Ik werk in een financiële instelling en het is opmerkelijk te zien hoe goed de fraudeurs wel niet zijn. De echt goede zijn perfect Nederlandstalig (sommige zelfs beter dan het gebrekkige Nederlands van de echte helpdesk dat ik al heb gehoord) en ze spelen op het risico in.
Vaak hebben ze al behoorlijk veel informatie van jou. Of ze hebben die data van een of andere website die je informatie heeft gelekt, of je bent al (deels) in de val getrapt door te reageren op zo'n fraude mail (en op een malafide website dingen ingevuld die mogelijk nog niet echt financieel schadelijk zijn).
Ze bellen je dan op met de (geruststellende boodschap) dat je mogelijk gehackt bent en dit nog kunnen stoppen. Vaak komen ze al af met persoonlijke informatie die een onbekende persoon niet zomaar zou weten om vertrouwen te winnen en op het moment dat je oprecht denkt dat je "met je bank aan de lijn te zitten" en in paniek bent dat alles wat die persoon zegt wel eens waar kan zijn, dan spelen ze in op de goedgelovigheid van het slachtoffer.
Ze beginnen te vragen om je kaartlezer in je lezer te stoppen en handelingen uit te voeren om die frauduleuze betaling alsnog te blokkeren.
In zo'n geval, dan vergeten veel mensen die "algemene" adviezen die ze ooit wel eens hebben gehoord in de media. Die persoon is in paniek omdat ze oprecht geloven dat er €5000 van hun rekening is.
Wij doen ook fraude calls (waar we een validatie vereisen van de gebruiker of de betaling door mag of niet). Uiteraard vragen wij nooit achter PIN codes enz, maar een klant die het verdacht vindt adviseren wij om simpelweg het gesprek te beëindigen en ons te bellen (ons telefoonnummer staat op hun kaart) samen met een ticket referentie.
De klant komt dan op onze helpdesk terecht en het gesprek kan dan verder gaan.
[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 13:59]