ING stopt op 1 juli met ondersteuning magneetstrip van betaalpas

De ING stopt vanaf 1 juli met de ondersteuning van de magneetstrip op betaalpassen. Het is vanaf dan alleen nog mogelijk om met de chip in de pas te betalen en te pinnen. Er zijn enkele plekken waar de betaalpas vanwege de aankomende beperking niet meer werkt.

ING contactloos
Bron: ING

De bank meldt dat geldautomaten op onder meer Curaçao en Bermuda de chip in de betaalpas niet ondersteunen. In de Verenigde Staten, IJsland en Australië kan het zijn dat betaalautomaten in winkels een magneetstrip vereisen en dus de ING-pas niet ondersteunen.

In deze gebieden raadt de ING daarom aan om een creditcard of eventueel contant geld mee te nemen. "We adviseren klanten altijd om buiten Europa voor de zekerheid een creditcard mee te nemen", vertelt een woordvoerder van de bank.

Vanwege het stoppen van de ondersteuning voor de magneetstrip, hoeven klanten hun betaalpas vanaf de vermelde datum ook niet meer op 'wereld' te zetten. Deze instelling zorgde ervoor dat klanten tijdelijk hun betaalpas buiten Europa konden gebruiken. Vanwege het permanente gebruik van de chip is deze instelling niet meer nodig en wordt een ING-betaalpas standaard wereldwijd ondersteund. De chip is in Europa al langer de standaard voor betalingen met een betaalpas.

De magneetstrip blijft desondanks onderdeel van de betaalpas, want volgens de bank is dit onderdeel in het buitenland soms nodig om toegang te krijgen tot een ruimte waar geldautomaten staan.

Door Yannick Spinner

Redacteur

19-06-2024 • 15:32

209

Submitter: JelleDJs

Reacties (209)

209
208
101
5
0
74
Wijzig sortering
In deze gebieden raadt de ING daarom aan om een creditcard of eventueel contant geld mee te nemen. "We adviseren klanten altijd om buiten Europa voor de zekerheid een creditcard mee te nemen", vertelt een woordvoerder van de bank
Of je vervangt gewoon meteen alle passen met magneetstrip voor MasterCard/VISA Debit. Dat gaat toch gebeuren en is wel zo klantvriendelijk, want dat lost het probleem gewoon op. Dit advies klinkt meer als een laatste poging om mensen toch een credit card aan te smeren terwijl dat binnenkort helemaal nergens meer voor nodig is. (Ja de aankoopverzekering misschien of als je er heel veel mee uitgeeft een rewards programma, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het leeuwendeel van de klanten kan prima uit de voeten met de Debit-varianten.)
Niet helemaal mee eens...
Net terug van reis, en voor de huur van een auto heb je wel degelijk een Credit card nodig. Mijn debit card was niet goed genoeg, want daarop kon men blijkbaar geen bedrag blokkeren.
Reserveringen werken prima op debitcards. Autoverhuurders hoor je wel vaker dat ze moeilijk doen, maar dat mag niet en vaak is het domme onwetendheid. Als je Credit accepteert moet je ook Debit accepteren. Gewoon bij MasterCard/VISA melden, heb je de volgende keer geen probleem meer; zijn ze best agressief op.
Het gaat niet alleen om de reservering, de eventuele extra kosten zijn ook via de creditcard gedekt, debit no go...
Bij debit kan dat ook. Maar zelfs niet: dan nog zou het niets uitmaken. Als je MasterCard en VISA wil accepteren, dan ben je verplicht alle kaarten aan te nemen; of het nou Debit of Credit is.
Dank voor de info. Ondertussen heeft men mij daar wel 132 euro lichter gemaakt dus...
ééntje om te onthouden voor de volgende keer.
Vindt het wel opvallend dat ze er mee beginnen nu Maestro(wat buiten Europa niet altijd werkte) uitgefaseerd is. Nu heeft iedereen een debit Mastercard of Visa die opnieuw niet altijd meer zal werken buiten Europa.

(Los daarvan: omwille van de veiligheid, is het wel wenselijk dat andere landen ook beginnen met het uitfaseren van de magneetstrip.)
Mastercard heeft in 2021 al aangekondigd de magnetische strip in uit te faseren in Europa. Vanaf 2024 is de strip niet meer verplicht op debit en creditcards. En vanaf 2029 zullen nieuwe kaarten helemaal geen strip meer hebben.

[Reactie gewijzigd door japie06 op 22 juli 2024 13:24]

Ik ben in Noord-Amerika eigenlijk nog nooit een pinautomaat tegengekomen die alleen de strip accepteert. Ik vermoed dat dit alleen op hele shady plekken het geval is.

Het klopt inderdaad dat de chip ook niet veel gebruikt wordt door Noord-Amerikanen, maar deze wordt wel door de automaten ondersteund.
Daarnaast is men al een paar jaar geleden bijna volledig overgestapt op contactloos betalen, mede door Apple Pay. Ik heb in Noord-Amerika minder problemen gehad met pinnen dan in Duitsland.
Nou is pinnen in Duitsland ook wel een verhaal apart. 2j geleden nog tijdens de EK hockey, kon je alleen pinnen met een duitse EC kaart. En in de buurt geen geldautomaat te bekennen.
Hopelijk hebben ze dit nu met de EK voetbal beter geregeld.
Je kunt in Duitsland vrijwel overal nog prima met echt geld betalen (chartaal.)
Dan moet je het wel ergens kunnen halen. En dan kom je erachter dat Duitse pinautomaten lang niet altijd buitenlandse kaarten ondersteunen. En Duitse banken hebben over het algemeen ook maar beperkte openingstijden. Dus daar sta je dan op zaterdagmiddag.
Dan moet je het wel ergens kunnen halen.
Eurobiljetten gepind in Nederland zijn te besteden in Duitsland. :)
Of je blijft gewoon in de moderne wereld. :P Best wel absurd dat een land als Duitsland zo achterblijft met digitale transacties. Ik ben nu in Spanje en zelfs hier kan ik letterlijk overal met mijn telefoon betalen. Zelfs kleinere winkeltjes, kiosks en restaurants hebben een mobiele terminal waar ik een seconde m'n telefoon naast kan houden om te betalen.
Zelfde in Italië. Overal met pin kunnen betalen ook wanneer een cappuccino van 1,50 moest afrekenen.
Achterblijft, of niet willen, het is een bewuste keuze in Duitsland. Je hoeft ook niet naar Duitsland als je het lastig vindt, er zijn genoeg landen waar je vrijwel alleen nog maar met pin kan betalen (Zweden is zo'n voorbeeldnatie.) heel vooruitstrevend.

Het ideale is natuurlijk dat je beide mogelijkheden biedt - zowel met echt geld als digitaal. Vraag maar eens aan veel Ukrainse vluchtelingen waarom.
Ik vind het allesbehalve "achterblijven". Ik reis best veel en heel dat digitaal gedoe is soms echt een pest. Geld kon je nog op verschillende plaatsen bewaren en het faalde nooit. De batterij van je telefoon kan (en zal) wel eens plat zijn en het is gedaan met betalen.

Of ook meegemaakt: op de bus enkel betalen via een app, waar je je visa kaart moet aan toevoegen. Dan moet je natuurlijk ook nog eens een QR code scannen om je visa kaart toe te voegen en dat kan natuurlijk niet omdat je net op je telefoon bezig bent. En natuurlijk heeft elke stad nog eens een andere app.

Buiten Europa is soms enkel VISA mogelijk, je gewone bankkaart werkt niet (misschien wordt het beter nu het allemaal Visa debet wordt). VISA kaart kapot (heb ik ooit gehad op reis, was gebarsten) of per ongeluk maxed out? Weg opties. Eigenlijk moet je dan al 2 kaarten hebben...

Ook leuk, als je zo'n app wil gebruiken om een trein of bus te nemen, moet je ze downloaden. Heel fijn als je in een land aankomt waar je 10 euro per megabyte moet betalen om te roamen.

Nee, geld is gewoon een hele stabiele en goede oplossing, en het is een zeer slechte evolutie dat men dit probeert "weg te werken" (zoals in Nederland waar je enkel op sommige plaatsen maar digitaal kan betalen).
Ik heb een briefje van 20 euro in mijn pasjeshouder zitten voor noodgevallen. Dat komt een handvol keren per jaar voor. Ik breng ook veel tijd in Azië door en ook daar gebruik ik nog amper cash. Alleen hebben ze daar naast visa wireless ook nog QR betaalmethoden. Dat is iets minder handig maar werkt ook prima. Zelfs straatverkopers gebruiken het massaal. In supermarkten betaal ik daar al enkele jaren alles met mijn telefoon. Ik vind niets zo handig als geen cash meer nodig hebben. Waar jij nog een briefje moet pakken heb ik al betaald, en dan sta jij nog op je wisselgeld te wachten. Met beetje pech krijg je dan weer een hand vol munten terug. Heel handig dat geld. }>
Aan de kust in Spanje ja, grotere plaatsen ook ja, zit je in het binnenland dan wordt het een ander verhaal...
Ik heb een Spaanse bankpas en zelfs daar kan je in het binnenland niet altijd mee terecht, de reden is heel simpel, geen telefoonlijnen en geen mobiele ontvangst...
Ik kom vrij regelmatig in het binnenland. Pas geleden nog in een dorpje zo'n 20 km buiten Toledo. Weg van alles maar ik had daar gewoon bereik en betalen was geen enkel probleem. Ik vermoed dat de plaatsen waar jij op doelt wel erg dun bevolkt zijn. Dan raakt dat weinig mensen natuurlijk. Binnenland van Spanje is sowieso half leeg.
en contant geld is uiteraard makkelijker "weg te werken" :)
Jahoor, met je gezin lekker een paar weken op vakantie naar Duitsland en €1500 aan contant geld mee.
Ik zie niet in wat er fout zou kunnen gaan /s
Inderdaad want voor 1988 ging er natuurlijk helemaal niemand met het gezin naar Duitsland of welk ander land dan ook met contant geld in de vorm van Duitse marken of andere valuta op zak /s
Ik ben op vakanties geweest met duizenden guldens aan travellercheques die je dan omwisselde in het land van bestemming tegen een meestal waardeloze koers maar mijn ouders hebben altijd contant geld meegenomen tot ver nadat pinnen vrij normaal was want pinnen was eng en gevaarlijk maar bij betalen kon je zomaar geskimd worden.
Het heeft tot 2015 geduurd voor er meer pin dan contante betalingen plaats vonden in Nederland, al die tijd liepen mensen dus met allerlei hoeveelheden contant geld op zak. The horror.....

Ik heb er nooit zo'n probleem mee gehad vroeger om met flinke bedragen op zak rond te lopen als er eens iets duurs gekocht ging worden. Zo spannend is het allemaal niet en het staat ook niet op je voorhoofd geschreven. Nu is het niet meer nodig in de meeste gevallen maar mocht het wel nodig zijn dan heb ik er geen enkel probleem mee.
Vroeger hadden we inderdaad weinig alternatieven. Je kon wel naar een bank in het buitenland om geld op te nemen van je Nederlandse rekening maar dat ging niet zo makkelijk. Contant meenemen was veel simpeler en dat deden mensen dan ook massaal in die tijd. Ik ben er half mee opgegroeid. In deze tijd vind ik het echter ronduit flauwekul. Ik gebruik nog amper cash en betaal op meerdere continenten overwegend digitaal. Niet alleen omdat het handiger én veiliger is maar ook omdat ik dan een veel betere koers krijg dan bij een gemiddeld wisselkantoor. Ik heb een account bij een bekend fintech bedrijf en ik betaal wereldwijd tegen vrijwel de middenkoers met mijn euro's. Alleen dat laatste bespaart mij in niet-euro landen al richting de 100 euro per maand aan kosten. Honderden euro's zelfs als ik al dat geld elke keer zou moeten opnemen. Tijden veranderen.

[Reactie gewijzigd door watabstract op 22 juli 2024 13:24]

Van te voren naar de bank om buitenlands geld te halen (moest je volgens mij ook nog reserveren dacht ik) en dan met zo'n grote reisportemonnee met een touwtje om je nek onder je jas/trui. Toch had het wel wat. :)
Ik heb al vijftig jaar een geldriem. Een fraaie riem met daarin een geldvak met rits. Inmiddels wel wat versleten 😊 Maar een reisportemonnee om je nek werkt ook prima, kan ook je paspoort etc. mooi in!
Ben blij voor je dat je nooit problemen hebt gehad. Maar de cijfers wijzen toch wel uit dat zowel straatroof en zakkenrollen veel minder is geworden in de laatste jaren. Naar mijn mening is dat grotendeels te danken aan dat meeste mensen geen contant geld meer hebben.

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83651NED/table
Straatroof: 8000+ (2010), 2000+ (2023)
Zakkenrollers: 33000+(2010), 12000+(2023)
Dat is toch wel een daling die de moeite waard is
De afgelopen 180 jaar zijn er steeds minder piraten op de wereld en is de gemiddelde temperatuur gestegen. Als er maar genoeg mensen piraat worden zal de temperatuur weer dalen ;)
Zonder onderzoek kun je niet zomaar even roepen dat er een dergelijk verband tussen contant geld en het aantal overvallen bestaat.
Je hebt gelijk ik heb geen onderzoek paraat die mijn mening ondersteunt. Ik baseer mijn mening op adviezen van dr politie, overheid en branche organisatie detail handel. Daarnaast heb ik snel even wat cijfertjes erbij gezocht die “toevallig” ook dezelfde beeld geven.

Maar goed misschien spelen deze partijen ook wel onder 1 hoedje en proberen ze zo allemaal …. Geen idee eigenlijk, wat is er zo negatief aan pinnen?
Dus omdat het ooit normaal was, omdat er niets beters was, moeten we het nu ook maar normaal vinden?

In de jaren tachtig gingen hartpatiënten nog in grote getale eerder dood aan zaken die nu met een kleine reparatie verholpen worden. Dan zeg je toch ook niet, ‘niet zeuren, want je opa is er ook aan overleden’?
In 1988 maakte je gebruik van cheques voor grotere bedragen.
Als ik een euro zou krijgen voor een ieder die nog nooit gebruik heeft gemaakt van een cheque in die tijd zou ik aardig binnen lopen. Cheques werden gebruikt, als je pech had stond je in de supermarkt achter iemand die boodschappen daarmee ging betalen maar het is ook niet zo dat het overgrote deel van Nederland daar volop gebruik van maakte.
Heel eerlijk had het ook wel wat.
Zo'n oud mannetje die een buideltje briefgeld uit z'n binnenzak haalt om te betalen.. ja vond het heerlijk om te zien :)
Want vroeger was het niet jouw schuld en kreeg je een vergoeding van de bank als je beroofd/overvallen was van contant geld?
Wel een smartphone van vele honderden euro's op zak die vaak ook nog half uit een kontzak steekt maar bang zijn dat contant geld wat je onzichtbaar mee kunt nemen tot redelijk grote hoeveelheden gestolen wordt. Heel bijzonder en wat dat betreft zeker andere tijden.
Nee, vroeger was er niet (bijna) het standaard antwoord: waarom loop je dan ook met contant geld op zak (het zelfde geldt tegenwoordig ook al voor een duur horloge om je pols). We hebben het schuld besef een beetje omgedraaid, heel typisch eigenlijk en vooral jammer.

Zeker andere tijden,
Leuke oneliner, maar natuurlijk niet heel praktisch met alle zakkenrollers om en bij het ek om met honderden euros in cash rond te lopen als je met je familie de hele dag bij het ek spendeerd.

Dus je doet net alsof hij iets heel geks zegt en een makkelijke oplossing mist, terwijl je zelf met 3 sec nadenken er op zou moeten komen dat dat alleen in situaties geldt als je een hotelletje binnen loopbereik van het ek hebt om 'veilig' je geld te stallen.
Los van het feit dat dat idd niet praktisch is met, is het ook gewoon raar dat het in Duitsland lastig is om geld te pinnen. Ze hebben gewoon de Euro, een Europees betaalmiddel. Je betaalt met een Europese bankpas (IBAN), maar pinnen kan niet omdat veel Duitse ATM's Maestro/V-Pay niet ondersteunen.

Hoogste tijd voor een Europese betaalsysteem waarbij Mastercard en VISA lekker wegmogen uit Europa.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:24]

Lekker handig dan dat je hier alvast je vakantiebudget in contanten uit de muur moet halen. Prettig gevoel ook om met zoveel contant geld rond te lopen.
Ja, dat is gelijk het pijnlijke, geen geld pinnen hier (dan bedoel ik Nederland), omdat het een groot risico is.
En zo doe ik het ook meestal. Daarnaast is er vrijwel bij alle Duitse banken (en in Duitsland hebben ze nog 'gewoon' veel kantoren) mogelijk om geld op te nemen. Ook buiten (zelfs in de grensgebieden ondanks dat 'Nederlands' tuig regelmatig geld uit de muur haalt zonder pinpas.) Alleen in kleine Duitse dorpjes is het vaak lastig, daar moet je dan even rekening mee houden.
En er willen ook nog weleens heel sneaky extra kosten in rekening gebracht worden.
"NUR BARES IST WAHRES", ofwel Cash is King.

Duitsers houden van contant geld.
Dat is natuurlijk ook zo :) Een combinatie van 'veilig gevoel' en het argwanende richting overheid/banken...ook historisch gerelateerd. Bovendien roept de Duitse overheid zelf op om ongeveer 1000,- Euro aan contanten te hebben.

Er is nog zo'n land, namelijk Japan, daar heeft jong & oud minstens een creditcard, maar betalen doe je toch veel liever met cash. Nu is het in Japan ook geen enkel probleem om met vele honderduizenden yens over straat te lopen.
Nope. Zowel mijn contactloze N26 als mijn fysieke ing pas werden niet geaccepteerd bij een ‘volksbank’, nog geen 100km van de grens. Blijft een zooitje in DL.

Saillant detail. In ‘Malawi’ kon ik zonder enig probleem contactloos afrekenen met al mijn betaalmidden.


Overigens doet die virtuele master card het bij de meeste AHs ook niet

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 22 juli 2024 13:24]

Twee jaar problemen gehad bij meerdere cafe's, waar achteraf het probleem terug te voeren was op visa en Vpay constructies die ook soms op de pas zitten. Oude pinapparaten konden daar niet mee omgaan bleek.
Duitsland verkeert digitaal nog in de middeleeuwen.

Betalen met een Nederlandse betaalpas is vaak mogelijk, maar er zijn ook plaatsen waar het niet lukt.
En dan zijn er nog legio plaatsen waar je alleen contant kunt betalen; veel horeca en soms zelfs benzinestations.

Ook heb ik de indruk dat de NFC-lezers in winkels veel gevoeliger zijn; heel vaak moet je je pas in het apparaat steken, i.p.v. hem voor de houder te houden.

Moraal: zorg dat je altijd voldoende cash op zak hebt.
Mijn ING pas werkt al 15-20 jaar perfect in Duitsland. Eerste jaren bijna dagelijks voor het werk, supermarkten, TrinkGut, Hotels ... Nooit problemen gehad met specifiek de pas, wel eens dat de pas en het pinautomaat elkaar niet willen begrijpen. Even naar een andere kassa, zelfde merk automaat en gewoon werken. Electronica blijft soms iets bijzonders maar structurele problemen nooit gehad, alles altijd met de pas betaald (behalve fooi).

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 22 juli 2024 13:24]

Juist bij de grote winkels en in hotels is er in Duitsland geen probleem, daar kun je wel pinnen. Ik heb echter vaak genoeg voor een paar dagen in Duitsland vergeten om vooraf cash te halen, en daar sta je dan in een restaurant in een dorp: nur EC, of "bargeld bitte". Maestro pinpas werkte niet, twee verschillende Mastercard creditcards werkten niet en de dichtstbijzijnde geldautomaat was in een bankgebouw dat al gesloten was. Uiteindelijk een vpay pas gevonden die wel werkte. En een wijze les verder om altijd cash mee te nemen als je buiten de grote steden gaat.

Zelfs in een hotel in een dorp meegemaakt dat je er niet met de creditcard kan betalen (wel cash of EC), maar wel vooraf via booking.com kunt boeken.
Dat is niet mijn ervaring. Ik kom vrijwel dagelijks in Duitsland (ik woon in Achterhoek). In veel door Nederlands bezochtte plaatsen (Kleve, Emmerich, Bocholt) gaat het vrijwel altijd goed, hoewel je er nog vrij veel vooral kleinere horeca tegenkomt waar je alleen cash kunt betalen.

Verder Duitsland in (ben regelmatig in Münster en Krefeld) gaat het regelmatig fout; en wordt je Nederlandse pas niet geaccepteerd.

Pas en pinautomaatcommunicatie die fout gaat is ook heel herkenbaar; lijkt wel alsof de NFC-lezer in Duitse betaalautomaten minder gevoelig is.

Dus ik heb altijd cash bij me voor het geval dat.
Behalve de Walmart die z’n eigen betaaloplossing wilde pushen, dus daar werkt nfc en applepay niet.
Afgelopen meivakantie was ik een week in New York en daar kon ik vrijwel overal perfect betalen met Google Pay, dankzij een Revolut virtuele Visakaart gekoppeld in Google Wallet op mijn mobiel. De $100 aan cash die ik bij aankomst voor de zekerheid uit een ATM gehaald had heb ik eigenlijk alleen gebruikt voor een aantal keer een cash fooi te geven.

Nu is New York natuurlijk ook wel wat moderner dan een gemiddelde backwater town in landelijk gebied. Geen idee hoe ver betalen via Apple / Google Pay in die gebieden gevorderd is.
Ik kon 20 jaar geleden met mijn bankpas in New York al in veel winkels betalen. En de credit card was nooit een probleem.
Bankpasjes zijn al heel lang breed geaccepteerd. @Haay heeft het over een virtuele kaart, via Google Pay, iets wat 20 jaar geleden nog niet bestond.

Contactloos betalen met je telefoon is veel recenter en werkt zelfs in Nederland nog niet altijd. Hier vlakbij zit een recent aangelegd, modern tankstation dat zelfs waterstofgas aanbiedt, maar benzine betalen met je iPhone kan nog niet. Terwijl ik op vakantie in Griekenland in een achteraf gelegen gehuchtje wat nauwelijks met de auto bereikbaar was, in een ‘winkel’ die eigenlijk niet veel meer dan een kamer van een huis was met een paar rekken lang houdbaar voedsel en een diepvries er in, dat wel kon.

Ik vermoed dat, sinds Apple Pay en Google Pay via nfc mogelijk zijn, fysieke bankpasjes steeds minder gebruikt worden. En dat uiteindelijk de fysieke bankpas optioneel wordt in plaats van nfc.

KNAB biedt al de mogelijkheid om alleen een virtuele kaart te nemen. Je betaalt dan € 1,50 of zo per maand minder. Enige reden dat ik nu toch nog een pasje heb, is omdat het 1x per kwartaal niet lukt contactloos te betalen bij een pomp of parkeerautomaat.
Oh ik stond net op Berlijn centraal en de ticket automaten accepteren alleen chip, geen stripe, geen nfc helaas
Ik vermoed dat dit alleen op hele shady plekken het geval is.
Voor dat soort gevallen kan de imprinter nog worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor offline betalingen.
Mijn ervaring is precies het tegenovergestelde, in Canada wilde automaten mijn Maestro pas constant als Mastercard gebruiken. Hierdoor heb ik de laatste keer een paar keer cash kunnen pinnen wat bij terugkomst thuis nooit bleek te zijn afgeschreven.

In Duitsland, waar ik wekelijks ben voor boodschappen, heb ik nog niet meegemaakt dat ik niet gewoon kon pinnen in de winkel of bij een automaat. Uitgezonderd de winkels waar je alleen met contant kan betalen en zelfs dat is hier in de grensregio echt een uitzondering aan het worden, juist vanwege ons Nederlanders die alles willen kunnen pinnen.
Mijn ervaring is precies het tegenovergestelde, in Canada wilde automaten mijn Maestro pas constant als Mastercard gebruiken.
Dat klopt, want men kent Maestro daar niet. Maar dat probleem wordt al opgelost omdat Maestro uitgefaseerd wordt en nieuwe passen als het goed is allemaal Debit MasterCard of VISA Debit zijn.
Alhoewel het een beetje kip/ei verhaal is, gaan winkeliers vanzelf mee met de gangbare kaartnetwerken zodra die gangbaar zijn. Wat betreft Visa en MasterCard net zo.
Maestro werkt volgens mij buiten EUropa wel hoor, althans ik pinde regelmatig met mijn Maestro kaart in Japan, wel bij een selecte groep banken/geldautomaten. Nu doe ik dat alleen met creditcard.
Het is niet zo dat Maestro nergens werkte buiten Europa, maar de acceptatiegraad is toch vele malen lager dan een Visa of Mastercard.
Ja, dat is zo, excuses, ik las niet werkte in je reactie.

Als toevoeging: hjet is ook handig (bij ING) om de optie "betalen in het buitenland" aan te zetten voor je reguliere betaalpas.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 13:24]

En zelfs binnen Europa in landen die nooit Maestro omarmden maar eerder Visa/MC debit gebruikten was het een probleem. Zo waren er een aantal handelaars in centrum Valencia (Spanje) waar ik met een Maestro kaart niet kon betalen. De dame van 1 van de winkels zei dat het voor haar veel duurder was om Maestro te aanvaarden, en ze er dus geen contract voor had afgesloten.

An sich geen probleem, er was een bankautomaat om de hoek, en de keren daarna gebruikte ik gewoon mijn Visa debit van m'n Spaanse bank, of m'n Mastercard Debit van (toen) Transferwise (nu Wise).
En andersom kan het ook. Vrienden uit Noorwegen hebben een debit Visa card en die werd een paar jaar geleden vrij regelmatig geweigerd in allerlei Nederlandse betaal automaten. Meestal kwam er dan een opmerking achteraan dat credit cards daar niet geaccepteerd werden van het personeel. Paar keer een poging gedaan om het uit te leggen maar vrij snel de moed opgegeven en voorgeschoten daar waar betaling niet lukte.
Dat had ik idd ook regelmatig in Nederland. Is gelukkig nu verleden tijd.
Als je zo'n debit Mastercard of Visa hebt heb je dit probleem straks waarschijnlijk ook niet meer. Ik heb er nog geen betaling op lokatie mee geprobeerd, maar online kan je nu overal waar creditcard geaccepteerd wordt betalen met zo'n nieuwe kaart (wel even je adblocker checken).
Dat vraag ik me af, er staat nu ook een cvc code op bankpassen dus je zou gewoon de gegevens in moeten kunnen vullen en iemand een handtekening laten zetten zoals vroeger bij creditcards? Dan werkt het zonder chip, zonder magneetstrip.
Volgens mij is juist het hele idee achter VISA/Mastercard debitkaarten dat ze wel wereldwijd beter geaccepteerd worden, Maestro is een Nederlands dingetje, wat bijvoorbeeld ook in Zweden op mijn laatste vakanties niet werkte. Pin-terminals kregen meen rond de zomer vorig jaar ook de nodige updates om de nieuwe passen te accepteren.

Het is overigens ING die mij nog dit jaar (!) een nieuwe Maestro-pas stuurde, in plaats van die ook over te zetten op MC/Visa...dat vind ik dan weer een domme zet van ze :/

Maar als je op safe wilt spelen altijd een creditcard mee op vakantie :)

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 22 juli 2024 13:24]

We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat 19 juni 2024 15:59
Vanwege het stoppen van de ondersteuning voor de magneetstrip, hoeven klanten hun betaalpas vanaf de vermelde datum ook niet meer op 'wereld' te zetten. Deze instelling zorgde ervoor dat klanten tijdelijk hun betaalpas buiten Europa konden gebruiken. Vanwege het permanente gebruik van de chip is deze instelling niet meer nodig en wordt een ING-betaalpas standaard wereldwijd ondersteund.
Ik dacht altijd dat dit was vanwege extra veiligheid. Dus dat je bewust de pinpas moet 'aanzetten' voor buiten europa. Blijkbaar geen veiligheidsissue dus?
Inderdaad extra veiligheid, maar tegen skimmen.

Hoe het werkte:
1. Hier in Nederland stak je je pas in een skim-apparaatje, die kopieerde (kloonde) je magneetstrip en met camera over de schouder keken ze pincode af.

2. Vervolgens werd een lijst met magneetstrip+pincode te koop aangeboden op een internet forum en door bvb. een zuidamerikaanse crimineel gekocht.

3. Die ging een dagje aan de slag met kaarten aanmaken en stuurde een lading katvangers op pad om de rekeningen leeg te trekken.

Doordat de "regiobeveiliging" werd ingesteld, daalde de waarde van die lijsten dramatisch (de informatie kon nog wel correct zijn, maar je kon de rekening niet leegtrekken) en werd skimmen vele malen minder interessant.

In tegenstelling tot de magneetstrip is de chip (in theorie) is echter niet te klonen, (ik neem aan dat hij met private/public key pair authenticatie werkt.). Dus dan is die regiobeveiliging niet echt nuttig meer, behalve tegen *fysieke* diefstal van de pas. Maar goed, meestal heb je dat redelijk snel door en kun je de pas vrij snel laten blokkeren.
Nederlandse grootbanken moeten zich schamen. Ik kan mijn betaalpas van Openbank zelfs PER LAND aan- en uitzetten. En mocht ik de pas kwijtraken, dan kan ik deze in de app blokkeren, maar ook weer onblokkeren mocht ik de pas toch terugvinden.

Then again. Bankpassen zijn uit de tijd. Betalen doen we met tegenwoordig met telefoon en/of horloge. Nog veel veiliger en je hoeft geen aparte bankpas meer mee te nemen, die weer gestolen kan worden.
Betalen met telefoon of horloge is imho nog zo zeldzaam dat het me nog steeds opvalt als iemand het doet en 9 van de 10 keer lijkt het ook niet vlekkeloos te gaan. Ik zie de toegevoegde waarde voor mezelf ook niet vergeleken met m'n bankpas die ik altijd mee heb samen met m'n rijbewijs en nog wat andere passen in een secrid.
Hoef ik tenminste ook niet verplicht mn telefoon mee te nemen die veel eenvoudiger gestolen kan worden dan m'n bankpas.
Van mij mogen ze per direct stoppen met alles maar in een mobiel proppen alleen maar omdat het kan. Ik laat dat ding nog graag thuis als ik de deur uit ga en hoop dat dat nog lang zo kan blijven.
Zeldzaam? Geen idee van welke planeet jij komt, maar hier op aarde heb je alleen al een 600 miljoen Apple Pay gebruikers. Daar komen de anderen dan nog bij. NFC werkt vrijwel perfect, dus ook Apple Pay want dat is gewoon NFC.

Online betalen is met Apple ook uiterst eenvoudig, nog eenvoudiger dan iDeal. Eén vingerafdruk is voldoende.

M'n portemonnee vergeet ik nog wel eens een keer, m'n telefoon zeker niet.

En ik durf wel te wedden dat ik eenvoudiger jouw bankpas kan stelen dan jouw telefoon, zonder dat je het doorhebt. Jij staat ergens te pinnen, ik gooi een tientje op de grond en vraag of deze van jouw is, wissel jouw bankpas om en klaar is kees. En uiteraard jouw pincode afgekeken. Dat hoeft niet helemaal goed te zijn, met 3 pogingen lukt het me wel om de juiste combinatie te vinden. Maak jezelf vooral geen illusies... 8-)
Ik kom van een planeet met meer dan 8 miljard bewoners en woon in een land waar grofweg 30% Apple marktaandeel is en ruim 60% Android. Daarnaast had ik het over mijn eigen ervaringen meerdere keren per week als ik ergens bij een kassa kom/sta.
Mijn telefoon vergeet ik niet eens, die neem ik met grote regelmaat bewust niet mee omdat ik dat ding met grote regelmaat helemaal niet nodig heb als ik de deur uit ga, zit gelukkig niet vastgelijmd aan dat ding. Portemonnee met wat contant geld en een secrid met een aantal pasjes is alles wat ik 99 van de 100 keer nodig heb.

Voor wat betreft het maken van illusies, doe dat dan zelf ook niet met een slecht verzonnen voorbeeld dat misschien in een B film zou kunnen werken.
Je kijkt m'n pincode af wat natuurlijk helemaal niet opvalt, je denkt ongemerkt m'n pasje te kunnen wisselen en dan heb ik ook nog niet eens in de gaten dat ik daarna ineens een heel ander pasje heb qua kleur en dergelijke. Dream on.
Ok Boomer... :+ Maar even serieus: betalen met telefoon of watch is wijdverspreid, dat jouw perceptie is dat het zeldzaam is, zegt vooral wat over jouw omgeving (of je perceptie, want ik zie het overal om me heen ;)).
Dat mag, maar ik vind het juist handig om alles op de telefoon te hebben. Dan heb ik 1 ding waar ik om moet denken en niet een hele trits. Een portemonnee is juist zijn enorm diefstalgevoelig en de passen die daarin zitten kun je alleen via de bank blokkeren.

Laatst naar een dansfeest geweest: gewoon helemaal niks mee, behalve telefoon en horloge uiteraard en een fietssleutel. Betalen doe ik met Apple Pay en het huis openmaken kan via HomeKit. Mocht m'n fiets en telefoon worden gestolen (gebeurt dat nog? iedereen heeft die dingen toch beveiligd?) dan kan ik nog een taxi betalen en het huis openen via m'n horloge.
PROEST!
Ik betaal al jaren met mijn Apple Watch mbv ApplePay met Maestro, Vpay en Mastercard. Ik heb zeker al twee jaar mijn passen niet meer bij me en ben helemaal niet afhankelijk van mijn telefoon om te betalen (watch). De techniek achter tokenization van je betaal/creditkaarten is m.i. veiliger dan dat 'gesleep' met losse pasjes en pin codes.
Then again. Bankpassen zijn uit de tijd. Betalen doen we met tegenwoordig met telefoon en/of horloge.
Ik vind zo'n pas toch makkelijker. Dit omdat ik mijn telefoon eerst moet ontgrendelen, en de betaalapp starten, en dan hopen dat het in 1 keer werkt. In die tijd had ik mijn bankpas al 2 keer kunnen pakken.
Ontgrendelen? klik-klik en ik kan betalen. Zo snel krijg ik m'n bankpas niet eens uit de portemonnee.

- Pak telefoon of portemonnee. Kost evenveel tijd
- klik-klik vs open portemonnee , dat wint de klik-klik
- pak kaart, daar is bij de telefoon al geen sprake meer van, tenzij ik wil afwijken van m'n standaard card
- hou bij de NFC of dip in de automaat
- pincode? Niet nodig, authenticatie is al gedaan met Faceid.

Telefoon is echt sneller. In je eentje merk je dat misschien niet zo, maar ga maar eens bij een kassa staan en een hele dag het verschil meten.
Ik zal toch nog zelf de app moeten openen. Daarin zal de meeste tijd gaan zitten. En dan te hopen dat het in 1 keer werkt, dat is ook niet altijd het geval.

Heb zelf zo'n pasjeshouder, 1 keer het schuifje schuiven en ik haal mijn bankpas er zo uit.
Betalen met mijn telefoon doe ik eigenlijk alleen bij automaten die alleen contactloze betalingen accepteren en geen pinpad hebben (zoals van die vending automaten). Wanneer de limiet voor contactloos betalen is bereikt kan ik niet de boel goedkeuren door mijn pin in te voeren. Dan is het wel weer handig dat die automaat mijn telefoon als een andere pas ziet.

Voor mij is mijn pas pakken dus wel sneller. Maar dat verschilt per persoon denk ik.
Bankpassen en virtueel geld (giraal) werken alleen wanneer alle technologie erachter ook werkt. En je batterij niet leeg is.

Niks mis met beide, zowel de mogelijkheid voor betalen met chartaal als giraal geld. Of een bankpas.
Ik ben juist weer terug gegaan naar de bankpas toen m'n bank (ASN) de eigen betaal app niet meer wilde ondersteunen. Vanaf nu kan je alleen nog met Google Pay via de telefoon betalen als je dat wilt... Dan maar met de betaalpas.
Ik kan mijn betaalpas van Openbank zelfs PER LAND aan- en uitzetten.
En wat is daar dan het nut van?

De chip is nog steeds niet te klonen en wanneer jouw zakken worden gerold, wordt de dichtstbijzijnde ATM gebruikt om te cashen. De enige die je er mee in de weg zit, ben jezelf wanneer je in het buitenland komt.

Dat is in mijn geval nog net niet elke week, maar het scheelt weinig.
Ik denk dat PhilipsFan bedoeld dat zijn kaartgegevens niet kunnen worden gebruikt voor online betalingen. Dan heeft het wel degelijk nut om alleen die landen aan te zetten waar je de kaartgegevens wenst te gaan gebruiken.
Wat is daar dan het nut van? Voor online betalingen gebruik ik Apple Pay en dat werkt zeer veilig. Ik heb nog niet gezien dat deze beveiliging is gebroken. Het enige wat in theorie kan gebeuren is dat een crimineel jouw gegevens gebruikt om zijn Apple Pay te activeren. In dat geval ligt jouw bank wel te slapen en is het hoogste tijd om een andere bank te gaan zoeken. Dit is zeer eenvoudig te detecteren. Banken waar wij werken zien zelfs geen pogingen meer. Criminelen proberen het niet eens meer omdat het kansloos is.

Dus waarom zou je dan online betalingen voor jezelf onmogelijk maken? Of ik nou Amazon US of Amazon DE wil betalen, who cares? En ik heb ook wel eens iets besteld in Australië. En ook daar werkt Apple Pay.
Het kan zijn dat je helemaal gelijk hebt. Maar de strategie aanhouden dat je het bewust aan moet zetten lijkt mij niet echt iets te kosten. Waarbij je dus wat extra veiligheid hebt mocht de chip toch gekopieerd zijn/worden. Nu of in de toekomst.

Door dit aan te houden word de investering ook minder. Nu wordt het een stuk interessanter om hier mee te experimenteren.
De chip zelf is wel gewoon te koop, maar dan heb je een lege chip.
De private key die erin zit, is gewoon niet uit te lezen. Punt. De chip kan alleen zaken ondertekenen ermee. De magneetstrip was gewoon een open papiertje, de info was gewoon zo uit te lezen.
Als de chip wel te klonen zou zijn geweest., dan was dat ondertussen wel bekend en gebeurd.
Voor de banken is het altijd een afweging tussen veiligheid en gebruiksgemak. Die kunnen ze nu weer naar gebruiksgemak laten gaan.

Belangrijke noot is dat bij een gekloonde pinpas (welke techniek dan ook) gewoon het depositogarantiestelsel van kracht is, dwz:

Jij hebt dat geld niet opgenomen (redelijk makkelijk ook te bewijzen dat je niet in Z-Amerika was), dus de schade is voor rekening van de bank.

[edit] Terechte correctie: het komt niet uit het depositogarantiestelsel, maar het belangrijkste punt staat: je krijgt het vergoed!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:24]

Het depositogarantiestelsel treedt in werking als een financiële instelling failliet gaat. Jij hebt het over de afschaffing van franchise bij fraude in bepaalde gevallen.
https://www.bank.nl/depositogarantiestelsel/
depositogarantiestelsel? Jouw bank gaat echt niet failliet omdat van jouw rekening een paar euro is opgenomen. En tot die tijd is er geen sprake van enige uitkering op basis van het depositogarantiestelsel.

Je krijgt de schade wel vergoed, maar zeker niet uit het depositogarantiestelsel.
"We adviseren klanten altijd om buiten Europa voor de zekerheid een creditcard mee te nemen"

De klassieke business-move "niet ons probleem" :Y)
Ook met de magneetstrip ingeschakeld zou ik niet zonder creditcard buiten europa op reis gaan, dus wat mij betreft wel een goed advies.
Waarom niet?
Nu we met de betaalkaarten aan het migreren zijn naar betaalkaarten van Visa/MasterCard i.p.v. VPay/Maestro, zie ik geen _noodzaak_ meer om creditcard te gaan gebruiken. Die heb ik dan ook de deur uit gedaan :)
Je noemt de bedrijven en producten door elkaar.

VPay is ook van VISA. Ik heb zojuist een nieuwe VPAY kaart van ING ontvangen voor mijn oude Maestro. Andere banken kiezen voor Mastercard Debit card.
Niet helemaal, het zijn netwerken van Visa en MasterCard waarover betaaltransacties verwerkt worden.

VPay komt ook te vervallen, beetje raar dat je nog een nieuwe van ING krijgt. ING gaat zowel Visa als Mastercard gebruiken.
Ik heb ook nog gewoon een nieuwe Maestro gekregen een paar weken terug.
ING had 'honderd miljoen' oude VPAY en Maestro-passen ingekocht toen bekend werd dat de boel overging naar Mastercard Debit en Visa Debit.

Enige reden die ik daarvoor kan bedenken, is dat ze anders de inkomsten voor hun credit card mis gaan lopen en die zo lang mogelijk willen blijven opstrijken.
Een andere reden kan ik niet bedenken waarom je dit zou doen.
Het antwoord wat ik kreeg van ING toen ik er toevallig een paar weken geleden om vroeg: Alle pinterminals in de winkels moeten softwareupdates krijgen om de M en V Debits te kunnen verwerken. (Staat ook op hun site voor ondernemers ergens bij pintransacties). Veel gaat automatisch en OTA maar heel veel ook niet, vooral bij de wat kleinere ondernemers. Hiermee creeren ze meer tijd en hebben de klant en ondernemer er het minste last van.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 13:24]

Ja. Dat is het vriendelijke antwoord, maar zo kunnen ze blijven schuiven natuurlijk.
Een beetje van, je rijdt 101 op de snelweg en de agent zegt: ach, wat is 1 km/u, rij maar door.
Dan rij je 102 en ach, dat is maar 1 km/u meer dan 101 dus ja, rij maar door...

De overgang naar de nieuwe pasjes was al ruim aangekondigd dus dan moet je het ook gewoon doen, vind ik.
Ik kan bij alle winkels al langere tijd betalen met Master Card en Visa Debit.
Had een aantal maanden geleden nog problemen met Visa Debit bij de Jumbo, maar dat werkt inmiddels ook gewoon.
Ik vond hun uitleg wel plausibel, ondanks ik er niet blij mee was. Ik stond net op het punt om de Visa weer een jaar door te verlengen of kijken of ik een nieuwe pas van ING kon krijgen. Maar als ik niét toevallig op dat punt stond dan was de hele discussie überhaupt aan mij voorbij gegaan, zoals veruit de meeste Nederlanders geen idee zullen hebben dat er iets veranderd. Het was wel sjiek geweest dat je hem nu gewoon zou kunnen krijgen als je specifiek erom vraagt.
Als het je om de kosten gaat: je kunt bij Openbank of Revolut gratis (virtuele) creditcards krijgen. Dit zijn 'debit' kaarten waar je eerst geld op moet storten, maar je kunt ze net zoals een creditcard gebruiken bij online aankopen. Dus als het daarom gaat, hoef je niet te wachten tot ING je eindelijk een Visa- of Mastercard debit opstuurt.
Echter deze (virtuele) debet kredietkaarten worden niet overal als volwaardige kredietkaart geaccepteerd. Bijvoorbeeld hotels en autoverhuurders willen je nog wel eens vragen om met een credit kredietkaart te betalen.
Ik heb de afgelopen maand in Indonesie overigens alleen nog maar gebruik gemaakt van een WISE kaart. Dit scheelt enorm in valutakosten, ik kon er (nagenoeg) overal (op een hotel na) mee betalen. Ook via ApplePay. In ieder geval een stuk goedkoper dan ING en OpenBank.
Rabobank is al gestart met de grootschalige uitgifte. Dus het antwoord van ING is een smoes.

Ja, er zijn nog terminals die moeten worden geüpdatet. Maar dat zijn er nog maar een paar.
Dan kunnen ze de implementatie uitstellen.
Visa en Mastercard kosten zijn ook hoger dan van vpay en maestro.
Heb je daar een bron van?
De kosten voor transacties zijn voor winkeliers hetzelfde als met de oude passen.
Webshop blijft iDeal.
Hooguit kunnen de kosten voor de bank zelf hoger zijn, maar daar heb ik niks over gehoord.
En het lijkt me ook sterk dat de bank dat dan niet doorberekent aan de winkelier.
Nou ik mag hopen dat de meeste webshops gewoon MasterCard en VISA blijven ondersteunen. (Of nog liever: Apple Pay). Veel gebruiksvriendelijker en veiliger dan iDeal.
Apple Pay is inderdaad het allermakkelijkste in gebruik, credit card niet bepaald.
Je moet eerst alle cijfers invoeren, cvc en datum, en daarna nog bevestigen in de app van je bank/card.
Dan is iDeal toch veel sneller en eigenlijk ook veiliger, vind ik. Of op z’n minst even veilig.
Je hebt geen aankoopverzekering of chargeback-optie, dat is waar. Maar ik heb op beide nog nooit aanspraak gemaakt en met iDeal ook nog nooit iets negatiefs meegemaakt dus ja. Ik vind iDeal niet verkeerd in elk geval en met de nieuwe profielfunctie lijkt het ook alweer meer op Apple Pay.
Auto-fill :P Maar inderdaad, het ligt er een beetje aan wat je doet. Bijvoorbeeld bij Amazon staat de CC gewoon opgeslagen en is het one-click check-out. ideaal en veel makkelijker dan iDeal. Nu heb ik bij Amazon ook geen chargeback nodig, maar dat vind ik bij wat vagere webshops juist wel heel fijn om te hebben. Dan is CC misschien niet perse veel sneller dan iDeal (sowieso wél sneller), maar biedt wel extra veiligheid. Achja, het blijven persoonlijke keuzes. :)
Ja, ik wacht nog steeds op de optie 'nooit betalen' maar helaas heeft nog geen enkele webshop die :-(
Nee hoor, MasterCard Debit en VISA Debit zijn exact even duur als Maestro en VPAY. Je moet ze niet verwarren met MasterCard Credit en VISA Credit, die wel (voor de winkelier) duurder zijn.
Tot als je eens een auto wil huren, gaat je op de meeste plaatsen niet lukken met een debit kaart. Op veel plaatsen is het ook nodig voor een hotel kamer te reserveren omdat de waarborg op de kredietkaart wordt gereserveerd.
Je hebt gelijk dat een Maestro of VPay pas meestal niet werkt voor het huren van een auto.

Met de nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit passen kan dat wel.

Het idee is dat je deze passen op dezelfde manier gebruikt als een credit card. Het enige verschil is dat ze een je lopende rekening zijn gekoppeld.
Ik heb toch al voorgehad bij het boeken van een hotel in Parijs dat de debit kaart niet aanvaard wordt
Klacht indienen bij MasterCard/VISA. Gebeurt het de volgende keer niet nog een keer.
Ga ik me niet mee bezighouden ;)
Ik reserveer nu altijd met mijn kredietkaart, zit ook nog eens een annuleringsverzekering inbegrepen.
Hoe werkt dat eigenlijk bij het huren van een auto? Kun je een creditcard gebruiken voor de waarborg, maar de uiteindelijke rekening betalen met een andere kaart (bv een debitkaart) zodat er niks van de creditcard wordt afgeschreven?
De borg én brandstof reservering van de huurauto kan je laten reserveren op de creditcard. Er wordt dan niks afgeschreven, alleen "gereserveeerd". De rest van de kosten zou je met een gewone pas kunnen betalen. Indien je problemen hebt zoals een ongeluk of je geeft de auto terug met een halve tank dan gaan ze een deel of alles van de reservering innen op je creditcard.

Tip: als je vaak huurauto's neemt in europa, de anwb gold creditcard heeft een verzekering voor de borg die je betaald als je de auto "kaal" huurt. Scheelt enorm in de kosten.
De debitkaart werkt tot nog toe altijd voor de autohuur en het boeken van hotelkamers...Ik heb een keer gehad dat ze moeilijk deden, maar door uit te leggen dat het gewoon eraf kan (de borg van de auto), is er niks aan de hand. Sowieso staat in de overeenkomst met MasterCard dat ze deze kaarten moeten accepteren, dus het lijkt me vooral een onwetendheidsissue dan iets anders.
Los van het feit of je zelf wel/geen voldoende maatregelen zou moeten nemen, vind ik de datum nogal snel.
Je hebt las klant geen mogelijkheid om een alternatief in zo'n korte tijd te vinden.

Maar zelfs als je in een situatie zat waarin je nu bijvoorbeeld al aan het genieten bent van een welverdiende vakantie in Curaçao (of elk moment zal vertrekken) en pas na 1 juli terug zou keren. Hiermee brengt ING potentieel mensen in de problemen.

Nu zou je verwachten met de mensen die een vakantie boeken in Curaçao waarschijnlijk wel zullen beschikken over een creditcard, maar dit is natuurlijk een harde aanname.

Ik zeg niet dat ING een foute beslissing maakt door de magneetstrip uit te schakelen, maar minder dan 2 weken is gewoon krap. Als ze 1 augustus zouden zeggen, geven ze alle klanten tenminste voldoende tijd.
Is er geen eerdere communicatie geweest dan?
Zeker wel, alleen daar stond niets in over de magneetstrip. Alleen dat de kaart standaard op wereld wordt gezet. En de kop van het bericht was ook niet 1 Juli maar per 1 september dat er veranderingen doorgevoerd werden (dus twee maanden later). Tenminste, het bericht in de app zegt dit. In andere communicatie (die ik niet heb gezien) zou het wellicht wel hebben gestaan.
Vorige week nog op diverse plaatsen in Dublin mogen ervaren dat de debit card van ING niet werkte, credit card daarentegen wordt daar in Ierland overal geaccepteerd... was blij dat ik hem mee had.
Dan heb je nog een Maestro of VPAY-kaart, geen Master Card Debit of Visa Debit.
Klopt, is inderdaad nog een Maestro. Goed om te weten dat dat de achterliggende 'oorzaak' is.

Neem ik de volgende keer (ook) een VPAY betaalkaart mee van een betaalrekening die ik erbij heb maar eigenlijk nooit in winkels en dergelijke gebruik.

[Reactie gewijzigd door gooos op 22 juli 2024 13:24]

Ik heb toch wel ooit meegemaakt in het buitenland dat de CC niet werkte en ik wel zonder pincode met mijn magneestrip kon betalen.
"De klassieke business-move "niet ons probleem" :Y)
"Crosssellen" noemen ze dat 😀
Ja, het zal ze vast ook niet gaan om de extra inkomsten door creditcards die om deze reden worden aangevraagd natuurlijk. ;)
we adviseren je buiten Europa om ons 2 euro per maand extra te geven en dat vervolgens te vergeten (of 1 jaar aan vast zitten) zodat je toch kan betalen.(en wij extra winst maken).
Wanneer het product niet biedt wat jij nodig hebt en die 24 euro per jaar te duur is, moet je het product niet aanschaffen.

Alleen al het feit dat je ineens een auto kan huren, je hotelkamer in kan en een aankoopverzekering hebt, is mij die paar centen wel waard.
Wanneer je een product altijd hebt gehad. Maar nu iets duurder moet aanschaffen blijft dat toch vreemd
Je gaat naar een locatie buiten Europa en dan zou deze 24 euro hét probleem zijn? Want binnen Europa werkt de magneetstrip al heel lang niet meer. Jouw bank (aangenomen dat je in NL woont) accepteert al heel lang geen magstripe betalingen meer in Europa.

Oud: Magstripe + ATM + vrijwel alle landen ter wereld = No Go
Oud: Magstripe + Europa = No Go
Nieuw: Magstripe = No Go

Een creditcard kan overigens geld opleveren/besparen, ligt oa aan de card en je betaalgedrag.

Met de overstap van Maestro naar Mastercard/Visa kun je wereldwijd betalen met je debetcard. In vergelijking met de creditcard zijn er wel beperkingen, het is tenslotte een ander product.
Wanneer je maar 1 kaart mee hebt en je merkt aan de andere kant van de wereld dat die het daar niet doet, dan heb je ineens wel een probleem.

Wel vreemd dat net op het moment men overstapt op MasterCard/Visa men ineens beslist om de magneetstrip te verwijderen, want deze zijn net een stuk breder geaccepteerd overal ter wereld dan de oude Maestro/Vpay.
Had in Nieuw Zeeland bij behoorlijk wat zaken waar de Vpay pas niet werkte. Volgens mij is zelfs Maestro breder geaccepteerd. Gelukkig ook een CC op zak om bij zulke problemen een alternatief te hebben.
Daarom had ik een revolut genomen. En handig met euro's overzetten naar dollars en daarna met dollars betalen. En Masterdard en of Visa debit kaart.
Hoe werkt dat bij Revolut? Heb je een omni-rekening? Of moet je kiezen tussen valuta?
Je hebt 1 rekening waarbij je meerdere valuta's kan gebruiken. Dat heeft mij aardig wat geld gescheeld die maanden dat ik daar was.
Afhankelijk van het land is het daarom ook een goed idee om een redelijke hoeveelheid echt geld mee te nemen. In Japan is bijv. pinnen/betalen met een creditcard ondanks alle standaarden nog regelmatig een probleem
Overigens zou ik een creditkaart van ING af bevelen, aangezien ze veel te duur zijn qua kosten. Dit geldt volgens mij eigenlijk voor alle buitenlandse transacties waarbij valuta gewisseld moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Whazor op 22 juli 2024 13:24]

Je moet altijd kiezen voor de locale munt ipv euro’s. Dan krijg je de koers van de creditcard maatschappij en niet die van de lokale betaaldienst.
En let erop dat als je een credit card bij ing neemt dit op je bkr komt te staan. Wij moesten de creditcard in de tijd annuleren om zodoende geen melding te hebben ivm hypotheek…. Wellicht nu anders (zijn nu 4 jaar weg uit NL)
Die credit cards worden niet meer uitgegeven. Als je iedere maand gewoon de rekening betaalt (wat nu de standaard is) krijg je geen BKR-notering.
Ja, had ik ook bij mijn hypotheekaanvraag, en bij mij bleek die BKR melding niet ingetrokken te zijn terwijl de credit card al lang opgezegd was. :(
Anoniem: 361276 @glaaj19 juni 2024 15:59
Sowieso zou ik iedereen een creditcard aanraden in het buitenland en ING is meestal erg slecht met het wissel tarief dus een beetje rondkijken naar een goede creditcard kan je veel geld besparen bij elke uitgave.
En: wij bieden ook creditcards aan voor €

Desalniettemin moet er toch eens iets gebeuren…

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 13:24]

Ik heb vaak genoeg gehad dat mijn pinpas niet werd geaccepteerd in verre landen. Creditcard werkt eigenlijk overal. Zelfs met zo'n swipeapparaat en doordrukformuler kan je het hier en daar nog gebruiken.

Een Europese bank kan veel maar niet alle problemen elders oplossen. Dus het is gewoon een goed advies wat ze geven en helemaal niet hun stoepje schoonvegen.
Het argument in je post klinkt logisch. Kan echter wel melden dat Nederlandse banken hevig investeren in tot overnemen van banken hier in Zuid-Amerika. Banken hier waren voor de investering/overname al flink wat minder "vriendelijk" dan in Nederland, en dat is na investering/overname geen steek verandert.

Maestro support, dat werkt soms bij het ene automaat, niet bij het andere. En volgende week is het precies andersom. Er is hier zelfs een WhatsApp groep ontstaan met Nederlanders die in dit land verblijven, om aan te geven waar 'tappers' staan die op dat moment werken.

CreditCard wordt hier in en rondom de hoofdstad wel geaccepteerd, maar in de buitengebieden is cash nog altijd koning. Cash is ook nog altijd populair in de steden, want transactie kosten voor de ondernemer liggen best hoog. Cash positie is gesterkt door het onbetrouwbare grid en vaak gammele internetverbinding in die buitengebieden. In de steden is internet goed en betrouwbaar, zolang de stroomvoorziening werkt. Ook dat is beter in de steden, maar nog altijd heel wat minder betrouwbaar dan in NL.

Geef je hier aan dat je het aankoopbedrag in 1 keer cash wil betalen, dan ben je wel de meest populaire klant, dat is wel merkbaar. En de ondernemer hoeft niet met geldbuidels 's avonds naar de bank om deze te deponeren. Er zijn hier een heleboel bedrijven die voor een nominaal bedrag dat geld bij ondernemers op komen halen. En omdat er een boel zijn, zijn deze ook niet zo heel erg duur.

Nu is de bevolking hier ook langzaam aan groter aan het groeien met iedere generatie, maar als een man die vaak een kop groter is dan de rest van de mannelijke bevolking, hoef ik me niet bezorgd te voelen als ik laat over straat wandel. Of dat nu met of zonder cash, telefoon en/of credit card is.
Cash is natuurlijk ook handig indien je als bedrijf daar anders belastingen moet betalen.
Ik snap waarom je dat zegt, maar volgens mij is dat wel een goede advies even los van magneetstrip of niet. Buiten europa is maestro sowieso al niet zo bekend en steeds minder geaccepteerd. Kom vaak in azie en elke keer steeds minder van de geldautomaten daar die het wel accepteert.
Meerdere ING pasjes gehad waar NFC en ook zelfs de chip van sneuvelde. Contactloos betalen gaat nu gewoon met de GSM.

Vandaag stond ook het overmaken al uit bij de ING... :+
https://tweakers.net/nieu...en-met-overboekingen.html
Dat klinkt leuk, maar bedrijven wentelen steeds meer taken af op devices (=mobiel) van de gebruiker. Zoals scannen bij de AH: 'u kunt dat ook met uw mobiel doen .. '. En dan nu ook met pasjes: jaaaaa u kunt het ook virtueel doen met uw eigen NFC! Handig toch?" - voor wie is dat handig? Voor de leverancier, niet voor de consument. Als een mobiel valt, kan'ie zo maar stuk zijn. En slijtage (al is dat minimaal) om een product te kunnen gebruiken behoort m.i. bij de leverancier te liggen, niet bij de consument.
Met jou nog tienduizenden anderen, laatst was er nog een goede Reddit thread over. Duidelijk zijn de slechte pasjes een probleem van ING, maar ze laten je geld betalen voor een nieuw pasje.
Pas was er een storing en bleek dat de magneetstrip voor sommige wel werkte en de draadloze optie niet.
Ergens is het best handig als back up als NFC niet werkt voor wat voor reden dan ook.
Weet je zeker dat het de magneetstrip was? Moest je echt swipen? Of gebruikte je de chip door de pas in de betaalterminal te steken?
Die magneetstrip werkt al een paar jaar niet meer in Nederland.
Dat was zeker niet in Nederland, daar werkt de magstripe al heel lang niet meer.

NL + magstripe = NoGo

En dat geldt al heel lang voor een groot deel van de wereld en vrijwel alle apparatuur.
Elk jaar meer betalen voor minder service bij de ING…. Wie heeft er goede alternatieven? Wel mét fysieke kantoren.
Wat is de reden dat je perse fysieke kantoren zou willen bij een bank? Die overhead kosten zijn niet nodig en zorgen er alleen maar voor dat het product duurder gaat zijn dan het is.
Bij een fysiek kantoor kun je klagen over zaken die de bank niet, of niet op tijd, heeft uitgevoerd met de jou bijeengewerkte fondsen. Ja, dit kan ook online, maar in sommige gevallen is een fysieke aanwezigheid toch beter.

Zoals bij mezelf. Vanwege betaling van achterstallig salaris, vond de bank het nodig om mijn rekening daarom maar te blokkeren. Na een maand van oeverloos over en weer gezeur hierover was mijn rekening nog steeds niet gedeblokkeerd. Dus moest ik een dag vrij nemen om bij 1 van de 2 kantoren die de bank heeft in dit gehele (Zuid-Amerikaanse) land om aan de balie genoeg stennis te schoppen dat er nu werkelijk wat aan mijn probleem gedaan werd.

Is een fysiek kantoor een nodeloze kostenpost? Mwah, daarover gaan jouw en mijn mening nooit overeenstemming bereiken. Als we in een ideale wereld zouden leven, waar de bank werkelijk de belangen van hun klanten voorop stellen, dan ja. Maar we leven niet in zo'n wereld, dus is een balie waar tegenaan geschopt kan worden nog altijd relevant. Het kost mij wel een vakantiedag en reiskosten om iets recht te zetten wat helemaal geen probleem is of was.

Banken zijn net zoals verzekeringen, ze zijn je vriend niet. Marketing, reclame en verkoop, het zijn alleen mooie praatjes van dat soort toko's. Ze vinden van zichzelf dat ze een belangrijke aanwinst zijn voor de maatschappij. En dat kunnen ze ook zijn, als ze hun kop zouden houden en doen wat jij ze als opdracht geeft om te doen op het tijdstip dat jij als klant dat wenst.

Maar ja, dat gebeurt dus niet. Bovenstaand voorval heeft mijn vertrouwen in die bank naar 0 genivelleerd, dus ga ik langzaam maar zeker al mijn geld uit die bank laveren. Langzaam maar zeker omdat ik niet wil dat mijn rekening opnieuw wordt geblokkeerd.

In mijn geval ben ik erachter gekomen dat een bankrekening met ruimschoots voldoende positief saldo bitter weinig voorsteld als je er geen toegang tot hebt. En dus geld moest lenen, dus kredietwaardering naar de knoppen en dus minder opbrengsten heb omdat er nu eenmaal rente op leningen betaald moeten worden. Puur en alleen omdat de bank het nodig vond mijn rekening te blokkeren.

En tevens reclame te maken dat zij de makkelijkste bank zijn die het minst moeilijk doet. Nee, dan vul ik liever mijn matras en wat oude sokken met cash geld, dan dat ik het aan banken vertrouw.

Dat kan in NL beter en/of makkelijker zijn geregeld dan hier, maar het kan jou in principe ook overkomen. Dat je geldproblemen hebt zonder dat jij daar enige schuld aan hebt, maar omdat de bank dat nodig vond om welke reden dan ook. Het betalen met pas en/of telefoon en/of creditcard mag door jou als modern en gemakkelijk worden aangemerkt. Al die mogelijkheden krijgen, dat heeft alleen al je controle over je eigen geld gekost....een koopje!
Ik ben begin vorig jaar overgestapt naar SNS Bank, en ben tot zo ver erg tevreden over zowel de service (erg vriendelijke klantenservice én ze hebben fysieke kantoren met zeer behulpzaam personeel) als de algehele bereikbaarheid (veel minder verstoringen dan de andere banken).

[Reactie gewijzigd door Jeffrey87 op 22 juli 2024 13:24]

Niet helemaal mijn ervaring met de ING.

De laatste 4? jaar merk ik juist dat ze heel erg het klantcontact opzoeken. Niet meer met een fysiek kantoor nee maar wel met een 'persoonlijk' (advies) gesprek en dat soort dingen.
Wij hebben een aantal jaar geleden een 'financieel-fit' gesprek, gewoon fysiek bij de bank in de regio (niet dorp maar wel aan te rijden) en de intentie was dat zij hun klanten wilde leren kennen en wij vragen konden stellen over onze financiële situatie, ect. Conclusie was overigens eigenlijk "WTF doen jullie hier want jullie staan er erg goed voor en snappen alles zelf al heel erg goed" maar de intentie was goed.
En afgelopen 2 jaar 2x een advies gesprek gehad met een adviseur omdat we heel specifieke vragen hadden ergens over en daarbij konden we gewoon persoonlijk contact opnemen met hem via telefoon/mail/Teams :?

Dus dat je zowaar eens wat krijgt voor wat je betaald :+
Heb al diverse keren contact gehad met de klantenservice binnen de ING app. Zelfs in weekend werd ik goed geholpen.

Heb ook gekeken waar naartoe ik kan overstappen, maar heb niet echt een alternatief gevonden die qua prijs (aanzienlijk) lager is en dezelfde of betere functionaliteiten hebben.
Overstappen is relatief eenvoudig, maar je moet toch diverse zaken zelf nog regelen en als een andere bank dan marginaal goedkoper is dan vind ik het niet lonen om de overstap te maken.
Wat zijn de specifieke dingen waarvoor je een fysiek kantoor nodig hebt? Kan dat niet via video?
Een tijdmachine terug naar de jaren 80.
met fysieke kantoren is op dit moment de regiobank denk ik het beste alternatief.
Waarom zou je dat willen? Hogere kosten? Not my cup of tea
Als je een bank zoekt met op veelal veel steden/dorpen een kantoor/service dan moet je dat er voor over hebben niet ?
En vervolgens zeuren dat "de bank" zo duur is? Daar heb je zelf op geselecteerd, je wilde zelf een bank die veel kosten heeft dankzij het kantoren netwerk.
Geen idee of hij dat wil. Want ik reageerde op een reactie.
Het is volgens mij voor ieder een keus toch? Als die kiest voor duur maar kantoren dat is dat prima toch. Tis maar net wat je voor over hebt.
Regiobank is op dit moment nog de enige die lokale servicepunten als een focus heeft voor zover ik weet.
Welke service zoek je?
Regelmatig vriendelijke medewerkers aan de lijn die je uit zichzelf bellen en hun diensten aanbieden om je pas en pincode te komen ophalen omdat er een risico is vastgesteld... goede service... :D
Ze hebben me laatst zelfs nog laten zien hoe ik Anydesk moest downloaden en konden toen gewoon zélf het probleem oplossen! Top service van de bank hoor hey!
"See what you did there..." ;)
Ik neem aan dat jij ook elke zoveel jaar een hoger salaris verwacht, zonder hier harder voor te gaan werken.

Edit: Rest als losse comment geplaatst

[Reactie gewijzigd door jesse! op 22 juli 2024 13:24]

Is dat niet overal?
Ik zie reacties, dat men liever betaald met een telefoon dan met een kaart, met als redenatie, dat je de kaart kunt verliezen.
Ik heb op mijn telefoon helemaal geen bank apps staan, uit veiligheid. Ik heb een ipad thuis, waar we dat mee doen. Waarom zou ik onderweg ineens wat moeten betalen, wat niet kan wachten tot ik thuis ben?
Veel veiliger, je hoeft geen telefoon mee te nemen, ik ben geen telefoon verslaafde, en mocht je de telefoon verliezen, geen nood, staat niets financiels op. Daarbij, zie ik soms mensen klooien met een telefoon, dat je met de kaart allang betaald had. Of het aan die mensen ligt , of aan de app, weet ik niet. Ik heb ook soms het idee dat de mensen de telefoon gebruiken om te betalen, om erbij te horen, je kunt niet achterblijven....

Enne, Google pay zou ik nooit gebruiken, die hebben dat alleen maar in het leven geroepen om nog meer data van je te krijgen, en je profiel nog completer te krijgen.

//Offtopic
Ik ben sowieso google-loos, want ik heb een fairphone 5 met e/os
Ontopic\\

Kortom, voor mij werkt de kaart prima, al betaal ik liever gewoon cash.
Wat een rare vergelijking. Alsof je telefoon verslaafd bent, omdat je betaalt met een telefoon? Sinds wanneer is een Tweaker bang om financiele apps op zijn of haar telefoon te installeren? Als ik de telefoon van mijn vrouw pak, kan ik er helemaal niks mee. Thinking about that...
Laat staan een dief die mijn telefoon steelt of ik verlies hem ergens en iemand vindt hem. Mijn nfc pasjes daarentegen: weten jullie wie je moet bellen om je pasjes te laten blokkeren? Telefoonnummer direct bij de hand? Ik niet...
Complot theorie type, met cash steun je de drugseconomie, mag je wel trots op zijn denk ik...
Was toch erg handig om cash te hebben bij die grote pinstoring laatst. Beetje overdreven om cash de schuld te geven van drugs.
Vind het nog steeds vergezocht. Als er geen cash zou zijn, dan zouden ze wel iets anders verzinnen om mee te snuiven.
Als ik mijn telefoon verlies met financiële apps er op maak ik me ook geen zorgen hoor, dat is meer dan prima beveiligd. Je hoeft niet in angst voor de telefoon te leven en genieten van handige functies (of een telefoon op zak hebben) maakt je niet meteen verslaafd.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 13:24]

Grappig. Mijn NFC chip in mijn pas werkte na krap 1 jaar niet meer.
Oplossing was een nieuwe kopen of contactloos te gaan betalen met mobiel of de strip te gebruiken van de pas. Nu is dus straks mijn pas überhaupt onbruikbaar :D
Nee, want de magneetstrip op je pas is in Nederland (en Europa) al lang niet meer werkzaam. Wij gebruiken de chip en houden de pas gedurende de transactie in het apparaat (als het niet contactloos is)

de magneetstrip is die zwarte band op de achterkant van je pas en die moest je in een gleuf door het apparaat heen slepen.

Grappig genoeg werkt dit nog wel zo bij tankpasjes. Voelt lekker nostalgisch.
Je krijgt over niet al te lange tijd sowieso een nieuwe pas (debit Mastercard of debit Visa) van de ING.En anders voorlopig een Revolut kaart aanvragen en geld overmaken van ING naar Revolut.
Die magneetstrip werkt al jaren niet meer. Je gebruikt namelijk je die chip die op je pasje zit, die moet je in de betaalautomaat steken en laten zitten tijdens het invoeren van de pincode/verwerken van de betaling.

Hier ook trouwens de NFC binnen een jaar al stuk. Rabobank toevallig? Ik heb een extra pasje bij een andere bank, betaal ik daar wel contactloos mee.
ASN bank pasje, nfc deel binnen 2 jaar kapot. Er fysiek in steken werkte nog wel gewoon.
Het nfc gedeelte lijkt niet zo heel lang mee te gaan }:O
Onzin, de magneetstrip is al vele jaren vrijwel nergens te gebruiken om mee te betalen. En die paar uitzonderingen op deze planeet, die verdwijnen ook steeds meer. En ING heeft binnenkort helemaal geen ondersteuning meer voor magstripe.
Anoniem: 361276 @Oekol19 juni 2024 16:04
Voor 4.5 euro sturen ze je een nieuwe werkende kaart op.
Het gaat mij niet om die 4,5 euro, maar twee keer in drie maanden tijd een nieuwe bankpas aanvragen omdat die NFC ineens defect is en daar 9 euro voor afrekenen? Laat dan maar. Ik blijf niet wisselen. Naar mijn mening zou een ondeugdelijk product gewoon gratis vervangen moeten worden.

Ik heb drie verschillende bankpasjes waar een NFC in zit, en juist die van de Rabobank binnen 3 maanden tweemaal defect. Dan mogen ze die troep houden. De andere bankpasjes werken gewoon, al jaren zoals het hoort.
Ik las iets over sterke magneten die de NFC chip kunnen beschadigen, in dat geval ging het om iemand met een motor tas. Maar ook draadloos opladen kan de chip stuk gaan.
Heb zelf ook een Rabobank pas. Ding werkt na een aantal jaar (4 jaar? geen idee, een aardig lange tijd in ieder geval) nog steeds prima.

Of jij hebt verschrikkelijke pech, of ik heb geluk met dat ding. Wie weet.
Tsja, ik bewaar deze pas net zoals andere bankpassen in zo'n Secrid, die pasjes kunnen dus niet buigen. Het is ook enkel de Rabopas die stuk gingen, de andere passen (OV, N26) blijven allemaal werken. Slechte batch te pakken gehad?
Wie weet. Recent ook een Secrid gehaald, na een goedkoop flutding dat ik ooit op amazon heb besteld te hebben gebruikt. Dus die Secrid kan het alleen maar beter maken gok ik zo.

Misschien inderdaad een slechte batch.
Heeft mijn vrouw 3x op rij gehad. Bij god's gratie hoefde ze de laatste keer niet te betalen. Doet er niets raars mee, gewoon dood (1x op vakantie in het buitenland).
Natuurlijk kan je nog altijd wel je pinpas IN een pinautomaat stoppen, de magneetstrip was best onveilig en makkelijk te "skimmen" tov de chip, wat dus bijvoorbeeld die "wereld" setting veroorzaakte.

Geen echt gemis, als iemand die vaak in het buitenland is kan je altijd je pinpas wel IN een pinautomaat stoppen, en je hebt sws een credit kaart altijd mee op reis als ze geen pin support in het algemeen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.