Italiaanse douane vernietigt 12.000 nepconsoles ter waarde van 50 miljoen euro

De Italiaanse douane heeft ongeveer 12.000 nagemaakte retrospelconsoles in beslag genomen en vernietigd. Op de opslagmedia van de nepconsoles stonden illegale kopieën van retrogames. De namaakconsoles zouden een marktwaarde van bijna 50 miljoen euro hebben gehad.

Volgens de VRT leken de spelconsoles op de retroconsoles van Nintendo, Sega en Atari. Op de opslagmedia van alle consoles samen zouden meer dan 47 miljoen gekopieerde videospellen hebben gestaan. De apparaten kwamen uit China en voldeden niet aan de Europese technische en veiligheidsnormen. Ze waren bestemd voor gespecialiseerde winkels en onlineplatforms, zoals Amazon. Het Amerikaanse bedrijf zou met de Italiaanse douane hebben meegewerkt aan het onderzoek.

De Italiaanse autoriteiten zouden negen Italianen hebben gearresteerd die met de zaak te maken hebben. Ze zullen vervolgd worden voor de handel in namaakproducten, commerciële fraude, heling en schending van de auteursrechten. Deze personen riskeren ook een celstraf van maximaal acht jaar.

Update, 12.30 uur: Toegevoegd dat er meer dan 47 miljoen gekopieerde videogames op de opslagmedia van alle nepconsoles zijn aangetroffen.

Door Jay Stout

Redacteur

15-09-2024 • 12:22

304

Submitter: ZFLaSH

Lees meer

Reacties (304)

304
292
122
3
0
89
Wijzig sortering
Dit is niet van vandaag of gisteren, maar speelt mogelijk al wel 20 jaar. Sleutelwoord rond deze machines is NOAC: NES On A Chip. En inderdaad is NES niet hetzelfde als SNES, maar NOAC's die zowel NES als Super NES kunnen bestaan gewoon. Deze chips worden gemaakt door het Taiwanese V.R.Technology Co.. Het is Nintento nooit gelukt om daar iets tegen te doen, want ja, een computer klonen mag (daarom gebruiken we tenslote IBM PC-klonen), en de patenten op de originele chips zijn al lang verlopen.

Een NOAC-chip op een printplaatje solderen en op die printplaar ook een ROM'etje met spellen aan toevoegen, dat kunnen ze in China heel erg goed. En dus staat AliExpress vol met NES- en SNES-klonen. En ja, er zijn ook wederverkopers actief die dit in Europa proberen te verkopen. Dat de douane er een aantal onderschept heeft, betekent niet dat de zaak nu ten einde is: V.R. Technology maakt de chips nog, de Chinese fabrieken solderen ze nog op printplaatjes, AliExpress levert ze nog en lieden die ze naar Europa halen zullen er ook blijven.

Krijg je hiermee een volwaardige (S)NES mee in handen voor een prikkie? Ik heb zelf zo'n SNES-kloon van AliExpress, ik gebruik 'm nooit, maar het doet wel wat het moet doen. Grootste nadeel van deze NOAC-chips is dat ze alleen de basis van de computer emuleren en niet de mapper-chips die de complexere NES-spellen gebruikten, je krijgt dan ook vooral het slechtere deel van het spellenrepetoire. Met originele cartridges kunnen ze niet overweg, dus ze zullen nooit de mooiste (S)NES-spellen kunnen draaien. Het originele Super Mario kan daarentegen gewoon gespeeld worden op dit soort apparaten, want dat was een eenvoudige 40KB cartridge.

Dat er hoog van de toren geblazen wordt over veiligheidsnormen is gewoon de douane die even zijn grammofoonplaat grijs aan het draaien is: Het is een stukje plastic met 2 chips erop. Daar kun je niet zoveel fout mee doen.
Dank voor de uitleg. Erg verhelderend. Ik ben het evenwel niet helemaal eens met je slotalinea. In essentie heb je gelijk, maar je gaat voorbij aan het feit dat zo’n stukje plastic met twee chips erop uiteindelijk wel in het stopcontact wordt geplugd. Als advocaat intellectueel eigendomsrecht zie ik nogal wat Chinees spul dat uit de handel wordt gehaald. Waar het vaak mis gaat is dat er enorm bespaard wordt op materialen om maar zoveel mogelijk winst te maken. Een onderdeel wat zich daar bij uitstek voor leent is een stroomadapter. Door er wat dunnere bekabeling in te stoppen of een verkeerde zekering (of zelfs geen zekering) wordt er weer een paar cent bespaard, dat dat brandgevaar oplevert wordt op de koop toegenomen. De CE keuring bestaat niet voor niets.
Reuters geeft aan dat er niet-gecertificeerde batterijen en elektrische circuits werden gebruikt. Zover mijn kennis reikt waren de NES en de SNES niet ontworpen voor games die een RTC nodig hadden, bijv. voor tijdafhankelijke data of automatische tijdregistratie zoals bij de Pokémon Gold en Silver (GBC) spellen. Die pas gebruikelijk geworden in latere generaties van consoles, zoals sommige Nintendo 64 spellen en geïntegreerd in de GC.

Waardoor ik vermoed dat dit niet om een CR2032 batterij gaat, of die consoles moeten ook GBC+ games ondersteunen met RTC, dan zou het wel kunnen. Er is dus mogelijk meer brandgevaar dan alleen door slechte bouwkwaliteit. Slechte batterijen kunnen oververhit raken, wat een direct veiligheidsrisico vormt. Combineer dat met gebrekkige elektrische circuits, en je hebt een potentieel gevaarlijk product in handen. Zeker als op alles bespaard wordt en niet-gecertificeerde componenten in combinatie met lage kwaliteitsnormen het brandgevaar nog eens verhogen.
The seized consoles contained over 47 million pirate copies of classic video games, lacked required EU health and safety labels, and included non-certified batteries and electrical circuits. The illegal devices were available in shopping malls, online marketplaces, and websites of Italian companies
https://www.reuters.com/w...e-video-games-2024-09-13/

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 15 september 2024 20:35]

Als je een console wil emuleren zonder de echte cartridges te verbinden moet je ook de cartridge emuleren. Pokemon crystal zoals je bijvoorbeeld aanhaalt heeft een eigen controller op de cartridge waar vervolgens een batterij en rtc in zit. Om die cartridge correct te kunnen emuleren heb je dus ook een batterij of non volatiel geheugen nodig. Dat en een rtc.
Niet alleen de pokemon games, maar neem bijvoorbeeld Zelda voor de NES die dat ook al had en dat is toch een behoorlijk populaire titel om te ondersteunen. Het zou mij logischer lijken als dit op een soort flash memory opgeslagen wordt, maar zo niet (scheelt vast weer een paar cent), dan kan daarvoor in ieder geval wel een batterij gebruikt worden, zoals het in de originele cartridge ook gebeurde.
Aangezien er niet gespecificeerd wordt wat voor hardware de consoles hadden, ga ik er vanuit dat er mogelijk ook handhelds waren, waar natuurlijk een accu in zit. Misschien zelfs louter handhelds, wie weet?
Dingen a la Anbernic, Powkiddy en Retroid handhelds, maar dan met ingebakken illegale ROMs. Mogelijk gestyled als Gameboys, DS'en, GameGear etc.
Dat kan prima verklaren waarom er over batterijen gepraat wordt.
Uit het Reuters artikel:
non-certified batteries AND electrical circuits
Het klinkt alsof beiden dus aangetroffen zijn (zowel batterijen als circuits die niet voldoen aan de EU regels) dus het lijkt mij het meest logisch dat dat om handhelds gaat.
Voor de volledigheid: CE-keuring zeg je, maar dat bestaat feitelijk niet. CE is een sticker die de fabrikant zelf op zijn product mag plakken als hij zelf vindt dat hij aan de voorwaarden voldoet.
Het product is dus niet vooraf gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.
Apparaten zonder CE-logo mogen in de EU niet verkocht worden.
Klopt niet helemaal. Het klopt inderdaad dat de fabrikant de markering zelf mag (of moet) aanbrengen als ze vinden dat het voldoet aan de Europese eisen, maar ze moeten ook de technische documentatie kunnen laten zien waar ze dat in onderbouwen. Het garandeert echter helemaal niets! De landen zijn zelf verantwoordelijk om aan te tonen dat het niet voldoet. Nou, het gaat om miljarden producten... Het is een verloren strijd.
Er zijn echter uitzonderingen op de CE-markering. Als er geen technische eisen zijn gesteld aan het apparaat dan mag de markering niet aangebracht worden. Is logisch, maar ook weer een beetje wonderlijk.
'CE-markering' was inderdaad juister geweest. En die CE-markering is inderdaad een vorm van zelfcertificering door de fabrikant of importeur, maar voor bepaalde producten of eigenschappen van producten is beoordeling nodig door een Notified Body alvorens de fabrikant de CE-markering mag en kan aanbrengen. Het is inderdaad allerminst een waterdicht systeem dat elk risico uitsluit, maar doormiddel van zo'n systeem van zelfcertificering en de daaraan gekoppelde wettelijke productaansprakelijkheid heb je in ieder geval iets meer zekerheid dan bij die zooi van Ali waarbij - feitelijk - elke controle en verantwoordelijkheid van de fabrikant ontbreekt.
Daar heeft China een prima oplossing voor. CE = Chinese Export. Bron: YouTube: Chinese webshops - Zondag met Lubach (S10)
Ja, de discussie speelt nog steeds of dit niet een broodje aap is. Volgens China bestaat hun CE-logo niet. Wat natuurlijk een zeer betrouwbare verklaring is waar we zeer veel waarde aan hechten. De officiële CE-markering stelt ook niet zo heel veel voor om eerlijk te zijn. De fabrikant mag de markering zelf aanbrengen wanneer ze van mening zijn te voldoen aan de geldende Europese eisen. En ze moeten verplicht een document KUNNEN laten zien waarin ze aantonen te voldoen aan de eisen.

Daar staat tegenover dat de landen zelf moeten zorgen voor de controle. Er is dus geen onafhankelijk Europees instituut wat hier zorg voor draagt.
Maakt dus nul uit. Wat ze in China doen is hun probleem. Zodra iets de EU in komt met een "CE merk", dan is dat volgens de EU regels een verklaring van de importeur dat het desbetreffende product voor de Europese markt geschikt is. Dat voorkomt dus precies één ding: een claim dat het grijze import is van producten die voor een andere markt bedoeld zijn.
Als er een lader bij zit mee eens, maar gevolg van de Europese wetgeving om alles een USB-aansluiting te laten hebben heeft tot gevolg dat apparaten zonder lader verkocht kunnen worden. Bij de mijne zat geen lader, hij heeft een mini-USB-ingang. Als iets op zwakstroom werkt vervalt een groot deel van de CE-wetgeving, alleen de delen RoHS en wellicht speelgoed zijn nog van toepassing.
Als je er al voor kiest om producten zonder CE-markering of andere wettelijke vereisten op de markt te brengen, lijkt het me onwaarschijnlijk dat je je opeens strikt aan de USB-regelgeving zou houden in dit geval. Als de basisvereisten zoals veiligheid en certificering worden genegeerd, is het weinig waarschijnlijk dat andere regels, zoals het gebruik van een USB-poort zonder lader/adapter, ineens serieus worden genomen. Het overtreden van de ene wet wijst vaak op een algemene afkeer van naleving.
[...] lacked required EU health and safety labels, and included non-certified ba [...]
https://www.reuters.com/w...e-video-games-2024-09-13/

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 15 september 2024 20:42]

Dat het apparaat aan de USB-regelgeving voldoet was niet het argument: Het argument was dat omdat die USB-regelgeving er is, apparaten op de markt gebracht kunnen worden zonder laders en daarmee een hoop potentieel gevaarlijke zaken niet van toepassing zijn

Er zijn geen regels (vergelijkbaar met de Laagspanningsrichtlijn voor 230V-spul) om ergens een USB-stekker op te mogen zetten, wel zijn er USB-standaarden. Of het apparaat aan de USB-standaard voldoet? Geen idee, ik schat van wel: Je mag 0,5A uit een USB-poort halen zonder met de poort te onderhandelen. Waarschijnlijk wordt die 0,5A bij lang na niet gehaald, die twee chipjes zijn te simpel om veel energie te trekken. Dus waarschijnlijk voldoet het, niet noodzakelijk omdat er iemand fanatiek over nagedacht heeft, maar omdat het doodsimpel is.
De voeding is ook hetgeen waar het meestal mis gaat.

Als je een Ali Expres voeding uit elkaar haalt en die naast een goed ontworpen voeding legt dan zul je zien dat de Ali Expres voeding veel minder componenten heeft. Daardoor is de power quality veel lager en de vervuiling op het net (huh? bestaat dat?) stukken hoger.

Oke, dan kan je dat stukje misschien niks schelen, het is allemaal onzichtbare hocus pocus dus who cares. toch?

Maar wat je dan ook ziet is dat de isolatie helemaal niet in orde is en componenten die voor een veilige afschakeling moeten zorgen bij overbelasting, kortsluiting of een isolatiefout zijn er niet.

Wat er dan gebeurt? In het meest gunstige geval hoor je een doffe klap en klapt de automaat in de meterkast eruit. En het ergste geval ontstaat er een AC of DC vlamboog en brandt de keet af.

Wil dit zeggen dat alleen Ali Expres voedingen dit hebben? Nou heel toevallig handel ik schade gevallen voor verzekeraars af en wat ik zie dat er over het hele spectrum de kantjes ervan af worden gelopen. Mijn laatste geval was een voeding van een pinautomaat geleverd door CCV. Als fabrikanten goedkoper in kunnen kopen dan doen ze dat niet wetende dat de leverancier waardeloze troep levert.

Of brand in de led panelen van een respectabel merk. De soldeerpunten waren niet goed, waardoor het in eerste instantie vonkte en daarna ontstond er een vlamboog en poef.

Ik adviseer iedereen daarom om vlamboogdetectie (AFDD) in te laten bouwen in de meterkast. Er zijn landen die het verplichten, maar in Nederland is het optioneel onder de NEN1010. Verzekeraars zijn wel bezig om het te pushen, maar de instantie zijn zeer traag.

Onder de eigen SCOPE 12 verplichten verzekeraars om vlamboogdetectie in te bouwen bij PV installaties, maar dat kunnen ze alleen afdwingen bij commercieel gebruik.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 16 september 2024 04:00]

Interessant! Die AFDD's zijn wel niet eenvoudig te vinden precies, en de prijs per circuit is best stevig ~300€ per stuk ? :o
Alleen Eaton en nu ook ABB bieden het aan in Nederland en dat zijn aardlekautomaten met ingebouwde vlamboogdetectie. Dat is dus een aardlekschakelaar, automaat en vlamboogdetectie in een, dan wordt het inderdaad een duur grapje.

Er zijn ook andere merken die in Nederland worden aangeboden via grijze import, die zijn een stuk goedkoper maar goed de markt is naar de richtprijs van ABB en Eaton dus die worden in Nederland duur gemaakt.

ls de vraag naar AFDD's in Nederland hoger zou zijn dan zou de prijs heel snel zakken.
De CE keuring bestaat niet voor niets.
Zelfs die wordt gekopieerd/nagemaakt door het China Export (heel toevallig ook CE)-logo er op te plakken.

https://www.kimuagroup.co...nd-china-export-markings/
Het China Export verhaal is een urban legend.

Als je je een beetje verdiept in wat de CE-markering inhoudt, is het gebruik van een verkeerd uitgelijnde markering direct niet conform de regelgeving.

Het nut van een verkeerd uitgelijnde CE-markering ontgaat mij, het maakt het product in principe onverkoopbaar in de EU, vestigt onnodige aandacht op je product en als je ontwerp (achteraf) niet CE blijkt te zijn dan maakt het niet uit hoe de markering was, de importeur is aansprakelijk (als die nog bestaat of je bent het zelf). Zet als dubieuze producent de correcte uitlijning op je product, en geen haan die er naar kraait.

Er zijn ook producten die niet in China geproduceerd zijn, en toch de verkeerd uitgelijnde markering hebben. Is dat dan ook China Export?
De CE keuring bestaat niet voor niets.
CE is geen keuring, maar slechts een beeldmerk wat fabrikanten op een product zetten anders mogen ze officieel niet verkopen in de eu.
als het goed is hebben ze met CE op het product in ieder geval een lijstje met de inhoud (zoveel plastic, koper en ijzer) zodat het eenvoudig te recyclen is.

het stelt werkelijk niets voor en wordt niet (voldoende) gecontroleerd, ik heb diverse producten die in de eu worden verkocht en een C E logo hebben, wat niet het CE logo is....en zelfs daar worden bedrijven niet op aangesproken.

[Reactie gewijzigd door meathome op 16 september 2024 09:22]

In 1995 had ik al een Nes, welke leek op een Snes, en er stonden dan "1000" games op. Waren maar iets van 100 games met heel veel varianten met cheats toegevoegd.

maar dit is inderdaad al een heel oud fenomeen.
Dat er hoog van de toren geblazen wordt over veiligheidsnormen is gewoon de douane die even zijn grammofoonplaat grijs aan het draaien is: Het is een stukje plastic met 2 chips erop. Daar kun je niet zoveel fout mee doen.
Die printplaat niet die zal wel werken, maar ik zou de voeding niet in het stopcontact steken of in ieder geval vervangen. Maar al te vaak ik dit de goedkoopste troep ver buiten spec van de onderdelen (laat staan emf normen).
De doorsnee van dit soort apparaatjes zijn gewoon androidboxjes met emulators met een generieke soc erin, die kunnen tegenwoordig gewoon zelfs al Playstation 2 spellen aan, zo krachtig dat die kleine goedkope socs tegenwoordig al zijn, zeker alles wat pre-PS1 is kan al jaren geemuleerd worden op nog mindere socs. Meeste kosten hier zijn de behuizing en de controllers die er retro uit zien.
Dit is gewoon geld verdienen over andermans rug. Blijkbaar zit er nog copyright op de games die ze erbij leveren en geen licentie voor betalen. En ik had laatst een gesmolten kabel in een electronicaproduct dus je kan heel makkelijk wat verkeerd doen als er stroom bij komt kijken.
Dit geld voor alle elektronica toch?
Klopt, en daarom vind ik deze zin waarop ik reageer dus onterecht;

'Dat er hoog van de toren geblazen wordt over veiligheidsnormen is gewoon de douane die even zijn grammofoonplaat grijs aan het draaien is: Het is een stukje plastic met 2 chips erop. Daar kun je niet zoveel fout mee doen.'
(s)nes spellen zijn best nutteloos zonder savestates en fast forward functies in mijn mening.
Italiaanse douane vernietigt 12.000 nepconsoles ter waarde van 50 miljoen euro
50.000.000 / 12.000 = 4.166 euro, dat waren prijzige nepconsoles..
Ja ik had het ook al in de calculator staan.
Maar ze rekenen waarschijnlijk alle spellen die er illegaal opstonden ook mee als 'marktwaarde'.

Zouden er wel ongeveer 80 spellen op moeten staan btw..
Zouden er wel ongeveer 80 spellen op moeten staan btw..
Dat staat er toch ook in het artikel? Er stonden in totaal op alle consoles 47 miljoen games. Dat is dus ruim 3900 games per console.

Ik weet niet wat die games nieuw kostten, maar het zal ongetwijfeld een flinke waarde vertegenwoordigen.
Dat is dus ruim 3900 games per console.
Het totaal aantal uitgegeven SNES games in Japan, het hoogste aantal van de hoofdregio's VS / Europa / Azië, haalt nog niet eens de helft daarvan: slecht 1448 officieel uitgegeven titels.
En de Sega Genesis / Mega-Drive heeft slechts 879 officieel uitgegeven unieke titels.

Dus de gevorderde som is waarschijnlijk grotendeels alsnog gebakken lucht.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 september 2024 12:46]

Alleen tel jij nu alleen de Nintendo SNES games mee. Terwijl het om nepconsoles van Nintendo, Sega en Atari. Die laatste 2 hebben ook de nodige games uitgebracht, en die tel jij dus niet mee.

En Nintendo had ook meerdere consoles, niet alleen de SNES. Denk aan de GameBoy, Wii, DS, 2DS, 3DS etc etc.Ook die games moet je er dus bij tellen.

Geen idee of die 3900 klopt, maar het blijft in ieder geval dus niet bij die 1448 die je noemt.
Hangt er vanaf wat er precies in de bibiotheek om te emuleren zat, niet?
Als van die 12,000 units er pak hem beet 4,000 elk zijn, dan zullen slechts 4,000 Nintendo games hebben gehad. 4,000 Sega. En 4,000 Atari. (Even versimpeld van een gelijke distributie uitgaande.)
En wat er dan beschikbaar was op elk systeem zal ook gebonden zijn aan welk systeem er ge-emuleerd wordt. Dit is tenslotte weliswaar troep, maar wel high-end troep, gemaakt om er uit te zien als het systeem dat het emuleert. Dus je kunt er gerieflijk vanuit gaan dat als daar 4,000 SNES look-a-likes tussen zitten, die 4,000 ook enkel over de SNES library beschikken en niet meer.

Dus nogmaals: dat rekensommetje klopt niet.
Waarom zou je daar vanuit gaan? Ik verwacht dat deze systemen intern exact hetzelfde zijn en alleen het kastje er omheen afwijkt om de klant te laten kiezen voor waar die de meeste nostalgische gevoelens bij heeft. Waarschijnlijk ondersteunen ze allemaal vrijwel alle consoles tot en met ps1 of zo.
Zelf toevallig recent een Anbernic gekocht min of meer in de vorm van een gameboy maar daar staat ook gewoon bijna alles op.
Waarom zou je daar vanuit gaan? Ik verwacht dat deze systemen intern exact hetzelfde zijn en alleen het kastje er omheen afwijkt om de klant te laten kiezen voor waar die de meeste nostalgische gevoelens bij heeft. Waarschijnlijk ondersteunen ze allemaal vrijwel alle consoles tot en met ps1 of zo.
Zelf toevallig recent een Anbernic gekocht min of meer in de vorm van een gameboy maar daar staat ook gewoon bijna alles op.
Omdat veel van deze systemen niet generieke ARM chips bevatten die vervolgens Linux draaien met een bats software emulatoren. Dan heb je een nog redelijk rappe chip nodig die aan de dure kant uitvalt. Wat je hier vaker ziet is het NoaC (NES on a Chip) principe: een speciaal gebakken chip, die de hardware van de originele console bevat en dus vrij directe hardware-emulatie toepast. Kan zelfs al met een FPGA huis-tuin-keuken gefabriekt zijn, maar hoeft zeker niet: er zijn ook suppliers die heel goedkoop professioneel dit soort chips aanbieden - stukken goedkoper als ARM chips.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 september 2024 19:06]

Als ik er zo over denk, denk ik dat je qua rekensom gelijk hebt. Er zullen geen dubbele titels zijn, want die zullen al verwerkt zijn in jouw geschatte 4.000 games. Als ik een game zou uitbrengen en die zal met weinig aanpassingen op een andere console werken, dan had ik die uitgebracht voor die console toen die nog populair was. Dat maakt dat er weinig dubbele titels zullen zijn.
Wat je vaak ziet op die kastjes is dat er per platform vaak zowel de US, EU, en JP versie op staan . Die soms wel, soms niet verschillen. (JP versie vaak de taal). Het zelfde spel onder een andere naam is ook niet ongebruikelijk. En dan natuurlijk de homebrew re-skins van bestaande games. Deels doen ze dit om de beloofde aantal games te halen.
Op een moderne flash-ROM passen veel originele ROM-images an 40KB. Op de doos zal zo'n namaak-(S)NES dan ook honderden tot duizenden spellen aanprijzen. Zoveel spellen zijn er evenwel niet gemaakt, ook kan het apparaat de geavanceeerdere titels (die mapperchips gebruiken) niet afspelen.

Wat de makers doen is het internet afstruinen naar ROM-images en de kieperen ze bij elkaar in een menu. Vaak is er weinig aandacht gegeven aan dat menu en staan ze kris-kras door elkaar. Vaak zijn er meerdere varianten van een spel (bijv. de Japanse, Amerikaanse en Europese versie) of zijn er gemodde versies van spellen in gezet.

Dat is hoe ik deze aantallen zie: Er zitten duizenden spellen in het menu, maar 3900 unieke spellen, daar zal het niet om gaan.
Het is niet heel moeilijk om aan dat aantal te komen, C64 heeft al meer dan 5000 games, NES 837 SNES 1256, Sega Genesis 1029. Kan nog wel even door gaan maar je kan makkelijk aan een berg games komen en tot en met 16 bit tijdperk was de opslag per game ook minimaal. Pak een 16 GB SD kaart en je zit vaak al goed. Zodra Playstation 1 er bij komt gaat het wel opeens hard
Je bent de Atari vergeten. De Atari 2600 had ongeveer 520 titels en de Atari 5200 ongeveer 70. (iets minder dus in totaal ongeveer 580 titels van Atari erbij).

In het artikel staat overigens dat het om merken 'als Nintendo/Sega/Atari' gaat. Dus ook nog andere merken. Denk bijvoorbeeld aan Commodore of Amiga.
Alleen de Commodore 64 had al tienduizenden games. Je kunt op https://www.commodoregames.net/c64.asp 30.000 Commodore 64 titels online spelen. Voor de Amiga computers zijn ook al ongeveer 3000 titels uitgekomen.

Nou kan ik me ook nog voorstellen, dat omdat dit om 'bootlegversies' gaat, dat ze mogelijk meerdere versies van de spellen erop hadden staan. (Dus de Japanse, Amerikaanse en Europese versie van bepaalde titel. Veel titels hadden in die tijd kleine verschillen.)

Dus het kan ook zijn dat er van een deel van die titels 2 of 3 versies op staan.

Al-met-al zou ik die 3900 niet een raar getal vinden voor op zo'n soort product.
Maar naast de snes/megadrive 3 stonden er waarschijnlijk ook de roms voor collecovision/NES/mastersystem/videopac/arcade en nog vele andere oude consoles er op.
Ja dat is er later bijgezet in het artikel, maar goed het staat schijnbaar in de bron. Maar wie gaat bij elk nieuwsartikel de bron(nen) lezen? Dus goed dat het er nu bijgezet is door de redacteur.
Of die games überhaupt nog te koop zijn zullen ze ook wel geen rekening mee hebben gehouden
Er staan dan dus 3900 unieke games op maar dat doet het minder in de koppen natuurlijk. Meer kopieën is meer copyright schending, maar niet meer games...
Ja maar het is alsnog aandikken van het artikel.
Als ik een kopie ergens van maak, heb ik dan ineens meer waarde?
Al maak ik 100 kopieën ergens van, dan word de waarde van het object niet meer of minder.
Als er een miljoen kopieën van allerlei spellen op de console staat, hoezo is dan de waarde van de console meer geworden?
Als 1 spel 10 euro kost en ik kopieer deze 100 keer, heb ik dan ineens 10-euro honderd keer vermenigvuldigd?
Kan iemand mij dit uitleggen?
Geen realistische marktwaarde dus, schattende dat de gemiddelde console eigenaar slechts 10 van die spellen aan zou schaffen. (Clickbait titel..)

[Wil tenminste eenieder die hier een -1 op weet te plakken even gaan lezen: Wikipedia: Marktwaarde en dan z'n modrechten inleveren? Bvd!]

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 15 september 2024 13:59]

Zo werkt het niet. Er wordt niet gekeken naar wat men wel of niet zou aanschaffen maar naar de waarde van die 4500 illegale spellen die meegeleverd worden. Je kunt ook niet in een winkel 100 spellen stelen en en als je betrapt wordt zeggen dat als je ze had moeten kopen je er maar 3 had gekocht.
Realiteit is alleen wel dat zonder deze console de kopers geen enkele aankoop hadden gedaan. Niemand die zo'n nep Nintendo koopt zal nu nog een Mario game van 40 jaar oud aanschaffen. De vraag is of deze uberhaupt nog verkocht worden, tweedehands zeker wel maar nieuw niet. Dus Nintendo kan moeilijk claimen dat ze inkomsten missen. Uiteraard zijn het illegale spellen maar ik denk eerlijk gezegd dat dit mensen alleen maar zou inspireren om nieuwere consoles te kopen en Nintendo uiteindelijk zelfs winst maakt. Dit soort apparaten zijn leuk om in te duiken op een regenachtige zondag maar belanden daarna ook snel weer in de kast.
Zoals gezegd, voor het bepalen van de schade is het niet belangrijk of iemand wel of niet een aankoop hadden gedaan. Er wordt gekeken naar het prijskaartje dat er aanhangt en dat is de schade. Anders gaat misdaad lonen. Dan kun je je altijd beroepen op het feit dat je het nooit zou hebben gekocht als je het eerlijk had moeten betalen.
Als het product niet meer verkocht wordt, dan is er sprake van schade bij de originele leverancier.

Het is nog steeds niet toegestaan om de spelletjes te leveren maar het 'schadebedrag' van 50 miljoen euro gaat nergens over.
Ehm.. welke 'waarde' bedoel je dan? In een winkel zou apparaat + een bundel van 4500 spellen ook never nooit de retail prijs van al die afzonderlijke producten zijn: dat is onverkoopbaar, daar is geen markt voor. Oftewel wat wordt geschetst ligt mijlenver van de markwaarde van de verkochte bundels.

En wat in deze context vaak wordt bedoeld is een beeld van de geleden schade te schetsen: hoeveel geld lopen de rechthebbenden mis? Die geleden schade is niet meer dan wat zo'n klant daadwerkelijk aan echte producten zou uitgeven. Héél ver van 4500 stuks dus. (En dat klopt voor die rechthebbenden dan ook nog eens alléén wanneer ze nu nog iets dergelijks daadwerkelijk zelf verkopen..)

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 15 september 2024 13:57]

Het gaat niet om wat ze denken te hebben misgelopen maar om de economische waarde van de gestolen goederen of illegaal gedistribueerde goederen.
Maar dat geldt natuurlijk veel breder. Iets heeft pas een relevante financiële waarde als het op de markt komt of is.

Kijk naar iets exotisch als De Nachtwacht (het schilderij van Rembrandt van Rijn dus). Dat is eigendom van de Gemeente Amsterdam en in bruikleen aan het RijksMuseum.

Dat doek heeft geen relevante financiële waarde. Het zal nooit op de markt komen. Er is in 2011 een schatting geweest dat het doek 500 miljoen euro waard zou zijn (ik kan niet vinden waar dat bedrag op gebaseerd is). In 2001 was er iemand die stelde dat de afgesneden stroken van het doek 23 miljoen euro waard zijn. Dit was gebaseerd op het aantal vierkante centimeters van het doeksnijdsel (x 10.000 euro, omdat een ander doek van Rembrandt van Rijn was geveild voor 10.000 per vierkante centimeter). Ofwel. Dat laatste raakte dus kant nog wal ;).

Echter: In het geval van dit specifieke apparaat kun je wel degelijk stellen dat die spellen een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Die spellen zijn tenslotte her en der in de handel. Het feit dat niemand die bundel zal aanschaffen staat daar los van.
Al is het moeilijk in te schatten doordat er nimmer een Nachtwacht verkocht is, toch kan ik me wel voorstellen dat een museum als het de kans zou krijgen voor 500 miljoen de Nachtwacht zou kopen. Terwijl echt niemand de retail prijs voor 4500 spellen gaat betalen die illegaal op een rom gezet zijn.

Ze hebben het wel degelijk over 'marktwaarde' om te suggereren dat het om de echte economische waarde op de markt gaat van het betreffende. Dan mag de gebruikte waarde m.i. ook best een beetje kloppen..
Maar je word veroordeelt voor 1 keer diefstal, niet voor 100 losse diefstallen....
De consoles kunnen ook gezien worden als 1 misdaad, op de en of andere manier werkt diefstal bij Copyright anders dan bij andere producten.
Bij het bepalen van de strafmaat maakt het wel degelijk uit of je één game in de winkel achterover hebt gedrukt of dat je er 4500 hebt ontvreemd.
Het stelen van 4500 spelletjes uit een winkel of 4499 spelletjes uit een winkel maakt geen enkel verschil in de straf die de rechter die oplegt in Nederland.

Een rechter kijkt gewoon naar de omvang van de diefstal maar de straf neemt niet lineair toe met de waarde van de diefstal.
Vreemde reactie ik heb het over 1 vs 4500 en jij begint over 4499 vs. 4500. Ik heb nergens gezegd dat dat lineair verloopt.
Heeft niets met straffen te maken maar met de waarde van het gestolene. En dat werkt bij copyright precies hetzelfde als bij andere producten. Het gaat dus over één misdaad waarvan de het gestolene uit meer dan één product of copyright bestaat en de waarde van het gestolene neemt toe naarmate er meer producten zijn gestolen.
Diefstal en derving zijn twee verschillende zaken.
En in geval van derving wordt er wel degelijk gekeken naar een realistische schatting van werkelijk misgelopen inkomsten.
Dat snap ik maar het is ter illustratie. Misschien is het voorbeeld van iemand die een bioscoop binnensluipt en een film kijkt en daarna zegt: als ik niet naar binnen was geslopen had ik nooit een kaartje betaald, dus er is geen schade.
Zo werkt het dus niet. De schade is dan gewoon de prijs van het kaartje, ook al zou hij dat nooit gekocht hebben.
De schade is de prijs van het kaartje indien de bioscoop daadwerkelijk de film van plan was te gaan exploiteren. Gefigneerd tegenvoorbeeld is een impromptu screening waar een medewerker dacht; "hey, deze zaal wordt toch niet gebruikt, en ik heb hier nog een oude ongelabelde filmrol - benieuwd wat daar op staat..." en dat jij toevallig juist daar via de deuropening naar binnen kon staan gluren.

Natuurlijk ook slechts indien de prijs die de bioscoop voor het kaartje gezet zou hebben, ook economisch realistisch te noemen zou zijn. Want niemand gaat een standaard film à 500 EUR toegang p.p. kijken.
Je kunt het tot in het absurde doortrekken, maar doorgaans wordt voor het bepalen van de schade het prijskaartje van het product of de dienst aangehouden die op illegale wijze is verkregen of is gebruikt.
Niet bij producten of diensten die allang niet meer aangeboden worden. Het is gewoon een copyright schending maar het is onzinnig om over een schade bedrag of überhaupt waarde te praten van iets dat niet meer bestaat.
De term marktwaarde klopt hier per definitie ook niet. Het is hooguit 'waarde'. De licenties van de spellen vertegenwoordigen natuurlijk een bepaalde waarde. Niemand zal zoveel geld uitgeven voor de bundel aan spellen.
De modders reageren misschien op Clickbait titel.
Vind je dit echt een clickbait titel? Dus als er "Italiaanse douane vernietigt 12.000 nepconsoles ter waarde van 5 miljoen euro" had gestaan dan klikte je er niet op?
Clickbait zou ik het niet willen noemen aangezien Tweakers er netjes bijzet dat het om 12.000 stuks gaat. Een echte clickbait titel was "Italiaanse douane vernietigt voor 50 miljoen euro aan nepconsoles".
"'Dit kost normaal 50 miljoen euro!'. Je gelooft nooit wat deze Italiaanse ambtenaar op zijn werkplek aantrof!"
Dat klopt. Dan zou ik slechts denken 'er heeft iemand netjes z'n werk gedaan' :). Dat had ik prima nieuws gevonden voor Tweakers, maar meer dan de titel had ik dan niet hoeven lezen.

Ik klikte omdat ik me af vroeg me wat voor uitzonderlijk zeldzame, waardevolle consoles er nagemaakt zouden zijn. En kon, aangezien ik voor 12:30u las, het alleen via de comments ontcijferen en wat teleurgesteld afdruipen.
De 47 miljoen spellen vind ik clickbait. Het aantal unieke games is veel lager. Ze laten het klinken als 47 miljoen unieke games en domme mensen trappen daar in. Niet nadenkend dat er niet eens zoveel ooit bestaan hebben.
Slimmeriken rekenen ook de marktwaarde van alle illegale kopieen van spellen die erop staan -.-
Daar hoef je niet slim voor te zijn. Iedereen weet toch dat die spellen waarde hebben?
Ja maar deze consoles, inclusief de spellen, zouden natuurlijk niet voor zo'n bedrag te koop worden aangeboden.
Ook geen enkele consument die een bedrag van €4000 voor zo'n console zou willen neertellen, of ook maar iets wat in de buurt komt.
Het gaat waarschijnlijk in dit geval om hele goedkope hardware ergens geproduceerd in China, waar ze al blij zouden zijn met iets als 2 tientjes per console.
Dan stoppen ze deze vol met illegale kopieën van spellen, omdat auteursrecht ze niets uitmaakt en ze deze consoles dan makkelijker verkopen.
Hadden ze dat er niet opgezet, dan hadden ze deze waarschijnlijk alsnog wel weten te verkopen, voor geen cent minder, maar dan gingen de kopers deze er zelf op zetten.

We hebben het tenslotte ook over illegale kopieën dus, zónder geldige licentie. Wat voor waarde heeft zoiets daadwerkelijk? Eigenlijk sowieso helemaal niets.
De marktwaarde van zo'n 50 miljoen slaat dus helemaal nergens op.
Ik denk dat je voor zoiets als dit met 12.000 x €20 = €240.000.- al aardig hoog zit, maar met zo'n bedrag had het de media waarschijnlijk niet bereikt :+

Edit: het is inderdaad €240.000, niet €24.000 :P

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 15 september 2024 21:11]

De berekende waarde gaat om het totaal van de consoles met de 45 miljoen games.

En hoewel ik het met je eens ben dat de inkomsten voor de criminelen lager zullen zijn geweest gaat de waarde om het bedrag wat van wat de legitieme goederen die ze aanvielen als waarde hebben.
Ik kan diezelfde console van Nintendo direct kopen voor 120 euro.

Als je even uitrekent kom je op ongeveer 4000 games per console. Dat is dubbel wat Nintendo ooit gelicencieert heeft (rond de 800 voor de NES en 700 games voor de SNES in Noord Amerika, laat staan Europa). Zelfs als je wereldwijd alle officiele games voor de Nintendo NES/SNES & Famicom (inclusief satelliet etc) uitrekent kom je nog steeds onder 2000 stuk en veel van die games zijn absoluut nooit verkocht.

Je kan ALLE games voor de NES/SNES (ROM dumps) op 1 SD kaartje van 16GB of zo zetten en is in een paar minuten te downloaden. De waarde van die games "vandaag" is ver overschat.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 15 september 2024 17:33]

Dat je games snel kan downloaden is irrelevant. Het zegt namelijk hooguit dat je er snel aan kan komen, niet dat je een redelijke priis zou betalen.

Ook het anders toch niet verkopen of dat een legitieme verkoper een lagere prijs kan berekenen is irrelevant. Het gaat om minimaal de vraagprijs die valt te berekenen, niet wat kopers zou lukken om minder/niet te betalen.

Ik ben het er volledig mee eens dat de gestelde waarde om verschillende redenen niet de prijs is die kopers willen betalen of verkopers perse maar eisen. Maar daar gaat het bedrag niet om. Het punt is duidelijk te maken dat als je als criminelen verantwoordelijk te houden bent voor minimaal de maximale waarde.
Daar heb ik het ook niet over, ik zeg dat de berekening niet klopt, misschien wel mooi voor de krant maar Nintendo heeft niet eens 4000 games een licentie gegeven laat staan dat ze door Nintendo zelf gemaakt of dat Nintendo rechthebbenden zijn op die gelden.

De waarde van veel van die spelen zijn vandaag nul omdat de rechthebbenden niet meer bestaan. Zelfs al moest je een waarde geven, de ~20 spelletjes waar ze recht op hebben worden verkocht aan 5 euro per stuk.
Je bewering over de onredelijke berekening gaat wel degelijk ook om de maximaal te berekenen waarde en hoe men het kan bepalen. Het punt is namelijk dat het berekenen niet aan ons is. Natuurlijk kunnen we het te hoog (of te laag) vinden, maar dat gaat meer om welke berekening of waarde we zelf wensen. Dat maakt het bedrag of berekening van de ander niet zomaar fout of onredelijk. Hooguit voor wie het niet bevalt ongewenst.
Scherp. De digitale kustwacht rekent nu eenmaal graag met wat grotere bedragen om het eigen bestaan te rechtvaardigen in de kruisvaart tegen piraterij.

Niet om dit ook maar in enige vorm goed te praten, maar met zo'n 100 Euro (ongeveer de prijs van die mini retro-consoles), had men de miljoen Euro aan schade ook al weten te knakken.

Ware het niet dat die dingen niet meer te koop zijn... Misschien dat men dus gemiste Switch verkopen en verloren abonnementsgeld heeft gerekend? Misschien kan iemand aan de hand daarvan terugrekenen hoe lang Nintendo denkt de Switch online te houden? :D
Niet om dit ook maar in enige vorm goed te praten, maar met zo'n 100 Euro (ongeveer de prijs van die mini retro-consoles), had men de miljoen Euro aan schade ook al weten te knakken.
Die nep consoles koop je voor heel veel minder dan 100 euro. Een namaak NES met 600 games koop je bijvoorbeeld al voor 15 euro op Amazon. Dus als dit een vangst van 3 ton is dan is dat ruim bemeten.

Amazon is overigens de partij die deze piraterij faciliteert. Dus als ze echt iets aan piraterij willen doen dan blokkeren ze Amazon totdat die de handel in deze producten stopt. Dat moest toch immers ook met The Piratebay?
Ik snap wat je bedoelt ja. Je zou verwachten dat er daar wel enige controle is. Anderzijds is het van Amazon ook bekend dat ze zelf niet vies zijn van het kopiëren van producten en deze zelf in de markt zetten als Amazon Basics.

Men weet daar heel goed waar de grenzen van de wet liggen.
Correctie 12.000 x €20 = €240.000 !
De schade voor de auteursgerechtigden ligt vele malen hoger dan het nu genoemde bedrag. Eén euro voor een spel vind ik zelfs te laag geschat. Ik denk dat de waarde veel hoger ligt dan die € 50.000.000.
Oh ja? titels die al 30 jaar niet meer verkocht worden naast de 20ste heruitgave in de nintendo shop omdat ze constant hun eigen platformen sluiten en je van voor af aan kan beginnen.
Ik ken genoeg mensen die die retro titels op de Wii, WiiU en Switch hebben gekocht. De Wii en Wii U shops zijn al gesloten en kan je dus ook niks meer downloaden mocht je geheugen vol zitten.

Mensen hebben echt geen zin om 4x voor dezelfde titel neer te leggen, maar dat is wel hoe Nintendo denkt. dus ja mensen gaan gewoon een nep ding kopen want het werkt gewoon. en Nintendo doet letterlijk hetzelfde ze doen niet anders dan een emulator pakken en een geripte rom gebruiken. Ze doen het niet eens zelf nee gewoon een ooit geripte rom gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 15 september 2024 15:18]

Wat je stelt maakt voor de waarde totaal niets uit. Dat iets niet meer te koop is, wil niet zeggen dat het geen waarde meer heeft of dat er geen auteursrechten meer op staan.
Dat maakt wel degelijk uit. Anders kun je namelijk niet van schade spreken.

1. Het zijn geen namaakconsoles (duidelijk te zien op de foto).
2. Het gaat hier duidelijk over emulatie. Met een groot deel van vooral niet verkrijgbare spellen die als ze al als rom verkrijgbaar zouden zijn, nooit voor dat bedrag verkocht zouden worden. Die voorgeladen apparaatjes zullen zo rond de 100euro zitten.
3. Ik kan je nu al verklappen dat gezien het aantal titels per console, je dezelfde game voor verschillende platformen gaat krijgen. Wat iemand natuurlijk nooit zou aanschaffen (dat maakt die waardebepaling rond auteursrecht ook belachelijk).

Dit is gewoon ARM hardware met emulatie op linux. Het is totaal niet te vergelijken met de waarde van echte retro console en authentieke cartridges. Dit is als zeuren dat mensen ouwe DOS spellen die niet meer te koop zijn, gaan downloaden van Internet Archive.

Het enige vage hier mbt auteursrecht is dat men er aan verdient. Maar die 'marktwaarde' is gewoon gebakken lucht.
Het is waarschijnlijk geen emulatie, zoals ik elders schrijf zijn het waarschijnlijk apparaatjes gebaseerd op een NOAC. Dat is veel goedkoper dan een ARM-SoC met Linux en het is hardwarematig een echte (S)NES. Namaak valt over te twisten: Ze zijn duidelijk vormgegeven zoals de originele spelcomputers, tegelijkertijd zijn er ook duidelijke verschillen en staat er meestal geen Nintendo-logo op. Het is dan ook volstrekt duidelijk dat het geen origineel is, dus ik zou zeggen, geen namaak, maar ik snap wel dat ze dat ten laste gaan leggen en zo de maximale straf gaan proberen te bereiken.
De reden dat ik vermoed dat het om emulatie gaat, is het aantal games per console (rond 4000).
Emuleren op een ARM chip niet zo duur. Vooral het 8bit en early 16bit tijdperk. Dat kan voor onder de 100,-. Bekijk Amazon maar eens.

Daarbij ben ik er ook op gewezen dat het afgebeelde plaatje niet de console is waar het om gaat.
@Aldy @tweaker29789 De foto is niet een foto van de consoles waar het om gaat. Het is een foto van een daadwerkelijk officiële Nintendo console.

Die is er door Tweakers gewoon bijgeplakt.

Ook in de bronartikel kom je geen foto’s tegen van de daadwerkelijke in beslag genomen consoles.
Die is er door Tweakers gewoon bijgeplakt.
Nou, lekker. Volgens het artikel van de BRT zijn de consoles inmiddels vernietigd. Zien we ze nooit. ;)
1. Het zijn geen namaakconsoles (duidelijk te zien op de foto).
Je bedoelt toch niet de foto bij het artikel? Hoe bedoel je dat? Er staat duidelijk Nintendo op, terwijl ze dit niet zijn. Hoe namaak wil je het hebben?
2. Het gaat hier duidelijk over emulatie. Met een groot deel van vooral niet verkrijgbare spellen die als ze al als rom verkrijgbaar zouden zijn, nooit voor dat bedrag verkocht zouden worden. Die voorgeladen apparaatjes zullen zo rond de 100euro zitten.
Deze argumentatie slaat kant noch wal. Dat ze niet voor een bepaald bedrag verkocht zouden worden, wil niet zeggen dat ze dat bedrag niet vertegenwoordigen.
3. Ik kan je nu al verklappen dat gezien het aantal titels per console, je dezelfde game voor verschillende platformen gaat krijgen. Wat iemand natuurlijk nooit zou aanschaffen (dat maakt die waardebepaling rond auteursrecht ook belachelijk).

Het enige vage hier mbt auteursrecht is dat men er aan verdient. Maar die 'marktwaarde' is gewoon gebakken lucht.
Ik hoop voor jou dat je inkomsten nooit afhankelijk zullen worden van je creativiteit, want je inkomsten zullen weleens uit gebakken lucht kunnen bestaan.
Je bedoelt toch niet de foto bij het artikel?
De foto bij het artikel is een beeld van de officiële Nintendo Super-Famicom (SNES) Mini.
Staat zelfs duidelijk in het onderschrift ...
Nou ik ben het met je argumentatie hier niet eens.

Je doet zo hetzelfde als grote filmmaatschappijen:

Onze film is X aantal keer gedownload, dus onze schade is X maal de koopprijs van de film.

Echter, al die mensen die de film gedownload hebben zouden hem anders echt niet allemaal kopen..
Nou ik ben het met je argumentatie hier niet eens.

Je doet zo hetzelfde als grote filmmaatschappijen:

Onze film is X aantal keer gedownload, dus onze schade is X maal de koopprijs van de film.
Dat is het precies: Ik ben het met de houders van de auteursrechten eens. Het maakt mij in deze niet uit of het grote filmmaatschappijen zijn of de auteursrechthouder van een enkele foto.
waarde is een subjectief iets, zeker als het over dingen gaat die niet meer in de reguliere markt te koop zijn.
Wat is bvb de waarde nog van fifa 98 zonder randvoorwaarden zoals de staat waarin het spel zich in bevindt?
De waarde is niet subjectief, maar fictief. Wij beiden weten dat Fifa 98 eigenlijk geen enkele waarde heeft, maar er zullen ongetwijfeld taxateurs worden ingehuurd die bepalen wat de waarde op dit moment zou kunnen vertegenwoordigen.
Zie het als de Nachtwacht. De waarde die wij daaraan geven kunnen totaal verschillend zijn: ik als kunstliefhebber en jij als cultuurbarbaar _/-\o_ of omgekeerd natuurlijk. Maar om het te verzekeren zal er toch een prijskaartje aan gehangen moeten worden; een fictieve prijs.
Men spreekt (in artikel van tweakers toch) over marktwaarde, volgens wikipedia:
De marktwaarde van een product is de prijs waartegen het verhandeld zou worden in een concurrerende markt.
Maw wat men ervoor over heeft wetende dat het een emulator is met illegale roms die niet meer legaal te krijgen zijn (nintendo verkoopt geen cartridges meer). Dat is echt geen 4k.

[Reactie gewijzigd door craio op 15 september 2024 23:41]

Je kunt de waarde hier op 3 manieren berekenen:
  • Verkoopwaarde: ik schat zo in dat een nep retroconsole met gehackte spellen een straatwaarde heeft van hooguit €80. Totale waarde: < €1 miljoen
  • Schade voor rechthebbenden: sommige mensen zullen anders helemaal niks gekocht hebben (doorgaans de meerderheid bij dit soort zaken). Een (zeer klein) deel zou anders alles legaal tegen de hoofdprijs gekocht hebben. Gemiddeld zou het me zeer verbazen als de gemiddelde koper anders meer dan €20 aan legale spullen had gekocht. Totale waarde: < €240k
  • Wensdenken vanuit de industrie (standaard berekening door auteursrechtenclubs): adviesprijs van legale optie van alles wat er illegaal is verkocht optellen. Heeft een tiener 10.000 MP3's gedownload, dan zou die 10.000 singles gekocht hebben voor €5. Elke MP3 is misschien ook wel 100x gedeeld met anderen, dus schade is €5 miljoen. Zo zullen ze hier ook op het genoemde bedrag uit zijn gekomen (€4.000 per console). Geen enkel op realiteit gebaseerd rekenmodel zal echter in de buurt komen als we het hebben over waarde in het economisch verkeer.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 15 september 2024 19:16]

Als ze de waarde bepalen zullen ze ongetwijfeld uitgaan van de originele consoles. Nintendo en de andere fabrikanten lopen omzet mis. Onzin natuurlijk, maar ik denk dat ze dit wel gaan gebruiken. Datzelfde geldt ook voor de spellen en ook dat is onzin. Maar het gaat alleen om de eis voor de gevangenisstraf kracht bij te zetten.
Wat de werkelijke waarde is, is helemaal niet interessant.
Want mensen kopen nog altijd 30 jaar oude en originele SNES spellen van Nintendo voor €60 per stuk?
Het gaat er niet over of mensen op dit moment zo'n bedrag neer zullen leggen, maar wat de fictieve waarde van het spel is.
Wat is de fictieve waarde van iets dat je niet kan kopen?
Iets kan een fictieve waarde hebben zonder dat je het kan kopen. Zoals ik al een paar keer heb aangehaald: De Nachtwacht.
Het gaat hier over een digitale kopie. Wat je hier doet is een valse analogie drogreden geven. Dus, wat is de waarde van software die je niet eens kan kopen?
Het gaat hier over een digitale kopie. Wat je hier doet is een valse analogie drogreden geven. Dus, wat is de waarde van software die je niet eens kan kopen?
Jij stelt dus dat een digitale kopie geen waarde heeft als je het niet kan kopen? Dat is pas een drogreden. Het wel of niet kunnen kopen van een artikel heeft niets met waarde te maken. En dan maakt het niet uit of het software is.
> Jij stelt dus dat een digitale kopie geen waarde heeft als je het niet kan kopen?

Nee. Ik vroeg wat de fictieve prijs van deze digitale kopie is, wat je niet kan kopen.

> Het wel of niet kunnen kopen van een artikel heeft niets met waarde te maken.

Dat heeft het wel. Hoe wil je anders een prijskaartje aan een product hangen?

> En dan maakt het niet uit of het software is.

Dat maakt natuurlijk wel uit. Een fysiek product neemt iets weg, een digitale kopie niet.
Je zegt het zelf: fictief. Dus niet de werkelijke waarde. Daar kan niemand en zeker geen rechter iets mee.

[Reactie gewijzigd door poktor op 15 september 2024 19:41]

De Nachtwacht heeft een fictieve waarde en de rechter kan daar heel veel mee als het gestolen wordt.
Nee, dat heet de marktwaarde. En die is niet fictief.
De marktwaarde van die oude spelletjes is hooguit 50 cent vandaag de dag en absoluut niet de 50 euro die 40 jaar geleden betaald werd.
50 cent?
Was de markwaarde van alle oude games maar zo, dan had ik er een stuk maar gekocht voor de verzameling.

Zie hier een paar voorbeelden van SNES games waarvan de cartridge zonder doos al tussen de 500-1000 kost, de momentele marktwaarde.

https://www.pricecharting...-nintendo/final-fight-guy Deze wordt gemiddeld 1x per week verkocht op Ebay voor rond de 500 euro.

https://www.pricecharting...er-nintendo/aero-fighters Deze gemiddeld 2x per maand voor rond 1350 euro.

https://www.pricecharting...-my-neighbors-box-variant Deze wordt gemiddeld maar 1x per jaar verkocht, maar ook wel weer voor rond de 700 euro.


En zelfs de bekende games zoals Super Mario World en Donkey Kong Country zijn nog rond de 20 euro los voor alleen de cartridge, en worden gemiddeld 1x per dag door iemand gekocht.
https://www.pricecharting...tendo/donkey-kong-country
https://www.pricecharting...intendo/super-mario-world

Onderschat de retro game marktwaarde zeker niet.
Dat zijn de originele cartridges! Kijk, dat snap ik nog. Maar nu hebben we het over kopieen van die games, zonder cartridge, geladen in een emulator. Dan blijft er niets van de waarde over.
Ja ok daar ben ik het mee eens inderdaad.
Hou toch op. Die oude games zijn niets meer waard. Dat copyright moet echt een keer aan banden worden gelegd zodat oude games gewoon public domain worden. Nintendo en consorten hebben al genoeg geld verdient.
De schade is juist minder want zoveel mensen kopen niet deze oude spelen.
Sterker nog, ze zijn al jaren niet meer te koop. Enkel nog als digitale bundel op een retrosite hier en daar, of bij een emulator.
De originele consoles en cartridges zijn nog wel op ebay te koop, maar daar jagen verzamelaars op die er grof geld voor neertellen. Die prijzen gaan inmiddels nergens meer over.
Het aantal mensen dat die spellen zouden kopen maakt niets uit. Het gaat erom dat die spellen erop zitten en een waarde vertegenwoordigen. De schade is echt niet minder.
Hier een voorbeeld waarom: Aldy in 'Italiaanse douane vernietigt 12.000 nepconsoles ter waarde van 50 miljoen euro'
Wat een onzin.

De spelen worden niet meer verkocht, dus er is geen sprake van inkomstenderving.

Ook is er geen wegnemen van goederen, dus ook daar is geen derving.

Je ergens anders genoemde stelen van een Mercedes slaat dus ook nergens op, want de fabrikant heeft daar geld voor betaald om die te bouwen. Dus dat is alsnog inkomstenderving.
Je ergens anders genoemde stelen van een Mercedes slaat dus ook nergens op, want de fabrikant heeft daar geld voor betaald om die te bouwen. Dus dat is alsnog inkomstenderving.
Waarom inkomstenderving? Waar haal je dat vandaan?
Ik heb ook al voor miljoenen aan marktwaarde spellen, films en muziek vernietigd door ze te verwijderen na het kijken.
12.000 x 20 = 240.000

Verder heb je wel gelijk... :)
Sorry, laatste berekening was al gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door Batur op 15 september 2024 19:50]

Inderdaad. De humor wordt natuurlijk nog groter als je er een 2TB kaartje in zou stoppen en al die spellen honderd keer erop zet. Is die console dan 400 000 euro waard?

Je kan niet zonder meer de individuele theoretische waarde van dingen bij elkaar optellen. Ander voorbeeld: kraanwater in Utrecht kost iets van 2.5€ per 1000 liter, terwijl Spa-water (uit praktisch dezelfde bron) een euro per anderhalve liter kost.
Nintendo-spellen uit officiele bron hebben een hogere waarde dan illegale spellen op een stukje Chinese troep.

Op dezelfde manier is een muziekverzameling van honderden gigabytes ook niet 1€ per nummer waard.
Hm, dan heb ik voor een miloen aan 8-bit emulator ROM-bestanden. Dit slaat nergens op in het geval van retro-games. Iedereen kan aan de data komen maar dat wil nog niet zeggen dat je daarmee de games in bezit hebt. Bij een 3e-rangs console met ingebakken games gaan we niet een bedrag per game rekenen.
Ik denk zelfs dat ze rekenen met de originele aanschafwaarde van de spellen, en niet eens de marktwaarde. Hier staan namelijk vaak kopieën op van Super Mario of Tetris, niet EA FC 25 en COD BO6.
Slimmeriken rekenen ook de marktwaarde van alle illegale kopieen van spellen die erop staan -.-
Als je spellen niet kan kopen maar enkel licenties, dan hebben illegale kopieën geen marktwaarde. Immers zit daar geen licentie op, dus geen waarde. Bovendien, wie betaalt hetzelfde voor een illegale kopie als voor een originele licentie?

Deze 12.000 consoles hadden nooit 50 miljoen euro opgeleverd. De markt had dit nooit betaald, dus de gestelde marktwaarde is incorrect.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 september 2024 16:19]

Nee, dat is niet de marktwaarde, niemand gaat meer dan 4000 euro betalen voor zo een console. Realistisch kan je met moeite een 100 euro gaanvragen. En dan wordt de marktwaarde ineens "slechts" 1,2 miljoen euro.
Gaat ook niet om markwaarde.
Bij copyright schending gaat het om inkomstenderving.
Er wordt dus naar inkomensverlies op elke individuele titel gekeken.

Niet dat dat nou representatief is of zo. Daar mag je ook de nodige vraagtekens bij zetten. Werkelijk geleden schade is eigenlijk, hoewel de wetgever dat zogenaamd wel eist, onmogelijk te bewijzen.

Eigenlijk wel vreemd, heh? Als het een consument is die benadeeld wordt dan wordt er om het hardst geroepen dat deze absoluut moet "bewijzen dat schade daadwerkelijk veroorzaakt is door [.. etc etc. ]," maar zodra er grote bedrijven aan te pas komen die zogenaamd benadeeld zijn, worden deze min-of-meer op de bolle oogjes geloofd. Geeft een beetje aan hoe verrot het rechtssysteem op het onderwerp civiele vorderingen eigenlijk is...
Bij copyright schending gaat het om inkomstenderving.
Er wordt dus naar inkomensverlies op elke individuele titel gekeken.
En dan in dit geval de originele verkoopprijs van de game uit 1985 gerekend en dan ook er nog eens vanuit gaand dat elke consolekoper elke meegeleverde game zou kopen. Zo reken je je wel rijk ja.
Geeft een beetje aan hoe verrot het rechtssysteem op het onderwerp civiele vorderingen eigenlijk is...
Ja, precies, dit dus.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 september 2024 13:43]

Je moet het zien als tabak. Een pakje sigaretten is heel duur in Nederland (weet de prijs niet als niet-roker), maar als je 10 pakjes gesmokkelde sigaretten koopt (dus waar geen enkele accijns op zit), dan ben je aanzienlijk minder geld kwijt. Als de fiscus je snapt, dan moet je over die 10 pakjes accijns betalen en dan kan de koper niet zeggen dat je minder pakjes gekocht zou hebben als je wist dat je aangeslagen zou worden voor die 10. :)
Die logica is denk ik wel steekhoudend, maar de rechter zal zich wel afvragen voor welke prijs Nintendo een 40 jaar oud spel vandaag zou kunnen verkopen. Dat zal niet de nieuwprijs uit 1984 zijn.
Er zal wel een taxateur worden opgeroepen om een fictieve prijs voor zo'n spel te bepalen. En aangezien het om een strafbaar feit gaat zal het mij niets verbazen als ze met de nieuwprijs van toentertijd komen. Het gaat ook niet om de werkelijke waarde, want de hele handel is vernietigd, dus niemand wordt er wijzer van. Ook de rechthebbenden niet.
Er zal wel een taxateur worden opgeroepen om een fictieve prijs voor zo'n spel te bepalen. En aangezien het om een strafbaar feit gaat zal het mij niets verbazen als ze met de nieuwprijs van toentertijd komen. Het gaat ook niet om de werkelijke waarde, want de hele handel is vernietigd, dus niemand wordt er wijzer van. Ook de rechthebbenden niet.
Bij derving wordt praktisch altijd gekeken naar een schatting van werkelijk, realistisch misgelopen inkomsten.

Het gaat dan om de potentiële marktwaarde waar Nintendo, Sega, et al. de spellen in kwestie nog redelijk aannemelijk voor weg hadden kunnen zetten op de markt - in een hoedanigheid dat mensen deze nog aan zouden schaffen.

Onder voorbehoud dat zij überhaupt bij machtte zouden zijn om de spellen in omloop te brengen. Want zeer grote delen van de historische bibliotheek aan games voor hun consoles bestaat uit titels van derde partijen. Velen die heden ten dage niet eens meer bestaan of nul interesse hebben om nog in dit marktsegment te exploiteren, waardoor er logischerwijs ook van inkomstenderving geen sprake kan zijn.
Zoals ik al stelde, er wordt niemand wijzer van. Ze zullen ongetwijfeld een expert oproepen om te bepalen wat de waarde is. Dat zou best eens de nieuwprijs uit de jaren 80 van de vorige eeuw kunnen zijn. Alles is vernietigd, dus er is niets in omloop gebracht, dus is er ook geen inkomstenderving. Als je het over fictief hebt: Hier is alles fictief, behalve de gevangenisstraf die die gasten boven het hoofd hangt.
Dat is toch iets anders. Die sigaretten maak je uiteindelijk wel op.

Van die 4000 games op de console zullen de meesten niet meer dan 10 opstarten, ooit.
Het gaat er niet om hoeveel je ervan speelt, maar hoeveel erop staan. Dat wordt bekeken en zoals ik net al reageerde naar @dmantione : Alles is vernietigd, dus niemand wordt er wijzer van. Het bedrag is uiteindelijk fictief.
Im het artikel staat echter wel degelijk dat het om een marktwaarde van 50 miljoen gaat
> Er wordt dus naar inkomensverlies op elke individuele titel gekeken.

Dat is dan €0.00. Die decennia oude games kan je nergens meer nieuw kopen.
Niet helemaal. Nintendo heeft een dienst voor oude games op de switch. En er worden ook officieel gelicenseerde mini consoles verkocht met officiele games (meestal maar 10-20 stuks echter)

Maar de waarde van de indivuele games is minimaal idd. Dit is gewoon pure afschrikking.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 15 september 2024 18:11]

Je hebt volkomen gelijk: Ik steel een Mercedes, want die kan ik helemaal NIET KOPEN. De Mercedes-dealer had dus nooit geld aan mij verdiend.
Ik hoop maar dat de rechter jouw gedachte ook volgt als ik met die gestolen Mercedes gepakt word, anders wordt het enkele jaren brommen.
Het concept Derving is een lastige. Ik zal het proberen uit te leggen. Het heeft namelijk niets met diefstal te maken er wordt namelijk niets weggenomen.

Het verschil is dat je in jou voorbeeld van iemand iets (een Mercedes) weg neemt dat is niet jouw bezit. En levert slachtoffer op deze zit nu zonder (de auto dealer ) en deze persoon heeft nu schade en moet nu nieuwe auto kopen en is voor Mercedes fabriek extra omzet en winst ( Diefstal is 100% het omgekeerde van derving)

In het geval van derving neem niemand de auto weg is er alleen potentiële klant aan wie geen auto is verkocht. 8)7 Er is dus Niemand een auto kwijt en Nul schade alleen een fictieve klant die verplicht wordt een fictieve auto te kopen.

Derving is (potentiële) schade omdat Mercedes de auto niet verkocht krijgt/heeft. (Derving is potentieel gemiste omzet)

Je kan jouw voorbeeld dus zelfs omdraaien als jij die Mercedes niet steelt is dat derving 100duidend euro derving (schade) voor de Mercedes dealer. want als je het wel doet levert dat een extra via de verzekering verkochte auto en omzet op.

(eigen worden van bekend auto merk,” rij je een auto tijdens een proef rit totaallos, dan is dat gewoon extra verkochte auto aan de verzekering”) en ( een bekende NL telefoon aanbieder na een overval waar 50duizend euro aan telefoon werdt buitgemaakt “ laat ze maar bellen dan verdienen we er nog aan, De telefoons worden vergoed door de verzekering rn komt boven op jullie verkochte telefoon omzet /”)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 15 september 2024 19:07]

In dit geval neemt niet iets weg. De auto dealer is geen auto kwijt en geeft geen schade geen omzet derving.
Oh, wacht even, dus als ik jouw harde schijf van je computer met al jouw privégegevens kopieer, dan is dat geen diefstal, want ik neem niets weg.
Nogmaals: Ik hoop maar dat de rechter jouw gedachte ook volgt als ik met die gestolen data gepakt word, anders wordt het enkele jaren brommen. :)
Inderdaad, het is geen diefstal, maar hiervoor zijn wel andere wetten natuurlijk omtrendt privacyschending, vredebreuk etc.

Als jij een huis inbreekt en fototjes trekt ipv iets mee te nemen kun je niet veroordeeld worden voor diefstal, maar er zijn wel een litanie aan andere dingen dat je veroordeeld kunt voor worden. Daarmee dat dieven meestal niet enkel veroordeeld worden voor diefstal maar ook voor de inbraak etc en spionnen of onderzoekers, zelfs politieagenten kunnen ook veroordeeld worden voor bepaalde acties ondanks dat ze opletten dat ze niets 'verkeerd' doen in plaatsen waar het soms niet duidelijk is dat ze niet mogen zijn of hun wettelijke toegang overschrijden.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 15 september 2024 17:41]

Precies, daarom is het schenden van auteursrechten ook geen diefstal, maar wel strafbaar. En je hoeft niet altijd iets weg te nemen om het niet alleen strafbaar te laten zijn, maar ook het kopiëren van bijvoorbeeld foto's op jouw computer of het kopiëren van data vertegenwoordigt een waarde.
Oh, wacht even, dus als ik jouw harde schijf van je computer met al jouw privégegevens kopieer, dan is dat geen diefstal, want ik neem niets weg.
Dat is inderdaad geen diefstal. Dat is computervredebreuk.
Het inbreken is computervredebreuk.
Nee, want bij stelen verdwijnt er een kopie.
Het is meer: ik kan geen elektrische auto veroorloven van een duur merk, dus ik koop een Chinese kloon van zo'n auto.
De vergelijking slaat nergens op, want de Mercedes-dealer heeft geld gestoken in het bouwen van een auto.
Om te beginnen heeft de Mercedes-dealer geen stuiver gestoken in het bouwen van de auto. En waar staat dat ik de auto uit een showroom steel? Kan toch ook gewoon op straat zijn. Dus jouw inkomstenderving is niet alleen van de baan, maar hij verdient er nog een keer aan als de eigenaar een nieuwe auto nodig heeft.
De games waar het om gaat worden al 30 jaar niet meer verkocht.
Misschien wordt de Mercedes die ik steel ook al dertig jaar of langer niet meer verkocht?
Wat zit je dwars dat je 11x in dit topic reageert?!
Ik wist niet dat er een limiet op reacties zaten.
[...]
Om te beginnen heeft de Mercedes-dealer geen stuiver gestoken in het bouwen van de auto.
Ik bedoelde daar de fabrikant.
Die heeft geld gestoken in het materiaal en de arbeid om dat ding te maken.
En waar staat dat ik de auto uit een showroom steel? Kan toch ook gewoon op straat zijn. Dus jouw inkomstenderving is niet alleen van de baan, maar hij verdient er nog een keer aan als de eigenaar een nieuwe auto nodig heeft.
So what, er heeft iemand schade omdat je een FYSIEK productt hebt gestolen.
Misschien wordt de Mercedes die ik steel ook al dertig jaar of langer niet meer verkocht?
Totaal niet van belang. Je begrijpt blijkbaar niet dat een fysiek product je afgenomen kan worden en je dan dus de vervangingswaarde als schade hebt.

Bij software die gekopieerd wordt word je niets afgenomen en als je het zelf helemaal niet meer verkoopt, dan heb je ook geen inkomstenderving.
Ik wist niet dat er een limiet op reacties zaten.
Ik vroeg me alleen af wat je beweegredenen waren om je gelijk te willen halen om opgeblazen schadecijfers goed te praten.
Wat gebeurt er met die Mercedes als ik 'm kopieer zonder jouw exemplaar te beschadigen? Dat kun je wel vervelend vinden, maar je auto blijft het gewoon doen. Je merkt niet eens dat ik een kopietje heb gemaakt.
Je stelt de vraag aan de verkeerde. Ik denk dat je daarvoor in Stuttgart moet zijn. Het zal mij niets verbazen als stelen goedkoper is. :+
Heel veel spellen dan of hele dure.
Met totaal 47 miljoen spellen erop. Denk dat ze de waarde van die spellen hebben meegerekend.
Er stonden dus ook spellen op. Die vertegenwoordigen natuurlijk ook een bepaalde waarde, niet alleen de console zelf heeft een waarde.
Je vergeet dat een Nintendo spel na 4 eeuwen nog steeds 80% van de nieuwprijs waard is volgens big N :+
Of zelfs 100%, zie legend of Zelda, breath of the wild. Nintendo kan zo aanvoeren dat hun spellen inderdaad heel waardevast zijn, deels ook verzamelaars objecten natuurlijk.

Als ze die schade gaan verhalen op je, dan kunnen ze ook nog rekenen met subscription based Nintendo Online die NES, Sega en Snes spellen beschikbaar maakt vandaag op de Switch. Iets van 60 euro per jaar of zo? En dat dan keer 12.000 stuks en voor vele jaren te spelen op zo een nep console. Echt overal kom je op heel serieuze bedragen die ze kunnen opvoeren.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 15 september 2024 13:17]

Of zelfs 100%, zie legend of Zelda, breath of the wild. Nintendo kan zo aanvoeren dat hun spellen inderdaad heel waardevast zijn, deels ook verzamelaars objecten natuurlijk.
Ja met de originele cartridge wel. De data natuurlijk niet.
Of zelfs 100%, zie legend of Zelda, breath of the wild. Nintendo kan zo aanvoeren dat hun spellen inderdaad heel waardevast zijn, deels ook verzamelaars objecten natuurlijk.
Ben benieuwd hoe lang ze dit nog weten vol te houden want dat "waardevaste" geld natuurlijk niet voor digitale aankopen. Gecombineerd met de nietbestaande refund policy van de eShop is het zeer riskant om een Nintendo game te kopen.
Precies dit, niks geen marktwaarde. Eerder iets van economische schade. Niemand gaat voor dat geld een console met spelletjes kopen.
Idd, daar klopt iets niet. Ook 47 miljoen spelletjes lijkt mij straf. Dat zijn bijna 4000 games per apparaat. Heel raar.

Italie is nog altijd een beetje Italië. Het land waar bruggen instorten en grote schepen zinken door wanbeleid. Ook komen ze regelmatig in het nieuws dat Europees subsidies blijven plakken aan corrupte politici.

Het zou me niet verbazen dat ook hier creatief wordt omgesprongen met centjes. De kans is zeer reeel dat de prestaties van de Douane wordt afgerekend op basis van de omvang van de vangst.

Dit is een vangst van €500.000, en niet 50miljoen.
Ja, verbaasde mij ook als je het vergelijkt met de prijs van €300 voor het origineel uitvoering: Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System

Als ik Google zie ik dat het product voor €22 te koop is in China. Dus een marktwaarde van een kwart miljoen euro lijkt me realistischer. Dan wel 3¼ miljoen als ze als 'van Nintendo' te koop werden aangeboden.

Ik hoop dat de Italianen het plastic en de metalen netjes recyclen en de boel niet "gewoon" in de fik hebben gestoken.

[Reactie gewijzigd door djwice op 15 september 2024 14:44]

Echt een Stichting Brein berekening dit.
‘ De marktwaarde van een product is de prijs waartegen het verhandeld zou worden in een concurrerende markt’

Beetje muggenziften maar de marktwaarde is de verkoopprijs, de waarde van de spellen/copyright etc meenemen in de totaalprijs is derhalve niet relevant
Laten we hopen dat we persoonsgegevens ook zo gaan valideren.
Wat is dan een legaal alternatief om de hele bibliotheek aan SNES games bijv. te kunnen spelen?
Dat alternatief bestaat niet.
Je kunt (veel en veel te duur) je voegen naar Nintendo's retro-console op de Switch (en wachten totdat die aankopen je, net als voorheen op de Wii U en 3DS, ontnomen worden) waar slechts een fractie te verkrijgen is, of je kunt je ooglapje op doen.

Legaal pad dat degelijk is naar de consument toe, bestaat niet.
Wordt al jaren gehekeld, overigens.

Het gebrek aan legale paden om 'dode' media te kunnen blijven nuttigen, is o.a. waarom destijds de Nederlandse regering besloten had om het OM expliciet de instructie te geven om software- en digitale-media piraterij niet te vervolgen, maar te gedogen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 september 2024 13:28]

Bestaat heus wel hoor, ga naar marktplaats, koop een SNES, haal gratis een oude CRT op en spelen maar.

Ja, je moet de spellen die je wilt spelen dan ook kopen natuurlijk :)

En op de Switch kun je volgens mij ook e.e.a emuleren.

Hier zie je ook waar ze dat 'schade'bedrag vandaan halen, als je echt de volledige bibliotheek van games tot je beschikking wilt hebben kost dat ook vandaag de dag nog een hoop geld, 2e hands of niet.
Goed zo. En nu de originele vraag beantwoorden aub:
kan dat ook met de hele bibliotheek aan bijv. SNES games?

Antwoord: nee.

De rechthebbenden van de consoles hebben retro-console hardware uitgebracht met slechts een gelimiteerd voorgeselecteerd aantal titels aan boord; en brengen even zo slechts een segment van de totale bibliotheek uit op hun huidige generatie consoles als geemuleerde digitale download.

Wil je fysiek toegang tot de hele bibliotheek, moet je deze toch echt cartridge voor cartridge met de hand bij elkaar kopen, en aangezien het hier veelal zeldzame collectible items betreft zul je daarvoor met vlagen echt diep in de buidel tasten. Het bedrag van 4000 EUR wat hier in de reacties rondgaat als de eenheidsprijs voor één van deze 12.000 consoles, daar redt je het echt niet mee. Dat is misschien 1/50e van de totaalkosten, en dat is wss. nog steeds optimistisch. Je kunt inderdaad af en toe ze flink goedkoop krijgen. Vaak omdat ze dan al flink gehavend en mishandeld zijn. ("Niet te veel letten op de geur; de hond van de eerste eigenaar heeft er een keer overheen geleuterd," etc. etc.) Af en toe ook omdat het een illegale kopie betreft.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 september 2024 18:55]

Het antwoord is dus gewoon ja het kan, alleen je vind het te duur/omslachtig.

Het is geen grondrecht he, de complete bibliotheek aan SNES games kunnen spelen..
Het is geen grondrecht he, de complete bibliotheek aan SNES games kunnen spelen..
De vraag hoe je dat via legale weg kon was alleen wel de vraag die gesteld werd...
Moet dat legale alternatief wettelijk geboden worden? Nee. En daar gaan veel mensen helaas de fout in, denken piraterij goed te praten omdat het "anders niet beschikbaar is". Dat geeft je geen recht het te stelen.
Auteursrechten schenden is niet gelijk aan stelen
Er zijn bij software in ieder geval meerdere belangen, er is niet alleen het belang van de maker. Een heel bedrijf kan van oude software afhankelijk zijn, de software kan nodig zijn om oude documenten terug te kunnen halen. Bij spellen, het kunnen ophalen van jeugdherinneringen is een belang. Of daarmee een verplichting tot een legaal alternatief nodig is, is natuurlijk een uitgebreide maatschappelijke discussie die niet 1-2-3 te beantwoorden is, maar leidt in ieder geval tot een tegenvraag: Is het wenselijk dat mensen criminele handelingen moeten verrichten vanwege de belangen die ze op software hebben?
Heel goed sparen en zelf alles kopen :+
Wie heeft er de tijd om de hele bibliotheek aan SNES games serieus te spelen?
En waarom zou je daar recht op hebben?
Ach de hele… je bedoeld de parels, want wat een hoop flut titels kennen consoles/pc’s van toen (en nu!!!)… de meeste goede games vind je op Nintendo Switch online denk ik wel, voor de uitzonderingen ben je genoodzaakt deze tweedehands te kopen ben ik bang
Geen idee of dit waarheid is of was maar volgens oudere verhalen mag je een spel emuleren mits je het spel (en bijbehorende console?) in je bezit hebt. Dan moet je wsl wel officieel zelf je rom rippen ipv ergens downloaden..
Nogmaals, geen idee of dit ook daadwerkelijk zo mag of mocht
De roms via 2e handsmarkt kopen? Is natuurlijk wel heel erg prijzig, maargoed, wel legaal.
Prima actie van de Italiaanse douane dat deze rotzooi niet op de markt gekomen is.

Nog even los van copyrightschendingen (wat al kwalijk genoeg is), voldeden ze dus niet aan én de technische eisen én, kwalijkst van allemaal, niet aan de veiligheidseisen.

Je moet je toch niet voorstellen dat er straks kortsluiting ontstaat door die gebrekkige veiligheid, en daardoor mensen om het leven komen door brand of electrocutie bijvoorbeeld.

Op dit soort zaken zou wat mij betreft niet streng genoeg op gecontroleerd en gehandeld kunnen worden. Hoe strenger, hoe beter. Kudos voor de Italiaanse douane dus, en netjes dat Amazon hier aan meewerkt.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 15 september 2024 12:26]

Inderdaad, een uitstekende actie van de Italiaanse douane.
The pirated consoles, imitations of Nintendo, Sega, and Atari devices, failed to meet strict safety standards and were deemed non-compliant with EU technical regulations.
en
[...]
The seized consoles contained over 47 million pirate copies of classic video games, lacked required EU health and safety labels, and included non-certified batteries and electrical circuits. The illegal devices were available in shopping malls, online marketplaces, and websites of Italian companies
Bron: https://www.reuters.com/w...e-video-games-2024-09-13/

Zelfs als het geen namaak was, zou je deze troep absoluut niet in de EU willen hebben. Dat de fysieke labels ontbreken, is in mijn ogen nog het kleinste probleem. De regelgeving rondom batterijen en PCB's is er niet voor niets, die zorgen voor de veiligheid van consumenten binnen de EU, en het negeren ervan brengt extra risico's met zich mee voor hen.
Dat valt met zo'n console echt wel enorm mee hoor, zelfs de slechte onderdelen/pcb's zijn tegenwoordig gewoon veilig. Maar tuurlijk zullen ze dit zeggen om de vernietiging ervan goed te praten. Die officiele miniconsoles komen vaak ook uit dezelfde fabrieken als deze imitatie versies, gebruiken vaak ook dezelfde componenten, maar de winstmarge is vele malen hoger.
Nog even los van copyrightschendingen (wat al kwalijk genoeg is), voldeden ze dus niet aan én de technische eisen én, kwalijkst van allemaal, niet aan de veiligheidseisen.

Je moet je toch niet voorstellen dat er straks kortsluiting ontstaat door die gebrekkige veiligheid, en daardoor mensen om het leven komen door brand of electrocutie bijvoorbeeld.
Is dat niet een beetje naief? Over welke veiligheids eisen hebben ze het? Dat gaat 9/10 over stickers of handleidingen die niet net vertaald zijn etc. Die elektronica is exact het zelfde als alle andere ‘brol’ die legaal verkocht wordt.

De Italiaanse duane rekent zich rijk. Het gaat over 12.000 consoles en 47 miljoen games. Hoe kunnen er nu 4000 games op die consoles staan? Ook die straatwaarde is gewoon fantasie. €4000 per console :)

Al die kodus’s voor de Italiaanse duane is toch wel wat misplaatst. Ook al omdat het een van de meeste corrupte diensten zijn van de overheid.
Aan de andere kant, elke willekeurig klein bedrijf in de EU kan ook gewoon importeren of zelfde spulletjes op de markt brengen en er dan een CE keurmerk opplakken. Dat het uit China komt will niet direct zeggen dat het slecht is. En als iets uit de EU komt wil ook niet gelijk zeggen dat het goed is met dat CE stikkertje. Dus Tsja….
Na namaken van hardware en software blijft wel een probleem, zelf ook me te maken gehad en je kunt niets…. Helemaal niets….
CE is geen keurmerk, men moet echt ophouden met dat zo te noemen. Er vindt namelijk geen enkele keuring plaats.

CE is een markering waarmee de fabrikant verklaard dat het product voldoet aan de nodige EU regels. In de papieren die erbij zitten hoort een conformiteitsattest te steken waarin staat aan welke regels men claimt te voldoen en wie daarvoor hoofdelijk aansprakelijk is.
Voor een aantal producten is wel degelijk een onafhankelijke keuring door een Notified Body noodzakelijk. Niet voor iets als deze console, natuurlijk.
Ja, in dit soort discussies moet een iemand altijd weer deze opmerking maken, maar (1) dat geldt voor zeer specifieke zaken zoals medische implantaten en (2) ook zo'n aangemelde instantie voert geen, ik herhaal GEEN keuring uit. Een aangemelde instantie kijkt enkel of de papieren er geloofwaardig uitzien en stelt ook weinig voor, zoals Radar bewees toen ze een mandarijnennetje als medisch implantaat goedgekeurd kregen.

CE dient vooral als een stok voor de overheid om mee te slaan. Als er iets fout is kunnen ze op basis daarvan optreden. Als consument heb je er niets aan. Nul komma nul.
Excuus… het is geen keurmerk, het ging meer over de sticker dan iets anders.
Je kunt inderdaad zomaar een CE keurmerk ergens opplakken maar een serieus bedrijf doet dat pas na gedegen onderzoek. Als je als bedrijf CE stickers gaat plakken zonder dat je weet of kets veilig is loop je behoorlijke risico's.
Ja en nee. Als de waakhonden wakker zijn en je hebt je werk niet gedaan, dan ben je nog niet jarig. Aan de andere kant zijn de praktijkstandaarden laag. Ook serieuze bedrijven, schrijven vaak lelijke vodjes als CE-conformiteitsverklaring en onderzoek is er echt niet gedaan. De kans dat er een haan naar kraait is namelijk zeer klein, zuiver het bestaan van dat papiertje geeft recht om de artikelen te mogen verkopen. Zelfs als er een veiligheidsprobleem is en de auteur van het vodje hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden, moet nog steeds bewezen worden dat deze persoon beter had kunnen weten.

Ik ken talloze voorbeelden van spullen die uit de handel gehaald werden wegens ontbreken van de conformiteitsverklaring, maar ik ken eigenlijk niet één voorbeeld waarin iemand is aangepakt omdat zijn conformiteitsverklaring ondeugdelijk was.

Zoek er eens een aantal op, en kijk of je onder de indruk bent van wat er in staat.
Precies. Je kunt die dingen op AE bestellen en binnen 5 dagen in huis inclusief spellen. Ik snap ook niet dat dit zo bijzonder is. Het komt massaal voor, ook met handhelds.
Stel je niet aan, dit is usb hardware niet anders dan je telefoon, hoeveel mensen zijn er al geëlektrocuteerd door hun telefoon? Hun usb charger? Brand misschien, maar kom op zeg. Lage kwaliteit chargers vind je in elke winkel hier in Nederland.
Zie wel aan je comment dat jij nog nooit video's van "bigclivedotcom" hebt gezien :)

Dan denk je wel twee keer na voordat je iets koopt.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 15 september 2024 17:58]

Een slecht ontworpen of gebouwde lader kan heel eenvoudig 230VAC op de USB poort zetten, dat vindt je telefoon niet lekker en jij ook niet als je er per ongeluk aankomt.
Dubbel gevoel hierbij. Het gaat dus om retrospellen. Vooral Nintendo gaat hier heel ver. Je kunt de spellen niet meer legaal kopen, maar Nintendo vervolgt wel eenieder die een kopie van zo’n spelletje heeft…..
Zei het vroeger ook al op tweakers: Nintendo is dom bezig. Ze hadden 10+ jaar geleden vele simpele Nintendo 8 bit spellen kunnen porten naar Android. Vraag dan desnoods maar 99 cent per spel en je zal zien dat je miljoenen afnemers krijgt voor spellen die allang mega winsten hebben opgeleverd in het verleden, nogmaals voor een flinke cashflow kunnen zorgen.
ja, helaas wel. Kijk ik zou best bereid zijn om nog wat te betalen voor deze spelletjes. Maar eerlijk is eerlijk. Ik speel deze niet (meer) dagdagelijks. Het is voor de gein en dat geldt voor de meeste mensen die deze spelletjes spelen.

Samen met met andere gekken spelen we wat retrogames en we hebben ook wat oud spul, C64/ Amiga/ MSX/ Ti99/ ZX spectrum/ Atari's waar we elke vrijdag plezier mee hebben. Ik heb daarnaast gewoon een gaming PC samen met zoonlief met stuur/pedalen voor lekker te racen en een (haast ongebruikte) switch. Ik geef graag geld uit aan recent spul, maar vind dat bedrijven als Nintendo wel heel erg ver gaan in het beschermen van hun rechten op wel echt heel oud spul.
Denk niet dat die spellen het grootste problem waren, maar zoals vermeld de veiligheid aka brand/elektrocutie gevaar. De standaarden in China zijn niet van deze wereld.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 15 september 2024 16:07]

Denk dat de veiligheid helemaal geen probleem was, die zal niet veel slechter zijn geweest als die van officieel gelicenseerde versie is. Maar ze moesten zich verantwoorden waarom ze 'vernietigd' moesten worden.
Dat denk ik dus ook. De apparaatjes zelf zijn laagvolt- waarschijnlijk niet eens een adapter erbij. In de tussentijd is er steeds minder China-prul. Chinezen leren snel bij en het lijkt zelfs sneller te gaan als destijds bij Japan en Korea. Vergelijk maar eens een Landwind met een BYD of Polestar. In nog geen 20 jaar tijd een enorme sprong voorwaarts en zelfs op veel punten laten deze auto's de Europese concurrentie ver achter zich. Niet dat ik dit per se een goede ontwikkeling vind, maar dat is een andere discussie.
Klinkt heel spectaculair maar waarschijnlijk gaat het hier om mensen die niet eens wisten dat dit illegaal was.

Aliexpress en dus ook Amazon staat vol met zo’n dingen: https://nl.aliexpress.com/item/1005007628269928.html
Er stonden 47 miljoen games op de consoles, dat is gemiddeld 3900 games per console dus (47 miljoen gedeeld door 12.000).

No offence, maar als je écht niet doorhebt dat dat niet helemaal legaal gaat zijn, klinkt dat niet heel erg geloofwaardig. Een console wordt immers doorgaans niet voor een reguliere prijs geleverd met maar liefst een kleine 4000 games pre-installed.

En hoeveel particulieren kopen 12.000 van die (nep)consoles tegelijk?

Iedereen die een beetje logisch nadenkt kan ook wel inzien dat dat geen zuivere koffie is.
Geen particulieren.
Je wil geld verdienen, je start een bedrijfje met vrienden om goedkope spullen uit China hier te verkopen. Je ziet leuke retro consoles met 30 jaar oude games, leuk denk je. Lekker verkopen. Veel denk je er niet over na.

Je zit plots in de gevangenis.

Zoals ik al zei, Amazon.de, amazon.nl, etc staan vol van die doorverkopers.
Tja, als je zakelijk verkoopt dien je op de hoogte te zijn van de lokale wetten en regels aangaande auteursrecht en handelsmerken. Onwetendheid (of expres de kop in het zand steken) is geen excuus.
Ja, dat klopt. Ik denk gewoon dat het hier gaat om domheid en niet meester-criminelen. :p
Dit dingen worden al twintig jaar overal verkocht in een op andere vorm, genoeg mensen hebben nooit anders gezien. Ze zijn overal. Vind ze zelfs in de kringloop te koop.
Dus ja genoeg mensen die niet verder nadenken.
Een lange tijd geleden had je ook Tetris achtige lcd consoles met 9999 games in 1 dus zo heel gek is het niet in dat opzicht.
En voor hetzelfde geld zijn het allemaal slechte ripoffs ipv orginele spellen ipv gerijpte roms
Niet iedereen kan logisch nadenken (helaas..)
Ik kan me indenken dat als je zo’n console via Amazon kunt kopen je ook niet twijfelt of het wel legaal is..
Ach, je ziet toch op facebook en bij ingame ads ook veel van die mediaboxjes voorbij komen waarbij ze beloven voor weinig alle streamingdiensten op geleverd worden. Doorsnee consument zal zich echt van geen kwaad bewust zijn want die verwachten dat de reclamed die ze voorgeschoteld krijgen gewoon allemaal legaal zijn.
Wanneer je 1 lading van 12 000 stuks tegenkomt, dan denk ik niet dat je met een particulier te maken hebt.
Wellicht was het beter geweest om een ander doel te vinden voor deze consoles dan vernietiging, wat misschien inhoudt dat de edele metalen en materialen totaal verloren gaan. Legale B-spellen erop zetten? Niet aan onze maatstaven voldoen is meestal dat de PSU slecht is, maar die kan vervangen worden. Of ten minste de apparaten volgens de geldende procedure recyclen.
Ik ben het met je eens, maar vernietigen betekend niet automatisch dat de hardware niet gerecycled wordt.
50 miljoen?
Zijn ze wel helemaal wakker hier bij Tweakers?
Dan zou 1 zo'n goedkoop prul uit China dus 4000 Euro waard zijn? :)
De waarde zit hem in de software:
Op de opslagmedia van alle consoles samen zouden meer dan 47 miljoen gekopieerde videospellen hebben gestaan.
Als die spellen niet meer via de reguliere kanalen legaal te koop zijn hebben ze in mijn optiek geen enkele commerciële waarde meer en zouden ze automatisch als abandonware geclassificeerd moeten worden.
Haha dan mogen ze ook wel achter die retro handheld consoles gaan, die zijn zeer populair, en worden ook geleverd met duizenden games van nintendo en sony sega etc en er worden er miljoenen verkocht.
het is niet gezegd dat de fake consoles als ze er bijvoorbeeld als een snes of megadrive uitzagen ook daadwerkelijk enkel snes of megadrive games bevatte. Er zijn tal van handhelds te vinden op aliexpress enzo en deze komen meestal geleverd met een of andere sdcard preloaded met roms. Ik bedoel de (fake) consoles kunnen er uit gezien hebben als oudere consoles maar voor het zelfde geld runden ze gewoon een buildroot gefabraciceerde firmware (linux) met retroarch cores en een frontend om de roms te selecteren, op zich geen verschil met mensen met retropie en dergelijk op een rapsberry pi doen. Ik heb een aantal anbernic handhelds en dat werkt toch op die manier, normaal zouden ze die consoles / handhelds moeten leveren zonder die roms preoloaded maar men weet ook daar in china dat mensen het dan waarschijnlijk niet zouden kopen en ze kunnen dan ook niet patserig overkomen door het aantal games te vermelden dat er bij geleverd worden
Dat is niet gezegd naar het heeft ook met intellectuele eigendomsfraude maken denk ik.. niet zozeer alleen met de content
ja idd de onofficiele verkoop van die fake consoles als ze er uit zien als een console van vroeger. Dus mogelijk zelfs als ze die roms niet preloaden, is het nog niet echt legaal vanwege de gelijkenis van de consoles met de originele consoles.
Het is ook helemaal geen fake console, want je kan er daadwerkelijk op spelen tot mijn kennis. Het is een fake Nintendo SNES mini. :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.