Europarlement stemt voor verplicht Europees aanbod op Netflix en Amazon

Het aanbod van video-on-demanddiensten als Netflix en Amazon Prime moet voor 30 procent uit Europese producties bestaan. Het Europees Parlement heeft in overgrote meerderheid voor dit plan gestemd.

Het Europees Parlement wil een quotum van 30 procent aan Europese producties, om daarmee de culturele diversiteit van de Europese audiovisuele sector te ondersteunen. De verschillende video-on-demandplatforms wordt ook gevraagd om bij te dragen aan de ontwikkeling van Europese producties, al dan niet door er direct in te investeren of door geld te steken in nationale filmfondsen. Hoeveel de platforms per lidstaat dienen bij te dragen hangt af van de hoogte van de on-demandomzet in elk land.

De nieuwe regels zijn door het Europarlement aangenomen met 452 voorstemmen, 132 tegenstemmen en 65 onthoudingen. Nu moet de Raad zich er nog over buigen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat bij deze instelling geen snelle overeenstemming wordt bereikt; eerder noemde de directeur-generaal Communicatienetwerken, inhoud en technologie van de Europese Commissie deze stemming 'slechts een formaliteit'. Bovendien hebben de Raad, het Europarlement en de Commissie hierover eerder al overeenstemming bereikt.

Omdat het gaat om een EU-richtlijn, hebben de lidstaten na de definitieve goedkeuring 21 maanden de tijd om de regels om te zetten in nationale wetgeving. Pas vanaf dat moment zijn de platforms verplicht zich aan het quotum te houden.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-10-2018 • 16:50

176

Submitter: Rabelais

Reacties (176)

176
168
61
9
0
68
Wijzig sortering
Ik blijf dit soort dingen toch absurd vinden. Een commercieel bedrijf biedt diensten aan. Het is aan de consument om hier al dan niet voor te betalen. Niemand die iemand dwingt. Hetzelfde geldt voor concurrentie. Denk je het beter/anders te kunnen dan een ander, bv met lokale content? Niemand die je tegen houdt!
Ik snap dat je het absurd vindt maar Netflix is niet zomaar een commerciële dienst. Netflix brengt cultuur en daar zit het probleem. Men wil voorkomen dat we overspoeld worden door "vreemde" culturen en daar valt wel wat over te zeggen. De EU weet dat ze niet tegen Hollywood dollars op kunnen. Het is niet dat we het beter gaan kunnen. Ik zit eerlijk gezegd ook niet te wachten op Nederlandstalige netflix producties en dat komt vooral omdat ik er vanuit ga dat wat ze in de VS maken beter gemaakt is dan bij ons.

Die cultuuroorlog hebben we destijds verloren met de bioscoop. Wij zijn zo overspoeld met Amerikaanse films en series dat ik lokale content zelfs geen kans wil geven. Daarom is het dus echt niet zo absurd van de EU om Netflix te laten investeren in content "van bij ons". Hollywood heeft ons naast prachtige films en series ook veel propaganda verkocht. Het beeld dat het gros van de wereld over de VS heeft komt uit films. Ik snap dat de EU met de bioscoop-killer niet twee keer tegen dezelfde steen wil lopen.
Ik vind Nederlandse produkties over het algemeen ook niets om over naar huis te schrijven. Veel acteurs komen van de toneelschool en die leert ze zo'n irritant overgearticuleerd stemmetje aan. Vooral de oudere acteurs hebben dat nog heel erg. Daardoor lijkt het zo overdreven en nep. Er wordt ook wel goed spul gemaakt maar er zit veel zooi tussen. En dat heeft me uiteindelijk wel een beetje ontmoedigd.

Persoonlijk kijk ik daarom eigenlijk alleen maar buitenlandse series (ik heb vele jaren in Engelstalige landen gewoond dus ondertitels heb ik ook niet nodig).

Aan de andere kant: In Amerika wordt natuurlijk ook heel veel zooi gemaakt, maar vooral de goede dingen worden hier bekeken omdat die bekend genoeg zijn hier. Misschien lijkt het daardoor alsof het beter is.
Jullie hadden toch Plan C? Vond ik best nog een goeie (weliswaar low budget) film, de Lock, Stock and two Smoking Barrels van de Lage Landen ;-)
Eerlijk gezegd denk ik dat kwaliteit altijd wel boven komt drijven, uiteindelijk is het ook in het belang van Netflix zelf dat ze kwaliteit aanbieden. Dergelijke quota werken eerder marktverstorend en op langere termijn contraproductief (want met quota is het minder hard nodig om je degelijkheid te bewaren).
Die ken ik niet maar het soort film (overdreven geweld) is ook niet mijn ding. Ik woon trouwens nog steeds niet in Nederland maar nu niet meer in een Engelstalig land. Dus Nederlandse produkties zie ik ook niet zo 1-2-3 in Netflix tenzij ik de VPN aanzet.

Het is meer dat het kwaliteitsgehalte zo laag lijkt te liggen dat ik mezelf erop betrap Nederlandse produkties bij voorbaat al te negeren.
ind Nederlandse produkties over het algemeen ook niets om over naar huis te schrijven. (...) Er wordt ook wel goed spul gemaakt maar er zit veel zooi tussen.
...Denk je nu echt dat dat buiten Nederland anders is?

Moet je eens in Amerika de tv aan zetten. 90% bagger, net zoals hier. Punt is dat de Amerikaanse programma's die je heir ziet natuurlijk enkel die zijn die enige kans op succes maken.
Ik vind Nederlandse en Europese producties (bijv Casa de Papel) juist vaak beter, het is niet zo overdreven actie gericht en men is veel volwassener over sex. Maar ieder zijn smaak natuurlijk, persoonlijk vind ik niet dat overheid zich hiermee moet bemoeien, we hebben toch ook videoland als we netflix niet goed vinden?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 03:10]

Ik vind Nederlandse produkties over het algemeen ook niets om over naar huis te schrijven. Veel acteurs komen van de toneelschool en die leert ze zo'n irritant overgearticuleerd stemmetje aan. Vooral de oudere acteurs hebben dat nog heel erg. Daardoor lijkt het zo overdreven en nep.
Dat komt omdat de toneelschool, ook vooral gericht is op het toneel. (Het aantal toneelacteurs overtreft het aantal film/ TV acteurs vele malen.) Op het toneel wordt vaak geen versterking gebruikt en dan moeten de acteurs zodanig hun stem gebruiken dat ze zonder te schreeuwen ook achteraan verstaanbaar zijn. Dat is lastig af te leren wanneer ze voor de TV moeten werken (vooral bij ouderen, die veel in het theater spelen of hebben gespeeld).
Ik zit eerlijk gezegd ook niet te wachten op Nederlandstalige netflix producties en dat komt vooral omdat ik er vanuit ga dat wat ze in de VS maken beter gemaakt is dan bij ons.
Ik zou dit wel eens een keer onderbouwd willen zien met cijfers.
In Amerika wordt vooral (heel) veel meer gemaakt dan bij ons. Inclusief een hele hoop bagger. Dat bereikt in NL niet eens de TV, laat staan Netflix of een andere streaming dienst.
In NL wordt vrijwel alles dat hier gemaakt wordt ook wel ergens uitgezonden, dus krijg je vanzelfsprekend de minder goede zaken ook mee...
Maar er wordt wel degelijk ook goede TV in NL gemaakt...
Ik zou het niet weten wat men in NL maakt want ik ben een Belg. Als ik moet kiezen om een nieuwe Amerikaanse reeks te ontdekken of een Nederlandse dan zal ik altijd voor de Amerikaanse serie kiezen. Wat voor goede TV wordt er dan in NL gemaakt eigenlijk? Nederland staat echt niet bekend als een land met goede TV series. Soms zenden ze wel van de Nederlandse politie series uit hier maar ik kijk ze bijna nooit omdat ik ze niet veel soeps vind. Als er iets is wat jullie in NL wel voor bekend staan (in België) is praat programma's en comedy.
Zelf vond ik de eerste 2 seizoenen van Penoza, maar bv. ook Hollands Hoop echt wel series die zich konden meten met de Scandinavische detectives. De laatste tijd kijk ik vrijwel geen NL series meer, simpelweg omdat ik weinig 'live' TV kijk en ze niet in fatsoenlijke kwaliteit online aangeboden worden zonder dat je ervoor moet betalen...

Dus ik zou het zeker niet erg vinden als dit binnenkort naar Netflix komt.
Gelukkig is het EU producties en niet alleen NL producties. Kijk nu regelmatig op Netflix naar niet USA producties. Zitten verassende goede dingen tussen en, een belangrijk verschil met USA producties, het is niet moraliserend christelijk geaccordeerde 13 in een dozijn eenheidsworst: hoofdpersoon die dood gaat, hoofdpersoon die niet enkel goed is maar ook een zwarte kant heeft. Het Disney karakter van de gemiddelde USA serie heb ik wel gezien inmiddels.
Er wordt hier in huis opvallend veel Spaanstalig gekeken. Niks mis mee. Sommige dingen zijn goed, andere minder. Maar dat geldt voor spul in alle talen. Het is wel wat "vrijer" dan veel wat uit de VS komt gelukkig.

Ik denk trouwens dat de genoemde diensten zich er wel bewust van zijn dat variëteit in hun voordeel werkt.

Of dit een goed idee is? Geen idee. Ik denk niet dat het wat uitmaakt, maar kwaad kan het vast niet.
Terwijl ik er juist niet aan moet denken om iets in het spaans, frans of duits te moeten luisteren. Dan gaat het me nog niet eens om het begrijpen (er zitten vast ondertitels bij), maar vooral om de klank die me niet aanstaat.

Overigens is begrip toch ook wel een factor. een programma dat je alleen kunt begrijpen door het lezen van de ondertitels trekt me eigenlijk ook niet.
Inderdaad, de goede series zoals la case de papel komt toch ook gewoon door ?

Denk dat Netflix een goede buitenlandse productie echt niet links laat liggen omdat het niet uit Amerika komt.

Denk dat nlse televisiewereld echt niet zit te wachten op dat er nlse films op Netflix verschijnen, dan gooit iedereen hun tv abbo eruit.
Maar er wordt wel degelijk ook goede TV in NL gemaakt...
De laatste goede Nederlandse TV serie was "Zeg eens A..." ;-)

Ik ben met je eens dat er ook relatief goede TV wordt gemaakt in Nederland, ik kijk het alleen niet. Deels komt het omdat de goede TV verdrinkt in de bagger (ik kijk al ruim twee decennia geen 'TV' meer). Of het klinkt voor geen meter, voor dezelfde reden kijk ik ook nog maar bijzonder weinig Duitse of Nordische films/series, maar veel Britse en af en toe Frans/Italiaans. Netflix heeft ook een uitstekend aanbod Rusische, Chinese, Japanse, Koreaanse series. Natuurlijk ook Indiaas maar ook dat klikt niet helemaal lekker aan mijn oren. Of het is niet online beschikbaar in een formaat waar ik het in wil kijken.

Veel goede Nederlandse TV zit imho in actualiteiten (wat ik helemaal al niet meer kijk) en documentaires (waarvan er niet heel veel mij interesseren).

Netflix/Amzon halen heel wat geld op met de abo's, de EU wil niet dat dit geld zonder slag of stoot de EU uit vloeit, vandaar deze regels. Heeft imho geen hout te maken met 'cultuur', dan zouden ze eens heel goed moeten kijken naar de Nederlandse commerciële zenders, het enige wat voor cultuur daar draait is het Tokkie gehalte...

Ik verwacht dat op korte termijn een hoop Britse producties verhuizen naar Ierland om een graantje te kunnen meepakken van het Netflix/Amazon geld zodra Engeland uit de EU stapt. Frankrijk en Italië zullen imho koning zijn op het gebied van Europese producties ivm. dat het voor de rest van de EU (en de wereld) die klinkt als een paar raspen die tegen elkaar praten. Maar ik zie het ook gebeuren dat een hoop Engelstalige producties in oost Europa worden geproduceerd ivm. de kosten. Dit brengt goede mogelijkheden mee voor studio's in die locaties. Als je kijkt naar de eerste twee Underworld films, dan zijn die voor een groot deel opgenomen in Hongarije... Zou een serie zoals Altered Carbon niet in de EU gemaakt kunnen worden bij Engels sprekende acteurs?
Ik heb uit hele betrouwbare bronnen 🙈🙈🙈(mijn buurman) dat er op dit moment gesproken wordt over een in (Nederlandse/Belgische) gemaakte Netflix original. Wat niet wil zeggen dat hij nederlamdstalig hoeft te zijn.

En over het Nederlandse acteerwerk? Ik Ben best onder de indruk van de kwaliteit van bijv bankier van het verzet of flight bride.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 03:10]

Ik denk niet dat het cultuur is.
Al het geld dat wij uitgeven aan Netflix verdwijnt naar de VS en is weg uit de EU. Door Netflix te dwingen tot EU films. Wordt Netflix ook gedwongen het geld weer te inversteren in de EU. Je wil als land/gemeenschap dat geld zo lang mogelijk binnen je eigen gemeenschap blijft rond gaan.
Je wil als land/gemeenschap dat geld zo lang mogelijk binnen je eigen gemeenschap blijft rond gaan.
En dat is normaal ook: geen enkel land zou het aanvaarden als er een ouderwets bedrijf de markt zou betreden waarbij echt de volle 100% van de omzet naar het buitenland verdwijnt. Geen banen die gecreëerd worden, geen geld die in de eigen economie rond gaat, helemaal niets. Dat is simpelweg parasitair op je economie.

Waarom dat met gigantische, enorme internetbedrijven anders zou moeten zijn zie ik niet in.
Mijn vriendin kijkt genoeg Nederlandse producties en die zijn 9 van de 10 keer echt van bedroevend niveau. Telkens dezelfde acteurs, dezelfde cliché verhalen, dezelfde net-niet effecten, camerawerk en editing en dezelfde 'we gebruiken deze muziek want die is populair'.

Ik kijk daarentegen genoeg Europese films en series want er is genoeg kwaliteit te vinden. Unsere Mutter Unsere Vater, La Casa Del Papel, Lät den ratte komme in, Die Welle, Wenn Inge Tanzt, Gomorra, Rec, Intouchables, Hasta la Vista, Bølgen, Jagten, Un Prophete en zo kan ik nog wel even door gaan.

Verder eens met @mati1983 Een harde quota is absurd. Ik betaal voor wat Netflix goed acht (ook al is het heel erg hit en mis). Ik wil niet betalen voor 30% Europese producties omdat dat ervoor kan zorgen dat er flink wat meuk de ether vervuilt om maar dat quota te halen, en dat kost hoe dan ook geld. Geld dat vervolgens niet meer beschikbaar is voor kwalitatief beter spul. Mij maakt het niet uit waar een film of serie vandaan komt, als ie maar goed is. Bijvoorbeeld Tropa de Elite uit Brazilië, Fauda uit Israel, Orphan Black uit Canada, Operation Red Sea uit China, The Raid uit Indonesië, etc. Liever één van die films of series dan 10 films van Nederlandse bodem.

TL;DR - Een film of serie moet op Netflix verschijnen omdat ie goed is, niet omdat het moet vanwege een quota.
Helemaal mee eens, ik word echt moe van de bemoeizucht van dat EU parlement.
Werkelijk overal willen ze een vinger in de pap.
Maar waar is het vrije marktprincipe? Als wij Netflix niet meer leuk vinden omdat er niet genoeg Europese producties op staan, gaan we vanzelf wel naar Kijk, Videoland of NLZiet. Anderzijds, op het moment dat Netflix ziet dat hun Europese producties in trek zijn zullen ze alleen maar meer Europese content aankopen en produceren. Dat zie je nu al terug in de deals die ze gesloten hebben met de makers van de shows Dark en La Casa de Papel, evenals het aankopen van bijvoorbeeld de rechten van Brief van de Koning en het co-produceren van Undercover samen met het Belgische Eén en een aantal Nederlandse betrokken partijen. Ik zie niet in waarom de EU zich daar dan nog mee moet bemoeien.
Cultuuroorlog?
Er is hier te weinig geld voor écht goede producties. En zelfs hiermee gaat het er niet komen. Waarom? Omdat we hier geen 1 taal hebben. Dit gaat niet werken.

Ik zit niet in de Amerikaanse cultuur, maar vindt de series wel echt cool. Waarom moet een overpayed stropdas dat mij afnemen? En ja, ik denk dat het die kant op gaat.

Zou Videoland en Disney hier ook aan moeten voldoen? T.net is wat suggestief met de titel.

Europa snapt het niet helemaal. Weer. Nog steeds.
Meer geld helpt ons niet van de droevige nederlandse cast af. Daar hebben we een apache helicopter voor nodig.

Ik geef toe dat amerika meer en betere films kan maken door hun budget, maar zolang wij dezelfde kansloze goede tijden slechte tijden acteurs voor alles gebruiken zullen wij nooit iets fatsoelijks produceren.

En voor mensen beginnen te roepen “maar wij hebben carise van houten, en die fries met die dikke memmen wiens naam ik ff kwijt ben”. Good luck met een goede film maken met een handje vol acteurs
Weet je wat er nu gaat gebeuren?

Netflix gaat 30% goedkoopste producties van Europa kopen om aan de quota te voldoen èn de normale content op pijl te houden. Dus bedankt EU voor meer crap van mijn geld...

Een andere (waardeloze) optie kan zijn dat de EU zelf maar eens geld gaat investeren in producties ipv via Netflix mij geld af te troggelen.
Gingen ze maar 30% goedkoopste producties van europa kopen (als in toevoegen).
Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat 30% van het fatsoenlijke materiaal vervangen gaat worden door kansloze Europese bagger.

Ik zie niet in waarom er zo hard in cultuur geinvesteerd moet worden, als het de moeite waard is dan brengt het vanzelf wel geld op. Als het kansloze bende is (looking at you 99% van de "kunstzinnige" studenten) dan moet dat gewoon kunnen afsterven en niet kunstmatig in leven gehouden worden door een overheid... VAN MIJN BELASTINGCENTEN.
(of in dit geval mijn netflix abbo)
Meer geld helpt ons wel degelijk van de droevige Nederlandse cast af.
Doordat er vrijwel geen geld voor is, is er geen droog brood in te verdienen. Je moet in Nederland wel heel wanhopig zijn of niets anders kunnen wil je van acteren je beroep maken. Elke Nederlander die wil acteren, dat een beetje kan en teksten in een buitenlandse taal meer of minder vloeiend over zijn lippen kan krijgen zie je vooral terug in buitenlandse producties (vaak in B-rollen in B-films, maar een enkeling in goede rollen in goede producties).
Zodra er een beetje verdiend kan worden (hoeven geen miljoenen te zijn, kaas op brood, zondag een biefstukje en geen zorgen over de APK-keuring van de auto is voldoende) zullen er voldoende goede acteurs beschikbaar komen. Dan zie je die talentloze acteurs die nu voor veel series worden ingeschakeld alleen nog maar terug achter de kassa van de supermarkt.
Dat ben ik het wel mee eens ja
Wat je niet moet vergeten is dat de EU maar 20% van de wereldeconomie en 7% van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Nogal vreemd om dan meteen maar 30% Europese producties te eisen. De eisen die het Europees parlement hier op tafel legt doen niet onder voor de retoriek die Trump de wereld in brengt: het is een schoolvoorbeeld van protectionisme en daar wordt de wereld (meestal) niet beter van.
Wat je niet moet vergeten is dat de EU maar 20% van de wereldeconomie en 7% van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Nogal vreemd om dan meteen maar 30% Europese producties te eisen.
Daarom eist de EU dat niet voor het wereldwijde aanbod, maar alleen voor het aanbod binnen Europa. Wanneer je nagaat dat binnen Europa de economie en de bevolking 100% is (wanneer je dezelfde cijfers gebruikt als de vergelijking met de wereld), dan is de eis van 30% Europees aanbod nog best bescheiden. ;)
Het is toch niet meer 1990? We hebben het hier over media die via internet wordt gedistribueerd, en er is niet zoiets als een Europees internet en een Amerikaans internet. Tenzij aanbieders - bijvoorbeeld gedwongen door deze wetgeving - allerlei beperkingen gaan opleggen aan gebruikers, en het aanbod gaan differentiëren om aan deze 30% eis te voldoen. Dan heb je dus de slechts mogelijke uitkomst: geen extra Europees aanbod en minder buitenlands aanbod.

EDIT: Ah :) .

[Reactie gewijzigd door SPT op 23 juli 2024 03:10]

Je hebt mijn ironische knipoog gemist. ;)

Maar aanbieder hebben nu al een ander aanbod per geografische locatie. Ik zie een ander aanbod op Netflix dan een Amerikaan. Dat heeft niets met wetgeving te maken, maar met de eisen van de contentmakers.
Eén van de gevolgen daarvan is dat Netflix eigen content is gaan maken, waarvan het zelf kan bepalen waar het beschikbaar is. Er is geen enkele reden waarom Netflix niet een Europese producent i.p.v. een Amerikaanse producent in zou schakelen voor het maken van een serie. Wanneer ze de serie in het Engels maken hebben ze ook daar een wereldwijd publiek voor.
Je kunt toch naar een filmhuis? Vaak betere producties dan de zoveelste serie film..
Ik dacht dat de EU net meer diversiteit wou? Nu, mij lijkt het onzin om bepaalde partijen zoals Netflix en co ter dwingen een derde van zijn content te laten bestaan uit Europese producties terwijl dit niet geval is voor Spotify en co. Of leveren die geen cultuur dan?
Het frappante is ook dat ze de beste leerling van de klas op de vingers tikken want Netflix zorgt al voor een hoop kwaliteitsvolle Europese producties (Black Mirror, Dark, Les Revenants, La casa del Papal, Beau Sejour, Tabula Rasa, enz enz).
Nu lijkt het er meer op dat de EU zich binnen afzienbare tijd zich op de borst wil kloppen met het feit dat zij er voor gezorgd hebben dat Europese kwaliteitsseries (en in mindere mate films) voor iedereen beschikbaar zijn geworden.
Ik zit inderdaad ook niet op Nederlandstalige films en series te wachten.
Anderzijds zijn er toch flink wat deense, zweedse, noorse en spaanse pareltjes boven water gekomen.
Europa kan zeker wel goede films en series produceren. Neem Casa de papel bijvoorbeeld.
Anoniem: 457607 @monojack2 oktober 2018 20:28
De mensen die het hardste klagen zijn al helemaal ver-amerikaniseerd. Ze weten niet beter en kunnen zich niets voorstellen van een niet-amerikaanse produktie. Deze worden vooraf, zonder dat ze uberhaupt bestaan, al neergeschoten.

Dat is juist het probleem wat men probeert aan te pakken.
Netflix brengt cultuur en daar zit het probleem. Men wil voorkomen dat we overspoeld worden door "vreemde" culturen en daar valt wel wat over te zeggen.
Nou, als het Europese Parlement daar werkelijk zo over denkt, dan vind ik het immigratiebeleid en de strijd van de meerderheid van het parlement (centrum/links) tegen de oppositiepartijen (meestal rechts) wel erg tegenstrijdig met hun visie.

Ze willen dus eigenlijk geen homeopatische verdunning van onze cultuur begrijp ik... da's een drastische koerswijziging: wereldnieuws! :P

Maar even serieus: (hoewel dit ook wel serieus is: in feite is dit natuurlijk wel met twee maten meten. We willen graag multiculti, maar niet als het teveel Amerikaans is, zoiets? )

Ik ben erg voorstander van vrij ondernemerschap. Laat jij een doelgroep liggen? Kan je concurrentie daar mooi op inspelen. En de klant is koning. Bemoeienis van bovenaf, en al helemaal door zo'n ondemocratisch orgaan als het EP, vind ik absurd beperkend. Laat de kijker lekker zelf bepalen waar hij/zij naar kijkt! Bovendien, Netflix is al heel erg internationaal en interlinguaal in hun aanbod, dus de noodzaak ontgaat mij volledig.
Men wil voorkomen dat we overspoeld worden door "vreemde" culturen en daar valt wel wat over te zeggen.
Mag ik hier even smakelijk om lachen. Ons overspoelen met en opdringen van culturen is momenteel een van de doelstellingen van de EU.

Los van dat, de EU moet zich eens niet overal mee bemoeien. Wat is het volgende? Quota's per land van afkomst omdat anders iemand zich beledigd voelt? Minimaal x-aantal films met een vrouwlijke regiseur? Minimaal x-aantal films met een donker persoon of homo in de hoofdrol?
@monojack Deze regel gaat Netflix helemaal niet raken, die hebben namelijk al bijna 30% Europees aanbod, of kunnen daar makkelijk aan voldoen door wat Amerikaanse content weg te halen.

Dit zorgt er alleen voor dat nieuwe Amerikaanse partijen zoals Hulu niet de markt op kunnen in Europa, vandaar dat Netflix ook geen tegenstander was van de maatregel. Het zal best goed bedoeld zijn maar je zou toch hopen dat ze wat verder kijken dan hun neus lang is.

Ik gruw in ieder geval bij het idee dat een Europees parlement denkt te bepalen wat de "goede" cultuur voor ons is. Als dat al een taak van de overheid zou zijn (wat ik betwijfel) dan in ieder geval niet die van de Europese overheid.
Ik blijf dit soort dingen toch absurd vinden. Een commercieel bedrijf biedt diensten aan. Het is aan de consument om hier al dan niet voor te betalen. Niemand die iemand dwingt. Hetzelfde geldt voor concurrentie.
Het is dezelfde logica die ook achter het verbieden van dumpen van auto's en electronica zit. Honda en Sony mogen niet de winst die ze op hun thuismarkt maken gebruiken om hun auto's en electronica onder de kostprijs in Europa te verkopen. Terwijl dat toch juist heel fijn voor de consument zou zijn...

Netflix en andere Amerikaanse producenten van programma's halen de winst in Amerika. Daarna is elke cent die ze nog kunnen meepakken in Europa mooi meegenomen. Je koopt dan ook de meest prachtige series waarmee je uren zendtijd kan vullen tegen bedragen waarvoor je als omroep nog geen kwartiertje amateurtoneel kan vastleggen.
En net zomin als we willen dat de Europese autoindustrie wordt weggeconcurreerd door auto dumpende Japanners willen we ook niet dat onze amusementsindustrie wordt weggedumpt door de Amerikanen. Vandaar die heel terechte 30 procent regeling.
Ik vind het ook onzin. Nike hoeft toch ook niet 30% in Europa geproduceerde kleding te verkopen?
En moet Microsoft 30% in Europa geprogrammeerde software gaan leveren?

Laat Europa maar met een pan-Europese dienst komen die de europese content levert, en dan wel graag een stichting van maken zonder winstoogmerk zodat de prijs nog betaalbaar blijft.
Tja... Ze halen het geld wake het te halen valt.. Nl bij Netflix.
Nike betaald wel gewoon belasting in de EU. Netflix niet of nauwelijks.
Relevance your honor?
Bij dit soort acties is het gewoon "follow the money": Netflix levert de EU geen reet op: er is geen verkoopkantoor nodig, geen mensen niets. Netflix zuigt geld uit onze economie. Dat geldt niet voor de andere bedrijven die je noemt. Dat is oa. een reden dat men zo reageert.
Daarnaast: RTL e.d zaten vroeger in Luxemburg maar omdat men 100% de NL markt bediende kwam er ook gewoon een quotum op NL content (zo ook voor radiostations). Dit is zo gebruikelijk de afgelopen 30 jaar dat de rel die men nu schopt aangeeft dat niemand zich meer verdiept in de geschiedenis.
Eens! Vind dat de EU zich juist sterk zo moeten maken voor dezelfde content aankunnen in elk land.
Geen onderscheid maar gelijkheid!
Protectionisme? Culturele diversiteit steunen moet je denk ik meer zien als het juist binnen de perken houden van buitenlands aanbod, omdat geregulierde media-markt en euro's.
De marktwerking die je beschrijft werkt als je op kleine schaal werkt, en er geen enorm starters kapitaal nodig is om een dienst/winkel te beginnen. Netflix is al zo enorm groot dat het bijna onmogelijk is om er mee te kunnen concurreren voor kleineren partijen. Op dat moment is er regulatie nodig om de Europese film/tv markt te beschermen.
Ja precies. Waarom moet dat nou weer 'afgedwongen' worden? Als Nederlandse of Duitse content (ik neem een voorbeeld) gewoon super tof was dan komt het vanzelf op Netflix. E.v. dat de sector/overheid er eerst wat promotie bij Amazon/Netflix doorheen moet duwen zodat het bekend wordt, maar daarmee moet het ook af zijn.

Echter is in mijn beleving veel content die niet uit VS / UK (BBC!) komt, vaak vrij matig en niet de moeite waard om op EU of globaal niveau te streamen. In het voorbeeld van NL / DE: Nederlandse 'series' zijn natuurlijk al jaren treurniswekkend, en Duitse 'krimi's' zijn an sich nog wel OK...maar om het nou op netflix te *moeten* hebben....mwah...

En als de EU dat wil: bouw dan een eigen platform! En zorg dat de content goed is en het waard om te kijken.
(en wees dan wel slim en sta open vóór andere content op jouw platform, dan kan je mss nog wat van Netflix bietsen).

[Reactie gewijzigd door Evil_king op 23 juli 2024 03:10]

Anoniem: 457607 @Evil_king2 oktober 2018 20:28
Nee, dat komt dus niet automatisch op Netflix. Content produktie is een extreem ongelijke markt.
Hmm, ok, dat zal dan. Zo diep zit ik er niet in :P
Maar dan nog vind ik het niet aan de EU om Netflix te dwingen onze crappy series erop te zetten. Dan zou ik nog steeds gaan voor stimuleren/subsidieren van een eigen platform.
Bad money always drives out good money.
Laat die Europese lobby eens samenwerken als het gaat om besparen op medicijnen e.d. waarom dan niet als Europa samen in zijn geheel medicijnen inkopen en de prijzen afdwingen bij de farmaceuten? Nu is het elk land voor zich? Waarom niet? Omdat ze dat in hun eigen portemonnee voelen....

Nu moeten Netflix en Amazon meer Europese meuk aanbieden... Hier zit ik persoonlijk niet op te wachten. Laat de keuze gewoon aan de kijker, een open markt wereldwijd. Het gehele aanbod aanbieden overal. En laat dan de kijker maar beslissen. De cijfers zullen niet liegen. Dan zien we gauw genoeg of het Europese meuk goed bekeken wordt of niet? Als dat niet het geval is dan moet de Europese lobby zich er verder gewoon niet mee bemoeien en Netflix en Amazon hun eigen gang laten gaan.
Hebben we wel genoeg Europese producties dan?
Anders kunnen ze het totale aanbod eenvoudig naar beneden brengen en op die manier de 30% halen :)
Hebben we wel genoeg Europese producties dan?
Ja hoor, enorm veel zelfs. Groot-Brittannie (huidige content blijft immers meetellen na de Brexit), Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland, Italië en Scandinavië (vooral Zweden) maken behoorlijk wat goede produkties (zowel series als films).

Aan keuze is echt geen gebrek. Zeker als je bedenkt dat de huidige hoeveelheid content op Netflix al voor 20+ procent uit Europese content bestaat, moet die 30 procent echt met 2 vingers in de neus makkelijk haalbaar zijn.
Ik zou het echt fantastisch hebben gevonden als series als akta manniskor (echte mensen) gefinancieerd werden door netflix achtige bedrijven, die serie was namelijk geschrapt om een of andere jammere reden.
Er zijn wel producties, maar is dat per land ook 30%? Want volgens mij gaat deze richtlijn daar straks wel voor zorgen dat een Netflix 30% Nederlandse producties in Nederland moet uitgeven. En dan wordt het al snel dingen weghalen ter compensatie dan daadwerkelijk in nieuwe producties investeren
Er zijn wel producties, maar is dat per land ook 30%? Want volgens mij gaat deze richtlijn daar straks wel voor zorgen dat een Netflix 30% Nederlandse producties in Nederland moet uitgeven.
Waar lees je dat? Het gaat om 30 procent aan Europese produkties, ik lees nergens dat die produkties moeten komen uit het specifieke land in kwestie? Heb je daar een bron van?
Ik had begrepen dat je ze overal uit europa mag halen of kan maken.
Waarschijnlijk zullen ze ergens in europa studio gaan neerzetten, een hoop van hun crappy films en series en andere producties zou je ook gewoon in een europees land kunnen opnemen zonder problemen en dat geld ook weer als een europeese productie.
Er worden al een hoop Amerikaanse series buiten de VS opgenomen (veel in Canada, maar ook in Europa), vanwege de soms belachelijke eisen die Amerikaanse vakbonden stellen. Met een soundstage en productiekantoor in Europa wordt het dan al snel een Europese productie.

Alleen jammer dat nieuwe Britse content na de Brexit niet meer meetelt.
http://www.europarl.europ...ekeurd-door-het-parlement

"De bijdrage in elk land moet in verhouding staan ​​tot de op-aanvraag inkomsten in dat land (lidstaten waar zij gevestigd zijn of lidstaten waar zij zich geheel of grotendeels op richten)."

Er zijn wel quota per land in de ruimere media-industrie. Er kan creatief mee worden omgesprongen door bvb vertaalwerk in Malta uit te besteden, digitale back-ends in Estland, etc.

De content zelf is volgens de tekst "minstens 30% Europees" zonder land-quota. Er was in eerdere consultaties inderdaad lobbywerk om 30% Nederlandse/Franse/... content op Netflix te eisen maar dat is ergens gesneuveld. Misschien heeft iemand Malta als voorbeeld gebruikt en dan gezegd dat ze dan maar 2 buitenlandse series konden zien en in Frankrijk honderden...
Ik denk dat ze nu al niet zover van 30% zitten. Als het op lokale content aankomt doet Netflix het eigenlijk beter dan onze eigen omroepen. Waar kan je Koreaanse series, bollywood films en telenovellas vinden bij het openbaar aanbod van onze zenders? Zelfs op Europees vlak doen ze het beter. Meer niet engelstalige Europese programma's op Netflix dan onze eigen zenders.
Ik denk dat ze nu al niet zover van 30% zitten.
Dat klopt. Op dit moment is 20-25 procent (de getallen varieren per bron) van de content op Netflix van Europese afkomst. In andere woorden, die 30 procenrt is makkelijk haalbaar, gezien de behoorlijke hoeveelheid (zeer) goede produkties die in Europa gemaakt worden.

Ik snap alle ophef niet zo, het is niet alsof er nu enorm veel zal gaan veranderen ofzo. Daarnaaast lijkt iedereen me gebaat bij meer keuze en aanbod. En als je het niet wil zien, niemand verplicht je om het te kijken. Maar dat het beschikbaas is lijkt me een mooie opsteker voor degenen die het wél willen zien.
Dan begin je toch een Europese netflix en mensen die graag Europese producties kijken nemen daar een abonnement op? Wat iemand anders al aangaf: gaan we eisen dat software Europees is? Zou je het acceptebel vinden dat films in de biosocoop verplicht voor een zeker deel van Europeese makelij zijn in plaats van dat de exploitant draait waar hij denkt geld mee te verdienen? Boeken in een boekwinkel? Iemand hierboven beweerde dat video-on-demand-diensten cultuurbrengers zijn. Dan zijn boekwinkels dat ook. Het gaat er niet alleen om of het een praktisch probleem is, maar ook of je wil dat een Europese overheid bepaalt dat jij voor dingen gaat betalen waar je niet voor wil betalen. Als de vrijheid van internet bedreigt wordt dan staan alle tweakers op hun achterste benen. Maar Als de EU bepaalt dat ik voor Europese cultuur moet betalen (vrijheid van waar ik mijn geld aan uitgeef) terwijl ik bewust liever voor Amerikaanse cultuur/pulp betaal omdat ik die leuker vind, dan vinden sommigen hierboven dat acceptabel. Meer Europese mangafilms? Meer Europese computerspelletjes? Mode?
Anoniem: 457607 @theobril2 oktober 2018 20:22
Het probleem in je statement is IK. Het gaat hier volgens het parlement om een issue wat groter dan jou is, een maatschappelijk belang wat van groter belang is dan jouw individualisme.

Het staat je vrij om het niet eens te zijn met dat maatschappelijke belang, maar dat betekent niet dat het er niet is.
Pardon? Ik geef toch juist aan dat het de vele weldenkende mensen vrij staat om een alternatief op te richten? Dat die ene "ik" daar niet in mee ga, dat zal het probleem toch niet zijn? Waarom wordt dan toch de kaart gespeeld "een maatschappelijk belang wat van groter belang is dan jouw individualisme"? Dit vind ik echt raar. Je geeft geen antwoord op de vraag waarom je het zelf niet opricht. Of dat is blijkbaar niet levensvatbaar, waarom iets niet-levensvatbaars dan maar moet worden afgedwongen? Of zitten we op het niveau dat jij gelukkig wel weet wat er goed is voor de mensen, en daar mogen de mensen tegen wil en dank aan mee betalen, voor hun culturele zieleheil?
Anoniem: 457607 @theobril3 oktober 2018 00:02
Drama queen.

"Je geeft geen antwoord op de vraag waarom je het zelf niet opricht."

Omdat het een onzin vraag is. Het is hetzelfde als kritiek op Trump hebben en dat zeggen, nou, als je het niet bevalt, dan wordt je toch lekker zelf president? Een kinderachtige en onwerkbare vraag.

"Of dat is blijkbaar niet levensvatbaar, waarom iets niet-levensvatbaars dan maar moet worden afgedwongen?"

Het is wel levensvatbaar. Daarom voldoet Netflix al zo goed als zonder deze wet aan de regel. Doe niet alsof content uit een ander land een fucking gevaar is, alsjeblief zeg. De regel is een voet achter de deur om Europese cultuur een kans te geven.

" Of zitten we op het niveau dat jij gelukkig wel weet wat er goed is voor de mensen, en daar mogen de mensen tegen wil en dank aan mee betalen, voor hun culturele zieleheil?"

Stel je niet zo aan, ik bepaal dat niet, het EP bepaald dat, wat een democratisch orgaan is. Zoals bij ongeveer alles betaal je wel eens voor dingen die je honderd procent gebruikt. Je bent een doorgeslagen individualist die verwacht dat de wereld 100% naar jouw prima donna wensen wordt ingericht, braak.
Maar om het voor de aardigheid inhoudelijk te houden, zonder braakgeluiden zeg maar: we zijn het er over eens dat streaming videodiensten levensvatbaar zijn? Wat belet de Europese omroepen of kan mij het schelen wie om zelf een dienst op te richten? Nee, een beter plan, een bestaande dienst eisen opleggen. Als je zelf niet door hebt dat dat nogal raar is, dan houdt het een beetje op. wederom edit typo

[Reactie gewijzigd door theobril op 23 juli 2024 03:10]

Nou ja, ik heb tenminste minder behoefte om te schelden, wat jij wel een prettige manier van je uiten vindt blijkbaar. Kun je ook een betoog opzetten zonder dat soort termen? Ik citeer "Drama queen." "doorgeslagen individualist", "prima donna wensen"
Anoniem: 457607 @theobril3 oktober 2018 00:04
Nou, misschien als er daadwerkelijk Europese content was, dat mensen het inderdaad prachtig vinden. Maar dat zul je nooit weten want het aanbod is er niet. Het aanbod is er niet omdat we doorgeslagen zijn richting Hollywood.
Dus er wordt geen tv-content gemaakt in Europa? Een heel interessante constatering, maar nogal onwaar. Ook liegen maakt je verhaal niet sterker.
Inderdaad, hier ben ik het volledig mee eens. Eigenlijk wil je dat een grote Europese speler in de markt komt, met een uitgebreider aanbod aan Europese content. Als daar vraag naar zou zijn, zie ik geen reden waarom dit niet zou kunnen gebeuren. In de muziekindustrie is dit met Spotify wel gelukt.
De Europese leiders zouden dit beter aanpakken in een veel bredere context, waarbij start-ups makkelijker kapitaal kunnen vinden in Europa en niet zomaar opgekocht kunnen worden door de Amerikaanse bedrijven.
Deze maatregel voorkomt ook de opkomst van zo'n sterke Europese speler in de markt. Je hebt straks immers Netflix en Amazon die de Europese content zullen gaan streamen. En met de bijhorende inkomsten zullen gaan lopen. Een gemiste kans.
"Ik snap alle ophef niet zo.."

Nou, ik wel. Als mensen interesse zouden hebben in meer Europese producties zou er wel vraag naar zijn en zou Netflix het ook wel aanbieden. Het aantal bezoekers van Nederlandse films in onze bioscopen zijn ook veelal dramatisch.

Ben ook benieuwd hoe Netflix met alle talen om zal/moet gaan. Het publiek voor Nederlandse films is buiten Nederland simpelweg non-existent. En dat geldt ook voor flink wat producties uit andere Europese landen. Wordt Netflix nu ook verplicht om al die films in alle talen te gaan ondertitelen?
Het probleem met Nederlandse producties is dat er nauwelijks geld voor uitgetrokken wordt. Dan blijft het veelal bij wat gezever van tweederangs acteurs in twee of drie decors, zonder veel eye-candy. Wat wij uit het buitenland halen (naast de 0,1% sit-coms die severende acteurs in twee of drie decors wél boeiend weten te maken) bevat vooral eye-candy (al dan niet met een goed verhaal/ verhaallijnen).

Maar met een beetje extra geld kan in Nederland wel veel gedaan worden. Een spektakelfilm als Michiel de Ruyter had een budget dat naar Nederlandse begrippen zeer groot was, maar voor die 'schamele' paar miljoen hadden ze in de VS net een roadmovie kunnen draaien. Een vergelijkbare productie had in de VS waarschijnlijk de 100 miljoen aangetikt.
Ik denk dat Netflix en vergelijkbare diensten deze 'plicht' met beide handen aangrijpen om voor een redelijk budget kwalitatief goede producties in Europa te gaan maken.
Makkelijke. 26+ Publieke omroepen om mee te beginnen.

Gemiste kans om in de regels vast te leggen dat Netflex e.d. alleen maar naar rato van kijkersaantallen hoeft af te dragen aan dergelijke externe partijen. Komt de kwaliteit vanzelf boven drijven.

Zou mij niet verbazen als de komende eigen productie 'semi' in Europa geproduceerd gaan worden. Paar shots van Europese stad, Europees wassen via productiebureautje oid.
Het is al heel wat dat de NPO programma’s beschikbaar stelt aan Videoland. Ik zie ze dit niet doen met een buitenlandse aanbieder.
Voor geld doen ze alles, npo zit krap bij kas en als ze meer betalen dan videoland of er zit geen exclusieve clausule bij videoland.
Het hoeven geen goede producties te zijn. En ze hoeven niet bekeken te worden. Ze moeten alleen beschikbaar zijn. "Drogende verf" en "Groeiend Gras" zullen heel erg goedkoop geproduceerd kunnen worden.
Het hoeven geen goede producties te zijn. En ze hoeven niet bekeken te worden. Ze moeten alleen beschikbaar zijn. "Drogende verf" en "Groeiend Gras" zullen heel erg goedkoop geproduceerd kunnen worden.
Dit inderdaad. Je zult vooral gaan zien dat er gejaagd gaat worden op zo goedkoop mogelijk opvulsel, dan wel dat het op bestelling zo goedkoop mogelijk in elkaar gedraaid moet gaan worden. En vervolgens eindigt het ergens onder aan de lijst om nooit boven te komen drijven. Maar hey; aan de quotumwetgeving wordt voldaan. Dus prima.

Eerstvolgende amendement op deze wetgeving gaat worden om het aanbod ook verplicht aan de man te brengen; let maar op...
Dylan Hagen, Iets Knol etc. Elke YouTuber ruikt zijn kans
Om het spannend te maken......
Toen kwam de regenbui en de grasmaaier :+
Maar waarom zouden ze hun servers vervuilen met dergelijk aanbod?
Er wordt per jaar vele duizenden uren aan producties gemaakt. Waarom zouden ze er daar niet een paar van in Europa laten maken?
Anders zet je 'm gewoon vol met journaals, spelletjes en quizzen en talkshows uit het jaar nul.
Dus nu wordt het aanbod van Amerikaanse producties kleiner?
Terechte vraag wel. Wat je ook zou kunnen doen is een 'brievenbusfirma' in, zeg, Ierland openen en dat je productiehuis noemen. En dan gewoon alles in Amerika schieten, één Europese acteur erin mee laten doen, en je Europese productiehuis ervan laten profiteren. Zonder belasting te betalen.

Nu wil ik niemand op ideeën brengen verder... ;)
In de VS wijken ze al vaak uit naar Canada,
https://en.wikipedia.org/...ons_in_the_Vancouver_area
Veel series zijn theoretisch al niet-VS.

Ook is het helemaal niet interessant om een productie in de VS te filmen, binnen de EU doen we dat goedkoper. Acteurs in de EU krijgen simpelweg een bak minder.
Filmlocatie bepaald niet de nationaliteit van de productie. Apple is een amerikaans bedrijf, ondanks dat de productie in China plaatsvindt.
Maar zet een productiekantoor in Europa, dat de productie regelt en het is wel een Europese productie.
Netflix zal nooit een Europees bedrijf worden, maar series en films vanuit Europa produceren zal geen probleem zijn. Dat werk besteden ze nu ook al uit. Of ze dat aan een Amerikaanse of Europese producent doen zal ze weinig uitmaken.
Gelukkig is het nu ook weer niet zó eenvoudig om onder de regels eruit te komen, er zijn de nodige regels opgesteld waar je aan moet voldoen om als Europese produktie gezien te worden.

Die regels zijn te vinden op https://eur-lex.europa.eu...2010:095:0001:0024:NL:PDF
Ja dat zal inderdaad wel beschreven zijn... maar zelfs bankdirecteuren zitten tegenwoordig vast vanwege witwassen.

Ik bedoel, tussen wetgeving en handhaving zit nogal een verschil.. ;)
Het is redelijk makkelijk te controleren en boetes worden ook simpel opgelegd. Beetje naast het potje pissen, gaan ze ook bij Netflix niet doen.
Dat soort dingen gebeurd al langer hoor. Vraag is vooral, voor hoeveel procent moet de productie uit europese labor bestaan?
Waar lees je dat?

Aangezien nu al ruim 20 procent van de content van Europese afkomst is, is het echt niet zo moeilijk om aan die 30 procent te komen. Bedenk wel dat er behoorlijk veel goede Europese produkties zijn, dat is echt geen enkel probleem, en je hoeft er niet eens je best voor te doen.
Dat staat nergens, alleen dat de Europese producties 30% moeten beslaan. Misschien worden de Bollywood series er wel uitgegooid.
Kortzichtige marktbescherming die uiteindelijk juist een averechts effect gaat hebben. Om dat percentage te halen gaan ze ofwel bagger moeten verzamelen ofwel snijden in het gewilde aanbod van buiten Europa. Minder interessant aanbod betekent minder gebruikers en dus minder inkomsten, dus verdwijnt Netflix over een tijdje vanzelf van de Europese markt. Stomme politici snappen nog steeds geen flikker van hoe de markt werkt.
Of Nexflix gaat meer series in Europa produceren.
Maarja, wat is 'in europa produceren', telt het als een amerikaanse productie in bv bulgarije opgenomen wordt (wat al vaak gebeurd)? Want als dat laatste dus ook meetelt, dan zul je misschien zien dat er meer series in dat soort landen opgenomen gaan worden (zeker fantasie/historische series)
Wat ik hier uit opmaak is dat het toch echt Europees georienteerde serie zal zijn.

”In its international markets, Netflix generally has been targeting around 20% of its originals to be local, in-language productions. Earlier this month, Netflix said it has more than 100 different European projects launching in 2018. The company announced 10 new European projects including feature film “Rimetti a Noi i Nostri Debiti” (Italy) and original series “Mortel” (France), “The Wave” (Germany), “Luna Nera” (Italy), “La Casa de Papel” part 3 (Spain), “The English Game” (U.K.), and “Turn Up Charlie” (U.K.).”

Bron: https://variety.com/2018/...0-percent-law-1202788631/

Alleen de opnames van een serie hier laten plaatsvinden zal niet werken.
Waar ik al bang voor was. Series alleen maar opgenomen in grote landen. Vermoed dat kleine landjes hier verder geen profijt van hebben.
Och ik zie het probleem niet zo. Je kunt moeilijk gaan verlangen dat elke minderheid z'n eigen series krijgt.
Als het over cultuur gaat vind ik wel dat juist wat uniek is bewaard mag blijven worden en minderheden mogen wat mij betreft juist extra belicht worden. Anders krijgen we binnen de EU hetzelfde cultuur-imperialisme waar men juist mbt Amerikaanse series zo bang voor is.
Alsof wijzelf (nederlandse omroepen) zoveel cultuurprogramma’s maken. Boer zoekt vrouw, wie is de mol en noem ze maar op. Beetje raar dat we hilversum de vrije hand geven, met een enorme bak subsidie er bij, maar tegelijkertijd van Netflix gaan eisen dat ze nederlandse producties zouden moeten gaan maken en nog eens geld moeten pompen in cultuurfondsen.
Ik zeg niet dat Hilversum een extra berg subsidie moet krijgen. Waar ik op doel is dat niet al het geld niet automatisch naar grote landen moet gaan. Waar het nu op lijkt. Deze landen hebben natuurlijk sowieso een voorsprong qua budget, etc. De Franse, Italiaanse, Duitse, Spaanse staatsomroepen hebben budgetten waar Hilversum bleek bij afsteekt.
Kwaliteit is verder natuurlijk iets erg subjectiefs. Veel mensen die zichzelf cultureel hoogachten halen hun neus op voor kijkcijfer kanonnen als Boer zoekt Vrouw. Het is aan de andere kant natuurlijk best wel een stukje die over cultuur gaat. Het leeglopende platteland.
Ja dat verwacht ik ook, ze produceren nu ook al in japan.
Och het is toch allemaal zo erg. Maar zoals bij eerdere artikelen over dit inderwerp al ter sprake kwam, Netflix zit al zo ongeveer aan die 30%. Deze wetgeving legt een ondergrens vast maar er verandert eigenlijk niets aan de bestaande situatie.
Ik vraag me af of onze europese politici dit allemaal niet wat handiger kunnen brengen, want nu hebben de liefhebbers van amerikaanse series weer een reden voor anti Europees sentiment terwijl er niets veranderd. Zelf vind ik 30% aan de lage kant, Europese producties zijn vaak veel beter geacteerd, hebben minder uitmelk seizoenen 3..x, zijn realistischer (nou ja, Midsommer murders?) en sluiten beter aan op onze cultuur.
Inderdaad op zich lijkt de maatregel nogal kortzichtig maar op langere termijn is het toch wel belangrijk dat zo'n ondergrens is ingebouwd. Je weet nooit hoe de toekomst er uitziet dus kan best vooruitziend zijn.
Als de ondergrens al bereikt is, waarom dan een interventie? Het is de intentie die hier doorheen te zien is, om dergelijke markten te controleren en te sturen.
Ik denk dat anti-Europees sentiment zeker wel een grond heeft in dit geval.

We staan allemaal op onze achterste poten als Trump importheffingen verhoogd en/of instelt. Terwijl we in Europa al jaren exact hetzelfde doen. Wie wordt er nou door wie gek gemaakt? Volgens mij horen we in Europa toch ook vaak het omgekeerde hoe slecht ze in de USA wel niet zijn m.b.t. protectionisme.
Zo heffen we al sinds eind jaren 80 10% op auto's van buiten de unie. En zo zijn er wel meer voorbeelden.
http://madb.europa.eu/mad...tCode=87032319&country=US

[Reactie gewijzigd door roebfromthebloc op 23 juli 2024 03:10]

Als de ondergrens al bereikt is, waarom dan een interventie?
Om ervoor te zorgen dat het ook in de toekomst gewaarborgd blijft, en niet opeens alle content gedumpt wordt als Netflix daar enige reden voor zou hebben.

Prestaties/cijfers uit het verleden bieden immers geen garantie dat het in de toekomst zo blijft. Dan kan je beter preventief ervoor zorgen dat dat wel gebeurt, dan straks eventueel reactief een eventueel tekort weer terug te draaien. Dan is het leed namelijk al geschied. Liever voorkomen dan genezen dus.

Daarnaast is de grens van 30 procent nog niet helemaal behaald, men zit er op dit moment nog iets onder. Maar het is geen enkel probleem om die 30 procent op dit moment te halen.
Je bent absoluut vrij in jou mening, maar hou het aub op een 'mening'. Veel van jou comment is absoluut geen feit.

Europese producties zijn vaak veel beter geacteerd, hebben minder uitmelk seizoenen 3..x, zijn realistischer (nou ja, Midsommer murders?) en sluiten beter aan op onze cultuur.
Als het toch al het geval is, waarom dan de extra wetgeving? Dan zijn ze dus bezig met zinloze regelzucht.

En al helemaal als Europese series zogenaamd zoveel beter zouden zijn, waarom moet het dan verplicht worden? Sowieso is dat iets wat meer jouw mening is als een feit. Punt blijft dat als elk land zulk soort eisen gaat invoeren Netflix per definitie niet in elk land hun totale aanbod kunnen aanbieden. Alleen maar omdat volgens jouw Europese series zoveel beter zouden zijn. Natuurlijk te idioot voor woorden dat politici zouden beslissen wat betere tv is voor ons.
En al helemaal als Europese series zogenaamd zoveel beter zouden zijn, waarom moet het dan verplicht worden?
Zodat Netflix niet Europese series gaat vervangen met Amerikaanse.
Sowieso is dat iets wat meer jouw mening is als een feit. Punt blijft dat als elk land zulk soort eisen gaat invoeren Netflix per definitie niet in elk land hun totale aanbod kunnen aanbieden.
Netflix biedt al voor elk land wat anders aan. Velen hier vinden het jammer dat het aanbod hier kleiner is dan in de VS. De EU stelt de ondergrens voor de hele unie vast. Iets wat Netflix in pincipe volkomen legaal met Franse commedies zou kunnen vullen.
Alleen maar omdat volgens jouw Europese series zoveel beter zouden zijn.
Je overschat mijn invloed een klein beetje
Natuurlijk te idioot voor woorden dat politici zouden beslissen wat betere tv is voor ons.
Helemaal niet idioot. Volkomen logisch dat volksvertegenwoordigers die wij gekozen hebben voorkomen dat een Amerikaans bedrijf haar anbod alleen maar vult met goedkope Amerikaanse series. Want dat is het pijnpunt. De Amerikaanse TV markt is groot een homogeen, daar kun je per kijker veel goedkoper series voor maken dan voor Nederland bijvoorbeeld. Dus om de Europese media industrie te beschermen is zo'n ondergrens bijzonder zinvol.

[Reactie gewijzigd door mashell op 23 juli 2024 03:10]

Zodat Netflix niet Europese series gaat vervangen met Amerikaanse.
Dan stappen we toch over naar een andere partij als we zaten te wachten op die Europese series?
Netflix biedt al voor elk land wat anders aan. Velen hier vinden het jammer dat het aanbod hier kleiner is dan in de VS. De EU stelt de ondergrens voor de hele unie vast. Iets wat Netflix in pincipe volkomen legaal met Franse commedies zou kunnen vullen.
Je bevestigd dat velen het jammer vinden dat Netflix aanbod hier lager is dan in de VS (oftewel in de praktijk minder Amerikaanse films en series), en dan lijkt het je wel in het voordeel van de consument om Netflix aan te moedigen dat nog verder te verminderen, en ze te straffen als ze meer van die series en films die de consument wil gaan aanbieden?

Als Europa 30% eist, India 30%, Amerika 30% en Rusland 30%, dan is het per definitie niet meer mogelijk voor Netflix om het gehele aanbod in elk land aan te bieden. Dat vind ik alles behalve een goede ontwikkeling.
De Amerikaanse TV markt is groot een homogeen, daar kun je per kijker veel goedkoper series voor maken dan voor Nederland bijvoorbeeld. Dus om de Europese media industrie te beschermen is zo'n ondergrens bijzonder zinvol.
Dus die series waar meer geld aan uitgegeven kan worden (immers meer kijkers) moeten we willen beperken in Europa? Tja, het gaat er bij mij niet in waarom ik hier blij mee moet zijn.
Als Europa 30% eist, India 30%, Amerika 30% en Rusland 30%, dan is het per definitie niet meer mogelijk voor Netflix om het gehele aanbod in elk land aan te bieden. Dat vind ik alles behalve een goede ontwikkeling.
Juist wel, iedereen krijgt dan in elk geval een deel voor hem passende series. In plaats van alleen maar Amerikaanse series. En het is maar 30%, Netflix kan nog steeds 60% Amerikaanse pulp en 10% Amerikaanse kwaliteit aanbieden voor de liefhebbers van pulp en kwaliteit. Waar doe je moeilijk over? Eén wereldwijde Netflix met overal hetzelfde aanbod is uit technische redenen een utopie.
Euhm, wat zijn die technische redenen dan die het onmogelijk maken voor Netflix hetzelfde aanbod overal te hebben?

Maar goed, leuk dat politici gaan bepalen wat een passende serie voor ons is, en dus maar 30% Europese troep moet gaan aanbieden. Oftewel door minder Amerikaanse series aan te bieden die tenminste fatsoenlijk zijn. (Kijk, ik kan ook lekker generaliseren).
Euhm, wat zijn die technische redenen dan die het onmogelijk maken voor Netflix hetzelfde aanbod overal te hebben?
Capaciteit natuurlijk. Als je alles wilt al het Amerikaanse, al het Indiaase, als het Aziatische dan kost je dat veel opslag, die vanwege data distributie kosten niet gecentraliseerd kan worden. Dan wordt het gewoon duur, terwijl je er maar weinig klanten mee bedient. Er zijn nou eenmaal niet veel bollywood liefhebbers in Europa. Netflix is een Amerikaans bedrijf, heeft ook veel Amerikaanse content, dat is in orde maar in Europa mag dat niet uitsluitend zo zijn.
leuk dat politici gaan bepalen wat een passende serie voor ons
Waar haal je dat vandaan? Het is Netflix die bepaald wat. Niet de politici. De politici zeggen alleen dat 30% van Europese bodem moet komen. Maar geen zorgen, de meerderheid (pakweg 70%) zal heus wel Amerikaans blijven.
Begin dan je Europese Netflix, wat let Europa. Nu is het meeliften op een niet-Europees succes en eisen gaan stellen. Nogmaals, wat let jullie voorstanders? Ieder weldenkend mens is hier toch voor en dan wordt het vast een succes? Dat lijkt mij een elegantere manier dan quota. Een beetje de makkelijke weg dit.
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Waarom zo kinderachtig roepen "doe het dan zelf". Je snapt toch wel zelfs ondanks dat dat Europese series beter zijn, beter bij onze cultuur aansluiten, je bijna niet met goedkope Amerikaanse series kunt concurreren. Veel mensen willen ook gewoon simpel dom vermaak, een serie om bij in slaap te vallen. Even niet na de te denken, lekker op commando lachen. Maar dat is niet de hele markt, daarom de ondergrens

[Reactie gewijzigd door mashell op 23 juli 2024 03:10]

Maar dat is een heel ander argument en daarmee een heel andere discussie: Ter verheffing des volks. Een commercieel bedrijf dwingen niet uitsluitend te leveren wat de mensen blijkbaar willen, maar deels ook leveren wat de over u gestelden vinden dat goed voor u is. Dat mag men ook vinden, maar zeg dat dan eerlijk. Nu wordt er nogal omheen gedraaid. Persoonlijk vind ik dat trouwens nogal paternaliserend: tot uw 12 moet u van uw ouders spinazie eten omdat dat goed voor u is, maar na uw 25e zou het toch fijn zijn als een mens dat zelf uit mag maken? Dat ze er een SIRE-campagne tegenaangooien, soit. "Kijkt meer Nederlandse zaken, om tegen hersenverweking te waken". Maar dit EU-plan gaat verder.
Wie draait er om heen? WIj als europese burgers laten de door ons gekozen onze europese politici voor ons afdwingen dat we naar onze Europese content kunnen kijken. Dat is niet paternaliserend of nationalistisch, dat is gewoon logisch. Jammer dat het zo moet. Maar voor Netflix is het moeilijk de verleiding te weerstaan om ons in Europa toch maar vooral goedkope Amerikaanse series voor te schotelen.
Kun je aangeven waarom gekozen politici niet paternaliserend kunnen zijn? Waarom sluit dat elkaar uit? "Veel mensen willen ook gewoon simpel dom vermaak, een serie om bij in slaap te vallen. Even niet na de te denken, lekker op commando lachen." Als je aan deze opmerking het dedain voor mentaal minder bedeelden niet proeft, dan wordt het ingewikkeld. En het is echt paternalistisch om deze mensen dan met "kwaliteit" op te gaan voeden. En die Europese kwaliteit, zijn de Kardashians zo veel slechter, of staan ze verder bij mijn cultuur af dan de Roelvinkjes?
Als je aan deze opmerking het dedain voor mentaal minder bedeelden niet proeft, dan wordt het ingewikkeld.
Hoezo zie je daar dedain in? We kunnen net doen alsof we TV kijken omdat het heel leerzaam is, maar al te vaak is het juist omdat we overdag druk zijn, veel moeten nadenken en s'avonds even lekker niet willen nadenken. Sterker nog als je teveel nadenkt bij TV dan zie je vaak hoe onwaarschijnlijk het allemaal is en vergaat je het plezier.
En die Europese kwaliteit, zijn de Kardashians zo veel slechter, of staan ze verder bij mijn cultuur af dan de Roelvinkjes?
Uiteraard staaan ze verder van jouw cultuur dan de Roelvinkjes. Ze spreken immers niet dezeflde taal, wonen in een ander land, eten andere dingen etc.
9Kun je aangeven waarom gekozen politici niet paternaliserend kunnen zijn?
Dat kunnen ze best. Ik denk niet dat ze dat in dit geval zijn, zoals ik ook beargumenteer. Het is beschermend niet paternalistisch. Maar ze zijn door ons gekozen, ze doen wat wij met z'n allen van hen verlangen.
En verder nog "Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Waarom zo kinderachtig roepen "doe het dan zelf". Je snapt toch wel zelfs ondanks dat dat Europese series beter zijn, beter bij onze cultuur aansluiten,"
Het wiel uitvinden? Hoe moeilijk is het technisch gezien om een streaming-dienst op te zetten? Niet zo heel erg toch, er zijn er namelijk nogal wat? Indien wel, kun je dan aangeven wat er zo moeilijk aan is? En daarmee snap ik ook niet wat er kinderachtig is aan roepen "doe het dan zelf".
En stellen dat Europese series beter zijn? Over smaak valt niet te twisten. Waar baseer je op dat Europese series beter zijn? Bronnen zijn wederom erg welkom :).
Je snapt echt niet wat kinderachtig is aan "doe het zelf". Als je de algemene tendens hier op tweakers volgt wil met niet meer maar minder streamingsdiensten. Dan ga ik niet het tegengestelde regelen. Daar is gewoon geen business model voor.
Waar baseer je op dat Europese series beter zijn
Uiteraard niet op de ratings op Netflix, daar heeft alles altijd 5 sterren. Maar de best gewaardeerde TV serie op IMDB is een Britse. Maar zoals je zegt dat is allemaal smaak gebonden.
Maar waarom moet ik me eigenlijk vededigen als ik vind dat europese series beter zijn. Er komt zo ontzettend veel pulp uit de VS, ik zou de vraag om willen draaien, waarom willen we daar nou nog meer van? De beste 20 series uit de VS, de beste 50 uit Europa, de beste 10 uit Azie. Dan zou Netflix een heel mooi Europees aanbod hebben.
ha, je vind mijn opmerking dus kinderachtig omdat er helemaal geen centjes zijn voor de veelgeroemde kwaliteit van Europese producties en voor het oprichten van een kwaliteitsnetflix. Jammer dat er zo veel posts nodig zijn om dit er uit te krijgen. "de elite wil cultuur en u gaat daar aan bijdragen". Dat is geen sympathiek concept wat mij betreft. Maar ach, tokkies betalen ook mee aan het nationaal Ballet...
Anoniem: 457607 @anboni2 oktober 2018 20:24
Jij snapt niet hoe de markt werkt. Netflix heeft hier weinig problemen mee, en voldoet er al bijna aan. Het is in Netlfix zijn belang om ook lokale content aan te bieden, daarmee wordt de loyaliteit naar de dienst toe alleen maar groter.
Ben erg benieuwd hoe dit de plannen voor de streamingdiensten van Disney en Apple zal beinvloeden.
Op dit moment zijn alle originele producties van beide bedrijven in de VS gevestigd en Disney heeft weinig Europese producties in zijn backlog.
Het is al opvallend dat bv de nieuwe serie van DC Titans "gewoon" op Netflix komt buiten de EU. DC is de streaming service van DC Comics aka Warner Brothers aka Time Warner aka AT&T.

Ik denk niet dat de streaming service van Disney al meteen wereldwijd wordt uitgerold. Zou wel jammer zijn, denk bv aan de Star Wars live action serie die er aan zit te komen. Hopelijk komt die dan op Netflix, zoals CBS met hun Startrek serie ook niet moeilijk doet.

Besluit van de EU slaat volgens mij nergens op. Er is al genoeg te vinden uit Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk wat gewoon op Netflix slaan. Hopelijk slaat het op EU-wijde content. Ik zit niet te wachten op 30% Nederlandse "meuk" op Netflix of Amazon. Vraag me af waar ze dat vandaan moeten halen.
Klopt, de keuze voor geen DC Universe laat zien dat WB nog wil afwachten met internationale expanse. Ik vind de keuze voor Netflix wel bijzonder gezien er al 6(!) Marvel series zijn + een paar MCU films.

Ik zal vooral abonneren voor het bestaande aanbod van Disneyfilms en -series, dat is echt iets wat ik mis bij Netflix. En idd, 30% is erg veel en is het wel van heel de EU dus we hoeven niet veel Nederlandse content te verwachten bij Netflix/Amazon.
Echt onzin die regel. Laat ze dat lekker zelf bepalen. Maargoed, mijn advies voor Netflix & Amazon.

Zet een paar bedrijven op, knal een paar producties voor enkele euro's de lucht in. Desnoods een serie met 600 afleveringen (shortfilms van 2-3 min ofzo).

Voila.

Sorry hoor, vind dat de EU hier onjuist in is. Iedereen (ook hierboven) heeft recht op zijn/haar mening. Mijne is dat er al 'te' veel lokale rommel is. (wederom, een 'mening')
Je vind dat er al te veel lokale rommel is, maar hebt liever dat ze om het quotum te halen nog meer rommel maken? Lijkt me dat iedereen er juist bij gebaat is als ze meer kwaliteit series maken, als je er geen interesse in hebt kijk je ze gewoon niet..
Ik verwacht dat dat doel ook bereikt zal worden. Als ze dan toch moeten investeren in Europese producties dan zullen ze (uiteindelijk) zorgen dat deze goed zijn. Op die manier draagt het beter bij aan hun totale resultaat en zullen deze producties ook buiten Europa (zoals in de Spaanstalige landen in Zuid-Amerika, en mogelijk ook in de Franstalige landen in Afrika) bekeken worden.

Ik merk bovendien bij mezelf dat ik liever Europese series kijk dan Amerikaanse omdat deze veel herkenbaarder situaties hebben dan de Amerikaanse series. De series die ik daarvan kijk zijn vooral de spektakel- en SF-producties waar die culturele overeenkomst minder relevant is.

Het feit dat Netflix nu al veel Europese (en ook al wel Aziatische en Zuid-Amerikaanse) producties heeft geeft al aan dat inspelen op de lokale markt zin heeft. En met een quotum stimuleer je dat zonder dat je verder regels oplegt over hoe dat dan moet worden vormgegeven, de creativiteit wordt niet belemmerd en mogelijk zelfs gestimuleerd.
Wat een enorme onzin. Het roest mensen echt niets of iets Duits, Deens of Amerikaans is. Als het écht goed is wordt het wel bekeken. Maar blijkbaar is dit gelijkheidsbeginsel nodig in de hedendaagse samenleving, net als de onzin dat er een bepaald percentage vrouwen in een bepaalde functie zou moeten zijn, of dat bepaalde etniciteiten ondervertegenwoordigd zijn in de Oscar nominaties. Kwaliteit is leidend, waar het ook vandaan komt
Nou lees de gemiddelde reacties hier maar eens wat het imago van Europese series is :P Zo ver gezocht is het nou ook weer niet, aangezien het niet altijd aan de kwaliteit ligt.

Kwaliteit is lang niet altijd leidend. Of je moet natuurlijk geloven dat middelbare mannen in driedelig grijs de maatstaf is van kwaliteit in onze maatschappij, maar dan doe je vooral die laatste tekort.
Het imago misschien wel, maar de kwaliteit is echt top tegenwoordig:

- Dark
- La Casa de Papel
- De meeste Britse cop/detective series
- The Bridge (deense versie)
- The Killing (deense versie)
Ik vond Okkupiert erg leuk, toch even name-droppen ;)
Als de EU dan ook de manieren om te investeren (met bijbehorende belastingvoordelen) komen er vanzelf grote AAA-producties op gang.

Enkel middels wetgeving iets afdwingen is nooit goed en zal de kwaliteit nauwelijks bevorderen. Hoogstens dat met op kwantitatief gebied gaat voldoen aan die 30%. Of wij als consumenten daar mee gebaat zijn betwijfel ik...
Het quotom op aanbod lijkt me een slecht idee aangezien je hiermee het aantal buiten de EU gemaakte content direct limiteerd aan het aantal in de EU gemaakte content. Aangezien de EU niet 30% van de wereldbevolking is of al 30% procent van alle media content produceerd moet er zowieso geknipt worden in het aantal niet in de EU geproduceerde content.

Als de EU het had verplicht om een percentage van de omzet van deze bedrijven terug te investeren in EU geproduceerde content dan kunnen we alle content behouden plus een investering in de media industrie.
Is dit werkelijk waar de EU zich mee bezig moet houden of is het slechts een afleidingsmanoevre?
De EU houdt zich bezig met meerdere topics per keer. Ze hoeven zich echt niet alleen bezig te houden met zaken die alleen belangrijk vindt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.