ING-, Rabobank- en Knab-klanten kunnen bij Geldmaat-automaten pinnen met NFC

De Nederlandse geldautomaatorganisatie Geldmaat maakt het mogelijk om bij Geldmaat-automaten geld te pinnen met NFC, zoals via een bankpas met NFC-chip of smartphone. Dit werkt nu alleen voor Nederlandse ING-, Rabobank- en Knab-klanten met een fysieke bankpas.

Geldmaat nfcMet de NFC-lezer kunnen gebruikers geld pinnen zonder dat ze hun bankpas in de automaat hoeven te steken. De NFC-lezer van de automatenorganisatie werkt met contactloze passen, smartwatches en smartphones, mits de bank dit zelf ook ondersteunt. Op dit moment kan alleen de pinpas van twee banken worden gebruikt, smartwatches en smartphones worden nog niet door de banken ondersteund. Bij alle transacties is het nodig om een pincode in te voeren, ongeacht de hoogte van het bedrag, zegt Geldmaat.

De NFC-lezer werkt nog niet op alle Geldmaat-automaten. Vanaf dinsdag werken de NFC-lezers in de automaten in de fysieke Geldmaat-winkels. 'Kort daarna' moet dit mogelijk zijn in de Geldmaat-automaten in winkels zoals boekhandels en gemakswinkels. In de loop van 2024 worden de 900 Geldmaat-automaten in de Albert Heijn-supermarkten vervangen en voorzien van NFC-lezers. Ook recent vervangen Geldmaat-gevelautomaten zijn voorzien van de NFC-lezers. Eind 2024 moet 85 procent van alle Geldmaat-automaten uitgerust zijn met NFC-lezer.

Het gebruik van de NFC-lezer werkt nog niet bij alle banken; alleen ING, Rabobank en Knab hebben dit vooralsnog ingeschakeld bij bankpassen. Voor ABN AMRO-klanten wordt dit vanaf volgend jaar mogelijk, als er nieuwe pinpassen worden geïntroduceerd, zegt de bank tegen NOS. Het gebruik van de NFC-chip van een smartphone of smartwatch is nog bij geen enkele bank mogelijk, omdat dit technisch lastig zou zijn.

Overigens is het bij ING en ABN AMRO wel mogelijk om met een smartphone geld te pinnen, met een cashcode bij ING of een QR-code bij ABN AMRO. Geldmaat zegt dat het gebruik van NFC onder meer onderhoud moet schelen, omdat het huidige systeem waar pasjes ingevoerd moeten worden gevoelig is voor vuil en vandalisme.

Update, woensdag 13.15 uur: het betalen met NFC is ook mogelijk met Knab-bankpassen. Het artikel is hierop aangevuld.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-10-2023 • 17:54

83

Submitter: Strebor

Reacties (83)

83
82
30
1
0
39
Wijzig sortering
Best prettig! Pin regelmatig cash, vind het prettig om achter de hand te hebben, heb vaker dan eens gehad dat;
1. Er een storing is (bij de winkel waar ik wil betalen in de pin terminal of bij mijn eigen bank/bereik/ update iPhone/ etc)
2. Als mijn accu leeg is en geen portemonnee bij me heb (opladen is een kleine moeite, maar een rij achter je bij de kassa is erg vervelend)
3. Etc, een idee waarom ik cijfers zet hier. Naja, ik vergeet door het aantal rekeningen de pincodes nog wel eens of wissel pincode+kaart, en dan blokkeer ik weer de boel :')

Zijn vaak kleine bedragen voor letterlijk "zakgeld" dat ik kan uitgeven waar en wanneer ik dat wil. Ik juich dit dus toe, helaas is Geldmaat (incl smiley) een hok van een ding dat vaker op uit staat dan op aan, maar dat is een ander probleem.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 22 juli 2024 18:05]

Ook met een vrijwel lege accu kun je nog de NFC gebruiken, mits vooraf ingesteld.

https://support.apple.com...-reserve-sec90cd29d1f/web
Superpraktische functie dit! Is er ook zoiers voor Android?
Dat ligt aan de hardware, niet aan de software.
En, iemand bekend met enige hardware van Android (die NFC chips hebben) die deze functie ondersteunt?
even in je instellingen duiken, je kan zelf beslissen welke functies aan moeten blijven als je telefoon over gaat op batterij besparing.
Ook met een vrijwel lege accu kun je nog de NFC gebruiken, mits vooraf ingesteld.

https://support.apple.com...-reserve-sec90cd29d1f/web
Dat werkt niet voor betalingen maar uitsluitend OV.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 18:05]

Volgens de link die je hier geeft, werkt het wél:
A payment or transit card designated as the Express Transit card
Die Express Transit card is een functionaliteit in je Apple Pay. Daar kun je de card selecteren die je hiervoor wilt gebruiken. En dat kun je vervolgens Aan of Uit zetten.

Het bedrag dat je nog uitgeven, is bij mijn weten wel gelimiteerd omdat er geen controle meer op zit. Hoeveel dat is, verschilt per bank en/of land.
Express Transit card is precies zoals de naam al aangeeft. Voor Transit ofwel OV only.

Net nog even gekeken in de instellingen en er staat letterlijk bij:
De kaart die je selecteert werkt automatisch zonder dat Face ID of je toegangscode vereist is. Houd je iPhone bij een lezer die geschikt is voor openbaar vervoer.
oftewel ja het werkt voor de bus, trein, metro ect maar niet in de supermarkt of welke winkel dan ook.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 18:05]

Wat ik mij dan afvraag; stel de conducteur komt langs.. Hoe bewijs je dat je legaal aan het reizen bent? =]
Neem aan gewoon betaalbewijsje laten zien o.i.d, in de betaalomschrijving staat vast genoeg informatie om zoiets te verifiëren.
En hoe dacht je dat te doen? Je Iphone gaat immers niet meer aan, weet je nog lege accu O-)
@MrCuddles Dat klinkt wel plausibel. Alhoewel ik vooralsnog vraag tekens heb in de werking.
Idem zoals je in/uitcheckt. NFC scannen met de conducteur z'n handheld.
ja, met de kanttekening dat Express Transit in Nederland nog niet beschikbaar is met OVpay, en dus de functie om het te gebruiken met een lege batterij ook nog niet, hoewel volgens OVpay hier wel aan gewerkt wordt ism Apple, en het de bedoeling is dit in het 3de kwartaal van 2024 te gaan uitrollen per vervoerder...
Grappig, ik kan me de laatste keer dat ik geld heb gepind niet herinneren. Kan me ook niet herinnneren dat ik ooit wat geblokkeerd heb.

Maar wel mooi dat je over een tijdje je pas er niet meer in hoeft te steken. Kan me goed voorstellen dat contactloos onderhoud scheelt en minder gevoelig is voor vandalisme en storingen.
Het gebruik van de nfc-chip van een smartphone of smartwatch is nog bij geen enkele bank mogelijk, omdat dit technisch lastig zou zijn.
Raar. Hier in Spanje werkt dit al jaren gewoon. Ik gebruik het regelmatig (met Samsung Pay in mijn geval). Het werkt precies zoals met de gewone pas (contactloos).

Het werkt zelfs echt precies als de pas, anders dan bij een gewone betaalkassa waar je met je mobiel geen pin hoeft in te voeren maar met je pas wel (afhankelijk van de waarde), moet dat bij de geldautomaat wel altijd met je mobiel. Dus het lijkt me er op dat ze de telefoon gewoon als een contactloze pas zien. Juist daarom snap ik niet helemaal waarom het zo lastig is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:05]

Wij kunnen niet met onze samsung smartwatch betalen via ING....ING ondersteund alleen Apple pay.
Ik heb meerdere keren gevraagd of dit nog komt of dat het zin heeft om hierop te wachten...ING heeft meerdere keren het antwoord gegeven dat ze niet van plan zijn om dit aan te passen of verder uit te breiden.

Dat ze dit nu wel ondersteunen is mooi natuurlijk maar mijn samsung smartwatch kan dit dus ook niet.
Vreemd, van de ING, ik maak namelijk via de Rabobank met erg veel plezier gebruik van contactloos betalen via de Watch 6 pro van Samsung.

Kan je een pas niet handmatig koppelen in de Google Wallet app of anders via het service menu van de ING app?
Ing doet eigen nfc in de app, geen Google Pay (wel Apple Pay) en heeft weinig haast met Google Pay implementeren.

Rabo heeft gewoon Google Pay. En werkt dus gewoon met Google smartwatches
Ik heb Rabo (maar geen watch), die Google pay werkt mogelijk wel prima, maar helaas biedt het Google de mogelijkheid mijn transactie-profiel in te schatten (vast zeer nauwkeurig). Dat Rabo dit weg laat geven aan een beperkt ethische organisatie (dat vast veel goeds doet). Google heeft vaker problemen met EU autoriteiten op basis van ethische (privacy) vraagstukken. Waarom biedt Rabo mijn data aan Google? Ik had er niets over in te zeggen, ze hadden een prima werkende nfc spullenboel. Super goed van ING!!
Vreemd want de ING hier in Spanje ondersteunt wel gewoon Samsung pay. Ik zit zelf bij een andere bank hier maar mijn collega heeft het.
Dat heeft met de markt te maken en niet met het bedrijf ING. Een bedrijf kijkt natuurlijk naar de lokale markt of het voor hen nuttig is om bepaalde diensten aan te bieden.
Voor Android vereist de ING een smartphone. Geen idee waarom.
Volgens mij bestaat nfc automaten daar al 10 jaar ofzo. Apart dat Nederlandse banken het moeilijk vinden.
Wet van remmende voorsprong. Jarenlang lag Nederland voor op het gebied van elektronische betalen, totdat anderen een inhaalslag maken en direct op de modernste systemen zitten. kostentechnisch is het dan niet altijd even aantrekkelijk om je bestaande systemen te gaan aanpassen om ook weer vooraan te lopen.
In Nederland zou dit ook al vele jaren kunnen, het protocol ondersteunt dit gewoon. Het is niet meer dan aan of uit zetten. En tot op heden hebben ze het uit laten staan.
Wij waren onlangs in Spanje en daar werkte het alleen met een betaalpas met NFC en niet met een smartphone. Handig, als je geen pasje bij je hebt. :)
Vreemd, bij mij werkt het prima, zowel bij de automaten van mijn eigen bank als bij anderen (al kost het me dan wel geld net zoals met een gewone pas)

Maar ik heb een Spaanse rekening. Misschien werkt het niet met buitenlandse.
Het is Openbank, dus zou toch moeten werken. Nou ja, we hebben ons uiteindelijk gered. :)
Juist daarom snap ik niet helemaal waarom het zo lastig is.
Misschien dat ze jou kunnen bellen voor advies.
Dat kan. Ik ben IT architect en altijd bereid om over de prijs te praten :Y)
ja, het is gewoon geneuzel in de marge, en angst bij de banken in nederland denk ik, de nfc/emv standaard biedt gewoon de ruimte om de zgn token-handshake met de geldautomaat te doen vanaf mobiel, smart watch of fitness tracker net als bij een pin betaling in de winkel, en dan ter extra bevestiging de geldautomaat alsnog om de pincode te vragen alvorens geld uit te geven.

ik denk dat het gewoon lui- en laksheid is bij de nederlandse banken.

overigens claimt bunq op twitter dat dit bij hun nu ook werkt icm met bunq passen en zelfs met apple pay. (ik zit echter niet meer bij bunq, en kan het dus niet testen)
Je zou zeggen dat 20 euro pinnen net zo makkelijk met NFC (liefst via je smartphone) moet kunnen als bij de supermarkt 20 euro boodschappen afrekenen. Ik snap dat je bij 200 euro misschien ook wel een pincode wil controleren…

[Reactie gewijzigd door pc-freakz op 22 juli 2024 18:05]

Geld is fraudegevoeliger. Een dief heeft veel minder aan een zak appels van 20 euro dan een briefje van 20. Want die appels moeten ze eerst helen en daar krijgen ze geen 20 euro voor terug. Bovendien zijn goederen veel traceerbaarder. Daardoor is het pinnen een veel aantrekkelijker gebruik van een gestolen of gevonden pas.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:05]

Hoezo zou geld fraudegevoeliger zijn?
Zoals in het artikel staat is het nog altijd nodig om je pincode in te toetsen.
Daarbij verdwijnen veel pinautomaten ook uit de winkelstraten en staan veelal in supermarkten waar ook volop camerabewaking is.

Inderdaad zijn supermarktproducten lastiger door te verkopen dan dat je een briefje van 20 euro zou hebben en hiermee kunt betalen.
Maar bij diezelfde supermarkten hebben ze ook camera's bij de kassa's hangen waarmee ze je filmen als je met een gestolen pas een (zeer dure zak) appels van 20 euro koopt.

Maar ik begrijp eigenlijk je punt niet zo goed dat je probeert te maken.
Ik reageerde op @pc-freakz die voorstelde om voor kleine bedragen geen pin te vragen. En ik legde uit waarom dat een groter risico is dan in een winkel.

Dat de pinautomaten uit de straat verdwijnen vind ik jammer want de winkel is niet altijd open. Maar dat is alleen een Nederlands dingetje gelukkig. Ik denk vanwege die plofkraken, die heb je hier in Spanje niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:05]

Oh, mijn excuses.

Dat had ik helaas niet gezien in de snelheid.
Mijn fout 8)7
Ik reageerde op @pc-freakz die voorstelde om voor kleine bedragen geen pin te vragen. En ik legde uit waarom dat een groter risico is dan in een winkel.

Dat de pinautomaten uit de straat verdwijnen vind ik jammer want de winkel is niet altijd open. Maar dat is alleen een Nederlands dingetje gelukkig. Ik denk vanwege die plofkraken, die heb je hier in Spanje niet.
Ja ik zat al een receiver/tranceiver te bedenken en dan op terras naast mensen zitten en je partner in crime -letterlijk- bij de geld automaat.
Maar die pincode vangt dat af :)
20 euro aan vouchers is vrijwel gelijk aan 20 euro.
Een pincode is zo ongeveer het meest onbetrouwbare wachtwoord dat je zou kunnen bedenken... Afkijken is eveneens bijzonder eenvoudig, helemaal wanneer je dit met een camera doet

Dus wie wil je nou voor de gek houden met die pincode?
En bij een bank waarbij je pas + pincode ook de enige sleutel zijn tot je internetbankieren, zoals bij Rabobank, is het al helemaal feest als ze die combinatie te pakken hebben.
Puur als wachtwoord klopt dat.

Het is echter het wachtwoord dat behoort tot een fysiek object (een betaalpas, telefoon, enz.) Je hebt helemaal niets aan alleen een PINcode. Het fysiek toegang krijgen tot een betaalpas/telefoon en tegelijk de PINcode dusdanig lang kennen zonder dat de eigenaar het door heeft, is best tricky.

Uiteraard niet onmogelijk. Zeker als er geweld bij gebruikt wordt, maar de praktijk wijst toch uit dat het allemaal best oké gaat?
Ik snap dat je bij 200 euro misschien ook wel een pincode wil controleren…
Dus omdat je een pincode correct kunt intoetsen, ga je vertrouwen krijgen in diegene die de code intoetst?

Ga een dagje oefenen en bij 9 van de 10 mensen die pinnen, kun jij succesvol de pincode afkijken. Soms heb je de code dan niet in 1x goed, maar met 3 pogingen voordat de boel wordt geblokkeerd, kom je tot een bijna 100% score. Vergeet niet dat het niet jouw probleem is wanneer andermans bankrekening wordt geblokkeerd omdat jij de verkeerde pincode invoert. Als crimineel ga je gewoon door naar het volgende slachtoffer.

De controles die op jouw telefoon worden gedaan voor het vrijgeven van de NFC, zijn vele vele malen beter en veiliger.

Géén pincode is veiliger dan wél een pincode
[...]
Vergeet niet dat het niet jouw probleem is wanneer andermans bankrekening wordt geblokkeerd omdat jij de verkeerde pincode invoert. Als crimineel ga je gewoon door naar het volgende slachtoffer.
Terechte blokkering is niet een probleem. Het is een redding.
Lekker kort door de bocht...
Het vermogen om het beste uit een stukje tekst te halen is echt ver te zoeken tegenwoordig, dank voor je bijdrage ;)
Het vereist eigenlijk dat iedereen een A4 schrijft bij elke reactie om 100% duidelijk te hebben wat hij/zij bedoeld, complete business case en alle overige scenario's indekkend. Te gek voor woorden, maar goed het lukt met die reacties vaak wel om mensen uit de tent te lokken op tweakers, zonde maar ook ik trap er in...

1 Bankpas Chip (invoer) + Pincode
2 Bankpas NFC zonder pincode
3 Bankpas NFC + Pincode
4 Smartdevice NFC (incl. device auth) zonder pincode
5 Smartdevice NFC (incl. device auth) met pincode

Het principe ik heb iets en ik weet iets, daar doelde ik op.
Dat dit 4 cijfers zijn die mensen vaak laten afkijken is inderdaad hun eigen probleem.
Denk trouwens ook even aan Windows, die plakt tegenwoordig ook een 'domme' pincode op je Windows account (ja ja, als je policy het toestaat) waar je vervolgens alles mee kan (incl. saved/cached credentials in je account).

Dus ja wat is veilig? Laat ik duidelijk zijn dat ik dit (Windows pincode) niet veilig vind, net als de pincode van een bankpas....

[Reactie gewijzigd door pc-freakz op 22 juli 2024 18:05]

Dat dit niet vanaf dag 1 kon, en momenteel alsnog enkel via 2 banken kan.. is echt BELACHELIJK.
Het gebruik van de nfc-chip van een smartphone of smartwatch is nog bij geen enkele bank mogelijk, omdat dit technisch lastig zou zijn.
Hoezo is dat lastiger? We kunnen er nu ook mee betalen.
Dit komt (hoogstwaarschijnlijk) omdat je alsnog een PIN moet invoeren op de geldautomaat wanneer je contactloos geld wil opnemen. Aangezien de pas op je telefoon geen PIN heeft werkt dat dus niet.

De reden hiervoor (PIN invoeren) ligt denk ik bij de netwerken (Visa/MC etc).
Wat is dan precies het doel van deze betalingen? Want waarom niet gewoon je pasje door de gleuf stoppen?
Dat vroeg ik me ook af toen ik eerder elders hierover had gelezen, in dit artikel staat een hint, scheelt onderhoud aan de automaat.
Maak het dan op z'n minst ook voor nfc telefoon compatible. Want dan scheelt het ook nog bankpasjes, klantenservice vragen etc..
Goeie vraag.. ik zie het voordeel ook niet direct. Maar wellicht is het wel de opmaat naar het mogelijk maken met de NFC via de telefoon. Je moet ergens beginnen. Het is niet dat je hiermee de geldautomaten gebruiksvriendelijker maakt voor een bepaalde groep mensen. Tenminste dat zie ik niet echt direct.

Wat wel zo kan zijn is dat dit op het gebied van fraude beter werkt. Want je leest vaak genoeg dat er geknoeid wordt / werd met de gleuf waar de pas in gaat..
Vandaag zag ik het toevallig en heb het geprobeerd met Apple Pay met ABN: werkte niet. Apple Pay met bunq: werkte gewoon.

Niet enkel ING en Rabobank dus en niet alleen met betaalpas. Zou ook nergens op slaan want wat is dan de meerwaarde?
Welke pincode moet je intypen dan?
Op mijn Apple Pay betaalpas heb ik geen pincode ingesteld.(kan niet eens volgens mij, anders dan face/Touch ID of de pincode van de telefoon) Ik kan mijn niet voorstellen dat ik de pincode van mijn fysieke betaalpas moet invullen als ik via Apple Pay geld ga pinnen.

[Reactie gewijzigd door MrTre op 22 juli 2024 18:05]

Welke pincode moet je intypen dan?
Op mijn Apple Pay betaalpas heb ik geen pincode ingesteld.(kan niet eens volgens mij, anders dan face/Touch ID of de pincode van de telefoon) Ik kan mijn niet voorstellen dat ik de pincode van mijn fysieke betaalpas moet invullen als ik via Apple Pay geld ga pinnen.
Misschien handig als je het artikel even gaat lezen?
Het gebruik van de nfc-chip van een smartphone of smartwatch is nog bij geen enkele bank mogelijk, omdat dit technisch lastig zou zijn.

[Reactie gewijzigd door GioStyle op 22 juli 2024 18:05]

Welke pincode moet je intypen dan?
Die van jouw bankpas, dat stukje plastic met het logo van jouw bank.
Ik kan mijn niet voorstellen dat ik de pincode van mijn fysieke betaalpas moet invullen als ik via Apple Pay geld ga pinnen.
Helaas, daar hebben ze wel voor gekozen...

Die fout gaan ze nog wel herstellen. Want wanneer je de bankpas nergens meer voor gebruikt, zelfs niet meer meeneemt, ga je die pincode vergeten. En je mag deze volgens de voorwaarden niet opschrijven, dus weet je zeker dat je deze gaat vergeten.

Binnen enkele jaren is er geen bankpas meer, die heb je helemaal niet meer nodig en is dankzij de gebrekkige beveiliging (die pincode die o zo gemakkelijk is af te kijken) toch al niet gewenst.
Natuurlijk is er over enkele jaren nog steeds een bankpas. Er is nog een grote groep mensen zonder smartphone.

Daarnaast moet de hele wereld dan over anders kun je in het buitenland niet betalen...
Natuurlijk is er over enkele jaren nog steeds een bankpas. Er is nog een grote groep mensen zonder smartphone.
Er zijn een kleine 16 miljoen smartphones in gebruik in Nederland, dus heel groot is de groep niet (meer). En wanneer je een (extra) bankpas wilt hebben, zou een bank daar gewoon geld voor kunnen vragen. Het kost tenslotte geld om dat ding aan te maken, op te sturen, extra risico op fraude, etc.
Daarnaast moet de hele wereld dan over anders kun je in het buitenland niet betalen...
NFC is al enkele jaren verplicht op elke POS in de hele wereld. ATM weet ik zo even niet, werk ik niet zo veel mee.

Daarnaast liggen grote delen van de wereld voor op Nederland, zo is Nederland bijzonder laat met de NFC op de ATM.

Vanuit het oogpunt van veiligheid is een bankpas met pincode gewoon een heel slecht plan. Iedere idioot weet dat een wachtwoord die verplicht uit 4 cijfertjes bestaat, niet veilig is. En dat is de enige optie die je hebt om je bankrekening te beveiligen...
Tel de zakelijke gebruikers af van dat aantal en er gaat een groot deel weg van dat nummer.
Die hebben gewoon één telefoon met meerdere nummers. eSIM doet wonderen, telefooncentrale eveneens
Als Google en Apple Pay maar verdwijnen uit mijn transacties. Met hen wil ik niets te maken hebben, ze bieden mij niets aan voor die data - ook al ben ik in hun ogen 'annoniem', via mijn data en die van jullie allen hebben ze al meer dan het CBS - en lang voordat het CBS dit binnentankt. Ongehoord, waarom geven instanties dit weg? Tijd voor een actie van de ECB ...
Als je de pincode met twee handen typt is die een stuk lastiger af te kijken.
Misschien dat 1% van de gebruikers dit doet, maar dan wordt het lastig. Oplossing: De overlay. Die werkt altijd, ook bij die 1%. Mocht een crimineel zich daar nog druk over maken.

Bankpas + pincode = illusie van veiligheid.
Pinnen met je telefoon maakt het zogenaamd overbodig om je portefeuille met pinpas bij je te hebben.
En waar stop je dat geld dat je uit de automaat hebt getrokken..?
..... Aaaah...!
In je telefoonhoes natuurlijk.
Contant geld heb ik altijd los bij me.
Grappig. ABNAMRO stopt met de wearables, de NFC in veel voorwerpen (ring, polsbandje, horloge ...). Wat ze vergaten te vertellen dat er elke 3 jaar een vervangende wearable aangeschaft/omgerolen moest worden. Toen bleek bijvoorbeeld die super handige dure K-Ring nog wat extra omruilkosten te hebben.

Op zich werkte dat NFC systeem prima bij bijvoorbeeld het afrekenen van de boodschappen, verbaasde me toen al dat de geldmaat het niet ondersteunde. Die K-Ring was vrijwel onverwoestbaar in tegenstelling tot dat plastic bankpasje.

Afwachten hoe het NFC project loopt bij de deelnemende baneken.
Tegenwoordig gebruik ik een Fidesmo wearable, d.m.v. een Curve Card. Deze wearable kan je later met je smartphone d.m.v. NFC aan een andere kaart koppelen.
Die kende ik nog niet. Het voordeel van die ABNAMRO ring was dat het direct gekoppeld was aan mijn bankpas zelf. Dus geen "constructies" nodig met (buitenlandse) creditcards.

Wat ik leerde van het 3V/WireCard debacle, leuk als het werkt. Crashed de boel, dan begint de ellende. Kreten als Visa, Europese garantiestelsel en (Europse) toezichthouders betekenen helemaal niets als het op geld aankomt. Na veel gedoe toch mijn geld terug kunnen krijgen. Sinds die tijd blijf ik ver weg van dit soort betaalsystemen.
Curve is in dit geval alleen een proxy voor de betalingen. Er wordt geen geld gestald bij een andere partij. Als ik betaal met mijn Fidesmo wearable, wordt het direct, via mijn (gratis) Curve card, en de Mastercard Debit Card van mijn Nederlandse bank, van mijn Nederlandse bankrekening afgeschreven. Je moet alleen een Mastercard debit- of creditcard hebben bij je bank. Helaas bieden sommige Nederlandse banken nog geen debit cards aan. Dit zou, na project DCA vanaf juli dit jaar zijn, maar sommige banken lopen achter.
https://www.icscards.nl/creditcard-aanvragen/prepaid

Dat lees ik vaker dat in Nederland er geen prepaid cards zijn. ICS bied een Visa exemplaar aan. 65 Euro (?) voor drie jaar. Je moet wel een (Nederlandse) bankrekening hebben.
Vraag me af, hoe kunnen ze die ring een ....... K - ring noemen .... ;)
@Hayte
Dit deel klopt niet helemaal:
Overigens is het bij ING en Rabobank wel mogelijk om met een smartphone geld te pinnen, met een cashcode bij ING of een QR-code bij ABN Amro. Geldmaat zegt dat het gebruik van nfc onder meer onderhoud moet schelen, omdat het huidige systeem waar pasjes ingevoerd moeten worden gevoelig is voor vuil en vandalisme.
Hier wordt verwezen naar dat het bij ING en Rabobank beide mogelijk zou zijn om te pinnen met een smartphone, maar vervolgens wordt er gesproken over ING en ABN AMRO met hun QR-code. :)
AuteurHayte Redacteur @NLM1K3 oktober 2023 18:10
Daar ging iets fout inderdaad, bedankt voor het melden :)
daarbij: volgens meerdere gebruikers zou het bij bunq ook werken, zowel met pas als middels apple pay (met dezelfde pas in apple wallet)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.