De Nederlandse Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel voor de nieuwe Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet uit 1998 moet vervangen. De Eerste Kamer moet nog met het wetsvoorstel instemmen voordat de wet officieel is aangenomen.
Van de 150 leden van de Tweede Kamer hebben slechts 9 politici tegen het wetsvoorstel gestemd. Alleen de SP, Forum voor Democratie en JA21 stemden tegen. Dit kan een indicatie zijn van de reactie van de Eerste Kamer op het wetsvoorstel.
Er is volgens de Rijksoverheid jaren aan de vervanger van de huidige Gaswet en de Elektriciteitswet gewerkt. Demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten zegt daarover: "Onze energievoorziening is niet meer te vergelijken met die van 20 jaar geleden, maar veel regelgeving stamt nog wel uit die tijd." De nieuwe wet moet regelgeving omtrent energie moderniseren.
In het wetsvoorstel staat onder meer dat energieleveranciers verplicht een vast modelcontract van tenminste een jaar moeten aanbieden. Daarnaast moeten de voorwaarden en factureringen van deze bedrijven transparanter zijn voor de consument.
Verder introduceert het wetsvoorstel nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens. Deze data moet makkelijker in te zien zijn voor consumenten, maar ook makkelijker te delen met bijvoorbeeld prijsvergelijkers en energieverbruiksmanagers. In het persbericht wordt dit het beter regelen van 'veilig uitwisselen van gegevens tussen netbeheerders, energieleveranciers en klanten' genoemd.