dat deze protectionisme helemaal niet nodig is?
Als je niet zelf ziet dat lubach juist een voorbeeld is van die culturele homogeniteit heeft deze discussie weinig zin. Het gaat er niet om dat het nederlands is, het gaat erom dat het cultureel anders is. lubach is niet cultureel anders van de today show. het is letterlijk een amerikaans format. En zoals ik al benoemde met de luizemoeder, 30 milljoen mensen is niet een markt voor een gigantisch internationaal bedrijf. En dan beperk je ons alsnog tot iets wat de buren ook goed moeten vinden. het hele punt hiervan is juist dat het produceerbaar moet kunnen zijn ongeacht wat andere culturele groepen ervan vinden. ook is belgieen, zoals ik ook al benoemde, cultureel nou niet bepaald een vreemde.

[q]Als er iets herkenbaar en kwalitatief Nederlands bestaat willen wij dit als Nederlands best kijken. Niet voor niets kijken we als land ook best veel Scandinavische producties, gezien deze landen cultureel nog wat dichter bij ons liggen dan Amerikaanse.[q]
Dat is ook het probleem niet. Het probleem is hoe je die kwalitatieve cultureel identificeerbare dingen gaat produceren als de markt gedomineert wordt door globalen bedrijven voor wie het veel winstgevender is om shotgun content te maken die een zo groot mogelijke markt aanspreken? Datgeen waarmee wij ons cultureel identificeren gaat dan te duur worden. Waarom geld steken in iets waarmee je maar een kleine 20 miljoen mensen aanspreekt als je voor datzelfde geld een kwalitatief iets slechtere serie kan maken die 200 miljoen mensen aanspreekt? Daar ging dat stukje diversiteit wat voor inovatie zorgde. Die afbrokkeling blijft doorgaan omdat het goedkoper is, dat is de marktwerking. netflix boeit het helemaal niks of we wetenschappelijke inovatie maken of filosofisch geprikkelt zijn, zolang we hun product maar kopen. En laat dat product nou net veel makkelijker te verkopen zijn als we allemaal dezelfde humor, gewoontes en normen&waarden hebben.
Meer heffing op Coca Cola zou helemaal geen slecht idee zijn. Coca cola betaald al bizar weinig belasting, dankzei allerlei slinks truukjes. Ja, wettelijk nog net correct ook, dat dan weer wel.
Het artikel legt ook al uit dat partijen als Netflix steeds meer geld ontrekken aan de entertainment markt als geheel waardoor de andere partijen die wel Nederlandse producten maken in de toekomst een steeds kleiner deel van die markt zullen vormen. Daardoor verschraal op den duur het aanbod aan Nederlandse producten op de markt.
Ook voor die verschaling was het al niks. Ze moeten films zelfs "opleuken" met bloot.
Ik denk dat de meeste Netflixers het niet zullen missen en wie is de overheid om dat te bepalen wat Netflixer willen zien.
Ik denk dat er voor Nederlandse producties best een markt is. Ik kijk ook graag Scandinavische series, juist omdat het (cultureel en maatschappelijker en qua humor) dichter bij Nederland staat dan Amerika. Dus waarom zouden Nederlandse producties ook niet bekeken worden in andere landen. Enige nadeel is dat er ondertiteld moet worden, dat zijn Engelstaligen (en duits- en spaans- en Franstaligen) niet gewend.
Als er een markt voor is, dan moet je het ook aan de markt overlaten. Begin een concurrent van Netflix die zich vooral richt op Europese content, als de markt groot genoeg is zou dat het moeten overleven, toch???
Dat is ook een manier om het te doen. Ik denk niet dat die haalbaar is. Het probleem bij marktwerking is dat er bedrijven kunnen ontstaan die om wat voor reden dan ook zo groot worden dat de concurrentie al bij voorbaat kansloos is (of dat het heel lang duurt en er aanvullende regels komen). Zij kunnen door hun inkoopkracht een machtsblok vormen en concurrenten buitensluiten. Goed voorbeeld is de macht van Microsoft in de jaren 90. Netflix is nu zo'n macht aan het worden, net als Google, Facebook, Amazon en Alibaba op hun markten. Enige regulering is m.i. dan wel nodig. Of het moet in de mate en op de manier zoals voorgesteld, dat lijkt me nogal ver gaan, maar jouw manier lijkt niet (meer) te gaan werken. Misschien dat het Disney lukt, dat is een bedrijf dat genoeg rechten en eigen producten heeft, maar zelfs daar twijfel ik over.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 19:49]

Ik vind je reactie tegenstrijdig. Aan de ene kant zeg je dat Netflix een machtsblok is (of wordt). Daar ben ik het overigens niet mee eens vanwege Amazon/Disney enzovoor. Maar dat terzijde.
Aan de andere kant zeg je dat Netflix te weinig doet aan Nederlandse content. Dat betekent juist dat er op gebied van Nederlandse content nog een gat in de markt is waar je juist heel makkelijk zou kunnen inspringen. Die groep liefhebbers van Nederlandse series zou er dan massaal gebruik van gaan maken, juist omdat Netflix het niet heeft. Ik weet dat het ook niet haalbaar is, omdat het gros van de mensen gewoon spectaculaire Amerikaanse series willen en daar voldoet Netflix prima aan.
Je hebt wel een punt. Maar het beginnen van een streamingdienst is geen sinecure. Ik denk dat het probleem vooral is dat mensen (ik ga er voor het gemak van uit dat ik niet de enige ben) zowel (goede) Nederlandse content als de blockbuster series willen zien. Vooralsnog kunnen ze op de Nederlandse zenders terecht en is Netflix voor die blockbusters een goede combi met de kabel. Als het daar minder wordt dan denk ik dat omdat mensen al Netflix hebben ze geen andere streamingdienst meer nemen.

Een mogelijke alternatieve oplossing is dat Omroepen meer gestimuleerd of gedwongen worden hun content te publiceren in het buitenland met ondertiteling. Krijgen de noren, duitsers en italianen onze series en wij die van hen. Europa betaalt deze streamingdienst omdat deze alle content van publieke zenders in de EU bevat. Dan ben je beter bezig denk ik.
Ook voor die verschaling was het al niks.
De meest populaire televisie (inclusief streaming) producten in Nederlands zijn vrijwel zonder uitzondering Nederlandse en Nederlandstalige producties.
Dat jij het allemaal maar niks vind geeft alleen maar aan dat jij juist de uitzondering bent
[...]

De meest populaire televisie (inclusief streaming) producten in Nederlands zijn vrijwel zonder uitzondering Nederlandse en Nederlandstalige producties.
Heb je daar een bron voor? En dan bedoel ik wel een degelijke bron, niet het gebruikelijke groepje van krap 3000 mensen die voor de 'normale' kijkcijfers worden geraadpleegd want die stellen statistisch gezien natuurlijk geen klap voor...
Bron?
Volgens mij is het precies tegenovergesteld: https://www.netflix-neder...erland-nl-onderzoek-2017/
Blijkbaar zijn de Amerikaanse series toch het populairste op Netflix.

[Reactie gewijzigd door windows8fan op 23 juli 2024 19:49]

Daardoor verschraal op den duur het aanbod aan Nederlandse producten op de markt.
Stimuleer dan nieuwe ontwikkelingen en investeer in nieuwe spelers in plaats van staats-tv afdwingen.
Of kom zelf met een beter alternatief, zoals in de UK met de BBC het goed doet (over de hele wereld)
“Het is dus niet zo gek dat de Nederlandse overheid eist dat er geld gestoken wordt in Nederlandstalige entertainment.”

Dat kan de NPO prima van ons belastinggeld, en de commerciele omroepen prima van de enorme reclameinkomsten.

De overheid heeft niets te eisen. 15% van het budget is ook absurd veel en een arbitrary quotum. Als ze meer geld willen steken in de Nederlandse entertainment industrie moeten ze dat zelf maar financiëren. Eisen van alle bedrijven dat die een kennelijk falende sector overeind blijven helpen gaat natuurlijk nergens over. Dat is een beetje als eisen dat Starbucks in Nederland 15% van de omzet af moet staan aan Douwe Egberts voor de ontwikkeling van Nederlandse koffiesmaakjes. :+
Dat kan de NPO prima van ons belastinggeld, en de commerciele omroepen prima van de enorme reclameinkomsten.
Reclame inkomsten zullen afnemen als een deel van het publiek naar buitenlandse diensten gaat kijken. Dat gaat dus juist tenkoste van Nederlandse producties.
De essentie van belasting is juist ook dat je gezamelijk betaald en niet dat een deel van de Nederlanders niet mee hoeft te betalen.
En dat gezamenlijk betalen doen we al. Als er geen of nauwelijks vraag is naar de NL-content, dan moet men die content maar naar een hoger niveau tillen. Marktwerking.

Ik vind het niet vreemd dat mensen veel liever naar Amerikaanse producties kijken dan naar Nederlandse, op een paar uitzonderingen na. Veelal dieptriest acteerwerk met onrealistische spreekwijze, ruk verhalen en 90% een incestueus wereldje van dezelfde B-acteurs, daar het merendeel van de goede acteurs naar het buitenland is gegaan. :P

Dus laat ze lekker zorgen dat er goede content komt, license het aan Netflix en klaar. Netflix hoeft ook niet mee te lappen aan content van derden in de VS op de standaard licentiegelden na. Hier in Nederland zou dat wel moeten? Hoezo? Kosten onze producties meer? Terwijl die kwaliteit relatief gezien zo laag is!? Laat ze dan eerst maar eens werken aan efficiëntie zou ik zeggen, kom op zeg.
Als er geen of nauwelijks vraag is naar de NL-content, dan moet men die content maar naar een hoger niveau tillen.
De vraag is er wel maar qua kosten per kijker zal de meeste Nederlandstalige content niet kunnen concurreren omdat er nou eenmaal maar weinig Nederlandstalige mensen op de wereld zijn.
Dat is dan jammer, maken ze t in het Engels he. Als je wilt focussen op een nichemarkt: toppie, maar dat hoeft een ander niet te financiëren. Zeker niet gezien er al miljarden aan belastinggeld ingestort wordt.

Waarom zou het t probleem van Netflix/Amazon/Google/Facebook zijn dat de NL-industrie zogenaamd niet genoeg resources heeft/krijgt? (Wat onzin is, want er is zat budget.) En dan ook nog eens het bizarre percentage van 15% dat ze verplicht moeten afstaan? En niet eens als collectief, nee ze moeten dat allemaal afstaan. :X

Nee kom op. Als ze nou 1% hadden gezegd was t nog te overwegen geweest en is er makkelijk aan te voldoen. 15% is gewoon een illusie.

Ik denk trouwens dat die vraag heel erg meevalt. Mensen kijken over t algemeen veel liever naar Britse en Amerikaanse series dan Nederlandse... Soms komt er een pareltje voorbij aan Nederlandse content, die krijgt dan wel miljoenen kijkers. En dát niveau moeten ze eens leren aan te houden, in plaats van t handje op te houden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 19:49]

Waarom zou het t probleem van Netflix/Amazon/Google/Facebook zijn dat de NL-industrie zogenaamd niet genoeg resources heeft/krijgt? (Wat onzin is, want er is zat budget.)
Wat maakt het jouw uit als Netflix/Amazon/Google/Facebook 15% van hun inkomsten uit Nederlandse abbonnees moeten gebruiken om Nederlandstalige content te gebruiken.
Laat ze maar bewijzen dat ze bijvoorbeeld betere series kunnen maken dan Nederlandse zenders nu al maken.
Omdat het onhaalbaar is. Er is nu al met lage kwantiteit nauwelijks kwaliteit, laat staan als opeens 15% van t aanbod Nederlands moet zijn. Dan krijg je nog meer kwantiteit met evenredig nog meer volstrekte bagger. Het is volkomen onrealistisch en onnodig.

En dan moet óf de superieure buitenlandse content ervoor wijken of we moeten 15% meer gaan betalen voor al die diensten voor iets waar t merendeel van de mensen niet op zit te wachten en gewoon troep gaat zijn. En dat terwijl die industrie al miljarden aan subsidies krijgen en inkomsten uit dubieuzere bronnen.

En waarom moeten zij iets bewijzen? Netflix en co hebben helemaal niets te bewijzen en hoeven dat ook helemaal niet.
Er is nog zat niet superieure buitenlandse content die kan wijken.
Of de NLse entertainmenttoko’s financieren t gewoon lekker zelf zoals het hoort en er hoeft helemaal niets te wijken en ook niets duurder te worden. ;) Problem solved.
Het gaat hier vooral om een gelijk speelveld.
De overheid kiest voor stimulering van Nederlandstalig cultuurgoed op TV omdat Nederlandstalig producties qua opbrengst per kijker niet op zichzelf kunnen concurreren door een te kleine Nederlandstalige populatie op de wereldmarkt.

Dan moet dat wel gewoon gelden voor alle spelers op de Nederlandse TV markt.

Dat jij dat niet leuk vindt is pech maar dan stem je toch gewoon op een partij die geen moer geeft om stimulering van Nederlandse cultuur. Dat is democratie.
Stimulering van de Nederlandse cultuur is prima. Verwachten dat de burger daar nog een extra belasting voor moet betalen en/of gekort wordt in kwaliteitcontent van elders op de wereld is echter volstrekt waanzin en op geen enkele wijze een gelijk speelveld... Althans, als we t hebben over het bizar hoge 15%. En gelukkig is het ook nog lang niet zo ver. ;) Ik denk ook niet dat het gaat gebeuren, je kan niet eisen dat succesvolle bedrijven de slechte sectoren moeten voorzien van gratis cash.

Een gelijk speelveld is dezelfde kansen krijgen, niet dat partij A het falen van partij B maar moet financieren. Ad Inbev laten betalen als Heineken op instorten zou staan, zoiets... Dat gaat nergens over. Dat is eerder een herverdeling van geld, dus een straf als je wél succesvol bent. Dat is verre van een gelijk speelveld en juist oneerlijke concurrentie.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 19:49]

Verwachten dat de burger daar nog een extra belasting voor moet betalen en/of gekort wordt in kwaliteitcontent van elders op de wereld is echter volstrekt waanzin en op geen enkele wijze een gelijk speelveld
Het is voor de burger uiteindelijk geen extra belasting.
De omzet zal voor een deel verschuiven van de huidige TV zenders naar streaming diensten en daarmee verschuift dus ook de heffing.
Nederlandstalige producties kunnen wel degelijk ook getoond worden aan niet Nederlandstalige kijkers, er staat genoeg op Netflix in talen die ik echt niet machtig ben en dat wordt ook gewoon gekeken. Het probleem is dat 'onze' content daar gewoon echt niet interessant genoeg voor is. Het slaat nergens op om de onderpresterende Nederlandse industrie dan maar met regelgeving te gaan beschermen.
Nederlandstalige producties kunnen wel degelijk ook getoond worden aan niet Nederlandstalige kijkers, er staat genoeg op Netflix in talen die ik echt niet machtig ben en dat wordt ook gewoon gekeken.
Heel weinig programma's zijn daarvoor geschikt.
Voornamelijk politieseries.
Die vormen echter maar een fractie van het gehele Nederlandse aanbod
Het is al veel moeilijker om bijvoorbeeld een komedie zoals "Zomer in Zeeland" door buitenlanders te laten bekijken omdat humor veel cultureel specifieker is en het is al volstrekt onmogelijk om een Nederlandse aflevering van een satirisch programma als "Kannie waar zijn" aan het buitenland te verkopen.
Maar dat is in toch genoeg andere marktgebieden ook gewoon realiteit. Als de krentenbol minder populair is komt er iets anders, maar er zit toch geen heffing op een mueslibol om zo de krentenbolproductie te compenseren? Een beetje een random voorbeeld, maar in hoeverre is iets een kwestie van gelijk speelveld en in hoeverre niet gewoon van minder vraag naar?
Dat is totaal niet hetzelfde.
De uitzendrechten van een amerikaanse serie in Nederland kost voor Netflix misschien 25.000 dollar per aflevering.
De productiekosten van een Nederlandse serie kosten bijvoorbeeld zo'n 100.000 euro per aflevering.

Zelfs als de vraag naar Nederlandse producten even hoog is zal een partij als Netflix kiezen voor de veel goedkopere buitenlandse serie.
Maar dat is toch het probleem van de Nederlandse productie die blijkbaar het niet kan evenaren? Hoezo moet de grote jongen dan geld afdragen, dat snap ik niet. Als ik een schoenenfabriekje begin in mijn eentje, is een schoen bij mij ook duurder dan het grote Nike, maar hoezo moet die dan opdraaien voor de hogere productiekosten?
Dat is ook een probleem voor de Nederlandse consument die wel Nederlanse producten wil maar deze in de toekomst minder zal krijgen als buitenlandse concurrenten de Nederlandse producten wegdrukken.

Bij producten die geen grote taalcomponent hebben is buitenlandse concurrentie minder een probleem.
Die producten kunnen we ook exporteren.
Naar mijn idee wordt het dan echt bij de verkeerde partijen weggehaald, maar dat zal in deze populistisch/nationalistische tijden wel lekker scoren. Als de Nederlandse consument blijkbaar meer Nederlandse films wil, dan mag deze daar meer voor neerleggen. Waarom vallen cultuurgoederen buiten het reguliere marktspectrum? Met levensmiddelen is het al eeuwen zo dat je meer betaalt voor een luxer goed.

Daarnaast is het momenteel niet zo dat we alleen nog maar Buitenlandse streamingbedrijven hebben, dus in hoeverre kan de Nederlander die geen Engels kan zich nu echt niet wenden tot een bepaald aanbod?
Als de Nederlandse consument blijkbaar meer Nederlandse films wil
Een typische tweaker reactie.
Alsof de wereld alleen bestaat uit films en series.
Als de Nederlandse consument blijkbaar meer Nederlandse films wil, dan mag deze daar meer voor neerleggen.
Dat is dus nu ook al het geval omdat een deel van de uitzending al gereguleerd is wat extra kosten oplevert.
Alleen hoefden buitenlandse streaming maatschappijnen niet te voldoen aan die regulering en dat wordt hiermee gelijkgetrokken.
We hebben het hier toch over films en series bij Netflix? Misschien wat stand-up comedy en wat verdwaalde docu's maar dan zijn we er volgens mij wel met wat er op de genoemde streaming diensten wordt aangeboden, of ik moet me vergissen.

Volgens mij wordt er een grove fout gemaakt als we uitzendrechten gaan vergelijken met productiekosten. Een Amerikaanse film/serie/whatever heeft ook productiekosten, die worden gewoon betaald door de producent. Die productiekosten worden terugverdiend door uitzendrechten uit te geven aan de verschillende mogelijke kanalen, waaronder streaming diensten.

Een Nederlandse productie zou dus gewoon hetzelfde moeten werken: productiekosten gewoon zelf betalen als producenten en vervolgens kan je het terug gaan verdienen met uitzendrechten.

Daar zit hem echter het probleem: blijkbaar is de content die in Nederland wordt geproduceerd niet interessant genoeg voor genoeg mensen. De vraag die er is naar deze Nederlandse content stelt de producenten er niet of nauwelijks toe in staat met de uitzendrechten de productiekosten te dekken. Dat wil zeggen dat we twee keuzes hebben: ofwel stellen we dat het zo belangrijk is dat er Nederlandse content wordt gemaakt dat we vanuit de overheid gaan subsidiëren ofwel accepteren we dat het zinloos is om content te maken waar geen enkele vraag naar is.

Subsidie is onze zaak als Nederland zijnde. Daar moeten wij voor op draaien met onze belastingcenten. Om dit geld te gaan halen bij de concurrenten is pure waanzin.

[Reactie gewijzigd door Cronax op 23 juli 2024 19:49]

Daar zit hem echter het probleem: blijkbaar is de content die in Nederland wordt geproduceerd niet interessant genoeg voor genoeg mensen.
Het is inderdaad een probleem dat Nederlandstalige content maar een beprkt bereik heeft en dus per kijker duurder is.
De Nederlandse overheid wil echter wel dat Nederlandse cultuur in de Nederlandse taal beschikbaar komt en legt daarom de TV zenders en straks dus ook de steamingdiensten een bepaald quotum op.
Anoniem: 457607 @Cronax22 februari 2018 22:54
"Daar zit hem echter het probleem: blijkbaar is de content die in Nederland wordt geproduceerd niet interessant genoeg voor genoeg mensen."

Nee, dat is niet het probleem. Het probleem is bereik. Een NL produktie kan niet bekostigd worden los van of deze goed of slecht is. Zelfs wanneer dit wel lukt, dan alsnog is er geen bereik, aangezien het niet op Netlfix uitgezonden wordt.

Er dreigt inderdaad een winner-take-it-all scenario te ontstaan waarbij de meeste media kanalen vervangen worden door een enkele media stream. Wat mensen dan binnenkrijgen is eentonig: het amerikaanse preutsheid, verheerlijking van geweld, extreem commerciele karakter. Allemaal gecentreerd op de USA, en niet Europa of Nederland.

Ik ben het niet per se eens met de manier om dit af te dwingen, maar het is wel iets om over na te denken.
Maar die regulering zelf vind ik al raar. Ik zie dus eerder dat die regulering ook uit de reguliere uitzending verdwijnt. Als je iets duurs wil met z'n allen moet je dat zelf bekostigen, in plaats van de inkomsten gijzelen van iemand die een andere doelgroep aan wil spreken.

Hoe is dit anders dan een verkapte invoerheffing. En waarom hebben culture goederen zo'n bijzondere status hier in?
Als je iets duurs wil met z'n allen moet je dat zelf bekostigen, in plaats van de inkomsten gijzelen van iemand die een andere doelgroep aan wil spreken.
Dit is dus een heffing die uiteindelijk geldt voor ons allen. Hoe je ook TV kijkt je draagt bij aan Nederlandse producties.
Ik denk dat de meeste mensen die een abonnement op Netflix nemen dit doen om series te kunnen volgen die niet in Nederland worden uitgezonden en niet om NOG meer Nederlandse series.

Daarnaast kun je ook discussieren over het beperkte aanbod van actuers, de middelmatige verhalen, middelmatige acteerprestaties.... Wil je Nederlandse pulp, kijk dan SBS, RTL of NPO
Zoals het hier boven verwoord staat, zie ik het meer als 'new-school' protectionisme: Ze verlangen (eisen/wensen...) van netflix om een serieus deel van het geld dat ze in NL verdienen ook weer in NL besteden. Dat kunnen aankopen van NL producties zijn, maar het kan ook heel goed dat Netflix zelf iets in NL produceert.

En gezien de Europese achtergrond van deze regel zou het zomaar kunnen dat netflix er mee weg komt om iets in Europa te produceren wat dan deel producties zijn van een aantal landen.

Uiteindelijk hoop ik niet dat het wordt dood-geregeld maar het lijkt me wel een aardig idee als netflix op alle vlakken wereldwijd gaat werken, dus ook met het maken van media.
Ze willen dat er meer Nederlands content komt maar tegelijk willen ze ook dat er een bepaald % bedrag betaald wordt 8)7 zijn helemaal loco geworden. Waarom zouden ze dit uberhaut doen dan? Want qua populariteit njet de grootste van alle.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 19:49]

Voor klassieke tv kan een bepaald percentage zendtijd worden afgedwongen, bij on-demand diensten is dat een stuk moeilijker.

Een percentage van het aanbod verplichten is ook relatief makkelijk te omzeilen. Bij voorbeeld: een serie genaamd "Groeiend Gras". In realtime kijken hoe gras in een Nederlands weiland groeit. Kost nauwelijks iets om te maken en niemand zal er naar kijken. Maar het teld wel mee als Nederlandse productie.
Dit zou dus betekenen dat er content wordt toegevoegd wat waardeloze is om naar te kijken. Hier zou Netflix nooit mee akkoord gaan.
als die verplichte 15% waarheid wordt kunnen ze kiezen:
  • ofwel een hoop aanbod dat wel abonnees zou lokken verwijderen zodat het aandeel nederlandse producties boven de 15% uitkomt.
  • of een hoop nederlandse producties bijmaken, zodat ze wel al hun aanbod dat abonnees lokt kunnen houden zonder boven de 85% uit te komen hiermee.
als ze dit laatste kunnen doen zonder al te veel kosten... des te beter, anders moet de prijs omhoog.

[Reactie gewijzigd door SaiKoTiK op 23 juli 2024 19:49]

Oh, mooie reeks. Mijn suggestie is "Drogende verf," om zo een engels spreekwoord maar te gebruiken.
Elk land krijgt straks zijn eigen openhaard.
sorry, is niet nederlands, komt niet in aanmerking voor de 15%: http://www.imdb.com/title/tt5375100/ :D
Dat is misschien niet eens zo'n slecht idee dat groeiend gras. Is minstens net zo rustgevend om te kijken als een brandend vuurtje.
Grappig dat wij hier de tegenovergestelde 'Make Amerika great again' mentaliteit hebben in de comments.

OnTopic: Wat een gekke geit
Zou het?

- NL is een klein taalgebied, vandaar ook de ondertiteling i.p.v. nasynchronisatie.
- Nederlanders bepalen graag zelf wat ze kijken (ik in ieder geval en ik zie liever de originele Scandinavische series, dan de Amerikaanse remake).
- Die "Nederlandse" producties zijn vaak gemaakt door bedrijven in handen van buitenlandse bedrijven.-
- Vaak wordt er gefilmd in Oost-Europa vanwege fiscale voordelen en kostenbesparing.
- Veel Nederlandse series zijn gewoon herproducties van buitenlandse series (Aaf, Dr Tinus).

Niet dat ik 1, 2, 3 de oplossing heb voor het teruglopen van NL producties, maar dit gaat volgens mij niet werken.
Eens, al ben ik van mening dat het instellen van een (een kleiner dan genoemd) quotum voor lokale content best wel kan helpen om lokale content te laten produceren. De afnemer (al dan niet verplicht) zal toch kwaliteitseisen stellen om het ook in het 'buitenland' te kunnen vertonen. Het probleem is de omvang van het Nederlandse taalgebied zoals je aangeeft. Ondertitels zijn ze in de Engels-, Duits, Frans, Spaans en Italiaanstalige landen niet gewend. Wellicht dat een quotum op EU niveau wel goed is, dan drijven de pareltjes uit de EU vanzelf boven, net zoals de Scandinavische series die je benoemt. Ik denk dat adt komt om Europese producties over het algemeen cultureel en maatschappelijk toch wat dichterbij staan dan die uit de VS.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 19:49]

Alsof Nederlandse producties zo goed zijn.. als dat wel zo was.. waarom flopt het dan zovaak?
Ach, 15% is een stuk minder dan 100%.
Noem me nu is één Nederlandse serie van de afgelopen jaren die het kijken waard is?
Sesamstraat?
Veel reality meuk op de Nederlandse tv en die zooi zou ik geen kwaliteit willen noemen, enkele uitzondering daargelaten.
Anoniem: 857639 @Deadsy22 februari 2018 13:34
Sesamstraat is een Amerikaans product... de NPO mag het maken met toestemming van Sesame Street
- Zeven dagen van de gier.
- Hollands Hoop
- Penoza
- Overspel
Penoza vond ik toch echt wel de moeite waard :)
Zeker! Maar dat is dan ook wel zo'n beetje de enige.
De Luizenmoeder schijnt nogal een hit te zijn :) Sowieso is er best veel kwalitatief goed drama gemaakt de afgelopen jaren. Vergeet niet dat de mensen die nu een Netflixabonnement hebben een ander publiek zijn dan de mensen die nog parallele TV kijken..
Door het hart van China, Rundfunk, De Luizenmoeder.

edit: vergeet ik Hollands Hoop!!!!!!!

[Reactie gewijzigd door jpsch op 23 juli 2024 19:49]

Ligt dat nu net niet aan het feit dat er geen geld beschikbaar is voor zo'n producties ? In België hebben we de laatste paar jaar toch wel enkele goeie films gehad. (ook enkele rampzalige, test-beeld betere films maar kom)
Ik vond Missie Aarde wel leuk. Mijn vriendin is behoorlijk fan van De Luizenmoeder.

Ik zou best een Netflix serie van Nederlandse bodem willen zien (misschien samen met de Belgen) maar een percentage van 15% slaat natuurlijk nergens op.
Toch geloofwaardig als je het voorbij zapt en op verschillende zenders hetzelfde persoon voorbij ziet komen terwijl deze totaal iets anders aan het doen is in de uitzending.
Als je zo goed bent als de vrouwen van astrotv kan je voorspellen wie je gaat bellen en hoef je niet live aanwezig te zijn
Als die echt goed zijn.. laat hen die series dan aanbieden bij Netflix...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.