ING Bankieren-app heeft zes miljoen gebruikers, grootste stijging onder ouderen

De Nederlandse bank ING heeft zes miljoen klanten die de Bankieren-app gebruiken. Het aantal gebruikers van de smartphone- en tabletapp groeide vorig jaar het snelste onder klanten van 66 jaar en ouder, namelijk met bijna 80.000 nieuwe gebruikers.

Gemiddeld wordt er 7,7 miljoen keer per dag ingelogd op de ING Bankieren-app, omgerekend 240 miljoen keer per maand of 2,8 miljard keer per jaar, zo laat de bank in een persbericht weten. Uit onderzoek van de bank blijkt dat de meeste klanten op hun app kijken uit gewoonte of verveling. De verwachting van een transactie, het checken van het banksaldo of het uitvoeren van een actie zoals geld overmaken zijn daarna de meest voorkomende redenen om de app te gebruiken. "Net als bij andere
leeftijdscategorieën, gebruiken ook klanten van 66 jaar en ouder steeds minder de webservice Mijn ING, sms-tan-codes of de Scanner.

De Bankieren-app staat volgens ING centraal in zijn ontwikkelingen: "Alles begint in de app." Het bedrijf bracht de app in 2011 uit en maakt sindsdien steeds meer functies mogelijk, bijvoorbeeld geld opnemen en tweefactorauthenticatie via Check het Gesprek om te controleren of een klant daadwerkelijk met een medewerker van ING telefoneert of met een oplichter. Overigens stopte de bank halverwege 2024 wel met de ondersteuning van native contactloos betalen met de app en werd Google Pay ter vervanging aangeraden. Googles vergelijkbare betaaldienst zou 'sneller, gemakkelijker en net zo veilig' zijn.

ING Bankieren

Door Yannick Spinner

Redacteur

04-03-2025 • 07:00

146

Reacties (146)

146
144
82
3
0
52
Wijzig sortering
Om het aantal van 6 miljoen in perspectief te zien:
Met bijna 9 miljoen klanten is ING één van de grootste en meest toonaangevende banken van Nederland.
Bron: https://nl.linkedin.com/company/ing-nederland
ING Retail heeft natuurlijk meer producten (Hypotheken, Lenen, Verzekeren, Pensioenen). Je zou eigenlijk moeten weten wie van de 9 miljoen een betaalrekening heeft wil je het echt goed in perspectief plaatsen.
Daarnaast promoten ze sparen voor je kinderen (bv Groter Groei rekening). Je kind wordt klant, maar gebruikt dan geen App. Kortom, het is lastig om een conclusie te geven aan deze nummers.
Ik ben klant bij ING, maar ik gebruik die app bewust niet. Ik wil niet volledig afhankelijk zijn van een smartphone. Net zoals ik voor dagelijkse betalingen niet volledig afhankelijk wil zijn van mijn pinpas.

Het lijkt heel handig, zo'n alles-in-1-oplossing, maar er zou maar iets mee gebeuren. Dan kun je ineens helemaal niks meer. Dat is mij een keer overkomen met mijn pinpas (kwijt). Gelukkig had ik toen al cash geld in huis, waardoor ik me toch nog even kon redden. Altijd risico's spreiden en een alternatief achter de hand houden... Maar goed, dat is mijn mening.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 4 maart 2025 07:10]

Die redenatie volg ik niet helemaal.

Ook als je de app wel gebruikt heb je toch nog steeds de beschikking over je pinpas, contant geld, internetbankieren via een webbrowser etc? Precies dezelfde opties die je nu hebt. Die verdwijnen niet opeens als je daarnaast ook de ING-app als mogelijkheid op je telefoon hebt staan.

De app installeren en gebruiken is een beslissing die los staat van je pinpas en contant geld thuislaten.

Je sluit nu op voorhand 1 optie helemaal uit onder het mom van toegang willen hebben tot zoveel mogelijk opties en het risico spreiden? :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 4 maart 2025 07:16]

Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Gizz4 maart 2025 07:27
Internetbankieren via een webbrowser staat dan niet los van de app. MFA gebeurd dan via de app.
Je kan ook gebruik maken van de ING Scanner (En voorheen tan codes op papier of SMS)
https://www.ing.nl/partic...ankieren/mijn-ing/scanner

Kortom, wel of geen app, we zijn altijd afhankelijk geweest van iets.
Had je geen telefoon => Geen SMS/Tan
Had je je papieren TAN niet bij je => Geen Tan
Heb je de scanner niet => Geen autorisatie. Die ook nog eens persoonsgebonden is, dus je kan geen andere scanner pakken, zoals bij andere banken.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 4 maart 2025 08:09]

Bij ING kun je de scanner niet meer gebruiken als je de app hebt geïnstalleerd. Zodra je de app hebt verwijderd, kun je de scanner weer gebruiken. Bij de RABO-bank kun je beide gebruiken en wordt dus de scanner niet uitgeschakeld als de app geïnstalleerd is.
Dat maakt de Rabobank niet persé handiger, bij grotere bedragen moet je de app én de scanner én je bankpas gebruiken 'ter controle', als het bankrekening 'onbekend' is.
Persoonlijk vind ik dit wel een fijne feature tbh. Zo vaak maak ik geen grotere bedragen over en het laat je wel nog even goed erover nadenken.
Dat is bij de Rabobank niet meer nodig, je kan in de app activeren dat je helemaal zonder scanner kan werken.
Mijn punt was dan ook dat MFA niet sinds de app bestaat, maar vroeger via tan, en nu via de app OF scanner.
De tweede factor is er dus al jaren en niet iets nieuws sinds te app.

Internetbankieren staat dus nog wel los van de app.
Nou is er wel een bijzondere situatie als je je telefoon+simkaart kwijt raakt en daarop de ING app stond. Soms moet je bij een provider dan een betaling doen om een nieuwe simkaart te krijgen, geen probleem zou je denken behalve dat je de betaling moet autoriseren in de app en dat kan dan niet. Dan kan je naar een ING kantoor om tan codes te ontvangen maar zonder simkaart wordt dat lastig. Meestal naar het kantoor van de provider en situatie uitleggen lost het wel op maar toch zijn er dus situaties waar als je alles digitaal wilt doen zo’n backup scanner handig is.
Nou is er wel een bijzondere situatie als je je telefoon+simkaart kwijt raakt en daarop de ING app stond.
Tan codes op papier of SMS bestaan sowieso al (4 jaar?) niet meer. Het is de app of de scanner.

En stel was wel nog zo, lijkt mij het verliezen of vergeten van je telefoon geen bijzondere situatie, waarbij je dus niet je simkaart hebt (Lees: SMS kan ontvangen) of de app kan gebruiken.
Je kunt dan toch ook gewoon nog naar een fysieke telefoon winkel gaan en daar je abonnement afsluiten of een simkaart halen? Dan kun je zelfs nog gewoon contant betalen ook nog als backup. Die telefoon winkels zijn op veel plekken te vinden en vaak ook in kleinere dorpen.
Nee. Als je de app activeert wordt de scanner gedeactiveerd.
Het ging er om dat we altijd afhankelijk zijn geweest van iets. Of Tan, Of app, Of Scanner.
Dat is door de komst van de app niet ineens heel anders, een tweede factor is dus al jaren zo.
Nee. Als je de app activeert wordt de scanner gedeactiveerd.
Je kan de scanner heractiveren door ING te bellen en te vragen om je telefoon te laten ontkoppelen.
Ik test dat eens per jaar als deel van mijn noodprocedures.
Wat je nu zegt heeft niets met de app zelf temaken, maar met de afhankelijkheid van één bank.
Gelukkig zijn er voldoende alternatieve banken die je prima náást ING kan hebben.

Mijn suggestie. Zorg dat je minimaal één maand vooruit kan via een alternatieve bank.

Contant is leuk voor de boodschappen, maar niet voor hypotheek en andere maandelijkse verplichtingen (die overigens meestal automatisch gaan en dus door draaien als de app er compleet uit zou liggen)

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 4 maart 2025 07:54]

Dat is tegenwoordig niet meer gratis. Sterker nog, een rekening ergens hebben is zelfs vrij duur geworden.
Hoewel ik er zelf geen ervaringen mee heb zie ik dat bij openbank een rekening nog wel gratis kan zijn.
"Het openen, aanhouden of annuleren van de Open Betaalrekening is kosteloos" Volgens hun site.

Omdat ik geen reclame wil maken voor deze bank ook de nadelen:

"Een nadeel van Openbank is dat betalen met iDeal nog niet mogelijk is. Ook heeft de bank geen bankfilialen in Nederland, je regelt je bankzaken online of via de app. Omdat Openbank van oorsprong geen Nederlandse bank is, kun je geen gebruik maken van de overstapservice."
Omdat ik geen reclame wil maken voor deze bank ook de nadelen:

"Een nadeel van Openbank is dat betalen met iDeal nog niet mogelijk is. Ook heeft de bank geen bankfilialen in Nederland, je regelt je bankzaken online of via de app. Omdat Openbank van oorsprong geen Nederlandse bank is, kun je geen gebruik maken van de overstapservice."
En nog een nadeel van OpenBank: als de rekeninghouder overlijdt, moet er in Spanje erfbelasting betaald worden (tot wel 82%!!) en moeten alle erfgenamen daarvoor belastingaangifte in Spanje doen en een Spaanse accountant inhuren. Klinkt ongelooflijk, maar is waar. Google er maar naar.
https://nl.trustpilot.com/reviews/63c5a0b54d0773066a39fe10
Vanwege dat laatste hebben we daar ons gehele vermogen weggehaald en naar een andere bank verplaatst waar erfbelasting niet van toepassing is.
N26 (ook ideal en applepay)
Revolut (ook ideal en applepay)
Openbank, geen ervaring mee

Allemaal gratis.De eerste gebruik ik regelmatig om de boodschappen te betalen

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 4 maart 2025 13:54]

Die redenatie volg ik niet helemaal.

Ook als je de app wel gebruikt heb je toch nog steeds de beschikking over je pinpas, contant geld, internetbankieren via een webbrowser etc? Precies dezelfde opties die je nu hebt. Die verdwijnen niet opeens als je daarnaast ook de ING-app als mogelijkheid op je telefoon hebt staan.

De app installeren en gebruiken is een beslissing die los staat van je pinpas en contant geld thuislaten.
Maar niet van het kunnen betalen met je rekening, want dan is de Scanner opeens geen optie meer. Dus de app is wel degelijk een monster van een ding dat moet worden vermeden als je maar iets om je privacy geeft.
Je sluit nu op voorhand 1 optie helemaal uit onder het mom van toegang willen hebben tot zoveel mogelijk opties en het risico spreiden? :)
Lijkt me geheel terecht, als je kijkt naar wat de app allemaal doet. ING heeft tevens alle kantoren omgevormd tot klantencentra die echt niks meer kunnen zonder te bellen naar een service centrum of je achter een te PC plaatsen om dan maar via internetbankieren de dingen te doen met de bank. Walgelijk gewoon. Maar ABN AMRO en andere banken zijn geen haar beter.
"maar er zou maar iets mee gebeuren"

Niet dus. Als je de app gebruikt kun je de scanner niet meer gebruiken en moet je voor de webdienst de QR-scanner van de app gebruiken.
Geen smartphone of geen app meer betekent dus ook geen webdienst meer.
De app installeren en gebruiken is een beslissing die los staat van je pinpas en contant geld thuislaten.
Niet helemaal. Als het gebruik van bijvoorbeeld het bankieren via de website daalt, zal dat bij de volgende ronde "om efficiëntie te verhogen kosten te besparen" een goed excuus zijn om de functionaliteit helemaal maar te schrappen. En dan ben je te laat.

Daarnaast hebben dit soort digitale diensten de onhebbelijke neiging om continue net een beetje te veranderen in hoe het precies werkt. Dus als je dan een paar jaar de app gebruikt, en je wilt om wat voor reden dan ook een keer de website gebruiken, dan kom je opeens tot de ontdekking dat het je niet meer lukt.

Het hoeft niet eens spaak te lopen op een bug of een feature. Vanwege "veiligheid" heeft men bijvoorbeeld vaak besloten dat het enorm verdacht is als iemand die altijd de app gebruikt opeens de website probeert. Vervolgens moet je door twintig hoepels springen en maar hopen dat je door mag.
Er zijn weinig banken die zover zijn met de app dat ze de website kunnen laten vallen. Het is trouwens een extra drempel voor veel mensen. Dit zie ik nog niet zo snel gebeuren.

Ook de MFA voor website via app mobiel is niet bij elke bank.
Bij Belfius kan je geen klant meer worden zonder app. Kan of wil je geen smartphone gebruiken? Oprotten!
Bij ING (Belgie) de-facto ook niet meer: je kan nog een rekening en bankkaart krijgen via de website, maar je kan er niet mee inloggen op web-banking, dus het is compleet onwerkbaar zonder app. Bestaande klanten spammen ze voordurend over hun app. Ze zijn daarin enorm opdringerig. Ze geven aan sommige klanten geld (bijvoorbeeld 50 euro) om de app te installeren. Vandaar allicht de stijging van app-gebruik bij ouderen.

De surveillance-maatschappij is aangekomen.
Belfius laat ook geen rooted telefoons toe met hun app.
Heb aan account bij een andere bank moeten maken anders kon ik niet betalen met de gsm.
Want een bank ga niet beslissen of mijn gsm geroot ga zijn of niet.
Als je je pinpas kwijt bent is 1 van de alternatieven juist de app 😂
hoe vaak hebben de meeste onder ons nu net alles in je mapje van de Phone geplaats?....iedereen dus als ze de phone jatten....zijn ze dus ook de pinpas kwijt :)

Dan ben ik maybe oud en heb mijn portemonnee en de rest apart......de jeugd leert het wel een keertje
Even uit nieuwsgierigheid. Hoe is de MFA van ING wanneer je geen geregistreerde app hebt?

(Ik kan dat 123 niet vinden)

Het gebruik van een app is overigens veiliger dan de website. De app is een gecontroleerde omgeving waar een browser makkelijker gecompromitteerd kan zijn.

De app-installatie zelf is gekoppeld aan je fysieke toestel. Als iemand een dump maakt van jouw app en die op een ander toestel installeert, dan werkt dat niet.

Wanneer je geen toegang hebt tot je telefoon, dan kun je 24x7 met de ING bellen om het ontkoppelen van je app te regelen.

Juist door het gebruik van de app, kun je ook Google/Apple Pay gebruiken. (Wat veiliger is dan een pinpas, i.v.m. eenmalige tokens die gebruikt worden)

Cash-geld is sowieso een goed idee. Niet alleen voor als je pinpas kwijt/stuk is, maar de betreffende winkelier kan ook een storing ervaren, of misschien wil je niet iedere transactie in je overzicht hebben (cadeautje voor een partner of zo).
Als je geen app hebt, moet je de ING scanner gebruiken.
Oh wow... Ik had geen idee dat dat bestond :o

Net even zitten bekijken. Het apparaat is 'accountgebonden' (iets met een serienummer activeren op het apparaatje).
ik weet niet hoor maar mijn pc is veiliger dan mijn phone!!! dat is ook de rede dat ik geen app heb.
Waar baseer je dat op, dat je pc veiliger is dan je telefoon?

Het besturingssysteem van een pc werkt fundamenteel anders dan dat van een telefoon/tablet. Iedere app zit in z'n eigen enclave. Een app-installatie wordt hard gekoppeld aan een jouw fysieke toestel.
Dit maakt dat zaken als malware op je telefoon een heel stuk moeilijker spannende dingen kan doen dan op je pc. Een browser is (bijvoorbeeld) een relatief open platform en zeer gevoelig voor aanvallen vanuit allerlei kanten.
omdat ik voor 97% beveiligd ben achter mijn pc....met eset en firewall enz....
Ik zelf heb totaal niks met de phone of apps { mijn mening }.
Om mij heen zoals vrienden en familie gebruiken de app en die tikkie gebeuren ik zelf vind dat 3 keer niks.
+ je moet ten alle tijden je phone updates hebben anders begint de bank te miepen { wat ook logisch is } dus met verouderde toestellen kan je niks en root ook niet.
dus elke 4/5 jaar ben je verplicht om aan de weggooi cultuur mee te doen terwijl de phone het nog goed doet!!!
Een firewall helpt niet tegen malware. Geen een antimalwarepakket is waterdicht. Op je pc draait gigantisch veel software in userspace. Allemaal software die gigantisch veel kan doen binnen het besturingssysteem en binnen die userspace.

Dit laatste is echt een kracht, maar ook een zwakte.

Een telefoon is bij ontwerp veiliger dan een pc als het gaat om de meest gangbare besturingssystemen en daarmee dus ook de software die erop draait. (Uiteindelijk is de gebruiker ook een belangrijke factor, maar bij een telefoon is die factor aanzienlijk kleiner.) Juist op een telefoon heeft de afwezigheid van de laatste patches minder invloed, omdat alle apps in hun enclave draaien. De ene app, kan, bij ontwerp, niet zomaar het gedrag van een andere app aanpassen of zelfs maar uitlezen.

De wegwerpcultuur ben ik wel met je eens, maar dat is een heel ander aspect en heeft weinig tot niets met veiligheid te maken.

N.B. Er staat me overigens iets van bij dat iOS ook standaard een firewall heeft draaien, maar dat weet ik even niet zeker. Ik kan er 1-2-3 niets van vinden. Android dacht ik standaard niet, maar allicht dat iemand anders me daarop kan corrigeren.

Dat je niets met een telefoon / apps hebt, is je goed recht natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat een telefoon bij ontwerp veiliger is dan een pc.
Je kunt bij ING heel makkelijk een alternatief achter de hand houden. De ING-app kun je namelijk met hetzelfde account op meerdere toestellen actief hebben. Ik heb een oude iPhone als backup waar gewoon de ING-app op geactiveerd is.

Het enige nadeel is dat die telefoon ook weer niet te oud mag zijn, want dan werkt de app niet meer. Maar dan heb je het bij Apple al wel over toestellen van 8 jaar of ouder.

En zoals gezegd, naast je smartphone app kun je nog steeds de website en je pinpas gebruiken, dus ik begrijp je niet helemaal. Maar er zijn wel meer mensen met maffe kronkels, ik hoor ook heel vaak dat mensen een app niet veilig vinden. Wat is er minder veilig aan dan bv de website?
Ja dit. Mijn app staat ook gewoon op een oud toestel en mijn tablet, dus dan heb je al 2 backup devices. Dat doe ik met meer apps waarvan ik weet dat 1 plek om ze te hebben, niet voldoende is.
Met jouw redenatie zou je dus ook de app moeten gebruiken. Heb je naast de bankpas nog een mogelijkheid om te betalen
Vanaf de andere kant gezien wil ik juist niet afhankelijk zijn van een pinpas. Dus gebruik ik Apple Pay, op zowel iPhone als Apple Watch en de pinpas is dan secundair. Daardoor ben je nog steeds afhankelijk van een digitaal betaalnetwerk, maar in het uiterste geval zit er dan nog ergens €50 in een potje. Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is te hopen dat cash geld niet verdwijnt, maar ik draag er op deze manier wel zelf aan bij.
Met die reden zou je juist de app moeten gebruiken, je kan nog steeds je telefoon bij je hebben en pinpas en cash.
Zo spreid je de kansen waarmee je kan betalen, en niet maar met 1 ding.

Oh je zal maar tekort aan cash hebben, je pinpas niet bij je. telefoon werkt niet met betalen ja daar sta je dan.
Met de app kan je tegenwoordig zelfs ook cash opnemen(Bij de automaat), of dit al bij elke automaat kan weet ik niet. was iets wat vorig jaar werd uitgerold voor iedereen.

Als je risico's wil spreiden stel je het dus wel in, en laat je niet afhankelijk zijn maar van 1 betaalmogelijkheid in dit geval.
lol geen internet of geen wifi daar sta je dan :)
Heb je niet nodig met betalen met de telefoon of watch, het werkt het zelfde als je pinpas.
Je pinpas heeft ook geen 4g kaart erin, werkt gewoon door contact met de terminal :).

Daarom is het juist je risico spreiden door het wel te gebruiken(Of tenminste in te stellen), mocht er een pinstoring zijn kan je cash betalen. mocht er geen storing zijn zoals 99% van de tijd kan je gewoon de pinpas of telefoon gebruiken.
Volgens mij kan je gewoon betalen zonder dat je telefoon of de terminal verbinding heeft. Daarvoor zijn wel speciale terminals nodig, ze gebruiken die meestal op festivals.
Je telefoon heeft sowieso geen verbinding nodig.
Als je je pinpas kwijt raakt maar wel de app hebt kun je gelukkig nog wel pinnen. En vanuit daar je bankpas eventueel blokkeren. Volgens mij geeft het juist méér opties en minder afhankelijkheden dan enkel een pinpas en/of contant geld.
Ik heb een betaalrekening bij 2 verschillende banken, een creditcard en contant geld. Is dat niet een beter voorbeeld van niet afhankelijk zijn? Ik zie niet wat het bewust vermijden van de apps hier toevoegt.
wil niet volledig afhankelijk zijn van ...
Dus je wilt wel volledig afhankelijk zijn van contant geld zonder een alternatief te hebben zoals internetbankieren of een pin pas?
Contant geld kan geen storing hebben.
Alleen onwillende ondernemers die het gepest van banken zat zijn omtrent contant geld kunnen een probleem zijn.
Ergens heb je een puntje: ooit bij een transitie naar een nieuwe telefoon dat 2x mis ging zag ING een veiligheidsrisico. App én online bankieren geblokkeerd, 2 weken offline geweest (knap irritant als je niets meer kan doen, niet bij spaarrekening kan of afschrijvingen kan volgen) en 3x naar INGkantoor moeten afreizen om te bewijzen dat ik echt ik was.

Maar dat was gelukkig een éénmalig evenement en weegt niet op tegen alle gemak van de app :)
Ik begrijp je redenatie voor het compleet weigeren van de app niet helemaal maar ik ben wel van mening dat je redundant moet zijn dus cash geld en elektronisch, twee bankrekeningen.
Wat ik een kwetsbaarheid vind is dat een smartphone een middel om te betalen is geworden (internetbankieren, tikkiet etc) en dat de app om de betaling te valideren ook op die telefoon staat. Dat lijkt me erg onveilig in tegenstelling tot betalen op een laptop en het token om te betalen genereren op een smartphone.

Mijn vrouw en ik hebben onze financiën volledig gescheiden met een gezamenlijke rekening met twee passen als backup met daaraan ook een app gekoppeld. ook niet teveel geld op die rekening dus weinig risico. Onze hoofdrekeningen hebben alleen een hardtoken van de bank en geen app. We kunnen zo in principe alles zonder veel risico.

Ik ken ook mensen die bank apps op een aparte telefoon hebben en die in de kluis thuis bewaren en in feite zo een alternatief hartoken hebben gecreëerd. Die app is dus niet killing maar je moet wel een beetje creatief zijn om je gezonde paranoia te bevredigen :)
Met het gebruik van de app sluit je geen deuren, je opent alleen deuren. Je maakt je met het (kunnen) gebruiken van de app bovendien eerder minder afhankelijk van zaken (pinpas / contant) dan meer afhankelijk.
Je bent toch vaak wel verplicht om transacties met de app te autoriseren, zonder app lijkt dat niet meer mogelijk.
Hier hetzelfde. De smartphone is sowieso al geen echte optie, want ik gebruik bewust geen Android of iOS.
Zit je zonder pinpas? geen nood. Je kan een speciale code genereren met de bank app van ING of ABN Amro om een klein bedrag uit de geldautomaat te pinnen. Toch handig zo'n bank die met u meedenkt "(NMB Denkt met u mee)"
De NMB deed dat wellicht, de ING heeft dat pad ruimschoots verlaten. Bankrekening stoppen? Oh dan gaat de app dicht. Wil je claimen bij je ING verzekering? doe dat snel en makkelijk in de app (niet dus want daar ben je uitgegooid toen je stopte met bankieren).

Later maar eens weer een rekening openen...
Open snel en makkelijk een rekening in onze app... nou nee dus, 'we kennen u al, log in met uw mijn ING account', die ze zelf hebben opgeheven toen je de rekening stopte, dus of je maar even een fysieke afspraak wilt maken op een servicepunt, want de bankkantoren hebben ze al opgeheven (en de servicepunten zijn ook dungezaaid).
Je kan ook zorgen dat je nog een rekening bij een andere bank hebt, dan spreid je het risico en ben je nooit onthand bij een storing bij een bank. Iets van Cash hebben is altijd handig.
Waarom maak je er een exclusieve beslissing van? Je kunt toch of/of doen? En als ik op de website inlog, moet ik met de app MFA doen. Of hoeft dat niet als je de app niet hebt ofzo?

Maar goed, whatever floats your boat, maar ik volg de redenering niet. Je kunt alsnog doen wat je nu doet als de app niet werkt. En die storingen zijn echt sporadisch en moeten nét voorkomen op het moment dat jij het moet gebruiken. Ik zie wel eens dat de app het niet doet, maar als je dan niets hoeft te doen, of je actie een uurtje kunt uitstellen, is er niets aan de hand.
Ik heb het gehad, telefoon zomaar stuk (dood) en dus kon ik ING online bankieren niet meer gebruiken. Knap lastig als je een nieuwe telefoon wil bestellen :+ Gelukkig kon mijn vrouw de nieuwe telefoon voorschieten, met een dag weer up and running. Dus in dat opzicht geen groot probleem. Daarnaast ook problemen met authenticators (pivé en werk).

Toch gaan nadenken n.a.v. dat incident. Wat ik nu doe; ik gebruik de door mijn werkgever verstrekte telefoon niet (privé-telefoon is dual SIM). Ik heb op deze ongebruikte werktelefoon de ING app en de beide authenticators geïnstalleerd. Elke twee maanden (reminder in de agenda) pak ik deze telefoon even, log even in in alle drie deze apps. Mocht mijn privé-telefoon stuk gaan/gestolen worden dan ben ik met mijn werktelefoon gewoon online voor deze kritieke diensten.

Dus inderdaad, zoals je zegt, risico's spreiden en een alternatief achter de hand houden. En toch gewoon de app gebruiken.
Grote groepen van de bevolking heeft geen smartphone, zijn analfabeet, slecht ziend of niet in staat ermee te werken. Daarnaast is er nog een groep mensen die een calculator (digipass) veiliger vinden dan een app. In principe is dat het ook. Een smartphone kan worden gehackt, verloren of gestolen, en een digipass is nergens mee verbonden. Er zijn dus nogal wat groepen die dit nooit zullen gebruiken en die groep zal dus ook niet uitsterven.

ING heeft destijds mensen onder druk gezet een app te nemen toen tan codes werden afgeschaft. Dat deden ze door niet duidelijk te communiceren wat het alternatief was, terwijl ze dat zeker wel wisten. Dat is geen eerlijke handelspraktijk.
In 2022 had al 96.1% van de Nederlanders een smartphone, dat zal nu nog meer zijn. De meeste mensen zonder een smartphone zullen dezelfde mensen zijn die geen bankzaken op de ouderwetse manieren kunnen regelen ivm ouderdom of handicaps.
Dat buitenlands onderzoek strookt niet met cijfers van CBS over 2022. Met data van enquetes krijg je geen representatief resultaat omdat deze groepen niet of slecht bereikbaar zijn. Dat geeft een sampling bias.
Over cijfers gesproken: Telkens wordt geschermd met cijfers over de dalende trend van contante betalingen. Er wordt dan geschreven over "slechts" 20 procent van de betalingen gaat nog maar contant, en "niemand wil meer zo betalen". Als ik de cijfers er dan even bij zoek, hebben we het over 8 miljard betalingen aan de kassa, en dan zijn er dus "slechts" 1,6 miljard contante betalingen.

De banken, overheid en kranten benadrukken steeds weer de dalende trend van contante betalingen, maar 1,6 miljard op jaarbasis aan kassabetalingen (en dan heb je het nog niet eens over bijvoorbeeld rommelmarkten met particulieren) is geen kattepis. Inmiddels heb ik ook meerdere keren meegemaakt dat niemand kon betalen omdat een systeem het niet deed: Internet, de (computer)kassa, het pinapparaat, stroom (...) en zelfs DDoS aanvallen. Dan zit je als winkel(tje) even een dag zonder omzet op de drukste dag(en) van het jaar.
Contante betalingen mogelijk houden kent meerdere motivaties, niet alleen omdat het digitale systeem kan uitvallen.
Het belangrijkste is voor de overheid: het idee dat daarmee 'zwart geld' kan worden uitgebannen (en ook crimineel geld wat in mijn optiek niet precies hetzelfde is).
En voor de overheid is ook wenselijk dat alle geldstromen controleerbaar zijn.

Maar dat is dan meteen ook de reden dat we het niet moeten willen. Eigenlijk hadden de banken ook niet zo nauw verweven moeten zijn met de overheid maar zijn dat nu wel omdat het handig is voor de overheid en de banken er bijzonder veel meer door verdienen.

En die contante betalingen die jij noemt zijn dus de traceerbare betalingen, in werkelijkheid zal er dus nog wel meer contact worden betaald.
Een smartphone kan worden gehackt, verloren of gestolen
Juist darom heeft de app een PIN. En wanneer je verstandig bent zet je ook een wachtwoord (of andere ontgrendelbeveiliging) op je telefoon.
Eerst biometrisch van IOS zelf. Dan de PIN van de app.
Jatten ze mijn telefoon, dan wordt het nog steeds lastig om de bankieren app te openen.
Ik ben van mening dat overheden, banken, belastingdienst en andere organisaties waar je als burger toe veroordeeld bent (...) nog zeker 10-20 jaar vanaf nu niet-digitale opties zullen moeten bieden voor het gebruik van deze diensten. Papier, correspondentie per post, een loket met een persoon erachter en een telefoonnummer waar een persoon opneemt. Dat is wat deze groep nodig heeft om mee te kunnen doen, en het duurt echt nog wel even voordat deze groep is uitgestorven.

Maar we hebben er als maatschappij geen problemen mee om kwetsbare groepen af te schrijven als het een euro bespaart, dus ik zie dit niet verbeteren.
Volgens mij is dit er gewoon. Bij mij in de buurt is een ing servicepunt in de hema met automaat en iemand die kan helpen. Je kunt coressponderen per post met zowel de overheid als je bank. Bereikbare klantenservice via bijvoorbeeld telefoon is sowieso al verplicht. Ik ben het met u eens, maar volgens mij zijn die kwetsbare groepen niet afgeschreven. Ja, bellen, post, heeft wachtrijen. De servicepuntrn zijn niet overal, maar t kan prima. Ouderen hebben ook bovengemiddeld veel tijd
Mij valt op dat alle Nederlandse banken hun eigen, prima werkende betaal apps hebben ingeruild voor Google Pay/Apple Pay. Ik vind het nogal wat dat je een kerndienst 'betalen' zo uitbesteedt. Ook omdat de privacy normen van een NL bank normaliter sterk zijn en die van Amerikaanse it bedrijven toch minder.

(Taal wijziging)

[Reactie gewijzigd door KucingT op 4 maart 2025 07:39]

"Binnenkort" komt de WERO wallet ook naar Nederland. https://epicompany.eu/med...ero-shows-first-results-2

Ideal is ook al overgekocht door EPI, het is nu nog een mum van tijd voordat de Ideal naamswijziging ook overgaat naar EPI.

Dan hebben we een eigen systeem wat niet van Google is :Y) en Made in Europe!
Ik hoop dat ze opschieten. Was helemaal gewend aan betalen met mijn ING app in de winkel, en vertik het om mijn financiële transacties bij Google neer te leggen. Ze weten daar al meer dan genoeg over mij.
Hoe zijn de ervaringen van wero en epi als apps ten opzichte van apple pay en google pay? Want als de app alsnog ruk is of cruciale features niet mogelijk zijn, dan heb je alsnog weinig voordeel.
Nog los daarvan dat ik het maatschappelijk gezien onwenselijk vind dat deze infrastructuur zo afhankelijk is van niet-eu dienstverlening
Dat is het toch al, zolang alles, inclusief plastic betaalpas, via Visa of Mastercard loopt.
En vervolgens gebruikt iedereen gewoon zijn telefoon omdat niemand bezig is met privacy. Kijk maar eens wat voor apps de meeste mensen op hun telefoon hebben. Van Temu, Aliexpress t/m tiktok, facebook die allemaal continue data verzamelen.


Ik gebruik ook de app alleen voor nood als back-up (3 keer per jaar misschien) en de rest gewoon mijn bankpas.
Anoniem: 2158854 @KucingT4 maart 2025 08:03
Helemaal mee eens!

Het moment dat ING Google Pay verplichtte ben ik weer mijn bankpas gaan gebruiken en staat NFC derhalve dan ook uit op mijn mobiel. Begrijp ook niet dat dit zomaar kan en mag (wettelijk gezien).
Hoop dat door de verandering van de houding in de Amerikaanse overheid, men wakker wordt en dit zo snel mogelijk weer terugdraait.
Het is geen wettelijke betaalmethode natuurlijk hè. Maar goed. Met Google snap ik wel dat je dat niet wil. Hoe Apple het doet is het wel een stuk meer privacy vriendelijk

https://www.androidheadli...rity-diagram-image-2.webp

[Reactie gewijzigd door berchtold op 4 maart 2025 12:46]

pas op, rant
Ik vind het nogal wat dat je een kerndienst 'betalen' zo uitbesteedt.
Het is een trend onder grote organisaties om zelf niks meer te weten of te kunnen maar alle kennis en expertise in te huren. Het uitbesteden van alle secundaire bedrijfsactiviteiten heeft veel geld opgelevert ook al was het soms ellendig voor het eigen personeel en de klanten. Niettemin is er wat voor te zeggen dat je secundaire activiteiten beter kan laten doen door bedrijven die daar is in zijn gespecialiseerd.

Maar nu schieten ze door naar hun primaire activiteiten. Ze positioneren zichzelf als managers of regisseurs die uitwisselbaar partners aansturen. Dat is de pest voor de kwaliteit en consistentie, maar het is wel lekker goedkoop. Eigen kennis is wordt haast als risico gezien want als je het verkeerd hebt is het jouw schuld. Zo verliezen ze de mogelijkheid om hun eigen producten te ontwerpen, te bouwen en te evalueren. Dus wordt er ook maar weer op een rapport van een consultant of focusgroep vertrouwt. Die externen hebben echter geen kijk op het product zelf maar beoordelen alleen wat ze gevraagd wordt, niet of het in praktijk ook werkbaar of nuttig is. Zo worden producten en diensten gebouwd op stapels rapporten zonder hart of visie, opgesteld door de laagste bieder met een goede babbel.

Kernactiviteiten uitbesteden is op termijn haast niet houdbaar. Als je advies nodig hebt voor je eigen kerntaken dan kunnen je klanten beter direct zaken doen met de partij die jouw kerntaken uitvoert. Zelf kun je niet mee reageren want de expertise heb je zelf al niet meer. Ondertussen heb je wel een forse overhead aan duur personeel dat zelf niks kan.

Een bedrijf zonder kernactiviteiten en expertise bestaat niet, het overdragen van je werk betekent niet dat je geen verantwoordelijkheden meer hebt, alleen dat je andere taken krijgt. Zoals het kiezen van de juiste consultant, het opstellen van contracten of het doorgeven van klachten. Dat zijn heel andere vaardigheden dan zelf een product maken. Je hebt er wel het probleem bij gekregen dat je in dezelfde precies hetzelfde soort personeel nodig hebt als al die andere bedrijven die alles hebben uitbesteedt. Dus stijgen de salarissen en betalen we steeds meer voor mensen die zelf eigenlijk niet veel meer doen dan het probleem doorzetten naar de volgende.

Voorspelling: we gaan nog een keer flink gebeten worden wanneer blijkt dat een grote leverancier heeft geblunderd met security omdat het hele budget opgaat aan ronkende rapporten /over/ security terwijl het echte werk wordt gedaan door een handvol overwerkte en onderbetaalde IT'ers in een lagelonenland met heel andere prioriteiten.
Het is een beetje als; "Ik heb verstand van de liefde" met als bron: Pornhub.
Ik ken eigenlijk geen enkele bank die een betaaldienst heeft, dat besteden ze eigenlijk altijd uit . Ook als je met de app betalingen doet gaat dat gewoon via een ander bedrijf.
Het zou mij niets verbazen als de betaaldiensten van ApplePay, GooglePay etc. betalen aan de banken om ook via hun diensten te mogen laten betalen.
Het is dan een extra verdienmodel waarbij ook andere partijen transactiedata krijgen voor marketingdoeleinden.
De app werkt prima, maar je betaalt ervoor en dan nog je krijgt verplicht is reclame op je mainpage ..
Reclame ja, en je dan maar afvragen waarom sommige mensen niet met de app kunnen of willen werken.
Kan die reclame niet verboden worden?
Wat voor reclame bedoel je dan? Ik zie hoogstens een "melding" van ING zelf waar ze uitleg willen geven over phising o.i.d., maar zeker geen reclame van derde partijen.
Reclame voor hun obligaties, aandelen, leuke weetjes, enquetes etc. Ik klik die altijd eerst weg, maar ze komen altijd weer terug.
Nu ze de beleggersrekening gelijk onder de betaalrekening gezet hebben, is het even rustig.
Zou dat misschien (deels) bij een beleggersrekening horen? Ik heb die niet en ik krijg ook nooit reclames voor obligaties, aandelen of leuke weetjes. Enquetes denk ik ook niet. Enige wat ik me zo herinner is af en toe een vraag of een ideal-betaling gelukt is.
Misschien.
En na het uitloggen wel de “Vraag van vandaag” ?
Nee, ik heb nog nooit een Vraag van vandaag gezien. Als ik uitlog verschijnt gewoon opnieuw het startscherm waar je met pincode/vingerafdruk kunt inloggen.
Reclame in de ING app? Ik zit op IOS, maar heb dit nog nooit gezien.
In mijn ING app op iOS zie ik ook gewoon reclame op begin scherm, reclame van ING dat wel maar totaal onnodig en onmogelijk om vanaf te komen.
Logische berichtgeving toch? Alle banken pushen alle bankzaken naar hun app toe en draaien fysieke of analoge diensten de nek om. Logische ontwikkeling als je het mij vraagt en ouderen zullen of ze het willen of niet hier noodgedwongen in mee moeten.

Overigens is het ook nog eens zo dat de nieuwere generatie 60+ steeds digitaler is opgevoed en de adoptie makkelijker gaat.

Nu nog het aantal storingen zo laag mogelijk houden :+
Mja, vanuit het bedrijf (de bank) gezien snap ik het sluiten van kantoren wel. Maar praktisch is het zeker niet altijd.

Ik had laatst een grote hoeveelheid contant geld te storten. Kon ik naar een Geldmaat (zo heet dat geloof ik), waar het mij ook gelijk nog X euro transactiekosten kostte. Was op kantoor van de bank niet zo.
Ik kan me nog wel berichten van vele jaren geleden herinneren dat als kinderen met hun spaarpot naar de bank gingen dat ze dan een groot deel kwijt waren aan stortingskosten.
Dat gratis was al jaren heel hard teruggeschroefd. Max 4x per jaar max 200 biljetten of 5kg muntgeld, daarna ook betalen voor storten.
Wat wel écht heel vervelend is is dat de beleggen app nu samengevoegd is met de bankieren app.
Het was al geen pareltje, maar die samenvoeging heeft het er niet beter op gemaakt.
Op zich logisch, als je de app al gebruikt zal je daar niet mee stoppen als je 65 wordt. En de gebruikers van tan-codes of de scanner zullen meer wel dan niet hoogbejaard zijn. Dus die groep wordt vanzelf kleiner.
Uit onderzoek van de bank blijkt dat de meeste klanten op hun app kijken uit gewoonte of verveling.
Dit vind ik best indrukwekkend.

Je moet best sterk in je schoenen staan om de ING-app te kiezen als vermaak tegen verveling en niet een app met oneindig veel content en doomscrolling zoals Instagram, Reddit of TikTok.
Het zal niet de verveling langdurig kunnen verdrijven. Maar wanneer je even ergens vijf minuten staat te wachten en je een rondje langs de apps op je telefoon maakt, kan ik me goed voorstellen dat daar ook de app van je bank tussen zit.
Juist Instagram, Reddit of TikTok zou ik niet bekijken wanneer ik maar een paar minuten hoef te 'doden'.
Ik word er soms alleen maar droevig van als ik naar m'n bankrekening kijk :+

#SlechteStandaardGrapOverBankrekeningen
[...]

Dit vind ik best indrukwekkend.
Ik weet of het onder de noemer "gewoonte" valt, maar wij werken wekelijks een papieren kasboekje bij.
Dat doen we met de app, zodat we makkelijk aan tafel kunnen zitten met het schriftje, in plaats van achter de computer die boven op de werkkamer staat.
Ik gebruik sinds enkele tijd de ING app omdat ik geen keuze had omdat ik vaker online boodschappen bestel bij Picnic (hierbij is het noodzakelijk om een bank app op de telefoon te hebben om te kunnen betalen).
De TAN codes zijn enkele jaren geleden vervallen (was eerst op papier, toen via sms) en toen kreeg ik een QR code scannertje van ING die de helft van de tijd niet goed werkte omdat er een behoorlijk slechte camera in zit.

Eigenlijk werkt de ING app vrij simpel, met een code (die je zelf mag bepalen) kun je inloggen, geld overschrijven, etc.
Het is zelfs zo simpel dat mijn hoogbejaarde moeder hier ook mee overweg kan en hiermee nog steeds zelf haar bankzaken regelt via haar tablet.
Ze vindt dit ook veel makkelijker dan de browseromgeving via haar laptop.

Als ik een groot minpunt mag noemen is dat de app al meerdere keren is veranderd bij updates waardoor functies opeens op een heel andere plek zitten (en dan met name de manier om weer uit te loggen).
Voor oudere mensen die nog maar net weten hoe ze een tablet en app moeten bedienen (zoals mijn moeder) is dit zeer vervelend en moet ze weer opnieuw leren hoe de app in elkaar zit.

In het algemeen ben ik best tevreden met de app.
Ik gebruik sinds enkele tijd de ING app omdat ik geen keuze had omdat ik vaker online boodschappen bestel bij Picnic (hierbij is het noodzakelijk om een bank app op de telefoon te hebben om te kunnen betalen).
Picnic kun je ook machtigen voor automatische incasso. Dan hoef je niet handmatig te betalen bij elke bestelling. En geen bank-app meer nodig :)
Klopt helemaal, maar deze optie voor automatisch incasso is nog niet zo heel lang beschikbaar.
Omdat ik nu eenmaal de mobiele ING app heb, kun je (voor zover ik weet) niet zomaar weer terug naar de ING scanner want inloggen via de browser gaat sinds die tijd ook via een mobiel apparaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.