De Nederlandse Fraudehelpdesk heeft in de eerste helft van 2024 bijna 30.000 fraudemeldingen ontvangen, een stijging van 38 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd er voor 27 miljoen euro aan schade gemeld, ruim 44 procent meer dan in de eerste helft van 2023.
De stijging van het aantal fraudemeldingen is zichtbaar bij een aantal verschillende vormen van fraude, meldt de Fraudehelpdesk in een persbericht. De organisatie kreeg voornamelijk meldingen over (bank)helpdeskfraude en beleggingsfraude.
Bij de eerstgenoemde vorm worden slachtoffers, volgens de Fraudehelpdesk vaak 55+'ers, benaderd over een zogenaamde financiële dreiging. De dader probeert de slachtoffers er vervolgens toe over te halen hun geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, waarna het wordt weggesluisd. Bankhelpdeskfraude leidde het afgelopen halfjaar al tot 5 miljoen euro aan schade.
Volgens de Fraudehelpdesk is deze vorm van oplichting nog erg succesvol doordat criminelen een nieuwe 'truc' hanteren. Slachtoffers ontvangen eerst een nepmail, waarin hun wordt gevraagd om persoonlijke gegevens te delen. Daarna krijgt het slachtoffer een telefoontje van de criminelen, die stellen dat ze mogelijk in een phishingmail zijn getrapt. Ze vertellen het slachtoffer vervolgens dat hun eigen rekening niet meer veilig is. Volgens de Fraudehelpdesk werd met deze methode 5 miljoen euro afhandig gemaakt in de eerste helft van 2024.
Beleggingsfraude en 'thuiswerkfraude' komen steeds vaker voor
Met beleggingsfraude werd de afgelopen zes maanden voor 14 miljoen euro gestolen van slachtoffers. Dat is volgens de organisatie bijna evenveel als in heel 2022. Met die vorm van fraude worden slachtoffers ertoe overgehaald om ergens in te beleggen. De dader houdt vervolgens dat geld. Het hoge schadebedrag komt door een combinatie met datingfraude. Slachtoffers worden gecatfisht en er vervolgens toe overgehaald om ook te investeren.
Verder spreekt de Fraudehelpdesk van een fraude met thuiswerkopdrachten. Slachtoffers kunnen vanuit huis bepaalde taken uitvoeren in een online omgeving, bijvoorbeeld het reviewen van producten die ze niet daadwerkelijk gebruikt hebben. Als thuiswerkers in bepaalde tijd niet genoeg van die 'taken' afronden, moeten ze geld bijbetalen. Slachtoffers krijgen soms ook de optie om geld te investeren om zogenaamd meer te verdienen of te investeren in cryptovaluta. Het zogenaamde salaris wordt hoe dan ook nooit uitbetaald. Er is in dit kader voor 2 miljoen euro aan schade gemeld in de eerste zes maanden van 2024.
Volgens de organisatie is er de afgelopen zes maanden wel sprake van een afname van hulpvraagfraude. Daarbij krijgen slachtoffers een nepberichtje van een zogenaamd familielid met de vraag om geld over te maken. Tegelijk neemt ook die vorm van fraude sinds juni weer 'fors' toe.