ABN AMRO-klanten kunnen zonder bankpas geld opnemen via QR-code

Vanaf dinsdag kunnen klanten van ABN AMRO in Nederland zonder hun betaalpas geld opnemen bij geldautomaten van Geldmaat. Dat werkt via de QR-scanner in de ABN AMRO-app. ING en Rabobank hebben nog geen concrete plannen om de functie in te voeren.

Volgens ABN AMRO is de mogelijkheid om zonder betaalpas geld op te nemen in samenwerking met Mastercard en Geldmaat opgezet. Klanten van de bank krijgen de nieuwe functie in de app te zien als ze de QR-code op een geldautomaat scannen. Door via de smartphone in te loggen kan de klant een bedrag kiezen en de transactie bevestigen.

ABN AMRO is de enige grote bank die de optie aanbiedt. Een woordvoerder van ING zegt tegen Tweakers dat de bank er met interesse naar kijkt, maar of en wanneer die ook voor ING-klanten ingevoerd gaat worden, is nog niet bekend. Ook Rabobank zegt de optie interessant te vinden, maar heeft nog geen concrete plannen voor de invoering ervan.

Overigens moet het in de nabije toekomst mogelijk worden om geld via een Geldmaat op dezelfde manier op te nemen als contactloos betalen in winkels. Dat werkt dan via de chip in bankpassen of via NFC met smartphones en ondersteunde smartwatches. Banken hoeven daar niets voor aan te passen. De geldautomaten moeten daarvoor voorzien worden van een chiplezer en die moet vervolgens geactiveerd worden. Volgens NU.nl zal dat vanaf volgend jaar gebeuren.

Pinnen zonder betaalpas

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-09-2021 • 15:24

289

Submitter: Technomania

Reacties (289)

289
285
105
14
0
128
Wijzig sortering
Op nu.nl werd al sensationeel geschreven dat de bankpas overbodig wordt om geld uit de muur te halen. Zelf (en waarschijnlijk de bank) zie ik de pas als de betrouwbaarste optie, omdat er zoveel mis kan gaan met een smartphone, een applicatie erop, de internetverbinding, de servers, ... Waarbij het voor de klant en voor de bank niet altijd duidelijk is wat de oorzaak is en wie verantwoordelijk is. Bij een pas is het voor de klant in ieder geval duidelijk dat het niet aan zichzelf ligt (mits die de juiste PIN code weet), en mag de bank het lekker oplossen met alle betrokken partijen.

Verder moet je in de praktijk ook jezelf altijd kunnen identificeren op straat, dus een ID kaart of rijbewijs mee (wat in de praktijk voldoende is voor de politie). Een portemonnee hoeft niet als je je ID kaart gewoon in het hoesje van je smartphone stopt. En als je dat toch doet, dan kan je daar ook net zo goed ook een bankpas in meenemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:34]

Inderdaad. De pas blijft eigendom van de bank en past zo in "hun" systeem. Al die verschillend phones en verbindingen leveren verminderde controle op.

Het lijkt me ook gevoelig voor fraude omdat een linkmiechel de app kan aanpassen of zelfs andere "pasjes" Spoofen.
Weinig verstand van dit bouwen van een app maar lijkt mij wel griezelig
Ik had het idd ook al op nu.nl gelezen, het stoort me vooral dat dit nieuws daar al 5-7 uur beschikbaar was voordat het op tweakers ook te lezen was.
Waarom? Je hebt het artikel inmiddels al meegekregen op nu.nl... niet moeilijk gaan lopen doen omdat het toevallig op Tweakers wat later staat.

Gaat nergens over.
ik ben het helemaal met eens, behalve wat er zoal aan kaarten in het phone hoesje gaat. Totdat je je die verliest. heb heel wat gezien,ID, bankpassen, rijbewijs,ziekenhuis pas O.V chip enz... De persoon er wel op geattendeerd
Je bent er misschien wel voor verzekerd (telefoon), maar dan heb je echt een probleem.
Ik heb Rabobank, en moest dan altijd mijn telefoon (Android) ontgrendelen, en de Rabo Wallet app openen voordat ik kon betalen. Door die extra handelingen betaalde ik altijd alsnog contactloos met mijn bankpas. Wellicht dat dit ondertussen al wel makkelijker kan, ik heb het al een tijd niet meer bekeken.

Hierdoor zie ik, net als dat ik ook mijn ID en OV bij me wil hebben, het voorlopig nog niet gebeuren dat ik geen portemonnee bij mij heb. Maar ooit gaat het wel gebeuren!
Dat is wel bijzonder, op mijn oneplus5 moet ik alleen het scherm aan zetten en kan ik zonder de telefoon te ontgrendelen betalen via de Rabo wallet (tot 25 euro zonder pin).
Dan moet ik het maar eens opnieuw gaan proberen, kan toch handig zijn voor die ene zeer uitzonderlijke keer dat ik mijn portemonnee niet bij me heb.
Dat herken ik niet helemaal, maar de andere kant heb ik al wel meegemaakt.
Was van de zomer op vakantie in NL, 's morgens nog contactloos betaald en een half uur later wilde ik dat nog eens doen, echter was opeens m'n pas niet meer gekoppeld aan de app/telefoon. Natuurlijk omdat ik op vakantie was geen randomreader meegenomen, maar kon 20km gaan rijden om die bij de dichtsbijzijnde Rabo-kantoor te gebruiken. was ook geen aanwijsbare reden voor de ontkoppeling van mn pas, app was niet recent voorzien van update oid er er was verder ook niets bekend over soortgelijke gevallen.. Gelukkig werkt het meestal wel (behalve soms dus)
Maar zo is ook wel eens mijn pas random defect geraakt waardoor ik hem niet meer kon gebruiken.
Je hoeft de Rabo Wallet niet te openen om te betalen; je telefoon ontgrendelen is genoeg. Ik dacht ook altijd dat je de Wallet moest openen en mopperde daar nogal op omdat die traag opent. Nu open ik die app eigenlijk nooit meer; ontgrendelen en telefoon bij de lezer en klaar is Kees
Ik heb dit zelf ook gebruikt, maar het werkte gewoon zonder de app te openen, ontgrendelen moest wel. Wel werkt het bij Android blijkbaar anders dan bij Apple, want op een iPhone heb ik nog nooit mijn bankpasje hoeven gebruiken, tenzij er een probleem was met contactloos betalen, terwijl ik met die Rabo Wallet toch best vaak mijn pas moest gebruiken (niet contactloos) en de pincode moest invoeren.
En de volgende stap: Je kunnen identificeren met je telefoon. De enige reden dat ik nu nog een portemonnee meedraag is voor de pasjes, contant geld gebruik ik nooit. Betalen kan inmiddels al met de telefoon, dan lijkt identificeren me ideaal, hoeft alleen dat apparaat nog mee.

[Reactie gewijzigd door pagani op 22 juli 2024 18:34]

Yes, tot die dag dat je rustig op de wc tweakers zit te lezen, je telefoon laat vallen in de pot

Oh no, laten we een nieuwe aanvragen, maar je kan geen nieuwe aanvragen, want je bank app kan je niet bij. Je kan niet thuiswerken want je kan geen 2factor auth doen voor je VPN, en je kan ze ook niet bellen om te zeggen dat je een probleem hebt.

Gelukkig kan je altijd nog naar de winkel gaan een nieuwe telefoon te kopen, waar je moet betalen met je niet werkende telefoon. Een echte sim ipv esim aan te vragen. Maar hier moet je je voor identificeren middels je telefoon. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je niet kan pinnen zonder je telefoon.

Meer doen met de telefoon, nice, maar het word wel een ontzettend grote single point of failure onderhand. Merk dat het mij persoonlijk steeds meer stress geeft qua "er zal maar wat met mijn telefoon gebeuren".

[Reactie gewijzigd door jaenster op 22 juli 2024 18:34]

En al je pasjes bewaar je in individuele portemonnees, die je allemaal op een andere plek doet als je op pad gaat. Je rijbewijs zit dan in je rugzak, je id-kaart in je jaszak en je pin-pas in je broekzak natuurlijk.

Anders is het nogal een single point of failure, toch?
Een portemonnee heeft geen stroom nodig, dus kan technisch niet defect raken…overleefd zelfs het toilet!

Ben het eens dat we te afhankelijk worden. Laatst had ik nog iets geks met een iPhone…plots geen beeld meer?!? Wel geluid…je kon het toestel ook gewoon bellen en dan ging hij over…na een harde reset (bent tweaker of niet) deed die het weer gelukkig. Maar zoiets kan je dus gebeuren op moment dat het helemaal niet schikt..
Een moderne smartphone overleeft het toilet ook wel hoor...
(ik spreek uit ervaring helaas :+ )
Die portemonnee heb je niet 24/7 in de hand dus het risico is minder groot.
Als ik gewoon eens buitenwandel zie ik toch genoeg mensen van wie ik vermoed dat hun telefoon met hun hand is vergroeid. :+
Scheelt weer. Kun je hem ook niet laten vallen ;)
Klopt, die wordt dagelijks verschillende keren uitgelaten. Oh ja, de hond mag dan ook even mee.😏

Werkelijk van de zotte, maar gezien het aantal wat dat tegenwoordig doet, ben ik misschien die "achterlijke" die zijn telefoon in de zak laat zitten tijdens de wandelingen 😉
Hahaha ja dat is inderdaad echt waar, ik zie het zeer regelmatig, smartphone in de ene hand, hond aan de andere maar ondertussen gaat de aandacht naar de telefoon.
Uw "achterlijkheid" valt niet eens op, omdat ze met de kop naar beneden naar hun mobiel staren.
Daardoor is de kans dat ze hun telefoon kwijt raken direct een stuk kleiner dan dat ze hun portemonnee kwijt raken.
24/7 was natuurlijk symbolisch, maar de portemonnee gebruik je sporadisch. De telefoon constant.
Althans, de gemiddelde persoon..
Anders is het nogal een single point of failure, toch?
Ik vind dat jaenster best een punt heeft. Nog niet zolang geleden hadden we een losse ID-kaart, wat contant geld, een stel pasjes en een telefoon. Toegegeven, dat contant geld en pasjes zitten samen in een portemonnee, maar dan is het nog steeds een "triple point of failure". Dat geeft veel meer speelruimte dan wanneer alles in je telefoon zit. Dan ben je 24/7 slechts één zakkenroller, lege batterij of laten vallen verwijderd van een heel vervelende ervaring om alles weer recht te breien. Mocht je op dat moment op vakantie zijn (zeker in een land waar lang niet iedereen Engels spreekt), dan is het echt helemaal dolle pret...
Een single point of failure is een ding....wat je niet wilt is een single point of multi failure.
Wordt je telefoon gestolen....daaag identititeit! Dan is iemand anders opeens jou, en jij bestaat niet meer.
Nee, maar ik heb thuis wel altijd ten minste 1 vorm van identificatie en 1 bankpas liggen voor het geval m'n portemonnee kwijt raakt. Zodra alles in m'n telefoon zou zitten, ga ik niet een back-up telefoon hebben liggen thuis waar alles is op geconfigureerd.
Pasjes kan ik rustig in de wc laten vallen, sterker nog ik kan me id bewijs van 2 hoog laten vallen en dan werkt die nog.

Techniek is leuk en maakt het leven makkelijker. Maar in dit geval geef mij maar het pasje als backup.
Jij vind dat misschien raar, maar dat is inderdaad wat ik doe op reis. Ik heb dan altijd CC en Paspoort op een ander deel van het lijf bij me.
Nee, dat vind ik helemaal niet raar, zeker bij vakanties in het buitenland waar het regelen van vervanging lastig is zou ik dat zelfs heel slim noemen. Daar ging het hier natuurlijk niet over, dus wellicht is het wat minder relevant voor de discussie.

Maar ook voor deze specifieke situatie is natuurlijk een riedel aan oplossingen te bedenken. Zo kun je je fysieke back-ups meenemen op vakantie in plaats van die thuis te laten. En mochten die in de toekomst onverhoopt toch verdwijnen, dan kun je een back-up telefoon meenemen en die in de kluis op je hotelkamer leggen, voor het geval dat, etc.

Het is echt niet zo dat er geen alternatieven zijn voor dit soort situaties, of dat als er straks een digitaal paspoort is, dat er geen enkele manier is om je digitale paspoort te vervangen als je je telefoon verliest, dat lijkt mij een non-issue.
Ik vraag me af wat de toegevoegde waarde is van het digitaliseren van een document als een paspoort. Juist dat het offline ook werkt is wat mij betreft een grote plus. Een papieren paspoort heeft geen afhankelijkheid van techniek en werkt altijd.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:34]

Het zou ergens ook wel weer voordelen bieden om het op europees niveau te digitaliseren. Want vaak willen hotels in het buitenland persee de fysieke pas hebben. En vertrouwen doe ik niet in die instanties.
Tja, ik heb dan een kopietje van mijn paspoort bij me. Als ze dat niet accepteren ga ik weer.
Dat kun je hier mans roepen, maar als je net 4 uur hebt gevlogen en je terugvlucht pas over 2 weken gaat heb je een keuze die voor de meeste mensen helemaal geen keuze is: toch lekker je paspoort laten kopieren, of ter plekke je vakantie cancellen zonder enige financiële compensatie en nog extra betalen voor een last minute terug naar NL. In de praktijk ben je gewoon overgeleverd aan de grillen van de hotelmanager.
Of gewoon bij een ander hotel aankloppen? Kost wel een dikke duit omdat je dan de spotprijs betaalt, dat wel. Ik ben gewoon eigenwijs genoeg om het wel te flikken.
Niet iedereen heeft de financiële middelen om zoiets te doen.
Dit deed ik wel vaak hoor, ID-kaart bij me, Paspoort in hotelkluis (ja had beide ooit).
Het overbodig worden van een bankpas betekend niet dat de bankpas volledig verdwijnt. Het zonder scanner, codes, etc. gebruik maken van bankdiensten valt in dezelfde categorie. Het gaat over gebruiken tijdens dagelijkse zaken. Fallback zal bv. de scanner blijven. Tijdens initiële registratie van het toestel heb je deze sowieso nodig.

Overbodig =/= verdwijnen.
Scanner zal verdwijnen, daar werken diverse banken (oa ABN AMRO) al aan. Ding voegt ook niks toe, want wanneer ik een code nodig heb van iemand, vraag ik er gewoon om. 9 van de 10 x zal ik dan geen code krijgen omdat men mijn verhaal niet gelooft, maar die 10e keer krijg ik hem wel en kan ik de bankrekening plunderen. Werkt uitstekend en dat al vele jaren lang. Er is geen enkele vorm van beveiliging dankzij zo'n scanner, het geeft je op z'n best een gevoel van veiligheid. Vergelijk het met een airbag die je zelf moet opblazen in geval van een ongeluk.

2FA, 2 Factor, What You Know and What You Have: die scanner is niet meer dan een What You Know, want je kunt de code zo aflezen en doorgeven aan iemand anders: Dus wat je weet. Dat je een code hebt, bewijst niet dat je een bankpas hebt, laat staan dat deze bankpas dan ook van jou is.

De bankpas is niet meer dan een stuk plastic waar een chip in zit. En op die chip is een token opgeslagen. En alleen dat token is interessant, die maakt het mogelijk om bij een POS of ATM te betalen en geld op te nemen. Maar of het token nu op zo'n stuk plastic zit of in je telefoon, dat maakt functioneel niets uit.
Sterker nog, ik zit al mijn hele leven bij ING (eerder Postbank) en sinds ik kan internetbankieren heb ik nog nooit een scanner gehad. Ging eerst met fysieke TAN lijsten en nu al heel erg lang via authenticatie op telefoon.
Overbodig =/= verdwijnen.
Je zegt dit, maar ooit was de KNAB app een handige toevoeging op je online account. Tegenwoordig is het een verplichting en kan je niet meer met de identifier inloggen. Telefoon is dus noodzakelijk om ook maar iets met deze bank te doen.
Het wordt er inderdaad niet echt "slimmer" op door alles naar een "single point of failure" te zetten.
Hopelijk komt er ooit nog iets wat als simpele backup kan fungeren voor je belangrijkste zaken. Zelf heb ik nog een oude telefoon in een la liggen maar ook dat is niet altijd een garantie. Die is na langdurig zonder internet wel even zoet om alles te updaten.

Zijn leuke nieuwe technologieën die het leven makkelijker maken maar of dat ook de veiligheid ten goede komt ?
Hopelijk komt er ooit nog iets wat als simpele backup kan fungeren voor je belangrijkste zaken.
Uitstekend plan! Mij lijkt een plastic kaart van 85,6mm x 53,98mm en 0,76 millimeter dik wel wat. Offline, onafhankelijk van alle andere diensten, werkt altijd... :+
Geniaal! Dat niemand hier eerder op is gekomen.

Ik gebruik overigens een e-sim, twijfel daar wel een beetje over. Maar het handige is dat de telefoon daardoor dual-sim wordt.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 18:34]

Zolang er andere opties zijn en je goede backups kan maken ben je met een ander toestel weer heel snel up and running. Onhandig? Zeker. Net zo onhandig als je portemonee met je pasjes gestolen wordt. Wat dat betreft maak ik mij er niet zo druk om. Ik zal zeker balen als mijn telefoon kapot gaat, maar ik ben niks kwijt.
Wil natuurlijk niet zeggen dat je de fysieke dingen niet als “backup” bij je kunt hebben. Voor mij persoonlijk zou het fijn zijn alles in m’n telefoon te hebben, ik ben ook niet afhankelijk van m’n telefoon voor 2FA, maar dat wil niet zeggen dat ik geen pasjes meer ga hebben. Het zou in NL in veel gevallen prima kunnen, maar waarbij je in heel veel gevallen je fysieke pasjes/documenten thuis zou kunnen laten. Op vakantie zou ik het zeker wel meenemen. En tuurlijk, er kan een pinstoring zijn, waarbij je digitale spullen niet werken, idem met pinpas, maar het is niet onoverkomelijk.
Dan zorg je toch dat je twee devices hebt en alle apps op beiden hebt staan. Je hebt ook een reserve huissleutel dus zo'n probleem is dat niet. Ik heb nu in mijn Google Authenticator app ook 15 MFAs staan, dus die app heb ik ook twee keer zodat je ze altijd kan importeren van device A naar device B.
"Je hebt ook een reserve huissleutel dus zo'n probleem is dat niet " ,
ja dat klopt, maar die ligt binnen in huis, en mijn metalen hek is ook op slot !!!

Dus wat nu ??
Wie heeft z’n reserve sleutel nou in huis liggen? Die geef je toch aan vrienden of familie in de buurt? Of buren oid.

Het hele punt van zo’n ding is dat je naar binnen kunt als je hem een keer kwijt bent of binnen hebt laten liggen.
Telefoon van partner, telefoon van kinderen, eventueel een vertrouwd familie lid ook een app geven voor je deur.
Je reserve sleutels heb je vast ook aan meerdere mensen gegeven.
Ben ik buiten gesloten? Vraag ik de beuren even mijn vrouw te bellen of ze deur open wil doen, ik ga achter mijn desktop zitten en reset/herkoppel alles terwijl ik nieuwe telefoon bestel.
of je koopt een waterdichte telefoon (even afgezien van het hygienegedeelte)
Daarnaast: hoeveel mensen hebben nog een oude, tweede of zelfs derde telefoon liggen die ze niet gebruiken. Net als dat je een reservesleutel hebt voor je woning kun je ook een reservetelefoon hebben voor je logins
"er zal maar wat met mijn telefoon gebeuren"
Precies ook de reden dat veel mensen er veel geld voor over hebben. Het apparaat neemt inmiddels zo veel functies over en dan zijn sloten nog niet eens de standaard geworden. Wat ik verwacht dat ook wel gaat komen. Auto of je voordeur openen met de je smartphone.
Apple Car Key is al lang een ding, net als individuele apps van fabrikanten, zoals Tesla.
https://www.macrumors.com...3-specification-released/

Net als dat er al jaren smart locks bestaan voor deuren van je huis of werk.
Klopt, maar smart locks ga ik nog niet aan beginnen totdat verzekeraars ze ook certificeren. Ding gehackt is fluiten naar vergoeding.

Op de auto is het een ander verhaal. Daar heb ik niet mijn hele hebben en houden in liggen (alhoewel… gaat ook ver soms)

Ik wil alles smart behalve de voordeur.
"Daarnaast heeft het LOQED Touch Smart Lock het hoogst haalbare SKG drie-sterren certificaat ontvangen."
Die zijn er toch ook al :)
Mja oke. Sws heb je al dingen zoals salto KM die gewoon certified zijn en alles. Maar zat meer te kijken naar beetje huis tuin keuken spul en dan is het bijna nooit SKG certified. Dat kost dan serieus geld.
Want je telefoon in de wc laten vallen resulteert anno 2021 tot een kapotte telefoon? Weet niet onder welke steen jij je telefoon vandaan hebt gehaald maar die van mij zijn al jaren water/stof dicht. ;)
En toch ben ik eigenlijk alleen in het verleden portemonnees kwijt geraakt ipv telefoon.
Wat een doemdenkerij. Zoals je zelf omschrijft kan dat dus niet..
Hier doe je alles met je mobieltje, health qr, betalingen, gwe, treinkaartjes, identificeren enz. Ik kom zelfs m'n kantoor niet meer in met mijn mobiel, ik kan niet meer bankieren zonder mobiel.

En ondanks al die jaren, heb ik eigenlijk nooit geen problemen. Ja je breekt een mobieltje, je verliest er eentje, je vergeet je data te betalen, dat kan allemaal gebeuren maar toch overleven we. Dat alles in je mobieltje komt dat is de toekomst, NL loopt 5 a 10 jaar achter met wat hier gebeurd. En hier blijven ontwikkelingen zich gewoon voort zetten.
Okay doomsday piet. Het is niet zo erg hoor. De meeste mensen hebben meerdere devices thuis, anderen in de familie met een browser voor je 1password vault in de cloud, of je eigen systeem thuis om dit te doen, met 2fa-backup codes en daarnaast heb je nog steeds je paspoort of id kaart om je bij de bank te identificeren.

Misschien gewoon voortaan niet op tiktok zitten op de pot, komt het vast goed ;)
En die paar minuten dat je op de wc zit kun je niet zeker zonder telefoon?
Geen idee hoe groot jouw pot is, maar als ik mijn telefoon in de hand heb, past die er niet meer bij hoor.
Anderzijds kan je ook overdrijven ....

Al die dingen zijn extra, je hebt nog altijd je pasjes en je IDbewijzen, of vast wel iemand in de buurt die je even kan laten helpen met een telefoontje plegen
Maar vandaag de dag bestaan ze toch gewoon naast elkaar ? Je kan digitaal betalen met je telefoon en hebt als er wat met je telefoon gebeurd gewoon je bankpas thuis in de la of portemonnee. Dat zal qua id-kaart, rijbewijs wat wellicht in de toekomst mogelijk is niet anders zijn.

De telefoon wordt dus meer een alternatief middel, een aanvulling op je portemonnee. Je kan je portemonnee thuislaten, maar als er wat gebeurd geen stress je kan alles nog net zoals daarvoor, behalve bellen natuurlijk tot je een nieuwe telefoon hebt :)
Das waarom je alle fysieke middelen nog altijd hebt, als back-up. Maar je kan ze rustig thuis op een veilige plek laten, terwijl als je gewoon een avondje uit gaat, of eens naar de winkel, je enkel nog je smartphone moet meenemen!

En je huissleutels, tenzij je je deur unlockt met bluetooth ofzo, in dat geval, oh no! Je gsm is gestolen op de bus, en nu kan je je huis niet meer in! :+
Beetje overtrokken hoor, dit verhaal.

Betalen/geld opnemen via de mobiel is gewoon een extra service. Ik vind het juist heel prettig dat ik alles met de mobiel kan doen en mocht de telefoon stuk gaan dan heb ik de pasjes nog als back up. En anders schiet toch iemand het even voor, stuurt ie wel een tikkie wanneer je weer in de lucht bent.
Ik snap dat je er bang voor bent dat het al te snel richting 'kan alleen met je telefoon' zal gaan maar dat zal wel meevallen. Heb je thuis of in je hotel je stapel pasjes en buiten je telefoon met 1 backup (bijv een creditcard) Ik vergeet vaker mijn pinpas dan mijn telefoon. Mijn moeder vergeet vaker haar telefoon dan haar pinpas. Kunnen we beiden geholpen zijn.

Uiteraard is het wel een uitnodiging tot creëren van een back-up loze single point of failure voor bepaalde mensen, maar die mogen zelf risico's en opties afwegen. Als ze dan kiezen voor geen backups en nooit een fysieke betaal/ID in huis te hebben dan is dat hun keuze. De hoofdpijn van die point of failure moeten ze dan voor lief nemen. Die hoofdpijn hoeft lang niet zo erg te zijn als je nu voorstelt overigens, verre van realistisch. Iemand die zo koos vriendloos is niet met mensen kan communiceren of lone wolf een wereldreis maakt MOET inderdaad meer voorzorgsmaatregelen treffen en is gewoon dom bezig.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 18:34]

In Amerika is in ieder geval Apple daar wel mee bezig, in bepaalde staten kun je je rijbewijs in je Wallet applicatie zetten en die gebruiken. Hopelijk dat de EU daar binnenkort ook in gaat voorzien.

Probleem is natuurlijk wel dat het een inkomstenbron van de gemeentes hier wegneemt, dat zullen we dan terugzien in een toename van de gemeentelijke belastingen.
Volgens mij zet je dan nog steeds je fysieke rijbewijs, dat je eerst bij de gemeente opgehaald hebt, in je wallet. Dus voor de gemeente verandert er niet zoveel, je hoeft alleen een pasje minder bij je te hebben.
Kan toch al. Je kunt een kopie van je id toch op je telefoon hebben staan? Tot nu toe overal geaccepteerd waar ik ben geweest.
Digid bestaat al langer, en je kunt je ID-kaart aan je Digid koppelen om een hoger beveiligingsniveau te verkrijgen.

Het zou niet al te veel moeite zijn voor de overheid om identificatie op die manier te regelen, kwestie van een QR-code genereren op de telefoon van een agent. Het zal denk ik niet snel gebeuren omdat je er nogal makkelijk mee kan frauderen, maar technisch gezien staat de overheid weinig in de weg.
Ik zeg onderhuidse NFC-chip en je vergeet het nooit meer :P

Er zijn al mensen en bedrijven die daar in het wild mee experimenteren/werken, maar ondersteuning is nog beetje in de doe-het-zelf-hoek. Het zijn in principe meestal herschrijfbare chips, dus je hebt niet die zwakte dat je bij 'uitlekken' van je vingerafdruk gelijk permanent pech hebt. Verder dan kwestie van erop schrijven welke data je scanbaar wilt maken en je kan volledig pasloos door het leven. Zodra er een echte standaard voor komt, zie ik hier echt wel voordelen van, al gaat echt brede adoptie natuurlijk nog een hele tijd duren. Qua gemak wel een niche waar ik misschien voor te porren zou zijn, eigenlijk.
Ik doe alles contant. Echt heel gelukkig mee.
Ik ben juist van digitaal afgestapt, werkt voor mij echt veel beter.
En dat wordt dan misschien een probleem voor je. Er zijn banken die geld gaan rekenen voor contant geld opnemen in het buitenland.
En in het binnenland mag je zonder kosten nog maar 4x per jaar bij de eigen pin-automaat of geldmaat opnemen. Voor de andere pin-automaten gaan ze ook al kosten vragen. In ieder geval bij de Rabobank. Hoe dat bij de ABN-amro is, weet ik niet, maar dan vraag ik me ook af of dit met de QR-code nog veel toevoegt.
ach,
als je alleen maar in nederland blijft heb je gelijk
maar ga je de grens over, duitsland, dan moet je al bijna winkels zoeken waar pin betalingen normaal zijn.

ga je nog weat verder dan kennen ze eht maar amper.
ga je naar azie hebben ze hele andere betaal methoden.
van contant boter bij de vis afrekenen to grab, wechat, line alipay enz.

vergelijk je het daar mee dan lopen wij nog ver achter zelfs
En de volgende stap: Je kunnen identificeren met je telefoon. De enige reden dat ik nu nog een portemonnee meedraag is voor de pasjes, contant geld gebruik ik nooit. Betalen kan inmiddels al met de telefoon, dan lijkt identificeren me ideaal, hoeft alleen dat apparaat nog mee.
Ik gebruik nog volop contant geld, de meeste mensen die ik zie in een supermarkt betaalt met contant geld, ik zelf betaal ook nog steeds met contant geld voor een simpele rede, het gaat niemand wat aan, wat ik koop in de supermarkt of ander winkels waar ik kom, en via pinnen woord letterlijk alles geregistreerd, als ik het anoniem online kon doen had ik dat ook allemaal zo gedaan, als je nog overal rembours kon betalen zonder veel extra te moeten betalen deed ik dat nog steeds, ook een stuk anoniemer.

En deze QR-code woord weer een stap dichterbij, om nog meer privacy weg te halen, en vooral mensen er aan laten wennen, als je straks alleen nog maar via QR-code iets kan kopen, die je moet laten zien, want met dat kunnen ze zien of je je vaccinatie gehad heb, anders mag je daar niet komen zonder je QR-code.

Het gaat nu erg snel, en jammer genoeg valt het bijna niemand op, je hoort alleen maar "wat handig dit".

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 18:34]

Totdat je geen verbinding met internet hebt, je accu leeg is of je smartphone kapot of gestolen is... Nee, sommige dingen zijn toch beter om niet op je smartphone te hebben.
Mijn smartlock werkt op BLE keys en hoeft niet zelf actief verbonden te zijn met internet. Ik heb het niet getest maar ik denk dat de app betaling ook werkte via de betaalautomaat en je niet een werkende internet verbinding nodig hebt, net zoals de pas dat neit hoeft.
Dan haal je thuis je fysieke pas op. Dat is met een portemonnee verliezen niet anders.
Je kan dit al jaren aan zien komen. De bankpas is voor mij eigenlijk al overbodig qua flappentappen, want ik betaal alles contactloos of desnoods via een tikkie als het een keer zo uit komt. Ik heb nog wat contact geld op zak voor het geval de kassa een keer uitvalt maar heb het eigenlijk nog nooit nodig gehad in 25 jaar tijd.

Er kan wat misgaan met je smartphone / app / verbinding maar dat kan natuurlijk ook met je pasje.

Het is een kwestie van tijd voor je je rijbewijs en ID ook via je smart phone kunt laten zien.
In 25 jaar tijd?
In 95 kon je net pinnen, ik moet nu nog steeds af en toe contant gebruiken omdat het niet kan.
In 1995 kon je al jaren bij elk tankstation en elke supermarkt pinnen. Bij vrijwel elke winkel ook al. Er stonden toen meer pinautomaten buiten dan nu :P

Ik ben wel benieuwd waar je niet kan pinnen trouwens. Ik weet zelf precies één plek waar het niet kan. Dat is eigenlijk niet eens een echte winkel maar een soort sociale werkplaats waar iedereen zelf zijn wisselgeld mag pakken / mag betalen door contact geld in een kartonnen doos te gooien, puur op blind vertrouwen :+
Bij sommige kappers, hier bij mij in winkelcentrum alleen maar contant betalen. Zal wel iets met belasting te maken hebben ofzo.
En dan ook nog eens 10 cent betalen om uberhaupt van die luxe gebruik te mogen betalen
ach alsje niet verder komt dan nederland heb je aan je pasje voldoende
heb je geen contant geld nodig.

maar kom je buiten nedeland, dan is het toch een ander verhaal.

de plaatsen waar ik kom kan ik niet eens betalen met een pasje, alleen het hotel.
een restaurant met de credit kaar kan nog net.
maar wel 3-5% comissie aftikken.

contant is daar het devies en gebruik

als je naar azie kijkt dan lopen wij ver achter.
daar is al grab/line/wechat/alipay om te betalen.
geen bank meer nodig.
Waar staat je geld dan geparkeerd, zet je dat bij AliPay neer of zo? Dan is AliPay toch alsnog de bank?
tja, als je het zo ziet dan is iedere plek waarje geld hebt staan een bank.

dan is paypall ook een bank
apple ook
Mijn bedoeling was niet om je reactie af kraken of zo, maar ik begrijp niet hoe dat dan werkt. Ik bedoelde te zeggen: Hoe werkt dat dan zonder bank? Stort je werkgever dan je salaris op AliPay? Of hoe krijg je het anders voor elkaar dat je een tegoed op AliPay hebt?
Telefoon met NFC kan je gewoon offline mee betalen als een pinpas in winkels.

Je pinpas heeft ook een internet verbinding nodig als je gaat pinnen, of het nu uit de muur is of aan de kassa.

Toevallig met deze qr code is wel internet nodig op de mobiel, maar zodra ze een NFC scanner toevoegen is het even veilig al dan niet veiliger met de mobiel, die kan kan locken met dingen zoals biometrie etc IPV een 4 nummerig wachtwoord.
Telefoon met NFC kan je gewoon offline mee betalen als een pinpas in winkels.

Je pinpas heeft ook een internet verbinding nodig als je gaat pinnen, of het nu uit de muur is of aan de kassa.
Totdat het niet werkt, en de verantwoording op de klant wordt afgeschoven.
Ja en ik kan hetzelfde over je pinpas zeggen, "maar wat als het niet werkt" is niet echt een geweldig argument.
Als de PIN pas niet werkt, dan mag de bank het oplossen. Als klant heb je dan niet het risico dat je tussen wal en schip belandt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:34]

Want als de bank app niet werkt dan hoeft de bank niets te doen zeker...
Misschien als je telefoon kapot is zou je niet kunnen pinnen, maar dat is naar mijn idee niet een nadeel ofzo maar gewoon iets wat gebeurt. Als je pinpas het nu niet doet dan krijg je niet 10 seconden later een ABN Amro medewerker die je een nieuwe geeft, dat duurt nog steeds een paar dagen.
Want als de bank app niet werkt dan hoeft de bank niets te doen zeker...
Als het bij een individu niet werkt, klopt.
Misschien als je telefoon kapot is zou je niet kunnen pinnen, maar dat is naar mijn idee niet een nadeel ofzo maar gewoon iets wat gebeurt.
'Kapot' is een vage term. Stel dat het niet op jouw smartphone werkt, maar dat je smartphone verder wel goed werkt. Als je de enige bent, dan gaat de bank je echt niet helpen. Bij een PIN pas is dat anders.
Als je pinpas het nu niet doet dan krijg je niet 10 seconden later een ABN Amro medewerker die je een nieuwe geeft, dat duurt nog steeds een paar dagen.
Maar je krijgt gegarandeerd een nieuwe, want het is namelijk volledig een probleem waarbij het eigendom bij de bank ligt.
Ik denk dat de pas juist een onbetrouwbare optie is waar de bank liever vanaf wil. De mobiel is veel veiliger. Met de pas zit je altijd met die pincode die afgekeken kan worden. Biometrische gegevens kan men ten alle tijden afkijken, maar niet kopieren. Dat in combinatie met een tweede factor, namelijk het bezit van die smartphone, is het veel veiliger dan een pas met 1 simpele factor, die pincode.
Dat in combinatie met een tweede factor, namelijk het bezit van die smartphone, is het veel veiliger dan een pas met 1 simpele factor, die pincode.
Het is allebei 2 factoren: bezit van het ding (telefoon of pas) en het ontgrendelen daarvan (unlock (hetzij code, hetzij vingerafdruk/gezicht) of pin). Een telefoon heb je veel vaker in je handen en blijft nog wel eens op tafel liggen, dus ik vermoed dat het een stuk makkelijker is om een telefoon te stelen dan om iemand zijn pinpas te rollen. Ook vullen mensen hun unlockcode voor hun telefoon talloze malen per dag in (veel vaker dan hun pincode), dus dat is makkelijker af te kijken. (Een vingerafdruk is inderdaad niet te kopiëren voor een gelegenheidsdief, maar je kunt een telefoon uit iemands handen trekken op het moment dat die al unlocked is. Dan hoef je alleen vaak genoeg het scherm aan te raken om te voorkomen dat die zichzelf lockt.) Daarnaast is er nog een belangrijk verschil. Als je pinpas gejat wordt dan kun je meteen je bank bellen om je pas te laten blokkeren. Maar als iemand je telefoon steelt, dan zijn ze gegarandeerd eerder bij een automaat om geld op te nemen dan dat jij je bank te pakken hebt om de boel te laten blokkeren.
Dat in combinatie met een tweede factor, namelijk het bezit van die smartphone, is het veel veiliger dan een pas met 1 simpele factor, die pincode.
Serieus??? En het bezit van de pinpas is geen factor???
Volgens mij moet je ze allebei (smart phone en pinpas) bezitten alleen lijkt het me eenvoudiger om de pas te stelen aangezien we die niet 24/7 vast hebben.

Vervolgens is het ook makkelijker om te pinnen met de pas en een afgekeken pincode dan met een afgehakte vingertop.

Denk ik tenminste.
alleen lijkt het me eenvoudiger om de pas te stelen aangezien we die niet 24/7 vast hebben.
Een pas zit 99,9% van de tijd in de portemonnee, in een jaszak / broekzak / handtas. Die van mij (portemonnee) zit trouwens aan zo'n kettinkje. Telefoons laten mensen overal slingeren:

De pinpas ligt ook nooit aan de oplader, los op tafel, los ergens op een bureau of in een hoekje; en mensen vragen nooit m'n pinpas om wat foto's te bekijken, er even mee te mogen bellen of me hun telefoonnummer te geven. Mijn pinpas wordt ook nooit gerepareerd door de MediaMarkt en zo.

M'n vingerafdruk is op 1000 plaatsen op ieder moment te vinden, en slingert overal rond; ik weet zelfs niet eens waar. Ik kan hem ook niet makkelijk veranderen. M'n pincode is op 1 plek (in mijn hoofd) en komt alleen 0,01% van de tijd tevoorschijn.

Het een is niet beter dan het ander; en allebei is 2FA: dat was de onzin van @Sannr2 waar ik tegen ageerde.

Bij zo'n QR code komen ook weer nieuwe manieren van misbruik: Ik kan een nep-pinautomaat maken, waarbij de QR-code een verzoek tot overschrijving naar de rekening van een "geldezel" is.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 18:34]

De pinpas in je jas, sure. maar die jas hangt regelmatig aan een kapstok. Of je tas ligt naast je bureau.
Ik denk dat de meeste mensen minder zicht op hun portomonee hebben overdag dan ze hun telefoon in de smiezen hebben. Als iemand zijn telefoon mist heeft ie dat veel eerder door dan dat iemand zijn portomonee mist.
Verschilt toch echt per persoon, mijn pinpas zit altijd in mijn rechterbroekzak aan een kettinkje en de telefoon ligt overal.

Persoonlijk ken ik echt niemand die zijn portemonnee laat rondslingeren, maar het zal voor anderen best anders zijn.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 18:34]

Zelf denk ik dat ik een smartphone als veiligere optie zie.
- Ik merk sneller dat ik mijn smartphone weg is dan een bankpas
- Een smartphone wordt volgens mij minder snel geskimd dan een bankpas
- Beveiliging van een smartphone beperkt zich niet tot een (vaste) pincode van 4 cijfers

Daarnaast heb ik mijn telefoon vaker bij mij dan mijn bankpas. Ik gebruik geen hoesje dus eigenlijk geen goede plek om mijn bankpas (en daarmee ook ID) vandaag de dag mee te nemen.
Veilig/onveiliger is niet de enige issue.

Wat doe je als het fout gaat en je apparaat/pasje komt in verkeerde handen. Hoe erg zijn dan de rapen gaar?
Mijn smartphone wordt in basis gestolen voor mijn telefoon zelf (of de onderdelen) en niet specifiek voor toegang tot mijn bank. Toegang is vervolgens mogelijk middels gezichtsherkenning welke niet eenvoudig te kopiëren is.

Doe eens de aanname dat de telefoon of pinpas gestolen is en dat de pincode bekend is.
- Telefoon kan ik remote uitschakelen (online)
- Pinpas kan ik remote uitschakelen (bank bellen)

Als je bedoelt dat je telefoon tot veel meer toegang geeft dan alleen je bank dan zijn we het volledig met elkaar eens. Dan nog geldt dat ik met een klik op de knop (ongeveer) de telefoon kan uitschakelen en daarmee de toegang tot de diensten op de telefoon. Probeer dat eens met alle pasjes in je portemonnee
Of het nu handig is of niet, cash geld gaat langzaam aan verdwijnen, in Nederland althans, in Duitsland doen ze niet anders bijna dan met cash geld betalen, natuurlijk veel beter om cash in je zak te hebben, mensen in de schuldsanering wordt niet voor niks verteld dat ze cash moeten gebruiken, omdat je het dan beter kunt indelen.

En nu cash geld langzaam aan gaat verdwijnen, gaat ook een stuk charme weg, vroeger kon je nog een bank inlopen, leende je 1000 gulden op vrijdagmiddag, en om 20:30 stonden ze aan je deur om het geld te overhandigen.

zelfde met cheques, waren ook hartstikke handig, als een vriend van je geld kreeg, schreef je even een cheque uit,kleine moeite toch.

zelfde als dat de kassa's verdwijnen in supermarkten, want we zijn allemaal zo erg druk, kortom geen sociale gesprekken meer met de kassajuffrouw, of dat ene leuke meisje die alleen op zaterdag werkt (voor de jongeren onder ons), het moet allemaal snel/contactloos.

we zijn dathet gaat een eigenaardig volk af en toe, ik kom 2 x per jaar in Dubai, daar kan ik gewoon met biljetten van 100 euro afrekenen in een winkel, en daar heb je nog echte banken waar je geholpen wordt.
Als ik in Nederland met 100 euro betaal dan kijken ze je aan of je een crimineel bent, en buitendat ze nemen het niet eens aan.

In Spanje kun je zelfs een huis contant afrekenen, maar hier niet, dan vragen ze hoe je aan dat contante geld komt.
Heel sensationeel vind ik dat niet eens. Ik ga inmiddels vaak zonder pas de deur uit, samen met een paar andere uitzonderingen is pinnen een van de weinige dingen waar ik er nog eentje voor nodig heb. Neem deze laatste gevallen weg en je kunt perfect altijd zonder pas op pad. Vrijwel alle andere pasjes kunnen tegenwoordig ook digitaal worden gebruikt met bvb Stocard, waardoor een portemonnee snel overbodig wordt. Enkel rijbewijs / id is nog een dingetje inderdaad.
Verder moet je in de praktijk ook jezelf altijd kunnen identificeren op straat, dus een ID kaart of rijbewijs mee (wat in de praktijk voldoende is voor de politie).
Enigszins off-topic, maar een ID-kaart of rijbewijs is niet "in de praktijk voldoende voor de politie", ze zijn beiden gewoon voldoende, punt.

Zowel een ID-kaart als een rijbewijs is een geldig document voor de wet identificatieplicht, zie WID artikel 1, lid 1, sub 1 en sub 4.
Er wordt momenteel ook gewerkt aan een digitaal identiteit bewijs, dus dan heb je die ook fysiek niet meer nodig mocht je dat willen.
Vroeger, weet niet of dit nog zo is, stond in de voorwaarden van de mobiel bankieren apps van meerdere banken iets in de trant van: "het is de verantwoordelijkheid en eigen risico van de gebruiker om de app te gebruiken en het veilig houden van het apparaat waar de app op geïnstalleerd is"

Dat gecombineerd met het Kifid, het deskundige en toegankelijke klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst van de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener.
Het klachtenloket waar, als je er gebruik van wilt maken je elk recht op verdere juridische stappen af moet geven. En als klap op de vuurpijl vaak niet onpartijdig naar zaken kijkt (in het voordeel van de bank/verzekeraar)
Bijvoorbeeld

Heeft mij altijd weerhouden van het gebruik van mobiel bankieren op mijn telefoon. Dus inderdaad: bankpas all the way.
Even zonder gekkigheid: maar QR is toch wel de hype van 2021 aan het worden? Als we nou een BSN-QR maken: dan zet ik daar een tattoo van op mijn linkerbil. Scheelt mij weer een paspoort, rijbewijs, zorgpasje, bankpasje, etc. mee te nemen als ik ergens heen ga.
skimmen wordt met die qr code wel gelijk onmogelijk gemaakt. daarmee is dit wel veiliger. Maar voor de ouderen (die naar mijn idee het meeste gebruik van een pinautomaat maken) die niet behendig genoeg zijn met een smartphone gaat dit echt niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door spelbreker op 22 juli 2024 18:34]

Behalve als ik er een QR code overheen plak die je ergens anders naartoe leidt…

“Goh, wat raar… ik heb alle stappen doorlopen maar er komt geen geld uit de automaat.”

[Reactie gewijzigd door ZZP op 22 juli 2024 18:34]

Ik neem aan dat je met de app van de bank de QR code scant, een willekeurige QR code zal hij dan niet herkennen. Dan gebeurt er dus niet zoveel. Niet dat je dan geld kwijt raakt.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 22 juli 2024 18:34]

Ja, zo zou het moeten gaan. Maar mensen zijn gewoontedieren en lezen instructies zelden. Ze richten hun camera op de qr-code en drukken op de link omdat ze dat zo gewend zijn.
Deze QR code wordt niet op een betaalautomaat geplakt, maar op het scherm gegenereerd. Daarom zie je ook het "afbreken" knopje

Hoe zou je dat willen hijacken?
Anoniem: 1576590 @jaapzb21 september 2021 21:16
Deze QR code wordt niet op een betaalautomaat geplakt, maar op het scherm gegenereerd. Daarom zie je ook het "afbreken" knopje

Hoe zou je dat willen hijacken?
Bijvoorbeeld met een voorzetscherm.

Criminelen gingen in het verleden ook heel ver om te skimmen (zie bijv. "All About Skimmers" (Krebs on Security) (of Google naar atm skim en bekijk de plaatjes-tab van Google).

Criminelen zijn creatiever dan je denkt; voor je het weet komen jouw bankbiljetten uit een andere automaat dan waar jij voor staat.
De automaat hacken en voorzien van malware. Al kun je dan natuurlijk ook frauderen als de pas wel gebruikt wordt.
Als je de automaat kan hacken kan je natuurlijk ook gewoon het geld eruit laten komen zonder QR-code of pas.
Ben benieuwd of een foto-tje maken van de QR code ook werkt.
Dan zit er permanent een QR-code op het beeldscherm geplakt in dit geval, dat lijkt me toch wel heel opvallend.
"Goh wat raar... ik zie een QR code sticker geplakt op het glas van de bank automaat."

of

"Goh wat raar... mijn ABN AMRO app accepteert de QR code van de automaat niet. Zal vast wel iets mis zijn met de QR code".

Ik denk dat je er een grotere issue van maakt dan het zal zijn in de werkelijkheid.
Volgens mij valt dit mee, maar wordt het gewoon erg uitvergroot. Plotseling is het feit dat een QR-code gebruikt wordt in een implementatie ergens van super boeiende informatie geworden.
Anoniem: 1657372 @NoSugar21 september 2021 15:34
Ik vind persoonlijk dat er niet heel veel meer QR codes zijn dan daarvoor. Ze stonden al jaren op reclameborden, werden gebruikt om bij live events snel een feedback linkje te delen, kon je er betaalverzoeken mee betalen (en in ieder geval via ING ook gewoon iDeal afrekenen) etc. Er is nu heel veel aandacht op door alle corona QR codes, maar in mijn ogen worden ze op die specifieke toepassing niet heel veel meer gebruikt.
precies ditzelfde had ik in gedachte met een NFC in mn donder geschoten.
scheel een hoop boetes...

Je hebt namelijk altijd je rijbewijs, zorgpas, ID bij de hand
Het werkt gewoon een stuk handiger dan het moeten invoeren van een code op je telefoon.
Wat is het probleem met het kunnen scannen van data en op die manier makkelijk kunt inlezen?

Of gewoon veilig kunnen inloggen zoals in deze situatie?
Begin maar vast met het zoeken naar een goede tatooeerder! }>

digitaleoverheid.nl: QR-code gaat burgerservicenummer vervangen op paspoort en id-kaart

[Reactie gewijzigd door Good_Lord op 22 juli 2024 18:34]

Wordt wel een dingetje om bij de incheckbalie, de douane, balie van je hotel etc. steeds je broek te moeten laten zakken. :X
"een tattoo van op mijn linkerbil"

Daar sta je dan met je broek op je knieen als je een land binnen wilt, tenzij het een hele warm land is, dan kan je gewoon in je tijgerstring en loop je fluitend door. Misschien wordt er zelfs naar jou gefloten :+

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 18:34]

dan zet ik daar een tattoo van op mijn linkerbil.
Ik ben voor :*)
Niet alleen de hype van 2021, maar ook de complot theorie van 2021.
''Ja dan krijg ik een vaccinatie en koppelen ze al mijn gegevens aan die QR-code. Weg privacy!''
Aangezien je letterlijk een binary voor een videogame in een QR-code kan passen is het eigenlijk wel logisch. Er kan enorm veel data in, waarmee je de gebruiker precies kan laten zien wat de bedoeling is. Zo laat de Rabo Scanner nu ook zien hoeveel geld je naar wie over gaat maken terwijl de Random Reader voorheen alleen een code kon genereren.

Knab gebruikt inmiddels helemaal geen scanner meer en bevestigt alles via de app met een QR-code, en hoewel die afhankelijkheid van een app niet altijd super is, kan ik me niet voorstellen dat het minder veilig is dan een ouderwets pasje, aangezien je alsnog fysiek toegang moet hebben tot een geregistreerde telefoon en een pincode (of vingerafdruk).
Even zonder gekkigheid: maar QR is toch wel de hype van 2021 aan het worden
Hmm, hype, hype.

Kijk, het gebruik van QR gaat nu wel viral; omdat het een gender-neutrale optie is voor een digitale GDPR-proof transformatie; voor growth hacking en omnichannel-communicatie.

Maar daar kan synergie-voordeel uit gehaald worden via RFID-geenablede geo-fencing: dat targetten in een marketing-funnel om deze in te zetten voor smart-cities. Natuurlijk geheel gekoppeld aan gedecentraliseerde zero-trust blockchain en gemonitord via industrie 4.0; om daarna via standup SCRUM-meetings de big-data middels push toe te voegen aan het data-lake. Die natuurlijk ten goede komt aan deep-learning AI gedreven data visualisatie; voor een customer-gedreven massa-gepersonaliseerde device-onafhankelijke UX.

Sterker nog, dankzij machine learning hoef je je niet meer aan te melden bij de pinautomaat. Want die had al voorspeld dat jij aan het agile-sprinten was naar die flappentapper, en voorspelde al hoeveel je wou opnemen. Dus het geld ligt al klaar; voor een seamless-experience met als toevoeging gamification --> (Jackpot-gerinkel! "Alweer een winnaar!!!")

Maar ja, dat is natuurlijk het nieuwe normaal.

* kidde mist de dagen, dat je met je vieze zand-kleren van de kweker de ABN binnen stapte; om je zojuist verdiende ƒ25 bij de medewerkster bij de balie onder het glas door te schuiven en middels een dode-bomen formulier op je bankrekening te laten storten. Zonder 2FA, want die medewerkester wist gewoon welke scholier je was.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 18:34]

Je so-fi in OCR in je nek... Dat heb ik al vaak gezien...
Of een chip onder de huid, net als poes. Daar hoor je ook weinig van nog. ;)
Zou ik er 2 (back-up) nemen, straks gaan ze er met je linkerbil vandoor :P
op de rechter een fake zetten... 50/50 dat ze de verkeerde meenemen }>
Die BSN-QR is er ook al sinds augustus. Op alle nieuwe paspoorten en ID kaarten is het BSN nummer namelijk vervangen voor een QR.

Zou zeggen vraag een nieuwe aan en bel je tattoo artist maar
In België heeft KBC zo'n functie al een tijdje op hun ATM's (in combinatie met de KBC Mobile app), uitleg hier.
Ik maak er geregeld gebruik van en werkt prima.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 22 juli 2024 18:34]

en dat sinds 15 mei 2019 (op basis van het YouTube filmpje). Is Nederland dan 2 jaar achter op België?

[Reactie gewijzigd door kzip op 22 juli 2024 18:34]

Nope, sinds 30/06/2014. 7 jaar achter dus.
https://newsroom.kbc.com/...tomaat-met-hun-smartphone
Ik herinner me uit persartikels dat BE toen het derde land was, na USA en Turkije.
Ik gebruik dat ook al lange tijd. Je krijgt zelfs een melding als je in de buurt loopt van een KBC automaat.

Daarom snapte ik de nieuwswaarde van dit ook niet zo goed.
België... is beter dan Nederland op adoptie van tech? Is this a parallel universe?
Dit wou ik net zeggen. Ik gebruik het al jaren. Niet zozeer omdat het handig is maar als je geen portefeuille mee hebt kan je als nog aan geld geraken. De KBC is app is zo fantastisch!
Gek dat ze nog moeite steken in geld opnemen. Ze zijn recentelijk kosten gaan rekenen voor het opnemen van geld, wat sterk doet vermoeden dat ze van contant geld af willen.
volgens mij wouden ze dat al heeel lang...
onder de noemer 'zwart geld'...

Handje contantje word dus zometeen bestempeld als 'illigaal' geld...
Ik vraag mij af hoe oma dat moet doen met haar sok onder bed zometeen
volgens mij wouden ze dat al heeel lang...
onder de noemer 'zwart geld'...

Handje contantje word dus zometeen bestempeld als 'illigaal' geld...
Ik vraag mij af hoe oma dat moet doen met haar sok onder bed zometeen
Oma is er straks niet meer, dus dat zou in de toekomst geen problemen moeten opleveren.

Met oog op de toekomst gaat contant geld zeker er uit. Beter, want dan hebben de criminelen er ook niets meer aan. Als alles getraceerd wordt is het een stuk rustiger buiten. Geen AMG's vol contant geld in de kofferbak meer.
Criminaliteit zal altijd een alternatief vinden. Dat is hun hele ding.

Daarnaast is misdaad hier niet het enige probleem. Het is ook controle.
We hebben al een punt bereikt waarin bepaalde mensen en bedrijven financiële toegang worden ontzegd (toegegeven, voornamelijk in 'merica en China) wegens politie voorkeuren of een tweet van 10 jaar geleden.

Digitale gegevens kunnen gewijzigd worden. Ik ken genoeg mensen die nog papieren bankafschriften willen omdat ze het niet vertrouwen, zodat ze bewijs hebben mocht er iets niet kloppen.

Dan hebben we het ook nog niet gehad over de hele single point of failure situatie wat "alles gaat nu via het internet" is.

Criminelen starten heus wel een of ander alternatief betaalmiddel op waarmee ze bijna alles wat ze nodig hebben kunnen doen, of de hackers worden de nieuwe criminelen.
Daarnaast maakt het ook zaken zoals rommelmarktjes en 2e hands handelen lastiger. Of een spaarpotje voor je kind.

Één storing in het netwerk en niemand kan meer boodschappen of andere zaken doen.

Afgezien daarvan; Weet je wel hoeveel geld we verdienen aan criminaliteit? Soms twijfel ik of de regering hier wel écht vanaf wil.

Het is natuurlijk erg makkelijk om te zeggen "yay, meer controle", tot jij zelf het slachtoffer wordt van een framejob. Nu wil ik niet zeggen dat dit regelmatig of snel zal gebeuren, maar iedere framejob is er één teveel.

En in mijn ogen is werkelijk alles op het internet gooien en alle mechanische/echte zaken te verwijderen gewoon een slecht iets. Ik kan een mechanische auto 903094 keer repareren en ieder onderdeel vervangen naar wens, zelfs in de slechtste tijden. Om een moderne auto te laten rijden moet hij intussen gekoppeld zijn aan een netwerk. Geen verbinding? Nope; niet rijden.
Koplampje van een ander merk vervangen? Mag niet van de software.
Een probleem waardoor hij niet rijdt? Ah, ik zie het al; je hebt een software update nodig!

Nee bedankt, doe mij maar een boutje welke ik ergens aan moet draaien om het op te lossen. Simpel, effectief, voorspelbaar en te managen door jan alleman. Geen gevaren op afstand en geen beveiligingsrisico.
Jij bent dus zo'n angsthaas die liever veilig opgesloten zit in een gevangenis dan dat je buiten onbespied en vrij rondloopt? Dat is namelijk min of meer wat je voorstelt. Alle vrijheid weg om wat schijnveiligheid.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:34]

Als je sok meer dan de grenswaarde aan belastingplichtig vermogen bevat heeft oma dat natuurlijk al die jaren netjes aangegeven bij de belasting.
Ik weet hoe lang er al pinpassen zijn, maar sinds die introductie gingen we allemaal op weg naar een cashloze samenleving. Sommige wegen zijn "long and winding".
Die kosten zijn alleen bij zeer grote bedragen aan contant geld (meer dan €12.000,- per jaar)

Je hebt waarschijnlijk geen ongelijk als je zegt dat banken minder contant geld in omloop willen (begrijpelijk, want minder contant geld is minder overvallen, plofkraken, etc).

Maar ook moet je je afvragen óf en wanneer bepaalde personen zulke grote bedragen aan contant geld nodig zouden hebben. De gewone burgerman heeft zulke bedragen aan cash geld niet nodig.
Vaak betreft het criminaliteit en witwassen. Denk aan geldezels.
In het verlengde ervan is bijvoorbeeld het aangekondigde verbod van betalingen boven de 3000 euro in contanten (en het Europabrede verbod van betalingen boven de 5000 euro).
Per jaar komt dat op slechts €1000 per maand. Ik zit daar al bijna aan door alleen maar boodschappen te doen. €12.000/j is dus helemaal niet zo veel.

Het geopperde verbod om meer dan €3000 gaat er hopelijk niet komen. Dat beperkt alleen maar onze vrijheid. Criminelen gaan zich daar toch niet aan houden.
Per jaar komt dat op slechts €1000 per maand. Ik zit daar al bijna aan door alleen maar boodschappen te doen. €12.000/j is dus helemaal niet zo veel.
Het gaat om geld contant opnemen. Digitaal betalen kost niets. Dit zal de meeste mensen niet raken, want tegenwoordig kan je overal wel via PIN betalen.

Ik verwacht meer dat het mensen op het randje raakt, bijvoorbeeld die veel handelen via Marktplaats en liever contant betalen/betaald krijgen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:34]

Of ze willen nieuwe verdienmodellen. Geld genereren door geld te laten opnemen wat gewoon van de klant zelf is..ik vind het slim
De hele infrastructuur van geldautomaten en niet te vergeten de beveiliging ervan kost klauwen met geld. Het is vrij logisch dat ze dat gaan doorberekenen, zeker nu geld van de klanten bewaren de banken ook geld kost i.p.v. oplevert.
Anoniem: 1657372 @coen25421 september 2021 15:39
Je hebt natuurlijk twee kanten, aan de ene kant willen ze van contant geld af maar aan de andere kant is contant geld nog steeds een realiteit. Om toch je klanten te behouden kan het makkelijk maken van geld opnemen best goed werken, ook omdat vooral ABN sterke kritiek heeft gekregen op het opheffen van heel veel geldautomaten. Je kunt het misschien wel zien als een goedmakertje voor de klanten die veel contant geld gebruiken.

Daarnaast willen wij als Nederland er natuurlijk vanaf, maar heb je ook nog landen als Duitsland waar pinnen vaak totaal niet aan de orde is. Daar zijn genoeg restaurants/lokale winkels waar je gewoon alleen contant kunt betalen en er alleen een pinautomaat staat waar je geld op kunt nemen. Dat laatste klinkt leuk, alleen degene in winkels kosten vaak geld, dus even wat geld meenemen vanuit Nederland is vrijwel altijd de beste optie mocht je over de grens gaan :)
Dat je tegenwoordig überhaupt nog geld opneemt bevreemdt me. Je kunt voor de kleinste bedragen je bankpasje gewoon gebruiken.
Dat mensen pinnen voor kleine bedragen en daarmee hun privacy voortdurend te grabbel gooien bevreemd me. Je kan gewoon cash betalen en je privacy in stand houden.
Tenzij je helemaal offline gaat en alles met chip thuis laat en gezichtbedekkende kleding draagt (waarbij je waarschijnlijk al veel winkels niet eens in kan) is privacy in de winkels natuurlijk een totaal afwezig concept.
Betalen met een pin pas maakt daar niet echt een deuk meer in.
Hoe dan?
Gezichtsherkenning is verboden voor particulieren
Ik betaal bijna alles cash
Als ik ga shoppen blijft mijn telefoon thuis of gaat ie uit.
Anoniem: 25604 @ocf8121 september 2021 23:20
Ik stond laatst in de rij in een winkel, in het Twentse dorpje Overdinkel...
Voorin stond een soort van superheld, die nog wilde betalen met munten en papiergeld...
Daar stonden wij dan, met zijn achten in de rij, op de plaats rust...
Om ons heen en geforceerd neutraal kijkend en een beetje schuldbewust...
Ik maakte maar stiekem voor op TikTok een filmpje,
Ach kom op... 'k 'ad toch niks beter te doen met mijn Android mobieltje.
Het duurde lang.. daar in Overdinkel... heel erg lang, in die winkel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 22 juli 2024 18:34]

Ik zie ook het tegenovergestelde met enige regelmaat: gehannes met een telefoon die kuren heeft waardoor het twee of drie keer opnieuw geprobeerd moet worden voordat het lukt.
Je kan ook snel contant betalen. Zelf reken ik altijd even uit hoeveel het is en kan probeer ik dat alvast klaar te hebben. Lukt meestal aardig goed.
Anoniem: 25604 @ocf8122 september 2021 11:07
;) Neem mijn vorig bericht niet al te serieus. Ik had gewoon zin om een rijmpje te maken... :*) Mensen moeten doen wat ze zelf willen. Als ze daarbij anderen ook in hun waarde laten. Ik gebruik al bijna een jaar een ring met een NFC chip erin. Bevalt mij prima, hoef ik geen pasjes of mobiel meer mee te dragen en zelden het pinapparaat aan te raken. Wel regelmatig een vreemde blik, wanneer ik de ring i.pv. een pas bij de pinautomaat hou". Vind ik leuk...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 22 juli 2024 18:34]

Ik heb alleen niets te verbergen, dat een of andere Piet weet dat ik een banaan heb gekocht bij de AH in Breda boeit mij niet zo (volgens mij weten ze zover niet, maar dat zou me ook niet schelen). Jij gebruikt ook geen bonuskaart om dezelfde reden?
aha, ok. Ik dus wel, en ik begrijp jou ook wel. Er zijn nu eenmaal mensen die een andere afweging maken.
Ik vind het gemak van pinbetalingen wel handig en zoals aangegeven is mijn afweging daarin dat ik niet zoveel waarde hecht aan of anderen weten wat ik waar koop. Vind het fijn vooral mbt snelheid; een kassa loopt sneller door als men pint dan wanneer men centjes moet gaan tellen.
Een bonuskaart hoef je niet te schuwen hoor, die zijn zonder registratie te gebruiken en je kunt ze gewoon pakken van een stapel bij de zelfscankassa's en (laten) scannen. Of je vraagt er een. Als je zelfs anoniem niet gevolgd wil worden kun je zelfs iedere keer een nieuwe pakken voor je bonuskorting, is geen moeite. Totaal niet duurzaam, maar wel iets wat volgens mij redelijk veel gebeurt. Je loopt dan alleen wel de extra-extra's mis, maar je hebt in ieder geval die bonuskorting waarmee in de winkel steeds geadverteerd wordt (en die andere extra's boeien mij persoonlijk vrij weinig).

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 18:34]

AFAIK zijn er geen zelfscankasssa's waar je contant kan betalen, dus die optie is niet voor mij weggelegd.
Gelukkig zijn de meeste kassamedewerkers overigens niet te beroerd om die kaart aan te slaan zonder morren.
Meestal zitten die zelfscanners naast de normale kassa's. Die kaarten kun je daar zo wegpakken zonder verder gebruik te maken van de zelfscankassa's.

Maar gelukkig slaan ze die dingen meestal inderdaad ook wel aan, dan heb je er zelf helemaal geen nodig. Dat moedig ik ook meer aan dan iedere keer zo'n kaart+folder wegpleuren na eenmalig gebruik.
Dit klinkt echt als iets waar we binnenkort een nieuwsbericht over lezen met een kop als “criminelen stelen contant geld via QR-fraude”. Oudjes bellen, QR-code naar ze mailen en zeggen dat ze die moeten scannen en hopseflops het geld komt uit de automaat. Tenzij de QR-code steeds binnen enkele seconden verandert, maar zelfs daar valt nog omheen te werken als crimineeltje.

Ik zou het trouwens wel relaxt vinden als je gewoon cash kan opnemen met iets als Apple Pay.
- Die oudjes moeten dan ook de ABN-AMRO-app op hun telefoon hebben staan en
- Die oudjes moeten dan nog steeds aangeven hoeveel geld ze willen pinnen, ik mag aannemen dat er dan enige uitleg gegeven wordt.
- Ze moeten sowieso met een code bevestigen hoeveel geld ze gaan pinnen.

Ja, ongetwijfeld zal er een bericht komen over mensen die hier niets van snappen en opgelicht zijn, maar de vraag is dan of je na al deze stappen dan niet naar deze personen moet kijken en moet concluderen dat ze niet mee kunnen in het digitale tijdperk en de app dus maar moeten verwijderen.

Het zou overigens wel zo netjes zijn om in de app in te kunnen stellen dat je dit niet wilt (het liefst nog zelf aanzetten).
En dat kan blijkbaar niet:
Hoe kan ik opnemen zonder betaalpas verwijderen van mijn mobiele telefoon?
U kunt opnemen zonder betaalpas niet verwijderen van uw mobiele telefoon. Uiteraard kunt u er wel voor kiezen om opnemen zonder betaalpas niet te gebruiken, net zoals de plastic betaalpas waarmee u geld kunt opnemen. Wilt u opnemen zonder betaalpas uitzetten? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Een beetje jammer dat je dat dan telefonisch moet gaan regelen.
Je kan oudjes ook vervangen door mensen die hun privacy willen beschermen. Dit fenomeen gaat niet weg met de tijd.
Wat is hier privacy-technisch anders aan dan de ouderwetse pinpas?
Dat de app veel meer data over je kan prijsgeven dan alleen de opname van je geld. En reken maar dat banken dan van je willen weten.
Ik zie het probleem niet echt. Als je bang bent voor je privacy, dan gebruik je het toch gewoon niet.
Je hoeft echt niet met je mobiel in de hand te pinnen hoor. Je hebt van de bank een plastic kaartje gekregen dat prima werkt.

Ik kan op iOS aangeven of ik de app toegang geef tot (en dat wil dus niet zeggen dat de app dit ook gebruikt!):
- Locatie (gebruikt voor zoeken dichtsbijzijnde pin-automaat en of je binnen of buiten Europa bent.)
- Contacten (staat uit en wordt niet gebruikt)
- Camera (scannen QR-codes..)
- Siri
- Mobiele data

Ik zie hier weinig schokkends tussen staan.
Ik zie het probleem niet echt. Als je bang bent voor je privacy, dan gebruik je het toch gewoon niet.
Je hoeft echt niet met je mobiel in de hand te pinnen hoor. Je hebt van de bank een plastic kaartje gekregen dat prima werkt.
Dat klopt. Zal ik ook niet doen.
Ik kan op iOS aangeven of ik de app toegang geef tot (en dat wil dus niet zeggen dat de app dit ook gebruikt!):
- Locatie (gebruikt voor zoeken dichtsbijzijnde pin-automaat en of je binnen of buiten Europa bent.)
- Contacten (staat uit en wordt niet gebruikt)
- Camera (scannen QR-codes..)
- Siri
- Mobiele data

Ik zie hier weinig schokkends tussen staan.
Behalve dat de app dit niet per se alleen maar gebruikt als jij de telefoon gebruikt. Die data zal denk ik ook worden gebruikt om jou te profileren. Foute boel.
En wat gaan ze meer weten? Als ik de ABN-AMRO bel dan kunnen ze alles inzien. Elke cent die ik uitgeef met mijn rekening.

En wat heeft de bank voor baat bij data hebben van hoe vaak en hoe veel geld jij opneemt?
Als je alles pint (wat niemand zou moeten doen, je gooit je vrijheid te grabbel) dan klopt dat ja.

Maar misschien heb ik een relatief hoog aluhoedjesniveau als het om apps gaat. Ik vertrouw bankapps niet tenzij ze open source zijn en een reproducible build hebben en ik ze permanent uit kan zetten als ik ze niet actief gebruik. (ligt meer aan hoe het OS met de app omgaat)
Is dat omdat je het weet of dat je dit vermoedt?
Want voor geldopnames via de app is er geen andere data benodigd of te genereren dan de opname details, dezelfde als via een pinpas.
Zolang de app closed source is kan je niks zeker weten, maar aangezien banken de laatste tijd akelig nieuwsgierig zijn geworden over de levens van mensen ligt het wat mij betreft binnen dat wat redelijkerwijs aangenomen mag worden.
Zo ken ik er nog wel 100.
Drogredenering noemen ze zoiets.

De banken worden zeer nauwkeurig gemonitord op gebruik van transactiedata. Sterker nog, sommige inzages zijn nodig voor het verlenen van de diensten of zelfs wettelijk vereist.
Mijn ervaring met banken doet mij wel het ergste vermoeden als het om het monitoren van gegevens gaat. Niks drogreden, realiteit.
Ze houden gegevens bij die noodzakelijk en toegestaan zijn voor de dienstverlening en wettelijke vereisten. Wat jij er van vindt is verder niet relevant. Het maatschappelijk verkeer bepaalt en dat is in regelgeving vastgelegd.
Ik denk dat jouw 'ervaring' het aflegt tegen mijn 'weten'. Maar droom gerust verder.
Wat ik er van vind is heel relevant als ik er het slachtoffer van wordt. Helemaal voor een systeem waar ik verplicht aan deel moet nemen.
Nee hoor, het staat je geheel vrij om te verkassen naar een plek op aarde die volledige vrijheid en anonimiteit biedt.

Maar blijkbaar vindt je de voordelen van deze maatschappij toch net iets fijner.
Ah, als het me niet bevalt moet ik maar oprotten? Nee bedankt. ik verander liever het systeem zodat ik mijn vrijheid weer terug heb.
Misschien toch nog maar eens terugzoeken dan wat ING enkele jaren terug van plan was om hun datalake van consumententransacties commercieel uit te venten. Het is dat er door de samenleving zo hard tegen geageerd werd, anders hadden ze dat al gedaan. En eenmaal dat je dat ingevoerd hebt ga je vervolgens de fijnmazigheid verbeteren en verbeteren totdat je (intern in de bank) daadwerkelijk zeer persoonlijke, privacy invasieve profielen hebt - die je uiteraard nog steeds alleen in geaggregeerde vorm verkoopt, want anders gaat men gewoon jouw profielen-databank al druppelend leegmelken en kopieren.
Op mijn Android telefoon heeft de app geen enkele machtiging behalve de camera. Op mijn iPhone Face ID en de camera.
De iPhone heeft inderdaad nog mobiele data maar zonder dat wordt het lastig internetbankieren.
Dus traceerbaar.

Ik doe gewoon internetbankieren zonder telefoon. Veel veiliger en beter voor je privacy.
Leg eens uit want ik vind het geen sterk verhaal.
Als je een internetverbinding open hebt staan kan je de locatie vaststellen, ook als de app niet op de voorgrond actief is.
De bank ziet toch gewoon waar de pinautomaat staat?
Er komt inderdaad geen nieuwe data beschikbaar, ik snap t probleem ook nog niet helemaal
Niet om het een of ander maar een bank heeft al die data al, zij kunnen immers al jouw betaalverkeer zien.
Weet niet wat je denk dat ze nog via de app binnen gaan halen, maar als je bang bent dat je bank data verzameld kun je maar beter geen klant zijn. Dat is de enige manier om dat te voorkomen.

Overigens vind ik het zelf een dom idee, deze QR codes..
Het zorgt voor extra risico's en ik snap niet goed wat de meerwaarde er van is.
Dat je je pasje niet meer hoeft mee te nemen?
Elk normaal mens heeft dat ding toch gewoon in zijn portemonnee zitten die ze toch wel bij zich moeten hebben? (legitimatieplicht e.d.)
Ik laat de functie iig direct uitschakelen.
Locatiedata en dat soort zaken. Die komen toch echt niet uit je betalingsverkeer, afgezien van de aan de betaalmomenten gekoppelde locaties natuurlijk.

Ik zou overigens dolgraag zonder bank door het leven gaan, maar helaas is het hebben van een rekening door de overheid impliciet verplicht gesteld.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 18:34]

Heb je de eerdere reacties niet gelezen ofzo? :P
De app heeft geen toegang tot locatie data, alleen tot de camera.
natuurlijk hebben ze je IP adres, maar aan de hand van een mobiel ip adres kun je niet zien waar die persoon is.

Denk ook niet dat de bank iets zou hebben aan dergelijke data..
Waar jij bent is voor hen niet heel erg interessant, dat is meer nuttig voor dingen als reclame e.d.
En met de strenge regels die voor banken gelden mbt persoonsgegevens
is het ook zeer onwaarschijnlijk dat ze je data zouden verkopen als ze die al hadden.
Tja, permissies zijn er om omzeild te worden. Genoeg apps die dat doen. Dus daar heb ik geen boodschap aan.

Locatiegegevens zijn heel interessant voor een bank om een nog gedetailleerder risicoprofiel op te bouwen. ik heb helaas al eens de verkeerde kant van de fraudebestrijding gezien zonder dat ik schuldig was aan wat mij verweten werd. Daar wordt je absoluut niet blij van. Banken gebruiken alless wat ze kunnen tegen je als het tegenzit.
En je realiseert je niet dat de opname al verklapt waar je bent? :D
Dat is een momentopname. De app loopt ook gewoon als je niet bij de pinautomaat staat.
1. Je kunt achtergrond apps gewoon uitschakelen
2. In de bijlage van de app staat precies wat voor data de app bijhoudt. Dit is verplicht om te vermelden. Staat er niets, dan wordt er dus ook geen data bijgehouden. Je buikgevoel is echt de verkeerde indicator, banken en hun applicaties vallen onder misschien wel de strengste monitoring door DNB, AFM etc.
1. klopt, maar is veel werk.
2. dit is slechts toneel, er zijn talloze apps die permissiesystemen omzeilen.
Lachwekkend, dit soort reacties.

Dream on, mr. Onderbuik, Toon het maar aan, dan praten we verder.
Lachtwekkend, dit soort uitdagingen van mensen die vermoedelijk nooit het banksysteem tegen zich gekeerd hebben gezien.
Die qr code zal wel gerefreshed worden. Het is onmogelijk voor een crimineel om dan zo snel voor elkaar te krijgen.
Streamen. Maar goed, het is even afwachten hoe de implementatie er precies uitziet om een definitief oordeel te vellen.
Streamen als phishing-actiebklinkt omstreden, maar ik zie wel legale toepassingen. Als je geld wilt over maken naar iemand zonder bankrekening, dan kun je die persoon naar een Geldmaat sturen en het geld van jouw rekening laten trekken.
Maar dat is het hem. Als het kan, kun je er vanuit gaan dat criminelen er wel iets op verzinnen om digibeten zover te krijgen zo'n code te scannen. Eerst even vriendelijk babbelen aan de telefoon doen alsof je de bank bent, vragen om PC aan te zetten enzo; dan vragen om code te scannen op een website (waar dan een handlanger naar de automaat loopt en een stream start) en eventuele waarschuwingen te negeren en hopseflops.

Dat er ook legale doeleinden voor kunnen zijn: absoluut, maar als dat dus op die manier werkt en mogelijk is, dan gaan er mensen flink mee opgelicht worden vrees ik. En dan hoef je dus geeneens pasjes of login gegevens te jatten of wat dan ook, je hoeft iemand enkel nog te overtuigen een QR-code te scannen. Ergens denk ik dat dat zelfs simpeler kan zijn. Maar we gaan 't zien. :)

Trouwens, daarnaast kan het lucratief zijn om juist nog wél de logingegevens te jatten en de crimineel zelf de app te laten installeren. Vervolgens kan ie doodleuk zonder pincode naar een geldautomaat gaan en cash pinnen door QR te scannen. Bij meerdere automaten. Laat ook minder digitaal spoor achter (als crimineel weet wat ie doet) en niet perse katvangers meer nodig... Die vormen immers ook een risico en laten een papertrail achter. Met een bivakmuts bij de pinautomaat met je telefoon via TOR o.i.d. is een heel ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 18:34]

Vervolgens kan ie doodleuk zonder pincode naar een geldautomaat gaan en cash pinnen door QR te scannen. Bij meerdere automaten.
Banken draaien allerlei algoritmes om fraude te voorkomen, ik denk dat ze dit snel door hebben.
Nog altijd meer werk voor dat crimineeltje dan een oudje overvallen die net op de "ouderwetse" manier geld heeft gehaald.
Die QR code in je ABNAMRO app is niks anders dan je bevestiging I.P.V. calculator,
Je moet je telefoon ontgrendelen en dan pas werkt e.a. in de app met QR, die QR moet je met je telefoon zelf scannen bij de automaat, dus wat jij beschrijft kan niet.
Ik denk dat je eerder de QR-code scant op de betaalautomaat met je bankieren-app. Je kunt dus niet zomaar ‘een QR-code stelen’ zoals bijv. bij de CoronaCheck-app.
Sinds Apple Pay heb ik eigenlijk nooit mijn bankpas meer in mijn zak. Hij zit nog wel in mijn rugzak, maar die heb ik lang niet altijd meer bij mij. Dat heeft als gevolg dat ik wel eens onderweg was, mij bedacht dat ik nog geld moest pinnen (op zich ook al uitzonderlijk) en dat vervolgens niet kon. Voor die gevallen lijkt mij dit uitermate handig, kwestie van gemak dient de mens.

Goed om te lezen dat het binnenkort mogelijk wordt de chip in je mobiel/horloge te gebruiken, dat maakt het helemaal een fluitje van een cent, natuurlijk. Apple Watch tegen de machine aan en geld eruit en klaar, Michael Knight zou er trots op zijn.
Jammer dat banken gebruik maken van Apple Pay, hierdoor worden de kosten van de banken weer hoger, en mag ik daaraan meebetalen aan iets wat ik niet wil.
Je betaald wel voor meer bankservices die je niet gebruikt, of dacht je dat iedere klant iedere aangeboden bankservice ook afneemt?
Ik betaal ook mee aan de ontwikkeling van de Android app met betaalfunctie terwijl ik geen Android gebruik. Net als ik meebetaal aan het mooie bankkantoor waar ik geen gebruik van maak.

Niets nieuws dus.
Punt is dat mensen zich nu met Apple Pay ineens realiseren dat een transactie geld kost. Als je met je pasje betaalt, betaalt de bank ook transactiekosten maar dan niet aan Apple maar aan Equens.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 18:34]

Eindelijk, nu graag ook bij de rest van de banken. Sinds Apple Pay heb ik mijn pinpas eigenlijk vrijwel nooit meer mee!
Ik neem mijn telefoon juist nooit mee naar de winkel, even rust :9
KBC in Belgie heeft dit al geruime tijd. Best handig: je kan klaarzetten op je GSM hoeveel je wil afhalen. Effe QR scannen aan de automaat en klaar.

Maar het blijft wel wat achter de feiten aanlopen. Kan me niet herinneren wanneer ik laatst nog cash heb afgehaald.
Filmpje uit 2017, UI is intussen slechts lichtjes gewijzigd:
https://www.youtube.com/watch?v=jsoP69ibJyA
Anoniem: 428562 21 september 2021 15:43
Handig voor home invaders en ander gespuis.

Metgezel bij pin automaat whatsappt foto van QR naar enforcer die slachtoffer onder druk zet om met zijn telefoon de transactie goed te keuren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 22 juli 2024 18:34]

Want nu worden ze daarmee gehindert door?? Metgezel moet eerst mee om de pinpas op te halen en de onder druk afgedwongen pincode te gebruiken?
Gespuis dat gewweld wil gebruiken krijgt het toch wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.